ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2232ΦΕΚ 140/ 31.08.1994
Σύσταση Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Σύσταση – αρμοδιότητες

1. Συνιστάται Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.), η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με επωνυμία Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) και έδρα την Αθήνα.

2. Έργο της Ο.Κ.Ε. είναι η διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης σε θέματα ιδιαίτερης σπουδαιότητας που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τα φορολογικά μέτρα, καθώς και με τηγενικότερη κοινωνικοοικονομική πολιτική, ιδίως σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, επενδύσεων, εξαγωγών, προστασίας καταναλωτή και ανταγωνισμού. Στην έννοια των θεμάτων αυτών δεν περιλαμβάνεται ο Προϋπολογισμός.
Στα παραπάνω θέματα η έκφραση γνώμης της Ο.Κ.Ε. είναι υποχρεωτική πριν από την ψήφιση αντίστοιχων τυπικών νόμων.

3. Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από γνώμη της Ο.Κ Ε., είναι δυνατόν να καθορισθούν και άλλα θέματα για τα οποία είναι υποχρεωτική η γνώμη της Ο Κ.Ε..

4. Η Ο.Κ.Ε. μπορεί με δική της πρωτοβουλία να εκφράζει γνώμη και για άλλα γενικότερα θέματα κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. Επίσης, μπορεί να εκφέρει γνώμη και για κάθε άλλο θέμα που, λόγω της σοβαρότητάς του, θα το ζητήσει ο αρμόδιος υπουργός.
Σχετικό: το άρθρο 18 Ν.3304/2005

Άρθρο 2
Διαδικασία άσκησης αρμοδιοτήτων

1.Η γνώμη της Ο.Κ.Ε. ζητείται από το αρμόδιο κάθε φορά κυβερνητικό όργανο στο οποίο και διαβιβάζεται.

2. Η Ο.Κ.Ε. διατυπώνει τη γνώμη της μέσα σε προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριάντα (30) ημερών και μεγαλύτερη των σαράντα πέντε (45) ημερών από τη γνωστοποίηση σε αυτή του θέματος. Μετά την πάροδο της προθεσμίας των σαράντα πέντε (45) ημερών η έλλειψη σχετικής γνώμης δεν εμποδίζει τη λήψη σχετικής απόφασης. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις η παραπάνω προθεσμία των σαράντα πέντε (45) ημερών μπορεί να συντμηθεί στις δεκαπέντε (15) ημέρες.

3. Η γνώμη περιέχει ανάλυση του τιθέμενου θέματος, τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις της Επιτροπής.

4. Η Ο.Κ.Ε. για την τεκμηρίωση της γνώμης της μπορεί να συνιστά ομάδες έρευνας από ειδικούς ή να χρησιμοποιεί εμπειρογνώμονες, καθώς και να συνεργάζεται απευθείας με τα αρμόδια υπουργεία ή τις επί μέρους υπηρεσίες τους, με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, με δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφελείας. Οι παραπάνω υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να παρέχουν κάθε διαθέσιμη πληροφορία και κάθε στοιχείο που ζητείται για την τεκμηρίωση, εφόσον δεν θίγονται θέματα επιχειρηματικού απορρήτου.

5. Εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, εφόσον καλούνται να αναπτύξουν προφορικώς τη γνώμη τους στις συνεδριάσεις της ολομέλειας η της εκτελεστικής επιτροπής, υποχρεούνται να προσέλθουν σε αυτές.6. Για την ολοκλήρωση των ερευνών και την τεκμηρίωση των προτάσεών της, η Ο.Κ.Ε. μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με οποιονδήποτε τρίτο.

Άρθρο 3
Συγκρότηση

1. Η Ο.Κ.Ε. αποτελείται από τον Πρόεδρο και άλλα εξήντα δύο μέλη τα οποίασυνθέτουν τρεις ομάδες με ίσο αριθμό μελών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011 και με το άρθρο76, παρ. 4, εδ. α του Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ Α΄ 88/18.4.2013).

2. Από αυτές η πρώτη ομάδα εκπροσωπεί τους εργοδότες, η δεύτερη τους εργαζομένους και η τρίτη λοιπές κατηγορίες.

3. Τα μέλη της πρώτης ομάδας ορίζονται: α) ανά τέσσερα από το ΣύνδεσμοΕπιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), τη Γενική ΣυνομοσπονδίαΕπαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), την ΈνωσηΕμπορικών Συλλόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Σ.Ε.), το Σύνδεσμο Ελληνικών ΤουριστικώνΕπιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και β) ανά ένα από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τηνΈνωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών καιΕταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (Σ.Α.Τ.Ε.), την Ομοσπονδία Κατασκευαστών- Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜ.Κ.ΟΈΈ.).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

4. Στη δεύτερη ομάδα δεκατέσσερα μέλη ορίζονται από τη ΓενικήΣυνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) και έξι από την Ανώτατη ΔιοίκησηΕνώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.ΔE.Δ.Υ.) επιλεγόμενα κατά το δυνατόν απόδιαφορετικούς κλάδους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

5. Στην τρίτη ομάδα τα μέλη ορίζονται: α) τέσσερα από την ΠανελλήνιαΣυνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.ΣΕ.ΓΕ.Σ.) και δύο από τηΓενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕ.ΣΑ.ΣΕ.), β) ένα μέλοςπου ασκεί ελευθέριο επάγγελμα από τη Συντονιστική Επιτροπή Δικηγόρων, τονΠανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, τοΤεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τοΓεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, γ) ανά έναν (1) εκπρόσωπο από τουςκαταναλωτές, τις οργανώσεις προστασίας περιβάλλοντος, την ΕθνικήΣυνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία, τις οργανώσεις για θέματα ισότητας των δύοφύλων δ) δύο (2) μέλη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και ε) δύο (2) μέλητης Κεντρικής Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.» «στ. έως και δύο μέλη από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος με τουςαναπληρωτές τους».
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011 και με το άρθρο 76, παρ. 4, εδ. βτου Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ Α΄ 88/18.4.2013).

6. Με τον ίδιο τρόπο ορίζονται και τα αναπληρωτικά μέλη, εφόσον ο αντίστοιχος φορέας προτείνει και αναπληρωτικά μέλη. Τα τελευταία αναπληρώνουν τα τακτικά σε περίπτωση που κωλύονται ή εκλείψουν για οποιονδήποτε λόγο. Στην τελευταία περίπτωση η αναπλήρωση διαρκεί μέχρι να ορισθεί νέο τακτικό μέλος, η θητεία του οποίου λήγει με τη θητεία των υπόλοιπων μελών.

7. Σε περίπτωση που προκύψει μετά την πρώτη Συγκρότηση της Ο.Κ.Ε. αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας μιας εκπροσωπούμενης οργάνωσης ή εκλείψει κάποια από αυτές αποφαίνεται η Ολομέλεια.
Με εσωτερικό κανονισμό καθορίζονται οι όροι αναγνώρισης της αντιπροσωπευτικότητας μιας εκπροσωπούμενης οργάνωσης.

8. Η πρόταση των μελών από τους αρμόδιους φορείς γίνεται μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη σχετική προς τούτο πρόσκληση. Αν δεν γίνει πρόταση μέσα στην παραπάνω προθεσμία, η Επιτροπήσυγκροτείται από όσα μέλη προτάθηκαν. Κατά την πρώτη Συγκρότηση της Ο.Κ.Ε. σε σώμα την πρόσκληση απευθύνει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στη συνέχεια, η πρόσκληση αποστέλλεται από την Ο.Κ.Ε. τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της στους μετέχοντες φορείς.

9. Η Ο.Κ.Ε. συγκροτείται σε σώμα με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σχετικό:  το άρθρο 4 παρ.2ζ ΠΔ 189/2009,ΦΕΚ Α 221/5.11.2009

10. Η άσκηση των καθηκόντων όλων των μελών της Ο.Κ.Ε. δεν υπόκειται στους περιορισμούς για κατοχή δεύτερης θέσης και στους εν γένει περιορισμούς για το δημόσιο τομέα.

11. Η θητεία των μελών της Ο.Κ.Ε. είναι τετραετής, αρχίζει την επόμενη απότη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καιείναι ανανεώσιμη. Τα μέλη της όμως εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα τουςμέχρι τη Συγκρότηση της νέας Επιτροπής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

Άρθρο 4
Οργάνωση και λειτουργία

1. Όργανα της Ο.Κ.Ε. είναι: η Ολομέλεια, η Εκτελεστική Επιτροπή, τοΣυμβούλιο Προέδρων, ο Πρόεδρος και οι τρεις Αντιπρόεδροι.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

2. Προαιρετικά όργανα είναι τα τμήματα της ολομέλειας. Η ολομέλεια μπορεί να συνιστά επιτροπές εργασίας. Οι αρμοδιότητες, η Συγκρότηση και η λειτουργία τμημάτων της ολομέλειας και των επιτροπών εργασίας καθορίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

3. Η Ολομέλεια είναι αρμόδια για την έγκριση των αποφάσεων του ΣυμβουλίουΠροέδρων, για τη διατύπωση της γνώμης, την έκδοση κανονισμών που αφορούν τηνοργάνωση ή τη λειτουργία της Ο.Κ.Ε., καθώς και για οποιοδήποτε άλλο θέμα πουδεν έχει ανατεθεί σε άλλο όργανο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

4. Η Ολομέλεια μπορεί με πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των μελών τηςνα αναθέτει την έκφραση γνώμης για ορισμένο θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή.Μπορεί επίσης με την ίδια πλειοψηφία να διαχωρίζει την Ο.Κ.Ε. σε τμήματαπροσωρινά ή οριστικά μετά από πρόταση του Συμβουλίου των Προέδρων και τηςΕκτελεστικής Επιτροπής, με ανάλογη εκπροσώπηση των τριών ομάδων. Η Ολομέλειαεγκρίνει τη σύνθεση και τον αριθμό των μελών κάθε τμήματος. Ο Πρόεδρος καιτα μέλη κάθε τμήματος έχουν διετή και ανανεώσιμη θητεία. Ο Πρόεδροςεκλέγεται από την Ολομέλεια, μετά από πρόταση της ομάδας που έχει κάθε φοράτην προεδρία του αντίστοιχου τμήματος. Τα μέλη ορίζονται από τις ομάδες. Τηνεπιστημονική στήριξη του τμήματος αναλαμβάνει ο επιστημονικός συνεργάτης τηςΟ.Κ.Ε. που διαθέτει την ανάλογη εξειδίκευση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

5. Τα μέλη, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενεργούν με ανεξαρτησία γνώμης.

6. Η Ολομέλεια συνέρχεται υποχρεωτικά σε δύο συνεδριάσεις το χρόνο, μίαφορά ανά εξάμηνο και οποτεδήποτε μετά από πρόσκληση του Προέδρου. Ηπρόσκληση κοινοποιείται πέντε ημέρες πριν από την ημέρα της συνεδρίασης. Σεπερίπτωση αδυναμίας να παρευρεθεί το τακτικό μέλος ενημερώνεται η Ο.Κ.Ε. καιειδοποιείται ο αναπληρωτής του, ώστε να παραστεί αυτός στη θέση του. Σεπερίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας ενός τακτικού μέλους σε τρεις διαδοχικέςσυνεδριάσεις της Ολομέλειας ζητείται από τον αρμόδιο φορέα η άμεσηαντικατάσταση του.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

7. Η γνώμη της Ο.Κ.Ε. διαβιβάζεται στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και στον κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό με όλα τα αναγκαία έγγραφα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πρακτικά των συνεδριάσεων.
Ο υπουργός προς τον οποίο διαβιβάστηκε η γνώμη της Ο.Κ.Ε. μπορεί να αναπέμψει τη γνώμη προκειμένου να συνεκτιμηθούν πρόσθετα στοιχεία.

8. Για το σχηματισμό γνώμης, αν δεν ορίζεται διαφορετικά, απαιτείται απαρτία του ημίσεος των προταθέντων μελών και πλειοψηφία των παρόντων, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/3 των προταθέντων μελών. Οι απόψεις της μειοψηφίας αναφέρονται στην απόφαση, εφόσον αυτές καλύπτουν το 1/3 των παρόντων μελών και σε κάθε περίπτωση δέκα (10) τουλάχιστον μέλη.

9. Η ψηφοφορία γίνεται με ανάταση της χειρός, εκτός αν ο πρόεδρος προκρίνει την ονομαστική ψηφοφορία.

10. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο, τους τρειςαντιπροέδρους και από πέντε εκπροσώπους από κάθε ομάδα που ορίζονται από τιςαντίστοιχες ομάδες. Η θητεία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής είναιδιετής, εκτός αν άλλως αποφασίσει η Ολομέλεια, και είναι ανανεώσιμη.»
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

11. Η εκτελεστική επιτροπή μπορεί να συνέλθει στην πρώτη συνεδρίασή της ένα (1) μήνα μετά τη συγκρότηση της Ο.Κ.Ε. με όσα μέλη έχουν ορισθεί.

12. Η εκτελεστική επιτροπή, αν δεν αποφασίζει άλλως η ολομέλεια, διαχειρίζεται τα τρέχοντα θέματα της Ο.Κ.Ε., προβαίνει στη συλλογή πληροφοριών και στην προπαρασκευή των προτάσεων για τις γνώμες που εκφέρει η Ο.Κ Ε, τις οποίες και υποβάλλει προς τελική ψήφιση στην ολομέλεια και καταρτίζει τα σχέδια κανονισμών. Για το σκοπό αυτόν συνιστά επιτροπή και ορίζει έναν κύριο εισηγητή και ενδεχομένως και συνεισηγητή που ανήκουν σε διαφορετική ομάδα. Μπορεί ακόμη να συνιστά, με σύμφωνη γνώμη του προέδρου, τις προβλεπόμενες από το άρθρο 2 ομάδες έρευνας ή να προτείνει τον ορισμό εμπειρογνώμονα.

13. Για το σχηματισμό γνώμης απαιτείται απαρτία του ημίσεος των προταθέντων μελών και πλειοψηφία των παρόντων. Οι προτάσεις διαβιβάζονται στον πρόεδρο και κοινοποιούνται στα μέλη της ολομέλειας, που συγκαλείται για την τελική γνώμη εφόσον ψηφίζονται από εννέα (9) τουλάχιστον μέλη και δεν αντιλέγουν δέκα (10) τουλάχιστον μέλη της ολομέλειας, αποτελούν τελική γνώμη της Ο.Κ.Ε.. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τα θέματα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν διαφορετικά.

14. Η εκτελεστική επιτροπή συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, η οποία κοινοποιείται τρεις (3) ημέρες πριν από την ημέρα της συνεδρίασης.

15. Στις συνεδριάσεις και τις συζητήσεις της ολομέλειας και της εκτελεστικής επιτροπής μπορούν να μετέχουν χωρίς ψήφο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο υπουργός που υπέβαλε το ερώτημα ή πρόσωπα εξουσιοδοτούμενα από αυτούς, καθώς και κάθε άλλο μέλος της κυβέρνησης, που η παρουσία του κρίνεται αναγκαία από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

16. Μπορεί, επίσης, με απόφαση του προέδρου να μετέχουν χωρίς ψήφο και τρίτα πρόσωπα, που η παρουσία τους, λόγω των ειδικών γνώσεών τους, κρίνεται αναγκαία

17. Η παρουσία χωρίς ψήφο Βουλευτών, Ευρωβουλευτών ή εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης ή δημόσιων οργανισμών καθορίζεται με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

Άρθρο 5
Πρόεδρος – Αντιπρόεδροι

1. Ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών γιαμία τετραετία, μετά από πρόταση της ολομέλειας της Ο.Κ.Ε.. Η επιλογή τουΠροέδρου γίνεται από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, επαρκούςεπιστημονικής κατάρτισης και ευρείας κοινωνικής αποδοχής που υποδεικνύονταιανά τετραετία από καθεμία από τις τρεις ομάδες, οι οποίες κατά το άρθρο 3συγκροτούν την Ο.Κ.Ε. και κατά τη σειρά που αναφέρονται σε αυτό. Τοπροτεινόμενο πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου πρέπει να συγκεντρώσει τηνπλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των μελών της Ο.Κ.Ε.. Μετά από δύοάκαρπες ψηφοφορίες μπορεί να προταθεί από την Ολομέλεια και νέος ή νέοιυποψήφιοι και τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει εκείνος που θα συγκεντρώσειτην πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της Ολομέλειας. Ο Πρόεδρος τηςΟ.Κ.Ε. μπορεί να επανεκλεγεί για άλλη μία θητεία, εφόσον υποδειχθεί ωςυποψήφιος από την ομάδα της οποίας είναι η σειρά και επανεκλεγεί με την ίδιαπαραπάνω διαδικασία και πλειοψηφία από την Ολομέλεια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.48Ν.3220/2004,ΦΕΚ Α 15, αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.3άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

2. Για την πρόταση του υποψήφιου Προέδρου, η Ολομέλεια συνέρχεται μεπρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μέσα σε ένα (1) μήνα απότη Συγκρότηση της Ο.Κ.Ε. σε σώμα. Για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ηολομέλεια εκλέγει προσωρινά προεδρείο από τρία (3) μέλη που εκπροσωπούν τιςτρεις ομάδες.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.48Ν.3220/2004,ΦΕΚ Α 15/28.1.2004.

3. Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί την Ο.Κ.Ε., έχει την ευθύνη της δράσης τηςΟ.Κ.Ε., διευθύνει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Προέδρων, της Ολομέλειαςκαι της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθορίζει την ημερήσια διάταξη λαμβάνονταςυπόψη τις αιτήσεις που διατυπώνουν τα μέλη και προβαίνει στη θεώρηση τωνπρακτικών. Η εγγραφή θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας που τηζήτησαν είκοσι τουλάχιστον μέλη είναι υποχρεωτική.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

4. Η Ο.Κ.Ε. έχει τρεις αντιπροέδρους οι οποίοι εκλέγονται από τα μέλη τηςΟμάδας από την οποία προέρχονται για μία τετραετία. Η εκλογή απαιτείπλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των μελών της ομάδας. Η θητεία τωναντιπροέδρων δεν είναι ανανεώσιμη. Η σύγκλιση των ομάδων προς εκλογήαντιπροέδρων γίνεται με ευθύνη του προέδρου της Ο.Κ.Ε..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

5. Οι αντιπρόεδροι αντικαθιστούν και επικουρούν τον πρόεδρο, όπως ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας.

6. Η εκλογή των λοιπών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής γίνεται από τηνΟλομέλεια με μυστική ψηφοφορία.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

Άρθρο 6
Γενικός Γραμματέας

1. Των υπηρεσιών της Ο.Κ.Ε. προΐσταται Γενικός Γραμματέας, τα προσόντα τουοποίου καθορίζονται από τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της Ο.Κ.Ε..

2. Ο Γενικός Γραμματέας προσλαμβάνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή τηςΟ.Κ.Ε. μετά από δημόσια προκήρυξη στην οποία εξειδικεύονται και τααπαιτούμενα προσόντα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.48Ν.3220/2004,ΦΕΚ Α 15/28.1.2004.

3. Ο Γενικός Γραμματέας επικουρεί τον Πρόεδρο και τα λοιπά όργανα στηδιοίκηση της Ο.Κ.Ε. και είναι υπεύθυνος για τη διεκπεραίωση των αποφάσεωνπου έχουν ληφθεί. Η θητεία του είναι τετραετής και μπορεί να ανανεωθεί μεπλειοψηφία των 2/3 των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής μία μόνο φορά. Ηθέση του είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

4. Ο Γενικός Γραμματέας μετέχει στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και της εκτελεστικής επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

5. Ο Γενικός Γραμματέας εφόσον προέρχεται από φορέα του δημόσιου τομέαεπανέρχεται αυτοδικαίως μετά τη λήξη της θητείας του στη θέση που κατείχεπριν από το διορισμό του. Αν είναι μέλος Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. Α.Ε.Ι.Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα, του χορηγείται άδεια κατά τη διάρκειατης θητείας του στην Ο.Κ.Ε.. Οι αποδοχές του βαρύνουν τις πιστώσεις της Ο.Κ.Ε. και καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από γνώμητης Εκτελεστικής Επιτροπής. Η θητεία του λογίζεται ως πραγματική υπηρεσίαγια όλες τις συνέπειες και κατά τη διάρκεια της δεν διακόπτεται ηβαθμολογική και η μισθολογική του εξέλιξη. Αν η θέση που κατείχε ή στηνοποία έχει εξελιχθεί δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σεομοιόβαθμη προσωρινή θέση του κλάδου του, που συνιστάται αυτοδικαίως καικαταργείται με την αποχώρηση του από το φορέα.
Σημ.: όπως η παράγραφος 5 προστέθηκε με την παρ.6άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

Άρθρο 7
Πόροι

Άρθρο 8
Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έπειτα από γνώμη της ολομέλειας, καθορίζονται ο αριθμός των θέσεων του επιστημονικού και του διοικητικού προσωπικού της Ο.Κ.Ε., τα απαραίτητα προσόντα τους και ο αριθμός των προς κάλυψη θέσεων.
Το επιστημονικό προσωπικό, όπως και το διοικητικό προσωπικό της Ο.Κ.Ε.προσλαμβάνονται μέσω Α.Σ.Ε.Π..
Το προσωπικό που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο στηρίζει επιστημονικάτο έργο της Ο.Κ.Ε.. Του επιστημονικού προσωπικού προΐσταται ο ΓενικόςΓραμματέας ο οποίος συντονίζει και έχει την επιστημονική ευθύνη τουγνωμοδοτικού έργου της Ο.Κ.Ε..
Στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες της Ο.Κ.Ε. προΐσταται οΔιευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων. Η θητεία του είναιτετραετής και ανανεώσιμη, ύστερα από αξιολόγηση από την ΕκτελεστικήΕπιτροπή, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης, όπως αυτά καθορίζονται από τονΕσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.
Ο Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων προέρχεται από τοδιοικητικό προσωπικό της Ο.Κ.Ε..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.8άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

2. Οι θέσεις επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού είναι δυνατόν να καλύπτονται με αποσπάσεις υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από πρόταση της Ο.Κ.Ε..

3. Η Ο.Κ.Ε. καταρτίζει κανονισμούς, που δημοσιεύονται με αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και είναι οι εξής:
α. Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας.
β. Κανονισμός για τις προσλήψεις και την κατάσταση προσωπικού.
γ. Κανονισμός προμηθειών, αμοιβών, αποζημίωσης μελών και προέδρου, λοιπών δαπανών και γενικής διαχείρισης πόρων.
Για τον τελευταίο αυτόν κανονισμό απαιτείται έγκριση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

4. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας καθορίζονται όλα τα θέματα, τα οποία με ρητή διάταξη αναφέρονται σε αυτόν, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία της Ο.Κ.Ε., που δεν ρυθμίζεται από τις διατάξεις του παρόντος. Με τον κανονισμό αυτόν μπορεί να προβλεφθεί προεδρείο ως ολιγομελές όργανο διοίκησης. Μέχρι την έγκριση του εσωτερικού κανονισμού τα σχετικά με τη λειτουργία της Ο.Κ.Ε. θέματα ρυθμίζονται από την εκτελεστική επιτροπή, εκτός αν άλλως αποφασίσει η ολομέλεια.

5. Η κατάρτιση των πρώτων κανονισμών γίνεται από επταμελή επιτροπή, αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο του Σ.Ε.Β., της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. και δύο εκπροσώπους της Γ.Σ.Ε.Ε.. Η Επιτροπή μετά το πέρας του έργου της υποβάλλει τον κανονισμό στην ολομέλεια της Ο.Κ.Ε. προς ψήφιση.

Άρθρο 9
Στο ν. 528/1977″Περί ιδρύσεως Ανωνύμου Εταιρίας υπό την επωνυμία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΕΩΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ Α.Ε.”, προστίθενται:
1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1, εδάφιο Θ :
“Θ. Συμμετοχή σε εταιρίες:
-Πρακτορείας εξαγωγικών επιχειρηματικών απαιτήσεων (εξαγωγικού factoring).-Θυγατρικές ΔΕΚΟ και εμπορικές εξαγωγικές εταιρίες (Export Trading Companies), που αποσκοπούν στην υποστήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
-Εταιρίες συνιστώμενες αποκλειστικά από εξαγωγικούς φορείς (Συνδέσμους, Επιμελητήρια κ.λπ.).
2. Στο άρθρο 2 προστίθεται παράγραφος με αριθμό 4:
4. Διαχειριστικά πλεονάσματα του Ο.Π.Ε., κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως του Ο.Π.Ε., διατίθενται για τους ακόλουθους σκοπούς:α. Δημιουργία αποθεματικού.β. Επενδύσεις.γ. Βελτίωση των όρων παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών.δ. Απόδοση στο Δημόσιο.
3. Στο άρθρο 5 προστίθεται εδάφιο στ`”στ. Αποφασίζει για τη διάθεση των διαχειριστικών πλεονασμάτων.
4. Στο άρθρο 2 στην παράγραφο 1, προστίθεται εδάφιο:
“Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23, παρ. 2 και παρ. 3, του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`), το κεφάλαιο της εταιρίας, λόγω κεφαλοποιήσεως της διαφοράς αναπροσαρμογής ακινήτων, αυξάνεται κατά δέκα έξι εκατομμύρια εκατόν ενενήντα τρεις χιλιάδες είκοσι (16.193.020), εκδιδομένου προς τούτο, στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου, ισοδύναμου αναπαλλοτρίωτου τίτλου”.

Άρθρο 10
Τροποποιείται η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του ν. 1905/1990 ως ακολούθως:”3. Το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των ανωνύμων εταιριών του εδαφίου β` της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ένα τέταρτο (1/4) του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται για τη σύσταση ανωνύμων τραπεζικών εταιρειών. Η καταβολή του παραπάνω κεφαλαίου απαιτείται και για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα αλλοδαπών εταιρειώνπρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων τρίτων”.

Άρθρο 11
Τροποποιούμε την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του π.δ/τος 405/1991 ως ακολούθως:
2. Το Συμβούλιο Εξαγωγών αποσκοπεί στη μόνιμη και οργανική διασύνδεση των φορέων του Δημοσίου με τους συλλογικούς επιχειρηματικούς φορείς και οργανώσεις των παραγωγικών τάξεων της χώρας, προκειμένου να αποτελέσει ένα επιτελικό όργανο υποβοήθησης της διαμόρφωσης της στρατηγικής των εξαγωγών και των διεθνών επενδύσεων της χώρας, καθώς και της διεθνούς οικονομικής πολιτικής από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς της πολιτείας, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των παραγωγικών τάξεων.
Αρμοδιότητες του Συμβουλίου Εξαγωγών είναι:
α. η υποβοήθηση της διαμόρφωσης της διεθνούς οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης από τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της χώρας, μέσω της έκφρασης των απόψεών τους για τις σχετικές στρατηγικές επιλογές και τα χρησιμοποιούμενα μέσα εφαρμογής τους,
β. ο συντονισμός των δράσεων και ενεργειών μεταξύ των αρμόδιων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε θέματα που αφορούν την προώθηση και υποστήριξη ελληνικών εξαγωγών και επενδύσεων στο εξωτερικό,
γ. η υποβολή προτάσεων από τους εκπροσώπους των προαγωγικών τάξεων της χώρας για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών που διέπουν την πραγματοποίηση των ελληνικών εξαγωγών και των επενδύσεων στο εξωτερικό,
δ. η επισήμανση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και επενδύσεων στο εξωτερικό και υπόδειξη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τουςΜε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθορίζονται η σύνθεση και τα όργανα του Συμβουλίου Εξαγωγών και ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά την Οργάνωση και λειτουργία του.

Άρθρο 12
Σημ.: όπως προστέθηκε  με την παρ.9 άρθρου 44 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

1. Συνιστάται στην Ο.Κ.Ε. Συμβούλιο Προέδρων.
Το Συμβούλιο Προέδρων αποτελείται από τους προέδρους των τριτοβάθμιωνοργανώσεων που είναι μέλη της Ο.Κ.Ε., σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως 5 τουάρθρου 3.

2. Τα μέλη του Συμβουλίου Προέδρων δεν έχουν θητεία, αλλά κάθε μέλοςμετέχει στο Συμβούλιο για όσο χρόνο προεδρεύει του οικείου φορέα. Οιαρμόδιοι φορείς κοινοποιούν αμέσως στην Ο.Κ.Ε. την εκλογή ή τον ορισμό τουπροέδρου τους. Τα μέλη του Συμβουλίου εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντατους έως την κοινοποίηση αυτή.

3. Το Συμβούλιο Προέδρων χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές δράσης τηςΟ.Κ.Ε., καθώς και τα ειδικευμένα τμήματα οριστικά ή προσωρινά στα οποίαδιαχωρίζεται το έργο της Ο.Κ.Ε., ανάλογα με τους κρίσιμους τομείς κοινωνικούδιαλόγου. Οι προτάσεις του επικυρώνονται από την Εκτελεστική Επιτροπή καιτην Ολομέλεια. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου λαμβάνονται με πλειοψηφία των 2/3των μελών του. Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης ενός μέλους αυτόαντικαθίσταται από τον αντιπρόεδρο του αντίστοιχου φορέα.

4. Το Συμβούλιο Προέδρων συνεδριάζει δύο φορές ετησίως ύστερα από πρόσκλησητου Προέδρου της Ο.Κ.Ε.. Η πρόσκληση κοινοποιείται πέντε ημέρες πριν από τηνημερομηνία της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. προεδρεύει τωνσυνεδριάσεων του Συμβουλίου.

10. Η υφιστάμενη σύμβαση εργασίας του Γενικού Γραμματέα της Ο.Κ.Ε. λύεταιτέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως.
Για τη λύση της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης εφαρμόζεται η εργατικήνομοθεσία για τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Άρθρο 13
Ισχύς του νόμου
Ο νόμος αυτός ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 2θ Αυγούστου 1994

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΓ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥΑ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣΙ. ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 31 Αυγούστου 1994

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ