ΝΟΜΟΣ ΥΠ`ΑΡΙΘΜ.2109 ΦΕΚ 205/29.12.1992

Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδεύσεως,στρατολογίας, καταστάσεων προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και  άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1

1.Από το σπουδαστικό έτος 1993-1994 επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις του ν.δ.562/1970 (ΦΕΚ 127 Α`), πουαφορούντατμήματα στρατολογικούκαιοικονομικούτηςΣτρατιωτικήςΣχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.).

2. Η εισαγωγή των μαθητών στρατολογικού και οικονομικού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56 Α`).

3.Διαγωνισμοί εισαγωγής μαθητών (στρατολογικού και οικονομικού) σε παραγωγικές σχολές σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 μέχρικαι7 του ν. 1848/1989 (ΦΕΚ 112 Α`) και των άρθρων 79 και επομένων του β. δ. 846/1968 (ΦΕΚ 298 Α`) μπορούν να γίνονται μόνο μέχρι και το έτος 1995.Οι εισαγόμενοι διέπονται από τις προαναφερόμενες αντίστοιχες διατάξεις μέχρι την έξοδό τους από τις σχολές.

4.Η ειδικότητα διερμηνέων του σώματος των στρατιωτικών γραμματέων του Στρατού Ξηράς μετατρέπεται σε κοινό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεωνκαι διέπεταιεφεξής από τις διατάξεις που ισχύουν για τα κοινά σώματα των ΕνόπλωνΔυνάμεων.Οι ήδη υπηρετούντες αξιωματικοί ειδικότητας διερμηνέων εντάσσονται στο κοινό σώμα και εξακολουθούν να υπηρετούν σε Μονάδες και Υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με την παρ.19 άρθρ.25 Ν.2439/1996

5.Οι μόνιμοι αξιωματικοί, άνδρες και γυναίκες, του κοινού σώματος διερμηνέων των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχονται αποκλειστικά από αποφοίτουςτης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και εξελίσσονται μέχρι του βαθμού του Συνταγματάρχου. Οι κατάταωςάνω αξιωματικοίεισάγονταιστη σχολή μετά από διαγωνισμό και αποφοιτούν, αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς εκπαίδευσηενός σπουδαστικού έτους, ονομαζόμενοι Ανθυπολοχαγοί.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με την παρ.19 άρθρ.25 Ν.2439/1996

6.Με προεδρικό διάταγμα,που θα εκδοθεί με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται η διαδικασία προκηρύξεως του διαγωνισμού, τα απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων, καθώς και ο χρόνος συνδρομής αυτών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολήςκαι ελέγχουαυτών,η σωματική ικανότητα και ο τρόπος υγειονομικής εξετάσεως των υποψηφίων, οι επιτροπές καιοτρόπος διενέργειας του διαγωνισμού,τα εξεταστέα μαθήματα,η βαθμολογική κλίμακακαι η βαθμολογική βάση, χωρίς την οποία ο υποψήφιοςθεωρείταιαποτυχών,ο τρόπος εξαγωγής των αποτελεσμάτων και κυρώσεων των σχετικών πινάκων, η σειρά κατατάξεως σε περίπτωση ισοβαθμίας,η σειρά αρχαιότητας των εισαγομένων και αποφοιτούν των από τη σχολή,οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με την ονομασία τους ως αξιωματικοί, η στολή και τα διακριτικά τουσώματοςδιερμηνέων,καθώςκαικάθεάλληαναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με το διαγωνισμό και την κατάταξη των επιτυχόντων.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με την παρ.19 άρθρ.25 Ν.2439/1996

7.Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. δ.4186/1961(ΦΕΚ143Α`) ισχύουν και για τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 2
Στην παράγρ. 5 του άρθρου 1 του ν. δ. 91/1973 (ΦΕΚ169Α`),όπωςαντικαταστάθηκεμετην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.483/1976 (ΦΕΚ 317Α`) και την παράγρ.1 του άρθρου 9τουν.1353/1983(ΦΕΚ59Α`) προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:

“Κατά μήνα Οκτώβριο εκάστου έτους με απόφαση του Υπουργού Εθνικής  Άμυνας, που θα εκδίδεται μετά από εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε. θα  καθορίζεται ο τρόπος φοιτήσεως (κανονική φοίτηση ή και δι`  αλληλογραφίας) των σπουδαστών της επόμενης εκπαιδευτικής σειράς”.

Άρθρο 3

1.Στη ΣχολήΜονίμωνΥπαξιωματικών(Σ.Μ.Υ.)τουΣτρατούΞηράς μπορούν να προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι καθηγητές και ιδιώτες.

2. Οι κατά την προηγούμενη παράγραφο προσλήψεις ενεργούνταισύμφωνα μετιςεκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προσλήψεως ωρομίσθιου διδακτικού πολιτικού προσωπικού στις στρατιωτικές σχολές.

3.Ηδεύτερηπερίπτωσητης παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν.δ. 445/1974 (ΦΕΚ 60 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:”Λοχίας, Κελευστής, Σμηνίας, 3 χρόνια”.

4.ΕιδικάγιατουςΔόκιμουςΚελευστές,πουυπηρετούνκατάτη δημοσίευσητουπαρόντοςνόμουκαιμέχριτηςονομασίαςτουςσε Κελευστές,εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 1352/1983 (ΦΕΚ 59 Α`), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.Γι` αυτούς οελάχιστος χρόνος παραμονής στο βαθμό του Κελευστή είναι δύο (2) χρόνια.

5.Οι απόφοιτοι της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν) απότοεκπαιδευτικό έτος 1991-1992 και μετέπειτα θεωρείται ότι έχουν όλα τα προσόντα για την ονομασία τους σε Κελευστές.

6.Στοάρθρο35τουν.δ.445/1974(ΦΕΚ60Α`)προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως:”8. Εάν, σύμφωνα μετιςισχύουσεςεκάστοτεδιατάξεις,διαγραφεί δυσμενέςστοιχείοαπόταατομικάέγγραφαανθυπασπιστούή υπαξιωματικού, το οποίο εστήριξε εν όλωήενμέρειτοαιτιολογικό δυσμενούςκρίσεως, η κρίση αυτή θεωρείται ως μηδέποτε ενεργηθείσα και επαναλαμβάνεται.

Άρθρο 4

1. Η πειθαρχική δίωξη των αξιωματικών,ανθυπασπιστών,εφέδρων και επικούρων αξιωματικών,δοκίμων εφέδρων αξιωματικών, υπαξιωματικών, μαθητών στρατιωτικών σχολών, μονίμων και εθελοντών οπλιτών ασκείται από τονΥπουργό Εθνικής Άμυνας, μπορεί δε αυτή με απόφασή του να μεταβιβάζεται σε κατώτερα κλιμάκια ιεραρχίας.

2.Ηδιαδικασίασυγκροτήσεωςκαισυγκλήσεωςπρωτοβαθμίωνκαι δευτεροβαθμίωνανακριτικώνσυμβουλίων,τατηςπαραπομπής, συνεδριάσεως, διαδικασίας ενώπιόν τους, και τα της διασκέψεώς τους, οι περιπτώσεις ακυρώσεως των γνωμοδοτήσεών τους, η άσκηση προσφυγήςκατά τωναποφάσεών τους,καθώς και τα των εξαιρέσεων και κωλυμάτων των μελών τους καθορίζονται μεπροεδρικό διάταγμα,που θα εκδοθεί με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή του αρμόδιου κατά την προηγούμενη παράγραφο οργάνου συγκροτούνται κατά μήνα Μάιο εκάστου έτους και σύμφωνα με τις διατάξεις και τους ορισμούς του προεδρικού διατάγματος, που θα εκδοθεί κατά το προηγούμενο εδάφιο, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ανακριτικά συμβούλια με θητεία ενός έτους για τους αξιωματικούς,ανθυπασπιστές,εφέδρους και επίκουρους αξιωματικούς, δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, μαθητές στρατιωτικών σχολών, καθώς και τους μόνιμους και εθελοντές οπλίτες.Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου τα ως άνω συμβούλια θα πρέπει να συγκροτηθούν, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, εντός μηνός από της δημοσιεύσεως του προεδρικού διατάγματος, που προβλέπεται στην παρούσα παράγραφο.

3.Οι εκκρεμείς υποθέσεις πειθαρχικής διώξεως στρατιωτικών παραπέμπονται, εντός δύο (2) μηνών από της δημοσιεύσεως του προεδρικού διατάγματος, που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, στα ανακριτικά συμβούλια, που θα συγκροτηθούν. Ως εκκρεμείς υποθέσεις θεωρούνται και αυτές για τις οποίες έχουν εκδοθεί ακυρωτικές αποφάσεις τωνδιοικητικώνδικαστηρίωνμεαιτιολογίατην κακή συγκρότηση των ανακριτικών – πειθαρχικών συμβουλίων.

Άρθρο 5

1.Στοάρθρο66τουν.δ.1400/1973 (ΦΕΚ 114 Α`) προστίθεται παράγραφος 6 ως ακολούθως:”6. Πλέον των προαναφερόμενωνκατ’ εξαίρεση και μόνο για σοβαρές ασθένειες μετά από γνωμάτευση της αρμοδίας κατά Κλάδο Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με απόφασή του μπορεί να ανακαλεί στην ενεργό υπηρεσία, κατόπιν προτάσεως του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου ή του ΑρχηγούΓ.Ε.ΕΘ.Α., προκειμένου περί αξιωματικώνΚοινώνΣωμάτων,ωςΜονίμους από την Εφεδρεία,αποστράτους αξιωματικούς ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και εγγραφής αυτών στα στελέχη της εφεδρείας.Η απόλυση των ανωτέρω ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση του κατά τα ανωτέρω αρμοδίου Αρχηγού του οικείου Κλάδου ευθύς ως εκλείψουν οι λόγοι, για τους οποίους ανεκλήθησαν.”

2. Οι παράγραφοι 6 έως 12 του άρθρου 66 του ν. δ. 1400/1973 (ΦΕΚ 114 Α`) αναριθμούνται σε 7 έως 13 αντιστοίχως.

Άρθρο 6

1.  Οι διατάξεις των άρθρων 14, 14α, 15 και 16 του ν. δ.  1400/1973   (ΦΕΚ  114  Α`), όπως τροποποιήθηκαν με το ν. δ.  145/1974 (ΦΕΚ 325 Α`)   ισχύουν και για τους ανθυπασπιστές  και  μονίμους  υπαξιωματικούς  των   Ενόπλων Δυνάμεων.

2.  Οι προυποθέσεις και η διαδικασία  εντάξεως  στις  καταστάσεις,   που   προβλέπονται   από  την  προηγούμενη  παράγραφο,  καθώς  και  οι   Υγειονομικές Επιτροπές καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις των  ν.   δ.  1400/1973  (ΦΕΚ  114 Α`) και 1327/1973 (ΦΕΚ 16 Α`).  Η ένταξη στις   καταστάσεις αυτές, ενεργείται με απόφαοη του Υπουργού Εθνικής  `Αμυνας   για  τους ανθυπασπιστές και του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου   για τους υπαξιωματικούς.

3. Για την εξέλιξη, την αρχαιότητα, τις κρίσεις και τις προαγωγές,   των αναφερομένων στην παρ.  1  του  παρόντος  άρθρου  εφαρμόζονται  οι   σχετικές   διατάξεις  του  νόμου  περί  ιεραρχίας  και  προαγωγών  των   ανθυπασπιστών και των υπαξιωματικών.

Άρθρο 7

1. Το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού  Ταμείου  Στρατού  (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.)   καταβάλλει  ετήσια  επιχορήγηση  στο  Ταμείο  Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων   Μετοχικού  Ταμείου  Στρατού  (Τ.Α.Υ.Μ.Τ.Σ.),  το   ποσό   της   οποίας   καθορίζεται  κάθε  φορά  με  απόφαση  του  διοικητικού  ουμβουλίου του   Ιδρύματος, η οποία εγκρίνεται με κοινή απόφαση  των  Υπουργών  Εθνικής   `Αμυνας και Οικονομικών. Προς καθορισμό του ποσού της επιχορηγήσεως το   διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος λαμβάνει υπόψη του και συνεκτιμά το   ποσό  της  ετήσιας  εισφοράς που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού   (Μ.Τ.Σ.) προς  το  Τ.Α.Υ.Μ.Τ.Σ.  και  τον  αριθμό  των  υπαλλήλων  του   Ιδρύματος,  οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Τ.Α.Υ.Μ.Τ.Σ., σε σχέση με   τον αριθμό των ομοίως ασφαλισμένων υπαλλήλων του Μ.Τ.Σ..  Προς  κάλυψη   επιχορηγήσεων  του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. προς το Τ.Α.Υ.Μ.Τ.Σ. παρελθόντων ετών θα   καταβληθεί  εφάπαξ  ποσό,  που  θα   προσδιορισθεί   σύμφωνα   με   το   προαναφερόμενα.

2.  Το άρθρο 6 παράγρ.  ΙΙΙ  εδάφιο  Β`  του  α.  ν.  1137/1946   τροποποιείται ως ακολούθως:      “Η διάρκεια της θητείας των ανακαλούμενων στην  ενέργεια  αποστράτων   Αξιωματικών  Υγειονομικού,  ως  επίσης  και  των Συμβούλων Ιατρών, που   διορίζονται στο `Ιδρυμα ως Διευθυντές Κλινικών, Τμημάτων,  Εργαστηρίων   ή  Αυτοτελών  Εξωτερικών  Ιατρείων,  ορίζεται  σε  δύο έτη δυναμένη να   παραταθεί, το πολύ μέχρι δύο επιπλέον  έτη,  μετά  από  αιτιολογημένη,   κατ` έτος, εισήγηση του Γενικού Διευθυντή και απόφαση – πρόταση του Δ.    Σ.   του  Ιδρύματος,  που  εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής `Αμυνας.   Μετά  την  καθ`  οιονδήποτε   τρόπο   λήξη   της   θητείας,   η   θέση   επαναπροκηρύσσεται  και  πληρούται  σύμφωνα  με τις εκάστοτε ισχύουσες   διατάξεις”.

Άρθρο 8

1.  Στην  παράγραφο  2 του άρθρου 1 του α. ν. 559/1937 (ΦΕΚ 107 Α`)   προστίθεται περίπτωση δ` ως ακολούθως:       “δ)  Τοκοχρεολυτικών  δανείων στους μετόχους και μερισματούχους, ως   και  στους  υπαλλήλους  του  Μετοχικού   Ταμείου   Στρατού   για   την   αντιμετώπιση  επιτακτικών  αναγκών  σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από την   Επιτροπή  Νομισματικών  και  Πιστωτικών  Θεμάτων  της   Τράπεζας   της   Ελλάδος”.

2. Στα Συμβούλια του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Προνοίας   Π.Ν.,  η  συγκρότηση  των  οποίων  προβλέπεται από την παράγραφο 1 του   άρθρου 3 του α. ν. της 24/25 Ιανουαρίου  1936  (ΦΕΚ  59  Α`)  και  την   παραγράφο  1 του άρθρου 2 του ν. δ. 2997/1954 (ΦΕΚ 210 Α`) αντίστοιχα,   συμμετέχει ως μέλος και ένας αξιωματικός  του  Π.Ν.  Μηχανικός  βαθμού   Πλοιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου.

3.  Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του  ν.  δ.  132/1969  (ΦΕΚ  35  Α`)   αντικαθίσταται ως ακολούθως:      “1.   Μετά  από  εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής   `Αμυνας ο Υπουργός Εθνικής `Αμυνας διορίζει με θητεία τριών  ετών  τον   πρόεδρο,  τους  δύο  αντιπροέδρους και τέσσερις συμβούλους ως μέλη του   διοικητικού συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου. Οι διοριζόμενοι με  τον   τρόπο  αυτόν  επιλέγονται  από ανώτατους αξιωματικούς εν ενεργεία ή εν   αποστρατεία, οι οποίοι μπορούν να ανακληθούν στην ενέργεια, καθώς  και   από  δύο  κατ`  ελάχιστον  διακεκριμένους επιστήμονες. Ο διορισμός του   προέδρου  και  των  αντιπροέδρων   γίνεται   κατά   τρόπον   ώστε   να   αντιπροσωπεύονται και οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Άρθρο 9

1.  Οι οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως ονομάζονται εφεξής  εθελοντές   πενταετούς   υπηρεσίας.   `Οπου  στην  κείμενη  νομοθεσία  αναφέρονται   οπλίτες  πενταετούς  υποχρεώσεως  νοούνται  οι  εθελοντές   πενταετούς   υπηρεσίας.

2. Το εδάφιο γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 1513/1985 (ΦΕΚ   12 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“γ.   Δοκίμους  εφέδρους  αξιωματικούς,  εφέδρους  και   επίκουρους   αξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν στις `Ενοπλες Δυνάμεις.”

3.  Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του ν. 1513/1885 αντικαθίσταται  ως   ακολούθως:       “3.  `Οσοι προέρχονται από δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς, εφέδρους   και  επίκουρους αξιωματικούς ή από υπαξιωματικούς που έχουν εκπληρώσει   τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούν  και  έχουν  συμπληρώσει   τουλάχιστον ένα χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας κατατάσσονται με το βαθμό   του Λοχία.”

4.  Το εδάφιο β` της παραγράφου 1 του άρθρου 6  του  ν.  1513/1985,   αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“β.   Να έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Το ανώτατο   όριο ηλικίας κατά το έτος κατάταξής τους θα καθορίζεται με απόφαση του   Υπουργού Εθνικής `Αμυνας μετά σύμφωνη γνώμη του κατά  Κλάδον  Ανωτάτου   Συμβουλίου.  Η  ηλικία  υπολογίζεται σύμφωνα με την οικεία διάταξη του   εκάστοτε ισχύοντος νόμου για τη Στρατολογία των Ελλήνων.”

5. Το άρθρο 8 του ν. 1513/1985 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Αρθρο 8

Οι κατατασσόμενοι με τις διατάξεις του νόμου αυτού υποχρεούνται να   παραμείνουν στο Στρατό μέχρι  τη  συμπλήρωση  πέντε  ετών  πραγματικής   στρατιωτικής  υπηρεσίας από την ημερομηνία κατατάξεώς τους, σύμφωνα με   τις διατάξεις του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.”

6. Το άρθρο 9 του ν. 1513/1985 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Αρθρο 9

1. Η αρχαιότητα σε κάθε  όπλο  ή  σώμα  των  εθελοντών  πενταετούς   υπηρεσίας  σε  κάθε  βαθμό καθορίζεται από τη χρονολογία υπογραφής της   διοικητικής πράξεως, με την οποία απονέμεται ο βαθμός ή τη  χρονολογία   που  ορίζει  η διοικητική πράξη σε περίπτωση αναδρομικής προαγωγής, σε   συνάρτηση με τα αναφερόμενα στις επόμενες παραγράφους.          2.  Η αρχαιότητα για τον εισαγωγικό βαθμό των εθελοντών πενταετούς   υπηρεσίας (ανδρών και γυναικών) καθορίζεται  από  τη  σειρά  επιτυχίας   κατά  την  αποφοιτησή  τους από τους Λόχους Υποψηφίων Βαθμοφόρων ή από   άλλη εξέταση την οποία τυχόν υφίστανται σύμφωνα με απόφαση του Αρχηγού   του οικείου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων.           3. Οι  εκ  των  δοκίμων  εφέδρων  αξιωματικών,  των  εφέδρων  και   επικούρων  αξιωματικών  προερχόμενοι  εθελοντές  πενταετούς  υπηρεσίας   Λοχίες,  θεωρούνται  αρχαιότεροι  όλων   των   κατά   το   αυτό   έτος   κατατασσομένων  ή  ονομαζομένων  εθελοντών πενταετούς υπηρεσίας Λοχιών   των λοιπών κατηγοριών.           4.  Σε περίπτωση προαγωγής δεκανέα εθελοντού πενταετούς υπηρεσίας   στο  βαθμό  του Λοχία και κατατάξεως εθελοντού πενταετούς υπηρεσίας με   το βαθμό του Λοχία την ίδια ημέρα, αρχαιότερος θεωρείται ο προαγόμενος   στο βαθμό του Λοχία.           5.  Οι  εθελοντές  πενταετούς  υπηρεσίας  άνδρες  των  όπλων  και   σωμάτων  του  Στρατού  Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής   Αεροπορίας και οι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας γυναίκες κάθε  Κλάδου   των  Ενόπλων  Δυνάμεων  έχουν  ξεχωριστή επετηρίδα και ξεχωριστή σειρά   αρχαιότητος.       6.  Οι  εθελοντές  πενταετούς  υπηρεσίας  είναι αρχαιότεροι από τους   ομοιοβάθμους τους  κληρωτούς  υπαξιωματικούς  και  νεότεροι  από  τους   εθελοντές και μονίμους υπαξιωματικούς.”

7. Το άρθρο 12 του ν. 1513/1985 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Αρθρο 12

Με  απόφαση  του υπουργού Εθνικής `Αμυνας καθορίζονται όλα τα θέματα   τα σχετικά  με  τις  πάσης  φύσεως  άδειες  των  εθελοντών  πενταετούς   υπηρεσίας.  Με  όμοια  απόφαση  καθορίζεται  κάθε  θέμα σχετικό με τον   υπολογισμό του χρόνου στρατιωτικής τους υπηρεσίας  κατ`  αναλογία  των   ισχυόντων για τους μόνιμους υπαξιωματικούς”.

8.  Στο  άρθρο  19  του  ν.   1513/1985  προστίθεται παράγραφος 2 ως   ακολούθως, η δε υφισταμένη παράγραφος 2 αναριθμείται σε 3:      “2. Οι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας έχουν δικαίωμα παραιτήσεως και   προ  της  παρελεύσεως  της  πενταετίας  εφόσον  επιτύχουν   σε   σχολή   υπαξιωματικών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων”.

9.  Η παράγραφος 1 του άρθρου 20 του ν. 1513/1985 αντικαθίσταται ως   εξής:

“1. Η σωματική ικανότητα των εθελοντών πενταετούς υπηρεσίας για την   περίπτωση του εδαφίου β` της παραγράφου 1 του άρθρου 19  του  παρόντος   νόμου,  καθώς  και για την ένταξη σε κατηγορία, εξετάζεται με βάση τις   σχετικές  διατάξεις  για  την  κρίση  της  σωματικής  ικανότητας   των   εθελοντών οπλιτών.

10.  Στο  άρθρο 13 του ν. 1848/1989 προστίθενται παράγραφοι 7, 8, 9   και 10 ως εξής:

“7.  Ο  αριθμός  των  οργανικών  θέσεων των εθελοντών – εθελοντριών   μακράς θητείας σε κάθε  Κλάδο  καθορίζεται  με  απόφαση  του  Υπουργού   Εθνικής  `Αμυνας  κατόπιν  εισηγήσεως του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου,   ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.

8. Για τους ανθυπασπιστές υφίστανται ξεχωριστές  οργανικές  θέσεις,   ενώ  για  τους υπαξιωματικούς εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας   είναι κοινές, υπολογισμένες στο βαθμό του Αρχιλοχία, Αρχικελευστή  και   Αρχισμηνία αντίστοιχα.

9.  Η κατανομή, συγχώνευση ή μεταφορά  των  οργανικών  θέσεων  εντός   κάθε  κλάδου  των Ενόπλων Δυνάμεων κατά όπλο, σώμα ή γενική ειδικότητα   ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου  μετά   από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου.

10.   Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος εθελοντές και   εθελόντριες μακράς θητείας καλύπτουν θέσεις που θα καθορισθούν σύμφωνα   με την παράγραφο 7 του παρόντος.”

Άρθρο 10

1. Μετά το εδάφιο η` της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν.δ.178/1969   (ΦΕΚ 71 Α`) προστίθεται εδάφιο θ` ως ακολούθως:      “Θ. Το Σώμα έρευνας και πληροφορικής.”

2.  Μετά την περίπτωση 3) της υποπαραγράφου β`, της παραγράφου 3 του   άρθρου 8 του ν. δ. 178/1969 προστίθεται περίπτωση 4) ως ακολούθως:      “4) `Ερευνας και πληροφορικής. ”

3. Οι περιπτώσεις β`, γ`, δ` και ε` της παραγράφου 1 του  άρθρου  47   του ν. δ. 178/1969, όπως το άρθρο αυτό προσετέθη με το άρθρο 14 του ν.   1213/1981  (ΦΕΚ  275 Α`) αριθμούνται αντίστοιχα ως γ`, δ`, ε` και στ`,   προστίθεται δε περίπτωση β` ως ακολούθως:      “β. Ταξίαρχοι του σώματος έρευνας και πληροφορικής.”

4.  Στο  άρθρο  54  του  ν. δ.  178/1969, όπως το άρθρο αυτό ισχύει   σήμερα, προστίθεται παράγραφος 33 ως ακολούθως:       `33. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση  του  Υπουργού   Εθνικής  `Αμυνας,  καθορίζονται  η αποστολή, η συγκράτηση, η προέλευση   του προσωπικού κοι κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που  αφορά  στο  Σώμα   έρευνας και πληροφορικής του Στρατού Ξηράς.”

5.  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με  πρόταση  του  Υπουργού   Εθνικής  `Αμυνας,  μετά σύμφωνη γνώμη του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου,   είναι δυνατή η δημιουργία Σώματος έρευνας και πληροφορικής  και  στους   άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αποστολή, συγκρότηση, προέλευση   του  προσωπικού  και  κάθε  άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, που θα αφορά τα   Σώματα αυτά, θα καθορισθεί με τα προεδρικά διατάγματα, που θα εκδοθούν   σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.

6.    Η  παράγραφος  3  του  άρθρου  5  του  ν.δ.   978/1969,  όπως   αντικαταστάθηκε με το όρθρο 1 του ν. 572/1977 (ΦΕΚ  100  Α`)  και  την   παράγραφο   2   του  άρθρου  2  του  ν.   1107/1980  (ΦΕΚ  301  Α`  ),   αντικαθίσταται ως ακολούθως:      “3.  Η  αρχαιότητα  μετοξύ  των  αξιωματικών, που αποφοιτούν από τις   Ανώτατες Στρατιωτικές-Σχολές Αξιωματικών,  καθορίζεται  από  τη  σειρά   επιτυχίας  τους,  κατά την αποφοίτησή τους από τις σχολές, χωριστά για   τους  αξιωματικούς  όπλων  του  Στρατού  Ξηράς,  τους   μάχιμους   και   μηχανικούς  του  Πολεμικού  Ναυτικού και τους ιπταμένους της Πολεμικής   Αεροπορίας και χωριστά  για  τους  αξιωματικούς  σωμάτων  του  Σ.  Ξ.,   λοιπούς  αξιωματικούς  του Π. Ν. και λοιπές ειδικότητες της Π.  Α..  Η   οριστική σειρά αρχαιότητας  των  μαχίμων,  μηχανικών  και  οικονομικών   αξιωματικών  του  Π. Ν. διαμορφώνεται, μετά την αποφοίτησή τους από τα   Σχολεία  Βοηθών  Διευθυντών  Επιστασιών  Πλοίων  και  Γενικό   Σχολείο   Διευθυντών Επιστασιών, στα οποία φοιτούν υποχρεωτικά στους βαθμούς του   Σημαιοφόρου και Ανθυποπλοιάρχου αντίστοιχα, βάσει του εξής τύπου:

Βαθμολογία αποφοιτήσεως                  Βαθμολογία Σχολείου  Ανωτάτης Στρατιωτικής                    Βοηθών Διευθυντών  Σχολής προελεύσεως                       Επιστασιών Πλοίων  ——————-      Χ 100 Χ 4 +   ————————-    Ανώτατο όριο βαθμολογίας        Ανώτατο όριο βαθμολογιας  (ΑΟΒ)

Βαθμολογία Γενικού Σχολείου  Διευθυντών Επιστασιών  +  —————————–   Χ 100  Ανώτατο όριο βαθμολογίας

Ως  αποφοίτηση  από το Σχολείο Βοηθών Διευθυντών Επιστασιών πλοίων,   θεωρείται  και  η  ανεπιτυχής  τοιαύτη,  ενώ  από  το  Γενικό  Σχολείο   Διευθυντών  Επιστασιών  Πλοίων απαιτείται επιτυχής αποφοίτηση, σύμφωνα   με τον Οργανισμό των Κέντρων Εκπαιδεύσεως  Ναυτικού.   Οι  οποτυχόντες   κατά  την  πρώτη φοίτησή τους στο Γενικό Σχολείο Διευθυντών Επιστασιών   Πλοίων μάχιμοι, μηχανικοί και οικονομικά Ανθυποπλοίαρχοι  επαναφοιτούν   με  την  επόμενη  σειρά,  τοποθετούμενοι  στο  ενδιάμεσο  διάστημα στα   πολεμικά πλοία για πρακτική  εκπαίδευση.  Οι  αποφοιτούντες  επιτυχώς,   κατά την επαναφοίτηση τους, τάσσονται στο αριστερό της τάξεως τους, με   τη  μεταξύ  τους  αρχαιότητα.   Οι  οριστικώς  αποτυγχάνοντες κατά την   επαναφοίτηση τους Ανθυποπλοίαρχοι τοποθετούνται σε Υπηρεσίες Ξηράς και   αποστρατεύονται με το βαθμό αυτόν, όπως προβλέπεται από  το  άρθρο  41   του ν. δ. 178/1969.”

7.   Στην  παράγραφο  3  του  άρθρου  5  του  ν.  δ.  178/1969   προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:       “Επίσης  κατ`  εξαίρεση  για τους από τη Σχολή Ικάρων προερχόμενους   ιπταμένους αξιωματικούς της ίδιας τάξεως, η οριστική σειρά αρχαιότητάς   τους καθορίζεται με βάση το άθροισμα της  βαθμολογίας  τους  κατά  την   εξοδό  τους  από  τη σχολή, υπολογιζόμενης στο τριπλάσιο και του μέσου   όρου βαθμολογίας τους  στα  στάδια  πτητικής  εκπαιδεύσεως,  που  τους   παρασχέθηκε μετά την αποφοιτησή τους από τη σχολή. Στην περίπτωση κατά   την  οποία  ο  παραπάνω οξιωματικός κρίνεται ακατάλληλος για ιπτάμενος   και μετατάσσεται σε ειδικότητα εδάφους, σύμφωνα με τις  διατάξεις  του   άρθρου  11  του  ν.   1848/1989,  εντάσσεται  στην  επετηρίδα της νέας   ειδικότητας που πήρε  μεταξύ  των  ομοιοβάθμων  του,  ανόλογα  με  την   ημερομηνία  κτήσεως του βαθμού του Ανθυποσμηναγού και εάν η ημερομηνία   αυτή συμπίπτει, ανάλογα με τη βαθμολογία αποφοιτήσεώς του από τη σχολή   η κατά το προηγούμενο εδάφιο ρύθμιση της αρχαιότητας θα έχει  εφαρμογή   για  τους  εξερχόμενους  της  Σχολής  Ικάρων  οξιωματικούς από το έτος   1994.”

8.  Οι  παράγραφοι  8  και 9 του άρθρου 15 του ν.δ.  178/1969, όπως   αντικαταστάθηκαν με τις παραγράφους 1 και 2 αντίστοιχα  του  άρθρου  6   του ν. 1107/1980 αντικαθίστανται ως ακολούθως:       “8.     Μάχιμοι,    μηχανικοί    και    οικονομικοί    Σημαιοφόροι,   Ανθυποπλοίαρχοι και Υποπλοίαρχοι, για να προαχθούν στον ανώτερο βαθμό,   πρέπει  να  έχουν  αποφοιτήσει  από  τα  Σχολεία   Βοηθών   Διευθυντών   Επιστασίων,  Διευθυντών  Επιστασιών  και Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού   αντίστοιχα.       9.  Οι Υποπλοίαρχοι του Υγειονομικού, για να προαχθούν στον ανώτερο   βαθμό, πρέπει να έχουν αποκτήσει πτυχίο εξειδικεύσεως.”

9.  Μέχρι  την  έναρξη  λειτουργίας  των Σχολείων Βοηθών Διευθυντών   Επιστασιών, Διευθυντών Επιστασιών, Επιτελών Αξιωματικών  Ναυτικού  και   Ναυτικής  Σχολής  Πολέμου  εξακολουθούν  να  έχουν  ισχύ  οι  σχετικές   διατάξεις του ν. δ. 178/1969, άπως αυτές ισχύουν σήμερα.

10.  Η  παράγραφος  2  του  άρθρου  17  του  ν.δ.   178/1969,  όπως   αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. δ. 448/1970 (ΦΕΚ 47   Α`), αντικαθίσταται ως ακολούθως:       “2.   Εκθέσεις ικανότητος συντάσσονται για όλους τους αξιωματικούς,   εξαιρέσει των Αρχηγών, από τους προισταμένους τους  αξιωματικούς,  που   έχουν  το προς τούτο δικαίωμα, οι οποίοι καλούνται αξιολογούντες”. Επί   των εκθέσεων ικανότητος γνωματεύει, εφόσον υπάρχει, ο προιστάμενος του   αξιολογούντος  οξιωματικός,  ο  οποίος  καλείται  “γνωματεύων”.   Κάθε   γενική  ή  ειδική  διάταξη,  που  αναφέρεται  σε  θέματα  αξιολογήσεως   αξιωματικών από άλλα πρόσωπα,  εκτός  από  αυτά  που  αναφέροντοι  στο   προηγούμενο εδάφιο, καταργείται.”

11.  Το εδάφιο β` της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του ν.δ. 178/1969,   όπως ισχύει σήμερα αντικαθίσταται ως ακολούθως:       “β. Ευδόκιμη αποφοίτηση από  τις  Σχολές  Πολέμου  των  αντιστοίχων   Κλάδων   ή  αντιστοίχων  ισοτίμων  σχολών  εξωτερικού,  της  ισοτιμίας   καθοριζομένης με απόφαση των κατά Κλάδον Ανωτάτων Συμβουλίων”.

12.  Η  εφαρμογή  της διατάξεως της προηγουμένης παραγράφου αρχίζει   από τις τακτικές κρίσεις του έτους 1996.

13.  Τα  όρια ηλικίας για τη χωρίς κρίση αποστρατεία των αξιωματικών   Υγειονομικού   Ιατρών   στους   βαθμούς    Υποστρατήγου,    Ταξιάρχου,   Συνταγματάρχου  και  αντιστοίχων,  όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 49   παρ. 2 του ν. δ. 178/1969, αυξάνονται κατά τρια (3) έτη.

Άρθρο 11

1.Η  διάταξη  της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 3 του α. ν.  528/  1945 (ΦΕΚ 218 Α`) καταργείται.

2. Σε  περίπτωση  γενικής επιστρατεύσεως, που διαρκεί περισσότερο   από ένα (1) έτος, προκειμένου περί στρατιωτικών  εγκλημάτων,  δύνανται   να επιβάλονται οι προβλεπόμενες για καιρό ειρήνης ποινές.

Άρθρο 12

1.   Στις  προστατευτικές  διατάξεις  των  εδαφίων  α)  και  δ)  της   παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 1648/1986 (ΦΕΚ 147 Α`) υπάγονται και:

α) `Οσοι έλαβαν  μέρος  στα  πολεμικά  γεγονότα  της  Τυλληρίας  –   Λευκωσίας  Κύπρου  το  1964 και Κοφίνου – Αγ. Θεοδώρων Κύπρου το 1967,   εφόσον κατέστησαν ανάπηροι ή κατέστησαν ανίκανοι από τις κακουχίες της   στρατεύσεως ή τραυματίστηκαν, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της υπηρεσίας   τους και

β) Τα  τέκνα  ή  η  σύζυγος  ή  η  χήρα  μητέρα  προσώπων,  που   εφονεύθησαν   ή   εξαφανίστηκαν  στα  πολεμικά  γεγονότα  Τυλληρίας  –   Λευκωσίας Κύπρου το 1964 και Κοφίνου – Αγ. Θεοδώρων Κύπρου το 1967.

2.  Η παράγραφος 2 του άρθρου 19 του ν.  1911/1990 αντικαθίσταται   ως ακολούθως:           “2.  Της  κατά  την  προηγούμενη  παράγραφο προστασίας εφόσον δεν   υπάρχουν πρόσωπα προστατευόμενα κατ` εφαρμογή αυτής  απολαμβάνουν  και   ένας  αδελφός  ή  μία  αδελφή  των αποβιωσάντων.  Της ίδιας προστασίας   απολαμβάνουν και όσοι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους  ως  οπλίτες   γενικώς   ή   έφεδροι   αξιωματικοί   καθίστανται   ανάπηροι  συνεπεία   τραυματισμού ή ασθενείας σε ποσοστό άνω του 67 %,  κατά  την  εκτέλεση   διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. ”

3.  Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του ν. 1947/   1991 (ΦΕΚ 70 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως.:     ”  Στην περίπτωση που κατά τα ανωτέρω αποβιώσαντες δεν έχουν σύζυγο ή   τέκνα το δικαίωμα διορισμού παρέχεται κατά προτεραιότητα σε  έναν  από   τους γονείς ή μια αδελφή ή έναν αδελφό του αποβιώσαντος.”

Άρθρο 13

1.   Η  παράγραφος 1 του άρθρου 8 του ν. 324/1976 (ΦΕΚ 127 Α`) και η   παράγραφος 2 του ιδίου  άρθρου  του  νόμου  αυτού,  όπως  η  τελευταία   αντικαταστάθηκε  με  το  άρθρο  3  του  ν.   1680/1987  (ΦΕΚ  7  Α`  )   αντικαθίστανται ως ακολούθως:

“1.  Οι  κρινόμενοι  οριστικά  ως  πτητικά  ανεπαρκείς για λόγους   ανεξάρτητους της θελήσεώς τους και κατόπιν γνωματεύσεως της κατά νόμον   αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής ή του  Συμβουλίου  κρίσεως  ικανότητας   της Σχολής Αεροπορίας Στρατού:

α.   Απολύονται  οριστικά  όσοι  από  αυτούς έχουν ουμπληρώσει το   χρόνο  της  κανονικής  τους  θητείας  και  διανύουν  την  Α`   περίοδο   (δοκιμαστική).

β.   Τοποθετούνται   σε  Μονάδες  του  όπλου  ή  σώματος  απ`  όπου   προέρχονται όσοι  απ`  αυτούς  δεν  έχουν  συμπληρώσει  το  χρόνο  της   κανονικής  τους  θητείας,  όπου υπηρετούν το υπόλοιπο της θητείας τους   και κατόπιν απολύονται.

2.  Οι  κρινόμενοι  οριστικά  ως πτητικά ονεπαρκείς για λόγους   ανεξάρτητους της θελήσεώς τους και κατόπιν γνωματεύσεως της κατά νόμον   αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής ή του  Συμβουλίου  κρίσεως  Ικανότητας   της  Σχολής  Αεροπορίας Στρατού και διανύοντες τη Β` Περίοδο (τελική),   παραπέμπονται εκ νέου στην αρμόδια Υγειονομική  Επιτροπή  του  Στρατού   και  εφόοον  κρίνονται  κατάλληλοι  από  πλευράς  υγείας  για υπηρεσία   εδάφους τίθενται με απόφαση του Υπουργού  Εθνικής  `Αμυνας  σε  θέσεις   εδάφους  στις Μονάδες Αεροπορίας Στρατού ή σε άλλες θέσεις του όπλου ή   σώματος  απ`  όπου  προέρχονται,  αναλόγως  των  εκάστοτε  υφιστάμενων   αναγκών,  μέχρι  να συμπληρώοουν τη 18ετή πραγματική υπηρεσία, για την   οποία  έχουν  επιλεγεί  ως  αξιωματικοί  Αεροπορίας  Στρατού   ειδικής   μονιμότητος,  πέραν της θητείας τους ως στρατεύσιμοι. `Οσοι από αυτούς   δεν συμπληρώνουν πλήρη συντάξιμη υπηρεσία, δύνανται, εφόσον επιθυμούν,   να παραμείνουν  στο  Στρατό  μέχρι  να  συμπληρώσουν  πλήρη  συντάξιμη   υπηρεσία,  εκτός  αν  καταληφθούν από το όριο ηλικίας του βαθμού τους,   οπότε αποστρατεύονται.  Οι πιο πάνω τίθενται σε θέσεις εδάφους  με  το   βαθμό  που  φέρουν  και  εξελίσσονται  μέχρι  το  βαθμό  του  Λοχαγού,   παραμένοντες στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού έξι (6) έτη,  του  Υπολοχαγού   έξι  (6)  έτη  και  του Λοχαγού μέχρι να αποστρατευθούν.  Ενα (1) μήνα   πριν αποστρατευθούν προάγονται στον επόμενο βαθμό. Ο χρόνος που  έχουν   διανύσει  σαν  αξιωματικοί Αεροπορίας Στρατού ειδικής μονιμότητος στον   κατεχόμενο βαθμό δεν προσμετράται για την προαγωγή στον επόμενο.      2. Οι κατά την προηγούμενη παράγραφο τροποποιήσεις ισχύουν μόνο  για   τους  αξιωματικούς  ειδικής  μονιμότητος  της  Αεροπορίας  Στρατού του   Στρατού Ξηράς.

Άρθρο 14
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του α.ν. 271/1968 (ΦΕΚ 21 Α`) προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: “Προκειμένου για τους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων η αποζημίωση εξωτερικού καταβάλλεται από άλλη πηγή, η κατά τα ανωτέρω αποζημίωση προσαυξάνεται μέχρι και 50%, ανάλογα με τις ειδικές ουνθήκες διαβιώσεως, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής `Αμυνας και Οικονομικών.”

Άρθρο 15

1.  Η παράγραφος 3 του άρθρου 23 του α. ν. 833/1937 (ΦΕΚ 351 Α`), η   οποία προσετέθη με το άρθρο 2 του  ν.δ.   483/1970  (ΦΕΚ  72  Α`)  και   αντικαταστάθηκε  με  το  άρθρο  1  του  ν.  δ.  1306/1972 (ΦΕΚ 221 Α`)   αντικαθίσταται ως ακολούθως:       “3.  Η  διάρκεια  της  εθελοντικής  ανακατατάξεως  είτε εφάπαξ είτε   τμηματικώς, όπως καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής  `Αμυνας,   δεν  μπορεί  να είναι συνολικά μεγαλύτερη των τριών (3) ετών, μετά την   εκπνοή της οποίας οι  ανακαταγέντες  απολύονται  από  τις  τάξεις  του   Στρατού, χωρίς άλλη διαδικασία.”

2.   Οι  παράγραφοι  5  και  6 του άρθρου 23 του α. ν. 833/1937, οι   οποίες προσετέθησαν με το άρθρο 2 του ν. δ 1306/1972,  αντικαθίστανται   ως ακολούθως:

“5.  Οι έφεδροι εξ εφεδρείας και εξ  απονομής  έφεδροι  αξιωματικοί   κατά   το  χρόνο  της  ενεργού  υπηρεσίας  τους  τυγχάνουν  των  αυτών   δικαιωμάτων από απόψεως  υγειονομικής  περιθάλψεως  με  τους  μόνιμους   αξιωματικούς.       6.   Οι  έφεδροι αξιωματικοί, που έχουν ανακαταταγεί σύμφωνα με τις   διατάξεις του α. ν. 833/1937, άπως τροποποιήθηκε  με  το  ν.δ.   1306/   1972, διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος.”

3.  Η παράγραφος 1 του άρθρου 47 του α. ν. 833/1937 αντικαθίσταται   ως ακολούθως:

“Οι έφεδροι αξιωματικοί παντός βοθμού, εφόσον  μετά  την  εκπλήρωση   της θητείας τους καλούνται στην ενεργό υπηρεσία του στρατού, λαμβάνουν   τις  προβλεπόμενες  από  τον ειδικό νόμο περί μισθολογίου αποδοχές του   βαθμού τους, υποκείμενες σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις.”

4. Το εδάφιο β` της παραγράφου 2 του άρθρου 47 του α. ν. 833/1937,   η οποία προσετέθη με το άρθρο 4 του ν. δ. 306/1972, αντικαθίσταται  ως   ακολούθως:     ”  β.  Οι εξερχόμενοι του στρατεύματος έφεδροι αξιωματικοί μετά τριετή   συνεχή υπηρεσία ανακατατάξεως λαμβάνουν ως αποζημίωση ένα (1 )  βασικό   μισθό Ανθυπολοχαγού για κάθε έτος ανακατατάξεως. ”

5.  Στο  τέλος  της  παραγράφου  1  του  άρθρου 53 του α ν. 833/1937   προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:    ”  Το  αυτό  ισχύει  και  σε  περίοδο  ειρήνης  κατόπιν  αιτήσεως  των   ενδιαφερομένων “.

Άρθρο 16
Η παράγραφος 10 του άρθρου  5  του  ν.   660/1977  (ΦΕΚ  218  Α`  )   αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“10.  Οι θέσεις στις Ελληνικές Πρεσβείες των Ακολούθων Αμύνης, των   Στρατιωτικών,   Ναυτικών   και   Αεροπορικών   Ακολούθων,  των  Βοηθών   Ακολούθων, καθώς και  οι  λοιπές  θέσεις  στρατιωτικού  και  πολιτικού   προσωπικού  του Υπουργείου Εθνικής `Αμυνας στο εξωτερικό, καθορίζονται   με κοινές αποφάσεις  των  Υπουργών  Εθνικής  `Αμυνας,  Εξωτερικών  και   Οικονομικών,  που  εκδίδονται  με  πρόταση  του  Αρχηγού  του  Γενικού   Επιτελείου Εθνικής `Αμυνας και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου   Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.”

Άρθρο 17
Στο άρθρο 1 του ν. 988/1979 (ΦΕΚ 258 Α` ) προστίθενται παράγραφοι 4   και 5 ως ακολούθως:

“4.   Πλωτάρχες  του  Πολεμικού  Ναυτικού, που δεν έχουν περαιτέρω   βαθμολογική εξέλιξη και συμπληρώνουν το συνολικό χρόνο αξιωματικού (20   έτη) της υποπαραγράφου 1δ του άρθρου 1 του  ν.  988/1979,  στον  οποίο   υπολογίζεται   ο   χρόνος   ανθυπασπιστού   και   υπαξιωματικού,   που   αναγνωρίζεται ως χρόνος αξιωματικού, σύμφωνα με την  παράγραφο  7  του   άρθρου   9  του  ν.  δ.  178/1969,  όπως  τροποποιήθηκε,  συμπληρώθηκε   μεταγενέστερα  και  ισχύει  σήμερα,  λαμβάνουν  μισθολογική   προαγωγή   Πλοιάρχου.  Οι  ανωτέρω  αποστρατευόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις των   άρθρων 33 και 36 του ν. δ.  178/1969 και του άρθρου 1 του ν.  482/1976   δεν δικαιούνται βαθμολογική προαγωγή στο βαθμό του Πλοιάρχου.

5.  Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να επεκταθεί και   στους αξιωματικούς των αντίστοιχων βαθμών και  των  άλλων  Κλάδων  των   Ενόπλων  Δυνάμεων με προεδρικό διάταγμα, που θα εκδοθεί με πρόταση του   Υπουργού Εθνικής `Αμυνας μετά από εισήγηση του Σ Α Γ.Ε..”

Σημ.: όπως οι παρ.4 και 5 καταργήθηκαν με την παρ.19 άρθρ.25 Ν.2439/1996

Άρθρο 18
Το  εδάφιο  α`  της  παραγράφου  4  του  άρθρου 16 του ν.  1911/1990   αντικαθίσταται ως ακολούθως:       “Με  προεδρικό  διάταγμα,  που  θα  εκδοθεί  κατόπιν  προτάσεως του   Υπουργού  Εθνικής  `Αμυνας  είναι  δυνατή   η   καθιέρωση   κατηγοριών   διαμνημονεύσεων,  οι  οποίες μπορούν να απονέμονται με απόφαση Υ.ΕΘ.Α.   σε  `Ελληνες  και  αλλοδαπούς  στρατιωτικούς  και  ιδιώτες,  μετά  από   εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε..”

Άρθρο 19
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.7 άρθρ.18        Ν.2992/2002,ΦΕΚ Α 54/20.3.2002.Ισχύς από 1.1.2002.

1. Απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. εισαγωγής ή επανεισαγωγής:

α. Τα κύρια υλικά που προορίζονται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

β. Το στρατιωτικό υλικό που εισάγεται από 17.6.1990 και εντεύθεν μέσα στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος πιστώσεων FOREIGN ΜILIΤΑRΥ SALES (F.M.S.) ή Διεθνών ή Διακρατικών Συμφωνιών.

γ. Στρατιωτικό υλικό στα πλαίσια του Οργανισμού ΝΑΤΟ MAINTENANCE SUPPLΥ AGENCY (NAMSA).

2. Τυχόν καταβληθέντα ποσά δεν επιστρέφονται”

Άρθρο 20

1.  Η  περ(πτωση α` της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν.  1763/1988   (ΦΕΚ 57 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:       “α. Των στρατευσιμων που εγγράφονται προς  φοίτηοη  σε  σχολές  της   τριτοβάθμιας  εκπαιδεύσεως  ή σε ανώτερες σχολές του εοωτερικού, καθώς   και σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές του εξωτερικού που ειναι κρατικές  ή   αναγνωρισμένες  από  τις αρμάδιες υπηρεσιες του κράτους στο οποίο λει-   τουργούν καί χρησιμόποιούν κατά τη διδασκαλία διεθνώς γνωστή γλώσαα`.

2.  Η  παράγραφος  2 του άρθρου 7 του ν. 1763/1988 αντικαθίσταται ως   εξής:      “2. Η αναβολή κατάταξης λόγω σπουδών:       α.  Διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του  έτους  κατά  το  οποίο  ο   στρατεύσιμος  συμπληρώνει  το  εικοστό  πέμπτο έτος της ηλικίας του αν   φοιτά σε τεχνολογικό εκπαιδευτικό `Ιδρυμα ή σε ανώτερη  σχολή  και  το   εικοστό έβδομο αν φοιτά σε πανεπιστήμιο ή πολυτεχνείο του εσωτερικού ή   σε  ανώτατη  σχολή  του  εξωτερικού  και  χορηγείται εφόσον η ελάχιστη   προβλεπόμενη διάρκεια φοιτήσεως στην οικεία σχολή δεν υπερβαίνει  αυτά   τα όρια ηλικίας.       β.  Διατηρείται ισχυρή  ή  παρατείνεται  ή  μειώνεται  ανάλογα,  σε   περίπτωση  που  πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών του ο στρατεύσιμος   μετεγγράφεται ή εγγράφεται από την αρχή σε άλλο τμήμα ή άλλη σχολή της   περιπτώσεως α` της παραγρ. 1 του άρθρου αυτού.      γ. Εφόσον δεν έχει λήξει διακόπτεται:      (1)  Με  αίτηση  του  δικαιούχου  ή με την απώλεια της ιδιότητας του   σπουδαστή, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την οικεία σχολή.       (2)  Αν  επί  ένα  ημερολογιακό έτος ο στρατεύσιμος δεν συμμετάσχει   επιτυχώς  σε  ένα  (1)  τουλάχιστον  μάθημα  τμηματικής  ή   πτυχιακής   εξετάσεως  ή  σε  εργαστηριακή  ή  πρακτική  άσκηση ή δεν ασχοληθεί με   πτυχιακή εργασία.      (3)  Την  31η  Δεκεμβρίου  του επόμενου έτους από την ολοκλήρωση των   σπουδών.”

3.  Οι  σπουδαστές  που μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του   νόμου αυτού, ζήτησαν ή τους χορηγήθηκε αναβολή κατάταξης με  βάση  τις   διατάξεις  που αντικαθίστανται με την προηγούμενη παράγραφο, διέπονται   από τις ίδιες διατάξεις μέχρι τη λήξη ή τη διακοπή της αναβολής  εκτός   αν  ζτήσουν  με  αιτησή  τους  την  υπαγωγή  τους  στις  διατάξεις της   προηγούμενης παραγράφου.

4.  Στην  παράγραφο  5  του  άρθρου 7 του ν.  1763/1988 προστίθεται   δεύτερο εδάφιο ως εξής:       “Με  όμοια  απόφαση μπορεί να απαγορεύεται η χορήγηοη αναβολής λόγω   σπουδών για ορισμένες σχολές του εξωτερικού.”

5.  Οι  περιπτώσεις ε` και στ` της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.   1763/1988 αντικαθίστανται ως εξής:       “ε.  `Οσοι πτυχιούχοι σχολής της περιπτωσης α` της παραγράφου 1 του   άρθρου 7 του νόμου αυτού εγγράφονται για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου   σπουδών ή ιατρικής ειδικότητας σε  εκπαιδευτικό  ίδρυμα  ή  κλινική  ή   επιστημονικό εργαστήριο σχολής ισότιμης ή ανώτερης αυτής από την οποία   αποφοίτησαν.       στ.   Οι  σπουδαστές  Ινστιτούτου Επαγγελματικής Καταρτίσεως του ν.   2009/1992 ή σχολής της δευτεροβάθμιας  εκπαιδεύσεως  ή  αναγνωρισμένου   ωδείου,  οι  μαθητές  λυκείου,  οι  απόφοιτοι λυκείου που πρόκειται να   συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία εισαγωγής ή εγγραφής  σε  σχολή   της  τριτοβάθμιας  εκπαιδεύσεως  του εσωτερικού ή σε ανώτερη ή ανώτατη   σχολή του  εξωτερικού,  καθώς  και  οι  σπουδαστές  προπαρασκευαστικού   τμήματος  σχολής  του  εξωτερικού,  εφόσον  η  φοίτηση  σε  αυτό είναι   υποχρεωτική για την εγγραφή σε ανώτατη σχολή και εφόσον διδάσκονται σε   αυτό και άλλα μαθήματα πλην ξένης γλώσσας. ”

6.  Στην  παράγραφο  1  του άρθρου 8 του ν.  1763/1988 προστίθενται   περιπτώσεις θ` και ι` ως εξής:       “θ. `Οσοι στρατεύσιμοι της κλάσεως 1995 και νεότερων  υπηρετούν  σε   πλοία  άνω  των  1000 κ. ο. χ. με ελληνική ή ξένη σημαια, συμβεβλημένα   όμως ασφαλιστικά με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.       ι.    `Οσοι   στρατεύσιμοι  κάτοχοι  μεταπτυχιακού  τίτλου  σπουδών   ευρίσκονται στο εξωτερικό και διαπρέπουν σε επιστημονικές  εργασίες  ή   έρευνες ή προσφέρουν εθνικές υπηρεσίες υψίστης σπουδαιότητας”.

7.    Οι   παράγραφοι  3  και  4  του  άρθρου  8  του  ν.1763/1988   αντικαθίστανται ως εξής:

“3.   Η  εξαίρεση  από  τις  προσκλήσεις  για  κατάταξη  αυτών  που   συνεχίζουν  τις  σπουδές  τους  για  την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου   σπουδών ή ιατρικής ειδικότητας:

α. Διαρκεί όταν πρόκειται για πτυχιούχους ιατρικών σχολών μέχρι την   31η  Δεκεμβρίου  του  έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το 30ο έτος της   ηλικίας τους και για τους πτυχιούχους των λοιπών σχολών μέχρι την  31η   Δεκεμβρίου  του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το εικοστό ένατο έτος   της ηλικίας τους.

β.  Χορηγείται  εφόσον η ελάχιστη προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών   για την απόκτηση  μεταπτυχιακού  τίτλου  ή  ιατρικής  ειδικότητας  δεν   υπερβαίνει  το  παραπάνω  όριο ηλικίας και εφόσον η εγγραφή στο οικείο   εκπαιδευτικό   (ίδρυμα,    κλινική    ή    επιστημονικό    εργαστήριο,   πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία κατά την οποία ο στρατεύσιμος   υποχρεούται να καταταγεί στις `Ενοπλες Δυνάμεις λόγω λήξεως ή διακοπής   της νόμιμης παραμονής του έξω από αυτές.

γ.  Διακόπτεται είτε με αίτηση του δικαιούχου, είτε με την απόκτηση   μεταπτυχιακού τίτλου  σπουδών  ή  ιατρικής  ειδικότητας,  είτε  με  τη   διαγραφή   από  το  οικείο  εκπαιδευτικό  ίδρυμα,  την  κλινική  ή  το   επιστημονικό εργαστήριο, για οποιονδήποτε λόγο.        4.   Η  εξαίρεση της περιπτώσεως στ` της παραγράφου 1 του παρόντος   άρθρου:       α. Διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του  έτους,  κατά  το  οποίο  ο   στρατεύσιμος  συμπληρώνει  το εικοστό τέταρτο έτος της ηλικίας του, αν   πρόκειται για σπουδαστή Ινστιτούτου Επαγγελματικής Καταρτίσεως και  το   εικοστό πρώτο για τις λοιπές περιπτώσεις.       β.  Χορηγείται  προκειμένου μεν περί σπουδαστών ή μαθητών, εφόσον η   διάρκεια  της  εναπομένουσας  φοίτησης  για  την  απόκτηση  του   κατά   περίπτωση διπλώματος, απολυτηρίου ή πτυχίου δεν υπερβαίνει τα παραπάνω   όρια  ηλικίας,  προκειμένου  δε περί υποψηφίων σχολής της τριτοβάθμιας   εκπαίδευσης  εφόσον  κατά  τη  διάρκεια  της  εξαίρεσης  πρόκειται  να   διενεργηθούν γενικές εισαγωγικές εξετάσεις.       γ.   Διακόπτεται  είτε  με  αίτηση  του  δικαιούχου,  είτε  με  την   ολοκλήρωση  των  σπουδών  είτε  με  την απώλεια της σπουδαστικής ή της   μαθητικής ιδιότητας, είτε με την απώλεια  και  δεύτερου  εξαμήνου  για   τους μαθητές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Καταρτίσεως.

8.    `Οσοι   στρατεύσιμοι   της   κλάσεως  1994  και  προηγουμένων   (γεννηθέντες τα έτη 1973 και προηγούμενα) έχουν μέχρι  την  ημερομηνία   ενάρξεως  της  ισχύος  του  νόμου  αυτού  εξαιρεθεί  ή  αποκτήσει  τις   προυποθέσεις για  εξαίρεση  από  τις  προσκλήσεις  για  κατάταξη  στις   `Ενοπλες  Δυνάμεις σύμφωνα με τις διατάξεις που αντικαθίστανται με την   προηγούμενη παράγραφο,  διέπονται  από  τις  διατάξεις  εκείνες.  Στις   διατάξεις  της  παραγράφου  3  του  άρθρου  8  του ν.  1763/1988, όπως   αντικαθίστανται με  την  προηγούμενη  παράγραφο,  υπάγονται  εφ`  όσον   πληρούν  τις  λοιπές προυποθέσεις, όλοι όσοι πραγματοποίηοαν μέχρι την   ημερομηνία ενάρξεως της ισχύος του παρόντος νόμου εγγραφή για απόκτηση   μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή ιατρικής ειδικότητας ή άρχισαν εκπόνηοη   διδακτορικής διατριβής, πλην των λιποτακτών.

9.  Στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 του ν. 1763/1988 προστίθενται δύο   εδάφια ως εξής:       “Η εξαίρεση από τις προσκλήσεις γιο κατάταξη  των  υπηρετούντων  σε   πλοία άνω των 1000 κ.ο.χ. με ελληνική ή ξένη σημαία, συμβεβλημένα όμως   ασφαλιστικά  με  το  Ναυτικό  Απομαχικό  Ταμείο,  διαρκεί  δύο έτη και   διακόπτεται είτε με  αίτηση  του  δικαιούχου  είτε  με  τη  συμπλήρωση   οκτάμηνης    συνεχούς    ή    δωδεκάμηνης   συνολικής   διακοπής   της   ναυτολογήσεως”.       “Η εξαίρεση των αναφερομένων στη περ(πτωση ι` της παραγράφου 1  του   παρόντος  άρθρου δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου του έτους   κατά το οποίο ο στρατεύσιμος συμπληρώνει το 32ο έτος της ηλικίας  του.    Για τη χορήγηση ή μη της εξαίρεσης και για τη διάρκειά της αποφασίζει,   κατά  περίπτωση,  ο  Υπουργός  Εθνικής `Αμυνας, ύστερα από πρόταση του   Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του οικείου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων   και προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κλάδου.”

10. Η παράγραφος 6 του άρθρου 8 του ν.  1763/1988 αντικαθίσταται ως   εξής:

“6.  Οι οπλίτες που εισάγονται σε σχολή του εσωτερικού για την οποία   παρέχεται  αναβολή  κατάταξης,  καθώς  και οι οπλίτες που εισάγονται ή   έχουν εισαχθεί  κατά  το  σπουδαστικό  έτος  1992-1993  σε  Ινστιτούτο   Επαγγελματικής  Καταρτίσεως  έχουν  δικαίωμα να ζητήσουν την προσωρινή   απόλυσή τους και την εξαιρεσή τους από τις προσκλήσεις  για  κατάταξη.   Για τη χορήγηση τη διάρκεια και τη διακοπή της εξαιρέσεως εφαρμόζονται   για  τους σπουδαστές σχολών του εσωτερικού οι διατάξεις της παραγράφου   2 του άρθρου 7 του νόμου αυτού και  για  τους  σπουδαστές  Ινστιτούτων   Επαγγελματικής  Καταρτίσεως  οι  διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου   αυτού”.

11.  Η  υποπερίπτωση  (6)  της  περίπτωσης  β` της παραγράφου 1 του   άρθρου 9 του ν. 1763/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

“(6)  Ο  μόνος ή ο μεγαλύτερος γιός του οποίου ο πατέρας ή η μητέρα   είναι πάνω από εβδομήντα ετών ή είναι  ανίκανος  για  εργασία  ή  έχει   πεθάνει  ή  διατελεί  σε  χηρεία,  εφόσον ο γονέας αυτός δεν έχει άλλο   ικανό για εργασία ενήλικο τέκνο.”

12. Η περιπτωση β` της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του ν. 1763/1988   αντικαθίσταται ως εξής:

“β.  Σπουδαστών  που  έχουν  αναβολή  κατατάξεως ή εξαίρεση από τις   προσκλήσεις για κατάταξη για κύριες ή μεταπτυχιακές σπουδές”.

13. Στο άρθρο 12 του ν. 1763/1988 προστίθενται παράγραφοι 8  και   9 ως εξής:

“8.   `Οσοι  οπλίτες  της  κλάσεως  1995 και νεότερων είναι κάτοχοι   ναυτικού φυλλαδίου και έχουν διετή τουλάχιστον υπηρεσία σε  πλοία  άνω   των  1000  κ.ο.χ.   με  ελληνική  ή  ξένη  σημαία,  συμβεβλημένα  όμως   ασφαλιστικά με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, δικαιούνται να  απολύονται   προσωρινά  από  τις  τάξεις  των  Ενόπλων  Δυνάμεων μετά την εκπλήρωση   δωδεκάμηνης πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και της τυχόν πρόσθετης   υπηρεσίας. Οι προσωρινά απολυόμενοι εξαιρούνται  από  τις  προσκλήσεις   για  κατάταξη  στις `Ενοπλες Δυνάμεις επί πενταετία από την ημερομηνία   απολύσεως. Η προσωρινή απόλυση μετατρέπεται σε οριστική εφόσον κατά τη   διάρκεια της πενταετούς εξαιρέσεως οι προσωρινά απολυθέντες αποκτήσουν   πραγματική θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον τριών (3) ετών σε  πλοία  άνω   των   1000  κ.ο.χ.  με  ελληνική  ή  ξένη  σημαία,  συμβεβλημένα  όμως   ασφαλιστικά με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

9. Σε περίοδο γενικής επιστρατεύσεως ή πολέμου μπορεί,  με  απόφαση   του  Υπουργού  Εθνικής  `Αμυνας,  που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του   Αρχηγού  Γ.Ε.ΕΘ.Α.   και   δεν   δημοσιεύεται   στην   Εφημερίδα   της   Κυβερνήσεως,  να αναστέλλεται η προσωρινή απόλυση και να διακόπτεται η   εξαίρεση  της  προηγούμενης  παραγράφου.   Με   όμοια   απόφαση,   που   δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η διαδικασία   και  τα  απαιτούμενα  δικαιολογητικά για την προσωρινή απόλυση και την   εξαίρεση των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο, καθώς και για τη   μετατροπή της προσωρινής απολύσεως σε οριστική.

14. Δόκιμοι έφεδροι ή επίκουροι αξιωματικοί,  οι  οποίοι  έως  την   έναρξη  της  ισχύος  του  νόμου αυτού έχουν απολυθεί προσωρινά από τις   `Ενοπλες   Δυνάμεις   με   τη   συμπλήρωση   δωδεκάμηνης   πραγματικής   στρατιωτικής  υπηρεσίας  ως κατ` επάγγελμα ναυτικοί και οι οποίοι κατά   τη  διάρκεια  της  παραμονής  τους  έξω  από  αυτές  απέκτησαν  λόγους   μεταφοράς  στους  υπόχρεους  μειωμένης  θητείας,  δεν  υποχρεούνται σε   επανακατάταξη και εγγράφονται στην εφεδρεία.

15. Στο άρθρο 16 του ν. 1763/1988 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:       “4.  Οι έφεδροι που αρνούνται να παραλάβουν οποιοδήποτε στρατιωτικό   έγγραφο  διώκονται  κατά  τις  διατάξεις  του  άρθρου 458 του Ποινικού   Κώδικα”.

16. Στο άρθρο 29 του ν. 1763/1988 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:       “4.  Λόγοι ανώτερης βίας ή ανυπέρβλητων κωλυμάτων, που προβάλλονται   από στρατευσίμους, εφέδρους ή δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς, οπλίτες,   εφέδρους  οπλίτες,  ή  οπλίτες  από την εφεδρεία, για τη μη τήρηση των   υποχρεώσεων που τίθενται απά τη στρατολογική νομοθεσία, εκτιμώνται από   τον Υπουργό Εθνικής `Αμυνας.  Με απόφαοη του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας,   που  εκδίδεται  ύστερα  από  πρόταση  του   Αρχηγού   Γ.Ε.ΕΘ.Α.    και   δημοσιεύεται   στην   Εφημερίδα   της   Κυβερνήσεως,  καθορίζονται  τα   απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες υποβολής τους, καθώς  και   κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής”.

17.  `Οσοι διακόπτουν τη μόνιμη  διαμονή  τους  σε  χώρα  του  τέως   Ανατολικού  Συνασπισμού  ή  στην  Τουρκία  και  έρχονται  στην  Ελλάδα   απευθείας ή μέσω τρίτων  χωρών,  δικαιούνται  να  εξαιρεθούν  από  τις   προσκλήσεις  για κατάταξη στις `Ενοπλες Δυνάμεις για πέντε έτη από την   ημερομηνία αφίξεώς τους.  `Οσοι έχουν  αφιχθεί  μέχρι  την  ημερομηνία   ενάρξεως  της ισχύος του νόμου αυτού δικαιούνται να εξαιρεθούν από τις   προσκλήσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997 και εφόσον υπηρετούν να απολυθούν   προσωρινά.  `Οσοι διατέλεσαν ή διατελούν σε ανυποταξία εξαιρούνται και   από την πρόσκληση για την οποία κηρύχθηκαν ανυπότακτοι.  Το  αξιόποινο   της   ανυποταξίας  εξαλείφεται  με  παραγραφή  και  αίρονται  όλες  οι   συνέπειες αυτής.     Οσοι από τους παραπάνω ανήκουν στις κλάσεις 1966- 1986 (γεννηθέντες   κατά  τα  έτη  1945  έως  και  1965)  δικαιούνται  να  εξαγοράσουν τις   στρατιωτικές υποχρεώσεις  τους  εντός  του  χρονικού  διαστήματος  της   εξαιρέσεως.  Με  απόφαση  του  Υπουργού Εθνικής `Αμυνας, που εκδίδεται   ύστερα από  πρόταση  του  Αρχηγού  Γ.Ε.ΕΘ.Α.   και  δημοσιεύεται  στην   Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται η διαδικασία και τα απαιτούμενα   δικαιολογητικά  για  την  εξαίρεση,  την  προσωρινή  απόλυση  και  την   εξαγορά, το χρηματικό ποσό της εξαγοράς και ο  τρόπος  καταβολής  του,   καθώς  και  κάθε  λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή της παραγράφου   αυτής.

18.  `Οσοι  από  τους  ανήκοντες  στην  κλάση  1966 και σε νεότερες   κλάσεις (γεννηθέντες κατά το έτος 1945 και νεότερα έτη)  διατέλεσαν  ή   διατελούν σε ανυποταξία κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού και   κατατάχθηκαν  ή  θα  καταταγούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι   31-12-1993 ή απόκτησαν  λόγους  αναβολής  κατατάξεως  σύμφωνα  με  τις   διατάξεις  του  άρθρου  7  του  ν.   1763/1988,  εξαιρούνται  από  τις   προσκλήσεις μέχρι την ημερομηνία κατατάξεως  ή  αποκτήσεως  των  λόγων   αναβολής.  Το  αξιόποινο  της ανυποταξίας εξαλείφεται με παραγραφή και   αίρονται όλες οι συνέπειες αυτής.

19. `Οσοι  από  τους  ανήκοντες  σης  κλάσεις  1966  έως  και  1981   (γεννηθέντες  κατά  τα έτη 1945 έως και 1960) απέκτησαν ή αποκτούν τηγ   ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δικαιούνται να εξαιρεθούν από  τις   προσκλήσεις  για  κατάταξη στις `Ενοπλες Δυνάμεις και εφόσον υπηρετούν   να απολυθούν προσωρινά.  `Οσοι από αυτούς διατέλεσαν  ή  διατελούν  σε   ανυποταξία, εξαιρούνται και από την πρόσκληση για την οποία κηρύχθικαν   ανυπότακτοι.   Το  αξιόποινο  της ανυποταξίας εξαλείφεται με παραγραφή   και αίρονται όλες οι συνέπειες αυτής.

Οι   παραπάνω   δύνανται   να   εξαγοράσουν   οποτεδήποτε   τις   στρατιωτικές  τους  υποχρεώσεις.   Με  απόφαση  του  Υπουργού  Εθνικής   `Αμυνας,  που  εκδίδεται  ύστερα από πρόταοη του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. και   δημοσιεύεται,  στην  Εφημερίδα   της   Κυβερνήσεως,   καθορίζονται   η   διαδικασία  και  τα  απαιτούμενα  δικαιολογητικά για την εξαίρεση, την   προσωρινή απόλυση και την εξαγορά, το χρηματικό ποσό της εξαγοράς κα ο   τρόπος καταβολής του, καθώς  και  κάθε  λεπτομέρια  αναγκαία  για  την   εφαρμογή της παράγραφου αυτής.

20.  `Οσοι ενεγράφησαν προς φοίτηση στα Ινστιτούτα  Επαγγελματικής   Καταρτίσεως  μέχρι  την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου διέπονται   από τις διατάξεις των παραγρ. 1 και 4 του άρθρου  8  του  ν.1763/1988,   όπως αυτές αντικαθίστανται.

21.  Στο άρθρο 8 του ν. 1848/1989  προστίθεται  παράγραφος  7  ως   εξής:          “7.  Οι ανάγκες των στρατολογικών υπηρεσιών των  Ενόπλων  Δυνάμεων   σε εφέδρους αξιωματικούς, εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας και εθελοντές   μακράς   θητείας   (άνδρες   και  γυναίκες),  οπλίτες  και  υπαλήλους,   καλύπτονται και από  τους  τρεις  Κλάδους  των  Ενόπλων  Δυνάμεων.  Με   απόφαση του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση   του  Αρχηγού  Γ.Ε.ΕΘ.Α.   και  δεν  δημοσιεύεται  στην  Εφημερίδα  της   Κυβερνήσεως, καθορίζεται το ποσοστό συμμετοχής κάθε κλάδου στην κάλυψη   των παραπάνω αναγκών.  Με όμοιες αποφάσεις ρυθμίζονται τα  θέματα  που   αφορούν:           α.  Στην εκπαίδευση των μόνιμων στελεχών του κοινού στρατολογικού   σώματος και στη φοιτησή τους σε σχολές μόνιμων  στελεχών  των  Ενόπλων   Δυνάμεων ή εξωτερικού.      β. Στην οργάνωση και λειτουργία σχολών στρατολογικού.           γ.  Στην ειδική εκπαίδευση των εφέδρων αξιωματικών, των εθελοντών   πενταετούς υπηρεσίας (ανδρών και γυναικών), καθώς και στις τοποθετήσεις   και  μεταθέσεις  αυτών  σε  στρατολογικά  γραφεία,  κέντρα  κατατάξεως   νεοσυλλέκτων και Διευθύνσεις στρατολογικού.

Άρθρο 21

1.   Με  απόφαση  του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας μετά από πρόταση του   Αρχηγού  του  οικείου  Γενικού  Επιτελείου  μπορεί  να   διενεργούνται   διαγωνισμοί για την εισαγωγή μαθητών στις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών   των  Ενόπλων  Δυνάμεων,  μόνο εφόσον δεν συμπληρώνονται οι θέσεις, που   έχουν προκηρυχθεί, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του  άρθρου  11  του  ν.   1911/1990   “Εισαγωγή  γυναικών  στις  Ανώτατες  Στρατιωτικές  Σχολές,   ρύθμιση στρατολογικών θεμάτων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 116 Α`).

2.  Οι  διατάξεις  των  παραγράφων  1  και 2 του άρθρου 11 του ν.   1911/1990 εφαρμόζονται και κατά τη διενέργεια των ανωτέρω διαγωνισμών.   Τα λοιπά  προσόντα  των  υποψηφίων,  τα  θέματα  της  προκηρύξεως  των   εξετάσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα θέματα των προκαταρκτικών   εξετάσεων, τα εξεταστέα μαθήματα, οι επιτροπές εξετάσεων, η κύρωση των   πινάκων  επιτυχόντων,  καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη   διεξαγωγή των διαγωνισμών αυτών καθορίζονται με απόφαση  του  Υπουργού   Εθνικής  `Αμυνας  μετά  από  πρόταση  του  Αρχηγού του οικείου Γενικού   Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 22

1. Στην παράγραφο 8 του άρθρου 4 του ν.δ. 445/1974  (ΦΕΚ  160  Α`),   όπως  αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 1 του ν. 744/   1977 (ΦΕΚ 318 Α`), προστίθεται υποπαράγραφος γ` ως ακολούθως:       “γ. Να ιδρύονται, να καταργούνται ή συγχωνεύονται οι επετηρίδες των   ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών του αυτού κλάδου”.

2.  Στο  άρθρο  5  του  ν.δ.   445/1974 προστίθεται παράγραφος 13 ως   ακολούθως:       “13.   Οι  μονιμοποιούμενες  εθελόντριες  του  ν.   705/1977  είναι   νεότερες  όλων  των  λοιπών  ομοιοβαθμίων  μονίμων  υπαξιωματικών  και   ανθυπασπιστών,  που  απέκτηοαν  το βαθμό εντός του ίδιου ημερολογιακού   έτους”.

3.  Στο  άρθρο  7  του  ν.δ.  445/1974  προστίθεται παράγραφος 10 ως   ακολούθως :       “10.  Οι  μονιμοποιούμενες  εθελόντριες του ν.  705/1977 προάγονται   στον επόμενο βαθμό, αφού ολοκληρωθεί η προαγωγή των  ομοιοβάθμων  τους   μονίμων  υπαξιωματικών  – ανθυπασπιστών, οι οποίοι απέκτησαν, στο ίδιο   ημερολογιακό έτος, τον αντίστοιχο βαθμό.

4. Το άρθρο 10 του ν.δ. 445/1974 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Αρθρο 10: Σε κάθε Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων τηρείται επετηρίδα  ως   ακολούθως:

α. ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ         (1) Για τους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς  `Οπλων,  ενιαία  κατά   γενική σειρά αρχαιότητας.      (2) Για τους τεχνίτες `Οπλων, χωριστά κατά `Οπλο.      (3) Για τους φροντιστές ενιαία για όλα τα `Οπλα και τα Σώματα.        (4) Για τους λοιπούς Σωμάτων χωριστά κατά Σώμα ή γενική ειδικότητα.      (5) Για τις μονιμοποιούμενες εθελόντριες του ν. 705/1977 κατά `Οπλα   ενιαία κατά γενική σειρά αρχαιότητος και ξεχωριστή για κάθε Σώμα με   γενική σειρά αρχαιότητος εντός εκάστου Σώματος”.

β. Ναυτικό    (1) Γενικής Ειδικότητος Υπηρεσιών    (2) Γενικής Ειδικότητος Τεχνών    (3) Γενικής Ειδικότητος Φάρων (Φαροφυλάκων)    (4) Ενιαας για όλες τις ειδικότητες και  τέχνες  των  μονιμοποιουμένων   εθελοντριών του ν. 705/1977.

γ. Αεροπορία    (1) Ραδιοναυτίλων    (2) Τεχνικής υποστηρίξεως    (3) Υπηρεσιών υποστηρίξεως    (4) Μουσικών    (5) Μονιμοποιουμένων εθελοντριών του ν. 705/1977 ενιαία για  όλες  τις   ειδικότητες.

5.  Στο  άρθρο 11 του ν.δ. 445/1974 προστίθενται παράγραφοι 4 και 5   ως ακολούθως:       “4. Για τις μονιμοποιούμενες εθελόντριες του ν. 705/1977 υφίστανται   ίδιες οργανικές θέσεις στο βαθμό του Ανθυπασπιστού, οριζόμενες σύμφωνα   με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου με ανακατανομή των  υφισταμένων   θέσεων.      5.  Οι οργανικές θέσεις των εθελοντριών γυναικών που καθορίστηκαν με   τις   υπ`αριθ.    α)    Φ    002.2/1/486563/Σ.2/7-1-1982/ΥΕΘΑ/ΓΕΣ/ΔΟΡ,   β)Φ.002.1/35/346221/Σ.305/25  Ιουλ. 1988/ΥΕΘΑ/ΓΕΣ/ΔΟΡ (ΦΕΚ 620 Β`), γ)   Φ.002.1/14/282746/ Σ.119/3 Απρ. 1989 ΥΕΘΑ/ΓΕΣ/ΔΟΡ (ΦΕΚ 243 Β`) και  δ)   Φ.432.2/12/82/Σ.1549/3Ο-3-1982/ΥΕΘΑ/ΓΕΝ/Β1  /ΙΙ  κοινές  αποφάσεις των   Υπουργών  Εθνικής  `Αμυνας  και  Οικονομικών  είναι   θέσεις   μονίμων   Υπαξιωματικών  που  καλύπτονται  από  εθελόντριες  του ν. 705/1977 και   μόνιμους υπαξιωματικούς (άνδρες και γυναίκες)”.

6.  Στο  άρθρο 46 του ν.δ. 445/74 προστίθενται παράγραφοι 13 και 14   ως ακολούθως:

“13.  Οι  μονιμοποιούμενοι  εθελοντές και εθελόντριες αναλαμβάνουν   ετή υποχρέωση παραμονής στις Ε.Δ. από της μονιμοποιήσεώς τους.           Ειδικά οι μονιμοποιούμενοι Εθελοντές Μουσικού  αναλαμβάνουν  9ετή   υπόχρέωση παραμονής στις Ε.Δ. από τη χρονολογία κτήσεως του βαθμού του   Λοχίου, Σμηνίου και Κελευστού.:

14.`Οσοι  παραμένουν  με ανακατάταξη ή ως εθελόντές, θα υπόκεινται   σε κρίση από το αρμόδιο Συμβούλιο για την περαιτέρω παραμονή τους στις   `Ενοπλες Δυνάμεις ανά διετία ή τριετία αντίστοιχα με δυνατές κρίσεις:

α. Διατηρητέου

β. Μη διατηρητέου

Οι κρινόμενοι μη διατηρητέοι απολύονται των τάξεων των Ε.Δ..”

7. Η παράγραφος 3 του  άρθρου  7  του  ν.  705/1977  (ΦΕΚ  279  Α`)   αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“3.  Μετά την εκπλήρωση της ως άνω υποχρεώσεως, αυτές  δύνανται  να   ζητήσουν  την παραμονή τους στις `Ενοπλες Δυνάμεις ανακατατασσόμενες ή   μονιμοποιούμενες ή ως εθελέντριες κατά τα οριζόμενα από  τις  εκάστοτε   ισχύουσες δια τους άρρενες σχετικές διατάξεις.”

8. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1ης Νοεμβρίου 1991.

Άρθρο 23
Στο  άρθρο 53 του α.ν. 833/1937 `Περί Στελέχους Εφέδρων Αξιωματικών   του κατά γην Στρατού` (ΦΕΚ 351 Α`) προσήθεται παράγραφος 7 ως εξής:       “7. Με προεδρικό διάταγμα,  που  εκδίδεται  μετά  από  πρόταση  του   Υπουργού  Εθνικής  `Αμυνας,  μπορεί να απονέμεται ο βαθμός του Εφέδρου   Υπολοχαγού ή αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα   οριζόμενα στο παρόν άρθρο σε αθλητές  ή  αθλήτριες  ηλικίας  μέχρι  35   ετών,  που  κατέλαβαν  ή  θα  καταλάβουν  μια από τις πρώτες τρεις (3)   θέσεις  σε  ατομικό  ή  ομαδικό  κανονικό  άθλημα,  κατά  τη  διάρκεια   Ολυμπιακών  Αγώνων.  Αυτοί έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις   των Μονίμων Αξιωματικών, καθίστανται  μέτοχοι  των  οικείων  Μετοχικών   Ταμείων και του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Αξιωματικών και παραμένουν στις   `Ενοπλες  Δυνάμεις,  εφόσον το επιθυμούν, μέχρι τη συμπλήρωση, πλήρους   συντάξιμου   υπηρεσίας   εξελισσόμενοι   μέχρι    του    βαθμού    του   Αντισυνταγματάρχου   και   αντιστοίχων.    Οι  προαγωγές  των  ανωτέρω   ενεργούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους Μόνιμους Αξιωματικούς κατά   τα οριζόμενα  από  τον  εκάστοτε  ισχύοντα  νόμο  περί  Ιεραρχίας  και   Προαγωγών των Μονίμων Αξιωματικών.

Άρθρο 24
Παραίεινεται από τότε που  έληξε  και  για  έξι  (6)  μήνες  από  τη   δημοσίευση  του  παρόντος  νόμου, ή από το άρθρο 9 παρ.1 του ν.  1911/   1990, ταχθείσα εξάμηνη αποκλειστική  προθεσμία  για  την  υποβολή  των   δικαιολογητικών,  που  προβλέπονται  από το άρθρο 2 του β.δ.  442/1960   “Περί   καθορισμού   των   στερουμένων   κατοικίας   Αξιωματικών   των   δικαιουμένων   τοιαύτης   παρά   του   Α.Ο.Ο.Α.”.   Δικαίωμα  υποβολής   δικαιολογητικών έχουν και αυτο( οι οποίοι διεγράφησαν αυτεπαγγέλτως με   απόφαση του Δ.Σ./Α.Ο.Ο.Α.  κατ`εφαρμογή της  διατάξεως  του  ν.  1911/   1990, ανακαλουμένης για αυτούς της σχετικής αποφάσεως του Δ.Σ..

Άρθρο 25
Η παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1911/1990 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“3.   Το  ποσοστό  των  εισαγόμενων  γυναικών   στις   Ανώτατες   Στρατιωτικές  Σχολές,  σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου,   καθορίζεται κατ` έτος με απόφαση του Υπουργού  Εθνικής  `Αμυνας,  μετά   πρόταση  του  κατά  Κλάδο  οικείου  Ανώτατου  Συμβουλίου.  Εξ άλλου το   ποσοστό των εισαγόμενων  στη  Σχολή  Αξιωματικών  Νοσηλευτικής  ανδρών   καθορίζεται κατ` έτος με απόφαση του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας μετά από   πρόταση του Γ.Ε.ΕΘ.Α.”

Άρθρο 26
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας, μετά από πρόταση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, είναι δυνατό να ορίζονται ως μέλη του Συμβουλίου Θαλασσιας Αγωνιστικής εκπρόσωποι και άλλων σωματείων ή ομοσπονδιών, που έχουν σχέση με τα θαλάσσια αγωνίσματα, πλέον των αναφερόμενων στην παράγρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2890/1954 (ΦΕΚ 146 Α`). Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας, μετά από πρόταση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, είναι επίσης δυνατή η προσαρμογή των τίτλων των σωματείων και ομοσπονδιών, που αναγράφονται στην προαναφερόμενη διάταξη, ώστε να προσαρμόζονται στα εκάστοτε ισχύοντα.

Άρθρο 27
Στο  άρθρο  2  του  ν.δ.   1033/1971  (ΦΕΚ  232  Α`) η παράγραφος 7   αριθμείται ως παράγραφος 8 και προστίθεται νέα παράγραφος 7,  η  οποία   έχει ως εξής:       “7.  Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας μπορεί να  προβλέπεται   η χρησιμοποίηση και άλλων κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού στο Τάγμα   Εκκαθαρίσεως  Ναρκοπεδίων Ξηράς (Τ.Ε.Ν.Ξ.) πλέον των αναφερόμενων στην   προηγούμενη παράγραφο.  Για τα θέματα  της  οικονομικής  αποζημιώσεως,   ευεργετημάτων  και χρόνου υπηρεσίας και διοικήσεως των νέων κατηγοριών   στρατιωτικού  προσωπικού,  που   θα   χρησιμοποιείται   στο   Τ.Ε.Ν.Ξ.    εφαρμόζονται αναλόγως οι αντίστοιχες διατάξεις του ν.δ. 1033/1971.

Άρθρο 28
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 του π.δ. 904/1978 προστίθεται  εδάφιο   η`, που έχει ως εξής:       “η.   Καταδυτικό,   αλεξιπτωτιστή  και  υποβρύχιου  καταστροφέα,   αναπηρικό, για τους αξιωματικούς και ανθυπασπιστές που έχουν μεταταγεί   ή μετατάσσονται στην κατάσταση Π.Δ. και έχουν υπηρετήσει σε υποβρύχια   ή διατελέσει  σε  κατάσταση  ενέργειας  αλεξιπτωτιστή  ή  ενέργειας   υποβρύχιου καταστροφέα όπως ορίζεται με το άρθρο 43 του α.ν. 1854/1951   και  όπως  αυτό  αντικαταστάθηκε  με  το άρθρο 4 του ν. 148/1975 “Περί   επεκτάσεως των νόμων 2588/1921, 4506/1930,  4667/1930  και  5202/1931   κ.λπ.”

Άρθρο 29

1.   Μετά  το  τέλος της περιπτώσεως β` της παρ. 4 του άρθρου 8 του   ν.δ.  178/1969 (ΦΕΚ 71 Α`), όπως ισχύει σήμερα, διαγράφεται η  τελεία,   τίθεται  κόμμα  και  προστίθεται  η  φράση καθώς και οι αξιωματικοι εξ   υπαξιωματικών, που είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης σχολής”.

2.  Η  ρύθμιση  της  προηγούμενης  παραγράφου  ισχύει  και για τους   αποστρατευθέντες από 1.1.1989 μέχρι της ισχύος του παρόντος νόμου.

3.  Η  περιπτωση  γ`  της παραγρ. 4 του άρθρου 8 του ν.δ.  178/1969   αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“γ. Ο βαθμός του Αντιπλοιάρχου.

Μέχρι  του  βαθμού  αυτού  δύναται να εξελιχθούν οι αξιωματικοί του   οικονομικού σώματος, που είναι τελειόφοιτοι ανώτατης σχολής. Εφ`  όσον   αποκτήσουν  το  πτυχίο  της  ανώτατης  σχολής  μπορούν  να  εξελιχθούν   περαιτέρω ως ανωτέρω.”

4.  Στην  παρ.   4  του  άρθρου  8  του  ν.δ.  178/1969 προστίθεται    % πτωση δ` ως ακολούθως:

“δ. Ο βαθμός του Πλωτάρχου.

Μέχρι του βαθμού αυτού δύνανται να  εξελιχθούν  οι  αξιωματικοί   Πληρωμάτων Στόλου/Υπηρεσιών.”

Άρθρο 30
Η προβλεπόμενη από το άρθρο 17 παρ. 5 εδάφιο γ`  του  ν.  1213/1981   εξέλιξη   των   Αξιωματικών   Διδασκάλων   του   Π.Ν.,  τροποποιούμενη   καθορίζεται  μέχρι  το  βαθμό  του  Αρχιπλοιάρχου.   Στο  βαθμό  αυτόν   προάγονται  οι  Πλοίαρχοι Διδάσκαλοι, εφόσον έχουν κριθεί ως ευδοκίμως   τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους ή ως μη διατηρητέοι ή ως  προακτέοι   και  τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατειά εντός μηνός από την προαγωγή   τους.  Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τους Πλοιάρχους Αξιωματικούς   Διδασκάλους, οι οποίοι εξήλθαν της  υπηρεσίας,  χωρίς  δυσμενή  κρίση,   μετά  την  ισχύ  των  νόμων  1135/1981 και 1213/1981, ανευ δικαιώματος   λήψεως αναδρομικών αποδοχών ή συντάξεως.

Άρθρο 31

1.  Οι  οργανικές  θέσεις  της  γενικής  ειδικότητας των Δικαστικών   Γραμματέων του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνονται κατά   δέκα (10) και κατανέμονται κατά βαθμό με κοινή  απόφαση  των  Υπουργών   Εθνικής `Αμυνας και Οικονομικών.

2.   Η  πλήρωση των κατά την προηγούμενη παράγραφο δημιουργούμένων   δέκα (10) θέσεων θα γίνει με απόφαση του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας  και   κατά  σειρά  επιτυχίας  από  τους επιλαχόντες του πίνακα επιτυχίας του   διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε με την υπ` αριθμ. 24/92 ΕΔΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ,  ο   οποίος θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι την πλήρωση των θέσεων αυτών.

Άρθρο 32

1.   Η  εξόφληση  του  χρέους  προς  το  Δημόσιο,  των διαγραφέντων   σπουδαστών  της  Στρατιωτικής  Σχολής  Αξιωματικών  Σωμάτων,  λόγω  μη   περαιώσεως των σπουδών τους στον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος ορίζεται   νια  κάθε  σχολή,  αρχίζει  ένα (1) έτος μετά την ημερομηνία διαγραφής   τους ή την ημέρα της οριστικής απολύσεως από τις  τάξεις  του  στρατού   προκειμένου για τους άρρενες.

2.  Το χρέος παραμένει ως έχει χωρίς προσαυξήσεις στο ένα (1) έτος.    Πέραν  αυτού ρυθμίζεται σε τόσες ετήσιες δόσεις χωρίς προοαυξήσεις όσα   και τα έτη σπουδών που αναφέρονται στον καταλογισμό.

3. Η ισχύς της διάταξης έχει εφαρμογή από την 1.10.1990.

Άρθρο 33

1.  Η  παράγραφος  1  του άρθρου 14 του ν.δ.  398/1974 (ΦΕΚ 116 Α`)   τροποποιείται ως ακολούθως:       “1.  Επί  του  εκάστοτε  βασικού μισθού, της προσαυξήσεως ευδοκίμου   παραμονής, του  επιδόματος  πολυετούς  υπηρεσίας  και  του  επιδόματος   εξομαλύνσεως  διαφορών  μισθολογίου, εφόσον το τελευταίο τούτο επίδομα   υπολογίζεται στο χορηγούμενο εφάπαξ βοήθημα των  μετόχων  των  Ταμείων   Αλληλοβοηθείας, ενεργείται πάγια κράτηση μέχρι 4%, η οποία ορίζεται με   κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής `Αμυνας και Οικονομικών, κατόπιν   εισηγήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων Αλληλοβοήθειας”.

2.  Στο άρθρο 17 του ν.δ.  398/1974  προστίθεται  παράγραφος  9  ως   ακολούθως:       “9.    Στον   καθορισμό  του  χορηγούμενου  εφάπαξ  βοηθήματος  της   παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δύναται, με απόφαση  των  Διοικητικών   Συμβουλίων  των  Ταμείων,  που εκδίδεται εφάπαξ και εγκρίνεται από τον   Υπουργό  Εθνικής  `Αμυνας,   να   συνυπολογίζετοι   και   το   επίδομα   εξομαλύνσεως διαφορών μισθολογίου.

Άρθρο 34
Η  ειδική αποζημίωση για πρόσθετη εργασία, ή οποία χορηγήθηκε στους   υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου  δικαίου  με   τους  ν.  1858/1989 (ΦΕΚ 148 Α`), ν. 1859/1989 (ΦΕΚ 153 Α`), ν.  1881/   1990 (ΦΕΚ 42 Α`) και ν.  2019/1992  (ΦΕΚ  34  Α`)  και  μετετράπη  από   1-7-1992  με  το  άρθρο  41  του  ν.  2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`) σε ειδικό   επίδομα, χορηγείται από 1-1-1993 για τον ίδιο σκοπό και με  τις  ίδιες   διακρίσεις και στους στρατιωτικούς, αποκλειστικά των Ενόπλων Δυνάμεων,   πλήν των υπηρετούντων θητεία κανονική ή παρατεταμένη.       Το  κατά το προηγούμενο εδάφιο επίδομα δεν λαμβάνεται υπόψη για τον   υπολογισμό του επιδόματος εξομάλυνσης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!: Το ειδικό επίδομα του παρόντος άρθρου καταργήθηκε    από 1.1.1997 με το άρθρο 3 Ν.2448/1996.

Άρθρο 35
Το εδάφιο ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 47 του ν.δ.  178/1989,  που   προσετέθη με το άρθρο 14 του ν. 1213/1981 (ΦΕΚ 275 Α`), αντικαθίσταται   ως ακολούθως:       “Συνταγματάρχες   του   Θρησκευτικού,   Δικαστικοί  Γραμματείς  και   Διαχειριστές Υγειονομικού, εφόσον έχουν  πτυχίο  ανώτατης  σχολής.   Η   διάταξη  αυτή  εφαρμόζεται  και για τους, προ της ισχύος του παρόντος,   αποστρατευθέντες Συνταγματάρχες Διαχειριστές Υγειονομικού, πτυχιούχους   ανώτατης σχολής. Η κρίση αυτών γίνεται από τα αρμόδια Συμβούλια,  όπως   προβλέπεται”.

Άρθρο 36
Οι διατάξεις του άρθρου 37 του  ν.  1193/1981  (ΦΕΚ  220  Α`)  έχουν   ανάλογη  εφαρμογή  και για τους παρασκευαστές των ερευνητικών κέντρων,   που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής `Αμυνας, με τα αυτά προσόντα   και έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το έτος 1975.    “Οι ίδιες διατάξεις έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους παρασκευαστές του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των εποπτευόμενων από αυτό Ιδρυμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας (Ε.Ι.Α.Α.)”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10 του άρθρου 9 του      Ν.2345/1995 (Α 213)

Άρθρο 37

1.   `Εφεδροι  κατ`  απονομήν  αξιωματικοί,  υπηρετούντες  κατά  τη   δημοσίευση του παρόντος, δύνανται να μονιμοποιούνται με το  βαθμό  που   φέρουν κατόπιν αιτήσεώς τους και ανάλογα με ης υπηρεσιακές ανάγκες.

2.   Η  μονιμοποίηση  ενεργείται  με  προεδρικό  διάταγμα,  κατόπιν   προτάσεως του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας, ύστερα από απόφαση του οικείου   Ανώτατου  Συμβουλίου.  Η  περί  μονιμοποιήσεως  κρίση  στηρίζεται στην   προσωπική  αντίληψη  των  μελών  του  Συμβουλίου  και  στα  ουσιαστικά   προσόντα των κρινομένων.

3.  Οι μονιμοποιούμενοι εντάσσονται στην αντίστοιχη  επετηρίδα  της   ειδικότητάς  τους,  στο  αριστερό  των  υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους,   διατηρούντες τη μεταξύ τους  αρχαιότητα,  ανεξάρτητα  από  την  ύπαρξη   κενών οργανικών θέσεων.

Άρθρο 38
Το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, που προσελήφθη σύμφωνα  με   τις  διατάξεις  του ν. 993/1979 (ΦΕΚ 281 Α`) και υπηρετεί μέχρι σήμερα   στα Ερευνητικά Κέντρα  (ΓΕΤΕΝ,  ΚΕΤΑ,  ΚΕΤΕΣ)  του  Υ.ΕΘ.Α  μπορεί  να   ενταχθεί  με  απόφαση  του Υ.ΕΘ.Α. μετά από εισήγηση του προβλεπομένου   από το άρθρο 2 του ν.δ. 125/1974 (ΦΕΚ 319 Α`) Συμβουλίου,  στο  ειδικό   επιστημονικό   προσωπικό   του   νόμου   αυτού  (ν.   125/1974),  όπως   τροποποιήθηκε με το ν. 609/1977 (ΦΕΚ 164 Α`).

Άρθρο 39
Οι διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 1485/1984 επεκτείνονται και ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 1993 και για το προσωπικό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που εργάζεται με το σύστημα εικοσιτετράωρης απασχόλησης (Φυλακές).

Άρθρο 40
Στο άρθρο 25 του ν.δ. 1044/1971 προστίθεται παράγραφος 3, που έχει ως εξής: “3. α) Ο τρόπος εκμισθώσεως αποφασίζεται δια πλειοψηφίας των δικαιούχων. Σε περίπτωση ισοψηφίας η πλειοψηφίας διαμορφώνεται βάσει κριτηρίων περιλαμβανομένων σε απόφαση του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας που θα εκδοθεί. β) Με την παρούσα διάταξη ρυθμίζονται αναδρομικά και περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχει αποφασισθεί ο τρόπος εκμεταλλεύσεως σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Άρθρο 41
Κυρώνονται και έχουν ισχύ νόμου οι επόμενες αποφάσεις:    “α. Φ. 420/25/Γ. 1092/Σ.523 Ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων ορισμένων   κατηγοριών στρατευσίμων, ανυποτάκτων και οπλιτών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ    `Εχοντας υπόψη:       α.  Τις  διατάξεις του νόμου 1763/88 “Στρατολογία των Ελλήνων` (ΦΕΚ   57 Α`).       β.  Τα  σοβαρά  ατομικά,  οικογενειακά  και  λοιπά  προβλήματα  που   αντιμετωπίζουν  ορισμένες  κατηγορίες  στρατευσίμων,  ανυποτάκτων  και   οπλιτών μεγάλης ηλικίας.       γ.  Τις  υπηρεσιακές  δυνατότητες  που υπάρχουν για ευεργετική, από   στρατολογική άποψη, μεταχείριση των παραπάνω ατόμων.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

`Αρθρο 1

Στους   υπόχρεους   μειωμένης  θητείας  δωδεκάμηνης  διάρκειας   μεταφέρονται και οπλίτες που είναι πατέρες ενός τέκνου.                             `Αρθρο 2

Στις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου  30  του  νόμου  1763/88   “Στρατολογία  των  Ελλήνων”  υπάγονται  άλοι  οι  κατά  την ημερομηνία   έναρξης της ισχύος του νόμου αυτού (25-9-1988) υπόχρεοι σε  στράτευση,   οι  οποίοι  απέκτησαν  την ιδιότητα του μετανάστη μέχρι την ημερομηνία   έναρξης της ισχύος της παρούσας.

`Αρθρο 3

1. Εξαιρούνται από  τις  προσκλήσεις  για  κατάταξη  στις  `Ενοπλες   Δυνάμεις  όσοι  `Ελληνες  υπήκοοι  (πλην  λιποτακτών) των κλάσεων 1966   μέχρι και 1980 (γεννηθέντες κατά τα έτη  1945-1959),  είχαν  κατά  την   ημερομηνία  έναρξης  της  ισχύος  του  νόμου  1763/88  (25-9-1988) και   συνεχίζουν να διατηρούν, εκτός της Ελληνικής  και  ξένη  υπηκοότητα  ή   απεριόριστης  διάρκειας  άδεια  μόνιμης  εγκατάστασης  ή  εργασίας  σε   οποιαδήποτε ξένη χώρα. `Οσοι από  αυτούς  διατέλεσαν  ή  διατελούν  σε   ανυποταξία,  εξαιρούνται  της  πρόσκλησης  για  την οποία ήταν ή είναι   ανυπότακτοι και κατά συνέπεια τακτοποιούνται για την ανυποταξία τους.

2.  Η προαναφερόμενη εξαίρεση είναι απεριόριστης διάρκειας, αρχίζει   από την ημερομηνία κατά την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος  είχε  ή  έχει   υποχρέωση   για   κατάταξη   στις  τάξεις  των  Ενόπλων  Δυνάμεων  και   διακόπτεται είτε με την απώλεια των λόγων χορήγησής  της  είτε  με  τη   συμπλήρωση  εξάμηνης  παραμονής μέσα στο ίδιο έτος στην Ελλάδα είτε με   σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου.

3.  Η  παράγραφος  8  του  άρθρου  8 του νόμου 1763/88 έχει ανάλογη   εφαρμογή και για την παραπάνω εξαίρεση.

`Αρθρο 4

1.  Οι  υπόχρεοι  εκγύμνασης  και  οι  υπόχρεοι  μειωμένης  θητείας   δωδεκάμηνης  ή  εξάμηνης  διάρκειας  για  οικογενειακούς  λόγους,  των   κλάσεων 1975 μέχρι και 1980 (γεννηθέντες κατά τα έτη  1954  μέχρι  και   1959),   δύνανται,  αν  επιθυμούν,  να  εξαγοράσουν  το  υπόλοιπο  της   στρατεύσιμης υποχρέωσης τους μετά τη συμπλήρωση τετράμηνης πραγματικής   στρατιωτικής υπηρεσίας, οπότε και απολύονται οριστικά από  τις  τάξεις   των  Ενόπλων  Δυνάμεων.  `Οσοι  από  αυτούς  διατέλεσαν ή διατελούν σε   ανυποταξία εξαιρούνται, μετά την εξαγορά, της πρόσκλησης για την οποία   ήταν ή είναι ανυπότακτοι και  κατά  συνέπεια  τακτοποιούντοι  για  την   ανυποταξία τους.

2.  `Οσοι από τους παραπάνω επιθυμούν την  τμηματική  εκπλήρωση  της   τετράμηνης   στρατιωτικής   υποχρέωσης,  απολύονται  προσωρινά  με  τη   συμπλήρωση δίμηνης στρατιωτικής υπηρεσίας,  εφόσον  κατετάγηοαν  ή  θα   καταταγούν  στις  τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1991   και εφόσον εξαγοράσουν όλες τις πλέον των τεσσάρων μηνών  στρατιωτικές   υποχρεώσεις  τους  με  τη  συμπλήρωση  της  δίμηνης αυτής στρατιωτικής   υπηρεσιάς.   Αυτοί  που  θά  απολυθούν  προσωρινά,   υποχρεούνται   σε   επανακατάταξη  μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 για εκπλήρωση και του δεύτερου   διμήνου, άλλως κηρύσσονται ανυπάτακτοι.

`Αρθρο 5

`Οσοι  από  τους  στρατευσίμους  ή  οπλίτες  των  κλάσεων  1980  και   παλαιοτέρων,  απέκτησαν μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του ν.   1763/1988  (25-9-1988),  την  ιδιότητα  του  μετανάστη  σε  χώρα   που   καθορίζονταν  από  τις  διατάξεις του προηγούμενου αυτού στρατολογικού   νόμου  θετικού  καθεστώτος  και  σύμφωνα  με  τις  διατάξεις   εκείνες   δύνανται,  αν  επιθυμούν,  να εξαγοράσούν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις   τους, εφόσον εξακολουθούν να διατηρούν  την  ιδιότητα  αυτή  κατά  την   ημερομηνία της εξαγοράς ή κατάταξης στις `Ενοπλες Δυνάμεις.

`Αρθρο 6

Η υπαγωγή των ενδιάφερομένων στις διατάξεις των προηγουμένων  άρθρων   γίνεται  από  το αρμόδιο Στρατολογικό γραφείο κατόπιν υποβολής σε αυτό   αίτησης και των παρακάτω δικαιολογητικών:

α. Για την υπαγωγή στα άρθρα  1  και  4  :  Τα  δικαιολογητικά  που   προβλέπονται  από  τις  διατάξεις  του άρθρου 9 του ν. 1763/88 και της   υπουργικής απόφασης που έχει εκδοθεί για την εφαρμογή τους.

β. Για την υπαγωγή στα άρθρα 2, 3 και 5 : Πιστοποίηση της  αρμόδιας   ελληνικής  προξενικής  αρχής  από  την  οποία  να  προκύπτουν  τα κατά   περίπτωση απαραίτητα στοιχεία.

`Αρθρο 7

Στις διατάξεις του άρθρου 5 της Φ. 420/150/Γ.2088/Σ.3580/ 1-9-89   απόφασης  ΥΕΘΑ,  υπάγονται  και οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1991 και   παλαιοτέρων οι οποίοι απέκτηοαν ή  αποκτούν  όλες  τις  απαιτούμενες   προυποθέσεις  μέχρι  την προηγουμένη της ημερομηνίας που είχαν ή έχουν   υποχρέωση να καταταγούν στις τάξεις των Ενόπλων  Δυνάμεων  εξαιτίας   λήξης ή διακοπής της νόμιμης παραμονής τους έξω από αυτές.

`Αρθρο 8

1.  Εξαιρούνται από  τις  προσκλήσεις  για  κατάταξη  στις  `Ενοπλες   Δυνάμεις  οι  μεταπτυχιακοί  σπουδαστές (για συμπλήρωση της μόρφωσης ή   για  τη  λήψη  διδακτορικού  διπλώματος)  και   οι   διαπρέποντες   σε   επιστημονικές  εργασίες ή έρευνες κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών   ή  διδακτορικού  διπλώματος,  οι  οποίοι  έχουν  υποτροφία  που   τους   χορηγήθηκε  πριν  από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του ν. 1763/88   (25-9-1988) και των οποίων η αναβολή ή η εξαίρεση από τις  προσκλήσεις   για  οποιοδήποτε λόγο έληξε από 25-9-1988 μέχρι την ημερομηνία έναρξης   της ισχύος της  παρούσης.   Την  εξαίρεση  δικαιούνται  και  οι  τυχόν   καταταγέντες   με   την   91Β`/ΕΣΣΟ   εφόσον   πληρούν   τις  σχετικές   προυποθέσεις.

2.  Για  τη  διάρκεια  της  προαναφερόμενης  εξαίρεσης,  τις  λοιπές   προυποθέσεις,   τα   απαιτούμενα   δικαιολογητικά  και  τη  διαδικασία   χορήγησής της, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις  της  Φ.   421.5/11/269514/  23-10-84 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης (ΦΕΚ 769 Β`).   Ειδικά  στους  διαπρέποντες  η  εξαίρεοη  χορηγείται  με  απόφαση  της   Διεύθύνσης Στρατολογικού του Γενικού  Επιτελείου  Εθνικής  Αμύνης,  με   βάση  δικαιολογητικά  και σύμφωνα με διαδικασία που θα καθορισθούν από   αυτή.

`Αρθρο 9

Τα  χρηματικά  ποσά  που  καταβάλλονται  με  βάση τις διατάξεις της   απόφασης αυτής ή οποιαδήποτε άλλη διάταξη για την  εξαγορά  κάθε  μήνα   στρατεύσιμης    υποχρέωσης    ή   πρόσθετης   στρατιωτικής   υπηρεσίας   καθορίζονται από 1-5-1991 σε είκοσι  χιλιάδες  (20.000)  δραχμές.  Για   τους  προερχόμενους από χώρες του Ανατολικού Συνασπισμού ή την Τουρκία   τα χρηματικά ποσά καθορίζονται, από 1-5-1991 σε τρεις χιλιάδες (3.000)   δραχμές για κάθε μήνα. Και στις δύο περιπτώσεις τα χρηματικά αυτά ποσά   περιέρχονται στον προυπολογισμό  του  Υπουργείου  Εθνικής  Αμύνης  και   διατίθενται  για  τη  βελτίωση  των  συνθηκών  διαβίωσης  στρατιωτικού   προσωπικού, δύνανται δε να αναπροσαρμόζονται με απόφαση  του  Υπουργού   Εθνικής Αμύνης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

`Αρθρο 10

1.  Διοικητικές  και  ερμηνευτικές  οίηγιες  για  την  εφαρμογή της   απόφασης  αυτής  εκδίδονται,  εφόσον  απαιτηθούν,  από  τη   Διεύθυνση   Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.

2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να   ισχύσει από τη δημοσιευσή της και να κυρωθεί με νόμο.

Αθήνα, 7 Μαρτίου 1991

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ                  ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

β. Φ. 951/14/451411     Επιχορήγηση Μετοχικού Ταμείου Στρατού

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1. `Εχοντας υπόψη τις διατάξεις:       α.  Του ΑΝ 585/68 “Περί καταργήσεως διατάξεων καθοριζουσών κατώτατα   όρια επιχορηγήσεων εκ του Κρατικού Προυπολογισμού προς Νομικά  Πρόσωπα   Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Οργανισμούς και Ιδρύματα”.      β. Του ΝΔ 321/69 “Περί Κώδικος Δημοσίου Λογιστικού”.      γ. Του ΝΔ 721/70 “Περί Οικονομικής Μερίμνης και Λογιστικού των Ενόπλων   Δυνάμεων”.      δ. Του Ν. 660/77 “Περί Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Οργάνων της   Ανωτάτης Διοικήσεως και Ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων”.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

2. Είνουμε την επιχορήγηση του Μετοχικού  Ταμείου  Στρατού  (Μ.Τ.Σ.)   από  τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών κατά τα τρια επόμενα   έτη ως ακολούθως:

α. `Ετος 1990 με δύο δισεκατομμύρια (2.000.000.000) δρχ.

β. `Ετος 1991 με δύο δισεκατομμύρια (2.000.000.000) δρχ.

γ. `Ετος 1992 με ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) δρχ.  προκειμένου   να  καλύψει  υφιστάμενο  χρηματικό έλλεμμα, που δημιουργήθηκε από την   άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής της Πολιτείας, χωρίς επιχορήγησή του.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να   κυρωθεί με Νόμο.

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 1990

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ                       ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΖΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗΣ                    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ”

Άρθρο 42
Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:        α.    Τα   άρθρα  42-60  του  ν.δ.   1400/1973  (ΦΕΚ  114  Α`)  όπως   τροποποιήθηκαν με το άρθρο 2 του ν. δ. 463/1974 (ΦΕΚ 172 Α`).

β. Τα άρθρα 152 και 156 παρ. 1 και 3 του β. δ. 312/1968 (ΦΕΚ 99 Α`),   καθώς και τα άρθρα 154 και 155 του διατάγματος αυτού κατά το μέρος που   αφορούν στην πειθαρχική δίωξη των Ευελπίδων.

γ. Τα άρθρα 66 και 67 του β. δ. 846/1968 (ΦΕΚ 298 Α`).

δ.  Τα άρθρα 62, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του π.δ.  98/ 1987   (ΦΕΚ 60 Α`) και 63 του β. δ. 370/1967 (ΦΕΚ 113 Α`).

ε.  Τα  άρθρα  79,  80,  όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 του π.δ.   639/1980 (ΦΕΚ 169 Α`), 81 και 82 του β.δ. 46/1973 (ΦΕΚ 13 Α`).

στ. Τα άρθρα 77-80 του π.δ. 812/1976 (ΦΕΚ 292 Α`).

ζ. Το άρθρο 107 του π.δ. 515/1985 (ΦΕΚ 187 Α`).

η. Τα άρθρα 80 και 81 του από  13-5-22/17-5-22  π.δ/τος  (ΦΕΚ  71   Α`).

θ. Τα άρθρα 60-70 του α.ν. 1101/1938 (ΦΕΚ 73 Α`).

ι. Τα άρθρα 18-34 του ν. 2342/1953 (ΦΕΚ 74 Α`).

ια.   Κάθε  γενική  ή  ειδική  διάταξη,  που  είναι  αντίθετη με τις   διατάξεις του νόμου αυτού ή ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο  θέματα  που   καθορίζονται απ`αυτόν.

Άρθρο 43
1.  Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 39 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α`)   προστίθεται διάταξη ως εξής:

“Ειδικότερα, στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα,  καθώς   και  τις  θυγατρικές  τους που έχουν εκκαθορισμένες απαιτήσεις από την   εκτέλεση συμβάσεων για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων  της  χώρας,   μπορεί να χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας με απόφαση της   αρμόδιας  επιτροπής  αναστολών  του  Ι.Κ.Α.,  εφόσον παρακρατείται για   λογαριασμό του Ι.Κ.Α., μέρος των κάθε φορά απαιτήσεών τους,  το  οποίο   δεν  μπορεί  να  είναι  μικρότερο  του  10%,  υπό  την  προυπόθεση της   καταβολής των τρεχουσών εισφορών.

Για όσο διάστημα οι εν λόγω επιχειρήσεις τηρούν  τους  όρους  και  της   ρύθμισης,   αναστέλλεται   η  διαδικασία  λήψης  αναγκαστικών  μέτρων.   Κατασχέσεις που τυχόν έχουν γίνει εις χείρας  του  Δημοσίου,  ν.π.δ.δ.   και ο.τ.α για τις παραπάνω συμβάσεις αίρουνται αυτοδίκαι”.

 

3. Η ισχύς του παρόντος αρθρου αρχίζει από 1.11.1992.

Άρθρο 44
Υπαγωγή Ε.Υ.Π.

Η  κατά  το  άρθρο  1  του ν. 1645/1986 (ΦΕΚ 132 Α`) Εθνική Υπηρεσία   Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) υπάγεται εφεξής απευθείας στον Υπουργό  Προεδρίας   της   Κυβέρνησης.    `Οπου   στην   κείμενη   νομοθεσία  αναφέρεται  ο   Πρωθυπουργός, ως αρμόδιος για  τα  θέματα  Ε.Υ.Π.,  νοείται  εφεξής  ο   Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Άρθρο 45
Η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 6 έως και 15 του Κεφαλαίου Β` του ν. 1805/1988 “Εκσυχρονισμός του θεσμού του Ποινικού Μητρώου κ.λπ.” αναστέλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1993.

Άρθρο 46
Η εφαρμογή της διατάξεως του εδαφίου β` της παραγράφου 4 του άρθρου 16 του ν. 2026/1992 (ΦΕΚ 43 Α`) επεκτείνεται και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Άρθρο 47

1. `Ελληνες υπήκοοι φοιτητές ή σπουδαστές, οι οποίοι είχαν εγγραφεί   σε ισότιμες και ομοταγείς Σχολές  ή  Τμήματα  Α.Ε.Ι.   ή  Τ.Ε.Ι.   της   Δημοκρατίας  Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ήταν ενεργοί φοιτητές μέχρι και   το ακαδημαικό έτος  1991-92  μπορούν  να  μετεγγραφούν  σε  αντίστοιχα   Τμήματα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της Ελλάδας στα γ`, ε` και ζ` εξάμηνα σπουδών,   κατόπιν  συμμετοχής  τους  σε  εξετάσεις  που  θα  διενεργηθούν από το   Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  και  το  Τ.Ε.Ι.   Θεσσαλονικής   αντίστοιχα.   Στην  περίπτωση  σπουδαστών Τ.Ε.Ι. ως ζ` εξάμηνο νοείται   εξάμηνο του τυπικού  προγράμματος  σπουδών  και  όχι  το  εξάμηνο  της   πρακτικής άσκησης.

2.   Οι μετεγγραφές των φοιτητών και σπουδαστών της κατηγορίας αυτής   γίνονται  χωρίς  ποσοτικούς  περιορισμούς,  εφόσον  συγκεντρώσουν  τις   προυποθέσεις  του  άρθρου  1  παρ. 3 εδάφ. γ της υπ` αριθμ. Β3/2274/87   (ΦΕΚ 346 Β`) υπουργικής απόφασης, που κυρώθηκε με το άρθρο  1  του  ν.   1865/1989 (ΦΕΚ 210 Α`).

3.   Για  τη διαδικασία διενέργειας των εξετάσεων αυτών, την κλίμακα   βαθμολογίας, τη σειρά επιτυχίας, την  επιλογή  των  θεμάτων  και  κάθε   συναφές  θέμα ισχύουν αναλόγως τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 3α,   β και γ του άρθρου 1 του ν. 1966/1991 (ΦΕΚ 147 Α`).

4.  Τα  δικαιολογητικά  τα  οποία  πρέπει  να  υποβάλουν  οι ανωτέρω   υποψήφιοι είναι:

α) Πιστοποιητικό σπουδών ή το τρίπτυχο σπουδών τους από το οποίο  να   προκύπτει  η  φοιτησή  τους στα προηγούμενα εξάμηνα από αυτό στο οποίο   ζητείται η μετεγγραφή και επικυρωμένο  φωτοαντίγραφο  του  διαβατηρίου   τους.

β) Βεβαίωση του ΔΙΚΑΤΣΑ ή του Ι,Τ,Ε, για το ομοταγές του ιδρύματος.   Εφόσον  πρόκειται  για  φοιτητές  η  βεβαίωση  αυτή απαιτείται, εάν το   Α.Ε.Ι.  προέλευσης δεν αναφέρεται  στον  κατάλογο  των  αναγνωρισμένων   εκπαιδευτικών  ιδρυμάτων  του  εξωτερικού,  που  έχει  εκδοθεί  από το   ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α..

5. Η ύλη στην οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι θα  αποφασισθεί  και   ανακοινωθεί  από  τη  Σύγκλητο  του  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το   Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι.  Θεσσαλονίκης μέσα σε 15 ημέρες από τη δημοσίευση   του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

6.  Με  αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα   καθορισθούν ο χρόνος διενέργειας των εξετάσεων, η  προθεσμία  υποβολής   των  δικαιολογητικών  και  κάθε  άλλη  λεπτομέρεια που είναι δυνατό να   προκύψει για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

7.  Οι  ρυθμίσεις  των  διατάξεων  των  προηγούμενων παραγράφων του   άρθρου αυτού έχουν εφαρμογή μόνο για το ακαδημαικό έτος 1992-93.

8.  Η  λέξη “πρόταση” στο α` εδάφιο της παρ. γ` της προστεθείσας με   το άρθρο 2 του ν. 1966/1991 παρ. 3 του άρθρου 1  της  υπ`  αριθ.   Β3/  2274/  1987 (ΦΕΚ 346 Β`) υπουργικής απόφασης, που κυρώθηκε με το άρθρο   1 του ν. 1865/1989, αντικαθίσταται με τη λεξη “εισήγηση”.

Άρθρο 48
Η ισχύς  του  νόμου  αυτού  αρχίζει  από  τη  δημοσιευσή  του  στην   Εφημερίδα  της  Κυβερνήσεως,  εκτός  αν ορίζεται διαφορετικά στις κατ`   ιδίαν διατάξεις αυτού.

Παραγγέλλομε   τη   δημοσίευση  του  παρόντος  στην  Εφημερίδα  της   Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 1992

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ                     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΣΩΤ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ                       ΙΩΑΝ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ      ΕΘΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                              ΣΤ. ΜΑΝΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ

ΑΡ. ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΣ

ΔΗΜ. ΣΙΟΥΦΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ                               Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ                           ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 1992

Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ