ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2402 ΦΕΚ Α`98/30.5.1996

Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τα ύδατα του ποταμού Νέστου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ. που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τα ύδατα του ποταμού Νέστου, που υπογράφηκε στη Σόφια στις 22 Δεκεμβρίου 1995, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, που θα αναφέρονται εφεξής ως “Συμβαλλόμενα Μέρη, επιθυμώντας να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις μεταξύ τους φιλικές σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα προς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τις διατάξεις των μεταξύ τους σχετικών Συμφωνιών και την Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, στις 20 Ιουνίου 1995, στην Αθήνα, συμφώνησαν τα ακόλουθα.

Άρθρο 1

Το ύψος των δικαιωμάτων χρήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας καθορίζεται σε ποσοστιαία βάση επί των υδάτων του ποταμού Νέστου που σχηματίζονται στο βουλγαρικό έδαφος, με βάση το σύνολο της Μέσης Φυσικής Απορροής πολλών ετών. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται στο 29%. Η Μέση Απορροή πολλών ετών έχει καθορισθεί, βάσει στοιχείων των ετών 1935 – 1970, σε ένα δισεκατομμύριο πεντακόσια εκατομμύρια κυβικά μέτρα (1.500.000.000 Μ3). Το μέγεθος τούτο θα επικαιροποιηθεί από την Επιτροπή Υδροοικονομίας, που προβλέπει το Άρθρο 5 της Συμφωνίας το αργότερο εντός τριών (3) ετών από τις θέσεως σε ισχύ της Συμφωνίας αυτής. Κατόπιν, το μέγεθος αυτό θα επικαιροποιείται από την ίδια Επιτροπή κάθε επτά (7) χρόνια, εκτός αν η Επιτροπή αποφασίσει διαφορετικά. Άρθρο 2

Οι ποσότητες ύδατος που θα εισρέουν στο ελληνικό έδαφος από τον ποταμό Νέστο, πέραν του συμφωνηθέντος στο Άρθρο 1 ποσοστού, δεν θα θεμελιώνουν απαιτήσεις ή δικαιώματα αποζημιώσεως.

Άρθρο 3

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με την κατάσταση των υδάτων του ποταμού Νέστου οπό άποψη ποσότητας και ποιότητας, καθώς και για τα υπάρχοντα, τα υπό εκτέλεση και τα σχεδιαζόμενα έργα, που δύνανται να επηρεάσουν τη φυσική απορροή και την ποιότητα των υδάτων αυτών.

Άρθρο 4

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα λάβουν όλα τα προσήκοντα μέτρα με βάση τις Διεθνείς Συμβάσεις, τα διεθνή πρότυπα και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Νέστου και τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του ποταμού. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ορίσουν κριτήριο για την εκτίμηση της ποιότητας των υδάτων, τις θέσεις και την μεθοδολογία της λήψεως, επεξεργασίας και αναλύσεως των δειγμάτων επί τη βάσει των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 5

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφώνησαν να συστήσουν Μόνιμη ΕλληνοΒουλγαρική Επιτροπή Υδροοικονομίας, στην αρμοδιότητα της οποίας θα συμπεριληφθούν η παρακολούθηση και ο έλεγχος για την εφαρμογή επί μονίμου βάσεως της παρούσας Συμφωνίας.

Η κατανομή των εξόδων για τη βελτίωση, κατασκευή και συντήρηση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της φυσικής απορροής του Νέστου καθορίζεται από την παραπάνω Επιτροπή.

Η Μόνιμη ΕλληνοΒουλγαρική Επιτροπή Υδροοικονομίας θα υιοθετήσει τον Εσωτερικό της Κανονισμό με τις αρμοδιότητές της, κατ` εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.

Άρθρο 6

Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία ανταλλαγής των Εγγράφων Επικυρώσεώς της μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών και θα παραμείνει σε ισχύ επί τριάντα πέντε (35) έτη.

Άρθρο 7

Ένα (1) έτος προ της λήξεως της ισχύος της παρούσας Συμφωνίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις για τη σύνοψη νέας Συμφωνίας για τα ύδατα του ποταμού Νέστου, επί τη βάσει της τότε ισχύουσας πραγματικής και νομικής καταστάσεως.

Άρθρο 8

Όλες οι διαφορές σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας θα επιλύονται από τη μόνιμη Ελληνο-Βουλγαρική Επιτροπή Υδροοικονομίας που προβλέπεται στο Άρθρο 5. Αν η Επιτροπή δεν επιτύχει να επιλύσει τη διαφορά, αυτή θα επιλύεται με διαπραγματεύσεις μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Η παρούσα Συμφωνία υπεγράφη στη Σόφια, την 22α Δεκεμβρίου 1995, σε δύο πρωτότυπα, ένα στην ελληνική και ένα στη βουλγαρική γλώσσα. Τα δύο κείμενα έχουν την αυτή ισχύ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

(υπογραφή) (υπογροφή)

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΠΙΡΙΝΣΚΙ

Τα Πρωτόκολλα-Πρακτικά που καταρτίζονται από τη Μόνιμη Ελληνο-Βουλγαρική Επιτροπή Υδροοικονομίας σε εκτέλεση του Άρθρου 5 της Συμφωνίας, εγκρίνονται με κοινή Πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του Άρθρου 6 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 29 Μαΐου 1996

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΟΔ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΕΦ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 30 Μαΐου 1996

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ