ΝΟΜΟΣ 2007 ΦΕΚ Α` 12/4.2.1992

Κύρωση Συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη συνεργασία  στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας, που υπογράφτηκε στη Σόφια στις 29 Μαρτίου 1991 της οποίας το κείμενο, σε πρωτότυπο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, καλούμενες από εδώ και στο εξής συμβαλλόμενα μέρη, οδηγούμενες από την επιθυμία να αναπτύξουν τη συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας μεταξύ των δύο χωρών και με την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμφώνησαν, τ` ακόλουθα:

Άρθρο 1

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα αναπτύξουν αμοιβαία βοήθεια και ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα των υγειονομικών φροντίδων και των ιατρικών επιστημών.

Άρθρο 2

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν κυρίως στους ακόλουθους τομείς:

– οργάνωση, σχεδιασμός και οικονομία της δημόσιας υγείας

– νομοθετικά κείμενα που ρυθμίζουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό.

– πρόληψη ασθενειών -πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας – εποικοδομητική παρακολούθηση των λοιμωδών και παρασιτικών νόσων

– οργάνωση των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας` – μεταμόσχευση οργάνων και ιστών` – ιατρική βιοτεχνολογία – φαρμακευτική – υγειονομική διαφώτιση.

Άρθρο 3

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν η συνεργασία στους τομείς που απαριθμούνται στο άρθρο 2 να γίνει με: – ανταλλαγή πληροφοριών

– ανταλλαγή ειδικών ερευνητών και επιστημόνων – συνεργασία των ελληνικών και βουλγαρικών ερευνητικών ιατρικών ιδρυμάτων σε θεωρητικές και πρακτικές μελέτες αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

– συμμετοχή ειδικών ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη, σε ιατρικά συνέδρια διασκέψεις, συμπόσια, διεθνείς ή διμερείς επιστημονικές συναντήσεις και συμβούλια που οργανώνονται στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος.

Στην περίπτωση επισκέψεων επιστημόνων και ειδικών, όταν αυτοί έχουν προσκληθεί επισήμως, το υποδεχόμενο μέρος καλύπτει τα έξοδα διαμονής και διατροφής κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ενώ το αποστέλλον μέρος τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής.

Άρθρο 4

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη στους πολίτες του αλλού συμβαλλόμενου μέρους κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής τους σ` αυτό σε περίπτωση οξείας ασθένειας (συμπεριλαμβανομένων και των στοματολογικών) και ατυχημάτων που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη.

Η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται δωρεάν έως ότου οι ασθενείς μπορούν να αναχωρήσουν χωρίς ,κανένα κίνδυνο για τη ζωή τους ή επιδείνωση της κατάστασής τους.

Τα έξοδα μεταφοράς των ασθενών θα καλύπτονται από το συμβαλλόμενο μέρος του οποίου είναι πολίτες.

Άρθρο 5

1. Το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας επιφορτίζονται από τα συμβαλλόμενα μέρη με την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας Συμφωνίας.

2. Σε υλοποίηση της Συμφωνίας ότι δύο μέρη θα υπογράψουν πρόγραμμα εργασίας διετούς διάρκειας, που θα περιλαμβάνουν και τους οικονομικούς όρους υπό τους οποίους η Συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή.

3. Αντιπρόσωποι και των δύο Υπουργείων θα συναντώνται εναλλάξ στα δύο συμβαλλόμενα μέρη για να συζητήσουν το πρόγραμμα εργασίας και για να εκτιμήσουν την πληρότητά του.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα ανταλλάσσουν, μέσω της διπλωματικής οδού, τις κρίσεις τους γι` αυτήν τη συνεργασία πριν τις συναντήσεις.

Άρθρο 6

Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ με την παραλαβή της δεύτερης από τις δύο διακοινώσεις, που ανταλλάχθηκαν για την επικύρωσή της από τις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές υπό τους όρους τις εθνικής νομοθεσίας και των δύο συμβαλλόμενων μερών.

Άρθρο 7

 

Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνει σε εφαρμογή μία περίοδο πέντε χρόνων και θα παρατείνεται αυτομάτως για περαιτέρω πενταετείς περιόδους, κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν την έχει καταγγείλει εγγράφως έξι μήνες πριν από τη λήξη της αντίστοιχης πενταετούς περιόδου.

Άρθρο 8

Η παρούσα Συμφωνία υπεγράφη στη Σόφια στις 29 Μαρτίου 1991, σε δύο πρωτότυπα αντίτυπα, στην ελληνική, αγγλική και βουλγαρική γλώσσα και τα τρία κείμενα έχουν την αυτή ισχύ. Σε περίπτωση διαφορών στην ερμηνεία τους, το αγγλικό κείμενο θα χρησιμοποιηθεί ως κείμενο αναφοράς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Μαριέπα Γιαννάκου-Κουτοίκου Καθ.  Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας Υπουργός Υγείας και Κοιν. Ασφαλίσεων

Το πρόγραμμα εργασίας του Άρθρου 5 της Συμφωνίας με το οποίο θα ρυθμισθούν ειδικότερα, λεπτομερειακού και τεχνικού χαρακτήρα θέματα. θα καταρτισθεί από τους αντιπροσώπους των Υπουργείων Υγείας των μερών και θα υπογραφεί από τους αρμόδιους Υπουργούς

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της δε κυρουμένης Συμφωνίας μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, που προβλέπονται στο άρθρο 6 αυτής.

Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 1992

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 1992

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ