Νόμος υπ`αριθ.2142 ΦΕΚ 86/28.05.1993
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας για οικονομική, βιομηχανική και επιστημονο -τεχνική συνεργασία, μετά συνημμένων επιστολών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της ΕλληνικήςΔημοκρατίας και της Ουκρανίας μετά των συνημμένων επιστολών, η οποίαυπογράφηκε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1992, της οποίας το κείμενο σεπρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ουκρανίας για οικονομική, βιομηχανική και επιστημονο-τεχνικήσυνεργασία
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίαςτης Ουκρανίας,
Εκφράζοντας την επιδίωξή τους για περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιγξη τωνφιλικών σχέσεων που βασίζονται στις αρχές της ισοτιμίας, της αμοιβαίαςεκτίμησης, της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του αμοιβαίουσυμφέροντος,
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ολόπλευρης ανάπτυξης και διεύρυνσης τηςοικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύτων δύο χωρών,
Επιβεβαιώνοντας την κοινή τους επιθυμία να διευρύνουν τις οικονομικέςτους σχέσεις πάνω σε σταθερή και μακροχρόνια βάση,
Συμφώνησαν τα ακόλουθα:
ΆΡΘΡΟ 1
Τα Μέρη ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομικής, βιομηχανικής καιεπιστημονο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων ελληνικών καιουκρανικών επιχειρήσεων, οργανισμών και εταιρειών κατά τρόπον ώστε ναφθάσει σε, κατά το δυνατό, υψηλό επίπεδο. Ταυτόχρονα τα Μέρη θαεπιδιώκουν την αρμονική και, κατά το δυνατό, ισόρροπη ανάπτυξη τωνοικονομικών, βιομηχανικών και επιστημονο-τεχνικών δεσμών,λαμβανομένωνυπόψη των υφιστάμενων δυνατοτήτων και μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίαςτης κάθε χώρας και των διεθνών υποχρεώσεων.
ΆΡΘΡΟ 2
Τα Μέρη, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, θα καθορίζουν τους τομείςπροτεραιότητας στην ανάπτυξη της οικονομικής, βιομηχανικής καιεπιστημονο-τεχνικής συνεργασίας.
ΆΡΘΡΟ 3
Η συνεργασία η προβλεπόμενη στο Άρθρο 1 της παρούσας Συμφωνίαςμπορεί, ειδικότερα, να περιλαμβάνει τους ακόλουθους τομείς και σφαίρεςοικονομικών δραστηριοτήτων:
– τη μεταλλουργία,
– την παραγωγή κεφαλαιουχικού εξοπλισμού στον τομέα ενέργειας,μεταφορών και αγροτικής οικονομίας,
– τη χημική βιομηχανία,
– τη ναυπηγική, τη ναυπηγοεπισκευαστική και ναυτιλιακή συνεργασία,
– την κατασκευαστική δραστηριότητα, ως και την κατασκευή μεταφορικώνμέσων,
– την αγροτική οικονομία,
– την ελαφρά βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων,
– την ιατρική περίθαλψη και την παραγωγή φαρμάκων και ιατρικώνοργάνων,
– την προστασία του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος από τηρύπανση,
– τον τουρισμό.
ΆΡΘΡΟ 4
Η συνεργασία η προβλεπόμενη από την παρούσα Συμφωνία θαπραγματοποιείται με βάση τα συμβόλαια, που συνάπτονται μεταξύ τωναντιστοίχων ελληνικών και ουκρανικών επιχειρήσεων, οργανισμών καιεταιρειών, σύμφωνα με τη νομοθεσία της κάθε χώρας και τις διεθνείςυποχρεώσεις.
ΆΡΘΡΟ 5
Οι πληρωμές μεταξύ των Ελλήνων και Ουκρανών, που μετέχουν στιςεξωτερικο-οικονομικές σχέσεις, θα γίνονται σε ελεύθερα μετατρέψιμονόμισμα, υπολογιζομένων των τρεχουσών διεθνών τιμών, με τους όρους πουέγιναν δεκτοί στην πρακτική του διεθνούς εμπορίου και σύμφωνα με τηνομοθεσία της κάθε χώρας.
ΆΡΘΡΟ 6
Τα Μέρη θα καταβάλλουν προσπάθεια, ώστε να αναπτυχθούν κοινέςβιομηχανικές δραστηριότητες και για το σκοπό αυτόν θα ενθαρρύνουν τιςάμεσες παραγωγικές σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων και των εταιρειώνκαι θα συμβάλλουν στη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ τους.
ΆΡΘΡΟ 7
Τα Μέρη θα συμβάλλουν στην πραγματοποίηση επενδύσεων και θαδιασφαλίζουν την αμοιβαία τους προστασία.
ΆΡΘΡΟ 8
ΤΑ Μέρη θα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη τηςεπιστημονο-τεχνικής συνεργασίας προς την κατεύθυνση που ανταποκρίνεταιστις εθνικές προτεραιότητες των δύο χωρών στον τομέα της επιστήμης καιτης τεχνικής με μορφές, όπως είναι η διεξαγωγή κοινών βασικών καιεφαρμοσμένων ερευνών, η δημιουργία κοινών επιστημονο-ερευνητικώνσυλλόγων, η πώληση και η απόκτηση αδειών και τεχνογνωσίας, η κοινήαξιοποίηση των αποτελεσμάτων των επιστημονο-ερευνητικών εργασιών, οιεπιστημονικές ανταλλαγές.
ΆΡΘΡΟ 9
Τα Μέρη θα συμβάλλουν, ώστε οι οργανισμοί, οι επιχειρήσεις και οιεταιρείες των δύο χωρών να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις καιεμποροπανηγύρεις, να συνεργάζονται στα εμπορο-βιομηχανικά επιμελητήρια,να έρχονται σ` επαφή οι επιχειρηματίες, να γίνεται ανταλλαγήοικονομικών, επιστημονο-τεχνικών και εμπορικών πληροφοριών.
ΆΡΘΡΟ 10
Με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας Συμφωνίας, καθώς καιτην εκπόνηση ανάλογων προτάσεων και συστάσεων, τα Μέρη θα ιδρύσουνΜικτή Ομάδα Εργασίας οικονομικής, βιομηχανικής και επιστη-μονοτεχνικήςσυνεργασίας αποτελούμενη από αντιπροσώπους των δύο Μερών. Η Μικτή ΟμάδαΕργασίας θα συνεδριάζει τουλάχιστο μια φορά το χρόνο κατόπιν προτάσεωςτου ενός από τα Μέρη αλληλοδιαδάχως στην Ουκρανία και στην ΕλληνικήΔημοκρατία.
ΆΡΘΡΟ 11
Η παρούσα Συμφωνία δεν θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τωνΜερών που απορρέουν από διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες στις οποίεςσυμμετέχουν, καθώς και από την ιδιότητά τους ως μελών οικονομικώνοργανισμών.
ΆΡΘΡΟ 12
Τροπολογίες στην παρούσα Συμφωνία ή σύ οποιοδήποτε από τα άρθρα τηςμπορούν να γίνουν κατόπιν συμφωνίας των Μερών.
ΆΡΘΡΟ 13
Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ την ημέρα της υπογραφής και θαισχύει επί 5 χρόνια. Ο χρόνος της ισχύος της θα παρατείνεται αυτόματαγια κάθε χρόνο, σε περίπτωση που κανένα από τα Μέρη δεν γνωστοποιήσειεγγράφως, έξι μήνες τουλάχιστον πριν τη λήξη, της ανάλογης χρονικήςπεριόδου, στο άλλο Μέρος την πρόθεσή του να μην παρατείνει το χρόνοισχύος της Συμφωνίας.
Έγινε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1992 σε δυο γνήσια αντίτυπα, τοκαθένα στην ελληνική και στην ουκρανική γλώσσα τα δύο κείμενα έχουν τηνίδια ισχύ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣVITOLD PAVLOVITCHFOKIN
Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 1992
Προς,τον κ. Vitold Ppavlovich Fokin Πρωθυπουργό της Ουκρανίας
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αναφερόμενοι στη συμφωνία οικονομικής, βιομηχανικής καιεπιστημονο-τεχνικής συνεργασίας η οποία υπεγράφη σήμερα μεταξύ των δύοχωρών μας παρακαλώ να δεχθείτε την ακόλουθηπροσθήκη στο άρθρο 3, τοοποίο απαριθμεί τους τομείς συνεργασίας:
“τις μεταφορές
τις χρηματο-πιστωτικές υπηρεσίες
τη διακίνηση και διανομή αγαθών καταναλώσεως
Τα Μέρη θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή ιδίως των μικρομεσαίωνεπιχειρήσεων στη μεταξύ τους συνεργασία”
Εάν συμφωνείτε με το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής παρακαλώ όπωςμου γνωρίσετε το σύμφωνο της γνώμης σας.
Παρακαλώ δεχθείτε Κύριε Πρωθυπουργέ τη διαβεβαίωση της εξαιρέτουεκτιμήσεώς μου.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Πρωθυπουργός
της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κίεβο, 13 Φεβρουαρίου 1992Αξιότιμο κ. ΜητσοτάκηΠρωθυπουργό τηςΕλληνικής Δημοκρατίας
Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
Σε απάντηση της από 15 Ιανουαρίου 1992 επιστολής σας, επιθυμώ να σαςπληροφορήσω ότι συμφωνούμε όσον αφορά την προσθήκη του άρθρου 3, όπουκαθορίζονται οι τομείς συνεργασίας, στη Συμφωνία οικονομικής,βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ τηςΚυβερνήσεως της Ουκρανίας και της Κυβερνήσεως της ΕλληνικήςΔημοκρατίας, την οποία υπογράψαμε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1992,με την προτεινόμενη προσθήκη:
“τις μεταφορές,
τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,
την παραγωγή και διανομή καταναλωτικών αγαθών.
Τα Μέρη ευχαρίστως αποδέχονται τη συμμετοχή μικρών και μεσαίωνεπιχειρήσεων κατ` εφαρμογή της Συμφωνίας”.
Δεχθείτε κ. Πρωθυπουργέ τις διαβεβαιώσεις της εξαίρετης υπολήψεώςμου.
Βίτολντ ΦόκινΠρωθυπουργός της Ουκρανίας

Τα Πρωτόκολλα-Πρακτικά, που συντάσσονται σύμφωνα με τη διάταξη τουάρθρου 10 της Συμφωνίας από τη Μικτή Ομάδα Εργασίας, θα εγκρίνονται απότους αρμόδιους κατά περίπτωση υπουργούς.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως, της δε κυρουμένης Συμφωνίας από την ημερομηνίαυπογραφής της.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 26 Μαΐου 1993

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΙΡ. ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ ΣΤ. ΜΑΝΟΣ

ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣΓΕΩΡΓΙΑΣΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΧΡ. ΚΟΣΚΙΝΑΣΔΗΜ. ΣΙΟΥΦΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΟΔ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ    ΒΑΣ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 27 Μαΐου 1993

Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ