ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2439 ΦΕΚ Α’ 219/6.9.1996

Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών των  Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
Ιεραρχία

Άρθρο 1
Προέλευση και διάκριση των αξιωματικών
Προέλευση

1. Οι μόνιμοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχονται από τους απόφοιτους των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τους κατατασσόμενους απευθείας ή με διαγωνισμό, και από τους μόνιμους υπαξιωματικούς και Ανθυπασπιστές που προάγονται σε αξιωματικούς.

Αξιωματικοί Στρατού Ξηράς

2. Οι αξιωματικοί του Στρατού Ξηρός (Σ.Ξ.) διακρίνονται σε:

α. Αξιωματικούς `Όπλων:

(1) Μάχης (Πεζικού, Ιππικού-Τεθωρακισμένων και Πυροβολικού).

(2) Υποστήριξης Μάχης (Μηχανικού, Διαβιβάσεων και Αεροπορίας Στρατού).

β. Αξιωματικούς Σωμάτων:

(1) Υποστήριξης Μάχης (Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Έρευνας – Πληροφορικής και Υγειονομικού, που περιλαμβάνει τις γενικές ειδικότητες Ιατρών, Κτηνιάτρων, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.18 Ν.2892/2001, ΦΕΚ Α 46/9.3.2001.

(2) Λοιπών Σωμάτων: (α) Υγειονομικού, που περιλαμβάνει τις γενικές ειδικότητες Διαχειριστών Υγειονομικού και Διοικητικών Υγειονομικού.

(β) Οικονομικού.

(γ) Γεωγραφικού, που περιλαμβάνει τις γενικές ειδικότητες Γεωγραφικού και Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων.

( (δ) `Έρευνας και Πληροφορικής)

(δ) Ελεγκτικού.

(ε) Στρατιωτικών Γραμματέων, που περιλαμβάνει τις γενικές ειδικότητες Στρατιωτικών Γραμματέων και Διερμηνέων, που υπάγονται στο Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

(στ) Ταχυδρομικού.

(ζ) Μουσικού.

(η) Φροντιστών, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες των Φροντιστών Πεζικού, Ιππικού – Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού, Μηχανικού, Διαβιβάσεων και Τεχνικού, που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα ή Σώματα.

(θ) Αρχιτεχνιτών Όπλων, που περιλαμβάνει τις γενικές ειδικότητες Αρχιτεχνιτών Πεζικού, Ιππικού-Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού, Μηχανικού και Διαβιβάσεων, που υπάγονται στα αντίστοιχα Όπλα.

(ι) Αρχιτεχνιτών Σωμάτων, που περιλαμβάνει τις γενικές ειδικότητες Αρχιτεχνιτών Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Πυροτεχνουργών Υλικού Πολέμου, Υγειονομικού και κτηνιατρικού Υλικού, που υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα Υποστήριξης Μάχης.

Σχετικό:  παρ.2 άρθρ.19 Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001.

Σχετικό: με την παρ.2 άρθρ.18 Ν.2892/2001, ΦΕΚ Α 46/9.3.2001.

Αξιωματικοί Πολεμικού Ναυτικού

3. Οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) διακρίνονται σε:

α. Μάχιμους

β. Μηχανικούς

γ. Σωμάτων:

(1) Οικονομικού

(2) Υγειονομικού, που περιλαμβάνει τις γενικές ειδικότητες Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής.

δ. Πληρωμάτων Στόλου, που περιλαμβάνει τις γενικές ειδικότητες Υπηρεσιών και Τεχνών, που προέρχονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες ανθυπασπιστών, καθώς και των μονιμοποιούμενων εθελοντριών του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ279 Α)

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 του άρθρου 13 του Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α` 143/29.7.2004

4. Μάχιμοι αξιωματικοί του Π.Ν. είναι αυτοί που αποφοίτησαν από το τμήμα Μαχίμων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και εκπαιδεύτηκαν για κυβερνήτες πολεμικών πλοίων. Μηχανικοί αξιωματικοί του Π.Ν. είναι αυτοί που αποφοίτησαν από το τμήμα Μηχανικών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και εκπαιδεύτηκαν για Διευθυντές Μηχανών Πολεμικών Πλοίων. Οι παραπάνω υπηρετούν κυρίως σε πλοία και διατηρούν την ιδιότητα του Μάχιμου αξιωματικού και Μηχανικού, στην οποία βασικά εκπαιδεύτηκαν, εφόσον δεν την έχουν απωλέσει για λόγους υγείας ή από άλλη αιτία.

5. Οι αξιωματικοί της παραγράφου 3γ του παρόντος άρθρου προέρχονται από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μετά από διαγωνισμό κατάταξης, από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

Αξιωματικοί Πολεμικής Αεροπορίας

6. Οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.A.) διακρίνονται σε αξιωματικούς των παρακάτω ειδικοτήτων:

α. Ιπτάμενων

β. Μηχανικών (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων)

γ. Ελεγκτών Αεράμυνας

δ. Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών, Μετεωρολόγων

ε. Ιατρών, Οδοντιάτρων, κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής

στ. Ραδιοναυτίλων

ζ. Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών, Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, Εφοδιαστών)

η. Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφορίων, Μετεωρολόγων, Οικονομικών, `Άμυνας Αεροδρομίων)

θ. Μουσικών

ι μονιμοποιούμενων εθελοντριών του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Α)

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του άρθρου 13 του Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α` 143/29.7.2003.

7. Ιπτάμενοι είναι οι απόφοιτοι του τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, που εκπαιδεύτηκαν ως χειριστές αεροσκαφών, εφόσον δεν απώλεσαν την ικανότητά τους αυτή για λόγους υγείας ή από άλλη αιτία.

8. Οι αξιωματικοί των παραγράφων 6α έως και 6ε του παρόντος άρθρου προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή από κατάταξή τους, ύστερα από διαγωνισμό ή μετάταξή τους, ενώ των παραγράφων 6στ έως και 6θ προέρχονται απά Ανθυπασπιστές.

Αξιωματικοί Κοινών Σωμάτων

9. Αξιωματικοί των Κοινών Σωμάτων είναι οι ανήκοντες στα Σώματα Στρατολογικού, Θρησκευτικού, Δικαστικών Γραμματέων και στη Γενική Ειδικότητα Διοικητικού Στρατολογικού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.28 Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001,αντικαταστάθηκε πάλιμε το άρθρο 85 Ν.3421/2005,ΦΕΚ Α 302/13.12.2005.

10. Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται ο όρος Αξιωματικοί Σωμάτων, χωρίς ιδιαίτερο προσδιορισμό, νοούνται και οι αξιωματικοί των Κοινών Σωμάτων.

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 2
Επετηρίδες αξιωματικών

1. Για τους αξιωματικούς Όπλων του Σ.Ξ. τηρείται γενική επετηρίδα. Για τους αξιωματικούς Σωμάτων και Γενικών Ειδικοτήτων Σωμάτων τηρούνται ιδιαίτερες επετηρίδες. Για τις γυναίκες αξιωματικούς, που προέρχονται από μονιμοποιούμενες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Α) τηρείται επετηρίδα κατά όπλα ενιαία κατά γενική σειρά αρχαιότητας και ξεχωριστή για κάθε σώμα με γενική σειρά αρχαιότητας εντός εκάστου σώματος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 του άρθρου 13 Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α` 143/29.7.2004

2. Για τους Αξιωματικούς του Π. Ν. τηρούνται οι επετηρίδες Μάχιμων, Μηχανικών, Οικονομικού, Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής, Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Πληρωμάτων Στόλου Τεχνών, καθώς και Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών Τεχνών των μονιμοποιούμενων εθελοντριών του Ν. 705/ 1977 (ΦΕΚ 279 Α). Ειδικά για τους καταταγέντες στη ΣΜΥΝ από το έτος 1982 και εφεξής τηρείται ενιαία επετηρίδα Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών Τεχνών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 του άρθρου 13 Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α` 143/29.7.2004

3. Για κάθε ειδικότητα αξιωματικών της Π.Α. της παραγράφου 6 του άρθρου 1 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα.

4. Για τους αξιωματικούς των Κοινών Σωμάτων Στρατολογικού, Θρησκευτικού, Δικαστικών Γραμματέων και της Γενικής Ειδικότητας Διοικητικός Στρατολογικού τηρούνται ιδιαίτερες επετηρίδες.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 85 Ν.3421/2005, ΦΕΚ Α 302/13.12.2005.

Σχετικό: ο άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 3
Βαθμοί και εξέλιξη αξιωματικών

1. Οι βαθμοί των αξιωματικών και η αντιστοιχία τους μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι εξής:

Στρατός Πολεμικό Πολεμική Ξηράς Ναυτικό Αεροπορία

α. Ανώτατοι αξιωματικοί

Στρατηγός Ναύαρχος Πτέραρχος Αντιστράτηγος Αντιναύαρχος Αντιπτέραρχος Υποστράτηγος Υποναύαρχος Υποπτέραρχος Ταξίαρχος Αρχιπλοίαρχος Ταξίαρχος

β. Ανώτεροι αξιωματικοί

Συνταγματάρχης Πλοίαρχος Σμήναρχος Αντισυνταγματάρχης Αντιπλοίαρχος Αντισμήναρχος Ταγματάρχης Πλωτάρχης Επισμηναγός

γ. Κατώτεροι αξιωματικοί

Λοχαγός Υποπλοίαρχος Σμηναγός Υπολοχαγός Ανθυποπλοίαρχος Υποσμηναγός Ανθυπολοχαγός Σημαιοφόρος Ανθυποσμηναγός

2. Οι αξιωματικοί Νοσηλευτικής, άνδρες και γυναίκες, προσαγορεύονται με το βαθμό που φέρουν.

3. Όπου στις διατάξεις του παρόντος νόμου αναφέρονται βαθμοί αξιωματικών του Σ.Ξ. και ακολουθεί η φράση “και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων`, οι διατάξεις αυτές ισχύουν και για τους αξιωματικούς των αντίστοιχων βαθμών των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).

Εξέλιξη Αξιωματικών

4. Οι αξιωματικοί Όπλων, Μάχιμοι και Ιπτάμενοι, μπορούν να εξελιχθούν μέχρι του βαθμού Στρατηγού, Ναυάρχου ή Πτεράρχου, αντίστοιχα.

5. Οι αξιωματικοί Σωμάτων του Σ.Ξ., οι λοιποί αξιωματικοί του Π.Ν. και της Π.Α., οι αξιωματικοί Κοινών Σωμάτων και οι αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων εξελίσσονται μέχρι του βαθμού που ορίζεται στις παραγράφους 6 έως 13 του παρόντος άρθρου.

Στρατός Ξηράς

6. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί Σωμάτων, είναι:

α. Υποστρατήγου

Οι αξιωματικοί Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, από το Υγειονομικό οι Ιατροί, Οικονομικού και Γεωγραφικού

β. Ταξιάρχου

Οι αξιωματικοί Ελεγκτικού, Έρευνας και Πληροφορικής και Υγειονομικού των γενικών ειδικοτήτων κτηνιάτρων, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής.

γ. Συνταγματάρχη

Οι αξιωματικοί που κατατάσσονται με διαγωνισμό ή προέρχονται από υπαξιωματικούς, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

δ. Αντισυνταγματάρχη

Οι αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης που προέρχονται από υπαξιωματικούς, Στραπωτικαί Γραμματείς και Διερμηνείς, Ταχυδρομικού και Διαχειριστές Υγειονομικού.

ε. Ταγματάρχη

Οι αξιωματικοί Μουσικού, Φροντιστές, Αρχιτεχνίτες Όπλων και Σωμάτων και Διοικητικοί Υγειονομικού.

Πολεμικό Ναυτικό

7. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι τον οποίο δύνανται να εξελιχθούν οι Αξιωματικοί Μηχανικοί, Οικονομικού, Υγειονομικού, Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Τεχνών του Π.Ν., είναι:

α. Αντιναυάρχου

Οι αξιωματικοί Μηχανικοί προελεύσεως Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), τοποθετούμενοι μόνο ως Γενικοί Επιθεωρητές Πολεμικού Ναυτικού (ΓΕΠΝ).

β. Υποναυάρχου

Οι αξιωματικοί Οικονομικού και αξιωματικοί Υγειονομικού (Ιατροί).

γ. Αρχιπλοιάρχου

Οι αξιωματικοί Υγειονομικού των Γενικών Ειδικοτήτων Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής και Ψυχολόγων.

δ. Πλοιάρχου

Οι αξιωματικοί Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Τεχνών, που είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

ε. Αντιπλοιάρχου

Οι αξιωματικοί Οικονομικού, που δεν είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Οι αξιωματικοί Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Τεχνών για τους οποίους προβλέπεται ως προσόν προαγωγής η θαλάσσια υπηρεσία ή Συνεργείου Ναυστάθμου και δεν είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

στ. Υποπλοιάρχου

Οι αξιωματικοί Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Τεχνών, για τους οποίους δεν προβλέπεται ως προσόν προαγωγής η θαλάσσια υπηρεσία ή Συνεργείου Ναυστάθμου και δεν είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.13 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

Πολεμική Αεροπορία

8. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι τον οποίο δύνανται να εξελιχθούν οι αξιωματικοί της Π.Α. πλην των Ιπταμένων, είναι:

α. Αντιπτεράρχου

Οι αξιωματικοί της ειδικότητας Μηχανικών.

β. Υποπτεράρχου

Οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων Ιατρών, Ελεγκτών Αεράμυνας και Οικονομικών.

γ. Ταξιάρχου

Οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων Εφοδιαστών, Διοικητικών, Μετεωρολόγων, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής και Ψυχολόγων.

δ. Σμηνάρχου

Οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης, Υπηρεσιών Υποστήριξης και Μονιμοποιημένων εθελοντριών του ν. 705/1977.

ε. Αντισμηνάρχου

Οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων Οικονομικών και Εφοδιαστών, που δεν είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

στ. Επισμηναγού

Οι αξιωματικοί της ειδικότητας των μουσικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.13 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

Κοινά Σώματα

9. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των κοινών Σωμάτων, είναι:

α. Υποστρατήγου

Οι αξιωματικοί του Στρατολογικού.

β. Συνταγματάρχη

Οι αξιωματικοί του Θρησκευτικού και οι Δικαστικοί Γραμματείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

γ. Αντισυνταγματάρχη

Οι αξιωματικοί του Θρησκευτικού και οι Δικαστικοί Γραμματείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Ειδικών καταστάσεων

10. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι του οποίου μπορούν να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των Ειδικών καταστάσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι:

α. Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου

Οι αξιωματικοί:

(1) Υπηρεσίας Γραφείου.

(2) Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.

β. Υποπλοιάρχου

Οι αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου Πληρωμάτων Στόλου.

γ. Ανθυποπλοιάρχου

Οι αξιωματικοί Υπηρεσίας Ξηράς Πληρωμάτων Στόλου.

11. Οι αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του Σ.Ξ. και των Κοινών Σωμάτων και Υπηρεσίας Ξηράς του Π.Ν. παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους χωρίς να χάνουν την αρχαιότητά τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. κρίνονται όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, ον κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους.

12. Οι αξιωματικοί Υπηρεσίας Εδάφους της Π.Α. παραμένουν εντεταγμένοι στην επετηρίδα Ιπταμένων ή της ειδικότητας από την οποία προέρχονται, δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, πλην όμως χάνουν τη σειρά αρχαιότητάς τους και εντάσσονται στο αριστερό των αξιωματικών που ονομάστηκαν μόνιμοι αξιωματικοί κατά την ίδια ημερομηνία με αυτούς. Αυτοί κρίνονται όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους.

13. Οι αξιωματικοί των Ειδικών Kσταστάσεων μπορούν να εξελιχθούν μέχρι του βαθμού που ορίζεται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, ποτέ όμως πέρα από το βαθμό που προβλέπεται ως ανώτερος εξέλικτικός βαθμός για το Όπλο, το Σώμα ή την ειδικότητα από την οποία προέρχονται.

Οι αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, εφόσον φέρουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξής τους, μπορούν να προαχθούν πέραν του βαθμού που προβλέπεται από την παράγραφο 10 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4γ (2) και 4γ (3) του άρθρου 21 και της παραγράφου 6γ του άρθρου 23.

Σχετικό:  παρ.15 άρθρ.3 Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α 143/29.7.2004

Σχετικό:  άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 4
Αρχαιότητα αξιωματικών
Γενικά

1. Η στρατιωτική ιεραρχία περιλαμβάνει την ιεραρχία των βαθμών και την ιεραρχία των καθηκόντων.

2. Οι αξιωματικοί, ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία των βαθμών, έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του ανώτερου ή του κατώτερου.

3. Οι ομοιόβαθμοι αξιωματικοί, ανάλογα με την αρχαιότητά τους, έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του αρχαιότερου ή του νεότερου.

4. Μεταξύ ομοιόβαθμων αξιωματικών, που συνδέονται με σχέση διοικητικής υπαγωγής ή εξάρτησης, η αρχαιότητα έχει την ίδια ισχύ που έχει και η διαφορά του βαθμού.

5. Η ιεραρχία των καθηκόντων είναι η κλίμακα της διοίκησης. Ανάλογα με τη θέση που έχουν οι αξιωματικοί στην ιεραρχία των καθηκόντων, έχουν οι μεν προς τους δε την ιδιότητα του προϊστάμενου ή του υφιστάμενου.

6. Η ιεραρχία των καθηκόντων βρίσκεται σε αρμονία με την ιεραρχία των βαθμών ή την αρχαιότητα.

7. Η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως χρονολογία κτήσης του βαθμού λογίζεται η χρονολογία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι` αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική χρονολογία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.

Αρχαιότητα μεταξύ αξιωματικών διαφόρων Κλάδων

8. Μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ο Σ.Ξ. προβαδίζει των άλλων, το δε Π.Ν. προβαδίζει της Π.Α..

9. Η αρχαιότητα μεταξύ των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας ρυθμίζεται από την ημερομηνία δημοσιεύσεως του προεδρικού διατάγματος διορισμού τους στη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου. Όταν η ημερομηνία συμπίπτει, η αρχαιότητα ρυθμίζεται με βάση το προβάδισμα των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημ.: όπως προστέθηκε  με το άρθρο 24 του Ν.2641/1998 (Α 211)

10. Η αρχαιότητα μεταξύ των ομοιόβαθμων αξιωματικών Όπλων του Σ.Ξ., Μάχιμων και Μηχανικών του Π.Ν. και Ιπταμένων της Π.Α, καθώς και μεταξύ αξιωματικών Σωμάτων του Σ.Ξ., του Π.Ν., ειδικοτήτων της Π.Α. και Κοινών Σωμάτων, ρυθμίζεται από τη χρονολογία κτήσεως του βαθμού.

11. Η αρχαιότητα ρυθμίζεται με βάση το προβάδισμα των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν οι χρονολογίες κτήσεως του βαθμού συμπίπτουν.

12. Οι Ιπτάμενοι αξιωματικοί της Π.Α. είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών του Π.Ν. που ονομάστηκαν αξιωματικοί το ίδιο ημερολογιακό έτος.

13. Οι αξιωματικοί Όπλων του Σ.Ξ., οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του Π.Ν. και οι Ιπτάμενοι της Π.Α. που προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι αρχαιότεροι όλων των λοιπών ομοιοβάθμων τους των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Κοινών Σωμάτων.

14. Ο Διοικητής Στρατιάς, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ο Αρχηγός Στόλου και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας θεωρούνται αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους και των τριών Κλάδων.

Αρχαιότητα μεταξύ αξιωματικών εντός του Κλάδου

15. Ανεξάρτητα από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού:

α. Οι αξιωματικοί Όπλων του Σ.Ξ., οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του Π.Ν. και οι Ιπτάμενοι της Π.Α. είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους αξιωματικών του Κλάδου τους.

β. Οι αξιωματικοί που χάνουν αρχαιότητα, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 18, είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους που προήχθησαν κατ` εκλογή από τους αυτούς πίνακες των τακτικών ετήσιων κρίσεων.

γ. Οι αξιωματικοί Μηχανικοί του Π.Ν. θεωρούνται νεότεροι των Μάχιμων αξιωματικών, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

δ. Οι αξιωματικοί Πληρωμάτων Στόλου του Π.Ν. είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους.

ε. Οι μόνιμοι εν ενεργεία αξιωματικοί είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους, που ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία από την εφεδρεία.

16. Ειδικότερα, η αρχαιότητα μεταξύ των αξιωματικών που αποφοιτούν από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθορίζεται από τη σειρά επιτυχίας τους μετά την αποφοίτησή τους από αυτά, χωριστά για τους αξιωματικούς Όπλων του Σ.Ξ., τους Μάχιμους και Μηχανικούς ταυ Π.Ν. και τους Ιπτάμενους της Π.Α. και χωριστά για τους αξιωματικούς Σωμάτων και λοιπών ειδικοτήτων της Π.Α..

17. Η οριστική σειρά αρχαιότητας των Μάχιμων, Μηχανικών και Οικονομικών αξιωματικών του Π.Ν. καθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας τους κατά την έξοδο από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, υπολογιζομένης στο τριπλάσιο, και της βαθμολογίας αθροιστικά των υποχρεωτικών Σχολείων που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7.

18. Επίσης, κατ’ εξαίρεση για τους από τη Σχολή Ικάρων προερχόμενους Ιπτάμενους αξιωματικούς της ίδιας τάξης, η οριστική σειρά αρχαιότητάς τους καθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας τους, κατά την έξοδό τους από τη Σχολή, υπολογιζομένης στο διπλάσιο και του μέσου όρου της βαθμολογίας τους, στα στάδια προκεχωρημένης και επιχειρησιακής πτητικής εκπαίδευσης, που τους παρασχέθηκε μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!: άρθ.14 παρ.2 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15/31.1.2002.

Στην περίπτωση κατά την οποία αξιωματικός κρίνεται ακατάλληλος για ιπτάμενος και μετατάσσεται σε ειδικότητα εδάφους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του ν.δ/τος 1400/1973, εντάσσεται στην επετηρίδα της νέας ειδικότητας που πήρε μεταξύ των ομοιοβάθμων του, ανάλογα με την ημερομηνία κτήσεως του βαθμού του Ανθυποσμηναγού και εάν η ημερομηνία αυτή συμπίπτει, ανάλογα με τη βαθμολογία αποφοιτήσεώς του από τη Σχολή.

Κατ` εξαίρεση για τους Ιπτάμενους Αξιωματικούς της ίδιας τάξης που προέρχονται από τη Σχολή Ικάρων (Σ.Ι.), η οριστική σειρά αρχαιότητας καθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας κατά την έξοδο τους από τη Σχολή Ικάρων υπολογιζόμενης στο διπλάσιο και της βαθμολογίας στο Προκεχωρημένο Στάδιο, που τους παρασχέθηκε μετά την αποφοίτηση τους από τη Σχολή Ικάρων, διαιρούμενο δια του αριθμού τρία.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 4α άρθρου 10 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008 και ισχύει από το εκπαιδευτικό έτος 2007-2008.

19. Αξιωματικοί Σωμάτων του Π.Ν.. που προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά, ανεξάρτητα οπό το χρόνο ονομασίας τους ως αξιωματικών. Οι αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων τον Σ.Ξ., ειδικοτήτων της Π.Α., πλην Ιπταμένων, που προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά, εφόσον ονομάστηκαν αξιωματικοί το ίδιο ημερολογιακό έτος.

20. Οι αξιωματικοί Σωμάτων ή ειδικοτήτων που αποφοιτούν από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα οποία, σύμφωνα με το νόμο, τα έτη φοίτησης είναι περισσότερα από τα έτη φοίτησης των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τα οποία αποφοιτούν αξιωματικοί Όπλων, Μάχιμοι ή Ιπτάμενοι, για τον προσδιορισμό της αρχαιότητος θεωρείται ότι αποφοίτησαν νωρίτερα κατά τα επιπλέον έτη.

21. Η αρχαιότητα μεταξύ των αξιωματικών, που κατατάσσονται μετά από διαγωνισμό, ρυθμίζεται με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση υποχρεωτικής φοίτησης σε Στρατιωτικές Σχολές ή Κέντρα Εφαρμογής, η αρχαιότητα ρυθμίζεται από το μέσο όρο της βαθμολογίας του διαγωνισμού και της τελικής επίδοσης στη Σχολή ή στο Κέντρο Εφαρμογής.

22. Όσοι κατατάσσονται απευθείας με βαθμό ανώτερο του Ανθυπολοχαγού, Σημαιοφόρου ή Ανθυποσμηναγού, όπως επίσης και όσοι μονιμοποιούνται σε καιρό πολέμου, τάσσονται μετά από τους ομοιοβάθμους τους, που υπηρετούν κατά τη χρονολογία υπογραφής του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

23. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβοθμων αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του Σ.Ξ., των Σωμάτων και Πληρωμάτων Στόλου του Π.Ν., των ειδικοτήτων της Π.Α. πλην Ιπταμένων και αξιωματικών Κοινών Σωμάτων, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, όπως αναγράφονται στο άρθρο 1.

24. Κάθε Όπλο και Σώμα του Στρατού Ξηράς, με εξαίρεση τα Σώματα Στρατιωτικών Γραμματέων, Φροντιστών και Αρχιτεχνιτών για το Στρατό Ξηράς και Πληρωμάτων Στόλου για το Πολεμικό Ναυτικό, έχει τη δική του ιεραρχία και μετέχει στο οικείο Γενικό Επιτελείο από έναν Διευθυντή Όπλου ή Σώματος αντίστοιχα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 24 του Ν.2641/1998 (Α 211) και με την παρ.5 άρθρ.7 Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001.

25. Οι γυναίκες αξιωματικοί, που προέρχονται από τις μονιμοποιούμενες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Α), είναι νεότερες όλων των λοιπών ομοιοβάθμων τους μόνιμων αξιωματικών, που απέκτησαν το βαθμό το ίδιο ημερολογιακό έτος, χωρίς να θίγεται η γενική αρχή της παραγράφου 15 του άρθρου 4 του νόμου αυτού.

Σημ.: όπως η παρ.25 προστέθηκε με την παρ.9 του άρθρου 13 Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α` 143/29.7.2004

Σχετικό:  άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ
Τυπικά – Ουσιαστικά προσόντα

Άρθρο 5
Χρόνος παραμονής Ελάχιστος χρόνος

1. Για την απόκτηση της απαραίτητης σε κάθε βαθμό εμπειρίας, οι αξιωματικοί δεν μπορούν να προαχθούν εάν δεν συμπληρώσουν στο βαθμό που φέρουν τον παρακάτω οριζόμενο ελάχιστο χρόνο παραμονής:

α. Ανθυπολοχαγός, Σημαιοφόρος, Ανθυποσμηναγός: Τρία (3) έτη. Εξαιρούνται οι αξιωματικοί Σωμάτων των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου.

β. Υπολοχαγός, Ανθυποπλοίαρχος, Υποσμηναγός: Τέσσερα (4) έτη.

γ. Λοχαγός, Υποπλοίορχος, Σμηναγός. Πέντε (5) έτη ή δώδεκα (12) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού από τα οποία τα δύο (2) στον κατεχόμενο βαθμό.

δ. Ταγματάρχης, Πλωτάρχης, Επισμηναγός: Τέσσερα (4) έτη ή δεκαέξι (16) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού από το οποία τα δύο (2) στον κατεχόμενο βαθμό.

ε. Αντισυνταγματάρχης, Αντιπλοίαρχος, Αντισμήναρχος: Πέντε (5) έτη ή είκοσι ένα (21) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού από τα οποία τα δύο (2) στον κατεχόμενο βαθμό.

στ. Συνταγματάρχης, Πλοίαρχος, Σμήναρχος: Τρία (3) έτη.

ζ. Ταξίαρχος, Αρχιπλοίαρχος: Δύο (2) έτη.

η. Υποστράτηγος, Υποναύαρχος, Υποπτέραρχος: Δύο (2) έτη ή τέσσερα (4) έτη σαν ανώτατος αξιωματικός, από τα οποία ένα (1) στον κατεχόμενο βαθμό.

2. Για τους Υποναυάρχους και Υποπτεράρχους δεν ισχύει η διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, στις περιπτώσεις επιλογής Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, όπως προβλέπεται στη παράγραφο 6 του άρθρου 15.

3. κατά τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στα βαθμό ο αξιωματικός πρέπει να ασκεί πράγματι τα καθήκοντα του βαθμού του.

4. Για τους Ανθυπολοχαγούς, Σημαιοφόρους ή Ανθυποσμηναγούς Σωμάτων ή ειδικοτήτων. που προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα οποία τα έτη φοίτησης είναι περισσότερα των ετών φοίτησης των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από τα οποία αποφοιτούν αξιωματικοί Όπλων, Μάχιμοι ή Ιπτάμενοι, ο ελάχιστος χρόνος παραμονής της παραγράφου 1α του παρόντος άρθρου μειώνεται κατά τόσα έτη, όσα τα κατά το νόμο επιπλέον έτη φοίτησης. Σε καμία περίπτωση όμως ο Χρόνος παραμονής στο βαθμό αυτόν δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα (1) έτος.

5. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και γι` αυτούς που εισέρχονται στο Σώμα των μόνιμων αξιωματικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού, Σημαιοφόρου ήΑνθυποσμηναγού, πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στα οποία τα έτη φοίτησης είναι περισσότερα των ετών φοίτησης των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από τα οποία αποφοιτούναξιωματικοί Όπλων, Μάχιμοι ή Ιπτάμενοι, εφόσον το πτυχίο αποτελεί απαραίτητο προσόν για την κατάταξή τους.

6. Γι` αυτούς που εισέρχονται στο Σώμα των μόνιμων αξιωματικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με βαθμό ανώτερο του Ανθυπολοχαγού, Σημαιοφόρου ή Ανθυποσμηναγού, στη συνολική υπηρεσία τους ωςαξιωματικών προσμετράται και ο ελάχιστος χρόνος παραμονής της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, που απαιτείται στους βαθμούς τους κατώτερους εκείνου με τον οποίο εισήλθαν στο Σώμα των μόνιμων αξιωματικών.

Μέγιστος χρόνος

7. Εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις προαγωγής, οι παρακάτω αξιωματικοί, που έχουν συμπληρώσει τον αντίστοιχο μέγιστο χρόνο παραμονής σε κάθε βαθμό, προάγονται, ανεξάρτητα ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων:

α. Υπολοχαγοί, Ανθυποπλοίαρχοι, Υποσμηναγοί: έξι (6) έτη.

β. Λοχαγοί, Υποπλοίαρχοι, Σμηναγοί: οκτώ (8) έτη.

γ. Ταγματάρχες, Πλωτάρχες, Επισμηναγοί: οκτώ (8) έτη.

δ. Αντισυνταγματάρχες, Αντιπλοίαρχοι, Αντισμήναρχοι: οκτώ(8) έτη.

8. Υπολοχαγοί, Λοχαγοί, Ταγματάρχες, Αντισυνταγματάρχες και αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων προάγονται στον ανώτερο βαθμό, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών θέσεων, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις προαγωγής και συμπληρώνουν τον ακόλουθο χρόνο πραγματικής συνολικής υπηρεσίας, ως μόνιμοι αξιωματικοί:

α. Υπολοχαγοί: έντεκα (11) έτη

β. Λοχαγοί: δεκαεπτά (17) έτη

γ. Ταγματάρχες: είκοσι ένα (21) έτη

δ. Αντισυνταγματάρχες: είκοσι οκτώ (28) έτη

9. Για τους αξιωματικούς που προέρχονται από Ανθυπασπιστές ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας των παραγράφων 1 και 8 του παρόντος άρθρου θεωρείται και υπολογίζεται ο χρόνος μόνιμου υπαξιωματικού καιΑνθυπασπιστή πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από της ονομασίας τους.

10. Για όσους προέρχονται από τις Σχολές Μόνιμων Υπαξιωματικών και για όσους μονιμοποιήθηκαν ή μονιμοποιούνται ή κατατάσσονται με βαθμό ανώτερο του Λοχία Κελευστή Σμηνία, στο χρόνο της συνολικής υπηρεσίας της παραπάνω παραγράφου προστίθεται και ο χρόνος των βαθμών, στους οποίους δεν υπηρέτησαν.

11. Γι` αυτούς που κατατάσσονται απευθείας με το βαθμό του Λοχία, Κελευστή ή Δίοπου ή Σμηνία, ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος μόνιμου υπαξιωματικού και Ανθυπασπιστή που καθορίζεται στην παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου.

12. Για τους αξιωματικούς που προέρχονται από Ανθυπασπιστές και είχαν καταταγεί με το βαθμό του Λοχία. κελευστή ή Σμηνία ή ανώτερο, ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού των παραγράφων 1 και 8 του παρόντος άρθρου για τις προαγωγές θεωρείται και υπολογίζεται ο χρόνος του αμέσως νεότερου τους που προέρχεται από Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και στους αξιωματικούς που είχαν προϋπηρεσία μόνιμου υπαξιωματικού ή Ανθυπασπιστή και έχουν μεταταγεί ή μετατάσσονται ή έχουν καταταγεί ή κατατάσσονται με διαγωνισμό στην ίδια ή σε άλλη επετηρίδα

Στην περίπτωση αυτή η αναγνώριση του παραπάνω χρόνου δεν μπορεί να ανατρέψει τη σειρά αρχαιότητας στη νέα επετηρίδα που έχουν ενταχθεί ή εντάσσονται και να δημιουργήσει δικαίωμα προαγωγής τους, πριν από την προαγωγή του αρχαιοτέρου τους, εκτός και αν η παράλειψη της προαγωγής τους οφείλεται σε λόγους δυσμενούς κρίσης ή σε εφαρμογή του νόμου “Περί καταστάσεων των Αξιωματικών”.

13. Ο χρόνος που ο αξιωματικός σε κάποιο βαθμό δεν ασκεί καθήκοντα, δεν λογίζεται ως Χρόνος παραμονής στο βαθμό και δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του απαιτούμενου, κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, για προαγωγή χρόνου παραμονής στο βαθμό, εφόσον η μη άσκηση των καθηκόντων οφείλεται σε υπαιτιότητά του. Εάν δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, λογίζεται ως Χρόνος παραμονής στο βαθμό, ολόκληρος ή μέρος αυτού, κατά τις διακρίσεις των παραγράφων 14 έως 17 του παρόντος άρθρου.

Χρόνος λογιζόμενος ως χρόνος παραμονής στο βαθμό

14. Λογίζεται ως χρόνος παραμονής στο βαθμό ο χρόνος που ο αξιωματικός διετέλεσε στο βαθμό αυτό σε:

α. Κανονική άδεια, μέχρι ένα (1) μήνα κάθε χρόνο.

β. Αιχμαλωσία, εάν, μετά την επάνοδό του από αυτή, έχει απαλλαγεί από κάθε κατηγορία.

γ. Νοσηλεία ή αναρρωτική άδεια, λόγω τραυματισμού κατά τις επιχειρήσεις ή σε διατεταγμένη υπηρεσία ή λόγω ασθένειας απότοκης κακουχίας πολέμου.

δ. Άδεια λόγω κύησης τοκετού γυναικών αξιωματικών.

15. Λογίζεται επίσης ως Χρόνος παραμονής στο βαθμό, ο χρόνος που οι αξιωματικοί, από το βαθμό του Ανθυπολοχαγού μέχρι και του Αντισυνταγματάρχη και των αντίστοιχων των άλλων Κλάδων, διετέλεσαν στο βαθμό αυτό σε:

α. Αναρρωτική άδεια μέχρι δώδεκα (12) μήνες.

β. Νοσηλεία μέχρι δώδεκα (12) μήνες.

γ. Εκπαιδευτική άδεια μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες.

16. Σε περίπτωση που συντρέχουν περισσότερες της μιας από τις ανωτέρω περιπτώσεις, ο λογιζόμενος ως Χρόνος παραμονής στο βαθμό δεν μπορεί να υπερβεί το 1/2 του απαιτούμενου ελάχιστου για προαγωγή χρόνου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

17. Λογίζεται επίσης ως Χρόνος παραμονής στο βαθμό, ο χρόνος κατά τον οποίο οι Συνταγματάρχες, Ταξίαρχοι και Υποστράτηγοι και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων διετέλεσαν στο βαθμό αυτό σε:

α. Αναρρωτική άδεια μέχρι δύο (2) μήνες.

β. Νοσήλιο μέχρι δύο (2) μήνες.

Χρόνος μη λογιζόμενος ως Χρόνος παραμονής στο βαθμό

18. Δεν λογίζεται ως Χρόνος παραμονής στο βαθμό, για δικαίωμα προαγωγής, ο χρόνος που ο αξιωματικός διετέλεσε στο βαθμό αυτό σε:

α. Αργία με πρόσκαιρη παύση.

β. Αργία με: προσωρινή απόλυση.

γ. Διαθεσιμότητα με αίτησή του.

δ. Ποινή στερητική της ελευθερίας του, που επιβλήθηκε από οποιοδήποτε δικαστήριο.

ε. Προσωρινή κράτηση ή υποδικία, μετά από δικαστικό ένταλμα ή βούλευμα, εφόσον δεν επακολούθησε απαλλακτικό βούλευμα ή αθωωτική απόφαση.

στ. Λιποταξία ή παράνομη απουσία, εφόσον δεν επακολούθησε απαλλακτικά βούλευμα ή αθωωτική απόφαση.

Σχετικό: άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 6
Χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας Γενικά

1. Οι αξιωματικοί, μέχρι και το βαθμό του Συνταγματάρχη και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, προκειμένου να εξασκούνται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη μάχη, πρέπει, σε κάθε βαθμό και για ορισμένο χρόνο, να ασκούν διοίκηση σε επιχειρησιακές μονάδες. Επιχειρησιακές μονάδες είναι για το ΣΞ. οι μονάδες εκστρατείας, για το Π.Ν. οι μονάδες Στόλου και μονάδες Αεροπορίας Ναυτικής Συνεργασίας και για την Π.Α. οι μονάδες Τακτικής Αεροπορίας καί οι λοιπές μονάδες αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορικού Υλικού και Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης

2. Οι αξιωματικοί Σωμάτων ή ειδικοτήτων, για τους οποίους δεν προβλέπεται άσκηση διοίκησης, πρέπει να υπηρετούν σε ορισμένες μονάδες, για ορισμένο χρόνο σε κάθε βαθμό. Οι θέσεις αυτές καλούνται θέσεις ειδικής υπηρεσίας.

3. Οι θέσεις διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, που αναφέρονται στις παραγράφους 10 έως και 35 του παρόντος άρθρου, προσδιορίζονται από τα Ανώτατα κατά Κλάδο Συμβούλια. Αν αυτές δεν επαρκούν για τη δοκιμασία σ` αυτές των αξιωματικών, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.), μπορεί με πρόταση του Ανώτατου Συμβουλίου του οικείου Κλάδου, να ορίσει και άλλες θέσεις στις οποίες ασκείται διοίκηση για απόκτηση, εν όλω ή εν μέρει, του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.

Οι αποφάσεις των Ανώτατων κατά Κλάδο Συμβουλίων και του Σ.Α.Γ.Ε., που προσδιορίζουν ή ορίζουν τις θέσεις διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο χρόνος υπηρεσίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.ΥΠ.), λογίζεται ως χρόνος διοίκησης αντίστοιχης στο βαθμό τους μόνο, για όσους απαιτείται άσκηση διοίκησης εφόσον εκτελούν καθήκοντα διοικητή μονάδας ή ως χρόνος ειδικής υπηρεσίας μόνο για όσους δεν προβλέπεται άσκηση διοίκησης, με την προϋπόθεση ότι εκτελούν καθήκοντα διευθυντή ή υποδιευθυντή διεύθυνσης στην Ε. ΥΠ.. Ειδικά για τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού ο χρόνος υπηρεσίας στην Ε.ΥΠ. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε ανώτερα κλιμάκια διοίκησης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.8Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15/31.1.2002.

4. Τα προσόντα του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας ή φοίτησης σε σχολεία του άρθρου 7 δεν είναι απαραίτητα για τους αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων, καθώς και γι` αυτούς που έχουν τεθεί Εκτός Οργανικών Θέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 18.

5. Ο χρόνος, κατά τον οποίο αξιωματικός ασκεί διοίκηση ή ειδική υπηρεσία βαθμού ανώτερου του βαθμού τον οποίο φέρει, θεωρείται ως Χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του βαθμού τον οποίο κατέχει, με τον όρο ότι έχει κανονικά τοποθετηθεί στη θέση αυτή και δεν αναπληροί τον απουσιάζοντα προϊστάμενό του, η δε θέση αυτή έχει ορισθεί ως θέση διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας για τον ανώτερο βαθμό.

6. Ο χρόνος νοσηλείας ή αναρρωτικής άδειας: αξιωματικού, λόγω τραυματισμού του που συνέβη σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής, θεωρείται ως Χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, μέχρι του μισού απαιτούμενου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας για το βαθμό που φέρει ο αξιωματικός.

7. Ο χρόνος φοίτησης αξιωματικού σε Σχολές ή Κέντρα Εκπαίδευσης, εσωτερικού και εξωτερικού, μέχρι σαράντα πέντε (45) ημέρες, θεωρείται ως χρόνος συνέχισης της υπηρεσίας στη θέση που κατείχε πριν τη φοίτησή του. Εάν η διάρκεια φοίτησης υπερβαίνει τις σαράντα πέντε (45) ημέρες, ολόκληρος α χρόνος της φοίτησης δεν θεωρείται ως χρόνος συνέχισης της υπηρεσίας.

8. Ο χρόνος, που ο αξιωματικός διατελεί σε κανονική άδεια, μέχρι ένα (1) μήνα κάθε έτος, θεωρείται ως Χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.

9. Οι αξιωματικοί, που πρόκειται να κριθούν για προαγωγή και περιλαμβάνονται στον καθορισμένο αριθμό για κρίση, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 13, είναι δυνατόν να κριθούν εάν δεν έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, εφόσον το Ανώτατο Συμβούλιο του οικείου Κλάδου αποφανθεί, ύστερα από σχετική πρόταση της οικείας Διεύθυνσης, ότι αυτοί δεν μπορούν για οποιαδήποτε αιτία να τοποθετηθούν στην προβλεπόμενη για το βαθμό τους θέση διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.

Ειδικότερα, οι μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ που υποχρεούνται στη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης, ως Κυβερνήτες πλοίων, κατά τα ειδικότερον καθοριζόμενα στην περίπτωση ε´ της παραγράφου 19, είναι δυνατόν να κριθούν για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και χωρίς τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αφού ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη η αντικειμενική δυνατότητα για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, εντός του καθοριζόμενου στο άρθρο 5 ελάχιστου χρόνου παραμονής στο βαθμό που φέρουν, σε σχέση με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα των πλοίων,οι εκάστοτε ισχύουσες υπηρεσιακές ανάγκες και τα στοιχεία των ατομικών φακέλων των ανωτέρω Αξιωματικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.24 του άρθρου 18 του ν.4407/2016.

Στρατός Ξηρός Αξιωματικοί Όπλων

10. Οι αξιωματικοί Όπλων συμπληρώνουν τον προβλεπόμενο για το βαθμό τους χρόνο διοίκησης σε Τμήματα, Υπομονάδες, Μονάδες, Συγκροτήματα και Σχηματισμούς εκστρατείας, όπως στην επόμενη παράγραφο του παρόντος άρθρου καθορίζεται, σε θέσεις προβλεπόμενες από τους Πίνακες Οργάνωσης.

11. Ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης, ως προσόν για προαγωγή, είναι ο ακόλουθος:

α. Ανθυπολοχαγός: `Ένα (1) έτος ως διοικητής Διμοιρίας ή Ουλαμού.

β. Υπολοχαγός: Δύο (2) έτη ως διοικητής Διμοιρίας ή Ουλαμού.

γ. Λοχαγός: Δύο (2) έτη ως διοικητής Λόχου, `Ιλης ή Πυροβολαρχίας.

δ. Ταγματάρχης: Ένα (1) έτος ως υποδιοικητής Τάγματος, Επιλαρχίας ή Μοίρας ή ένα (1) έτος ως διοικητής ανεξάρτητου Λόχου,`Ιλης ή Πυροβολαρχίας.

ε. Αντισυνταγματάρχης: Ένα (1) έτος ως διοικητής Τάγματος, Επιλαρχίας ή Μοίρας.

στ. Συνταγματάρχης: Ένα (1) έτος ως διοικητής Συγκροτήματος ή διοικητής Όπλου σε Στρατηγείο Σχηματισμού ή οκτώ (8) έτη συνολικού χρόνου διοίκησης ως μόνιμου αξιωματικού, καθοριζόμενου με βάση τις ισχύουσες κατά το χρόνο της κρίσης του διατάξεις, υπολογιζομένου και του χρόνου που αποκτήθηκε σε θέσεις συμπληρώσεως χρόνου διοίκησης που καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν, απαραίτητα δε οκτώ (8) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού σε Μονάδα ή Συγκρότημα του Όπλου του, σε όλες τις περιπτώσεις.

Αξιωματικοί Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης

12. Οι αξιωματικοί των Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης Τεχνικού, Εφοδιασμού Μεταφορών, Υλικού Πολέμου και από το Υγειονομικό οι Ιατροί συμπληρώνουν για το βαθμό τους τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, όπως στις επόμενες παραγράφους καθορίζεται.

Τεχνικού, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου

13. Οι αξιωματικοί των Σωμάτων αυτών συμπληρώνουν τον παρακάτω χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας:

α. Ανθυπολοχαγός: Ένα (1) έτος ως διοικητής Διμοιρίας ή ισότιμου Κλιμακίου σε Μονάδα Εκστρατείας του Σώματός του.

β. Υπολοχαγός: Τρία (3) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού σε Μονάδα του Σώματός του, από τα οποία ένα (1) έτος ως διοικητής Διμοιρίας ή ισότιμου Κλιμακίου σε Μονάδα Εκστρατείας του Σώματός του στονκατεχόμενο βαθμό

γ. Λοχαγός: Τέσσερα (4) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού σε Μονάδα του Σώματός του, από τα οποία ένα (1) έτος ως διοικητής Μονάδος ή Υπομονάδας Εκστρατείας του Σώματός του στον κατεχόμενο βαθμό.

δ. Ταγματάρχης: Πέντε (5) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού σε Μονάδα του Σώματός του, από τα οποία ένα (1) έτος ως διοικητής Μονάδας Εκστρατείας στον κατεχόμενο βαθμό.

ε. Αντισυνταγματάρχης: Ένα (1) έτος ως διοικητής Μονάδας του Σώματός του ή ως διευθυντής του Σώματός του σε Στρατηγείο Σχηματισμού.

στ. Συνταγματάρχης: Οκτώ (8) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού σε Μονάδα του Σώματός του, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Οπλου ή Σώματος, στο οποίο ανήκε πριν τη μετάταξή του.

Υγειονομικού

14. Από τους αξιωματικούς του Υγειονομικού οι Ιατροί πρέπει να συμπληρώνουν τον παρακάτω χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε κάθε βαθμό πλην των Ανθυπολοχανών, για τους οποίους δεν απαιτείται χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας:

α. Υπολοχαγός: Ένα (1) έτος ως διοικητής Τμήματος σε Μονάδα Εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή Συγκρότημα Εκστρατείας Όπλου.

β. Λοχαγός: Ένα (1) έτος ως διοικητής Τμήματος σε Μονάδα Εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή Συγκρότημα Εκστρατείας Όπλου.

γ. Ταγματάρχης: Ένα (1) έτος σε Μονάδα Εκστρατείας Υγειονομικού.

δ. Αντισυνταγματάρχης: Ένα (1) έτος ως διοικητής Μονάδας Υγειονομικού ή ως διευθυντής Υγειονομικού σε Στρατηγείο Σχηματισμού.

ε. Συνταγματάρχης: Ένα (1) έτος ως διοικητής Μονάδας Υγειονομικού ή ως διευθυντής Υγειονομικού σε Στρατηγείο Σχηματισμού ή ένα (1) έτος σε θέσεις διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, που έχουν καθορισθεί σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, εξαιρουμένων των θέσεων Διευθυντών Κλινικών, Τμημάτων ή Εργαστηρίων σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία ή έξι (6) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού σε Κέντρα Εκπαίδευσης. Συγκροτήματα και Σχηματισμούς Εκστρατείας.

15. Οι αξιωματικοί των λοιπών Σωμάτων, πλην Γεωγραφικού, καθώς και των λοιπών γενικών ειδικοτήτων Υγειονομικού βαθμών Ανθυπολοχαγού μέχρι και Αντισυνταγματάρχη συμπληρώνουν σε κάθε βαθμό δύο (2) έτη χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε Μονάδες ή Συγκροτήματα ή Σχηματισμούς Εκστρατείας.

16. Οι θέσεις διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας πρέπει να προβλέπονται από τους Πίνακες Οργάνωσης.

Πολεμικό Ναυτικό

17. Οι αξιωματικοί Μάχιμοι, Μηχανικοί και Σωμάτων συμπληρώνουν τον καθοριζόμενο χρόνο διοίκησης ή θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία εν ενεργεία πολεμικά, βοηθητικά ή εκπαιδευτικά.

18. Η υπηρεσία σε Μονάδες Αεροπορίας Ναυτικής Συνεργασίας, Ελικοπτέρων και Υποβρυχίων Καταστροφέων, θεωρείται ως θαλάσσιαυπηρεσία μόνο για ένα (1) έτος σε κάθε βαθμό.

Μάχιμοι

19. Ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας για τους Μαχίμους αξιωματικούς είναι ο ακόλουθος:

α. Σημαιοφόρος: Δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας.

β. Ανθυποπλοίαρχος. Δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας.

γ. Υποπλοίαρχος. Δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας.

δ. Πλωτάρχης: Ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης.

ε. Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσια υπηρεσία, ή δύο (2) έτη υπηρεσίαςστο Επιτελείο Στόλου ή Ανώτερου Κλιμακίου Διοικήσεως και συνολικά, δύο (2)έτη ως Κυβερνήτης, ως Ανώτερος Αξιωματικός.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 76 παρ.2 Ν.3421/2005,ΦΕΚ Α 302/13.12.2005.

στ. Πλοίαρχος: δέκα (10) έτη συνολικής θαλάσσιας υπηρεσίας, από τα οποίαένα (1) έτος σε θέση Διοικητή Ομάδας Πλοίων, στο βαθμό του Πλοιάρχου, ή ένα(1) έτος ως Κυβερνήτης στο βαθμό του Αντιπλοιάρχου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 76 παρ.3 Ν.3421/2005,ΦΕΚ Α 302/13.12.2005.

Μηχανικοί

20. Ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας για τους Μηχανικούς είναι ο ακόλουθος.

α. Σημαιοφόρος. Δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας.

β. Ανθυποπλοίαρχος. Δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας.

γ. Υποπλοίαρχος: Δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας, από τα οποία ένα (1) έτος ως Διευθυντής μηχανών πλοίου, πλην Ναυπηγού για τον οποίο απαιτείται ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας και ένα (1) έτος σε Συνεργείο Ναυστάθμου.

δ. Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ως Διευθυντής μηχανών πλοίου ή υπηρεσως Συνεργείου Ναυστάθμου.

ε. Αντιπλοίαρχος: Ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας, ή ένα (1) έτος σε υπηρεσία Ναυστάθμου.

στ. Πλοίαρχος: Ένα (1) έτος ως Τεχνικός Διευθυντής Ναυστάθμου ή Διευθυντής Διευθύνσεως Γενικού Επιτελείου ή Διευθυντής Κλάδου Μεγάλου Σχηματισμού.

Αξιωματικοί Σωμάτων

21. Οι αξιωματικοί των Σωμάτων Οικονομικού και Υγειονομικού της γενικής ειδικότητας Ιατρών συμπληρώνουν για το βαθμό τους τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, όπως στις επόμενες παραγράφους καθορίζεται.

Οικονομικού

22. α. Σημαιοφόρος: Δεκαοκτώ (18) μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας.

β. Ανθυποπλοίαρχος: Δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας.

γ. Υποπλοίαρχος: Ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη Οικονομικής υπηρεσίας ή ένα (1) έτος Οικονομικής υπηρεσίας και ένα (1) έτος Εφοδιασμού.

δ. Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη Εφοδιασμού ή ένα (1) έτος Εφοδιασμού και ένα (1) έτος Οικονομικής υπηρεσίας.

ε. Αντιπλοίαρχος. Ένα (1) έτος Οικονομικής υπηρεσίας ή Εφοδιασμού, σε Επιτελείο Στόλου ή ανώτερου Κλιμακίου ή σε Μονάδες Διοικητικής Μέριμνας.

Υγειονομικού

23. Από τους αξιωματικούς Υγειονομικού οι Ιατροί πρέπει να συμπληρώνουν τον παρακάτω χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε κάθε βαθμό, πλην των Σημαιοφόρων για τους οποίους δεν απαιτείται χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας:

α. Ανθυποπλοίαρχος: Ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας.

β. Υποπλοίαρχος: Δύο (2) έτη υπηρεσίας σε Νοσοκομείο.

γ. Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη ως Επιμελητής Κλινικής ή Εργαστηρίου ή Διευθυντής Κλινικής Νοσοκομείου ή Εργαστηρίου.

δ. Αντιπλοίαρχος: Ένα (1) έτος ως Διευθυντής Κλινικής ή Εργαστηρίου ή Υποδιευθυντής Νοσοκομείου ή Διευθυντής Νοσοκομείου ή Αρχίατρος Αρχηγείου Στόλου ή Τμηματάρχης Διευθυντής Υγειονομικού Γ.Ε.Ν..

24. Για τους αξιωματικούς των λοιπών γενικών ειδικοτήτων Υγειονομικού δεν απαιτείται Χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας

Εξαιρούνται οι Αξιωματικοί Υγειονομικού της Γενικής Ειδικότητας Νοσηλευτικής, οι οποίοι πρέπει να συμπληρώνουν τον παρακάτω χρόνο διοίκησης ή πραγματικής υπηρεσίας στους αντίστοιχους βαθμούς:

α. Σημαιοφόρος: Ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας.

β. Ανθυποπλοίαρχος: Ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας, σε Νοσοκομείο.

γ. Υποπλοίαρχος: Δύο (2) έτη υπηρεσίας σε Νοσοκομείο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.15Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001.

Πληρωμάτων Στόλου

25. Οι αξιωματικοί Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Τεχνών συμπληρώνουν σε κάθε βαθμό ένα (1) έτος χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, σε θέσεις της ειδικότητάς τους που προβλέπονται από τους Πίνακες Οργάνωσης και προσδιορίζονται από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο.

Πολεμική Αεροπορία Ιπτάμενοι

26. Οι Ιπτάμενοι αξιωματικοί συμπληρώνουν χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε θέσεις, όπως καθορίζονται στην παράγραφο 27 του παρόντος άρθρου, και οι οποίες προβλέπονται από τους Πίνακες Οργάνωσης

27. Ο ελάχιστος απαιτούμενος Χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε κάθε βαθμό είναι ο ακόλουθος:

α. Ανθυποσμηναγός: Ένα (1) έτος σε οποιαδήποτε Μοίρα αεροσκαφών.

β. Υποσμηναγός:

(1) Δύο (2) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή τέσσερα (4) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε Πολεμική Μοίρα αεριωθούμενων αεροσκαφών, ή

(2) Τρία (3) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή πέντε (5) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε άλλη Μοίρα αεροσκαφών.

γ. Σμηναγός:

(1) Δύο (2) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή έξι (6) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε Πολεμική Μοίρα αεριωθούμενων αεροσκαφών, ή

(2) Τρία (3) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή οκτώ (8) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε άλλη Μοίρα αεροσκαφών.

δ Επισμηναγός:

(1) Ένα (1) έτος στον κατεχόμενο βαθμό ή επτά (7) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε Πολεμική Μοίρα αεριωθούμενων αεροσκαφών ή

(2) Δύο (2) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή δέκα (10) έτη, από τότε που ονομάσ8ηκε αξιωματικός, σε οποιοδήποτε άλλη Μοίρα αεροσκαφών.

ε. Αντισμήναρχος: Ένα (1) έτος στον κατεχόμενο βαθμό ως:

(1) Υποδιοικητής Πτέρυγας Μάχης, ή

(2) Διοικητής ή Υποδιοικητής Σμηναρχίας, ή

(3) Διοικητής Μοίρας αεροσκαφών, ή

(4) Διευθυντής Επιχειρήσεων ή Εκπαίδευσης Πτερύγων και Σμηναρχιών.

στ. Σμήναρχος: Ένα (1) έτος στον κατεχόμενο βαθμό ως.

(1) Διοικητής ή Υποδιοικητής Πτέρυγας Μάχης ή

(2) Διοικητής Σμηναρχίας Μάχης ή

(3) Διοικητής Πτέρυγας Εκπαίδευσης ή Υποστήριξης ή (4) Διευθυντής Διεύθυνσης Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης και Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης.

28. Χρόνος διοίκησης απαιτούμενος για τους βαθμούς του Αντισμήναρχου και Σμήναρχου, που αποκτήθηκε στον αμέσως προηγούμενο βαθμό, υπολογίζεται ως χρόνος διοίκησης στον κατεχόμενο βαθμό, όταν δεν χρησιμοποιήθηκε στον προηγούμενο βαθμό.

29. Οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων Μηχανικών, Ελεγκτών Aεράμυνας, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών, Μετεωρολόγων, Ιατρών και Ραδιοναυτίλων συμπληρώνουν για το βαθμό τους τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, όπως στις επόμενες παραγράφους καθορίζεται.

Μηχανικοί

30. α. Ανθυποσμηναγός: Ένα (1) έτος, σε οποιαδήποτε Μοίρα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

β. Υποσμηναγός: Δύο (2) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή τέσσερα (4) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε Μοίρα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

γ. Σμηναγός: Δύο (2) έπί στον κατεχόμενο βαθμό ή έξι (6) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε Μοίρα, Σμηναρχία ή Πτέρυγα σε θέσεις και καθήκοντα που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

δ. Επισμηναγός: Ένα (1) έτος στον κατεχόμενο βαθμό ή οκτώ (8) έπί, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε Μοίρα, Σμηναρχία ή Πτέρυγα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

Ελεγκτές Αεράμυνας, Οικονομικοί, Εφοδιαστές, Διοικητικοί, Μετεωρολόγοι

31 α. Ανθυποσμηναγός: Δύο (2) έπί, σε οποιαδήποτε Μοίρα, Σμηναρχία ή Πτέρυγα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

β. Υποσμηναγός: Δύο (2) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή τέσσερα (4) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε Μοίρα, Σμηναρχία ή Πτέρυγα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

γ. Σμηναγός: Δύο (2) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή έξι (6) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε Μοίρα, Σμηναρχία ή Πτέρυγα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

δ. Επισμηναγός: Ένα (1) έτος στον κατεχόμενο βαθμό ή οκτώ (8) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε Μοίρα, Σμηναρχία ή Πτέρυγα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

Ιατροί

32 α. Υποσμηναγός: Δύο (2) έτη, σε οποιαδήποτε Μοίρα, Σμηναρχία ή Πτέρυγα, και σε καθήκοντα της ειδικότητάς του.

β. Σμηναγός: Ένα (1) έτος, σε οποιαδήποτε Μοίρα, Σμηναρχία ή Πτέρυγα, και σε καθήκοντα της ειδικότητός του.

Ραδιοναυτίλοι

33. α. Ανθυποσμηναγός: Ένα (1) έτος, σε οποιαδήποτε Μοίρα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

β. Υποσμηναγός: Δύο (2) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή τέσσερα (4) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε Μοίρα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

γ. Σμηναγός: Δύο (2) έτη στον κατεχόμενο βαθμό ή έξι (6) έπί, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε Μοίρα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

δ. Επισμηναγός: Ένα (1) έτος στον κατεχόμενο βαθμό ή οκτώ (8) έτη, από τότε που ονομάσθηκε αξιωματικός, σε οποιαδήποτε Μοίρα, Σμηναρχία ή Πτέρυγα, σε θέσεις και καθήκοντα, που προβλέπονται για το βαθμό και την ειδικότητά του.

34. Οι αξιωματικοί ειδικότητας Τεχνικής Υποστήριξης (Μηχανικών, Οπλουργών, Ηλεκτρολόγων, Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών και Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων) συμπληρώνουν για το βαθμό τους τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, που προβλέπεται για την ειδικότητα των Μηχανικών.

35. Οι αξιωματικοί ειδικοτήτων Τεχνικής Υποστήριξης (Αεράμυνας καιΕφοδιαστών), Υπηρεσιών Υποστήριξης (Διοικητικών, Πληροφοριών, Μετεωρολόγων,Οικονομικών και Άμυνας Αεροδρομίων) και μονιμοποιούμενων εθελοντριών του Ν.705/1977, συμπληρώνουν για το βαθμό τους τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης ήειδικής υπηρεσίας, που προβλέπεται για τις ειδικότητες Ελεγκτών Αεράμυνας,Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων, αντίστοιχα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.11 του άρθρου13 του Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α` 143/29.7.2004.

36. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες αξιωματικών δεν απαιτείται χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.

37. Στους αναφερόμενους στο παρόν όρους Μοίρα, Σμηναρχία, Πτέρυγα, περιλαμβάνονται και οι Μονάδες της Π.A., που εξομοιώνονται με αυτές, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις του Κλάδου.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 7
Φοίτηση σε σχολεία

1. Οι αξιωματικοί για την απόκτηση των αναγκαίων θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων, που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση της αποστολής τους, και για την ενημέρωσή τους στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τις γενικές επιστημονικές αντιλήψεις, που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις, φοιτούν σε ορισμένους βαθμούς υποχρεωτικά στα σχολεία που καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε. μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου. Η φοίτηση στα σχολεία αυτά αποτελεί τυπικό προσόν κρίσης για προαγωγή, ενώ η επιτυχής φοίτηση αποτελεί ουσιαστικό προσόν που εκτιμάται από τα συμβούλια κρίσεων.

2. Η κλίμακα βαθμολογίας των υποχρεωτικών σχολείων είναι η εξής:

Εικοσάβαθμος Εκατοστιαία Συνθηματική

Άριστα19-2095-100 %Α

Λίαν καλώς15-18,9975-94,99 %Β

καλώς12-14,9960-74,99 %Γ

Μετρίως10-11,9950-59,99 %Δ

Αποτυχών0-9,990-49,99 %Ε

3. Οι αξιωματικοί, που αποφοιτούν από σχολές εξωτερικού ισότιμες με τα σχολεία που καθορίζονται με το προεδρικό διάταγμα, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, αποκτούν τα ίδια προσόντα.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 8
Ουσιαστικά προσόντα Γενικά

1. Τα Ουσιαστικά προσόντα προσδιορίζουν την ικανότητα και αξία των αξιωματικών και αποτελούν τα βασικά στοιχεία στα οποία στηρίζονται οι κρίσεις τους.

2. Συμπεριφορά αξιωματικού αντίθετη προς τα χρηστά ήθη ή που μαρτυρεί ελαττωμένη αντίληψη των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το αξίωμά του συνιστά ελάττωμα.

Ουσιαστικά προσόντα

3. Τα Ουσιαστικά προσόντα διακρίνονται σε σωματικά, διανοητικά, ηθικά, ψυχικά, διοικητικά, επαγγελματικά και ειδικά.

4. Τα σωματικά προσόντα αναφέρονται στην υγεία και στην εν γένει σωματική κατάσταση και εμφάνιση του αξιωματικού.

5. Τα διανοητικά προσόντα αναφέρονται στη νοημοσύνη και κρίση, αντίληψη της πραγματικότητας και δύναμη έκφρασης (γραπτά και προφορικά).

6. Τα ηθικά προσόντα προσδιορίζουν το ήθος και το χαρακτήρα του αξιωματικού και αναφέρονται στην ειλικρίνεια ευθύτητα και συνέπεια, αξιοπρέπεια – σεμνότητα – ευσυνειδησία αίσθημα ευθύνης – ανάληψη ευθυνών, εχεμύθεια – αμεροληψία – δικαιοσύνη και στην πειθαρχικότητα.

7. Τα ψυχικά προσόντα αναφέρονται στην ψυχική δύναμη, στο θάρρος έναντι φυσικών κινδύνων, στο θάρρος της γνώμης, στο πνεύμα συνεργασίας και στην πρωτοβουλία.

8. Τα διοικητικά προσόντα προσδιορίζουν τη διοικητική και ηγετική ικανότητα και αναφέρονται στο κύρος, εν διαφέρον για τις ανάγκες των υφισταμένων και ψυχική επαφή μαζί τους, ικανότητα κρίσης και αποδοτικής χρησιμοποίησης των υφισταμένων, μέριμνα για την ανύψωση του ηθικού και της πειθαρχίας και για την εν γένει στρατιωτική αγωγή των υφισταμένων, ενεργητικότητα και δραστηριότητα, προβλεπτικότητα, ικανότητα οργάνωσης, διεύθυνσης και συντονισμού και στην επίβλεψη και έλεγχο για την εκτέλεση των διατασσομένων.

9. Τα επαγγελματικό προσόντα προσδιορίζουν την επαγγελματική ικανότητα και αξία και αναφέρονται στην επαγγελματική κατάρτιση, μεθοδικότητα, αποδοτικότητα, εκπαιδευτική ικανότητα, επιτελική ικανότητα, στο ζήλο, ενδιαφέρον και πνεύμα ανησυχίας για την υπηρεσία ενδιαφέρον για τη συντήρηση του υλικού και την προάσπιση και διαφύλαξη του δημόσιου πλούτου και στο στρατιωτικό πνεύμα.

10. Ειδικά προσόντα είναι:

α. Για όλους τους αξιωματικούς οι ιδιαίτερες τυχόν κλίσεις και επιδόσεις, που μπορούν επωφελώς να χρησιμοποιηθούν από την υπηρεσία.

β. Για τους αξιωματικούς του Π.Ν. τα ναυτικά προσόντα, δηλαδή: (1) Για τους Μάχιμους, η γνώση του θαλάσσιου στοιχείου, η εμπειρία στη ναυτική τέχνη και τους χειρισμούς πλοίων και η αντοχή στη ναυτία.

(2) Για τους Μηχανικούς, η γνώση του θαλάσσιου στοιχείου και η αντοχή στη ναυτία.

(3) Για τους λοιπούς αξιωματικούς, η αντοχή στη ναυτία.

γ. Για τους αξιωματικούς της Π.Α. το πτητικά προσόντα, δηλαδή:

(1) Για τους Ιπτάμενους, η πτητική έφεση, η πτητική ικανότητα και η πειθαρχικότητα κατά τις πτήσεις.

(2) Για τους αξιωματικούς Εδάφους και Ραδιοναυτίλους, που έχουν οπωσδήποτε σχέση με τις ενεργούμενες πτήσεις, η συμβολή τους στην ασφάλειά τους.

δ. Για τους αξιωματικούς χειριστές αεροσκαφών και ελικοπτέρων του Σ.Ξ. και του Π.Ν., τα πτητικά προσόντα της παραγράφου 10γ (1) του παρόντος άρθρου.

Ελαττώματα

11. Εκτός από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, τα κυριότερα ελαττώματα για τον αξιωματικό είναι:

α. Η προσφυγή σε πλάγια μέσα και γενικά η χρησιμοποίηση αθέμιτων μεθόδων για την εξέλιξή του, καθώς και ο φατριασμός.

β. Η καθ`έξη μέθη, η χαρτοπαιξία και δημιουργία χρεών.

γ. Ο εγωκεντρισμός, ο αρριβισμός, η κολακεία, η φιλοκατηγορία, η εριστικότητα, η μεμψιμοιρία, η αυτοπροβολή και η φιλαργυρία.

12. Τα παραπάνω ελαττώματα πρέπει να προκύπτουν από επίσημα έγγραφα στοιχεία, που πρέπει να υπάρχουν στον ατομικό φάκελο του αξιωματικού και αναφέρονται στο χρόνο που καλύπτει η Έκθεση Αξιολόγησης ή το Σημείωμα Αξιολόγησης ή περιέρχονται στον αξιολογούντα μέσα στο χρόνο αυτόν. Τα ελαττώματα αυτά δεν βαθμολογούνται αλλά, περιγράφονται στην Έκθεση ή Σημείωμα Αξιολόγησής του και ανάλογο με τη φύση τους, επηρεάζουν δυσμενώς την εκτίμηση των λοιπών ουσιαστικών προσόντων και ιδιαίτερα των ηθικών και ψυχικών, του κύρους και του στρατιωτικού πνεύματος.

Βαθμολογία ουσιαστικών προσόντων

13. Η κλίμακα βαθμολογίας των ουσιαστικών προσόντων είναι η εξής:

Εξαίρετος90-100 %

Λίαν Καλός80-89 %

Καλός60-79 %

Μέτριος40-59 %

Απαράδεκτας0-39 %

14. Τα σωματικά, διανοητικά και ψυχικά προσόντα βαθμολογούνται αριθμητικά. Τα ηθικά προσόντα δεν βαθμολογούνται, περιγράφεται όμως αιτιολογημένα δι` αναφοράς σε συγκεκριμένα γεγονότα ή στοιχεία η κτήση ή έλλειψή τους. Τα διοικητικά και επαγγελματικά προσόντα βαθμολογούνται αριθμητικά, η δε βαθμολόγησή τους πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

15. Βαθμολογία κάτω του 60, καθώς και 90 και άνω σε οποιοδήποτε ουσιαστικό προσόν πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα ή στοιχεία, τα οποία συνέβησαν στο χρόνο που αναφέρεται η ΈκθεσηΑξιολόγησης ή το Σημείωμα Αξιολόγησης. Τα γεγονότα ή στοιχεία αυτά πρέπει να περιγράφονται στην Έκθεση Αξιολόγησης ή το Σημείωμα Αξιολόγησης.

16. Δυσμενής εγγραφή στα ηθικά προσόντα, καθώς και βαθμολογία κάτω του 80 στην κατάσταση υγείας του αξιωματικού πρέπει να στηρίζεται σε έγγραφα στοιχεία.

17. Η τελική εικόνα για τον αξιολογούμενο θα πρέπει υποχρεωτικά να περιγράφεται από τον αξιολογούντα, με βάση τα ουσιαστικά του προσόντα και την απόδοσή του κατά το χρόνο της αξιολόγησης.

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 9
Ατομικό έγγραφα Εκθέσεις Αξιολόγησης, Σημειώματα Αξιολόγησης, Εκθέσεις Πολεμικής Δράσης

1. Τα Ουσιαστικά προσόντα συνάγονται:

α. Από τις Εκθέσεις Αξιολόγησης και Σημειώματα Αξιολόγησης

β. Από τα λοιπά στοιχεία που περιέχονται στον ατομικό φάκελο του αξιωματικού.

γ. Από την προσωπική αντίληψη των μελών του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων για τον αξιωματικό, εφόσον βασίσθηκε σε έγγραφα στοιχεία.

2. Οι Εκθέσεις Αξιολόγησης και Σημειώματα Αξιολόγησης είναι έντυπα, στα οποία εμφαίνονται και βαθμολογούνται τα Ουσιαστικά προσόντα των αξιωματικών και επισημαίνονται τα προτερήματα, οι αδυναμίες και το ελαττώματά τους. Οι Εκθέσεις Αξιολόγησης διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες και τίθενται στον ατομικό φάκελο κάθε αξιωματικού.

3. Εκθέσεις Αξιολόγησης και Σημειώματα Αξιολόγησης συντάσσονται για όλους τους αξιωματικούς, με εξαίρεση τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και τους από στρατευομένους, από τους Διοικητές, Κυβερνήτες ή Διευθυντές, στους οποίους έχει δοθεί το δικαίωμα αυτό και οι οποίοι καλούνται “αξιολογούντες”. Επί των Εκθέσεων Αξιολόγησης και Σημειωμάτων Αξιολόγησης γνωματεύει ο προϊστάμενος του αξιολογούντος, ο οποίος καλείται “γνωματεύων”.

4. Οι αποστροτευόμενοι αξιωματικοί, πλην των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, δεν συντάσσουν Εκθέσεις και Σημειώματα Αξιολόγησης, οι οποίες συντάσσονται από τον αξιολογούντα του αποστρατευόμενου αξιωματικού.

5. Στις περιόδους που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, συντάσσεται για κάθε αξιωματικό που μετέχει σε επιχειρήσεις Έκθεση Πολεμικής Δράσης.

6. Με προεδρικό διάταγμα, που προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε., μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου, καθορίζονται:

α. Το περιεχόμενο, ο χρόνος, ο τρόπος και οι προϋποθέσεις σύνταξης των Εκθέσεων Αξιολόγησης, των Σημειωμάτων Αξιολόγησης και των Εκθέσεων Πολεμικής Δράσης, καθώς και οι αρμόδιοι για την τήρησή τους.

β. Τα προσόντα στα οποία αξιολογείται ο αξιωματικός σύμφωνα με την παράγραφο 14 του άρθρου 8.

γ. Τα προσόντα για τα οποία είναι υποχρεωτική η περιγραφική αξιολόγηση ή η βαθμολογία και από το γνωματεύοντα.

δ. Τα πτητικά προσόντα των Ιπταμένων, που παρουσιάζουν απόκλιση από τα προβλεπόμενα από τις ειδικές γι’ αυτούς διατάξεις και βαθμολογούνται υποχρεωτικά με 79 και κάτω.

ε. Τα έγγραφα στοιχεία, που περιέχονται στον ατομικό φάκελο του αξιωματικού.

ζ. Η διαδικασία με την οποία υποχρεωτικά θα ενημερώνεται ο αξιολογούμενος από τον αξιολογούντα.

η. Η διαδικασία προσφυγής του αξιολογουμένου εντός μικρού χρονικού διαστήματος, καθώς και το όργανο που θα αξιολογεί οριστικά τον προσφεύγοντα.

θ. Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τα θέματα αυτά.

ι. Ο τύπος και το περιεχόμενο των Ειδικών Εκθέσεων Αποστρατείας.

7. Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 6 δύναται να καθοριστεί το κλιμάκιο διοικήσεως το οποίο πέραν του αξιολογούντος και γνωματεύοντος θα αξιολογεί και θα κατατάσσει τον αξιολογούμενο στην αρμόζουσα θέση, κατά τη σειρά ικανότητας μεταξύ των ομοιοβάθμων του των αυτών καθηκόντων και ειδικότητας.

8. Με αποφάσεις του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.) και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων, που δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνωμάτευση του Σ.Α.Γ.Ε. και των Ανώτατων Συμβουλίων των Κλάδων αντίστοιχα, καθορίζονται οι αξιολογούντες και οι γνωματεύοντες, ως και κάθε λεπτομέρεια, σχετική με την υποβολή και τήρηση των ατομικών εγγράφων των αξιωματικών.

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 10
Ειδικές εκθέσεις αποστρατείας

1. Οι αξιολογούντες μπορούν να υποβάλλουν για τους υπ`αυτούς αξιωματικούς που αξιολογούν μέχρι και του βαθμού του Συνταγματάρχη, Πλοιάρχου ή Σμηνάρχου, εφόσον έχουν διατελέσει εκατό τουλάχιστον ημέρες υπό τις διαταγές τους, ειδική έκθεση αποστρατείας, εάν αυτοί παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις ουσιαστικών προσόντων ή υποπίπτουν σε σοβαρά παραπτώματα, ένεκα των οποίων η περαιτέρω παραμονή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να τεθεί στην κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων.

2. Η διάταξη της παραπάνω παραγράφου ισχύει και για τους Αντιστρατήγους, Υποστρατήγους, Ταξιάρχους και τους αντίστοιχους των άλλων Κλάδων, ανεξάρτητα από το χρόνο που διετέλεσαν κάτω από τις διαταγές των αξιολογούντων.

3. Για τη σύνταξη των παραπάνω εκθέσεων δεν απαιτείται οι αξιωματικοί, στους οποίους αφορούν, να έχουν συμπληρώσει τα τυπικά προσόντα, που καθορίζονται από τον παρόντα νόμο.

4. Οι Ειδικές εκθέσεις αποστρατείας, με τις παρατηρήσεις του γνωματεύοντα, υποβάλλονται ιεραρχικά στο οικείο Γενικό Επιτελείο και τίθενται στην κρίση των αρμοδίων Συμβουλίων Κρίσεων το συντομότεροδυνατόν.

5. Οι δυνατές κρίσεις για τους αξιωματικούς που υποβάλλονται ειδικές εκθέσεις αποστρατείας είναι:

α. Διατηρητέοι

β. Αποστρατευτέοι.

Σχετικό:  παρ.16-17 άρθρ.64 ΝΔ 1400/1973 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 Ν.3257/2004

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ
Κρίσεις Επανακρίσεις

Άρθρο 11
Προϋποθέσεις κρίσης και προαγωγής Γενικές Διατάξεις

1. Οι αξιωματικοί προάγονται μετά από κρίση τους από υπηρεσιακά συμβούλια, που συγκροτούνται και λειτουργούν, όπως ορίζεται από τον παρόντα νόμο.

2. Αξιωματικός δεν κρίνεται, εάν δεν έχει τα τυπικά προσόντα, που προβλέπονται για το βαθμό του, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που καθορίζονται από τον παρόντα νόμο.

3. Αξιωματικός, που κρίθηκε προακτέος, δεν μπορεί να προαχθεί, αν δεν υπάρχει κενή θέση για το βαθμό που προορίζεται, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που καθορίζονται με τον παρόντα νόμο.

Ειδικές Διατάξεις

4. Αξιωματικοί που διατελούν σε:

α. Διαθεσιμότητα με αίτησή τους, κρίνονται και δεν προάγονται, κατά τη χρονική διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους. Αυτοί, μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας, προάγονται αναδρομικά, εφόσον έχουν κριθεί προακτέοι και ανακτούν τη θέση τους στην επετηρίδα. Για τις δυσμενείς τους κρίσεις εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος νόμου.

β. Συνήθη ή μακρά αναρρωτική άδεια, κρίνονται και προάγονται κατά τη διάρκεια της απουσίας τους αυτής από την ενεργό υπηρεσία, εφόσον, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, έχουν τα τυπικά και Ουσιαστικά προσόντα για κρίση και προαγωγή.

γ. Προσωρινή κράτηση ή έχουν καταδικαστεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή ή διατελούν σε αιχμαλωσία, παράνομη απουσία, λιποταξία ή για οποιονδήποτε λόγο σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, δεν κρίνονται, κατά το χρόνο που διατελούν σε μία από τις καταστάσεις αυτές. Μετά την έκδοση αμετάκλητου δικαστικού βουλεύματος ή αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή μετά από την έκτιση της ποινής ή το πέρας του διοικητικού ελέγχου, κρίνονται από τα αρμόδια Συμβούλια, κατά την πρώτη τακτική ή έκτακτη σύνοδό τους, και, αν εγγραφούν σε πίνακες προακτέων, προάγονται αναδρομικά και ανακτούν την αρχαιότητά τους.

δ. Αργία με πρόσκαιρη παύση ή σε αργία με προσωρινή απόλυση, δεν κρίνονται, κατά το χρόνο που διατελούν σε μία από τις καταστάσεις αυτές. Μετά την έκτιση της ποινής τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής στο βαθμό για προαγωγή, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων των παραγράφων 13 μέχρι και 17 του άρθρου 5, κρίνονται από τα αρμόδια Συμβούλια κατά την πρώτη τακτική ή έκτακτη σύνοδό τους, και, εάν εγγραφούν σε πίνακα προακτέων, προάγονται αναδρομικά και ανακτούν την αρχαιότητά τους, εκτός των θέσεων αρχαιότητας που έχασαν, σύμφωνα με το νόμο “Περί Καταστάσεως των Αξιωματικών”, επειδή τιμωρήθηκαν με την ποινή της αργίας δια προσωρινής απόλυσης.

5. Αξιωματικοί για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη κρίνονται όπως και οι λοιποί αξιωματικοί. Κατά την κρίση του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων, μπορεί να ανασταλεί η κρίση τους μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή αμετάκλητου δικαστικού βουλεύματος ή συγκέντρωσης των απαραίτητων στοιχείων για την κρίση.

6. Αξιωματικοί που παραπέμφθηκαν σε Ανακριτικά Συμβούλια δεν κρίνονται, εφόσον είναι εκκρεμής η υπόθεσή τους. Αυτοί, μετά την εκδίκαση της υπόθεσής τους και εφόσον η τυχόν αθωωτική απόφαση γίνει αμετάκλητη κρίνονται κατά την πρώτη τακτική ή έκτακτη σύνοδο των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων και, εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται αναδρομικά και ανακτούν την αρχαιότητά τους. Αν τεθούν σε αργία με πρόσκαιρη παύση ή προσωρινή απόλυση, εφαρμόζονται αυτό που καθορίζονται στην παράγραφο 4δ του παρόντος άρθρου.

7. Οι αξιωματικοί που προάγονται επ`ανδραγαθία:

α. Εντάσσονται σε θέση μεταξύ ανώτερων ή ομοιοβάθμων τους και θεωρείται ότι απέκτησον το βαθμό αυτόν από τότε που προήχθη ο αμέσως νεότερός τους.

β. Θεωρείται ότι απέκτησαν το βαθμό του Ανθυπολοχαγού, Σημαιοφόρου ή Ανθυποσμηναγού από τότε που απέκτησε αυτόν ο μετά την επανδραγαθία προαγωγή αμέσως νεότερός τους.

8. Αξιωματικοί που δεν έχουν συμπληρώσει τα τυπικά προσόντα κρίνονται μετά τη συμπλήρωση των προσόντων αυτών και, εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται αναδρομικά:

α. Από τότε που συμπλήρωσαν αυτά, εάν η μη έγκαιρη συμπλήρωσή τους οφείλεται σε υπαιτιότητά τους ή σε υπέρβαση των χρονικών ορίων του χρόνου που λογίζεται ως Χρόνος παραμονής στο βαθμό, που καθορίζεται στις παραγράφους 14, 15 και 16 του άρθρου 5, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της παραγράφου 17 του άρθρου 5.

β. Από τότε που θα έπρεπε κανονικά να προαχθούν ή από τότε που προήχθη ο αμέσως νεότερός τους, εφόσον η μη έγκαιρη συμπλήρωση των τυπικών προσόντων οφείλεται σε ανυπέρβλητο κώλυμα ή υπηρεσιακή ανάγκη, που βεβαιούται με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου του αρμόδιου Κλάδου.

9. Αξιωματικοί των οποίων έχει αναβληθεί η κρίση, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 13, αν κριθούν προακτέοι, μετά τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων, προάγονται από τότε που έπρεπε κανονικά να προαχθούν.

10. Αξιωματικοί που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες προακτέων και μεταπίπτουν, πριν από την προαγωγή τους, σε μια από τις καταστάσεις των παραγράφων 4γ, 4δ και 6 του παρόντος άρθρου, δεν προάγονται, αλλά κρίνονται πάλι από τα αρμόδια Συμβούλια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις αυτές προϋποθέσεις.

11. Αξιωματικοί που προέρχονται από Ανθυπασπιστές, που οποίους αναγνωρίζεται, για προαγωγή στη συνολική υπηρεσία αξιωματικού, ο χρόνος της παραγράφου 9 του άρθρου 5, δεν προάγονται στον επόμενο βαθμό, αν δεν έγινε έναρξη προαγωγής στο βαθμό αυτόν των αξιωματικών Όπλων και Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου και Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, των Μαχίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι ονομάστηκαν μόνιμοι Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί αντίστοιχα μέσα στο ίδιο με τους αξιωματικούς αυτούς ημερολογιακό έτος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.18 Ν.2892/2001,ΦΕΚ Α 46/9.3.2001.

12. Αξιωματικοί Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, Σωμάτων και Πληρωμάτων Στόλου του Π.Ν., ειδικοτήτων της Π.Α. και Κοινών Σωμάτων δεν προάγονται σε ανώτερο βαθμό, αν δεν έχει γίνει έναρξη προαγωγής στο βαθμό αυτόν των αξιωματικών Όπλων του Σ.Ξ., Μάχιμων του Π.Ν. και Ιπτάμενων της Π.Α., που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

Οι αξιωματικοί των Κοινών Σωμάτων προάγονται στον ανώτερο βαθμό, εφόσονέχει γίνει έναρξη προαγωγής των αξιωματικών όπλων του Σ.Ξ. ή μαχίμων καιμηχανικών του Π.Ν. ή ιπταμένων της Π.Α. που ονομάστηκαν το ίδιο έτοςαξιωματικοί.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 76 παρ.4 Ν.3421/2005,ΦΕΚ Α 302/13.12.2005.

13 Οι αξιωματικοί Μηχανικοί του Πολεμικού Ναυτικού προάγονται στον ανώτερο βαθμό όπως και οι αξιωματικοί Όπλων του Σ.Ξ., οι Μάχιμοι του Π.Ν. και οι Ιπτάμενοι της Π.Α..

14. Αξιωματικοί βαθμού Λοχαγού, Υποπλοιάρχου και Σμηναγού, που προέρχονται από Ανθυπασπιστές, για να κριθούν για προαγωγή στον ανώτερο βαθμό θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει υποχρεωτικά από τα σχολεία που θα καθοριστούν με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται από το άρθρο 7.

15. Για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1ε, 8β, 9, 10, 11 και 12του άρθρου 5, δεν ισχύουν οι περιορισμοί των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου11, για τους Αξιωματικούς Οικονομικού του Π.Ν. βαθμού Αντιπλοιάρχου, τουςΑξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς βαθμού Αντισυνταγματάρχη, καθώς επίσηςκαι για τους Αξιωματικούς του Π.Ν. που προέρχονται από Ανθυπασπιστές καιΥπαξιωματικούς βαθμού Υποπλοιάρχου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 76 παρ.1 Ν.3421/2005,ΦΕΚ Α 302/13.12.2005.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 12
Είδη Κρίσεων Γενικά

1. Με βάση το ουσιαστικά τους προσόντα οι αξιωματικοί κρίνονται:

α. Προακτέοι κατΈκλογή

β Διατηρητέοι

γ. Προακτέοι κατ` αρχαιότητα

δ. Προακτέοι

ε. Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό

στ. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

ζ. Μη διατηρητέοι

η. Μη προακτέοι

θ. Αποστρατευτέοι

Προακτέοι κατΈκλογή

2. Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού μέχρι και Αντισυνταγματάρχη και οι αντίστοιχοι των άλλων κλάδων, για να κριθούν προακτέοι κατ` εκλογή, πρέπει να έχουν:

α. Τα ουσιαστικά τους προσόντα σε βαθμό τουλάχιστον λίαν καλό.

β. Αποφοιτήσει από τα υποχρεωτικά για προαγωγή σχολεία με βαθμό τουλάχιστον λίαν καλώς.

3. Συνταγματάρχες, Πλοίαρχοι, Σμήναρχοι και ανώτατοι αξιωματικοί, για να κριθούν προακτέοι κατ` εκλογή, πρέπει, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν σε εξαίρετο βαθμό όλα τα ιδιάζοντα προσόντα για την κάλυψη ανώτερης θέσης. Οι παραπάνω αξιωματικοί πρέπει να έχουν ακόμη και τα παρακάτω προσόντα:

α. Ευρεία και ποικίλη διοικητική και επιτελική πείρα και ικανότητα που εγγυάται ότι θα ανταποκριθούν απόλυτα στα καθήκοντα οποιασδήποτε διοικητικής ή επιτελικής θέσης, που προβλέπεται για το βαθμό τους.

β. Γενικότερη στρατιωτική μόρφωση, που να συνάγεται από την όλη σταδιοδρομία τους ως αξιωματικών. Ειδικά οι αξιωματικοίΌπλων, οι Μάχιμοι και Ιπτάμενοι, πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από την οικεία Σχολή Πολέμου, «ή από την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου με βαθμό τουλάχιστον λίαν καλώς. Για τους λοιπούς αξιωματικούς η επιτυχής αποφοίτηση από τη Σχολή Πολέμου “ή από την Ανώτατη ΔιακλαδικήΣχολή Πολέμου αποτελεί ένα επιπλέον προσόν, το οποία εκτιμάται από τοαρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 6 Ν.3186/2003,ΦΕΚ Α 230/1.10.2003.

γ. Η πανεπιστημιακή μόρφωση και η γνώση ξένων γλωσσών είναι ενισχυτικά προσόντα. Το πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος λαμβάνεται υπόψη εφόσον δεν απετέλεσε προϋπόθεση ονομασίας τους σε αξιωματικούς

4. Η λίαν καλή πολεμική δράση είναι απαραίτητη για τους αξιωματικούς Όπλων, Μάχιμους και Μηχανικούς ως και Ιπτάμενους, και ενισχυτική για τους αξιωματικούς Σωμάτων και ειδικοτήτων, εφόσον κατά τη σταδιοδρομία τους ως αξιωματικών η χώρα διετέλεσε σε κατάσταση πολέμου.

Διατηρητέοι

5. Διατηρητέοι κρίνονται οι αξιωματικοί, οι οποίοι κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων, με βάση τη συνεκτίμηση των προσόντων τους σε όλη τη σταδιοδρομία τους, θεωρούνται κατάλληλοι για την αποτελεσματική ενάσκηση των καθήκοντα του βαθμού τους.

Προακτέοι κατ’ αρχαιότητα

6. Αξιωματικοί μέχρι και του βαθμού του Αντισυνταγματάρχη και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, για να κριθούν προακτέοι κατ` αρχαιότητα, πρέπει να έχουν:

ο. Βαθμό τουλάχιστον Καλό στα ουσιαστικά τους προσόντα.

β. Αποφοιτήσει από τα υποχρεωτικά για προαγωγή Σχολεία με βαθμό τουλάχιστον Καλώς.

Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό

7. Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό κρίνονται:

α. Οι αξιωματικοί μέχρι και του βαθμού του Αντισυνταγματάρχη και οι αντίστοιχοι των άλλων κλάδων, που κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων, δεν έχουν μεν σε βαθμό τουλάχιστον καλό τα απαιτούμενα για προαγωγή προσόντα, οι οποίοι όμως, με βάση τη συνεκτίμηση των προσόντων τους σε όλη τη σταδιοδρομία τους, μπορούν να τα αποκτήσουν στο μέλλον και θεωρούνται κατάλληλοι για την ενάσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους.

β. Συνταγματάρχες και Ταξίαρχοι και οι αντίστοιχοι των άλλων κλάδων, που, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων, δεν συγκεντρώνουν μεν σε εξαίρετο βαθμό όλα τα ιδιάζαντα προσόντα για κάλυψη ανώτερης θέσης, οι οποίοι όμως, με βάση τη συνεκτίμηση των προσόντων τους σε όλη τη σταδιοδρομία τους, μπορούν να τα αποκτήσουν στο μέλλον και θεωρούνται κατάλληλοι για την ενάσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους.

8. Προακτέοι κατΈκλογή ή κατά αρχαιότητα ή διατηρητέοι ή διατηρητέοι στον συτό βαθμό κρίνονται όσοι δεν έχουν ελαττώματα από αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 8 και έχουν υγεία που να επιτρέπει την αποτελεσματική ενάσκηση των καθηκόντων τους στην ειρήνη και στον πόλεμο.

Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

9. Στις ειδικές περιπτώσεις κρίσεων των παραγράφων 6, 8 πλην Αντιστρατήγων και αντιστοίχων και 11 του άρθρου 16, οι αξιωματικοί κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, εφόσον κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων, δεν συγκεντρώνουν σε βαθμό εξαίρετο άπαντα τα ιδιάζοντα ουσιαστικά τους προσόντα για κάλυψη ανώτερης θέσης ή δεν αποδίδουν σε βαθμό εξαίρετο για να κριθούν διατηρητέοι. Οι Αντιστράτηγοι και οι αντίστοιχοι, στις ειδικές περιπτώσεις κρίσεων των παραγράφων 8 και 9 του άρθρου 16,κρίνονται ευδοκίμως τερματίσοντες τη σταδιοδρομία τους, εφόσον δεν αποδίδουν σε βαθμό εξαίρετο για να κριθούν διατηρητέοι.

10. Στην ειδική περίπτωση κρίσης της προγράφου 23 του όρθρου 16, οι αξιωματικοί κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, εφόσον, κατά την κρίση των Συμβουλίων Κρίσεων με βάση τη συνεκτίμηση των προσόντα τους σε όλη τη σταδιοδρομία τους, απέδωσον ό,τι ήταν δυνατό να αποδώσουν και η περαιτέρω παραμονή τους στο στράτευμα δεν προάγει τα συμφέρον της υπηρεσίας και παρακωλύει την ομαλή εξέλιξη αξιωματικών κατώτερων βαθμών της ειδικότητάς τους.

Αποστρατευτέοι

11. Αποστρατευτέοι κρίνονται οι αξιωματικοί, οι οποίοι δεν διαθέτουν το απαιτούμενα για προαγωγή Ουσιαστικά προσόντα ούτε θεωρούνται κατάλληλοι για την ενάσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους, λόγω ουσιώδους έλλειψης των προσόντων αυτών.

Σχετικό: το άρθρο 1 παρ.1 και 2 της από 14.3.2012 ΠΥΣ,ΦΕΚ Α 56/14.3.2012

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 13
Τακτικές και έκτακτες κρίσεις Τακτικές κρίσεις

1. Οι αξιωματικοί κρίνονται στις τακτικές κρίσεις, κάθε χρόνο μία φορά και στις έκτακτες οποτεδήποτε.

2. Τακτικές κρίσεις γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Σ αυτές κρίνονται:

α. Οι συμπληρούντες, μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις, τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του όρθρου 5:

(1) Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι και Ανθυποσμηναγοί.

(2) Υπολοχαγοί μέχρι και Αντισυνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, σε αριθμό μέχρι το τριπλάσιο των κατά βαθμό κενών ή προβλεπόμενων να κενωθούν θέσεων. Ο αριθμός των θέσεων ορίζεται με απόφαση των Ανώτατων κατά Κλάδο Συμβουλίων Βασικής Σύνθεσης και με απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε. για τους αξιωματικούς Κοινών Σωμάτων.

β. Υπολοχαγοί μέχρι και Αντισυνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων που συμπληρώνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις το μέγιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό ή τη συνολική υπηρεσία αξιωματικού που προβλέπεται στις παραγράφους 7 και 8 του άρθρου 5.

γ Συνταγματάρχες, Πλοίαρχοι και Σμήναρχοι, όπως ορίζεται στην παράγραφο 11 του άρθρου 16.

δ. Ανώτατοι αξιωματικοί, εκτός από τους Αρχηγούς, όπως ορίζεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 16.

ε. Όσοι συμπληρώνουν 35ετή υπηρεσία, όπως ορίζεται στην παράγραφο 14 του άρθρου 16.

στ. Όσοι έχουν τεθεί Εκτός Οργανικών Θέσεων, όπως ορίζεται στην παράγραφο 20 του άρθρου 16.

ζ. Αξιωματικοί Σωμάτων, Ειδικοτήτων και Ειδικών Καταστάσεων που διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξής τους, όπως ορίζεται στην παράγραφο 23 του άρθρου 16.

η Αξιωματικοί που συμπληρώνουν, μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις, το όριο ηλικίας, που προβλέπεται για το βαθμό τους, όπως ορίζεται στην παράγραφο 18 του άρθρου 16.

Έκτακτες κρίσεις

3. Οι έκτακτες κρίσεις γίνονται οποτεδήποτε. Σ αυτές κρίνονται:

α. Αξιωματικοί για τους οποίους υποβάλλονται ειδικές εκθέσεις αποστρατείας, όπως ορίζεται στο όρθρο 10

β Αξιωματικοί για τους οποίους παύει να υπάρχει ο λόγος που εμπόδιζε την κρίση ή την προαγωγή, σύμφωνα με της διατάξεις του άρθρου 11 και της παραγράφου 9 του παρόντος άρθρου.

γ. Υποστρατηγοί Ταξίαρχοι και Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, όταν κενούνται θέσεις ανώτερων βαθμών, όπως καθορίζεται στις παραγράφους 1, 2, 3 και 5 του άρθρου 16.

δ. Όσοι ορίζονται να κριθούν συμπληρωματικά, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

ε. Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι και Αντιπτέραρχοι, όπως ορίζεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 16.

στ. Όσοι προβλέπεται από άλλες διατάξεις του παρόντος νόμου.

Διαδικασίες πριν από τις κρίσεις

4. Τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων εκδίδουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κάθε έτους εγκύκλιο, στην οποία περιλαμβάνονται ονομαστικά οι αξιωματικοί της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Παρόμοια εγκύκλιο εκδίδει και το Γ.Ε.ΕΘ.Α. για τους αξιωματικούς Κοινών Σωμάτων.

5. Εάν, κατά τη διάρκεια του έτους, εξαντληθούν οι πίνακες προακτέων, που συντάχθηκαν στις ετήσιες κρίσεις για τους αξιωματικούς της παραπάνω παραγράφου 2, τα αρμόδια Συμβούλια μπορούν να ορίσουν συμπληρωματικό αριθμό αξιωματικών για κρίση και από αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό, αλλά πρόκειται να συμπληρώσουν το χρόνο αυτόν μέχρι τις επόμενες τακτικές κρίσεις. Η προαγωγή αυτών θα γίνει μετά τη συμπλήρωση του ελάχιστου αυτού χρόνου.

6. Πριν από τη σύνοδο των Συμβουλίων, οι Γραμματείς αυτών κοινοποιούν στους Προέδρους και τα μέλη ονομαστικούς πίνακες των αξιωματικών που πρόκειται να κριθούν, με περίληψη των στοιχείων που περιέχονται στους ατομικούς τους φακέλους.

Διαδικασίες κατά τις κρίσεις

7. Κατά τη συνεδρίαση, οι εισηγητές θέτουν υπόψη των Συμβουλίων τα λεπτομερή στοιχεία που περιέχονται στον ατομικό φάκελο του αξιωματικού. Τα Συμβούλια, αφού λάβουν υπόψη και συνεκτιμήσουν τα στοιχεία αυτά, αποφασίζουν τελικά με βάση και την προσωπική αντίληψη των μελών τους, εφόσον αυτή βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, με φανερή ψηφοφορία. Στην απόφαση είναι δυνατόν να αναφέρονται τα ονόματα των μελών που τυχόν διαφωνούν, εφόσον αυτά το επιθυμούν.

8. Για κάθε συνεδρίαση τηρούνται από τους Γραμματείς πρακτικά, στα οποία καταχωρίζεται η απόφαση του Συμβουλίου για κάθε αξιωματικό. Σε περίπτωση δυσμενούς κρίσης, πρέπει να αναφέρονται συνοπτικά στα πρακτικά οι λόγοι της κρίσης αυτής, με αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία.

9. Εάν, για κάποιον από τους κρινόμενους, δεν τέθηκαν υπόψη του Συμβουλίου τα απαιτούμενα από τον παρόντα νόμο ουσιώδη στοιχεία για τη μόρφωση γνώμης, το Συμβούλιο αφού βεβαιώσει στα πρακτικά την έλλειψη αυτή, αναβάλλει την κρίση για άλλη έκτακτη σύνοδό του, για να προσκομισθούν σ`αυτή τα στοιχεία που λείπουν. Στη σύνοδο αυτή, που δεν μπορεί να απέχει από την πρώτη περισσότερο από τρεις (3) μήνες, το Συμβούλιο αποφασίζει οριστικά και αν ακόμη δεν προσκομισθούν τα στοιχεία αυτό και εφόσον κρίνει αυτόν προακτέα, προάγεται αναδρομικά από τότε πουέπρεπε να προαχθεί.

10. Σε όλες τις περιπτώσεις κρίσεων των αξιωματικών συνεκτιμάται η αξιολόγηση των προσόντων τους σε όλους τους βαθμούς και ιδιαίτερα στον κατεχόμενο και τον αμέσως προηγούμενο βαθμό.

11. Ελάττωμα, αδυναμία ή έλλειψη προσόντος, που δεν επηρέασε δυσμενώς την κρίση στους κατώτερους βαθμούς, μπορεί να επηρεάσει την κρίση στους ανώτερους βαθμούς, ιδιαίτερα εάν αφορά στα ηθικά και στα ψυχικά προσόντα, το κύρος, το στρατιωτικό πνεύμα και την πολεμική δράση.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 14
Συμβούλια Κρίσεων – Προαγωγών Γενικά

1. Αρμόδια Συμβούλια για τις κρίσεις των αξιωματικών είναι:

α. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων

β. Τα Ανώτατα Συμβούλια κρίσεων των Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων

γ. Τα Συμβούλια Προαγωγών

2. Τα παραπάνω Συμβούλια αποτελούνται από ανώτατους αξιωματικούς, που κατέχουν οργανικές θέσεις Εσωτερικού.

3. Η συμμετοχή του Προέδρου, των μελών και του Εισηγητή, εφόσον ο τελευταίος είναι αρχαιότερος του κρινομένου, είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής κάποιου μέλους, ορίζεται να συμμετάσχει, στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ένα από τα αναπληρωματικά μέλη, που καθορίζονται στη διαταγή συγκρότησης του Συμβουλίου.

4. Οι αποφάσεις των Συμβουλίων λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των μελών τους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Ο Εισηγητής συμμετέχει στο Συμβούλιο με ψήφο.

Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων

5. Τα Σ.Α.Γ.Ε. συγκαλείται για τη διενέργεια κρίσεων:

α. Των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, Υποναυάρχων, Υποπτεράρχων και των ανώτατων αξιωματικών των Κοινών Σωμάτων, για παραμονή ή αποστρατεία.

β. Των Υποστρατήγων, Υποναυάρχων, Αρχιπλοιάρχων, Υποπτεράρχων και Ταξιάρχων Αεροπορίας, για πλήρωση κενών θέσεων στους βαθμούς Αντιστρατήγου, Αντιναυάρχου, Υποναυάρχου, Αντιπτεράρχου καιΥποπτεράρχου, αντίστοιχα.

γ. Των Ταξιάρχων Στρατολογικού, για πλήρωση κενής θέσης.

6. Το Σ.Α.Γ.Ε. συντίθεται από τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α., ως Πρόεδρο, και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των κλάδων, ως μέλη. Η παρουσία του Προέδρου και των μελών είναι υποχρεωτική. Αναπλήρωση Αρχηγού Κλάδου στο Σ.Α.Γ.Ε επιτρέπεται μόνο μετά από απόφαση του Κ.Υ.Σ.Ε.Α..

7 Το Σ.Α.Γ.Ε., χωρίς συμπλήρωση, κρίνει τους Αντιστρατήγους, Αντιναυάρχους, Αντιπτεράρχους, Υποναυάρχους, Υποπτεράρχους και τον Υποστράτηγο Στρατολογικού, για παραμονή ή αποστρατεία.

8, Το Σ.Α.Γ.Ε. κρίνει τους Ταξιάρχους Στρατολογικού, για παραμονή ή αποστρατεία, συμπληρούμενο από τον αρχαιότερο του οικείου Σώματος.

9. Το Σ.Α.Γ.Ε., χωρίς συμπλήρωση, κρίνει τους Υποναυάρχους, Υποπτεράρχους και Ταξιάρχους Στρατολογικού, για πλήρωση κενών θέσεων.

10. Το Σ.Α.Γ.Ε. κρίνει τους Υποστρατήγους, Αρχιπλοιάρχους και Ταξιάρχους της Π.Α., για πλήρωση κενών θέσεων, συμπληρούμενο από έναν (1) Αντιστράτηγο, Αντιναύαρχο ή Υποναύαρχο, Αντιπτέραρχο ή Υποπτέραρχο,αντίστοιχα.

11. Χρέη εισηγητή:

α. Όταν το Συμβούλιο συνεδριάζει χωρίς συμπλήρωση, χρέη εισηγητή εκτελεί ο Αρχηγός του οικείου Κλάδου.

β. Όταν συνεδριάζει με συμπλήρωση, το νεότερο μέλος.

γ. Όταν συνεδριάζει για την κρίση αξιωματικών Κοινών Σωμάτων χωρίς συμπλήρωση, χρέη εισηγητή εκτελεί το νεότερο μέλος.

12. Καθήκοντα Γραμματέα εκτελεί ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός της Γραμματείας Σ.Α.Γ.Ε..

Ανώτατα Συμβούλια Κρίσεων

13. Τα Ανώτατα Συμβούλια Κρίσεων είναι:

α. Τα Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για τις κρίσεις των Συνταγματαρχών, Ταξιάρχων και Υποστρατήγων.

β. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο για τις κρίσεις των Αντιπλοιάρχων, Πλοιάρχων και Αρχιπλοιάρχων.

γ. Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο για τις κρίσεις Αντισμηνάρχων, Σμηνάρχων και Ταξιάρχων.

14. Τα Ανώτατο Συμβούλια Κρίσεων συντίθενται όπως παρακάτω:

α. Τα Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο κρίσεων από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ως Πρόεδρο, και από όλους τους υπηρετούντες και κατέχοντες οργανικές θέσεις Αντιστρατήγους, ως μέλη, με εξαίρεση τους δύο (2) Υπαρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.). Το Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία με παρόντα τα 3/4 των μελών του.

14.β. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο Κρίσεων, από τον Αρχηγό του ΓενικούΕπιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), ως πρόεδρο, τον Αρχηγό Στόλου και τρεις (3)Υποναυάρχους ως μέλη. Σε περίπτωση κρίσης αξιωματικών Μηχανικών, ΣωμάτωνΟικονομικού και Υγειονομικού, αντικαθίσταται το νεότερο μέλος του Συμβουλίουαπό τον Αντιναύαρχο Μηχανικό ή Υποναύαρχο Οικονομικό ή Ιατρό αντίστοιχα.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.7 άρθρ.13Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

γ. Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο Κρίσεων, από τον Αρχηγό του ΓενικούΕπιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), ως πρόεδρο, τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, έναν(1) Αντιπτέραρχο και δύο (2) Υποπτεράρχους, ως μέλη ή από τον Αρχηγό ΓΕΑ, ωςπρόεδρο, τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και τρεις (3) Υποπτεράρχους, ως μέλη.

Όταν κρίνονται αξιωματικοί ειδικοτήτων Μηχανικών, Ελεγκτών Αεράμυνας,Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής, Ψυχολόγων καιΟικονομικών, ο νεότερος Υποπτέραρχος αντικαθίσταται κατά περίπτωση, από τοναρχαιότερο ανώτατο Μηχανικό ή Ελεγκτή Αεράμυνας ή Ιατρό ή Οικονομικό.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.8 άρθρ.13Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

15. Χρέη εισηγητή εκτελούν οι ίδιοι αξιωματικοί, που εκτελούν και στα Συμβούλια Προαγωγών όπως ορίζεται στην παράγραφο 20 του παρόντος άρθρου. Εάν ο εισηγητής ή ο αντικαταστάτης του είναι νεότερος του κρινόμενου αξιωματικού ή κρίνεται ο ίδιος, αντικαθίσταται από το νεότερο μέλος του Συμβουλίου. ΚατΈξαίρεση στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο χρέη εισηγητή εκτελεί το νεότερο μέλος του Συμβουλίου, όταν κρίνονται Υποστράτηγοι Όπλων και Σωμάτων και όταν κρίνονται Ταξίαρχοι Όπλων ή Σωμάτων και ο Διευθυντής του Όπλου ή Σώματος είναι Ταξίαρχος.

16. Τα Ανώτατα Συμβούλια Κρίσεων των Κλάδων συγκροτούνται με διαταγή του Αρχηγού του Κλάδου, μετά από πρόταση των Ανώτατων ΣυμβουλίωνΟλομελείας των Κλάδων τους

17. Σε κάθε Συμβούλιο λειτουργεί Γραμματεία, στην οποία προΐσταται ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός του οικείου Κλάδου.

Συμβούλια Προαγωγών

18 Τα Συμβούλια Προαγωγών είναι αρμόδια:

α. Το Συμβούλιο Προαγωγών Σ.Ξ. αριθ. 1, για τις κρίσεις Αντισυνταγματαρχών και ΤαγματαρχώνΌπλων και Φροντιστών Αρχιτεχνιτών, που υπάγονται στα Όπλα.β. Το Συμβούλιο Προαγωγών Σ.Ξ αριθ. 2, για τις κρίσεις Αντισυνταγματαρχών και Ταγματαρχών Σωμάτων.

γ. Τα Συμβούλιο Προαγωγών Σ.Ξ. αριθ. 3. για τις κρίσεις των κατώτερων αξιωματικών του Σ.Ξ..

δ. Το Συμβούλιο Προαγωγών Π.Ν., για τις κρίσεις των Πλωταρχών και κατώτερων αξιωματικών του Π.Ν..

ε. Το Συμβούλιο Προαγωγών Π.Α., για τις κρίσεις των Επισμηναγών και κατώτερων αξιωματικών της Π.Α..

στ. Το Συμβούλιο Προαγωγών Κοινών Σωμάτων, για τις κρίσεις των ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών των Κοινών Σωμάτων.

19. Τα Συμβούλια προαγωγών συντίθενται όπως παρακάτω:

α. Συμβούλια προαγωγών Σ.Ξ. αριθ. 1:

Από τον Α. Υπαρχηγό του Γ.Ε.Σ., ως Πρόεδρο, και πέντε (5) ανώτατους αξιωματικούς Όπλων, ως μέλη.

β. Συμβούλιο προαγωγών Σ.Ξ. αριθ 2:

Από τον Β: Υπαρχηγό του Γ.Ε.Σ., ως Πρόεδρο, και πέντε (5) ανώτατους αξιωματικούς, ως μέλη, από τους οποίους υποχρεωτικό δύο (2) Σωμάτων.

γ. Συμβούλιο προαγωγών Σ.Ξ οριθ 3:

Από έναν (1) Υποστράτηγο Όπλου, ως Πρόεδρο, και πέντε (5) ανώτατους αξιωματικούς, ως μέλη.

δ. Συμβούλιο Προαγωγών Π.Ν.:

Από έναν (1) Αντιναύαρχο Μάχιμο, ως πρόεδρο και από τέσσερις (4) ανώτατουςΜάχιμους αξιωματικούς ως μέλη. Σε περίπτωση κρίσης αξιωματικών Μηχανικών,Σωμάτων Οικονομικού και Υγειονομικού αντικαθίσταται το νεότερο μέλος τουΣυμβουλίου από τον Υποναύαρχο Μηχανικό ή Υποναύαρχο Οικονομικό ή Ιατρόαντίστοιχα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 άρθρ.13Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

ε. Συμβούλιο Προαγωγών ΠΑ:

Από έναν (1) Ιπτάμενο Αντιπτέραρχο ή Υποπτέραρχο, ως πρόεδρο και απότέσσερις (4) ανώτατους αξιωματικούς Ιπταμένους ως μέλη. Σε περίπτωση κρίσηςαξιωματικών Μηχανικών, Ελεγκτών Αεράμυνας, Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων,Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής, Ψυχολόγων και Οικονομικών, το νεότερο μέλοςαντικαθίσταται κατά περίπτωση από:

(1) Ανώτατο αξιωματικό Μηχανικό, για τις κρίσεις των Μηχανικών.

(2) Ανώτατο αξιωματικό Ιατρό, για τις κρίσεις των Ιατρών, Οδοντιάτρων,Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής και Ψυχολόγων.

(3) Ανώτατο αξιωματικό Ελεγκτή Αεράμυνας, για τις κρίσεις των ΕλεγκτώνΑεράμυνας.

(4) Ανώτατο αξιωματικό Οικονομικό, για τις κρίσεις των Οικονομικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10 άρθρ.13Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

στ. Συμβούλια προαγωγών Κοινών Σωμάτων:

Από τον Υπαρχηνό του Γ.Ε.ΕΘ.A., ως Πρόεδρο και από τέσσερις (4) ανώτατους αξιωματικούς, ως μέλη. Κάθε Γενικό Επιτελείο διαθέτει από έναν (1) ανώτατο αξιωματικό για τη συγκρότηση του Συμβουλίου αυτού.

20. Εισηγητές:

α. Στρατός Ξηράς:

Οι Διευθυντές Όπλων για τις κρίσεις αξιωματικών Όπλων και οι Διευθυντές Σωμάτων για τις κρίσεις των αξιωματικών Σωμάτων. Εφόσον στο Σώμα δεν προβλέπεται Διευθυντής ή ο προβλεπόμενος δεν είναι ανώτατος αξιωματικός, χρέη εισηγητή εκτελεί ο Διευθυντής Β` Κλάδου του Γ.Ε.Σ..

β. Πολεμικό Ναυτικό:

(1) Ο Διευθυντής Β` Κλάδου του Γ.Ε.Ν. για τις κρίσεις των Μάχιμων, Δασκάλων, χημικών, Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών καιΦάρων.

(2) Ο Διευθυντής Δ` Κλάδου του Γ.Ε.Ν. για τις κρίσεις των Μηχανικών και Πληρωμάτων Στόλου Τεχνών.

(3) Ο Διευθυντής Ε` Κλάδου του Γ.Ε.Ν. για τις κρίσεις των αξιωματικών Οικονομικού.

(4) Ο Διευθυντής Διευθύνσεως υγειονομικού για τις κρίσεις των ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής.

γ. Πολεμική Αεροπορία:

(1) Ο Διευθυντής Β` Κλάδου Γ.Ε.Α. για τις κρίσεις των Ιπτάμενων.

(2) Ένας ανώτατος αξιωματικός Μηχανικός, για τις κρίσεις των Μηχανικών, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Γ.Ε.Α..

(3) Ένας ανώτατος αξιωματικός Ιατρός, για τις κρίσεις των ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτής, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Γ.Ε.Α..

(4) Ένας ανώτατος αξιωματικός από την αντίστοιχη ειδικότητα των κρινομένων, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Γ.Ε.A..

(5) Ένας ανώτατος αξιωματικόςιπτάμενος ή Μηχανικός για τις κρίσεις των αξιωματικών ειδικότητας Τεχνικής Υποστήριξης.

Σε περίπτωση που δεν υφίσταται ανώτατος αξιωματικός σε κάποια ειδικότητα, χρέη εισηγητή εκτελεί ο Διευθυντής Β` Κλάδου Γ.Ε.Α.

δ. Κοινά Σώματα:

Οι αρχαιότεροι των οικείων Κοινών Σωμάτων γιο τις κρίσεις των αξιωματικών των Σωμάτων αυτών, εφόσον, είναι ανώτατοι αξιωματικοί, διαφορετικά ο αρμόδιος Διευθυντής προσωπικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

21. Για καθένα από το παραπάνω Συμβούλια στη διαταγή συγκρότησής του, ορίζονται δύο (2) αναπληρωματικά μέλη από ανώτατους αξιωματικούς.

22. Τα Συμβούλια Προαγωγών των Κλάδων συγκροτούνται με διαταγή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου του αρμόδιου Κλάδου μετά από πρόταση του ανώτατου Συμβουλίου Βασικής Σύνθεσης του Κλάδου του. Το Συμβούλιο Προαγωγών Κοινών Σωμάτων συγκροτείται με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ..

23. Καθήκοντα Γραμματέων εκτελούν ανώτεροι ή ανώτατοι αξιωματικοί, που ορίζονται:

α. Από τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α., για το Συμβούλιο Προαγωγών αξιωματικών Κοινών Σωμάτων.

β. Από τους Αρχηγούς των Κλάδων, για τα Συμβούλια Προαγωγών του Κλάδου τους.

Σύγκληση Συμβουλίων

24. Τα Συμβούλιο Κρίσεων συγκαλούνται για τη διενέργεια τακτικών ήέκτακτων κρίσεων, όπως παρακάτω:

α. Το Σ.A.Γ.Ε., με διαταγή του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.A..

β. Τα Συμβούλια Προαγωγών και τα Ανώτατα Συμβούλια Κρίσεων, με διαταγή του Αρχηγού του αρμόδιου Γενικού Επιτελείου.

25. Τακτικές Σύνοδοι:

α. Το Σ.A.Γ.Ε. συνέρχεται σε τακτική σύνοδο και τελειώνει τις εργασίες του το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου κάθε χρόνου.

β. Τα Ανώτατα Συμβούλια Κρίσεων και το Συμβούλια Προαγωγών συνέρχονται σε τακτική σύνοδο μετά το τέλος των εργασιών του Σ.Α.Γ.Ε. και τελειώνουν τις εργασίες τους μέχρι τη 10η Απριλίου.

26. Έκτακτοι Σύνοδοι:

Τα Συμβούλια Κρίσεων συνέρχονται σε έκτακτες συνόδους για την κρίση αξιωματικών στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 15
Επιλογή Αρχηγών Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

1. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιλέγεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών καιΆμυνας (ΚΥΣΕΑ) με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μεταξύ τωνΑντιστράτηγων Όπλων, Μαχίμων Αντιναυάρχων, Ιπταμένων Αντιπτεράρχωνεναλλασσόμενων με αναλογία: δύο Αντιστράτηγοι, ένας Αντιναύαρχος, έναςΑντιπτέραρχος. Η σειρά με την οποία θα γίνεται η εναλλαγή καθορίζεται από τοΚΥΣΕΑ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το ΚΥΣΕΑ μπορεί να αλλάξει την αναλογία,αφού την αιτιολογήσει.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.11 άρθρ.13Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

2. Για την επιλογή Α/Γ.Ε.ΕΘ.A. απαιτείται κτήση των ουσιαστικών προσόντων σε βαθμό εξαίρετο, επιτελική πείρα ως Αρχηγός ή Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου ή διοίκηση μείζονος Σχηματισμού ή αντίστοιχης Διοίκησης των άλλων Κλάδων και ευρεία επιτελική κατάρτιση.

3. Ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. διορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με το οποίο προάγεται σε Στρατηγό, Ναύαρχο ή Πτέραρχο(για χρονική διάρκεια δύο (2)ετών, που μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα (1)έτος).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το εδ.γ` της παρ.8 του άρθρου 10 του Ν.3257/2004 (ΦΕΚ Α` 143/29.7.2004) και με το άρθρο δεύτεροΝ.3442/2006,ΦΕΚ Α 40/27.2.2006

Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού. Αεροπορίας

4. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίαςεπιλέγονται από το ΚΥΣΕΑ με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μεταξύ τωνΑντιστράτηγων Όπλων, Μαχίμων Αντιναυάρχων ή Υποναυάρχων, ΙπταμένωνΑντιπτεράρχων ή Υποπτεράρχων αντίστοιχα. Διορίζονται με προεδρικό διάταγμαπου προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.12 άρθρ.13Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

5. Για την επιλογή των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων απαιτείται κτήση των ουσιαστικών προσόντων σε βαθμό εξαίρετο, διοίκηση μείζονος Σχηματισμού ή αντίστοιχης των άλλων Κλάδων ή επιτελική πείρα ως Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου ή σε θέσεις Ανώτατων Αξιωματικών και ευρεία επιτελική κατάρτιση

6. Ο Υποναύαρχος ή Υποπτέραρχος, που επιλέγεται ως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή Αεροπορίας, προάγεται στο βαθμό του Αντιναυάρχου ή Αντιπτεράρχου με το προεδρικό διάταγμα διορισμού του.

7. Η επιλογή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας πρέπει να πραγματοποιείται ένα (1) μήνα τουλάχιστον πριν από το διορισμό τους

Σημ.: όπως η παρ.7 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο δεύτεροΝ.3442/2006,ΦΕΚ Α 40/27.2.2006.

8. Μετά το διορισμό τους, σύμφωνα με τα παραπάνω, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων καθίστανται αρχαιότεροι όλων των ομοιόβαθμών τους αξιωματικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

9. Οι αρχαιότεροι από τους διορισθέντες σε κάθε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούνται ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους.

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 16
Διενέργεια κρίσεων Έκτακτες κρίσεις προς πλήρωση κενών θέσεων ανώτατων αξιωματικών

1. Όταν κενούνται θέσεις Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων και Αντιπτεράρχων, όπως επίσης και θέσεις Υποναυάρχων και Υποπτεράρχων, το Σ.Α.Γ.Ε. προβαίνει στην κρίση των Υποστρατήγων, Υποναυάρχων και Υποπτεράρχων, που έχουν τα τυπικά προσόνταγια προαγωγή και έχουν κριθεί δύο (2) φορές διατηρητέοι και τωνΑρχιπλοιάρχων ή Ταξιάρχων Αεροπορίας, που έχουν κριθεί δύο (2) φορές διατηρητέοι ή δύο (2) φορές διατηρητέοι και μια (1) φορά διατηρητέοι στον αυτό βαθμό. Από αυτούς επιλέγει εκείνους που έχουν τα Ουσιαστικά προσόντα, που απαιτούνται για την προαγωγή κατΈκλογή για πλήρωση των κενών θέσεων, παραλείποντας τους αρχαιότερους τους που δεν έχουν τα προσόντα αυτά.

2. Όταν κενούνται θέσεις Υποστρατήγων, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ή, προκειμένου για Υποστρατήγους των Κοινών Σωμάτων, το Σ.Α.Γ.Ε προβαίνει στη κρίση των Ταξιάρχων που έχουν τα τυπικό προσόντα για προαγωγή και έχουν κριθεί δύο (2) φορές διατηρητέοι ή δύο (2) φορές διατηρητέοι και μια (1) φορά διατηρητέοι στον αυτό βαθμό. Από αυτούς επιλέγει εκείνους που έχουν τα Ουσιαστικά προσόντα, που απαιτούνται για την προαγωγή κατΈκλογή για πλήρωση των κενών θέσεων, παραλείποντας τους αρχαιότερούς τους που δεν έχουν τα προσόντα αυτά

3. Όταν κενούνται θέσεις Ταξιάρχων ή Αρχιπλοιάρχων, τα Ανώτατα Συμβούλιο Κρίσεων των Κλάδων ή τα Συμβούλια Προαγωγών αξιωματικών Κοινών Σωμάτων, για τα Κοινά Σώματα, προβαίνουν στην κρίση των Συνταγματαρχών, Πλοιάρχων και Σμηνάρχων, που έχουν τα τυπικά προσόντα για προαγωγή και έχουν κριθεί τουλάχιστον δύο (2) φορές διατηρητέοι ή δύο (2) φορές διατηρητέοι και μια (1) φορά διατηρητέοι στον αυτό βαθμό Από αυτούς επιλέγει εκείνους που έχουν τα ουσιαστικόπροσόντα, που απαιτούνται για την προαγωγή κατΈκλογή για πλήρωση των κενών θέσεων, παραλείποντας τους αρχαιότερούς τους που δεν έχουν τα προσόντα αυτά.

4. Όταν ο αριθμός αυτών, που κρίθηκαν, στην έκτακτη αυτή κρίση, προακτέοι κατ εκλογή, εξισωθεί με τον αριθμό των κενών θέσεων, δεν συνεχίζεται η κρίση των υπόλοιπων αξιωματικών

5 ΚατΈξαιρεση είναι δυνατή η κρίση για προαγωγή αξιωματικού βαθμού Συντογματάρχη, Ταξιάρχου Υποστρατήγου και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους υπηρεσίας στο βαθμό και μία κρίση διατηρητέου, εφόσον, μετά από προηγηθείαα κρίση ανώτατων αξιωματικών, δεν είναι δυνατή η συγκρότηση Συμβουλίων Κρίσεων

6 Οι δυνατές κρίσεις των κρινόμενων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραπάνω παραγράφων του παρόντος άρθρου, είναι για τους:

α. Υποστρατήγους-Υποναυάρχους-Υποπτεράρχους:

(1) Προακτέοι κατΈκλογή

(2) Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

β. Συνταγματάρχες, Ταξιάρχους και τους αντίστοιχους των άλλων Κλάδων:

(1) Προοκτέοι κατΈκλογή

(2) Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό

(3) Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους.

7. Οι διατηρητέοι στον αυτό βαθμό δεν είναι δυνατόν να κριθούν έκτακτα προς πλήρωση κενών θέσεων, εάν δεν έχουν συμπληρώσει μετά την κρίση τους αυτή τουλάχιστον έξι (6) μήνες πραγματικής υπηρεσίας. Οι διατάξεις της παραγράφου 16 του άρθρου 5 δεν έχουν εφαρμογή στην παρούσα περίπτωση.

Τακτικές κρίσεις ανώτατων αξιωματικών

8. Οι ανώτατοι αξιωματικοί, εκτός από τους Αρχηγούς των ΓενικώνΕπιτελείων, που συμπληρώνουν ένα (1) έτος παραμονής στον κατεχόμενο βαθμόμέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις, κρίνονται στιςτακτικές ετήσιες κρίσεις ως.

α Διατηρητέοι

β Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

γ Αποστρατευτέοι

9. ΚατΈξαίρεση οι Αντιστράτηγοι Αντιναύαρχοι και Αντιπτέραρχοι μπορούν να κριθούν οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής στο βαθμό αυτεπάγγελτα από το ΣΑΓΕ., με τα παραπάνω Είδη Κρίσεων.

10. Οι Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι και Αντιπτέραρχοι που συμπληρώνουν τέσσερα (4) έτη παραμονής στον κατεχμενο βαθμό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις, κρίνονται υποχρεωτικά στις τακτικές ετήσιες κρίσεις ως:

α. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

β. Αποστρατευτέοι.

Τακτικές κρίσεις ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών

11. Οι Συνταγματάρχες, Πλοίαρχοι και Σμήναρχοι, που συμπληρώνουν στον κατεχόμενο βαθμό ένα (1) έτος μέχρι την 30ή Απριλίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις, κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις, ανεξάρτητα από τη συμπλήρωση των λοιπών τυπικών προσόντων, ως:

α. Διατηρητέοι

β. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

γ. Αποστρατευτέοι

Σχετικό:  παρ.5 άρθρ.14 Ν.2881/2001, παρ. 7 άρθρ.10 Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α 143 ,το άρθρο 1 παρ.3 της από 14.3.2012 ΠΥΣ,ΦΕΚ Α 56/14.3.2012 και το άρθρο 1 παρ.2 και 3 της από 12.7.2012 ΠΥΣ,ΦΕΚ Α 147/13.7.2012

12. Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού μέχρι και Αντισυνταγματάρχη και οιαντίστοιχοι των άλλων Κλάδων που συμπληρώνουν, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις, τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό και περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτών που θα κριθούν σύμφωνα με την παράγραφο 2α (2) του άρθρου13, ή συμπληρώνουν το μέγιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό ή στη συνολική υπηρεσία αξιωματικού κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις ως:

α. Προακτέοι κατΈκλογή

β. Προακτέοι κατ` αρχαιότητα

γ. Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό

δ. Αποστρατευτέοι

13. Οι Ανθυπολοχαγοί και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων που συμπληρώνουν, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις, τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό, κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις ως.

α. Προακτέοι κατ`αρχαιότητα

β. Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό

γ. Αποστρατευτέοι.

Κρίσεις αξιωματικών που συμπληρώνουν 35ετία

14. Αξιωματικοί μέχρι και του βαθμού του Ταξιάρχου και των αντίστοιχων των άλλων Κλάδων, που συμπληρώνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας και τουλάχιστον ένα (1) έτος στον κατεχόμενο βαθμό, κρίνονται υποχρεωτικά στις τακτικές ετήσιες κρίσεις ως:

α. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

β. Αποστρατευτέοι

15. Για τον υπολογισμό της 35ετούς πραγματικής υπηρεσίας λαμβάνεται υπόψη και συνυπολογίζεται η παρακάτω υπηρεσία, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα μητρώα των αρμόδιων Γενικών Επιτελείων.

α. Εκείνη που πραγματικά διανύθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, εφόσον αναγνωρίζεται ως συντάξιμη.

β. Εκείνη που πραγματικά διανύθηκε στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με οποιαδήποτε σχέση, εφόσον αναγνωρίζεται ως συντάξιμη.

γ. Ο χρόνος σπουδών σύμφωνα με τον α.ν.79/1967 “Περί τροποποιήσεως του α.ν. 1854/1951 περί απονομής των Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων”.

16. Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της 35ετούς πραγματικής υπηρεσίας.

α. Ο τυχόν χρόνος της στρατιωτικής θητείας, καθώς και ο χρόνος της εθελοντικής υπηρεσίας που αντιστοιχεί στο χρόνο της στρατιωτικής θητείας

β. Τα επιπλέον έτη φοίτησης σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από τα οποία αποφοιτούν αξιωματικοί Σωμάτων ή ειδικοτήτων σε σχέση με τα έτη φοίτησης των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, από τα οποία αποφοιτούν αξιωματικοί Όπλων, Μάχιμοι ή Ιπτάμενοι

17. Από τις διατάξεις της παραγράφου 14 του παρόντος άρθρου εξαιρούνται οι Συνταγματάρχες και Ταξίαρχοι και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων που δεν διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξής τους. Αυτοί κρίνονται πως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους, που δεν συμπληρώνουν 35ετία.

Ομοίως εξαιρούνται οι Αντισυνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων κλάδων των ΕΔ που προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ του πανεπιστημιακού τομέα εκπαίδευσης. Οι αξιωματικοί του προηγούμενου εδαφίου κρίνονται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό με τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου παραμονής της περίπτωσης ε´ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 και, εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 4 του ν.4494/2017

Κρίσεις αξιωματικών που καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας

18. Αξιωματικό μέχρι του βαθμού και του Ταξιάρχου και των αντίστοιχων των άλλων Κλάδων, που συμπληρώνουν, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που διενεργούνται οι κρίσεις, τα όρια ηλικίας που καθορίζονται για το βαθμό τους από την παράγραφο 8 του άρθρου 21, κρίνονται υποχρεωτικά στις τακτικές ετήσιες κρίσεις ως:

α Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

β. Αποστρατευτέοι.

19. Οι αξιωματικοί που συμπληρώνουν 35ετία ή καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας και κρίνονται “Ευδοκίμως τερματίσαντες τησταδιοδρομία τους”, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 14 και 18 του παρόντος άρθρου, αντίστοιχα, προάγονται στον επόμενο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται για το Όπλο, Σώμα ή την ειδικότητα στην οποία ανήκουν, και ακολούθως με άλλο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μέσα σ`ένα (1) μήνα από την προαγωγή τους, αποστρατεύονται, όπως προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου 4γ(1) και 4ε του άρθρου 21, αντίστοιχα.

Οι αξιωματικοί που καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας, εφόσον δεν δικαιούνται πλήρη σύνταξη, τίθενται Εκτός Οργανικών Θέσεων εάν το επιθυμούν και εφαρμόζονται γι`αυτούς οι διατάξεις των παραγράφων 8α, 9 και 10 του άρθρου 18 και της παραγράφου 4στ (4) του άρθρου 21.

Κρίσεις αξιωματικών που έχουν τεθεί Εκτός Οργανικών Θέσεων (Ε.Ο.Θ.)

20. Αξιωματικοί που έχουν τεθεί Ε.Ο.Θ., βάσει της παραγράφου 8 του άρθρου18, κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις ως.

α. Διατηρητέοι

β. Μη διατηρητέοι

γ. Αποστρατευτέοι.

21. Διατηρητέοι κρίνονται όσοι, κατά το χρόνο που τελούν Ε.Ο.Θ, συγκεντρώνουν άπαντα τα ουσιαστικά τους προσόντα σε βαθμό λίαν καλό και άνω

22. Μη διατηρητέοι κρίνονται όσοι, κατά το χρόνο που τελούν Ε.Ο.Θ. δεν συγκεντρώνουν άπαντα τα ουσιαστικά τους προσόντα σε βαθμό τουλάχιστον λίαν καλό και δεν θεωρούνται κατάλληλοι για την αποτελεσματική ενάσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους.

Κρίσεις αξιωματικών που διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξής τους

23. Αξιωματικοί Σωμάτων, Ειδικοτήτων και Ειδικών Καταστάσεων, που διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξής τους και συμπληρώνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις ένα (1) έτος υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των παραγράφων 14 και 18 του παρόντος άρθρου, κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις ως:

α. Διατηρητέοι

β. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

γ. Αποστρατευτέοι

24. Διατηρητέοι κρίνονται όσοι έχουν τα προσόντα που καθορίζονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 12.

25. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κρίνονται όπως ορίζεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 12.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 17
Σύνταξη και κύρωση πινάκων κρίσεως

1. Τα Συμβούλια Κρίσεων συντάσσουν τους ακόλουθους πίνακες, στους οποίους καταχωρίζουν τους αξιωματικούς που έκριναν κατά είδος κρίσης:

α. Κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις.

Πίνακα για το σύνολο των αξιωματικών που κρίνουν.

Ειδικά για τους κρινόμενους από το Σ.Α.Γ.Ε. είναι δυνατή η σύνταξη πίνακα σε κάθε συνεδρίαση.

β. Κατά τις έκτακτες κρίσεις για πλήρωση κενών θέσεων.

Πίνακα των αξιωματικών που κρίνουν, για κάθε βαθμό.

γ. Κατά τις Επανακρίσεις μετά από υποβολή αίτησης επανάκρισης ή μετά από απόφαση διοικητικού δικαστηρίου ή μετά από διαγραφή δυσμενών στοιχείων.

Πίνακα για το σύνολο των επανακρινομένων σε κάθε συνεδρίαση.

δ. Κατά την κρίση αξιωματικών, των οποίων είχε αναβληθεί η κρίση, συντάσσουν ιδιαίτερο συμπληρωματικό πίνακα.

2. Οι πίνακες που συντάσσονται, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, διαβιβάζονται από τους Προέδρους των Συμβουλίων στα αντίστοιχα Γενικά Επιτελεία, τα οποία τους υποβάλλουν στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας το αργότερο μέχρι την 2 Απριλίου, όταν πρόκειται για τις ετήσιες κρίσεις, και μέσα, σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από το πέρας των εργασιών των Συμβουλίων, όταν πρόκειται για έκτακτες κρίσεις.

3. Εάν ο Υπουργός διαφωνεί με δυσμενή απόφαση του Συμβουλίου για ορισμένον ή ορισμένους αξιωματικούς, μπορεί, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από τότε που θα περιέλθουν σ`αυτόν οι πίνακες, να ασκήσει προσφυγή κατά της κρίσης του Συμβουλίου και να παραπέμψει τον αξιωματικό ή τους αξιωματικούς αυτούς στο αρμόδιο Συμβούλιο Επανακρίσεων.

4. Οι πίνακες, μετά από διαγραφή των ονομάτων των αξιωματικών κατά των κρίσεων των οποίων ήσκησε προσφυγή ο Υπουργός, κυρώνονται με προεδρικά διατάγματα που προκαλούνται από αυτόν, μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τότε που περιέρχονται σ`αυτόν.

5. Οι αποφάσεις των Συμβουλίων που αφορούν σε κρίσεις ή Επανακρίσεις αξιωματικών, δεν κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

6. Η ισχύς των πινάκων αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των προεδρικών διαταγμάτων που κυρώνουν αυτούς.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 18
Συνέπειες δυσμενών κρίσεων Γενικά

1. Δυσμενείς κρίσεις θεωρούνται:

α. Προακτέοι κατ`αρχαιότητα, σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται και κρίση κατ’Έκλογή.

β. Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό

γ. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους με εξαίρεση συτών που συμπληρώνουν 35ετία ή καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας ή αποστρατεύονται για λόγους υγείας, καθώς και των παραλειπόμενων κατά την επιλογή των Αρχηγών.

δ. Μη διατηρητέοι.

ε. Μη προακτέοι.

στ. Αποστρατευτέοι.

ζ. Μη προακτέοι στον ανώτερο σε αποστρατεία βαθμό και μη διατήρηση ή μη απονομή τίτλου επίτιμου.

2. Όσοι κρίνονται δυσμενώς δικαιούνται επανάκρισης από τα αρμόδια Συμβούλια Επανάκρισης.

Προακτέοι κατ’ αρχαιότητα

3. Όσοι κρίνονται προακτέοι κατ`αρχαιότητα χάνουν τη σειρά αρχαιότητός τους, σε περίπτωση ταυτόχρονης ή όχι προαγωγής με τους κατΈκλονή νεοτέρούς τους σε όλη τη διάρκεια που ισχύουν οι πίνακες κρίσεων, και τίθενται στην επετηρίδα μετά από αυτούς και κατά τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει εφαρμογή η διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 4.

Οι μη προαχθέντες από τους πίνακες κρίσεων κατΈκλογή και κατ` αρχαιότητα διατηρούν τη μεταξύ τους αρχική σειρά αρχαιότητας.

Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό

4. Όσοι κρίνονται διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, κρίνονται στις επόμενες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, όπως οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους, με τους παρακάτω περιορισμούς και εφόσον αποκτήσουν τα ουσιαστικά προσόντα για προαγωγή, προάγονται.

α. Ανθυπολοχαγοί. Υπολοχαγοί και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων που κρίνονται στο βαθμό που φέρουν τρεις (3) φορές διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν ή τίθενται, εφόσον το επιθυμούν Ε.O.Θ. για συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας.

β. Λοχαγοί, Ταγματάρχες, Αντισυνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων που κρίνονται:

(1) Δύο (2) φορές στο βαθμό που φέρουν διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία ή αποστρατεύονται μετά από αίτησή τους, προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό.

(2) Τρεις (3) φορές στο βαθμό που φέρουν διατηρητέοι στον αυτό βαθμό. αποστρατεύονται προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό ή τίθενται, εφόσον το επιθυμούν Ε.Ο.Θ. για συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας.

γ. Συνταγματάρχες, Ταξίαρχοι και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που κρίνονται.

(1) Μια (1) φορά στο βαθμό που φέρουν, διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία ή αποστρατεύονται μετά από αίτησή τους προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό.

(2) Δύο (2) φορές στο βαθμό που φέρουν, διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, αποστρατεύονται προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό ή τίθενται εφόσον το επιθυμούν Ε.Ο.Θ ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει πλήρη συντάξιμη υπηρεσία.

5. Για τους αξιωματικούς της παραπάνω παραγράφου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 21, των παραγράφων 20, 21 και 22 του άρθρου 16 και των παραγράφων 8β, 9 και 10 του παρόντος άρθρου

6. Όσοι κρίνονται διατηρητέοι στον αυτό βαθμό είναι δυνατόν να μετατίθενται εντός τριμήνου από της κοινοποίησης σ`αυτούς της δυσμενούς κρίσης, έπειτα από απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων, εκτός αν η δυσμενής κρίση τους βασίστηκε και στην αξιολόγηση του τελευταίου διοικητή τους, οπότε μετατίθενται υποχρεωτικά.

Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους

7. Όσοι κρίνονται ευδοκίμως τερμστίααντες τη σταδιοδρομία τους ή αποστρατευτέοι τίθενται σεαποστρατεία, όπως στα όρθρο 21 ορίζεται. Για τους κρινομένους ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους εφαρμόζονται και οι διατάξεις των παραγράφων 8α 9 και 10 του παρόντος άρθρου.

Εκτός Οργανικών Θέσεων (Ε.Ο.Θ.)

8. Εκτός Οργανικών Θέσεων τίθενται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας:

α. Αξιωματικοί που κρίνονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, πλην των αξιωματικών που συμπλήρωσαν 35ετία και των αποστρατευομένων για λόγους υγείας, εφόσον κατά το χρόνο της κρίσης τους δεν δικαιούνται πλήρη σύνταξη και το επιθυμούν.

β. Αξιωματικοί που κρίνονται διοτηρητέοι στον αυτό βαθμό, εφόσον το επιθυμούν, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου.

9. Οι αξιωματικοί που τίθενται, σύμφωνα με τα παραπάνω, Ε.Ο.Θ.:

α. Δεν μπορούν να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους, εκτός αν προαχθούν επ`ανδραγαθία

β. Κρίνονται κάθε έτος σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 20, 21 και 22 του άρθρου 16, και, εφόσον κριθούν μη διατηρητέοι ή αποστρατευτέοι αποστρατεύονται.

γ. Εφόσον δικαιούνται πλήρη σύνταξη, αποστρατεύονται, εκτός των Συνταγματαρχών και Ταξιάρχων και των αντίστοιχων των άλλων Κλάδων της περίπτωσης της παραγράφου 8β του παρόντος άρθρου.

δ. Εφόσον συμπληρώνουν το προβλεπόμενο για το βαθμό τους όριο ηλικίας, αποστρατεύονται, εκτός αυτών που δεν δικαιούνται πλήρη σύνταξη και επιθυμούν να παραμείνουν Ε.Ο.Θ. για να συμπληρώσουν συντάξιμο χρόνο, οι οποίοι αποστρατεύονται οπωσδήποτε με τη συμπλήρωση του 61ου έτους της ηλικίας τους.

ε. Αποστρατεύονται με αίτησή τους οποτεδήποτε

10. Πριν από τις τακτικέςετήσιες κρίσεις τα Ανώτατα κατά Κλάδο Συμβούλια συνέρχονται και καθορίζουν με βάση τις υπόρχουσες κατά το χρόνο των κρίσεων υπηρεσιακές ανάγκες, τα ποσοστά, επι του συνόλου των οργανικών θέσεων σε κάθε βαθμό, των δυναμένων να τεθούν Ε.Ο.Θ.. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αξιωματικών οι οποίοι επιθυμούν να τεθούν Ε.O.Θ υπερβαίνει τα καθοριζόμενα ποσοστά η επιλογή για την κάλυψη των ποσοστών, γίνεται με βάση τα στοιχεία των ατομικών τους εγγράφων από τα αρμόδια κατά Κλάδο Συμβούλια Κρίσεων, εφαρμοζομένων των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 13 και λαμβανομένου υπόψη τόσο του χρόνου που υπολείπεται για τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας, όσο και του χρόνου της συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας για καθένα απ`αυτούς.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 19
Επανακρίσεις Γενικά

1. Επανάκριση είναι η εκ νέου κρίση αξιωματικού που κρίθηκε δυσμενώς, η οποία γίνεται από τα αρμόδια Συμβούλια επανακρίσεων που ορίζονται στον παρόντα νόμο.

2. Η επανάκριση γίνεται ύστερα από προσφυγή του αξιωματικού ή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Προσφυγές

3. Προσφυγή κατά δυσμενούς κρίσης μπορούν να υποβάλλουν όσοι κρίθηκαν:

α. Προακτέοι κατ`αρχαιότητα στο βαθμό του Υπολοχαγού μέχρι και του Αντισυνταγματάρχη και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων

β. Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό.

γ. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους με εξαίρεση αυτών που συμπληρώνουν 35εα ή καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας, ή αποστρατεύονται για λόγους υγείας, καθώς και των παραλειπόμενων κατά την επιλογή των Αρχηγών.

δ. Μη διατηρητέοι.

ε Μη προακτέοι.

στ. Αποστρατευτέοι.

ζ. Μη προακτέοι στον ανώτερο, σε αποστρατεία βαθμό ή αυτοί στους οποίους δεν απονεμήθηκε ο τίτλος του επιτίμου.

4. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί να ασκήσει προσφυγή κατά των δυσμενών κρίσεων της προηγούμενης παραγράφου.

5. Οι προσφυγές του Υπουργού κατά των δυσμενών κρίσεων κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν αναφορά με τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα (60) ημερών από της κοινοποίησης σ`αυτούς της προσφυγής.

6. Οι αποφάσεις των Συμβουλίων κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους, οι οποίοι δικαιούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα (60) ημερών από της κοινοποίησης σ`αυτούς της απόφασης, να ασκήσουν προσφυγή κατά της δυσμενούς κρίσης με τυχόν συμληρωματικό στοιχείο, προκειμένου να τεθούν υπόψη των αρμοδίων Συμβουλίων Επανακρίσεων.

Συμβούλια Επανακρίσεων

7. Συμβούλια Επανακρίσεων είναι:

α. Το Συμβούλιο προαγωγών Σ.Ξ. αριθ. 1 για τις Επανακρίσεις των κατώτερων αξιωματικών Όπλων και Φροντιστών-Αρχιτεχνιτών που υπάγονται στα Όπλα.

β. Το Συμβούλιο Προαγωγών Σ.Ξ. αριθ. 2 για τις Επανακρίσεις των κατώτερων αξιωματικών Σωμάτων.

γ. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο Κρίσεων για τις Επανακρίσεις Ταγματαρχών και Αντισυνταγματαρχών Όπλων και Σωμάτων.

δ. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο Κρίσεων για τις Επανακρίσεις των Πλωταρχών και κατώτερων αξιωματικών

ε. Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο Κρίσεων για τις Επανακρίσεις των Επισμηναγών και κατώτερωναξιωματικών

στ. Το Συμβούλιο Προαγωγών Κοινών Σωμάτων για τις Επανακρίσεις των κατώτερων αξιωματικών και Ταγματαρχών Κοινών Σωμάτων.

ζ. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων για τις Επανακρίσεις:

(1) Των ανώτατων αξιωματικών και των Συνταγματαρχών, Πλοιάρχων, Σμηνάρχων, Αντιπλοιάρχων και Αντισμηνάρχων.

(2) Των ανώτατων αξιωματικών, Συνταγματαρχών και Αντισυνταγματαρχών Κοινών Σωμάτων.

8. Τα Συμβούλια Προογωγών Σ.Ξ. αριθ. 1 και 2 για τις Επανακρίσεις συντίθενται όπως και κατά τις κρίσεις. Το Συμβούλιο προαγωγών Κοινών Σωμάτων συμπληρώνεται, για τις Επανακρίσεις, με τον αρμόδιο Διευθυντή προσωπικού του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και με έναν ανώτατο αξιωματικό του Σ.Ξ ή Π.Ν. ή Π.Α..

9. Τα Ανώτατα Συμβούλια Κρίσεων των Κλάδων για τις Επανακρίσεις συντίθενται όπως και κατά τις κρίσεις.

10. Χρέη εισηγητή για τα Συμβούλια της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου εκτελούν αυτοί, που ορίζονται στην παράγραφο 20 του άρθρου 14.

11. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων συμπληρώνεται κατά τις Επανακρίσεις:

α. Των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων και Αντιπτεράρχων με τους αρχαιότερους Αντιστρατήγους, Αντιναυάρχους ή Αντιπτεράρχους μέχρι του αριθμού των τριών, εφόσον υπάρχουν αρχαιότεροι του επανακρινόμενου, διαφορετικά δεν συμπληρώνεται.

β. Των Υποναυάρχων, με το Διοικητή της Στρατιάς ή το Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, τον Αρχηγό του Στόλου και με έναν Αντιναύαρχο ή Υποναύαρχοαρχαιότερο του επανακρινόμενου και των Υποπτεράρχων με το Διοικητή της Στρατιάς ή το Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας και με έναν Αντιπτέραρχο ή Υποπτέραρχο αρχαιότερο του επανακρινόμενου.

γ. Των Υποστρατήγων Αρχιπλοιάρχων και Ταξιάρχων της Αεροπορίας, που παραλείφθησαν κατά την πλήρωση κενών θέσεων, στους βαθμούς Αντιστρατήγου Υποναυάρχου ή Υποπτεράρχου, με το Διοικητή της Στρατιάς και δύο (2) Αντιστρατήγους, όταν πρόκειται για επανάκριση Υποστρατήγων, με το Διοικητή της Στρατιά, τον Αρχηγό Στόλου και με έναν Αντιναύαρχο ή Υποναύαρχο ή με το Διοικητή της Στρατιάς, τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας και με έναν Αντιπτέραρχο ή Υποπτέραρχο, όταν πρόκειται για Επανακρίσεις Αρχιπλοιάρχων και Ταξιάρχων Αεροπορίας, αντίστοιχα.

δ. Των Υποστρατήγων, Ταξιάρχων Συνταγματαρχών Αρχιπλοιάρχων, Πλοιάρχων, Αντιπλοιάρχων, Ταξιάρχων της Π.Α., Σμηνάρχων και Αντισμηνάρχων, που κρίθηκαν από τα οικεία κατά Κλάδους Ανώτατα Συμβούλια με έναν Αντιστράτηγο, Αντιναύαρχο ή Υποναυάρχο, Αντιπτέραρχο ή ή Υποπτέραρχο, αντίστοιχα.

ε. Των ανώτατων αξιωματικών των Κοινών Σωμάτων με έναν (1) Αντιστράτηγο, τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τον αρχαιότερο αξιωματικό του οικείου Σώματος, εφόσον είναι αρχαιότερος του επανακρινόμενου.

στ. Των Συνταγματαρχών και Αντισυνταγματαρχών των Κοινών Σωμάτων με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

12. Για τις Επανακρίσεις των αξιωματικών των παραγράφων 11γ και 11δ του παρόντος άρθρου, η συμπλήρωση του Σ.Α.Γ.Ε με τους προβλεπόμενουςΑντιστρατήγους, Αντιναυάρχους, Αντιπτεράρχους, Υποναυόρχους και Υποπτεράρχους γίνεται ανεξάρτητο από την αρχαιότητα αυτών προς την αρχαιότητα των επανακρινομένων κατά το χρόνο της αρχικής τους κρίσης, εφόσον δεν υπάρχουν αρχαιότεροί τους.

13. Χρέη εισηγητή του Σ.Α.Γ.Ε εκτελούν αυτοί, που ορίζονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 14.

14.Κατά τα λοιπά, ισχύουν αυτά που ορίζονται στις παραγράφους 3, 4, 12, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 23 του άρθρου 14.

Διενέργεια επανακρίσεων

15. Τα Συμβούλια Επανακρίσεων συγκαλούνται με διαταγή του Αρχηγού του αρμόδιου Γενικού Επιτελείου και προβαίνουν στην επανάκριση των αξιωματικών που υπέβαλαν προσφυγή, όπως και εκείνων κατά των δυσμενών κρίσεων των οποίων ήσκησε προσφυγή ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, έστω και αν οι τελευταίοι δεν υπέβαλαν αναφορά.

16. Οι Επανακρίσεις τελειώνουν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την ημερομηνία που κοινοποιήθηκαν στους ενδιοφερομένους οι σχετικές αποφάσεις των κρίσεων.

17. Το αρμόδιο Συμβούλιο μπορεί να αναβάλλει την επανόκριση αξιωματικού για επόμενη σύνοδο με σκοπό να προσκομισθούν περισσότερα στοιχείο, αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή στα πρακτικά. Κατά τη νέα σύνοδο που δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από δύο (2) μήνες από την προηγούμενη, το Συμβούλιο λαμβάνει οριστική σπόφαση και αν ακόμα δεν προσκομισθούν στοιχεία.

18. Κατά τις Επανακρίσεις, τηρείται γενικό η διαδικασία των παραγράφων 6 έως και 11 του άρθρου 13. Τα Συμβούλια, αφού λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία που υπάρχουν στον ατομικό φάκελο του επανακρινόμενου αξιωματικού, όπως επίσης και τα τυχόν συμπληρωματικό στοιχεία που υποβλήθηκαν, αποφαίνονται αιτιολογημένα και οριστικά ως εξής.

α. Αν κρίνουν βάσιμη την προσφυγή, εγγράφουν τον αξιωματικό συμπληρωματικό σε οποιονδήποτε από τους άλλους ευμενέστερους πίνακες της παραγράφου 1 του άρθρου 17.

β. Αν κρίνουν αβάσιμη την προσφυγή, επικυρώνουν την απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων. Σε περίπτωση μη ύπαρξης πίνακα, λόγω προσφυγής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, εγγράφουν αυτόν συμπληρωματικά σε πίνακα από αυτούς της παραγράφου 1 του άρθρου 17, που κυρώνεται, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου.

19. Τα Συμβούλια Επανακρίσεων μπορούν ν`αναφερθούν στην αιτιολογία του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου ή να συμπληρώσουν αυτή ή να εγγράψουν νέα αιτιολογία.

20. Οι συμπληρωματικοί πίνακες των αξιωματικών, των οποίων οι προσφυγές κρίθηκαν βάσιμες, κυρώνονται όπως στην παράγραφο 4 του άρθρου 17 ορίζεται, στη συνέχεια δε προκαλούνται οι διοικητικές πράξειςαναδρομικής αποκατάστασής τους.

21. Οι αποφάσεις των Συμβουλίων Επανακρίσεων κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους μέσα σε δύο (2) μήνες από το τέλος των εργασιών τους

22. Προσφυγή κατά των αποφάσεων των Συμβουλίων Επανακρίσεων δεν επιτρέπεται.

23. Η προθεσμία για άσκηση εφέσεως και η άσκηση εφέσεως κατά των ακυρωτικών αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων, αναστέλλουν την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών.

24. Μετά από ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κρίση επαναλαμβόνεται από το Συμβούλιο Επανακρίσεων, με εξαίρεση την περίπτωση που η ακυρωτική απόφαση αφορά σε κακή σύνθεση του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Κρίσεων, οπότε η κρίση επαναλαμβάνεται από την αρχή.

25. Εάν από τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του αξιωματικού διαγραφεί δυσμενές στοιχείο, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, που περιλαμβάνεται στην αιτιολογία δυσμενούς κρίσης, η κρίση αυτή θεωρείται ότι δεν έγινε ποτέ και επαναλαμβόνεται.

26. Η κατά τα παραπάνω επανάληψη κρίσης γίνεται από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Κρίσεων, ανεξάρτητα από την έκδοση ή όχι απόφασης του Συμβουλίου Επανακρίσεων.

27. Η νέα κρίση των αξιωματικών, που επανακρίνονται με βάση τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, γίνεται από την κατάσταση που τελούν αυτοί κατά το χρόνο της νέας αυτής κρίσης.

28. Αξιωματικός που δικαιώθηκε σε επανάληψη κρίσης ή επανάκρισης, πριν να εκδοθούν οι σχετικές με την κρίση αυτή διοικητικές πράξεις, κρίνεται στη συνέχεια, εφόσον του οφείλονται και άλλες κρίσεις λόγω κρίσης ή προαγωγής νεότερού του, με βάση τα στοιχεία του ατομικού του φακέλου

29. Με προεδρικό διάταγμα που προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από γνωμοδότηση των ανώτατων συμβουλίων των κλάδων και εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε., καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής των προέδρων και των μελών των Συμβουλίων Κρίσεων και Επανακρίσεων στις περιπτώσεις που οι πρόεδροι και τα μέλη αυτών δεν ορίζονται επακριβώς από τιςδιατάξεις του άρθρου 14 και του παρόντος άρθρου.

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
Προαγωγές-Αποστρατείες-τοποθετήσεις-μεταθέσεις

Άρθρο 20
Προαγωγές Γενικά

1. Οι προαγωγές γίνονται από τους πίνακες των προακτέων που κυρώθηκαν με προεδρικά διατάγματα, τα οποία προκαλούνται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Οι πίνακες αυτοί ισχύουν για αξιωματικούς:

α. Βαθμού Συνταγματάρχη και άνω και τους αντίστοιχους των άλλων Κλάδων, μέχρι να εξαντληθούν ή, αν δεν εξαντληθούν μέχρι να κυρωθούν νέοι πίνακες.

β. Μέχρι και του βαθμού του Αντισυνταγματάρχη και τους αντίστοιχους των άλλων Κλάδων, μέχρι να εξαντληθούν ή, εάν δεν εξαντληθούν, μέχρι την έναρξη των τακτικών ετήσιων κρίσεων των ανώτατων αξιωματικών.

2. Οι προαγωγές των αξιωματικών για κάλυψη κενών θέσεων που γίνονται συνεπεία των τακτικών ετήσιων κρίσεων μέχρι και του βαθμού του Αντισυνταγματάρχη και των αντίστοιχων των άλλων Κλάδων, ενεργούνται με την κύρωση των αντίστοιχων πινάκων, οι δε λοιπές κατά τη διάρκεια του έτους, το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα.

3. Οι προαγωγές των ανώτατων αξιωματικών και Συνταγματαρχών και των αντίστοιχων των άλλων Κλάδων γίνονται κάθε φορά που κενούνται θέσεις.

4. Οι προαγωγές γίνονται για κάλυψη κενών θέσεων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις των παρακάτω αξιωματικών, που προάγονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών θέσεων.

α. Των Ανθυπολοχαγών, Σημαιοφόρων και Ανθυποσμηναγών.

β. Αυτών που συμπλήρωσαν το μέγιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό ή συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού.

γ. Αυτών που δικαιώθηκαν ύστερα από επανάκριση ή επανάληψη της κρίσης τους από τότε που εδικαιούντο.

δ. Των αξιωματικών, που είχε ανασταλεί η κρίση για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 11, εφόσον πριν από την κρίση τους ως προακτέων είχε προαχθεί νεότερός τους.

ε. Των αξιωματικών που τίθενται σε αποστρατεία μέσα σε ένα (1) μήνα από την προαγωγή τους, όπως ορίζεται στη παράγραφο 4 του άρθρου 21.

στ. Των αξιωματικών που προάγονται επ`ανδραγαθία.

5. Οι Ανθυπολοχαγοί και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων προάγονται μόνο κατ`αρχαιότητα.

6. Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού μέχρι και Αντισυνταγματάρχη και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων προάγονται από τους πίνακες προακτέωνκατΈκλογή και προακτέων κατ`αρχαιότητα με τις παρακάτω αναλογίες:

α. Υπολοχαγοί, Ανθυποπλοίαρχοι κοι Υποσμηναγοί: πέντε δέκατα (5/10) κατΈκλογή και πέντε δέκατα (5/10) κατ`αρχαιότητα.

β. Λοχαγοί, Υποπλοίαρχοι και Σμηναγοί: Εξι δέκατα (6/10) κατΈκλογή καιτέσσερα δέκατα (4/10) κατ`αρχαιότητα.

γ. Ταγματάρχες, Πλωτάρχες και Επισμηναγοί: Επτά δέκατα (7/10) κατ` εκλογή και τρία δέκατα (3/10) κατ`αρχαιότητα.

δ. Αντισυνταγματάρχες, Αντιπλοίαρχοι και Αντισμήναρχοι: Οκτώ δέκατα (8/10) κατΈκλογή και δύο δέκατα (2/10) κατ`αρχαιότητα.

Υπολογισμός κενών θέσεων

7. Ο αριθμός των κενών θέσεων περιλαμβάνει τις κενές θέσεις που υπήρχαν, καθώς και όσες κενώθηκαν ή δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια που ισχύουν οι πίνακες των τακτικών και εκτάκτων κρίσεων. Οι θέσεις αυτών που αποβιώνουν ή αυτών που κηρύσσονται σε αφάνεια θεωρούνται κενές από την επομένη του θανάτου τους, αυτών που καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας από την επομένη της κατάληψής τους από το όριο ηλικίας και αυτών που για οποιονδήποτε άλλο λόγο εξέρχονται του Στρατεύματος ή τίθενται Ε.Ο.Θ. από την υπογραφή της σχετικής διοικητικής πράξης.

8. Οι κατά βαθμό κενές θέσεις προσδιορίζονται από τη διαφορά μεταξύ των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων κάθε βαθμού και του αριθμού των αξιωματικών που υπηρετούν και κατέχουν οργανικές θέσεις του βαθμού αυτού.

Πλήρωση κενών θέσεων

9. Οι κενές οργανικές θέσεις αξιωματικών πληρούνται από τη σειρά αρχαιότητος όπως αυτή προκύπτει από την ένταξή τους στις επετηρίδες του άρθρου 2.

10. Εν οι εγγεγραμμένοι αξιωματικοί σ`έναν από τους πίνακες προακτέων κατΈκλογή ή κατ`αρχαιότητα είναι λιγότεροι από τον αριθμό των κενών θέσεων που αναλογούν στον πίνακα αυτόν συμπληρώνονται οι κενές οργανικές θέσεις του πίνακα αυτού με την προαγωγή αξιωματικών που είναι εγγεγραμμένοι στον άλλο πίνακα.

11. Σε περίπτωση που οι κενές θέσεις σε κάποιο βαθμό δεν μπορούν να πληρωθούν με προαγωγή, γιατί οι αξιωματικοί του αμέσως κατώτερου βαθμού δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να προαχθούν και από τη μη πλήρωση των κενών θέσεων εμποδίζεται η προαγωγή αξιωματικών κατώτερων βαθμών, που έχουν τα προσόντα για προαγωγή, τότε οι παραπάνω θέσεις θεωρούνται, προσωρινά καιγια την περίπτωση αυτή, ως κενές του κατώτερου βαθμού και πληρούνται.

12. Κατά τις προαγωγές που ενεργούνται από τους πίνακες προακτέωνκατ` εκλογή και κατ` αρχαιότητα, σε καμία περίπτωση αξιωματικός εγγεγραμμένος σε πίνακα προακτέων κατΈκλογή δεν είναι δυνατόν να υπολειφθεί νεοτέρου του, που είναι εγγεγραμμένος σε πίνακα προακτέων κατ`αρχαιότητα, αλλά προάγεται προ του κατ`αρχαιότητα νεοτέρου του για την πλήρωση του αριθμού των κενών θέσεων.

13. Στις περιπτώσεις που αξιωματικοί προάγονται στον ανώτερο βαθμό αν και δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο βαθμό αυτόν, τότε οι θέσεις του βαθμού από τον οποίο προάγονται δεν θεωρούνται κενές για τουςκατώτερους βαθμούς, για όσο χρόνο οι θέσεις που καταλήφθηκαν παραμένουν υπεράριθμες, εκτός αν ειδικά ορίζεται ότι οι αξιωματικοί που προάγονται κατ`αυτόν τον τρόπο δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις.

14. Οι κενές οργανικές θέσεις, που αντιστοιχούν σε αξιωματικούς των οποίων η κρίση έχει αναβληθεί, είτε γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τα τυπικά προσόντα για προαγωγή, λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος ή λόγω υπηρεσιακής ανάγκης, που βεβαιώνεται με απόφαση του ανώτατου Συμβουλίου του οικείου κλάδου, είτε για να προσκομισθούν ουσιώδη στοιχεία, παραμένουν κενές μέχρι οι αξιωματικοί αυτοί να κριθούν, οπότε οι θέσεις αυτές θα πληρωθούν από αυτούς, εάν κριθούν προακτέοι, ή από νεότερούς τους.

15. Οι προαγόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 5 καταλαμβάνουν, εφόσον υφίστανται, τις κενές θέσεις του βαθμού στον οποίο προάγονται. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο βαθμό αυτόν, τότε οι θέσεις του βαθμού από τον οποίο προήχθησαν δεν θεωρούνται ως κενές για τους υποδεέστερους βαθμούς.

16. Όταν από την κατανομή των προς πλήρωση κενών θέσεων μεταξύ των προακτέων κατΈκλογή και των προακτέων κατ`αρχαιότητα σύμφωνα με τις αναλογίες της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου δεν προκύπτουν ακέραιοι αριθμοί, η υπολειπόμενη θέση δίδεται σ`αυτούς που περιλαμβόνονται σε πίνακα του οποίου το δεκαδικό μέρος είναι μεγαλύτερο.

Σε περίπτωση ίσων δεκαδικών μερών η θέση δίδεται στους προακτέους κατΈκλογή.

Ειδικές περιπτώσεις προαγωγής

17. ΚατΈξαίρεση των αναφερόμενων στο άρθρο 3 βαθμών εξέλιξης, οι παρακάτω αξιωματικοί, όταν κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, προάγονται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 21 και μέσα σ`ένα (1) μήνα αποστρατεύονται:

α. Ταξίαρχοι Ελεγκτικού του Στρατού Ξηράς.

β. Ταξίαρχοι της Π.Α. των ειδικοτήτων Εφοδιαστών, Διοικητικών καιΜετεωρολόγων.

γ Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι, Κτηνίατροι, Οδοντίατροι, Φαρμακοποιοί και Νοσηλευτικής.

δ. Ταξίαρχοι του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων, εφόσον είναι πτυχιούχοι Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΣΕΙ) ή ΑΕΙ του πανεπιστημιακού τομέα εκπαίδευσης, και Συνταγματάρχες του ίδιου Σώματος, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ του πανεπιστημιακού τομέα εκπαίδευσης.

Οι παραπάνω αξιωματικοί, εφόσον κατά το χρόνο της κρίσης τους δεν δικαιούνται πλήρη σύνταξη και το επιθυμούν, τίθενται Ε.Ο.Θ., όπως στην παράγραφο 8α του άρθρου 18 ορίζεται.

ε. Οι κάτωθι, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος: Συνταγματάρχες Ταχυδρομικού, Στρατιωτικοί Γραμματείς – Διερμηνείς του Στρατού Ξηράς, Δικαστικοί Γραμματείς, Συνταγματάρχες και αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που προέρχονται από υπαξιωματικούς.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.18 Ν.2892/2001,ΦΕΚ Α 46/9.3.2001,με την παρ.2 άρθρ.6 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15/31.1.2002,με την παρ.12 άρθρ.13Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008 και με την παρ.1 του άρθρου 4 του ν.4494/2017

18. Αξιωματικοί από το βαθμό του Ανθυπολοχαγού μέχρι και του Συνταγματάρχη και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, όταν αποστρατεύονται για λόγους υγείας και εφόσον δεν προάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 21, κρίνονται έκτακτα, πριν από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους, που προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου “Περί Καταστάσεων τωνΑξιωματικών”, από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων, ανεξάρτητα από τη συνδρομή των τυπικών προσόντων για προαγωγή, ως:

α. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους.

β Αποστρατευτέοι.

19. Οι αξιωματικοί της προηγούμενης παραγράφου, που κρίνονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, προάγονται στον ανώτερο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 3 ή της παραγράφου 17 του παρόντος άρθρου, και μέσα σ`ένα (1) μήνα αποστρατεύονται με άλλο προεδρικά διάταγμα, λόγια σωματικής ανικανότητας. Οι κρίσεις αυτές είναι υποχρεωτικές και ανεξάρτητες άλλων, τακτικών ή έκτακτων, που προηγήθηκαν. Αυτοί κατΈξαίρεση κρίνονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, εφόσον έχουν τα ουσιαστικά προσόντα στο βαθμό που απαιτείται για την κρίση διατηρητέου στον αυτό βαθμό.

20. Αξιωματικοί μέχρι και το βαθμό του Ταξιάρχου και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που αποβιώνουν ευρισκόμενοι στην ενεργό υπηρεσία, προάγονται στον ανώτερο βαθμό από την προηγούμενη του θανάτου τους, εφόσον ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται από το άρθρο 3 ή τις διατάξεις της παραγράφου 17 του παρόντος άρθρου και κριθούν προακτέοιαπό τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα αποστρατεύονται. Οι δυνατές κρίσεις της περιπτώσεως αυτής είναι προακτέος ή μη προακτέος. Προακτέοι κρίνονται όσοι διαθέτουν τα προσόντα για την κρίση διατηρητέου στον αυτό βαθμό. Ειδικά, για τους αξιωματικούς μέχρι και του βαθμού του Λοχαγού και των αντίστοιχων των άλλων Κλάδων που αποβιώνουν στην ενεργό υπηρεσία εφαρμόζονται οι διατάξεις τηςπαραγράφου 24 του παρόντος άρθρου, ανεξάρτητα από τη συνδρομή των αναγραφόμενων σ`αυτήν προϋποθέσεων.

21. Σε αξιωματικούς που αποβιώνουν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας πουσυνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και προδήλως και αναμφισβήτητα λόγω αυτού,απονέμεται με προεδρικό διάταγμα, από την προηγουμένη του θανάτου τους, οανώτατος βαθμός που προβλέπεται εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, μετά απόαπόφαση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων. Ο βαθμός αυτός δεν μπορεί να είναιανώτερος του βαθμού του Αντιστράτηγου και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων.

Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.1 άρθρου 36Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

22. Αξιωματικοί που διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξής τους και λαμβάνουν μισθολογική προαγωγή, εφόσον κριθούν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους προάγονται στο βαθμό που έχουν προαχθεί μισθολογικά και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα αποστρατεύονται.

Όσοι από τους παραπάνω αποστρατεύονται με αίτησή τους ή για λόγους υγείας και έχουν κριθεί διατηρητέοι, σύμφωνα με τις διατάξεις τις παραγράφου 24 του άρθρου 16, κρίνονται περαιτέρω ως προακτέοι ή μη προακτέοι.

Οι κρινόμενοι προακτέοι προάγονται επίσης στο βαθμό που έχουν προαχθεί μισθολογικά και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα αποστρατεύονται.

Ως προακτέοι κρίνονται εκείνοι που έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για την κρίση “ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους”, όπως ορίζεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 12.

Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.1 άρθρου 36Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

23. Αξιωματικοί που προέρχονται από Ανθυπασπιστές και λαμβάνουν μισθολογική προαγωγή Ταγματάρχη ή Αντισυνταγματάρχη και των αντίστοιχων των άλλων Κλάδων, όταν αποστρατεύονται λόγω 35ετίας ή ορίου ηλικίας ή για λόγους υγείας, εφόσον κριθούν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, προάγονται στο βαθμό που έχουν μισθολογικά προαχθεί και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα αποστρατεύονται.

Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.1 άρθρου 36Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

24. Ειδικά οι Λοχαγοί, Υποπλοίαρχοι ή Σμηναγοί που εμπίπτουν σπς διατάξεις της παραπάνω παραγράφου όταν αποστρατεύονται με αίτησή τους προάγονται μόνα κατά ένα βαθμό, εφόσον κριθούν προακτέοι και έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστα χρόνο παραμονής στο βαθμό στον οποίο κρίνονται.

25. Αξιωματικοί που προέρχονται από Ανθυπασπιστές και συμπληρώνουν 35ετή πραγματική υπηρεσία ή καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας ή απομακρύνονται για λόγους υγείας κρίνονται, για τους ενδιάμεσους βαθμούς μέχρι και τα βαθμό του Λοχαγού-Υποπλοίαρχου-Σμηναγού με τις προβλεπόμενες για τους ενδιάμεσους αυτούς βαθμούς κρίσεις. Οι αξιωματικοί αυτοί, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται για τρεις (3) μήνες στο βαθμό του Ταγματάρχη Πλωτάρχη Επισμηναγού και, αφού υπολογισθεί ο τυχόν χρόνος συνολικής υπηρεσίας του άρθρου 5, αποστρατεύονται μετά την πάροδο του τριμήνου, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 988/1979 και 1135/1981 και του παρόντος νόμου. Για τους αξιωματικούς αυτούς δεν έχει εφαρμογή η διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 11.

26. Για τις κρίσεις που γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου συντάσσονται πίνακες, που κυρώνονται όπως ορίζεται στο άρθρο 17.

27. Η προαγωγή στο βαθμό του Ταξιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου των αξιωματικών Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους, ενεργείται σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του ενός πεντηκοστού (1/50) του συνόλου των οργανικών θέσεων, που προβλέπονται κατά Κλάδο Ενόπλων Δυνάμεων για το βαθμό αυτόν. Για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού, το κλάσμα μικρότερο της μονάδας λογίζεται ως ακέραιη μονάδα.

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 21
Αποστρατείες Αποστρατείες Αρχηγών

1. Ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. και οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας αποστρατεύονται, ύστερα από απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α..

2. Στις περιπτώσεις αποστρατείας των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων δεν συντάσσονται πίνακες, τα δε προεδρικά διατάγματα αποστρατείας προκαλούνται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την έκδοση της απόφασης.

Αποστρατείες με βάση τους πίνακες κρίσεων

3. Με εξαίρεση τις Αποστρατείες της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, οι παρακάτω αξιωματικοί αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν, με προεδρικό διάταγμα που προκαλείται μέσα σ` ένα (1) μήνα από την κύρωση των αντίστοιχων πινάκων.

α. Ταξίαρχοι και Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων που κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τησταδιοδρομία τους, εφόσον δεν έχουν μία κρίση διατηρητέου και δεν επιθυμούν να τεθούν Ε.Ο.Θ..

β.Όσοι κρίνονται αποστροτευτέοι.

γ. Ανθυπολοχαγοί, Υπολοχαγοί και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων που κρίνονται τρεις (3) φορές διατηρητέοι στον αυτό βαθμό και δεν επιθυμούν να τεθούν Ε.Ο.Θ..

δ. Υποστράτηγοι και Αντιστράτηγοι και αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους ή μη διατηρητέοι.

Αποστρατείες κατόπιν προαγωγής

4. Αξιωματικοί εγγεγραμμένοι στους παρακάτω πίνακες κρίσεων, προάγονται στον ανώτερο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 3 και της παραγράφου 17 του άρθρου 20 και στη συνέχεια με άλλο προεδρικό διάταγμα, που προκαλείται μέσα σε ένα (1) μήνα από την προαγωγή τους, αποστρατεύονται:

α. Ταξίαρχοι και Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων εγγεγραμμένοι σε πίνακες ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 6, 8 και 11 του άρθρου 16, εφόσον έχουν στον ίδιο βαθμό μία τουλάχιστον κρίση διατηρητέου και έχουν συμπληρώσει πλήρη συντάξιμη υπηρεσία ή δεν επιθυμούν να τεθούν Ε.O.Θ. για συμπλήρωση αυτής.

β. Λοχαγοί μέχρι και Ταξίαρχοι και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, εγγεγραμμένοι σε πίνακες διατηρητέων στον αυτό βαθμό, εφόσον δεν επιθυμούν να τεθούν Ε.Ο.Θ. και συντρέχουν οι προϋποθέσεις τηςπαραγράφου 4 του άρθρου 18.

γ. Από αυτούς που συμπληρώνουν 35ετία, όπως ορίζεται στην παράγραφο 14 του άρθρου 16:

(1) Ανθυπολοχαγοί μέχρι και Ταξίαρχοι και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους.

(2) Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, που διανύουν τον τελευταίο βαθμό της εξέλιξής τους και είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους, εφόσον προέρχονται από Όπλα ή Σώματα του Σ.Ξ., Μάχιμους ή Μηχανικούς ή Σώματα του Π.Ν και Ιπτάμενους ή ειδικότητες της Π.A., για τους οποίους προβλέπεται ο ανώτερος βαθμός.

(3) Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου Πληρωμάτων Στόλου που είναι εγγεγραμμένοι σε πίνακες ευδακίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους.

(4) Ταγματάρχες, Αντισυνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που διανύουν τον τελευταίο βαθμό της εξέλιξής τους και είναι εγγεγραμμένοι σε πίνακες ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους.

δ. Αξιωματικοί και των τριών Κλάδων που αναφέρονται στην παράγραφο 17 του άρθρου 20 και είναι εγγεγραμμένοι σε πίνακες ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους.

ε. Αξιωματικοί μέχρι και του βαθμού του Ταξιάρχου και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που καταλαμβάνονται από τα όριο ηλικίας και είναι εγγεγραμμένοι σε πίνακες ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει πλήρη συντάξιμη υπηρεσία ή δεν επιθυμούν να τεθούν Ε.Ο.Θ. για συμπλήρωση αυτής.

στ. Από αυτούς που έχουν τεθεί Ε.Ο.Θ.:

(1) Ταξίαρχοι και Συνταγματάρχες και αντίστοιχοι των άλλων κλάδων, που είχαν κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 διατηρητέοι, εφόσον αποστρατεύονται, μετά από αίτησή τους ή μετά από τησυμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας ή εφόσον κριθούν μη διατηρητέοι.

(2) Αξιωματικοί που είχαν κριθεί διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, εφόσον αποστρατεύονται:

(α) Ταξίαρχοι και Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, μετά από αίτησή τους ή αν κριθούν μη διατηρητέοι.

(β) Λοχαγοί, Ταγματάρχες, Αντισυνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, μετά από αίτησή τους ή αν κριθούν μη διατηρητέοι ή όταν συμπληρώσουν πλήρη συντάξιμη υπηρεσία.

(γ) Ανθυπολοχαγοί, Υπολοχαγοί και οι αντίστοιχοι των άλλων κλάδων, εφόσον έχουν κριθεί κατά το χρόνο που βρίσκονται Ε.Ο.Θ. τουλάχιστον τρεις (3) φορές διατηρητέοι και αποστρατεύονται μετά από αίτησή τους ή αφού συμπληρώσουν πλήρη συντάξιμη υπηρεσία ή κριθούν μη διατηρητέοι.

(3) Ταξίαρχοι και Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων κλάδων, εφόσον δεν έχουν καμία κρίση διατηρητέου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 και κατά τα χρόνο που βρίσκονταν Ε.Ο.Θ. έχουν κριθεί τουλάχιστον δύο (2) φορές διατηρητέοι, όταν αποστρατεύονται μετά από αίτησή τους ή αφού συμπληρώσουν πλήρη συντάξιμη υπηρεσία ή κριθούν μη διατηρητέοι.

(4) Αξιωματικοί μέχρι και το βαθμό του Ταξιάρχου και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας, ως και οι αξιωματικοί που διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξελίξεώς τους και λαμβάνουν μισθολογική προαγωγή που έχουν κριθεί ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 18 και 23 του άρθρου 16, εφόσον συμπληρώσουν πλήρη συντάξιμη υπηρεσία ή μετά από αίτησή τους ή εφόσον συμπληρώσουν τα 61ο έτος της ηλικίας τους ή εφόσον κριθούν μη διατηρητέοι.

(5) Αξιωματικοί μέχρι και το βαθμό του Ταξιάρχου και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων που, κατά το χρόνο που βρίσκονται Ε.Ο.Θ., καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας, εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 19 του άρθρου 16.

(6) Αξιωματικοί που έχουν κριθεί ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 17 του άρθρου 20, εφόσον κριθούν μη διατηρητέοι ή συμπληρώσουν πλήρη συντάξιμηυπηρεσία ή μετά από αίτησή τους.

ζ. Ταξίαρχοι και Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που αποστρατεύονται με αίτησή τους, εάν έχουν τουλάχιστον μία (1) κρίση ως διατηρητέοι.

5. Οι προαγωγές των αξιωματικών της προηγούμενης παραγράφου ενεργούνται ως εξής:

α. Αυτών που αναφέρονται στις παραγράφους 4α και 4β με την κύρωση των αντίστοιχων πινάκων

β Αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 4γ, με την κύρωση των πινάκων κρίσεων, εφόσον δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Εάν δεν δικαιούνται πλήρη σύνταξη και το επιθυμούν, τίθενται Ε.Ο.Θ. κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 8α του άρθρου 18, προαγόμενοι με τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας. Αν μετά από την κρίση τους και πριν από την προαγωγή τους, σύμφωνα με τα παραπάνω, δημιουργηθεί κενή θέση ανώτερου βαθμού, δεν προάγονται για την πλήρωση αυτής.

γ. Αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 4δ, με την κύρωση των πινάκων των ετήσιων κρίσεων.

δ. Αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 4ε, το δεύτερο δεκαπενθήμερα του μηνός Δεκεμβρίου.

ε. Αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 4στ, ένα (1) μήνα πριν την αποστρατεία τους.

στ. Αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 4ζ με την αποδοχή της αίτησης αποστρατείας τους.

6. Οι αξιωματικοί που προάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις.

7. Οι αξιωματικοί που προάγονται σύμφωνα με τιςδιατάξεις της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου και της παραγράφου 22 του άρθρου 20 δεν δικαιούνται παραπέρα προαγωγής, σύμφωνα με τους νόμους 988/1979 “Περί ρυθμίσεως μισθολογικών τινών θεμάτων αφορώντων τους αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καιΛιμενικού Σώματος και 1375/1983. Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του ν.δ. 178/1969, του ν.δ. 445/1974 και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων”.

Λοιπές περιπτώσεις αποστρατείας

8. Οι αξιωματικοί που συμπληρώνουν τα παρακάτω όρια ηλικίας του βαθμού τους αποστρατεύονται μέσα σ` ένα (1) μήνα από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

α. Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι,

Ανθυποσμηναγοί:53

β. Υπολοχαγοί, Ανθυπλοίαρχοι, Υποσμηναγοί:53

γ. Λοχαγοί, Υποπλοίαρχοι, Σμηναγοί:54

δ. Ταγματάρχες, Πλωτάρχες, Επισμηναγοί:55

ε. Αντισυνταγματάρχες, Αντιπλοίαρχοι,

Αντισμήναρχοι:56

στ. Συνταγματάρχες, Πλοίαρχοι, Σμήναρχοι:58

ζ. Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι, ΤαξίαρχοιΑεροπορίας:S9

η. Υποστράτηγοι, Υποναύαρχοι, Υποπτέραρχοι:60

θ. Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι, Αντιπτέραρχοι: 62

ι. Στρατηγοί, Ναύαρχοι, Πτέραρχοι:65

ια. Για τους αξιωματικούς Υγειονομικού Ιατρούς, Κτηνιάτρους, Οδοντιάτρους,Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές στους βαθμούς του Υποστρατήγου, Ταξιάρχου,Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων τα παραπάνω όρια αυξάνονταικατά πέντε έτη.” Επίσης για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος τα παραπάνω όριαηλικίας αυξάνονται κατά πέντε (5) έτη.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 τουάρθρου 10 του Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α` 143/29.7.2004.

9. Οι αξιωματικοί τίθενται σε αποστρατεία και ύστερα από υποβολή αίτησης παραίτησης ή αποστρατείας ή λόγια σωματικής ανικανότητας ή πτητικής ανεπάρκειας, όπως οι σχετικές διατάξεις του παρόντος νόμου και του νόμου “Περί Καταστάσεων των Αξιωματικών” ορίζουν.

10. Αξιωματικοί του Θρησκευτικού Σώματος, που επιλέγονται και χειροτονούνται Επίσκοποι, τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία από την ημερομηνία της χειροτονίας τους

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 22
Αποστρατευτικός βαθμός και τιμητικές διακρίσεις Αποστρατευτικός βαθμός

1. Αξιωματικοί μέχρι και του βαθμού του Υποστρατήγου και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που τίθενται σε αποστρατεία, κρίνονται για προαγωγή στον ανώτερο σε αποστρατεία βαθμό από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων, με δυνατές κρίσεις προακτέαι ή μη προακτέοι, πριν από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις.

α. Η αποστρατεία τους δεν οφείλεται σε κρίση τους ως αποστρατευτέων.

β. Έχουν συμπληρώσει το χρόνο παραμονής στο βαθμό, που απαιτείται για την προαγωγή τους. Ειδικά οι Υποστράτηγοι, Ταξίαρχοι και Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα (1) χρόνο παραμονής στο βαθμό.

γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι` αυτούς, όπως στο άρθρο 3και στην παράγραφο 17 του άρθρου 20 ορίζεται. Οι προϋποθέσεις αυτές δεναπαιτούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλωνκλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τουςΥποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων κλάδων της ειδικότητας Ιατρού και τους Υποστρατήγους Στρατολογικού και Οικονομικών Επιθεωρητών, οι οποίοι κατ` εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναυάρχου -Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 24 Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102 και με το άρθρο 15 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15,   αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.14 άρθρ.13 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008 και με την παρ.1 του άρθρου 4 του ν.4494/2017

2. Προακτέοι στον ανώτερο σε αποστρατεία βαθμό κρίνονται όσοι με βάση τα στοιχεία του ατομικού τους φακέλου σε όλη τους τη σταδιοδρομία και ιδιαίτερα στον κατεχόμενο και αμέσως προηγούμενο βαθμό και με βάση την προσωπική αντίληψη των μελών του Συμβουλίου, είναι ικανοί να προαχθούν στον ανώτερο σε αποστρατεία βαθμό

Ειδικά για τους Υποστρατήγους και αντίστοιχους των άλλων Κλάδων απαιτείται, πλέον των ανωτέρω, η κτήση των ουσιαστικών τους προσόντων σε βαθμό λίαν καλό και άνω σε όλη τους τη σταδιοδρομία

3. Οι παραπάνω διατάξεις έχουν εφαρμογή για όσους διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς, Υπηρεσίας Εδάφους, εφόσον προέρχονται από Όπλα ή Σώματα ταυ ΣΞ., Μάχιμους ή Μηχανικούς ή Σώματα του Π.Ν., Ιπταμένους ή ειδικότητες της Π.Α ή Κοινά Σώματα στα οποία προβλέπεται ανώτερος βαθμός

4. Στο βαθμό του Στρατηγού, Ναυάρχου ή Πτεράρχου σε αποστρατεία είναι δυνατόν να προαχθούν μετά από απόφαση του Κ.Υ.Σ.Ε.Α., οι Αντιστράτηγοι, Αντιναυάρχοι και Αντιπτέραρχοι εφόσον διετέλεσαν Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Στρατού Ναυτικού ή Αεροπορίας, αντίστοιχα.

Τίτλος επιτίμου

5. Ο Αρχηγός του Γ.Ε.ΕΘ.Α και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας μπορούν να διατηρήσουν επί τιμή τον τίτλο της θέσης τους και μετά την αποστρατεία τους, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α.

6. Τον επί τιμή τίτλο της θέσης τους μπορούν να διατηρήσουν:

α. Ο Διοικητής της Στρατιάς, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, α Αρχηγός Στόλου και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, μετά από απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε..

β. Οι Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι, Αντιπτέραρχοι, που υπηρέτησαν σε οργανικές θέσεις του βαθμού τους, καθώς και οι Υποστράτηγοι, Υποναύαρχοι και Υποπτέραχοι, που υπηρέτησαν τουλάχιστον για έξι (6) μήνες σε οργανικές θέσεις του βαθμού τους, εφόσον προήχθησαν στον ανώτερο εν αποστρατεία βαθμό, με απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε..

7. Το Σ.Α.Γ.Ε αποφασίζει για τη διατήρηση επί τιμή του τίτλου της θέσης, με βάση την προσωπική αντίληψη των μελών του για τον κρινόμενο και τη συνεκτίμηση με ελεύθερη κρίση των ιδιάζουσας φύσης προσόντων του, της ιδιαίτερης προσφοράς του προς την πατρίδα, καθώς και της καλής μαρτυρίας, που απολαύει εντός του Κλάδου του, για την επαγγελματική και ηθική του καταξίωση, που συνηγορούν στην απόδοση της ύψιστης αυτής τιμής.

8. Η διατήρηση επί τιμή του τίτλου της θέσης γίνεται με το προεδρικό διάταγμα της αποστρατείας των παραπάνω αξιωματικών ή με ιδιαίτερο προεδρικό διάταγμα, μετά την αποστρστεία τους.

8.α. Οι Αντιστράτηγοι – Αντιναύαρχοι – Αντιπτέραρχοι, οι οποίοι είχαν αποστρατευθεί αρχικά στο βαθμό του Υποστράτηγου – Υποναύαρχου – Υποπτέραρχου, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των παραγράφων 3δ` του άρθρου 21 και 1 του άρθρου 22 με το βαθμό του Αντιστράτηγου – Αντιναύαρχου – Αντιπτέραρχου, σε αποστρατεία τους απενεμήθη επί τιμή τίτλος και στη συνέχεια προήχθησαν σε Αντιστράτηγους – Αντιναύαρχους – Αντιπτέραρχους, κατόπιν επανάκρισης ή επανάληψης της κρίσης τους, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις του άρθρου 19 και της παραγράφου 4γ` του άρθρου 20, χωρίς να έχουν υπηρετήσει σε οργανικές θέσεις του βαθμού αυτού, διατηρούν τον επί τιμή τίτλο της θέσης που τους έχει απονεμηθεί με το αρχικό προεδρικό διάταγμα αποστρατείας τους. Στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου υπάγονται και οι Αντιστράτηγοι – Αντιναύαρχοι – Αντιπτέραρχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις με τους παραπάνω και έχουν αποστρατευθεί, με τις διατάξεις του ν.δ. 178/1969 (ΦΕΚ 71 Α`), όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα.

Σημ.: όπως η παρ.8απροστέθηκε με την παρ.2 άρθρ.19Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001.

9. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής `Άμυνας, ύστερα από σχετική απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε., καθορίζονται τα ειδικά προνόμια που απολαύουν οι ανώτατοι αξιωματικοί που διατηρούν τον επίτιμο τίτλο τους, όπως και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

10. Οι αξιωματικοί που αναφέρονται στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου στερούνται του τίτλου και των προνομίων του, εφόσον με απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε. κριθεί ότι αυτοί ασκούν εμπορικό ή βιοποριστικό επάγγελμα κατά τρόπο που δεν συμβιβάζεται προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τίτλο ή καταδικασθούν από δικαστήριο για πράξεις που αντιβαίνουν στην τιμή και αξιοπρέπεια. Η κατά τα παραπάνω στέρηση του τίτλου γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Σχετικό:  ΠΔ 308/1997 σχετ.με ειδικά προνόμιαανωτάτων αξιωματικών και το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 23
Ανάκληση στην ενεργό υπηρεσία

1. Οι εν αποστρατεία αξιωματικοί, που ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία ως μόνιμοι από την εφεδρεία, φέρουν το βαθμό που είχαν πριν από την αποστρατεία τους.

2. Εάν είχε απονεμηθεί σ` αυτούς αποστρατευτικός βαθμός, φέρουν το βαθμό αυτόν, εφόσον έχει προαχθεί εν ενεργεία στο βαθμό αυτόν και υπηρετεί νεότερός τους.

3. Οι αξιωματικοί που απαστρατεύτηκαν μετά από προαγωγή, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν, όταν ανακαλούνται στην ενέργεια, διατηρούν το βαθμό με τον οποίο αποστρατεύτηκαν, εφόσον νεότερός τους έχει προαχθεί στο βαθμό αυτόν, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 17 του άρθρου 20.

4. Οι αξιωματικοί οποιουδήποτε βαθμού, που ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία, μπορούν να προαχθούν επ` ανδραγαθία

5. Οι ανακαλούμενοι στην ενεργό υπηρεσία κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις ως

α. Διοτηρητέοι

β. Μη διατηρητέοι.

6. Οι αξιωματικοί που ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία ως μόνιμοι από την εφεδρεία μπορούν να προαχθούν ως εξής:

α. Οι Ανθυπολοχαγοί, Υπολοχαγοί, Λοχαγοί και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων κατά δύο (2) βαθμούς.

β. Οι ανώτεροι, κατά ένα (1) βαθμό.

γ. Οι Ταξίαρχοι και Αρχιπλοίαρχοι, πλην Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς, Υπηρεσίας Εδάφους, κατά ένα (1) βαθμό.

7. Οι παραπάνω προάγονται εφόσον:

α.Έχει προαχθεί εν τω μεταξύ στον ανώτερο βαθμό αξιωματικός από τους μονίμους Όπλου του Σ.Ξ., Μάχιμων και Μηχανικών του Π.Ν., ως και Ιπταμένων της Π.A. ή του ίδιου Σώματος ή της ίδιας γενικής ειδικότητας Σωμάτων, ο οποίος πριν την αποστρατεία του ήταν νεότερός τους κατ` αρχαιότητα.

β. Έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο για προαγωγή στο βαθμό χρόνο υπηρεσίας της παραγράφου 1 του άρθρου 5, που προβλέπεται για τους μόνιμους ομοιόβαθμούς τους, χωρίς να υπολογίζεται η συνολική υπηρεσία τους ως αξιωματικοί.

8. Οι δυνατές κρίσεις των αξιωματικών που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου είναι:

α. Προακτέος.

β. Μη προακτέος.

9. Διατηρητέοι, προακτέοι κρίνονται όσοι συγκεντρώνουν τα ουσιαστικά τους προσόντα σε βαθμό που απαιτείται για να κριθούν με τις κρίσεις αυτές οι μόνιμοι εν ενεργεία ομοιόβαθμοί τους.

10. Ως προς τα ατομικά έγγραφα, τα αρμόδια Συμβούλια, τους Εισηγητές και τη διαδικασία κρίσεων και επανακρίσεων εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος νόμου, τηρουμένων και των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

11. Για τους πιο πάνω αξιωματικούς ως βαθμός, από τον οποίο επιτρέπεται η περαιτέρω προαγωγή, θεωρείται ο βαθμός τον οποίο έφεραν ως μόνιμοι εν ενεργεία αξιωματικοί ή ο βαθμός στον οποίο είχαν προαχθεί κατά την αρχική έξοδό τους από το στράτευμα.

12. Στους αξιωματικούς που διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν απονέμεται αποστρατευτικός βαθμός.

13. Κατ` απονομή βαθμός:

α. Ανεξάρτητα από τις ισχύουσες διατάξεις του α.ν. 833/1937 (ΦΕΚ 351 A`) “Περί Στελέχους Εφέδρων Αξιωματικών του κατά την Στρατού”, είναι δυνατόν να απονεμηθεί βαθμός, για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών που έχουν σχέση με διεθνείς ή συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, στους εν ενεργεία και εν εφεδρεία αξιωματικούς, οι οποίοι ανακαλούνται από την εφεδρεία στην ενέργεια.

β. Η απονομή βαθμού γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από γνωμάτευση του Σ.Α.Γ.Ε..

γ. Στο προεδρικό διάταγμα καθορίζεται σαφώς το περιορισμένο χρονικό διάστημα, που διαρκεί η απονομή του βαθμού και η επιτακτική ανάγκη, που επιβάλλει την απονομή.

δ. Μετά τη λήξη του περιορισμένου χρονικού διαστήματος, που διαρκεί η απονομή, ο αξιωματικός επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση, που βρισκόταν πριν από την απονομή.

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 24
Τοποθετήσεις – μεταθέσεις

1. Οι τοποθετήσεις και μεταθέσεις των αξιωματικών γίνονται με κύρια κριτήριο την αύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και διενεργούνται ως εξής:

1.α. Του Διοικητή της Στρατιάς και γενικά των Αντιστράτηγων καιΥποστρατήγων σε θέση Αντιστράτηγων, όταν παρίσταται ανάγκη, του Αρχηγού τουΣτόλου, του Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας και του Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ απότο ΚΥΣΕΑ, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο ΑντιναύαρχοςΜηχανικός τοποθετείται μόνον ως Γενικός Επιθεωρητής Πολεμικού Ναυτικού(ΓΕΠΝ). Οι παραπάνω τοποθετήσεις κοινοποιούνται με διαταγή του ΥπουργούΕθνικής Άμυνας.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.14 άρθρ.13 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.

β. Εντός των Κλάδων:

(1) Ανωτάτων και Ανωτέρων

Από τον Υπουργό Εθνικής`Άμυνας, μετά από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου.

(2) Κατωτέρων

Από τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου.

γ. Στο Εξωτερικό:

(1) Ανωτάτων και Ανωτέρων

Από τον Υπουργό Εθνικής `Άμυνας, μετά από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου.

(2) Κατωτέρων

Από τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου.

δ. Στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. και στις υπαγόμενες σ` αυτό υπηρεσίες σε θέσεις εσωτερικού και εξωτερικού:

(1) Ανωτάτων και Ανωτέρων

Από τον Υπουργό Εθνικής `Άμυνας, μετά από συντονισμένη εισήγηση του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. και Αρχηγού του οικείου Κλάδου.

(2) Κατωτέρων

Από τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου, μετά από σύμφωνη γνώμη του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.A..

ε. Στο Επιτελείο Υ.ΕΘ.A. και στις υπαγόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής `Άμυνας, ανεξαρτήτου βαθμού, από τον Υπουργό Εθνικής `Άμυνας μετά από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου.

στ. Για τους αξιωματικούς Κοινών Σωμάτων ισχύουν τα παραπάνω και, όπου αναφέρεται Αρχηγός του οικείου Κλάδου, νοείται ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α..

2. Με προεδρικό διάταγμα που προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής `Αμυνος μετά από εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε., καθορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα διενεργούνται οι τοποθετήσεις και μεταθέσεις των αξιωματικών και ο προγραμματισμός τους τουλάχιστον δύο (2) έτη πριν την υλοποίησή τους.

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
Τελικές – μεταβατικές – καταργούμενες διατάξεις

Άρθρο 25
Τελικές διατάξεις

1. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται οι παρακάτω όροι, νοούνται αυτοί που αναφέρονται έναντί τους:

α. Τεχνικοί αξιωματικοί Αεροπορίας: Μηχανικοί (Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών και Αεροπορικών Εγκαταστάσεων).

β. Τεχνικής Υποστήριξης: Μηχανικοί, Οπλουργοί, Αεράμυνας, Ηλεκτρολόγοι, Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών, Συντηρητές Αεροπορικών Εγκαταστάσεων και Εφοδιαστές.

γ. Υπηρεσιών Υποστήριξης: Διοικητικοί, Πληροφοριών, Μετεωρολόγοι. Οικονομικοί και ΆμυναςΑεροδρομίων.

2. Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρονται:

α. Ο όρος Όπλα χωρίς ιδιαίτερο προσδιορισμό, νοούνται οι αξιωματικοί Όπλων Μάχης και Όπλων Υποστηρίξεως Μάχης.

β. 0 όρος Σώμα ή Ειδικότητα χωρίς ιδιαίτερο προσδιορισμό, νοούνται για το Σ.Ξ οι αξιωματικοί Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης και Λοιπών Σωμάτων, για το Π.Ν. οι αξιωματικοί, πλην Μάχιμων και Μηχανικών και για την Π.Α. οι αξιωματικοί ειδικοτήτων Εδάφους και οι Ραδιοναυτίλοι.

3 Ο χρόνος των παραγράφων 9 έως και 12 του άρθρου 5:

α. Δεν δημιουργεί δικαίωμα αναδρομικής προαγωγής σε κανένα βαθμό.

β. Δεν δημιουργεί δικαίωμα λήψης αποδοχών αναδρομικά

γ. Υπολογίζεται ως συνολικός χρόνος αξιωματικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 988/1979 (ΦΕΚ 258 Α`) και ν. 1135/1981 (ΦΕΚ 60 Α`).

δ. Για την Π.Α. υπολογίζεται και ως χρόνος ειδικής υπηρεσίας.

4. Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, που εξομοιώνονται με βάση το άρθρο 2 του ν. 988/1979 με Λοχαγό, και οι Λοχαγοί που προέρχονται από Ανθυπασπιστές, εφόσον συμπληρώνουν το συνολικό χρόνο αξιωματικού των υποπαραγράφων 1β και 1γ του άρθρου 1 του ν. 988/1979, στον οποίο υπολογίζεται και ο χρόνος Ανθυπαστπιστή και υπαξιωματικού, που αναγνωρίζεται ως χρόνος αξιωματικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος νόμου και του άρθρου 7 του ν. 1375/1983, παίρνουν οικονομική προαγωγή Ταγματάρχη ή Αντισυνταγματάρχη.

5. Ταγματάρχες, Πλωτάρχες και Επισμηναγοί προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές, οι οποίοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις συμπληρώνουν τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας του βαθμού τους και συμπληρώνουν τριάντα (30) έτη πραγματικής υπηρεσίας, λαμβάνουν μισθολογική προαγωγή Συνταγματάρχη, Πλοιάρχου ή Σμηνάρχου την 1η Ιανουαρίου του έτους που γίνονται οι τακτικές ετήσιες κρίσεις.

Οι ανωτέρω αποστρατευόμενοι δεν δικαιούνται βαθμολογική προαγωγή στο βαθμό του Συνταγματάρχη, Πλοιάρχου ή Σμηνάρχου.

6. Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου και του ν. 1375/1983 δεν είναι δυνατόν, από την εφαρμογή αυτών, να παίρνουν συνολικές γενικά αποδοχές λιγότερες από αυτές που έπαιρναν. Τυχόν διαφορά που θα προκύπτει θα χορηγείται σαν προσωρινό επίδομα, που θα καλύπτεται από βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή.

7. Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται ο όρος προακτέος, νοείται προακτέος κατ εκλογή ή κατ` αρχαιότητα.

8. Με προεδρικό διάταγμα, που προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, καθορίζονται η αποστολή, η συγκρότηση, η προέλευση του προσωπικού, η ένταξή του στην επετηρίδα, η αρχαιότητα, η Φοίτηση σε σχολεία και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που αφορά στο Σώμα Έρευνας και Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.

9. Με προεδρικό διάταγμα, που προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από γνωμοδότηση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου και εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε., καθορίζεται η αποστολή, η συγκρότηση, η προέλευση ταυ νεοεισερχόμενου προσωπικού, η διαδικασία – κριτήρια μετάταξης στο υπό συγκρότηση όπλο Αεροπορίας Στρατού των υπηρετούντωνεκπαιδευθέντων χειριστών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων αξιωματικών,ανθυπασπιστών και μόνιμων υπαξιωματικών, η εξέλιξη, η αρχαιότητα, η Φοίτηση σε σχολεία, ο χρόνος διοικήσεως, η μετάταξη για λόγους υγείας ή πτητικής ανεπάρκειας, του μεν νεοεισερχόμενου προσωπικού στα λοιπά Όπλα, των δε λοιπών στην κατάσταση υπηρεσίας εδάφους, η αρχαιότητα των μετατασσομένων στην κατάσταση αυτή, η ρύθμιση περιπτώσεων μειωμένης πτητικής ικανότητας ή μειωμένης πτητικής έφεσης και πειθαρχικότητος κατά τις πτήσεις, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τα όπλο της Αεροπορίας Στρατού, κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του παρόντας νόμου και του ν.δ/τος 445/1974 για τους ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς.

10. Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν.δ/τος 445/1974 αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Τα Όπλα του Στρατού Ξηράς είναι: Το Πεζικό, το Ιππικό-Τεθωρακισμένα, το Πυροβολικό, το Μηχανικό, οι Διαβιβάσεις και η Αεροπορία Στρατού.”

11. Οι μόνιμοι υπαξιωματικοί και ανθυπασπιστές που προέρχονται από Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έχουν λάβει ή λαμβάνουν πτυχίο Α.Ε.Ι., έχουν συμπληρώσει πραγματική στρατιωτική προϋπηρεσία ένδεκα (11) ετών στο στράτευμα από την ημερομηνία ονομασίας τους σε μόνιμους υπαξιωματικούς και δεν έχουν συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας τους, επιτρέπεται να μετατάσσονται, εντός του κλάδου στον οποίο ανήκουν, από την ειδικότητα την οποία κατέχουν σε ειδικότητα αξιωματικού σχετική με το πτυχίο που αποκτούν, εφόσον υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες, προς συμπλήρωση υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο Πολεμικό Ναυτικό οι μετατασσόμενοι υπαξιωματικοί διατηρούν την ειδικότητα που τους είχε απονεμηθεί κατά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού. Η μετάταξη γίνεται, ύστερα από αίτησή τους, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου του οικείου Κλάδου Ενόπλων Δυνάμεων. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του ΣΑΓΕ, καθορίζονται ενιαία και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων ή και κατά κλάδο, τα πρόσθετα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των μετατασσόμενων, τα κριτήρια των μετατάξεων, οι ειδικότητες στις οποίες γίνεται η μετάταξη και η περαιτέρω διαδικασία μετάταξης αυτών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.15Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001.

12. Ειδικές διατάξεις που αφορούν στην Πολεμική Αεροπορία:

α. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, οι Σμηναγοί της Πολεμικής Αεροπορίας, που προέρχονται από Ανθυπασπιστές, θα προάγονται στο βαθμό του Επισμηναγού, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών θέσεων, όπως αυτό καθορίζεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 5, όταν συμπληρώσουν δεκαέξι (16) έτη πραγματικής συνολικής υπηρεσίας ως μόνιμοι αξιωματικοί.

β. Οι Επισμηναγοί της ίδιας παραπάνω κατηγορίας, που έχουν ονομασθεί μόνιμοι Υπαξιωματικοί μετά το έτος 1970, θα προάγονται στο βαθμό τουΑντισμηνάρχου, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών θέσεων, όπως αυτός καθαρίζεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 5, όταν συμπληρώσουν δεκαεννέα (19) έτη πραγματικής συνολικής υπηρεσίας ως μόνιμοι αξιωματικοί.

γ. Για την εφαρμογή των ανωτέρω υποπαραγράφων δεν ισχύει ο περιορισμός της παραγράφου 11 του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρ.25Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001.

13. Οι διατάξεις των άρθρων 14 και 14α του ν.δ/τος 1400/1973 εφαρμόζονται και στους αξιωματικούς του ν. 1680/1987

Μεταβατικές διατάξεις

14. Γενικές Μεταβατικές Διατάξεις:

α. Οι διατάξεις του άρθρου 15 του νδ/τος 178/1969 εξακολουθούν να ισχύουν ένα (1) έτος μετά την έναρξη λειτουργίας των Σχολείων που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.

β. Τα άρθρα 16, 17 και 18 του νδ/τος 178/1969 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 9 του παρόντος νόμου.

γ. Οι διατάξεις του άρθρου 3 που αφορούν στους εξελικτικούς βαθμούς των Διαχειριστών Υγειονομικού, Ταχυδρομικού, Στρατιωτικών Γραμματέων και Διερμηνέων, Αρχιτεχνιτών Πυροτεχνουργών, Μουσικών, Φροντιστών, Αξιωματικών Όπλων και Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης προελεύσεως εξ υπαξιωματικών, Αξιωματικών Θρησκευτικού και Δικαστικών Γραμματέων, ως και οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 1213/1981 (ΦΕΚ 275 Α`), που αφορούν στον εξελικτικό βαθμό της καταργημένης γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνιτών Τυπογράφων, έχουν εφαρμογή μετά από πέντε (5) έτη από την ισχύ του παρόντος νόμου. Μέχρι τότε θα ισχύει για τους παραπάνω αξιωματικούς ο εξελικτικός βαθμός, που καθορίζεται στο άρθρο 8 του νδ/τος 178/1969 και στο άρθρο 17 του ν. 1213/1981.

δ. Οι διατάξεις της προγράφου 1 του άρθρου 5, σε ό,τι αφορούν στον ελάχιστο χρόνο παραμονής στους βαθμούς Συνταγματάρχη, Ταξιάρχου και Υποστρατήγου και των αντίστοιχων των άλλων Κλάδων, εφαρμόζονται μετά παρέλευση πέντε (5) ετών από την ισχύ του παρόντος νόμου. Μέχρι τότε διατηρούνται και εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν.δ/τος 178/1969.

ε. Η κλίμακα βαθμολογίας των ουσιαστικών προσόντων της παραγράφου 13 του άρθρου 8 έχει την παρακάτω αντιστοιχία προς την προϊσχύουσα:

————————————————–ΚλίμακαΑντιστοιχια σε ΚλίμακαΠαρόντος ΝόμουΝ.Δ. 178/69————————————————–Εξαίρετος:90-100%Εξαίρετος:10Λίαν καλός: 80- 89%Λίαν Καλός:8-9Καλός:60- 79%Καλός:5-6-7Μέτριος:40- 59%Μέτριος:3-4Απαράδεκτος: 0- 39%Απαράδεκτος: 0-2————————————————–

Κλίμακες που ισχύουν προτο Ν.Δ 178/1969——————————————————————Στρατ. ΞηράςΠ.ΝαυτικόΠ. Αρεροπορία——————————————————————Εξαίρετος:(Α)Εξαίρετος:(4)Εξαίρετος:(Α-10)Λ.Καλός:(Β)Αρίστη:(3)Λ. Καλός:(Β-9,8)Καλός:(Γ)Καλή:(2)Καλός:(Γ-7,6,5)Σχ. Καλός:(Δ)Μέρτια:(1)Σχ. Καλός:(Δ-4)Απαράδεκτος: (Ε)Κακή:(0)Απαράδεκτος:(Ε-2,1)——————————————————————

στ. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 18, οι κρίσεις των αξιωματικών ως παραμενόντων στον αυτό βαθμό, που έχουν ενεργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν.δ/τος 178/1969, θεωρούνται ως κρίσεις διατηρητέων στον αυτό βαθμό.

ζ. Οι διατάξεις της παραγράφου 4α του άρθρου 21, που θέτουν σαν προϋπόθεση προαγωγής στον επόμενο βαθμό την ύπαρξη μιας τουλάχιστον κρίσης ως διατηρητέου, τίθενται σε εφαρμογή μετά παρέλευση ενός (1) έτους από την ισχύ του παρόντος νόμου Μέχρι τότε δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή η ύπαρξη μιας προηγούμενης κρίσης διατηρητέου.

η. Οι διατάξεις των παραγράφων 14 έως και 35 του άρθρου 6 που αφορούν στο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας εφαρμόζονται μετά παρέλευση τριών (3) ετών από την ισχύ του παρόντος νόμου. Μέχρι τότε διατηρούνται και εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 12, 13 και 14 του ν.δ/τος 178/1969

θ. Οι διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 11 εφαρμόζονται μετά παρέλευση δύο (2) ετών από την ισχύ παρόντος νόμου.

ι. Το άρθρο 26 του ν. 1911/1990 (ΦΕΚ 166 Α`) εξακολουθεί να ισχύει.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“1. Στη γενική ειδικότητα των Ιατρών και Οδοντιάτρων του Υγειονομικού Σώματος εντάσσονται, μετά από αίτησή τους, οι Αξιωματικοί Νοσηλευτές, Νοσηλεύτριες και Οδοντίατροι των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον φέρουν βαθμό μέχρι και Λοχαγού και αντιστοίχων και είναι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής Σχολής.”

ια. Αξιωματικοί που αποστρατεύτηκαν μέσα στην τελευταία πενταετία και δεν έχουν υποβάλει αίτηση επανάκρισης κατά της απόφασης αποστρατείας τους μπορούν μέσα σε διάστημα δύο (2) μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου να υποβάλουν αίτηση επανάκρισης κατά της απόφασης αυτής.

ιβ. Η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 23 έχει εφαρμογή και για τους αξιωματικούς που είχαν ανακληθεί στην ενεργό υπηρεσία, απελύθησαν εντός του 1996 και είχαν συμπληρώσει πριν την απόλυσή τους τον προβλεπόμενο από την παράγραφο 7β του ίδιου άρθρου για προαγωγή χρόνο.

ιγ. Τα άρθρα 24, 25, 26 και 44 του ν.δ/τος 178/1969 μόνο σε ό,τι αφορούν αυτά στις συνθέσεις των Συμβουλίων Κρίσεων και Επανακρίσεων εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 29 του άρθρου 19 του παρόντος νόμου.

15. Ειδικές μεταβατικές διατάξεις του Στρατού Ξηράς.

α. Η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 7 του ν. 1375/1983 (ΦΕΚ 96 Α`) εξακολουθεί να ισχύει.

β. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 11 του άρθρου 17 του ν. 1213/1981 (ΦΕΚ 275 Α`), που αφορούν στους αξιωματικούς των καταργημένων Γενικών Ειδικοτήτων Αρχιτεχνιτών Ξυλουργών, Σιδηρουργών και Σαγματοποιών του Σώματος Υλικού Πολέμου, Αρχιτεχνιτών Ορθοπεδικών Μηχανημάτων Υγειονομικού, ως και Φροντιστών Υγειονομικού-Κτηνιατρικού εξακολουθούν να ισχύουν.

16. Ειδικές μεταβατικές διατάξεις του Πολεμικού Ναυτικού.

α. Οι διατάξεις των παραγράφων 3, 4 και 5 του άρθρου 17 του ν. 1213/1981 (ΦΕΚ 275 Α`), που αφορούν στους αξιωματικούς της καταργημένης Γενικής Ειδικότητας Χημικών και του καταργημένου Σώματος Δασκάλων του Πολεμικού Ναυτικού, εξακαλουθούν να ισχύουν.

β. Η ειδικότητα των αξιωματικών Φάρων καταργείται. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού εξακολουθούν να υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 1375/1983 (ΦΕΚ 96 Α`), καθώς και στις διατάξεις του παρόντος νόμου, που αφορούν στους αξιωματικούς πληρωμάτων στόλου υπηρεσιών που διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης ή συμπληρώνουν 35ετία ή καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας.

γ. Η περίπτωση α` της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του νδ/τος 178/1969, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 1375/1983 (ΦΕΚ 96 Α`), και τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του ν. 1848/1989 (ΦΕΚ 112 Α`), εξακολουθεί να ισχύει μέχρι της καθ` οιονδήποτε τρόπο εξόδου εκ της υπηρεσίας των καταταγέντων στις Παραγωγικές Σχολές Π.Ν. μέχρι το έτος 1990 και νωρίτερα.

δ. Για τις γυναίκες Οικονομικού και Υγειονομικού βαθμών Σημαιοφόρου και Ανθυποπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, οι διατάξεις των παραγράφων 22 και 23 του άρθρου 6, που αφορούν στο τυπικό προσόν του χρόνου διοίκησης σε θαλάσσια υπηρεσία, έχουν εφαρμογή μετά από πέντε (5) έτη από την ισχύ του παρόντος νόμου.

17. Ειδική μεταβατική διάταξη της Πολεμικής Αεροπορίας:

Οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 7 του ν. 1375/1983 (ΦΕΚ 96 Α`) εξακολουθούν να ισχύουν.

18. Οι διατάξεις της παρ.12 του άρθρου 11 του νόμου αυτού εφαρμόζονται για τους αξιωματικούς κοινώνσωμάτων και του οικονομικού σώματος του Πολεμικού Ναυτικού μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Μέχρι τότε διατηρούνται και εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του ν.δ/τος 178/1969.

Καταργούμενες διατάξεις

19. Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου καταργούνται.

α. Το νδ 178/1969 “Περί ιεραρχίας, προαγωγών και τοποθετήσεων των μόνιμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων”, όπως τούτο τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα

β. Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 1 του ν. 988/1979 (ΦΕΚ 258 Α`), που προστέθηκαν με το άρθρο 17 του ν. 2109/1992 (ΦΕΚ 205 Α`).

γ. Οι παράγραφοι 4, 5 και 6 του άρθρου 1 του ν. 2109/1992 (ΦΕΚ 205 Α`), που αφορούν στο κοινό σώμα των διερμηνέων καταργούνται, οι δε αξιωματικοί της γενικής ειδικότητας διερμηνέων του σώματος τωνστρατιωτικών γραμματέων διέπονται εφεξής από τις διατάξεις που ισχύουν για τους λοιπούς αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 26

1. Οι πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Α.Ε.Ε.Π-Κ (ΠΥΡ-ΚΑΛ)προς το Ι.Κ.Α και λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς που οφείλονται μέχρι τις 31.12.1996 αναλαμβάνονται από το Δημόσιο. Από την ισχύ της παρούσας διατάξεως αίρονται τυχόν αναγκαστικά μέτρα κατά της επιχείρησης, εξαλείφεται το αξιόποινο από την καθυστέρηση απόδοσης εισφορών στο ΙΚΑ και χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα

2. Ο τρόπος και ο χρόνος αποπληρωμής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εθνικής `Άμυνας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 27

1. Το ποσοστό της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 2346/1995 “Δαπάνες κίνησης των μετακινουμένων προσώπων με εντολή του Δημοσίου εντός και εκτός της επικράτειας για εκτέλεση υπηρεσίας και άλλες διατάξεις ορίζεται μέχρι 5%.

2. Το κίνητρο παραγωγικότητας χορηγείται από 1.7.1996 και στο πολιτικό προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, εκτός από τους ωρομίσθιους ή τους προσλαμβανόμενους για κάλυψη εποχιακών ή πρόσκαιρων αναγκών.

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 16 του ν. 2346/1995 αντικαθίσταται και προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:

“2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής `Άμυνας και Οικονομικών καθορίζεται και το ποσό του παραπάνω ποσοστού, η κατανομή του κατά Γενικό Επιτελείο ή Υπηρεσία, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με την ίδια απόφαση αναπροσαρμόζεται το ποσοστό της παραγράφου 1 στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν επαρκεί για τη χορήγηση του κινήτρου παραγωγικότητας, τουλάχιστον στο ύψος του προηγούμενου έτους.

3. Ανάλογη ρύθμιση είναι δυνατόν να ισχύσει και για το αντίστοιχο πολιτικό προσωπικό των Ν.Π.Δ.Δ. και Υπηρεσιών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από αποφάσεις των οικείων συμβουλίων, οι οποίες κυρώνονται με απόφαση του οικείου Υπουργού.”

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 28
Η ακροτελεύτια διάταξη του άρθρου 1 του ν. 2298/1994 (ΦΕΚ 62 Α`) τροποποιείται ως εξής: “Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται από την 1.1.1997 και εφεξής”.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 29
α. Οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι αποκαταστάθηκαν με το άρθρο 3 του ν. 1447/1984, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν εξήντλησαν τη βαθμολογική τους εξέλιξη, προάγονται χωρίς κρίση με προεδρικό διάταγμα στον ανώτατο βαθμό εξελίξεως του όπλου ή σώματος που ανήκαν, από την ημερομηνία προαγωγής νεοτέρου τους στο βαθμό αυτόν και αποστρατεύονται με την ημερομηνία του προεδρικού διατάγματος.

β. Οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι αποστρατεύθηκαν αυτεπαγγέλτως από το καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967 ως δήθεν ενεχόμενοι στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ και επανήλθαν στα στράτευμα μετά την πτώση της δικτατορίας, αλλά για οποιονδήποτε λόγο παραιτήθηκαν αργότερα και με τον τρόπο αυτόν δεν εξήντλησαν τη βαθμολογική τους εξέλιξη, προάγονται χωρίς κρίση με προεδρικό διάταγμα στον ανώτερο βαθμό εξελίξεως του όπλου ή σώματος που ανήκαν από την ημερομηνία προαγωγής νεοτέρου τους στο βαθμό αυτόν και αποστρατεύονται με την ημερομηνία, του προεδρικού διατάγματος.

γ. Η αποκατάσταση γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων, η οποία πρέπει να υποβληθεί εντός είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

δ. Για τους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι προάγονται βάσει των διατάξεων του άρθρου τούτου και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους προς τα Μετοχικά Ταμεία, τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, τις σχέσεις με τον A.Ο.Ο.Α., το θέμα των παρασήμων και την απονομή τίτλου επιτίμου, καθώς και για οποιεσδήποτε άλλες οικονομικές επιπτώσεις, έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις του ν. 1447/1984.

Σχετικό:  παρ.8 άρθρ.5 Ν.2703/1999

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 30
Παρατείνονται για τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος οι προθεσμίες των άρθρων 8 παρ. 3 και 9 παρ. 1 του ν. 1447/1984 (ΦΕΚ 85 Α`), καθώς και του άρθρου 21 του ν. 1848/1989, για όσους τις έχασαν και έχουν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις του πιο πάνω νόμου.

Σχετικό:  το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 31

1. Στις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 1763/1988 (ΦΕΚ 57 Α`), όπως αυτές ισχύουν σήμερα, υπάγονται και οι μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) που διαγράφηκαν ή διαγράφονται για οποιαδήποτε αιτία.

2. Η περίπτωση α` της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν.δ/τος 562/1970 “περί Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων” (ΦΕΚ 127 A`) καταργείται.

Σχετικό: το άρθρο 90 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010

Άρθρο 32
Έφεδροι στην εφεδρεία Ανθυπολοχαγοί του Μηχανικού Σώματος, που έχουν κληθεί στις τάξεις του Στρατού, ύστερα από αίτησή τους, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και έχουν τοποθετηθεί στο ΤΕΝΞ με ειδικότητα Αρχηγού Ομάδας Ναρκαλιείας, μονιμοποιούνται και εξομοιούνται με τους ομοιοβάθμους τους.

Άρθρο 33
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 1996

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΡΑΣ. ΑΡΣΕΝΗΣ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Α. ΦΑΤΟΥΡΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 1996

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Α. Α. ΦΑΤΟΥΡΟΣ