ΝΟΜΟΣ 2009 ΦΕΚ 18/14.2.1992

Εθνικό Σύστημα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης (Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.)

Άρθρο 1
Έννοια – Σκοπός
Καθιερώνεται Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και  Κατάρτισης (Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.), που έχει ως σκοπό: α) την οργάνωση, ανάπτυξη και παροχή επαγγελματικής κατάρτισης,

β) την τυπική πιστοποίηση της επαγγελματικής κατάρτισης,

γ) την εναρμόνιση της επαγγελματικής κατάρτισης με το εκπαιδευτικό  σύστημα,

δ) την εκτέλεση κάθε είδους εθνικών ή κοινοτικών προγραμμάτων  επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και

ε) την εκπλήρωση κάθε άλλου παρεμφερούς σκοπού. Το Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.  παρακολουθεί τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας, τις  οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας σε εθνικό και τοπικό  επίπεδο και τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις,  διαμορφώνεται δε και αναπτύσσεται σε συνεργασία με τους κοινωνικούς  εταίρους, με όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, ελληνικούς  και διεθνείς, και ειδικότερα με τους φορείς της Ευρωπαϊκής Οικονομικής  Κοινότητας.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

Άρθρο 2
Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.)
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία  “Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης” (Ο.Ε.Ε.Κ.), που  εδρεύει στην Αθήνα και έχει ως σκοπό:

α) την οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων Ινστιτούτων,  Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων, β) την εποπτεία των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και

γ) την πραγματοποίηση των στόχων του Εθνικού Συστήματος  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ιδρυθεί παράρτημα του Ο.Ε.Ε.Κ. στη Θεσσαλονίκη και να συσταθούν περιφερειακές διευθύνσεις του Ο.Ε.Ε.Κ.”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του Ν.2817/2000 (Α 78)

3. Έργο του Ο.Ε.Ε.Κ. είναι: α) Η μελέτη και εκτίμηση των αναγκών σε ειδικευμένο προσωπικό, κατά  κλάδους της οικονομίας, σε συνεργασία με άλλους συναρμοδίους φορείς.

β) Η υποβολή προτάσεων στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων για τη χάραξη κατευθύνσεων, το σχεδιασμό και τον  προγραμματισμό της πολιτικής για την επαγγελματική εκπαίδευση και  κατάρτιση (Ε.Ε.Κ.).

γ) Η οργάνωση και λειτουργία των Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

δ) Ο καθορισμός του περιεχομένου σπουδών των Ινστιτούτων  Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), καθώς και η εποπτεία των ιδιωτικών  Ι.Ε.Κ.

ε) Η αναγνώριση και κατοχύρωση επαγγελμάτων αντίστοιχων προς την  εκπαίδευση και κατάρτιση που παρέχουν τα Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με τα  δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και τα όσα ισχύουν  σχετικώς στην Ε.Ο.Κ.

στ) Η αναγνώριση των τίτλων, που απονέμονται από άλλους ελληνικούς  φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, η  ισοτιμία αντίστοιχων τίτλων της αλλοδαπής και η παροχή των αναγκαίων  πληροφοριών, σχετικά με την αναγνώριση των δικαιωμάτων και  πιστοποιητικών, καθώς και με τους άλλους όρους πρόσβασης στα  νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα.

ζ) Ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των επιπέδων  επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης αυτού του  νόμου, σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία και τους  κοινωνικούς εταίρους.

η) Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων και η εισήγηση στο Υπουργείο  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα θέματα ειδικοτήτων της  δευτεροβάθμιας τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης και της  επαγγελματικής κατάρτισης.

θ) Ο καθορισμός των προδιαγραφών και η έγκριση των προγραμμάτων της  τυπικής επαγγελματικής κατάρτισης, που παρέχουν άλλοι φορείς μη  εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ι. Η οργάνωση, ο σχεδιασμός, η μέριμνα και η εκτέλεση προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και εποπτείας Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.), των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, του προσωπικού που υπηρετεί στον Ο.Ε.Ε.Κ. και λοιπών προσώπων για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εφόσον του ανατίθενται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τις αρμοδιότητες του προηγούμενου εδαφίου ο Ο.Ε.Ε.Κ. μπορεί να τις ασκεί και μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ή άλλου τρίτου, με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.” *** Η περ. ι, όπως είχε αντικατασταθεί με την παρ.6 άρθρ.14 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003,αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 25 Ν.3475/2006,ΦΕΚ Α 146/13.7.2006.

ια) Η οργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων  της δευτεροβάθμιας τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης σε  συνεργασία, και εφόσον του ανατίθεται, με τους αρμόδιους φορείς του  Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ιβ) Η απορρόφηση και διαχείριση όλων των κονδυλίων της Ε.Ο.Κ. για  κάθε είδους προγράμματα σχετιζόμενα με την Ε.Ε.Κ. αρμοδιότητας  Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και η εκτέλεση των  σχετικών κοινοτικών προγραμμάτων.

ιγ) Η αποκλειστική διαχείριση των θεμάτων της συμμετοχής και  εκπροσώπησης του τομέα τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης και  επαγγελματικής κατάρτισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας  και Θρησκευμάτων σε εθνικά όργανα, καθώς και σε κοινοτικούς και  λοιπούς διεθνείς οργανισμούς και προγράμματα, που έχουν σχέση με την  Ε.Ε.Κ.

ιδ) Η απευθείας επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς της  Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, για οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με  την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση  αρμοδιότητος Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ιε) Η μελέτη των προδιαγραφών της εργαστηριακής υποδομής, και του  εκπαιδευτικού υλικού της Ε.Ε.Κ., η χωροταξική κατανομή των μονάδων και  η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην Ε.Ε.Κ.

ιστ) Η διεξαγωγή ερευνών, η πραγματοποίηση μελετών, η τήρηση και η  τεκμηρίωση σε σχέση με την επαγγελματική κατάρτιση.

ιζ) Η παρακολούθηση των διεθνών τάσεων και προοπτικών στον τομέα  της απασχόλησης.

ιη) Η πραγματοποίηση κατόπιν εντολής τρίτων και έναντι αμοιβής ερευνών, μελετών, εκδόσεων, σεμιναρίων, προγραμμάτων επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης και λοιπών δραστηριοτήτων, σχετικών με το αντικείμενό του, καθώς και η προσφορά υπηρεσιών και η παραχώρηση έναντι αμοιβής σε τρίτους, χώρων και εργαστηρίων για τις παραπάνω δραστηριότητες.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.14 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.

ιθ. Η οργάνωση, η λειτουργία, ο καθορισμός του περιεχομένου σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης και η μέριμνα για την επαγγελματική κατάρτιση πληθυσμιακών ομάδων σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς του Δημοσίου και εφόσον του ανατίθεται με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου, Υπουργού.

κ. Η σύνδεσή του με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, που γίνεται, ιδίως, με το σχεδιασμό, τη μέριμνα, την οργάνωση και τη διεξαγωγή, πλην των προγραμμάτων κατάρτισης και προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, εναλλακτικών προγραμμάτων κατάρτισης με χρήση καινοτομιών, καθώς και προγραμμάτων κατάρτισης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με ενημέρωση και δημοσιότητα, τη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, το σχεδιασμό, τη μέριμνα, την οργάνωση και τη διεξαγωγή προγραμμάτων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την ίδρυση και τη λειτουργία γραφείων διασύνδεσης που αναλαμβάνουν την οργάνωση της πρακτικής άσκησης, την υποστήριξη της ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και την παρακολούθηση της επαγγελματικής εξέλιξής τους, το σχεδιασμό, τη μέριμνα, την οργάνωση και τη διεξαγωγή προγραμμάτων κινητικότητας και επαγγελματικής πληροφόρησης, προγραμμάτων προώθησης της κοινωνίας της πληροφορίας και προγραμμάτων ποιότητας και αξιολόγησης όλων των ανωτέρω δράσεων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5 του Ν.2909/2001 (Α 90)

κα Κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με την Ε.Ε.Κ. στο χώρο  ευθύνης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5 του Ν.2909/2001 (Α 90)

Άρθρο 3
Εποπτεία Ο.Ε.Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

1. Ο Ο.Ε.Ε.Κ έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και  εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τα  οριζόμενα με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,  που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Ο εποπτεύων Υπουργός:

α) Διορίζει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τον πρόεδρο και τον  αντιπρόεδρο του Ο.Ε.Ε.Κ.

β) Εγκρίνει όλους τους κανονισμούς, που καθορίζουν τις διαδικασίες  εκπόνησης των μελετών, εκτέλεσης των έργων, διενέργειας των σχετικών  προμηθειών και διαχείρισης των εσόδων του Ο.Ε.Ε.Κ., ύστερα από πρόταση  του διοικητικού συμβουλίου και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του  Ο.Ε.Ε.Κ.

γ) εγκρίνει τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό και τον ισολογισμό από κοινού με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.14 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.

δ) Παρέχει γενικές κατευθύνσεις στα όργανα διοίκησης του οργανισμού  για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

ε) Αναθέτει στον Ο.Ε.Ε.Κ. μελέτες και έρευνες για την επαγγελματική  εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.

Άρθρο 4
Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)

1. Για την εκπλήρωση των σκοπών του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ. οργανώνονται και  λειτουργούν Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), δημόσια ή  ιδιωτικά, τα οποία δεν εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε  εκπαιδευτική βαθμίδα.

2. Σκοπός των Ι.Ε.Κ. είναι η παροχή κάθε είδους επαγγελματικής  κατάρτισης, αρχικής ή συμπληρωματικής, καθώς και η εξασφάλιση στους  εκπαιδευομένους αντιστοίχων προσόντων, με τη διδασκαλία επιστημονικών,  τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια  αναλόγων δεξιοτήτων, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική τους ένταξη  στην κοινωνία και να διασφαλίζεται η προσαρμογή τους στις  μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

3. Τα διάφορα τμήματα των Ι.Ε.Κ. μπορούν να παρακολουθήσουν  απόφοιτοι γυμνασίου, τεχνικής και επαγγελματικής σχολής, σχολής  μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ και κάθε τύπου λυκείου για να αποκτήσουν ή να  αναβαθμίσουν συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα, καθώς και ενήλικες  με γνώσεις κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, για να αποκτήσουν χρήσιμες  γνώσεις ή προσόντα ή να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους ή να  εξοικειωθούν σε νέες μεθόδους και τεχνολογίες ή να μετακινηθούν από  ένα επάγγελμα σε άλλο, με στόχο την καλύτερη ένταξή τους στην  παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνία.

4. Τα Ι.Ε.Κ. θα λειτουργήσουν από την 1η Φεβρουαρίου 1993 και  εφεξής. Κατ` εξαίρεση θα λειτουργήσουν για πειραματικούς σκοπούς μέχρι  15 δημόσια Ι.Ε.Κ. από την 1η Σεπτεμβρίου 1992 κατά τα οριζόμενα με  απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που θα  δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημ.: όπως ηπαρ.4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010

Άρθρο 5
Ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ι.Ε.Κ.

1. α. Η ίδρυση των Ι.Ε.Κ., καθώς και η απαιτούμενη αύξηση των θέσεων  μονίμου ή με σύμβαση αορίστου χρόνου διοικητικού, τεχνικού,  εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού του Ο.Ε.Ε.Κ. γίνεται με κοινή  απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και  Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. β. Η μετατροπή, συγχώνευση, κατάργηση των Ι.Ε.Κ., ο καθορισμός των  τμημάτων και ειδικοτήτων, καθώς και η μείωση του προσωπικού των  Ι.Ε.Κ. γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ.)

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

2. Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Ε.Ε.Κ. ρυθμίζονται τα θέματα του κανονισμού επαγγελματικής κατάρτισης και λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. και ιδίως:”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 Ν.2909/2001 (Α 90)

α. Οι Οδηγοί Κατάρτισης, οι οποίοι είναι κοινοί σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ι.Ε.Κ.), ανά ειδικότητα, η μορφή, η διάρκεια και οι όροι εφαρμογής της Πρακτικής Άσκησης. Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.) και εργαστήρια της δημόσιας εκπαίδευσης ή σε εργαστήρια των Ι.Ε.Κ., καθώς και σε εργαστήρια, υπηρεσίες και παραγωγικές μονάδες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Στους Οδηγούς κατάρτισης περιλαμβάνονται το περιεχόμενο της επαγγελματικής κατάρτισης, οι μέθοδοι παροχής επαγγελματικής κατάρτισης, τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων και εργαστηριακών ασκήσεων, ανά ειδικότητα, τμήμα και επίπεδο κατάρτισης, συνοδευόμενα από το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, η περιγραφή του επαγγέλματος και των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων, η περιγραφή του αναγκαίου εξοπλισμού και των απαιτούμενων προσόντων των πιστοποιημένων εκπαιδευτών, η διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας κατά τη διαδικασία της κατάρτισης, η διαδικασία των εξετάσεων και της πιστοποίησης της επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και οι τίτλοι αυτών.

Η χρήση των Οδηγών Κατάρτισης, μετά την έγκρισή τους από το Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. και τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι ελεύθερη από δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., μέχρι την επόμενη αναθεώρησή τους.

β. Η έναρξη και λήξη των εκπαιδευτικών εξαμήνων, η διάρκεια των προγραμμάτων κατάρτισης, η μετατροπή, η συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφών, μετεγγραφών, φοίτησης, εξετάσεων, το ύφος, ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής των εξετάσεων και των διδάκτρων, τα θέματα που αφορούν την παρακολούθηση της σταδιοδρομίας και απασχόλησης των αποφοίτων των δημόσιων Ι.Ε.Κ., το ύψος και η διαδικασία καταβολής των τελών εγγραφής των καταρτιζομένων σε ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., τα παράβολα, τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ του Ο.Ε.Ε.Κ. για την ίδρυση, λειτουργία και χρήση προγραμμάτων των ειδικοτήτων των Ι.Ε.Κ., για τη χορήγηση διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και για την αναγνώριση ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων Ι.Ε.Κ., καθώς και ο τύπος των παρεχόμενων τίτλων.

γ . Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτών των Ι.Ε.Κ., καθώς και των εκπαιδευομένων σε αυτά, οι κυρώσεις και τα όργανα επιβολής πειθαρχικών ποινών σε αυτούς.

δ. Κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τον κανονισμό επαγγελματικής κατάρτισης και λειτουργίας των I.Ε.Κ..

ε. Όπου στην περίπτωση β` της παρούσας παραγράφου προβλέπεται ο καθορισμός εξετάστρων, διδάκτρων, τελών, παραβόλων και λοιπών δικαιωμάτων υπέρ Ο.Ε.Ε.Κ. συμπράττει και ο Υπουργός Οικονομικών”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του Ν.2817/2000 (Α 78)

στ. Για τα θέματα που ρυθμίζονται στις περιπτώσεις α`, β`, γ` και δ` επιτρέπεται παρέκκλιση όσον αφορά την έναρξη και τη λήξη των εκπαιδευτικών εξαμήνων, τη διάρκεια των προγραμμάτων κατάρτισης, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιλογής και εγγραφών, μετεγγραφών, φοίτησης, εξετάσεων, τον τρόπο και τη διαδικασία καταβολής των εξετάστρων, των διδάκτρων και των παραβόλων υπέρ του Ο.Ε.Ε.Κ., καθώς και τον τύπο βεβαίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης, όταν αφορούν την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε ομάδες της περίπτωσης ιθ` της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 2009/1992.”)

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5 του Ν.2909/2001 (Α 90) και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

3. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. ρυθμίζεται η εκπαιδευτική  διαδικασία στα Ι.Ε.Κ., που μπορεί να περιλαμβάνει εκπαίδευση στην τάξη  ή σε εργαστήρια ή εξ αποστάσεως και να πραγματοποιείται με πλήρη ή  μερική φοίτηση, καθώς και με εναλλασσόμενα στάδια εκπαίδευσης και  ελεγχόμενης κατάρτισης στους χώρους εργασίας.

4. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που  εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. ρυθμίζονται τα κάθε  είδους σχετικά με την πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων θέματα. “Με όμοιες αποφάσεις που εκδίδονται ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ.: α. Καθιερώνεται η υποχρέωση συγγραφής σημειώσεων από τους εκπαιδευτές των Ι.Ε.Κ. και καθορίζονται όροι και οι προϋποθέσεις αποζημίωσης αυτών. β. Ιδρύονται δανειστικές βιβλιοθήκες στα Ι.Ε.Κ. και καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών, ο τρόπος προμήθειας των απαιτούμενων βιβλίων, οι όροι δανεισμού των βιβλίων στους εκπαιδευομένους και οι υποχρεώσεις αυτών, καθώς και κάθε άλλη συναφής λεπτομέρεια.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 του άρθρου 6 του Ν.2158/1993 (ΦΕΚ Α 109)

5. α) Για τη στέγαση των Ι. Ε.Κ. χρησιμοποιούνται κτίρια σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή άλλα κτίρια, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ρυθμίζονται όλα τα σχετικά με την εφαρμογή αυτής της παραγράφου θέματα, Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια για παραχώρηση εκ μέρους του Ο.Ε.Ε.Κ. σε τρίτους, χώρων και εξοπλισμών, που χρησιμοποιεί σε κτίρια σχολικών μονάδων, ή κτίρια που του διαθέτουν άλλοι φορείς, για δραστηριότητες των τρίτων σχετικές με τη διεξαγωγή σεμιναρίων και προγραμμάτων επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης.

β) Με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης του Ο.Ε.Ε.Κ. από τους φορείς στους οποίους παρέχονται οι χώροι και ο εργαστηριακός εξοπλισμός και το ύψος της συμμετοχής των φορέων αυτών στις κοινόχρηστες και λοιπές δαπάνες που προκύπτουν από τις παραπάνω παραχωρήσεις και οι οποίες αποδίδονται μέσω Ο.Ε.Ε.Κ.

γ) Ο Ο.Ε.Ε.Κ. μπορεί, για τη στέγαση των υπηρεσιών του και των Ι.Ε.Κ., να προβαίνει στην αγορά ή αποδοχή δωρεάς, κληρονομίας και κληροδοσίας οικοπέδων και κτιρίων και στην πραγματοποίηση ή ανάθεση εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων εφαρμοζομένων κατ` αναλογία των σχετικών διατάξεων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.” *** Η παρ.5 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.6 άρθρ.14 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.

6. Είναι δυνατή η ίδρυση Ι.Ε.Κ. από άλλα υπουργεία, ή από νομικά  πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία και έχουν την ευθύνη της οργάνωσης  και λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. αυτών, με κοινή απόφαση του κατά περίπτωση  αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο καθορισμός των προδιαγραφών και η έγκριση  των προγραμμάτων των Ι.Ε.Κ. αυτών γίνεται με απόφαση του Υπουργού  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου  υπουργού, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ).

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

7. Είναι δυνατή η ίδρυση Ι.Ε.Κ. από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου  ή από ιδιώτες. Η εποπτεία των Ι.Ε.Κ., που ιδρύονται από ν.π.ι.δ. ή από  ιδιώτες, ασκείται από τον Ο.Ε.Ε.Κ., σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

8. Η ίδρυση των Ι.Ε.Κ. της προηγουμένης παραγράφου εγκρίνεται με  αποφάσεις του Ο.Ε.Ε.Κ., που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

9. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται και ρυθμίζονται:

α. Οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών I.Ε.Κ. της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου και ειδικότερα: αα. Η σύσταση, η νομική μορφή, η επωνυμία, η προσωνυμία, ο αριθμός μητρώου, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ίδρυσης. ββ. Τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα για την κτήση ιδιότητας ιδιοκτήτη ή εκπροσώπου ιδιωτικού Ι.Ε.Κ., η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας ιδιωτικών I.Ε.Κ.. γγ. Η επέκταση ιδιωτικού I.Ε.Κ. σε νέο κτίριο, η κτιριολογική μετατροπή σε ιδιωτικό Ι.Ε.Κ., η μεταβίβαση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικού Ι.Ε.Κ, η ανάκληση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικού Ι.Ε.Κ., η διαδικασία διαφήμισης ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., ο αριθμός των καταρτιζομένων, τα μέσα διδασκαλίας και πρακτικών ασκήσεων και οι βιβλιοθήκες – αναγνωστήρια. δδ. Τα κτιριολογικά στοιχεία των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., η συγκρότηση επιτροπών ελέγχου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., τα καταβαλλόμενα στην αρμόδια υπηρεσία του Ο.Ε.Ε.Κ. χρηματικά ποσά για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης ιδιωτικών I.Ε.Κ..

β. Με όμοιες αποφάσεις ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ιδιωτικών I.Ε.Κ. και ειδικότερα: αα. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών I.Ε.Κ.. ββ. Τα προσόντα και τα κωλύματα για την πρόσληψη των οργάνων διοίκησης των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις αυτών, οι μονάδες υποστήριξης του έργου αυτών. γγ. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτών ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτών. δδ. Το έτος και τα εξάμηνα κατάρτισης, ο καθορισμός των διακοπών και αργιών, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία διεξαγωγής εγγραφών, μετεγγραφών, φοίτησης και εξετάσεων των καταρτιζομένων σε αυτά, τα παραπτώματα, οι κυρώσεις και τα όργανα επιβολής αυτών σε καταρτιζόμενους των ιδιωτικών I.Ε.Κ.. εε. Η διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων, τα θέματα υπηρεσιακής και πειθαρχικής κατάστασης του προσωπικού των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ, τα θέματα πειθαρχικού δικτύου των ιδιοκτητών ή εκπροσώπων των ιδιωτικών I.Ε.Κ. αυτών, η διαδικασία έκδοσης των τίτλων κατάρτισης των ιδιωτικών I.Ε.Κ. αυτών, τα θέματα κτιριολογικής και εργαστηριακής υποδομής, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που έχει σχέση με την οργάνωση και λειτουργία αυτών”.)

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 του Ν.2817/2000 (Α 78) και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

10. Μέρος των σπουδών του ΙΕΚ μπορεί να πραγματοποιείται σε ιδρύματα ή παραγωγικές μονάδες της αλλοδαπής. Σε τμήματα των ΙΕΚ μπορεί η διδασκαλία να γίνεται σε ξένη γλώσσα.

Σημ.: όπως ηπαρ. 10 προστέθηκε στο άρθρο 5 με το άρθρο 30 παρ. 9 του Ν. 2083/1992 (ΦΕΚ Α 159).

Άρθρο 6
Τίτλοι και επαγγελματικά δικαιώματα

1. Καθιερώνονται οι ακόλουθοι τίτλοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και  κατάρτισης:

α. Πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1. Το  πιστοποιητικό αυτό αποκτούν οι απόφοιτοι των Ινστιτούτων  Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) επιπέδου 1, μετά από κατάρτιση  μέχρι δύο εξαμήνων. ” Στα τμήματα αυτού του επιπέδου μπορούν να  εγγραφούν και απόφοιτοι γυμνασίου.

β. Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 2, που  χορηγείται στους αποφοίτους των τεχνικών επαγγελματικών σχολών  (Τ.Ε.Σ.) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των  εξομοιούμενων με αυτές σχολών αρμοδιότητας άλλων υπουργείων.

γ. Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης επιπέδου 3, που χορηγείται  στους αποφοίτους των τεχνικών – επαγγελματικών λυκείων (Τ.Ε.Λ.), ή σε  απόφοιτους τμήματος ειδίκευσης ενιαίων πολυκλαδικών λυκείων (Ε.Π.Λ.).

δ. Δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας  επαγγελματικής κατάρτισης, στο οποίο έχουν πρόσβαση, ανάλογα με την  ειδικότητα, οι κάτοχοι:

δα. Πτυχίου τμήματος ειδίκευσης ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου  (Ε.Π.Λ.) μετά από κατάρτιση στα Ι.Ε.Κ. ενός εξαμήνου.

δβ. Πτυχίου τεχνικού – επαγγελματικού λυκείου (Τ.Ε.Λ.) μετά από  κατάρτιση στα Ι.Ε.Κ. μέχρι δύο εξαμήνων.

δγ. Απολυτηρίου ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή  απολυτηρίου τεχνικού – επαγγελματικού λυκείου (Τ.Ε.Λ.), που στη Γ`  τάξη παρακολούθησαν μαθήματα δέσμης, μετά από κατάρτιση στα Ι.Ε.Κ.  μέχρι τριών εξαμήνων.

δδ. Απολυτηρίου γενικού λυκείου ή απολυτηρίου ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου (Ε.Π.Λ.) που στη Γ` τάξη παρακολούθησαν μαθήματα δέσμης, μετά από κατάρτιση στα Ι.Ε.Κ. μέχρι τεσσάρων εξαμήνων.

δε. Πτυχίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 2  με προϋποθέσεις και όρους, που θα αποφασίζονται, ανά ειδικότητα, από  το Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 8 Ν.2517/1997 Α 160,με το άρθρο 10  του Ν.2817/2000 (Α 78) και με το άρθρο 8 Ν.2517/1997 Α 160.

2. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ., που δημοσιεύονται στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται με βάση το περιεχόμενο των  σπουδών, την επαγγελματική κατάρτιση και τη συνάφεια των ειδικοτήτων  των δυναμένων να παρακολουθήσουν τμήματα κατάρτισης στα Ι.Ε.Κ., η  κατάταξή τους σε εξάμηνο ανά ειδικότητα και επίπεδο κατάρτισης, η  διάρκεια φοίτησης, οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία για τη  μετάβαση από ένα επίπεδο κατάρτισης σε άλλο.

3. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του διοικητικού  συμβουλίου του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  (Ο.Ε.Ε.Κ.), ορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλων  επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανά ειδικότητα και επίπεδο,  του παρόντος νόμου.

Για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 3, ειδικότητας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.δ.187/1973(ΦΕΚ 261 Α`).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 άρθρου 16 Ν.2743/1999,ΦΕΚ Α 211/13.10.1999.

4. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ, που δημοσιεύονται στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

α. Καταρτίζεται εθνικός κατάλογος αναγνωρισμένων επαγγελμάτων και  καθορίζονται τα επίπεδα επαγγελματικής κατάρτισης, που προβλέπονται  για κάθε επάγγελμα.

β) Ρυθμίζονται οι όροι και η διαδικασία, με τους οποίους πιστοποιείται η επαγγελματική κατάρτιση επαγγελματιών που δεν διαθέτουν αναγνωρισμένο επαγγελματικό τίτλο και η αντιστοίχιση της πιστοποίησης της επαγγελματικής κατάρτισης επαγγελματιών με τους τίτλους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του άρθρου 6.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.14 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.

γ. Ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες παρέχεται  πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης για τους αποφοίτους παλαιού  τύπου επαγγελματικών σχολών (κατώτερες τεχνικές σχολές, μέσες σχολές  εργοδηγών κ.λπ.). Η ως τώρα επαγγελματική κατάσταση της κατηγορίας των  αποφοίτων του εδαφίου αυτού, καθώς και των μέχρι τώρα αποφοίτων  Τ.Ε.Σ., Τ.Ε.Λ. και Ε.Π.Λ., δεν θίγεται από τις διατάξεις του παρόντος  νόμου.

δ. Ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κατάταξης σπουδαστών σε  εξάμηνο και τμήμα Ι.Ε.Κ. ανάλογα με την εκπαιδευτική τους υποδομή.

5. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που  δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα  ειδικότερα, τεχνικά ή λεπτομερειακά θέματα εφαρμογής αυτού του άρθρου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Λειτουργία του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.

Άρθρο 7
Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Ε.Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

1. Ο Ο.Ε.Ε.Κ. διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο,  αποτελούμενο από:

α. τον πρόεδρο,

β. τον αντιπρόεδρο,

γ. το διευθυντή σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του  Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ορίζεται με τον  αναπληρωτή του από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,

δ. ένα Σύμβουλο του τμήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που ορίζεται με τον  αναπληρωτή του από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,

ε. ανά έναν εκπρόσωπο των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας,  Οικονομικών και Εργασίας, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από  τους αντίστοιχους Υπουργούς,

στ. ανά έναν εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος,  του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, της Γενικής Συνομοσπονδίας  Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και της Ένωσης Εμπορικών  Συλλόγων Ελλάδος, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, από τις  αντίστοιχες οργανώσεις.

Καθήκοντα γραμματέως ασκεί υπάλληλος του Ο.Ε.Ε.Κ., ή μόνιμος  εκπαιδευτικός ή διοικητικός υπάλληλος της Κ.Υ. του Υπουργείου Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον  Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Το Δ.Σ. συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  Καθήκοντα εισηγητή στο Δ.Σ. ασκεί ο οριζόμενος από τον πρόεδρο  υπάλληλος του Ο.Ε.Ε.Κ. ή μέλος του Δ.Σ. Ο πρόεδρος μπορεί να  εισηγείται ο ίδιος θέματα.

3. Αν οι υπηρεσίες και οι φορείς που αναφέρονται, δεν ορίσουν τους  εκπροσώπους τους για το Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από  τη σχετική έγγραφη πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων, το Δ.Σ. συγκροτείται και λειτουργεί χωρίς τα μέλη αυτά.  Τα ελλείποντα δε μέλη μπορούν να ορίζονται με συμπληρωματική απόφαση  του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

4. Η πρώτη συγκρότηση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. θα γίνει μέσα σε ένα  μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

5. Η θητεία του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. είναι τριετής. Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου παρατείνεται έως την ημερομηνία λήξης της θητείας των μελών του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ., που συγκροτήθηκε με τη με αριθμό Α/14435/25.8.2004 απόφαση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 201 Α΄), η οποία είναι η 30.8.2007.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5 του Ν.2909/2001 (Α 90),αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.1 του άρθρου 12 του Ν.3369/2005 (ΦΕΚ Α 171/2005)

6. Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή αποχώρησης ή ελλείψεως για  οποιονδήποτε λόγο μέλους του Δ.Σ. πριν από τη λήξη της θητείας του,  ορίζεται με τη διαδικασία των παραγράφων 1 και 2 αυτού του άρθρου, νέο  μέλος για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του. Μέχρι τον ορισμό νέου  μέλους, το Δ.Σ. μπορεί να λειτουργεί με τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία δεν  μπορεί να είναι λιγότερα των τεσσάρων.

7. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία, όταν τα παρόντα μέλη είναι  περισσότερα από τα απόντα. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με την  απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του. Σε περίπτωση ισοψηφίας  υπερισχύει η ψήφος του προέδρου ή του προεδρεύοντος. Το Δ.Σ.  συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστο μία φορά το μήνα και  συγκαλείται από τον πρόεδρό του. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να  συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ύστερα από πρόσκλησή του,  εκπρόσωποι και άλλων υπουργείων, οργανισμών και φορέων, δημόσιων και  ιδιωτικών και να καλούνται εμπειρογνώμονες, προκειμένου να εκφράσουν  απόψεις τους για θέματα, που απασχολούν τον Οργανισμό.

8. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και  Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση των μελών και του γραμματέα του  Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

9. Το Δ.Σ. διοικεί τον Ο.Ε.Ε.Κ.: α. Χαράσσει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και τις  γενικές κατευθύνσεις των δραστηριοτήτων του Ο.Ε.Ε.Κ.

β. Είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας του  Οργανισμού, του προϋπολογισμού, του ισολογισμού, του απολογισμού και  της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων.

γ. Καθορίζει τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου του Ο.Ε.Ε.Κ. πέρα  από την αναπλήρωση του προέδρου του.

δ. Αποφασίζει για τη σύσταση και συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών  και ομάδων εργασίας.

ε. Αποφασίζει για τις μετακινήσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου  και των μελών του Δ.Σ. εντός ή εκτός της χώρας.

στ. Έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων του  Οργανισμού.

ζ. Αποφασίζει για αγορές και μισθώσεις ακινήτων, προσλήψεις  προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς  και για συμβάσεις ανάθεσης μελετών και εκτέλεσης έργων και προμηθειών  ύψους ανωτέρου των 5.000.000 δρχ.

η. Συντάσσει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό και τους  υποβάλλει στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο  Ελεγκτικό Συνέδριο.

θ. Αποφασίζει για τους διορισμούς του μόνιμου προσωπικού του  Ο.Ε.Ε.Κ.

ι. Ασκεί κάθε αρμοδιότητα, η οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του  παρόντος νόμου, του ανατίθεται ή που δεν ανήκει σε άλλο όργανο του  Ο.Ε.Ε.Κ.

10. Το Δ.Σ., μπορεί, με απόφασή του, που εγκρίνεται από τον Υπουργό  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να εκχωρεί αρμοδιότητές του στον  πρόεδρο του Οργανισμού.

11. Κατά τα λοιπά, ως προς τη συγκρότηση, τη σύνθεση, τις συνεδριάσεις και τη λειτουργία του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί συλλογικών οργάνων της διοίκησης που εκάστοτε ισχύουν.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5 του Ν.2909/2001 (Α 90)

Άρθρο 8
Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

1. Ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ. έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α. Προΐσταται όλων των υπηρεσιών και του προσωπικού του Ο.Ε.Ε.Κ.,  διευθύνει το έργο τους και λαμβάνει όλες τις αποφάσεις, που αφορούν τη  λειτουργία και δραστηριότητά του, σύμφωνα με τον κανονισμό οργάνωσης  και λειτουργίας των υπηρεσιών του, του προγράμματος δραστηριότητας,  του προϋπολογισμού και των αποφάσεων του Δ.Σ.

β. Συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και καθορίζει  τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

γ. Εκπροσωπεί τον Ο.Ε.Ε.Κ. σε όλες τις σχέσεις του έναντι παντός  φυσικού ή νομικού προσώπου και κάθε αρχής και δικαστηρίου τον οποίο  δεσμεύει με την υπογραφή του μέσα στο πλαίσιο των κειμένων διατάξεων.  Δύναται να αναθέτει μέρος των αρμοδιοτήτων του στον αντιπρόεδρο.

2. Ο πρόεδρος όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται  στα καθήκοντά του από τον αντιπρόεδρο, ο οποίος παράλληλα ασκεί και  τις ατομικές αρμοδιότητές του.

3. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ. πρέπει να είναι  επιστήμονες με αυξημένα προσόντα και υψηλού επιπέδου γνώση και  εμπειρία στη διοίκηση ή στα θέματα της Ε.Ε.Κ.

4. Στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Ο.Ε.Ε.Κ. καταβάλλονται μηνιαίως αποδοχές, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 του Ν.2817/2000 (Α 78)

5. Τη θέση του προέδρου ή αντιπροέδρου μπορούν να κατέχουν και δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η υπηρεσία της οργανικής θέσης θεωρείται συνεχής. Οι αποδοχές της προηγούμενης παραγράφου συμπληρώνουν τις αποδοχές της οργανικής θέσης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του άρθρου 6 του Ν.2158/1993 (ΦΕΚ Α 109)

6. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ. μπορούν, με απόφασή τους που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μεταβιβάζουν σε προϊσταμένου υπηρεσιακών μονάδων του Ο.Ε.Ε.Κ. ορισμένες αρμοδιότητές τους ή το δικαίωμα να υπογράφουν, κατά περίπτωση, “με εντολή Προέδρου” ή “με εντολή Αντιπροέδρου”. Η αποζημίωση των μελών και του γραμματέα του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ., που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 7 και κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 1256/1982 και του ν. 1505/1984, καταβάλλεται από την ημερομηνία συγκρότησης του Δ.Σ. αυτού. Στον πρόεδρο του Ο.Ε.Ε.Κ. καταβάλλονται μηνιαίως έξοδα παραστάσεως και κινήσεως, τα οποία καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι δικαιούμενες από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ο.Ε.Ε.Κ. αποδοχές και αποζημιώσεις καταβάλλονται από την ημερομηνία διορισμού τους”.

Σημ.: όπως η παρ. 6 προστέθηκε στο άρθρο 8 με το άρθρο 30 παρ. 9 του Ν.2083/ 1992 (ΦΕΚ Α 159).

Άρθρο 9
Κανονισμός λειτουργίας του Ο.Ε.Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

1. Με τον κανονισμό λειτουργίας του Ο.Ε.Ε.Κ., που συντάσσεται από το  διοικητικό του συμβούλιο και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται τα ακόλουθα θέματα:

“α. Η διάρθρωση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών του Ο.Ε.Ε.Κ., του παραρτήματος του Ο.Ε.Ε.Κ., των περιφερειακών διευθύνσεων του Ο.Ε.Ε.Κ, και των Ι.Ε.Κ..

β. Τα όργανα διοίκησης του παραρτήματος του Ο.Ε.Ε.Κ., των περιφερειακών διευθύνσεων του Ο.Ε.Ε.Κ. και των Ι.Ε.Κ., ο τρόπος επιλογής τους, οι αρμοδιότητές τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

γ. Ο καθορισμός των θέσεων και των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του μόνιμου και έκτακτου εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, με όριο ηλικίας διορισμού ή πρόσληψης το 45ο έτος κατά κλάδους, του μόνιμου δε κατά κατηγορίες και βαθμούς.

Ο τρόπος πρόσληψης, καθώς και όλα τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και πειθαρχικού δικαίου του προσωπικού του Ο.Ε.Ε.Κ., του παραρτήματος του Ο,Ε.Ε,Κ, των περιφερειακών διευθύνσεων του Ο.Ε.Ε.Κ. και των Ι.Ε.Κ., η σύσταση, συγκρότηση, λειτουργία και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων αυτών.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5  του Ν.2909/2001 (Α 90)

δ. οι όροι και η αμοιβή παροχής στον Ο.Ε.Ε.Κ. εργασίας ή έργου, με  ομώνυμη σύμβαση, ιδίως, σε θέματα εξειδικευμένης επιστήμης ή  εμπειρίας, καθώς αμοιβής ωρομισθίων εκπαιδευτών από δημόσιους  υπαλλήλους ή ιδιώτες, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις,

ε. οι λεπτομέρειες του τρόπου της πραγματοποίησης και της  λογιστικής εμφάνισης των εσόδων και των εξόδων και γενικώς της  διεξαγωγής της οικονομικής υπηρεσίας του Ο.Ε.Ε.Κ.,

“στ. Κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με τη γενικότερη οργάνωση και λειτουργία του Ο.Ε.Ε.Κ., του παραρτήματος του Ο.Ε.Ε.Κ., των περιφερειακών διευθύνσεων του Ο.Ε.Ε.Κ. και των Ι.Ε.Κ..”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5 του Ν.2909/2001 (Α 90)

2. Με τον αυτόν κανονισμό μπορεί να προβλέπεται και η οικονομική  παροχή στο προσωπικό του Ο.Ε.Ε.Κ., ως κίνητρο αποδόσεως, το ύψος και  οι προϋποθέσεις της οποίας καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. που  εγκρίνεται από τον εποπτεύοντα Υπουργό Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων.

Η δαπάνη αυτή βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ο.Ε.Ε.Κ.

3. Ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας του παρόντος άρθρου καταρτίζεται  το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως της απόφασης για το διορισμό του πρώτου Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ.

Άρθρο 10
Σύσταση επιστημονικών οργάνων και επιτροπών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

1. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που  εκδίδονται μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. και δημοσιεύονται  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συνιστώνται συλλογικά όργανα  στον Ο.Ε.Ε.Κ. με συμμετοχή ειδικών, επιστημόνων και εκπροσώπων των  κοινωνικών εταίρων για τη ρύθμιση θεμάτων, που εμπίπτουν στις  αρμοδιότητές του και αφορούν το περιεχόμενο της παρεχόμενης κατάρτισης  από τα Ι.Ε.Κ., τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων, την  αναγνώριση ισότιμων τίτλων Ε.Ε.Κ., την πιστοποίηση επαγγελματικής  εκπαίδευσης και κατάρτισης και την υποβολή προτάσεων στο Παιδαγωγικό  Ινστιτούτο για τη σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων μαθημάτων  ειδικότητας της δευτεροβάθμιας τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.  Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζονται η συγκρότηση, η σύνθεση, η  λειτουργία και οι αρμοδιότητες των συλλογικών αυτών οργάνων, η  αποζημίωση των μελών τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

2. Με αποφάσεις του Δ.Σ. και του Ο.Ε.Ε.Κ. μπορεί, επίσης, να  συγκροτούνται πρόσκαιρες ή διαρκείς επιτροπές από επιστήμονες και  εμπειρογνώμονες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα προς μελέτη,  επεξεργασία και κατάρτιση προτάσεων και εισηγήσεων σε θέματα που  απασχολούν τον Ο.Ε.Ε.Κ. Με τις ίδιες αποφάσεις ορίζεται το ύψος της  αποζημίωσης των μελών και του γραμματέα των επιτροπών αυτών. Με όμοιες  αποφάσεις του Δ.Σ. μπορεί να μετακαλούνται επιστήμονες και  εμπειρογνώμονες του εξωτερικού.

3. Εφόσον οι συμμετέχοντες στα επιστημονικά όργανα και επιτροπές του  παρόντος άρθρου λαμβάνουν αποζημίωση κατά μήνα, το ύψος αυτής δε  μπορεί να υπερβαίνει το όριο που προβλέπεται από το άρθρο 6 του ν.  1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α`).

4. Με αποφάσεις του Δ.Σ. και του Ο.Ε.Ε.Κ. μπορεί να αναλαμβάνει την  τεχνική υποστήριξη ή και το συντονισμό φορέων του δημόσιου και  ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και της αλλοδαπής και μετά από σύμφωνη  γνώμη τους, προκειμένου να υλοποιηθούν κοινοτικά προγράμματα και  πρωτοβουλίες, που αφορούν στην προώθηση του επαγγελματικού  προσανατολισμού, της επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης, καθώς  και την οικονομική διαχείριση προγραμμάτων, που απαιτούν διακρατική  συνεργασία, τη σύσταση δικτύων και εταιρικών σχέσεων (consortium)  μεταξύ ελληνικών φορέων και φορέων άλλων κρατών μελών. Η δαπάνη των  προγραμμάτων αυτών βαρύνει κατά περίπτωση τον Ο.Ε.Ε.Κ., τους λοιπούς  φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής και τα διαρθρωτικά ταμεία της  Ε.Ο.Κ. Με την παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. εγκρίνεται η  δαπάνη, η διάρκεια και οι ειδικοί όροι, σύμφωνα με τις διατάξεις που  διέπουν τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα και κοινοτικές πρωτοβουλίες.

Άρθρο 11
Οικονομικά του Ο.Ε.Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

1. Οι πόροι του Ο.Ε.Ε.Κ. προέρχονται από επιχορηγήσεις του τακτικού  προϋπολογισμού και του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων. Προς τούτο,  εγγράφονται πιστώσεις στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επίσης ο Ο.Ε.Ε.Κ.έχει πόρους, που προέρχονται από προγράμματα, που  χρηματοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς και φορείς και ειδικότερα  από τα αντίστοιχα ταμεία της Ε.Ο.Κ., από επιχορηγήσεις για την  εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο  πλαίσιο των αρμοδιοτήτων αυτού για λογαριασμό τρίτων και ειδικότερα  από τα έσοδα πραγματοποίησης ερευνών, μελετών, εκδόσεων, πληροφοριών,  κατάρτισης προγραμμάτων Ε.Ε.Κ. κ.λπ., από δωρεές και εισφορές τρίτων,  από προσόδους της περιουσίας του, καθώς και από κάθε άλλο περιουσιακό  στοιχείο, που παρέχεται στον Ο.Ε.Ε.Κ. από δημόσιους ή ιδιωτικούς  φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού και από φυσικά πρόσωπα, και τέλος  από δίδακτρα των εκπαιδευομένων στα Ι.Ε.Κ., εξέταστρα, καθώς και από  παράβολα για την ίδρυση ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και για την αναγνώριση  ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων Ε.Ε.Κ. Τα ποσά των χρηματοδοτήσεων του  Ο.Ε.Ε.Κ. από οποιοδήποτε ταμείο της Ε.Ο.Κ. ή άλλου διεθνούς οργανισμού  περιέρχονται απευθείας στον προϋπολογισμό του.

2. Κάθε δαπάνη του Ο.Ε.Ε.Κ. πρέπει να προβλέπεται από διάταξη νόμου. “Ο Ο.Ε.Ε.Κ. προς επίτευξη του σκοπού, προαγωγή και ανάπτυξη του έργου του οργανώνει, συμμετέχει ή προβαίνει σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές, εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις, συναντήσεις εργασίας, δεξιώσεις, φιλοξενίες και λοιπές συναφείς εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις και δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσκαλεί `Έλληνες και ξένους για να συμμετέχουν στις παραπάνω δραστηριότητες και αναπτύσσει δημόσιες και διεθνείς σχέσεις. Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ο.Ε.Ε.Κ..”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 6 του Ν.2158/1993 (ΦΕΚ Α 109)

3. Η διαδικασία πραγματοποίησης των δαπανών διέπεται από τις  παραδεδεγμένες νομικές και οικονομικές αρχές, ιδίως, της δημοσιότητας,  της διασφάλισης του συμφέροντος του Ο.Ε.Ε.Κ. και της ταχείας  ενέργειας, για την επίτευξη της οποίας επιτρέπεται και παρέκκλιση από  τις ισχύουσες διατάξεις περί λογιστικού των ν.π.δ.δ., περί εκτελέσεως  δημόσιων έργων και προμηθειών και αναθέσεως μελετών.

4. Για δαπάνες ποσού κατωτέρου των πέντε (5) εκατομμυρίων δραχμών,  κατά περίπτωση και κατά είδος ή αντικείμενο, δεν απαιτείται δημόσιος  διαγωνισμός.

5. Διατάκτης των δαπανών είναι ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ. ή ο  αντιπρόεδρος αυτού, όταν αναπληρώνει τον πρόεδρο.

6. Η εκκαθάριση και η πληρωμή των δαπανών ενεργείται μόνο από όργανα  της οικονομικής υπηρεσίας του Ο.Ε.Ε.Κ., μετά προηγούμενη της πληρωμής  θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων, από τον ελέγχοντα τη νομιμότητα των  δαπανών αρμόδιο πάρεδρο ή επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος  πρέπει να αποφαίνεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από της υποβολής  τους σ` αυτόν.

7. Για την αντιμετώπιση των δαπανών λειτουργίας, καθώς και μισθοδοσίας και αποζημιώσεων του πάσης φύσεως προσωπικού του Ο.Ε.Ε.Κ. συνιστώνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων πάγιες προκαταβολές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για το λογιστικό των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Σημ.: όπως ηπαρ. 7 προστέθηκε στο άρθρο 11 με το άρθρο 30 παρ. 9 του  Ν. 2083/1992 (ΦΕΚ Α 159).

8. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε ιδιοκτήτες ή και όργανα των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. για πειθαρχικές παραβάσεις βεβαιώνονται και εισπράπονται με τη διαδικασία που προβλέπεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Σημ.: όπως ηπαρ.8 προστέθηκε με το άρθρο 5 του Ν.2909/2001 (Α 90)

Άρθρο 12
Μέριμνα για τους εκπαιδευομένους

1. Οι εκπαιδευόμενοι στα Ι.Ε.Κ. κατά τη διάρκεια της πρακτικής  άσκησης τους ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. μόνο για την περίπτωση  ατυχήματος, που οφείλεται στην άσκησή τους. Οι ασφαλιστικές εισφορές  για την ασφάλιση αυτήν ορίζονται στο 1% του εκάστοτε τεκμαρτού  ημερομισθίου της VI ασφαλιστικής κλάσης του Ι.Κ.Α. και βαρύνουν τον  Ο.Ε.Ε.Κ. “Ο Ο.Ε.Ε.Κ, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης των καταρτιζομένων των Ι.Ε.Κ., δύναται να επιδοτεί θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ.. Ο καθορισμός του ύψους της επιδότησης, ο τρόπος καταβολής αυτής και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 του Ν.2817/2000 (Α 78)

2. Οι εκπαιδευόμενοι κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης τους  θεωρούνται μέλη της οικογενείας του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου λόγω  αναπηρίας ή γήρατος γονέα οιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα και του  Δημοσίου και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.  Τυχόν ευνοϊκότερες διατάξεις των επί μέρους φορέων δεν θίγονται.

3. Με αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και  Οικονομικών, που εκδίδονται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ.,  στις οποίες καθορίζονται η διάρκεια, οι όροι, ο σκοπός και κάθε άλλη  λεπτομέρεια, είναι δυνατή η καθιέρωση και χορήγηση υποτροφιών, για το  εσωτερικό ή εξωτερικό στο κάθε είδος προσωπικό του Ο.Ε.Ε.Κ. και των  Ι.Ε.Κ., καθώς και στους εκπαιδευομένους στα Ι.Ε.Κ. Οι σχετικές δαπάνες  βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ο.Ε.Ε.Κ.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων  και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του  Ο.Ε.Ε.Κ., μπορεί να παρέχεται επιδότηση στους εκπαιδευομένους στα  Ι.Ε.Κ.

Άρθρο 13
Μετατάξεις – αποσπάσεις προσωπικού στον Ο.Ε.Ε.Κ.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

1. Επιτρέπεται, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερόμενων, η μετάταξη  μόνιμων υπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου  αορίστου χρόνου των δημοσίων υπηρεσιών και ν.π.δ.δ. αρμοδιότητος του  Υπουργείου Εθνικής και Θρησκευμάτων κατά τις κείμενες διατάξεις, στον  Ο.Ε.Ε.Κ., με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,  ύστερα από γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων, ή όπου δεν  υπάρχουν, των συλλογικών οργάνων διοίκησης και του διοικητικού  συμβουλίου του Ο.Ε.Ε.Κ.

2. Ο χρόνος υπηρεσίας των ανωτέρω στις θέσεις από τις οποίες  μετατάσσονται λαμβάνεται υπόψη για όλα τα θέματα υπηρεσιακής και  μισθολογικής κατάστασης. Τυχόν επί πλέον τακτικές αποδοχές του  προσωπικού αυτού, διατηρούνται, ως προσωπική διαφορά, μέχρις ότου  εξισωθούν με τις αποδοχές της νέας θέσης.

3. Οι μετατασσόμενοι στον Ο.Ε.Ε.Κ., με δήλωση τους, που κατατίθεται  μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την ανάληψη υπηρεσίας  στη νέα τους θέση και δεν ανακαλείται, δύνανται να επιλέξουν τη  συνέχιση της ασφαλίσεώς τους, σωρευτικά, για κύρια και επικουρική  σύνταξη, καθώς και για παροχές πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής και  νοσοκομειακής περίθαλψης στο φορέα από τον οποίο προέρχονται ή την  υπαγωγή τους στο ασφαλιστικό καθεστώς του Ι.Κ.Α.

4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού ισχύουν  και για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς του Υπουργείου Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. α) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ., είναι δυνατή η απόσπαση στον Ο.Ε.Ε.Κ. εκπαιδευτικών λειτουργών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κάλυψη αναγκών αυτού σε προσωπικό.

β) Για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται στον Ο.Ε.Ε.Κ. εφαρμόζεται η πρώτη περίοδος της παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 2986/2002.

γ) Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους 20022003. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.14 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.

Άρθρο 14
Ατέλειες – Προνόμια
Ο Ο.Ε.Ε.Κ. απολαύει των ατελειών και προνομίων του Δημοσίου.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

Άρθρο 15
Εξουσιοδοτήσεις
Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που  δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται, μέσα στα  όρια των διατάξεων των άρθρων 7 – 13 αυτού του νόμου, τα ειδικότερα,  τεχνικά ή λεπτομερειακά θέματα, που αφορούν την οργάνωση και  λειτουργία του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 Ν.3879/2010,ΦΕΚ Α 163/21.9.2010.

Άρθρο 16
Οι ρυθμίσεις των προηγούμενων άρθρων 1 έως 15 δεν θίγουν τις  διατάξεις του ν. 709/1977 (ΦΕΚ 282 Α`) “Περί καθιερώσεως κινήτρων  επαγγελματικής κατάρτισης εργατικού δυναμικού και ρυθμίσεως συναφών  θεμάτων”, καθώς και του ν. 1836/1989 “Προώθηση της απασχόλησης και της  επαγγελματικής κατάρτισης κι άλλες διατάξεις”. Όπου στο ν. 1836/1989  προβλέπεται έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, του λοιπού νοείται αντ`  αυτών υπουργικές αποφάσεις των αυτών υπουργών, κατόπιν εισηγήσεως του  Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Άρθρο 17
Υποχρεωτική επιμόρφωση εκπαιδευτικών

1. Η εισαγωγική επιμόρφωση των υποψήφιων για διορισμό ή νεοδιόριστων  εκπαιδευτικών και η περιοδική επιμόρφωση των υπηρετούντων  εκπαιδευτικών είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς και  πραγματοποιούνται στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.) και  στους φορείς επιμόρφωσης. Επίσης, στα Π.Ε.Κ. και στους φορείς  επιμόρφωσης πραγματοποιούνται υποχρεωτικά ειδικά επιμορφωτικά  προγράμματα βραχείας διάρκειας, που αποφασίζονται από το Υπουργείο  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ  167 Α`), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 12  του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α`), προστίθεται περίπτωση στ) ως ακολούθως:

“στ) Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 12 του ν. 1824/1988 αντικαθίσταται ως  εξής:

“4. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του  ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής:

“Κάθε Π.Ε.Κ. αποτελεί αυτοδύναμη δημόσια υπηρεσία, που υπάγεται  απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Την ευθύνη  για τη λειτουργία του Π.Ε.Κ., έχει πενταμελές Συντονιστικό Συμβούλιο,  του οποίου τα μέλη ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας  και Θρησκευμάτων και απαρτίζεται από το διευθυντή ως πρόεδρο, τους δύο  υποδιευθυντές και δύο εκπροσώπους των διδασκόντων στο Π.Ε.Κ., ως μέλη.  Οι εκπρόσωποι αυτοί, από τους οποίους ο ένας είναι εκπαιδευτικός της  πρωτοβάθμιας και ο άλλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ορίζονται για  ένα σχολικό έτος από αντίστοιχη γενική συνέλευση των διδασκόντων στο  Π.Ε.Κ. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, η συνέλευση των διδασκόντων στο  Π.Ε.Κ. δεν ορίσει εκπροσώπους, το Συντονιστικό Συμβούλιο συγκροτείται  και λειτουργεί νόμιμα με τα υπόλοιπα μέλη του. Γραμματέας του  Συντονιστικού Συμβουλίου ορίζεται ο γραμματέας του Π.Ε.Κ.

Ως διευθυντής του Π.Ε.Κ. ορίζεται ή καθηγητής ή αναπληρωτής  καθηγητής Α.Ε.Ι. ή πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ή σχολικός  σύμβουλος. Ως υποδιευθυντές ορίζονται δύο σχολικοί σύμβουλοι ένας για  κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης από τους υπηρετούντες στην περιφέρεια του  Π.Ε.Κ. Ο διευθυντής και οι υποδιευθυντές κάθε Π.Ε.Κ., ορίζονται με  απόφαση του Υπουργείου Εθνικής και Θρησκευμάτων για δύο χρόνια, μετά  από γνώμη, για μεν τα μέλη Δ.Ε.Π., των διοικητικών συμβουλίων των  παιδαγωγικών και “καθηγητικών” τμημάτων του πλησιέστερου Α.Ε.Ι. προς  την έδρα του οικείου Π.Ε.Κ., δεν συνέρχονται και διατυπώνουν γνώμη  ξεχωριστά για το καθένα, για τους παρέδρους μετά γνώμη του  Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για δε τους σχολικούς συμβούλους, μετά από  γνώμη του οικείου συμβουλίου των σχολικών συμβούλων. Με την ίδια  απόφαση ορίζεται ως αναπληρωτής του διευθυντή ένας εκ των δύο  υποδιευθυντών.

Η περιφέρεια κάθε Π.Ε.Κ. ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε κάθε Π.Ε.Κ. για τη στήριξη του  διοικητικού του έργου λειτουργεί γραμματεία”.

4. Η παράγραφος 3 του άρθρου 29 του ν. 1566/1985, όπως αυτή  αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 12 του ν. 1824/1988,  αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Σε κάθε Π.Ε.Κ. τοποθετείται, ως γραμματέας του ένας διοικητικός  υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 διοικητικού ή ΤΕ1 διοικητικού ή ΔΕ1  διοικητικού, ένας δακτυλογράφος του κλάδου ΔΕ2 δακτυλογράφων, ένας  κλητήρας του κλάδου ΥΕ1 κλητήρων – επιστατών και ένας τεχνίτης  συντήρησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Αν δεν  υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και αν οι διοικητικές εργασίες  είναι αυξημένες, αποσπώνται στο Π.Ε.Κ. εκπαιδευτικοί ή διοικητικοί  υπάλληλοι, με απόφαση του νομάρχη της έδρας του Π.Ε.Κ., μετά από γνώμη  του Συντονιστικού Συμβουλίου του Π.Ε.Κ.”

5. Η παράγραφος 6 του άρθρου 12 του ν. 1824/1988 αντικαθίσταται ως  εξής:

“6. Οι διδάσκοντες στο Π.Ε.Κ. ορίζονται με απόφαση του Υπουργού  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του Συντονιστικού  Συμβουλίου του Π.Ε.Κ. Κατά την πρώτη εφαρμογή αυτού του νόμου οι  διδάσκοντες ορίζονται, μετά από γνώμη του διευθυντή και των  υποδιευθυντών του Π.Ε.Κ.”

6. Η παράγραφος 8 του άρθρου 12 του ν. 1824/1988 αντικαθίσταται ως  εξής: “8. Η παράγραφος 6 του άρθρου 29 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως  εξής:

“6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από γνώμη του Παιδαγωγικού  Ινστιτούτου ρυθμίζονται:

α) Η διάρκεια της επιμόρφωσης κάθε μορφής, τα προγράμματα  διδασκαλίας και ασκήσεων, η διαδικασία πρόσκλησης εκπαιδευτικών για  επιμόρφωση, η αξιολόγηση και τα αποδεικτικά επιμόρφωσης τα οποία τους  χορηγούνται.

β) Οι αρμοδιότητες του Συντονιστικού Συμβουλίου, του διευθυντή, των  υποδιευθυντών και του γραμματέα του Π.Ε.Κ.

γ) Ο τρόπος άσκησης του επιμορφωτικού έργου του Π.Ε.Κ., η  συνεργασία του με τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και άλλους φορείς επιμόρφωσης,  τους σχολικούς συμβούλους, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τις σχολικές  μονάδες και τους επιστημονικούς φορείς, καθώς και ο τρόπος στήριξης  του έργου του”.

7. Η περίπτωση β` της παραγράφου 7 του άρθρου 29 του ν. 1566/1985,  όπως αντικατεστάθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 12 του ν. 1824/ 1988, αντικαθίσταται ως εξής:

“β) καθορίζεται το ύψος και ο τρόπος καταβολής αποζημίωσης των  μελών και του γραμματέα του Συντονιστικού Συμβουλίου του Π.Ε.Κ., η  αμοιβή των διδασκόντων στο Π.Ε.Κ., και οι δαπάνες μετακίνησής τους,  καθώς και η αποζημίωση των εκπαιδευτικών, που καλούνται για επιμόρφωση  από σχολεία της έδρας του Π.Ε.Κ. ή άλλα σχολεία της περιφέρειας του  Π.Ε.Κ. Στην τελευταία δε αυτήν περίπτωση, αντί καταβολής αποζημιώσεως  στους εκπαιδευτικούς, είναι δυνατή η εξασφάλιση δωρεάν διαμονής σε  ειδικούς προς τούτο εξασφαλιζομένους χώρους, σύμφωνα με τα οριζόμενα  στην ως άνω απόφαση και”.

8. Η περίπτωση γ` της παραγράφου 7 του άρθρου 29 του ν. 1566/1985,  όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 12 του ν.  1824/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

“γ) Καθορίζεται ο τρόπος επιχορήγησης των Π.Ε.Κ., διαχείρισης των  εσόδων του από το Συντονιστικό Συμβούλιο ή από το διευθυντή του Π.Ε.Κ.  και απόδοσης λογαριασμού”.

Άρθρο 18
Προαιρετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 23 παρ. 4 εδ. ι` του Ν. 2327/1995 (Α` 156).

Άρθρο 19
Παράβολο αναβαθμολόγησης γραπτών δοκιμίων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Για την αναβαθμολόγηση κάθε γραπτού δοκιμίου προαγωγικών,  απολυτηρίων και κατατακτηρίων εξετάσεων μαθητών δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, εκδίδεται παράβολο, το οποίο αποτελεί δημόσιο έσοδο. Το  ύψος του παραβόλου αυτού καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

Μέχρι να εκδοθεί η παραπάνω κοινή απόφαση, το παράβολο ορίζεται σε  χίλιες δραχμές.

Άρθρο 20
Αποζημίωση απασχολουμένων στις γενικές εξετάσεις
Οι διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 17 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α`)  εφαρμόζονται και για όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο μετέχουν στις  διάφορες διαδικασίες του συστήματος των γενικών εξετάσεων, για  εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επιλογή υποψηφίων ειδικών  κατηγοριών, που ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 1351/1983  (ΦΕΚ 56 Α`) και 1771/1988 (ΦΕΚ 71 Α`).

Ο καθορισμός του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσης γίνεται με  κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και  Οικονομικών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Εισαγωγή αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Άρθρο 21
Εισαγωγική διάταξη
Από το ακαδημαϊκό έτος 1992 – 93 ο αθλητής, που συγκεντρώνει τις  απαιτούμενες και για τους λοιπούς υποψήφιους προϋποθέσεις συμμετοχής  στη διαδικασία εισαγωγής, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγεται καθ`  υπέρβαση του ολικού αριθμού εισακτέων κατά σχολή ή τμήμα σχολής,  σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στα επόμενα άρθρα του παρόντος.

Άρθρο 22
Εισαγωγή αθλητών χωρίς εξετάσεις στα Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι.
Σε οποιοδήποτε ανώτατο ή τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της  προτίμησής του, εισάγεται αθλητής των παρακάτω περιπτώσεων:

α. Ατομικά Αθλήματα

αα) Αθλητής που κατέλαβε την 1η – 8η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.  ββ) Αθλητής που κατέλαβε την 1η – 6η θέση σε παγκόσμια  πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, “νέων ανδρών-γυναικών”, εφήβων – νεανίδων, ή σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες.

γγ) Αθλητής που κατέλαβε την 1η – 3η θέση σε πανευρωπαϊκά  πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, “νέων ανδρών-γυναικών”, εφήβων – νεανίδων, ή σε πανευρωπαϊκούς σχολικούς αγώνες. δδ) Αθλητής που κατέρριψε ή ισοφάρισε παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή  επίδοση ανδρών – γυναικών, “νέων ανδρών-γυναικών», εφήβων – νεανίδων.

β. Ομαδικά Αθλήματα

αα) Αθλητής που συμμετάσχει σε τελική φάση διοργάνωσης, στην οποία  η εθνική ομάδα κατέλαβε 1η έως και 6η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

ββ) Αθλητής που συμμετάσχει σε τελική φάση διοργάνωσης, στην οποία  η εθνική ομάδα κατέλαβε 1η έως και 6η θέση σε παγκόσμια πρωταθλήματα  ανδρών – γυναικών, “νέων ανδρών-γυναικών”, εφήβων – νεανίδων, ή σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες.

γγ) Αθλητής που συμμετάσχει σε τελική φάση διοργάνωσης, στην οποία  η εθνική ομάδα κατέλαβε 1η έως και 3η θέση σε πανευρωπαϊκά  πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, “νέων ανδρών-γυναικών», εφήβων – νεανίδων, ή σε πανευρωπαϊκούς σχολικούς αγώνες.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.β` της  παρ.11 του άρθρου 1 του Ν.2188/1994 (ΦΕΚ Α 18)

Άρθρο 23
Εισαγωγή αθλητών χωρίς εξετάσεις στα Τ.Ε.Φ.Α.Α.
Σε Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού εισάγεται χωρίς  εξετάσεις, πέρα από τις περιπτώσεις του προηγούμενου άρθρου, αθλητής  των παρακάτω περιπτώσεων:

α. Ατομικά Αθλήματα

αα) Αθλητής που κατέλαβε την 7η – 8η θέση σε παγκόσμια  πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων “ή 1η -6η θέση σε  παγκόσμια πρωταθλήματα παίδων-κορασίδων”.

ββ) Αθλητής που κατέλαβε την 4η – 6η θέση σε πανευρωπαϊκά  πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, “νέων ανδρών-γυναικών”, εφήβων – νεανίδων, ή 1η – 3η θέση σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων.

γγ) Αθλητής που κατέλαβε την 1η θέση σε Μεσογειακούς αγώνες ανδρών  – γυναικών.

δδ) Αθλητής που κατέλαβε την 1η θέση σε Βαλκανικούς αγώνες ανδρών  – γυναικών, «νέων ανδρών-γυναικών.”

εε) Αθλητής που κατέρριψε ή ισοφάρισε πανελλήνια επίδοση ανδρών –  γυναικών.

β. Ομαδικά Αθλήματα

αα) Αθλητής που έχει συμμετάσχει σε τελική φάση διοργάνωσης, στην  οποία η εθνική ομάδα κατέλαβε 4η έως και 6η θέση σε πανευρωπαϊκά  πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, “νέων ανδρών-γυναικών”, ή 4η θέση εφήβων  – νεανίδων, ή 1η – 3η θέση σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων “ή 1η -6η θέση σε παγκόσμια πρωταθλήματα παίδων-κορασίδων”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.α`, β΄της παρ.11 του άρθρου 1 του Ν.2188/1994 (ΦΕΚ Α 18)

ββ) Αθλητής που έχει συμμετάσχει σε τελική φάση διοργάνωσης, στην  οποία η εθνική ομάδα κατέλαβε 1η θέση σε Μεσογειακούς αγώνες ανδρών  -γυναικών.

Άρθρο 24
Εισαγωγή με εξετάσεις στα Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Τ.Ε.Ι.

1. α) Αθλητές που πέτυχαν μία από τις εξής διακρίσεις:

– κατέκτησαν 1η θέση σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα σε πανελλήνιο  πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, “νέων ανδρών-γυναικών” εφήβων – νεανίδων,

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την περ.β` της παρ.11 του άρθρου 1 του Ν.2188/1994 (ΦΕΚ Α 18)

– κατέκτησαν 1η θέση σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα σε πανελλήνιους  σχολικούς αγώνες,  εισάγονται σε Τ.Ε.Φ.Α.Α. σε ποσοστό 25% επί πλέον του αριθμού  εισακτέων, σύμφωνα με τη σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο  κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, εφόσον πάρουν μέρος στις γενικές  εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεντρώνουν  συνολική βαθμολογία ίση με το μισό της μέγιστης συνολικής βαθμολογίας  των γενικών εξετάσεων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Στις εξετάσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται οι πρακτικές δοκιμασίες σε  αθλήματα.

β) Όταν ο αθλητής του εδαφίου α` της παραγράφου αυτής κατά τη  διάρκεια των τριών (3) τελευταίων σχολικών ετών του άρθρου 25 έχει  επιτύχει δύο (2) πρώτες νίκες σε διαφορετικό σχολικό έτος ή τρεις (3)  πρώτες νίκες ανά μία (1) σε κάθε σχολικό έτος, η συνολική του  βαθμολογία στις γενικές εξετάσεις προσαυξάνεται σε ποσοστό 10% και 20%  αντίστοιχα και εισάγεται, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του εδαφίου α`  της παραγράφου αυτής.

γ) Αθλητές που πέτυχαν μία από τις εξής διακρίσεις:

– κατέκτησαν 2η – 3η θέση σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα σε  Μεσογειακούς αγώνες ανδρών – γυναικών,

– κατέκτησαν 1η θέση σε ομαδικό άθλημα ή 2η – 3η θέση σε ατομικό  άθλημα σε Βαλκανικούς αγώνες ανδρών – γυναικών, – κατέκτησαν 2η – 3η θέση σε ατομικό άθλημα σε πανελλήνιο  πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων,

– κατέκτησαν την 1η θέση σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα σε πανελλήνιο  πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων,

– κατέκτησαν 2η – 3η θέση σε ατομικό άθλημα σε πανελλήνιους  σχολικούς αγώνες,

εισάγονται σε Τ.Ε.Φ.Α.Α. σε ποσοστό 10% επί πλέον του αριθμού  εισακτέων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής,  που αναφέρονται στο εδάφιο α` της παραγράφου αυτής.

Οι αναφερόμενες νίκες στους Μεσογειακούς ή Βαλκανικούς αγώνες πρέπει  να έχουν επιτευχθεί με την εθνική ομάδα.

δ) Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 1992 – 1993 το ελάχιστο όριο της  συνολικής βαθμολογίας, που αναφέρεται στο εδάφιο α` της ίδιας  παραγράφου και άρθρου, ορίζεται σε ποσοστό 40% της μέγιστης συνολικής  βαθμολογίας με το σύστημα των γενικών εξετάσεων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

2. Οι αθλητές του άρθρου 23, καθώς και οι αθλητές της παραγράφου 1  του παρόντος άρθρου εισάγονται, σύμφωνα με τη σειρά προτίμησης στο  μηχανογραφικό τους δελτίο κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, σε  οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. σε ποσοστό 1% επί πλέον  του αριθμού εισακτέων, που έχει ορισθεί για κάθε σχολή ή τμήμα, εφόσον  πάρουν μέρος στις γενικές εξετάσεις, και με προσαύξηση της συνολικής  τους βαθμολογίας σε ποσοστό 10%, συγκεντρώνουν τουλάχιστον τη συνολική  βαθμολογία του τελευταίου εισαγόμενου στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα  με το σύστημα των γενικών εξετάσεων. Προκειμένου για τους δεύτερους  και τρίτους σε ατομικά αθλήματα νικητές Βαλκανικών αγώνων ανδρών –  γυναικών, πανελλήνιων αγώνων ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων και  παννελήνιων σχολικών αγώνων το ποσοστό προσαύξησης είναι 5%

Άρθρο 25

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων άρθρων, ισχύουν  οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

α) Στα ομαδικά αθλήματα ο αθλητής πρέπει να έχει λάβει μέρος σε  περισσότερους από τους μισούς αγώνες της διοργάνωσης. Σε διοργανώσεις,  που διεξάγονται κατά φάσεις, οι συμμετοχές στους αγώνες υπολογίζονται  με βάση το άθροισμα των αγώνων όλων των φάσεων.

β) Ως πανελλήνιοι αγώνες ή πανελλήνιο πρωτάθλημα θεωρούνται μία και  μόνο εθνικού ερασιτεχνικού επιπέδου διοργάνωση ανδρών – γυναικών,  εφήβων – νεανίδων και παίδων – κορασίδων κάθε χρόνο, που ορίζεται από  την οικεία αθλητική ομοσπονδία και πάντα της ανώτατης κατηγορίας για  κάθε άθλημα ή αγώνισμα, που περιλαμβάνεται στο εκάστοτε ισχύον επίσημο  πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, περιλαμβανομένων και των αθλημάτων ή  αγωνισμάτων επίδειξης αποκλειομένου παντός άλλου πρωταθλήματος ή  διοργάνωσης. Οι διοργανώσεις κυπέλλου δεν θεωρούνται πανελλήνιοι  αγώνες ή πανελλήνια πρωταθλήματα.

Όταν στις παραπάνω κατηγορίες φύλου και ηλικίας γίνονται δύο ή  περισσότερα πανελλήνια πρωταθλήματα σε κάθε κατηγορία, λαμβάνεται  υπόψη μόνο το πανελλήνιο πρωτάθλημα ή οι πανελλήνιοι αγώνες της  μεγαλύτερης ηλικίας στη συγκεκριμένη κατηγορία. Για την εφαρμογή της  διάταξης του εδαφίου αυτού η οικεία αθλητική ομοσπονδία οφείλει να  ενημερώνει σχετικά την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) πριν την  έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

γ) Στα ατομικά αθλήματα δεν λαμβάνεται υπόψη η ομαδική βαθμολογία ή  κατάταξη. Ως ατομικά αθλήματα νοούνται και τα ομαδικά αγωνίσματα  αυτών.

2. Οι αναφερόμενες νίκες πλην των Ολυμπιακών αγώνων, παγκόσμιων  αγώνων και πανευρωπαϊκών αγώνων, πρέπει να έχουν κατακτηθεί κατά τη  διάρκεια των τριών (3) τελευταίων σχολικών ετών, πριν από το  ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ο αθλητής υποβάλει αίτηση εισαγωγής.

3. Αθλητής που εισάγεται σε Τ.Ε.Φ.Α.Α. κατά τις διατάξεις του  παρόντος κεφαλαίου, υποχρεούται να επιλέξει ως ειδίκευση το άθλημα στο  οποίο σημείωσε την αθλητική διάκριση ή επίδοση. Σε περίπτωση, που αυτή  δεν παρέχεται, υποχρεούται να επιλέξει ως ειδίκευση το περισσότερο  συναφές άθλημα, το οποίο ορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του  συλλόγου των καθηγητών του τμήματος.

4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων  και του Υπουργού ή Υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα  αθλητισμού, οι ρυθμίσεις των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 στο μέρος  που αναφέρονται σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μπορούν να  εφαρμοσθούν και για αθλήματα ή αγωνίσματα, που δεν περιλαμβάνονται στο  εκάστοτε ισχύον ετήσιο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Άρθρο 26
Εισαγωγή υποψηφίων που έχουν πετύχει νίκες σε πρωταθλήματα σκάκι
Σημ.: όπως το άρθρο 26 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.9 άρθρ.18 Ν.3708/2008,ΦΕΚ Α 210/8.10.2008.

1. Εισάγεται σε οποιοδήποτε ανώτατο ή τεχνολογικό εκπαιδευτικό  ίδρυμα, χωρίς γενικές εξετάσεις, ο κάτοχος τίτλου απόλυσης από λύκειο,  που έχει κατακτήσει μία από τις παρακάτω αναφερόμενες νίκες σε  πρωταθλήματα σκάκι ως ακολούθως:

– 1η, 2η ή 3η νίκη σε ατομικούς αγώνες σε παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό  πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων,

– 1η έως 6η νίκη σε ομαδικούς αγώνες σε ολυμπιάδα ανδρών ή  γυναικών.

2. Οι πρώτοι νικητές ατομικών αγώνων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α`  εθνικής κατηγορίας εισάγονται σε οποιοδήποτε τμήμα Α.Ε.Ι – Τ.Ε.Ι,  χωρίς ποσοτικό περιορισμό, εφόσον συμμετέχουν στις γενικές εξετάσεις  και με τις προϋποθέσεις στη συνολική βαθμολογία, που αναφέρονται στα  εδάφια α` και β` της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του παρόντος νόμου. Οι  προβλεπόμενες νίκες πρέπει να έχουν επιτευχθεί σε αγώνες ανδρών –  γυναικών, εφήβων – νεανίδων, παίδων – κορασίδων, κατά τη διάρκεια των  τριών (3) τελευταίων σχολικών ετών, πριν από το ακαδημαϊκό έτος για το  οποίο ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση εισαγωγής.

3. Οι πρώτοι νικητές στο πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα σκάκι Α`  εθνικής κατηγορίας, κατά τη διάρκεια των τριών (3) τελευταίων σχολικών  ετών, πριν από το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο οι υποψήφιοι υποβάλλουν  αίτηση εισαγωγής, εισάγονται σε οποιοδήποτε ανώτατο ή τεχνολογικό  εκπαιδευτικό ίδρυμα επί πλέον του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τη  σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο κατά φθίνουσα σειρά  βαθμολογίας, εφόσον:

α) έχουν συμμετάσχει με την ομάδα τους σε περισσότερους από τους  μισούς αγώνες του συνόλου των αγώνων της διοργάνωσης, και

β) έχουν πάρει μέρος στις γενικές εξετάσεις για εισαγωγή στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση και με προσαύξηση της συνολικής τους  βαθμολογίας σε ποσοστό 10% επ` αυτής, συγκεντρώνουν τουλάχιστον τη  συνολική βαθμολογία του τελευταίου εισαγομένου στη συγκεκριμένη σχολή  ή τμήμα με το σύστημα των γενικών εξετάσεων.

4. Οι διοργανώσεις κυπέλλου δεν θεωρούνται πανελλήνιοι αγώνες ή  πανελλήνια πρωταθλήματα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Λοιπές διατάξεις

Άρθρο 27
Θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

1. Έλληνες υπήκοοι εφόσον, μέχρι 31-12-1990, έλαβαν το πτυχίο του  δασκάλου ή νηπιαγωγού της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λευκωσίας Κύπρου,  έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης διορισμού σε σχολεία πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία ή νηπιαγωγεία αντίστοιχα), σύμφωνα με  τις ισχύουσες διατάξεις, για όσο χρόνο το πτυχίο των ελληνικών  παιδαγωγικών ακαδημιών και άλλων σχολών νηπιαγωγών αποτελεί προσόν  διορισμού σ` αυτήν.

2. Έλληνες υπήκοοι, που έλαβαν ή θα λάβουν το πτυχίο δασκάλου ή  νηπιαγωγού της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λευκωσίας από 1-1-1991 και μετά,  κατατάσσονται, χωρίς εξετάσεις, στο 7ο εξάμηνο σπουδών αντίστοιχου  παιδαγωγικού τμήματος (δημοτικής εκπαίδευσης ή νηπιαγωγών)  πανεπιστημίου της χώρας, το οποίο προτιμούν.

3. Το μόνο εκπαιδευτικό προσωπικό της Χαροκοπείου Ανωτάτης Σχολής  Οικιακής Οικονομίας εξομοιώνεται μισθολογικά, με τα μέλη Δ.Ε.Π. της  βαθμίδας του επίκουρου καθηγητή Α.Ε.Ι. περιοχής Αττικής και λαμβάνει  τις αποδοχές και τα επιδόματα, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά,  εκτός από το ποσό της ερευνητικής χορηγίας, που προβλέπεται από την  απόφαση 2023080/2538/022/ΣΧΕΤ. 2057/1989, (ΦΕΚ 197 Β`), που κυρώθηκε  με το ν. 1865/1989.

4. Οι λέξεις “καθηγητής εφαρμογών” της περίπτωσης β` της παραγράφου  2 του άρθρου 7 του ν. 1966/1991 (ΦΕΚ 147 Α`) αντικαθίσταται με τις  λέξεις “επίκουρου καθηγητή”.

5. Το ποσοστό 25% της παραγράφου 5 του άρθρου 111 του ν. 1892/1990  (ΦΕΚ 101 Α`) για εισαγωγή χωρίς γενικές εξετάσεις στα Τ.Ε.Ι. αποφοίτων  από τμήματα ειδικότητας τεχνικών – επαγγελματικών λυκείων της  παραγράφου 7 του άρθρου 111 του ιδίου νόμου καλύπτεται από το μέσο όρο  του γενικού βαθμού του απολυτηρίου τους από το γενικό λύκειο και του  πτυχίου τους από το τεχνικό – επαγγελματικό λύκειο.

6. Τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. μπορεί να πραγματοποιούν δαπάνες, για την  εκτέλεση έργων συντηρήσεων, επισκευών και διαρρυθμίσεων ιδιωτικών  κτιρίων ή αναπαλαιώσεως διατηρητέων κτιρίων, που έχουν μισθωθεί από  αυτά για τις ανάγκες τους, τηρουμένων των κειμένων διατάξεων.

7. Η παράγραφος δ` του άρθρου 3 του ν. 813/1978 (ΦΕΚ 137 Α`), όπως  αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 1229/1982, αντικαθίσταται ως  εξής:

“δ) Οι μισθώσεις χώρων εντός δημοσίων, δημοτικών ή κοινοτικών κήπων  και αλσών ανηκόντων εις το Δημόσιο, δήμους ή κοινότητες, οι μισθώσεις  χώρων εντός νεκροταφείων, οι μισθώσεις ακινήτων εντός αρχαιολογικών  χώρων, και οι μισθώσεις εντός χωρών ανηκόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα.

8. Οι με αριθμούς: Ε5/1804/19.4.89, Ε5/2236/11.5.89 και Ε5/3647/ 14.6.89 αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με  τις οποίες έχει προκηρυχθεί η πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού  και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Τ.Ε.Ι., καταργούνται.

Κατ` εξαίρεση, όπου, σε εκτέλεση των προηγουμένων προκηρύξεων, και  μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού, υπάρχει κρίση του εκλεκτορικού  σώματος και πρόταση επιλογής υποψηφίων, η σχετική διαδικασία διορισμού  ολοκληρώνεται.

9. α. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν. 1404/ 1983, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1Α του άρθρου 3 του  ν. 1894/1990, αντικαθίσταται ως εξής: “Στο έκτακτο προσωπικό των Τ.Ε.Ι., δεν επιτρέπεται να ανατεθεί  διδακτική απασχόληση σε αριθμό εβδομαδιαίων ωρών, μεγαλύτερη από τα  3/4 του αριθμού των υποχρεωτικών ωρών της αντίστοιχης βαθμίδας Ε.Π.  Ε.Ε.Π. Εάν ο αριθμός που προκύπτει είναι κλασματικός, λαμβάνεται αντ`  αυτού ο πλησιέστερος του προς τα άνω ακέραιος αριθμός. Υπέρβαση του  αριθμού αυτού είναι δυνατή, μόνο μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του  συμβουλίου Τ.Ε.Ι. και απόφαση του Υπουργού Παιδείας και μέχρι το 100%  του αριθμού των υποχρεωτικών ωρών της αντίστοιχης βαθμίδας των μονίμων  Ε.Π. και Ε.Ε.Π”.

β. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 19 του ν. 1404/1983, όπως αυτό  αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1Α του άρθρου 3 του ν. 1894/1990,  προστίθεται τέταρτο εδάφιο, που έχει ως εξής:

“Στο έκτακτο προσωπικό των Τ.Ε.Ι. που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν  επιτρέπεται να ανατεθεί διδακτική απασχόληση σε αριθμό εβδομαδιαίων  ωρών μεγαλύτερο από το 1/3 του αριθμού των υποχρεωτικών ωρών της  αντίστοιχης βαθμίδας Ε.Π. και Ε.Ε.Π.”

γ. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν. 1404/1983,  όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1Α του άρθρου 3 του ν.  1894/1990, αντικαθίσταται ως εξής:

“Στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι. μπορεί να ανατεθεί  υπερωριακή διδακτική απασχόληση (θεωρητικά μαθήματα ή εργαστήρια ή  μέρος αυτών) ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Συμβουλίου του  Τ.Ε.Ι., μετά από γνώμη του Τμήματος σε αριθμό εβδομαδιαίων ωρών, όχι  μεγαλύτερο του 1/3 της αντίστοιχης βαθμίδας Ε.Π. και Ε.Ε.Π”.

Η ισχύς της παραγράφου αυτής (γ) άρχεται από το χειμερινό εξάμηνο  του διδακτικού έτους 1991 – 1992.

10. α. Επιτρέπεται η συμμετοχή στις εξετάσεις μετεγγραφών που  διενεργούνται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλήνων το γένος, που  δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου  1 του ν. 1966/91 (ΦΕΚ 147/Α`). Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.

β. Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή από το ακαδημαϊκό έτος 1992 – 93.

γ. Εκτός από τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 της  Υπουργικής απόφασης υπ` αριθ. Β3/2274/87, ΦΕΚ 346 Β` απαιτούμενα  δικαιολογητικά, οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής πρέπει να υποβάλουν  και πιστοποιητικό δημόσιας αρχής για την ελληνική καταγωγή τους.

Άρθρο 28

1. Με τα προεδρικά διατάγματα του άρθρου 25 του ν. 1514/1985 (ΦΕΚ 13  Α`), που εκδίδονται, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 1 του ν.  1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α`), ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, μπορεί να συνιστώνται  ερευνητικοί φορείς στην Ακαδημία Αθηνών. Τα προεδρικά αυτά διατάγματα  εκδίδονται, μετά από σύμφωνη γνώμη της ολομέλειας της Ακαδημίας  Αθηνών, αντί της Συγκλήτου.

2. Ειδικά για το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας  Αθηνών, οι ρυθμίσεις των θεμάτων, που αναφέρονται στα εδάφια γ`, δ`,  ε` και στ` της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του ν. 1514/1985 σε  συνδυασμό με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 1894/ 1990 γίνονται με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευτικών και Οικονομικών, μετά από γνώμη του διοικητικού  συμβουλίου του Ιδρύματος και σύμφωνη γνώμη της ολομέλειας της  Ακαδημίας Αθηνών. Με την ίδια διαδικασία μπορεί να εκδίδεται και ο  εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας του Ιδρύματος αυτού.

Άρθρο 29
Θέματα Στρατιωτικών Σχολών

1. Η εισαγωγή των υποψηφίων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές  Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.), Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.), Ικάρων (Σ.Ι.),  Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής  (Σ.Α.Ν.) και στις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων  γίνεται με βάση τη συνολική βαθμολογία τους, κατά φθίνουσα σειρά, που  προκύπτει από τη συμμετοχή τους στο σύστημα των γενικών εξετάσεων για  εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ισχύει κάθε φορά, και τη  δήλωση προτίμησης στο μηχανογραφικό τους δελτίο, μέχρι να καλυφθεί ο  αριθμός των εισακτέων. Στις σχολές αυτές δεν εισάγονται υπεράριθμοι  λόγω ισοβαθμίας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία του  εισαγομένου, σύμφωνα με τον αριθμό εισακτέων, για την εισαγωγή  λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

i) η συνολική βαθμολογία,

ii) η βαθμολογία στο βασικό μάθημα και

iii) η σειρά προτίμησης σχολών ή τμημάτων στο μηχανογραφικό τους  δελτίο.

Για τον καθορισμό της σειράς επιτυχίας μεταξύ ισοβαθμησάντων  εισαγομένων λαμβάνονται υπόψη τα ανωτέρω αναφερόμενα κριτήρια.

2. Οι σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, που  έχουν ενταχθεί στο σύστημα των γενικών εξετάσεων για την τριτοβάθμια  εκπαίδευση, σε περίπτωση διαγραφής από τη Στρατιωτική Σχολή για λόγους  υγείας, εισάγονται καθ` υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο πρώτο έτος  σπουδών της επόμενης σχολής ή τμήματος της προτίμησής τους στο  μηχανογραφικό δελτίο, για την οποία είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον τη  συνολική βαθμολογία του τελευταίου εισαγομένου. Οι σπουδαστές της  Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), διαγραφόμενοι της  Σχολής για λόγους υγείας, συνεχίζουν οπωσδήποτε τη φοίτησή τους στο  αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας σχολής του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν και για τους σπουδαστές  των Στρατιωτικών Σχολών, που είχαν εισαχθεί με το σύστημα των γενικών  εξετάσεων και διεγράφησαν για λόγους υγείας κατά τα ακαδημαϊκά έτη  1990 – 91 και 1991 – 92.

Η εισαγωγή των σπουδαστών αυτών στην επόμενη Σχολή ή Τμήμα  προτίμησης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που υποβάλλεται  μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών, από την έκδοση της απόφασης διαγραφής  και συνοδεύεται από αντίγραφο της απόφασης και της γνωμάτευσης της  Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε).

“Οι σπουδαστές του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των γενικών εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και οι οποίοι κατά, τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών διαγράφονται από το Τμήμα αυτό λόγω πτητικής ανεπάρκειας, εισάγονται καθ` υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο πρώτο έτος σπουδών της επόμενης Σχολής ή Τμήματος της προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο, για την οποία είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον τη συνολική βαθμολογία του τελευταίου εισαγόμενου με βάση τα αποτελέσματα επιλογής του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται. Εφόσον από τη γνωμάτευση της αρμόδιας Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής προκύπτει ότι ο διαγραφείς για λόγους υγείας δεν είναι ικανός προς στράτευση κατηγορίας Ι-1, η εισαγωγή του σε Σχολή επόμενης προτίμησής του, κατά την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, επιτρέπεται για όλες τις λοιπές Σχολές εκτός των Στρατιωτικών Σχολών και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας. Η εισαγωγή των σπουδαστών αυτών στην επόμενη Σχολή ή Τμήμα προτίμησής τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, που υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από αυτό της διαγραφής του, μαζί με επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης διαγραφής και της γνωμάτευσης της αρμόδιας κατά κλάδο Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε.), στην περίπτωση διαγραφής για λόγους υγείας. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν και για τους σπουδαστές του πρώτου έτους σπουδών του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, που διαγράφηκαν λόγω πτητικής ανεπάρκειας κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997. Οι αιτήσεις των σπουδαστών αυτών, συνοδευόμενες από την απόφαση διαγραφής τους υποβάλλονται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 26 Ν.2530/1997 ΦΕΚ Α 218/23.10.1997 και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το αρθ. 8γ Ν.3027/02 ΦΕΚ 152 ΄Β 28.6.2002

3. Οι κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου διαγραφόμενοι των  Στρατιωτικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων απολύονται και τους παρέχεται  το δικαίωμα λήψεως αναβολής κατατάξεως λόγω σπουδών, σύμφωνα με τις  διατάξεις του νόμου “Στρατολογίας των Ελλήνων”. ]

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το αρθ. 8γ Ν.3027/02 ΦΕΚ 152 ΄Β 28.6.2002

Άρθρο 30

1. Ιδρύονται νέοι κλάδοι εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης ως εξής:

α. Κλάδος ΠΕ 19 Πληροφορικής, Πτυχιούχων Α.Ε.Ι.

β. Κλάδος ΠΕ 20 Πληροφορικής, Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

Τα προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό, καθώς και η σύσταση των  θέσεων στους ανωτέρω κλάδους καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της  παρ. 3 του άρθρου 14 του νόμου 1566/1985.

Κατά την πρώτη εφαρμογή αυτού του νόμου στις συνιστώμενες θέσεις των  ανωτέρω κλάδων, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, να  μετατάσσονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  ύστερα από αίτησή τους ως εξής:

α. Στον Κλάδο ΠΕ 19 Πληροφορικής μπορούν να μετατάσσονται  εκπαιδευτικοί, που διορίστηκαν στην εκπαίδευση με πτυχίο Α.Ε.Ι., οι  οποίοι:

– ή διαθέτουν, επιπλέον του πτυχίου διορισμού και κατά σειρά  προτεραιότητας, διδακτορικό δίπλωμα στην Πληροφορική, πτυχίο Α.Ε.Ι.  των τμημάτων και κύκλων “Πληροφορικής, ή Επιστήμης Υπολογιστών”,  Ενδεικτικό “Πληροφορικής και Επιχειρησιακής Ερεύνης” του Πανεπιστημίου  Αθηνών, Ενδεικτικό “Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού” του Πανεπιστημίου  Αθηνών, MASTER ή ισότιμο τίτλο (αναγνωρισμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ) στην  Πληροφορική ιδρύματος της αλλοδαπής, πτυχίο Τ.Ε.Ι. τμημάτων  Πληροφορικής.

– ή 16μηνη τουλάχιστο διδακτική εμπειρία στην Πληροφορική σε  σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

– ή εμπειρία για αντίστοιχο τουλάχιστον χρονικό διάστημα στο  σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος της  Πληροφορικής στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή το  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

β. Στον κλάδο ΠΕ 20 Πληροφορικής μετατάσσονται εκπαιδευτικοί, που  διορίστηκαν στην εκπαίδευση με πτυχίο Τ.Ε.Ι. και οι οποίοι επιπλέον  του πτυχίου διορισμού, έχουν, κατά σειρά προτεραιότητας, ένα από τα  προσόντα που ορίζονται από το προηγούμενο εδάφιο α`.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων  ρυθμίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.6 Άρθρο 28 ΝΟΜΟΣ 4521/2018 και ισχύει από 2/3/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

2. Οι προμήθειες, που προβλέπονται από τις διατάξεις της περιπτώσεως  α` της παραγράφου 2 του άρθρου 113 του ν. 1892/1990 επιτρέπεται να  πραγματοποιούνται και από τις αρμόδιες διευθύνσεις της κεντρικής  υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε βάρος  των πιστώσεων του προϋπολογισμού του.

3. Κατ` εξαίρεση, άδειες για την ίδρυση και λειτουργία προσθήκης,  στις ήδη υφιστάμενες σχολικές μονάδες ιδιωτικής Τεχνικής –  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, νέων, άλλου τύπου, μονάδων, τμημάτων,  τομέων και ειδικοτήτων, που χορηγήθηκαν για το σχολικό έτος 1991 – 92,  ισχύουν για το έτος αυτό αν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως μέχρι 15 Νοεμβρίου 1991.

4. α. Διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων της δευτεροβάθμιας  και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής  Εταιρείας (Φ.Ε.) ορίζονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί των σχολείων της  Εταιρείας, που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ασκήσεως  καθηκόντων διευθυντών και υποδιευθυντών των αντίστοιχων σχολικών  μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο ορισμός των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολείων της Φ. Ε.  γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η  οποία εκδίδεται μετά γνώμη του αρμόδιου κατά βαθμίδα κεντρικού  υπηρεσιακού συμβουλίου και πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της  Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Το διευθυντή απόντα, ελλείποντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο  υποδιευθυντής, τούτον δε απόντα, ελλείποντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο  αρχαιότερος εκπαιδευτικός του σχολείου.

β. Το άρθρο 34 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α`) καταργείται.

γ. Κάθε αντίθετη διάταξη, που αναφέρεται στα ρυθμιζόμενα με την  παρούσα παράγραφο θέματα, καταργείται.

5. α. Εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΔΕ1, ΤΕ1,  ΠΕ17, ΠΕ18 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985, οι οποίοι έχουν ή αποκτούν  τα τυπικά προσόντα άλλου κλάδου της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας  εκπαιδευτικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν από του  διορισμού τους δεκαετή υπηρεσία σε σχολεία της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, μπορεί με αίτησή τους να μετατάσσονται σε κενές οργανικές  θέσεις του κλάδου αυτού, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού  συμβουλίου.

β. Οι μετατασσόμενοι επανακατατάσσονται σύμφωνα με το ν. 1505/1984  σε μισθολογικό κλιμάκιο, που αντιστοιχεί με τα έτη υπηρεσίας και  προϋπηρεσίας με αφετηρία το εισαγωγικό κλιμάκιο του νέου κλάδου στο  οποίο γίνεται η μετάταξη.

6. Σε νομίμως συνεστημένους οικοδομικούς συνεταιρισμούς  εκπαιδευτικών, που αριθμούν περισσότερα από οκτακόσια μέλη, μπορεί με  απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσπώνται  για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους μέχρι δύο εκπαιδευτικοί  λειτουργοί εν ενεργεία, που έχουν εκλεγεί από την γενική συνέλευση του  συνεταιρισμού μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το πολύ για όσο  χρόνο διαρκεί η θητεία τους. Η επιλογή των αποσπωμένων γίνεται ύστερα  από υπόδειξη του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού.

Άρθρο 31
Θέματα σχολικής στέγης

1. Η παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α`)  αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:

“1. Η κινητή και ακίνητη περιουσία των εφορειών όλων των δημόσιων  σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα  σχολικά κτίρια, για τα οποία έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα οριστικής  παραλαβής, με τα οικόπεδά τους, μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στους  στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στην περιφέρεια στην οποία  βρίσκονται τα αντίστοιχα ακίνητα. Τα αποπερατωμένα κατά τη δημοσίευση  του παρόντος δημόσια σχολεία, για τα οποία δεν έχουν συνταχθεί  πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής, με το οικόπεδό τους μεταβιβάζονται  επίσης στους παραπάνω οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τη  συντέλεση της μεταβίβασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας καθενός  σχολείου με το οικόπεδό του εκδίδεται απόφαση του αντιστοίχου νομάρχη.  Οι αποφάσεις, που αφορούν ακίνητα, μεταγράφονται ατελώς στα βιβλία  μεταγραφών του χωρικά αρμόδιου υποθηκοφυλακείου. Μεταβιβάσεις που  έχουν γίνει ήδη κατ` εφαρμογήν της παρούσας παραγράφου, προ της  αντικαταστάσεώς της, θεωρούνται ισχυρές. Οι εφορείες σχολείων, που  προβλέπονται από το άρθρο 40 του ν. 1566/1985, καταργούνται. Οι  διατάξεις της παρούσης παραγράφου δεν εφαρμόζονται για τα μειονοτικά  σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης”.

2. Στο τέλος του άρθρου 5 του ν. 1894/1990 προστίθενται παράγραφοι  16 και 17, οι οποίες έχουν ως εξής:

“16. Όλα τα ακίνητα, τα οποία μεταβιβάζονται στους οργανισμούς  τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος  άρθρου, βαρύνονται με δουλεία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία  συνίσταται στη χρησιμοποίησή τους, μόνο για τη στέγαση σχολείων ή  μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης ή λαϊκής επιμόρφωσης, κατά τα  οριζόμενα κάθε φορά με αποφάσεις των οικείων νομαρχών. Σε περίπτωση  που παύσει η λειτουργία τέτοιων σχολείων ή μονάδων στην περιοχή  καθενός συγκεκριμένου ακινήτου, η χρήση του ορίζεται κάθε φορά με  εισήγηση του οικείου ο.τ.α. και απόφαση του οικείου νομάρχη.

17. Στα ακίνητα, που μεταβιβάζονται στους οργανισμούς τοπικής  αυτοδιοίκησης κατά τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου,  μπορεί να ενεργούνται εργασίες επισκευών, συντηρήσεων και κάθε είδους  προσθηκών από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) ή τις οικείες  νομαρχίες”.

3. Οι διατάξεις περί διοικητικής αποβολής από ακίνητα, που ανήκουν  στο Δημόσιο, εφαρμόζονται και για τα ακίνητα που ανήκουν στον Ο.Σ.Κ.  Τα αντίστοιχα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής εκδίδονται με αποφάσεις  του γενικού διευθυντή του Ο.Σ.Κ.

#####

4. Τα οικοδομήσιμα οικόπεδα, που βρίσκονται εντός των εγκεκριμένων  ρυμοτομικών σχεδίων, θεωρούνται κατάλληλα για την ανέγερση σχολικών  κτιρίων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να  απαιτείται χαρακτηρισμός τους προς τούτο. Από τη ρύθμιση αυτήν  εξαιρούνται τα οικόπεδα, που έχουν χαρακτηρισθεί με ειδικές αποφάσεις  ως χώροι για την ανέγερση άλλων ειδικών κτιρίων, πλην σχολικών.

Άρθρο 32
Ρύθμιση θεμάτων μειονοτικής εκπαίδευσης Θράκης

1. Για το συντονισμό, την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία των  μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας μειονοτικής  εκπαίδευσης Θράκης ιδρύεται συντονιστικό γραφείο, με έδρα την πόλη της  Καβάλας.

Του συντονιστικού γραφείου προΐσταται, ως συντονιστής, εκπαιδευτικός  εν ενεργεία της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με βαθμό  Α` ή Β` και υποχρεωτική υπηρεσία σε μειονοτικά σχολεία της Θράκης  πέντε (5) ετών τουλάχιστον.

Ο χρόνος της υπηρεσίας του ανωτέρω, ως συντονιστή θεωρείται για κάθε  περίπτωση υπηρεσιακής του κατάστασης, ότι διανύθηκε στην οργανική του  θέση.

Ο τρόπος, οι προϋποθέσεις, τα απαραίτητα δικαιολογητικά διορισμού, η  διάρκεια της θητείας, ο καθορισμός του χρόνου ανανέωσης της θητείας, η  ημερήσια αποζημίωση για την εκτός έδρας μετακίνηση, καθώς και κάθε  άλλη λεπτομέρεια που είναι σχετική με το θεσμό του συντονιστή και που  δεν προβλέπεται με την παρούσα διάταξη, ρυθμίζεται με απόφαση του  Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού  Οικονομικών, όπου αυτό επιβάλλεται.

2. Ο διορισμός και η αποχώρηση από την υπηρεσία των Μουσουλμάνων το  θρήσκευμα εκπαιδευτικών λειτουργών, που υπηρετούν στα μουσουλμανικά  σχολεία, ανεξαρτήτως προσόντων, αμοιβής που λαμβάνουν και σχέσεως  εργασίας που απασχολούνται, διέπονται από τις σχετικές διατάξεις, που  ισχύουν κάθε φορά για τους μόνιμους δημόσιους εκπαιδευτικούς  λειτουργούς.

3. Από 1ης Ιανουαρίου 1992, το μηνιαίο επίδομα ειδικών συνθηκών, το  προβλεπόμενο από το άρθρο 4 παρ. 3 του ν. 695/1977 και χορηγούμενο  στους δημόσιους εκπαιδευτικούς λειτουργούς που υπηρετούν στα ορεινά  μειονοτικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χορηγείται και στους  δημόσιους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υπηρετούν  στα ορεινά δημόσια γυμνάσια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Άρθρο 33

1. α. Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων φοιτητών ή σπουδαστών τέκνων και  των φοιτητών ή σπουδαστών – τέκνων πολυτέκνων από ισότιμες σχολές και  ομοταγείς σχολές ή τμήματα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. του εξωτερικού σε  αντίστοιχα τμήματα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., του εσωτερικού πραγματοποιούνται  χωρίς τους προβλεπόμενους από τη διάταξη της παραγράφου 1α του άρθρου  1 του ν. 1966/1991 (ΦΕΚ 147 Α`) ποσοτικούς περιορισμούς. Κατά τα λοιπά  ισχύουν οι ρυθμίσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου.

β. Η ανωτέρω διάταξη έχει εφαρμογή και για τους πολύτεκνους  φοιτητές ή σπουδαστές και φοιτητές ή σπουδαστές – τέκνα πολυτέκνων,  που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις μετεγγραφών του ακαδημαϊκού έτους 1991  – 1992, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία του  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εντός εικοσαημέρου από τη δημοσίευση του  νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πιστοποιητικό της Ανώτατης  Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

2. Οι μόνιμοι ειδικοί επιστήμονες που υπηρετούν στο Παιδαγωγικό  Ινστιτούτο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1566/1985 (άρθρο 84 παρ. 8)  τουλάχιστον επί 12 έτη, καθώς και οι κατέχοντες οργανικές θέσεις στο  Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στον κλάδο ΠΕ 6 “Ειδικών  σε θέματα Αρχιτεκτονικής και Κοινωνιολογίας του αστικού χώρου” του ν.  1476/1984 που υπηρετούν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τουλάχιστον επί 10  έτη, εντάσσονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς μόνιμες οργανικές θέσεις  μονίμων παρέδρων της αυτής ειδικότητας, που συνιστώνται με το άρθρο  αυτό στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, κενουμένων των αντίστοιχων θέσεων,  που κατείχαν ως τώρα. Οι συνιστώμενες με την παρούσα διάταξη θέσεις  αυτές καταργούνται με την καθ` οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση αυτών από  την υπηρεσία.

3. “α) Το προβλεπόμενο στο άρθρο 46 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244 Α΄) παράβολο για τη φοίτηση των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία, που καταβάλλεται στο λογαριασμό ιδιωτικής γενικής εκπαίδευσης, ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

β) Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολικών μονάδων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των ξένων σχολείων.”

γ. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,  ρυθμίζονται ειδικά θέματα διάθεσης και διαχείρισης των πόρων του  σχετικού λογαριασμού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2  άρθρου 22 Ν. 3467/2006,ΦΕΚ Α 128/21.6.2006.

β. Στους ιδιοκτήτες των σχολείων και σχολικών μονάδων της προηγούμενης περίπτωσης. που παραλείπουν να εισπράξουν και να καταθέσουν το παράβολο φοίτησης μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας διεύθυνσης η γραφείου εκπαίδευσης, ύψους μέχρι του διπλάσιου του οφειλόμενου χρηματικού ποσού”.

4. Όπου στο κεφάλαιο Ι ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, του ν. 1566/1985 αναφέρεται  ειδικό προσωπικό, νοείται ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Στο  προσωπικό αυτό καταβάλλονται από την ισχύ του παρόντος νόμου οι πάσης  φύσεως πρόσθετες παροχές και αποζημιώσεις, που καταβάλλονται στο  εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους ίδιους  όρους και προϋποθέσεις.

5. α. Από της δημοσιεύσεως του νόμου αυτού καταργούνται όλες οι  προσωρινές θέσεις σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, που κατέχουν εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 21 παρ. 2 του ν. 1304/1982 και οι συνιστώνται ισάριθμες προς  τις καταργούμενες θέσεις προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις ειδικών  παρέδρων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τις οποίες καταλαμβάνουν  αυτοδικαίως οι εκπαιδευτικοί αυτοί και λαμβάνουν τις κάθε είδους  αποδοχές παρέδρων με θητεία. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί μπορούν να ασκούν  και έργο, που τους αναθέτει ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων.

β. Οι προσωρινές θέσεις που συνιστώνται με το άρθρο αυτό  καταργούνται με την αποχώρηση από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγω  των εκπαιδευτικών που τις κατέχουν.

Άρθρο 34
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι κάθε είδους  γενικές ή ειδικές διατάξεις, οι οποίες ρυθμίζουν κατά διαφορετικό  τρόπο θέματα, που ρυθμίζονται από τις διατάξεις αυτού του νόμου.

Άρθρο 35
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς των διατάξεων του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν σ’ αυτές ορίζεται διαφορετικά.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 1992

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΙΩ. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΡ. ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΑΝ. ΨΑΡΟΥΔΑ – ΜΠΕΝΑΚΗ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 1992

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ