ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2423 ΦΕΚ Α` 147/4.7.1996

Κύρωση Συμφωνίας – Πλαισίου της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Χιλής για την οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφησε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία – Πλαίσιο μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Χιλής για την οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, που υπογράφηκε στο Σαντιάγο της Χιλής στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΠΛΑΙΣΙΟΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΗ Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση τηςΔημοκρατίας της Χιλής.

Αποκαλούμενες στο εξής “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”,ΕΠΙΘΥΜΩΝΤAΣ να προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομικής, επιστημονικήςκαι τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους επί τη βάσει της ισότητας καιπρος το αμοιβαίο όφελος.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ τη σπουδαιότητα των μακροπρόθεσμων μέτρων για τηνεπιτυχή ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας και της ενίσχυσης τωνμεταξύ τους δεσμών σε διάφορα επίπεδα και, ιδίως, στο επίπεδο τωνοικονομικών παραγόντων τους,

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤA ΑΚΟΛΟΥΘA:

ΆΡΘΡΟ 1

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, στα πλαίσια της αντίστοιχης νομοθεσίας τους καιλαμβανομένων υπόψη των διεθνών τους υποχρεώσεων, θα καταβάλλουν κάθεπροσπάθεια για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής,επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, σε όσο το δυνατόν ευρύτερηβάση, σε όλους τους τομείς που θα θεωρηθούν αμοιβαίου ενδιαφέροντος καιοφέλους.

AΡΘΡΟ 2

1. Η συνεργασία που προβλέπεται στο άρθρο 1 περιλαμβάνει, ιδίως, τουςακόλουθους τομείς:

– βιομηχανία,

– ορυχεία,

– ενέργεια,

– ναυπηγικές κατασκευές και ναυπηγοεπισκευές,

– γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής βιομηχανίας και τηςυδατοκαλλιέργειας,

– δάση,

– κατασκευαστικές και οικοδομικές δραστηριότητες,

– μεταφορές, συμπεριλαμβονομένων των θαλάσσιων μεταφορών.

– υγεία,

– τραπεζικές, ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,

– τουρισμό,

– επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση στον τομέα του μάνατζμεντ,

– άλλους τομείς υπηρεσιών αμοιβαίου ενδιαφέροντος,

2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη προβαίνουν σε διαβουλεύσεις προκειμένου ναεντοπίσουν τους τομείς προτεραιότητας στη συνεργασία τους, καθώς επίσηςκαι νέους τομείς οικονομικής, επιστημονικής και τεχνολογικήςσυνεργασίας.

ΆΡΘΡΟ 3

1. Η οικονομική συνεργασία, που προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία, θαπραγματοποιηθεί, ιδίως, επί τη βάσει συμφωνιών και συμβολαίων μεταξύελληνικών και Χιλιανών επιχειρήσεων, οργανισμών και εταιρειών, σύμφωναμε τη νομοθεσία κάθε Συμβαλλόμενου Μέρους.

2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για ναδιευκολύνουν τη δραστηριότητα αυτή, με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκώνγια την οικονομική συνεργασία, ιδίως δε:

– με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τις επενδύσεις.

– με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών εμπορικής καιοικονομικής φύσεως,

– με τη διευκόλυνση ανταλλαγών και επαφών μεταξύ των οικονομικών τουςπαραγόντων,

– με τη διευκόλυνση της διοργάνωσης πανηγύρεων, εκθέσεων, συμποσίωνκ.λπ.,

-με την οργάνωση δραστηριοτήτων για την προώθηση του εμπορίου,

3. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, στα πλαίσια των αντίστοιχων αρμοδιοτήτωντους, μπορούν να συνάψουν οποιαδήποτε συμφωνία αναγκαία για τηνπεραιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής τους συνεργασίας.

ΆΡΘΡΟ 4

1. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για τηνανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους,καθώς και μεταξύ των αντίστοιχων οργανισμών ή επιχειρήσεών τους,σύμφωνα με τις εθνικές τους προτεραιότητες και σύμφωνα με τη νομοθεσίατους.

2. Η συνεργασία αυτή μπορεί να έχει τη μορφή, μεταξύ άλλων:

α) Επεξεργασίας και διαμόρφωσης κοινών και συντονισμένων προγραμμάτωνέρευνας και / ή ανάπτυξης.

β) Προμήθειας εξοπλισμού και υλικού για την εκτέλεση συγκεκριμένων προγραμμάτων.

γ) Επεξεργασίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

δ) Χορηγήσεως υποτροφιών για εξειδικευμένες σπουδές.

ε) Συστάσεως και λειτουργίας ερευνητικών ιδρυμάτων, εργαστηρίων και κέντρων εξειδίκευσης.

στ) Οργανώσεως σεμιναρίων και διαλέξεων.

ζ) Παροχής υπηρεσιών συμβούλων.

η) Ανταλλαγής πληροφοριών επιστημονικής και τεχνολογικής φύσεως.

θ) Από κοινού αναπτύξεως δραστηριοτήτων συνεργασίας σε τρίτες χώρες.

ι) Οποιασδήποτε άλλης μορφής συνεργασίας συμφωνηθεί μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών.

ΆΡΘΡΟ 5

1. Συνιστάται, δια της παρούσας Συμφωνίας, Μικτή Επιτροπή με σκοπότην εξασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας Συμφωνίας.

2. Η Μικτή Επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους των ΣυμβαλλόμενωνΜερών και θα συνέρχεται, κατόπιν αιτήσεως οποιουδήποτε Μέρους, σε τόποκαι χρόνο που θα συμφωνείται από κοινού, δια της διπλωματικής οδού.

3. Η Μικτή Επιτροπή θα προβαίνει σε επισκόπηση της προόδου που έχειπραγματοποιηθεί για την υλοποίηση των στόχων της παρούσας Συμφωνίας καιθα διατυπώνει, αν απαιτείται, συστάσεις για την εφαρμογή της.

ΆΡΘΡΟ 6

Κάθε διαφορά σχετική με την εφαρμογή ή την ερμηνεία της παρούσαςΣυμφωνίας επιλύεται με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών, δια της διπλωματικής οδού, εκτός εάν τα Μέρη συμφωνήσουν άλλως.

ΆΡΘΡΟ 7

1. Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ τριάντα (30) ημέρες από τηνημερομηνία της τελευταίας έγγραφης γνωστοποιήσεως, από το έναΣυμβαλλόμενο Μέρος προς το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές συνταγματικές διαδικασίες που απαιτούνται για το σκοπό αυτόν.

2. Οποιαδήποτε τροποποίηση της παρούσας Συμφωνίας συμφωνηθεί μεταξύτων Συμβαλλόμενων Μερών τίθεται σε ισχύ τριάντα (30) ημέρες από τηνημερομηνία της τελευταίας έγγραφης γνωστοποιήσεως, από το έναΣυμβαλλόμενο Μέρος προς το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, ότι ολοκληρώθηκανοι εσωτερικές συνταγματικές διαδικασίες που απαιτούνται για το σκοπόαυτόν.

3. Η παρούσα Συμφωνία παραμένει σε ισχύ για μία περίοδο δέκα (10)ετών και ανανεώνεται, εν συνεχεία, σιωπηρώς για ετήσιες περιόδους,εκτός εάν ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη καταγγείλει τη Συμφωνία εγγράφωςτουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία λήξεως της τρέχουσαςπεριόδου ισχύος της.

4. Μετά τη λήξη ισχύος της παρούσας Συμφωνίας, αυτή θα συνεχίσει ναεφαρμόζεται σε τρέχοντα προγράμματα και συμβάσεις μέχρις ότουολοκληρωθεί η εκτέλεσή τους, εκτός εάν τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνήσουνάλλως.

`Έγινε εις διπλούν, στο Σαντιάγο της Χιλής, την 15η Σεπτεμβρίου 1994,στην ελληνική, ισπανική και αγγλική γλώσσα και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.Γ)Α ΤΗΝ KΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙA ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙKΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙAΣ ΔΗΜΟKΡΑΤΙΑΣΤΗΣ ΧΙΛΗΣ (υπογραφή) υπογραφή)ΛΥΣAΝΔΡΟΣCARLΟS FΙGUΕRΟAΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ -ΦΩKΑΣSΕRRAΝΟ Πρέσβυς της Ελληνικής υπουργός ΕξωτερικώνΔημοκρατίας στη Χιλή

Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του Άρθρου 5 της Συμφωνίας εγκρίνονται με κοινή Πράξη των αρμόδιων κατάπερίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την ολοκλήρωση τωνπροϋποθέσεων του Άρθρου 7 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 25 Ιουνίου 1996

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΟΔ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΩΝΣΤ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ         ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣ/ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΕΦ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤ. ΠΕΠΟΝΗΣ ΚΟΣΜΑΣ ΣΦΥΡΙΟΥ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 1 Ιουλίου 1995

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ