Νόμος αριθ.2140 ΦΕΚ 85/28.05.1993
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της ΕλληνικήςΔημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την οικονομική,βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία, που υπογράφηκε στο Πεκίνο στις25.6.1992 της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλικήγλώσσα έχει ως εξής.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεωςτης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την οικονομική, βιομηχανική καιτεχνολογική συνεργασία.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της ΛαϊκήςΔημοκρατίας της Κίνας,
“Αποκαλούμενες εφεξής τα Συμβαλλόμενα Μέρη”
Επιθυμώντας να προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομικής, βιομηχανικήςκαι τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους σε τομείς αμοιβαίουενδιαφέροντος, επί τη βάσει της ισότητας και προς το αμοιβαίο όφελος,
Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των μακροπρόθεσμων μέτρων για τηνεπιτυχή ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας και της ενίσχυσης τωνμεταξύ τους δεσμών σε διάφορα επίπεδα και ιδίως στο επίπεδο τωνοικονομικών παραγόντων τους,
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
ΆΡΘΡΟ 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, στα πλαίσιατης αντίστοιχης νομοθεσίας τους καιλαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχης τους υποχρεώσεις, θα καταβάλλουν κάθεπροσπάθεια για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ενίσχυση τηςδιευρυμένης ανάπτυξης της οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας τωνδύο χωρών, σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οφέλους,καθώς και για την προώθηση των οικονομικών δεσμών τους περιλαμβανομένηςτης ταχείας ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις και οργανισμούςκαι των δύο πλευρών για την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη λήψη μέτρων Ματην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας υπό διάφορες μορφές, στονοικονομικό, βιομηχανικό, γεωργικό και τεχνικό τομέα και θα διευκολύνουντις επιχειρηματικής φύσεως επαφές μεταξύ επιχειρήσεων και οργανισμώντων δύο χωρών και τη σύναψη και εφαρμογή, μεταξύ τους, αμοιβαίαεπωφελών σχεδίων.
ΆΡΘΡΟ 3
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα προβούν σε διαβουλεύσεις, προκειμένου ναπροσδιορίσουν τους τομείς προτεραιότητας στην οικονομική, βιομηχανικήκαι τεχνολογική τους συνεργασία αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στηνανάπτυξη της οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας και τωνανταλλαγών στους ακόλουθους τομείς: βιομηχανία, ναυπηγικές κατασκευέςκαι επισκευές, γεωργία, περιλαμβανομένης και της αγροτικής βιομηχανίας,κατασκευαστικές και οικοδομικές δραστηριότητες, μεταφορές,περιλαμβανομένων και των θαλάσσιων μεταφορών, τουρισμό, τραπεζικές,ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, επαγγελματική εκ-παίδευση, άλλες υπηρεσίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος και άλλους τομείς πουθα συμφωνηθούν από κοινού.
Τα συγκεκριμένα σχέδια και όροι συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς θακαθορισθούν με συμφωνίες και συμβόλαια μεταξύ των ενδιαφερόμενωνεπιχειρήσεων και οργανισμών των δύο χωρών, σύμφωνα με την εν ισχύιαντίστοιχη νομοθεσία τους.
ΆΡΘΡΟ 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα παράσχουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία τους,πρόσβαση στο δημόσιο δανεισμό, όσον αφορά σχέδια συνεργασίας τα οποίααπορρέουν από την παρούσα συμφωνία.
ΆΡΘΡΟ 5
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα παράσχουν αμοιβαίες διευκολύνσεις για τηνοργάνωση οικονομικών και τεχνικών σεμιναρίων, εκθέσεων και πανηγύρεωνστις αντίστοιχες χώρες τους, καθώς και εκπαιδευτικών ταξιδίων καιεπισκέψεων αντιπροσωπειών.
ΆΡΘΡΟ 6
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συνιστούν Μικτή Επιτροπή, η οποία αποτελείταιαπό εκπροσώπους των Συμβαλλόμενων Μερών και θα συνέρχεται, κατόπιναιτήσεως ενός των Μελών, σε τόπο και χρόνο που θα συμφωνείται αμοιβαία,δια της διπλωματικής οδού.Βασικό έργο της θα είναι η εξέταση της προόδου της παρούσας συμφωνίας, η συζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν την οικονομική,βιομηχανική γεωργική και τεχνική συνεργασία και η προώθηση τηςεκτελέσεώς τους. Η Μικτή Επιτροπή θα μελετά επίσης τρόπους για τηνενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής.
ΆΡΘΡΟ 7
Η παρούσα Συμφωνία τίθεται σε ισχύ την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήναπου ακολουθεί την ημερομηνία κατά την οποία τα Συμβαλλόμενα Μέρη θαγνωστοποιήσουν προς άλληλα την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών πουαπαιτούνται για το σκοπό αυτόν.Θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο πέντε ετών.
Εκτός εάν το ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη καταγγείλει τη συμφωνίακατόπιν εγγράφου ανακοινώσεως, έξι μήνες πριν από την ημερομηνία λήξεωςτης, η παρούσα συμφωνία παρατείνεται σιωπηρά για δύο επιπλέον έτη καιθα συνεχίζει να παρατείνεται για διετείς περιόδους.Η λήξη της παρούσας συμφωνίας δεν θίγει ην εκτέλεση συμφωνιών ήσυμβολαίων που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της ισχύος της.Από τη θέση της σε ισχύ, η παρούσα συμφωνία αντικαθιστά τη συμφωνίαοικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβερνήσεως τηςΕλληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Λαϊκής Δημοκρατίας τηςΚίνας, που υπεγράφη στο Πεκίνο στις 25 Ιουνίου1983.
Έγινε εις διπλούν, στο Πεκίνο, την 25η Ιουνίου 1992, στην ελληνική,κινεζική και αγγλική γλώσσα και τα τρία κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία υπερισχύει το αγγλικόκείμενο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ                                       ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ                                                      ΤΗΣ ΛΑ`Ι ΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                                              ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
(υπογραφή)                                                                  (υπογραφή)
Τα σε εκτέλεση της Συμφωνίας αυτής πρωτόκολλα – πρακτικά που καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του άρθρου 6 αυτής, εγκρίνονται μεκοινή πράξη των αρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως, της δε κυρουμένης Συμφωνίας από την ολοκλήρωση τωνπροϋποθέσεων του άρθρου 7 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 26 Μαΐου 1993
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΦ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΙΡ. ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
ΓΕΟΡΓΙΑΣ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΧΡ. ΚΟΣΚΙΝΑΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΟΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Α. ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΝ

Β. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 27 Μάιου 1993

Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ