Νόμος υπ`αριθ. 2143 ΦΕΚ 87/28.05.1993
Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδος – Ιράν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο Κατανόησης της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 28.6.1991, του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΕΥΣΠΛΑΧΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ Μετά από πρόσκληση της ΑΕ Κου Σταύρου Δήμα, Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, η ΑΕ Κος SERAJADDIN KAZEROUNI, Υπουργός Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, επικεφαλής ανώτατης Αντιπροσωπείας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελληνική Δημοκρατία, με σκοπό να συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που συνήλθε στην Αθήνα από 24 έως 28 Ιουνίου 1991, ήτοι από 3 έως 7 TIR 1370. Οι κατάλογοι των δύο Αντιπροσωπειών επισυνάπτονται στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Αρχηγός της Ιρανικής Αντιπροσωπείας έγινε δεκτός από την ΑΕ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κ. Μητσοτάκη, την ΑΕ τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Α. Τσαλδάρη και είχε φιλικές συνομιλίες και ευρεία ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας κ. Σταύρο Δήμα για την παραπέρα διεύρυνση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ΑΕ κ. S. KAZEROUNI επισχέφθηκε επίσης μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Α. Σαμαρά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Ε. Χριστοδούλου, τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου, κ.κ. Α. Ξαρχά και Σ. Χατζηγάκη, τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων κ.κ. Στ. Μάνο και Α. Καραμανλή, καθώς και τον Υπουργό Μεταφορών κ. Ν. Γκελεστάπη. Η πρώτη Σύνοδος της Ελληνο-Ιρανικής Μικτής Υπουργικής Επιτροπής διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα, η οποία πάντοτε επικρατεί σε όλες τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και η οποία είναι το αποτέλεσμα μακρών δεσμών φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράν. Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των σχέσεών τους κατά τους προηγούμενους μήνες, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη να διευρύνουν τους διαφόρους τομείς συνεργασίας και να δώσουν νέα ώθηση στις αμοιβαίες σχέσεις τους. Προς το σκοπό αυτόν, κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνόδου της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής, εξετάσθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες με ειδική αναφορά στην Εμπορική και Βιομηχανική Συνεργασία ως και τη συνεργασία στους τομείς των κατασκευών, μεταφορών, αλιείας και τουρισμού. Οι δύο πλευρές περαιτέρω συμφώνησαν τα ακόλουθα:
ΕΜΠΟΡΙΟ
Οι δύο πλευρές προέβησαν σε επισκόπιση της απόδοσης των διμερών εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες και σημείωσαν ότι υπάρχουν προοπτικές και σαφείς δυνατότητες νια διεύρυνση και διαφοροποίηση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας και τις επικρατούσες τιμές της παγκόσμιας αγοράς. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν: α) να λάβουν μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν την ταχεία πρόσβαση των προιόντων της μιας χώρας στην αγορά της άλλης χώρας, και β) να εξετάσουν εποικοδομητικά το θέμα της άρσης των μη δασμολογικών περιορισμών, εφόσον υπάρχουν, για τις εξαγωγές και εισαγωγές τους και εφόσον παρίσταται αναγκαίο, να πάρουν μέτρα για την άρση αυτών των περιορισμών. Προς το σκοπό αυτόν, η Ιρανική πλευρά ζήτησε από την Ελληνική να διευκολύνει τις εισαγωγές Ιρανικών χαλιών στην Ελλάδα. Η Ελληνική πλευρά έλαβε υπόψη της το Ιρανικό αίτημα και έδωσε διαβεβαιώσεις μέσα στα πλαίσια της αμοιβαίας ανάπτυξης του εμπορίου. Αναφορικά με τη διεύρυνση του διμερούς εμπορίου η Ιρανική πλευρά τόνισε τη σημασία των μη πετρελαικών εξαγωγών, ειδικότερα των βιομηχανικών προιόντων προς την Ελλάδα. Η Ιρανική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της αναφορικά με τον όγκο των μη πετρελαικών εξαγωγών από το Ιράν προς την Ελλάδα και εξέφρασε την επιθυμία να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αύξηση αυτών των εξαγωγών. Η Ελληνική πλευρά εξέφρασε το ενδιαφέρον της για διεύρυνση του όγκου των προς εξαγωγή προιόντων της τα οποία εμφαίνονται λεπτομερώς στον προσαρτημένο πίνακα, ενώ τόνισε τη σημασία μερικών απ αυτά, όπως του σκληρού σίτου, του καπνού, καθώς και των προιόντων χάρτου και χάλυβος.
Η Ελληνική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με το μέγεθος του παθητικού εμπορικού ισοζυγίου και εξέφρασε την επιθυμία να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη βελτίωση της παρούσας καταστάσεως. Κατάλογοι των εξαγώγιμων προιόντων των δύο χωρών παρατίθενται στα Παραρτήματα ΙΙΙ και ΙV. Η Ελληνική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της για ενεργό συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις που γίνονται στο Ιράν. Η Ιρανική πλευρά θα εξετάσει ευνοικά τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των δύο χωρών να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες προώθησης στενής συνεργασίας μεταξύ τους. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διεξαγωγή συναντήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των δύο Εμπορικών Επιμελητηρίων και συμφώνησαν επίσης να έχουν στενή συνεργασία στο μέλλον. Προς το σκοπό αυτόν, τα δύο μέρη συμφώνησαν για την εγκαθίδρυση κοινού γραφείου στα αντίστοιχα Εμπορικά τους Επιμελητήρια. Επιπλέον, προς το σκοπό της ενεργοποίησης της εμπορικής συνεργασίας τους Θα ανταλλάσσουν αντιπροσωπείες.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Προς το σκοπό της διεύρυνσης τπς υφιστάμενης βιομηχανικής συνεργασίας, καθώς επίσης και της διερεύνησης τομέων αμοιβαίας συνεργασίας, οι δυο πλευρές τόνισαν την ανάγκη εξοικειώσεως της μιας με τις προοπτικές και βιομηχανικές δυνατότητες της άλλης, ιδιαίτερα στον τομέα των ελαφρών βιομηχανιών, όπως της κοτασκευαστικής και χημικής βιομηχανίας της βιομηχάνιας σελλουλόζης (κυτταρίνης), της βιομηχανίας τροφίμων ως και της φαρμακευτικής και υφαντουργικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας δερμάτινων ειδών.
Προς το σκοπό αυτόν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τους παραπάνω τομείς, καθώς και την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων αντιπροσωπειών. Η πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα διατεθεί από την Ιρανική ηλευρά εντός περιόδου τριών μηνών από την ημερομηνία του παρόντος Μνημονίου. Η ακριβής ημερομηνία της επισκέψεως αυτής θα καθοριστεί μέσω επαφών και συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Βιομηχανίας των δύο χωρών. Επιπλέον, οι δυο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεργασθούν στα πλαίσια κοινοπραξιών καθώς και στον τομέα Μάρκετινγκ σε τρίτες αγορές. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο τομέας βωξίτη- αλουμίνας-αλουμινίου παρουσιάζει πολλές προοπτικές για συνεργασία αναφορικά με την κατασκευή στην Ελλάδα εργοστασίου αλουμίνας στη Βοιωτία, που έχει ήδη ξεκινήσει, και την προγραμματισμένη κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος αλουμίνας – αλουμινίου στη νήσο QUESHM. Η συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού εργοστασίου αλουμίνας συμφωνήθηκε κατ αρχήν μεταξύ των δύο πλευρών υπό τον όρο ότι η παραπάνω συμμετοχή θα πληρωθεί με Ιρανικό αργό πετρέλαιο. Μέρος της παραγόμενης αλουμίνας θα χορηγείται στην Ιρανική πλευρά κατ` αναλογίαν του ποσοστού συμμετοχής της στο έργο. Οι λεπτομέρειες θα καθορισθούν σε σχετικό ειδικό συμβόλαιο. Προς το σκοπό αυτόν, ελήφθησαν υπόψη η διαθεσιμότητα και χρησιμοποίηση σε ελληνικό εργοστάσιο ελληνικού βωξίτη, καθώς και η ελληνική τεχνογνωσία στην εξόρυξη σκληρού βωξίτη. Με σκοπό την υλοποίηση των παραπάνω η Ιρανική πλευρά συμφώνησε να συμμετάσχει στον κατάλληλο χρόνο σε τριμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν το ελληνικό εργοστάσιο αλουμίνας. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για τεχνική συνεργασία και διαβουλεύσεις αναφορικά με ορυχεία βωξίτη.
Οι δύο πλευρές επιθυμούν να εξετάσουν τη δυνατότητα μικτών επενδύσεων στο εργοστάσιο αλουμινίου της νήσου QUESHM. Η ιρανική πλευρά πρότεινε ότι θα μπορούσε επίσης να ληφθεί υπόψη η συμμετοχή τρίτου κράτους σ` αυτό το σχέδιο. Επίσης εξετάσθηκαν σε βάθος οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στην κατασκευή δύο Ιρανικών ναυπηγείων. Η Ιρανική πλευρά πρότεινε: α) Οι κοινές επενδύσεις που αφορούν τη ναυπήγηση πλοίων στον Περσικό Κόλπο να πάρουν τη μομφή κοινοπραξιών. Το ποσό που θα επενδύεται θα επιστρέφεται με βάση το buy-back (Σημ. Μετ. χρηματιστηριακή πρακτική του short-covering). β) Να εγκαθιδρυθεί κονσόρτσιουμ για τη ναυπήγηση αλιευτικών και φορτηγών πλοίων. γ) Να ενθαρρυνθούν οι Ελληνες πλοιοκτήτες να προβαίνουν σε επιτοπίως απαιτούμενες επισκευές πλοίων στον Περσικό Κόλπο χωρητικότητας 7.000,10.000 και 17.000 τόννων νεκρού φορτίου. Οι επισκευές αυτές θα εκτελούνται στο BOSHEHR και το BANDAR-ABBAS με τις υφιστάμενες πλωτές δεξαμενές και ανυψωτήρες. Η Ιρανική πλευρά πρότεινε η υποβολή προτάσεων από τις ελληνικές εταιρείες να γίνει πριν από τη συζήτηση της επόμενης συνόδου της Ελληνο-Ιρανικής μικτής Υπουργικής Επιτροπής. Η Ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης παραπέρα συνεργασία στον τομέα της επισκευής Ιρανικών πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία. Η Ελληνική πλευρά πληροφόρησε την Ιρανική ότι θα μπορούσε να ικανοποιήσει μερικές από τις ανάγκες της σε υλικό κατασκευής σιδηροδρόμων, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί στην Ελλάδα. Συζητηθηκε λεπτομερώς η έκθεση επιτόπιας επιλογής ναυτικών εγκαταστάσεων στη νήσο QUESHM, που προετοίμασαν οι εταιρείες A.D K. και TRITON CONSULTING ENGINEERS. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής πολύ μεγάλων λιμένων στη νήσο QUESHM.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟ
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την υλοποίηση των υφιστάμενων συμβολαίων προμήθειας πετρελαίου, τα οποία βασίζονται στους καλύτερους και διεθνώς αποδεκτούς όρους.
Η Ελληνική πλευρά εξέφρασε το ενδιαφέρον της για διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την Ελλάδα. Προς το σκοπό αυτόν, θα κατατεθούν προτάσεις προς το Υπουργείο Πετρελαίων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από την Ελληνική πλευρά μέχρι τα τέλη του 1991. Οι απαιτούμενες πληροφορίες θα παρασχεθούν απά τα δύο μέρη και εφόσον παρίσταται αναγκαίο, θα συναντηθούν εμπειρογνώμονες από τα δύο μέρη στην Τεχεράνη μέχρι τα τέλη του παρόντος έτους. Η Ιρανική πλευρά εξέφρασε το ενδιαφέρον της για διεξαγωγή συναλλαγών ανταλλαγής αργού πετρελαίου με διυλισμένα προιόντα του και μεταφοράς τους με ελληνικά μεταφορικά μέσα.
ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Οι δύο πλευρές θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα του σχεδιααμού και της κατασκευής όλων των ειδών έργων μεταξύ ελληνικών και ιρανικών εταιρειών. Στα πλαίσια αυτά, η Ελληνική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της για ανάθεση από την Ιρανική πλευρά σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες του αστικού σχεδιασμού δύο νέων πόλεων που θα ανεγερθούν στην ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Η Ιρανική πλευρά θα εξετάσει την πρόταση. Μετά από πρόταση της Ιρανικής πλευράς, που αφορά τη σύσταση κοινοπραξιών κατασκευής 10.000 οικιστικών μονάδων σέ νέες πόλεις στο Ιράν, η Ελληνική πλευρά θα ενθαρρύνει ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετάσχουν σ αυτό το έργο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, που αφορούν τα εκκρεμούντα θέματα των εταιρείων των δύο χωρών.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑ
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους για ανάπτυξη και διεύρυνση της συνεργασίας τους στη γεωργία και αλιεία και ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών όπου απαιτείται. Στον τομέα της αλιείας -τόσο της θαλάσσιας αλιείας όσο και των ιχθυοκαλλιεργειών- οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής εργοστασίων επεξεργασίας αλιευμάτων, με βάση το αμοιβαίο όφελος.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το εξαιρετικό επίπεδο της Ελληνο-Ιρανικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, όπως προκύπτει από τη διμερή Συμφωνία Οδικών Μεταφορών, που υπογράφη πρόσφατο και τη διμερή Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνόδου της Ελληνο-Ιρανικής και Μικτής Υπουργικής Επιτροπής.
Προς τούτο, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, με σκοπό την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ομαλής εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας Οδικών Μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης θεωρήσεων σε οδηγούς φορτηγών οχημάτων.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι δύο πλευρές θα προωθήσουν τον τουρισμό με την υποστήριξη, μέσω των οικείων Οργανισμών τους, όπως του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Ελλάδος και του Διεθνούς Τουριστικού Οργανισμού AZADI του Ιράν, όλων των πρωτοβουλιών, που αναλαμβάνονται από ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς. Προς το σκοπό αυτόν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προετοιμάσουν το έδαφος για την καθιέρωση συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ιρανικών εταιρειών για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και την ανακαίνιση οικιστικών μονάδων στην Ισλαμική Δημοκρατία τσυ Ιράν. Οι δύο πλευρές θα ανταλλάσσουν πληροφορίες των εμπειριών τους και δημοσιεύματα, που αφορούν τον τουρισμό. Συμφωνήθηκε επίσης να καθιερωθούν ανταλλαγές εκπαιδευτικών προγραμμάτων Οι δύο πλευρές θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων ταξειδιωτικών φορέων τους. Μικτή Επιτροπή που Θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των σχετικών τουριστικών οργανισμών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, καθώς και εκπροσώπων του ελληνικού ιδιωτικού τουριστικού τομέα θα συσταθεί προς το σκοπό της προαγωγής του τουρισμού. Η δεύτερη Σύνοδος της Ελληνο-Ιρανικής Μικτής Υπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία θα συνέλθει στην Τεχεράνη το δεύτερο εξάμηνο του 1992/1371. Η ακριβής ημερομηνία θα συμφωνηθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Εγινε στην Αθήνα στις 28 Ιουνίου 1991 που αντιστοιχεί προς την 7 TIR 1370 σε δύο αντίγραφα στην αγγλική γλώσσα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
(Υπογραφή) (Υπογραφή)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ SERAJADDIN KAZEROUNI
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας
Υπουργείο Εξωτερικών ====================== ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Σύμβουλος Πρεσβείας Α`
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ============================== ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ Διευθυντής Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας
ΜΑΡΙΑ-ΛΟΥΙΖΑ Διεύθυνση Διεθνούς ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ Οικονομικής Συνεργασίας
Υπουργείο Γεωργίας ==================== ΕΛΕΝΗ-ΜΠΟΥΛΚΟΥ Διεύθυνση Γεωργικής Πολιτικής
ΚΩΝ/ΝΑ ΠΗΛΙΟΥΡΗ Διεύθυνση Αλιείας
Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων ======================================================= ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γενικός Γραμματέας
Υπουργείο Βιομηχανίας,Ενέργειας και Τεχνολογίας =================================================
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΛΕΖΙΟΣ Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Διεθνών Δραστηριοτήτων
ΠΑΥΛΟΣ ΖΗΚΑΣ Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας
Υπουργείο Εμπορίου ===================== Γενικός Γραμματέας ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΑΣΙΟΣ Εξωτερικού Εμπορίου
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ Αναπληρωτής Διευθυντής Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων
ΜΑΘΙΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑΡΗΣ Διεύθυνση Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων
Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ====================================== ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Μεταφορών
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ================================ ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΒΕΤΖΗ Επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαικών Κοινοτήτων και Διεθνών Σχέσεων
ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ============================= ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ Πρόεδρος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ==================== ΦΩΤΙΟΣ ΒΟΛΙΚΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ========================================== ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΡΕΤΤΑΣ Πρόεδρος
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ =========================================== ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος
ΕΛΒΑ ====== ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γενικός Διευθυντής
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
ΑΕ Μηχ. SERAJEDDIN KAZEROYNI Υπουργός Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης
ΑΕ Κος GHOLAM ALI SHAHRAKI Μέλος της Επιτροπής Οικισμού και Χωροταξίας του Κοινοβουλίου
ΑΕ Κος ALI AKBAR AGHAEI Αναπληρωτής Υπουργός Οδικών Μεταφορών
ΑΕ Δρ. HAMID REZA ASEFI Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εξωτερικών
ΑΕ Κος ASSADOLLAH ASGHAR -OLADI Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου
ΑΕ Κος HOJATTOLLAH GHANIMIFAR Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Πετρελαίων
ΑΕ Κος ZABIOLLAH MOLANA Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εμπορίου
Κος ALI AKBER ZANDI Διεθνής Τουριστικός Οργανισμός AZADI
Μηχ. HESHMATI Γενικό Επιμελητήριο, Βιομηχανία και Ορυχεία
Κος HOSSEIN SALIMI Εμπορικό Επιμελητήριο, Βιομηχανία και Ορυχεία
Μηχ. ESMAEILI Γενικός Διευθυντής της IRALCO
Μηχ. MOHAMMED ALI MANSOUJI Εταιρεία OMRAN TECHLAR
Κος OROOGI Εμπειρογνώμων Υπουργείου Προγραμματισμού και Προυπολογισμού
Κος MASSOUD GHARABAGHI Εμπειρογνώμων Υπουργείου Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης
Κος HAMID REZA SEPEHRI Σύμβουλος Υπουργού Οικισμού και Ασηκής Ανάπτυξης
Κος SEYED AHMAD HAJ SEYED JAVADI Εμπειρογνώμων Υπουργείου Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης
κος MOHHAMMAD REZA KIANIDOUST Εμπειρογνώμων Υπουργείου Βιομηχανίας
Κος ALI REZA GHABAIAN Εταιρεια OMRAN TECHLAR
Κος HESSAMEDDINE RAFII Εμπειρογνώμων Υπουργειου Εξωτερικών
Κα GILA ARYANPOYR Εμπειρογνώμων επι Νομικών Θεμάτων Υπουργείου Εξωτερικών
Κος JAVAD GHASSEMI Διεθνής Τουριστικός Οργανισμός AZADI
Δρ. ARASH FATEMI Ανώτερος Εμπειρογνώμων Ελεύθερης Ζώνης QUESHM
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Σκληρό σιτάρι-Αλεύρι Κονσερβοποιημένα Φρούτα και Λαχανικά Ζυμαρικά Παιδικές Τροφές Φαρμακευτικά Προιόντα (συμπεριλαμβανομένων κτηνιατρικών φαρμάκων) Εντομυκτόνα Καπνός Γεωτρητικά Μηχανήματα Αγωγοί πετρελαίου-αερίου και φρεατίων ύδατος Φορτηγά αυτοκίνητα – ψυγεία , Λογισμικό Προιόντα χάρτου Κονσέρβες Αρδευτικά συστήματα Οικοδομικά υλικά Ξυλεία και προιόντα ξύλου
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΡΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΟΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ
1. ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ (ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΑ) 2. ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 3. ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ 4. ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ 5. ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΙ 6. ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ 7. ΑΓΟΥΡΙΔΕΣ Η ΧΥΜΟΙ ΑΠΟ ΑΓΟΥΡΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ 8. ΚΟΝΣΕΡΘΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ 9. ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ 1Ο. ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥΡΣΙ 11. ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 12. ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ 13. ΞΥΔΙ 14. ΦΥΣΤΙΚΙΑ (ΚΟΝΣΕΡΘΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΝ ΚΕΝΩ) 15. ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ 16. ΜΠΙΣΚΟΤΑ 17. ΜΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ (ΜΕΛΙΤΗ, ΜΑΛΤΑ) 18. ΤΣΙΧΛΕΣ 19. ΧΟΝΤΡΑΔΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ 2Ο. ΦΟΡΜΑΛΙΝΗ 21. ΥΓΡΑ ΧΗΜΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ 22. ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ (ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΥΓΡΟ) 23. ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ ΟΞΕΙΚΟΥ ΠΟΛΥBΙΝΥΛΕΣΤΕΡΟΣ 24. ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ ΧΛΩΡΙΟΥΧΟΥ ΠΟΛΥΒΙΝΥΛΙΟΥ/ΛΙΝΟΛΕΟΥΜ 25. ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΕΙΔΩΝ 26. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ 27. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙΝΗ 28. ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ 29. ΣΩΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΧΛΩΡΙΟΥΧΟΥ ΠΟΛΥΒΙΝΥΛΙΟΥ 3Ο. ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΝΕΣ 31. ΚΟΝΙΑ ΔΙΑΤΡΗΣΕΩΣ 32. ΓΥΨΟΣ 33. ΓΥΑΛΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 34. ΓΥΑΛΙΣΜΕΝΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΟΣ (ΥΑΛΟΚΕΡΑΜΟΙ) 35. ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΤΟΙΧΩΝ (ΑΠΟ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ) 36. ΦΙΑΛΕΣ ΑΕΡΙΟΥ 37. ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΑΕΡΙΟΥ 38. ΨΗΣΤΙΕΡΕΣ ΑΕΡΙΟΥ 39. ΨΥΓΕΙΑ 4Ο. ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΨΥΞΕΩΣ 41. ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ ΓΚΑΖΙΟΥ 42. ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ 43. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ 44. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΧΥΤΡΑ (ΓΙΑ ΑΡΓΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ) 45. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ 46. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΡΥΖΙΟΥ 47. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΡΕΑΤΟΚΟΠΤΗΣ 48. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΠΟΧΥΜΩΤΗΣ 49. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΡΙΖΕΣ 5Ο. ΡΑΔΙΟ ΣΕΤ 51. ΣΕΤ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ 52. ΚΑΛΩΔΙΑ 53. ΞΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΙΔΕΣ 54. ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 55. ΜΑΛΛΙ ΓΙΑ ΠΛΕΞΙΜΟ 56. ΥΦΑΣΜΑΤΑ (ΠΕΝΙΕ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΔΟ) 57. ΕΤΟΙΜΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ (ΕΣΩΡΟΥΧΑ, ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ, ΣΑΚΑΚΙΑ, ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ) 58. ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ 59. ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΤΑ ΧΑΛΙΑ (ΠΕΡΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ) 6Ο. ΧΑΛΙΑ ΑΠΟ ΛΙΝΟ ΥΦΑΣΜΑ 61. ΠΕΤΣΕΤΕΣ 62. ΚΑΛΤΣΕΣ (ΚΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΕΣ) 63. ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ: ΠΑΙΔΙΚΑ, ΑΝΔΡΙΚΑ, ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΨΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΕΡΛΟΝ . ΠΑΝΙ, ΔΕΡΜΑ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ 64. ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ 65. ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ 66. ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΤΕΣ 67. ΓΑΛΟΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΤΕΣ 68. ΔΕΡΜΑΤΑ ΠΡΟΒΑΤΟΥ (ΣΑΛΑΜΠΟΡ) 69. ΑΝΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΓΕΣ 7Ο. ΤΟΛΥΠΕΣ ΜΑΛΛΙΟΥ 71. ΑΝΤΙΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 72. ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 73. ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 74. ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 75. ΑΙΜΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 76. ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 77. ΟΡΜΟΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 78. ΓΑΣΤΡΟΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 79. ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 8Ο. ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 81. ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ 82. ΠΑΡΚΕΤΑ (ΞΥΛΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΔΑΠΕΔΩΝ) 83. ΟΙΚΙΑΚΑ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 84. ΧΑΡΤΟΝΙ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙΝΗ 85. ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 86. ΧΑΡΤΟΜΑΝΔΗΛΑ 87. ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ ΤΟΙΧΟΥ 88. ΕΝΤΥΠΑ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 89. ΠΟΛΥΦΥΛΛΑ ΚΟΝΤΡΑ-ΠΛΑΚΕ 9Ο. ΕΠΙΠΛΑ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΡΑΦΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ 91. ΜΟΛΥΒΔΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΣ) 92. ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΧΑΛΙΑ 93. ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ 94. ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΑΡΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Τα Πρωτόκολλα-Πρακτικά που συντάσσονται από τη Μικτή Υπουργική Επιτροπή θα εγκρίνονται με κοινή πράξη των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσιευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του δε κυρουμένου Μνημονίου από την ημερομηνία της υπογραφής του.

Παραγγέλλομε   τη   δημοσίευση  του  παρόντος στην Εφημερίδα  της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 28 Μαϊου 1993

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ                   ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΒΙΡ. ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ                         ΣΤ. ΜΑΝΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ  ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΧΡ. ΚΟΣΚΙΝΑΣ                    ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ          ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ                    Β. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                   Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 27 Μαίου 1993

Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ                            ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ