ΝΟΜΟΣ ΥΠ`ΑΡΙΘ. 2415 ΦΕΚ Α` 138/3.7.1996

Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κολομβίας για την οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

πρώτο Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κολομβίας για την οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου1994, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ KΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙKΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ KΑΙ ΤΗΣ KΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟKΡAΤΙΑΣ ΤΗΣ KOΛΟMΒΙAΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙKΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙKΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κολομβίας, AΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΕΣ στο εξής “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”, ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επί τηβάσει της ισότητας, της αμοιβαιότητας και προς το αμοιβαίο όφελος.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ τη σπουδαιότητα των μακροπρόθεσμων μέτρων για τηνεπιτυχή ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας και της ενίσχυσης τωνμεταξύ τους δεσμών σε διάφορα επίπεδα και ιδίως στο επίπεδο τωνοικονομικών παραγόντων τους.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ AKΟΛΟΥΘA:

AΡΘΡΟ 1

1. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, στα πλαίσια της αντιστοίχου νομοθεσίαςτους και λαμβανομένων υπόψη των διεθνών τους υποχρεώσεων, καθώς και τωνΣυμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και της Δημοκρατίας τηςΚολομβίας, θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη και τηνενίσχυση της οικονομικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας,σε όσο το δυνατόν ευρύτερη βάση, σε όλους τους τομείς που θα θεωρηθούναμοιβαίου ενδιαφέροντος και οφέλους.

Κατά την εφαρμογή της Συμφωνίας η Ελληνική Δημοκρατία θα τηρεί τιςυποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά της ως μέλους της ΕυρωπαϊκήςΕνώσεως.

2. Η συνεργασία αυτή αποβλέπει ειδικότερα:

– στην ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικών, επιστημονικών καιτεχνολογικών δεσμών μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών.

– στη διερεύνηση και στο άνοιγμα νέων αγορών.

– στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών παραγόντων,συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό τηνπροώθπση των εμπορικών συναλλαγών, των επενδύσεων, των μικτώνεπιχειρήσεων, των συμφωνιών παροχής δικαιωμάτων χρήσεως και άλλωνμορφών συνεργασίας μεταξύ τους.

– στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και στηνενθάρρυνση της μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς και στη σύναψη τωνκατάλληλων συμφωνιών μεταξύ ιδρυμάτων.

3. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη στα πλαίσια των αντίστοιχων αρμοδιοτήτωντους, δύνανται να συνάψουν κάθε αναγκαία συμφωνία για την περαιτέρωανάπτυξή της οικονομικής, επιστημονικής και τεχνολογικής τουςσυνεργασίας.

AΡΘΡΟ 2

1. Η συνεργασία, που προβλέπεται στο Άρθρο 1, εκτείνεται, ιδίως,στους ακόλουθους τομείς:

– επιστήμη και τεχνολογία,

– γεωργία, αλιεία και δάση,

– αγροτική βιομηχανία και ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

– ενέργεια, ιδίως ηλιακή και αιολική ενέργεια.

– θαλάσσια τεχνολογία, περιλαμβανομένων και των ναυπηγικών κατασκευώνκαι ναυπηγοεπισκευών,

– κατασκευαστικές και οικοδομικές δραστηριότητες.

– μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών.

– αντισεισμική τεχνολογία,

– τραπεζικές, ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,

– τουρισμός,

– επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση στον τομέα του μάνατζμεντ.

2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη προβαίνουν σε διαβουλεύσεις προκειμένου ναεντοπίσουν τους τομείς προτεραιότητας στη συνεργασία τους, καθώς επίσηςκαι νέους τομείς οικονομικής, επιστημονικής και τεχνολογικήςσυνεργασίας.

ΆΡΘΡΟ 3

1. Η οικονομική συνεργασία, που προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία, θαπραγματοποιηθεί, ιδίως επί τη βάσει συμφωνιών και συμβολαίων μεταξύελληνικών και κολομβιανών επιχειρήσεων, οργανισμών και εταιριών,σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε Συμβαλλόμενου Μέρους.

2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για ναδιευκολύνουν τη δραστηριότητα αυτή, με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκώνγια την οικονομική συνεργασία, ιδίως:

– με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τις επενδύσεις.

– με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών εμπορικής καιοικονομικής φύσεως,

– με τη διευκόλυνση ανταλλαγών και επαφών μεταξύ των οικονομικών τουςπαραγόντων,

– με τη διευκόλυνση της διοργάνωσης πανηγύρεων, εκθέσεων, συμποσίωνκ.λπ.,

– με την ενθάρρυνση δραστηριοτήτων για την προώθηση του εμπορίου.

ΆΡΘΡΟ 4

1. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για τηνανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους,καθώς και μεταξύ των αντίστοιχων δημόσιων ή ιδιωτικών, κυβερνητικών καιμη κυβερνητικών οργανισμών ή ιδρυμάτων τους, σύμφωνα με τις εθνικέςτους προτεραιότητες και σύμφωνα με τη νομοθεσία τους.

2. Η συνεργασία αυτή μπορεί να λάβει τη μορφή, μεταξύ άλλων:- ανταλλαγής επιστημόνων, ερευνητών και εμπειρογνωμόνων.

– επεξεργασίας κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

– οργανώσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τομείς αμοιβαίουενδιαφέροντος,

– παροχής τεχνικής και επιστημονικής τεχνογνωσίας,- συγκλήσεως συμποσίων και συναντήσεων,

– ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων,

– διαθέσεως εξοπλισμού και υλικού αναγκαίου για την εφαρμογή ειδικώνπρογραμμάτων,

– χορηγήσεως υποτροφιών για εξειδίκευση.

AΡΘΡΟ 5

1. Συνιστάται δια της παρούσας Συμφωνίας Μικτή Επιτροπή, με σκοπό τηνεξασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας Συμφωνίας.

2. Η Μικτή Επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους των ΣυμβαλλόμενωνΜερών και θα συνέρχεται κατόπιν αιτήσεως οποιουδήποτε Μέρους, σε τόποκαι χρόνο, που θα συμφωνείται από κοινού, δια της διπλωματικής οδού.

3. Η Μικτή Επιτροπή έχει τα ακόλουθα καθήκοντα:

– μεριμνά για την καλή εφαρμογή της Συμφωνίας,

– συντονίζει δραστηριότητες, προγράμματα και ειδικές εργασίες πουέχουν σχέση με τους στόχους της Συμφωνίας, προτείνει τα αναγκαία μέσαγια την υλοποίησή τους και παρακολουθεί την πορεία της υλοποίησηςαυτής.

– εντοπίζει νέους τομείς συνεργασίας.

– αναζητά τους κατάλληλους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που είναιδυνατόν να ανακύψουν σε σχέση με την εφαρμογή της Συμφωνίας και, εφόσοντούτο είναι αναγκαίο, διατυπώνει τις σχετικές συστάσεις.

ΆΡΘΡΟ 6

1. Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ εξήντα (60) ημέρες από τηνημερομηνία της τελευταίας εγγράφου ανακοινώσεως, από Συμβαλλόμενο Μέροςπρος το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικέςνομικές διαδικασίες που απαιτούνται για το σκοπό αυτόν, Θα παραμείνεισε ισχύ για μία περίοδο πέντε (5) ετών.

2. Εκτός εάν ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη καταγγείλει τη Συμφωνίατουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία λήξεως της ισχύοςτης, η παρούσα Συμφωνία 9α παρατείνεται εν συνεχεία σιωπηρώς γιαδιαδοχικές ετήσιες περιόδους. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος διατηρεί τοδικαίωμα να καταγγείλει τη Συμφωνία, κατόπιν ανακοινώσεως, με εξάμηνη,τουλάχιστον, προθεσμία προειδοποίησης.

3. `Όσον αφορά συμφωνίες και συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύοικονομικών παραγόντων, οργανισμών ή ιδρυμάτων των δύο Μερών, βάσει τηςπαρούσας Συμφωνίας, τα προηγούμενα άρθρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουνμέχρι την ολοκλήρωση των συμφωνιών και συμβάσεων αυτών.

`Έγινε εις διπλούν, στην Αθήνα τη 16η Δεκεμβρίου 1994, στην ισπανική,ελληνική και αγγλική γλώσσα και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία υπερισχύει το αγγλικόκείμενο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΓΙΑ ΤΗΝ KΥΒΕΡΝΗΣΗΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣΔΗΜΟKΡΑΤΙΑΣ

(υπογραφή)(υπογραφή)ΜΑRΙΟ CΑLDΕRΟΝΙ. AΝΘOΠΟΥΛΟΣRΙVΕRΑΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣΠΡΕΣΒΥΣΕΘΝΙKΗΣ ΟΙKΟΝΟΜΙΑΣ

Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά, που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του Άρθρου 5 της Συμφωνίας αυτής, εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιωνκατά περίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση τωνπροϋποθέσεων του Άρθρου 6 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 21 Ιουνίου 1996

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΟΔ. ΠΑΓΚΑΛOΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕOΥ ΚΩΝΣΤ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΠΑΝΔΡΕOΥ ΣΤΕΦ. ΤΖOΥΜΑΚΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΤ. ΠΕΠΟΝΗΣ ΣΤAΥΡΟΣ ΜΠΕΝOΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚOΣΜΑΣ ΣΦΥΡΙΟΥ ΧΑΡΗΣ ΚAΣΤΑΝΙΔΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 24 Ιουνίου 1996

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛOΣ