ΝΟΜΟΣ 2006 ΦΕΚ Α΄ 11/4.2.1992

Κύρωση Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τις διεθνείς μεταφορές ευπαθών τροφίμων και για τον ειδικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείται γι`  αυτές τις μεταφορές (ΑΤΡ) που υπογράφηκε στη Γενεύη την 1η Σεπτεμβρίου 1970.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
1. Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η (με τη φροντίδα των Ηνωμένων Εθνών) Ευρωπαϊκή Συμφωνία, που υπογράφηκε στη Γενεύη την 1η Σεπτεμβρίου 1970 “για τις διεθνείς μεταφορές ευπαθών τροφίμων και για τον ειδικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείται μ` αυτές τις μεταφορές (ΑΤΡ)” και που αποτελείται από τους τόμους Ι (Συμφωνία και Παράρτημα 2) και ΙΙ (Παράρτημα 1 και 3).

2. Το κείμενο της Συμφωνίας που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική, έχει ως εξής:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (ΑΤΡ)

Έγινε στη Γενεύη την 1η Σεπτεμβρίου 1970

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ,

ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να βελτιώσουν τις συνθήκες διατηρήσεως της ποιότητας των ευπαθών τροφίμων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους, ειδικά στο διεθνές εμπόριο, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ότι η βελτίωση αυτών των συνθηκών εν- δέχεται να προωθήσει την επέκταση του εμπορίου σε ευπαθή τρόφιμα,

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

Κεφάλαιο Ι

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Άρθρο 1

Για τη διεθνή μεταφορά ευπαθών τροφίμων, ως εξοπλισμός δεν θα αναφέρεται ο “μονωμένος”, “ψυκτικός`, “μηχανικά ψυχόμενος” ή “θερμαινόμενος” εξοπλισμός, εκτός αν ανταποκρίνεται στους ορισμούς και τα πρότυπα που αναφέρονται στο παράρτημα Ι της παρούσας Συμφωνίας.

Άρθρο 2

Οι Συμβαλλόμενοι θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ο εξοπλισμός που αναφέρεται δοκιμαστικό από τη συμμόρφωση στα παραπάνω πρότυπα με τις διατάξεις του παραρτήματος Ι, προσαρτήματα 1, 2, 3 και 4 της παρούσης Συμφωνίας. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα αναγνωρίζει την ισχύ πιστοποιητικών συμμόρφωσης που εκδίδονται σύμφωνα με το παράρτημα Ι, προσάρτημα Ι, παράγραφος 4 της παρούσας Συμφωνίας από την αρμόδια αρχή του άλλου Συμβαλλομένου Μέρους. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να αναγνωρίζει την εγκυρότητα πιστοποιητικών συμμόρφωσης που εκδίδονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παραρτήματος Ι, προσαρτήματα 1 και 2 της παρούσης Συμφωνίας από αρμόδια αρχή Κράτους που δεν είναι Συμβαλλόμενοι Μέρος.

Κεφάλαιο ΙΙ

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Άρθρο 3

1. Οι διατάξεις του άρθρου 4 της παρούσας Συμφωνίας θα έχουν εφαρμογή σε όλες τις μεταφορές, είτε για μίσθωμα είτε για αμοιβή ή για ίδιο λογαριασμό, που ενεργούνται αποκλειστικά με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου σιδηροδρομικώς, οδικώς ή με συνδυασμό των δύο – υπερκατεψυγμένων και καταψυγμένων τροφίμων και

– τροφίμων αναφερόμενων στο παράρτημα 3 της παρούσας σύμβασης, ακόμη και αν δεν είναι υπερκαταψυγμένα ή καταψυγμένα, αν στο σημείο στο οποίο φορτώνονται τα εμπορεύματα και ο εξοπλισμός που τα περιέχει πάνω σε σιδηροδρομικό ή οδικό όχημα και το σημείο στο οποίο τα εμπορεύματα ή ο εξοπλισμός που τα περιέχει ξεφορτώνονται, βρίσκονται σε δύο διαφορετικό Κράτη και το σημείο στο οποίο τα εμποκύματα ξεφορτώνονται, βρίσκεται στο έδαφος του Συμβαλλόμενου Μέρους.

Στην περίπτωση μεταφοράς που συνεπάγεται έναν ή περισσότερους θαλάσσιους διάπλους άλλους από τους διάπλους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, κάθε χερσαία διαδρομή θα εξετάζεται χωριστά.

2. Οι διατάξεις της παραγράφου Ι του παρόντος άρθρου θα έχουν επίσης εφαρμογή σε θαλάσσιους διάπλους μικρότερους των 150 χιλιομέτρων με τον όρο ότι τα εμπορεύματα φορτώνονται σε εξοπλισμό χρησιμοποιούμενο για τη χερσαία διαδρομή ή διαδρομές χωρίς μεταφόρτωση των εμπορευμάτων και ότι αυτοί οι διάπλοι προηγούνται ή ακολουθούν μία ή περισσότερες οδικές διαδρομές, όπως αναφέρεται στην παράγραφο Ι του παρόντος άρθρου, ή λαμβάνουν χώρα μεταξύ δύο τέτοιων οδικών διαδρομών. 3. Ανεξάρτητα από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος Άρθρου, τα Συμβαλλόμενα Μέρη δεν χρειάζεται να εφαρμόζουν τις διατάξεις του άρθρου 4 της παρούσης Συμφωνίας για τη μεταφορά τροφίμων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Άρθρο 4

1. Για τη μεταφορά ευπαθών τροφίμων που καθορίζονται στα παραρτήματα 2 και 3 της παρούσας Συμφωνίας, θα χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός που αναφέρεται στο άρθρο 1 της παρούσας Συμφωνίας, εκτός αν οι θερμοκρασίες που αναμένονται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, καθιστούν αυτήν την προϋπόθεση φανερά μη αναγκαία για τους σκοπούς διατηρήσεως της θερμοκρασίας που καθορίζεται στα παραρτήματα 2 και 3 της παρούσας Συμφωνίας. Ο εξοπλισμός θα επιλέγεται και θα χρησιμοποιείται κατά τρόπο ώστε να τηρούνται οι συνθήκες θερμοκρασίας που προβλέπονται σ` αυτά τα παραρτήματα καθ` όλη τη διάρκεια της μεταφοράς. Ακόμη, θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ειδικότερα σχετικά με τη θερμοκρασία των τροφίμων κατά το χρόνο της φορτώσεως και όσον αφορά την ψύξη με πάγο και την εκ νέου ανάμιξη στη διάρκεια του ταξιδιού ή άλλες αναγκαίες εργασίες.

Παρόλα αυτά, οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου θα έχουν εφαρμογή μόνο, εφ` όσον δεν είναι ασυμβίβαστες με τις διεθνείς δεσμεύσεις στο θέμα των διεθνών Μεταφορών που προκύπτουν για τα Συμβαλλόμενα Μέρη βάσει ισχυουσών συμβάσεων κατά το χρόνο θέσης σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας ή βάσει συμβάσεων που τις υποκαθιστούν.

2. Αν στη διάρκεια της μεταφοράς σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία δεν τηρηθούν οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος Άρθρου,

(α) τα τρόφιμα δεν θα μπορούν να διατεθούν στο έδαφος Συμβαλλόμενου Μέρους μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, εκτός αν οι αρμόδιες αρχές αυτού του Συμβαλλόμενου Μέρους κρίνουν ότι συμβιβάζεται προς τις επιταγές της δημόσιας υγείας να εξουσιοδοτήσουν μια τέτοια διάθεση και εκτός αν πληρωθούν οι όροι εκείνοι τους οποίους δυνατόν να επισυνάψουν οι αρχές στην εξουσιοδότηση κατά την χορήγησή της και

(β) κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί, λόγω των απαιτήσεων της δημόσιας υγείας ή ζωοπροφύλαξης και εφ` όσον τούτο δεν ανήκειται σε άλλες διεθνείς δεσμεύσεις που αναφέρονται στην τελευταία φράση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, να απαγορεύει την είσοδο τροφίμων στο έδαφός του ή να καταστήσει αυτήν την είσοδο υποκείμενη σε όποιους όρους μπορεί να καθορίσει.

3. Συμμόρφωση με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου θα απαιτηθεί από τους μεταφορείς για μίσθωμα ή αμοιβή μόνο εφ` όσον έχουν αναλάβει να παράσχουν υπηρεσίες που αποσκοπούν στην εξασφάλιση τέτοιας συμμετοχής και αν αυτή η συμμόρφωση εξαρτάται από την εκτέλεση εκείνων των υπηρεσιών. Αν άλλα πρόσωπα, είτε άτομα είτε νομικά πρόσωπα, έχουν αναλάβει να παράσχουν υπηρεσίες που αποσκοπούν στην εξασφάλιση συμμορφώσεως προς τις διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας, θα απαιτηθεί να διασφαλίσουν αυτήν τη συμμόρφωση, εφ` όσον εξαρτάται από την εκτέλεση των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει να παράσχουν.

4. Στη διάρκεια της μεταφοράς η οποία υπόκειται στις διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας και για την οποία το σημείο φορτώσεως βρίσκεται στο έδαφος Συμβαλλόμενου Μέρους, την ευθύνη για συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου θα την έχει με την επιφύλαξη των διατάξεων 1ης παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου,

– στην περίπτωση μεταφοράς με μίσθωμα ή αμοιβή, το πρόσωπο, άτομο ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι ο αποστολέας της σύμφωνα με το έγγραφο της μεταφοράς, ή σε απουσία εγγράφου μεταφοράς, το πρόσωπο, είτε άτομο

είτε νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει συνάψει το συμβόλαιο μεταφοράς με το μεταφορέα

– σε άλλες περιπτώσεις το πρόσωπο, είτε πρόκειται για άτομο είτε για νομικό πρόσωπο, το οποίο εκτελεί τη μεταφορά.

Κεφάλαιο ΙΙΙ

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 5

Οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας δεν θα έχουν εφαρμογή σε μεταφορές με εμπορευματοκιβώτια δια ξηράς χωρίς εκφόρτωση των εμπορευμάτων εφ` όσον αυτή η μεταφορά προηγείται ή ακολουθεί θαλάσσιο διάπλουν, εκτός από το θαλάσσιο διάπλουν που αναφέρεται στο άρθρο 3, παραγράφου 2 της παρούσας Συμφωνίας.

Άρθρο 6

1. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της τήρησης των διατάξεων της παρούσας Συμφωνίας. Οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες των Συμβαλλόμενων Μερών θα τηρούν η μια την άλλη ενήμερη για τα γενικά μέτρα που λαμβάνονται για αυτόν το σκοπό.

2. Αν Συμβαλλόμενο Μέρος ανακαλύψει παράβαση που έγινε από πρόσωπο που διαμένει στην επικράτεια άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους, ή επιβάλει ποινή σ’ αυτό το πρόσωπο, η διοίκηση του πρώτου Συμβαλλόμενου θα ενημερώνει τις διοικητικές υπηρεσίες του άλλου Συμβαλλόμενου για την ανακαλυφθείσα παράβαση και για την επιβληθείσα ποινή.

Άρθρο 7

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη διατηρούν το δικαίωμα να συνάπτουν διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες προς το σκοπό όπως οι διατάξεις που έχουν εφαρμογή σε ειδικό εξοπλισμό και οι διατάξεις που έχουν εφαρμογή για τη θερμοκρασία στην οποία χρειάζεται να διατηρούνται ορισμένα τρόφιμα στη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί ειδικότερα λόγω ειδικών κλιματολογικών συνθηκών, να είναι πιο αυστηρές από εκείνες που προβλέπονται στην παρούσα Συμφωνία. Αυτές οι διατάξεις θα έχουν εφαρμογή μόνο σε διεθνείς μεταφορές μεταξύ Συμβαλλόμενων Μερών που έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις όπως αναφέρεται στο παρόν άρθρο. Αυτές οι συμφωνίες θα διαβαθμίζονται στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα τις κοινοποιεί στα Συμβαλλόμενα Μέρη της παρούσας Συμφωνίας, τα οποία δεν έχουν υπογράψει τις παραπάνω συμφωνίες.

Άρθρο 8

Η μη τήρηση των διατάξεων της παρούσας Συμφωνίας δεν θα επηρεάζει είτε την ύπαρξη είτε την εγκυρότητα Συμβολαίων που έχουν συναφθεί για την εκτέλεση της μεταφοράς.

Κεφάλαιο ΙV

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 9

1. Κράτη μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη και Κράτη που έγιναν δεκτά στην Επιτροπή σε συμβουλευτική ιδιότητα με την παράγραφο 8 των όρων της Επιτροπής μπορούν να γίνουν Συμβαλλόμενα Μέρη της παρούσας Συμφωνίας:

(α) υπογράφοντας αυτήν

(β) επικυρώνοντας αυτήν, αφού την υπογράψουν με την επιφύλαξη της επικυρώσεως

ή

(γ) προσχωρώντας σ` αυτήν.

2. Κράτη τα οποία μπορεί να μετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη σύμφωνα με την παράγραφο ΙΙ των όρων αναφοράς της Επιτροπής μπορούν να γίνουν Συμβαλλόμενα Μέρη της Συμφωνίας προσχωρώντας σ` αυτή μετά τη θέση της σε ισχύ.

3. Η παρούσα Συμφωνία θα είναι ανοικτή για υπογραφή μέχρι την 31η Μαΐου 19711 περιλαμβανομένη. Μετά, θα είναι ανοικτή για προσχώρηση.

4. Η επικύρωση θα γίνεται με κατάθεση οργάνου στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρο 10

1. Οποιοδήποτε Κράτος μπορεί κατά το χρόνο της υπογραφής της παρούσας Συμφωνίας χωρίς επιφύλαξη ως προς την επίκριση ή την κατάθεση του οργάνου του επικυρώσεως ή προσχωρήσεως ή οποτεδήποτε στη συνέχεια να δηλώσει με γνωστοποίηση προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η Συμφωνία δεν έχει εφαρμογή σε μεταφορές που ενεργούνται σε οποιαδήποτε ή σε συγκεκριμένα από τα εδάφη, που βρίσκονται έξω από την Ευρώπη. Αν η γνωστοποίηση που προαναφέρεται γίνει μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας σε σχέση με το Κράτος που γνωστοποιεί θα παύει, ενενήντα ημέρες μετά την ημερομηνία κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας θα έχει παραλάβει τη γνωστοποίηση, να έχει εφαρμογή σε μεταφορά στο έδαφος ή τα εδάφη, που αναφέρονται σ’ αυτή τη γνωστοποίηση.

2. Οποιοδήποτε Κράτος το οποίο έχει κάνει σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, μπορεί οποτεδήποτε στη συνέχεια να δηλώνει με γνωστοποίηση απευθυνόμενη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η Συμφωνία θα έχει εφαρμογή σε μεταφορές που εκτελούνται σε έδαφος αναφερόμενο στη γνωστοποίηση τη συνταγμένη, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, και θα καταστεί εφαρμοστέα σε μεταφορές σ` εκείνη την επικράτεια εκατόν ογδόντα ημέρες μετά την ημερομηνία κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας έλαβε εκείνη τη γνωστοποίηση.

Άρθρο 11

1. Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί, σε ισχύ ένα χρόνο από την υπογραφή της από τα πέντε Κράτη, που αναφέρονται στο άρθρο 9, παράγραφο 1, χωρίς επιφύλαξη για την επικύρωση ή την κατάθεση των οργάνων επικυρώσεως ή προσχωρήσεως.

2. Αναφορικά με οποιοδήποτε Κράτος το οποίο επικυρώνει ή προσχωρεί στην παρούσα Συμφωνία μετά την υπογραφή της από πέντε κράτη, χωρίς επιφύλαξη ως προς την επικύρωση της ή την κατάθεση των οργάνων επικυ=εως ή προσχωρήσεως, η παρούσα Συμφωνία θα τίθεται σε ισχύ ένα χρόνο μετά την κατάθεση από το προαναφερόμενο Κράτος του οργάνου του επικυρώσεως ή προσχωρήσεως.

Άρθρο 12

1. Οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να καταγγείλει την παρούσα Συμφωνία παρέχοντας γνωστοποίηση της καταγγελίας στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

2. Η καταγγελία θα αρχίζει να ισχύει δεκαπέντε μήνες μετά την ημερομηνία κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας λάβει την ειδοποίηση καταγγελίας.

Άρθρο 13

Η παρούσα Συμφωνία θα παύει να έχει εφαρμογή, αν ο αριθμός των Συμβαλλόμενων Μερών είναι μικρότερος των πέντε στη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου δώδεκα συνεχών μηνών μετά τη θέση της σε ισχύ.

Άρθρο 14

1. Οποιοδήποτε Κράτος μπορεί κατά το χρόνο της υπογραφής της παρούσας Συμφωνίας χωρίς επιφύλαξη ως προς την επικύρωση ή την κατάθεση του οργάνου του επικυρώσεως ή προσχωρήσεως ή οποιεσδήποτε μετέπειτα να δηλώσει με γνωστοποίηση απευθυνόμενη προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η παρούσα Συμφωνία θα έχει εφαρμογή σε όλες ή οποιαδήποτε από τις επικράτειες, για τις Διεθνείς σχέσεις των οποίων το Κράτος εκείνο είναι υπεύθυνο. Η παρούσα Συμφωνία θα έχει εφαρμογή για την επικράτεια ή τις επικράτειες που αναφέρονται στη γνωστοποίηση από την ενενηκοστή ημέρα μετά τη λήψη της γνωστοποίησης από το Γενικό Γραμματέα ή, αν εκείνη την ημέρα η Συμφωνία δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, από τη θέση της σε ισχύ. 2. Οποιοδήποτε Κράτος το οποίο έχει κάνει δήλωση, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, που καθιστά την παραπάνω Συμφωνία εφαρμοστέα σε μια επικράτεια, για τις διεθνείς σχέσεις της οποίας είναι υπεύθυνο, μπορεί να καταγγείλει τη Συμφωνία χωριστά σε σχέση με εκείνη την επικράτεια, σύμφωνα με το άρθρο 12, της παρούσας.

Άρθρο 15

1. Οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ δύο ή περισσότερων Συμβαλλόμενων Μερών, που αφορά την ερμηνεία ή εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, θα διευθετείται κατά το δυνατό με διαπραγματεύσεις μεταξύ τους.

2. Οποιοδήποτε διαφορά η οποία δεν διευθετείται με διαπραγματεύσεις, θα υποβάλλεται σε διαιτησία, αν το ζητήσει οποιοδήποτε από τα καταβαλλόμενα Μέρη, που έχει σχέση με τη διαφορά, και θα υποβάλλεται ανάλογα σε ένα ή περισσότερους διαιτητές, που θα επιλέγονται με συμφωνία μεταξύ εκείνων των Μερών. Αν μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία της αιτήσεως για διαιτησία, τα Μέρη που ενέχονται στη διαφορά δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σχετικά με την επιλογή διαιτητού ή διαιτητών, οποιοδήποτε από αυτά τα Μέρη μπορεί να ζητήσει από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ορίσει ένα διαιτητή, στον οποίο θα παραπεμθεί η διαφορά για έκδοση αποφάσεως.

3. Η απόφαση του διαιτητή ή των διαιτητών που διορίστηκαν, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, θα είναι δεσμευτική για τα Συμβαλλόμενα Μέρη που ενέχονται στη διαφορά.

Άρθρο 16

1. Οποιοδήποτε Κράτος, μπορεί κατά το χρόνο υπογραφής επικυρώσεως, ή προσχωρήσεως της παρούσας Συμφωνίας, να δηλώσει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του δεσμευόμενο από το άρθρο 15, παράγραφοι 2 και 3 της παρούσας Συμφωνίας. Τα άλλα Συμβαλλόμενα Μέρη δεν θα δεσμεύονται από αυτές τις παραγράφους σε σχέση προς οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέρος το οποίο παρέμβαλε τέτοια επιφύλαξη.

2. Οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέρος, το οποίο προέβη σε επιφύλαξη, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, μπορεί οποτεδήποτε να άρει την επιφύλαξη με γνωστοποίηση προς το Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

3. Με εξαίρεση την επιφύλαξη, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, καμία επιφύλαξη δεν θα επιτρέπεται αναφορικά με την παρούσα Συμφωνία.

Άρθρο 17

1. Μετά την ισχύ της παρούσας Συμφωνίας επί τρία χρόνια, οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί, με γνωστοποίηση προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να ζητήσει τη σύγκληση διασκέψεως προς το σκοπό αναθεωρήσεως της παρούσας Συμφωνίας. Ο Γενικός Γραμματέας θα ειδοποιεί όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη σχετικά με το αίτημα και θα συγκαλείται αναθεωρητική συνέλευση από το Γενικό Γραμματέα αν, μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της ειδοποιήσεως από το Γενικό Γραμματέα, όχι λιγότερο του ενός τρίτου των Συμβαλλομένων Μερών δεν γνωστοποιήσει τη συναίνεσή του στο αίτημα.

2. Αν συγκληθεί συνέλευση σε εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο Γενικός Γραμματέας θα ειδοποιήσει σχετικά όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη και θα τα καλέσει να υποβάλλουν μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, τις προτάσεις τις οποίες επιθυμούν να εξετάσει η συνέλευση. Ο Γενικός Γραμματέας θα κυκλοφορήσει την προσωρινή ημερήσια διάταξη για τη διάσκεψη, μαζί με το κείμενο αυτών των προτάσεων, προς όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη όχι λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία, κατά την οποία πρόκειται να γίνει η διάσκεψη.

3. Ο Γενικός Γραμματέας θα προσκαλεί σε οποιαδήποτε διάσκεψη συγκαλούμενη βάσει του παρόντος άρθρου όλες τις χώρες, που αναφέρονται στο άρθρο 9, παράγραφος 1 της παρούσας Συμφωνίας, καθώς και τις χώρες, που έχουν καταστεί Συμβαλλόμενα Μέρη, σύμφωνα με το προαναφερόμενο άρθρο 9, παράγραφος 2.

Άρθρο 18

1. Οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να προτείνει μία ή περισσότερες τροποποιήσεις της παρούσας Συμφωνίας. Το κείμενο οποιασδήποτε προτεινόμενης τροποποιήσεως θα διαβιβάζεται στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα το κοινοποιεί σε όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη και θα το θέτει υπόψη όλων των άλλων Κρατών, που αναφέρονται στο άρθρο 9, παράγραφος 1 της παρούσας Συμφωνίας.

2. Μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, μετά την ημερομηνία κατά την οποία η προτεινόμενη τροποποίηση διαβιβάζεται στο Γενικό Γραμματέα, οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να πληροφορήσει το Γενικό Γραμματέα:

(α) ότι έχει αντίρρηση την προτεινόμενη τροποποίηση, (β) ότι, παρόλο που έχει πρόθεση να δεχθεί την πρόταση, οι αναγκαίοι όροι γι’ αυτήν την αποδοχή δεν έχουν εκπληρωθεί στη χώρα του.

3. Αν το Συμβαλλόμενο Μέρος διαβιβάσει στο Γενικό Γραμματέα ειδοποίηση, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2 (β) του παρόντος άρθρου, μπορεί, εφόσον δεν έχει γνωστοποιήσει στο Γενικό Γραμματέα την αποδοχή του, να υπό αντίρρηση για την προτεινόμενη τροποποίηση μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών από τη λήξη της περιόδου των έξι μηνών, που προβλέπονται σε σχέση με την αρχική ειδοποίηση.

4. Αν δηλωθεί αντίρρηση για την προτεινόμενη τροποποίηση. Σύμφωνα με τους όρους των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου, η τροποποίηση θα θεωρείται ότι δεν έχει γίνει αποδεκτή και δεν θα έχει εφαρμογή.

5. Αν δεν έχει δηλωθεί αντίρρηση στην προτεινόμενη τροποποίηση, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, η τροποποίηση θα θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή κατά την ημερομηνία που ορίζεται παρακάτω:

(α) αν κανένα Συμβαλλόμενο Μέρος δεν έχει ειδοποίηση στο Γενικό Γραμματέα, σύμφωνα με τη παράγραφο 2(β) του παρόντος άρθρου, στη λήξη της περιόδου των έξι μηνών, που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

(β) αν ένα τουλάχιστο Συμβαλλόμενο Μέρος έχει στείλει ειδοποίηση στο Γενικό Γραμματέα, σύμφωνα με την παράγραφο 2(β) του παρόντος Άρθρου, στην ενωρίτερη από τις δύο παρακάτω ημερομηνίες:

– στην ημερομηνία κατά την οποία όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη, τα οποία έστειλαν τέτοια ειδοποίηση, έχουν πληροφορήσει το Γενικό Γραμματέα για την από μέρους τους αποδοχή της προτεινόμενης τροποποίησης, με την επιφύλαξη όμως ότι, αν όλες οι αποδοχές είχαν γνωστοποιηθεί πριν από τη λήξη της περιόδου των έξι μηνών, που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος Άρθρου, η ημερομηνία θα είναι εκείνη της λήξεως εκείνης της περιόδου`

– στην ημερομηνία λήξεως της περιόδου των εννέα μηνών, που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

6. Οποιαδήποτε τροποποίηση, που θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή, θα τίθεται σε ισχύ έξι μήνες μετά την ημερομηνία κατά την οποία θεωρήθηκε έγινε αποδεκτή.

7. Ο Γενικός Γραμματέας θα πληροφορεί το ταχύτερο δυνατό όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη, αν έχει δηλωθεί οποιαδήποτε αντίρρηση στην προτεινόμενη τροποποίηση, σύμφωνα με την παράγραφο 2(α) του παρόντος Άρθρου, και αν ένα ή περισσότερα Συμβαλλόμενα Μέρη του έστειλαν ειδοποίηση σύμφωνα με την παράγραφο 2(β) του παρόντος άρθρου. Αν ένα ή περισσότερα Συμβαλλόμενα Μέρη του έστειλαν ειδοποίηση, θα ειδοποιεί στη συνέχεια όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη αν το Συμβαλλόμενο Μέρος ή Μέρη, τα οποία έχουν στείλει ειδοποίηση, προβάλλουν αντίρρηση Μα την προτεινόμενη τροποποίηση ή την αποδέχονται.

8. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία τροποποιήσεως, που καθορίζεται στην παράγραφο 1 μέχρι 6 του παρόντος Άρθρου, τα παραρτήματα και προσαρτήματα της παρούσας Συμφωνίας μπορεί να τροποποιηθούν με συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων διοικήσεων όλων των Συμβαλλόμενων Μερών. Αν η διοίκηση ενός Συμβαλλόμενου Μέρους έχει δηλώσει, ότι σύμφωνα με την εθνική του νομοθεσία η συμφωνία του εξαρτάται από ειδική άδεια ή από την έγκριση νομοθετικού φορέα, η συναίνεση αυτού του Συμβαλλόμενου Μέρους επί της τροποποίησης ενός προσαρτήματος δεν θα θεωρείται ότι έχει δοθεί, μέχρις ότου το Συμβαλλόμενο Μέρος ειδοποιήσει το Γενικό Γραμματέα ότι η αναγκαία άδεια ή έγκριση έχει ληφθεί. Η συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων διοικήσεων μπορεί να προβλέπει ότι, στη διάρκεια μεταβατικής περικου, τα παλιά παραρτήματα θα παραμένουν σε ισχύ, εν όλω ή εν μέρει, συγχρόνως με τα νέα παραρτήματα. Ο Γενικός Γραμματέας θα καθορίζει την ημερομηνία της έναρξης ισχύος των νέων κειμένων, που προκύπτουν απ` αυτές τις τροποποιήσεις.

Άρθρο 19

Εκτός από την κοινοποίηση προς αυτά των ειδοποιήσεων, που προβλέπονται στα άρθρα 17 και 18 της παρούσας Συμφωνίας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ειδοποιεί τα Κράτη, που αναφέρονται στο άρθρο 9, παράγραφο 1 της παρούσας Συμφωνίας και τα Κράτη που έχουν γίνει Συμβαλλόμενα Μέρη, σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 2, για:

(α) τις υπογραφές, επικυρώσεις και προσχωρήσεις σύμφωνα με το άρθρο 9

(β) τις ημερομηνίες θέσεως σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας βάσει του άρθρου 11`

(γ) τις καταγγελίες σύμφωνα με το άρθρο 12

(δ) τη λήξη της παρούσας Συμφωνίας σύμφωνα με το άρθρο 13

(ε) τις ειδοποιήσεις που έχουν ληφθεί σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 14.

(στ) τις δηλώσεις και ειδοποιήσεις που έχουν ληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 16, παράγραφοι 1 και 2

(ζ) τη θέση σε ισχύ οποιασδήποτε τροποποίησης βάσει του άρθρου 18.

Άρθρο 20

Μετά την 31η Μαΐου 1971 το πρωτότυπο της παρούσας Συμφωνίας θα κατατεθεί στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα διαβιβάσει επικυρωμένα ακριβή αντίγραφα σε καθένα από τα Κράτη, που αναφέρονται στο άρθρο 9, παράγραφοι 1 και 2, της παρούσας Συμφωνίας.

ΣΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, οι υπογεγραμμένοι, νόμιμα εξουσιοδοτημένοι πρ(κ τούτο, υπέγραψαν την παρούσα Συμφωνία.

ΕΓΙΝΕ στη Γενεύη, σήμερα πρώτη Σεπτεμβρίου χίλια εννιακόσια εβδομήντα, σε ένα αντίτυπο, στην αγγλική, γαλλική και ρωσική, και τα τρία κείμενα είναι εξίσου γνήσια.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΥΠΕΡΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Η υψηλότερη θερμοκρασία σε οποιοδήποτε σημείο στο φορτίο κατά τη φόρτωση, στη διάρκεια της μεταφοράς και κατά την εκφόρτωση, δεν θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη, που αναγράφεται παρακάτω Μα κάθε τρόφιμο. Εν τούτοις, αν ορισμένες τεχνικές εργασίες, όπως η απόιμέη του εξαερωτή μηχανικά ψυχώμενου εξοπλισμού, προκαλέσουν σύντομη άνομ περιορισμένης έκτασης στη θερμοκρασία ηιήματος του φορτίου, μια άνοδος θερμοκρασίας όχι μεγαλύτερη από 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία, που αναφέρεται παρακάτω για κάθε τρόφιμο να γίνει ανεκτή.

Παγωτό και καταψυγμένοι ή υπερκαταψυγμένοι

συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων 20ο βαθμούς Κελσίου

Καταψυγμένα ή υπερκαταψυγμένα ψάρια 12ο βαθμούς Κελσίου Όλα τα λοιπά υπερκαταψυγμένα τρόφιμα 18ο βαθμούς Κελσίου Βούτυρο και άλλα καταψυγμένα λίπη 14ο βαθμούς Κελσίου

Κατεψυγμένα ερυθρά εδώδιμα παραπροϊόντα 12ο βαθμούς Κελσίου σφαγίων, κρόκοι αυγών, πουλερικά και κυνήγι Κατεψυγμένο κρέας 10ο βαθμούς Κελσίου

Όλα τα λοιπά κατεψυγμένα τρόφιμα 10ο βαθμούς Κελσίου Κατεψυγμένο κρέας 10ο βαθμούς Κελσίου Όλα τα λοιπά καταψυγμένα τρόφιμα 10ο βαθμούς Κελσίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙ` ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (ΑΤΡ) `Έγινε στη Γενεύη την 1η Σεπτεμβρίου 1970

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ι (Κείμενο των παραρτημάτων 1 και 3 που αφορούν τροποποιήσεις που έγιναν αποδεκτές βάσει του άρθρου 18 της Συμφωνίας)

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

————————————————-

Αντικαταστήσατε το παράρτημα Ι με τα παρακάτω:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

———————————-

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ 1/ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

1. Μονωμένος εξοπλισμός. Εξοπλισμός του οποίου το σώμα 2/ είναι κατασκευασμένο με μονωτικούς τοίχους, πόρτες, δάπεδο και οροφή, με τα οποία οι ανταλλαγές θερμότητας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του σώματος μπορεί να περιοριστούν κατά τρόπο ώστε ο συνολικός συντελεστής θερμοπερατότητας (συντελεστής Κ) να είναι τέτοιος ώστε ο εξοπλισμός να κατατάσσεται σε μία ή σε άλλη από τις παρακάτω κατηγορίες:

Ι με δείκτη Ν= Κανονικά μονωμένος εξοπλισμός – Χαρακτηριζόμενος

από συντελεστή Κ

ίσον ή μικρότερο

από 0.7 W/M ( το

Μ υψωμένο στο

τετράγωνο βαθμούς

Κελσίου ( = 0,6

KCAL/H M( υψωμένο

στο τετράγωνο)

βαθμούς Κελσίου

Ι με δείκτη R= Βαρειά μονωμένος εξοπλισμός – Χαρακτηριζομένος

από συντελεστή Κ

ίσον ή μικρότερο

από 0.4 W/M (υψωμένο

στο τετράγωνο)

βαθμούς Κελσίου

(= 0.35 KCAL/H

M2 βαθμούς

Κελσίου.

Ο ορισμός του συντελεστή Κ, που αποκαλείται συντελεστής u σε μερικές χώρες, και περιγραφή της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί για τη μέτρησή του, δίνονται στο παράρτημα 2 του παρόντος προσαρτήματος.

2. Ψυχόμενος εξοπλισμός. Μονωμένος εξοπλισμός ο οποίος, χρησιμοποιώντας πηγή ψύχους (φυσικό πάγο, ή με χωρίς προσθήκη άλατος εύτηκτες πλάκες ξερό πάγο με ή χωρίς έλεγχο εξαχνώσεως υγροποιημένα αέρια, με ή χωρίς έλεγχο εξατμίσεως, κλπ.) εκτός από μηχανική ή απορροφήσεως μονάδα, είναι σε θέση, με μέση εξωτερική θερμοκρασία 30 βαθμούς Κελσίου, να κατεβάσει τη θερμοκρασία εντός του κενού σώματος και στη συνέχεια να διατηρήσει:

Σε +7 βαθμούς Κελσίου το ανώτερο στη περίπτωση της κατηγορίας Α

Σε -10 βαθμούς Κελσίου το ανώτερο στη περίπτωση της κατηγορίας Β

Σε -20 βαθμούς το ανώτερο στην περίπτωση της κατηγορίας Γ και

Σε 0 βαθμούς Κελσίου το ανώτερο στην περίπτωση της κατηγορίας Δ με τη βοήθεια κατάλληλων ψυκτικών ουσιών και εξαρτημάτων. Ο εξοπλισμός αυτός θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα διαμερίσματα δοχεία ή δεξαμενές για την ψυκτική ουσία.

Τα προαναφερόμενα διαμερίσματα, δοχεία ή δεξαμενές θα:

Είναι σε θέση να γεμίζονται ή να ξαναγεμίζονται από έξω και

Έχουν χωρητικότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος 1, προσαρτήματος 2, παράγραφος 34. Ο συντελεστής Κ εξοπλισμού των κατηγοριών Β και Γ θα είναι σε κάθε περίπτωση ίσος ή μικρότερος από 0.4 W/M υψωμένο στο τετράγωνο βαθμούς Κελσίου ( = 0,35 KCAL/H M2 βαθμούς Κελσίου.)

3. Μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός. Μονωμένος εξοπλισμός είτε εφοδιασμένος με δική του ψυκτική συσκευή, ή εξυπηρετούμενος μαζί με άλλες μονάδες μεταφορικού εξοπλισμού με τέτοια συσκευή, (μονάδα μηχανικού συμπιεστή, μονάδα απορροφήσεως κ.λ.π”. Η συσκευή θα είναι σε θέση, με μέση εξωτερική θερμοκρασία +30 βαθμούς Κελσίου, να κατεβάζει τη θερμοκρασία μέσα στο κενό σώμα και έπειτα να τη διατηρεί συνέχεια με τον ακόλουθο τρόπο:

Στην περίπτωση των κατηγοριών Α, Β και Γ, οποιαδήποτε, επιθυμητή πρακτικά σταθερή τιμή t1 σύμφωνα με τα παρακάτω καθοριζόμενα πρότυπα για τις τρεις κατηγορίες:

Κατηγορία Α. Μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός εφοδιασμένος με ψυκτική συσκευασία τέτοια ώστε το να μπορεί να επιλέγεται μεταξύ 12 βαθμούς Κελσίου και 0 βαθμούς Κελσίου περιλαμβανομένων.

Κατηγορία Β. Μηχανικά ψυχόμενες εξοπλισμός εφοδιασμένος με ψυκτική συσκευασία τέτοια ώστε το t1 να μπορεί να επιλέγεται μεταξύ +13 βαθμούς Κελσίου και 0 βαθμούς Κελσίου περιλαμβανομένων.

Κατηγορία Γ. Μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός εφοδιασμένος με ψυκτική συσκευασία τέτοια ώστε το t1 να μπορεί να επιλέγεται μεταξύ +12 βαθμούς Κελσίου και -20 βαθμούς Κελσίου περιλαμβανομένων.

Στην περίπτωση των κατηγοριών Δ, Ε και ΣΤ καθορισμένη πρακτικά σταθερή τιμή t1 σύμφωνα με τα παρακάτω καθοριζόμενα πρότυπα για τρείς κατηγορίες.

Κατηγορία Δ. Μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός εφοδιασμένος με ψυκτική συσκευή σε τρόπο ώστε η t1 να είναι ίση ή χαμηλότερη από 0 βαθμούς Κελσίου.

Κατηγορία Ε. Μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με ψυκτική συσκευή ώστε το t1 να ισούται ή να είναι κάτω από -10 βαθμούς Κελσίου.

Κατηγορία ΣΤ. Μηχανικό ψυχόμενος εξοπλισμός εφοδιασμένος με ψυκτική συσκευή ώστε το 6 να είναι ίσο ή μικρότερο από -20 βαθμούς Κελσίου. Ο συντελεστής Κ εξοπλισμού του κατηγοριών Β, Γ, Ε, και ΣΤ θα είναι σε κάθε περίπτωση ίσος ή μικρότερος του 0.4 W/M (υψωμένο στο τετράγωνο) βαθμούς Κελσίου (= 0,35 ΚCAL/H M (υψωμένο στο τετράγωνο) βαθμούς Κελσίου.

4. Θερμαινόμενος εξοπλισμός. Μονωμένος εξοπλισμός εφοδιασμένος με θερμαντική συσκευή που είναι σε θέση να ανεβάζει τη θερμοκρασία μέσα στο άδειο σώμα και στη συνέχεια να τη διατηρεί για όχι λιγότερο των 12 ωρών χωρίς ανανέωση, παροχής σε πρακτικά σταθερή τιμή όχι μικρότερη από 12 + Κελσίου όταν η μέση εξωτερική θερμοκρασία του σώματος είναι η αναφερόμενη παρακάτω για τις δύο κατηγορίες:

Κατηγορία Α θερμαινόμενος εξοπλισμός για χρήση όταν η μέση εξωτερική θερμοκρασία είναι -10 βαθμούς Κελσίου και

Κατηγορία Β θερμαινόμενος εξοπλισμός για χρήση ήταν η μέση εξωτερική θερμοκρασία είναι -20 βαθμούς Κελσίου.

Ο συντελεστής Κ εξοπλισμού της κατηγορίας Β θα είναι σε κάθε περίπτωση ίσος ή μικρότερος από 0.4 W/m (υψωμένο στο τετράγωνο) βαθμοί Κελσίου=0.35 ΚCAL/H M υψωμένο στο τετράγωνο βαθμοί Κελσίου).

5. Μεταβατικές διατάξεις. Για χρονικό διάστημα τριών ετών μετά την ημερομηνία θέσεως σε ισχύ της παρούσας. Συμφωνίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου ΙΙ, παράγραφος Ι αυτού, ο γενικός συντελεστής Θερμοπερατότητας (συντελεστής Κ) μπορεί, σε περίπτωση εξοπλισμού που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία εκείνη την ημερομηνία, να είναι ίσος ή μικρότερος από:

0.9 W/μ (υψωμένο στο τετράγωνο) βαθμοί Κελσίου (=0.8 ΚCAL/H μ υψωμένο στο τετράγωνο στην κατηγορία Ι με δείκτη Ν, ψυχόμενο εξοπλισμό στην κατηγορία Α, όλον τον μηχανικό ψυχόμενο εξοπλισμό και θερμαινόμενος εξοπλισμός στη κατηγορία Α και

0.6 W/μ (υψωμένο στο τετράγωνο) βαθμοί Κελσίου (=0.8 KCAL/H μ υψωμένο στο τετράγωνο) στην περίπτωση ψυχόμενου εξοπλισμού στις κατηγορίες Β και Γ και θερμαινόμενου εξοπλισμού στην κατηγορία Β.

Επιπλέον, μετά τη περίοδο των τριών ετών που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου και μέχρις ότου ο εξοπλισμός αποσυρθεί οριστικά από την υπηρεσία, ο συντελεστής Κ του μηχανικά ψυχόμενου εν θέματι εξοπλισμού των κατηγοριών Β.Γ.Ε και ΣΤ μπορεί να ισούται με 0.7 W/μ (υψωμένο στο τετράγωνο βαθμοί Κελσίου = 0.6 KCAL/H μ υψωμένο στο τετράγωνο βαθμοί Κελσίου), ή λιγότερο.

Οι μεταβατικές αυτές διατάξεις δε θα αποκλείουν, όμως, την εφαρμογή οποιωνδήποτε αυστηρότερων κανονισμών, που θεσμοθετούνται από ορισμένα κράτη για εξοπλισμό καταχωρημένο στη δική τους επικράτεια.

Παράρτημα Ι, Παράρτημα Ι

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΝΩΜΕΝΩΝ

ΨΥΧΟΜΕΝΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΨΥΧΟΜΕΝΩΝ Η ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 1. Εκτός από τις περιπτώσεις, που προβλέπονται στο προσάρτημα 2, παράγραφοι 29 και 49, του παρόντος παραρτήματος, έλεγχοι για συμμόρφωση με τα πρότυπα που προβλέπονται στο παρόν παράρτημα θα γίνονται στους σταθμούς ελέγχου, που ορίζονται ή εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή τικ Χώρας, στην οποία ο εξοπλισμός είναι εγγεγραμμένος ή καταχωρημένος. Θα γίνονται.

(α) πριν ο εξοπλισμός τεθεί σε υπηρεσία (β) περιοδικά, τουλάχιστο μια φορά ανά έξι έτη και (γ) όποτε ζητηθεί από την αρμόδια αρχή.

2. (α) Νέος εξοπλισμός καθορισμένου τύπου παραγόμενου εν σειρά μπορεί να εγκριθεί με τον έλεγχο μιας μονάδας αυτού του τύπου. Αν η μονάδα, που ελέγχεται καλύπτει τις απαιτήσεις, που προβλέπονται για την κατηγορία στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει, η έκθεση δοκιμής θα θεωρείται σαν πιστοποιητικό Εγκρίσεως Τύπου. Το πιστοποιητικό αυτό θα λήγει στο τέλος περιόδου τριών ετών.

(β) Η αρμόδια αρχή θα λαμβάνει μέτρα προκειμένου να επαληθεύσει ότι η παραγωγή άλλων μονάδων συνάδει με τον τύπο που έχει εγκριθεί. Για το σκοπό αυτόν μπορεί να ελέγξει δοκιμάζοντας, δειγματοληπτικές μονάδες, που λαμβάνονται στην τύχη από τις σειρές παραγωγής.

(γ) Μια μονάδα δε θα θεωρείται ότι είναι του ίδιου τύπου με τη μονάδα, που ελέγχθηκε, εκτός αν πληροί τους παρακάτω ελάχιστους όρους:

(ι) Αν είναι μονωμένος εξοπλισμός, οπότε ο περί ου πρόκειται εξοπλισμός μπορεί να είναι μονωμένος, ψυχόμενος, μηχανικά ψυχόμενος ή θερμαινόμενος εξοπλισμός, η κατασκευή θα είναι συγκρίσιμη και, συγκεκριμένα το μονωτικό υλικό και η μέθοδος μονώσεως θα είναι τα ίδια το πάχος του μονωτικού/υλικού δεν θα είναι μικρότερο από εκείνο του εξοπλισμού της αναφοράς,

τα εσωτερικά εξαρτήματα θα είναι πανομοιότυπα ή απλοποιημένα, ο αριθμός των θυρών και ο αριθμός των στομίων ή άλλων ανοιγμάτων θα είναι ο ίδιος ή μικρότερος και η εσωτερική επιφάνεια του σώματος δεν θα είναι 20 τα εκατό μεγαλύτερη ή μικρότερη

ιι) Αν πρόκειται για ψυχόμενο εξοπλισμό, οπότε ο εξοπλισμός, οι όροι που καθορίζονται με το παραπάνω (ι) θα πρέπει να πληρούνται, και η απόδοση του ψυχόμενου εξοπλισμού κατά μονάδα εσωτερικής επιφανείας κάτω από τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας θα είναι μεγαλύτερη ή ίση

(ιν) Αν πρόκειται για θερμαινόμενο εξοπλισμό, οπότε ο εξοπλισμός αναφοράς μπορεί να είναι μονωμένος ή θερμαινόμενος εξοπλισμός, οι όροι που καθορίζονται στο παραπάνω (ι) θα πρέπει να τηρούνται η πηγή θερμότητας θα είναι η ίδια και

η απόδοση της συσκευής θερμάνσεως κατά μονάδα εσωτερικής επιφάνειας θα είναι μεγαλύτερη ή ίση

δ) Αν κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου, οι σειρές παραγωγής ξεπεράσουν τις 100 μονάδες, η αρμόδια αρχή θα καθορίζει το ποσοστό των μονάδων που θα ελεγχθούν.

3. Οι μέθοδοι και οι διαδικασίες που θα χρησιμοποιούνται κατά τον έλεγχο για τη συμμόρφωση με τα πρότυπα περιγράφονται στο προσάρτημα 2 του παρόντος παραρτήματος.

4. Πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τα πρότυπα θα εκδίδεται από την αρμόδια αρχή σε έντυπο που αντιστοιχεί προς το υπόδειγμα που αναπαράγεται στο προσάρτημα 3 του παρόντος παραρτήματος. Το πιστοποιητικό ή επικυρωμένο ακριβές φωτοαντίγραφο αυτού θα συνοδεύει τον εξοπλισμό στη διάρκεια της μεταφοράς και θα προσκομίζεται όποτε ζητηθεί από τις αρχές ελέγχου. Όμως, αν η πινακίδα πιστοποιήσεως που αναπαράγεται στο προσάρτημα 3 του παρόντος παραρτήματος είναι επικολλημένη στον εξοπλισμό, η προαναφερόμενη πινακίδα θα αναγνωρίζεται σαν ισότιμη με το πιστοποιητικό ΑΤΡ. Αυτή η πινακίδα πιστοποιήσεως θα αφαιρείται μόλις ο εξοπλισμός παύσει να ανταποκρίνεται στα πρότυπα που καθορίζονται στο παρόν παράρτημα. Αν ο εξοπλισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανήκων σε κατηγορία ή κλάση, εκτός βάσει των μεταβατικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 5 του παρόντος παραρτήματος, η ισχύς του πιστοποιητικού που εκδόθηκε γι` αυτόν τον εξοπλισμό θα περιορίζεται στην περίοδο που ορίζεται στις προαναφερόμενες μεταβατικές διατάξεις.

5. Στον εξοπλισμό θα τοποθετούνται διακριτικά σημεία και στοιχεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του προσαρτήματος 4 του παρόντος παραρτήματος, θα αφαιρούνται μόλις ο εξοπλισμός παύσει να ανταποκρίνεται προς τα πρότυπα που καθορίζονται στο παρόν παράρτημα.

Παράρτημα Ι. Προσάρτημα 2

ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ Η ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Α. ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

1. Συντελεστής Κ. Ο συνολικός συντελεστής θερμοπερατότητας (συντελεστής Κ, αποκαλούμενος σε μερικές χώρες συντελεστής U), που αντιπροσωπεύει τη μονωτική ικανότητα του εξοπλισμού, καθορίζεται με τον παρακάτω τύπο:

W Κ = ——– S.ΔΘ

όπου το W είναι η θερμική ικανότητα που απαιτείται σε σώμα μέσης επιφάνειας S για τη διατήρηση της απόλυτης διαφοράς ΔΘ μεταξύ της μέσης εσωτερικής θερμοκρασίας Θι και της μέσης εξωτερικής θερμοκρασίας Θε, στη διάρκεια συνεχούς λειτουργίας, όταν η μέση εξωτερική θερμοκρασία Θε είναι σταθερή.

2. Το μέσον εμβαδόν επιφανείας S του σώματος είναι ο γεωμετρικός μέσος όρος του εμβαδού της εσωτερικής επιφανείας Sι και της εξωτερικής επιφανείας Sε του σώματος.

________ S / Sι.Sε

Κατά τον καθορισμό των εμβαδών των δύο επιφανειών Sι και Sε, θα λαμβάνονται υπόψη οι δομικές ιδιομορφίες και οι επιφανειακές ανωμαλίες του σώματος, όπως τα στρογγυλεύματα, οι αψίδες των τροχών και τα παρόμοια και θα σημειώνονται, με την κατάλληλη επικεφαλίδα στη έκθεση δοκιμής που προβλέπεται παρακάτω στο παρόν, εντούτοις, αν το σώμα είναι καλυμμένο με κυματοειδή μεταλλικά ελάσματα (φύλλα), το εξεταζόμενο εμβαδό θα είναι εκείνο της αναπτυγμένης επιφανείας, που καλύπτεται με αυτά, όχι εκείνο της αναπτυγμένης κυματοειδούς επιφανείας.

3. Στην περίπτωση παραλληλεπιπέδων σωμάτων, η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος (Θι) είναι η αριθμητική μέση των θερμοκρασιών μετρούμενων 10 εκ. από τα τοιχώματα στα παρακάτω 12 σημεία:

(α) στις οκτώ εξωτερικές γωνίες του σώματος,

(β) στα κέντρα των τεσσάρων εξωτερικών όψεων που έχουν το μεγαλύτερο εμβαδόν.

Αν το σώμα δεν είναι παραλληλεπίπεδο, τα 12 σημεία μετρήσεως θα διανέμονται όσο το δυνατό ικανοποιητικότερα λαμβανομένου υπόψη του σχήματος του σώματος.

5. Η μέση θερμοκρασία των τοιχωμάτων του σώματος είναι η αριθμητική μέση της μέσης εξωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και της μέσης εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος

Θε + Θι (———–) 2

6. Συνεχείς λειτουργία. Η λειτουργία θα θεωρείται ότι είναι συνεχής, αν πληρούνται και οι δύο από τους παρακάτω όρους:

Η μέση εξωτερική θερμοκρασία και η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, λαμβανόμενες σε χρονικό διάστημα όχι μικρότερο των 12 ωρών, δεν διαφέρουν περισσότερο από + – 0.5ο C και

Η διαφορά μεταξύ των μέσων θερμικών ικανοτήτων μετρουμένων σε χρονικό διάστημα όχι μικρότερο των 3 ωρών, πριν και μετά την προαναφερόμενη περίοδο όχι μικρότερη των 12 ωρών, θα είναι μικρότερη από 3 τα εκατό.

Β. ΜΟΝΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διαδικασίες μετρήσεως του συντελεστή Κ

(α) Εξοπλισμός εκτός από δεξαμενές υγρών τροφίμων

7. Η μονωτική ικανότητα θα μετράται σε συνεχή λειτουργία είτε με τη μέθοδο εσωτερικής ψύξεως είτε με τη μέθοδο εσωτερικής θερμάνσεως. Σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις το κενό σώμα θα τοποθετείται μέσα σε μονωμένο θάλαμο.

8. Όποια και αν είναι η χρησιμοποιούμενη μέθοδος, η μέση θερμοκρασία του μονωμένου θαλάμου θα τηρείται ομοιόμορφη σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής και σταθερή μέσα στα πλαίσια του -+ 0.5ο C, σε επίπεδο τέτοιο ώστε η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού του εξοπλισμού και του μονωμένου θαλάμου να μην είναι μικρότερη από 20ο C , η μέση θερμοκρασία των τοιχωμάτων του σώματος διατηρούμενη περίπου στους +20ο C.

9. Όταν ο γενικός συντελεστής μεταφοράς θερμότητας (συντελεστής Κ) προσδιορίζεται με τη μέθοδο εσωτερικής ψύξεως, το σημείον δρόσου στην ατμόσφαιρα του μονωμένου θαλάμου θα διατηρείται στους -+ 25ο C -+ 2o C. Στην διάρκεια της δοκιμής, είτε με τη μέθοδο εσωτερικής ψύξεως είτε με τη μέθοδο εσωτερικής θερμάνσεως, η ατμόσφαιρα του θαλάμου θα ρυθμιστεί να κυκλοφορεί συνέχεια σε τρόπο ώστε η ταχύτητα κινήσεως του αέρα 10 εκ. από τα τοιχώματα να διατηρείται μεταξύ 1 και 2 μέτρων/δευτερόλεπτο.

10. Όπου εφαρμόζεται η μέθοδος εσωτερικής ψύξεως, θα τοποθετούνται μέσα στο σώμα ένας ή περισσότεροι ανταλλάκτες, θερμότητας. Το εμβαδόν της επιφάνειας αυτών των αναταλλακτών θα είναι τέτοιο ώστε, αν ένα ρευστό σε θερμοκρασία όχι χαμηλότερη των 0ο C, όταν επιτευχθεί συνεχής λειτουργία. Όποτε εφαρμόζεται η μέθοδος εσωτερικής θερμάνσεως, θα χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές θερμάνσεως (αντιστάσεις και τα παρόμοια). Οι εναλλάκτες θερμότητας ή οι ηλεκτρικές συσκευές θερμάνσεως θα είναι εφοδιασμένες με αεροφυσητήρα που έχει ρυθμό παροχής αρκετό για να εξασφαλίσει η ανώτατη διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών οποιωνδήποτε δύο από τα 12 σημεία που καθορίζονται στην παράγραφο 3 του παρόντος προσαρτήματος να μην υπερβαίνει τους 3ο C, όταν επιτευχθεί διαρκής λειτουργία.

11. Όργανα μετρήσεως θερμοκρασίας προστατευόμενα εναντίον της ακτινοβολίας θα τοποθετούνται μέσα και έξω του σώματος στα σημεία που καθορίζονται στις παραγράφους 3 και 4 του προσαρτήματος αυτού.

12. Οι συσκευές για την παραγωγή και διανομή ψύχους ή θερμότητας και για τη μέτρηση της ποιότητας ψύχους ή θερμότητας που ανταλλάχθηκε και το ισότιμο θερμότητας των ανεμιστήρων κυκλοφορίας αέρα θα τεθούν σε κίνηση.

13. Όταν επιτευχθεί συνεχείς λειτουργία, η ανώτατη διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών στα θερμόμετρα και ψυχρότερα σημεία στο έξω μέρος του σώματος δεν θα ξεπερνά του 2ο C.

14. Η μέση εξωτερική θερμοκρασία και η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος θα διαβάζονται καθεμία όχι λιγότερο από τέσσερις φορές την ώρα.

15. Η δοκιμή θα συνεχίζεται όσο χρειάζεται για την εξασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας (βλέπε παράγραφο 6 του παρόντος προσαρτήματος). Αν δεν είναι όλες οι μετρήσεις αυτόματες και καταχωρούμενες, η δοκιμή θ συνεχίζεται για χρονικό διάστημα οκτώ συνεχών ωρών για να υπάρξει η βεβαιότητα ότι η λειτουργία είναι συνεχής και για να ληφθούν οι τελικές αναγνώσεις.

(β) Δεξαμενές υγρών τροφίμων

16. Η μέθοδος που περιγράφεται παρακάτω έχει εφαρμογή μόνο σε εξοπλισμό δεξαμενών με ένα ή πολλά διαμερίσματα, που προορίζονται αποκλειστικά για τη μεταφορά υγρών τροφίμων, όπως το γάλα. Κάθε διαμέρισμα τέτοιων δεξαμενών θα έχει τουλάχιστον μία ανθρωποθυρίδα και σύνδεσμο σωλήνα εκκενώσεως, όπου υπάρχουν πολλά διαμερίσματα, θα χωρίζονται μεταξύ τους με μη μονωμένα κατακόρυφα χωρίσματα.

17. Η μονωτική ικανότητα θα δοκιμάζεται σε διαρκή λειτουργία με εσωτερική θέρμανση της κενής δεξαμενής σε μονωμένο θάλαμο.

18. Σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής, η μέση θερμοκρασία του μονωμένου θαλάμου θα τηρείται ομοιόμορφη και σταθερή με -+ 0.5ο C, σε επίπεδο μεταξύ + 15ο C και +20ο C η μέση θερμοκρασία μέσα στη δεξαμενή θα διατηρείται σε μεταξύ +45ο C σε συνεχή λειτουργία, με μέση θερμοκρασία των τοιχωμάτων της δεξαμενής μεταξύ +30ο C και +35ο C.

19. Η ατμόσφαιρα του θαλάμου θα ρυθμίζεται να κυκλοφορεί συνέχει σε τρόπο ώστε η ταχύτητα κινήσεως του αέρα 10 εκ. από τα τοιχώματα να διατηρείται μεταξύ 1 και 2 μέτρα/δευτερόλεπτα.

20. Μέσα σε δεξαμενή θα τοποθετηθεί εναλλάκτης θερμότητας. Αν η δεξαμενή έχει πολλά διαμερίσματα, θα τοποθετηθεί ένας εναλλάκτης για κάθε διαμέρισμα. Οι εναλλάκτες θα είναι εφοδιασμένοι με ηλεκτρικές αντιστάσεις και ανεμιστήρα με απόδοση επαρκή για να εξασφαλίσει ότι η διαφορά μεταξύ της ανώτατης θερμοκρασίας και της ελάχιστης θερμοκρασίας μέσα σε κάθε διαμέρισμα δεν υπερβαίνει τους 3ο C , όταν επιτευχθεί συνεχής λειτουργία.

Αν η δεξαμενή περιλαμβάνει πολλά διαμερίσματα, η διαφορά μεταξύ της μέσης θερμοκρασίας στο θερμότερο διαμέρισμα δεν θα υπερβαίνει τους 2ο C, των θερμοκρασιών μετρουμένων, όπως ορίζεται στην παράγραφο 21 του παρόντος προσαρτήματος.

21. Μέσα και έξω από τη δεξαμενή στα 10 εκ. από τα τοιχώματα θα τοποθετηθούν όργανα μετρήσεως της θερμοκρασίας προστατευόμενα από την ακτινοβολία, όπως παρακάτω.

(α) Αν η δεξαμενή έχει ένα μόνο διαμέρισμα, οι μετρήσεις θα γίνονται τουλάχιστο σε 12 σημεία τοποθετημένα όπως παρακάτω:

Στις τέσσερις άκρες δύο διαμέτρων σε ορθές γωνίες προς αλλήλους, μία οριζόντια και η άλλη κάθετη, κοντά σε καθένα από τα δύο άκρα της δεξαμενής. Τα τέσσερα άκρα δύο διαμέτρων σε ορθές γωνίες προς άλληλα, με κλίση σε γωνία 45ο προς την οριζόντια, στο αξονικό επίπεδο της δεξαμενής.

(β) Αν η δεξαμενή έχει πολλά διαμερίσματα, τα σημεία μετρήσεως θα είναι όπως παρακάτω:

για καθένα από τα δύο ακραία διαμερίσματα, τουλάχιστον τα εξής:

Τα άκρα κάθετης διαμέτρου κοντά στο άκρο και

τα άκρα κάθετης διαμέτρου κοντά στο χώρισμα

και για καθένα από τα άλλα διαμερίσματα, τουλάχιστον τα παρακάτω:

Τα άκρα διαμέτρου με κλίση σε γωνία 45ο προς το οριζόντιο κοντά σε ένα από τα χωρίσματα, και τα άκρα διαμέτρου κάθετης προς το πρώτο και κοντά στο άλλο χώρισμα.

Η μέση εσωτερική θερμοκρασία και η μέση εξωτερική θερμοκρασία της δεξαμενής θα είναι αντίστοιχα η αριθμητική μέση όλων των μετρήσεων που πάρθηκαν μέσα και όλων των μετρήσεων που πάρθηκαν έξω από τη δεξαμενή. Στην περίπτωση της δεξαμενής με πολλά διαμερίσματα, η έση εσωτερική θερμοκρασία κάθε διαμερίσματος θα είναι η αριθμητική μέση των μετρήσεων, αριθμούμενων όχι κάτω των τεσσάρων, σχετικά με εκείνο το διαμέρισμα.

22. Θα τεθούν σε κίνηση οι συσκευές για θέρμανση και για την κυκλοφορία του αέρα και για τη μέτρηση της ποσότητας των ανεμιστήρων κυκλοφορίας του αέρα.

23. Όταν επιτευχθεί συνεχής λειτουργία, η ανώτατη διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών του θερμομέτρου και του ψυχρότερου σημείου στο εξωτερικό της δεξαμενής δεν θα υπερβαίνει τους 2ο C.

24. Η μέση εξωτερική θερμοκρασία και η μέση εσωτερική θερμοκρασία της δεξαμενής θα διαβάζονται η καθεμία όχι λιγότερο από τέσσερις φορές την ώρα.

25. Η δοκιμή θα συνεχιστεί όσο θα χρειαστεί για την εξασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας (βλέπε παράγραφο 6 του παρόντος προσαρτήματος). Αν δεν είναι όλες οι μετρήσεις αυτόματες και καταχωρημένες, η δοκιμή θα συνεχιστεί για χρονικό διάστημα οκτώ διαδοχικών ωρών για να υπάρξει η βεβαιότητα ότι η λειτουργία είναι συνεχής και για να παρθούν οι οριστικές αναγνώσεις.

(γ) Κοινές διατάξεις για όλους τους τύπους μονωμένου εξοπλισμού

(ι) Επαλήθευση του συντελεστή Κ

26. Όπου ο σκοπός των δοκιμών δεν είναι για τον προσδιορισμό του συντελεστή Κ, αλλά απλώς για να ελεγχθεί ότι βρίσκεται κάτω από ένα ορισμένο όριο οι διεξαγόμενες δοκιμές, όπως περιγράφονται στις παραγράφους 7 μέχρι 25 του παρόντος προσαρτήματος, μπορεί να σταματήσουν μόλις οι μετρήσεις που γίνονται δείξουν ότι ο συντελεστής Κ πληροί τις προδιαγραφές.

(ιι) Ακρίβεια μετρήσεων του συντελεστή Κ

27. Οι σταθμοί ελέγχου θα είναι εφοδιασμένοι με τον εξοπλισμό και τα όργανα που χρειάζονται για να εξασφαλιστεί ότι ο συντελεστής Κ προσδιορίζεται με ανώτατο περιθώριο λάθους -+ 10%.

(ιιι) Εκθέσεις δοκιμών

28. Έκθεση δοκιμής τύπου κατάλληλου για το δοκιμαζόμενο εξοπλισμό θα συντάσσεται για κάθε δοκιμή, σύμφωνα με το ένα ή με το άλλο από τα παρακάτω πρότυπα 1 και 2.

Έλεγχος της μονωτικής ικανότητας εξοπλισμού σε υπηρεσία.

29. Προς το σκοπό του ελέγχου της μονωτικής ικανότητας κάθε μέρους του εξοπλισμού σε υπηρεσία όπως περιγράφεται στο προσάρτημα Ι, παράγραφοι Ι(β) και Ι(γ) του παρόντος παραρτήματος, οι αρμόδιες αρχές μπορούν:

Να εφαρμόσουν τις μεθόδους που περιγράφονται στις παραγράφους 2 μέχρι 27 του παρόντος προσαρτήματος ή

Να διορίσουν ειδικούς να εκτιμήσουν την καταλληλότητα του εξοπλισμού για διατήρηση στη μία ή σε άλλη από τις κατηγορίες μονωμένου εξοπλισμού. Οι ειδικοί αυτοί θα λάβουν υπόψη τα παρακάτω στοιχεία και θα βασίσουν τα συμπεράσματά τους πάνω στα κριτήρια που ορίζονται παρακάτω:

(α) Γενική εξέταση του εξοπλισμού

Η εξέταση αυτή θα λάβει τη μορφή επιθεωρήσεως του εξοπλισμού για να προσδιοριστούν τα ακόλουθα με την παρακάτω σειρά:

(ι) το γενικό σχέδιο της μονωτικής επενδύσεως

(ιι) τη μέθοδο επιθέσεως της μονώσεως

(ιιι) τη φύση και την κατάσταση των τοιχωμάτων

(ιν) την κατάσταση του μονωμένου διαμερίσματος

(ν) το πάχος των τοιχωμάτων

και να κάνει όλες τις κατάλληλες παρατηρήσεις όσον αφορά τη μονωτική ικανότητα του εξοπλισμού. Γι` αυτόν το σκοπό οι ειδικοί μπορεί να ενεργήσουν ώστε ορισμένα μέρη του εξοπλισμού να αποσυναρμολογηθούν και να ζητήσουν όπως τεθούν στη διάθεσή τους όλα τα έγγραφα, που μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτούν (σχέδια, εκθέσεις δοκιμών, προδιαγραφές, τιμολόγια κ.λπ.).

(β) Εξέταση για αεροστεγανότητα (δεν ισχύει για εξοπλισμό δεξαμενών).

Η επιθεώρηση θα γίνεται από παρατηρητή που βρίσκεται μέσα στην εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί σε λαμπρά φωτιζόμενο χώρο. Μπορεί αν χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε μέθοδος που δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα.

(γ) Αποφάσεις

(ι) Αν τα συμπεράσματα που αφορούν τη γενική κατάσταση του σώματος είναι ευνοϊκά, ο εξοπλισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υπηρεσία σαν μονωμένος εξοπλισμός της αρχικής κατηγορίας αυτού για παραπέρα χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ετών. Αν τα συμπεράσματα του ειδικού ή ειδικών είναι δυσμενή, ο εξοπλισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υπηρεσία μόνο αν περάσει σε σταθμό ελέγχου τις δοκιμές που περιγράφονται στις παραγράφους 7 μέχρι 27 του παρόντος προσαρτήματος μπορεί τότε να διατηρηθεί σε υπηρεσία για παραπέρα χρονικό διάστημα έξι ετών.

(ιι) Αν ο εξοπλισμός συνίσταται από μονάδες κατά σειρά παραγόμενου εξοπλισμού συγκεκριμένου τύπου που πληροί τις απαιτήσεις του προσαρτήματος Ι, παράγραφος 2 του παρόντος παραρτήματος και ανήκει σε ένα ιδιοκτήτη, τότε εκτός από μία επιθεώρηση κάθε μονάδας εξοπλισμού ο συντελεστής Κ για όχι λιγότερο από 1 στα εκατό του αριθμού των μονάδων μπορεί να μετρηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 μέχρι 27 του παρόντος προσαρτήματος. Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και μετρήσεων είναι ευνοϊκά, όλος ο εν θέματι εξοπλισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υπηρεσία ως μονωτικός εξοπλισμός της αρχικής κατηγορίας αυτού για παραπέρα χρονικό διάστημα έξι ετών.

Μεταβατικές διατάξεις που ισχύουν για νέο εξοπλισμό

30. Για τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία θέσεως σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου ΙΙ παράγραφος Ι αυτής, αν λόγω ελλείψεως σταθμών ελέγχου ο συντελεστής Κ εξοπλισμού δεν μπορεί να μετρηθεί με τις διαδικασίες, που περιγράφονται στις παραγράφους 7 μέχρι 27 του παρόντος προσαρτήματος, η ανταπόκριση νέου μονωμένου εξοπλισμού στα πρότυπα, που προβλέπονται στο παρόν προσάρτημα, μπορεί να διαπιστωθεί με την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 29 και, επί πλέον, με την αξιολόγηση της μονωτικής ικανότητας με βάση την παρακάτω εκτίμηση:

Το μονωτικό υλικό των βασικών μερών (πλευρικά τοιχώματα, δάπεδο, οροφή, στόμια πόρτες, κ.λπ. ) του εξοπλισμού θα είναι ουσιαστικά ομοιόμορφου πάχους υπερβαίνοντας σε μέτρα – μήκος τον αριθμό που λαμβάνεται με τη διαίρεση του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας του υλικού σε υγρό περιβάλλον με το συντελεστή Κ που απαιτείται για την κατηγορία στην οποία ζητείται να περιληφθεί ο εξοπλισμός.

Γ. ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διαδικασίες για τον προσδιορισμό της αποδοτικότητας των θερμικών συσκευών του εξοπλισμού.

31. Η αποδοτικότητα των θερμικών συσκευών του εξοπλισμού θα προσδιορίζεται με μεθόδους που περιγράφονται στις παραγράφους 32 μέχρι 47 του παρόντος προσαρτήματος.

Ψυχόμενος εξοπλισμός

32. Ο κενός εξοπλισμός θα τοποθετείται σε μονωμένο θάλαμο, του οποίου η μέση θερμοκρασία θα διατηρείται ομοιόμορφη και σταθερή μέσα στο -+ 0.5ο C στους 30ο C.

Η ατμόσφαιρα του θαλάμου, η οποία θα διατηρείται υγρή με ρύθμιση του σημείου υγροποιήσεως στους -25ο C -+ 2ο C, θα ρυθμιστεί, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί όπως περιγράφεται στην παράγραφο 9 του παρόντος προσαρτήματος.

33. Μέσα και έξω από το σώμα, στα σημεία που καθορίζονται στις παραγράφους 3 και 4 του παρόντος προσαρτήματος, θα τοποθετηθούν όργανα μετρήσεως θερμοκρασίας προστατευόμενα από την ακτινοβολία.

34. (α) Στην περίπτωση εξοπλισμού άλλου από τον εξοπλισμό με σταθερές εύτηκτες πινακίδες και εξοπλισμό εφοδιασμένο με συστήματα υγραερίου, το ανώτατο βάρος ψυκτικού υλικού, που καθορίζεται από τον κατασκευαστή ή το οποίο μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να αποθηκευτεί, θα φορτώνεται στους προβλεπόμενους χώρους, όταν η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος θα έχει φτάσει τη μέση εξωτερική θερμοκρασία του σώματος (-30ο C). Οι πόρτες, τα στόμια και τα άλλα ανοίγματα θα κλείνονται και οι τυχόν υπάρχουσες συσκευές εσωτερικού αερισμού του εξοπλισμού θα μπαίνουν σε λειτουργία με την ανώτατη ισχύ. Επί πλέον, σε περίπτωση νέου εξοπλισμού, θα μπαίνει σε λειτουργία μέσα στο σώμα θερμαντική συσκευή με θερμαντική ικανότητα ίση προς το 35 στα εκατό της ανταλλασσόμενης θερμότητας μέσω των τοιχωμάτων σε συνεχή λειτουργία μέσα στο σώμα, όταν η θερμοκρασία που προβλέπεται για την κατηγορία, στην οποία ο εξοπλισμός υποτίθεται ότι ανήκει, έχει επιτευχθεί. Στη διάρκεια της δοκιμής δεν θα φορτωθεί πρόσθετο ψυκτικό υλικό.

(β) Στην περίπτωση εξοπλισμού με σταθερές εύτηκτες πινακίδες η δοκιμή θα περιλαμβάνει προκαταρκτική φάση καταψύξεως του εύτηκτου διαλύματος. Για το σκοπό αυτόν, όταν η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος και η θερμοκρασία των πινακίδων θα έχει φθάσει τη μέση εξωτερική θερμοκρασία (+30ο C ), η συσκευή ψύξεως των πινακίδων θα τίθεται σε λειτουργία, επί 18 συνεχείς ώρες μετά το κλείσιμο των θυρών και των στομίων. Αν η συσκευή ψύξεως των πινακίδων περιλαμβάνει κυκλικά λειτουργούντα μηχανισμό, η συνολική διάρκεια λειτουργίας της συσκευής θα είναι 24 ώρες. Στην περίπτωση νέου εξοπλισμού, μόλις σταματήσει η ψυκτική συσκευή, θα μπαίνει σε κίνηση μέσα στο σώμα θερμαντική συσκευή με θερμαντική ικανότητα ίση με το 35 τοις εκατό της θερμοκρασίας που ανταλλάχθηκε μέσω των τοιχωμάτων σε συνεχή λειτουργία, όταν η προβλεπόμενη για την κατηγορία θερμοκρασίας, που ανταλλάχθηκε μέσω των τοιχωμάτων σε συνεχή λειτουργία, όταν η προβλεπόμενη για την κατηγορία θερμοκρασίας, στην οποία κατηγορία υποτίθεται ότι ανήκει ο εξοπλισμός, έχει επιτευχθεί. Το διάλυμα δεν θα υποβάλλεται σε οποιαδήποτε εργασία επαναψύξεως στη διάρκεια της δοκιμής.

(γ) Στην περίπτωση εξοπλισμού εφοδιασμένου με συστήματα υγραερίου, θα χρησιμοποιείται η παρακάτω διαδικασία δοκιμής: όταν η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος θα έχει φτάσει τη μέση εξωτερική θερμοκρασία (+ 30ο C), τα δοχεία υγροποιημένου αερίου γεμίζονται στο ύψος που προβλέπεται από τον κατασκευαστή. Ύστερα οι θύρες, τα στόμια και τα άλλα ανοίγματα θα κλείνονται όπως σε κανονική λειτουργία και οι τυχόν εσωτερικές συσκευές αερισμού του εξοπλισμού θα μπαίνουν σε κίνηση με την ανώτατη απόδοση. Ο θερμοστάτης θα ρυθμίζεται σε μια θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 2 βαθμούς κάτω της οριακής θερμοκρασίας της υποτιθεμένης κατηγορίας του εξοπλισμού. Τότε θα αρχίζει η ψύξη του σώματος. Στη διάρκεια της ψύξεως του σώματος το καταναλισκόμενο ψυκτικό υλικό αντικαθίσταται ταυτοχρόνως. Αυτή η αντικατάσταση θα γίνει:

Είτε για ένα χρόνο, που αντιστοιχεί στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ της έναρξης ψύξεως και της στιγμής κατά την οποία η προβλεπόμενη θερμοκρασία για την κατηγορία, στην οποία ο εξοπλισμός υποτίθεται ότι ανήκει, επιτευχθεί για πρώτη φορά.

Είτε για διάρκεια τριών ωρών υπολογίζοντας από την έναρξη της ψύξεως, όποιο είναι βραχύτερο.

Πέρα από αυτήν την περίοδο, δεν θα φορτώνεται πρόσθετο ψυκτικό υλικό στη διάρκεια της δοκιμής.

Στην περίπτωση νέου εξοπλισμού, θα μπαίνει σε κίνηση μέσα στα σώματα θερμαντική συσκευή θερμαντικής ικανότητας ίσης με το 35 στα εκατό της ανταλλασσόμενης θερμότητας μέσω των τοιχωμάτων σε συνεχή λειτουργία, όταν έχει επιτευχθεί η θερμοκρασία της κατηγορίας.

35. Η μέση εξωτερική θερμοκρασία και η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος θα διαβάζεται καθεμία όχι λιγότερο από μία φορά κάθε 30 λεπτά.

36. Η δοκιμή θα συνεχίζεται επί 12 ώρες αφότου η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος έχει φτάσει το κατώτερο προβλεπόμενο όριο για την κατηγορία, στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει ο εξοπλισμός (Α = + 7ο C, B = – 10o C, C = -20o C, D = 0o C) ή στην περίπτωση εξοπλισμού με σταθερές εύτηκτες πινακίδες, μετά το σταμάτητα της συσκευής ψύξεως. Η δοκιμή θα θεωρείται ικανοποιητική αν η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος δεν υπερβεί το προαναφερθέν κατώτατο όριο κατά την προαναφερόμενη δωδεκάωρη περίοδο.

Μηχανικά ψυχομένος εξοπλισμός.

37. Η δοκιμή θα διεξαχθεί με τις συνθήκες, που περιγράφονται στις παραγράφους 32 και 33 του παρόντος παραρτήματος.

38. Όταν η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος φθάσει της εξωτερική θερμοκρασία (+ 30ο C), οι θύρες, τα στόμια και τα άλλα ανοίγματα θα κλείνονται και η ψυκτική συσκευή και οι εσωτερικές συσκευές αερισμού, αν υπάρχουν, θα μπαίνουν σε κίνηση με την ανώτερη απόδοση. Επί πλέον, στην περίπτωση νέου εξοπλισμού, θα μπαίνει σε κίνηση μέσα στο σώμα θερμαντική συσκευή με θερμαντική ικανότητα ίση προς 35 στα εκατό της ανταλλασσόμενης θερμότητας μέσω των τοιχωμάτων σε συνεχή λειτουργία, όταν επιτευχθεί η προβλεπόμενη θερμοκρασία για την κατηγορία, στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει ο εξοπλισμός.

39. Η μέση εξωτερική θερμοκρασία και η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος θα διαβάζονται η καθεμία τουλάχιστο μια φορά κάθε 30 λεπτά.

40. Η δοκιμή θα συνεχίζεται επί 12 ώρες από όταν θα έχει επιτευχθεί η μέση εσωτερική θερμοκρασία:

Είτε το κατώτερο όριο που προβλέπεται για την κατηγορία στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει ο εξοπλισμός στην περίπτωση των κατηγοριών Α, Β και C (A = 0o C, B = -10o C, C = -20o C), είτε

Επίπεδο όχι κατώτερο από το ανώτερο προβλεπόμενο όριο για την κατηγορία στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει ο εξοπλισμός στην περίπτωση των κατηγοριών D, E και F (D = 0o C, E = -10o C, F = -20o C). Η δοκιμή θα θεωρηθεί ικανοποιητική, αν η ψυκτική συσκευή είναι σε θέση να διατηρεί τις προβλεπόμενες συνθήκες θερμοκρασίας στη διάρκεια των προαναφερόμενων 12ωρων περιόδων, αν υπάρχουν, της αυτόματης απόψυξης της ψυκτικής μονάδας μη λαμβανομένης υπόψη.

41. Αν η ψυκτική συσκευή με όλα τα εξαρτήματα αυτής έχει υποβληθεί χωριστά, κατά τρόπο ικανοποιητικό για την αρμόδια αρχή, σε δοκιμή για τον προσδιορισμό της πραγματικής ψυκτικής ικανότητας στις προβλεπόμενες θερμοκρασίες αναφοράς, ο μεταφορικός εξοπλισμός μπορεί να γίνει αποδεκτός σαν ψυκτικός εξοπλισμός χωρίς να υποβληθεί σε δοκιμή αποδόσεως αν η ψυκτική ικανότητα της συσκευής σε συνεχή λειτουργία υπερβαίνει τις θερμικές απώλειες μέσω των τοιχωμάτων, για την εξεταζόμενη κατηγορία, πολλαπλασιαζόμενη με τον συντελεστή 1.75. Εντούτοις, αυτές οι διατάξεις δεν θα έχουν εφαρμογή σε εξοπλισμό που υιοθετήθηκε σαν εξοπλισμός αναφοράς, όπως αναφέρεται στο προσάρτημα Ι, παράγραφος 2, του παρόντος παραρτήματος.

42. Αν η μηχανικά ψύχουσα μονάδα αντικατασταθεί με μονάδα διαφορετικού τύπου, η αρμόδια αρχή μπορεί:

(α) να ζητήσει όπως ο εξοπλισμός υποβληθεί στους προσδιορισμούς και επαληθεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 37 μέχρι 40 ή

(β) να πεισθεί ότι η πραγματική ψυκτική ικανότητα της νέας μηχανικά ψυκτικής μονάδας είναι, στη θερμοκρασία που προβλέπεται για εξοπλισμό της αντίστοιχης κατηγορίας, τουλάχιστον ίση με εκείνη της μονάδας που αντικαταστάθηκε ή

(γ) να πεισθεί ότι η πραγματική ψυκτική ικανότητα τη νέας μηχανικά ψυκτικής μονάδας πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 41.

Θερμαινόμενος εξοπλισμός

43. Ο κενός εξοπλισμός θα τοποθετείται σε μονωμένο θάλαμο, του οποίου η θερμοκρασία θα διατηρείται ομοιόμορφη και σταθερή στη χαμηλότερη δυνατή βαθμίδα. Η ατμόσφαιρα του θαλάμου θα ρυθμιστεί να κυκλοφορεί όπως περιγράφεται στην παράγραφο 9 του παρόντος προσαρτήματος.

44. Μέσα και έξω από το σώμα θα τοποθετηθούν όργανα μετρήσεως της θερμοκρασίας προστατευόμενα από την ακτινοβολία στα σημεία που ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4 του παρόντος προσαρτήματος.

45. Οι θύρες, τα στόμια και τα άλλα ανοίγματα θα κλειστούν και θα μπουν σε κίνηση με την ανώτατη απόδοση ο εξοπλισμός θερμάνσεως και οι συσκευές εσωτερικού αερισμού, αν υπάρχουν.

46. Η μέση εξωτερική θερμοκρασία και η μέση εσωτερική θερμοκρασία του σώματος θα διαβάζονται καθεμία όχι λιγότερο συχνά από μία φορά κάθε τριάντα λεπτά. 47. Η δοκιμή θα συνεχίζεται επί 12 ώρες, αφού η διαφορά μεταξύ της μέσης, εσωτερικής θερμοκρασίας και της μέσης εξωτερικής θερμοκρασίας του σώματος φθάσει το επίπεδο που αντιστοιχεί στις συνθήκες που προβλέπονται για την κατηγορία, στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει ο εξοπλισμός, αυξανόμενο κατά 35 τοις εκατό στην περίπτωση νέου εξοπλισμού. Η δοκιμή θα θεωρείται ικανοποιητική αν η θερμαντική συσκευή είναι ικανή να διατηρήσει την προβλεπόμενη διαφορά θερμοκρασίας στη διάρκεια των 12 προαναφερομένων ωρών.

Έκθεση δοκιμής

48. Θα συντάσσεται έκθεση δοκιμής του κατάλληλου για το δοκιμαζόμενο εξοπλισμό τύπου για κάθε δοκιμή σύμφωνα με το ένα ή το άλλο από τα παρακάτω πρότυπα 3 μέχρι το 5.

Επαλήθευση της αποτελεσματικότητας θερμικών συσκευών εξοπλισμού σε υπηρεσία

49. Για να επαληθευτεί όπως περιγράφεται στο προσάρτημα Ι, παράγραφοι Ι(β) και Ι(γ) του παρόντος παραρτήματος η αποτελεσματικότητα της θερμικής συσκευής, κάθε τύπου ψυχόμενου, μηχανικά ψυχόμενου ή θερμαινόμενου εξοπλισμού σε λειτουργία οι αρμόδιες αρχές μπορεί:

Να εφαρμόζουν τις μεθόδους που περιγράφονται στις παραγράφους 32 μέχρι 47 του παρόντος παραρτήματος, ή

Να διορίζουν ειδικούς να εφαρμόζουν τις παρακάτω διατάξεις:

(α) Ψυχόμενος εξοπλισμός

Θα επαληθεύεται ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κενού εξοπλισμού, που προηγουμένως έχει αχθεί στην εξωτερική θερμοκρασία, μπορεί να αχθεί στη θερμοκρασία όριο της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο εξοπλισμός, όπως διαλαμβάνεται στο παρόν παράρτημα και να διατηρηθεί κάτω από την αναφερόμενη θερμοκρασία όριο για χρονικό διάστημα τέτοιο ώστε

12ΔΘ τ > ——  ΔΘ`

όπου το ΔΘ είναι η διαφορά μεταξύ + 30ο C και της προαναφερόμενης θερμοκρασίας όριο και το ΔΘ είναι η διαφορά μεταξύ της μέσης εξωτερικής θερμοκρασίας στη διάρκεια της δομικής και της προαναφερόμενης θερμοκρασίας όριο, με εξωτερική θερμοκρασία όχι χαμηλότερη των +15ο C. Αν τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά, ο εξοπλισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υπηρεσία σαν ψυχόμενος εξοπλισμός της αρχικής κατηγορίας του για παραπέρα χρονικό διάστημα όχι πάνω από τρία χρόνια.

(β) Μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός

Θα επαληθευτεί ότι, όταν η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι χαμηλότερη από +15ο C , η εσωτερική θερμοκρασία του κενού εξοπλισμού μπορεί να αχθεί.

Στην περίπτωση εξοπλισμού των κατηγοριών Α, Β ή Γ, στην ελάχιστη θερμοκρασία όπως προβλέπεται στο παρόν παράρτημα.

Στην περίπτωση εξοπλισμού των κατηγοριών D, E ή F στη θερμοκρασία όριο, όπως περιγράφεται στο παρόν παράρτημα.

Αν τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά ο εξοπλισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υπηρεσία σαν μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός της αρχικής κατηγορίας του για παραπέρα περίοδο όχι μεγαλύτερη των τριών ετών.

(γ) Θερμαινόμενος εξοπλισμός

Θα επαληθεύεται η διαφορά μεταξύ της εσωτερικής θερμοκρασίας του εξοπλισμού και της εξωτερικής θερμοκρασίας που διέπει την κατηγορία στην οποία ανήκει ο εξοπλισμός, όπως περιγράφεται στο παρόν παράρτημα διαφορά 22ο C στην περίπτωση της κατηγορίας Α και 32 ο C στην περίπτωση της κατηγορίας Β μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί για όχι λιγότερο από 12 ώρες. Αν τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά, ο εξοπλισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υπηρεσία σαν θερμαινόμενος εξοπλισμός της αρχικής του κατηγορίας για παραπέρα περίοδο όχι μεγαλύτερη των τριών ετών.

(δ) Διατάξεις κοινές για ψυχόμενο, μηχανικά ψυχόμενο και θερμαινόμενο εξοπλισμό.

(ι) Αν τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοϊκά, ο ψυχόμενος , μηχανικά ψυχόμενος ή θερμαινόμενος εξοπλισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υπηρεσία στην αρχική του κατηγορία μόνο, αν περάσει σε σταθμό ελέγχου τις δοκιμές που προβλέπονται στις παραγράφους 32 και 47 του παρόντος προσαρτήματος μπορεί ύστερα να διατηρηθεί σε υπηρεσία στην αρχική του κατηγορία για παραπέρα χρονικό διάστημα έξι ετών.

(ιι) Αν ο εξοπλισμός συνίσταται από μονάδες εν σειρά παραγόμενου εξοπλισμού συγκεκριμένου τύπου, που πληροί τις προϋποθέσεις του προσαρτήματος Ι, παράγραφος 2 του παρόντος παραρτήματος και ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη, τότε πέραν από μια επιθεώρηση των θερμικών συσκευών για να εξασφαλιστεί ότι η γενική τους κατάσταση φαίνεται να είναι ικανοποιητική, η αποδοτικότητα των ψυκτικών ή θερμαντικών συσκευών τουλάχιστον 1 στα εκατό του αριθμού των μονάδων μπορεί να προσδιοριστεί σε σταθμό ελέγχου σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 32 μέχρι 47 του παρόντος με τις διατάξεις των παραγράφων 32 μέχρι 47 του παρόντος προσαρτήματος. Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και του προσδιορισμού της αποδοτικότητας είναι ευνοϊκά, όλος ο υπό κρίση εξοπλισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υπηρεσία στην αρχική του κατηγορία για παραπέρα περίοδο έξι ετών.

Μεταβατικές διατάξεις που ισχύουν για νέο εξοπλισμό.

50. Για τέσσερα χρόνια από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου ΙΙ, παράγραφος Ι αυτής, αν λόγω ελλείψεως σταθμών ελέγχου η αποδοτικότητα των θερμικών συσκευών του εξοπλισμού δεν μπορεί να προσδιοριστεί με τις διαδικασίες που προβλέπονται στις παραγράφους 32 μέχρι 47 του παρόντος προσαρτήματος, η συμμόρφωση προς τα πρότυπα νέου ψυχόμενου, μηχανικά ψυχόμενου ή θερμαινόμενου εξοπλισμού, μπορεί να επαληθευτεί με την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 49 του παρόντος προσαρτήματος.

Παράρτημα 1, Προσάρτημα 3

Α. Υπόδειγμα εντύπου πιστοποιητικού συμμόρφωσης του εξοπλισμού όπως περιγράφεται στο παράρτημα 1, προσάρτημα 1, παράγραφος 4

ΕΝΤΥΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΜΟΝΩΜΕΝΟ, ΨΥΧΟΜΕΝΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΨΥΧΟΜΕΝΟ Η ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΑ ΞΗΡΑΣ

1/ 6/

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ———————————————————————– ΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΨΥΧΟΜΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΨΥΧΟΜΕΝΟΣ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ———————————————————————– 5/ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ 2/

εκδιδόμενο βάσει της Συμφωνίας για διεθνείς μεταφορές ευπαθών τροφίμων και για τον Ειδικό Εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείται γι` αυτές τις μεταφορές (ΑΤΡ)

1. Εκδίδουσα αρχή ………………………………………

2. Εξοπλισμός 3/

3. Αριθμός αναγνωρίσεως …………… διδόμενος από ………

4. Ιδιοκτησίας ή λειτουργών από …………………………. 5. Υποβάλλεται από …………………………….

6. Εγκρίνεται σαν 4/ ……………………………………

6.1. με μία ή περισσότερες θερμικές συσκευές που είναι:

6.1.1. ανεξάρτητες )

6.1.2. μη ανεξάρτητες ) 5/ — 6.1.3. μετακινούμενες )

6.1.4. μη μετακινούμενες )

………………………………………………………

1/ Διακριτικό σημείο της χώρας, όπως χρησιμοποιείται σε διεθνείς οδικές μεταφορές.

2/ Το λευκό πιστοποιητικό θα εκτυπώνεται στη γλώσσα της εκδίδουσας χώρας και στα αγγλικά, γαλλικά ή ρώσικα τα διάφορα στοιχεία θα αριθμούνται όπως στο παραπάνω υπόδειγμα.

3/ Αναφέρατε τύπο (βαγόνι, φορτηγό, ρυμουλκούμενο, ημιρυμουλκούμενο εμπορευματοκιβώτιο, κ.λπ.) σε περίπτωση εξοπλισμού δεξαμενής για τη μεταφορά υγρών τροφίμων, προσθέσατε τη λέξη δεξαμενή.

4/ Παράθεσε εδώ μία ή περισσότερες από τις περιγραφές που αναφέρονται στο προσάρτημα 4 του παρόντος παραρτήματος μαζί με το αντίστοιχο διακριτικό σημείο ή σημεία.

5/ Απαλείψατε ότι δεν είχε εφαρμογή.

6/ Ο αριθμός (νούμερα, γράμματα κ.λπ.) που δείχνουν την εκδίδουσα το πιστοποιητικό αρχή και την αναφορά της εγκρίσεως.

7. Βάση εκδόσεως πιστοποιητικού

7.1 Το παρόν πιστοποιητικό εκδίδεται επί τη βάσει των )

7.1.1. δοκιμών του εξοπλισμού )

7.1.2. συμμόρφωσης προς τον εξοπλισμό αναφοράς )

7.1.3. περιοδικής επιθεωρήσεως 1/ )

7.1.4. μεταβατικών διατάξεων. )

7.2. Αν το πιστοποιητικό εκδίδεται με βάση δοκιμή ή με αναφορά σε εξοπλισμό του ιδίου τύπου που έχει υποβληθεί σε δοκιμή, καθορίσατε:

7.2.1. το σταθμό ελέγχου ………………..

7.2.2. τη φύση των δοκιμών 2/ ……………

7.2.3. τον αριθμό της εκθέσεως …………..

7.2.4. το συντελεστή Κ ………………….

7.2.5. την πραγματική ψυκτική ικανότητα 3/ σε εξωτερική θερμοκρασία 30ο C και σε εσωτερική θερμοκρασία …… ο C …… W – ομοίως – …… ο C …… W – ομοίως – …… o C …… W

8. Το παρόν πιστοποιητικό ισχύει μέχρι ……………

8.1. με τον όρο ότι:

8.1.1. το μενωμένο σώμα (και όπου έχει εφαρμογή η θερμαντική συσκευή) συντηρείται σε καλή κατάσταση

8.1.2. καμία ουσιαστική τροποποίηση δεν γίνεται στις θερμαντικές συσκευές και

8.1.1. αν η θερμαντική συσκευή αντικατασταθεί, αντικαθίσταται με θερμαντική συσκευή ίσης ή μεγαλύτερης ψυκτικής ικανότητας.

9. Έγινε εις ………….. 10. Την ……………………….

(Η αρμόδια αρχή )

Β. Πινακίδα συμμόρφωσης του εξοπλισμού, όπως προβλέπεται στο παράρτημα 1, προσάρτημα 1, παρ. 4

1. Η πινακίδα πιστοποιήσεως θα είναι μόνιμα τοποθετημένη και σε καθαρά ορατή θέση κοντά σε οποιαδήποτε άλλη πινακίδα εγκρίσεως που έχει εκδοθεί για επίσημους σκοπούς,.

Η πινακίδα σύμφωνα με το υπόδειγμα που ανατυπούνται παρακάτω, θα έχει το σχήμα ορθογωνίας, αντιοξειδωτική, πυρίμαχης πινακίδας διαστάσεων τουλάχιστον 160 χιλ. επί 100 χιλ. Θα αναγράφονται ευανάγνωστα και θα είναι ενεξίτηλα τα παρακάτω στοιχεία πάνω στην πινακίδα τουλάχιστον στην αγγλική ή γαλλική ή ρώσικη γλώσσα:

(α) τα λατινικά γράμματα ΑΤΡ ακολουθούμενα από τις λέξεις “ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ”

(β) “ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ” ακολουθούμενος από το διακριτικό σήμα (σε διεθνείς οδικές κυκλοφορίες) του κράτους στο οποίο χορηγήθηκε η έγκριση και τον αριθμό (νούμερα ή γράμματα κ.λπ.) της αναφοράς της εγκρίσεως,

(γ) “ΑΡΘΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ” ακολουθούμενος από τον ατομικό αριθμό που δίνεται για την αναγνώριση του συγκεκριμένου είδους εξοπλισμού (που μπορεί να είναι ο αριθμός του κατασκευαστή),

(δ) “ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΤΡ” ακολουθούμενο από το διακριτικό σημείο που προβλέπεται στο παράρτημα Ι, προσάρτημα 4, που αντιστοιχεί στην κλάση και την κατηγορία τού εξοπλισμού,

(ε) “ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ” ακολουθούμενο από την ημερομηνία (μήνα και έτος) κατά την οποία η έγκριση ανανεωθεί ύστερα από δοκιμή ή επιθεώρηση, μπορεί να προστεθεί στην ίδια γραμμή η επόμενη ημερομηνία.

2. Τα γράμματα “ΑΤΡ” και τα γράμματα του διακριτικού σημείου πρέπει να έχουν ύψος περίπου 20 χιλ. Τα άλλα γράμματα και νούμερα δεν πρέπει να έχουν ύψος κάτω των 5 χιλ.

——————————————- | ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ | | | | | α Α Τ Ρ | | | | | | ΕΥΠΑΘΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | | | | | β ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ: (GB-LR-456789) * | 100 | | | γ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: (ΑΒΙ12C987) * | ΧΙΛ | | | δ ΣΗΜΕΙΟ ΑΤΡ : (R Ν Α) * | | | | | | ε ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ : (ΙΙ-1985) * | | | | | ——————————————-  <———- 160 ΧΙΛ —————->

* Τα στοιχεία σε παρένθεση δίνονται ως παράδειγμα.

Παράρτημα Ι, Προσάρτημα

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Τα διακριτικά σημεία που προβλέπονται στο προσάρτημα 1 παράγραφος 5 του παρόντος παραρτήματος, θα αποτελούνται από κεφαλαία λατινικά γράμματα σε σκούρο μπλε πάνω σε λευκό φόντο, το ύψος των γραμμάτων θα είναι τουλάχιστον 100 χιλ. Τα σημεία θα είναι όπως τα παρακάτω:

Εξοπλισμός Διακριτικό σημείο

Κανονικά μονωμένος εξοπλισμός IN

Βαρειά μονωμένος εξοπλισμός IR

Κατηγορία Α ψυχόμενος εξοπλισμός με κανονική  μόνωση RNA

κατηγορία Α ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρειά μόνωση RRA Κατηγορία Β ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρεία μόνωση RRB

Κατηγορία C ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρεία μόνωση RRC

Κατηγορία D ψυχόμενος εξοπλισμός με κανονική μόνωση RND

Κατηγορία D ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρεία μόνωση RRD

Κατηγορία Α μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με κανονική μόνωση FNA

Κατηγορία Α μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρεία μόνωση FRA Κατηγορία Β μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με κανονική μόνωση FNB

Κατηγορία Β μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρειά μόνωση FRB

Κατηγορία C μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με κανονική μόνωση FNC Κατηγορία C μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρειά μόνωση FRC Κατηγορία D μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με κανονική μόνωση FND Κατηγορία D μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρειά μόνωση FRD Κατηγορία Ε μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με κανονική μόνωση FNE Κατηγορία Ε μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρειά μόνωση FRE Κατηγορία F μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με κανονική μόνωση FNF Κατηγορία F μηχανικά ψυχόμενος εξοπλισμός με βαρειά μόνωση FRF Κατηγορία Α θερμαινόμενος εξοπλισμός με κανονική μόνωση CNA Κατηγορία A θερμαινόμενος εξοπλισμός με βαρειά μόνωση CRA Κατηγορία Β θερμαινόμενος εξοπλισμός με βαρειά μόνωση CRB

Αν ο εξοπλισμός είναι εφοδιασμένος με αφαιρούμενες ή μη ανεξάρτητες θερμαντικές συσκευές, το διακριτικό σημείο ή σημεία θα συμπληρώνονται με το γράμμα Χ.

Η ημερομηνία (μήνας έτος), που θα παρατίθεται σύμφωνα με την παράγραφο Α, σημείο 8 στο προσάρτημα 3 του παρόντος παραρτήματος ως ημερομηνία λήξεως του πιστοποιητικού που εκδίδεται σε σχέση με τον εξοπλισμό, θα αναγράφεται κάτω από το διακριτικό σημείο ή τα σημεία που προαναφέρονται.

Υπόδειγμα

RNA 5 μήνας (Μάϊος) λήξεως του 5 – 1974 1974 έτος ) πιστοποιητικού

Αντικαταστήσατε το παράρτημα 3 με τα παρακάτω:

———————————————————- “Παράρτημα 3

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ

ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΕΡΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ  ΟΥΤΕ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ

———————————————————— Παράρτημα 3

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΕΡΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΟΥΤΕ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ

Στη διάρκεια της μεταφοράς οι θερμοκρασίες των εν λόγω τροφίμων δεν θα είναι υψηλότερες από αυτές που αναφέρονται παρακάτω:

Ερυθρά εδώδιμα παραπροϊόντα σφαγίων + 3ο C 3/

Βούτηρο + 6ο C

Κυνήγι + 4ο C

Γάλα (ανεπεξέργαστο ή παστεριωμένο) σε δεξαμενές, για άμεση κατανάλωση + 4ο C 3/

Βιομηχανικό γάλα + 6ο C 3/

Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, κεφιρ, κρέμα και φρέσκο τυρί) + 4ο C 3/

Ψάρια, μαλάκια και οστρακοειδή 1/ πρέπει να μεταφέρονται πάντα σε λιωμένο πάγο

Προϊόντα κρέατος 2/ + 6ο C

Κρέατα (εκτός από ερυθρά εδώδιμα παραπροϊόντα σφαγίων) + 7ο C

Πουλερικά και κουνέλια + 4ο C

1/ Εκτός από καπνιστά, αλατισμένα, ξηρά ή ζωντανά ψάρια, ζωντανά μαλάκια και ζωντανά οστρακοειδή.

2/ Εκτός από προϊόντα σταθεροποιημένα με αλάτισμα, κάπνισμα, ξήρανση ή αποστείρωση.

3/ Κατ` αρχήν η διάρκεια μεταφοράς δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.

Άρθρο δεύτερο
Η αποδοχή κάθε νεότερης αναθεώρησης των διατάξεων της Συμφωνίας που κυρώνεται με το νόμο αυτόν, καθώς και η ρύθμιση τεχνικών και λεπτομερειακών ζητημάτων εφαρμογής της, γίνεται με απόφαση του αρμοδίου κατά περίπτωση υπουργού ή με κοινή απόφαση των συναρμόδιων, κατά περίπτωση, υπουργών, δημοσιευόμενη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της δε Συμφωνίας κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 9 αυτής.

Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 1992

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Σ  Γ. Κ Α Ρ Α Μ Α Ν Λ Η Σ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Α Ν Τ. Σ Α Μ Α Ρ Α Σ       Σ Ω Τ . Χ Α Τ Ζ Η Γ Α Κ Η Σ

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Ν Ι Κ . Γ Κ Ε Λ Ε Σ Τ Α Θ Η Σ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 1992

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μ Ι Χ . Π Α Π Α Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ