Νόμος 2082 ΦΕΚ 158/21.09.1992

Αναδιοργάνωση της Κοινωνικής Πρόνοιας και καθιέρωση νέων θεσμών Κοινωνικής Προστασίας.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Συμβουλευτικό όργανο πρόνοιας

Άρθρο 1
Συμβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (Σ.Ε.Κ.Υ.)
Σημ.: όπως το άρθρο 1  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 2
Αρμοδιότητες Σ.Ε.Κ.Υ.
Σημ.: όπως το άρθρο 2  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 3
Συγκρότηση Σ.Ε.Κ.Υ.
Σημ.: όπως το άρθρο 3  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 4
Λειτουργία Σ.Ε.Κ.Υ.
Σημ.: όπως το άρθρο 4  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Νέοι θεσμοί κοινωνικής προστασίας

Άρθρο 5
Κατ`οίκον κοινωνική προστασία
Σημ.: όπως το άρθρο 5  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 6
Εκπαίδευση κοινωνικών βοηθών
Σημ.: όπως το άρθρο 6  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 7
Όροι και προϋποθέσεις της κατ`οίκον κοινωνικής προστασίας
Σημ.: όπως το άρθρο 7  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 8
Ημερήσια δημιουργική απασχόληση νηπίων και βρεφών

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος παράλληλα με τη λειτουργία παιδικών, βρεφονηπιακών η βρεφικών σταθμών ημερήσιας φύλαξης βρεφών και νηπίων, μπορεί να εφαρμόζονται από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή από τα υπ’ αυτού εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα και άλλα προγράμματα ημερήσιας δημιουργικής απασχόλησης υγιών βρεφών και νηπίων, καθώς και βρεφών και νηπίων, που εμπίπτουν στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

2. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, καθορίζονται τα προγράμματα, οι φορείς, οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χρηματοδότηση του προγράμματος, ο τρόπος καταβολής των καταβαλλόμενων ποσών, η συμμετοχή των γονέων ή των ασφαλιστικών τους οργανισμών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

3. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζεται το ύψος των καταβαλλόμενων ποσών, δυνάμενο να αναπροσαρμοσθεί με όμοιες αποφάσεις.

4. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται οι κτιριακές προδιαγραφές και ο αναγκαίος εξοπλισμός.

Άρθρο 9
Ανάδοχες οικογένειες.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ. 65 παρ.1 του2447/1996 (Α` 278)

1. Σε περίπτωση που συντρέχει λόγος να ανατεθεί. με απόφαση του δικαστηρίου, η πραγματική φροντίδα ή και μέρος ή το σύνολο της επιμέλειας του προσώπου ενός ανηλίκου σε κατάλληλη οικογένεια, σύμφωνα με τους ορισμούς του Αστικού Κώδικα, και δεν βρίσκεται τέτοια οικογένεια στο περιβάλλον του ανηλίκου, πρόθυμη να αναλάβει αυτό το έργο, το δικαστήριο μπορεί να απευθύνεται για την υπόδειξη της οικογένειας, μέσω της αρμόδιας Κοινωνικής Υπηρεσίας, στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Το Υπουργείο αυτό ασκεί την εν λόγω αρμοδιότητά του μέσω των υπηρεσιών του ή των ιδρυμάτων ή άλλων κοινωνικών οργανώσεων που εποπτεύει, βάσει προγραμμάτων που καταρτίζει το ίδιο ή που τελούν υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του και χωρίς να θίγονται τα οριζόμενα από τα άρθρα 1655 έως 1665 του Αστικού Κώδικα.

2. Στα προγράμματα ανάδοχων οικογενειών της προηγούμενης παραγράφου μπορούν να υπάγονται ανήλικοι, και όταν το ζητούν οι ίδιοι οι γονείς ή ο επίτροπός τους, σύμφωνα με τους ορισμούς του Αστικού Κώδικα.

3. Σε ανάδοχη οικογένεια μπορεί να ανατίθεται, με βάση ειδικάπρογράμματα, και η φροντίδα ενηλίκων με ειδικές ανάγκες ή ηλικιωμένων, εφόσον το ζητούν οι ίδιοι.

4. Ανάδοχη οικογένεια, με την έννοια αυτού του νόμου, είναι κάθε οικογένεια που αποτελείται από συζύγους με ή χωρίς παιδιά και έχει αναγνωρισθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας ως κατάλληλη να αναλαμβάνει προσωρινά τη φροντίδα, ανατροφή, διαπαιδαγώγηση και προστασία των προσώπων που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους.Δεν χρειάζεται η ειδική αναγνώριση, όταν το δικαστήριο ανέθεσε τη φροντίδα, ή και την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου σε κατάλληλη οικογένεια, συγγενική ή μη, με υπόδειξη αυτών που ζήτησαν τη λήψη του μέτρου ή όταν συγγενική ή άλλη κατάλληλη οικογένεια είναι πρόθυμη, στις περιπτώσεις της δεύτερης παραγράφου αυτού του άρθρου, να αναλάβει αυτά τα έργα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα έργα της ανάδοχης οικογένειας μπορούν να ανατίθενται και σε μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά.

5. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Πρόνοιας και Δικαιοσύνης, ρυθμίζονται στις λεπτομέρειές τους η οργάνωση και η λειτουργία του θεσμού των ανάδοχων οικογενειών μέσα στα όρια που χαράσσονται από τα άρθρα 1655 έως 1665 του Αστικού Κώδικα και των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου. Με κοινή απόφαση, εξάλλου, των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας καθορίζεται το ύψος της παρεχόμενης στην ανάδοχη οικογένεια οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και ο τρόπος της καταβολής της”.

Άρθρο 10
Ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης

1. Το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή τα νομικά πρόσωπα κοινωνικής πρόνοιας, που εποπτεύονται από αυτό, δύνανται να οργανώνουν και εκτελούν ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα για την κατάρτιση και για τη συνεχή εκπαίδευση του πάσης φύσεως υπηρετούντος σε αυτά προσωπικού.

2. Τα εκπαιδευτικά αυτάπρογράμματα μπορεί να παρακολουθούν και άτομα, που δεν είναι υπάλληλοι των αναφερόμενων νομικών προσώπων.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ρυθμίζονται ιδίως οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του παρόντος άρθρου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά ειδικότητα, οι υποχρεώσεις των εκπαιδευομένων, η αμοιβή των εκπαιδευτών, ο τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

4. Ειδικώς, για το προσωπικό των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, τα ανωτέρω προγράμματα οργανώνονται και εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α`).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί-Βρεφικοί σταθμοί

Άρθρο 11
Εννοιολογικός προσδιορισμός
Παιδικοί, βρεφονηπιακοί η βρεφικοί σταθμοί, κατά την έννοια του παρόντος είναι οι οργανωμένες υπηρεσίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ημερήσια φροντίδα, τη δημιουργική απασχόληση υγιών νηπίων και βρεφών και την αγωγή την προσδιάζουσα στην ηλικία τους κατά τα ειδικότερα οριζόμενα από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 12
Αρμοδιότητα-Εξαιρέσεις

1. Από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου αρμόδιο για ίδρυση και λειτουργία παιδικών, βρεφονηπιακών η βρεφικών σταθμών, που αναφέρονται στα άρθρο 11 είναι μόνο το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2.Κατ`εξαίρεση, παιδικούς, βρεφονηπιακούς ή βρεφικούς σταθμούς μπορεί να ιδρύουν και λειτουργούν με δαπάνες τους:

α. Οι δήμοι και οι κοινότητες.

β. Φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, εφόσον τούτο προβλέπεται από τις καταστατικές τους διατάξεις.

γ. Εκκλησιαστικοί φορείς, που ασκούν κοινωνική πρόνοια.

δ. Δημόσιοι η ιδιωτικοί φορείς, για κάλυψη των αναγκών των αναγκών σε αυτούς.

ε. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα υπό μορφή ιδιωτικών επιχειρήσεων.

3. Οι φορείς, που αναφέρονται στην προηγουμένη παράγραφο του παρόντος άρθρου, προκειμένου να ιδρύσουν και λειτουργήσουν παιδικούς, βρεφονηπιακούς η βρεφικούς σταθμούς, πρέπει να τύχουν της , κατά το άρθρο 17 του παρόντος, άδειας.

4. Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος νόμου, οι τράπεζες και οι πάσης μορφής επιχειρήσεις, που απασχολούν στον αυτόν δήμο ή κοινότητα ή στους όμορους δήμους η κοινότητες προσωπικό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας άνω των 300 ατόμων, υποχρεούνται να ιδρύουν και λειτουργούν με δαπάνες τους παιδικούς η βρεφονηπιακούς σταθμούς για τις ανάγκες των εργαζομένων σε αυτές. Η εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής αρχίζει μετά από ένα (1) χρόνο από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Άρθρο 13
Νομική μορφή-Ίδρυση

1. Παιδικοί, βρεφονηπιακοί η βρεφικοί σταθμοί, που ιδρύονται και λειτουργούν από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υπάγονται στην αρμοδιότητα των διευθύνσεων Πρόνοιας η Υγείας-Πρόνοιας του νομού, όπου η έδρα της λειτουργίας τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 για τους μετατρεπόμενους σταθμούς.

2. Οι ανωτέρω σταθμοί ιδρύονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα εγκρίνεται ο οργανισμός λειτουργίας αυτών.

Άρθρο 14
Κατάργηση-Συγχώνευση-Μεταφορά-Μετατροπή σταθμών
Με προεδρικά διατάγματα, που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του προηγούμενου άρθρου, μπορεί να καταργούνται, συγχωνεύονται, μεταφέρονται η μετατρέπονται οι ανωτέρω παιδικοί, βρεφονηπιακοί η βρεφικοί σταθμοί κατά τα ειδικότερα υπό του άρθρου 39 αναφερόμενα.

Άρθρο 15
Οργάνωση-Λειτουργία σταθμών

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, καθορίζονται ενιαία η κατά κατηγορία σταθμών:

α. Τα θέματα που ανάγονται στην οργάνωση και τη λειτουργία των σταθμών, τη διάρθρωση των υπηρεσιών τους, τη σύσταση των αναγκαίων για τη λειτουργία τους θέσεων, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού.

β. Η διεύθυνση και η οικονομική διαχείριση των σταθμών.

γ. Η αναλογία προσωπικού και περιθαλπόμενων νηπίων και βρεφών.

δ. Οι πόροι και η περιουσία των σταθμών.

ε. Η δυναμικότητα των σταθμών και η επωνυμία τους.

στ. Οι εξειδικευμένες κοινωνικές παροχές προς τα νήπια και βρέφη.

2. Στο ανωτέρω προσωπικό δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα σίτισης ή οίκησης στο σταθμό. Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται δικαίωμα οίκησης σε νηπιαγωγούς η βρεφονηπιοκόμους του σταθμού σε παραμεθόριες η άγονες περιοχές με απόφαση του οικείου νομάρχη ειδικά αιτιολογημένη και μετά πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δύναται να καθορίζεται μηνιαία συμμετοχή του γονέα στα έξοδα λειτουργίας των σταθμών. Με όμοιές αποφάσεις δύναται να αναπροσαρμόζονται τα σχετικά ποσά.

Άρθρο 16
Εσωτερικός κανονισμός
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα εσωτερικής λειτουργίας των σταθμών, που αφορούν κυρίως τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των νηπίων και βρεφών, την ηλικία αυτών, τις εξειδικευμένες κοινωνικές περιοχές προς τα νήπια και βρέφη, τυχόν οικονομική συμμετοχή των γονέων, τα επί μέρους καθήκοντα του προσωπικού, το ωράριο λειτουργίας των σταθμών, την ταμειακή και λογιστική διαδικασία, τα αναγκαία βιβλία και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών.

Άρθρο 17
Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών

1. Οι φορείς, που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 12 ιδρύουν και λειτουργούν παιδικούς, βρεφονηπιακούς ή βρεφικούς σταθμούς, μόνο κατόπιν άδειας, που χορηγείται ύστερα από αίτησή τους, από τον οικείο νομάρχη.

2. Επιφυλασσομένων των διατάξεων των άρθρων 15 και 18 του παρόντος σε ό,τι αφορά τα προσόντα και τη σύνθεση του προσωπικού, την αναλογία προσωπικού-παιδιών, τις κτιριολογικές προδιαγραφές και τον εξοπλισμό, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, καθορίζεται γενικά η κατά φορέα η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας, η ηλικία των νηπίων και βρεφών, οι κοινωνικές περιοχές στα νήπια και βρέφη, τα καθήκοντα του προσωπικού, τα τηρούμενα βιβλία και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Άρθρο 18
Κτιριακές προδιαγραφές-Εξοπλισμός
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι κτιριακές προδιαγραφές, που πρέπει να πληρούν οι σταθμοί ανάλογα αν πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο η για κτίριο με μίσθωση, όπως επίσης και ο αναγκαίος εξοπλισμός των σταθμών.

Άρθρο 19
Δαπάνες λειτουργίας
Για την ίδρυση και λειτουργία από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων των δια των διατάξεων των άρθρων 13 και 8 προβλεπόμενων υπηρεσιών, εγγράφονται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό αυτού ή των οικείων νομαρχών οι αναγκαίες πιστώσεις.

Άρθρο 20
Εποπτεία και έλεγχος

1. Όλοι οι παιδικοί, βρεφονηπιακοί η βρεφικοί σταθμοί, ανεξάρτητα από το φορέα που τους λειτουργεί υπάγονται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ασκείται από τις υπηρεσίες αυτού.

2. Επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 12 του παρόντος, η ανωτέρω Εποπτεία και έλεγχος αναφέρονται στην επιστημονική λειτουργία των παιδικών, βρεφονηπιακών και βρεφικών σταθμών και στην τήρηση των κειμένων διατάξεων.

Άρθρο 21
Κυρώσεις

1. Όποιος ιδρύει, λειτουργεί η εκμεταλλεύεται παιδικούς, βρεφονηπιακούς ή βρεφικούς σταθμούς χωρίς την κατά τις διατάξεις του άρθρου 17 του παρόντος άδεια, τιμωρείται με την ποινή, που προβλέπουνοι διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα. Στις περιπτώσεις αυτές, με εντολή του οικείου νομάρχη, που εκτελείται αμελητί δια των αστυνομικών αρχών, διακόπτεται η λειτουργία του σταθμού.

2. Επιφυλασσομένων των διατάξεων της παραγράφου 1 του παρόντος, φορείς που παραβαίνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας, που αναφέρονται στις διατάξεις των άρθρων 17 και 18 του παρόντος νόμου, τιμωρούνται με πρόστιμο μέχρι τρία εκατομμύρια (3.000.000) δραχμές.

Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στον παραβάτη, ύστερα από ακρόαση του ενδιαφερομένου, καλουμένου προ πέντε (5) ημερών, με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του οικείου νομάρχη, που εκδίδεται με απόδειξη, εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις.

Σε περίπτωση υποτροπής, με όμοια απόφαση του οικείου νομάρχη, που εκδίδεται κατά την ίδια διαδικασία, επιβάλλεται η προσωρινή ή η επ`αόριστον αναστολή της λειτουργίας του σταθμού η ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας.

Η άσκηση προσφυγής δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

3. Οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νομίμως λειτουργούντες παιδικούς, βρεφονηπιακούς ή βρεφικούς σταθμούς δύνανται να εξακολουθούν να λειτουργούν αυτούς, υποχρεούμενοι να προσαρμοσθούν με τις διατάξεις του παρόντος νόμου μέσα σε δύο (2) χρόνια από την έναρξη της ισχύος των συναφών επί μέρους διατάξεων αυτού δυναμένης της προθεσμίας να παραταθεί για ένα (1) χρόνο με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παρελθούσης απράκτου της προθεσμίας αυτής, οι ανωτέρω υπόκεινται στις Κυρώσεις, που αναφέρονται στις παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου.

Στις ίδιες Κυρώσεις υπόκεινται και οι εκ των ανωτέρω παραβαίνοντες τις διατάξεις, δυνάμει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας του σταθμού.

Άρθρο 22
Μετατροπή σταθμών σε υπηρεσίες
Σημ.: όπως το άρθρο 22 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 23
Σταθμοί Π.Ι.Κ.Π.Α. – Ε.Ο.Π. – ΜΗΤΕΡΑ
Σημ.: όπως το άρθρο 23 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 24
Κατάργηση ιδρυμάτων
Σημ.: όπως το άρθρο 24 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 25
Κατάργηση δικαιώματος σίτισης και οίκησης

1. Με την πάροδο τριών (3) μηνών από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου και επιφυλασσομένων των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 15 του παρόντος, το δικαίωμα σίτισης και οίκησης του πάσης φύσεως υπηρετούντος προσωπικού των δια του παρόντος μετατρεπόμενων σταθμών, καταργείται.

2. Επίσης, καταργείται το δικαίωμα σίτισης του πάσης φύσεως προσωπικού των νομικών προσώπων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα οποία επιχορηγούνται από πιστώσεις του Υπουργείου αυτού.

Κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα αυτό διατηρείται για το προσωπικό που εργάζεται στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα και στις μονάδες αυτών όταν εφημερεύουν.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 53 του ν.4461/2017

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Αναδιοργάνωση φορέων κοινωνικής πρόνοιας

Άρθρο 26
Διεύρυνση σκοπών Ε.Ο.Π.
Σημ.: όπως το άρθρο 26 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 27
Σκοπός Ε.Ο.Π
Σημ.: όπως το άρθρο 27 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 28
Οργάνωση – Λειτουργία ΕΟΠ
Σημ.: όπως το άρθρο 28 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 29
Διοίκηση ΕΟΠ
Σημ.: όπως το άρθρο 29 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 30
Εκτελεστική Επιτροπή – Λειτουργία Ε.Ο.Π
Σημ.: όπως το άρθρο 30 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 31
Αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου Ε.Ο.Π.
Σημ.: όπως το άρθρο 31 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 32
Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας Ε.Ο.Π.
Σημ.: όπως το άρθρο 32 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 33
Πόροι του Ε.Ο.Π.
Σημ.: όπως το άρθρο 33 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 34
Συγχώνευση νομικών προσώπων με τον Ε.Ο.Π.
Σημ.: όπως το άρθρο 34 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 35
Διεύρυνση σκοπών Π.Ι.Κ.Π.Α.
Σημ.: όπως το άρθρο 35 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 36
Διοίκηση Π.Ι.Κ.Π.Α.
Σημ.: όπως το άρθρο 36 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 37
Διεύρυνση σκοπών του “ΜΗΤΕΡΑ`
Σημ.: όπως το άρθρο 37 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 38
Διοίκηση του “ΜΗΤΕΡΑ”
Σημ.: όπως το άρθρο 38 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 39
Συγχώνευση μεταφορά, μετατροπή, κατάργηση νομικών προσώπων και φορέων κοινωνικής πρόνοιας

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του συναρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού και επιφυλασσομένων των περί δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών κειμένων διατάξεων, πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα και εν γένει κοινωνικοί φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών ασφαλίσεων, που επιχορηγούνται εξ ολοκλήρου η κατά κύριο μέρος από το Υπουργείο αυτό και των οποίων ο σκοπός εξέλιπε η κατέστη αδύνατος η ασύμφορος ή επικαλύπτεται κατά το σύνολό του ή κατά μέγα μέρος από άλλους φορείς του αυτού η άλλου υπουργείου, δύναται να συγχωνεύονται, μετατρέπονται, μεταφέρονται η καταργούνται κατά τα ειδικότερα υπό του παρόντος άρθρου αναφερόμενα. Με τα διατάγματα αυτά ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του παρόντος άρθρου, τα θέματα καταστάσεως, προσωπικού, η τύχη της περιουσίας, η οργάνωση και η λειτουργία των εκ συγχωνεύσεως, μετατροπής η μεταφοράς νομικών προσώπων η φορέων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και επί αυτοτελών δραστηριοτήτων η προγραμμάτων, που λειτουργούν στα προαναφερόμενα νομικά πρόσωπα η φορείς. Οι δραστηριότητες και τα προγράμματα αυτά δύναται να υπαχθούν και στην αρμοδιότητα άλλου υπουργείου, εάν συμπίπτουν ή προσιδιάζουν με τις αρμοδιότητες του υπουργείου αυτού.

3. Το προσωπικό των νομικών προσώπων και των φορέων, που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, εξακολουθεί να υπηρετεί στα συγχωνευμένα η μετατρεπόμενα η μεταφερόμενα νομικά πρόσωπα η φορείς, μέχρι της καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχωρήσεώς του από την υπηρεσία, διεπόμενο από το ίδιο υπηρεσιακό καθεστώς, που ισχύει κατά το χρόνο της ως άνω μεταβολής.Επί καταργήσεως, το προσωπικό σύμφωνα με το ειδικότερο οριζόμενα στο προεδρικό διάταγμα της παρ. 1 του άρθρου 39 του παρόντος δύναται με αίτησή του, που υποβάλλεται εντός μηνός από της καταργήσεως, να τοποθετηθεί σε άλλο νομικό πρόσωπο, φορέα ή υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ήθελε καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού, διεπόμενο όμως από το ίδιο υπηρεσιακό καθεστώς, μέχρι της καθ` οιονδήποτε τρόπο αποχωρήσεώς του από την υπηρεσία.

Άρθρο 40
Γενικοί διευθυντές
Σημ.: όπως το άρθρο 40 καταργήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.2646/1998 (Α 236)

Άρθρο 41
Κωδικοποίηση νομοθεσίας
Σημ.: όπως το άρθρο 41 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 33 του Ν.2646/1998 (Α 236)

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μπορεί να κωδικοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς επίσης και η μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία που αναφέρεται σε θέματα κοινωνικής φροντίδας.

Κατά την κωδικοποίηση αυτή επιτρέπεται η νέα σειρά και διάρθρωση των κωδικοποιημένων διατάξεων, η διάσπαση ή συγχώνευσή τους, η φραστική αναδιατύπωση χωρίς εννοιολογική μεταβολή τους, καθώς και η απάλειψη των ρητά καταργημένων και των μεταβατικών διατάξεων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας η παραπάνω κωδικοποίηση δύναται να ανατεθεί σε επιστημονικούς φορείς, ιδρύματα ή ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές με όρους που καθορίζονται σε ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

Άρθρο 42
Υιοθεσίες
Σημ.: όπως το άρθρο 42 καταργήθηκε με το άρθρ 11 παρ. 1 εδ.β` του Ν.2447/1996 (Α` 278).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Συναφείς διατάξεις

Άρθρο 43
Απαλλοτρίωση για κοινή ωφέλεια

1. Επιτρέπεται, λόγω δημόσιας ανάγκης και κοινής ωφέλειας, η υπέρ του Δημοσίου απαλλοτρίωση ακινήτων, ακάλυπτων ή καλυμμένων δια πρόχειρων η μόνιμων κατασκευών, για τη λειτουργία παντός είδους προνοιακών μονάδων ή μονάδων υγείας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , ακόμη και εάν τα ακίνητα αυτά έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα.

2. Η δαπάνη για την απαλλοτρίωση βαρύνει το Δημόσιο και αντιμετωπίζεται από τις πιστώσεις για έργα δημόσιων επενδύσεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Άρθρο 44
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οικονομικώς αδυνάτων
Το άρθρο 23 του ν. 1076/1980 (ΦΕΚ 224 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται οι κατηγορίες των ατόμων που δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοσοκομεία του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983, στα συμβεβλημένα μετά του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η θεραπευτήρια του Ι.Κ.Α., καθώς και σε προνοιακά νοσηλευτικά ιδρύματα. Με την ίδια η άλλη υπουργική απόφαση καθορίζονται η θέση νοσηλείας, καθώς και οι προϋποθέσεις παροχής της και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται κατά περίπτωση και εφόσον αποδεδειγμένα υπάρχει αδυναμία νοσηλείας οικονομικά αδυνάτων, σε ειδικές μονάδες κρατικών θεραπευτηρίων, δύναται σε ειδικές μονάδες κρατικών θεραπευτηρίων, δύναται να εγκρίνεται ηνοσηλεία τους σε μονάδες ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων με κλειστό νοσήλιο, αντίστοιχο με το εκάστοτε καταβαλλόμενο από τους ασφαλιστικούς φορείς προς τα συμβεβλημένα με αυτούς νοσηλευτικά ιδρύματα.

Άρθρο 45
Προθεσμίες για την απόκτηση τίτλων κυριότηταςακινήτων

1. Ορίζεται τρίμηνη προθεσμία από τη δημοσίευση του παρόντος, για την υποβολή αιτήσεως δικαιολογητικών της παρ. α` του άρθρου 81 του β.δ. 330/1960 (ΦΕΚ 69 Α`), όπως παρατάθηκε με την παρ. 1α του άρθρου 4 του ν. 543/1977 (ΦΕΚ 43 Α`).

2. Ορίζεται εξάμηνη προθεσμία, από τη δημοσίευση του παρόντος για την υποβολή αιτήσεως και δικαιολογητικών των παρ. 3 και 5 του άρθρου 6 του ν. 1807/1988 (ΦΕΚ 208 Α`),εφόσον στο μεταξύ δεν έχουν εκδοθεί, βάσει αυτών, οριστικά παραχωρητήρια.

Άρθρο 46
Παροχή διευκολύνσεων παραχώρησης οικοπέδωνπεριοχής περάματος Αττικής

1. Οι διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 1759/1988 (ΦΕΚ 50 Α`) εφαρμόζονται και σε όσους έχει παραχωρηθεί η παραχωρείται οικόπεδο, βάσει του άρθρου 30 του ν. 1644/1986 (ΦΕΚ 131 Α`) και του άρθρου 11 του ν. 1807/1988 (ΦΕΚ 208 Α`), για τη στεγαστική τους αποκατάσταση, ως δικαιούχους λαϊκής κατοικίας στην περιοχή Περάματος Αττικής, από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2. Η έκπτωση κατά 60%, η οριζόμενη από την παρ. 1 του άρθρου 56 του ν. 1759/1988, παρέχεται αν εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ και μέσα σε οχτώ (8) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

3. Αν η εξόφληση της οφειλής των δικαιούχων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου γίνει σε δώδεκα μηνιαίες ισόποσες δόσεις, η έκπτωση ορίζεται σε 50%. Από τις δόσεις, η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέσε σε (8) μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού.

4. Αν δεν καταβληθούν δύο συνεχείς δόσεις μέσα στην κανονική προθεσμία, παύουν να ισχύουν τα ευεργετήματα της παρ. 3 του άρθρου αυτού και το οφειλόμενο υπόλοιπο, σύμφωνα με το παραχωρητήριο, εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα για την είσπραξη δημοσίων εσόδων.

Άρθρο 47
Τακτοποίηση τίτλων κυριότητας οικημάτων δικαιούχωνλαϊκής κατοικίας

1. Οικήματα ανεγερθέντα από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με σκοπό τη στεγαστική αποκατάσταση δικαιούχων λαϊκής κατοικίας, βάσει των διατάξεων του β.δ. 775/1964 (ΦΕΚ 254 Α`) , στα οποία εγκαταστάθηκαν με νόμιμο τίτλο οι αναγνωρισθένετες αρχικοί δικαιούχοι και για τα οποία, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δεν έχουν εκδοθεί τα οριστικά παραχωρητήρια (τίτλος κυριότητας), δύνανται να παραχωρούνται και στους κληρονόμους των δικαιούχων, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α. Τα οικήματα αυτά κατέχονται μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος από τους κληρονόμους.

β. Οι κατέχοντες κληρονόμοι πληρούν της προϋποθέσεις των διατάξεων του β.δ. 775/1964 (ΦΕΚ 254 Α`).

γ. Οι κατέχοντες κληρονόμοι έχουν προβεί αποδεδειγμένα σε δαπάνες αξιοποίησης η επισκευής των οικημάτων.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθορίζεται το ύψος της δαπάνης αξιοποίησης ή επισκευής των οικημάτων.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθορίζεται το ύψος της δαπάνης αξιοποιήσεως η επισκευής των οικημάτων.

2. Οι παραχωρήσεις αυτές ενεργούνται με την καταβολή της τρέχουσας αξίας του οικοπέδου και του κόστους κατασκευής του οικήματος, κατά τις διατάξεις του β.δ. 775/1964 (ΦΕΚ 254 Α`).

3. Για την υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους, ορίζεται ανατρεπτική προθεσμία έξι (6) μηνώναπό τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Άρθρο 48
Κατάργηση διατάξεων
Από της ισχύος του παρόντος νόμου, κάθε διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις αυτού η ρυθμίζει κατά διαφορετικό τρόπο θέματα, που αναφέρονται στο νόμο αυτόν, καταργείται.

Κατά τα λοιπά και μέχρις εκδόσεως των προβλεπόμενων προεδρικών διαταγμάτων και αποφάσεων, εφαρμόζεται η κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού ισχύουσα συναφής νομοθεσία.

Άρθρο 49
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

1. Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η σύσταση από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) Κοινωφελούς Ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία “ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΜΑΝ”που συνεστήθη με την 8031/23.7.1992 συμβολαιογραφική πράξη της συμβολαιογράφου Αθηνών Μαρίας συζ. Ηλία Μασούρου γένος Παύλου Τσανάκα, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την 13840/21.8.1992 πράξη της Συμβολαιογράφου Αθηνών Ελευθερίας Π. Μορφωπου- Χρόνη.

2. Το Ίδρυμα αυτό αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διέπεται αποκλειστικά από τις παραπάνω κωδικοποιηθείσες διατάξεις, οι οποίες παρατίθενται στη συνέχεια και κυρώνονται με τον παρόντα νόμο και έχουν ως εξής:

ΑΡΙΘΜΟΣ 8.031

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

“ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΜΑΝ”

Στην Αθήνα σήμερα στις είκοσι τρεις (23) Ιουλίου χίλια εννιακόσια ενενήντα δύο (1992), ημέρα Πέμπτη, στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκονται στην οδό Λυκαβηττού αριθμός 1, όπου με κάλεσαν με ήρθα για την υπογραφή του παρόντος εμφανίσθηκε σε μένα την Συμβολαιογράφο Αθηνών, όπου έχω και την έδρα μου (οδός σύζυγο Ηλία ΜΑΣΟΥΡΟΥ το γένος Παύλου ΤΣΑΝΑΚΑ, ο μη εξαιρούμενος από το νόμο κ. Ανδρέας Μαρτίνης του Κωνσταντίνου και της Λίτσας, γιατρός, που γεννήθηκε στην Ζάκυνθο, κάτοικος Χαλανδρίου Αττικής, οδός Φωσκόλου αρ. 5, ΑΔΤ Η 335768/1973 του Α.Τ. Ψυχικού, ο οποίος ενεργεί στο παρόν συμβόλαιο με την ιδιότητα του προεδρού του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, με έδρα την Αθήνα (οδός Λυκαβηττού αριθμός 1) και επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΘΣ ΣΤΑΥΡΟΣ”. Το καταστατικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποδεχομένου τις γενικές αρχές της Διεθνούς Συμβάσεως της Γενεύης, με αριθμό 10/22 Αυγούστου 1864 και της πρόσθετου πράξεως με αριθμό 8/20 Οκτωβρίου 1868 εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 10/27 Ιουνίου 1877 (ΦΕΚ Α`τεύχος 44). Το παραπάνω καταστατικό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στη συνέχεια με: το Νόμο 745/8-17 Αυγούστου 1917, το Νόμο 2995/5-12 Αυγούστου 1922, τον Νόμο 3711/21-23 Δεκεμβρίου 1928 (ΦΕΚ Α`τεύχος 272), τον Αναγκαστικό νόμο 16-23 Ιανουαρίου 1936, Νόμος 788/7-16 Οκτωβρίου 1943, τον Νόμο 70/21-24 Δεκεμβρίου 1944, τον Αναγκαστικό Νόμο 552/26 Σεπτεμβρίου 1945, το Νομοθετικό διάταγμα 419/21-23 Οκτωβρίου 1947 και όπως το καταστατικό αυτό ισχύει σήμερα.

Ο εμφανισθείς εκπροσωπεί νόμιμα τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σύμφωνα με: 1) Την σύνθεση των μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, που ορίσθηκε, με την 6.921/1992 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επίσημο αντίγραφο της οποίας προσαρτάται στον παρόν. 2) Την από 21-4-1992 απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ. (λήψη απόφασης για την παρούσα κωδικοποίηση και εξουσιοδότηση για την υπογραφή του παρόντος), από του οποίου τα πρακτικά επικυρωμένο φωτοτυπικό αντίγραφο, με ημερομηνία 16-7-1992 προσαρτάται, ζήτησε τη σύνταξη και υπογραφή του παρόντος και δήλωσε, ότι με το 7.885/16-3-1992 συμβόλαιό μου το Σωματείο, με έδρα την Αθήνα (οδός Λυκαβηττού αριθμός 1) και επωνυμία ” ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ”, συνέστησε Κοινωφελές Ίδρυμα, με τους όρους, που διαλαμβάνονται, με λεπτομέρεια στο προαναφερόμενο συμβόλαιό μου.

Επίσημο αντίγραφο αυτού του συμβολαίου κατετέθη, για έλεγχο, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία υπέδειξε διορθώσεις και τροποποιήσεις, για τις οποίες υπεγράφη η 7.062/8.6.1992 πράξη μου. Μετά τον έλεγχο και αυτής της πράξης, από την παραπάνω αρμοδία υπηρεσία και τις σχετικές διορθώσεις και τροποποιήσεις, τις οποίες εκ νέου υπέδειξε, κωδικοποιούνται οι διατάξεις του συστατικού εγγράφου του κοινωφελούς αυτού ιδρύματος και της σχετικής αυτού τροποποιητικής πράξης, σύμφωνα, με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατόπιν των παραπάνω, ο εμφανισθείς με την ιδιότητα, που παρίσταται, δήλωσε, ότι Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, συνιστά, με το παρόν Κοινωφελές Ίδρυμα, με την επωνυμία “ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΜΑΝ”, διεπόμενο από τους παρακάτω όρους, οι οποίοι αποτελούν το καταστατικό του:

ΆΡΘΡΟ 1

ΙΔΡΥΣΗ, ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΕΔΡΑ, ΜΟΡΦΗ

1. Συνιστάται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία “ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΜΑΝ”, με έδρα την Αθήνα. Το ίδρυμα απολαμβάνει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας, δεν υπάγεται σε κρατικό έλεγχο, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 4 του παρόντος και λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας.

2. Η λειτουργία του κοινωφελούς ιδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΜΑΝ”διέπεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, καθώς και τις διατάξεις του παρόντος, τα δε τυχόν κέρδη του διατίθενται πρωταρχικά, για την ανανέωση του εξοπλισμού, την κάλυψη των αναγκών του και την προαγωγή, εν γένει τωνσκοπών του.

Το ίδρυμα μπορεί να επιχορηγείται, από το Κράτος.

3. Η σφραγίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος είναι στρογγυλή και αναγράφει περιμετρικά, μέσα σε κλειστό πλαίσιο, την επωνυμία “ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΜΑΝ”, την έδρα και το έτος έγκρισης της σύστασής του και στο μέσον αυτής φέρει Σταυρό.

ΆΡΘΡΟ 2

ΣΚΟΠΟΣ

1. Σκοπός του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ «είναι:

α) Η αποπεράτωση του υφιστάμενου ημιτελούς κτιριακού συγκροτήματος, που ευρίσκεται στην Λεωφόρο Μεσογείων, δηλαδή οικόπεδο επιφανείας 16.400 τετραγωνικών μέτρων, όπως απεικονίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα έτους 1986. Το οικόπεδο αυτό περικλείεται, από τις οδούς Αγίας Τριάδος επί μέτρων 62,50 αρμού διαστολής (Μεταξύ πολυορόφου και ΝΕΕΣ) επί προσώπου μέτρων 155 και Καλαμών επί προσώπου μέτρων 52. Εντός του οικοπέδου αυτού υπάρχει ημιτελές πολυόροφο κτίριο (15 όροφοι) από μπετόν αρμέ, με συνολική επιφάνεια ορόφων 29.010 τετραγωνικάμέτρα. Το παραπάνω ακίνητο αφιερούται, από τον ιδρυτή του, μετά του περιβάλλοντός αυτού χώρου, καθώς και ο εξοπλισμός και η από πάσης φύσεως οργάνωση αυτού, ώστε να καταστεί δυνατό να λειτουργήσει ως υψηλής στάθμης και συγχρόνου τεχνολογίας Νοσηλευτικό Ίδρυμα.

β) Η παροχή υπηρεσιών υγείας, σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών τμημάτων και μονάδων υψηλής τεχνολογίας (διαγνωστικών Θεραπευτικών).

γ) Κάθε άλλη δραστηριότητα αποσκοπούσα στην προαγωγή της υγείας, της πρόνοιας και της ιατρικής ή νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

δ) Η πραγματοποίηση ερευνών, ο σχεδιασμός, προγραμματισμός και η εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς της παραγράφου β ‘του άρθρου αυτού, για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλουςσυγγενείς, από πλευράς δραστηριότητας, φορείς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

ε) Η οργάνωση κάθε είδους διεθνών συναντήσεων, συνδιασκέψεων, συνεδρίων και συναντήσεων στους τομείς, που αναφέρονται παραπάνω, σε συνεργασία με άλλους φορείς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

στ) Η δημιουργία και αξιοποίηση Τράπεζας Επιστημονικών Πληροφοριών, με την βοήθεια ηλεκτρονικώνυπολογιστών και η διασύνδεσή της με αντίστοιχες Τράπεζες Πληροφοριών του Εξωτερικού, με σκοπό την μεταφορά τεχνογνωσίας και την αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών.

ζ) Η σύμπραξη με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίησηδράσεων στο χώρο της υγείας και την πραγματοποίηση ενεργειών συναφών με τουςκαταστατικούς σκοπούς του Ιδρύματος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

2. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, το Κοινωφελές Ίδρυμα ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μπορεί να:

α) Πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση και εκμεταλλεύεται, εν γένει, ταπεριουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ως ομάδαςπεριουσίας. Στην περίπτωση πώλησης ή εκμίσθωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος θα εφαρμόζεταιη παράγραφος 7 του άρθρου 6, η οποία απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελώντου Διοικητικού Συμβουλίου.

β) Ιδρύει εταιρείες, με σκοπό που συνάδει με τους σκοπούς του.

Σημ.: όπως η παράγραφος 2 προστέθηκε με την παράγραφο 1άρθρου 29 Ν.4058/2012,ΦΕΚ Α 63/22.3.2012.

ΆΡΘΡΟ 3

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ – ΠΟΡΟΙ

1. Περιουσία του Κοινωφελούς Ιδρύματος είναι:

α) Οικόπεδο επιφανείας 16.400 τετραγωνικών μέτρων, όπως φαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα έτους 1986, περικλειόμενο από τις οδούς Αγίας Τριάδος, με πρόσωπο μέτρων 62,50, αρμού διαστολής (Μεταξύ πολυορόφου και ΝΕΕΣ) μήκους μέτρων 155 και Καλαμών, με πρόσωπο μέτρων 52, εντός του οποίου υφίσταται ημιτελές πολυόροφο κτίριο (15 όροφοι) από μπετόν αρμέ, συνολικής επιφανείας 29.010 τετραγωνικών μέτρων, όπως αφιερούται, από τον ιδρυτή, μετά του περιβάλλοντος αυτού χώρου, καθώς και ο εξοπλισμός και η από πάσης φύσεως οργάνωση αυτού, ώστε να καταστεί δυνατό να λειτουργήσει, ως υψηλής στάθμης και συγχρόνου τεχνολογίας Νοσηλευτικό Ίδρυμα.

β) Η κληρονομία Μουσούρη:

Το εξ αδιαιρέτου, μαζί με άλλους τέσσερεις συγκληρονόμους, δικαίωμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από το κληροδότημα ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗ επί των παρακάτω ακινήτων;

Ι. Ένα διαμέρισμα του τετάρτου σε Α εσοχή ορόφου, αποτελούμενο από 4 δωμάτια, χωλ, διάδρομο, λουτρό W.C. ξένων, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, εξώστη προς την αυλή και βεράντα με εμβαδόν 94,30` τ.μ. Το διαμέρισμα αυτό βρίσκεται σε πολυκατοικία της οδού Καλλιδρομίου 57-59.

ΙΙ. Το Δ2 διαμέρισμα, αποτελούμενο από 4 δωμάτια, χωλ, προχώλ, κουζίνα και αποθήκη, επιφανείας 107 τ.μ. Το διαμέρισμα τούτο βρίσκεται σε πολυκατοικία της οδού Κύπρου 10-12.

ΙΙΙ. Κατάστημα ισόγειο με την αποθήκη του υπογείου ορόφου με το στοιχείο Α`, επιφανείας 72,50 τ.μ., που βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 48 και Διδότου.

ΙV. Η με τα στοιχεία V-AA οριζόντια διηρημένη ιδιοκτησία του πέμπτου (Ε) ορόφουτου Α ‘τμήματός του κτιριακού συγκροτήματος, που βρίσκεται στην Λεωφόρο Μεσογείων 2-4 Πύργος Αθηνών (συνημμένο σημείωμα από πρωτότυπο0 επιφανείας 177 τ.μ.

VI. Έκταση που βρίσκεται στη θέση “Σωρός”η “Λογοθέτης”του Δήμου Αμαρουσίου του Νομού Αττικής, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου, στη θέση νυν ονομαζόμενη “Παράδεισος”. Η έκταση αυτή περιήλθε σε μεγαλύτερη έκταση, από κληρονομία του συζύγου της Γεωργίου Γερασ. Μουσούρη, που πέθανε στην Αθήνα στις 28-12-1964, δυνάμει της από 5-8-1942 ιδιόγραφης διαθήκης του, που δημοσιεύθηκε από το Πρωτοδικείου Αθηνών με το υπ`αριθμ. 513/21-1-1965 πρακτικό του και κηρύχθηκε κυρία με την υπ`αριθμ. 853/1965 απόφασή του.

Η παραπάνω έκταση περιγράφεται αναλυτικά στη συνέχεια:

1.-Εκταση 2.903 τετραγωνικών μέτρων, με παλαιά ισογεία οικία και βοηθητικούς χώρους, στο ο.τ. 516.

2. Έκταση 5.936 τετραγωνικών μέτρων στο ο.τ. 516.

3. Έκταση 3.101 τετραγωνικών μέτρων στο ο.τ. 516.

4. Έκταση 1.718,80 τετραγωνικών μέτρων στο ο.τ. 514.

5.Έκταση 1.332,90 τετραγωνικών μέτρων στο ο.τ. 514.

γ) Από την κληρονομιά Λουκατζίκου:

Ι. – Το ιδιόκτητο κτήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που περιήλθε από κληρονομιά του Στ. Λουκατζίκου, επιφανείας 129 περίπου στρεμμάτων ή όσης εκτάσεως είναι, στο Κάτω Σούλι, Μαραδώνος Αττικής (σχέδιο 1984), περικλειόμενο από ασφαλτοστρωμένη οδό προς Κάτω Σούλι Μαραθώνος, ιδιοκτησία Καρλή, αγροτική οδό, ιδιοκτησία Λεμπέση και ιδιοκτησία Κοροπούλη και

ΙΙ. – Το εξ αδιαιρέτου δικαίωμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 8,5 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη με έκταση 13.583 τετραγωνικών μέτρων.

Τα παραπάνω θα μεταβιβασθούν (διαθετούν) νόμιμα στο ίδρυμα, σύμφωνα με το άρθρο 113 εδάφιο α’ του Αστικού Κώδικα, με την έκδοση του Κυρωτικού Νόμου και τη δημοσίευσή του στο Φύλλο Εφημερίδος Κυβερνήσεως.

δ) Κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο περιερχόμενο, με οιονδήποτε νόμιμο τρόπο, στις Κοινωφελές Ίδρυμα.

2.-Πόροι του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” είναι:

α) Τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του, ιατρικές πράξεις.

β) Τα εισοδήματα από τηνεκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων.

γ) Κληρονομίες, κληροδοσίες, δωρεές, επιχορηγήσεις από τρίτους, φυσικά η νομικά πρόσωπα και κάθε πρόσοδος από αυτές.

δ) Έσοδα από συνέδρια, σεμινάρια και γενικά εκδηλώσεις.

ε) Έσοδα, από δραστηριότητα, που τυχόν θα αναπτύξει, για την εξυπηρέτηση του προσωπικού του, των νοσηλευομένων και των επισκεπτών (παραχώρηση, με αντάλλαγμα, χρήσης χώρων στο νοσοκομείο, για κυλικεία, ανθοπωλεία κ.λπ.).

στ) Έσοδα από εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων.

Σημ.: όπως η περίπτωση στ` αντικαταστάθηκε  με την παράγραφο 2άρθρου 29 Ν.4058/2012,ΦΕΚ Α 63/22.3.2012.

ζ) Επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτή καθορίζεται κάθε φορά, μεκοινές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καιΟικονομίας και Οικονομικών ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου τουΙδρύματος, προκειμένου το Ίδρυμα να εκπληρώσει τους καταστατικούς σκοπούςτου.

Σημ.: όπως η περ.ζ΄ αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

η) Για την αποπεράτωση και την λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου μπορούν να διατεθούν τα παραπάνω ακίνητα του Κοινωφελούς Ιδρύματος – σε τρόπο, ώστε να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κεφάλαια – είτε με πώλησή τους, είτε με υποθήκευσή τους, κατά την απόλυτη κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

AΡΘΡΟ 4

ΕΠΟΠΤΕΙΑ – ΕΛΕΓΧΟΣ

1.-Η εποπτεία και ο έλεγχος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” ασκείται από τον Υπουργό Υγείας και περιλαμβάνει μόνον την εκπλήρωση του σκοπού του Ιδρύματος, δηλαδή:

α) Τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών υγείας και

β) Τον τρόπο άσκησης του ιατρικού, νοσηλευτικά, επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου του ιδρύματος.

2. – Κάθε χρόνο και μετά δύο μήνες, από την λήξη του, η διοίκηση του Ιδρύματος υποβάλλει, στον Υπουργό Υγείας, απολογισμό, ισολογισμό και έκθεση πεπραγμένων για την διαπίστωση της εκπλήρωσης του σκοπού του Κοινωφελούς Ιδρύματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος μπορεί να ζητήσει τον έλεγχο της νομιμότητας της διαχείρισης κάθε χρήσης, είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είτε, από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών.

ΆΡΘΡΟ 5

ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

Τα όργανα διοικήσεως του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας και ο Γενικός Διευθυντής.

ΆΡΘΡΟ 6

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

“1. Το Κοινωφελές Ίδρυμα “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο με επτά τακτικάκαι τρία αναπληρωματικά μέλη. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι οΠρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ή πρόσωπο που επιλέγεται από τη Γενική Συνέλευσητου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. “Έξι τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά μέλη διορίζονταιαπό το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.” Η θητεία τουΔιοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος ορίζεται τετραετής. Το Διοικητικό Συμβούλιοκατά την πρώτη συνεδρίασή του συγκροτείται σε σώμα. Αντιπρόεδρος εκλέγεται ένα από τα μέληπου έχει ορίσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.”

Σημ.: όπως η παρ.1 τροποποιήθηκε με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006, στη συνέχεια το τρίτο και τέταρτο εδάφιο αντικαταστάθηκε πάλι με τοάρθρο 34 παρ.8 του Ν. 4052 (ΦΕΚ Α΄41/01.03.2012)

2. – Η συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος, η θητεία του οποίου άρχεται, από της δημοσιεύσεως του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος είναι:….

Σημ.: όπως η παρ.2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006″

3. Σε περίπτωση παραίτησης, αποποίησης, έκπτωσης, ανικανότητας, θανάτου ήαντικατάστασης, για οποιονδήποτε νόμιμο λόγο, κάποιου από τα μέλη τουΔιοικητικού Συμβουλίου, η κενή θέση συμπληρώνεται, για τα μέλη που έχουνοριστεί από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με απόφαση τουΥπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ για τα μέλη που έχουν οριστεί από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μεαπόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σε περίπτωση παραίτησης, θανάτου, αποποίησης, κ.λπ. του Προέδρου,Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα και Ταμία, η αντικατάσταση γίνεται με βάσητους όρους της προηγούμενης παραγράφου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, για το απομένον χρονικό διάστημα της διανυόμενης τετραετούςθητείας του, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 1 του παρόντος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

4. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δικαιούνται αποζημίωσης κατάσυνεδρίαση και εξόδων κινήσεως, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση του

Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικά, όσα μέλη είναι πλήρους απασχόλησηςδικαιούνται αντιμισθίας, το ύψος και η περιοδικότητα καταβολής της οποίαςκαθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

5. – To Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, τακτικά μια (1) φορά το μήνα και έκτακτα, όποτε το ζητήσει ο Πρόεδρος η τρία (3) από τα μέλη του, με γραπτή αίτησή τους, που θα καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και την ημέρα σύγκλησης.

6. – Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίσταται το ήμισυ πλέον ενός του συνολικού αριθμού των μελών του. Μεταξύ των παρόντων πρέπει υποχρεωτικά να είναι ο πρόεδρος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

7. – Ο αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη με την οποία συντάσσεται ο Πρόεδρος.

Εξαιρετικά οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (3/3) των παρόντων μελών όταν πρόκειται για:

α) Απόφαση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος αξίας άνω των δέκα εκατομμυρίων (10.000.0000) δραχμών η αγοράπεριουσιακού στοιχείου της ίδιας αξίας.

β) Σύναψη δανείου με οποιουδήποτε όρους η εκμίσθωση η μίσθωση πράγματος ετησίας απόδοσης άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) δραχμών.

Τα ποσά αυτά αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τουΝοσηλευτικού Ιδρύματος, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων τωνπαρόντων μελών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

8.- Σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τηρούνται πρακτικά, τα οποία είτε γράφονται, από τον Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε καταγράφονται με την βοήθεια μαγνητοφωνικής συσκευής ή ηλεκτρονικού υπολογισμού.

Τα πρακτικά συνεδρίασης υπογράφονται, από όλα τα μέλη που παρέστησαν σε αυτή, με μνεία των τυχόντων μειοψηφίων, καθώς και της αιτιολογίας του.

9. – Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, από τρείς (3) συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις, θεωρείται με Πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι έχει παραιτηθεί και η κενή θέση αυτού, συμπληρώνεται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

ΆΡΘΡΟ 7

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1. -Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο όργανο εκτέλεσης των σκοπών της Διοίκησης και Διαχείρισης των υποθέσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ”. Αποφασίζει ελευθέρως, επί όλων των ζητημάτων, που αφορούν το Ίδρυμα υπό την ευρυτάτη έννοια αυτών την διάθεση, με οποιονδήποτε τρόπο των κινητών και ακινήτων περιουσιακών του στοιχείων. Διαχειρίζεται ελευθέρως την περιουσία του και διαθέτει του πόρους του, για κάθε ενέργεια, που σχετίζεται με την εκπλήρωση των σκοπών του και γενικά ασκεί κάθε εξουσία, που απορρέει, από το παρόν και τις διατάξεις των σχετικών νόμων και διαταγμάτων.

2.-Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο:

“α) Χαράσσει τη γενική επιστημονική και λοιπή δραστηριότητα του ΚοινωφελούςΙδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” ύστερα από εισήγηση του Αντιπροέδρου τουΔιοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.”

β) Διοικεί το άνω, υπό 2,1 α νοσοκομείο.

“γ) Καταρτίζεικαι αναπροσαρμόζει το ετήσιο πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του Κοινωφελούς

Ιδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” και εγκρίνει τη λήψη των απαραίτητων, για τηνπραγματοποίησή τους μέτρων, ύστερα από εισήγηση του Αντιπροέδρου τουΔιοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

δ) Εγκρίνει την ανάληψη εκτέλεσης, από το Κοινωφελές Ίδρυμα “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” ερευνητικών προγραμμάτων, την υλοποίηση διακρατικών συνεργασιών στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, την διοργάνωση διεθνών συναντήσεων, συνεδρίων και επιστημονικών ανακοινώσεων”…ύστερα από εισήγησητου Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου τουΙδρύματος”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

ε) Καθορίζει το ύψος του ημερήσιου Νοσηλείου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, περί ιδιωτικών κλινικών και καταρτίζει και ψηφίζει τον Προϋπολογισμό και Απολογισμό του Κοινωφελούς Ιδρύματος.στ) Αποφασίζει, μετά από εισήγηση του Προέδρου, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, για την στελέχωση του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

ζ) Προσδιορίζει τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις, γενικά όλου του προσωπικού, καθώς και την αμοιβή του, σύμφωνα με τον Νόμο και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

η) Αποφασίζει την διαδικασία, για την διενέργεια των πάσης φύσης προμηθειών, την εκτέλεση των έργων, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης των πάσης φύσεως εσόδων και εξόδων και των περιουσιακών στοιχείων του Κοινωφελούς Ιδρύματος και γενικά για κάθε θέμα επί του οποίου, από τον Νόμο ή την συστατική Πράξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος απαιτείται απόφαση του οργάνου αυτού “… ύστερα από εισήγηση του Αντιπροέδρου του ΔιοικητικούΣυμβουλίου του Ιδρύματος”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

θ) Με αποφάσεις του, παρέχει σε ένα ή περισσότερα, από τα μέλη του ή και σε τρίτο πρόσωπο, που δεν είναι μέλος του, ειδικές και συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις, όσον αφορά την εκπροσώπηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος,την άσκηση συγκεκριμένων πράξεων Διοίκησης και Διαχείρισης και την εκτέλεση των αποφάσεων του, προσδιορίζοντας συγχρόνως και την έκταση των εξουσιοδοτήσεων αυτών, καθώς και τον χρόνο ισχύος τους.

ι) Δύναται να συστήνει Επιτροπή η Ομάδες Εργασίας αποτελούμενες, από Ειδικούς Επιστήμονες, στους οποίους να παραπέμπει, για γνωμοδότηση, σε κάθε ζήτημα, που έχει σχέση με την προαγωγή του σκοπού του “… ύστερα από εισήγηση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίουτου Ιδρύματος”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006

ΆΡΘΡΟ 8

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ”, έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Εκπροσωπεί το ίδρυμα αυτοπροσώπως ή με πρόσωπο, που ορίζεται από αυτόν και εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώπιον όλων γενικά των Δικαστηρίων και Αρχών, καθώς και στις σχέσεις του και συναλλαγές με κάθε τρίτο.

β) Συγκαλεί σε συνεδριάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο τακτικά μεν, μια (1) φορά τον μήνα, έκτακτα δε, όσες φορές το κρίνει σκόπιμο ή το ζητήσουν τρία (3) τουλάχιστον μέλη του με γραπτή αίτησή τους, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 6 του παρόντος, καταρτίζει την Ημερήσια Διάταξη των θεμάτων, που θα συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο την οποία και υπογράφει, και διευθύνει τις συνεδριάσεις αυτού.

γ) Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης. Μπορεί όμως, πόπτε το κρίνει σκόπιμο, να αναθέτει την εισήγηση των διαφόρων θεμάτων σε άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή στον Γενικό Διευθυντή του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

δ) Αλληλογραφεί με κάθε Αρχή και υπογράφει όλα τα έγγραφα του Κοινωφελούς Ιδρύματος, που στέλλονται σε τρίτους. Έγγραφα, τα οποία δημιουργούνυποχρεώσεις, για το Κοινωφελές Ίδρυμα υπογράφονται, από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα.

ε) Συγκροτεί Ομάδες Εργασίας ή Επιτροπές από το Επιστημονικό Προσωπικό του Κοινωφελούς Ιδρύματος, για την μελέτη, εισήγηση η παροχή γνωμοδοτήσεων για σοβαρά θέματα, που ανάγονται στην δραστηριότητα του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

στ) Υπογράφει, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τις συμβάσεις εκτέλεσης ερευνητικών προγραμμάτων και ερευνών, για την επίτευξη των σκοπών του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

ζ) Εκδίδει τα εντάλματα πληρωμής, για κάθε δαπάνη, που προβλέπεται, από τον συγκεκριμένο Προϋπολογισμό του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

η) Προσλαμβάνει με σύμβαση εργασίας η έργου και απολύει το ιατρικό και πάσης φύσεως προσωπικό, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Κοινωφελούς Ιδρύματος, πάντοτε όμως μετά από προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

θ) Ασκεί εποπτεία και έλεγχο, σε όλο το προσωπικό του Κοινωφελούς Ιδρύματος και εκτελεί τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, μέσα στα πλαίσια των ειδικών εντολών και εξουσιοδοτήσεών του.

κ) Τον Πρόεδρο απόντα, κωλυόμενο η μη υπάρχοντα αναπληρώνει σε όλες τις αρμοδιότητες και εξουσίες του ο Αντιπρόεδρος και τούτου απόντος ή κωλυομένου, ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει ορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Πρόεδρου.

ι) Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, με απόφασή του, που είναιελεύθερα ανακλητή, μπορεί να αναθέσει σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τηνάσκηση ορισμένων αρμοδιοτήτων του, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται, ειδικά,στη σχετική απόφασή του.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006.

“ΆΡΘΡΟ 8α

Αρμοδιότητες Αντιπροέδρου Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ

ΝΤΥΝΑΝ” έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Εκπροσωπεί το Ίδρυμα αυτοπροσώπως στις οικονομικές συναλλαγές του με κάθε

τρίτο.

β) Συγκροτεί, με σύμφωνη γνώμη του Προέδρου, Ομάδες Εργασίας ή Επιτροπές από

το Επιστημονικό Προσωπικό του Κοινωφελούς Ιδρύματος για τη μελέτη, εισήγηση ή

παροχή γνωμοδοτήσεων για σοβαρά θέματα, που ανάγονται στη δραστηριότητα τουΚοινωφελούς Ιδρύματος.

γ) Υπογράφει, ύστερα από απόφαση του Προέδρου, τις συμβάσεις εκτέλεσηςερευνητικών προγραμμάτων και ερευνών, για την επίτευξη των σκοπών τουΚοινωφελούς Ιδρύματος.

δ) Εκδίδει τα εντάλματα πληρωμής για κάθε δαπάνη, που προβλέπεται, από τονεγκεκριμένο Προϋπολογισμό του Κοινωφελούς Ιδρύματος.”

Σημ.: όπως το άρθρο 8α προστέθηκε με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006.

ΆΡΘΡΟ 9

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

1.-Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος:

α) Συνυπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο κάθε έγγραφο του Ιδρύματος, που απευθύνεται, σε τρίτους.

β) Φροντίζει για την σύνταξη των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου.

γ) Διεκπεραιώνει την αλληλογραφία.

δ) Φυλάσσει τα έγγραφα, τα βιβλία (εκτός από τα διαχειριστικά) και την σφραγίδα του Ιδρύματος και ευθύνεται για την καταστροφή ή την απώλειά τους.

2.-Ο Γραμματέας μπορεί, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα απαραίτητο, από το Διοικητικό Συμβούλιο (λόγω ειδικών συνθηκών), να βοηθείται από υπάλληλο του Ιδρύματος, την ευθύνη όμως φέρει πάντοτε ο ίδιος.

3.- Τον Γραμματέα, όταν απουσιάζει δεν υπάρχει η κωλύεται αναπληρώνει άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΆΡΘΡΟ 10

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΑΜΙΑ

1.- Ο Ταμίας του Ιδρύματος:

α) Εισπράττει όλα τα έσοδα τούτου, εκδίδοντας και υπογράφοντας σχετικές αριθμημένες διπλότυπες αποδείξεις.

β) Καταθέτει τα έσοδα του Ιδρύματος σε ένα, από τα πιστωτικά ιδρύματα, που ορίζονται, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος, έχοντας την ευχέρεια να παρακρατεί από αυτά το ποσό, που είναι αναγκαίο, για την πληρωμή εκτάκτων επειγουσών δαπανών του Ιδρύματος.

Το ύψος του παρακρατουμένου ποσού καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην αρχή κάθε έτους.

γ) Εκτελεί κάθε πληρωμή, ύστερα, από γραπτή εντολή του Προέδρου ή του νομίμου αναπληρωτή του.

δ) Τηρεί και φυλάσσει τα διαχειριστικά βιβλία και στοιχεία του Ιδρύματος.

ε) Φροντίζει, για την έγκριση κατάρτιση και υποβολή στο Διοικητικό Συμβούλιο των σχεδίων Προϋπολογισμού. Απολογισμού και Ισολογισμού του Ιδρύματος.

2.-Τον Ταμία, όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει η κωλύεται, αναπληρώνει άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, που ορίζεται με απόφαση αυτού.

ΆΡΘΡΟ 11

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

1. Η Οικονομική Διαχείριση του Ιδρύματος είναι ενιαία περιλαμβάνει, ετήσια περίοδο, η οποία αρχίζει την πρώτη (1η) Ιανουαρίου και λήγει την τριακοστή πρώτη (31η) Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Εξαιρετικά η πρώτη διαχειριστική περίοδος αρχίζει, από την ημέρα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κύρωσης της σύστασης του Ιδρύματος, η οποία μπορεί να παραταθεί μέχρι την τριακοστή πρώτη (31η) Δεκεμβρίου του επομένου ημερολογιακού έτους, με απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιο, που λαμβάνεται στην πρώτη συνεδρίασή του.

2. Η Οικονομική Διαχείριση, γίνεται με βάση Προϋπολογισμό και Απολογισμό εσόδων και εξόδων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος και τις κείμενες διατάξεις, εγκρινομένων κατά τ`ανωτέρω από την εποπτεύουσα αρχή, μόνον, από την άποψη της μη εκτροπής, από τους σκοπούς του Ιδρύματος.

ΆΡΘΡΟ 12

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

1. Ο Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος προσλαμβάνεται μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου τουλάχιστον και για θητεία δύο (2) χρόνων.

2. Ο Γενικός Διευθυντής είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος. Παρίσταται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και εισηγείται όσα θέματα του αναθέσει ο Πρόεδρος που άπτονται της αρμοδιότητάς του. Μεριμνά για την τήρηση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, των Νόμων, Διαταγμάτων και Κανονισμών και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτραγια την καλή λειτουργία του Κοινωφελούς Ιδρύματος. Επίσης έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες και όσες τυχόν του μεταβιβάσει ο Πρόεδρος ή το Διοικητικό Συμβούλιο.

3. Ο Γενικός Διευθυντής ιδίως:

α) Προΐσταται όλων των υπηρεσιών του Κοινωφελούς Ιδρύματος, εκτός του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, τις οποίες εποπτεύει και ελέγχει, για την εφαρμογή των Νόμων, Διαταγμάτων και οδηγιών των Αρχών.

β) Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την πρόσληψη και απόλυση του προσωπικού, εκτός του Ιατρικού και Νοσηλευτικού.

γ) Προβαίνει στην εκποίηση ή καταστροφή του παλαιού και άχρηστου υλικού μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

δ) Έχει την εποπτεία της υλοποίησης των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της καλής λειτουργίας των καταστημάτων, που θα αναπτύξει τυχόν το Κοινωφελές Ίδρυμα, για την εξυπηρέτηση του προσωπικού και των επισκεπτών του, καθώς και την παρακολούθηση των μισθώσεων, σε περίπτωση παραχώρησης τους σε τρίτους με αντάλλαγμα.

ε) Ο Γενικός Διευθυντής πρέπει να είναι διπλωματούχος Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, να έχει ασκήσει Διοίκηση τουλάχιστον επί τριετία στον Δημόσιο ή στον ιδιωτικό Τομέα και να γνωρίζει τουλάχιστον μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΟΚ, κατά προτίμηση την Αγγλική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να προβλέπει και επιπρόσθετα προσόντα,συνυφασμένα με τις ανάγκες και τα καθήκοντα της θέσης του, ως προαπαιτούμεναγια την πρόσληψη του Γενικού Διευθυντή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006.

ΆΡΘΡΟ 13

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ

1. Η πρόσληψη και απόλυση του Ιατρικού προσωπικού γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Προέδρου σύμφωνα με την παρ. η `του άρθρου 8, και του λοιπού προσωπικού, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή κατά την παρ. 3, περ. β`του άρθρου 12 του παρόντος.

2. Με συμβάσεις, που υπογράφονται , κατά περίπτωση, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ή τον Γενικό Διευθυντή του Κοινωφελούς Ιδρύματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω, καθορίζονται η χρονική διάρκεια εργασίας, οι αποδοχές, οι παροχές εν γένει, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των προσλαμβανομένων στο Κοινωφελές Ίδρυμα.

3. Σε ειδικές περιπτώσεις και για κάλυψη των επειγούσων και εξαιρετικών αναγκών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος με απόφασή του, μπορεί να αναθέτει σε τρίτους ειδικούς επιστήμονες την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου με σύμβαση. Με την σύμβαση θα καθορίζεται υποχρεωτικά το έργο, ο χρόνος παράδοσής του και η αμοιβή.

“Επιτρέπεται η μεταφορά νοσηλευτικών μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας(Ε.Σ.Υ.) και η απασχόληση ιατρικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. στο Ίδρυμα, με όρους

και διαδικασίες που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνει οΥπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006.

4. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος, το προσωπικό του μπορεί να αποστέλλεται για μετεκπαίδευση η έρευνα σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού. Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζεται η διάρκεια της μετεκπαίδευσης η εξειδίκευσης, το είδος της και η αποζημίωση, που θα καταβληθεί στον μετεκπαιδευόμενο.

ΆΡΘΡΟ 14

1. Το Ίδρυμα απολαμβάνει όλων γενικά των δικαστικών και ουσιαστικών προνομιών και ατελειών, οι οποίες προβλέπονται, για το Ελληνικό Δημόσιο στον Κ.Δ. 26.7/10.8.1944.

2. Το Ίδρυμα απαλλάσσεται των φόρων εισοδήματος, κληρονομιών και δωρεών. Το υπό του Ιδρύματος αποκτώμενα μηχανήματα και ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου γενικά, αναγκαίος, για την πρώτη εγκατάσταση, μέχρι την πλήρη λειτουργία του, απαλλάσσονται, από κάθε φόρο, δασμό η τέλος.

 

ΆΡΘΡΟ 15

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να καταρτίζει εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας του Ιδρύματος, των υπηρεσιών του γενικά και του Νοσοκομείου. Με τους Κανονισμούς αυτούς ρυθμίζονται τα εξής ιδίως θέματα:

α)Η διάρθρωση των υπηρεσιών του ιδρύματος δηλαδή της διοικητικής, τεχνικής, ιατρικής, νοσηλευτικής, φαρμακευτικής νομικής, ως και των εξωτερικών συνεργατών.

β) Η υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού.

γ) Η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου του προσωπικού.

δ) Η διαδικασία διενέργειας προμηθειών.

ε) Οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια, που αφορά την λειτουργία και την οργάνωση του Κοινωφελούς Ιδρύματος, εφόσον δεν προβλέπεται στον Οργανισμό ή στην ισχύουσα νομοθεσία.

2. Οι Κανονισμοί του Ιδρύματος υπόκεινται, στην έγκριση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως προς την νομιμότητά τους.

ΆΡΘΡΟ 16

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. Το Κοινωφελές Ίδρυμα τηρεί υποχρεωτικά τα ακόλουθα βιβλία και στοιχεία:

α. Βιβλίο Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας.

β. Βιβλίο πρακτικών Συνεδριάσεων.

γ. Βιβλίο Λογιστικής Παρακολούθησης των Εσόδων – Εξόδων καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που προβλέπει, για την ιδιωτική οικονομία, το Ενιαίο Λογιστικό Σχέδιο της Χώρας και οι συναφείς Νόμοι.

δ. Βιβλίο Οικονομικών Ενισχύσεων και Βραβείων.

ε. Στελέχη αριθμημένων διπλοτύπων αποδείξεων είσπραξης και ενταλμάτων πληρωμής, θεωρημένων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

2. Εκτός από τα παραπάνω βιβλία και στοιχεία, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει στην πρώτη συνεδρίασή του, την τήρηση και άλλων βιβλίων και στοιχείων, που είναι σύμφωνα με τον Νόμο, απαραίτητα για την διαχείριση της περιουσίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος και την εκτέλεση των σκοπών του.”…, ενώ υποχρεούται να επικαιροποιεί το είδος και τον αριθμό τωντηρούμενων βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εκάστοτεισχύουσας συναφούς νομοθεσίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006.

ΆΡΘΡΟ 17

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ – ΤΥΧΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

1. Το Κοινωφελές Ίδρυμα διαλύεται:

α) Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των μελών. του.

β) Στην περίπτωση που ο σκοπός του απέβη ανέφικτος η παρεξέκλινε ουσιωδώς του σκοπού του ή όταν η λειτουργία του αντίκειται πλέον στην ηθική ή την Δημόσια Τάξη.

“2. Σε περίπτωση διάλυσης, για οποιονδήποτε λόγο, του Κοινωφελούς Ιδρύματος,

αυτό τίθεται υπό εκκαθάριση σύμφωνα με το νόμο και το προϊόν της εκκαθάρισηςπεριέρχεται, εις ό,τι μεν αφορά τα μέχρι το χρόνο ορισμού μελών τουΔιοικητικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύηςκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, εις ό,τι δε αφορά

τα κτηθέντα, μετά τον ορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Υπουργό

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περιουσιακά στοιχεία, το προϊόν τηςεκκαθάρισης περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο κατά την αναλογία της συνολικήςεπιχορήγησης για όλο το διάστημα αυτό.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006.

ΆΡΘΡΟ 18

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Για την ανοικοδόμηση και εξοπλισμό του κτιριακού συγκροτήματος, στο οποίο θα στεγασθεί το Κοινωφελές Ίδρυμα, το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού δύναται να συμβάλλεται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που κρίνονται κατάλληλα, για την ταχύτερη και επωφελέστερη εκτέλεση μέρους ή του συνόλου των εργασιών.

2. Ειδικά τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος, ανακαλούνται ελευθέρως και αντικαθίστανται με απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μετά από πρόταση του προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

3. Σε περίπτωση, που η τετραετία της κανονικής θητείας του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος, δεν επαρκεί για την αποπεράτωση του Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ”, αυτή παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι της ενάρξεως της λειτουργίας του.

4. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία σύμφωνα μετά προαναφερόμενα, θα μεταβιβασθούν, από τον ιδρυτή Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Ερρίκου Ντυνάν`, για την εξυπηρέτηση και υλοποίηση του σκοπού του, ανέρχεται συνολικά σε διακόσια εκατομμύρια δραχμές (200.000.000) σύμφωνα με δήλωση του εμφανισθέντα νομίμου εκπροσώπου του ιδρυτή.

5. Οι συμβάσεις δωρεάς προς το συνιστώμενο Ίδρυμα, των ακινήτων, που αναφέρονται στο άρθρο 3 του παρόντος οι μεταγραφές του, καθώς και οι συμβάσεις δωρεάς και οι μεταγραφές του ακινήτων, που πρόκειται να δωρηθούν μελλοντικά στο Ίδρυμα, απαλλάσσονται, από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, δικαιώματα η εισφορές υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και του Ταμείου Νομικών, ανεξάρτητα εάν βαρύνουν τον δωρητή ή τον δωρεοδόχο και ανεξάρτητα εάν οι συμβάσεις αυτές συνάπτονται στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό.

6. Για τις παραπάνω συμβάσεις τα δικαιώματα των συμβολαιογράφων ορίζονται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) δραχμές, κατά περίπτωση και των αμίσθων ή εμμίσθων υποθηκοφυλάκων, σε δραχμές δέκα χιλιάδες (10.000), κατά περίπτωση. Για τις συμβάσεις αυτές δεν εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 42 του Ν.Δ. 3026/1954, όπως ισχύουν σήμερα.

7. Οι διατάξεις της παρούσας ιδρυτικής πράξης και του Οργανισμού τουΙδρύματος “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” τροποποιούνται, με προεδρικό διάταγμα, πουεκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,κατόπιν προτάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και με τη σύμφωνηγνώμη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18Ν.3454/2006,ΦΕΚ Α 75/7.4.2006.

8. Η μεταβίβαση (διάθεση των ακινήτων θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 113 του Αστικού Κώδικα, μετά την δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, του σχετικού κυρωτικού νόμου.

9. Στο 7.855/1992 συμβόλαιό μου, προσαρτώνται:

α) Σχέδιο συμβολαίου του συστατικού εγγράφου του ιδρύματος, θεωρημένο, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και υπογραμμένο από τον έμμισθο Δικηγόρο του ιδρυτή Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Χρήστο Ηλία Γυφτάκη, κάτοικο Αθηνών, οδός Λυκαβητού αριθμός 1, ΑΜ. ΔΣΑ 5611.Επίσης προσαρτάται το Ζ 58113/16-3-1992 γραμμάτιο του Δ.Σ.Α. με το οποίο πληρώθηκε υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αυτού ποσοστό 35%, ανερχόμενο σε 358.750 δραχμές. β) το γραμμάτιο με αριθμό 80009/1992 του Ταμείου Νομικών, με το οποίο πληρώθηκαν υπέρ αυτού δραχμές 650.000, ως δικαιώματά του, για την σύσταση του ιδρύματος. γ) το γραμμάτιο με αριθμό 90782/1992 του Συμβολαιογραφικού Συλλογικού Αθηνών, με το οποίο πληρώθηκαν δραχμές 2.300.000 για δικαιώματά του, επί της συστάσεως του ιδρύματος (αναιρουμένων των επί του ποσού αυτού δικαιωμάτων υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Ασφαλίσεως Συμβολαιογράφων).

Σε πίστωση και βεβαίωση όλων των παραπάνω και μετά από αίτηση του εμφανισθέντα, με την ιδιότητα, που παρίσταται, συντάχθηκε το συμβόλαιο αυτό σε δέκα οκτώ (18) φύλλα, διαβάσθηκε καθαρά και μεγαλόφωνα σ’ αυτόν, ο οποίος το άκουσε προσεκτικά, συμφώνησε με το περιεχόμενό του, το βεβαίωσε και το υπέγραψε αυτός και εγώ η Συμβολαιογράφος, όπως ορίζει ο νόμος. Για τέλη και δικαιώματά μου, με πέντε (5) αντίγραφα θα εισπραχθούν τριάντα πέντε χιλιάδεςτετρακόσιες ογδόντα (35.480) δραχμές.

Ο ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΝΔΡΕΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣΜΑΡΙΑ ΜΑΣΟΥΡΟΥ – ΤΣΑΝΑΚΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ13840

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΥΠ ΑΡΙΘ.

8031/23.7.1992

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒ/ΦΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΣΟΥΡΟΥ – ΤΣΑΝΑΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ Ε.Ε.Σ.

– ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ – ΝΠΙΔ

Στην Αθήνα σήμερα στις είκοσι μια του μηνός Αυγούστου του χίλια εννιακόσια ενενήντα δύο (1992), ημέρα Παρασκευή και στο Γραφείο μου που βρίσκεται στην οδό Σταδίου αρ. 39 ιδιοκτησίας Α. Περλέγκα, σε μένα τη Συμβολαιογράφο και κάτοικο Αθηνών ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Π. ΜΟΡΦΩΠΟΥ – ΧΡΟΝΗ, με έδρα την Αθήνα, παρουσιάστηκε ο ικανός και μη εξαιρούμενος από το Νόμο κ. Ανδρέας Μαρτίνης του Κωνσταντίνου και της Λίτσας, γιατρός, που γεννήθηκε στην Ζάκυνθο, κάτοικος Χαλανδρίου Αττικής, οδός Φωσκόλου αρ. 5, ΑΔΤ Η 335768/1973 του Α.Τ. Ψυχικού, ο οποίος ενεργεί στο παρόν συμβόλαιο με την ιδιότητα του προέδρου του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου με έδρα την Αθήνα (οδός Λυκαβητού αριθμός 10 και επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ”. Το καταστατικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποδοχμένου τις γενικές αρχές της Διεθνούς Συμβάσεως της Γενεύης, με αριθμό 10/20 Οκτωβρίου 1868, εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 10/27 Ιουνίου 1877 (ΦΕΚ Α`τεύχος 44).

Το παραπάνω καταστατικό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στη συνέχεια με: τον ν. 745/8-17 Αυγούστου 1917, τον ν. 2995/5-12 Αυγούστου 1922, τον ν. 3711/21-23 Δεκεμβρίου 1928 (ΦΕΚ Α τεύχος 272), τον Αναγκαστικό Νόμο 16-23 Ιανουαρίου 1936, ν. 788/7-16 Οκτωβρίου Νόμο 552/26 Σεπτεμβρίου 1945, το Νομοθετικό Διάταγμα 419/21-23 Οκτωβρίου 1947 και όπως το καταστατικό αυτό ισχύει σήμερα.

Ο εμφανισθείς εκπροσωπεί νόμιμα τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σύμφωνα με την από 30-7-1992 απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ. (συγκρότηση σε σώμα) από του οποίου τα πρακτικά ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο με ημερομηνία 31-7-1992, προσαρτάται στο συμβόλαιό μου.

Ο εμφανισθείς, με την ιδιότητα, που παρίσταται, ζήτησε τη σύνταξη και υπογραφή του παρόντος συμβολαίου, με το οποίο δήλωσε τα παρακάτω:

Ότι με το 7.885/16-3-1992 συμβόλαιο της Συμβολαιογράφου Αθηνών Μαρίας Μασούρου – Τσανάκα το Σωματείο, με έδρα την Αθήνα (οδός Λυκαβηττού αριθμός 1) και επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ”, συνέστησε νοσηλευτικό ίδρυμα, με την επωνυμία “Νοσοκομείο Ε.Ε.Σ. – Ερρίκος Ντυνάν – Κοινωφελές Ίδρυμα – ΝΠΙΔ” και με τους όρους που διαλαμβάνονται, με λεπτομέρεια στο προαναφερόμενο συμβόλαιο της άνω Συμβολαιογράφου, με την παραπάνω επωνυμία η οποία τροποποιήθηκε με την υπ`αριθ. 7.962/1992 πράξη της άνω Συμβολαιογράφου σε “Νοσηλευτικό Ίδρυμα Κοινωφελές Ε.Ε.Σ. – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ – ΝΠΙΔ”.

Επίσημο αντίγραφο του υπ`αριθ. 7885/1992 συμβολαίου κατετέθη, για έλεγχο, στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στη συνέχεια με το υπ`αριθμ. 7962/1992 συμβόλαιο της ιδίας ως άνω συμβολαιογράφου Μαρίας Μασούρου τροποποιήθηκαν οι παράγραφοι ένα (1) του άρθρου ένα (1), δύο (2) του άρθρου ένα (1), ζήτα (ζ) του άρθρου τρία (3) και ένα (1) του άρθρου δέκα τέσσερα (14).

Τέλος, με την υπ`αριθ. 8031/23-7-92 πράξη της ιδίας Συμβ/φου Μαρίας Μασούρου έγινε η κωδικοποίηση των διατάξεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία “ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ Ε.Ε.Σ. – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ – ΝΠΙΔ”.

Ήδη, με την από 20-8-1992 απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, αντίγραφο της οποίας προσαρτάται στο παρόν, στο υπ`αριθ. 8031/23.7.1992 συμβόλαιο της Συμβολαιογράφου Αθηνών Μαρίας Μασούρου – Τσανάκα προστίθενται οι πιο κάτω διατάξεις:

α)Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 προστίθεται η φράση “Το ίδρυμα δεν υπάγεται επίσης στις διατάξεις του Α.Ν. 2039/1939″.

β) Στο άρθρο 4 προστίθεται μετά την παράγραφο 1 παράγραφος 1α έχουσα ως εξής; Επίσης υπόκειται στον έλεγχο του Υπουργού Υγείας η νομιμότητα της διαχειρίσεως των τυχόν παρεχομένων στο ίδρυμα κρατικών επιχορηγήσεων”.

Σε πίστωση και βεβαίωση όλων των παραπάνω και μετά από αίτηση του εμφανισθέντα, με την ιδιότητα που παρίσταται, συντάχθηκε το παρόν συμβόλαιο σε δύο (2) φύλλα χάρτου, διαβάσθηκε καθαρά και μεγαλόφωνα σε αυτόν, ο οποίος το άκουσε προσεκτικά, συμφώνησε με το περιεχόμενό του, το βεβαίωσε και το υπέγραψε αυτός και εγώ η Συμβολαιογράφος, όπως ορίζει ο νόμος. Για τέλη και δικαιώματα μου, με τέσσερα (4) αντίγραφα θα εισπραχθούν δύο χιλιάδες τρακόσιες (2.300) δραχμές.

Ο ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ

Α. ΜΑΡΤΙΝΗΣΕ. ΜΟΡΦΩΠΟΥ – ΧΡΟΝΗ

Άρθρο 50
Λογαριασμός για προγράμματα ατόμων με ειδικέςανάγκες

1. Ο τηρούμενος στην Τράπεζα της Ελλάδος Λογαριασμός που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1898/1990 (ΦΕΚ 125 Α`) με τον τίτλο “Λογαριασμός Σώματος Ειδικών Πραγματογνωμόνων Τροχαίων Ατυχημάτων” φέρει εφ`εξής τον τίτλο “Λογαριασμός για προγράμματα ατόμων με ειδικές ανάγκες”.

2. Το προϊόν του Λογαριασμού αυτού διατίθεται για την αντιμετώπιση προγραμμάτων που αποσκοπούν στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

3. α) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται τα ποσά και οι όροι διάθεσης αυτών, καθώς και ο έλεγχος της διαχείρισής τους.

β) Η διαχείριση του λογαριασμού αυτού ασκείται με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

γ) Στη διαχειριστική επιτροπή που συγκροτήθηκε με την υπ`αριθμ. Δ1Γ/352/8.3.1991 απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου μόνου του π.δ. 11/1991/ΦΕΚ 6/1991 (ΦΕΚ 140/91 ΤΑ`), καταβάλλεται αποζημίωση, η οποία καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών. Η δαπάνη αυτή θα βαρύνει τις πιστώσεις του λογαριασμού της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 51
Οι διατάξεις του άρθρου 37 του ν.1193/1981 (ΦΕΚ 220 Α`) έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους παρασκευαστές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, των θεραπευτηρίων των υγειονομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) με τα αυτά προσόντα και εφόσον έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το έτος 1975.

Άρθρο 52
Σε πολύτεκνους γονείς που προστατεύουν εφτά (7) παιδιά και άνω παρέχεται η δυνατότητα να τυγχάνουν άμεσης στεγαστικής συνδρομής με τη μορφή χορήγησης δανείου ή της παραχώρησης εργατικής κατοικίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 2963/1954, όπως ισχύει και του επί τη βάσει του άρθρου 2 του ιδίου νόμου εκδοθέντος Κανονισμού “περί προϋποθέσεων παροχής κατοικίας και δανείων από τον ΟΕΚ`, δυνάμει της υπ`αριθμ. 30727/4815/4-8-71 κ.λπ. Υ.Α. και ειδικότερα των άρθρων 2,3,4 και 29 του Κανονισμού τούτου.

Η διάταξη αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις εκείνες που είχε χορηγηθεί δάνειο από τον ΟΕΚ ή άλλο στεγαστικό φορέα και η κατά τα άνω αύξηση των μελών της οικογένειας δεν καλύπτει πλέον τις στεγαστικές ανάγκες του δικαιούχου.

Η σειρά προτεραιότητας ικανοποίησης του αιτήματός των προσδιορίζεται ανάλογα του επί πλέον του άνω αριθμού τέκνων που προστατεύουν.

Άρθρο 53
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από της δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις μέρους διατάξεις του.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 1992

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΣΩΤ. ΚΟΥΒΕΛΑΣΙ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ν. ΚΛΕΙΤΟΣΣΤΕΦ. ΜΑΝΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Α. ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΣΓ. ΣΟΥΡΛΑΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣΑ. ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 1992

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝ. ΒΑΡΒΙΤΙΣΩΤΗΣ