ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2430  ΦΕΚ Α’ 156/10.7.1996

Καθιέρωση της 3ης Δεκεμβρίου ως Ημέρας Ατόμων με ειδικές Ανάγκες. Θέσπιση του θεσμού της κάρτας αναπηρίας και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΗΣ ΕΛΛHNIΚΗΣ ΔΗMΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1

1. Η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους ορίζεται Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

2. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες υποβάλλει κάθε έτος στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έκθεση αναφερόμενη στην εν γένει αντιμετώπιση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Ελλάδα.

Άρθρο 2

1. Η Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και οι εκδηλώσεις που γίνονται για αυτήν τελούν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

2. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ως η αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και τους λοιπούς συναρμόδιους δημόσιους φορείς, οργανώνει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την 3η Δεκεμβρίου, κάθε έτος. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες έχει την ευθύνη για τον προσδιορισμό του χαρακτήρα τωνεκδηλώσεων αυτών και του περιεχομένου τους. Οι εκδηλώσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μέχρι το ποσό που προβλέπεται για το σκοπό αυτόν στον προϋπολογισμό του.

Άρθρο 3

1. Υιοθετούνται το παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης, καθώς και οι κανόνες ίσων ευκαιριών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι εγκρίθηκαν το 1993 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην 47η Ολομέλειά της.

2. Συνιστάται επιτροπή, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των εκδηλώσεων τηςημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, καθώς και την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Εφαρμογής του παγκόσμιου προγράμματος δράσης και των επίσημων κανόνων για ίσες ευκαιρίες που έχουν εγκριθεί από τον Ο.Η.Ε., για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας ή τον αρμόδιο Υφυπουργό και έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.

3. Η επιτροπή αυτή, μέσα σ` ένα (1) έτος από τη συγκρότησή της, εκπονεί και υποβάλλει, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Σχέδιο Εφαρμογής, που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο.

4. Η ίδια επιτροπή συντάσσει και υποβάλλει κάθε έτος στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Έκθεση, που αναφέρεται στην εφαρμογή των κανόνων του Ο.Η.Ε. για ίσες ευκαιρίες στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Άρθρο 4

1. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και οι οργανώσεις μέλη αυτήςεπιχορηγούνται για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας και εξοπλισμού αυτών απότον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας από το καθαρό προ.ίόντου ειδικού λαχείου. Με κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) των Υπουργών Υγείαςκαι Πρόνοιας και Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται οι προϋποθέσεις και οιδιαδικασίες, προκειμένου η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και οιοργανώσεις μέλη αυτής να επιχορηγηθούν από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.Για το σκοπό αυτόν ζητούνται οι απόψεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων μεΑναπηρίες, που αποστέλλονται στον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας μέσα σε ένα (1) μήνα από την παρέλευση σε αυτή του σχετικού ερωτήματος του Υπουργού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10άρθρ.19 Ν.310/2003,ΦΕΚ Α 30/10.2.2003.

2. καθιερώνεται η ισόβια ή προσωρινή κάρτα αναπηρίας, ανάλογα με την αναπηρία και το βαθμό αυτής, που χρησιμεύει ως αποδεικτικό της αναπηρίας και η οποία χορηγείται μετά από πιστοποίηση της αναπηρίας από τις επιτροπές της επόμενης παραγράφου. Για τα άτομα με προβλήματα όρασης, στην κάρτα αυτή θα αναγράφεται η διαβάθμιση της τυφλότητας ή ο βαθμός όρασης του πάσχοντος και το ποσοστό αναπηρίας που αντιστοιχεί στον αντίστοιχο βαθμό.

3. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται κατά ενιαίο τρόπο οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας και του βαθμού της για την έκδοση ισόβιας ή προσωρινής κάρτας αναπηρίας και ο τύπος αυτής, καθώς και η συγκρότηση, ο τόπος και ο τρόπος λειτουργίας των οικείων υγειονομικών επιτροπών, αποτελούμενων από νοσοκομειακούς γιατρούς.

Τα κριτήρια πιστοποίησης της αναπηρίας είναι ενιαία και ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για τη χορήγηση ισόβιας ή προσωρινής κάρτας απαιτείται η αναπηρία να μην είναι μικρότερη του 67%.

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας, οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού ορίζεται η χρήση της ισόβιας ή προσωρινής κάρτας αναπηρίας.

Η επανεξέταση όλων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από τις Επιτροπές αυτές, για την έκδοση ισόβιας ή προσωρινής κάρτας αναπηρίας είναι υποχρεωτική.

Η διαδικασία επανεξέτασης ως και κάθε σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 23 Ν.2556/1997Α 270/24.12.1997

Ο τρόπος προσδιορισμού της αμοιβής, το ύψος αυτής και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.

4. Από της ισχύος του παρόντος νόμου, κάθε διάταξη γενική ή ειδική που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ρυθμίζει κατά διαφορετικό τρόπο θέματα που αναφέρονται σ` αυτόν καταργείται.Οι υγειονομικές επιτροπές που λειτουργούν στο Δημόσιο, στους ασφαλιστικούς Οργανισμούς και στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα εξακολουθούν να λειτουργούν βάσει της νομοθεσίας που ισχύει κάθε φορά για τα θέματα που αναφέρονται στη νομοθεσία αυτή, εξαιρέσει των αναφερομένων στην παρ. 3 του παρόντος άρθρου. κατά τα λοιπά και μέχρι την έκδοση των προβλεπόμενων διαταγμάτων εφαρμόζεται η κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού ισχύουσα νομοθεσία.

5. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας και Πρόνοιας, ορίζονται οι διευκολύνσεις, που οι κάθε είδους εργοδότες των αιρετών μελών των διοικήσεων των πιο αντιπροσωπευτικών οργανώσεων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες παρέχουν σε αυτό για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους. Η διάταξη της τελευταίας περιόδου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται και εδώ.

Σχετικό: παρ.8 του άρθρου 26 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 5

1. Οι ιατροί και οδοντίατροι του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. εγγράφονται υποχρεωτικά στον Ιατρικό ή Οδοντιατρικό Σύλλογο που εδρεύει στον τόπο άσκησης του επαγγέλματός τους και έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα διοικητικά και πειθαρχικά όργανα αυτών, καθώς επίσης και στα διοικητικά και πειθαρχικά όργανα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

2. Η διάταξη αυτή ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 1996.

Άρθρο 6
Στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μπορεί να συσταθεί με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας τετραμελής επιτροπή για την άσκηση νομαπαρασκευαστικών και νομοτεχνικών καθηκόντων για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας όλων των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, εκπαίδευσης και κατάρτισης στελεχών των ίδιων τομέων και γιανομοθετικά μέτρα συνδεόμενα με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕυρωπαϊκήΈνωση.

Άρθρο 7
Στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας συνιστώνται δύο (2) θέσεις της κατηγορίας ΠΕ του Κλάδου Πληροφορικής, με εισαγωγικό βαθμό Δ` και προστίθενται στον αριθμό των θέσεων αυτού του κλάδου, που προβλέπεται στο π.δ. 138/1992 (ΦΕΚ 68 A`) Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Άρθρο 8
Επίδομα αυξημένης ευθύνης – αποδοτικότητας

1. α. Εκ των εγγεγραμμένων, για την υλοποίηση των διαρθρωτικών προγραμμάτων προσανατολισμού και την εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης και ελέγχου του καθεστώτος των οικονομικών ενισχύσεων, πιστώσεων στον τακτικό προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Γεωργίας και στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του τομέα γεωργίας γενικά, παρακρατείται για κάθε ημερολογιακό έτοςποσοστό τρία τοις εκατό (3%), το οποίο μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό εκτός προϋπολογισμού, που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Γεωργίας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας τοπροϊόν του ανωτέρω λογαριασμού διανέμεται στους μόνιμους και με σχέσηεργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που εποπτεύονται από αυτό, στουςμόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πρώηνυπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίουπου εποπτεύονται από αυτό, οι οποίοι μετατάχθηκαν στις ΝομαρχιακέςΑυτοδιοικήσεις και τις Περιφέρειες της Χώρας, καθώς και στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου γεωτεχνικούς και στουςαποφοίτους των Σχολών Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Δασο10νίας,Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τεχνολογίας Δημόσιας υγείας καιΚτηνιατρικών Εργαστηρίων και Τεχνολογίας Ιχθυοκομίας Αλιείας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τωνΠεριφερειών, οι οποίοι υπηρετούν σε πρώην υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας.Με την ίδια ή άλλη όμοια απόφαση καθορίζονται ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος του ανωτέρω λογαριασμού και του λογαριασμού του άρθρου 11 του Ν. 2332/1995,το ύψος του ποσού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία προς τούτο λεπτομέρεια. Σεκάθε περίπτωση από τα καθοριζόμενα με τις αποφάσεις του προηγούμενου εδαφίουποσά θα αφαιρούνται οι καταβαλλόμενες με οποιαδήποτε μορφή πρόσθετεςαμοιβές.

β) Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου έχουν εφαρμογή από 1.4.2002.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.17 άρθρ.19Ν.3208/2003,ΦΕΚ Α 303/24.12.2003, η οποία έχει εφαρμογή από 1.4.2002.

γ. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή από 1.1.1996

Σχετικό:  παρ.10 άρθρ.20 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005

Σχετικό:  υπ` αριθμ. 2495/2000 απόφαση ΣτΕ.

2. α. Στους μόνιμους και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου υπαλλήλους, μηχανικούς διπλωματούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.A.) καταβάλλεται ειδικό επίδομα (αντιστάθμισμα από το σύνολο των πιστώσεων των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων τουΥπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που διατίθενται κάθε χρόνο γιο την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή δημόσιων έργων στους ανωτέρω φορείς, για την παροχή κινήτρων για την προοέλκυση ικανών επιστημόνων στη δημόσια διοίκηση και εξάντληση της θητείας τους, τήν κατοχή και αποκλειστική χρήση στην υπηρεσία της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, τις αυξημένες ευθύνες στην εκπόνηση μελετών,στην ανάθεση και κατασκευή των δημόσιων έργων και γενικότερα για την υλοποίηση ταυ προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και για την ταχύτερη απορρόφηση των διασφαλισμένων κοινοτικών και εθνικών πόρων. Το ειδικό αυτό επίδομα δεν καταβάλλεται στο προσωπικό των εξαιρέσεων που προβλέπονται στις διατάξεις των περιπτώσεων γ`, δ`, ε`, κ`, ια`, ιβ`, ιγ` και ιδ` της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕK 28 A.), καθώς και στο προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Κατ` εξαίρεση του υπόλοιπου προσωπικού της Ε.Υ.Π., οι μηχανικοί που υπάγονται στο πολιτικό προσωπικό της Ε.Υ.Π περιλαμβάνονται στη ρύθμιση που προβλέπεται στην πιο πάνω διάταξη του παρόντος. Η διάταξη αυτή ισχύει από 15.7.1996″.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 25 του άρθρου 18 του Ν. 2503/1997 (ΦΕΚ Α`107).

Το ειδικό αυτό επίδομα – αντιστάθμισμα ορίζεται στο ποσό των πεντακοσίωνπενήντα ευρώ (550 €) μηνιαίως και καταβάλλεται ανά δίμηνο σε καθέναν από τους ανωτέρω υπαλλήλους, μπορεί δε να αναπροσαρμοσθεί με κοινή απόφαση τωνΥπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας καιΔημόσιων Έργων. Το απαιτούμενο ποσό για την καταβολή του ως άνω επιδόματος -αντισταθμίσματος εγγράφεται ετησίως σε ειδική συλλογική απόφαση, σε ενιαίοκωδικό αριθμό και κατατίθεται κάθε δίμηνο, με κοινές αποφάσεις των ΥπουργώνΟικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων,σε ειδικό έντοκο λογαριασμό που ανοίγεται σε οποιαδήποτε τράπεζα πουλειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό που διενεργεί οΥπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.” Οι τόκοι ενισχύουν το ποσό του λογαριασμού και διατίθενται για το σκοπόαυτόν. Η διαχείριση του ειδικού αυτού λογαριασμού γίνεται από τη ΔιεύθυνσηΟικονομικού, με το αρμόδιο Τμήμα Οικονομικής Διοίκησης της ΓενικήςΓραμματείας Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας καιΔημόσιων Έργων και για την πρόσθετη αυτή εργασία καταβάλλεται το ανωτέρωειδικό επίδομα και στους υπαλλήλους της υπηρεσίας αυτής, καθώς και στονΠροϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης και Προγράμματος και στουςυπαλλήλους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Διεύθυνσης ΝομοθετικούΣυντονισμού της ανωτέρω Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων, που συμβάλλουνστην επίλυση προβλημάτων κατά τη διαδικασία ανάθεσης και εκπόνησης μελετών και κατασκευής δημόσιων έργων και την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμβάλλοντες έτσι στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η ανωτέρω Διεύθυνση Οικονομικού οφείλει να συνεργάζεται και να συντονίζει το έργο της με τη Διοίκηση της ΕΜΔΥΔΑΣ και να προτείνουν στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων την προμήθεια υλικοτεχνικών μέσων στήριξης της Διεύθυνσης, που η σχετική δαπάνη θα αντιμετωπίζεται από το προϊόν του σχετικού λογαριασμού, ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή στους υπαλλήλους του ειδικού επιδόματος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1του άρθρου 2 του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται γενικά η διαδικασία καταβολής τουεπιδόματος, το οποίο, συνυπολογιζόμενο με άλλες τυχόν καταβαλλόμενεςπρόσθετες αμοιβές, δεν πρέπει να υπερβαίνει το σύνολο των αποδοχών τηςοργανικής τους θέσης, ο τρόπος διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού και κάθεάλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσαςπαραγράφου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  μετην παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007).

Το ανωτέρω ειδικό επίδομα καταβάλλεται από 1.1.1996

Αντίστοιχο με το υπό του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφουπροβλεπόμενο ειδικό επίδομα, καταβάλλεται υπό τις αυτές προϋποθέσεις καιεξαιρέσεις και στους μόνιμους και με σύμβαση αορίστου χρόνου υπαλλήλους τουΔημοσίου, Περιφερειών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Α` και Β` βαθμού, μηχανικούς,διορισμένους στον κλάδο ΤΕ Μηχανικών, πτυχιούχους Τεχνολογικών ΕκπαιδευτικώνΙδρυμάτων και ισότιμων προς τα Τ.Ε.Ι. σχολών του εσωτερικού και τουεξωτερικού, αποκλειομένων των υπαγομένων στις αναφερόμενες στο δεύτερο εδάφιο της ίδιας παραγράφου περιπτώσεις, καθώς και των αναφερομένων στην παρ. 11 του άρθρου 8 του Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ 40 Α).

Το επίδομα αυτό ορίζεται στο ποσό των τριακοσίων πενήντα ευρώ (350 €)μηνιαίως και η διαχείρισή του γίνεται από το Τμήμα Οικονομικής Διοίκησης τηςΔιεύθυνσης Οικονομικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων του ΥπουργείουΠεριβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, χωρίς την καταβολή πρόσθετηςαμοιβής για την αιτία αυτή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.21Ν.3212/2003, ΦΕΚ Α` 308/31.12.2003, αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.4 τουάρθρου 2 του Ν.3554/2007 (ΦΕΚ Α 80/2007)

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίωντης παραγράφου αυτής.Το ειδικό αυτό επίδομα καταβάλλεται από 1.1.2004.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.21Ν.3212/2003,ΦΕΚ Α` 308/31.12.2003.

Σχετικό:  υπ`αριθμ. 2055818/8620/022/23-26.8.1996 απόφασητων Υπουργών Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ Β`739)

β. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α` της παραγράφου 35 του άρθρου 27 του ν. 2166/1993 (ΦΕK 137 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Στην περίπτωση αυτή το διατιθέμενο ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικά εισπρατόμενου πόρου της παραγράφου 1.”

γ. Η περίπτωση γ` της παραγράφου 35 του άρθρου 27 του ν. 2166/1993καταργείται.

δ` “Το ειδικό επίδομα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2α, όπως ισχύει κάθεφορά, καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον ίδιοσκοπό στους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. γεωλόγους και στις λοιπές ειδικότητεςπτυχιούχων Α.Ε.Ι. γεωτεχνικών υπαλλήλων του Υπουργείου Περιβάλλοντος,Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρου όγδοουΝ.3621/2007,ΦΕΚ Α 279/20.12.2007.

3. α. Εκ του συνόλου των εγκεκριμένων πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων, παρακρατείται ποσοστό δύο τοις εκατό (2%), το οποίο κατατίθεται σε ειδικό έντοκο λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλο ειδικός έντοκος λογαριασμός προγραμμάτων του ΥπουργείουΥγείας και Πρόνοιας και διατίθεται για την παροχή επιδόματος αυξημένης ευθύνης ως κίνητρο αποδοτικότητας στους μόνιμους και με σύμβαση αορίστου χρόνου υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις του Οργανισμού του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (π.δ. 13θ/1992), όπως ισχύει σήμερα, καθώς και στους υπηρετούντες με τοποθέτησηαπόσπαση, από 1.4.1996.

Η σύσταση του ανωτέρω ειδικού έντοκου λογαριασμού γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας και η διαχείρισή του ανατίθεται στη Διεύθυνση Οικονομικού του ίδιου Υπουργείου.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας καθορίζονται οι δικαιούχοι του ανωτέρω επιδόματος, το ύψος αυτού κατά κλάδο υπαλλήλων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία προς τούτο λεπτομέρεια, αναφορικά με τη διαχείριση, διάθεση και λειτουργία του ειδικού αυτού λογαριασμού.

β. Εκ του συνόλου των εγκεκριμένων πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των εποπτευόμενων από αυτό Ν.Π.Δ.Δ.. καθώς και του ενιαίου προγράμματος προμηθειών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ίδιου Υπουργείουπαρακρατούνται ποσοστό τρία και μισό τοις εκατό (3,5%), το οποίο κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό και διατίθεται, από 1.θ.1996, για την παροχή επιδόματος αυξημένης ευθύνης, ως κίνητρο αποδοτικότητας, στο προσωπικό που υπηρετεί σε νοσηλευτικό ιδρύματα του ν.δ/τος 2592/1953 (ΦΕΚ 254 Α`) αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, στο Εθνικό Κέντρο `Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), σε νομικά πρόσωπα του τομέα πρόνοιας αρμοδιότητας του ίδιου Υπουργείου, καθώς και στους ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Ο λογαριασμός αυτός σε περίπτωση ανεπάρκειας των εσόδων του για την παροχή του ανωτέρω επιδόματος, δύναται να ενισχύεται με επιχορήγηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Η σύσταση του ειδικού αυτού λογαριασμού, τα υπαγόμενα στην παρούσα παράγραφο νομικά πρόσωπα του τομέα πρόνοιας, το ύψος της παροχής και της τυχόν απαιτούμενης επιχορήγησης από τον κρατικό Προϋπολογισμό, ο τρόπος διανομής του ποσού αυτού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.

4. Στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας, που υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία και στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (πρώην επιθεωρήσεις εργασίας), χορηγείται επίδομα αυξημένης ευθύνης ως κίνητρα αποδοτικότητας σε βάρος των εσόδων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (A.Σ.Ε.). Το ύψος του επιδόματος αυτού κατά κλάδο υπαλλήλων, το διατιθέμενο κατ` έτος ποσό από τα έσοδα του A.Σ.Ε., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η διάταξη αυτή ισχύει από 1.1.1996.

5. Από το παρακρατούμενο, βάσει της κείμενης νομοθεσίας κατά περίπτωση, ποσό, από τη βεβαίωση και είσπραξη των υπέρ τρίτων εσόδων για την κάλυψη των συναφών δαπανών του Ι.Κ.Α., διατίθεται από 1.8.1996 το τριάντα ένα τοις εκατό (31%) για την παροχή κινήτρων σε όλους τους ιατρούς, οδοντιάτρους, ακτινοφυσικούς και βιολόγους βιοχημικούς του Ιδρύματος, με άμεσο στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας.Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται οι με ειδική σύμβαση ιατροί και οδοντίατροι του ν.δ/τος 1204/1972 (ΦΕK 123 Α`), που δεν εξομοιώθηκαν μισθολογικά με τους μόνιμους ιατρούς, σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2150/1993 (ΦΕK 98 A`).

Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ι.Κ.A., καθορίζονται το ύψος του ανωτέρω κινήτρου κατά δικαιούχο, οι όροι, οι προϋποθέσεις, καθώς επίσης και ο τρόπος ελέγχου και διασφάλισης των προσδοκόμενων αποτελεσμάτων.

6. Ποσοστό μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) των ετησίων εσόδων: α) του προβλεπόμενου από τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 1771/1988 (ΦΕΚ 71 A) ειδικού εσόδου της Ακαδημίας Αθηνών εκ παρακρατήσεως ποσοστού δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί των ετήσιων περισσευμάτων των προσόδων των υπό τη διαχείρισή της δωρεών και κληροδοτημάτων και β) του προβλεπόμενου από τη διάταξη του άρθρου 1 του ν.δ/τος 97/1974 (ΦΕK 289 A`) προϋπολογισμού των ιδίων πόρων της Ακαδημίας Αθηνών διατίθεται για τη χορήγηση στους τακτικούς και επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικούς υπαλλήλους της Ακαδημίας Αθηνών επιδόματος αυξημένη ευθύνης, το οποίο δεν είναι δυνατό να υπερβεί τό τριάντα τοις εκατό (30%) των συνολικών τακτικών αποδοχών τους. Η καταβολή του επιδόματος γίνεται κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών.

Άρθρο 9
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 9 Ιουλίου 1996

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΠ. – ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤZΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΕΦ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤ. ΠΕΠΟΝΗΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 9 Ιουλίου 1996

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ