ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2315 ΦΕΚ Α`123/19.6.1995

Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών Δημοκρατίας της Ιταλίας σε θέματα ανταλλαγής ηλεκτρονικών πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών δια της Βαλκανικής οδού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Ιταλίας σε θέματα ανταλλαγής ηλεκτρονικών πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ισυχοτρόπων ουσιών δια της Βαλκανικής οδού,που υπογράφηκε στη Ρώμη στις 28 Μαΐου 1993, το κείμενο της οποίας σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Ιταλίας,

– Κινούμεναι στο πνεύμα της κοινής δήλωσης, που υπογράφηκε στησυνάντηση της Ρώμης από δέκα (10) χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα καιη Ιταλία, στις 16 και 17 Μαρτίου 1990, και που καθιέρωσε μεταξύ άλλωντην υιοθέτηση περισσότερο αποτελεσματικών μέτρων κοι διαδικασιών γιαταχεία ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τη διακίνηση ναρκωτικών διατης “Βαλκανικής οδού”.

– Υλοποιώντας το πρακτικά συνεργασίας που υπέγραψαν οιεμπειρογνώμονες και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων των δέκα (10)χωρών, που συμμετείχαν στη συνάντηση της Σόφιας στις 1 και 2 Ιουνίου1990, κατά την οποία επισημάνθηκαν συγκεκριμένες περιοχές κοινήςεπιχειρησιακής δράσης μεταξύ των Χωρών, που επηρεάζονται από τιςπεριπτώσεις διενέργειας παράνομης διακίνησης ναρκωτικών διαμέσου της”Βαλκανικής οδού”.

– Και τέλος με τη διαπίστωση ότι, ο ταχύτερος δυνατός τρόποςανταλλαγής πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιώνδιαμέσου της “Βαλκανικής οδού” είναι η εγκατάσταση σύγχρονουμηχανογραφικού εξοπλισμού για την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών.

– Σεβόμενοι τις Διεθνείς Συμφωνίες και τις νομοθεσίες που ισχύουν σεαμφότερα τα Κράτη και υπό την επιφύλαξη ανειλημμένων υποχρεώσεών τους,βάσει των διμερών και πολυμερών Συμφωνιών με τρίτα Κράτη ή ΔιεθνείςΟργανισμούς,

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

Άρθρο 1ο

Κοινό μηχανογραφικό σύστημα

Μέσα στα πλαίσια της αμοιβαίας βοήθειας και διεθνούς συνεργασίας,στοχεύοντας στην υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων συνεργασίας στοναγώνα κατά της διακίνησης των ναρκωτικών, θα εγκαθιδρυθεί ένα κοινόμηχανογραφικά σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, μέσω των τηλεπικοινωνιώνμεταξύ Ελλάδας Και Ιταλίας. Στο μέλλον αυτό το σύστημα μπορεί ναεπεκταθεί και σε άλλες ενδιαφερόμενες και αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα χώρες, στη μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών στη”Βαλκανική οδό”.

Προ της εγκαταστάσεως του μηχανογραφικού συστήματος θα συνταχθείμελέτη σκοπιμότητας από ειδικούς των δύο χωρών η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του άρθρου 7 της παρούσαςΣυμφωνίας.

Το μηχανογραφικό σύστημα που θα εγκατασταθεί θα χρησιμοποιήσειαποκλειστικά δικές του γραμμές.

Άρθρο 2ο

Αρχιτεκτονική

Το κοινά σύστημα πληροφοριών θα δομηθεί πάνω σε έναν κεντρικόυπολογιστή συνδεδεμένο μέσω μονών γραμμών μεταβίβασης πληροφοριών στουςπροσωπικούς υπολογιστές εγκατεστημένους στα γραφεία των εθνικών αρχώνπου ορίστηκαν από αμφότερες τις χώρες και τα οποία θα αποτελούν τομοναδικό εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για το χειρισμό και εκμετάλλευση τωναποθηκευμένων πληροφοριών.

Η εγκατάσταση μιας παρόμοιας βάσης στοιχείων (τράπεζα πληροφοριών)στην Ελλάδα η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει, από τη μια πλευρά γιααπαντήσεις σε ερωτήσεις προερχόμενες από τα εθνικά γραφεία και από τηνάλλη πλευρά για ενημέρωση της κεντρικής ιταλικής βάσης στοιχείων, θαεξετασθεί στη συνέχεια.

Η Εθνική Ιταλική Αρχή που ορίσθηκε για το χειρισμό και χρησιμοποίηση των αποθηκευμένων πληροφοριών είναι η Κεντρική Διεύθυνση για τιςΥπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών (DIRΕΖΙΟΝΕ CΕΝΤRΑLΕ ΡΕR I SΕRVΙΖΙΑΝΤΙDROGA) του Υπουργείου Εσωτερικών στη Ρώμη.

Η Εθνική Ελληνική Αρχή, που ορίσθηκε για το χειρισμό καιχρησιμοποίηση των αποθηκευμένων πληροφοριών, είναι η Διεύθυνση ΔιεθνούςΑστυνομικής Συνεργασίας/Τμήμα Διεθνών Σχέσεων (ΙΝΤΕRΡΟL), Τμήμα 1ο, καιτερματικό θα τοποθετηθούν στα τρία συναρμόδια Υπουργεία, ήτοιΟικονομικών, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Υπουργείο ΔημόσιαςΤάξης, ενώ το κόστος των εσωτερικών γραμμών θα εξασφαλισθεί από τα ενδιαφερόμενα Υπουργεία. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται με τη χρήσημιας κοινής γλώσσας, της αγγλικής, και μέσω ενός ηλεκτρονικούυπολογιστή με ένα σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Άρθρο 3ο

Ο κεντρικός υπολογιστής

Ένα εξειδικευμένο γραφείο της Ιταλικής Αστυνομίας είναι υπεύθυνο γιατον κατάλληλο χειρισμό των αποθηκευμένων πληροφοριών στον κεντρικόυπολογιστή.

Αυτό το σύστημα επιτρέπει στις ορισθείσες από αμφότερες τις χώρεςεθνικές αρχές να λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο (ΟΝ LΙΝΕ- RΕΑL ΤIΜΕ) τιςαναγκαίες πληροφορίες για άτομα, αντικείμενα, γεγονότα και μέθοδοδράσης (ΜΟDUS ΟΡΕRΑΝDΙ),

Οι ζητούμενες πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουςελέγχους στα σύνορα ή για άλλους αστυνομικούς και τελωνειακούς ελέγχουςπου γίνονται σε κόθε Χώρα, σύμφωνα προς τους σχετικούς εθνικούς νόμους.

Όσον αφορά την εγκατάσταση ενός κοινού συστήματος πληροφοριών, ηΙταλία προσφέρει και χρηματοδοτεί τα ακόλουθα:

– παρέχει ειδική γραμμή μεταβίβασης πληροφοριών μεταξύ του ΙταλικούΚεντρικού Υπολογιστή και του υπολογιστή (SΕRVΕR), εγκατεστημένου στηνορισθείσα Ελληνική Αρχή,

– εφοδιάσει τη Μονάδα Κεντρικού Υπολογιστή με το απαιτούμενο SΟFΤWΑRΕγια τη στήριξη του κοινού συστήματος πληροφοριών, που θα εγκατασταθείσε έναν ειδικά ασφαλή χώρο,

– μεριμνά για το χειρισμό και τη συντήρηση του, μέσω ενός κατάλληλουγραφείου με σκοπό την εξασφάλιση της ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ τωνεθνικών αρχών αμφοτέρων των χωρών, καθ` όλο το 24ωρο και καθ` όλο τοέτος,- καθορίζει, προμηθεύεται και προσαρμόζει βασικά και ειδικάπρογράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τη λειτουργία ενός ενιαίουσυστήματος πληροφοριών,

– αναζητεί, λαμβάνει και υιοθετεί αποτελεσματικά μέτρα προστασίας τωνστοιχείων και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της καθημερινήςαναπαραγωγής σε ένα άλλο ειδικά προστατευόμενο κέντρο επεξεργασίαςστοιχείων,

– εξασφαλίζει τη διάθεση μαγνητικών αποθηκευτικών χωρών με τηνπροοπτική της υιοθέτησης μηχανογραφικών ενεργειών, επιτρεπουσώνακολούθων αναθεώρηση των ήδη δοθέντων στοιχείων αλλά και αυτών πουπρόκειται να υποθηκευθούν

– οργανώνει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάριο για το προσωπικό που χειρίζεται τους προσωπικούς υπολογιστές στην Ελλάδα και αναλαμβάνειτα έξοδα διαβίωσής του κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων αυτών, ότανπραγματοποιούνται στην Ιταλία,

– προσφέρει τεχνική βοήθεια, όταν αυτή ζητείται, για την εγκατάστασητων αναφερθέντων προσωπικών υπολογιστών ,

– προμηθεύει, όταν ζητούνται, τους προσωπικούς υπολογιστές και τιςμονάδες ελέγχου που απαιτούνται για την εξασφάλιση των ανταλλαγήςπληροφοριών, καθώς και τα κατάλληλο μηχανήματα για την κρυπτογράφησητων διακινούμενων μέσω τηλεφωνικών γραμμών πληροφοριών.

Οι παραπάνω αναφερθείσες ενέργειες υλοποιούνται στο Κέντρο Επεξεργασίας Στοιχείων της Ιταλικής Αστυνομίας, το οποίο διαθέτει καιτις κατάλληλες ειδικές και τεχνικές γνώσεις.

Άρθρο 4ο

Ταξινόμηση στοιχείων

Κάθε χώρα θα αποθηκεύσει στον Κεντρικό Υπολογιστή, μέσω τωνπροσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών εγκατεστημένων στην ορισθείσαεθνική αρχή και σύμφωνα με τεχνικές διαδικασίες, που θα καθορισθούν απόμια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όλες τις κατηγορίες των στοιχείων, που θακαθορισθούν από την ίδια επιτροπή και που σχετίζονται αποκλειστικά μετη διακίνηση των ναρκωτικών που αφορούν κάθε χώρα.

Άρθρο 5ο

Ενημέρωση στοιχείων και διαγραφή

Κάθε χώρα παραμένει ιδιοκτήτης των πληροφοριών που καταχωρούνται στονΚεντρικά Υπολογιστή και έχει δικαίωμα επέμβασης μόνο στις πληροφορίεςαυτές.

Εάν κάθε χώρα πιστεύει ότι τα στοιχεία που καταχωρήθηκανπροηγουμένως, από άλλους εταίρους, είναι λανθασμένα ή ανακριβή, είναιδυνατόν για αυτήν τη χώρα να ζητήσει από τον εταίρο, που καταχώρησε ταυπό αμφισβήτηση στοιχεία, να τα διορθώσει ή να το διαγράψει.

Άρθρο 6ο

Χρησιμοποίηση καταχωρηθέντων στοιχείων

Οι πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στον Κεντρικό Υπολογιστή δενυποχρεώνουν την κάθε χώρα να ακολουθήσει προκαθορισμένη γραμμή δράσης.

Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να ενεργεί, καθώς και να καταχωρείπληροφορίες, σύμφωνα με τη δική της εθνική νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψητα δικά της ενδιαφέ******************************************************************εγκλήματος, την προστασία εμπλεκομένων ατόμων καθώς επίσης και τηνπροστασία των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας.

Άρθρο 7ο

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, που αναφέρεται στο άρθρο 4, θασυσταθεί από έναν ή περισσότερους αντιπροσώπους, που θα διορισθούν απόκάθε εθνική αρχή και από έναν ή περισσότερους ειδικούς των υπολογιστώνκαι επικοινωνιών για κάθε χώρα. Ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής θαορίζεται εκ περιτροπής από κάθε χώρα ανά έτος.

Οι εμπειρογνώμονες των ενδιαφερόμενων χωρών εξετάσουν και μετά απόσύμφωνη γνώμη των δύο Μερών υλοποιούν κάθε μέτρο που αποβλέπει στηβελτίωση του συστήματος στο μέλλον, όπως είναι η μεταβίβαση καιαπομνημόνευση δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών.

Άρθρο 8ο

Αναστολή ισχύος Συμφωνίας

Έκαστο των Συμβαλλόμενων Μερών θα δύναται για λόγους εθνικήςασφάλειας και εσωτερικής τάξης να αναστέλλει εν όλω ή εν μέρει τηνεφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας. Η αναστολή αυτή και η λήξη της θακοινοποιείται στο έτερο Μέρος κατόπιν έγγραφης προειδοποιήσεως διαμέσουτης διπλωματικής οδού.

Άρθρο 9ο

Έναρξη ισχύος Συμφωνίας

Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ εντός τριάντα (30) ημερών από τηνημερομηνία ανταλλαγής των εγγράφων επικύρωσής της.

Εγένετο εις δύο (2) αυθεντικά κείμενα στην ελληνική και ιταλικήγλώσσας εκάστου επέχοντος ίση ισχύ. Υπεγράφη στη Ρώμη την 28η Μαΐου 1993.

Ο Υπουργός ΔημόσιαςΟ Υπουργός ΕσωτερικώνΤάξης της Ελληνικήςτης Ιταλικής ΔημοκρατίαςΔημοκρατίας

(υπογραφή)(υπογραφή)

Νικάλαος Αν. ΓκελεστάθηςΝicοlaΜancino

Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά, που καταρτίζονται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του άρθρου 7 της Συμφωνίας εγκρίνεται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 9 αυτού.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 18 Ιουνίου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣΑ. ΠΑΠΑΔOΠOΥΛOΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Γ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ Ι.ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 1995

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Α. ΠΕΠOΝΗΣ