ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2420 ΦΕΚ Α` 142/4.7.1996

Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας για συνεργασία στον τομέα εργασίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡOΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για συνεργασία στον τομέα εργασίας, που υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουλίου 1993, της οποίας το κείμενο έχει ως εξής:ΣΥΜΦΩΝΙΑΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜOKΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙKΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓAΣΙΑΣΗ Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της ΕλληνικήςΔημοκρατίας, προσβλέποντας στην ανάπτυξη και προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τους στους τομείς απασχόλησης, κατάρτισης,επαγγελματικού προσανατολισμού και ασφάλειας και υγείας τωνεργαζομένων, καθώς επίσης και στην υλοποίηση των Αποφάσεων της Πρώτης Συνόδου της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής για την οικονομική,επιστημονική, τεχνολογική και βιομηχανική συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 30 και 31 Μαρτίου 1988, συμφωνούν τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζονται στους τομείς πουαναφέρονται στο άρθρο 2, τηρώντας τους νόμους και, γενικά, τιςδιατάξεις που ισχύουν σε κάθε χώρα, αντίστοιχα.

Άρθρο 2

Χωρίς να αποκλείεται γενικότερη συνεργασία και σε άλλους συναφείςτομείς, η μεταξύ των δύο Συμβαλλόμενων Μερών συνεργασία περιλαμβάνει,ειδικότερα, τους εξής τομείς:

2.1. Απασχόληση- κατάρτιση- Επαγγελματικός Προσανατολισμός

1. Συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών που θα διευκολύνουν τηνεπαγγελματική πληροφόρηση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τηδιακίνηση εργατικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών από τους αρμόδιουςφορείς εκάστου Συμβαλλόμενου Μέρους.

2. Ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ λειτουργών των αρμόδιων υπηρεσιών τωνΣυμβαλλόμενων Μερών, με εκατέρωθεν επισκέψεις, πάνω σε θέματααπασχόλησης, επαγγελματικής πληροφόρησης, επαγγελματικούπροσανατολισμού και κατάρτισης.

3. Ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της κατάρτισης και επαγγελματικούπροσανατολισμού (εκτός από την ιδρυματική) με τη δημιουργίαπρογραμμάτων ανταλλαγής εργατικού δυναμικού και απόκτησης εργασιακήςπείρας σε επιχειρήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών.

4. Ανάπτυξη από τους αντίστοιχους φορείς των Συμβαλλόμενων Μερώνπρογραμμάτων κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού και ηεφαρμογή τους στην Επικράτεια εκατέρων των Μερών, με συμμετοχή πολιτώνκαι από τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη.

5. Ανταλλαγή εμπειριών ή πληροφοριών στους τομείς της απασχόλησης,κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού πάνω στις εξελίξεις πουσημειώνονται στην Ε.Κ..

6. Ανάπτυξη συνεργασίας στους τομείς της έρευνας για θέματακατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, των επιπέδωνκατάρτισης, επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής πληροφόρησηςκαι επαγγελματικού προσανατολισμού.

7. Συνεργασία στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των λειτουργών αρμόδιωνυπηρεσιών των Συμβαλλόμενων Μερών με κοινή συμμετοχή σε προγράμματαεκπαίδευσης, σεμινάρια, συμπόσια κ.λπ., που οργανώνονται από τιςαρμόδιες αυτές υπηρεσίες αντίστοιχα και συνδιοργάνωση διμερώνπρογραμμάτων εκπαίδευσης ή διεθνών σεμιναρίων σε εξειδικευμένα θέματακατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

2.2. Ασφάλεια και υγεία εργαζομένων

1. Ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών στον τομέα της επαγγελματικήςασφάλειας και υγείας με ανταλλαγές ειδικευμένων λειτουργών των αρμόδιωνυπηρεσιών επιθεώρησης των Συμβαλλόμενων Μερών.

2. Συνεργασία στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των λειτουργών τωναρμόδιων υπηρεσιών των Συμβαλλόμενων Μερών με κοινή συμμετοχή σεπρογράμματα εκπαίδευσης, σεμινάρια, συμπόσια κ.λπ., που οργανώνονταιαπό τις αρμόδιες αυτές υπηρεσίες αντίστοιχα και συνδιοργάνωση διμερώνπρογραμμάτων εκπαίδευσης ή διεθνών σεμιναρίων σε εξειδικευμένα θέματαεπαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.

3. Συνεργασία στον τομέα της πληροφόρησης και τεκμηρίωσης, ιδιαίτερασε θέματα της Ε.Κ. και εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού ανταλλαγήςδεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των αντίστοιχων αρμόδιων υπηρεσιών τωνΣυμβαλλόμενων Μερών.2.3. Θέματα αναπήρων1. Ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των λειτουργών της Υπηρεσίας ΜέριμναςΑναπήρων της Κύπρου και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού(Ο.Α.Ε.Δ.) της Ελλάδας, με εκατέρωθεν επισκέψεις, πάνω σε θέματαεπαγγελματικού προσανατολισμού, αξιολόγησης ικανοτήτων και εφαρμογήςπρογραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

2. Κατάρτιση ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Επικράτεια του ενόςΣυμβαλλόμενου Μέρους σε ειδικότητες στις οποίες δεν προσφέρεταικατάρτιση από τα τοπικά ιδρύματα του άλλου Συμβαλλόμενου.

3. Ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογικών γνώσεων για όργανα καισυσκευές για διευκόλυνση της απασχόλησης αναπήρων.

4 Ανταλλαγή εκατέρωθεν επισκέψεων (με τη μορφή φιλοξενίας)μαθητευόμενων ατόμων με ειδικές ανάγκες, για καλλιέργεια σχέσεων,ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών κ.λπ.

5. Συνεργασία στον τομέα της πληροφόρησης και τεκμηρίωσης, ιδιαίτερασε θέματα Ε.K. και εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού ανταλλαγής δεδομένωνκαι πληροφοριών μεταξύ των αντίστοιχων αρμόδιων υπηρεσιών των Συμβαλλόμενων Μερών.2.4. Βιομηχανικές σχέσεις Ανταλλαγή εκατέρωθεν επισκέψεων λειτουργών υπηρεσιών βιομηχανικών σχέσεων των Συμβαλλόμενων Μερών με στόχο τη μελέτη των αντίστοιχων συστημάτων εργατικών σχέσεων.

2.5. Γενικά

1. Την εφαρμογή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα ή τομείςπου θα επιλεγούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Συμβαλλόμενων Μερών.

2. Την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων ή ειδικών πάνω σε θέματα ήειδικότητες που θα αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΣυμβαλλόμενωνΜερών.

3 Την επιμόρφωση λειτουργών αρμόδιων υπηρεσιών των ΣυμβαλλόμενωνΜερών σε θέματα που θα συμφωνηθούν μεταξύ των αρμόδιων αυτών υπηρεσιών.

Άρθρο 3

Για πιο πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής και ιδιαίτερα τηνυλοποίηση των διατάξεων Πρόνοιας του Άρθρου 2. θα συγκροτηθούν ομάδεςεργασίας από αντίστοιχες υπηρεσίες των Συμβαλλόμενων Μερών.

Άρθρο 4

4.1. Η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και ειδικών μέσα στα πλαίσια τηςΣυμφωνίας αυτής θα διενεργείται με βάση την ισότιμη φιλοξενία με τονακόλουθο τρόπο. Το Μέρος που δέχεται τη φιλοξενία θα καλύπτει τα έξοδαμετάβασης και επιστροφής και το Μέρος που παρέχει τη φιλοξενία θακαλύπτει τα έξοδα διαμονής, διατροφής και διακίνησης μέσα στηνΕπικράτειά του.

4.2. Για την υλοποίηση της πιο πάνω διάταξης θα υπογράφονται από τααντίστοιχα αρμόδια υπουργεία των Συμβαλλόμενων Μερών ή τους υπαγόμενουςσ` αυτά οργανισμούς, προγράμματα συνεργασίας με διετή ισχύ. Ταπρογράμματα αυτά θα περιλαμβάνουν τους οικονομικούς και άλλους όρους,καθώς επίσης και τη διαδικασία εφαρμογής τους.

Άρθρο 5

5.1. Η Συμφωνία αυτή υπόκειται σε έγκριση, σύμφωνα με τις διατάξειςπου ισχύουν σε κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος. Η ισχύς της αρχίζει από τημεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών ανταλλαγή των επικυρώσεων της Συμφωνίαςκατά τα ισχύοντα στις δύο χώρες.

5.2. κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος υποχρεούται να μην μεταδίδει σε τρίτους,χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους, επιστημονικές καιάλλες πληροφορίες που λαμβάνει με οποιονδήποτε τρόπο γνώση μέσα σταπλαίσια της Συμφωνίας αυτής.

5.3. Η Συμφωνία αυτή ισχύει για πέντε (5) χρόνια και ανανεώνεταιαυτόματα για διαδοχικές περιόδους ενός (1) χρόνου, εκτός αν ένα από ταΣυμβαλλόμενα Μέρη την καταγγείλει γραπτώς έξι (6) μήνες πριν από τηλήξη της.`Έγινε και υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 26.7.1993 σε δύο πρωτότυπαστην ελληνική γλώσσα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟKΡAΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ AΝΔΡΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΥΣΙΟΥ ΤΑΣΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΣ

Η Ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται, από τηνπλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 5 παρ. 1 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 21 Ιουνίου 1996

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΘΕΟΔ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΥΑΓΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 24 Ιουνίου 1996

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ