ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2192 ΦΕΚ 32/11.03.1994
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ για συνεργασία στο γεωργικό τομέα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ για συνεργασία στο γεωργικότομέα, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 1991, της οποίας τοκείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική και ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του Κράτους τουΙσραήλ, αποβλέποντας στην ανάπτυξη και προαγωγή της συνεργασίας των δύοχωρών τους στον αγροτικό τομέα και λαμβάνοντας υπόψη τη συνάντηση τωνΥπουργών Γεωργίας των δύο χωρών στην Ιερουσαλήμ στις 23 Ιουνίου 1991,όπου και εκφράστηκε η ανωτέρω επιθυμία, συμφωνούν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζονται στον αγροτικό τομέα,τηρώντας τους σχετικούς νόμους της κάθε χώρας.
Άρθρο 2
Η συνεργασία, που αναφέρεται στο άρθρο 1 της παρούσας Συμφωνίας, θαπεριλαμβάνει τους τομείς της γεωργικής έρευνας και ανάπτυξης και τηςγεωργικής εκπαίδευσης και εξάσκησης.
2.1. Συγκεκριμένα η συνεργασία θα καλύπτει τις πιο πάνωδραστηριότητες στους ακόλουθους επι μέρους τομείς:
α) Έγγειες Βελτιώσεις
Φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά έργα, υδάτινοι πόροι.Προδιαγραφές έργων. Αξιοποίηση αποβλήτων.
β) Υδατοκαλλιέργειες και Αλιεία
Ανάπτυξη στη θάλασσα και στα γλυκά νερά διαφόρων ειδών (κέφαλος,γαρίδες κ.λπ.) και εκτροφή αυτών τόσο σε ανοικτή θάλασσα όσο και σεπαράκτιες περιοχές.
Προβλήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω της υδατοκαλλιέργειας,βιολογικός καθαρισμός, εισαγωγή στην καλλιέργεια νέων θαλάσσιων ειδών.
Βελτίωση της απόδοσης σε αλίευμα των αλιευτικών σκαφών.
γ) Βοσκότοποι
Βελτίωση των μεθόδων για την αύξηση της βοσκοϊκανότητας βοσκοτόπων,κυρίως άγονων ζωνών με μεσογειακό κλίμα με σκοπό την αξιοποίηση αυτώντων εκτάσεων για την καλύτερη στήριξη και ανάπτυξη τηςαιγοπροβατοτροφίας με παράλληλη προστασία του εδάφους.
δ) Γεωργικές εκμεταλλεύσεις – Καλλιέργειες
Ανάπτυξη, τεχνολογία και τεχνογνωσία θερμοκηπίων. Ανάπτυξημεσογειακών καλλιεργειών. Πρόληψη νόσων των φυτών και βιολογικήολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών των φυτών. Επίλυση προβλημάτων στηνκαλλιέργεια βαμβακιού, βελτίωση σπόρων και της σχετικής γεωργικήςτεχνολογίας.
ε) Τεχνολογία τροφίμων
Επίλυση προβλημάτων και βελτίωση της ποιότητας μεταποιημένωνγεωργικών προϊόντων.
στ) Κτηνιατρική – Κτηνοτροφία
Βελτίωση της ζωικής παραγωγής. Πρόληψη ασθενειών των ζώων καικαταπολέμηση αυτών. Προστασία της Δημόσιας Υγείας.
ζ) Δασοπονία – Περιβάλλον
Προστασία περιβάλλοντος και δασών.
η) Έρευνα στην Εμπορία
`Έρευνα σε θέματα εμπορίας και προώθησης των αγροτικών προϊόντων.
2.2. Χρηματοδοτικοί πόροι
`Έκαστο Συμβαλλόμενο Μέρος θα εξετάσει τις δυνατότητες ενεργοποιήσεωςδιεθνών οικονομικών πόρων, όπως αυτοί που παρέχονται από την Ε.Ο.Κ.,τον F.Α.Ο. και λοιπούς διεθνείς οργανισμούς κατά την εφαρμογή τουκοινού γεωργικού προγράμματος των δύο χωρών.
2.3. Γεωργική εκπαίδευση
Στον τομέα της εκπαίδευσης και των γεωργικών εφαρμογών, εφόσονεκδηλωθεί από το ένα Μέρος κατόπιν σχετικού αιτήματος μέσω της διπλωματικής οδού, το άλλο Μέρος θα δέχεται την αποστολή ειδικών τεχνικών καιπαραγωγών σε ινστιτούτα, σταθμούς και κέντρα έρευνας και σύγχρονεςεκμεταλλεύσεις και οργανισμούς, διάρκειας μέχρι ένα (1) μήνα καθώςεπίσης και τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια και συνέδρια, πουοργανώνονται στις δύο χώρες επι αγροτικών θεμάτων.
“Άρθρο 3
Για την πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής, την υλοποίηση του άρθρου2 και τον καθορισμό των τομέων κατά προτεραιότητα θα συσταθεί μία ΜικτήΕπιτροπή Εμπειρογνωμόνων Γεωργίας από τις αντίστοιχες υπηρεσίες καιοργανισμούς των δύο Υπουργείων, με τη βοήθεια και επαγγελματικώνφορέων, η οποία και θα καθορίζει και τις ανάλογες για κάθε αντικείμενοκαι δραστηριότητα ομάδες εργασίες, τις οποίες και θα εποπτεύει.
Η ανωτέρω Επιτροπή θα συνέρχεται μία φορά το χρόνο εναλλάξ στην Αθήνακαι στην Ιερουσαλήμ. Ο τόπος και ο ειδικότερος χρόνος της συνάντησηςτων μελών της Μικτής Επιτροπής θα καθορίζεται από τους ΥπουργούςΓεωργίας των δύο χωρών.
Άρθρο 4
Οι δαπάνες διαμονής και διατροφής, καθώς και τα έξοδα των πτήσεων τουταξιδίου των αποστολών που θα πραγματοποιούνται, θα βαρύνουν τοαποστέλλον Μέρος. Η άλλη πλευρά υποχρεούται να διασφαλίσει τα μέσα διακίνησης που θα χρειασθούν στο χώρο της επικρατείας της.
Άρθρο 5
5.1. Η Συμφωνία αυτή υπόκειται σε έγκριση σύμφωνα με τις διατάξειςπου ισχύουν σε κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος. Η ισχύς της αρχίζει από τημεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών ανταλλαγή των επικυρώσεων της Συμφωνίαςδια της διπλωματικής οδού κατά τα ισχύοντα στις δύο χώρες.
5.2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη υποχρεούνται να μη μεταδίδουν σε τρίτους,χωρίς τη συγκατάθεση της άλλης συμβαλλόμενης πλευράς, επιστημονικές καιάλλες πληροφορίες της αγροτικής έρευνας για τις οποίες λαμβάνουν γνώσημε οποιονδήποτε τρόπο μέσα στα πλαίσια της Συμφωνίας αυτής.
5.3. Η Συμφωνία αυτή ισχύει για πέντε (5) έτη και ανανεώνεταιαυτοδικαίως για διαδοχικές περιόδους ενός (1) έτους, εκτός εάν ένα απότα Συμβαλλόμενα Μέρη την καταγγείλει γραπτώς έξι (6) μήνες πριν από τηλήξη της.
Συντάχθηκε και υπογράφηκε στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 1991, το οποίοαντιστοιχεί στο 29 Τισρέ 5752, σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα, στηναγγλική, ελληνική και εβραϊκή γλώσσα και τα τρία κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.
Σε περίπτωση απόκλισης της μετάφρασης, το αγγλικό κείμενο θα υπερισχύσει.
Για την Κυβέρνησητης Ελληνικής Δημοκρατίας

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ Για την Κυβέρνησητου Κράτους του Ισραήλ

RAPHAEL EITAN

Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως, της δε κυρούμενης Συμφωνίας από την ολοκλήρωση τωνπροϋποθέσεων του άρθρου 5 παρ. 5.1 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 7 Μαρτίου 1994

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΚ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΣΓ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 8 Μαρτίου 1994

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ