ΝΟΜΟΣ ΑΡΙΘ. 2329 ΦΕΚ 172/22.08.1995

Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του Λιμενικού Σώματος(Λ.Σ) και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή

Άρθρο 1
Αξιωματικοί Λ.Σ.

1.Οι κενές οργανικές θέσεις των αξιωματικών προέλευσης από τη σχολή δοκίμων σημαιοφόρων Λ.Σ. (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.), για την πλήρωση των οποίων προκηρύσσεται διαγωνισμός, κατανέμονται ως εξής:

α. Ποσοστά σαράντα τοις εκατό (40%) πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών της ημεδαπής ή ισοτίμων της αλλοδαπής.

β. Ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) διπλωματούχοι πλοίαρχοι ή μηχανικοί προέλευσης Ανώτερων Δημόσιων Σχολών του Εμπορικού Ναυτικού (Α.Δ.Σ.Ε.Ν.) με θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον έξι (6) μηνών μετά την απόκτηση διπλώματος Γ` τάξης του εμπορικού ναυτικού.

γ. Ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) πτυχιούχοι ανώτατων πολυτεχνικών σχολών της ημεδαπής ή ισοτίμων της αλλοδαπής.

Σε περίπτωση μη προσέλευσης ή μη επιτυχίας κατά του διενεργούμενους διαγωνισμούς, τα κενά μιας των παραπάνω κατηγοριών πληρούνται από τις άλλες κατηγορίες με την ίδια αναλογία.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Ε.Ν.), σχετικά με τους διαγωνισμούς κατάταξης των δοκίμων της προηγούμενης παραγράφου, καθορίζονται:

α. Οι σχολές και τα τμήματα, πτυχιούχοι των οποίων θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ο αριθμός πλοιάρχων ή μηχανικών προέλευσης Α.Δ.Σ.Ε.Ν., ανάλογα με τις διαμορφούμενες ανάγκες, μετά από σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου Λ.Σ. υπό μείζονα σύνθεση.

Μέχρι ποσού δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται καταλαμβάνονται από γυναίκες.

β. Τα εξεταζόμενα μαθήματα (κοινά και κατά κατηγορία διαγωνιζομένων), τα της διεξαγωγής του διαγωνισμού και κά8ε αναγκαία λεπτομέρεια.

3. Οι αξιωματικοί Λ.Σ. της παρ. 1 εντάσσονται σε κοινή επετηρίδα και εξελίσσονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Για την προαγωγή των ανωτέρω στο βαθμό του ανθυποπλοιάρχου απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον FIRST CERTIFICATE αναγνωρισμένου πανεπιστημίου ή αντίστοιχου πιστοποιητικού γνώσης της γαλλικής, ιταλικής γερμανικής ή ισπανικής γλώσσας.

4. Η ειδικότητα τεχνικών αξιωματικών καταργείται. Οι υπηρετούντες τεχνικοί αξιωματικοί Λ.Σ. εξελίσσονται με βάση τις ισχύουσες γι` αυτούς διατάξεις. Οι κενούμενες οργανικές θέσεις μεταφέρονται στις οργανικές θέσεις των αξιωματικών Γενικών Υπηρεσιών (Γ.Υ.).

5. Για την προαγωγή στο βαθμό του πλωτάρχη Λ.Σ. των εφεξής εξερχόμενων από τη σχολή δοκίμων σημαιοφόρων Λ.Σ. απαιτείται οι μεν προέλευσης Α.Δ.Σ.Ε.Ν. να έχουν διανύσει συνολική υπηρεσία τουλάχιστον τεσσάρων (4) ετών σε εν ενεργεία πλωτά ή εναέρια μέσα του Λ.Σ. αναλόγων του βαθμού τους ή τριών (3) ετών σε ίδια μέσα που ανήκουν σε παραμεθόριες περιοχές, οι δε λοιποί να έχουν υπηρετήσει το αυτό χρονικό διάστημα και υπό τις ίδιες διακρίσεις σε λιμενικές αρχές ή σε περιφερειακές Α.Δ.Σ.Ε.Ν. ή σε εναέρια μέσα του Λ.Σ.. Η διάταξη αυτή ισχύει ανάλογα από τη δημοσίευση του παρόντος και για τους εκτός οργανικών θέσεων ονομαζόμενους αξιωματικούς Λ.Σ. (Ε.Υ.) προέλευσης . Α.Δ.Σ.Ε.Ν.. Οι εξ αυτών ειδικότητος ραδιοεπικοινωνιών διανύουν την κατά τα ανωτέρω υποχρεωτική υπηρεσία σε υπηρεσίες ανάλογες της ειδικότητάς τους.

6. Η παράγραφος 4 του άρ8ρου 8 του ν.δ/τος 139/1969 (ΦΕΚ 57 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Οι αξιωματικοί που προέρχονται από τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. αλλά και αξιωματικοί που προέρχονται από πολυτεχνικές ή πανεπιστημιακές σχολές (τεχνικοί, ιατροί, ιερείς) είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων των αξιωματικών, που προέρχονται από ανθυπασπιστές, οι οποίοι προήχθησαν το ίδιο έτος. Επίσης, οι αξιωματικοί που προέρχονται από τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων των αξιωματικών (τεχνικών, ιατρών, ιερέων) που προήχθησαν το ίδιο έτος.

7. Οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις των αξιωματικών (Γ.Υ.) των βαθμών αντιπλοιάρχου και πλωτάρχη ανακατανέμονται σε εβδομήντα τρεις (73) και ογδόντα οκτώ (88) αντίστοιχα.

Οι αξιωματικοί ιερείς του Λ.Σ. εξελίσσονται εκτός οργανικών θέσεων κατά τις διατάξεις του ν.δ/τος 139/1969 μέχρι το βαθμό του πλοιάρχου.

Άρθρο 2
Κρίσεις Αξιωματικών Λ.Σ.

1. Το άρθρο 38 του ν.δ/τος 139/1969 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 38

Σύγκληση των Συμβουλίων

Τα συμβούλια κρίσης αξιωματικών Λ.Σ. συγκαλούνται για τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, κατόπιν διαταγών του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ως εξής:

α. Το ανώτατο συμβούλιο Λ.Σ. συνέρχεται σε τακτική σύνοδο και περατώνει τις εργασίες του εντός του δευτέρου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου εκάστου έτους.

β. Το ανώτερο συμβούλιο Λ.Σ. συνέρχεται σε τακτική σύνοδο μετά το πέρας των εργασιών του ανωτάτου συμβουλίου και περατώνει τις εργασίες του εντός του τρίτου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου.

γ. Το συμβούλιο Λ.Σ. συνέρχεται σε τακτική σύνοδο μετά το πέρας των εργασιών του ανωτέρου συμβουλίου Λ.Σ. και περατώνει τις εργασίες του εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Απριλίου.

δ. Τα συμβούλια κρίσης συνέρχονται σε έκτακτες συνόδους, όταν παρίσταται ανάγκη κρίσης αξιωματικών Λ.Σ. στις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις περιπτώσεις.

ε. Σε περίπτωση ανυπέρβλητου κωλύματος, η σύγκληση οποιουδήποτε συμβουλίου κρίσης μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, να αναβληθεί ή να παραταθεί και πέραν των προθεσμιών των περιπτώσεων α`, β` και γ` της παρούσας παραγράφου. Η παράταση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα”.

2. Πλοίαρχοι Λ.Σ., οι οποίοι συμπληρώνουν τριακονταπενταετή (35) πραγματική στρατιωτική υπηρεσία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο ενεργούνται οι τακτικές κρίσεις, κρίνονται υποχρεωτικά ως εξής:

α. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους. Στην περίπτωση αυτή, προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό τίθενται για ένα (1) μήνα εκτός οργανικών θέσεων και στη συνέχεια αποστρατεύονται.

β. Αποστρατευτέοι με το βαθμό τον οποίο φέρουν.

Σχετικό: παρ.4 άρθρ.14 Ν.2881/2001

Άρθρο 3
Υπαξιωματικοί Λ.Σ. – Ανθυπασπιστές Λ.Σ.Αξιωματικοί Ειδικών Υπηρεσιών Λ.Σ. (Ε.Υ.)

1. Οι υπαξιωματικοί Λ.Σ προέρχονται από διαγωνισμό κατάταξης, στη σχολή δοκίμων υπαξιωματικών Λ.Σ., διεργούμενο μόνο μεταξύ των εν ενεργεία λιμενοφυλάκων, που πληρούν τις προϋποθέσεις του επόμενου άρθρου και έχουν τουλάχιστον τριετή ευδόκιμη προϋπηρεσία λιμενοφύλακα ή διετή σε παραμεθόριες περιοχές. Τα προσόντα, τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα της διεξαγωγής του διαγωνισμού και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι εξ αυτών πτυχιούχοι ανώτατων σχολών εισάγονται άνευ εξετάσεων, οι δε απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν. προτιμούνται, κατά τα ειδικότερον καθοριζόμενα με την προηγούμενη απόφαση.

2. Ο χρόνος φοίτησης στη σχολή δοκίμων υπαξιωματικών Λ.Σ. θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας υπαξιωματικού και προσμετρείται για τη συμπλήρωση των τυπικών προσόντων προαγωγής που προβλέπονται από το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 773/1978 (ΦΕΚ 59 Α`). Στους ήδη υπηρετούντες αξιωματικούς (Ε.Υ.)- ανθυπασπιστές υπαξιωματικοί Λ.Σ. ο παραπάνω χρόνος προσμετρείται για προαγωγή στο βαθμό που φέρουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Ο χρόνος που τυχόν πλεονάζει προσμετρείται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό.

3. Το άρθρο 3 του ν. 1801/1988 (ΦΕΚ 171 Α`) αντικαθίσταται ως εξής.

Άρθρο 3

Ανθυπασπιστές Λ.Σ. απόφοιτοι της σχολής επαγγελματικής μετεκπαίδευσης ανθυπασπιστών Λ.Σ. (Σ.Ε.Μ.Α.), εφόσον κρίνονται προακτέοι προάγονται στο βαθμό του σημαιοφόρου Λ.Σ. (Ε.Υ.) με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών στον κατεχόμενο βαθμό ή δεκαεπτά (17) ετών συνολικής πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους στη σχολή υπαξιωματικών Λ.Σ., εκ των οποίων τέσσερα (4) στο βαθμό του ανθυπασπιστή Λ.Σ..

4. Ανθυπασπιστές Λ.Σ. μη έχοντες απολυτήριο λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής που προέρχονται από την παραγωγική σχολή υπαξιωματικών Λ.Σ., γίνονται δεκτοί προς φοίτηση στη Σ.Ε.Μ.Α. και εξελίσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους κατόχους απολυτηρίου λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής, Οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 7 του ν.δ/τος 649/1970 (ΦΕΚ 176 Α.) εφαρμόζονται και γι` αυτούς.

5. Πλωτάρχες Λ.Σ.(Ε.Υ.) κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. εκτός οργανικών θέσεων με τη συμπλήρωση τριάντα τριών (33) ετών συνολικής πραγματικής υπηρεσίας υπαξιωματικού-αξιωματικού στο Λ.Σ., από τα οποία τέσσερα (4) έτη στον κατεχόμενο βαθμό προάγονται, μετά από αίτησή τους, εφόσον έχουν κριθεί προακτέοι, στο βαθμό του αντιπλοιάρχου Λ.Σ.(Ε.Υ.) εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται μετά την πάροδο ενός (1) μηνός, με το βαθμό του πλοιάρχου Λ.Σ.(Ε.Υ.).

6. Σημ.: όπως η παρ.6 καταργήθηκε με την περ.β`της παρ.5 του άρθρου 3του Ν.2575/1998 (Α 23)

Άρθρο 4

1. Οι υποψήφιοι για κατάταξη δόκιμοι Λιμενοφύλακες πρέπει να κατέχουν απολυτήριο τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προκειμένουπερί ανδρών, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με λοιπά προσόντα, τις ιατρικές εξετάσεις και τις αθλητικές δοκιμασίες, τον τρόπο επιλογής που θα γίνεται με μόρια κατά προσόν και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αναφέρεται στην κατάταξη αυτή. Με την ίδια απόφαση είναι δυνατόν να προβλέπονται χωριστοί πίνακες επιλογής και ποσοστό ή αριθμός θέσεων από το συνολικό αριθμό κατατασσομένων κατά πίνακα, ανάλογα με τον τύπο του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις ειδικότητες του λιμενικού σώματος, το φύλο ή την ύπαρξη υποψηφίων κατηγοριών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις ή αθλητών και ο τρόπος κατάρτισης του τελικού ενιαίου πίνακα επιλογής για κατάταξη και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.29Ν.2510/1997 (Α 136).

2. Το όριο ηλικίας εξόδου από το Λ.Σ. των κατατασσομένων της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται το 55ο έτος, το οποίο λογίζεται ότι συμπληρώνεται την 3lη Δεκεμβρίου του έτους συμπλήρωσής του. Δικαίωμα υπαγωγής στο νέο όριο ηλικίας έχουν και οι υπηρετούντες λιμενοφύλακες ή υπαξιωματικοί εκ λιμενοφυλάκων. Οι έχοντες συμπληρώσει είκοσι πέντε (25) χρόνια πραγματική στρατιωτική υπηρεσία υπαξιωματικοί εκ λιμενοφυλάκων, εφόσον επιθυμούν να εξέλθουν του Λ.Σ. και έχουν κριθεί προακτέοι, προάγονται στο βαθμό του ανθυπασπιστή Λ.Σ., τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων για ένα (1) μήνα, μετά τον οποίο αποστρατεύονται, ανεξάρτητα από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

3. Υπαξιωματικοί Λ.Σ., προερχόμενοι από λιμενοφύλακες κάτοχοι πτυχίων Τ.Ε.Ι., Α.Δ.Σ.Ε.Ν. ή Α.Ε.Ι., μετά τη συμπλήρωση πραγματικής υπηρεσίας τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό του αρχικελευστή και εφόσον κριθούν προακτέοι, τίθενται εκτός οργανικών θέσεων προαγόμενοι στο βαθμό του ανθυπασπιστή. Οι ανωτέρω προάγονται στο βαθμό του σημαιοφόρου Λ.Σ. μετά τη συμπλήρωση πραγματικής υπηρεσίας πέντε (5) ετών στο βαθμό του ανθυπασπιστή και εφόσον κριθούν προακτέοι. Οι εκ των ανωτέρω κάτοχοι πτυχίου Τ.Ε.Ι. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., μετά τη συμπλήρωση τριάντα τριών (33) ετών πραγματικής υπηρεσίας στο Λ.Σ., από τα οποία έξι (6) στο βαθμό του σημαιοφόρου, εφόσον κριθούν προακτέοι, προάγονται, μετά από αίτησή τους στο βαθμό του ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. προερχομένου από λιμενοφύλακες και μετά την πάροδο ενός (1) μηνός αποστρατεύονται με το βαθμό αυτόν. Σημαιοφόροι Λ.Σ. από λιμενοφύλακες κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι..με τη συμπλήρωση τριάντα (30) ετών πραγματικής υπηρεσίας στο Λ.Σ., εφόσον κριθούν προακτέοι, προάγονται στο βαθμό του ανθυποπλοιάρχου. Με τη συμπλήρωση τριάντα τριών (33) ετών πραγματικής υπηρεσίας στο Λ.Σ., από τα οποία τρία (3) έτη στο βαθμό του ανθυποπλοιάρχου, μετά από αίτησή τος, εφόσον κριθούν προακτέοι, προάγονται στο βαθμό του υποπλοιάρχου Λ.Σ. προερχομένου από λιμενοφάλακες και μετά την πάροδο ενός (1) μηνός απτοστρατεύονται με το βαθμό αυτόν. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπαξιωματικοί από λιμενοφύλακες προάγονται αναδρομικά, εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, μετά από έκτακτη κρίση για κάθε βαθμό, χωρίς δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών.

Άρθρο 5
Εγγραφή πιστώσεων
Κατ` έτος εγγράφονται οι αναγκαίες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την κατάταξη στις παραγωγικές σχολές του Λ.Σ. δοκίμων, μέσα στα όρια των υπαρχουσών κενών οργανικών θέσεων, ως εξής:

α) Αξιωματικών, σε αριθμό τουλάχιστον είκοσι (20).

β) Λιμενοφυλάκων, σε αριθμό τουλάχιστον τριακοσίων (300).

Άρθρο 6
Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών ΛιμενικούΣώματος (Μ.Υ.Α./Λ.Σ.)
Ο τίτλος και τα άρθρα 1, 2, 3 του ν. 1940/1991 (ΦΕΚ 40 Α`) αντικαθίστανται ως εξής:

Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος (Μ.Υ.Α./Λ.Σ.) και άλλες διατάξεις περί αυτού.

Άρθρο 1

Σύσταση – Αρμοδιότητες

1. Συνιστάται Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος (Μ.Υ.Α./Λ.Σ.) με λειτουργική και επιχειρησιακή αυτοτέλεια, υπαγόμενη όπου ο εκάστοτε ισχύων οργανισμός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ορίζει.

2. Η Μ.Υ.Α./Λ.Σ. αναλαμβάνει τη διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων, προς προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στους χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ. ή και εκτός αυτών, εφόσον ζητηθεί αρμοδίως.

3. Η Μ.Υ.Α./Λ.Σ. έχει ενδεικτικά τις ακόλουθες αρμοδιότητες :

α) Την αντιμετώπιση των κινδύνων από κάθε είδους εκρηκτικούς μηχανισμούς και βομβιστικές απειλές.

β) Την παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα πρόσωπα και πλοία στη θάλασσα.

γ) Τη συνδρομή σε άλλες αποστολές του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των λιμενικών αρχών της χώρας σε εκτέλεση ειδικών διαταγών.

δ) Τη συνεργασία με τις αντίστοιχες ειδικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα εκπαίδευσης, οργάνωσης, εξοπλισμού, επιχειρήσεων κ.λπ..

ε) Την παροχή δια του σχολείου ειδικών αποστολών βασικής εκπαίδευσης και γνώσεων στο προσωπικό του Λ.Σ., αλλά και άλλων φορέων σε θέματα ναυτικής ασφάλειας και τάξης.

στ) Την εν γένει υποθαλάσσια δραστηριότητα.

Άρθρο 2

Οργάνωση και λειτουργία

1. Η Μ.Υ.Α./Λ.Σ. στελεχώνεται από μόνιμο εν ενεργεία προσωπικό του Λ.Σ. ειδικότητας υποβρυχίων αποστολών και διοικείται από αξιωματικό Λ.Σ. της αυτής ειδικότητας.

2. Η οργάνωση, λειτουργία της Μ.Υ.Α./Λ.Σ., του σχολείου ειδικών αποστολών, τα χρησιμοποιούμενα μέσα, ο εξοπλισμός, ο τύπος στολών και διακριτικών, η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κανονισμό, που εισηγείται ο Αρχηγός Λ.Σ. και κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μη δημοσιευόμενων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Στο προσωπικό της Μ.Υ.Α./Λ.Σ. που διαθέτει τα προσόντα της παρ. 1 Χορηγείται ένα από τα επιδόματα κινδύνου ή επιχειρήσεων, που προβλέπονται ανάλογα για το αντίστοιχο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις.

Άρθρο 3

Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών Λ.Σ. (Κ.Ε.Α./Λ.Σ.)

1. Με αποφάσεις του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας συνιστώνται στις κατά τόπους λιμενικές αρχές Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών Λ.Σ. (Κ.Ε.Α./Λ.Σ.), η οργάνωση, λειτουργία των οποίων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κανονισμό, που εισηγείται ο Αρχηγός Λ.Σ. και κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μη δημοσιευομένων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Τα Κ.Ε.Α./Λ.Σ. υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στον προϊστάμενο της λιμενικής αρχής, εποπτεύονται ως η Μ.Υ.Α./Λ.Σ. και στελεχώνονται με προσωπικό Λ.Σ., που έχει αποφοιτήσει με επιτυχία από το σχολείο ειδικών αποστολών της Μ.Υ.Α./Λ.Σ. ή αντίστοιχων της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Ως αποστολή τα Κ.Ε.Α/Α.Σ. έχουν κυρίως τη λήψη εξειδικευμένων μέτρων για την προστασία, ασφάλεια και εν γένει τάξη στο χώρο ευθύνης της λιμενικής αρχής.

3. Στο προσωπικό των Κ.Ε.Α./Λ.Σ. που διαθέτει τα προσόντα της παρ. 2 χορηγείται ένα από τα επιδόματα που προβλέπονται ανάλογα για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό τους αυτούς όρους καιπροϋποθέσεις.

Άρθρο 7
Υπηρεσία Εναερίων ΜέσωνΛιμενικού Σώματος (Υ.Ε.Μ./Λ.Σ.)

1. Οι παράγραφοι 1 και 3 του άρθρου 27 του ν.1220/1981 (ΦΕΚ 296 Α`) αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Συνιστάται Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Λ.Σ (Υ.Ε.Μ./Λ. Σ.), υπαγόμενη όπου ορίζει ο ισχύων εκάστοτε οργανισμός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία εντάσσονται διοικητικά και επιχειρησιακά όλα τα εναέρια μέσα του Λ.Σ.. Η Υ.Ε.Μ./Λ.Σ. μεριμνά για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των εναέριων μέσων του Λ.Σ. με την οργάνωση από αέρος αποστολών προς το σκοπό βελτίωσης της αστυνόμευσης του θαλάσσιου χώρου, συντονισμού έρευνας και διάσωσης κινδυνευόντων πλοίων ή προσώπων στη θάλασσα και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ως και κάθε άλλης αποστολής που ανάγεται στις αρμοδιότητες του Λ.Σ.. Η ΥΕ.Μ./Λ.Σ. στελεχώνεται από στρατιωτικό προσωπικό Λ.Σ., του οποίου προΐσταται ανώτερος αξιωματικός ειδικότητος ιπταμένου.

3. Η μέριμνα για τη συντήρηση επισκευή, την καλή λειτουργία, τηνετοιμότητα, τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για προμήθεια αεροσκαφών και εφοδίων τούτων και την παρακολούθηση δια των οικείων επιτροπών των παραλαβών των αεροσκαφών Λ.Σ,. ανήκει στη διεύθυνση που υπάγεται η Υ.Ε.Μ./Λ.Σ.”.

2. Η τελευταία περίοδος του εδαφίου που προστέθηκε στην παρ. 8 του άρθρου 171του π.δ/τος 1285/1981 (ΦΕΚ 314 Α`) με το άρθρο 1 του ν. 1282/1982 (ΦΕΚ 110 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

Η εκτέλεση της πτήσης βεβαιώνεται από τη διεύθυνση στην οποία υπάγεται η Υ.Ε.Μ./Λ.Σ.”.

Άρθρο 8
Διαμνημονεύσεις

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, καθιερώνονται κατηγορίες διαμνημονεύσεων, οι οποίες απονέμονται με απόφασή του σε αξιωματικούς Λ.Σ., ύστερα από εισήγηση του ανώτατου συμβουλίου Λ.Σ..

2. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζεται η διαδικασία πρότασης και απονομής των διαμνημονεύσεων, ο τύπος των μεταλλίων και διπλωμάτων που τις συνοδεύουν, η ιεραρχική τους τάξη, το δικαίωμα να φέρονται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 9
Διάφορα θέματα Λ.Σ.

1. Η διάταξη της παραγράφου 10 του άρθρου 45 του ν.δ/τος 178/1969, που προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 1213/1981 (ΦΕΚ 275 Α`), εφαρμόζεται ανάλογα και για τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.

2. Η δύναμη του γυναικείου προσωπικού Λ.Σ., όπως αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1009/1980 (ΦΕΚ 25 Α`), αυξάνεται κατά μία (1) θέση πλωτάρχη ΛΣ. (Ε.Υ.).

3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν 1009/1980 αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Η δύναμη των γυναικών λιμενοφυλάκων της παρ. 2 δύναται να αυξάνεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, ανάλογα με τις υπάρχουσες εκάστοτε ανάγκες της Υπηρεσίας μέχρι ποσοστού δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στην εκάστοτε οργανική δύναμη του συνολικού αριθμού λιμενοφυλάκων, με αντίστοιχη μείωση της οργανικής δύναμης των ανδρών λιμενοφυλάκων”.

4. Η διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 17 του ν. 1339/1953 (ΦΕΚ 5 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“5. Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. και πλοίαρχοι Λ.Σ., εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι (6) μήνες υπηρεσίας στο βαθμό και υποβάλουν οποτεδήποτε αίτηση αποστρατείας, προάγονται στον επόμενο βαθμό εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται μετά ένα (1) μήνα από την προαγωγή τους”.

5. Μετά το άρθρο 37 του ν.δ/τος 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α`), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 11 του ν. 1737/1988 (ΦΕΚ 37 Α`), προστίθεται νέο άρθρο με αριθμό 37α, ως εξής:

Άρθρο 37α

Λογαριασμός Κεφαλαίου Λιμενικής Αστυνομίας

1. Σε κάθε Λιμενική Αρχή (Κεντρικά Λιμεναρχεία – Λιμεναρχεία – Υπολιμεναρχεία) τηρείται ειδικός “Λογαριασμός Κεφαλαίου Λιμενικής Αστυνομίας” για την εύρυθμη γενικά, λειτουργία του Υπουργείου και των Αρχών αυτών, καθώς και για την αντιμετώπιση των αναγκών τους σε θέματα που σχετίζονται με τη λήψη των προσηκόντων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων (διενέργεια περιπολιών από ξηράς, θάλασσας και αέρα) για τη δίωξη της λαθρομετανάστευσης, του λαθρεμπορίου, της λαθραλιείας, της αρχαιοκαπηλείας και των λοιπών εγκλημάτων του κοινού Ποινικού Δικαίου και των ειδικών ναυτικών νόμων.

2. Στο Λογαριασμό αυτόν καταθέτονται τα τέλη, που καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού, για τις χορηγήσεις των πάσης φύσεως αδειών που προβλέπονται τόσο από τους Κανονισμούς Λιμένων (Γενικούς ή Ειδικούς), που εκδίδονται κατά τη διαδικασία του άρθρου 156, όσο και από τις κείμενες, γενικά, διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου.

3. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα είσπραξης και διαχείρισης των τελών και γενικά της λειτουργίας του Λογαριασμού”.

Άρθρο 10
Θέματα Ν.Α.Τ.

1. Η παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 792/1978 (ΦΕΚ 110 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 39 του ν. 1085/1980 (ΦΕΚ 225 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Με αποφάσεις του Δ.Σ. των φορέων της παραγράφου 1, που θα εγκρίνονται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, εγγράφεται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του Ν.Α.Τ. ποσό για παροχή δανείων στους υπαλλήλους ύψους μέχρι επτά (7) μηνιαίων αποδοχών και στους συνταξιούχους του Ν.Α.Τ. μέχρι επτά (7) μηνιαίων συντάξεων. Η εξόφληση θα γίνεται σε τριάντα έξι (36) μηνιαίες ισόποσες δόσεις με τόκο αντίστοιχο των ομολόγων του Δημοσίου ετήσιας διάρκειας”.

2. Η παρ. 3 του άρ9ρου 18 του ν. 792/1978 (ΦΕΚ 110 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρα 39 του ν. 1085/19θ0, από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, καταργείται.

3. Στο ν. 792/1978, όπως αυτός κωδικοποιήθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ/τος 913/1978 (ΦΕΚ 220 Α`), προστίθεται άρθρο 14 Α, που έχει ως εξής:

Άρθρο 14 Α

Χαρακτηρισμός του ναυτικού επαγγέλματοςως ιδιόμορφου, βαρέος και ανθυγιεινού

1. Το ναυτικό επάγγελμα, που ασκείται από Έλληνες ναυτικούς με την ιδιότητα μέλους συγκροτημένου πληρώματος και με την ειδικότητα προσωπικού καταστρώματος, μηχανής ή γενικών υπηρεσιών, χαρακτηρίζεται ως ιδιόμορφο, βαρύ και ανθυγιεινό στις ακόλουθες κατηγορίες των σε ενέργεια πλοίων:

(α) Με ελληνική σημαία.

(β) Με σημαία Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών πλην Ελβετίας.

(γ) Με ξένη σημαία ασφαλιστικά συμβεβλημένων με το Ν.Α.Τ..

(δ) Με ξένη σημαία, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος απασχόλησης σ` αυτά εξαγοράζεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

2. Υπηρεσίες λογιζόμενες ή εξομοιούμενες από οποιαδήποτε άλλη διάταξη με πραγματική ναυτική υπηρεσία δεν λαμβάνονται υπόψη για να χαρακτηρισθούν οι εξαγοράζοντες αυτές ότι ασκούν ιδιόμορφο, βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα.

3. Ο ανωτέρω χαρακτηρισμός του ναυτικού επαγγέλματος δεν συνεπάγεται την καθιέρωση πρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς πλοιοκτήτη και ναυτικού για το Ν.Α.Τ. ή μεταβολή των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για την ασφάλιση στο Ν.Α.Τ., ούτε δικαιολογεί τη θεμελίωση άλλων δικαιωμάτων”.

4. Η παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 619/1977 (ΦΕΚ 171 Α`) συμπληρώνεται ως εξής:

“Για τους υπαγόμενους για πρώτη φορά στην ασφάλιση του Τ.Ε.Α.Π.Ι.Ε.Ν. μετά την lη Ιουλίου 1995, ως ποσοστά επικουρικής επί της κύριας σύνταξης λαμβάνεται αυτό που ισχύει κάθε φορά, εφόσον ο Χρόνος της επικουρικής ασφάλισης συμπίπτει με το χρόνο της κύριας ασφάλισης, βάσει του οποίου υπολογίσθηκε η κύρια σύνταξη.

Αν ο χρόνος της επικουρικής ασφάλισης υπολείπεται του χρόνου της κύριας ασφάλισης, που ελήφθη υπόψη για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξής τους, τότε ως ποσοστό της επικουρικής επί της κύριας σύνταξης λαμβάνεται αυτό που προκύπτει με πολλαπλασιασμό του ορισθέντος στο προηγούμενο εδάφιο ποσοστού επί το πηλίκο του αριθμού των ημερών ασφάλισης στο Τ.Ε.Α.Π.Ι.Ε.Ν. προς τον αριθμό των ημερών του συντάξιμου χρόνου, βάσει του οποίου υπολογίσθηκε η κύρια σύνταξη”.

5. Η παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 619/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Οι ασφαλισμένοι του Τ.Ε.Α.Π.Ι.Ε.Ν. δύνανται να εξαγοράζουν ως χρόνο ασφάλισης σ` αυτό τις πάσης φύσεως υπηρεσίες τους καταβάλλοντας εις το διπλάσιο των υπέρ Τ.Ε.Α.Π.Ι.Ε.Ν. εκάστοτε ισχυουσών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). H εξαγορά αυτή διενεργείται μέσα σε πέντε (5) χρόνια από την υπαγωγή στην ασφάλιση του Ταμείου και ο τρόπος καταβολής ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. εγκρινόμενη υπό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας”.

Άρθρο 11
Γενικές διατάξεις

1. Τα θέματα μεταθέσεων του προσωπικού του Λ.Σ. ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 13 του ν. 672/1977 (ΦΕΚ 235 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Η ίδρυση, ο καθορισμός της περιοχής δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων και η κατάργηση λιμενικών σταθμών γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας”.

3. Στο γυναικείο προσωπικό Λ.Σ. προσμετρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και η άδεια κύησης, τοκετού-λοχείας.4. Οι χήρες του προσωπικού Λ.Σ., των οποίων ο σύζυγος απεβίωσε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, προσλαμβάνονται μετά από αίτησή τους στο Λ.Σ. ως λιμενοφύλακες ή στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ή Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενα από αυτά ως διοικητικοί υπάλληλοι, σε θέση ανάλογη με τα προσόντα τους, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, εφόσον έχουν στη ζωή ένα τουλάχιστον παιδί.

5. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί να κωδικοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο και να μεταφερθούν στη δημοτική, οι διατάξεις των νόμων που ισχύουν για το προσωπικό Λ.Σ.. Αν είναι αναγκαίο για την πληρότητα της κωδικοποίησης, μπορεί να μεταβληθεί η σειρά, η αρίθμηση και η φραστική διατύπωση των άρθρων και παραγράφων.

6. Υπαξιωματικοί και λιμενοφύλακες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του Λ.Σ. με αίτησή τους για χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα (12) μηνών και κατά τη δημοσίευση του παρόντος έχουν επανέλθει σε αυτό ως έφεδροι, θεωρούνται ως μηδέποτε απομακρυνθέντες από το Λ.Σ., επανακτούν δε τη θέση τους στην αντίστοιχη επετηρίδα, χωρίς δικαίωμα λήψης οποιωνδήποτε αναδρομικών αποδοχών.

7. Στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εγγράφονται πιστώσεις για έξοδα κίνησης προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται και μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς των Οργανισμών Αστικών Συγκοινωνιών και των Κ.Τ.Ε.Λ. Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών, για την ελεύθερη κυκλοφορία του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, κατά τις μετακινήσεις τους για εκτέλεση υπηρεσίας, εντός της περιοχής της υπηρεσίας τους, για τις οποίες δεν δικαιολογείται από τις ισχύουσες διατάξεις το αντίτιμο εισιτηρίων σε βάρος του Δημοσίου.

Το ύψος των παραπάνω πιστώσεων και η κατανομή τους στους επί μέρους φορείς συγκοινωνιών και οι λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής της παραπάνω διάταξης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Άρθρο 12
Αύξηση οργανικών θέσεων

1. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος αυξάνονται ως εξής:

α. Των Αξιωματικών Γενικών Υπηρεσιών κατά εκατόν δέκα τέσσερις (114), από τις οποίες μία (1) Αρχιπλοιάρχου, οκτώ (8) Πλοιάρχων, έντεκα (11) Αντιπλοιάρχων, είκοσι (20) Πλωταρχών, είκοσι έξι (26) Υποπλοιάρχων και σαράντα οκτώ (48) Ανθυποπλοιάρχων – Σημαιοφόρων.

β. Των Αξιωματικών Ιατρών κατά τέσσερις (4) με εισαγωγικό βαθμό Ανθυποπλοιάρχου και με ειδικότητες ενός (1) οδοντιάτρου, ενός (l) παιδιάτρου – παθολόγου, ενός (1) μαιευτήρα – γυναικολόγου και ενός (1) νευρολόγου – ψυχιάτρου.

γ. Των Αξιωματικών Ειδικών Υπηρεσιών κατά εννέα (9) Πλωταρχών.

δ. Των Ανθυπασπιστών κατά σαράντα (40) και των Λιμενοφυλάκων κατά χίλιες διακόσιες πενήντα έξι (1.256).

2. Η πλήρωση των θέσεων των εδαφίων α`, γ` και δ` θα γίνει σταδιακά μέσα σε τρία (3) χρόνια (1996-1998), δηλαδή: τετρακόσιοι εβδομήντα τρεις (473) κάθε χρόνο και του εδαφίου β` μέσα στο 1995.

3. Οι Αξιωματικοί Ιατροί κατατάσσονται στο Λιμενικό Σώμα με ειδικότητα και ηλικία μέχρι 35 ετών, με εισαγωγικό βαθμό Ανθυποπλοιάρχου και έχουν δεκαετή (10) υποχρέωση παραμονής στο Λ.Σ.. “Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται τα προσόντα, τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα της διεξαγωγής του διαγωνισμού, τα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευσή τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την κατάταξη και εκπαίδευση στο Λιμενικό Σώμα Αξιωματικών Ιατρών και Ιερέων”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 του άρθρου 3 τουΝ.2575/1998 (Α 23)

Άρθρο 13
Ειδικές περιπτώσεις μισθολογικών προαγωγών

1. Οι Αρχ/στές Λ.Σ., προέλευσης από Λιμενοφύλακες, προάγονται μισθολογικά στο βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου όταν συμπληρώσουν είκοσι έξι (26) χρόνια πραγματική στρατιωτική υπηρεσία και στο βαθμό του Υποπλοιάρχου όταν συμπληρώσουν είκοσι οκτώ (28) χρόνια πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.

2. Οι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος που προέρχονται από Ανθυπασπιστές, εφόσον συμπληρώσουν το συνολικό χρόνο υπηρεσίας Αξιωματικού των υποπαραγράφωνlβ και lγ του άρθρου 1 του ν. 988/1979, στον οποίο υπολογίζεται και ο χρόνος Ανθ/στούΥπαξ/κού και Μονίμου Λιμενοφύλακα (ν.δ. 530/1970), πέρα από τα δεκατρία (13) χρόνια παίρνουν οικονομική προαγωγή Πλωτάρχου ή Αντιπλοιάρχου αντίστοιχα.

Άρθρο 14

1. Σημ.: όπως η παρ.1 καταργήθηκε με την περ.δ`του άρθρου 36 του Ν.2638/1998(Α 204)

2. Το δάνειο των 60.000.000 δραχμών, που χορηγήθηκε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 13 του άρθρου 67 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`), δεν θα αναζητηθεί και βαρύνει τον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

3. Οι διατάξεις των παραγράφων 8β 1 και 8β 2 του άρθρου 77 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α`), όπως το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου θβ 1 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 του ν. 1957/1991(ΦΕΚ 114 Α`), τίθενται σε ισχύ από της δημοσιεύσεως του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τέλη αυτοκινήτου εισπραχθέντα σαν πόρος του Ν.Α.Τ., σύμφωνα με τις αναφερόμενες στο προηγούμενο εδάφιο διατάξεις, κατά το χρονικό διάστημα από της ενάρξεως ισχύος της υπ` αριθμ. 2314.1/17/91/1991 Αποφάσεως του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (ΦΕΚ 888 Β`/3.10.1991) μέχρις ενάρξεως ισχύος του παρόντος, θεωρούνται καλώς εισπραχθέντα και δεν επιστρέφονται.

Ποσοστό 75% εκ των εσόδων του Κεφαλαίου Ασφαλίσεως Επιβατών (Κ.Α.Ε.), τα οποία προέρχονται από εισπραχθέντα ασφάλιστρα κατά το χρονικό διάστημα από της δημοσιεύσεως του ν. 1892/1990 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρις ενάρξεως ισχύος του παρόντος, θεωρούνται ότι καλώς απετέλεσαν πόρο του Ν.Α.Τ..

Η παράγραφος 8β 3 του άρθρου 77 του ν. 1892/1990 καταργείται.

4. Στο παρακρατούμενο βάσει της κείμενης νομοθεσίας κατά περίπτωση ποσό απά την είσπραξη των υπέρ τρίτων εσόδων για την κάλυψη των δαπανών του Ν.Α.Τ., συμπεριλαμβάνεται από 1.1.1995 επίδομα που χορηγείται με την παρούσα διάταγη στους υπαλλήλους του Ν.Α.Τ., με άμεσο στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.

Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από πρόταση του Δ.Σ./Ν.Α.Τ. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και το ποσοστό απόδοσης σαν οικονομικό κίνητρο, καθώς επίσης και ο τρόπος ελέγχου και διασφάλισης των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων.

5. Στο άρθρο 29 του π.δ/τος 913/1978 (ΦΕΚ 220 Α`) προστίθεται εδάφιο lα που έχει ως εξής:

“1α. Ειδικά για την απονομή παροχής από το Ν.Α.Τ. ή από τα Ταμεία Προνοίας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού ή του Κεφαλαίου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών, λαμβάνεται υπόψη υπηρεσία του ναυτικού, όπως προκύπτει από τα μηχανογραφημένα στοιχεία που τηρούνται στο Ν.Α.Τ. και από τα ναυτικό φυλλάδιο. Σε περίπτωση αμφιβολίας γίνεται προσφυγή στα πρωτότυπα ναυτολόγια. Ο κατά τα ανωτέρω έλεγχος της υπηρεσίας για την απονομή της παροχής γίνεται από το Ν.Α.Τ. ή από την Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Με αποφάσεις του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διατάξεως αυτής”.

6. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού αίρεται αυτοδίκαια οποιαδήποτε αναγκαστική ή συντηρητική ή άλλη κατάσχεση που έχει επιβληθεί στο ακίνητο του Ν.Α.Τ. που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Πειραιά μεταξύ των οδών Ακτή Μιαούλη-Μπότσαρη-Χατζηκυριακού- Φλέσσα και το ακίνητο αυτό μετατρέπεται σε ακατάσχετο με τον όρο ότι το αργότερο σε προθεσμία δεκαοκτώ (l8) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος θα έχει δημοπρατηθεί ή ανατεθεί η κατασκευή κτιρίου και σταθμού αυτοκινήτων και το έργο αυτό θα έχει περατωθεί μέσα σε τέσσερα (4) το πολύ χρόνια από τη δημοπράτηση ή ανάθεση του έργου. Με απλή αίτηση του Ν.Α.Τ. ο αρμόδιος υποθηκοφύλακας προβαίνει στην καταχώριση της άρσης των κατασχέσεων στα κατά νόμο βιβλία.

Καταργείται η παράγραφος ΑΙ α της 14969/47/ 1.2.1988 απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων (ΦΕΚ 198 Α`), η οποία δεσμεύει το ακίνητο του Ν.Α.Τ., που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Πειραιά μεταξύ των οδών Ακτή Μιαούλη- Μπότσαρη-Χατζηκυριακού-Φλέσσα.

Σχετικό:  παρ.7 του άρθρου 6 του Ν.2575/1998 (Α 23)

7. Στην παρ. β του άρθρου 4 του ν.δ/τος 99/1973 (ΦΕΚ 173 Α`) προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής: “Για την καταβολή από τον Προϋπολογισμό Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (Κ.Ν.Ε.) έτους 1995 εφάπαξ ποσού 248.000.000 δρχ. στο Δημόσιο Προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους δαπάνης που προκαλείται από τη μονιμοποίηση, σύμφωνα με το ν. 2190/1994, προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης”.

8. Η παρ. 2 του άρθρου 26 του κ.ν. 792/1978 (ΦΕΚ 220 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 1085/1980 (ΦΕΚ 255 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Η σύνταξη των δικαιούχων προσώπων της οικογένειας του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ναυτικού αρχίζει από την πρώτη του μήνα μετά το θάνατο, υπό την προϋπόθεση της υποβολής της αιτήσεως για συνταξιοδότηση εντός τριών (3) μηνών από το χρόνο του θανάτου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η σύνταξη αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα από την υποβολή της αιτήσεως για συνταξιοδότηση”.

9. Η παρ. 8 εδ. β` του άρθρου 37 του κ.ν. 792/1978 (ΦΕΚ 220 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Η υπηρεσία σε πλοία με ξένη σημαία αποδεικνύεται με πιστοποιητικό που εκδίδεται κατά την απόλυση από το πλοίο και θεωρείται μέσα σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την απόλυση, σύμφωνα με όσα ορίζει το π.δ. 372/1977 (ΦΕΚ 115 Α`)”.

10. Ο πίνακας Ι που αναφέρεται στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.δ/τος 3736/1957 (ΦΕΚ 168 Α`), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 2166/1993 (ΦΕΚ 137 Α`), επισυνάπτεται στον παρόντα νόμο και ισχύει από της δημοσιεύσεως του ν. 2168/1993 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για τον πίνακα πατήστε εδώ

12.I. Κυρώνονται και έχουν ισχύ νόμου οι ακόλουθες υπουργικές αποφάσεις:

α. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 30033/1343/86 της 12ης Σεπτεμβρίου 1988 (ΦΕΙΚ 760 Β`/31.10.1986).

β. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών καιΕμπορικής Ναυτιλίας 30033/2721/86 της 25ης Σεπτεμβρίου 1986 (ΦΕΚ 724 Β`/27.10.1986).

γ. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 30033/2903/86 της l4ης Οκτωβρίου 1986 (ΦΕΚ 940 Β`/31.12. 986).

δ. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 30033/1159/87 της 26ης Ιουνίου 1987 (ΦΕΚ 409Β`/10.8.1987).

ε. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 30033/3312/87 της 10ης Δεκεμβρίου 1987 (ΦΕΚ 718 Β`/14.12.1987).

στ. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 30033/3187/88 της 18ης Ιανουαρίου 1988 (ΦΕΚ Β`/21.1.1988).

ζ. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 2411.1/10/88 της 25ης Μαϊου 1988 (ΦΕΚ 320 Β`/27.5.1988).

η. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 2411.1/38/88 της 23ης Αυγούστου 1988 (ΦΕΚ 823 Β`/29.8.1968).

θ. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 2311.1/3/89 της 12ης Ιανουαρίου 1980 (ΦΕΚ 29 Β`/17.1.1989).

ι. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 2311.1/65/89 της 24ης Μαΐου 1989 (ΦΕΚ 399 Β`/26.5.1989).

ια. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 2311.1/94/89 της 20ής Σεπτεμβρίου 1989 (ΦΕΚ 702 Β`/20.9.l989).

ιβ. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 2311.1/110/89 της 20ής Νοεμβρίου 1989 (ΦΕΚ 867 Β`/21.11.1989).

ιγ. Η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας 2311.1/40/90 της 11ης Σεπτεμβρίου 1990 και η οποία έχει ως εξής:

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΠειραιάς 11.9.1990ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΑριθμ. Πρωτ.:2311.1/40/90ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝΤΜΗΜΑ :1ο

Θέμα:”Χορήγηση ΑΤΑ Α` τετραμήνου 1990 στους συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.)”

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣΥΠΟΥΡΓΟΣΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Την με αριθμ. 1405/55/12.1.90 Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τον καθορισμό του ποσοστού της ΑΤΑ για το Α` τετράμηνο (Ιανουαρίου – Απριλίου) 1990 καθώς και του διορθωτικού ποσοστού του Γ` τετραμήνου 1989.

2. Την με αριθμ. 9019/295/25.1.1982 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που κυρώθηκε με το άρθρο 55 του Ν. 1249/82 για τον καθορισμό της ΑΤΑ.

3. Την με αριθμ. 2001854/110/0022/10.1.1989 κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κλιμάκωση του ποσοστού της ΑΤΑ.

4. Το άρθρο 23 του ΚΝ 792/78 (ΦΕΚ 220 Α`/78) “Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως ενίων διατάξεων της περί Ν.Α.Τ. νομοθεσίας και άλλων συναφών διατάξεων”.

5. Την Απόφαση του Δ.Σ./Ν.Α.Τ. της 4ης συνεδρίασής του κατά την 29.1.1990.

6. Τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Διεύθυνση Τιμών και Εισοδημάτων έγγραφο αριθμ. 6778/277/27.2.1990.

7. Την αριθμ. Υ.1035/1031336/820/0006/27.4.1990 Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών (Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών).

8. Την αριθμ. Υ.1086/28.5.1990 Απόφαση του Πρωθυπουργού (Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αριστοτέλη Παυλίδη).

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

1. Στους συνταξιούχους του Ν.Α.Τ. χορηγείται αναδρομικά από 1.1.1990 πέρα απά την καταβαλλόμενη σύνταξη όπως αυτή έχει διαμορφωθεί την 31.12.1989, το ποσοστό της ΑΤΑ 5,7% του τετραμήνου ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1990, καθώς και το διορθωτικό ποσόστο του τελευταίου τετραμήνου 1989 ποσοστού 0,1%.

Ο υπολογισμός των παραπάνω ποσοστών θα γίνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις της 31.12.1989 και κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας σύνταξης ως κατωτέρω:

α) Για συντάξεις μέχρι 130.000 δρχ. θα υπολογίζεται ολόκληρο το ποσοστό του διορθωτικού και της ΑΤΑ δηλ. 5,8″.

β) Για συντάξεις από 130.001 και πάνω θα υπολογίζεται το 75% του διορθωτικού ποσοστού και της ΑΤΑ μετά την αφαίρεση του εισαγόμενου πληθωρισμού δηλ. 3,8%.

2. Οι κατά τα παραπάνω αιτήσεις λαμβάνονται υπόψη και για τον υπολογισμό των Δώρων εορτών ΠΑΣΧΑ και ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ως και της πρόσθετης μισής σύνταξης.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣΥΠΟΥΡΓΟΣΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΟΚΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΛΗΜΗΤΣΟΣ.

ii. Ποσά τα οποία έχουν καταβληθεί βάσει των κυρουμένων με την προηγούμενη υποπαράγραφο κοινών υπουργικών αποφάσεων μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου θεωρούνται καλώς καταβληθέντα από το Ν.Α.Τ. και καλώς ληφθέντα από τους δικαιούχους.

13. Στο άρθρο 94 του π.δ/τος 913/1978 “περί κωδικοποιήσεως των περί Ν.Α.Τ. διατάξεων” προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

“6. Με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Ν.Α.Τ. και των Τ.Π.Ε.Ν. μπορεί να ανατίθεται η διαχείριση των κοινόχρηστων δαπανών των ακινήτων σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.”

Άρθρο 15

1. (i) Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. αυτού που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, να αναθέτει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου τις ακόλουθες εργασίες:

(α) Τη μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

(β) Την οργάνωση των υπηρεσιών του.

(γ) Το κλείσιμο των ισολογισμών-απολογισμών και τη λογιστική γενικά ενημέρωση των βιβλίων κ.λπ..

(δ) Τη μελέτη σκοπιμότητας για μηχανοργάνωση-μηχανογράφηση, καθώς και αυτήν την ίδια τη μηχανοργάνωση-μηχανογράφηση των υπηρεσιών του.

(ii) Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. δύνανται να συνιστώνται επιτροπές ή ομάδες εργασίας με αντικείμενο: (α) την κωδικοποίηση της νομοθεσίας του Ν.Α.Τ., (β) την απογραφή, (γ) την αποτίμηση και γενικά την αξιοποίηση της περιουσίας του, (δ) την οργάνωση, (ε) την πληροφορική ανάπτυξη του Ν.Α.Τ.

στ) τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών, (ζ) τη~ μελέτη και την επίλυση θεμάτων ασφαλιστικού περιεχομένου, καθώς και (η) την εκτέλεση εργασιών, οι οποίες εξυπηρετούν τους σκοπούς της κοινωνικής ασφάλισης των Ναυτικών και των οικογενειών τους.

Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των μελών, η ιδιότητά τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.

(iii) Στους προέδρους, τα μέλη και τους γραμματείς των επιτροπών ή ομάδων, καταβάλλεται ως αποζημίωση, κατά συνεδρίαση ή εφάπαξ, ποσό, που καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά παρέκκλιση τυχόν διατάξεων που ισχύουν.

Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει το Ν.Α.Τ. και δεν υπόκειται στους περιορισμούς των παρ. 1 και 4 του άρθρου 3 του ν. 1256/1982 και του άρθρου 18 του ν. 1505/1984.

Ομοίως με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας δύναται να ανατίθεται το αντικείμενο των επιτροπών ή ομάδων εργασίας της προηγούμενης παραγράφου και μέχρι ποσού δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (2.500.000) δρχ. χωρίς διαγωνισμό, και για υπεράνω αυτού που προαναφέρθηκε ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.

Κατ` εξαίρεση, η ανάθεση του παραπάνω αντικειμένου στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών (ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος γίνεται χωρίς διαγωνισμό και για ποσό άνω των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (2.500.000) δρχ.. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ορίζεται το ποσό της αμοιβής που θα βαρύνει το Ν.Α.Τ. και ο τρόπος καταβολής του.

(iν) Με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. και έγκριση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας δύναται να συνιστώνται στο Ν.Α.Τ. επιτροπές ή ομάδες εργασίας με αντικείμενο το κλείσιμο παλαιών Ισολογισμών – Απολογισμών και τη διεκπεραίωση άλλων εκκρεμών υποθέσεων με εργασία εκτός ωρών και ημερών εργασίας ή υπερωριών που εγκρίθηκαν γι` άλλο σκοπό.

Οι διατάξεις του εδαφίου β` της υποπαραγράφουii, και του εδαφίου α` της υποπαραγράφουiii της παραγράφου αυτής αναφορικά με την ανάθεση εφαρμόζονται ανάλογα στην προκειμένη περίπτωση. Η σχετική δαπάνη θα, βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ν.Α.Τ. και δεν υπόκειται στους περιορισμούς των παρ. 1 και 4 του άρθρου 3 του ν. 1256/1982 και του άρθρου 18 του ν. 1505/1984.

(ν) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. δύναται να ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς ή σε πρόσωπα γνωστού επιστημονικού κύρους η εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στους υπαλλήλους του Ν.Α.Τ., καθώς και τα μέλη των διοικήσεών του με στόχο γενικά την προαγωγή του έργουτης κοινωνικής ασφάλισης των Ναυτικών.

Η αποζημίωση των ανωτέρω φορέων ή προσώπων και οι όροι για την παροχή των υπηρεσιών τους καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και η αποζημίωση των εκπαιδευομένων στις περιπτώσεις, που τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται πέρα από τις ώρες εργασίας. Όλες οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν το Ν.Α.Τ..

2. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Δ.Σ. του Οίκου Ναύτου δύνανται να συνιστώνται επιτροπές ή ομάδες εργασίας με αντικείμενο:

(i) Τη μελέτη εφαρμογής συστήματος Οικογενειακού Ιατρού, τη Μηχανοργάνωση Οίκου Ναύτου και μελέτη και επίλυση θεμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Ναυτικών και των οικογενειών τους, την εκκαθάριση καθυστερημένων δαπανών Κέντρου και απολογισμών των Επαρχιακών Παραρτημάτων Οίκου Ναύτου, καθυστερημένων φαρμακευτικών δαπανών και απολογισμών φαρμάκων Κέντρου και Επαρχιακών Παραρτημάτων, καθώς επίσης και την εκτέλεση εργασιών οι οποίες εξυπηρετούν τους σκοπούς της κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης, τη διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου, την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των άνεργων ναυτικών.

Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των μελών, η ιδιότητα αυτών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.

Στους προέδρους, τα μέλη και τους γραμματείς των επιτροπών ή ομάδων καταβάλλεται αποζημίωση, κατά συνεδρίαση ή εφάπξ, ποσό, που ορίζεται με κοινή απόφαση τωνΥπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον Προϋπολογισμό του Οίκου Ναύτου και δεν υπόκειται στους περιορισμούς των παρ. 1 και 4 του άρθρου 3 του ν. 1256/1983 και του άρθρου 18 του ν. 1505/1984.

(ii) Ομοίως με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας δύναται να ανατίθεται το αντικείμενο των επιτροπών ή ομάδων εργασίας της προηγούμενης υποπαραγράφου i και μέχρι ποσού δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (2.500.0ΟO) δρχ. χωρίς διαγωνισμό, και για υπεράνω αυτού που προαναφέρθηκε ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.

Κατ` εξαίρεση η ανάθεση του παραπάνω αντικειμένου στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών (ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος γίνεται χωρίς διαγωνισμό και για ποσό άνω των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (2.500.000) δρχ.. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ορίζεται το ποσό της αμοιβής που θα βαρύνει τον Ο.Ν. και ο τρόπος καταβολής του.

(iii) Με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. και έγκριση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας δύναται να συνιστώνται στον Ο.Ν. επιτροπές ή ομάδες εργασίας με αντικείμενο το κλείσιμο παλαιών Ισολογισμών-Απολογισμών και τη διεκπεραίωση άλλων εκκρεμών υποθέσεων με εργασία εκτός ωρών και ημερών εργασίας ή υπερωριών που εγκρίθηκανγι` άλλο σκοπό.

Οι διατάξεις των εδαφίων β`, γ` και δ` της υποπαραγράφου i της παραγράφου αυτής αναφορικά με την ανάθεση εφαρμόζονται ανάλογα στην προκειμένη περίπτωση. Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ο.Ν. και δεν υπόκειται στους περιορισμούς των παρ. 1 και 4 του άρθρου 3 του ν. 1256/1982 και του άρθρου 18 του ν. 1505/1984.

(iv) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Ν. ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς ή σε πρόσωπα γνωστού επιστημονικού κύρους η εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στους υπαλλήλους του Ο.Ν., καθώς και τα μέλη των διοικήσεών του με στόχο γενικά την προαγωγή του έργου της κοινωνικής ασφάλισης των Ναυτικών.

Η αποζημίωση των ανωτέρω φορέων ή προσώπων και οι όροι για την παροχή των υπηρεσιών τους καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και η αποζημίωση των εκπαιδευομένων στις περιπτώσεις, που τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται πέρα από τις ώρες εργασίας. Όλες οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τον Οίκο Ναύτου.

Άρθρο 16
Η παράγραφος 2 του άρθρου 12 του ν. 1482/1984 αντικαθίσταται ως εξής.

2. Για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, για τους Αξιωματικούς Λ.Σ. που προέρχονται από Ανθυπασπιστές ή Υπαξιωματικούς, ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας του Αξιωματικού θεωρείται και υπολογίζεται ο πέραν από τα δεκατρία (13) έτη χρόνος συνολικής υπηρεσίας που υπηρέτησαν αυτοί στο Λιμενικό Σώμα, ως ναύτες Λιμενικοί, ως Λιμενοφύλακες, ως Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές.

Άρθρο 17

1.Οι στρατιωτικοί του Λιμενικού Σώματος που αποκαταστάθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 3 του ν. 1339/1983(ΦΕΚ 35 Α`) επανακτούν και συνεχίζουν τη μετά των οικείων ασφαλιστικών Ταμείων (ΜΤΝ-ΤΑΝ-ΤΑΛΣ) μετοχική σχέση, του εκτός ενεργού υπηρεσίας χρόνου λογιζομένου ως χρόνου μετοχικής σχέσης.

2. Οι αναφερόμενοι στην παράγραφο 1 υποχρεούνται να καταβάλουν στα οικεία Ταμεία Αλληλοβοηθείας:

α. τις τυχόν επιστραφείσες εισφορές που έλαβαν κατά την απομάκρυνσή τους εντός τακτού χρονικού διαστήματος οριζομένου υπό του οικείου Ταμείου,

β. ασφαλιστική εισφορά για τον εκτός ενεργού υπηρεσίας χρόνο, υπολογιζομένης επί των αποδοχών του βαθμού που φέρουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού και η οποία θα καταβάλλεται κάθε μήνα σε δόσεις ίσες με την ασφαλιστική μηνιαία εισφορά τους.

3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και για όσους αποκατασταθέντες με τις διατάξεις του ν. 1339/1983 αποστρατεύθηκαν πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική εισφορά θα υπολογισθεί επί των αποδοχών των εν ενεργεία ομοιοβάθμων τους.

Άρθρο 18
Καταργούμενες διατάξεις

1. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις:

α) Της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.δ/τος 1320/1972 (ΦΕΚ 238 Α`), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 1482/1984 (ΦΕΚ 153 Α`).

β) Των παραγράφων 2, 3, 4, 5 , 6 και 7 του άρθρου 4 και του άρθρου 5 του ν.δ/τος 1320/1972, όπως και το εδάφιο (γ) της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 1482/1984.

γ) Του εδαφίου (η) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1014/1949 (ΦΕΚ 159 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 παρ. 2 του ν.δ/τος 1320/1972 και την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 690/1977 (ΦΕΚ 253 Α`).

δ) Του εδαφίου (θ) της παρ. 1 του άρ9ρου 1 του ν. 1014/1949, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 45 του ν. 4502/1966 (ΦΕΚ 54 Α`).

ε) Της παρ. 6 του άρθρου 21 του ν.δ/τος 139/1969.

στ) Της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν.δ/τος 649/1970 (ΦΕΚ 176 Α`).

ζ) Των παραγράφων 2, 3, 4, 5 και 9 του άρθρου 1, των παρ. 1, 2, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 2 και της παρ. 4 του άρθρου 23 του ν.δ/τος 530/1970 (ΦΕΚ 100 Α`).

η) Της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 1009/1980 (ΦΕΚ 25 Α`).

2. Επίσης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τα θέματα του νόμου αυτού.

Άρθρο 19
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 22 Αυγούστου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 22 Αυγούστου 1995

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΠΟΝΗΣ