ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2124 ΦΕΚ 44/31.03.1993

Κύρωση Πέμπτου Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της γενικής Συμφωνίας περί Προνομίων και Ασυλιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή :

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28παρ.1 τουΣυντάγματος,το Πέμπτο Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της γενικής Συμφωνίας περί προνομίων και ασυλιών του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 18 Ιουνίου 1990,του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στη γαλλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τα Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφουν το παρόν Πρωτόκολλο,

Θεωρώντας ότι κατά το άρθρο 59 τηςΣυμβάσεωςπερίπροστασίαςτωνανθρωπίνωνδικαιωμάτωνκαιτωνθεμελιωδώνελευθεριών(πουεφεξήςαποκαλείται “η Σύμβαση”), που υπεγράφη στη Ρώμη στις 4 Νοεμβρίου1950,ταμέλητηςΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που εφεξήςαποκαλείται “η Επιτροπή”) καιτουΕυρωπαϊκούΔικαστηρίουΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων (που εφεξής αποκαλείται “το Δικαστήριο”), χαίρουν, κατά τηνάσκησητωνκαθηκόντωντους,τωνπρονομίωνκαιτωνασυλιώνπουπροβλέπονται από τοάρθρο40τουΚαταστατικούτουΣυμβουλίουτηςΕυρώπης και στις συναφθείσες Συμφωνίες δυνάμει του άρθρου αυτού,Υπενθυμίζοντας ότι τα εν λόγω προνόμια και ασυλίες καθορίσθηκανκαιδιευκρινίσθηκανστο δεύτερο και τέταρτο συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, που υπεγράφησαν στο Παρίσι στις 15 Δεκεμβρίου 1956 και 16Δεκεμβρίου1961αντίστοιχα,στηγενικήΣυμφωνίαπερίπρονομίωνκαιασυλιώντουΣυμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφη στο Παρίσι στις 2 Σεπτεμβρίου 1949.Θεωρώντας ότι είναι αναγκαίο, υπό το φως των αλλαγών που μεσολάβησανστηλειτουργίατου μηχανισμού ελέγχου της Συμβάσεως, να συμπληρώσουμετη γενική Συμφωνία με ένα άλλο πρωτόκολλο, Συμφώνησαν τα εξής:

Άρθρο 1

1. Τα μέλη της Επιτροπής και τα μέλη τουΔικαστηρίουαπαλλάσσονταιαπόκάθεφορολογίατωνμισθώνκερδώνκαιαποζημιώσεωνπουτουςκαταβάλλει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

2.Ηέκφραση”μέλητηςΕπιτροπήςκαιμέλητουΔικαστηρίου”περιλαμβάνειταμέληπουόταναντικαθίστανται,εξακολουθούνναγνωρίζουνυποθέσειςμετιςοποίεςήδηασχολούνταικαθώς και κάθεδικαστής ad hoc, που ορίζεται δυνάμει των διατάξεων της Συμβάσεως.

Άρθρο 2

1. Το παρόν Πρωτόκολλο είναι ανοιχτό για υπογραφή από τα ΚράτημέλητουΣυμβουλίουτηςΕυρώπης, που δύνανται να εκφράσουν τη συγκατάθεσήτους να δεσμευθούν με:α. υπογραφή άνευ επιφυλάξεως επικυρώσεως, αποδοχής ή εγκρίσεως, ήβ.υπογραφήμεεπιφύλαξηεπικυρώσεως,αποδοχήςήεγκρίσεωςακολουθούμενης από επικύρωση, αποδοχή ή έγκριση.

2.Κανένα Κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπηςδενδύναταιναυπογράψειχωρίς επιφύλαξη επικυρώσεως να επικυρώσει, να αποδεχθεί ή ναεγκρίνει το παρόν Πρωτόκολλο εάν δεν έχει ήδηεπικυρώσει,ήεάνδενεπικυρώσει συγχρόνως, τη γενική Συμφωνία περί προνομίων και ασυλιών τουΣυμβουλίου της Ευρώπης.

3.Το έγγραφα επικυρώσεως αποδοχήςήεγκρίσεωςκατατίθενταιστοΓενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Άρθρο 3

1. Το παρόν Πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του μήνα πουέπεται της λήξης μιας περιόδου τριών μηνών μετά την ημερομηνία κατά την οποία τρία Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα έχουν εκφράσει τη συγκατάθεση τους να δεσμευθούν από το Πρωτόκολλο,σύμφωναμετιςδιατάξεις του άρθρου 2.

2.Για κάθεΚράτοςμέλοςπουθαεκφράσειεκτωνυστέρωντησυγκατάθεσήτουνα δεσμευθεί από το Πρωτόκολλο, αυτό Θα τεθεί σε ισχύτην πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της λήξηςπροθεσμίας τριών μηνών μετά την ημερομηνία υπογραφήςή κατάθεσης του εγγράφου επικυρώσεως,αποδοχής ή εγκρίσεως.

Άρθρο 4

Αναμένοντας την έναρξη ισχύος του παρόντος Πρωτοκόλλου υπό τιςπροβλεπόμενες στιςπαραγράφους 1 και 2 του άρθρου 3 προϋποθέσεις, τα Κράτη που υπογράφουν συμφωνούν να θέσουν προσωρινάτο Πρωτόκολλο σε εφαρμογή κατά την ημέρα υπογραφής, στο μέτρο που αυτό είναι συμβατό με τους αντιστοίχους συνταγματικούς κανόνες τους.

Άρθρο 5

ΟΓενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κοινοποιεί στα Κράτημέλη του Συμβουλίου:

α. κάθε υπογραφή,

β. την κατάθεση κάθε εγγράφου επικυρώσεως αποδοχής ή εγκρίσεως,

γ.κάθε ημερομηνία ενάρξεως ισχύος του παρόντος Πρωτοκόλλου σύμφωναμε το άρθρο 3,

δ.κάθε άλλη πράξη, κοινοποίηση ή γνωστοποίηση σχετική με το παρόν Πρωτόκολλο.Σε πιστοποίηση των ανωτέρω οι υπογραφόμενοι δεόντως εξουσιοδοτημένοι υπέγραψαν το παρόν Πρωτόκολλο.

Έγινε στο Στρασβούργο στις 18.6.1990 στη γαλλική και αγγλική, τα δυοκείμενα, εχόντων την ίδια ισχύ σε ένα μόνο αντίτυπο που θακατατεθεί στα αρχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.ΟΓενικόςΓραμματέας θα αποστείλει κεκυρωμένο αντίγραφο σε καθένα από τα Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως, του δε κυρουμένου Πρωτοκόλλου από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 3 παρ. 2 αυτού.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήναι 22 Μαρτίου 1993

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΝΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΦΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Β. ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΠΕΝΑΚΗ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήναι 24 Μαρτίου 1993

Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΠΕΝΑΚΗ