ΝΟΜΟΣ 2465/24.2.1997
Άρθρο 1
Συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μονοποδηλάτων

1. Το άρθρο 1 του ν. 1575/1985 (ΦΕΚ 207 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 1

Ορισμοί

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων των επόμενων άρθρων, συνεργείο συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων είναι κάθε επαγγελματικό εργαστήριο, που χρησιμοποιείται για την επισκευή και συντήρηση οχημάτων των κατηγοριών αυτών, κατά την έννοια του Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας, ανεξάρτητα από την ισχύ των εγκατεστημένων σ` αυτό μηχανημάτων.

2. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κατά εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων προεδρικών διαταγμάτων, όλα τα συνεργεία των ειδικοτήτων που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος θεωρούνται επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, κατά την έννοια του άρθρου 1, Κεφ. Β`, περ. 17 β του από 23.2/6.3.1987 π.δ/τος (ΦΕΚ 166 Δ.), ανεξάρτητο από την εγκατεστημένη ισχύ τους και περιλαμβάνονται στην, κατά το άρθρο 5 της 69269/5387/24.10.1990 (ΦΕΚ 678 Β`) κοινής υπουργικής απόφασης, Β` Κατηγορία έργων και δραστηριοτήτων.

3. Δεν θεωρούνται συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων τα επαγγελματικά εργαστήρια, στα οποία πραγματοποιείται επισκευή και συντήρηση με εργασίες που δεν αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 5 του παρόντος.

2. Η παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 1575/1985 (ΦΕΚ 207 Α`), όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 20 του ν. 2289/1995 (ΦΕΚ 27 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθορίζονται και κωδικοποιούνται οι διατάξεις που ορίζουν τους όρους και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των συνεργείων συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων (όπως τη χωροθέτηση, τον απαιτούμενο χώρο, την εσωτερική διάταξη, τους χώρους υγιεινής, τον αριθμό και το είδος των εγκατεστημένων μηχανημάτων και οργάνων, τη σύνθεση του προσωπικού), τον υπεύθυνο του συνεργείου, τη διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών και τα αρμόδια όργανα, τις κυρώσεις για τους παραβάτες, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Για συνεργεία που λειτουργούσαν ή λειτούργησαν διακεκομμένα ή μόνο επί ορισμένο χρονικό διάστημα πριν την 25.2.1988. παρατείνεται αυτοδικαίως η προσωρινή άδεια λειτουργείας τους μέχρι 31.12.1997. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών το αργότερο μέχρι 31.8.1997, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παράτασης της προσωρινής άδειας και συνέχισης της λειτουργίας των συνεργείων αυτών για μια ακόμη πενταετία. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση του διατάγματος αυτού. Συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, που αποδεδειγμένα λειτουργούσαν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου κατά την ημερομηνία δημοσίευσης πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης ή επέκτασης της περιοχής, συνεχίζουν να λειτουργούν, έστω και αν η συγκεκριμένη χρήση απαγορεύεται πλέον, εφόσον δεν προβλέπεται ρητά η απομάκρυνσή τους σε τακτή προθεσμία.

3. Οι προθεσμίες της παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 1575/1985 (ΦΕΚ 207 Α`), που προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2289/1995 (ΦΕΚ 27 Α`), παρατείνονται μέχρι 31.12.1997.

Άρθρο 2
Ταξινόμηση εισαγόμενων μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων λεωφορείων και φορτηγών αυτοκινήτων
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διενέργειας του τεχνικού ελέγχου των μεταχειρισμένων, με προηγούμενη κυκλοφορία σε Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), και λεωφορείων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόννων, πριν από τη χορήγηση πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη Χώρα μας. Μέχρι την έκδοση της παραπάνω απόφασης, ο υπόψη τεχνικός έλεγχος των παραπάνω κατηγοριών αυτοκινήτων θα γίνεταισύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.15Ν.2873/2000,ΦΕΚ Α 273/2000/19.12.2000.

Άρθρο 3
Πρατήρια υγρών καυσίμων

1. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 40 του άρθρου 15 του ν. 2166/1993 (ΦΕΚ 137 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται με εξαίρεση τις διατάξεις του ν.1963/1991 (ΦΕΚ 138 Α`), καθώς και του ν.δ/τος 511/1970 (ΦΕΚ 91 Α.) και των βάσει αυτού εκδιδόμενων προεδρικών διαταγμάτων.”

2. Το άρθρο 1 του ν.δ/τος 869/1971 (ΦΕΚ 79 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:”Άρθρο 1

Εγκαταστάσεις πρατηρίων υγρών καυσίμων που προβλέπονται από την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ/τος 511/1970 (ΦΕΚ 91 Α`) και τα προεδρικά διατάγματα που εκδόθηκαν σε εκτέλεση της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.δ/τος αυτού και λειτουργούν είτε χωρίς άδεια είτε, μετά τη λήξη της ισχύος της, υπό των ως άνω διατάξεων, προβλεπόμενης, άδειας λειτουργίας, είτε μετά από προσωρινή ή οριστική αφαίρεσή της, σφραγίζονται, μετά από προειδοποίηση ενός μηνός, κατόπιν αποφάσεων και με μέριμνα της αρμόδιας για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου, όπου βρίσκεται το πρατήριο.

Σε περίπτωση που παρίσταται ανάγκη, η επιτροπή μπορεί να καλεί για συνδρομή την οικεία αστυνομική αρχή.

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος”.

3. Η παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.δ/τος 869/1971 αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Όσοι εκ προθέσεως διαρρηγνύουν ή βλάπτουν σφραγίδα που τίθεται από την αρμόδια αρχή κατά τα οριζόμενα από το άρθρο 1 του παρόντος, όσοι με οποιανδήποτε τρόπο ματαιώνουν τη σφράγιση αυτή, καθώς και όσοι με οποιονδήποτε τρόπο θέτουν σε λειτουργία τέτοια εγκατάσταση μετά τη σφράγισή της, τιμωρούνται με τις ποινές του άρθρου 178 του Ποινικού Κώδικα”.

4. Απαγορεύεται εφεξής η εγκατάσταση πρατηρίων υγρών καυσίμων και σταθμώναυτοκινήτων εξοπλισμένων με αντλίες καυσίμων, σε θέσεις που απέχουν από τοπλησιέστερο σημείο του κτιρίου εκκλησιών, νοσοκομείων, κλινικών, ασύλωνανιάτων, γηροκομείων, οίκων ευγηρίας και γενικότερα κτιρίων υγείας καιπρόνοιας, όπως αυτά ταξινομούνται σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό (ΦΕΚ59 Α`), όπως κάθε φορά ισχύει και εκπαιδευτηρίων, ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων,καθώς και κτιρίων ξενοδοχείων, γραφείων, καταστημάτων και χώρων συνάθροισηςκοινού, των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνά τα πενήντα (50) άτομα, σε απόστασημικρότερη από ογδόντα (80) μέτρα, μετρούμενη προς πάσα κατεύθυνση (ακτινικάκαι επί οριζοντίου επιπέδου προβολής) από το κέντρο της νησίδας των αντλιών ήτων φρεατίων της δεξαμενής καυσίμου ή της προβολής του στομίου του σωλήναεξαερώσεως, με την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω κτιριακές εγκαταστάσειςβρίσκονται σε περιοχές όπου επιτρέπονται από τις αντίστοιχες χρήσεις γης καιυφίστανται νομίμως.”

Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου η χωρητικότητα υπολογίζεται κατάπερίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίωνπ.δ. 71/1988 (ΦΕΚ 32 Α`), όπως κάθε φορά ισχύει, αντίστοιχα για κάθε κτίριομε χρήση μία εξ αυτών που αναφέρονται στο εδάφιο α` της παρούσας παραγράφου,με βάση το θεωρητικό πληθυσμό του.

Σε κάθε περίπτωση που εντός του αυτού ή ομόρου ή τρίτου οικοπέδου ήγηπέδου,όπου υφίσταται ήδη ή πρόκειται να ιδρυθεί πρατήριο καυσίμων, υφίσταται ήδη ήθα ιδρυθεί κτίριο με χρήση μία εξ αυτών που αναφέρονται στο εδάφιο α` τηςπαρούσας παραγράφου, θα τηρείται η απόσταση των ογδόντα (80) μέτρων τουεδαφίου α` αυτής. Σε περίπτωση όπου πρόκειται να ιδρυθεί πρατήριο καυσίμωνεντός οικοπέδου ή γηπέδου υπεραγοράς τροφίμων ή άλλων ειδών απαιτείται ηκατασκευή ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για το πρατήριο καυσίμων, όπωςαυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 1 άρθρου 11Ν.3897/2010,ΦΕΚ Α 208/10.12.2010.

5. Πρατήρια υγρών καυσίμων που μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου, έτυχαν άδειας καταλληλότητας θέσεως, προωθούνται μέχρι του τελικού σταδίου χορήγησης άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 4
Σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων και φορτηγών αυτοκινήτων
Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 11 του ν. 803/1978 (ΦΕΚ 123 Α`) αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Η ίδρυση και λειτουργία σταθμών εκκίνησης και άφιξης υπεραστικών λεωφορείων για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών ή φορτηγών αυτοκινήτων για διενέργεια φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, επιτρέπεται κατόπιν αδείας που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των σταθμών αυτών (όπως θέση, χώρος, εσωτερική διάταξη, χώροι υγιεινής), καθώς και η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης της πιο πάνω άδειας. Μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα εξακολουθούν να ισχύουν οι εκδοθείσες κανονιστικές αποφάσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών. Όπου στις ανωτέρω αποφάσεις αναφέρεται “Οικείος Αστυνομικός Διευθυντής ή Διοικητής Χωροφυλακής” νοείται ο Προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Και όπου αναφέρεται “Οικεία Αστυνομική Διεύθυνση ή Διοίκηση “Χωροφυλακής” νοείτοι η αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

2. Εγκαταστάσεις σταθμών αυτοκινήτων που διέπονται από την προηγούμενη παράγραφο και το, κατ` εφαρμογήν αυτής, προεδρικό διάταγμα, καθώς και τις εκδοθείσες, κατ` εφαρμογή του άρθρου 10 παρ. 1 του ν.δ/τος 3990/1953 (ΦΕΚ 199 Α`), κανονιστικές αποφάσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και λειτουργούν είτε χωρίς την προβλεπόμενη από τις ανωτέρω διατάξεις άδεια είτε μετά τη λήξη της ισχύος της άδειας αυτής είτε μετά από προσωρινή ή οριστική αφαίρεσή της σφραγίζονται, μετά από προειδοποίηση ενός μηνός, με απόφαση της αρμόδιας για τη χορήγηση τηςάδειας λειτουργίας αρχής.

Σε περίπτωση που παρίσταται ανάγκη η επιτροπή μπορεί να καλεί για συνδρομή την οικεία αστυνομική αρχή.

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.

3. Οι κύριοι ή εκμεταλλευτές των, κατά τις προηγούμενες παραγράφους, εγκαταστάσεων, που λειτουργούν είτε χωρίς άδεια είτε μετά τη λήξη της, από τις ανωτέρω διατάξεις, προβλεπόμενης άδειας είτε μετά από προσωρινή ή οριστική αφαίρεσή της, ως και κατά παράβαση των όρων λειτουργίας που προβλέπονται στην ανωτέρω άδεια, διώκονται και τιμωρούνται κατά το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα. Όσοι εκ προθέσεως διαρρηγνύουν ή βλάπτουν σφραγίδα που τίθεται από την αρμόδια αρχή κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, όσοι με οποιονδήποτε τρόπο ματαιώνουν τη σφράγιση αυτή, καθώς και όσοι με οποιονδήποτε τη τρόπο θέτουν σε λειτουργία τέτοια εγκατάσταση μετά τη σφράγισή της, τιμωρούνται με τις ποινές του άρθρου 178 του Ποινικού Κώδικα.”

Άρθρο 5
Τεχνική Επιθεώρηση Οχημάτων

1. Συνιστάται υπηρεσία στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία εντάσσονται εξειδικευμένα εργαστήρια, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν δοκιμές ή επιθεωρήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών ή εγκρίσεων τύπου που προβλέπονται από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από διεθνείς συμφωνίες σε οχήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και σε συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία, χωριστές τεχνικές μονάδες και υπερκατασκευές των οχημάτων αυτών.

Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, επιτρέπεται να συσταθούν σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την ίδρυση των εργαστηρίων του προηγούμενου εδαφίου, δέκα (10) θέσεις μονίμων υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ Μηχανολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Τεχνολόγου Μηχανικού διπλωματούχου Πολυτεχνείου ή Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισοτίμου αναγνωρισμένης σχολής της αλλοδαπής, δέκα (10) θέσεις μονίμων υπαλλήλων κατηγορίας ΤΕ Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου Τεχνολόγου Μηχανικού και δέκα (10) θέσεις κατηγορίας ΔΕ 3 Τεχνικών.

2. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών μπορούν να εξουσιοδοτούνται εξειδικευμένα εργαστήρια που ανήκουν σε Πολυτεχνεία, Α.Ε.Ι. ή άλλους επιστημονικούς φορείς για να διενεργούν τις δοκιμές ή επιθεωρήσεις που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.

3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2365/1995 (ΦΕΚ 258 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Οι υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών διατίθενται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις των Νομών Αττικής και Κυκλάδων και, μετά από αίτηση των οικείων Νομαρχών, σε οποιαδήποτε άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή Νομαρχιακό Διαμέρισμα για την υποβοήθηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον τομέα εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και εκπαιδευτικών οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, του βοηθητικού έργου της εξέτασης αυτής, της επιθεώρησης του εν γένει έργου της εξέτασης και των εξεταστών, καθώς και της επιθεώρησης οχημάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.”

4.Η παρ.2 του άρθρου 4 του π.δ/τος 355/1994 (ΦΕΚ 189Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“2.Το προσωρινό πιστοποιητικό ισχύει μόνο για τις μεταφορές που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας και η ισχύς του λήγει την 31η Δεκεμβρίου 1997”.

Άρθρο 6
Εξελεγκτική Επιτροπή Κ.Τ.Ε.Λ.

1. Το άρθρο 16 του ν.δ/τος 102/1973 (ΦΕΚ 178 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση α` της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 1350/1983 (ΦΕΚ 55 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 16

Εξελεγκτική Επιτροπή

1. Σε κάθε Κ.Τ.Ε.Λ. συνιστάται με απόφαση του Νομάρχη, εξαμελής εξελεγκτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από:

α) Έναν ανώτερο υπάλληλο του Υπουργείου οικονομικών του οικείου νομού, ως Πρόεδρο, που ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του από το Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας.

β) Έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας ΝομαρχιακήςΑυτοδιοίκησης, που ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του από τον οικείο Νομάρχη.

γ) Έναν υπάλληλο της υπηρεσίας Εργασίας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του από τον οικείο Νομάρχη.

δ) Έναν εκπρόσωπο των Ο.Τ.Α., που ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

ε) Έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Κ.Τ.Ε.Λ. μαζί με τον αναπληρωτή του, που δεν έχουν παράλληλα και την ιδιότητα μετόχων αυτού. Ο τρόπος ορισμού του εκπροσώπου αυτού και του αναπληρωτή του καθορίζεται με απόφαση του Νομάρχη.

στ) Έναν εκπρόσωπο των μετόχων του Κ.Τ.Ε.Λ., που εκλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του, από τη Γενική Συνέλευση αυτών σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.δ/τος αυτού για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Σε περίπτωση που δεν ορισθούν το προβλεπόμενα μέλη των περιπτώσεων δ` και ε` της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, στην προθεσμία που τάσσεται από τον οικείο Νομάρχη για τη συγκρότηση της Επιτροπής, αυτή συγκροτείται και λειτουργεί νομίμως με το λοιπά μέλη.

3. Η Επιτροπή συνέρχεται με πρόσκληση του Προέδρου της και συνεδριάζει τακτικά για την εκτέλεση του έργου αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν.δ/τος αυτού, όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση β` της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 1350/1983 (ΦΕΚ 55 Α`) και με την παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων (4) μελών, εκ των οποίων τα τρία (3) πρέπει να είναι αυτά που ορίζονται στις περιπτώσεις α`, β` και γ` της προηγούμενης παραγράφου.”

2.Οι μετά την 31η Δεκεμβρίου 1977 διατελέσαντες Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου, κάθε αστικού ή υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ., καθώς και οι εφεξής διατελούντες, επί δύο τουλάχιστον τριετίες, λαμβάνουν μηνιαία χορηγία, η οποία θα βαρύνει τα γενικά έξοδα του Κ.Τ.Ε.Λ. εφόσον παραμένουν μέτοχοι αυτού. Η χορηγία αυτή καταβάλλεται μόνο στο δικαιούχο, με τη συμπλήρωση του έκτου έτους της θητείας του.

Η καταβολή αυτή διακόπτεται εάν ο δικαιούχος επανεκλεγεί Πρόεδρος του Κ.Τ.Ε.Λ. και χορηγείται εκ νέου, μετά τη λήξη της θητείας του.

Το ύψος της μηνιαίας χορηγίας καθορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Κ.Τ.Ε.Λ., το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το εξήντα στα εκατό (60%) του μισθού του λογιστή χωρίς πτυχίο, έγγαμου χωρίς παιδιά και με εικοσαετή προϋπηρεσία, για όσα Κ.Τ.Ε.Λ. έχουν στη δύναμή τους ενταγμένα πάνω από πενήντα (50) λεωφορεία.

Για τα Κ.Τ.Ε.Λ. που έχουν ενταγμένα στη δύναμή τους είκοσι (20) μέχρι και πενήντα (50) λεωφορεία το ύψος της χορηγίας αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το σαράντα στα εκατό (40%) του παραπάνω μισθού και για τα Κ.Τ.Ε.Λ. με λιγότερα από είκοσι (20) λεωφορεία, από το είκοσι στα εκατό (20%) αυτού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.7Ν.2801/2000,ΦΕΚ Α 46/3.3.2000 και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.4 άρθρ.10Ν.2898/2001.,ΦΕΚ Α 71.

Άρθρο 7
Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως
Η παρ. 3 του άρθρου 2 του N. 1959/1991 (ΦΕΚ 123 Α΄), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 8 του N. 2366/1995 (ΦΕΚ 56 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:

“3. α) `Αδειες κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως, μικτού βάρους άνω των 4.000 χιλιογράμμων, χορηγούνται αποκλειστικά για την άσκηση κερδοσκοπικού επαγγέλματος ή τη λειτουργία επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών, σηροτροφικών, μελισσοκομικών, αλιευτικών, δασικών, καθώς και σε δασεργάτες ή ρητινοσυλλέκτες μέλη ή μη αγροτικών – δασικών συνεταιρισμών ή δασικών επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι το ασκούμενο επάγγελμα ή η επιχείρηση έχει μεταφορικό έργο τέτοιο, που για την εξυπηρέτησή του καθίσταται απόλυτα αναγκαία η χρήση του φορτηγού αυτοκινήτου.

β) Κατά τη χορήγηση καταβάλλεται εφάπαξ εισφορά υπέρ του Δημοσίου, που καθορίζεται:

αα) Για φορτηγά αυτοκίνητα με κλειστό αμάξωμα σε δραχμές εκατόν σαράντα χιλιάδες (140.000), προσαυξανόμενες κατά δεκαέξι (16) δραχμές ανά χιλιόγραμμο για το πέραν των 4.000 χιλιογράμμων μικτό βάρος.

ββ) Για φορτηγά αυτοκίνητα με ανοικτό αμάξωμα σε δραχμές ογδόντα χιλιάδες (80.000), προσαυξανόμενες κατά δεκαέξι (16) δραχμές ανά χιλιόγραμμο για το πέραν των 4.000 χιλιογράμμων μικτό βάρος.

Τα παραπάνω ποσά αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

γ) Οι άδειες κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων είναι οριστικές και χορηγούνται εφόσον διαπιστώνεται η λειτουργία της επιχείρησης ή η άσκηση του επαγγέλματος του αιτούντος (φυσικού ή νομικού προσώπου ή κοινοπραξίας) και ο αιτών έχει πραγματοποιήσει ακαθάριστα έσοδα ύψους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών, τουλάχιστον, για κάθε τόννο μικτού βάρους του φορτηγού αυτοκινήτου, εντός οποιονδήποτε χρονικού διαστήματος κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

δ) Επιχειρήσεις που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες και έχουν λειτουργήσει εντός του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης για χορήγηση Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου, θεωρούνται ως νεοσύστατες. Αν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πραγματοποιήσει εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος ακαθάριστα έσοδα ύψους τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δρχ. ανά τόννο μικτού βάρους, τότε εμπίπτουν στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γ΄.

Αν όμως δεν έχουν πραγματοποιήσει αυτό το ύψος ακαθάριστων εσόδων, δύνανται να λάβουν προσωρινές άδειες κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 4.000 χιλιογράμμων, οι οποίες έχουν διάρκεια ισχύος ενός (1) έτους από την ημερομηνία έκδοσής τους. Η χορήγηση επιτρέπεται στην περίπτωση αυτή, εφόσον οι αιτούντες (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κοινοπραξία) έχουν πραγματοποιήσει ακαθάριστα έσοδα ύψους, για κάθε τόννο μικτού βάρους του φορτηγού αυτοκινήτου, τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) δραχμών, τουλάχιστον, εντός οποιουδήποτε χρονικού διαστήματος. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δώδεκα (12) μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Οι προσωρινές αυτές άδειες κυκλοφορίας μετατρέπονται σε οριστικές εντός του πρώτου διμήνου μετά τη λήξη τους, εφόσον δεν διακόπηκε η άσκηση της επιχείρησης ή του επαγγέλματος των αιτούντων και εφόσον οι ίδιοι αιτούντες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες) έχουν πραγματοποιήσει, εντός οποιουδήποτε χρονικού διαστήματος που ισχύει η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας, ακαθάριστα έσοδα ύψους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δρχ. για κάθε τόννο μικτού βάρους.

ε) Όταν παρέλθει δίμηνο από τη λήξη των προσωρινών αδειών κυκλοφορίας του προηγούμενου εδαφίου δ΄ είναι δυνατή η μετατροπή τους σε οριστικές, ανεξάρτητα αν έχουν αφαιρεθεί λόγω λήξης της ισχύος τους, από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται και στην περίπτωση της εμπρόθεσμης οριστικοποίησης του προηγούμενου εδαφίου δ΄ και επιπλέον καταβληθεί διοικητικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου καθορίζεται ως εξής:

αα) Στις περιπτώσεις που η σχετική αίτηση υποβάλλεται μετά την παρέλευση εξαμήνου από τη λήξη της προσωρινής άδειας, στο ποσό του κατωτάτου ορίου του εκάστοτε διοικητικού προστίμου, κατά το άρθρο 4 του παρόντος νόμου και της Α2/26718/5543/93 (ΦΕΚ 131 Β΄) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, που έχει εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότησή του.

ββ) Στις περιπτώσεις που η σχετική αίτηση οριστικοποίησης υποβάλλεται και η καταβολή του προστίμου πραγματοποιείται εντός εξαμήνου από τη λήξη της προσωρινής άδειας, στο ήμισυ του ποσού του κατωτάτου ορίου του εκάστοτε διοικητικού προστίμου, κατά το άρθρο 4 του παρόντος νόμου και της Α2/26718/5543/93 (ΦΕΚ 131 Β΄) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, που έχει εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότησή του.

Σε περίπτωση, που δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδαφίου δ΄ ή δεν καταβληθεί το αναλογούν πρόστιμο, οι μη οριστικοποιηθείσες άδειες αφαιρούνται οριστικό χωρίς άλλη διαδικασία και η επιχείρηση (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κοινοπραξία) στο όνομα της οποίας είχε εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας, υφίσταται τις συνέπειες της παρ. 3 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.

στ) Προσωρινές άδειες κυκλοφορίας Φ.I.Χ. αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 4.000 χιλιoγράμμων, που χορηγήθηκαν οποτεδήποτε κατά το παρελθόν, δηλαδή προ της έναρξης της ισχύος της παρούσας διάταξης και παρέρχεται τουλάχιστον δίμηνο από τη λήξη τους και δεν έχουν οριστικοποιηθεί, μπορούν να μετατρέπονται σε οριστικές. Επίσης, μπορούν να επαναχορηγηθούν ως οριστικές οι άδειες κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 4.000 χιλιογράμμων, που χορηγήθηκαν οποτεδήποτε κατά το παρελθόν και κατά την έναρξη της ισχύος της παρούσας διάταξης έχουν ανακληθεί λόγω παρέλευσης του διμήνου από τη λήξη της ισχύος τους. Για τη μετατροπή των παραπάνω αδειών σε οριστικές ή την επαναχορήγησή τους, αντίστοιχα, ως οριστικών απαιτούνται οι ίδιες προϋποθέσεις, που αναζητούνται και στην περίπτωση της εμπρόθεσμης οριστικοποίησης του εδαφίου δ΄ και επιπλέον καταβάλλεται διοικητικό πρόστιμο. Το ύψος του διοικητικού προστίμου καθορίζεται σύμφωνα με τις περ. (αα) και (ββ) του προηγούμενου εδαφίου ε΄.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλαδή όταν δεν συντρέχουν οι αναφερθείσες στο εδάφιο δ΄ προϋποθέσεις ή όταν δεν καταβληθεί το αναλογούν πρόστιμο, οι μη οριστικοποιηθείσες άδειες αφαιρούνται οριστικά χωρίς άλλη διαδικασία και η επιχείρηση (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κοινοπραξία), στο όνομα της οποίας είχε εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας, υφίσταται τις συνέπειες της παρ. 3 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.

ζ) Σε κάθε περίπτωση οριστικοποίησης της προσωρινής άδειας Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου αίρονται οι συνέπειες της παρ. 3 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.

η) Τα αναφερόμενα στην παρούσα παράγραφο χρηματικά όρια ακαθάριστων εσόδων αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

θ) Σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης ή πρόσληψης ή αποχώρησης εταίρων ή αλλαγής νομικής μορφής ή αλλαγής επωνυμίας δεν θεωρείται ότι συνιστάται νέα επιχείρηση, εφόσον δεν διακοπεί η λειτουργία της.

ι) Αν κατά το χρόνο ισχύος της προσωρινής άδειας κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου η επιχείρηση διαλυθεί ή διακόψει τη λειτουργία της ή ο επαγγελματίας διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, οι κατεχόμενες από αυτούς άδειες φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ανακαλούνται.

Άρθρο 8
Έλεγχος Παραβάσεων Αυτοκινήτων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από το άρθρο 37του ν. 2800/2000 και  με την παρ. 6 τουάρθρου 44 του ν.2963/200, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 24 Ν.3446/2006, ΦΕΚ Α 49/10.3.2006.

1. Ο έλεγχος εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για την κυκλοφορία των ελληνικών και αλλοδαπών φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και τις διενεργούμενες με αυτά μεταφορές ανατίθεται στις ακόλουθες αρχές, στα πλαίσια της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους:

α. στο Σ.Δ.Ο.Ε.,

β. στις Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές,

γ. στις Αστυνομικές Αρχές,

δ. στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Κ.Τ.Ε.Ο. των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

2. Για τις παραβάσεις των διατάξεων της παρούσας παραγράφου επιβάλλονται, πέραν των προβλεπόμενων στην ισχύουσα νομοθεσία ποινικών κυρώσεων, και οι ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις:

α. Για παραβάσεις του π.δ.91/1988:

(1) Μη έγκυρο μισθωτήριο, θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Πρόστιμο διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών.

(2) Μη υπαλληλική ιδιότητα οδηγού. Πρόστιμο διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών.

(3) Μίσθωση οχήματος κατά παράβαση των διατάξεων του π.δ. 91/1988. Πρόστιμο τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών.

(4) Εκπρόθεσμη υποβολή του συμφωνητικού της παρ. β` του άρθρου 5 του Π.Δ.91/1988. Πρόστιμο εκατό χιλιάδων (100.000) δραχμών. Η παράβαση αυτή βεβαιώνεται μόνο από τις Υπηρεσίες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

“β. Για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. (ν. 2696/1999, ΦΕΚ 57 Α`)

1. Υπέρβαση σε ποσοστό άνω του 20% ορίου μικτού βάρους ή της μέγιστης επιτρεπόμενης φόρτωσης κατ` άξονα από όλα τα Φ.Δ.Χ. και τα Φ.Ι.Χ.. Πρόστιμο τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για ένα (1) μήνα.

2. Η ισχύς της παραγράφου 1 για τα Φ.Δ.Χ. που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 531/1970 (ΦΕΚ 101 Α`) και τις διατάξεις του ν. 1073/1980 (ΦΕΚ 214 Α`) αρχίζει από 1.6.2002.

3. Φόρτωση των οχημάτων που δεν διαθέτουν ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου (Δ.Τ.Ε.) του ν. 1350/1983. Το πρόστιμο του άρθρου 86 παρ. 4 και 5 του ν. 2696/1999.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 44Ν.2963/2001,ΦΕΚ Α 268/23.11.2001.

γ) για παραβάσεις της νόμιμης μεταφοράς( Ν 383/1976 και Ν1959/1991):

(1) Μη νόμιμη σύζευξη συνδυασμού οχήματος. Πρόστιμο τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών.

(2) Μη νόμιμη άδεια οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων. Πρόστιμο διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών.

(3) Παράνομη αλλαγή κατηγορίας Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων. Πρόστιμο τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών.

(4) Μεταφορά αγαθών άλλων εκτός των αναγραφομένων στην άδεια κυκλοφορίας. Πρόστιμο τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών .

(5) Παράνομη διενέργεια διεθνών μεταφορών με Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα εθνικών μεταφορών ή παράνομη διενέργεια εθνικών μεταφορών με Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών. Πρόστιμο πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) δραχμών.

(β) Εκτέλεση εθνικών μεταφορών με αλλοδαπό ρυμουλκούμενο ή ημιρυμουλκούμενο όχημα κατά παράβαση του Ν. 1010/1980, όπως κάθε φορά ισχύει Πρόστιμο τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών.

(7) Εκτέλεση εθνικών μεταφορών με εμπορευματοκιβώτια (Containers). Πρόστιμο τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα δύο μηνών (2) μηνών.

δ. Για παραβάσεις του Κοινοτικού Κανονισμού 881/ 1992:

Ανύπαρκτη ή μη ισχύουσα κοινοτική άδεια. Πρόστιμο τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών.

ε. Για παραβάσεις της νομιμότητας συνδυασμένης μεταφοράς (Π.Δ.431/1995- ΦΕΚ 245Α`).

Μη ύπαρξη εγγράφου που να αποδεικνύει ότι πρόκειται για συνδυασμένη μεταφορά. Πρόστιμο τριακοσίων πενήντα χιλιάδων (350.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών.

στ. Για παραβάσεις του Κοινοτικού Κανονισμού 3118/ 1993 (Cabotage):

(1) Παραβίαση ορίου παραμονής και ελλείψεις αποδεικτικών εγγράφων.

Πρόστιμο πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα (2) μηνών.

(2) Μη νόμιμη εργασιακή σχέση οδηγού. Πρόστιμο διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός.

(3) Εθνική μεταφορά από όχημα τρίτης χώρας. Πρόστιμο πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) δραχμών και απαγόρευση εισόδου στη χώρα για έξι (6) μήνες.

ζ. Για παραβάσεις Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων (Ν. 1959/1991 – ΦΕΚ 123 Α`):

(1) Μη ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας. Πρόστιμο τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

(2) Οδήγηση από πρόσωπο που δεν αναφέρεται στο άρθρο 1 του ν. 1959/1991. Πρόστιμο εκατό χιλιάδων (100.000) δραχμών.

(3) Μεταφορά διαφορετικών προϊόντων από εκείνα που αναφέρει η άδεια κυκλοφορίας. Πρόστιμο διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός.

(4) Παραχώρηση χρήσης με οποιονδήποτε τρόπο του Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου, σετρίτο πρόσωπο, νομικό ή φυσικό, εκτός από κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει εξαρχής ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Πρόστιμο τριακοσίων πενήντα χιλιάδων (350.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών.

(5) Παραβάσεις βυτιοφόρων αυτοκινήτων μεταφοράς πετρελαιοειδών προϊόντων ως προς τον τόπο φόρτωσης και εκφόρτωσης. Πρόστιμο τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών.

(β) Μεταφορά από τον τόπο παραγωγής κατ` ευθείαν στον πελάτη από επαγγελματία ή επιχείρηση, οι οποίοι ασκούν αποκλειστική εμπορία, χωρίς παραγωγή αγαθών. Πρόστιμο τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών.

(7) Μεταφορά για λογαριασμό τρίτων με ή χωρίς κόμιστρο. Πρόστιμο τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) δραχμών και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθορίζονται κάθε φορά τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών μπορούν να τροποποιούνται οι διοικητικές κυρώσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

5. Από της ισχύος των διατάξεων του παρόντος άρθρου καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 6 του π.δ.91/1988 και του κεφαλαίου Γ` της Α2/26718/5543/1993 (ΦΕΚ 131 Β`) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Άρθρο 9
Ταξινόμηση οχημάτων

1. Επιτρέπεται η Ταξινόμηση οχημάτων για τα οποία δεν πληρούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ως προς το δικαίωμα θέσης σε κυκλοφορία οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κυκλοφορίας επιβατικού ιδιωτικής χρήσεως (Ε.Ι.Χ.), λεωφορείου ιδιωτικής χρήσεως (Λ.Ι.Χ.) ή φορτηγού ιδιωτικής χρήσεως (Φ.Ι.Χ.) αυτοκινήτου ή η έγκριση τύπου αυτών έχει λήξει ή ουδέποτε έχει εκδοθεί, στις περιπτώσεις που αυτά προορίζονται για την εξυπηρέτηση αναγκών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 21, του κεφ. Ε` του ν. 2218/1994, Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 206, του κεφ. ΙΑ` του π.δ/τος 410/1995, Αναπτυξιακών Συνδέσμων που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 212 του κεφ. ΙΑ` του ίδιου προεδρικού διατάγματος, Ν.Π.Δ.Δ., Ιδρυμάτων, Νομικών Προσώπων και συλλόγων που κύριο έργο έχουν τη φροντίδα, την περίθαλψη και την αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και εκκλησιαστικών μονών.

2. Η ταξινόμηση οχημάτων, των οποίων έχει λήξει η έγκριση τύπου ή ουδέποτε έχει εκδοθεί έγκριση τύπου, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και μόνο για τις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Δωρεάς των οχημάτων στα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο πρόσωπα.

β) Λήξης της ισχύουσας έγκρισης τύπου οχήματος κατά τη διάρκεια μειοδοτικού διαγωνισμού, που πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί προμηθειών του Δημοσίου για την προμήθεια των προς Ταξινόμηση οχημάτων και εφόσον η έγκριση τύπου ίσχυε κατά τον προβλεπόμενο χρόνο από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου παράδοσης των οχημάτων).

Η χορήγηση στους φορείς της παραγράφου 1 άδειας κυκλοφορίας Ε.Ι.Χ., Λ.Ι.Χ. ή Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.10 Ν.2898/2001,ΦΕΚ Α 71/10.4.2001.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά περίπτωση, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

Άρθρο 10
Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.)

1. Παραχωρούνται και μεταβιβάζονται χωρίς αντάλλαγμα από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) Α.Ε. στην εταιρεία με την επωνυμία “ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε.” όλα τα κύρια και παρεπόμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις έργων. Η εταιρεία “ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε.” υποκαθιστά τον Ο.Σ.Ε. σε όλες ανεξαιρέτως τις διατάξεις των συμβάσεων ή των διακηρύξεων δημοπράτησης των έργων και των εγγυητικών επιστολών. Δεν μεταβιβάζονται στην εταιρεία “ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε.” υποχρεώσεις του Ο.Σ.Ε από συμβάσεις εκτελούμενων έργων, που τυχόν θα δημιουργηθούν μέχρι την ημερομηνία ανάληψης των έργων από την εταιρεία.

Ως “έργο”, κατά την παρούσα παράγραφο, νοείται κάθε κατασκευή, ολική ή μερική, εργασία, μελέτη και προμήθεια υλικού που αφορά τον Ο.Σ.Ε., και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή χρηματοδοτείται αμιγώς από εθνικούς πόρους ή από δανεισμό ή με αυτοχρηματοδότηση, εφόσον το έργο συνδέεται με αντίστοιχο συγχρηματοδοτούμενο από τηνΕυρωπαϊκή Ένωση από τη διακήρυξη της δημοπρασίας μέχρι και τη λήξη της συμβάσεως.

Ο τρόπος και οι όροι παραχώρησης και μεταβίβασης των έργων καθορίζονται με σύμβαση μεταξύ του Ο.Σ.Ε Α.Ε. και της “ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε.”, η οποία κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Ο.Σ.Ε. Α.Ε. αναθέτει τα έργα της παρούσας παραγράφου απευθείας στην “ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε.”, κατά παρέκκλιση των άρθρων 2 και 4 του ν. 1418/1984, 11 του ν. 716/1977 και 2 του ν. 2286/1995.

Τα όργανα της “ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε.” που αποφασίζουν ή γνωμοδοτούνγια τα έργα ορίζονται, κατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 19 του ν.1418/1984, με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Τα κάθε φύσης κινητά πράγματα που ανήκουν κατά κυριότητα στον Ο.Σ.Ε. και που, κατά τις αρμόδιες επιτροπές του, θεωρούνται ότι είναι παλαιά ή είναι εντελώς ακατάλληλα για περαιτέρω χρήση, εκποιούνται ελευθέρως, κατά παρέκκλιση του άρθρου 2 του ν. 251/1976, όπως αυτό ισχύει, από τις περιφερειακές διευθύνσεις του Ο.Σ.Ε., στις οποίες βρίσκονται τα παραπάνω κινητά κατά το χρόνο εκποίησής τους.

Ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) από το προϊόν της εκποίησης αποτελεί έσοδο του Δημοσίου και εισάγεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται ο τρόπος και ο χρόνος απόδοσής του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Το υπόλοιπο ποσοστό του προϊόντος της εκποίησης περιέρχεται στον Ο.Σ.Ε. και διατίθεται για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών του Οργανισμού.

3. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών καιΜεταφορών και Επικοινωνιώνκαθορίζονται οι αμοιβές του Προέδρου και του Αναπληρωτή του Προέδρου, εφόσον είναι πλήρους απασχόλησης, του Οργανισμού ΣιδηροδρόμωνΕλλάδος (Ο.Σ.Ε.), καθώς και η αποζημίωση των μελών τουΔιοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

4. Ο Ο.Σ.Ε. δεν υπόκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 1985/1952. Η συντήρηση και επιτήρηση των τεχνικών έργων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις σιδηροδρομικές γραμμές του Ο.Σ.Ε. διέπονται αποκλειστικά από τους σχετικούς εσωτερικούς κανονισμούς και διαταγές.

Άρθρο 11
Δομή και λειτουργία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς

1. Η παρ. 2 του άρθρου Τρίτου του ν. 2246/1994 (ΦΕΚ 172 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

Α. Η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είναι ελεύθερη εκτός από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που παραμένουν στα αποκλειστικά δικαιώματα του Ο.Τ.Ε. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Β. Οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές επιχειρήσεις δημόσιες και ιδιωτικές δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες φωνητικής τηλεφωνίας μέσω των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών τους δικτύων.

Γ. Η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο κοινό, πλην της φωνητικής τηλεφωνίας, οι οποίες χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες, υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση κατά τις διατάξεις της παρ. 6 του παρόντος άρθρου.

Δ. Χορηγείται άδεια κατά πς διατάξεις της παρ. 4 του παρόντος άρθρου από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τ., στις εξής περιπτώσεις παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών:

α. Όταν για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών απαιτείται η χρήση σπάνιων πόρων όπως π.χ. η χρήση ραδιοσυχνοτήτων, η γεωστατική τροχιά δορυφόρων και οι αριθμοί.

Περιορισμός στη χορήγηση αδειών συστημάτων κινητής και προσωπικής επικοινωνίας επιτρέπεται στην περίπτωση που ο περιορισμός αυτός συνδέεται με την έλλειψηδιαθεσίμου φάσματος συχνοτήτων και δικαιολογείται βάσει της αρχής της αναλογικότητας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.3ΠΔ 124/1998 Α 103/15.5.1998.

αα Υπό την προϋπόθεση ύπαρξης διαθεσίμου φάσματος ραδιοσυχνοτήτων δεν επιτρέπεται η επιβολή αδικαιολόγητων τεχνικών περιορισμών για τη χορήγηση αδειών συστημάτων κινητής και προσωπικής επικοινωνίας. Δεν επιτρέπεται ειδικά ο περιορισμός συνδυασμού αδειών συστημάτων κινητής και προσωπικής επικοινωνίας, ή ο περιορισμός της προσφοράς διαφορετικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούν διακεκριμένες συχνότητες για τις οποίες διατίθενται πολυπρότυπες συσκευές, οι όροι χορήγησης άδειας είναι τέτοιοι ώστε να διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης σταθερού και κινητού δικτύου σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.3ΠΔ 124/1998 Α 103/15.5.1998.

β. Όταν απαιτείται από την αρμόδια αρχή η εξασφάλιση από τον παρέχοντα την υπηρεσία των ουσιωδών απαιτήσεων ή ειδικών απαιτήσεων που σχετίζονται με την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια.

γ. Όταν παραχωρούνται στον παρέχοντα την υπηρεσία ειδικά ή αποκλειστικά δικαιώματα.

Ε. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, απαιτείται η υποβολή δήλωσης κατά τις διατάξεις της παρ. 5 του παρόντος άρθρου.

2. Το εδάφιο Β` της παρ, 4 του άρθρου Τρίτου του ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής :

Β. Οι ανωτέρω άδειες χορηγούνται εντός έξι (6) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης και όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και έχουν καθορισμένο χρόνο ισχύος. Ο χρόνος υποβολής όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών βεβαιώνεται εγγράφως από την Ε.Ε.Τ. Το διάστημα των έξι (6) μηνών μπορεί να παραταθεί το ανώτερο κατά τρεις (3) μήνες με αιτιολογημένη απόφαση της Ε.Ε.Τ. Σε κάθε περίπτωση μετά πάροδο εννέα (9) μηνών, εφόσον δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε απάντηση της Ε.Ε.Τ., η άδεια θεωρείται ότι έχει αυτοδίκαια χορηγηθεί.

3. Το στοιχείο ιστύ του εδαφίου Γ` της παρ. 4 του άρθρου Τρίτουτου ν. 2246/1994 διαγράφεται και τα επόμενα στοιχεία αναριθμούνται ως εξής: το ιζ` σε ιστ`, το ιη` σε ιζύ, το ιθ` σε ιη` και το κ` σε ιθ`.

4. Το στοιχείο α` του εδαφίου Ζ’ της παρ. 4 του άρθρου Τρίτου του ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής :

“α. Να είναι εγκατεστημένες σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα”.

5. Το στοιχείο β` του εδαφίου Ζ’ της παρ. 4 του άρθρου Τρίτου του ν. 2246/1994 διαγράφεται και τα επόμενα στοιχεία αναριθμούνται ως εξής: το γ` σε β`, το δ` σε γ`, το ε` σε δ` και το στ` σε ε`.

6. Το στοιχείο στ` του εδαφίου Ζ’ της παρ. 4 του άρθρου Τρίτου του ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“στ. Τα μέλη των διοικήσεων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη τους να μην έχουν καταδικαστεί για τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ` αδικήματα, καθώς και για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 21 του π.δ/τος 611/1977.”

7. Το εδ. Β` της παρ. 6 του άρθρου Δεύτερου του ν. 2246/1994 (ΦΕΚ 172 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Β. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (Ε.Τ.Τ.) είναι κρατικός λειτουργός αποκλειστικής απασχόλησης και η ιδιότητά του αυτή είναι ασυμβίβαστη με την ταυτόχρονη άσκηση οποιουδήποτε άλλου έμμισθου δημόσιου ή ιδιωτικού λειτουργήματος. Η ιδιότητα του Αναπληρωτή του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών είναι ασυμβίβαστη με την ταυτόχρονη άσκηση οποιασδήποτε άλλης έμμισθης δραστηριότητας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.”

Άρθρο 12
Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.)

1. Το άρθρο 8 παρ. 5 περ. β` εδάφιο γ` του ν.δ/τος 3721/1957, όπως τελικά αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 παρ. 2 του ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

“Αυτός που επιθυμεί να εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή ελεγκτής πρέπει:

(α) να είναι κύριος τουλάχιστον του ενός ογδόου (1/8) ακεραίας μετοχής,

(β) να μη μετέχει σε διοικητικά συμβούλια και στη διοίκηση και διαχείριση Συνεταιρισμών και Επιχειρήσεωνμε τους οποίους συναλλάσσεται ο Οργανισμός

Υ) και να μην έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου του Ο.Α.Σ.Θ. με βαθμό Διευθυντή.”

2. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου Κρατικός Αντιπρόσωπος. Ο Κρατικός Αντιπρόσωπος και ο αναπληρωτής του διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

3. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, έπειτα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.), προσλαμβάνεται και απολύεται ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού.

Άρθρο 13
Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.)

1. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών συγκροτείται στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών Επιτροπή με Πρόεδρο καθηγητή μέλος Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου των τριών πρώτων βαθμίδων και μέλη δημοσίους υπαλλήλους κλάδου ΠΕ βα8μού Α` και Β` και ειδικούς επιστήμονες με γνώση και εμπειρία σε θέματα διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας. Έργο της Επιτροπής είναι η μελέτη και η υποβολή πρότασης για την αναμόρφωση της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά την οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Για την τεχνική στήριξη και τη γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής με την ίδια απόφαση ορίζεται ως γραμματέας υπάλληλος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Στον Πρόεδρο, τα μέλη και το γραμματέα της Επιτροπής καταβάλλεται, μετά την περαίωση του έργου της, εφάπαξ αποζημίωση. Το ύψος της καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών και βαρύνει τον προϋπολογισμό (κωδικός 5161) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.).

2. Το προβλεπόμενο στην παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 2434/1996 (ΦΕΚ 188 Α`) μηνιαίο ειδικό επίδομα υποστήριξης Υπηρεσιών Αερολιμένων, αυξάνεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 1996 στο ποσοστό που ορίζεται στην ως άνω διάταξη. Για το προσωπικό που μεταφέρθηκε βάσει των διατάξεων του άρθρου δεύτερου του ν. 2338/1995 η αναδρομικότητα ισχύει από 1.7.1996, ημερομηνία μεταφοράς τους στην Υ.Π.Α..

3. Στην παρ. 2 του άρθρου Έκτου του ν. 2338/1995 (ΦΕΚ 202 Α’) προστίθεται εδάφιο δεύτερο ως εξής :

“Η αμοιβή των συμβούλων καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.”

4. Από τη θέση σε εκκαθάριση της εταιρείας Αερολιμήν Αθηνών (Α.Α.) Ανώνυμη Εταιρεία” το σύνολο των κινητών πραγμάτων που ήταν στην κυριότητά της αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ΥπηρεσίαςΠολιτικής Αεροπορίας προορισμένο για τη λειτουργία της.

5. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) δύναται να καταρτίζει, να οργανώνει και να εκτελεί προγράμματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης προσωπικού όσων κρατικών φορέων εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση του προγράμματος ασφάλειας και πυρασφάλειας αερολιμένων, της Πολιτικής Αεροπορίας. Για το διορισμό του εκπαιδευτικού προσωπικού και την αποζημίωσή του εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 1943/1991.

Η Υ.Π.Α. δύναται να εκτελεί επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα σε προσωπικό ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται – άμεσα ή έμμεσα – στην ασφάλεια Πολιτικής Αεροπορίας. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο καλύπτει ο φορέας του εκπαιδευόμενου προσωπικού η διαδικασία και ο τρόπος είσπραξής του.

6. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δύναται επίσης να καταρτίζει, να οργανώνει και να εκτελεί επί αμοιβή ή χωρίς αμοιβή, όταν προβλέπεται από διακρατική συμφωνία, προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης, που αναφέρονται στο ειδικότερο αντικείμενο της υπηρεσίας, μη καλυπτόμενα από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, για οποιοδήποτε άλλο θέμα πολιτικής αεροπορίας στο προσωπικό ημεδαπών ή αλλοδαπών κρατικών ή ιδιωτικών φορέων, που έχουν άμεσα ή έμμεσα σχέση με αεροπορικές δραστηριότητες.Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, να προβλέπεται και η κάλυψη των εξόδων ταξιδιού, διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων στα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα.Κατά τα λοιπά ισχύουν οι ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου

Σημ.: όπως η παρ.6 προστέθηκε με την παρ.13 άρθρ.10 Ν.2801/2000,ΦΕΚ Α 46/3.3.2000 και αντικαταστάθηκε  με την παρ.2 άρθρ.46 Ν.2963/2001,ΦΕΚ Α 268/23.11.2001

Άρθρο 14
Ολυμπιακή Αεροπορία (Ο.Α.)

1. Το εδάφιο β` της παρ. β’ του άρθρου 1 του ν. 2271/1994 (ΦΕΚ 229 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

β`. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού οι παράγραφοι 5, 6 και 7 του άρθρου 13 του ν.δ/τος 3560/1956 (ΦΕΚ 222 Α`). Με την κατάργηση αυτή η Ο.Α, υπάγεται στο φορολογικό καθεστώς των ανωνύμων εταιριών του ιδιωτικού τομέα.

Η λογιστική λειτουργική ζημία, που εμφανίζεται στον ισολογισμό της Ο.Α. την 31η Δεκεμβρίου 1994, μεταφέρεται για να συμψηφισθεί στα πέντε επόμενα οικονομικά έτη, κατά το υπόλοιπο που θα απομένει κάθε φορά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος”.

2. Η παρ. θ` του άρθρου 1 του ν. 2271/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“θ. Η Ο.Α. απαλλάσσεται από κάθε προμήθεια που θα πρέπει να καταβληθεί στο Δημόσιο για την παροχή των εγγυήσεων των παρ. στ` και ζ` του παρόντος άρθρου. Απαλλάσσεται επίσης από την καταβολή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά την αύξηση του κεφαλαίου που αναφέρεται στην παρ. η` του παρόντος άρθρου.”

3. Η παρ. ιβ` του άρθρου 1 του ν. 2271/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“ιβ. Η Ολυμπιακή Αεροπορία απαλλάσσεται από την καταβολή φόρων κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κεφαλαίου της, όπως αυτή προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 2271/1994 στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης.”

Άρθρο 15
Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε.)
Στο άρθρο Δεύτερο του ν. 2257/1994 (ΦΕΚ 197 Α`) μετά την παρ. 23 προστίθεται παράγραφος 23α με το ακόλουθο περιεχόμενο:

“23α. Η Ειδική Άδεια παροχής υπηρεσιών προσωπικών επικοινωνιών Personal Communication Systems (PCS) μέσω του δικτύου προσωπικών επικοινωνιών Personal Communication Network (PCN) Τεχνολογίας DCS – 1800 σε πανελλαδική βάση, η οποία χορηγήθηκε στον Ο.Τ.Ε. Α.Ε. με το π.δ. 437/1995, μεταβιβάζεται στη θυγατρική εταιρεία του Ο.Τ.Ε. με την επωνυμία “Κυψελοειδές Λειτουργικό Σύστημα Κινητών Τηλεπικοινωνιών Α.Ε.

Η θυγατρική εταιρεία του Ο.Τ.Ε. έχει δικαίωμα να κατασκευάσει και να λειτουργήσει δίκτυο μικροκυματικών ζεύξεων για τη σύνδεση των διαφόρων συστατικών στοιχείων του δικτύου κινητών τηλεπικοινωνιών DCS-1800 μεταξύ τους και με οποιαδήποτε άλλα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Το ποσό που κατέβαλε ο Ο.Τ.Ε. ως αντάλλαγμα, δυνάμει της υπ` αριθ. 92093/29.12.1995 απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΦΕΚ 1101 Βύ) πλέον των μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντοςδιαδραμόντων τόκων, υπολογιζόμενων με βάση το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού Αθηνών (ATHIBOR) για την αντίστοιχη περίοδο, αποτελεί την αξία σε χρήμα της,εις είδος, εταιρικής εισφοράς του Ο.Τ.Ε. στην πρώτη από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της πιο πάνω θυγατρικής εταιρίας, μη εφαρμοζομένης στην περίπτωση αυτή της διαδικασίας του άρθρου 9 του ν. 2190/1920.”

Άρθρο 16
Λοιπές ρυθμίσεις

1. Οι περιπτώσεις γ΄ και δ΄ του άρθρου 2 του Ν.Δ/τος 638/1970 (Φ.Ε.Κ. 173 Α) αντικαθίστανται ως εξής:

γ) Την κατασκευή έργων αρμοδιότητος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και των Υπηρεσιών Συγκοινωνιών και Κ.Τ.Ε.Ο. των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθώς και την αγορά ακινήτων, την ανοικοδόμηση κτιρίων, την επισκευή ή συντήρηση ακινήτων και λοιπών εγκαταστάσεων των ιδίων υπηρεσιών, δ) Την προμήθεια οργάνων και υλικών γενικά, αναγκαίων για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και των Υπηρεσιών Συγκοινωνιών και Κ.Τ.Ε.Ο. των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθώς και για την αγορά αυτοκινήτων για την κάλυψη αναγκών του Υπουργείου μόνο.

2. Στο άρθρο 26 του Ν. 1959/1991 (Φ.Ε.Κ. 123 Α΄) προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

β) Οι παραβάτες των διατάξεων του εδαφίου α΄ τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμα πενήντα χιλιάδων (50.000) δραχμών και με αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδειας και κρατικών πινακίδων) του αυτοκινήτου και της άδειας οδήγησης του οδηγού για χρονικό διάστημα 1 (ενός) μηνός.

3. Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κληρονομούν ή λαμβάνουν δωρεά ή αποκτούν με γονική παροχή, δικαίωμα επί Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτου και δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα, μπορούν να αποκτήσουν την άδεια αυτή μέσα σε χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την επαγωγή της κληρονομίας ή της σύστασης της δωρεάς ή της γονικής παροχής.

Μετά την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος και εφόσον τα πρόσωπα αυτά δεν απέκτησαν την άδεια άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα, το δικαίωμα επί του Δ.Χ. αυτοκινήτου μεταβιβάζεται υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών σε πρόσωπο που είναι οδικός μεταφορέας.

Η πιο πάνω διάταξη εφαρμόζεται και για τα πρόσωπα που απέκτησαν δικαίωμα επί Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτου, λόγω κληρονομίας ή δωρεάς ή με γονική παροχή, προ της ισχύος του παρόντος νόμου, η δε ετήσια προθεσμία για τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα αρχίζει από την ισχύ του παρόντος νόμου.

4. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 3 του Ν. 2052/1992, που προστέθηκε με την περίπτωση α΄ της παρ. 7 του άρθρου 8 του Ν. 2366/1995, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Από την ανάθεση της εποπτείας της εφαρμογής και καλής λειτουργίας του συστήματος της κάρτας ελέγχου καυσαερίων στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, το χρηματικό αντίτιμο που καταβάλλεται στον ανάδοχο κατά την προηγούμενη παρ. 4 περιέρχεται στον ειδικό λογαριασμό του Ν.Δ/τος 638/1970 για την αντιμετώπιση δαπανών άσκησης της εποπτείας αυτής.

5. α. Οι υποψήφιοι οδηγοί αυτοκινήτων και μoτoσυκλετών, για να λάβουν μέρος στη θεωρητική ή πρακτική εξέταση στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοικωνιών, υποχρεούνται, το αργότερο από 1.1.1998, να έχουν συμμετάσχει σε έναν ελάχιστο αριθμό ωρών θεωρητικής ή πρακτικής εκπαίδευσης, αντίστοιχα.

Η θεωρητική εκπαίδευση πραγματοποιείται στις σχολές οδηγών ή στα κέντρα θεωρητικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών που λειτουργούν νόμιμα και η πρακτική εκπαίδευση στις σχολές οδηγών που λειτουργούν νόμιμα.

β. Ο αριθμός των ελάχιστων μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης για κάθε περίπτωση, η χρονική διάρκεια κάθε μαθήματος και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Mεταφορών και Επικοινωνιών.

6. Αντικαθίσταται η παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 1437/1984 (ΦΕΚ 59 Α΄) ως εξής:

2. Οι εκπρόσωποι των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της προηγούμενης παραγράφου, με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται από τις κατά περίπτωση συνδικαλιστικές οργανώσεις των ενδιαφερομένων ή ελλείψει αυτών, από το υπάρχον μικτό σωματείο οδηγών ή ιδιοκτητών του νομού ειδικότητας οδηγού επιβατικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης ή ιδιοκτήτου επιβατικού δημόσιας χρήσης αυτοκινήτου, αντίστοιχα, με πρόσκληση του οικείου νομάρχη με την οποία ορίζεται και δεκαήμερη τουλάχιστον προθεσμία. Στις περιπτώσεις, που για οποιονδήποτε λόγο οι οργανώσεις δεν ορίσουν τους εκπροσώπους τους ή στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τέτοιες οργανώσεις στο νομό, η Νομαρχιακή Επιτροπή συγκροτείται χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων αυτών.

7. Καταργούνται οι πάσης φύσεως εισφορές υπέρ της Ελληνικής Λέσχης Περιηγήσεων και Αυτοκινήτου (Ε.Λ.ΠΑ), οι οποίες είχαν επιβληθεί με τις διατάξεις του άρθρου 2 του από 2.11.1926 Π.Δ/τος (Φ.Ε.Κ. 388 Α) του άρθρου 1 του Ν. 1801/1944 και του άρθρου 45 του Ν. 1959/1991 (Φ.Ε.Κ. 123 Α) και καταβάλλονταν από τους ενδιαφερομένους κατά τη χορήγηση ή μεταβολή αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

8. Όσοι ομογενείς προερχόμενοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας που εκδόθηκε σης χώρες αυτές, δικαιούνται – εφόσον εγκαθίστανται μόνιμα στην Ελλάδα – να μετατρέψουν την άδεια οδήγησής τους σε ελληνική αντίστοιχης κατηγορίας ή υπo κατηγορίας, χωρίς να υποστούν καμία θεωρητική ή πρακτική εξέταση. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Όσοι ομογενείς του προηγούμενου εδαφίου μεταφέρουν με την οικοσκευή τους βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο επιβατικό ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο και το παραλαμβάνουν από τις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με τις διατάξεις της Δ. 245/11/1.3.1988 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών που κυρώθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 1839/1989, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, επιτρέπεται να το ταξινομήσουν με την προϋπόθεση ότι, κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο από το αρμόδιο περιφερειακό Κ.Τ.Ε.Ο., θα διαπιστωθεί ότι οι εκπομπές καυσαερίων του είναι μικρότερες από τα όριο που καθορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις για τα κυκλοφορούντα στην Ελλάδα αυτοκίνητα. Ειδικότερα, για τα βενζινοκίνητο αυτοκίνητα τα όρια αυτά πρέπει να είναι εκείνα που ισχύουν για οχήματα που πρωτοκυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μετά την 1.10.1986. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής καθαρίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

9. Οι κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου, υπάλληλοι του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δημοσίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών από την Olympic Catering (άρθρο 20 του Ν. 1735/1987) και υπηρετούν σε πρώην Περιφερειακές Υπηρεσίες αυτού, που υπήχθησαν στις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2218/1994, διορίζονται κατά τους ορισμούς της παραγράφου αυτής και εντάσσονται σε συνιστώμενες στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Οι υπάλληλοι αυτοί θεωρούνται απoσπασμένoι στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 39 του Ν. 2218/1994, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 6 του Ν. 2240/1994.

Ο διορισμός γίνεται ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε αποκλειστική προθεσμία 2 (δύο) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 περ. β΄ και γ΄, 3 παρ. 1 και παρ. 2 εδ. α΄, β΄, και γ΄, 6, 7 και 8 του Ν. 1476/1984.

10. Πολυμερείς κοινοτικές άδειες για τη διεθνή οδική μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό τρίτου, που πραγματοποιούνται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό Ε.Ο.Κ. 881/92 του Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 1992, χορηγούνται στους Έλληνες οδικούς μεταφορείς εμπορευμάτων διεθνών μεταφορών από τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας.

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας διάταξης.

11. Στην περίπτωση β΄ της παρ. 14 του άρθρου 8 του Ν. 2366/1995 προστίθεται το εξής εδάφιο:

Ειδικά για τις μεταφορές μεταξύ νησιών, ως όμοροι νομοί θεωρούνται όλα τα νησιά που συνδέονται απευθείας ακτοπλοϊκά μεταξύ τους.

12. Στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών χορηγούνται επτά (7) άδειες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων για την περιοχή Αθηνών – Πειραιώς και περιχώρων και τρεις (3) άδειες για την περιοχή Θεσσαλονίκης. Χορηγούνται επίσης από δύο (2) άδειες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων για νομούς με πληθυσμό μεγαλύτερο από εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους και από μία (1) άδεια για νομούς με πληθυσμό μικρότερο από εκατό χιλιάδες (100.000) σε φορείς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Α τόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Σ.Α.Ε.Α.) νομαρχιακού επιπέδου, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Ε.Σ.Α.Ε.Α. Ο πληθυσμός κάθε νομού προκύπτει από τα αποτελέσματα της τελευταίας γενικής απογραφής πληθυσμού.

Τα πιο πάνω Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν όλες τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά των Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητων να είναι κατάλληλα διασκευασμένα, μετά από έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, για τη μεταφορά ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες ή κινητικά, εν γένει, προβλήματα, καθώς και όσων τα συνοδεύουν. Απαγορεύεται η μεταφορά άλλων ατόμων, πλην εκείνων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.

Η εν γένει λειτουργία τους διέπεται από τους ισχύοντες κάθε φορά κανονισμούς λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων θα είναι λευκού χρώματος και θα φέρουν ειδικό σήμα αναγνώρισής τους από το επιβατικό κοινό. Το σήμα εγκρίνεται από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η διαδικασία χορήγησης των αδειών, ο καθορισμός κομίστρου, οι προδιαγραφές του ειδικού σήματος και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Στους παραβάτες της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται πρόστιμο εκατό χιλιάδων (100.000) δραχμών μέσω της διαδικασίας των πειθαρχικών συμβουλίων που προβλέπουν οι ισχύοντες κανονισμοί λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων.

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, επιτρέπεται η έγκριση μετατροπής της άδειας κυκλοφορούντων ήδη Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων σε αναπηρικό αμαξίδια για μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες, εφόσον αυτά είναι κατάλληλα διασκευασμένα.

13. Οι παντός είδους αποδοχές και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών υπαλλήλων, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, οι οποίοι αποσπώνται σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλους φορείς, από την ισχύ του παρόντος νόμου και για όσο χρόνο διαρκεί η απόσπαση, θα βαρύνουν τους προϋπολογισμούς όσων τους απασχολούν.

Στους υπαλλήλους των εποπτευόμενων από το Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, των οποίων η απόσπαση στους ως άνω φορείς λήξει μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, τότε μόνο μπορεί να ανανεωθεί όταν οι εν λόγω φορείς καταβάλλουν στο εξής τις, παντός είδους, αποδοχές και τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των αποσπασμένων.

14. Στο άρθρο 5 παρ. 2 του Ν. 1073/1980, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 παρ. 2 του Ν. 1959/1991, προστίθεται περίπτωση δ΄ η οποία έχει ως εξής:

΄΄δ) Κατ΄ εξαίρεση της περίπτωσης γ΄ δύνανται να μεταβιβάζονται οι άδειες κυκλοφορίας στους παραπάνω επαγγελματίες, ή τους καθολικούς διαδόχους τους εφόσον αυτές είχαν παραχωρηθεί σ΄ αυτούς με συμβολαιογραφικά προσύμφωνα, τα οποία είχαν συνταχθεί πριν από την ισχύ της διάταξης αυτής.

Στην περίπτωση αυτή ο αρχικός δικαιούχος της άδειας δεν είναι υπόχρεος να προσκομίσει την προβλεπόμενη στην περίπτωση γ΄ βεβαίωση της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση αυτή είναι η καταβολή από τον αγοραστή ποσοστό εκατό χιλιάδων (100.000) δραχμών υπέρ του Δημοσίου.

Άρθρο 17
Καταργούμενες διατάξεις
Από της ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται κάθε διάταξη νόμου, προεδρικού διατάγματος ή υπουργικής απόφασης που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει με διάφορο τρόπο θέματα που ρυθμίζονται με τον παρόντα νόμο.

Άρθρο 18
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ, ΧΩΡ/ΞΙΑ &ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ                                          ΕΜΜ. ΛΟΥΚΑΚΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ