ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2147 ΦΕΚ 96/16.06.1993
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας περί συνεργασίας των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης αυτών σε θέματα αρμοδιότητός τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του  Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής  Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας περί συνεργασίας των  Υπουργείων Δημόσιας Τάξης αυτών, σε θέματα αρμοδιότητάς τους, που  υπογράφηκε στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου 1992, της οποία το κείμενο σε  πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:

Σ Υ Μ Φ Ω Ν Ι Α

Μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως  της Δημοκρατίας της Αλβανίας, περί συνεργασίας των Υπουργείων Δημοσίας  Τάξεως, σε θέματα αρμοδιότητάς τους.

Π Ρ Ο Ο Ι Μ Ι Ο

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της  Δημοκρατίας της Αλβανίας, καλούμενες εφεξής τα “Συμβαλλόμενα Μέρη” στο  πνεύμα των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο Χωρών,  εκφράζουν την επιθυμία τους για συνεργασία σε θέματα, που αναφέρονται  στην παρούσα Συμφωνία.

Σεβόμενο τις Διεθνείς Συμφωνίες και τις Νομοθεσίες, που ισχύουν σε  αμφότερα τα Κράτη και υπό την επιφύλαξη ανειλημμένων υποχρεώσεών τους,  βάσει των διμερών και πολυμερών Συμφωνιών με τρίτα Κράτη, τα  Συμβαλλόμενο Μέρη συμφωνούν τα ακόλουθα:

Άρθρο 1ο

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζονται και θα παρέχουν αμοιβαία  βοήθεια στους εξής τομείς:

α. Καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

β. Καταπολέμηση της παράνομης παραγωγής, κατανάλωσης και διακίνησης  ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών.

γ. Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

δ. Καταπολέμηση της πλαστογραφίας εγγράφων και παραχάραξης χρήματος και άλλων αξιών.

ε. Καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων, σε σχέση με όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες.

στ. Καταπολέμηση διεθνών παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων.

ζ. Καταπολέμηση λαθρεμπορίου αντικειμένων ιστορικής αξίας, πολύτιμων λίθων και μετάλλων, καθώς και άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

η. Βελτίωση των μεθόδων και μέσων τήρησης και αποκατάστασης της Δημόσιας Τάξης.

θ. Βελτίωση των μέτρων για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαιών σε  εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου και σε χώρους συνάθροισης του κοινού.

ι. Καταπολέμηση της παράνομης διέλευσης των συνόρων, βελτίωση των  οργανωτικών και τεχνικών μέσων, για την ταχύτερη και ομαλότερη  διέλευση των νομίμως διερχομένον τα σύνορα.

κ. Εκπαίδευση και επιμόρφωση προσωπικού.

Άρθρο 2ο

Η Συνεργασία μεταξύ των δύο Μερών θα επιτευχθεί με:

α. Ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών στους προαναφερόμενους στο  όρθρο 1ο τομείς. β. Οργάνωση και υλοποίηση μεθόδων και μέσων κοινού ενδιαφέροντος,  εναντίον επικίνδυνων εγκλημάτων και εγκληματιών και ανταλλαγή  πληροφοριών και στοιχείων, που έχουν σχέση με εγκλήματα, τα οποία  ενδιαφέρουν τις δύο χώρες. γ. Ανταλλαγή εντύπου υλικού, δημοσιευμάτων και αποτελεσμάτων επιστημονικών ερευνών, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. δ. Ανταλλαγή ομάδων εργασίας και εμπειρογνωμόνων στους τομείς που περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της παρούσας Συμφωνίας. ε. `Έγκαιρη προειδοποίηση για προβλήματα κυκλοφορίας στα σύνορα.

Άρθρο 3ο

Για την βελτίωση της αποτελεσματικότητος της συνεργασίας, τα  Συμβαλλόμενα Μέρη θα πραγματοποιούν συναντήσεις εμπειρογνωμόνων, στα  πλαίσια της αρμοδιότητός τους, οποτεδήποτε συμφωνούν και τα δύο, ότι  υφίσταται ανάγκη αντιμετώπισης επειγόντων και ειδικών ζητημάτων όπως η  μαζική ροή λαθρομεταναστών η συστηματική διακίνηση όπλων και άλλων  μορφών οργανωμένου εγκλήματος.

Άρθρο 4ο

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη επιβεβαιώνουν το αναγραφόμενα στην παράγραφο ι,  Άρθρο Ι, της παρούσας Συμφωνίας. Εφόσον το Συμβαλλόμενα Μέρη  αποφασίσουν και τη δημιουργία άλλων σημείων εισόδου και εξόδου στα  σύνορα των δύο Χωρών, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα εργασθούν για την  υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων, υπό την προϋπόθεση των αναγραφόμενων  στο Προοίμιο της παρούσας Συμφωνίας. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνεργαστούν στην  καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και να δέχονται εκ νέου,  πρόσωπα, που διέρχονται παράνομα τα σύνορα ενός εκ των Συμβαλλομένων  Μερών, προερχόμενα από το έδαφος του άλλου Συμβαλλομένου Μέρους, καθώς  και τους υπηκόους τους, που διαμένουν παράνομα στο έδαφος του άλλου  Συμβαλλόμενου Μέρους, με βάση παραστατικά στοιχεία θεμελιώνοντα την  παράνομη μετανάστευση ή υπέρβαση νόμιμης παραμονής.

Άρθρο 5ο

Έκαστο των Συμβαλλομένων Μερών υποχρεούται να λάβει όλα τα  απαραίτητα μέτρα, ώστε να προλαμβάνεται η διάδοση στο εσωτερικό των  Χωρών τους και η κοινοποίηση σε τρίτο μέρος, εμπιστευτικών πληροφοριών  που διαβιβάζονται μεταξύ των δύο Μερών, δίχως την προηγούμενη άδεια  του άλλου Μέρους.

Άρθρο 6ο

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα κοινοποιούν αμοιβαίως, δια μέσου της  Διπλωματικής οδού, δείγματα ταξιδιωτικών εγγράφων, σφραγίδων και τύπων  θεωρήσεων εισόδου, προς τον σκοπόν της πρόληψης και καταπολέμησης της  παράνομης διέλευσης των συνόρων.

Άρθρο 7ο

Η επικοινωνία όσον αφορά τα θέματα που περιλαμβάνονται στην παρούσα  Συμφωνία θα πραγματοποιείται μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων  Δημόσιας Τάξης, των αντίστοιχων Εθνικών Κεντρικών Γραφείων (N.C.B.)  INTERPOL, ή δια μέσου της Διπλωματικής οδού.

Άρθρο 8ο

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, θα παρέχουν  αμοιβαία βοήθεια για τον αμοιβαίο αγώνα στους τομείς που  περιλαμβάνονται στην παρούσα Συμφωνία. Θα συμφωνούν για την παροχή, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους,  βοήθειας στον εξοπλισμό, τα τεχνικά και ειδικά μέσα, καθώς και σε  εγκληματολογικές έρευνες στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Άρθρο 9ο

Προς τον σκοπό της υλοποίησης της παρούσας Συμφωνίας τα Συμβαλλόμενα  Μέρη, βάσει αμοιβαίας συνεννόησης, θα υπογράψουν Πρωτόκολλο ισχύος 1-2  ετών, στο οποίο θα απαριθμούνται και θα περιέχονται οι συγκεκριμένες  και καθορισμένες δραστηριότητες, καθώς επίσης και οι συνθήκες και οι  οικονομικοί όροι, για την καλύτερη εφαρμογή των δραστηριοτήτων αυτών.

Άρθρο 10ο

`Έκαστο των Συμβαλλομένων Μερών, θα δύναται δια λόγους εθνικής  ασφάλειας, εσωτερικής τάξης ή υγείας, να αναστέλλει εν όλων ή εν μέρει  την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας. Η αναστολή αυτή και η λήξη της θα  κοινοποιείται στο έτερο Συμβαλλόμενο Μέρος, οποτεδήποτε, δια μέσου της  Διπλωματικής οδού, αναφέροντας τους λόγους.

Άρθρο 11ο

Η ισχύς της παρούσας Συμφωνίας είναι απεριόριστη. Η παρούσα Συμφωνία  δύναται να τροποποιηθεί, μετά από κοινή συνεννόηση των Συμβαλλομένων  Μερών, ή να τερματιστεί, από καθένα των Συμβαλλομένων Μερών, με  προηγούμενη έγγραφη προειδοποίηση 30 ημερών, για το σκοπό αυτό,  κοινοποιούμενη στο άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος.

Άρθρο 12ο

Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ εντός 30 ημερών, από της  ημερομηνίας ανταλλαγής εγγράφων έγκρισης ή επικύρωσής της.

Εγένετο εις δύο (2) αυθεντικά αντίγραφα, εις την Ελληνική, Αλβανική  και Αγγλική γλώσσα, εκάστου επέχοντος ίσην ισχύν. Σε περίπτωση διαφοράς, ως προς την ερμηνεία του κειμένου της  παρούσης Συμφωνίας, το Κείμενο της Αγγλικής γλώσσας θα υπερισχύσει.

Υπεγράφη στην Αθήνα την 17 Ιουλίου 1992.

Δια την Κυβέρνησιν Δια την Κυβέρνησιν της της Ελληνικής Δημοκρατίας της Αλβανίας Δημοκρατίας Ο Αντιπρόεδρος της ο Υπουργός Κυβέρνησης και Υπουργός Δημόσιας Τάξης  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ BASHKIM KOPLIKU

Τα σε εκτέλεση της Συμφωνίας αυτής Πρωτόκολλα – Πρακτικά που  καταρτίζονται κατά τις συναντήσεις των συμβαλλομένων Μερών σύμφωνα με  τη διάταξη του άρθρου 9 αυτής, εγκρίνονται με κοινή Πράξη των αρμοδίων  κατά περίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής του  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της δε κυρούμενης Συμφωνίας από την  ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 12 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην εφημερίδα της  Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 9 Ιουνίου 1993

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΥΦΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ν. ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ ΒΙΡ. ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 10 Ιουνίου 1993

Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ