ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2201 ΦΕΚ 54 /11.04.1994
Κύρωση Συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ρουμανίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος η Συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα την 9η Ιουνίου 1993μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας γιατη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, της οποίας το κείμενο σεπρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Ρουμανίας,αναφερόμενες εφεξής “Τα συμβαλλόμενα Μέρη”,
Λαμβάνοντας υπόψη τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών τους,Εκτιμώντας τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης τουριστικών σχέσεων μεταξύτων λαών τους για καλύτερη αμοιβαία κατανόηση,Αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός είναι ένα εξαίρετο μέσο για τηνπροώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και για την ενίσχυση και περαιτέρωδιεύρυνση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών,Συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο Ι
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα αναπτύξουν και θα προωθήσουν μια στενότερησυνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων τουριστικών αρχών τους προκειμένου ναδιευκολύνουν τις σχέσεις τους στον τομέα του τουρισμού και να αναπτύξουν τις τουριστικές ανταλλαγές τους.
Άρθρο ΙΙ
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία τουριστική προβολήμέσω της ανταλλαγής πληροφοριακών, διαφημιστικών υλικών και υλικώνπροβολής σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους και κανονισμούς τους.
Άρθρο ΙΙΙ
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, μέσω των αντίστοιχων φορέων τους πουασχολούνται με τουριστικές δραστηριότητες, θα διευκολύνουν τιςανταλλαγές εμπειρίας στον τομέα του τουρισμού με σκοπό να βελτιώσουντην αμοιβαία γνώση της τουριστικής τους υποδομής.
Θα υποστηρίξουν επίσης τις ανταλλαγές τεχνικών πληροφοριών καιεγγράφων σχετικά με:
– τους τουριστικούς πόρους
– τις μεθόδους και συστήματα για εκπαίδευση προσωπικού
– τη χορήγηση υποτροφιών στον τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων
– τις μελέτες και έρευνες σχετικά με την προστασία και διατήρηση τωνφυσικών και πολιτιστικών πόρων σαν τουριστικών πόλων έλξης,
– τους νόμους και τους κανονισμούς στον τομέα του τουρισμού
– τις τουριστικές στατιστικές.
Άρθρο ΙV
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, θα λάβουν κάθε μέτρο προκειμένου:
– Να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τουριστικώνεπιχειρήσεων (δημοσίων και ιδιωτικών) και των δύο χωρών (όπως αλυσίδων ξενοδοχείων, τουρ οπερέϊτορς, ταξιδιωτικών γραφείων) που αποσκοπούνστην παροχή τουριστικών υπηρεσιών σε συμβατική βάση.
– Να διευκολύνουν τις ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις προκειμένου να εκσυγχρονισθούν και ανακαινισθούν υφιστάμενες μονάδες ή να ιδρυθούννέες.
Άρθρο V
Σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς τους και χωρίς ναθίγονται προηγούμενες διεθνείς τους υποχρεώσεις, τα Συμβαλλόμενα Μέρηθα εξετάσουν την ευκόλυνση των ταξιδιωτικών διατυπώσεων προς το σκοπότης αύξησης της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών.
Άρθρο VI
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύτων Αυτοκινητιστικών Λεσχών των χωρών τους με σκοπό την προώθηση της τουριστικής κίνησης με αυτοκίνητα.
Άρθρο VII
Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η Συμφωνία μέσω διμερών διαβουλεύσεωνκαι μέσω υποβολής συστάσεων προς τις αρμόδιες αρχές, θα ιδρυθεί μίαΜικτή Επιτροπή που θα αποτελείται από εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τηςκάθε χώρας και στην οποία πρόσωπα από τον ιδιωτικό τουριστικό φορέαμπορεί επίσης να κληθούν να μετάσχουν.
Η συνάντηση της Επιτροπής θα πραγματοποιείται σε καθεμία από τις δύοχώρες εναλλάξ σε χρόνο που θα συμφωνείται από τα Συμβαλλόμενα Μέρη.
Άρθρο VIII
Η Συμφωνία αυτή θα τεθεί σε ισχύ τριάντα (30) ημέρες μετά τηγνωστοποίηση και από τα δύο Μέρη δια της διπλωματικής οδού ότι ολοκληρώθηκαν οι συνταγματικές απαιτήσεις κάθε χώρας για τη θέση σεισχύ αυτής της Συμφωνίας.
Αυτή η Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ επί πέντε (5) χρόνια και στοεξής θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε φορά για πρόσθετες πενταετείςπεριόδους, εκτός αν καταγγελθεί με γνωστοποίηση, δια της διπλωματικής οδού, από ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη έξι (6) μήνες τουλάχιστον πριναπό την εκπνοή της κάθε περιόδου.
Άρθρο IX
Η παρούσα Συμφωνία αντικαθιστά την προηγούμενη που υπεγράφη την 14ηΙουλίου 1971 στην Αθήνα.
`Έγινε στην Αθήνα, την 9η Ιουνίου 1993 εις διπλούν στην ελληνική,ρουμανική και αγγλική γλώσσα. Και τα τρία κείμενα είναι εξ ίσουαυθεντικά.
Σε περίπτωση απόκλισης θα υπερισχύει το αγγλικό κείμενο
Για την ΚυβέρνησηΓια την Κυβέρνηση
της Ελληνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας
Θεόδωρος Κασσίμης Matei Dan
Υφυπουργός Υπουργός
Εθνικής ΟικονομίαςΤουρισμού
Τα πρωτόκολλα – πρακτικά, που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του άρθρου VII της Συμφωνίας, εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως, της δε Συμφωνίας που κυρώνεται, από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου VII παρ. 1 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 4 Απριλίου 1994
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣΔ. ΛΙΒΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 5 Απριλίου 1994
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ