ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2434 ΦΕΚ Α’ 188/20.8.1996

Μέτρα πολιτικής για τηναπασχόλησηεπαγγελματική εκπαίδευση καικατάρτιση και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που Ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 1
Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση

1. Στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) συνιστάται κλάδος με την επωνυμία Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική κατάρτιση” (Λ.A.Ε.K.).

2. Πόροι του Λ.Α.Ε.K. είναι:

Α. Η εισφορά 0,45% που καταβάλλουν οι εργοδότες υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.K.Ε.) και η εισφορά 0,36%, που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.A.), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 και 15 του ν. 2224/1994 (ΦΕK 122 Α`), όπως ισχύουν.

3. Από τα έσοδα του Λ.Α.Ε.K.:

α. Οι επιχειρήσεις. κοινοπραξίες ή συνεταιρισμοί που σχεδιάζουν και εκτελούν δικό τους εκπαιδευτικά προγράμματα, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη διαχείριση του Λογαριασμού ή τα εκχωρούν στο σύνολό του σε φορείς που προσδιορίζει η Επιτροπή Διαχείρισης της παρ. 4 του άρθρου αυτού, έχουν την ευχέρεια να διαθέτουν το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό 0,45% για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών. Το ποσό που δαπανήθηκε για την υλοποίησή τους και το οποίο δεν υπερβαίνει την κατ` έτος καταβληθείσα εισφορά, θα επιστρέφεται από τόν Ο.Α.Ε.Δ. στις επιχειρήσεις, εφόσον εκτελέσουν το πρόγραμμα σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Επιτροπή Διαχείρισης.

Με αποφάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης μπορεί να μεταφέρονται στην επόμενη χρήση ποσά που δεν έχουν απορροφηθεί σε ετήσια βάση είτε για δράσεις που αφορούν την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων είτε για τη διενέργεια προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις

β. Το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό 0,36% προορίζεται για την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργιαν και ειδικότερα των μακροχρόνιων, των νέων και εκείνων που κινδυνεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με αποφάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης εξειδικεύονται τα προγράμματαπου χρηματοδοτούνται από τους πόρους του προηγούμενου εδαφίου και ειδικότερα εκείνα που αφορούν δράσεις για την απασχόληση, τηνεπαγγελματική κατάρτιση ή την ενίσχυση των ανέργιαν, που διενεργούνται με προγράμματα ιδίου περιεχομένου που πραγματοποιεί ο Ο.Α.Ε.Δ..

4. Για τη λειτουργία του Λ.Α.Ε.Κ. συνίσταται Επιτροπή Διαχείρισης, η οποία αποφασίζει τον τρόπο κατανομής και χρήσης των ποσών του Λογαριασμού αυτού και την ανάπτυξη δράσεων απασχόλησης, επαγγελματικής κατάρτισης και κάθε άλλης πρωτοβουλίας και ενέργειας που εξυπηρετεί την προώθηση της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των ανέργων και ειδικότερα των μακροχρόνιων, των νέων και εκείνων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό. Η Επιτροπή Διαχείρισης του Λ.A.Ε.Κ. γνωμοδοτεί για την ασκούμενη, σε ετήσια βάση, πολιτική του Ο.Α.Ε.Δ. αναφορικά με την επιδότηση της ανεργίας.

Η Επιτροπή Διαχείρισης έχει τριετή θητεία και συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων από τέσσερις (4) εκπροσώπους με ισάριθμους αναπληρωτές, που ορίζει η ΓενικήΣυνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.), τέσσερις (4) εκπροσώπους με ισάριθμους αναπληρωτές, που ορίζουν από κοινού ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και η Εθνική ΣυνομοσπονδίαΕλληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) και το Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. ή τον οριζόμενοαπ`αυτόν ως αναπληρωτή του αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος και προεδρεύει της Επιτροπής Διαχείρισης .

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο34 παρ.16 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α 88/18.4.2013), καθώς επίσης και μετο άρθρο 77 παρ. ετου αυτού νόμου και από την έναρξη ισχύος του.

5. Οι πόροι του Λ.Α.Ε.Κ. που αποδίδονται στις επιχειρήσεις και αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση, δεν λογίζονται ως έσοδα και απαλλάσσονται από κάθε φορολογική επιβάρυνση

6. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης και σε εφαρμογή όρων Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., είναι δυνατό να τροποποιούνται οι σκοποί του Λ.Α.Ε.Κ. και τα ποσοστά των εισφορών.

Σημ.: όπως ηπαρ. 6 καταργήθηκε με το άρθρο 77παρ. ετου Ν. 4144/2013(ΦΕΚ Α΄ 88/18.4.2013)

7. Από το μεθεπόμενο, από την ισχύ του νόμου αυτού, μήνα, οι εισφορές που καταβάλλονται υπέρ του Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε και του Ε.Κ.Λ.Α., όπως προσδιορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου αυτού, προορίζονταιαποκλειστικό υπέρ του Λ.A.Ε.Κ..

8. Ποσά που έχουν καταβληθεί υπέρ του Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. και του Ε.Κ.Λ.Α μέχρι την ημερομηνία που προβλέπεται από την προηγούμενη παράγραφο μεταφέρονται στο Λ.A.Ε.Κ., αφού αφαιρεθούν τα ποσό που οφείλονται σε επιχειρήσεις, που έχουν πραγματοποιήσει προγράμματα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν. 2224/1994, όπως ισχύει.

9. Οι προβλεπόμενες από τα άρθρα 14 και 15 του ν. 2224/1994 Επιτροπές Διαχείρισης, οι λοιπές ρυθμίσεις των άρθρων αυτών, όπως ισχύουν, και οι ρυθμίσεις του άρθρου 10 του ν. 2336/1995 (ΦΕΚ 189 Α`), καταργούνται από την ισχύ του παρόντος νόμου εφόσον είναι αντίθετες στους σκοπούς του άρθρου αυτού.

10. Από τον κλάδο ΛΑΕΚ του ΕΛΕΚΠ αποδίδεται πόρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), καθώς και στα ινστιτούτα και τα εκπαιδευτικά κέντρα, τα οποία έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ. Για τους ανωτέρω φορείς, εκτός του ΕΟΠΠΕΠ, η απόδοση του πόρου από τον κλάδο ΛΑΕΚ μπορεί να ανέρχεται μέχρι ποσοστού δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του συνόλου των ετήσιων εισφορών που εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ για λογαριασμό του κλάδου ΛΑΕΚ, ανεξαρτήτως του βαθμού απόδοσης αυτών στον ΟΑΕΔ. Για τον ΕΟΠΠΕΠ η απόδοση του πόρου ανέρχεται στο οκτώ τοις εκατό (8%) επί του εισπραττόμενου από τους λοιπούς φορείς ποσοστού, κατά τα ανωτέρω. Με σκοπό την ολοσχερή εξόφληση εκτάκτων αποδόσεων που έλαβαν χώρα κατόπιν υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 2639/1998 (Α’ 295), σε φορείς της παρούσας παραγράφου, παρακρατείται κατ’ έτος ποσό ίσο με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της συνολικής ετήσιας απόδοσης πόρου που αυτοί λαμβάνουν κατά περίπτωση. Το υπόλοιπο δικαιούμενο ποσό της ετήσιας απόδοσης πόρου του έτους 2016 αφαιρείται από το συνολικό ποσό οφειλής του κάθε φορέα. Η ως άνω απόδοση πόρου δεν συνιστά επιχορήγηση ή χρηματοδότηση, κατά το άρθρο 41 του ν. 4129/2013 (Α΄52), το άρθρο 10Β του ν. 3861/2010 (Α΄112) και την παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 2731/1999 (Α΄138), όπως ισχύουν.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.21Ν.2639/1998 Α 205/2.9.1998 ,με το άρθρο 34 παρ.17 του Ν.4144/2013(ΦΕΚ Α 88/18.4.2013) ,με το άρθρο 58α του ν.4472/2017 και με την παρ.1 του άρθρου 16 του ν.4491/2017.

Άρθρο 2
Κάρτα απασχόλησης

1. Ο Ο.Α.Ε.Δ., ως Εθνικός Φορέας Απασχόλησης εκδίδει την “Κάρτα Απασχόλησης”.

2. Με την Κάρτα απασχόλησης δύνανται να εφοδιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και όλοι οι άνεργοι που επιθυμούν να απασχοληθούν με τέτοια σχέση και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 3 του ν 1545/1985 (ΦΕΚ 91 Α.).

3. Με την Κάρτα απασχόλησης υποχρεούνται να εφοδιαστούν άνεργοι ή εργαζόμενοι που εντάσσονται σε προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που επιχορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Ο.Α.Ε.Δ ή και από τις δύο πηγές.

4. Στην Κάρτα απασχόλησης” αναγράφεται η διάρκεια, το ύψος και η έναρξη καταβολής του επιδόματος ανεργίας, με έντυπο τρόπο ή με μαγνητική ηλεκτρονική μέθοδο.

5. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.A.Ε.Δ., καθορίζονται:

α. Ο τύπος της “Κάρτας Απασχόλησης”.

β. Τα αναγραφόμενα σε αυτή προσωπικά στοιχεία του κατόχου, τα επαγγελματικό του προσόντα, οι εξειδικεύσεις του από την παρακολούθηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης, οι πιστοποιημένεςεπαγγελματικές του ικανότητες, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο πουδιευκολύνει τον κότοχο στην εξεύρεση θέσης εργασίας και υποβληθεί τιςυπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. για την εφαρμογή προγραμμάτων απασχόλησης καιεπαγγελματικής κατάρτισης.

γ. Η διάρκεια της τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας, αν ο κάτοχος είναι επιδοτούμενος και η κατ` αναλογία μετατροπή των μηνιαίων επιδομάτων ανεργίας σε “μηνιαία μερίδια εργασίας και κατάρτισης”, αν ο επιδοτούμενος άνεργος ενταχθεί στα ειδικά προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, ανέργων όπως αυτά προσδιορίζονται στα άρθρα 3, 4 και 5 αυτού του νόμου.

δ. Ο τρόπος της αυτόματης είσπραξης των επιδομάτων ανεργίας.

ε. Ο τρόπος χρήσης της “Κάρτας Απασχόλησης” από εργοδότες ή τα πιστοποιημένα κέντρα Επαγγελματική Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.). που θα ενταχθούν στα προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, όπως αυτό προσδιορίζονται στα άρθρα 3, 4 και 5 αυτού του νόμου.

στ. Οι ακριβείς προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις που θα έχουν προσλάβει ως εργαζόμενους κατόχους της “Κάρτας Απασχόλησης”, με την ένταξη της επιχείρησής τους στα ειδικά προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης, καθώς και ο τρόπος ανάληψης από την επιχείρηση των μηνιαίων μεριδίων εργασίας”, που αντιστοιχούν σε κάθε κάτοχο της κάρτας που θα προσληφθεί στην επιχείρηση.

6. Το δικαίωμα επιχορήγησης του εργοδότη, με τα ποσά που θα προβλέπονται στα “μηνιαία μερίδα εργασίας και κατάρτισης” και θα καθορίζονται στην “Κάρτα απασχόλησης”, δεν αφορά ανέργους οι οποίοι είχαν εργασθεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση κατά την περίοδο των δώδεκα (12) μηνών, που προηγούνται της πρόσληψής τους μ`αυτόν τον τρόπο.

7. Εργοδότης που εντάχθηκε σε προγράμματα απορρόφησης των “μηνιαίων μεριδίων εργασίας και κατάρτισης” που προβλέπονται στην “κάρτα Απασχόλησης”, δεν μπορεί να απολύσει το μισθωτό που εντάχθηκε στην επιχείρηση με τον τρόπο αυτόν, πριν την παρέλευση τεσσάρων (4) τουλάχιστον μηνών μετά τη λήξη του προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης μέσω της απορρόφησης των μηνιαίων μεριδίων εργασίας και κατάρτισης

8. Εργοδότης, δύναται να συμμετέχει σε προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης, μέσω της απορρόφησης των “μηνιαίων μεριδίων εργασίας και κατάρτισης” που καθορίζονται στην “Κάρτα απασχόλησης”, με τηνπροϋπόθεση ότι έτη έξι (6) μήνες πριν από την ένταξή του στο πρόγραμμα αυτό δεν θα έχει προβεί σε μείωση προσωπικού

9. Οι εκδοθησόμενες από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποφάσεις, για την εφαρμογή Προγραμμάτων Απασχόλησης και Επαγγελματικής κατάρτισης που θα συμπεριλαμβάνουν και την απορρόφηση των μηνιαίων μεριδίων εργασίας και κατάρτισης που προβλέπονται στην “Κάρτα απασχόλησης”, θα ορίζουν, ως ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης τηςεπιχείρησης ή του εργοδότη στα προγράμματα αυτά, τα οριζόμενα στις παραγράφους 3, 4, 5 αυτού του άρθρου, καθώς επίσης και τον ακριβή καθορισμό των προϋποθέσεων που θα ισχύουν για τις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να ενταχθούν στα προγράμματα απασχόλησης με τη χρήση των “μηνιαίων μεριδίων εργασίας”. Οι προαναφερόμενοι όροι και προϋποθέσεις των παραγράφων αυτών δεν αφορούν τις εποχιακές επιχειρήσεις. Ως εποχιακές θεωρούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή τις ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγια των χρησιμοποιημένων πρώτων υλών, λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο (2) και μικρότερο από εννέα (9) μήνες.

Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπαγωγής στα προγράμματα αυτά των εποχιακών επιχειρήσεων, καθορίζονται με όμοια απόφαση, η οποία περιλαμβάνει την κατ`αναλογία εφαρμογή των προϋποθέσεων των παραγράφων 3, 4 και 5 του άρθρου αυτού, για τη συμμετοχή και των εποχιακών επιχειρήσεων στο σχετικό προγράμματα.

Άρθρο 3
Ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα προσφοράς και ζήτησης τωνθέσεων εργασίας

1. Στον Ο.Α.Ε.Δ. αναπτύσσεται ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα καταγραφής και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για όλες τις προσφερόμενες από τις επιχειρήσεις νέες θέσεις εργασίας και για όλες τις αιτήσεις θέσεων απασχόλησης, που υποβάλλουν οι αναζητούντες εργασία (Σύστημα Πανελλαδικής Ενημέρωσης Σ.Π.Ε.).

2. Η ανακοίνωση της προσφερόμενης θέσης εργασίας και αυτή των στοιχείων του ανέργου στο Σ.Π.Ε. γίνεται μόνο με τη συναίνεση των επιχειρήσεων και των ανέργων, αντίστοιχα.

3. Με απόφαση που εκδίδει ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., προσδιορίζονται τα στοιχεία που αναφέρονται στο Σ.Π.Ε και ανακοινώνονται από αυτό, τυχόν κίνητρα που καθορίζονται για επιχειρήσεις και ανέργους, προκειμένου να χορηγήσουν τα απαραίτητα στοιχεία και κάθε λεπτομέρεια για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Άρθρο 4
Συμψηφισμός επιδομάτων ανεργίας με προγράμματα κατάρτισηςαπασχόλησης και παραγραφή αξίωσης για επιδότηση ανεργίας

1. Οι ημέρες παρακολούθησης από τον επιδοτούμενο άνεργο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης αφαιρούνται από τη διάρκεια της εγκριθείσας τακτικής επιδότησης ανεργίας, εφόσον η ημερήσια αποζημίωση στη διάρκεια της εκπαίδευσης υπερβαίνει το ημερήσιο επίδομα ανεργίας.

Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.A.Ε.Δ., καθορίζονται: η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

2. Σε περίπτωση που επιχείρηση προσλαμβάνει επιδοτούμενο άνεργο μέσω του προγράμματος των “μηνιαίων μεριδίων εργασίας και κατάρτισης”, το χρονικό διάστημα της απασχόλησης αφαιρείται από τη συνολική διάρκεια της εγκριθείσας τακτικής επιδότησης, λόγω ανεργίας.

3. Οι παρ 9 και 10 του άρθρου 27 του νδτος 2961/1954 (ΦΕΚ 197 Α.), όπως αντικαταστάθηκαν από την παρ. 5 του άρθρου 7 του ν.1545/1985, αντικαθίστανται ως εξής:

9. Σε περίπτωση αναγγελίας του άνεργου στην αρμόδια υπηρεσία παροχών μετά την πάροδο εξήντα (60) ημερών από τη λύση της εργασιακής σχέοης. απορρίπτεται η επιδότηση

10. Η αξίωση για το επίδομα ανεργίας παραγράφεται μετά εξήντα (60) ημέρες από τότε που κατέστη απαιτητό”.

4. Το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 24 του ν. 1836/1989 αντικαθίσταται ως εξής:

“Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, ως εποχιακή θεωρείται η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων, οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγια των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών, λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο (2) και μικρότερο από εννέα (9) μήνες”.

Άρθρο 5
Σύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης
Σημ.: όπως το άρθρο 5 καταργήθηκε με την παρ.16 άρθρ.20Ν.2639/1998 Α 205/2.9.1998

Άρθρο 6
Προγράμματα προώθησης της απασχόλησης στις ιδιωτικέςεπιχειρήσεις
Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982 (ΦΕK 70 Α.) αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. την προώθηση της απασχόλησης και τη δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας (Ν.Θ.Ε.), είναι δυνατό να επιχορηγούνται από τον Ο.Α.Ε.Δ. επιχειρήσεις και γενικάεργοδότες, βάσει προγραμμάτων απασχόλησης και αυταπασχόλησης ανέργων, που καταρτίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.. Στα προγράμματα αυτά είναι δυνατό να περιλαμβάνεται και στάδιο κατάρτισης, εξοικείωσης και προσαρμογής στις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης.

Η χρηματοδότηση των ανωτέρω προγραμμάτων προέρχεται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους ή και από τις δύο πηγές.

2. Με τις προβλεπόμενες από την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται:

α. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε προσλαμβανόμενο ή αυταπασχολούμενο, το οποίο θα υπολογίζεται ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης ή την επαγγελματική ειδικότητα ή τις συνθήκες της αγοράς εργασίας κατά περιοχή.

β. Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε αυταπασχολούμενο ή προσλαμβανόμενο μισθωτό κατά τα διάφορα στάδια του προγράμματος, ο χρόνος της μετά από τη διάρκεια της επιχορήγησης πιθανής υποχρεωτικής απασχόλησης από τον εργοδότη των προσλαμβανομένων και η απαγόρευση της απόλυσης του υπόλοιπου προσωπικού.

γ. Οι κατηγορίες των επιχειρήσεων ή εργοδοτών που θα αφορά κάθε πρόγραμμα, η ηλικία ή η κατηγορία των αυταπασχολουμένων των ατόμων που μετά την πρόσληψή τους θα υπάγονται σ`αυτό και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τον έλεγχο της εφαρμογής των προγραμμάτων”.

Άρθρο 7
Μέτρα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων πτυχιούχων

1. Οι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι των ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποιημένο τίτλο, οι πτυχιούχοι των τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων και των μέσων τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, ηλικίας μέχρι τριάντα (80) ετών για τους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είκοσι πέντε (25) ετών για τους υπόλοιπους, δύνανται να παρακολουθήσουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις προγράμματα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικήςεμπειρίας και δεξιοτήτων, για χρονικό διάστημα από τρεις (3) έως έξι (6) μήνες, με την ανάληψη από τον Ο.A.Ε.Δ. μέρους του κόστους της πρακτικής τους άσκησης.

2. Το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης, ο καθορισμός των ειδικοτήτων σε σχέση με τις θέσεις της πρακτικής άσκησης, η διάρκεια αυτής, ο αριθμός των δικαιούχων και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ..

Σχετικό:  υπ`αριθμ. 33197/26.2-6.3.1997 απόφαση τουΥπουργού Εργασίας και Κοιν.Ασφ/σεων (ΦΕΚ Β`152)

Άρθρο 8
Κατάρτιση των εργαζομένων στα μεγάλα τεχνικά έργα

1.Ο Ο.Α.Ε.Δ. και οι εταιρείες ανάδοχοι μεγάλων τεχνικών έργων δύνανται να συμβάλλονται για τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τη μορφή αστικής εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 107 Α.K., με σκοπό την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ατόμων που θα απασχοληθούν στην κατασκευή, επίβλεψη, συντήρηση και λειτουργία των μεγάλων τεχνικών έργων.

2. Η αστική εταιρεία προς επίτευξη του σκοπού της μπορεί, με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., να συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματά, με τεχνολογικό εκπαιδευτικό ιδρύματα, με ερευνητικά κέντρο και βιομηχανικές εταιρείες τεχνολογικής ανάπτυξης, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ή άλλους εκπαιδευτικούς φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με φυσικό πρόσωπα, με ενώσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, καθώς και με εκπαιδευτικούς φορείς των κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς τρίτων χωρών.

3. Η σύμβαση της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού αποτελεί το καταστατικό της αστικής εταιρείας, το οποίο συντάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 741 επ. του Α.Κ., και περιλαμβάνει όλους τους ειδικούς όρους, όπως αυτοί έχουν εγκριθεί από τα Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. και της συμβαλλόμενης εταιρείας.

4. Οι συνιστώμενες για το σκοπό αυτόν αστικές εταιρείες διαλύονται μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου τεχνικού έργου και εντός δώδεκα (12) μηνών από την απόδοσή του για εκμετάλλευση ή λειτουργία.

Άρθρο 9
Μέτρα για την εποχιακή απασχόληση μακροχρονίως ανέργων
Στα κριτήρια των περιπτώσεων α` έως δ` της παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (ΦΕK 28 Α`) προστίθεται για κάθε περίπτωση και αυτό του μακροχρονίως ανέργου. Ως τέτοιος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στον Ο.Α.Ε.Δ. για διάστημα δώδεκα (12) τουλάχιστον συνεχών μηνών.

Άρθρο 10
Παροχές ασθενείας σε είδος στους ηλικιωμένους μακροχρονίωςανέργους

1. Άνεργοι μακροχρονίως ηλικίας άνω των πενήντα πέντε (55) ετών καλύπτονται από το Ι.K.A. για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος.εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α. Έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον τρεις χιλιάδες ημερομίσθια στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του Ι.Κ.Α.. Για τη συμπλήρωση των ημερομισθίων αυτών λαμβάνεται υπόψη και χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στην ομοειδή ασφάλιση άλλου φορέα.

β. Έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στον Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) τουλάχιστον συνεχών μηνών, πριν από την ημερομηνία υπαγωγής τους στον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος του Ι.Κ.Α..

2. Για την ασφάλιση των παραπάνω προσώπων ο Ο.A.Ε.Δ. καταβάλλει μηνιαία εισφορά στο Ι.K.Α. ίση με ποσοστό 6,45% έτη του εκάστοτε βασικού ημερήσιου επιδόματος ανεργίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την κάλυψη του ανέργου, ο τρόπος απόδοσης της σχετικής εισφοράς από τον Ο.A.Ε.Δ. στο Ι.Κ.Α. και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρ. 1 του άρθρου αυτού.

3. Η προβλεπόμενη από την παρ. 1 του άρθρου αυτού ασφαλιστική κάλυψηαρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και λήγει με την ανάληψηεργασίας ή με τη συνταξιοδότησή τους από οποιονδήποτε ασφαλιστικόοργανισμό.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.18 Ν.3144/2003,ΦΕΚ Α 111/8.5.2003.

4. Εργοδότες που επιχορηγούνται από το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ., εφόσον στα πλαίσια του προγράμματος αυτού προσλάβουν άτομο που είχε υπαχθεί στις ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου αυτού. λαμβάνουν έτη ένα (1) έτος από τον Ο.Α.Ε.Δ. πρόσθετη επιχορήγηση, με σκοπό την κάλυψη μέρους των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία εισφορών για την κάλυψη του μισθωτού στον κλάδο ασφάλισης παροχών ασθενείας σε είδος του Ι.Κ.Α., ίση με το ποσό που ορίζεται κάθε φορά στην υπουργική απόφαση του άρθρου 6 του παρόντος νόμου για την επιχορήγηση των εργοδοτών που μετέχουν στο πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας του Ο.A.Ε.Δ..

Άρθρο 11
Επιχορήγηση εργοδοτών για την κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους εργασίας

1. Από την ισχύ του παρόντος νόμου και έως τις 31.12. 1997, οι μη εποχιακές ιδιωτικές επιχειρήσεις δύνανται να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα μείωσης του έμμεσου μη μισθολογικού κόστους εργασίας για την πρόσληψη νέων ηλικίας από είκοσι (20) έως είκοσι εννέα (29) ετών, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών πριν από την ένταξή τους στο πρόγραμμα δεν έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού τους και

β. για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών από την ένταξή τους στο πρόγραμμα δεν θα προβούν σε μείωση του προσωπικού τους.

2. Οι προσλαμβανόμενοι από τις παραπάνω επιχειρήσεις νέοι και νέες ηλικίας από είκοσι (20) έως είκοσι εννέα (29) ετών συνάπτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας τουλάχιστον 12μηνης διάρκειας.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα εφαρμόζονται ως προς την ασφάλιση τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του οικείου φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

3. Οι εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό λαμβάνουν από τον Ο.Α.Ε.Δ. μέρος των καταβαλλόμενων μηνιαίως ασφαλιστικών εισφορών που τους αναλογούν, το οποίο ανέρχεται στις 30.000 δρχ. το μήνα για κάθε μισθωτό, για τους πρώτους τέσσερις (4) μήνες της σύμβασης. και στις 35.000 δρχ. το μήνα για τους τελευταίους τέσσερις (4) μήνες της 12μηνης σύμβασης.

4. Οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι ανεξάρτητες από την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος νέων θέσεων εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Άρθρο 12
Σύνθεση Δ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ.

1. Το άρθρο 8 του ν.1387/19θ3 (ΦΕΚ 110 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

1. Η σύνθεση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. καθορίζεται ως εξής:

α. Ο Διοικητής του Οργανισμού. ως Πρόεδρος. ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων.

β. Ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που υποδεικνύεται από τον οικείο Υπουργό με τον αναπληρωτή του.

γ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. που υποδεικνύεται από τον οικείο Υπουργό με τον αναπληρωτή του.

δ. Δύο (2) εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που υποδεικνύονται από τον οικείο Υπουργό με τους αναπληρωτές τους.

ε. Ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης, που υποδεικνύεται από τον οικείο Υπουργό με τον αναπληρωτή του.

στ. Τέσσερις (4) εκπρόσωποι των μισθωτών, που υποδεικνύονται από τη Γ.Σ.Ε.Ε. με τους αναπληρωτές τους, από τους οποίους ο ένας για αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.A.Ε.Δ.

ζ. Δύο (2) εκπρόσωποι των υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Δ.. που εκλέγονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 30 του ν. 1836/1989.

η. Πέντε (5) εκπρόσωποι των εργοδοτών με τους αναπληρωτές τους, που υποδεικνύονται ως εξής: Τρεις από το Σ.Ε.Β., ένας από τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ένας από την Ε.Σ.Ε.Ε.. Ένας από αυτούς υποδεικνύεται από κοινού και ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.A.Ε.Δ..

Σε περίπτωση ασυμφωνίας ο αντιπρόεδρος αυτός προτείνεται από το Σ.Ε.Β.

2. Με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη συγκρότηση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.. μεταξύ των δύο κατά τα άνω υποδεικνυομένων. ορίζεται ο Α και ο Β: Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ..

Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Προέδρου, προεδρεύει στο Δ.Σ. ο πρώτος κατά τη σειρά ορισμού των Αντιπροέδρων και αν και αυτός απουσιάζει ή κωλύεται, ο δεύτερος Αντιπρόεδρος.

3. Ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί με απόφασή του, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να εκχωρεί ορισμένες από τις αρμοδιότητές του στους αντιπροέδρους του Οργανισμού.

4. Στους αντιπροέδρους στους οποίους εκχωρούνται αρμοδιότητες κατά την προηγούμενη παράγραφο καταβάλλεται, ανάλογα με την απασχόλησή τους, πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση. Η αποζημίωση αυτή, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τα τρία πέμπτα (3/5) των τακτικών αποδοχών του Διοικητή του Ο.A.Ε.Δ., καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Οργανισμού.

5. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι γενικοί διευθυντές του Ο.Α.Ε.Δ..

6. Για τη θητεία των μελών, τη λειτουργία του Δ.Σ., τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις κυβερνητικού επιτρόπου, νομικού συμβούλου και γραμματέα και τον καθορισμό της αποζημίωσης των συμμετεχόντων ισχύουν οι κείμενες διατάξεις”.

2. Από την ισχύ του παρόντος νόμου λήγει η θητεία των μελών του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. και εντός τριών (3) μηνών συγκροτείται το Δ.Σ. αυτού, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου. Η θητεία ταυ νέου Δ.Σ. λήγει την 31.12.1996. Μέχρι τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ., αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί με την προηγούμενή του σύνθεση.

Άρθρο 13
Μέτρα για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των ανέργων

1. Ο Ο.A.Ε.Δ. εφαρμόζει προγράμματα ενίσχυσης της κινητικότητας των ανέργων με στόχο την απασχόλησή τους. Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν:

α. Επιδοτούμενοι άνεργοι του Ο.A.Ε.Δ., κάτοικοι των νομών στους οποίους η εγγεγραμμένη ανεργία υπερβαίνει τον αντίστοιχο εθνικό μέσο όρο.

β. Μακροχρονίως άνεργοι ηλικίας άνω των σαράντα πέντε (45) ετών. κάτοικοι των νομών του εδαφίου α`. Ως μακροχρονίως άνεργος θεωρείται ο εγγεγραμμένος του Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) τουλάχιστον συνεχών μηνών.

γ. Ιδιωτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και εκείνες που λειτουργούν σε νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, που μπορούν να απασχολήσουν ανέργους των εδαφίων α` και β` του άρθρου αυτού.

δ. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης και απασχολούν πάνω από 150 άτομα.

2. Τα προγράμματα της παραγράφου 1 περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

α. Θεωρητική κατάρτιση στην περιοχή του τόπου κατοικίας του ανέργου, η οποία πραγματοποιείται:

αα. στον Ο.A.Ε.Δ., με ένταξη του ανέργου σε προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.).

αβ. σε Πιστοποιημένα κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.).

β. Πρακτική άσκηση διάρκειας κατ’. ανώτατο όριο ενός (1) μηνός, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στον τόπο υποδοχής.

γ. Απασχόληση στην επιχείρηση, χρονικής διάρκειας δώδεκα (12) τουλάχιστον μηνών, με δυνατότητα ένταξης κατά προτεραιότητα στα προγράμματα του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.

δ.`Εξοδα μετεγκατάστασης που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα εδάφια α` και β` της παραγράφου αυτής δεν είναι υποχρεωτικής εφαρμογής για την επιχείρηση που εντάσσεται στο πρόγραμμα.

3. Το κόστος που προκύπτει από τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των εκπαιδευομένων βαρύνει τον Ο.Α.Ε.Δ. και μπορεί να προέρχεται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

4. Επιδοτούμενοι άνεργοι, που θα βρίσκουν θέσεις εργασίας εκτός του τόπου κατοικίας τους και αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν, δύνανται να προεισπράξουν τα μη καταβληθέντα επιδόματα ανεργίας, λαμβάνοντας εφάπαξ το ήμισυ τουλάχιστον των χρημάτων που αντιστοιχούν σ` αυτά, εφόσον η μετεγκατάστασή τους πραγματοποιηθεί σε τόπο εργασίας που απέχει τουλάχιστον εκατό (100) χιλιόμετρα από τον παλαιό τόπο εργασίας και κατοικίας τους. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. που προσδιορίζει τους όρους της χορήγησής του.

5. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.K.) αναλαμβάνει την επί διετία επιδότηση του ενοικίου του μετακινουμένου από την έναρξη της πρακτικής άσκησης στην επιχείρηση, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής απόφασης του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ.. Στην ίδια απόφαση καθορίζονται και οι όροι δανειοδότησης για απόκτηση μόνιμης κατοικίας μετά πάροδο διετίας από την εγκατάσταση του ανέργου στον τόπο υποδοχής.

6. Οι όροι για την εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου, καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ..

Άρθρο 14
Περιφερειακά Παρατηρητήρια Απασχόλησης (ΠΕ.ΠΑ.)

1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 4 του ν. 1836/1989,. όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.. μπορεί να συνιστώνται Περιφερειακά Παρατηρητήρια Απασχόλησης (ΠΕ.Π.Α.), με τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, εποπτευόμενα από τον Ο.Α.Ε.Δ.. με σκοπό:

α. Την έρευνα και ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. με στόχο την ποσοτική και την ποιοτική ανάλυση και καταγραφή της αγοράς εργασίας.

β. Τη δημιουργία του εθνικού και των περιφερειακών παρατηρητηρίων απασχόλησης.

γ. Το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων, πρωτοβουλιών, πιλοτικών δράσεων και καινοτομικών ενεργειών, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή `Ένωση.

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Απασχόλησης Αττικής. χαρακτηρίζεται ως εθνικό για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή `Ένωση και το συντονισμό των δράσεων των ΠΕ.Π.Α..

2. Στα Δ.Σ. των ΠΕ.Π.Α. της παρ. 1 συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Ο.Α.Ε.Δ., της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε.), των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Η σύνθεση των Δ.Σ. και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά τη λειτουργία τους καθορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις της παρ. 1 του άρθρου αυτού`.

2. Οι σκοποί που αναφέρονται ανωτέρω στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου αποτελούν και σκοπούς των ήδη συσταθένταιν, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, Πειραματικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής κατάρτισης και Απασχόλησης (Π.Ι.Ε.Κ.Α.).

3. Τα συσταθέντα Π.Ι.Ε.Κ.Α.. με βάση τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 4 του ν. 1836/1989, όπως ισχύει, παραμένουν σε λειτουργία, ενώ οι ρυθμίσεις οι σχετικές με τη λειτουργία τους προσαρμόζονται στα προβλεπόμενα από το άρθρο αυτό.

Ο συνολικός χρόνος προσαρμογής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 15
Γραφεία Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων

1. Οι Ο.Τ.Α., τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια και οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών δύνανται να συνάπτουν προγραμματικές συμφωνίες με τον Ο.Α.Ε.Δ. για τη λειτουργία “Γραφείων Ενημέρωσης Ανέργων”.

Μοναδικός σκοπός των Γραφείων αυτών είναι η ανάπτυξη δράσεων και υπηρεσιών, που θα παρέχονται δωρεάν προς τους ανέργους, με στόχο την υποστήριξή τους και την ενθάρρυνσή τους για την εξεύρεση απασχόλησης.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα Γραφεία Ενημέρωσης και Απασχόλησης, η διασύνδεσή τους με τις υποδομές πληροφόρησης και ενημέρωσης του Ο.Α.Ε.Δ., η συνεργασία τους με τα κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης του Ο.A.Ε.Δ., η περιγραφή του έργου τους, η στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό, καθώς και ο τρόπος συμμετοχής του Ο.Α.Ε.Δ. στις δαπάνες λειτουργίας τους, καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.A.Ε.Δ..

2. Τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια, οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργοδοτών και οι Ο.Τ.A. δύνανται να συνάπτουν προγραμματικές συμφωνίες με τον Ο.Α.Ε.Δ. και να ιδρύουν “Γραφεία Ενημέρωσης Επιχειρήσεων”.

Ο σκοπός των Γραφείων αυτών είναι η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης και ενημέρωσης, για τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης του Ο.A.Ε.Δ. ή άλλων φορέων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν αυτά τα Γραφεία, η διασύνδεσή τους με τις υποδομές πληροφόρησης, και ενημέρωσης του Ο.A.Ε.Δ.. η συνεργασία τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.A.Ε.Δ., η στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό, η περιγραφή του έργου τους, στα πλαίσια υλοποίησης των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης των Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις που διαχειρίζεται ο Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και ο τρόπος συμμετοχής του Ο.A.Ε.Δ. στις δαπάνες λειτουργίας τους καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ..

Άρθρο 16
Διαδικασία για τον καθορισμό προϋποθέσεων για τη νόμιμη διαμονή καιεργασία αλλοδαπών στην Ελλάδα.

1. Εντός μηνός από την ισχύ του παρόντος νόμου, συγκροτείται ειδική επιτροπή καθορισμού των προϋποθέσεων για τη νόμιμη διαμονή και εργασία αλλοδαπών, που δεν είναι υπήκοοι των Κρατών-Μελών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης.

Η ειδική επιτροπή αποτελείται από:

α. Τον πρόεδρο. που ορίζει με τον αναπληρωτή του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

β. Δεκατέσσερα (14) μέλη, που ορίζουν, με τους αναπληρωτές τους, έναν ο Υπουργός Εξωτερικών, έναν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, έναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έναν ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. έναν ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ., δύο η Γ.Σ.Ε.Ε., έναν ο Σ.Ε.Β., έναν η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., έναν η Ε.Σ.Ε.Ε., έναν η ΠΑ.Σ.Ε. ΓΕ.Σ., έναν η ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε., έναν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και έναν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.A.).

γ. Στην επιτροπή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου ένας νομικός επιστήμων, που επιλέγει ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2. Η ειδική επιτροπή συνεδριάζει σε τόπο που από κοινού θα αποφασιστεί στην πρώτη συνεδρίασή της ενώ τη γραμματειακή υποστήριξη της επιτροπής αναλαμβάνει το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας.

3. Η συγκρότηση της ειδικής επιτροπής και ο καθορισμός της αμοιβής των μελών της γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την ισχύ του νόμου αυτού.

4. Εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία συγκρότησής της η ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί προς τα Υπουργεία Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Γεωργίας, Εθνικής `Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας σχέδιο προεδρικού διατάγματος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού.

Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή του σχεδίου προεδρικού διατάγματος από την ειδική επιτροπή, τα προαναφερόμενα Υπουργεία συντάσσουν τελικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που το υποβάλουν στην Οικονομική και κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) για τη διατύπωση των απόψεών της. Μετά τη γνώμη της Ο.Κ.Ε.. οι συναρμόδιοι Υπουργοί προτείνουν την έκδοση προεδρικού διατάγματος, που μεταξύ των άλλων ρυθμίζει, κατά τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων:

α. Τη μέθοδο και τα μέσα καταγραφής των αλλοδαπών, που διαμένουν στην Ελλάδα.

β. Τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τις λοιπές αναγκαίες λεπτομέρειες για την έκδοση της Κάρτας Προσωρινής Άδειας Παραμονής Αλλοδαπών.

γ. Τα μέτρα που θα εφαρμόζονται για όσους αλλοδαπούς αρνούνται ή αμελούν να εφοδιαστούν με την “Κάρτα Προσωρινής Άδειας Παραμονής Αλλοδαπών”.

δ. Τη χρονική διάρκεια ισχύος της Κάρτας Προσωρινής “Άδειας Παραμονής Αλλοδαπών”.

ε. Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επανέκδοση ή ανανέωση της “κάρτας Προσωρινής Άδειας Παραμονής Αλλοδαπών”.

οτ. Το φορέα που θα αναλάβει το έργο της έκδοσης της “Κάρτας Προσωρινής Άδειας Παραμονής Αλλοδαπών”.

5. Μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που αφορά την “Κάρτα Προσωρινής Άδειας Παραμονής Αλλοδαπών”, η ειδική επιτροπή εισηγείται. προς τους αναφερόμενους στην παρ. 4 του άρθρου αυτού Υπουργούς. σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το περιεχόμενο πού αναφέρεται στην παρ. 6 του άρθρου αυτού.

Εντός μηνός από την ημερομηνία υποβολής του σχεδίου προεδρικού διατάγματος από την ειδική επιτροπή, συντάσσεται με την ευθύνη των παραπάνω Υπουργών το τελικό κείμενο του προεδρικού διατάγματος, το οποίο υποβάλλεται στην Ο.K.Ε. για τη διατύπωση των απόψεών της. Μετά τη γνώμη της Ο.Κ.Ε., οι συναρμόδιοι Υπουργοί συντάσσουν το προεδρικό διάταγμα και προβαίνουν στις απαραίτητες για την έκδοσή του διαδικασίες.

6. Το προεδρικό διάταγμα της προηγούμενης παραγράφου ρυθμίζει, κατά τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων:

α. Τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου αλλοδαπός που κατέχει την “κάρτα Προσωρινής Άδειας Παραμονής Αλλοδαπών” να γίνει κάτοχος της “Κάρτας Παραμονής Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας”.

β. Τις προϋποθέσεις της χρονικής κλιμάκωσης της ισχύος της “Κάρτας Παραμονής Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας”.

γ. Κάθε θέμα που αφορά στη νόμιμη εργασία των αλλοδαπών στον ιδιωτικό τομέα, την απασχόλησή τους στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, καθώς και θέματα που αφορούν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και δικαιώματα των αλλοδαπών, που είναι κάτοχοι της Κάρτας αυτής.

δ. Τη διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια που αφορά την έκδοση της “Κάρτας Παραμονής Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας”`.

Άρθρο 17
Στην παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α`) προστίθεται:

“Ο Ο.Ε.Κ. δύναται, μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου (Δ.Σ.). να επιχορηγεί την εταιρία ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Ε. για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδιαν και δαπανών προμήθειας ανταλλακτικών των ενεργειακών συστημάτων του οικισμού ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ. Το ύψος κάθε επιχορήγησης θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού και θα καθορίζεται από το Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ.. μετά από υποβολή αναλυτικού προϋπολογισμού από την εταιρία ΗΛΙAKΟ ΧΩΡΙΟ A.Ε.”.

Άρθρο 18
Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, πλην των εισφορών των τριών (3) τελευταίων μηνών που είναι απαιτητές κατά τη δημοσίευση του παρόντας νόμου, μαζί με τα αναλογούντα σ` αυτές πρόσθετα τέλη, υπολογιζόμενα μέχρι το τέλος του μήνα της δημοσίευσης του νόμου αυτού, καθώς και με τα αυτοτελή πρόσθετα τέλη, τόκους, λοιπές προσαυξήσεις ή επιβαρύνσεις, δικαστικά έξοδα, έξοδα και δικαιώματα εκτέλεσης κ.λπ., κεφαλαιοποιούνται, διακανονίζονται και εξοφλούνται, είτε εφάπαξ είτε με δόσεις άτοκες, ως εξής:

1. Καταβολή εισφορών εφάπαξ:

καταβάλλεται το σύνολο της οφειλής (κύρια εισφορά, πρόσθετα τέλη κ.λπ.). με έκπτωση σε ποσοστό 60% επί των πρόσθετων τελών.

2. Καταβολή εισφορών σε δόσεις:

α) Καταβάλλεται το σύνολο της οφειλής (κύρια εισφορά, πρόσθετα τέλη κ.λπ.) σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση του 40% των πρόσθετων τελών.

β) καταβάλλεται το σύνολο, της οφειλής (κύρια εισφορά, πρόσθετα τέλη κ.λπ.) σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση του 25% των πρόσθετων τελών.

γ) Καταβάλλεται το σύνολο της οφειλής (κύρια εισφορά, πρόσθετα τέλη κ.λπ.) σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία έκπτωση επί των πρόσθετων τελών.

3. Σε όσους επιλέξουν την καταβολή της ρυθμισθείσας οφειλής σε μηνιαίες δόσεις, παρέχεται η δυνατότητα της εκ των υστέρων εξόφλησης των υπολειπόμενων δόσεων εφάπαξ,. με την προϋπόθεση να μην έχουν απωλέσει τη ρύθμιση, με έκπτωση στα πρόσθετα τέλη κατά το ποσοστό που ισούται με τη διαφορά του ποσού έκπτωσης της επιλεγείσας ρύθμισης και του 60%.

4. Η κατά τα ανωτέρω έκπτωση από τα πρόσθετα τέλη γίνεται τόσο στα οίκοθεν, όσο και στα αυτοτελή πρόσθετα τέλη.

Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) δραχμών.

5. Η αίτηση για το διακονισμό πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

6. `Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση της εφάπαξ καταβολής, θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο της οφειλής τους μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα. από το μήνα δημοσίευσης του παρόντος.

`Όσοι επιλέξουν την καταβολή της οφειλής σε δόσεις, θα πρέπει να προκαταβάλουν το 5% της κεφαλαιοποιούμενης συνολικής οφειλής τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την έκπτωση των πρόσθετων τελών, κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και όχι πέραν του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος.

Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος.

7. Προϋπόθεση υπαγωγής στο διακανονισμό είναι η καταβολή της προκαταβολής, καθώς και όλων των εισφορών που ανάγονται σε χρονική περίοδο που δεν υπάγεται στη ρύθμιση και είναι απαιτητές κατά την ημέρα υπαγωγής σ `αυτή. Σε περίπτωση που οι εισφορές αυτές βεβαιωθούν, δύναται ο εργοδότης να καταβάλλει αυτές και να πιστωθούν κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 παρ.4 του ν.1902/1990, εφόσον δι` αυτού του τρόπου συνεχίζεται η ρύθμιση.

8. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την κεφαλαιοποίηση, θα προσαυξάνεται με τα προβλεπόμενα από την παρ. 3 του άρθρου 21 του ν.1902/1990 πρόσθετα τέλη.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή μιας δόσης πέραν των τριών (3) μηνών, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών, συνεπάγεται την απώλεια του παρεχόμενου με το νόμο αυτόν ευεργετήματος της τμηματικής εξόφλησης των οφειλόμενων εισφορών και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού από κύρια εισφορά με τα αναλογούντα σ.αυτή κατά την ημέρα εξόφλησης πρόσθετα τέλη, επιβαρύνσεις, προσαυξήσεις, αυτοτελή πρόσθετα τέλη κ.λπ..

9. Στο διακανονισμό αυτόν υπάγονται και οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη υπέρ Ι.Κ.Α.-ΕΛΔΕΟ. καθώς και οι εισφορές όλων των οργανισμών επικουρικής ασφάλισης, αρωγής, ασθένειας, πρόνοιας, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, εξαιρουμένων των εισφορών από προαιρετική ασφάλιση.

Οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται και για τις καθυστερούμενες εισφορές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής, των οποίων οι εισφορές συνεισπράττονται από το Ι.Κ.Α..

10. Στην παρούσα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με ειδικές διατάξεις που είναι σε ισχύ.

11. Για όσο διάστημα οι εργοδότες τηρούν τους όρους του διακανονισμού:

α) Αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί.

β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη για παράβαση του α.ν.86/1967,. εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης και αναβάλλεται η εκτέλεση της καταγνωσθείσας ποινής ή διακόπτεται η αρξάμενη εκτέλεση αυτής, η οποία τελικά εξαλείφεται σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης.

γ) Δεν υποβάλλονται αιτήσεις για προσωπική κράτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν.2065/1992. Επίσης αποσύρονται οι υποβληθείσες αιτήσεις, διακόπτεται η εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 21 παρ.7 του ν.1902/1990, που αφορούν το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα των οφειλετών και ανακαλούνται οι ήδη επιβληθείσες απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα για όσο διάστημα είναι συνεπείς με τους όρους της ρύθμισης. Οι κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές για ρύθμιση της οφειλής επιστρέφονται, διατηρούνται δε οι κατατεθείσες για άλλους λόγους ή αντικαθίστανται με νέες που θα καλύπτουν τις δόσεις της παρούσας ρύθμισης.

Οι παραπάνω αναστολές παύουν, εφόσον ο υπόχρεος απωλέσει το δικαίωμα της ρύθμισης.

Σχετικό:  παρ5 του άρθρου 17 του Ν.2538/1997 (Α 242)

12. Το Ι.Κ.Α. και οι άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί κύριας ασφάλισης χορηγούν βεβαίωση ενημερότητας για τη διανειοδότηση – χρηματοδότηση επιχειρήσεων από τράπεζες ή οποιοδήποτε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον η επιχείρηση έχει υπαχθεί στο διακανονισμόκαι τηρεί τους όρους της ρύθμισης.

13. Οι οφειλόμενες στο Ι.K.Α. εισφορές που δεν δύνανται να βεβαιωθούν από το ίδρυμα, μπορούν να ρυθμιστούν με δήλωση του εργοδότη, στην οποία θα προσδιορίζεται η κατά μήνα οφειλή του, Μετά τον οριστικό έλεγχο από το Ι.Κ.A. και τη βεβαίωση των οφειλόμενων εισφορών και εφόσον προκύψουν διαφορές, γίνεται επανυπολογισμός της προκαταβολής και των δόσεων της ρύθμισης και η διαφορά αυτών με τ` αναλογούντα πρόσθετα τέλη, υπολογισμένα από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος, καταβάλλονται μαζί με την τρέχουσα δόση.

14. Οι εργοδότες, που δεν θα υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση ή απωλέσουν αυτήν ή δημιουργήσουν οφειλές περιόδου μεταγενέστερης της ρυθμιζόμενης, εξακολουθούν να ρυθμίζουν αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 112 – 116 του K.Α.-Ι.K.Α.. σε καμία όμως περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να περιέχει ευνοϊκότερους όρους απ` αυτούς της παρούσας ως προς την προκαταβολή και τις δόσεις.

15. Στις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί και είναι ενήμερες με τη ρύθμιση αυτή, χορηγείται βεβαίωση της παρ.7 του άρθρου 39 του ν.2065/1992, με παρακράτηση ποσοστού 30%από τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις τους κατά του Δημοσίου. Ν.Π..Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.. Το ποσοστό αυτό, με απόφαση του αρμοδίου κατά το άρθρο 112 του K.A-Ι.K.A, οργάνου, μπορεί να περιοριστεί μέχρι το 10%. Τα παρακρατούμενα και αποδιδόμενα στο Ι.K.Α. ποσά, αφαιρούνται από την οφειλή των τελευταίων δόσεων. Συμψηφίζονται όμως υποχρεωτικά με τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, οι εκκαθαρισμένες απαιτήσεις από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., δήμους και κοινότητες, των αναδόχων οικοδομοτεχνικών έργων του Δημοσίου οι προερχόμενες από εξόφληση τελικού λογαριασμού, έστω και αν αυτοί είναι ενήμεροι με την παρούσα ρύθμιση.

16.`Οπου από τις κείμενες διατάξεις απαιτείται ως προϋπόθεση για την απονομή σύνταξης από τα ταμεία αυτοτελώς απασχολούμενων η προηγούμενη εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών,. λογίζεται ότι υπάρχει η προϋπόθεση αυτή στην περίπτωση υπαγωγής στον παρόντα διακανονισμό.

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής οφειλόμενης δόσης το αντίστοιχο ποσό αυτής συμψηφίζεται και παρακρατείται από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης του αμέσως επόμενου μήνα.

Άρθρο 19

β Τα ποσά των συντάξεων συνταξιούχων των συγχωνευόμενων στο Ι.K.A.-ΤΕAΜ Φορέων, κλάδων ή Λογαριασμών Επικουρικής Ασφάλισης από την έναρξη ισχύος της συγχώνευσης ανακαθορίζονται ως εξής:

α. Ποσά, τα οποία είναι μικρότερα από το ισχύον κατά την ημερομηνία ισχύος της συγχώνευσης κατώτατο όριο σύνταξης του Ι.K.A.-ΤΕΑΜ. αναπροσαρμόζονται στο κατώτατο αυτό όριο σύνταξης.

β. Ποσό μεταξύ του ποσού του κατώτατου ορίου συντάξεων Ι.K.A.-ΤΕΑΜ και μέχρι του ποσού του κατώτατου ορίου αυτού αυξημένου κατά 50%. καταβάλλονται χωρίς μεταβολή.

γ. Ποσά τα οποία κατά την προηγούμενη της συγχώνευσης ημέρα είναιμεγαλύτερα του ποσού του κατώτατου ορίου συντάξεων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. αυξημένουκατά 50%, συνεχίζουν να καταβάλλονται από το Ε.Τ.Ε.Α.Μ., διατηρουμένης καικαταβαλλομένης της επιπλέον διαφοράς αμετάβλητης μη συμψηφιζομένης με τιςαυξήσεις των συντάξεων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., οι οποίες χορηγούνται επί του ποσούτου κατώτατου ορίου αυξημένου κατά 50%.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.22 Ν.3232/2004,ΦΕΚ Α 48/12.2.2004,με την οποία ορίζεται επίσηςότι: “Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή και επί ποσών συντάξεων συνταξιούχων ήδησυγχωνευθέντων φορέων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης που ευρίσκονται στηδιαδικασία συμψηφισμού τους.

Σχετικό:  το άρθρ.73 παρ.2 Ν.3371/2005, ΦΕΚ Α178/14.7.200

δ. Ποσό, όπως διαμορφώνονται κατά τις ανωτέρω περιπτώσεις της παραγράφου αυτής, δεν υπόκεινται στις μειώσεις που έχουν γίνει στον υπολογισμό της συντάξεως του κύριου ασφαλιστικού φορέα.

ε. Σε περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις και καταβάλλεται ως οργανικό ποσό το προκύπτον κατά τις διατάξεις του συγχωνευόμενου ταμείου.

στ. Σε περιπτώσεις συντάξεων συνταξιούχων, οι οποίοι δεν συνταξιοδοτούνται από φορέα κύριας ασφαλίσεως ή δεν πληρούν τις χρονικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του Ι.Κ.Α.-ΤΕΑΜ, τα ποσά αυτών αναπροσαρμόζονται κατά τις ανωτέρω διατάξεις.

ζ. Τα διαμορφωνόμενα κατά τις προηγούμενες περιπτώσεις ποσά αποτελούν ποσό συντάξεων Ι.K.Α.-ΤΕΑΜ και διέπονται στο εξής από τις διατάξεις της νομοθεσίας αυτού.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 11 του καταστατικού του Ι.Κ.A.-ΤΕΑΜ (π.δ/μα 995/1980, ΦΕK 251Α`), καταργούνται.

3. Η ισχύς της διάταξης αυτής, αρχίζει από 1ης Ιουλίου 1996.

Άρθρο 20
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 Ν.2556/1997,ΦΕΚ Α`270,αντικαταστάθηκε πάλι με την παράγραφο 1 άρθρου 34 Ν.3996/2011, ΦΕΚ Α 170/5.8.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2 του άρθρου 92 του ν.4387/2016

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!: Με την περίπτωση 6 της υποπαραγράφου ΙΑ.4 του άρθρου πρώτου τουΝ.4093/2012,ΦΕΚ Α 222,όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ.3άρθρου 34 Ν.4111/2013,ΦΕΚ Α`18/25.1.2013 (Διόρθ.σφαλμ. ΦΕΚ Α 33/7.2.2013)

1. Από 1.1.2011 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.)καταβάλλεται στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, τωνοργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και ΚοινωνικήςΑσφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), απότους φορείς από τους οποίους συνταξιοδοτούνται, εφόσον πληρούν αθροιστικάτις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου να έχουν συμπληρώσει την 1η Ιανουαρίου2011 το 60ό έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας,καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεναπαιτείται όριο ηλικίας.

β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικέςκαι βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σεμισθωτό, να μην υπερβαίνει το ποσό των οχτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήνταδύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ).

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά πουαντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά τηνεκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνεςμητέρες (ν. 1892/1990, άρθρο 63 παρ. 4, όπως ισχύει), καθώς και σταπρονοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ήφορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τοποσό των εννέα χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων ευρώκαι έντεκα λεπτών (9.884,11 ευρώ).

δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενοή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό τωνδεκαπέντε χιλιάδων τριακοσίων ογδόντα ευρώ και ενενήντα λεπτών (15.380,90ευρώ).Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φΟρολογίαςεισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης πουκαταβάλλεται κατά το μήνα έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, στο οποίοσυμπεριλαμβάνονται και ταπάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα καιεπιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα οκτακόσια πενήντα (850,00) ευρώ.

Το ποσό σύνταξης, όπως προσδιορίζεται από το πρώτο εδάφιο, δεν πρέπει ναυπερβαίνουν κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης και όσοι καταστούνσυνταξιούχοι μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και έως την 31.12.2011.

Για κάθε έτος, αρχής γενομένης από 1.1.2012 και εξής, εξετάζεται τοκαταβαλλόμενο ως ανωτέρω ποσό συντάξεων κατά το μήνα έκδοσης της υπουργικήςαπόφασης της παραγράφου 5 ή το δικαιούμενο ποσό συντάξεων κατά τον πρώτοπλήρη μήνα συνταξιοδότησης, αν η συνταξιοδότηση χωρεί μετά την έκδοση τηςυπουργικής απόφασης.

στ) Διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

2.Το Ε.Κ.Α.Σ. χορηγείται και σε εκείνους που καθίστανται συνταξιούχοιτων ανωτέρω οργανισμών κύριας ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, εφόσονσυντρέχουν στο πρόσωπο τους οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1.

Στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μετά τηνημερομηνία αυτή, το Ε.Κ.Α.Σ. καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήναεκείνου που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους.

3.Ποσό επιδόματος:

α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές),μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι επτά χιλιάδες επτακόσιαδεκαπέντε ευρώ και εξήντα πέντε λεπτά (7.715,65 ευρώ) καταβάλλεται επίδομαδιακόσια τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) μηνιαίως.β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώκαι εξήντα έξι λεπτά (7.715,66 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδωντετρακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ) καταβάλλεταιποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:βα. Από επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα έξι λεπτά (7.715,66ευρώ) και μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων δεκαοκτώ ευρώ και είκοσι έξιλεπτών (8.018,26 ευρώ) ποσό εκατόν εβδομήντα δύο ευρώ και πενήντα λεπτών(172,50 ευρώ).

ββ. Από οκτώ χιλιάδες δεκαοκτώ ευρώ και είκοσι επτά λεπτά (8.018,27 ευρώ)και μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων διακοσίων δεκαεννέα ευρώ και ενενήντατριώνλεπτών (8.219,93 ευρώ) ποσό εκατόν δέκα πέντε ευρώ (115,00 ευρώ).

βγ. Από οκτώ χιλιάδες διακόσια δεκαεννέα ευρώ και ενενήντα τέσσερα λεπτά(8.219,94 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύοευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ) ποσό πενήντα επτά ευρώ και πενήνταλεπτών (57,50 ευρώ). γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχουςαναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη,το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών.

Προκειμένου για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, οποιαδήποτε μεταβολή στοποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στοοποίο καταβάλλεται το Ε.Κ.Α.Σ., δεν επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσότου επιδόματος.Στις περιπτώσεις συνδικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου, τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ.επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπεταιαπό τη νομοθεσία του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

4.Για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις γιατη λήψη του Ε.Κ.Α.Σ. για το μέχρι 31.12.2010 χρονικό διάστημα, πλην όμως δενάσκησαν το δικαίωμα τους ή δεν τους καταβλήθηκε το επίδομα και, εφόσον δενέχει επέλθει παραγραφή σύμφωνα με το άρθρο 137 του ν. 3655/2008 και την παρ.6 του άρθρου 40 του α.ν. 1846/1951, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24του ν. 2556/1997, όπως ισχύουν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

5.Από 1.1.2012 και εξής και σε ετήσια βάση τα ποσά που αναφέρονται σταεισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού δύνανται νααναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας καιΚοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μεβάση το ποσοστό αύξησης του εισοδήματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πουαναφέρεται στο κριτήριο β` της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου καιαντιστοιχεί σε συνταξιούχο πλήρους κατώτατου ορίου κύριας σύνταξης γήρατοςτου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς προσαυξήσεις. Με την ίδια απόφαση δύνανται νααναπροσαρμόζονται και τα ποσά τουΕ.Κ.Α.Σ. για τις από 1.1.2012 και εφεξής ετήσιες χρονικές περιόδους, με βάσητην εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους αναπροσαρμογής.Τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. που καταβλήθηκαν από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα δενλαμβάνονται υπόψη για την εξέταση της συνδρομής των εισοδηματικών κριτηρίωντης παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.

6. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από περισσότερους του ενόςασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης, το Δημόσιο ή το NAT επιλέγουν μεαίτηση τους τον φορέα που θα καταβάλλει το επίδομα. Σε περίπτωση υποβολήςανακριβούς δήλωσης εκ μέρους του συνταξιούχου είτε για τον φορέα καταβολήςτου επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, καθώς και σε περίπτωσηπολλαπλής είσπραξης του επιδόματος, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά τουεπιδόματος παρακρατούνται στο διπλάσιο, από το ποσό της κύριας σύνταξης, σεέξι (6) μηνιαίες δόσεις, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ασφαλιστικούοργανισμού.

7. Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος για κάθεέτος διενεργείται το αργότερο μέχρι το τέλος του Απριλίου του αντίστοιχουέτους και σε καμία περίπτωση δεν χορηγούνται ποσά Ε.Κ.Α.Σ. σε μη δικαιούχουςαπό την 1η Μαΐου του ίδιου έτους.

8.Το ποσό του Ε.Κ.Α.Σ. δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ τουΚλάδου Ασθένειας των οικείων ταμείων ούτε στην Εισφορά ΑλληλεγγύηςΣυνταξιούχων του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 (Α`115).

9.Η δαπάνη των ασφαλιστικών φορέων για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ.καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

10.Το Ε.Κ.Α.Σ. αποτελεί ειδική μη ανταποδοτικού τύπου παροχή σε χρήμα,καταβαλλόμενο με την προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα και δενεξάγεται.

11.Ελάχιστη παροχή κατά την έννοια του άρθρου 58 του Κανονισμού (ΕΚ) 883/2004 είναι το ποσό της βασικής σύνταξης του άρθρου 2 του ν. 3863/2010,όπως διαμορφώνεται κάθε φορά. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν απότην ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου. Εκκρεμείς αιτήσειςσυνταξιοδότησης κρίνονται με τις ανωτέρω διατάξεις.

Άρθρο 21
Από 1ης Ιανουαρίου 1997 και εφεξής τα κατώτατα όρια συντάξεων έως το ύψος των εκάστοτε ισχυόντων κατωτάτων ορίων του Ι.Κ.Α., καθώς και οι προσαυξήσεις τους, λόγω οικογενειακών βαρών, που χορηγούν οι φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Ν.Α.Τ.. πλην Ο.Γ.Α.. αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή του έτους που αφορά την αναπροσαρμογή, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Οι σχετικές αυξήσεις χορηγούνται εξ ημισείας την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθορίζεται και το καταβλητέο από 1ης Ιανουαρίου του επόμενου της αυξήσεως ημερολογιακού έτους, διορθωτικό ποσό που τυχόν προκύπτει, λόγω διαφοράς μεταξύ του καθορισθέντος και του πραγματικού ποσοστού αυξήσεως του παραπάνω δείκτη.

Άρθρο 22

1. Οι υποχρεώσεις των δήμων και κοινοτήτων προς το Ι.K.Α. και ΤΥΔΚΥ από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτου, απαλλάσσονται από τις πρόσθετες προσαυξήσεις,επιβαρύνσεις κ.λπ.. Οι οφειλές που απομένουν εξοφλούνται σε εξήντα (60) άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (K.Α.Π.).

Η παρακράτηση και απόδοση των οφειλών αυτών γίνεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εκάστοτε καταβολή από τους κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), με βάση τις σχετικές καταστάσεις που αποστέλλει το Ι.Κ.A. και το ΤΥΔΚΥ, από τις οποίες προκύπτει το ποσό οφειλής της κάθε δόσης, καθώς και ο υπόχρεος Ο.Τ.Α..

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος, οι δε λοιπές δόσεις με την κατανομή του κάθε μήνα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.A.Π.).

Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο, των τριάντα χιλιάδων (30.000) δραχμών.

2. Οι τρέχουσες απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται κανονικά μέσα στις νόμιμες προθεσμίες. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των παραπάνω εισφορών από τους υπόχρεους δήμους και κοινότητες, αυτές παρακρατούνται υποχρεωτικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τη εκάστοτε καταβολή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύστερα από σχετική ειδοποίηση των παραπάνω ασφαλιστικών οργανισμών προς το ταμείο αυτό και αποδίδονται στο Ι.K.Α. και στο ΤΥΔΚΥ.

Η εν λόγω ειδοποίηση υποβάλλεται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη λήξη της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία των ασφαλιστικών οργανισμών προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, πιστώνονταιδε κατά παρέκκλιση της παραγράφου 4 του άρθρου 21 του ν. 1902/1990.

Οι προαναφερόμενες εισφορές αποδίδονται στους δικαιούχους ασφαλιστικούς οργανισμούς από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή της ειδοποίησης.

3. Για τους δήμους και κοινότητες που υπάγονται, στη παρούσα ρύθμιση εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 18 του νόμου αυτού και χορηγούνται βεβαιώσεις για λήψη χρημάτων από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., δανειοδότηση – χρηματοδότηση από τράπεζες ή οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα και θεώρηση βιβλίων και στοιχείων.

Άρθρο 23
Μετά το εδάφιο α` της παρ. 2 του άρθρου 25 του α.ν. 1846/1951 και προ των δύο τελευταίων εδαφίων της ίδιας παραγράφου προστίθενται εδάφια β`, γ` και δ` που έχουν ως εξής:

“Για τα κατασκευαζόμενα ιδιωτικά οικοδομικά έργα και οικοδομικές εργασίες οι κατ` ελάχιστον καταβλητέες εισφορές υπολογίζονται με βάση τις ημέρες εργασίας που απαιτούνται για την κατασκευή τους, όπως οι ημέρες αυτές προσδιορίζονται από τον κανονισμό που προβλέπει η α` περίοδος του β` εδαφίου της παρ. 2 του επόμενου άρθρου, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 1902/1990(ΦΕΚ 138 Α`)

Οι κατά τα ανωτέρω υπολογιζόμενες ημέρες εργασίας, χωρίς να συναρτώνται κατ` ανάγκη με την απασχόληση συγκεκριμένου προσώπου, λογίζονται ως πραγματοπουηθείσες και οι αναλογούσες σ` αυτές εισφορές καθίστανται απαιτητές χωρίς καμία περαιτέρω εκκαθάριση, πλην αν ρητώς με διάταξη νόμου ή κατ` εξουσιοδότηση νόμου εκδοθέντος κανονισμού ορίζεται άλλως. Εφόσον όμως μεταγενεστέρως για την ίδια εργασία διαπιστώθηκε απασχόληση συγκεκριμένων προσώπων σε ημέρες πρόσθετες των ήδη δηλωθεισών, για τη οποία έχουν ήδη υπολογισθεί οι κατ` ελάχιστον καταβλητέες εισφορές, για καθεμία από τις ημέρες αυτές συμψηφίζεται το ποσό των εισφορών που έχει ήδη υπολογισθεί γι` αυτήν.

Για κάθε υπολογισμό ελάχιστων καταβλητέων εισφορών που έγινε από 1.1.1993 μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος, ως και για οικοδομικά έργα και οικοδομικές εργασίες που εκτελέστηκαν ωσαύτως μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος και δεν δηλώθηκε απασχόληση, ισχύουν οι παρούσες διατάξεις”.

Σχετικό: υπ` αριθμ. 1039/2006, απόφαση ΣτΕ

Σχετικό: υπ` αριθμ. 1004/2009, 1005/2009,3227/2009 ,348/2009, 1068/2009, 1072/2009, 1078/2009, 1340/2009, 1593/2009,1690/2009, 1815/2009, 3871/2009, 994/2010,1325/2009 αποφάσεις ΣΤΕ.

Σχετικό:  υπ` αριθμ. 1262/2009, 839/2010,1489/2010 αποφάσεις ΣΤΕ.

Σχετικό: 119/2011, 3145/2011,3302/2011 αποφάσεις ΣΤΕ.

Άρθρο 24
Χορήγηση Επιδόματος Παραγωγικότηταςστους υπαλλήλους O.Α.Ε.Δ. – Ο.Ε.Κ. – Ο.Ε.Ε.

1. Από 1ης Ιουλίου 1996 χορηγείται ειδικό επίδομα αυξημένης ευθύνης και παραγωγικότητας στους τακτικούς και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου υπαλλήλους που υπηρετούν στον Ο.A.Ε.Δ.. στον Ο.Ε.Κ. και στον Ο.Ε.Ε. ή είναι αποσπασμένοι από τους Οργανισμούς αυτούς στο Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το επίδομα αυτό παρέχεται επίσης στο αποσπασμένο από άλλες υπηρεσίες στους παραπάνω Οργανισμούς προσωπικό στους απασχολούμενους από τους Οργανισμούς με σχέση έμμισθης εντολής (νομικούς συμβούλους – δικηγόρους),ως και στον ελεγκτή ιατρό του Ο.Α.Ε.Δ. και στους δικηγόρους του Ι.Κ.Α..

2. Το ύψος του παραπάνω επιδόματος ως και κάθε λεπτομέρεια που αφορά τη χορήγηση του επιδόματος αυτού, καθορίζεται εκάστοτε με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά γνώμη των Δ.Σ των άνω Οργανισμών.

3. Η απαιτούμενη δαπάνη για την καταβολή του άνω επιδόματος κατά κατηγορία και κλάδο υπαλλήλων, θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των οικειων ως άνω Οργανισμών, σύμφωνα με τις ειδικότερες διακρίσεις της παραπάνω απόφασης.

Άρθρο 25
Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού

1. Στο εδάφιο ιδ` της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 A.) προστίθενται τα εξής:

καθώς και το προσωπικό του Εθνικού κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζομένης Επαγγελματικής κατάρτισης και το προσωπικό του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης (Π.Ι.Ε.K.Α.) Αττικής.”.

2. Το ειδικό μηνιαίο επίδομα των 18.000 δραχμών που χορηγείται από 1ης Ιουλίου 1992. σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 A`) στους προϊσταμένους της Νομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), καθώς και σε όλους τους δικηγόρους των Οργανισμών αυτών και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.A.Ε.Δ.), χορηγείται από 1ης Ιανουαρίου 1996 και στο νομικό σύμβουλο του Ο.Α.Ε.Δ..

Άρθρο 26
Ρύθμιση θεμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης

1. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκδίδονται μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., οι κατά την δημοσίευση του παρόντος λειτουργούσες στους νομούς της χώρας Εκπαιδευτικές Μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. (Σχολές Μαθητείας (Σ.Μ.). Ινστιτούτα Επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.K.). κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.K.). κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης κοινωνικούΑποκλεισμού (Κ.Ε.Κ. Κοινωνικού Αποκλεισμού) κλπ.) και οι Εκπαιδευτικές Μονάδες που θα ιδρυθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού μπορεί να συγκροτούνται σε ενιαία ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕKΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚAΤΑΡΤΙΣΗΣ (Κ.Ε.Τ.Ε.Κ.).

1.1. Η διάρθρωση και λειτουργία των Κ.Ε.Τ.Ε.K. ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.. Με τις ίδιες αποφάσεις ρυθμίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια, για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

2. Το άρθρο 7 του ν. 709/1977 (ΦΕΚ 282 A`) αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 7

Διαμονή, περίθαλψη, ψυχαγωγία και άθληση των καταρτιζομένων στις Εκπαιδευτικές Μονάδες τουΟ.Α.Ε.Δ.

1. Σε όσους παρακολουθούν προγράμματα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Μαθητεία) στις Εκπαιδευτικές Μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ.. μπορεί να τους παρέχεται τροφή και στέγη δωρεάν στις Μαθητικές Εστίες που λειτουργεί για το, σκοπό αυτόν ο Ο.A.Ε.Δ. ή σε άλλα κατάλληλα Ιδρύματα ή καταστήματα, με ανάθεση των υπηρεσιών αυτών κατά τις κείμενες εκάστοτε διατάξεις.

`Όπου δεν μπορεί ο Ο.Α.Ε.Δ. να παρέχει υπηρεσίες στέγασης και σίτισης κατά τον παραπάνω τρόπο είναι δυνατόν, με απόφαση του Δ.Σ. αυτού, που εκδίδεται κατά περίπτωση, να συμμετέχει σ` αυτές με ημερήσιο επίδομα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με την ίδια απόφαση.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της παροχής των υπηρεσιών αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ..

2. Στους εκπαιδευόμενους στις Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. που δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αυτές παρέχονται από το Ι.Κ.A. με δαπάνες του Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι να συμπληρωθούν οι κατά τις ισχύουσες διατάξεις προϋποθέσεις.

Το ύψος και ο τρόπος απόδοσης από τον Ο.Α.Ε.Δ. στο Ι.Κ.Α. της απαιτούμενης δαπάνης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη των Δ.Σ. ταυ Ο.Α.Ε.Δ. και του Ι.Κ.A..

3. Ο Ο.A.Ε.Δ. μπορεί να προβαίνει με δαπάνες του στη λήψη μέτρων προληπτικής υγιεινής για τους επαγγελματικά καταρτιζόμενους στις Εκπαιδευτικές του Μονάδες.

4. Ο Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να προβαίνει σε δαπάνες για Ψυχαγωγία, άθληση και πολιτιστική ανύψωση των εκπαιδευομένων του μετά από απόφαση του Δ.Σ. αυτού.”

3. Στο άρθρο 8 του ν. 709/1977 προστίθενται παράγραφοι 4, 5, 6 και 7, που έχουν ως εξής:

“4. Οι καταρτιζόμενοι σε Εκπαιδευτικές Μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ.: α) Μαθητείας. β) Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και γ) Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.A.Ε.Δ., καθορίζονται οι όροι επιχορήγησης των επιχειρήσεων στις οποίες ασκούνται οι καταρτιζόμενοι. Οι ειδικοί όροι και οι συνθήκες της πρακτικής άσκησης ρυθμίζονται με συμβάσεις πουσυνάπτονται μεταξύ του Ο.Α.Ε.Δ. και των επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων.

5.`Οταν ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν διαθέτει στις Εκπαιδευτικές του Μονάδες την απαραίτητη υποδομή για τη πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων μπορεί να μισθώνει για την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων που προβλέπονται στα εγκεκριμένα εκπαιδευτικό προγράμματα κατάλληλους χώρους από φορείς του Δημοσίου, περιλαμβανομένων των επιχειρήσεων και οργανισμώντοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από φορείς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Μισθωτών και Εργοδοτών, που διαθέτουν τέτοιους χώρους.

6.`Οπου στο ν. 709/1977 και γενικά στη νομοθεσία που διέπει την Επαγγελματική Κατάρτιση που παρέχει ο Ο.A.Ε.Δ. σε άνεργους και εργαζόμενους αναφέρεται ο όρος “Ταχύρρυθμη Επαγγελματική Κατάρτιση” (Τ.Ε.Κ.), στο εξής αντικαθίσταται με τον όρο “Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση” (Σ.Ε.Κ.).

7. Οι διατάξεις των άρθρων 1, 3, 10 και 11 του ν. 709/1977 καταργούνται.”

4. Το άρθρο 9 του ν. 1836/1989 (ΦΕΚ 70 A`) αντικαθίστανται ως εξής:

“Άρθρο 9

1. Ο Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να συνεργάζεται με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ή ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ανάλογα Ιδρύματα και Ινστιτούτα των Κρατών Μελών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης ή Τρίτων Χωρών, για τη συγγραφή βιβλίων και εκπαιδευτικών πακέτων, το σχεδιασμό, την υλοποίηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων: α) για την επαγγελματική κατάρτιση και β) για την επιμόρφωση του προσωπικού του Ο.Α.Ε.Δ..

2. Με τα παραπάνω ιδρύματα και Ινστιτούτα ο Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να υλοποιεί προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης για το προσωπικό του. Το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του Δ.Σ. ταυ Ο.Α.Ε.Δ..

3. Με τα Ιδρύματα και Ινστιτούτα της παραγράφου 1 ο Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να συνεργάζεται και για τη διενέργεια ερευνών σχετικών με τους τομείς των δραστηριοτήτων του.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., ρυθμίζονται οι όροι συνεργασίας και η χρηματοδότησή της που μπορεί να βαρύνει ολικά ή μερικά τον Ο.Α.Ε.Δ..

5. Με σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ του Ο.Α.Ε.Δ. και των Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων της παραγράφου 1, ρυθμίζονται οι ειδικοί όροι συνεργασίας και ο επιμερισμός των δαπανών.”

5. Ο Ο.Α.Ε.Δ. με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να αναλαμβάνει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πρακτικό ήθεωρητικό τους μέρος ή στο σύνολό τους. Μπορεί επίσης με απόφαση του Δ.Σ. να παραχωρεί εκπαιδευτικά πακέτα σε φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

5.1. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από Γνώμη τού Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.. ρυθμίζονται οι όροι ανάληψης υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και οι όροι παραχώρησης των εκπαιδευτικών πακέτων.

5.2. Με σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ του Ο.A.Ε.Δ. και των παραπάνω φορέων ρυθμίζονται οι ειδικοί όροι και το κόστος ανάληψης υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τον Ο.Α.Ε.Δ..

5.3. Τα έσοδα από την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οι τυχόν πόροι που θα προέλθουν από την παραχώρηση των εκπαιδευτικών πακέτων περιέρχονται στο Λογαριασμό Εσόδων του Ο.Α.Ε.Δ..

5.4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., καθορίζονται ο σκοπός για τον οποίο θα διαθέτονται οι πόροι που θα προκύπτουν από τις παραπάνω δραστηριότητες, καθώς και οι πόροι που προκύπτουν από την καταβολή διδάκτρων από τους εκπαιδευόμενους στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του Ο.Α.Ε.Δ., ο τρόπος διάθεσής τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

6. Το εδάφιο που προστέθηκε με το άρθρο 24 του π.δ/τος 111/1987 (ΦΕΚ 64` A`) στο άρθρο 64 του β.δ/τος 266/1971 (ΦΕΚ 80 A`) αντικαθίσταται ως εξής:

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού μπορεί να παραχωρείται η χρήση και η εκμετάλλευση των Κυλικείων των Υπηρεσιών του Ο.A.Ε.Δ. σε πρόσωπα που επιλέγονται μετά από γνώμη της Επιτροπής που συγκροτείται, για το σκοπό αυτόν, με Απόφαση του Διοικητή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του β.δ/τος 803/1970 (ΦΕΚ 1 Α`).

Η χρήση και εκμετάλλευση Κυλικείων που θα εξυπηρετούν περισσότερα από πεντακόσια (500) άτομα θα παραχωρείται σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού. Οι όροι ανάθεσης και διεξαγωγής του πλειοδοτικού διαγωνισμού θα καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ..

Αν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού δεν υποβληθεί προσφορά ή αν ο διαγωνισμός αποτύχει ή αν κριθεί ασύμφορο το αποτέλεσμά του, η επιλογή των προσώπων για την ανάθεση της χρήσης και εκμετάλλευσης και των κυλικείων αποφασίζεται από το Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μετά από γνώμη της παραπάνω Επιτροπής”.

7. Το αγρόκτημα, επιφανείας 12.467.17 τ.μ.. που βρίσκεται στην θέση “AΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΓΑΝΑΣ” της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Τρίπολης. το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 του α.ν. 31/1967 (ΦΕΚ 97 Α`) και 2 του α.ν. 237/1967 (ΦΕΚ 238 Α`), μεταβιβάστηκε κατά κυριότητα στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε. ΓΕ.Σ.). παραχωρείται δωρεάν στον Ο.Α.Ε.Δ. για την ανέγερση, εγκατάσταση και λειτουργία Κ.Ε.Τ.Ε.K. Αρκαδίας, προς εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής.

Η αποδοχή της δωρεάς αυτής με απόφαση του ΔΣ. του Ο.A.Ε.Δ., στην οποία σημειώνονται όλα τα γνωρίσματα του παραχωρούμενου αγροκτήματος, αποτελεί το νόμιμο τίτλο μεταγραφής υπέρ του Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς άλλη διατύπωση.

Άρθρο 27
Ρύθμιση θεμάτων οικονομικών υπηρεσιών

1. Οι διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982 (ΦΕΚ 70 Α.) και οι διατάξεις του π.δ/τος 696/1982(ΦΕΚ 145 Α`) εφαρμόζονται αναλόγως και στις επιχειρήσεις που επιχορηγούνται για επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού τους σ` όλες τις περιπτώσεις παραβάσεων των όρων των σχετικών προγραμμάτων που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1116/1981 (ΦΕΚ 8 Α`), όπως αυτό διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 25 του ν 1262/1982 και συμπληρώθηκε από το άρθρο 10 του ν. 1836/1989.

1.1. Οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις παράβασης των όρων προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης εργαζομένων ή ανέργων από επιχειρήσεις που επιχορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 1836/1989, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του ν. 2224/1994

2. Στις περιπτώσεις μετακίνησης εκτός έδρας του προσωπικού του Ο.Α.Ε.Δ. για εκτέλεση υπηρεσίας ή μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, μπορεί, κατ` εξαίρεση του άρθρου 17 του ν.δ/τος 496/1974 “Περί Λογιστικού των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου” (ΦΕK 204 Α`), να προκαταβάλλεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι 90% του συνόλου των δικαιολογούμενων εξόδων, με απόδοση λογαριασμού που θα πραγματοποιείται εντός προθεσμίας η οποία θα ορίζεται από τη σχετική για τη μετακίνηση απόφαση του ΔΣ.

2.1. Στις περιπτώσεις που επιβάλλεται να τηρηθεί απόρρητη η μετακίνηση, στο έγγραφο που θα απευθύνει στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών η Υπηρεσία που διατάσσει τη μετακίνηση, θα αναφέρεται ο αριθμός της απόφασης μετακίνησης, η διάρκεια της μετακίνησης και το ποσό της προκαταβολής

Άρθρο 28
Ρύθμιση θεμάτων επιδότησης ανεργίας οικοδόμων

1. Η παρ. 2 του άρθρ. 31 του ν. 2081/1992 (ΦΕΚ 154 A`), καθώς και κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει όμοια θέματα, καταργείται από την ισχύ του παρόντος νόμου.

2. Η παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 2081/1992 αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Για να δικαιούνται επίδομα ανεργίας οι άνεργοι των κατηγοριών της παρ. 1. απαιτούνται:

α) 120 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ., προκειμένου για επιδοτούμενους από την ισχύ του παρόντος νόμου και ύστερα.

β) 110 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.A.Ε.Δ., προκειμένου για επιδοτούμενους από 1.6.1997 και ύστερα.

γ) 100 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ., προκειμένου για επιδοτούμενους από 1.6.1998 και ύστερα.

Ως περίοδος υπολογισμού των ημερομισθίων των παραπάνω περιπτώσεων α`, β` και γ` θεωρείται το 14μηνο πριν από τη λύση της σχέσης εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου”.

Άρθρο 29
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου οι αποδοχές των Ιπταμένων Συνοδών και των Ιπταμένων Φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά το χρόνο ασθένειας, κυοφορίας και λοχείας καθορίζονται με βάση τις διατάξεις του Κεφαλαίου 9 του Μέρους Γ. του β.δ/τος 701/1964 “Περί κυρώσεως του Κανονισμού Εργασίας του προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας” (ΦΕΚ 232 Α`), όπως συμπληρώθηκε μεταγενέστερα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Πρακτικά Συμφωνίας.

Οι διατάξεις του εδ α` της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2271/1994 (ΦΕΚ 229 Α`) και της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256 Α.) παύουν να ισχύουν για τους Ιπταμένους Φροντιστές και τους Ιπταμένους Συνοδούς της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Άρθρο 30

1. Το προβλεπόμενο στο άρθρο 28 του ν. 2166/1993 (ΦΕΚ 137 Α`), όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2366/1995 (ΦΕK 256 Α`) μηνιαίο επίδομα ειδικότητας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (Ε.Ε.K.) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) αυξάνεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 1996 κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%). Η, εκ της ως ανωτέρω προσαύξησης, προκύπτουσα διαφορά καταβάλλεται στους δικαιούχους σε τρεις (3) δόσεις την 1η Απριλίου, την 1η Αυγούστου και την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους υπό την προϋπόθεση της αύξησης της χωρητικότητας του Εθνικού Εναερίου Χώρου κατά δέκα τοις εκατό (10%). καθώς και την αναγκαία συνεπακόλουθη αύξηση της χωρητικότητας Εναέριας Κίνησης των Αεροδρομίων κατά την περίοδο από τη 1η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου.

2. Το προβλεπόμενο στην παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2366/1995 μηνιαίο επίδομα Άδειας Ειδικότητας Ηλεκτρονικού Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας για τους υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ4 και ΤΕ4 της Υ.Π.Α. καιτο προβλεπόμενο στην παρ. 3 μηνιαίο επίδομα Αερολιμενικών Υπηρεσιών για τους υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ 1 και ΤΕ 1 Αερολιμενικών προσαυξάνονται αναδρομικό από 1ης Ιανουαρίου 1996 κατά εξήντα πέντε τοις εκατό (65%), υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται η αναγκαία αύξηση της υποστήριξης, για την περίοδο από 1ης Απριλίου έως 31ης Οκτωβρίου των συστημάτων Αεροναυτιλίας και Εξυπηρέτησης των Αεροδρομίων.

3. Το προβλεπόμενο στην παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 2366/1995 μηνιαίο ειδικό επίδομα υποστήριξης Υπηρεσιών Αερολιμένων για το μόνιμο προσωπικό της Υ.Π.Α., πλην των αναφερομένων στις παρ 1 και 2 του παρόντος άρθρου, καθώς και το με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στην Υ.Π.Α. αυξάνεται κατά εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) υπό τη προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται η αναγκαία αύξηση της υποστήριξης, από την 1η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου, των συστημάτων αεροναυτιλίας και εξυπηρέτησης των αεροδρομίων.

Σχετικό: Η παρ.3 του άρθρου 13 του Ν.2465/1997 (Α 28)

4. Η, εκ της ως ανωτέρω προσαύξησης των παρ.2 και 3 του παρόντας άρθρου, προκύπτουσα διαφορά καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο (2) δόσεις, την 1η Αυγούστου και την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

5. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι οφειλόμενες πρώτες δόσεις θα καταβληθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

6. Από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου δεν θίγεται η διάταξη του εδ. β. της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 2366/1995

Άρθρο 31
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός εάν ορίζεται διαφορετικό στις επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 19 Αυγούστου 1996

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΟΔ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΥΑΓΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΣΦΥΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΩΝΣΤ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 19 Αυγούστου 1996

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ