Νόμος υπ` αριθ.2191 ΦΕΚ 32/11.03.1994
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τσεχικής και Σλοβακικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας για τη συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή των Τελωνειακών Διοικήσεων των δυο Κρατών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τσεχικής και Σλοβακικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας για τη συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή των Τελωνειακών Διοικήσεων των δύο Κρατών, που υπογράφηκε στην Πράγα στις 15 Μαΐου 1991, της οποίας το πρωτότυπο κείμενο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ

Οι Κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τσεχικής και Σλοβακικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας,

Επιθυμώντας να εφαρμόσουν πλήρως και ολοκληρωτικά τις διατάξεις τηςΤελικής Πράξης της Διάσκεψης για την ασφάλεια και τη συνεργασία στηνΕυρώπη,

Σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν τις επαφές και να βαθύνουν τιςαμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των δύο Χωρών,

Επιθυμώντας να απλοποιήσουν τις ταξιδιωτικές και εμπορικές ανταλλαγέςμε την παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των ΤελωνειακώνΔιοικήσεων και των δύο Συμβαλλόμενων Μερών,

Θεωρώντας ότι είναι σημαντική η διασφάλιση της επακριβούς είσπραξηςτων δασμών και άλλων επιβαρύνσεων στην εισαγωγή ή εξαγωγή εμπορευμάτωνκαι η περισσότερο αποτελεσματική καταπολέμηση των τελωνειακώνπαραβάσεων,

Συμφώνησαν τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Κατά την έννοια της παρούσας Συμφωνίας:

α) ο όρος “τελωνειακή νομοθεσία” σημαίνει όλες ης νομοθετικές ήκανονιστικές διατάξεις των Συμβαλλόμενων Μερών, τις οποίες εφαρμόζουν ήδιαχειρίζονται οι Τελωνειακές Διοικήσεις και αφορούν στην εισαγωγή,στην εξαγωγή ή τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων,

β) ο όρος “Τελωνειακές Διοικήσεις” σημαίνει τις κεντρικές αρχές τωνΤελωνειακών Διοικήσεων, οι οποίες στην Ελληνική Δημοκρατία είναι τοΥπουργείο Οικονομικών, Τελωνειακή Διοίκηση και στην Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία το Ομοσπονδιακό Υπουργείο ΕξωτερικούΕμπορίου – Κεντρική Τελωνειακή Διοίκηση.

γ) ο όρος “τελωνειακή παράβαση” σημαίνει οποιαδήποτε παραβίαση ήαπόπειρα παραβίασης της τελωνειακής νομοθεσίας.

Άρθρο 2

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τηδιευκόλυνση της εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας των δύο Μερών μέσωτης στενότερης συνεργασίας των Τελωνειακών τους Διοικήσεων.

Για το σκοπό αυτόν παρέχουν στα πλαίσια της παρούσας Συμφωνίαςαμοιβαία διοικητική συνδρομή που αποσκοπεί στη διευκόλυνση τηςείσπραξης των δασμών, φόρων και των λοιπών επιβαρύνσεων κατά τηνεισαγωγή και την εξαγωγή, καθώς επίσης στην πρόληψη, διερεύνηση καικαταστολή των τελωνειακών παραβάσεων.

Άρθρο 3

(1) Τα Τελωνεία κάθε Μέρους αναγνωρίζουν τις τελωνειακές σφραγίδεςτου άλλου Μέρους με την εξαίρεση των περιπτώσεων όπου οι τελωνειακέςαυτές σφραγίδες πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να καταστεί δυνατός οτελωνειακός έλεγχος.

Τα Τελωνεία επίσης δύνανται επιπροσθέτως να επιθέτουν τις δικές τουςτελωνειακές σφραγίδες.

(2) Τα Τελωνεία κάθε Μέρους αναγνωρίζουν κατ` αρχήν τις επίσημεςενδείξεις των αρμόδιων αρχών του άλλου Μέρους που εμφαίνονται στα μέσαμεταφοράς και στα συνοδευτικά έγγραφα για τον προσδιορισμό του όγκου,της χωρητικότητας κ.λπ..

Άρθρο 4

Οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών ανταλλάσσουναμοιβαία την εμπειρία που αποκτούν κατά την άσκηση του έργου τους,ειδικότερα όσον αφορά τεχνικά μέσα και μεθόδους που χρησιμοποιούν οιπαραβάτες για τη διάπραξη τελωνειακών παραβάσεων, καθώς και την εθνικήτελωνειακή τους νομοθεσία που είναι αναγκαία για την εφαρμογή τηςπαρούσας Συμφωνίας.

Άρθρο 5

(1) `Ύστερα από αίτηση της Τελωνειακής Διοίκησης του ενόςΣυμβαλλόμενου Μέρους, η Τελωνειακή Διοίκηση του άλλου ΣυμβαλλόμενουΜέρους, μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητας και της δυνατότητάς της,διενεργεί έρευνες. Αυτά καλύπτει όλες τις ενέργειες πού αποσκοπούν στηνείσπραξη δασμών και άλλων εισαγωγικών και εξαγωγικών επιβαρύνσεων καιστην αντιμετώπιση των τελωνειακών παραβάσεων. Η προσωρινή κράτηση ήσύλληψη προσώπων και οποιαδήποτε άλλη αποστέρηση της προσωπικήςελευθερίας, καθώς και η είσπραξη και η απαίτηση δασμών, άλλων εισαγωγικών και εξαγωγικών επιβαρύνσεων, προστίμων και άλλων πληρωμώναποκλείονται από τη συνδρομή σύμφωνα με τη Συμφωνία.

(2) Οι έρευνες διενεργούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία τουΣυμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση.

(3) Είναι δυνατή η συμμόρφωση προς πρόταση του αιτούντος Μέρους γιασυγκεκριμένη διαδικασία, εφόσον δεν αντιβαίνει προς τους νόμους τουΣυμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση.

(4) Τα αποτελέσματα των ερευνών γνωστοποιούνται στην αιτούσαΤελωνειακή Διοίκηση,

Άρθρο 6

Οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών παρέχουν η μια στηνάλλη χωρίς καθυστέρηση κάθε πληροφορία που αφορά τελωνειακές παραβάσειςείτε μετά από αίτηση είτε χωρίς, για των οποίων την καταπολέμησηενδιαφέρονται ιδιαίτερα.

Αυτό έχει εφαρμογή ειδικά ως προς την παράνομη διακίνηση ναρκωτικώνφαρμάκων και ψυχοτροπικών ουσιών, αντικειμένων ιστορικής,καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και αρχαιολογικής αξίας, καθώς και γιαεμπορεύματα που υπόκεινται σε υψηλούς δασμούς, φόρους ή άλλεςεπιβαρύνσεις.

Άρθρο 7

Οι Τελωνειακές Διοικήσεις, μετά από αίτηση, πληροφορούν η μια τηνάλλη:

α) εάν οι τελωνειακές σφραγίδες, τα σημεία διαπίστωσης της ταυτότηταςή τα επίσημα έγγραφα που προσκομίζονται στην Τελωνειακή αρχή είναιγνήσια,

β) εάν τα εμπορεύματα που εισάγονται από την επικράτεια του άλλουΣυμβαλλόμενου Μέρους εξήχθησαν από αυτή σύμφωνα με την τελωνειακήνομοθεσία,

γ) εάν εμπορεύματα εξαγόμενα στην επικράτεια του άλλου ΣυμβαλλόμενουΜέρους εισήχθησαν σ` αυτή σύμφωνα με την τελωνειακή του νομοθεσία καισε ποιο τελωνειακό καθεστώς υπήχθησαν.

Άρθρο 8

Η Τελωνειακή Διοίκηση ενός Συμβαλλόμενου Μέρους λαμβάνει τα αναγκαίαμέτρα για την επίδοση, μετά από αίτηση εκ μέρους του άλλουΣυμβαλλόμενου Μέρους, των αποφάσεων, εντολών και άλλων εγγράφων τουαιτούντος Συμβαλλόμενου Μέρους προς αποδέκτες που κατοικούν στηνεπικράτεια του Συμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση.

Άρθρο 9

Η Τελωνειακή Διοίκηση κάθε Συμβαλλόμενου Μέρους γνωστοποιεί με δικήτης πρωτοβουλία προς την Τελωνειακή Διοίκηση του άλλου ΣυμβαλλόμενουΜέρους, εφόσον η τελευταία αυτή έχει άμεσο ενδιαφέρον, κάθε διαθέσιμηπληροφορία που αφορά πράξεις που εμπεριέχουν λαθρεμπορία ναρκωτικώνφαρμάκων και ψυχοτροπικών ουσιών και πρόσωπα και μέσα μεταφοράς πουεμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Άρθρο 10

(1) Πληροφορίες, διοικητικά έγγραφα και άλλες γνωστοποιήσεις, πουπεριέρχονται βάσει της παρούσας Συμφωνίας, επιτρέπεται ναχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Συμφωνίας.Για άλλους σκοπούς μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από ρητήσυναίνεση του Συμβαλλόμενου Μέρους που τις παρέχει αυτό δεν ισχύει γιαπληροφορίες, έγγραφα και άλλες γνωστοποιήσεις που αφορούν τελωνειακέςπαραβάσεις σχετιζόμενες με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών φαρμάκωνκαι ψυχοτροπικών ουσιών, όπλων πυρομαχικών και εκρηκτικών.

(2) Το Συμβαλλόμενο Μέρος, το οποίο λαμβάνει πληροφορίες, έγγραφα ήάλλες γνωστοποιήσεις βάσει της παρούσας Συμφωνίας, τις χειρίζεται ωςεπίσημο απόρρητο όπως και τις πληροφορίες, έγγραφα και γνωστοποιήσειςπου παρέχονται από τις δικές του αρχές.

Άρθρο 11

(1) Η συνδρομή, που προβλέπεται σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία,δύναται να μη γίνει αποδεκτή ή να εξαρτηθεί η παροχή της από τηνπλήρωση ειδικού όρου, εφόσον το Συμβαλλόμενο Μέρος προς το οποίοαπευθύνεται η αίτηση έχει τη γνώμη ότι η παροχή της συνδρομής αυτής θαέθετε σε κίνδυνο την κυριαρχία του, την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ήάλλα ζωτικά συμφέροντα περιλαμβανομένων των εμπορικών, οικονομικώνσυμφερόντων πολιτικής, όπως και των εμπορικών απορρήτων.

(2) Εάν το Μέρος που υποβάλλει μία αίτηση δεν θα μπορούσε νασυμμορφωθεί με αίτηση του ίδιου είδους, εφόσον αυτή υπεβάλλτο από τοάλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, θα επισημαίνει το γεγονός αυτό στην αίτηση.

Σε τέτοια περίπτωση η συμμόρφωση προς την αίτηση επαφίεται στηδιακριτική ευχέρεια του Συμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεταιη αίτηση.

(3) Στην περίπτωση που μια αίτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί είτεπλήρως είτε μερικώς, η αιτούσα Τελωνειακή Διοίκηση πρέπει ναειδοποιείται χωρίς καθυστέρηση.

Άρθρο 12

(1) Οι Τελωνειακές Διοικήσεις εξουσιοδοτούνται για την εκτέλεση τηςπαρούσας Συμφωνίας. Οι κεντρικές αρχές των Τελωνειακών Διοικήσεων τωνΣυμβαλλομένων Μερών επιλαμβάνονται άμεσα με τα θέματα που προκύπτουναπό την παρούσα Συμφωνία και αφορούν την εφαρμογή της εάν είναιαναγκαίο οργανώνουν συναντήσεις για την ανταλλαγή εμπειριών και για τηδιευκόλυνση της εκτέλεσης της παρούσας Συμφωνίας.

(2) Η ανταλλασσόμενη, βάσει της παρούσας Συμφωνίας, αλληλογραφίαδιενεργείται στις επίσημες γλώσσες των Συμβαλλομένων Μερών προσαρτάταιμετάφραση στην αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα.

Άρθρο 13

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη παραιτούνται της αποζημίωσης για δαπάνες πουσυνεπάγεται η εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.

Άρθρο 14

Η παρούσα Συμφωνία υπόκειται σε έγκριση σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθεΣυμβαλλόμενου Μέρους. Θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του τρίτου μήναμετά την ημέρα που τα Συμβαλλόμενα Μέρη γνωστοποιούν αμοιβαίως το έναπρος το άλλο, με διπλωματικές διακοινώσεις, ότι έχουν πληρωθεί οισυνταγματικές απαιτήσεις για τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας.

Άρθρο 15

Η παρούσα Συμφωνία είναι απεριόριστης διάρκειας. Δύναται νακαταγγελθεί από το ένα ή το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος εγγράφως μέσω τηςδιπλωματικής οδού. Η Συμφωνία θα παύσει να παράγει αποτελέσματα έναέτος μετά την καταγγελία.

Έγινε στην Πράγα στις 15 Μαΐου 1991 σε δύο πρωτότυπα, ένα στηνελληνική και ένα στην τσεχοσλοβακική γλώσσα και καθένα από τα δύοκείμενα έχει την ίδια ισχύ.

Για την Κυβέρνηση τηςΓια την Κυβέρνηση τηςΕλληνικής ΔημοκρατίαςΤσεχικής και ΣλοβακικήςΟμοσπονδιακής Δημοκρατίας

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως, της δε Συμφωνίας σύμφωνα με το άρθρο 14αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 7 Μαρτίου 1994

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 8 Μαρτίου 1994

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ