ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2292 ΦΕΚ Α’35/15.2.1995
Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
ΕΘΝΙΚΗ ΆΜΥΝΑ
Άρθρο 1
Γενικά
1. Η Εθνική Άμυνα περιλαμβάνει το σύνολο των λειτουργών και δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται από το Κράτος, με σκοπό την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και της ασφάλειας των πολιτών εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής, καθώς και την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων.
2. Η ευθύνη για την άμυνα της Χώρας ανήκει στην Κυβέρνηση, η οποία καθορίζει την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και ασκεί σύμφωνα με το άρθρο 45 του Συντάγματος τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων δια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) που δρα στο πλαίσιο του νόμου και των σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Η Βουλή ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στις ‘Ένοπλες Δυνάμεις δια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος ενώπιον της.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.1 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
3. Κύριο όργανο για τη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα, που αφορούν την άσκηση της παραπάνω πολιτικής και γενικά την Εθνική Άμυνα της Χώρας, είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.
4. Για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής η Κυβέρνηση διαθέτει κυρίως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τις υπαγόμενες σε αυτό `Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) της Χώρας: Στρατό Ξηράς – Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία. Διαθέτει επίσης και όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία, δυνάμεις Παλλαϊκής Άμυνας, σώματα, οργανισμούς και υπηρεσίες, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην Εθνική Άμυνα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.1 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15/31.1.2002.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΆΜΥΝΑΣ
Άρθρο 2
Σύνθεση – Λειτουργία
1. Η σύνθεση και λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) καθορίζονται από το σχετικό νόμο. Επιπλέον ισχύουν και τα ακόλουθα:
α. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ο οριζόμενος από αυτόν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦ.ΕΘ.Α.), εκτός εάν έχει ορισθεί αντικαταστάτης του.
β. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να προσκληθούν από τον Πρόεδρο στις συνεδριάσεις του ΚΥ.Σ.Ε.Α. όταν συζητούνται θέματα της αρμοδιότητάς τους, οπότε μετέχουν σε αυτό χωρίς ψήφο.
γ. Τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.), απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει με δικαίωμα ψήφου ο αρχαιότερος των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
δ. Εφόσον συζητούνται θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, μετέχει, ως Γραμματέας αυτού, ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός της κοινής Γραμματείας ΚΥ.Σ.Ε.Α. – Συμβουλίου Άμυνας (Σ.Α.Μ.) – Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.), ο οποίος τηρεί και τα πρακτικά.
2. Σε πολεμική περίοδο το ΚΥ.Σ.Ε.Α. μετονομάζεται σε Πολεμικό Συμβούλιο.
Άρθρο 3
Αρμοδιότητες
1. Το ΚΥ.Σ.Ε.Α. επί θεμάτων Εθνικής Άμυνας έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α. Διαμορφώνει την Πολιτική Εθνικής Άμυνας της Χώρας, σύμφωνα με εκτίμηση μακράς προοπτικής.
β. Αποφασίζει τη δομή διοίκησης και τη μελλοντική δομή δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.1 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15/31.1.2002.
γ. Εγκρίνει τα μακροπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων της Χώρας και τα μείζονα προγράμματα προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσων και υλικού, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
δ. Εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, καθώς και τα μείζονα προγράμματα έρευνας.
ε. Αποφασίζει για την οργάνωση του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων, παρέχοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα συναρμόδια υπουργεία και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.
στ. Προβαίνει σε έκτακτες εκτιμήσεις κρίσεων και εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες.
ζ. Αποφασίζει την κήρυξη και άρση μέτρων και σταδίων συναγερμού για τη μερική ή γενική κινητοποίηση της Χώρας και την εφαρμογή και άρση των Κανόνων Εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκχωρεί, κατά την κρίση του, αρμοδιότητες σχετικά με τα παραπάνω για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ή επεισοδίων.
η. Καθορίζει την πολιτική και τις προτεραιότητες συλλογής και εκμετάλλευσης στρατηγικών πληροφοριών, που ενδιαφέρουν την Εθνική Άμυνα.
θ. Αποφασίζει για διάθεση εθνικών δυνάμεων στα πλαίσια διεθνών υποχρεώσεων.
ι. Καθορίζει την πολιτική συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων στη δοκιμή εφαρμογής των σχεδίων της Πολιτικής Σχεδίασης `Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.).
ια. Αποφασίζει για την πολιτική και τα μέτρα αντιμετώπισης λαθρομεταναστών και οικονομικών προσφύγων.
ιβ. Εισηγείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, την κήρυξη και άρση της Γενικής ή Μερικής Επιστράτευσης, όπως και την κήρυξη πολέμου.
ιγ. Επιλέγει τον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α., μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή, δεν μετέχει του Συμβουλίου ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α..
ιδ. Επιλέγει τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, των τριών Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη και τις έγγραφες εισηγήσεις του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α..
ιε. Επιλέγει τους Αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, μετά από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, αντίστοιχα.
ιστ. Τοποθετεί τους Αντιστράτηγους και Υποστράτηγους σε θέση Αντιστράτηγου, όταν παρίσταται ανάγκη, τον Αρχηγό του Στόλου, τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, τον Υπαρχηγό και τον Επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη και τις έγγραφες εισηγήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.1 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε με τη παρ.2 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
ιζ. Αποφασίζει για προαγωγές και αποστρατείες αξιωματικών, όπου και όπως ο παρών και οι ειδικοί νόμοι ορίζουν.
ιη. Αποφασίζει σχετικά με ζητήματα για τη ρύθμιση των οποίων απαιτείται η συνεργασία περισσότερων του ενός υπουργείων.
ιθ. `Έχει κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Οι αρμοδιότητες του ΚΥ.Σ.Ε.Α., που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο ή από άλλες διατάξεις, μπορούν να μεταβάλλονται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού.
2. Οι αποφάσεις του ΚΥ.Σ.Ε.Α. κοινοποιούνται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα δε λοιπά υπουργεία κοινοποιούνται οι αποφάσεις, εφόσον αναφέρονται ή αφορούν σε αυτά. Τα υπουργεία υποχρεούνται να λαμβάνουν τα αποφασιζόμενα μέτρα από το ΚΥ.Σ.Ε.Α., εκδίδοντας ή προκαλώντας τις αναγκαίες για την εφαρμογή τους διοικητικές πράξεις, προβαίνοντας, όταν χρειάζεται, και στις απαραίτητες ενέργειες για ρύθμιση τους με νόμο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ
Άρθρο 4
Κύρια όργανα
Τα κύρια όργανα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τα οποία επιτελείται η διαμόρφωση και ενάσκηση της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής, όπως αυτή απορρέει από την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και ασκείται η διοίκηση και ο έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι:
α. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.).
β. Ο Υφυπουργός ή Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας (ΥΦ.ΕΘ.Α.).
γ. Το Συμβούλιο Άμυνας (Σ.Α.Μ.).
δ. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.).
ε. Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
στ. Τα κατά Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων Ανώτατα Συμβούλια (ΑΣΣ-ΑΝΣ-ΑΑΣ).
ζ. Οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων των τριών Κλάδων.
η. Οι `Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας, Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι οποίες καλούνται στον παρόντα νόμο Κλάδοι Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).
i. Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας – Έρευνας και Τεχνολογίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 20 του Ν.2641/1998 (Α 211), και με την παρ.1 άρθρ.14 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15/31.1.2002.
ια. Το Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.6 Ν.2919/2001 ΦΕΚ Α 102, και με την παρ.6α άρθρ.72 Ν.3433/2006,ΦΕΚ Α 20/7.2.2006
Α` ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ
Άρθρο 5
Γενικές αρμοδιότητες
1. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι υπεύθυνος έναντι της Κυβέρνησης για τη διοίκηση και τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων, προς υλοποίηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που χαράσσει η Κυβέρνηση.
2. Προΐσταται του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει όλες τις Αρμοδιότητες του παρόντος νόμου, καθώς και αυτές που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.1 Ν.2984/2002, ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε με τη παρ.3 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
3. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την Πολιτική Εθνικής Άμυνας, που εκάστοτε διαμορφώνεται από το ΚΥ.Σ.Ε.Α., τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και τις εισηγήσεις των Σ.Α.Μ. και Σ.Α.Γ.Ε.:
α. Εγκρίνει την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, τη Στρατιωτική Αξιολόγηση της Κατάστασης και τις Κατευθύνσεις της Αμυντικής Σχεδίασης, που καθορίζουν τους στόχους Εθνικής Άμυνας.
β. Εισηγείται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) τη δομή διοίκησης και τη μελλοντική δομή δυνάμεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 άρθρ.1 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15/31.1.2002.
γ. Αποφασίζει για τη δομή και οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των οργανικών θέσεων των μόνιμων στρατιωτικών και των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκαλώντας αποφάσεις του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ή κοινές αποφάσεις υπουργών ή άλλες διοικητικές πράξεις, όπως οι κείμενες διατάξεις ορίζουν, για την επίτευξη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, με βάση τα κριτήρια κόστους – αποτελεσματικότητας, καθώς και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού.
δ. Εισηγείται στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. τη μακροπρόθεσμη σχεδίαση και το μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και υποβάλλει σχετική έκθεση καταλληλότητας και εκτίμησης του εναπομένοντος κινδύνου.
ε. Αποφασίζει τις απαιτούμενες ετήσιες αναπροσαρμογές του εγκεκριμένου μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού, μέσα στα πλαίσια του ύψους των πιστώσεων που διατίθενται κάθε φορά και ελέγχει την υλοποίησή του.
στ. Αποφασίζει για την κατανομή της οροφής προσωπικού και των πιστώσεων στους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. και στις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
ζ. Αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση Μονάδων των Κλάδων των ΕΔ και διακλαδικών Μονάδων, μετά από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου ή του ΓΕΕΘΑ και γνωμάτευση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 άρθρ.1 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε με τη παρ.4 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
η. Αποφασίζει για θέματα επιστημονικής, τεχνολογικής έρευνας και ερευνητικών κέντρων των Ενόπλων Δυνάμεων.
θ. Εγκρίνει προγράμματα ερευνών ανάπτυξης και αμυντικής παραγωγής ή προκαλεί αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή κοινές αποφάσεις υπουργών ή εισηγείται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση των αντίστοιχων θεμάτων.
ι. Κατευθύνει και συντονίζει, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις και αποφάσεις του ΚΥ.Σ.Ε.Α., τις ενέργειες των λοιπών Κρατικών Οργανισμών και Υπηρεσιών για τη συμβολή τους στην Εθνική Άμυνα και για την αξιοποίηση του εθνικού δυναμικού. Παρέχει επίσης σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς τις γενικές κατευθύνσεις για την προπαρασκευή και επεξεργασία της Πολιτικής Σχεδίασης `Έκτακτης Ανάγκης στις παραπάνω Υπηρεσίες και Οργανισμούς.
ια. Παρέχει γενικές κατευθύνσεις στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και Κλάδων για την κατάρτιση του τακτικού προϋπολογισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την οικονομική πολιτική του Υπουργείου, έχει δε την ανώτατη εποπτεία για τη χρησιμοποίηση των πιστώσεων που διατίθενται με τον προϋπολογισμό, καθώς και για τα μέσα υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων που διατίθενται με ειδικά προγράμματα και πηγές.
ιβ. Ασκεί τις οικονομικές αρμοδιότητες, όπως αυτές προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), που εποπτεύονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
ιγ. Αποφασίζει για θέματα υποδομής, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
ιδ. Εισηγείται στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. την πολιτική για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας.
ιε. Εισηγείται στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. την πολιτική αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και την εφαρμόζει, μετά την έγκρισή της, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ιστ. Συντονίζει και εγκρίνει προγράμματα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, ελέγχει συμβάσεις προμηθειών και αποφασίζει για θέματα κωδικοποίησης και τυποποίησης υλικών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
ιζ. Υποβάλλει στη Βουλή για ενημέρωση ετήσια έκθεση για τις κυριότερες δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα, τις αμυντικές δαπάνες κα τις προοπτικές.
ιη. Καθορίζει την πολιτική σε θέματα εκπαίδευσης, τοποθετήσεων και μεταθέσεων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
ιθ. Εισηγείται και εφαρμόζει τη νομοθεσία τη σχετική με τα στρατολογικά θέματα, τους ανάπηρους πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, έφεδρους πολεμιστές και αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης.
4. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παραγγέλλει ποινική δίωξη, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα.
5. Παρίσταται στις συνεδριάσεις του Σ.Α.Γ.Ε., εάν το κρίνει σκόπιμο, οπότε και προεδρεύει σε αυτό.
6. Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέχει τις γενικές κατευθύνσεις για την προπαρασκευή και επεξεργασία των Γενικών Σχεδίων Άμυνας στα παρακάτω Σώματα και Υπηρεσίες.
α. Τα Σώματα Ασφαλείας: Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.).
β. Το Λιμενικό Σώμα (Α.Σ.).
γ. Την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
δ. Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.).
7. Καθορίζει την πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσον αφορά διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις. Επεξεργάζεται, μέσω της νομικής υπηρεσίας του Επιτελείου του, τις διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες και συμφωνίες αρμοδιότητας του Υπουργείου και τις συνυπογράφει σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία.
8. Συντονίζει, μέσω της νομικής υπηρεσίας του Επιτελείου του, τα νομοθετικά μέτρα που αφορούν τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
9. Υλοποιεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή προσωπικού ή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός ελληνικής επικράτειας, που απορρέουν από υποχρεώσεις προς συμμαχικούς ή διεθνείς οργανισμούς και καθορίζει την αποστολή και υπαγωγή τους.
10. Καθορίζει την πολιτική συμμετοχής εθνικών δυνάμεων σε ασκήσεις συμμαχικές ή στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών.
11. Αποφασίζει για τις αλλαγές στην υπαγωγή των εθνικών δυνάμεων, που απορρέουν από συμμαχικές υποχρεώσεις, στα πλαίσια της πολιτικής που καθορίζεται κάθε φορά από το ΚΥ.Σ.Ε.Α..
12. Καθορίζει την πολιτική για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα και με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.
13. Αποφασίζει για την υγειονομική πολιτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
14. Καθορίζει την πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του επικοινωνιακού δυναμικού της Χώρας, με σκοπό την υποστήριξη της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.
15. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών και Επικοινωνιών συντονίζονται θέματα κοινού ενδιαφέροντος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.). Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εκφέρει γνώμη , για θέματα της Υ.Π.Α. του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, τα οποία αναφέρονται στη χορήγηση άδειας διέλευσης και προσγείωσης πολιτικών αεροσκαφών, που δεν καλύπτονται από τις ισχύουσες συμβάσεις ή άδειες. Προσυπογράφει νομοσχέδια και διατάγματα που αναφέρονται σε κανονισμούς ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.5 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
16. Για έργα που επηρεάζουν την Εθνική Άμυνα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και των αρμόδιων καθ` ύλην υπουργών, ρυθμίζονται θέματα συντονισμού για την κατασκευή, επισκευή ή επέκταση λιμένων, οδικών αξόνων, γεφυρών, αεροδρομίων και εγκαταστάσεων ραδιοναυτιλιακών βοηθημάτων. Ο συντονισμός γίνεται μέσω του ΓΕΕΘΑ μετά από εισήγηση των αρμόδιων φορέων των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.6 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
17. Με κανονισμούς που εκδίδονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και κυρώνονται με προεδρικό διάταγμα, μετά από εισηγήσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και αυτού προς τον Υπουργό, ρυθμίζονται τα παρακάτω θέματα:
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.7 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
α. Η άσκηση της διοίκησης και οι επιβαλλόμενες στους στρατιωτικούς υποχρεώσεις για την εκτέλεση του καθήκοντός τους κατά τον προσήκοντα τρόπο.
β. Τα πειθαρχικά παραπτώματα των στρατιωτικών και οι αντίστοιχες πειθαρχικές κυρώσεις, η πειθαρχική δικαιοδοσία κάθε βαθμού, μέσα στα όρια τα οποία τίθενται από τους στρατιωτικούς κανονισμούς, καθώς και ο τρόπος έκτισης των πειθαρχικών ποινών.
γ. Οι διοικητικές κυρώσεις ειδικά για τους στρατιωτικούς που απουσιάζουν αυθαίρετα και ο τρόπος πρόληψης και καταστολής της αυθαίρετης απουσίας τους.
δ. Η συγκρότηση, λειτουργία και δικαιοδοσία των Πειθαρχικών Συμβουλίων Κληρωτών Οπλιτών.
ε. Η διαδικασία απονομής ηθικών αμοιβών, υποβολής παραπόνων, καθώς και τα θέματα αδειών και νοσηλείας των υπηρετούντων στις `Ένοπλες Δυνάμεις.
στ. Τα ειδικά καθήκοντα των στρατιωτικών εκτός στρατιωτικών εγκαταστάσεων, οι σχέσεις τους προς άλλες διοικητικές αρχές και ιδίως προς τα Σώματα Ασφαλείας και τα καθήκοντά τους στην περιοχή προκάλυψης για την εκτέλεση της αποστολής τους.
ζ. Θέματα που ανάγονται στην εσωτερική λειτουργία των στρατιωτικών δικαστηρίων και δικαστικών γραφείων, καθώς και στις στρατιωτικές φυλακές.
η. Γενικά κάθε λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος νόμου και των σχετικών με τις `Ένοπλες Δυνάμεις νόμων.
18. Με κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας και κυρώνονται με προεδρικά διατάγματα, ρυθμίζονται τα θέματα της εξωτερικής υπηρεσίας των στρατευμάτων.
19. Οι θέσεις στις Ελληνικές Πρεσβείες των Ακολούθων Άμυνας, των Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορικών Ακολούθων, των Βοηθών Ακολούθων, καθώς και οι λοιπές θέσεις στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο εξωτερικό, καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών, που εκδίδονται με πρόταση του Α/Γ.Ε.ΕΘ.λ. και ύστερα από “γνωμάτευση του ΣΑΓΕ”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.8 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
Ο κανονισμός Ελλήνων Ακολούθων (Άμυνας, Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας) ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν την υπαγωγή και το καθεστώς των Ελλήνων Ακολούθων στο εξωτερικό με σκοπό τη συντονισμένη και αποδοτική εκτέλεση της αποστολής τους. Κυρώνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, ύστερα από πρόταση του ΣΑΓΕ. Αυτή δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 άρθρ.19 Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001.
20. Με κοινή απόφαση του Προέδρου της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, μπορούν να ανατίθενται αρμοδιότητες του παρόντος νόμου, όπως και άλλες, οι οποίες προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, στον Υφυπουργό ή Υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας. Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. και τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στα υφιστάμενα τους κλιμάκια. Σε ότι αφορά στη μεταβίβαση των οικονομικών αρμοδιοτήτων έχει εφαρμογή ο ειδικός νόμος περί Οικονομικής Μέριμνας και Λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
21. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, μπορούν να συγκροτούνται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιστημονικές επιτροπές και ομάδες εργασίας συμβουλευτικού χαρακτήρα. Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζεται η συγκρότηση, αποστολή, λειτουργία και η συνεργασία τους με Α.Ε.Ι., κρατικούς ή άλλους φορείς, καθώς και θέματα αποζημιώσεων.
22. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μπορούν να ιδρύονται ινστιτούτα ως Ν.Π.Ι.Δ., επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό την παροχή αποκλειστικά στον Υ.ΕΘ.Α. απόψεων ή γνωμών σε θέματα αμυντικής πολιτικής και εξοπλισμών.
Η διοίκηση, η διάρθρωση και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία τους καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.19 Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001.
23. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, απάντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ο οριζόμενος από αυτόν Υφυπουργός, εκτός εάν έχει ορισθεί αντικαταστάτης του.
24. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ρυθμίζει με απόφαση του θέματα που αφορούν τη μέριμνα κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα. Παρέχει κατευθύνσεις στους Αρχηγούς των Επιτελείων για την έκδοση διακλαδικών Γενικών Διαταγών, με τις οποίες ρυθμίζονται τα θέματα αυτά, καθορίζονται οι προϋποθέσεις ένταξης των στελεχών στις κατηγορίες αυτές και τα ευεργετικά διοικητικά μέτρα που λαμβάνονται, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η υπαγωγή των στελεχών στις παραπάνω ρυθμίσεις θα γίνεται με απόφαση του οικείου Επιτελείου. Κατά της μη υπαγωγής το στέλεχος δύναται να προσφύγει. Η προσφυγή αυτή εξετάζεται από Διακλαδική Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι Αρμοδιότητες της Επιτροπής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.47 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
Άρθρο 6
Αρμοδιότητα κατά Κλάδους Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς επίσης και τις αρμοδιότητες των τέως υπουργών και υφυπουργών Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, που δεν καταργούνται ούτε τροποποιούνται με το νόμο αυτόν.
Β` ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ
Άρθρο 7
Αρμοδιότητες
1. Ο ΥΦ.ΕΘ.Α. ή οι ΥΦ.ΕΘ.Α. ασκούν τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται με κοινή απόφαση πρωθυπουργού και Υ.ΕΘ.Α..
2. Οι ΥΦ.ΕΘ.Α. μπορούν να μεταβιβάζουν στους Αρχηγούς Γ.Ε.ΕΘ.Α., Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν. και Γ.Ε,Α., καθώς και σε ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς, αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο και τις λοιπές κείμενες διατάξεις, καθώς και αρμοδιότητες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που έχουν ανατεθεί ή μεταβιβασθεί σε αυτούς.
Γ` ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΆΜΥΝΑΣ
Άρθρο 8
Σύνθεση – Αρμοδιότητες
1. Το Συμβούλιο Άμυνας (Σ.Α.Μ.) αποτελείται από τους:
α. Υπουργό Εθνικής Άμυνας. β. Υφυπουργό ή Υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας. γ. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. δ. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού. ε. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. στ. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Στο Συμβούλιο Άμυνας προεδρεύει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
2. Ο Πρόεδρος μπορεί, κατά τις συνεδριάσεις του Σ.Α.Μ., να καλεί και άλλα πρόσωπα να συμμετάσχουν στις εργασίες του και να παράσχουν σε αυτά πληροφορίες και εκτιμήσεις για τα συζητούμενα θέματα.
3. Το Σ.Α.Μ. συγκαλείται με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας οίκοθεν ή με αίτηση ενός των μελών.
4. Το Σ.Α.Μ. είναι το ανώτατο όργανο από το οποίο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βοηθείται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του για:
α. Εκτιμήσεις επί καταστάσεων που παρουσιάζονται στο εγγύς ή ευρύτερο περιβάλλον και είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ασφάλεια ή τις σχέσεις της Χώρας με άλλα κράτη και για θέματα που απαιτούν άμεση αντίδραση σε επεισόδια ή έκτακτες καταστάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε ένταση ή κρίση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 άρθρ.1 Ν.2984/2002, ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε με τη παρ.9 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
β. Θέματα δομής, διοίκησης και δυνάμεων, εξοπλιστικών και ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και Προϋπολογισμού και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.10 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
γ. Κάθε άλλο θέμα αρμοδιότητας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του οποίου η συζήτηση κρίνεται σκόπιμη.
5. Στις συνεδριάσεις του Σ.Α.Μ. τηρούνται πρακτικά από ανώτατο ή ανώτερο αξιωματικό της κοινής Γραμματείας ΚΥ.Σ.Ε.Α.-Σ.Α.Μ.-Σ.Α.Γ.Ε..
Δ` ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ
Άρθρο 9
Σύνθεση
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6α άρθρ.72 Ν.3433/2006, ΦΕΚ Α 20/7.2.2006, η ισχύς του οποίου αρχίζει δύο μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
1. Το Επιτελείο Υ.ΕΘ.Α. είναι το όργανο με το οποίο υποβοηθείται ο Υπουργός στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του στους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού, του συντονισμού σχεδίασης και προγραμματισμού των εξοπλισμών, του προϋπολογισμού, των στρατηγικών μελετών, των κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και της έρευνας – τεχνολογίας για τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Επιτελείο αυτό δεν έχει ιεραρχική σχέση με τα Γενικά Επιτελεία, οι αρχηγοί των οποίων αναφέρουν κατευθείαν στον Υπουργό.
2. Το Επιτελείο Υ.ΕΘ.Α. είναι οργανωμένο σε διευθύνσεις και τμήματα.
3. Το Επιτελείο στελεχώνεται από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των κοινών Σωμάτων, με προσόντα που ανταποκρίνονται στη φύση του έργου και τη λειτουργικότητα κάθε Διεύθυνσης. Οι τοποθετούμενοι σε αυτό καλύπτουν οργανικές θέσεις εντός του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στο Επιτελείο Υ.ΕΘ.Α μπορεί να αποσπάται προσωπικό άλλων υπουργείων, οργανισμών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ειδικής επιστημονικής κατάρτισης και ανάλογης εμπειρίας.
4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται η οργάνωση, η διάρθρωση, η λειτουργία, οι τομείς αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, οι θέσεις του προσωπικού που μεταφέρονται για τη στελέχωση του Επιτελείου, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, τα απαιτούμενα προσόντα του προσωπικού, η υποστήριξη από πλευράς διοικητικής μέριμνας και ο χρόνος έναρξης των λειτουργιών του Επιτελείου Υ.ΕΘ.Α..
5. Ο κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του Επιτελείου Υ.ΕΘ.Α. και η περιγραφή καθηκόντων του προσωπικού, καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Άμυνας).
Άρθρο 9α
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001.
1. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνιστάται και λειτουργεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό.
2. Αρμοδιότητα της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων είναι η διαμόρφωση διαδικασιών ανάλυσης και αξιολόγησης για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών κρίσεων, που παρουσιάζονται στο εγγύς ή ευρύτερο περιβάλλον και είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ασφάλεια ή τις σχέσεις της χώρας με όμορα κράτη, καθώς και η έγκαιρη και ακριβής διακρίβωση ενδεχόμενων προκλήσεων, κινδύνων και απειλών για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς του Επιτελείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων συναρμόδιων Υπουργείων.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται η οργάνωση, διάρθρωση και λειτουργία της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η σύνθεσή της από πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εντός των εκάστοτε προβλεπόμενων οργανικών θέσεων του Υπουργείου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
Ε` ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ
Άρθρο 10
Σύνθεση – Αρμοδιότητες
1. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.) αποτελείται από τους:
α. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
β. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/Γ.Ε.Σ.).
γ. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/Γ.Ε.Ν.).
δ. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/Γ.Ε.Α.).
Στο Συμβούλιο προεδρεύει ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.. `Όταν παρίσταται ο Υ.ΕΘ.Α. ή ο από αυτόν εξουσιοδοτημένος ΥΦ.ΕΘ.Α., προεδρεύουν αυτοί.
2. Το Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία με παρόντες απαραίτητα τον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. και δύο τουλάχιστον μέλη.
`Όταν συζητείται θέμα που αφορά σε κάποιο Κλάδο, η παρουσία του οικείου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου είναι υποχρεωτική.
3. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου λαμβάνονται με πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
4. Ο Πρόεδρος μπορεί κατά τις συνεδριάσεις του Σ.Α.Γ.Ε. να καλεί κάθε αρμόδιο για να παράσχει σε αυτό πληροφορίες για τα εξεταζόμενα θέματα, προκειμένου να μορφώσει πληρέστερη γνώμη.
5. Το Σ.Α.Γ.Ε. συγκαλείται:
α. Με διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
β. Με πρόσκληση του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α., που εκδίδεται από τον ίδιο ή μετά από αίτηση ενός από τα μέλη, με υποχρέωση κοινοποίησης της απόφασης σύγκλησης και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
6. Το Σ.Α.Γ.Ε. έχει αρμοδιότητες:
α. Τη λήψη αποφάσεων για ζητήματα που προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, όπως και για ζητήματα αρμοδιότητάς του που τίθενται από τον Υ.ΕΘ.Α., Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. ή και μέλη αυτού. “β. Την υποβολή εισηγήσεων ή γνωμοδοτήσεων προς τον Α/ΓΕΕΘΑ και δια αυτού στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για θέματα Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής, στρατιωτικής Αξιολόγησης της κατάστασης, κατευθύνσεων αμυντικής σχεδίασης, δομής διοίκησης και δυνάμεων, όπως και για άλλα μείζονος σημασίας θέματα για την Εθνική Άμυνα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.11 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
γ. Την υποβολή γνωματεύσεων στον Α/ΓΕΕΘΑ για το Γενικό Σχέδιο Άμυνας της Χώρας (ΓΕ.Σ.Α.Χ.), των Γενικών Σχεδίων που απορρέουν από αυτό, καθώς και των Ειδικών και Ενδεχόμενων Σχεδίων, στο πλαίσιο της κάθετης δομής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης υποβολή γνωματεύσεων για θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση ενιαίων επιχειρησιακών δογμάτων, τις στρατιωτικές συμφωνίες και λοιπά θέματα αρμοδιότητας του.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.2 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε με τη παρ.12 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
7. Στις συνεδριάσεις του Σ.Α.Γ.Ε. τηρούνται πρακτικά από ανώτατο ή ανώτερο αξιωματικό της Γραμματείας του.
8. Οι αποφάσεις του Σ.Α.Γ.Ε. κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος δικαιούται να τις αναπέμπει στο Συμβούλιο για νέα κρίση, δεν είναι δε υποχρεωτικές για αυτόν, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, «και αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση αξιωματικών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.13 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
Η εισήγηση υποβάλλεται με τα πρακτικά συνεδρίασης, που αποτελούν την αιτιολογία της απόφασης. `Όταν η απόφαση δεν είναι ομόφωνη, γίνεται ειδική μνεία στα πρακτικά.
ΣΤ` ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ
Άρθρο 11
Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α.
Σημ.: όπως οι παράγραφοι 20 και 21 του άρθρου 11 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ με τη παρ.23 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
1. Ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. προΐσταται του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και των υπαγόμενων σε αυτό υπηρεσιών και οργανικών και μη μονάδων, όπως στον παρόντα νόμο ορίζεται.
2. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επιλέγεται από το ΚΥΣΕΑ, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μεταξύ των εν ενεργεία Αντιστράτηγων Όπλων, Αντιναυάρχων Μαχίμων, Αντιπτεράρχων Ιπταμένων. Ο Α/ΓΕΕΘΑ διορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με το οποίο και προάγεται σε Στρατηγό, Ναύαρχο ή Πτέραρχο.
Ο διορισμός του Α/ΓΕΕΘΑ γίνεται για χρονική διάρκεια τριών (3) ετών, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ακόμη έτος. Ο Α/ΓΕΕΘΑ μπορεί να αποστρατευθεί για σπουδαίο λόγο και πριν από την πάροδο της ανωτέρω χρονικής διάρκειας, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του Ν.3257/2004, με το άρθρο δεύτερο Ν.3442/2006,ΦΕΚ Α 40 και με το άρθρο 13 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38,αντικαταστάθηκε με τη παρ.14 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010 και με τη παρ.1 άρθρου 17 Ν.4407/2016.
3. Ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. είναι ο κύριος σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για στρατιωτικά θέματα. Επίσης είναι ο στρατιωτικός σύμβουλος του ΚΥ.Σ.Ε.Α..
4. Επίσης ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.:
α. Μετέχει με ψήφο στο ΚΥ.Σ.Ε.Α..
β. Μετέχει στο Σ.Α.Μ..
γ. Προεδρεύει στο Σ.Α.Γ.Ε.. 1
5. Ο Α/ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο των οδηγιών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και αναφερόμενος σε αυτόν κατά την παρ. 2 του άρθρου 1 του νόμου αυτού, ασκεί την πλήρη διοίκηση όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.2 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε με τη παρ.15 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
6. α. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας ασκούν τη διοικητική διοίκηση του κλάδου τους στο πλαίσιο των ενιαίων οδηγιών και διαταγών του Α/ΓΕΕΘΑ και των όσων ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο.
β. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας εντάσσονται στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης και διοικούν τους κλάδους τους σύμφωνα με τις οδηγίες και διαταγές του Α/ΓΕΕΘΑ και με όσα ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, αναλαμβάνοντας τις αποστολές και τα έργα που τους ανατίθενται από αυτόν.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.2 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε με τη παρ.16 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
7. Ο Α/ΓΕΕΘΑ υλοποιεί τις αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του ΣΑΓΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.” *** Η παρ.7 αντικαταστάθηκε ως άνω με τη παρ.17 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
8. Ο Α/ΓΕΕΘΑ, με βάση την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική:
α. Συντάσσει το Γενικό Σχέδιο Άμυνας της Χώρας (ΓΕ. Σ.Α.Χ.) μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ.
β. Εκδίδει τα Γενικά, Ειδικά και Ενδεχόμενα Σχέδια μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ.
γ. Εκδίδει τα Ενιαία Επιχειρησιακά Δόγματα μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ.
δ. Εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ, την οργάνωση του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων.
ε. Οργανώνει στο ΓΕΕΘΑ Ενιαίο Σύστημα Συλλογής Επεξεργασίας και Εκμετάλλευσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, εκδίδοντας τις αναγκαίες οδηγίες και διαταγές. Προς το σκοπό αυτόν και στο πλαίσιο σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες προς τους οποίους θέτει τις προτεραιότητες της επιχειρησιακής κατάστασης με σκοπό την αποτελεσματική υποστήριξη της.
στ. Οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕ-ΠΙΧ).
ζ. Καθορίζει την πολιτική διεξαγωγής ασκήσεων, μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ.
η. Καθορίζει τα της συγκρότησης και λειτουργίας Σχολών και Κέντρων κοινής Εκπαίδευσης προσωπικού Κλάδων ΕΔ, με ή χωρίς συμμετοχή στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και υπαλλήλων κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, ώστε να εξασφαλίζεται η δημιουργία στελεχών κατάλληλων για το χειρισμό θεμάτων Εθνικής Άμυνας, διακλαδικής σχεδίασης, καθώς και ελέγχου και διεύθυνσης των διακλαδικών επιχειρήσεων.
θ. Εισηγείται προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον προϋπολογισμό του ΓΕΕΘΑ και διατυπώνει τη γνώμη του για τους προϋπολογισμούς των κλάδων.
ι. Εισηγείται την προτεραιότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
ια. Εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στρατολογικά θέματα, μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ.
ιβ. Κατευθύνει και συντονίζει την Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης όλου του δυναμικού του πολιτικού τομέα της Χώρας, σε ό,τι αφορά την Εθνική Άμυνα και την επιβίωση στον πόλεμο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρησιακή σχεδίαση.
ιγ. Συντονίζει τα θέματα πολιτικής επιστράτευσης της Χώρας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ιδ. Συντονίζει και κατευθύνει από την περίοδο ειρήνης, σε ό,τι αφορά τη συμβολή τους στην άμυνα της Χώρας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΥΣΕΑ και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και προς υποστήριξη της επιχειρησιακής σχεδίασης του ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία (μέσω του ΓΕΣ), το Πυροσβεστικό Σώμα (μέσω του ΓΕΣ), το Λιμενικό Σώμα (μέσω του ΓΕΝ), την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (μέσω του ΓΕΑ), καθώς και κάθε άλλη εμπλεκόμενη κρατική υπηρεσία. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και σε περίοδο δοκιμής εθνικών σχεδίων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
ιε. Εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ, θέματα Παλλαϊκής Άμυνας, όπως ο σχετικός νόμος ορίζει.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ.2 και 14 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε με τη παρ.17 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
9. Διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη στρατιωτικών συμφωνιών, όπως αυτές απορρέουν από τις συναπτόμενες από το κράτος αντίστοιχες πολιτικές συμφωνίες.
10. Συντονίζει την τοποθέτηση των Ακολούθων Άμυνας, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορικών, καθώς επίσης και των αξιωματικών που διατίθενται στα συμμαχικά επιτελεία της αλλοδαπής και των συνδέσμων στα στρατηγεία ξένων κρατών, μετά από πρόταση του οικείου Γενικού Επιτελείου. Συντονίζει τις δραστηριότητές τους για θέματα διακλαδικού ενδιαφέροντος και εθνικής πολιτικής.
11. Χειρίζεται τα θέματα αμυντικής πολιτικής και συμμαχικών και άλλων διεθνών υποχρεώσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
12. Είναι αρμόδιος για την οργάνωση, διάθεση, καθώς και για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των Δυνάμεων, που βρίσκονται σε αποστολές εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.19 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
13. Έχει διοικητική δικαιοδοσία Αρχηγού Κλάδου για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Επιτελείου του και των Οργανικών Μονάδων του ΓΕΕΘΑ. Έχει πειθαρχική δικαιοδοσία Αρχηγού Κλάδου για όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το εύρος της οποίας, για το στρατιωτικό προσωπικό καθορίζεται από τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Πειθαρχίας.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.20 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010 και με το άρθρο 1 Ν.4284/2014,ΦΕΚ Α 190/10.9.2014.
14. `Έχει κάθε άλλη αρμοδιότητα που προσδιορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
15. Τον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α., απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο Υπαρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α.. Εφόσον η απουσία ή το κώλυμα προβλέπεται να διαρκέσει περισσότερο από είκοσι (20) ημέρες, τότε, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο Αρχηγό των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
16. Με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., σε περίοδο πολέμου ή Γενικής Επιστράτευσης ή σε περίπτωση άμεσης απειλής της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Χώρας λόγω εξωτερικών κινδύνων, ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. επιπλέον έχει και τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α. Αναλαμβάνει υπό τη δικαιοδοσία του και ασκεί απευθείας ή και διαμέσου των κατά τόπους Στρατιωτικών Διοικητών ή και των προϊσταμένων κλιμακίων τους, πλήρη έλεγχο σε ό,τι αφορά τη συμβολή τους στην άμυνα και ασφάλεια της Χώρας στα παρακάτω Σώματα και Υπηρεσίες:
(1) Την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
(2) Την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα (διαμέσου του Γενικού Επιτελείου Στρατού),
(3) Το Λιμενικό Σώμα (διαμέσου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού).
(4) Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (διαμέσου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας).
β. Αναλαμβάνει, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας προς το ΚΥ.Σ.Ε.Α., υπό τη δικαιοδοσία του οργανισμούς και επιχειρήσεις δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, των οποίων οι δραστηριότητες κρίνονται από το ΚΥ.Σ.Ε.Α. ότι συμβάλλουν στην άμυνα και ασφάλεια της Χώρας. Στην περίπτωση αυτή μετέχουν στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. με δικαίωμα ψήφου και οι αρμόδιοι υπουργοί.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.22 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
17. Στην περίπτωση επιλογής του ως Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου διεθνούς οργανισμού, τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που εκδίδεται ένα (1) τουλάχιστον μήνα πριν την ημεροχρονολογία ανάληψης των νέων του καθηκόντων, όπως αυτή καθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές του κατά περίπτωση διεθνούς οργανισμού. Με την ίδια απόφαση, ο απερχόμενος Α/ΓΕΕΘΑ ανακαλείται στην ενέργεια για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία του, με το βαθμό που έφερε πριν τη θέση του σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, αποξενούμενος πλήρως της εν γένει λειτουργίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ως Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου διεθνούς οργανισμού, λαμβάνει το σύνολο των αποδοχών εσωτερικού του βαθμού που έφερε πριν την αποστρατεία του, πλην των εξόδων παράστασης, το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης και τις λοιπές δαπάνες και μη μισθολογικές παροχές του Έλληνα Πρέσβη στη χώρα της έδρας του διεθνούς οργανισμού, όπως αυτά προσδιορίζονται και περιγράφονται στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών (άρθρα 155 παρ. 4, 157, 159, 161, 163, 164, 165, 167 του ν. 3566/2007, Α΄ 117). Οι σχετικές πιστώσεις αντλούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. Η έκδοση της απόφασης αυτής δεν συνιστά προϋπόθεση για την εφαρμογή των ανωτέρω”.
Σημ.: όπως η παρ 17 προστέθηκε με το άρθρο πρώτο της από 19.8.2015 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 100/19.08.2015), όπως αυτή κυρώθηκε με το Ν. 4350/2015(ΦΕΚ Α 161/30.11.2015) άρθρο 7.
Άρθρο 12
Σύνθεση – Συγκρότηση Γ.Ε.ΕΘ.Α.
1. Το ΓΕΕΘΑ είναι το επιτελικό όργανο και το Διακλαδικό Στρατηγείο μέσω του οποίου ο Α/ΓΕΕΘΑ βοηθείται στην άσκηση των καθηκόντων του στο πλαίσιο της πλήρους διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το ΓΕΕΘΑ υπέρκειται των ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ που αποτελούν τους τρεις πυλώνες του. Οι κλάδοι, οι διευθύνσεις και οι λοιπές μονάδες των ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ συγκροτούνται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή και διοικητική αποτελεσματικότητα, ευελιξία, οικονομία δυνάμεων, ομοιομορφία και διακλαδικότητα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 άρθρ.2 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε ως άνω με τη παρ.24 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
2. Το ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνει έναν Υπαρχηγό και τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι προέρχονται από τους άλλους Κλάδους των ΕΔ από αυτόν που προέρχεται ο Αρχηγός. Οι επί μέρους Αρμοδιότητες καθορίζονται με τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του ΓΕΕΘΑ.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 άρθρ.2 Ν.2984/2002, ΦΕΚ Α 15,αντικαταστάθηκε με τη παρ.25 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
3. Ο Υπαρχηγός και ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ φέρουν το βαθμό του Αντιστράτηγου, Αντιναυάρχου ή Αντιπτεράρχου και είναι Προέλευσης Όπλων του ΣΞ, Μαχίμων του ΠΝ και Ιπταμένων της ΠΑ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 άρθρ.2 Ν.2984/2002, ΦΕΚ Α 15 και με την παρ.2 άρθρου 13 Ν.3648/2008, ΦΕΚ Α 38,αντικαταστάθηκε με τη παρ.26 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
4. Το Γ.Ε.ΕΘ.Α. απαρτίζεται από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και από στρατιωτικό προσωπικό των κοινών Σωμάτων. Μπορεί να περιλαμβάνει στη σύνθεσή του αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού Σώματος, καθώς και υπαλλήλους από άλλα υπουργεία ή οργανισμούς, κατά προτίμηση απόφοιτους της ΣΕΘΑ ή ειδικής επιστημονικής κατάρτισης ή εμπειρίας. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει πολιτικό προσωπικό ειδικών γνώσεων και εμπειρίας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.
5. Το ΓΕΕΘΑ είναι οργανωμένο σε Κλάδους, Διευθύνσεις και Τμήματα. Η οργάνωση, η διάρθρωση και οι Αρμοδιότητες τους καθορίζονται με Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας, ο οποίος συντάσσεται από τον Α/ΓΕΕΘΑ και κυρώνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.27 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
6. Η σύνθεση του ΓΕΕΘΑ από πλευράς προσωπικού γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η επιβαλλόμενη εκπροσώπηση των τριών Κλάδων. Οι θέσεις των Διευθυντών Κλάδων και Διευθύνσεων κατανέμονται έτσι, ώστε να υπάρχει εναλλαγή στελεχών από όλους τους Κλάδους. Η σύνθεση καθορίζεται, όταν δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ, που μπορεί να μην δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αντίθετη περίπτωση, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που επίσης μπορεί να μην δημοσιεύεται, μετά από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.28 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
7. Η τοποθέτηση προσωπικού στο ΓΕΕΘΑ ενεργείται με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ μετά από εισήγηση του οικείου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση Κριτήρια που καθορίζονται από το ΣΑΓΕ. Ειδικά η τοποθέτηση ανώτατων αξιωματικών ενεργείται με διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Α/ΓΕΕΘΑ και εισήγηση προς αυτόν του Αρχηγού του οικείου Κλάδου. Οι τοποθετούμενοι σε αυτόν καλύπτουν οργανικές θέσεις πρόσθετες αυτών που προβλέπονται σε κάθε Κλάδο. Οι ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι τοποθετούνται ως Διοικητές της ΣΕΘΑ πρέπει να είναι Προέλευσης Όπλων του ΣΞ, Μαχίμων του ΠΝ και Ιπταμένων της ΠΑ.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρου 13 Ν.3648/2008, ΦΕΚ Α 38,αντικαταστάθηκε με τη παρ.29 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
Άρθρο 13
Μονάδες και Υπηρεσίες Γ.Ε.ΕΘ.Α.
1. Οι μονάδες και υπηρεσίες του ΓΕΕΟΑ καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Α/ΓΕΕΟΑ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.21 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
2. Με αποφάσεις, που εκδίδονται με την ίδια διαδικασία, καθορίζονται τα της οργάνωσης και λειτουργίας αυτών των μονάδων και υπηρεσιών.
Ζ` ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ – ΝΑΥΤΙΚΟΥ – ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Άρθρο 14
Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Στρατού – Ναυτικού Αεροπορίας
1. Σε κάθε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων προΐσταται ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος ασκεί τη διοικητική διοίκηση του κλάδου του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εδάφιο α` της παραγράφου 6 του άρθρου 11 και εντάσσεται στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εδάφιο β` της παραγράφου 6 του άρθρου 11.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.30 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
2. Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου επιλέγεται από το ΚΥΣΕΑ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 3 του παρόντος νόμου, μεταξύ των Αντιστράτηγων Όπλων του Στρατού Ξηράς, των Μαχίμων Αντιναυάρχων ή Υποναυάρχων του Πολεμικού Ναυτικού και των Ιπταμένων Αντιπτεράρχων ή Υποπτεράρχων της Πολεμικής Αεροπορίας, αντίστοιχα.Ο διορισμός του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου γίνεται για χρονική διάρκεια δύο (2) ετών, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ακόμη έτος. Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου μπορεί να αποστρατευθεί για σπουδαίο λόγο και πριν από την πάροδο της ανωτέρω χρονικής διάρκειας, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.8 άρθρου 10 του Ν.3257/2004,ΦΕΚ Α` 143/29.7.2004 ,με την παρ.4 άρθρου 13 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008 με την παρ.2 άρθρου 17 Ν.4407/2016.
3. Μετά το διορισμό του σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Αρχηγός καθίσταται αρχαιότερος όλων των ομοιόβαθμων του αξιωματικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αρχαιότητα μεταξύ των Αρχηγών των Κλάδων καθορίζεται όπως ο ειδικός νόμος ορίζει.
4. Έκαστος των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων:
α. Είναι υπεύθυνος για την άρτια οργάνωση, επάνδρωση, εξοπλισμό, Εκπαίδευση, αξιολόγηση και προπαρασκευή για πόλεμο, ετοιμότητα και χρησιμοποίηση του Κλάδου του, σύμφωνα προς τις οδηγίες και διαταγές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Α/ΓΕΕΘΑ κατά τις παραγράφους 5 και 6α του άρθρου 11 ενώ εντάσσεται στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης κατά την παράγραφο 6β του ίδιου άρθρου.
β. Είναι Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κλάδου του.
γ. Μετέχει ως μέλος των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Άμυνας.
δ. Είναι μέλος με ψήφο στο ΣΑΓΕ.
ε. Εισηγείται προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από σύμφωνη γνώμη του Α/ΓΕΕΘΑ την προώθηση των σχεδίων νόμων και κανονιστικών διαταγμάτων που αφορούν αποκλειστικά στον Κλάδο του.
στ. Εισηγείται προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση ή διάλυση μονάδων του κλάδου του μετά από σύμφωνη γνώμη του Α/ΓΕΕΘΑ και γνώμη του ΣΑΓΕ.
ζ. Είναι αρμόδιος για την επιχειρησιακή αξιολόγηση υλικού και εξοπλιστικών προγραμμάτων του κλάδου του.
η. Έχει κάθε άλλη αρμοδιότητα που προσδιορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.31 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
5. Τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, απόντες ή κωλυόμενους, αναπληρώνουν οι Υπαρχηγοί των οικείων Κλάδων. Εφόσον η απουσία ή το κώλυμα προβλέπεται να διαρκέσει περισσότερο από είκοσι (20) ημέρες, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων αναπληρώνονται από τον αμέσως νεότερο αξιωματικό του Κλάδου τους, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α.. Στην περίπτωση αυτή ο αναπληρωτής ασκεί όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία αρμοδιότητες Αρχηγού Γενικού Επιτελείου και συμμετέχει σε όλα τα συλλογικά όργανα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των νομικών προσώπων που εποπτεύονται από αυτό, στη θέση του αντίστοιχου Αρχηγού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 33 του ν.4494/2017
6. Ο Αρχηγός του ΓΕΑ, είναι υπεύθυνος για την Αεράμυνα της Χώρας στο πλαίσιο των καθοριζομένων στις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 11.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.3 Ν.2984/2002,ΦΕΚ Α 15, αντικαταστάθηκε με τη παρ.32 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
7. Οι Αξιωματικοί βαθμού Υποπτεράρχου και Υποναυάρχου που αποστρατεύονται λόγω επιλογής από το ΚΥΣΕΑ νεοτέρου τους ως Αρχηγού του οικείου ΓΕ, προάγονται στον επόμενο βαθμό από την ημερομηνία διορισμού του Αρχηγού του οικείου ΓΕ και με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα της προαγωγής τους αποστρατεύονται ως “ευδοκίμως τερματίσαντες”. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για όσους αποστρατεύτηκαν για τον ίδιο λόγο μέχρι την ψήφιση του παρόντος νόμου, οι οποίοι προάγονται αναδρομικά.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.33 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
Άρθρο 15
Σύνθεση – Συγκρότηση Γενικών Επιτελείων Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας
1. Τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας είναι τα Ανώτατα Ιεραρχικά Κλιμάκια των Κλάδων, με τα οποία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Α/ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων βοηθιούνται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.34 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
2. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση των καθηκόντων τους, σε ειρήνη και σε πόλεμο, βοηθιούνται από Επιτελεία τα οποία στελεχώνονται από αξιωματικούς και πολιτικούς υπαλλήλους του Κλάδου τους. Στα Επιτελεία μπορούν να υπηρετούν αξιωματικοί και υπάλληλοι άλλων υπουργείων ή οργανισμών.
3. α. Η οργάνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού περιλαμβάνει, πέραν του Αρχηγού, τον Υπαρχηγό και τον Επιτελάρχη, οι οποίοι φέρουν το βαθμό του Αντιστρατήγου και προέρχονται από τα Όπλα του Στρατού Ξηράς. Οι επιμέρους αρμοδιότητές τους καθορίζονται με τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
β. Οι Υπαρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είναι ανώτατοι αξιωματικοί βαθμού Υποναυάρχου και Υποπτεράρχου, αντίστοιχα και διοικούν τα Γενικά Επιτελεία των οικείων Κλάδων, των οποίων τις εργασίες κατευθύνουν και συντονίζουν. Επίσης, διοικούν και τις Οργανικές Μονάδες των αντίστοιχων Γενικών Επιτελείων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 33 του ν.4494/2017
4. Σε περίπτωση ορισμού Γενικών Επιθεωρητών, αυτοί είναι όργανα ελέγχου κάθε Κλάδου Ενόπλων Δυνάμεων. Η υπαγωγή, η αποστολή και οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του Αρχηγού του Κλάδου.
5. Η διάρθρωση, η οργάνωση, οι Αρμοδιότητες και η εσωτερική λειτουργία των τριών Γενικών Επιτελείων καθορίζονται με κανονισμό που κυρώνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου του αντίστοιχου κλάδου και του ΣΑΓΕ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.35 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
6. Η οργάνωση των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ειρήνη και σε πόλεμο, περιλαμβάνει:
α. Τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (Α/Γ.Ε.Σ. – Α/Γ.Ε.Ν. – Α/Γ.Ε.Α.).
β. Τα Επιτελεία των αντίστοιχων Γενικών Επιτελείων.
γ. Τις Οργανικές Μονάδες των Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
7. Η σύνθεση σε προσωπικό των Επιτελείων, των Οργανικών τους Μονάδων και των Μονάδων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζεται ως εξής:
α. Όταν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου του αντίστοιχου κλάδου και του ΣΑΓΕ.
β. Όταν δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου του αντίστοιχου Κλάδου και του ΣΑΓΕ. Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να μη δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.35 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
Η` ΑΝΩΤΑΤΑ ΚΑΤΑ ΚΛΑΔΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Άρθρο 16
Ανώτατα Συμβούλια Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων
1. Σε κάθε Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργεί το οικείο Ανώτατο Συμβούλιο.
2. Τα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων είναι αντίστοιχα: Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (Α.Σ.Σ.), το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (Α.Ν.Σ.) και το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (Α.Α.Σ.), η Σύνθεση των οποίων ορίζεται στα επόμενα άρθρα.
3. Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου είναι ο Αρχηγός του οικείου Κλάδου, ο οποίος μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις οποιονδήποτε αξιωματικό ή πολιτικό υπάλληλο για παροχή στο Συμβούλιο σχετικών πληροφοριών σε θέμα της αρμοδιότητάς του.
4. Τα Ανώτατα Συμβούλια συγκαλούνται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου περιοδικά ή έκτακτα ή στις χρονολογίες που καθορίζονται από το νόμο. Η διαταγή σύγκλησης υποβάλλεται και στους Υ.ΕΘ.Α. και ΥΦ.ΕΘΑ., κοινοποιούμενη και στον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α..
5. Οι αποφάσεις των Ανώτατων Συμβουλίων λαμβάνονται από τα μέλη τους που έχουν δικαίωμα ψήφου με πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
6. Σε κάθε Ανώτατο Συμβούλιο των Κλάδων λειτουργεί Γραμματεία, της οποίας προΐσταται ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός του οικείου Κλάδου ως Γραμματέας, ο οποίος ορίζεται με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Αυτός μετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου χωρίς ψήφο και τηρεί τα πρακτικά.
Άρθρο 17
Κοινές αρμοδιότητες Ανώτατων Συμβουλίων
1. Τα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων επιλαμβάνονται οποιουδήποτε θέματος, που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Ειδικότερα, λαμβάνουν αποφάσεις ή γνωμοδοτούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τα παρακάτω:
α. Οργάνωση και διάρθρωση του Κλάδου τους, σύμφωνα με την κατανομή προσωπικού και υλικού, και με βάση τις αρχές του Άρθρου 5 παρ. 3γ του παρόντος νόμου.
β. Δόγμα Επιχειρήσεων των Δυνάμεων του Κλάδου τους και παροχή γενικών κατευθύνσεων για πολεμικά σχέδια, σχέδια διάταξης μάχης, εκπαίδευσης, επιστράτευσης, υποστήριξης και ασφάλειας.
γ. Πειθαρχία και Εσωτερική Διοίκηση.
δ. Προγράμματα εξοπλισμών, επάνδρωσης, κατασκευών και ευκολιών υποστήριξης με βάση την επιχειρησιακή αναγκαιότητα και σκοπιμότητά τους.
ε. Συντασσόμενα σχέδια Προϋπολογισμού και Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων του οικείου Κλάδου, πριν από την εκφορά άποψης από τον Α/ΓΕΕΟΑ, κατά την παράγραφο 8ιβ του άρθρου 11 και την έγκριση τους από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από εξέταση στο Συμβούλιο Άμυνας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.37 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
στ. Κατανομή των πιστώσεων που διατέθηκαν τελικά στον οικείο Κλάδο.
ζ. Τοποθετήσεις, προαγωγές, αποστρατείες και παράπονα αξιωματικών για δυσμενή κρίση, όπως ο ειδικός νόμος ορίζει.
η. Ανάκληση στην ενέργεια μόνιμων εξ. εφεδρείας αξιωματικών και απόλυσή τους.
θ. Προτάσεις απονομής ηθικών αμοιβών.
ι. Σχέδια νόμων, κανονιστικά διατάγματα και κανονισμούς που αφορούν τον Κλάδο τους.
2. Οι αποφάσεις των Ανώτατων Συμβουλίων κοινοποιούνται με διαταγές του οικείου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Κλάδου, εκτός από τις περιπτώσεις αρμοδιότητας Υπουργού, οπότε η σχετική ενέργεια προκαλείται με μέριμνα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου. “και προηγούμενη γνώμη του Α/ΓΕΕΟΑ”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.38 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
3. Επίσης, τα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων γνωμοδοτούν για κάθε θέμα που τίθεται από τον Υ.ΕΘ.Α,, τον ΥΦ.ΕΘ.Α., τον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου.
4. Τα προς εξέταση θέματα εισάγονται για συζήτηση και λήψη αποφάσεως στα Ανώτατα Συμβούλια Βασικής Συνθέσεως, εφόσον από τον παρόντα ή από άλλους νόμους δεν καθορίζεται διαφορετικά για τη σύνθεση των Ανώτατων κατά Κλάδο Συμβουλίων. Ο Πρόεδρος του οικείου Συμβουλίου μπορεί να τα παραπέμψει στην Ολομέλεια ή στο Συμβούλιο Περιορισμένης Συνθέσεως, ανάλογα με τη βαρύτητα του θέματος.
5. Τα Ανώτατα Συμβούλια Περιορισμένης Συνθέσεως έχουν αρμοδιότητες σε θέματα για τα οποία θα εξουσιοδοτούνται από τα Ανώτατα Συμβούλια Βασικής Συνθέσεως. Οι αποφάσεις τους έχουν την ίδια ισχύ με εκείνες των Ανώτατων Συμβουλίων Βασικής Συνθέσεως, τα πρακτικά τους όμως παρουσιάζονται για ενημέρωση των Συμβουλίων Βασικής Συνθέσεως στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή τους.
6. Σε περίοδο πολέμου και εφόσον διορισθεί Αρχιστράτηγος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί με απόφασή του, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχιστρατήγου, να καταργεί τα Συμβούλια κρίσεων και τοποθετήσεων των Κλάδων. Στην περίπτωση αυτή οι αρμοδιότητες και εξουσίες των καταργούμενων Συμβουλίων αναλαμβάνονται από τα αναφερόμενα στο άρθρο 24 του παρόντος νόμου Συμβούλια, εκτός από αυτές που αναλαμβάνονται από τον Αρχιστράτηγο.
Άρθρο 18
Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο
1. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (Α.Σ.Σ.) ανάλογα με τη σύνθεσή του διακρίνεται σε Συμβούλιο Ολομέλειας, Βασικής Συνθέσεως και Περιορισμένης Συνθέσεως (Πυρήνας).
2. Το Συμβούλιο Ολομέλειας αποτελείται από: α. Τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ως Πρόεδρο. β. `Όλους τους ευρισκόμενους στη Χώρα μόνιμους εν ενεργεία Αντιστρατήγους `Όπλων, που κατέχουν οργανικές θέσεις του Στρατού Ξηράς και Γ.Ε.ΕΘ.Α., ως μέλη.
3. Το Συμβούλιο Βασικής Συνθέσεως αποτελείται από τους:
α. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, ως Πρόεδρο.
β. Διοικητή Στρατιάς.
γ. Γενικό Επιθεωρητή.
δ. Δύο Υπαρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού και
ε. `Εναν Αντιστράτηγο, που κατέχει οργανική θέση του Στρατού Ξηράς στην περιοχή της Αττικής, ως μέλη.
4. Το Συμβούλιο Περιορισμένης Συνθέσεως (Πυρήνας) αποτελείται από τους:
α. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, ως Πρόεδρο.
β. Δύο Υπαρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ως μέλη.
5. Τα Συμβούλια αυτό ευρίσκονται σε απαρτία παρόντων των παρακάτω:
α. Στο Συμβούλιο Ολομέλειας, των 2/3 τουλάχιστον των μελών του, με παράλειψη του κλάσματος που τυχόν προκύπτει.
β. Στο Συμβούλιο Βασικής Συνθέσεως, του Προέδρου και τριών τουλάχιστον από τα πέντε μέλη του. Οποτεδήποτε δεν καθίσταται δυνατή η επίτευξη απαρτίας, ο απαιτούμενος αριθμός των τεσσάρων μελών συμπληρώνεται με την προσθήκη, ως μελών του, εν ενεργεία Αντιστρατήγων, που ορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του Α/Γ.Ε.Σ..
γ. Στο Συμβούλιο Περιορισμένης Συνθέσεως, του Προέδρου και των δύο μελών.
Άρθρο 19
Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο
1. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (Α.Ν.Σ.) ανάλογα με τη σύνθεσή του διακρίνεται σε Συμβούλιο Ολομέλειας, Βασικής Συνθέσεως και Περιορισμένης Συνθέσεως (Πυρήνας).
2. Το Συμβούλιο Ολομέλειας αποτελείται από:
α. Τον Αρχηγό τον Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ως Πρόεδρο..
β. `Όλους τους ευρισκόμενους στη χώρα μόνιμους εν ενεργεία Αντιναυάρχους και Υποναυάρχους, που κατέχουν οργανικές θέσεις του Πολεμικού Ναυτικού και Γ.Ε.ΕΘ.Α., ως μέλη.
3. Το Συμβούλιο Βασικής Συνθέσεως αποτελείται από:
α. Τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ως Πρόεδρο.
β. Τον Αρχηγό Στόλου.
γ. Τον Αντιναύαρχο Μηχανικό.
δ. Τρεις (3) Μάχιμους Υποναυάρχους μόνιμους εν ενεργεία, οι οποίοι κατέχουν οργανικές θέσεις του Πολεμικού Ναυτικού και ΓΕΕΟΑ, που ορίζονται από τον Αρχηγό ΓΕΝ. Εφόσον υφίσταται Αντιναύαρχος, ο οποίος υπηρετεί σε οργανική θέση του Πολεμικού Ναυτικού ή του ΓΕΕΟΑ, αυτός μετέχει αντί ενός (1) Μαχίμου Υποναυάρχου, ως μέλη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.39 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
4. Το Συμβούλιο Περιορισμένης Συνθέσεως (Πυρήνας) αποτελείται από τους:
α. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ως Πρόεδρο.
β. Αρχηγό Στόλου.
γ. Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
δ. Αντιναύαρχο Μηχανικό ή Υποναύαρχο Οικονομικού, ή Υγειονομικού, εφόσον υφίστανται θέματα της αρμοδιότητας τους, ως μέλη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.40 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
5. Τα Ανώτατα Ναυτικά Συμβούλια Ολομέλειας και Βασικής Συνθέσεως βρίσκονται σε απαρτία, εφόσον παρίστανται τα 2/3 τουλάχιστον των μελών, το δε περιορισμένης συνθέσεως, εφόσον παρίστανται ο Πρόεδρος και δύο ή τρία κατά περίπτωση μέλη του.
Άρθρο 20
Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο
1. Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (Α.Α.Σ.) ανάλογα με τη σύνθεσή του διακρίνεται σε Συμβούλιο Ολομέλειας, Βασικής Συνθέσεως και Περιορισμένης Συνθέσεως (Πυρήνας).
2. Το Συμβούλιο Ολομέλειας αποτελείται από:
α. Τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ως Πρόεδρο.
β. `Όλους τους μόνιμους εν ενεργεία Ανππτεράρχους και Υποπτεράρχους οι οποίοι υπηρετούν σε οργανικές θέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και Γ.Ε.ΕΘ.Α., ως μέλη.
3. Το Συμβούλιο Βασικής Σύνθεσης αποτελείται από:
α. Τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ως Πρόεδρο.
β. Τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας.
γ. Τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
δ. Τον Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης.
ε. Τον Αντιπτέραρχο Μηχανικό.
στ. Τον αρχαιότερο μόνιμο εν ενεργεία Υποπτέραρχο Ιπτάμενο, που υπηρετεί σε οργανική θέση της Πολεμικής Αεροπορίας και ΓΕΕΟΑ, εφόσον υφίσταται Αντιπτέραρχος, ο οποίος υπηρετεί σε οργανική θέση της Πολεμικής Αεροπορίας ή του ΓΕΕΟΑ, αυτός μετέχει αντί του Υποπτεράρχου Ιπταμένου, ως μέλη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 άρθρ.6 Ν.2919/2001 ΦΕΚ Α 102,αντικαταστάθηκε με τη παρ.41 άρθρου 71 Ν.3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
4. Το Συμβούλιο Περιορισμένης Συνθέσεως (Πυρήνας) αποτελείται από τους:
α. Αρχηγό Γενικού επιτελείου Αεροπορίας, ως Πρόεδρο.
β. Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας.
γ. Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και
δ. Υποπτέραρχο Τεχνικά ή Υποπτέραρχο Υγειονομικού, εφόσον υφίστανται θέματα της αρμοδιότητάς τους, ως μέλη.
5. Τα Ανώτατα Αεροπορικά Συμβούλια Ολομέλειας και Βασικής Συνθέσεως ευρίσκονται σε απαρτία παρόντων των 2/3 τουλάχιστον των μελών, το δε Περιορισμένης Συνθέσεως, εφόσον παρίστανται ο Πρόεδρος και δύο μέλη του.
Θ` ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Άρθρο 21
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6α άρθρ.72 Ν.3433/2006, ΦΕΚ Α 20/7.2.2006
1. Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών είναι Υπηρεσία, που υπάγεται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η οποία είναι αρμόδια για την αμυντική βιομηχανία, έρευνα και τεχνολογία, κωδικοποίηση και τυποποίηση, αντισταθμιστικά ωφελήματα, υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων κύριου υλικού, καθώς και το συντονισμό προμηθειών υπόλοιπου υλικού των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται η οργάνωση, η διάρθρωση, η λειτουργία, οι αρμοδιότητες, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, οι θέσεις του προσωπικού, καθώς και οι θέσεις που μεταφέρονται από Γ.Ε.ΕΘ.Α., Γενικά Επιτελεία Κλάδων, Υ.ΠΟ.ΒΙ. και άλλες υπηρεσίες, τα απαιτούμενα προσόντα του προσωπικού, η υποστήριξη από πλευράς διοικητικής μέριμνας και ο χρόνος έναρξης των λειτουργιών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.
3. Ο Κανονισμός Οργάνωσης και λειτουργίας και η περιγραφή καθηκόντων του προσωπικού καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.
I. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ – ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
1. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας είναι Υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και είναι αρμόδια για την αμυντική βιομηχανία και το σχεδιασμό της έρευνας και τεχνολογίας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα συντονίζει τη σχεδίαση και τον προγραμματισμό των εξοπλισμών, σχετικά με την υλοποίησή τους από την αμυντική βιομηχανία εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική. Χαράσσει πολιτική στους τομείς αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας και καθορίζει την πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γι` αυτά.
2. Στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας εντάσσονται :
α. Το Τμήμα Ερευνητικών Κέντρων της Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες που προβλέπονται αντιστοίχως στο άρθρο 12 παρ. 2 β` του π.δ. 157/1998 “Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας” (ΦΕΚ 120 Α`).
β. Οι Διευθύνσεις Αμυντικής Βιομηχανίας και Τεχνολογικής Έρευνας και Ανάπτυξης, με τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες που προβλέπονται αντιστοίχως στα άρθρα 8 και 10 του π.δ. 438/1995 (ΦΕΚ 254 Α`) “Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 20 του Ν.2641/1998 (Α 211)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Άρθρο 22
Αρχιστράτηγος
1. Σε περίοδο πολέμου ή γενική επιστράτευσης ή σε περίπτωση άμεσης απειλής της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Χώρας λόγω εξωτερικών κινδύνων, το ΚΥ.ΣΕ.Α., μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, διορίζει τον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. Αρχιστράτηγο.
2. `Όλες οι εξουσίες και αρμοδιότητες του Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. που περιλαμβάνονται στο άρθρο 11 του παρόντος νόμου μεταβιβάζονται αυτοδίκαια στον Αρχιστράτηγο, ταυτόχρονα με το διορισμό του.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.42 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
Άρθρο 23
Πολεμικό Συμβούλιο
1. Σε πολεμική περίοδο, το ΚΥ.Σ.Ε.Α. μετονομάζεται σε Πολεμικό Συμβούλιο.
2. `Όλες οι αρμοδιότητες του ΚΥ.Σ.Ελ. ασκούνται από το Πολεμικό Στάδιο, εκτός από εκείνες τις οποίες αυτό εκχωρεί στον Αρχιστράτηγο, με αποφάσεις του που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυρώνονται με προεδρικό διάταγμα.
3. Το Πολεμικό Συμβούλιο μπορεί επίσης να παραχωρεί στον Αρχιστράτηγο και άλλες αρμοδιότητες που ανήκουν σε άλλα συλλογικά όργανα του κράτους.
Σημ.: όπως η παρ. 3 του άρθρου 23 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με τη παρ.43 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
Άρθρο 24
Ειδικά Συμβούλια Κρίσεων στον πόλεμο
Στον πόλεμο, και εφόσον καταργηθούν τα Ανώτατα Συμβούλια και λοιπά Συμβούλια Κρίσεων, οι αρμοδιότητες κρίσεων για προαγωγές και αποστρατείες ή τοποθετήσεις αξιωματικών των τριών Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός από εκείνες, οι οποίες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ανήκουν στον Αρχιστράτηγο, ανατίθενται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από γνώμη του Αρχιστρατήγου σε ένα ή περισσότερα, ανάλογα με το βαθμό των κρινομένων κατά Κλάδο, Ειδικά Συμβούλια των οποίων η σύνθεση, οι αρμοδιότητες και οι λεπτομέρειες της λειτουργίας τους καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από “γνώμη του Αρχιστρατήγου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.44 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ, ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΔΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
Άρθρο 25
Υπαγωγή – Εποπτεία
1. Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και διαμέσου του Γ.Ε.ΕΘ.Α. ή των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων, υπάγονται διοικητικά ή εποπτεύονται οι παρακάτω Οργανισμοί, Νομικά Πρόσωπα και Υπηρεσίες:
α. Δια του Γ.Ε.ΕΘ.Α. το Πολεμικό Μουσείο.
β. Δια του Γ.Ε.Σ.:
(1) Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. (2) Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Στρατού Ξηράς. (3) Ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών. (4) Το Νοσηλευτικό `Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού. (5) Η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. (6) Το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου. “(7) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. (8) Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. (9) Το Ταμείο Αρωγής Μόνιμων Πολιτικών Υπαλλήλων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας / Γενικού Επιτελείου Στρατού. (10) Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Στρατού. (11) Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μόνιμων Αξιωματικών Στρατού. (12) Η Σχολή Ειδικών `Όπλων Ενόπλων Δυνάμεων. (13) Η Σχολή Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Ενόπλων Δυνάμεων. (14) Οι Φυλακές Ενόπλων Δυνάμεων. (15) Το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού.
γ. Δια του Γ.Ε.Ν.:
(1) Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού.
“(2) Τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας Ναυτικού.”
(2) Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Ναυτικού. (3) Το Ταμείο Προνοίας Ναυτικού. (4) Το Ταμείο Εθνικού Στόλου. (5) Η `Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού. (6) Η Ελληνική θαλάσσια `Ένωση. (7) Ο Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού. “(8) Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ναυτικού.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.46 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
δ. Δια του Γ.Ε.Α.:
(1) Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. (2) Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Στρατιωτικών Αεροπορίας. (3) Το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας. (4) Η `Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας. (5) Το Συγκρότημα εξυπηρέτησης της Πολεμικής Αεροπορίας.
2. Στο Γ.Ε.ΕΘΑ. υπάγονται:
α. Η Σχολή Εθνικής Άμυνας. “β. Η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, γ. Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, δ. Η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.” ε. Το Αναθεωρητικό Δικαστήριο. στ. Η Υπηρεσία Υποδοχής Πλοίων και Πολεμικής Χρησιμοποιήσεως Λιμένων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τη παρ.45 άρθρου 71 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
3. Στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. υπάγονται δια του Γ.Ε.Σ., οι εξής Μονάδες:
α. Η Μονάδα Εκφορτώσεως στις Ακτές. β. Ο Μεικτός Λόχος Στρατονομίας,
4. Στα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων υπάγονται:
α. Στο Γ.Ε.Σ., η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. β. Στο Γ.Ε.Ν., η Υδρογραφική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Φάρων.
5. Οι Υπηρεσίες, που λειτουργούν για εξυπηρέτηση των Οργανισμών και Ν.Π.Δ.Δ. και συγκροτούνται από στρατιωτικό προσωπικό, αποτελούν αυτοτελείς Στρατιωτικές Υπηρεσίες και λογίζονται ως οργανικές μονάδες των αντιστοίχων Γενικών Επιτελείων των Κλάδων.
6. Τα κοινά Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων υπάγονται διοικητικά στον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α.. Με υπουργική απόφαση που εκδίδεται μετά από γνωμάτευση του Σ.Α.Γ.Ε. καθορίζεται η διαδικασία λειτουργίας των Στρατολογικών Υπηρεσιών.
7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε. ή του αρμόδιου κατά Κλάδο Ενόπλων Δυνάμεων Ανώτατου Συμβουλίου, είναι δυνατόν να μεταβάλλεται η υπαγωγή ή εποπτεία των Οργανισμών, Ν.Π.Δ.Δ. ή και Υπηρεσιών των παραγράφων 1 έως 4 του παρόντος άρθρου.
8.. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.), είναι υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υπάγεται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με τη διοικητική και οικονομική μέριμνα και ευθύνη του Γ.Ε.Α..
Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ρυθμίζονται τα της εποπτείας, διοικήσεως, οργανώσεως, διαρθρώσεως και λειτουργίας της Ε.Μ.Υ. και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά το έργο της, καθώς και η πολιτική διαθέσεως μετεωρολογικών δεδομένων και προϊόντων.
9. Το Κέντρο `Έρευνας – Τεχνολογίας Ελληνικού Στρατού (Κ.Ε.Τ.Ε.Σ.), το Γραφείο `Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού (Γ.Ε.Τ.Ε.Ν.) και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης-Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιών- Ηλεκτρονικών Μέσων (Κ.Ε.Τ.Α.- Ε.Τ.Η.Μ.) υπάγονται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με τη διοικητική μέριμνα των οικείων Γενικών Επιτελείων και συντονίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Ε με το άρθρ.12 παρ.2 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128, που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 17 παρ.1 Ν.4250/2014,ΦΕΚ Α 74/26.3.2014.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 26
Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων
Ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α: και οι Αρχηγοί Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν. και Γ.Ε.Α. μπορούν να μεταβιβάζουν περαιτέρω σε ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο και από τις λοιπές κείμενες διατάξεις, ως και αρμοδιότητες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που έχουν ανατεθεί ή μεταβιβασθεί σε αυτούς.
Άρθρο 27
Μεταβατικές διατάξεις
1. Μέχρι να οργανωθεί το Επιτελείο Υ.ΕΘ.Α., η άσκηση των αρμοδιοτήτων στο σύνολό τους ή μερικώς μπορεί, με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να ανατίθεται στον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. ή και στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων ανάλογα με την περίπτωση.
2. Σε κατάσταση παρατεταμένης γενικής επιστράτευσης οι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί, εφόσον έχουν εκπληρώσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις παραμονής τους στο στράτευμα, όπως προσδιορίζονται από τις κείμενες διατάξεις, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις αποστρατείας ή παραίτησης, τις οποίες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί να αποδέχεται μετά από γνώμη του οικείου Ανώτατου Συμβουλίου.
3. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται η οργάνωση, δομή και λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς επίσης και οι βαθμίδες εξέλιξης και τα απαιτούμενα προσόντα του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού των εν λόγω Κέντρων.
Άρθρο 28
Καταργούμενες διατάξεις
1. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται:
α. Ο ν. 660/1977 “Περί Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Οργάνων της Ανωτάτης Διοικήσεως και Ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΕΚ 218 Α`), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα, με εξαίρεση τις διατάξεις που αφορούν στα περί Υπηρεσίας Πολεμικής Βιομηχανίας (Υ.ΠΟ.ΒΙ.), οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ μέχρι το χρόνο έναρξης των λειτουργιών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, όπως θα καθορισθεί με τα προεδρικά διατάγματα που προβλέπονται στο άρθρο 21 παρ. 2 του παρόντος νόμου.
β. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, με εξαίρεση αυτές που αφορούν στα Κοινά Σώματα.
2. Από την έναρξη ισχύος των προεδρικών διαταγμάτων, που προβλέπονται στο άρθρο 25 παρ. 8 του παρόντος νόμου, καταργούνται οι διατάξεις του ν.δ/τος 367/1974 (ΦΕΚ 86 Α`), του π.δ/τος 909/1977 (ΦΕΚ 303 Α`), `Όπως και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις των προεδρικών αυτών διαταγμάτων.
Άρθρο 29
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου η παρακάτω απόφαση από 7.12.1994 (Φ. 420/16/9391) και που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ. 932 Β`).
ΑΠΟΦΑΣΗ
– Ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων ορισμένων κατηγοριών στρατευσίμων, ανυποτάκτων και οπλιτών.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ
`Έχοντας υπόψη:
α. τις διατάξεις του ν. 1763/1988 “Στρατολογία των Ελλήνων (ΦΕΚ 57 Α`),
β. την απόφαση ΥΕΘΑ Φ. 420/25/Γ1092/Σ. 523/7.3.91 (ΦΕΚ 132 Β`), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 41 του ν. 2109/1992 (ΦΕΚ 205 Α`),
γ. την ανάγκη για την αποκατάσταση της ίσης στρατολογικής αντιμετώπισης κατηγοριών στρατευσίμων, ανυποτάκτων και οπλιτών,
δ. το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Άρθρο 1
Στις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 30 του ν. 1763/ 1988 “Στρατολογία των Ελλήνων υπάγονται όλοι οι κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου αυτού (25.9.88) υπόχρεοι σε στράτευση, οι οποίοι απέκτησαν την ιδιότητα του μετανάστη μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της παρούσας.
Άρθρο 2
1. Διοικητικές και ερμηνευτικές οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης αυτής, εκδίδονται, εφόσον απαιτηθούν από τη Διεύθυνση Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να ισχύσει από τη δημοσίευσή της και να κυρωθεί με νόμο.
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 1994
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Δ. ΑΡΣΕΝΗΣ”
Άρθρο 30
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντα νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επί μέρους διατάξεις.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 1995
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ
Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ
θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 1965
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΕΠΟΝΗΣ