ΝΟΜΟΣ ΑΡΙΘ. 2050 ΦΕΚ Α 89/28.5.1992

Κύρωση Συμφωνίας περί ειδικών μέτρων για πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ της  Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σουηδίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 2βπαρ.1του Συντάγματος, η Συμφωνία περί ειδικών μέτρων για πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύτης Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σουηδίας, που υπεγράφη στη Στοκχόλμη στις 9Νοεμβρίου 1990,της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του Βασιλείου της Σουηδίας, αναφερόμενες εφεξής ως τα “Μέρη”.

`Έχοντας υπόψητους ιδιαίτερουςπολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των Μερών, Επιθυμώντας να διατηρήσουν και να προωθήσουν τους δεσμούς αυτούς, Συναπεδέχθησαν και συνομολόγησαν τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Τα Μέρη αναλαμβάνουν την έγερση οικονομικών πόρων για την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ,συμφώνως προς την παρούσα Συμφωνία .

Άρθρο 2

1.`Έκαστο Μέρος θα διαθέσει,για έναν ξεχωριστό φορέα υπό τη δικαιοδοσία του, μια αρχική συνεισφορά πέντε (5) εκατομμυρίων δραχμών ή αντίστοιχου ποσού σε Σουηδικές κορώνες.

2.`ΈκαστοΜέροςθαενθαρρύνει οργανισμούς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα να συνεισφέρουν στο φορέα, που θα δημιουργηθεί συμφώνως προς τοάρθρο 2.1.

Άρθρο 3

Τα Μέρη αναλαμβάνουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες περίτης διαχειρίσεως του κεφαλαίου του αντίστοιχου φορέα και περίτων μέτρων,που θα λαμβάνονται για τη δημοσιότητα του φορέα και της διαχειρίσεώς του.

Άρθρο 4

`Έκαστο Μέρος θα διαθέτει τους ετήσιους τόκους από το διαχειριζόμενο υπ’ αυτού κεφάλαιο,σε ημερομηνία που θα ζητείται από την κοινή επιτροπή, περί της οποίας γίνεται αναφορά στο άρθρο 5.

Άρθρο 5

Τα Μέρη θα ορίσουν μια κοινή επιτροπή, στην οποία ανατίθεται το έργονα εισηγείται περί της χρήσεως των εσόδων των δύο φορέων.Τα Μέρη αναλαμβάνουν τις πληρωμές από τα αντίστοιχα κεφάλαιά τους συμφώνως προς τις εισηγήσεις της κοινής επιτροπής.

Άρθρο6

Η κοινή επιτροπή θα αποτελείται από 6 μέλη, 3 εξ` εκάστου Μέρους.Η κοινή επιτροπή θα έχει πρόεδρο. Η προεδρία θα εναλλάσσεται μεταξύ ενός `Έλληνα και ενός Σουηδού, μέλους της Επιτροπής, έκαστος των οποίωνθαδιατηρείτην προεδρία για περίοδο ενός έτους. Ο πρώτος πρόεδρος θαείναι `Έλληνας.Ο πρόεδρος θα έχει αναπληρωτή.`Έκαστο Μέρος θα αποφασίζει ποια από τα μέλη του στην κοινή επιτροπή θα ενεργούν ωςπρόεδρος και αναπληρωτής προέδρου κατά την αντίστοιχηπερίοδο προεδρίας.

Άρθρο 7

Η κοινή επιτροπήθα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος.Θα μπορεί να αποφασίζει και για περαιτέρω συνόδους.Κατά τις περιόδους της Ελληνικής προεδρίας η επιτροπή θα συνέρχεταιστην Ελλάδα και κατά τις περιόδους της σουηδικής προεδρίας στη Σουηδία,εκτός αν άλλως αποφασιστεί από την επιτροπή.Οι σύνοδοι της κοινής επιτροπής θα συγκαλούνται από τον πρόεδρό της.

Άρθρο 8

Η κοινή επιτροπή θα λαμβάνει τις αποφάσεις της με απλή πλειοψηφία.Σε περίπτωση ισοψηφίας θα υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

Άρθρο 9

Η κοινή επιτροπή θα υποβάλλει στα Μέρη κατ` έτος έκθεση των δραστηριοτήτων της.

Άρθρο 10

Ηπαρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του τρίτου μήναμετά την ημερομηνία λήψεως της τελευταίας των γνωστοποιήσεων εκμέρους των Κυβερνήσεων των δύο χωρών ότι οι συνταγματικές διαδικασίες για τηνεπικύρωση της παρούσας Συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί

Άρθρο 11

`Έκαστο Μέρος θα μπορεί νακαταγγείλει την παρούσα Συμφωνία διαγραπτήςκαταγγελίας προς το άλλο Μέρος. Η Συμφωνία θα παύσει να ισχύειένα έτος μετά τη λήψη μιας τέτοιας γνωστοποιήσεως.

Σε πίστωση αυτού οι δύο πληρεξούσιοι υπέγραψαν την παρούσα Συμφωνία σε δύο αντίτυπα,στην ελληνική και σουηδική γλώσσα. Τα δύο κείμενα έχουν την ίδια ισχύ.

`Έγινε στη Στοκχόλμη στις 9 Νοεμβρίου 1990

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ                          ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                                                                                    ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

(υπογραφή)                                                                                          (υπογραφή)

Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά που συντάσσονται από την κοινή επιτροπή του άρθρου 5 της Συμφωνίας, θα εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατάπερίπτωση υπουργών

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως,της δεκυρούμενης Συμφωνίας από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 10 αυτής.

Παραγγέλλομε η δημοσίευση του παρόντος στηνΕφημερίδατης Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 25 Μαΐου 1992

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΚΩΝ ΣΤ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΘΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΣΤ. ΜΑΝΟΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΝΝΑ ΜΑΡΟΥΔΑ – ΜΠΕΝΑΚΗ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 25 Μάιου 1992

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ