Νόμος 2000 ΦΕΚ Α΄206/24.12.1991

Για την αποκρατικοποίηση, απλούστευση των διαδικασιών εκκαθάρισης, ενισχύσεως των κανόνων ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Πεδίο εφαρμογής – Αρμοδιότητα – Διαδικασία αποκρατικοποίησης

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής αποκρατικοποίησης
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου αποκρατικοποίησηθεωρείται:

α. Η κατάργηση ή η συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.

β. Η μεταβίβαση σε ιδιώτες φορέων του Δημοσίου ή περιουσιακώνστοιχείων, δικαιωμάτων και προνομίων των φορέων αυτών, κατά ταοριζόμενα στο άρθρο 5 (ιδιωτικοποίηση).

γ. Η εκκαθάριση υπερχρεωμένων φορέων του Δημοσίου.

2. “Στις διατάξεις του νόμου αυτού υπάγονται οι δημόσιες επιχειρήσειςπου αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 2414/1996 όπως αρχικά ίσχυε,καθώς και αυτές που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στις διατάξεις τουνόμου αυτού, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παραπάνω) άρθρου, καθώς καιτα πιστωτικά ιδρύματα των οποίων την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικούκεφαλαίου (51%) έχει το Ελληνικό Δημόσιο, Εξαιρούνται ρητώς από τηνεφαρμογή του νόμου αυτού οι θυγατρικές τους επιχειρήσεις και λοιπέςεταιρικές συμμετοχές των παραπάνω δημόσιων επιχειρήσεων και πιστωτικώνιδρυμάτων.Με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων μπορεί ναυπάγονται στην εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου και άλλοιφορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται με τηνπαράγραφο 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α), ως τούτο αρχικώςίσχυσε, καθώς και οι επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 29Ν.2843/2000,ΦΕΚ Α 219/12.10.2000.

3. Ως φορείς του Δημοσίου νοούνται στον παρόντα νόμο οι φορείς τηςπαραγράφου 2 του άρθρου αυτού.

Άρθρο 2
Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (Δ.Ε.Α.), που συστάθηκεμε την υπ` αριθμ. 54/31.5.1990 ΠΥΣ (ΦΕΚ 80 Α`) απαρτίζεται εφεξής απότους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, ωςτακτικών μελών, και από τον κατά περίπτωση αρμόδιο καθ` ύλην Υπουργό,στην εποπτεία του οποίου υπάγεται ο φορέας του Δημοσίου για τηναποκρατικοποίηση του οποίου πρόκειται να αποφασίσει η Δ.Ε.Α..

2. Πρόεδρος της Δ.Ε.Α. είναι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Η Δ.Ε.Α.αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της. Ο Υπουργός ΕθνικήςΟικονομίας εποπτεύει το έργο της αποκρατικοποίησης και μπορεί να είναιεισηγητής στη Δ.Ε.Α. παράλληλα ή ανεξάρτητα από τον εποπτεύοντα την υπόαποκρατικοποίηση εταιρεία, φορέα ή Οργανισμό Υπουργό ή τον ΥπουργόΑνάπτυξης.

3. Η Δ.Ε.Α. επικουρείται στο έργο της από το Ειδικό ΓραφείοΑποκρατικοποιήσεων που συνιστάται ως αυτοτελής υπηρεσιακή μονάδα στοΥπουργείο Εθνικής Οικονομίας και υπάγεται απευθείας στο ΓενικόΓραμματέα του Υπουργείου. Τα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία τουπαραπάνω γραφείου θέματα ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού ΕθνικήςΟικονομίας.Προϊστάμενος του Γραφείου αυτού δύναται να τοποθετείται με όμοιααπόφαση υπάλληλος των ειδικών θέσεων του άρθρου 30 του ν. 1558/1985(ΦΕΚ 137 Α`).

Άρθρο 3
Καθορισμός των φορέων που θα αποκρατικοποιηθούν και του χρόνου αποκρατικοποίησής τους
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου 11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Κάθε υπουργός, που έχει υπό την ευρύτερη εποπτεία του φορείς τουάρθρου 1 παρ. 2 του παρόντος νόμου, υποχρεούται να υποβάλλει στη Δ.Ε.Α.μέσα σε 30 ημέρες από την ισχύ του παρόντος νόμου, εισήγηση για τηνάμεση κατά την κρίση του αποκρατικοποίηση φορέων, που υπάγονται στηναρμοδιότητα του υπουργείου του, και τον κατά το άρθρο 1 παρ. 1 τρόποτης αποκρατικοποίησης (κατάργηση ή συγχώνευση, ιδιωτικοποίηση,εκκαθάριση). Την αυτήν υποχρέωση έχει ο αρμόδιος υπουργός οποτεδήποτεάλλοτε κληθεί από τη Δ.Ε.Α. να υποβάλλει προτάσεις για τηναποκρατικοποίηση και άλλων φορέων της αρμοδιότητάς του. Με νεότερεςεισηγήσεις του δύναται ο κάθε υπουργός να εισηγείται την αποκρατικοποίηση και άλλων φορέων της αρμοδιότητάς του.

2. Στην περίπτωση που, ο αρμόδιος υπουργός δεν υποβάλλει την εισήγησητης παραγράφου 1, ή υποβάλλει πρόταση αρνητική για την αποκρατικοποίηση φορέων της αρμοδιότητάς του, η Δ.Ε.Α., μετά από εισήγηση τουΥπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας αποφασίζει για τηναποκρατικοποίηση φορέων της αρμοδιότητας του παραπάνω Υπουργείου,σύμφωνα με την παράγραφο 3.

3.Η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων καθορίζει κάθε φορά με απόφασή της τους φορείς που θα αποκρατικοποιηθούν, καθώς και την έκταση, τον τρόπο και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης αυτών. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εξουσιοδοτεί κάθε φορά ένα από τα μέλη της να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεών της.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 29 παρ.2Ν.2843/2000,ΦΕΚ Α 219/12.10.2000.

4. Οι αποφάσεις της προηγούμενης παραγράφου γνωστοποιούνται αμέσωςστους οικείους φορείς από την ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποίησης.

5. Με απόφαση της Δ.Ε.Α. μπορεί να υπαχθούν στη διαδικασία του νόμουαυτού, φορείς του Δημοσίου των οποίων έχει ήδη αρχίσει η αποκρατικοποίηση πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου.

Άρθρο 4
Κατάργηση – Συγχώνευση φορέων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση τωνυπουργών μελών της Δ.Ε.Α, και των τυχόν άλλων αρμόδιων κατά περίπτωσηυπουργών, δύναται να καταργούνται ή συγχωνεύονται φορείς του άρθρου 1παρ. 2 εκτός των ανωνύμων εταιρειών. Με τα προεδρικά διατάγματα αυτάρυθμίζονται τα θέματα, που σχετίζονται με την κατάργηση ή συγχώνευσηκαι δύναται επίσης να καθορίζεται μετάταξη όλου ή μέρους τουπλεονάζοντος και υποκείμενου σε απόλυση προσωπικού του καταργούμενου ήσυγχωνευόμενου φορέα.

2. Σε περίπτωση κατάργησης φορέα καθορίζεται με το οικείο προεδρικόδιάταγμα η τύχη της περιουσίας του. Σε περίπτωση συγχώνευσης φορέων,καθορίζεται με το οικείο προεδρικό διάταγμα και ο οργανισμός ή τοκαταστατικό, που διέπει το φορέα, που προκύπτει μετά από τη συγχώνευση.

3. Η συγχώνευση ή η διάλυση των φορέων του άρθρου 1 παρ. 2, που είναιανώνυμες εταιρείες, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν.2190/1920.

4. Η πράξη ή η σύμβαση συγχώνευσης, ή η κατάργηση ή διάλυση φορέωνκατά τον παρόντα νόμο, οι συνεπεία αυτών μεταβιβάσεις περιουσιακώνστοιχείων, οι μεταγραφές και κάθε άλλη πράξη για την πραγμάτωση αυτών,απαλλάσσονται από κάθε φόρο, συμπεριλαμβανομένου του φόρου υπεραξίας,που προβλέπεται από το ν. 1297/1972, τέλος ή δικαίωμα του Δημοσίου ήτρίτων. Με τα προεδρικά διατάγματα της παρ. 1 του άρθρου αυτού είναιδυνατό να περιορισθούν τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων,δικηγόρων και υποθηκοφυλάκων, για κάθε πράξη, που απαιτείται για τησυγχώνευση ή κατάργηση των φορέων.

5. Μετά τη συγχώνευση των προηγούμενων παραγράφων μπορεί ναεπακολουθήσει ιδιωτικοποίηση του νέου φορέα κατά τα οριζόμενα απόεπόμενο άρθρο.

Άρθρο 5
Τρόποι και μορφές ιδιωτικοποίησης
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Η κατά την περίπτωση β` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου ιδιωτικοποίηση πραγματοποιείται με έναν από του παρακάτω τρόπους ή με συνδυασμό αυτών: α.

Σημ.: όπως η περ.α` καταργήθηκε με την περ.ε` της παρ.8 του άρθρου 8 του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α 137)

β. Πώληση του συνόλου “ή μέρους” των μετοχών ανώνυμης εταιρείας ή  των εταιρικών μεριδίων εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, που ανήκουν σε  έναν ή σε περισσότερους φορείς του Δημοσίου ή της συμμετοχής του σε  άλλης μορφής εταιρείες.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την περ.στ` της παρ.8 του άρθρου 8 του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α 137)

γ. Εισαγωγή στο χρηματιστήριο και πώληση του συνόλου ή μέρους των  μετοχών επιχείρησης, που ανήκει σε έναν, ή περισσότερους φορείς του  Δημοσίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.ζ`της παρ.8 του άρθρου 8 του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α 137)

δ. Πώληση στοιχείων ενεργητικού ή και παθητικού, μεμονωμένων ή λειτουργικών συνόλων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την περ.α` της παρ.8 του άρθρου 8 του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α 137)

ε. Μίσθωση των αναφερόμενων στην περίπτωση δ` της παραγράφου αυτής στοιχείων με ή χωρίς δικαίωμα εξαγοράς, για συγκεκριμένη χρονική  περίοδο και με ή χωρίς ταυτόχρονο με την εκμίσθωση καθορισμό του  τιμήματος εξαγοράς.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την περ.β` της παρ.8 του άρθρου 8 του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α 137)

στ. Ανάθεση της διαχείρισης, με ή χωρίς δικαίωμα εξαγοράς για  συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με ή χωρίς ταυτόχρονο με την ανάθεση  καθορισμό του τιμήματος εξαγοράς.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την περ.δ`της παρ.8 του άρθρου 8 του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α 137)

ζ.Σημ.: όπως η περ.ζ`καταργήθηκε με την περ.γ` της παρ.8 του άρθρου 8 του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α 137) ”

ζ. ανταλλαγή του συνόλου ή μέρους των μετοχών επιχείρησης που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου με μετοχές επιχείρησης που ανήκουν σε ιδιώτες.”

Σημ.: όπως η περ.ζ` προστέθηκε με το άρθρο 29 παρ.3 Ν.2843/2000, ΦΕΚ Α 219/12.10.2000.

η. Πώληση μετοχών ανώνυμης εταιρείας της παρ. 2 του άρθρου 1 του νόμου αυτού, ήδη εισηγμένης στο Χ.Α.Α., δια της εκδόσεως κινητών αξιών ανταλλάξιμων με τις πωλούμενες ως άνω μετοχές (ανταλλάξιμες κινητές αξίες) και διάθεσης αυτών των αξιών στην Ελλάδα ή και την αλλοδαπή. Εκδότης αυτών των αξιών δύναται να είναι το Δημόσιο ή ο εκάστοτε πωλητής – φορέας, στου οποίου την κυριότητα ανήκουν οι πωλούμενες μετοχές, ή ημεδαπό ή αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, στο οποίο θα έχουν προηγουμένως πωληθεί αυτές οι μετοχές από το Δημόσιο ή τον εκάστοτε πωλητή – φορέα. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, εάν κατά το χρόνο λήξης τους οι ανωτέρω κινητές αξίες δεν έχουν ανταλλαγεί με τις ήδη πωληθείσες μετοχές, αυτές μπορεί να συμφωνηθεί ότι θα επαναμεταβιβάζονται στο Δημόσιο ή στον εκάστοτε φορέα – πωλητή ή και σε νομικά πρόσωπα που αυτοί δύνανται να υποδεικνύουν προς τον εκδότη των εν λόγω κινητών αξιών.

θ. Πώληση μετοχών ανώνυμης εταιρείας της παρ. 2 του άρθρου 1 του νόμου αυτού, ήδη εισηγμένης στο Χ.Α.Α., σε πιστωτικά ή και χρηματοδοτικά ιδρύματα ή άλλης μορφής χρηματοοικονομικούς οίκους της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, προς το σκοπό της περαιτέρω διάθεσης των μετοχών αυτών από τους ανωτέρω αρχικούς αγοραστές προς τρίτους μετά από προηγούμενη συναίνεση του Δημοσίου ή του εκάστοτε φορέα – πωλητή. Το Δημόσιο ή ο εκάστοτε φορέας – πωλητής μπορεί να συμφωνηθεί ότι θα καταβάλλει στους ανωτέρω αρχικούς αγοραστές τόκο ή άλλης μορφής χρηματικό αντάλλαγμα για τη διακράτηση των εν λόγω μετοχών μέχρι την περαιτέρω διάθεσή τους, σε περίπτωση δε που αυτή η διάθεση δεν πραγματοποιηθεί εντός της προσυμφωνημένης προθεσμίας, να επαναγοράζει (είτε το ίδιο ή το τυχόν υποδεικνυόμενο από το Δημόσιο ή τον εκάστοτε φορέα – πωλητή νομικό πρόσωπο) τις αρχικώς πωληθείσες μετοχές.

Σημ.: όπως οι περ. η` και θ` προστέθηκαν με την παρ.2 άρθρ.28 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

2. Με τις συμβάσεις που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή των περιπτώσεων η` και θ` της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι οποίες συνομολογούνται από τον Υπουργό Οικονομικών, εάν οι πωλούμενες μετοχές ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου ή από το αρμόδιο όργανο αυτού εάν οι πωλούμενες μετοχές ανήκουν στην κυριότητα άλλου πωλητή – φορέα, καθορίζονται 0.1 ειδικότεροι όροι των αντίστοιχων συναλλαγών. Ενδεικτικά, με τις συμβάσεις αυτές θα καθορίζονται το είδος, οι όροι έκδοσης και διάθεσης των κινητών αξιών της περίπτωσης η` και αντίστοιχα οι όροι και η διαδικασία μεταβίβασης και επαναμεταβίβασης των αναφερόμενων, στις ανωτέρω περιπτώσεις η` και θ`, μετοχών, προσδιοριζομένου σε κάθε περίπτωση του τρόπου και μεθόδου προσδιορισμού και καταβολής του σχετικού οικονομικού ανταλλάγματος, το είδος και η έκταση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Δημοσίου ή του εκάστοτε φορέα- πωλητή μέχρι το χρόνο λήξης των σχετικών κινητών αξιών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης σύμφωνα με τις περιπτώσεις η` και θ` της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Η μεταβίβαση ή αναμεταβίβαση των μετοχών κατά τις περιπτώσεις η` και θ` διενεργούνται με χρηματιστηριακή ή εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε τυχόν νομοθετικής ή κανονιστικής αντίθετης διάταξης. Η ανταλλαγή των κινητών αξιών της περίπτωσης η` με μετοχές πραγματοποιείται κατά την παράγραφο 11 του άρθρου 15 του ν. 3632/1928, όπως η παράγραφος αυτή ισχύει, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του εκδότη αυτών των κινητών αξιών. Επί των ανταλλάξιμων κινητών αξιών της περίπτωσης η`, εάν αυτές εκδίδονται από το Δημόσιο ή από άλλο πωλητή – φορέα, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 4, 5, 6, 7, 9 και 10 του άρθρου 10 του ν. 2642/1998 περί μετοχοποιήσεων τίτλων. Οι δαπάνες για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου γίνονται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του δημόσιου λογιστικού και κάθε συναφούς διατάξεως.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 παρ. 3 του ν.2843/2000 (ΦΕΚ 219 Α)

3. Ο υπουργός, στην εποπτεία του οποίου υπάγεται ο υπό αποκρατικοποίηση φορέας του Δημοσίου, ή ο Υπουργός Οικονομικών, ως μέτοχος, όταν η πλειοψηφία των μετοχών της υπό αποκρατικοποίηση εταιρείας ανήκει στο Δημόσιο, μπορεί “…ύστερα από απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων…”.να συνομολογεί, ως εκπρόσωπος του ελληνικού  Δημοσίου, απευθείας σύμβαση, με ή χωρίς διαγωνισμό, ή με οποιονδήποτε  οίκο συμβούλων, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες αναγκαίες για την πραγματοποίηση της αποκρατικοποίησης. Οι υπηρεσίες αυτές  ενδεικτικά είναι: μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, χρηματοοικονομική,  νομικές συμβουλές, τεχνικές συμβουλές, οργανωτικές συμβουλές,  συμβουλές στον τομέα επικοινωνίας και προβολής, κ.λ.π. “Περιλαμβανομένων των συμβούλων και αναδόχων εκδόσεως μετοχών

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 8 παρ. 9 του Ν. 2166/1993

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 29 παρ.5 Ν.2843/2000, ΦΕΚ Α 219/12.10.2000.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 29 παρ.6 Ν.2843/2000, ΦΕΚ Α 219/12.10.2000.

Με τον ίδιο τρόπο είναι επίσης δυνατή η σύναψη σύμβασης παροχών των παραπάνω ενδεικτικά αναφερόμενων υπηρεσιών με ημεδαπό ή αλλοδαπό οίκο συμβούλων για το εν γένει εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των κέντρων πληροφορικής, του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ., των ο.τ.α., των Δ.Ε.Κ.Ο. και των τραπεζών του δημόσιου τομέα όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 και της παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 1585/1986. Στην περίπτωση αυτή η σχετική σύμβαση συνομολογείται με τον υπουργό στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το κέντρο πληροφορικής, η δημόσια υπηρεσία ή ο φορέας “ή με τον Υπουργό Οικονομικών”, κατόπιν κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.25 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

Οι αμοιβές και δαπάνες των αναδόχων διάθεσης των μετοχών και των Οργανισμών που θα αναλάβουν τη διάθεση των μετοχών στο εξωτερικό του υπό αποκρατικοποίηση φορέα βαρύνουν το προϊόν πωλήσεως των μετοχών και καταβάλλονται συμψηφιστικά κατά την απόδοσή του.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.26 του άρθρου δεύτερου του Ν.2257/1994 (Α 197). Οι πάσης φύσεως δαπάνες, που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, επιβαρύνουν τον Τακτικό Προϋπολογισμό, ή τον προϋπολογισμό του φορέα. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από 9 Ιουνίου  1992.

“Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης (Δ.Ε.Α.) μπορεί να συγκροτεί επιτροπές παρακολούθησης, παραλαβής και εγκρίσεως πληρωμών για το έργο συμβούλων εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης”.

Σημ.: όπως ηπαρ. 3 προστέθηκε με το άρθρο 70 του Ν. 2065/1992,και τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του ν. 2093/1992 (ΦΕΚ Α 181) και με την παρ.5 του άρθρου 2 του Ν.2302/1995 (Α 74)

4. Οι προσλαμβανόμενοι, κατά τις προηγούμενες παραγράφους ή κατά άλλο τρόπο κάθε ειδικότητος οι συμβούλων ή ανάδοχοι εκδόσεως, έχουν κατά την εκτέλεση των βάσει της συμβάσεως τους με το Δημόσιο καθηκόντων, δικαίωμα άμεσης προσβάσεως χρήσεως και λήψεως αντιγράφων όλων των αναγκαίων οικονομικών, λογιστικών, νομικών και λοιπών στοιχείων της επιχειρήσεως και έχουν εν γένει δικαιώματα ελέγχου αντίστοιχα προς εκείνα των Ορκωτών Ελεγκτών, εφαρμοζομένων των κυρώσεων των προβλεπομένων στην παράγραφο 12 του άρθρου 38 του ν. 2065/1992, όπως ισχύει.

Σημ.: όπως η παρ.4 προστέθηκε με την παρ.4 του άρθρου 8 του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α` 137)

Άρθρο 6
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Στις περιπτώσεις α, β` και δ` της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου η πώληση μπορεί να γίνει με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

α. Με τη διαδικασία του άρθρου 9 του παρόντος νόμου.

“β. Με διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με τη μεσολάβηση ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος που μεσολαβεί δύναται να δημοσιεύει πριν από τη διαπραγμάτευση πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, καθορίζοντας τη διαδικασία, τις προθεσμίες και λοιπούς όρους υποβολής αυτών, καθώς και να ζητεί, σε όποιο στάδιο της διαδικασίας κρίνει αναγκαίο, την παροχή από τους ενδιαφερόμενους σχετικών εγγυητικών επιστολών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διενεργηθεί αποτίμηση της επιχείρησης ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων αυτής από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, διάφορο του μεσολαβούντος στην πώληση. Στην περίπτωση ζ` της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου, πρέπει να υποβληθεί και αποτίμηση της επιχείρησης, οι μετοχές της οποίας θα ανταλλαγούν με τις μετοχές του υπό αποκρατικοποίηση φορέα.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 29 παρ.7 Ν.2843/2000, ΦΕΚ Α 219/12.10.2000.

“Οι διατάξεις των δύο παραπάνω εδαφίων δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών .

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.28 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

1α. Η απόφαση για την επιλογή και ανακήρυξη πλειοδότη ή την κήρυξη της σχετικής διαδικασίας ως άγονης λαμβάνεται κάθε φορά από τον πωλητή – μέτοχο μετά από σχετική εισήγηση του Ειδικού Γραφείου Αποκρατικοποιήσεων.

Σημ.: όπως η παρ.1α προστέθηκε με το άρθρο 29 παρ.8 Ν.2843/2000, ΦΕΚ Α 219/12.10.2000.

2. Για την επιλογή της συνολικά συμφερότερης για το Δημόσιο  προσφοράς, μπορεί να λαμβάνονται υπόψιν και άλλα κριτήρια αξιολόγησης,  εκτός από το προσφερόμενο τίμημα, όπως, ενδεικτικά, το συνολικό  επιχειρηματικό σχέδιο των επενδυτών, το επενδυτικό τους πρόγραμμα, η  διατήρηση ή δημιουργία θέσεων εργασίας στο φορέα που πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 29 παρ.9 Ν.2843/2000, ΦΕΚ Α 219/12.10.2000.

3. Στις περιπτώσεις ε, στ και ζ` της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου, η εκμίσθωση, η ανάθεση της διαχείρισης και η παραχώρηση της εκμετάλλευσης “καθώς και η ανταλλαγή των μετοχών” μπορεί να γίνει είτε με τη διαπραγμάτευση της περιπτώσεως β` της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, είτε με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με όρους, που καθορίζονται από τη Δ.Ε.Α., ανάλογα με την περίπτωση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 29 παρ.10 Ν.2843/2000, ΦΕΚ Α 219/12.10.2000.

4. Στην περίπτωση, που η ιδιωτικοποίηση πραγματοποιείται με τον τρόπο, που περιγράφεται στην περίπτωση γ της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου, είναι δυνατόν, με απόφαση της Δ.Ε.Α., ποσοστό των μετοχών, που υπάρχουν ή εκδίδονται σε κάλυψη της αύξησης του κεφαλαίου της ιδιωτικοποιούμενης επιχείρησης, να διατεθεί στους εργαζομένους στην επιχείρηση, τους συνταξιούχους αυτής και τους καταναλωτές των αγαθών ή τους χρήστες των υπηρεσιών του αποκρατικοποιούμενου φορέα. Οι όροι της διαθέσεως αυτής, οι προϋποθέσεις κτήσεως των μετοχών από τους εργαζομένους και συνταξιούχους ο χρόνος αποπληρωμής τους ή η ενδεχόμενη δωρεάν διάθεση τους στους εργαζομένους και συνταξιούχους, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες, καθορίζονται με την κατά το προηγούμενο εδάφιο της παραγράφου αυτής απόφαση της Δ.Ε.Α. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και οι λεπτομέρειες της διαθέσεως των μετοχών στους εργαζομένους στην επιχείρηση και τους συνταξιούχους, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας τους στον αποκρατικοποιούμενο φορέα.

Άρθρο 7
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη θέση αυτών υπό εκκαθάριση, σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν. 1892/1990, όπως αυτό τροποποιείται με το άρθρο 14 του παρόντος νόμου, τίθενται σε εκκαθάριση του άρθρου αυτού.

2. Εφ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 46α, που προστίθεται στο ν. 1892/1990 με το άρθρο 14 του παρόντος νόμου, η εκκαθάριση της επιχείρησης γίνεται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου αυτού.

Άρθρο 8
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Μέσα σε 20 μέρες από τη γνωστοποίηση στο φορέα της απόφασης της παραγράφου 3 του άρθρου 3, ο φορέας υποχρεούται στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης ή εκκαθάρισης να υποβάλλει στη Δ.Ε.Α. εισήγηση για τον τρόπο και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή εκκαθάρισης κατά τα αναφερόμενα στα άρθρα 5, 6 και 7 του παρόντος νόμου. Η εισηγητική αυτή πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τη Δ.Ε.Α.

2. Αν ο φορέας δεν υποβάλλει εισήγηση μέσα στην παραπάνω προθεσμία η Δ.Ε.Α. αποφασίζει μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού, χωρίς την εισήγηση του φορέα, για τον τρόπο και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή εκκαθάρισης. Την απόφαση αυτή γνωστοποιεί αμέσως η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποίησης στον οικείο φορέα, ο οποίος υποχρεούται να προβεί αμέσως στην αποφασισθείσα, σύμφωνα με την απόφαση της Δ.Ε.Α., αποκρατικοποίηση.

3. Αν μέσα σε 35 μέρες από την υποβολή της εισηγητικής πρότασης του φορέα δεν ληφθεί απόφαση από τη Δ.Ε.Α., λογίζεται, ότι έγινε αποδεκτή απ αυτήν η υποβληθείσα εισηγητική πρόταση του φορέα, ο οποίος υποχρεούται να προβεί αμέσως στην ιδιωτικοποίηση ή εκκαθάριση σύμφωνα με την πρότασή του.

4. Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης φορέα, στο κεφάλαιο του οποίου μετέχει κατ’ απόλυτη πλειοψηφία το Δημόσιο, η Δ.Ε.Α. μπορεί να προσδιορίσει με την απόφαση της, της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, και τον τρόπο και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή εκκαθάρισης, σύμφωνα με τα άρθρα 4, 5 και 6 του παρόντος νόμου.

5. Η Δ.Ε.Α. μπορεί να αποφασίσει ως τρόπο ιδιωτικοποίησης και τη μεταβίβαση από το Δημόσιο της συμμετοχής του σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, σε συνεταιρισμούς στους οποίους μετέχουν τουλάχιστον το 70 % του συνόλου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, με ταυτόχρονη μερική ή και ολική απαλλαγή των επιχειρήσεων αυτών από τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

6. Αποφάσεις της Δ.Ε.Α. για την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του άρθρου 1 παρ. 2, που έχουν ληφθεί και γνωστοποιηθεί στους υποχρέους για την αποκρατικοποίησή τους φορείς, πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να ισχύουν. Η Δ.Ε.Α. μπορεί να τροποποιεί την απόφασή της των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου αυτού, εφ όσον δεν υφίσταται εκκρεμής διαδικασία πώλησης με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό κατά το άρθρο 1 παρ. 1 περ. α`.

7. Ο φορέας υποχρεούται να φέρει σε πέρας την αποφασισθείσα αποκρατικοποίηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου αυτού, μέσα στην προθεσμία, που τάχθηκε με την απόφαση της Δ.Ε.Α. ή την προταθείσα απ αυτόν προθεσμία στην περίπτωση της παραγράφου 3. Η Δ.Ε.Α. μπορεί, μετά από αιτιολογημένη αίτηση του φορέα, που υποβάλλεται σ` αυτήν, πριν εκπνεύσει η ταχθείσα προθεσμία, να παρατείνει τις παραπάνω προθεσμίες.

8. Στην περίπτωση, που είτε δεν υποβλήθηκε στη Δ.Ε.Α. από το φορέα εμπρόθεσμα η εισήγηση της Παραγράφου 1, είτε δεν ολοκληρώθηκε από το φορέα η αποκρατικοποίηση κατά τις παραγράφους 2, 3 και 4 εντός των προθεσμιών της προηγούμενης παραγράφου, τότε ο δημόσιος φορέας ή οι δημόσιοι φορείς, που ελέγχουν τον παραπάνω φορέα, υποχρεούνται αμελλητί να προβούν σε όλες τις κατά νόμον απαιτούμενες ενέργειες για την εκλογή ή ορισμό νέας διοίκησης, αποκλειομένων από αυτήν των προσώπων της διοίκησης, που αντικαθίσταται. Στις παραπάνω ενέργειες συμπεριλαμβάνεται και η αίτηση σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης. των μετόχων ανώνυμης εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 1 του κ.ν. 2190/1920 και του άρθρου 42 παρ. 2 του ν. 1947/1991. Η διαδικασία της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση, που η μη εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης οφείλεται στη μη εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος ή σε αντισυμβατική αθέτηση των υποχρεώσεων του αγοραστή.

Άρθρο 9
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Με απόφαση της Δ.Ε.Α. του άρθρου 8, ρητή ή τεκμαιρόμενη κατά την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, μπορεί να εφαρμοσθεί στην πώληση από φορείς του Δημοσίου ολόκληρης επιχείρησης ή μετοχών ανώνυμης εταιρείας ή μεριδίων εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ή ειδική διαδικασία πώλησης με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, που καθορίζεται στις επόμενες παραγράφους.

2. Μετά από αίτηση του φορέα – πωλητή, το εφετείο της έδρας της επιχείρησης καθορίζει το ποσόν της κατώτερης προσφοράς της προς πώλησιν επιχειρήσεως ή μετοχών ή μεριδίων της παραγράφου 1. Η αίτηση πρέπει να περιέχει περιγραφή του αντικειμένου της πώλησης, το προτεινόμενο από τον αιτούντα ποσό της κατώτερης προσφοράς και να προτείνει δύο τουλάχιστον εμπειρογνώμονες εκτιμητές του πωλουμένου. Ο προϊστάμενος του εφετείου, με πράξη του, που συντάσσεται και καταχωρίζεται επί της αιτήσεως, μέσα σε πέντε ημέρες από την κατάθεση αυτής, ορίζει δικάσιμο σε χρόνο όχι μικρότερο από 20 μέρες και όχι μεγαλύτερο από 30 ημέρες από την ημέρα, που συντάσσεται η παραπάνω πράξη. Με την ίδια πράξη ο προϊστάμενος του εφετείου διορίζει δύο εμπειρογνώμονες για να γνωμοδοτήσουν επί της τιμής του πωλουμένου, που θα αποτελέσει το ποσό της κατώτερης προσφοράς, από τους οποίους ο ένας επιλέγεται ελευθέρως από τον προϊστάμενο του εφετείου και ο δεύτερος επιλέγεται από τον ίδιο μεταξύ των προταθέντων με την αίτηση. Ο γραμματέας του εφετείου γνωστοποιεί μέσα σε 24 ώρες στους διορισθέντες εμπειρογνώμονες το διορισμό τους και παραδίδει σ` αυτούς αντίγραφο της αίτησης. Ο φορέας πωλητής υποχρεούται να παρέχει αμέσως στους εμπειρογνώμονες κάθε πληροφορία για το πωλούμενο αντικείμενο, που θα ζητήσουν αυτοί. Οι εμπειρογνώμονες υποχρεούνται να υποβάλλουν στο εφετείο τη γνωμοδότησή τους, κοινή ή χωριστή ο καθένας, το βραδύτερον 24 ώρες πριν από τη δικάσιμο. Σε περίπτωση, που για οποιονδήποτε λόγο, δεν υποβλήθηκε από κανένα εμπειρογνώμονα εμπρόθεσμη γνωμοδότηση, τότε ο προϊστάμενος του εφετείου, μετά από αίτηση του φορέα – πωλητή, διορίζει με νέα πράξη του νέα δικάσιμο και δύο νέους εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τα παραπάνω. Το εφετείο δικάζει κατά την εκουσία δικαιοδοσία. Παρέμβαση επιτρέπεται μόνον κοινή των πιστωτών της παραγράφου 1 του άρθρου 46α του ν. 1892/1990, που προστίθεται με τον παρόντα νόμο. Η παρέμβαση ασκείται εγγράφως, είναι απαράδεκτη, αν δεν ασκηθεί 24 τουλάχιστον ώρες, πριν από τη συζήτηση της αίτησης, και προσδιορίζεται κατά τη δικάσιμο της αίτησης. Η κατάθεση προτάσεων μπορεί να γίνει στο ακροατήριο. Το εφετείο υποχρεούται να εκδώσει την απόφασή του μέσα σε 15 μέρες από τη συζήτηση της υπόθεσης. Με την απόφαση αυτήν καθορίζεται και η αμοιβή των εμπειρογνωμόνων την οποία υποχρεούται να υποβάλλει αμέσως ο φορέας – πωλητής. Η απόφαση αυτή δεν υπόκειται σε τακτικά ή έκτακτα ένδικα μέσα και δεν μπορεί να διαταχθεί η αναστολή της ισχύος για οποιοδήποτε λόγο.

3. Μετά τον καθορισμό από το εφετείο του ποσού της κατώτερης προσφοράς ο φορέας – πωλητής προβαίνει στην πώληση της επιχείρησης ή των μετοχών ή των μεριδίων της παραγράφου 1 με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό του άρθρου 46α του ν. 1892/1990, που προστίθεται με το άρθρο 14 του παρόντος νόμου, με όριο εκκίνησης το ποσό της κατώτερης προσφοράς εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων των παραγράφων 2-7 και 14 του άρθρου 46α του ν. 1892/1990.

4. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου ισχύουν ειδικότερα τα ακόλουθα:

α. Ως αφετηρία των προθεσμιών των παραγράφων 2, 3, 4, 5 και 7 του άρθρου 46 α του ν. 1892/1990 λαμβάνεται η δημοσίευση της απόφασης του εφετείου της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

β. Το έργο το εκκαθαριστή του άρθρου 46 α του ν.1892/1990 επιτελεί διαμεσολαβούσα τράπεζα, που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή θυγατρική επιχείρηση τέτοιας τράπεζας, που επιλέγει ο πωλητής.

γ. Όπου στο άρθρο 46α του ν.1892/1990 αναφέρονται οι πιστωτές της επιχείρησης νοείται ο φορέας – πωλητής.

δ. Η πώληση της επιχείρησης περιλαμβάνει όχι μόνο το ενεργητικό αλλά και το παθητικό αυτής.

5. Η διαδικασία του παρόντος άρθρου μπορεί να εφαρμοσθεί και επί πωλήσεως από φορείς του Δημοσίου περιουσιακών τους στοιχείων μεμονωμένων ή λειτουργικών συνόλων ή αυτοτελών μονάδων παραγωγής.

Άρθρο 10
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από την παρ.1 του άρθρου11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του ν. 1914/1990 αντικαθίσταται ως εξής: “τις μετοχές των πιο πάνω επιχειρήσεων μπορούν να αποκτούν και πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα. Προκειμένου περί των μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε.) και της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αυτές μπορούν να αποκτώνονται και από πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, με τον περιορισμό, ότι το ποσοστό 51% (απόλυτη πλειοψηφία) του συνόλου των μετοχών καθεμιάς από τις επιχειρήσεις αυτές, θα ανήκει και θα παραμένει πάντοτε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου”.

2. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 25 του ν. 1914/1990 αντικαθίσταται ως εξής: “Στις δύο αυτές περιπτώσεις ειδικά, ο αριθμός των μετοχών, που θα αντιστοιχούν στο ποσό της απαιτήσεως του Δημοσίου και στην από την καθαρή θέση διαφορά, ανήκουν υποχρεωτικά στο Δημόσιο, που δύναται να πωλεί και αυτές, χωρίς καμία προηγούμενη διαδικασία, διατύπωση, οποτεδήποτε, σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, με την επιφύλαξη πάντοτε και με ποινή ακυρότητος κάθε μεγαλύτερης πωλήσεως, της διατηρήσεως υπέρ αυτού της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των μετοχών, προκειμένου περί μετοχών της Δ.Ε.Η., του Ο.Τ.Ε. και της Ολυμπιακής.

3. Σε περίπτωση αποκρατικοποίησης (κατάργησης ή συγχώνευσης ιδιωτικοποίησης και εκκαθάρισης φορέων) που γίνεται, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, αίρονται όλοι οι περιορισμοί και οι δεσμεύσεις, που απορρέουν από το ν. 1297/1972 και καταργούνται όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο αυτόν φορολογικές και λοιπές συνέπειες της μη τήρησης των παραπάνω περιορισμών, δεσμεύσεων και προϋποθέσεων. Αίρονται, επίσης χωρίς άλλη ρύθμιση, όλοι οι περιορισμοί οικονομικής, νομικής ή άλλης φύσεως, που επιβάλλονται από άλλες ισχύουσες διατάξεις, που αφορούν στη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων της επιχείρησης αυτής, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραμεθορίων περιοχών του ν. 1892/1990.

4. Όπου από την ισχύουσα νομοθεσία απαιτούνται άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά ή άλλα έγγραφα οιασδήποτε αρχής σχετιζόμενα με τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης των φορέων του νόμου αυτού, τα αρμόδια για την έκδοση των εγγράφων αυτών όργανα υποχρεούνται να αποφαίνονται μέσα σε 15 μέρες από την υποβολή σ` αυτά της σχετικής αίτησης, διαφορετικά, με την πάροδο άπρακτης της παραπάνω προθεσμίας, θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί αμετακλήτως το αιτηθέν έγγραφο. Στην τελευταία αυτήν περίπτωση επέχει τη θέση της αιτηθείσας άδειας, έγκρισης, απόφασης, πιστοποιητικού ή οιουδήποτε άλλου αιτηθέντος εγγράφου, η υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα, ότι υπεβλήθη αίτηση στην αρμόδια αρχή και ότι παρήλθαν από της υποβολής της 15 μέρες, χωρίς νύ απορριφθεί η σχετική αίτηση. Στην υπεύθυνη αυτή δήλωση επισυνάπτεται η υποβληθείσα αίτηση και οποιασδήποτε μορφής απόδειξη της ημερομηνίας υποβολής της.

5. Στις περιπτώσεις αποκρατικοποίησης φορέων του Δημοσίου, που ασκούν αποκλειστικά δικαιώματα ή απολαύουν ειδικών προνομίων στην παραγωγή ή τη διάθεση ή τη φύλαξη αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή κατέχουν οιασδήποτε άλλης φύσεως προνόμιο ή αποκλειστικό δικαίωμα, η Δ.Ε.Α. μπορεί να αποφασίζει για την κατάργηση ή τον περιορισμό ή τη μεταβολή ή το διαχωρισμό των προνομίων και δικαιωμάτων αυτών, ασκούσα κατά πάσα περίπτωση τον έλεγχο επί των τιμολογήσεων παροχής των αγαθών ή υπηρεσιών του αποκρατικοποιημένου φορέα. Μετά την παρέλευση διετίας από της ισχύος του νόμου αυτού το παραπάνω έργο του ελέγχου των τιμολογήσεων ασκεί η Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων.

6. Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης φορέα του Δημοσίου, που γίνεται σε εφαρμογή του παρόντος νόμου, οι εγκρίσεις, που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 4 του Π.δ. 207/1987, θα δίδονται μετά από βεβαίωση του πωλητή – φορέα του Δημοσίου, ότι η ιδιωτικοποίηση έγινε, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, χωρίς να απαιτείται απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής της παρ. 3 της με αριθ. ΙΕ 8947/4.7.1986 απόφασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

7. Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης και μεταβίβασης από φορέα του Δημοσίου, που γίνεται σε εφαρμογή του παρόντος νόμου δεν έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 479 Α.Κ.

Άρθρο 11
Έσοδα από την αποκρατικοποίηση

1. Τα έσοδα του Ο.Α.Ε., που προέρχονται από την ιδιωτικοποίηση η εκκαθάριση επιχειρήσεών του, περιέρχονται στο Δημόσιο και μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό με τίτλο “Λογαριασμός Προγράμματος Αποκρατικοποίησης”, που προβλέπεται στο άρθρο 37 του ν. 1947/1991 και μετονομάζεται σε “Λογαριασμός Αποκρατικοποίησης Επιχειρήσεων Ο.Α.Ε.”.

2. Τα έσοδα, που προέρχονται από την ιδιωτικοποίηση ή εκκαθάριση λοιπών φορέων του Δημοσίου, περιέρχονται στο Δημόσιο και μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό με τίτλο “Λογαριασμό Αποκρατικοποίησης φορέων του Δημοσίου”, που συνιστάται με τον παρόντα νόμο.

Άρθρο 12
Καταργείται ο ν. 1385/1983 “περί εποπτικών συμβουλίων των επιχειρήσεων του κλάδου μεταλλείων – ορυχείων”.
Σχετικό:  παρ.3 του άρθρου 11 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212)

Άρθρο 13
Στο άρθρο 4 του ν.δ. 1297/1972 προστίθεται περίπτωση δ), που έχει ως εξής: “δ) Οι κατά την περίπτωση β` του παρόντος άρθρου μετοχές του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (Ο.Α.Ε.) σε εταιρείες, που έχουν υπαχθεί ή ανήκουν σ΄ αυτόν και περιήλθαν στην κυριότητά του, λόγω εισφοράς περιουσιακών στοιχείων προς τις εταιρείες αυτές ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, είναι ελευθέρως μεταβιβαστές”.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Ειδική εκκαθάριση

Άρθρο 14
Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 46 και το άρθρο 47 του ν.1892/1990 αντικαθίστανται ως εξής και προστίθενται παράγραφοι 4 και 5 στο άρθρο 46 και νέο άρθρο 46α στο ν. 1892/1990, που παρατίθεται μετά το άρθρο 46.

“Άρθρο 46

1. Επιχείρηση, που έχει αναστείλει ή διακόψει τη λειτουργία της για οικονομικούς λόγους, ή είναι σε κατάσταση παύσης πληρωμών ή έχει πτωχεύσει ή τεθεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση των πιστωτών ή υπό προσωρινή διαχείριση ή υπό εκκαθάριση οποιασδήποτε μορφής ή παρουσιάζει έκδηλη οικονομική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, υποβάλλεται στην προβλεπόμενη από τα άρθρα 9 και 10 του νόμου αυτού εκκαθάριση, ύστερα από απόφαση του εφετείου της έδρας της επιχείρησης, εκδιδόμενη με βάση τις διατάξεις του προαναφερόμενου άρθρου 9 του ν. 1386/1983 και έπειτα από αίτηση πιστωτή ή πιστωτών, εκπροσωπούντων το 20% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της. Ως παύση πληρωμών για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, λογίζεται η μη πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ίση ή μεγαλύτερη του 20% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της επιχείρησης και πάντως μεγαλύτερη του ποσού των 200.000.000 δρχ.

2. Η αμοιβή του εκκαθαριστή καθορίζεται από το εφετείο της έδρας της Επιχείρησης κατά την εκδίκαση της αιτήσεως της προηγούμενης παραγράφου του άρθρου αυτού. Στην περίπτωση, που ο εκκαθαριστής διορίσθηκε από το εφετείο μετά από υπόδειξη πιστωτών, που εκπροσωπούν το 51% τουλάχιστον των κατά της επιχείρησης απαιτήσεων, τότε η αμοιβή του καθορίζεται με συμφωνία των πιστωτών αυτών και του εκκαθαριστή και σε περίπτωση μόνο διαφωνίας, καθορίζεται η αμοιβή αυτή από το εφετείο, είναι δυνατή η λήψη προκαταβολής.

4. Από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αίτησης στο εφετείο για τη θέση της επιχείρησης υπό εκκαθάριση απαγορεύεται η αναγκαστική εκτέλεση, η λήψη παντός ασφαλιστικού μέτρου και η κήρυξη της πτώχευσης.

5. Με τη δημοσίευση της απόφασης του εφετείου της παραγράφου 1 λύονται αυτοδικαίως όλες οι υφιστάμενες σχέσεις εργασίας των εργαζομένων στην υπό εκκαθάριση επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται καταγγελία των συμβάσεων εργασίας”. ”

Άρθρο 46α

1. Μετά από αίτηση πιστωτών, που εκπροσωπούν το 51% τουλάχιστον του συνόλου των κατά της επιχείρησης της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου απαιτήσεων, όπως οι απαιτήσεις αυτές εμφανίζονται νομίμως στο τελευταίο, πριν από την αίτηση, νόμιμα καταχωρημένο υπόλοιπο πιστωτών στο γενικό καθολικό και εν ελλείψει αυτού ή εν περιπτώσει μη νομίμου τηρήσεώς του, όπως αποδεικνύονται με κάθε νόμιμο τρόπο, το εφετείο, με την απόφαση του της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου, ή με μεταγενέστερη απόφαση του διατάσσει την κατά το παρόν άρθρο ειδική εκκαθάριση. Στην περίπτωση αυτήν, εκκαθαριστής διορίζεται υποχρεωτικώς τράπεζα, που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή θυγατρική επιχείρηση τέτοιας τράπεζας και την οποία τράπεζα ή επιχείρηση υποχρεούνται να υποδείξουν οι αιτούντες πιστωτές, συνυποβάλλοντες στο εφετείο δήλωση αυτής, ότι αποδέχεται την υπόδειξή της ως εκκαθαριστή. Η ειδική εκκαθάριση του παρόντος άρθρου δύναται να διαταχθεί και για επιχειρήσεις, οι οποίες τελούν ήδη υπό εκκαθάριση, εφ όσον δεν έχει διενεργηθεί ακόμα πλειστηριασμός βασικών και σχετιζόμενων με την παραγωγική διαδικασία περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

2. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης του εφετείου, ο εκκαθαριστής υποχρεούται να προβεί στη λεπτομερή καταγραφή και την εν συνεχεία πώληση, με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, όλου του ενεργητικού της επιχείρησης ως συνόλου, είτε η επιχείρηση ευρίσκεται εν λειτουργία είτε όχι. Πλην των περιπτώσεων του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, ως ενεργητικό νοείται το σύνολο των αναγραφομένων στον τελευταίο εγκεκριμένο από τη Γ.Σ. ισολογισμό της εταιρείας στοιχείων του ενεργητικού και των τυχόν άλλων μη αναγραφόμενων στον ισολογισμό στοιχείων και δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως απαιτήσεων, σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικής επωνυμίας. Μετά από αιτιολογημένη αίτηση πιστωτών της παραγράφου 1 το εφετείο διατάσσει με την απόφασή του της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου, κατά παρέκκλισιν, της διατάξεως της παραγράφου 5 του προηγούμενου άρθρου την προσωρινή παραμονή μέρους ή και όλου του προσωπικού της υπό εκκαθάρισιν επιχείρησης, μόνο όταν το συμφέρον της εκκαθάρισης επιβάλλει τούτο.

3. Εντός 20 το πολύ ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο εκκαθαριστής δημοσιεύει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά της πωλούμενης επιχείρησης. Η πρόσκληση περιέχει σύντομη γενική περιγραφή της επιχείρησης και καλεί τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να υποβάλλουν εντός προθεσμίας 20 ημερών μη δεσμευτική έγγραφη δήλωση ενδιαφέροντος. Η πρόσκληση δημοσιεύεται δύο τουλάχιστον φορές, στα κύρια φύλλα 2 τουλάχιστον ημερήσιων πολιτικών εφημερίδων και μιας ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας, που εκδίδονται στην Αθήνα και έχουν κατά την κρίση του εκκαθαριστή ευρεία κυκλοφορία σε όλη τη χώρα και σε μια διεθνούς κυκλοφορίας ημερήσια οικονομική εφημερίδα, που εκδίδεται στην αλλοδαπή.

4. Ο εκκαθαριστής συντάσσει εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης υπόμνημα προσφοράς, το οποίο περιέχει πλήρη περιγραφή της πωλούμενης επιχείρησης και της δραστηριότητας, που ασκεί αυτή και αναγράφει όλα τα στοιχεία τα οποία απαρτίζουν το ενεργητικό της και τα οποία θα περιέλθουν στον αγοραστή, που θα αναδειχθεί πλειοδότης, τους τυχόν όρους της πωλήσεως και γενικώς κάθε πληροφορία χρήσιμη για τους υποψήφιους αγοραστές. Αντίγραφο του υπομνήματος προσφοράς παραδίδεται σε καθένα από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, που υπέβαλαν τη δήλωση ενδιαφέροντος, που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο και οι οποίοι δικαιούνται επιπροσθέτως, αφού υποσχεθούν εγγράφως την τήρηση εχεμύθειας, να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, που θα ζητούσαν για την πωλούμενη επιχείρηση.

5. Μετά πάροδο τουλάχιστον 35 ημερών από τη δημοσίευση της προσκλήσεως ενδιαφέροντος και όχι πέραν των 60 ημερών από τη δημοσίευση της αποφάσεως του εφετείου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο εκκαθαριστής δημοσιεύει στις εφημερίδες, που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου διακήρυξη διενέργειας δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η διακήρυξη αυτή περιέχει:

α) Την επωνυμία, έδρα, δραστηριότητα και συνοπτική περιγραφή της επιχείρησης, το ενεργητικό της οποίας πωλείται ως σύνολο, χωρίς να απαιτείται η αναγραφή των επί μέρους στοιχείων, που απαρτίζουν το ενεργητικό αυτό και τα οποία αναγράφονται στο υπόμνημα προσφοράς.

β) Πρόσκληση κάθε ενδιαφερόμενου, ανεξαρτήτως συμμετοχής του ή όχι στη διαδικασία της παραγράφου 3, να παραλάβει από τον εκκαθαριστή το υπόμνημα προσφοράς, εφ` όσον δεν το έχει ήδη παραλάβει και να υποβάλει σφραγισμένη δεσμευτική προσφορά, η οποία θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή τράπεζας, που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα για ποσό και με όρους, που θα προσδιορίζονται στη διακήρυξη.

γ) Το ονοματεπώνυμο του επί του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού συμβολαιογράφου της περιφέρειας της έδρας της επιχείρησης, στον οποίο θα υποβληθούν οι προσφορές τους, τυχόν άλλους όρους του πλειοδοτικού διαγωνισμού, την προθεσμία υποβολής προσφορών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των 20 ημερών και μεγαλύτερη των 30 ημερών από την ημέρα της τελευταίας δημοσιεύσεως της διακήρυξης, την ημέρα και ώρα αποσφράγισης των προσφορών κατά την οποία θα παρίσταται ο εκκαθαριστής και δικαιούνται να παραστούν και όσοι υπέβαλαν εμπρόθεσμη προσφορά. Εκπρόθεσμες προσφορές δεν γίνονται δεκτές και δεν λαμβάνονται υπόψη.

6. Ο επί του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη κατάθεσης της καθεμιάς προσφοράς και κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα αποσφράγισης προβαίνει στην αποσφράγιση των προσφορών και συντάσσει σχετική έκθεση, στην οποία προσαρτώνται όλες οι υποβληθείσες προσφορές. Την έκθεση αποσφράγισης προσυπογράφει ο εκκαθαριστής και οι λοιποί παρόντες. Κεκυρωμένο αντίγραφο της έκθεσης αποσφράγισης παραδίδεται αυθημερόν στον εκκαθαριστή. Καθένας, που έχει έννομο συμφέρον, δικαιούται να ζητήσει αντίγραφο της έκθεσης αποσφράγισης.

7. Ο εκκαθαριστής εντός 5 ημερών από τη αποσφράγιση των προσφορών συντάσσει και υποβάλλει σε όλους τους πιστωτές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και επί τη αιτήσει του σε οποιονδήποτε άλλο πιστωτή, συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των προσφορών και προτείνει την κατακύρωση της πώλησης στον πλειοδότη, εφ` όσον εγκρίνουν την έκθεση αξιολόγησης και την προτεινόμενη κατακύρωσης πιστωτές, που εκπροσωπούν το 51% τουλάχιστον των κατά της επιχείρησης απαιτήσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο εκκαθαριστής συνάπτει με τον πλειοδότη ενώπιον του επί του πλειοδοτικού διαγωνισμού συμβολαιογράφου, τη σύμβαση μεταβίβασης του ενεργητικού της επιχείρησης, βάσει των όρων της προσφοράς του και των τυχόν άλλων επί τα βελτίω όρων, που υποδείχθηκαν από τους παραπάνω πιστωτές. Η σύμβαση αυτή επέχει θέση τελεσίδικης κατακύρωσης του άρθρου 1003 επ. Κ. Πολ. Δικονομίας. Ως πλειοδότης λογίζεται, κατά την έννοια του παρόντος άρθρου, εκείνος του οποίου η προσφορά εκρίθη από τον εκκαθαριστή και τους προ- αναφερθέντες πιστωτές, ως η πλέον συμφέρουσα για τους δανειστές. “7α. Αν οι πιστωτές εντός ενός (1) μηνός από της υποβολής σε αυτούς της παραπάνω έκθεσης αξιολόγησης του εκκαθαριστή δεν υποβάλλουν προς αυτόν γραπτώς τη σχετική οριστική απόφασή τους και τις τυχόν παρατηρήσεις τους, η έγκρισή τους τεκμαίρεται δεδομένη και ο εκκαθαριστής συνάπτει εγκύρως τη σύμβαση μεταβίβασης με τον πλειοδότη, σύμφωνα με τα παραπάνω”.

Σημ.: όπως η παρ.7α προστέθηκε από την παρ.2 του άρθρου 53 του Ν.2224/1994 (Α 112).

8. Το συνολικό ποσό, το οποίο υποχρεούται, σύμφωνα με τη σύμβαση, να καταβάλει στον εκκαθαριστή ο πλειοδότης επέχει θέση πλειστηριάσματος του άρθρου 1004 επ. Κ. Πολ. Δικονομίας. Ο εκκαθαριστής υποχρεούται να καταθέσει αμελλητί εντόκως το εισπραττόμενο πλειστηρίασμα σε τράπεζα, που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Μετά την καταβολή του συμφωνηθέντος πλειστηριάσματος, ή του συμφωνηθέντος ως αμέσως καταβλητέου ποσού και εφ`όσον ετηρήθησαν στην τελευταία περίπτωση οι συμφωνηθέντες όροι εξασφαλίσεως πληρωμής του υπολοίπου, ο εκκαθαριστής συντάσσει αμελητί, ενώπιον του επί του πλειοδοτικού διαγωνισμού συμβολαιογράφου αντιστοίχως, είτε πράξη εξοφλήσεως, είτε πράξη πιστοποιήσεως εκπληρώσεως των παραπάνω υποχρεώσεων του πλειοδότη. Η πράξη αυτή στην οποία προσαρτάται η σύμβαση μεταβίβασης επέχει θέση περιλήψεως εκθέσεως κατακυρώσεως του άρθρου 1005 Κ. Πολ. Δικονομίας και εφαρμόζονται επ αυτής αναλόγως όσα ισχύουν επί της τελευταίας.

9. Από της καταβολής όλου του πλειστηριάσματος, η οποία πιστοποιείται, όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, με πράξη ολοσχερούς εξόφλησης, επέρχονται όλες οι έννομες συνέπειες της καταβολής όλου του πλειστηριάσματος από τον υπερθεματιστή, που ορίζονται στο άρθρο 1005 Κ. Πολ. Δικ. Επί της μεταβιβάσεως του συνόλου του ενεργητικού της επιχειρήσεως του παρόντος άρθρου δεν έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 479 Α.Κ.

10. Ο εκκαθαριστής, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη μεταβίβαση του ενεργητικού κατά τα προαναφερόμενα, υποχρεούται να δημοσιεύσει σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, μια Αθηναϊκή και μια της πρωτεύουσας του νομού της έδρας της επιχείρησης, πρόσκληση αναγγελίας απαιτήσεων προς ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών. Οι δανειστές, εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της πρόσκλησης, έχουν δικαίωμα να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους. Στη συνέχεια ο εκκαθαριστής συντάσσει πίνακα κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 975 έως 979 και 1007 του Κ.Πολ.Δ., εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας αναγγελίας”.

Σημ.: όπως η παρ. 10 αντικαταστάθηκε ως άνω από την παρ.3 του άρθρου 53 του  Ν.2224/1994 (Α 112).

11. Εάν δεν υποβληθεί καμία νομότυπη προσφορά, ή πιστωτές, που εκπροσωπούν το 51% τουλάχιστον των κατά της επιχείρησης απαιτήσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δηλώσουν εγγράφως προς τον εκκαθαριστή, ότι δεν θεωρούν καμία από τις υποβληθείσες προσφορές ως συμφέρουσα για τους πιστωτές, ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται με τη δημοσίευση εντός 15 ημερών νέας διακήρυξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5. Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τότε το εφετείο της έδρας, της επιχείρησης, μετά από αίτηση του εκκαθαριστή ή οποιουδήποτε πιστωτή, διατάσσει την τμηματική πώληση με πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 1386/1983.

11α. Μέχρι την έκδοση της προαναφερόμενης απόφασης ο εκκαθαριστής επαναλαμβάνει μια ακόμη φορά το διαγωνισμό, εφόσον τούτο ζητηθεί εγγράφως από τους πιστωτές που εκπροσωπούν το πενήντα ένα τοις εκατό (51 %) του συνόλου των κατά της επιχείρησης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, απαιτήσεων. Στην περίπτωση αυτή δημοσιεύεται νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συντάσσεται νέο υπόμνημα προσφοράς που καταγράφει επακριβώς το ενεργητικό, όπως αυτό υπάρχει στη φάση αυτή και δημοσιεύεται νέα διακήρυξη διενέργειας πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η διενέργεια του τρίτου διαγωνισμού διέπεται από τις ρυθμίσεις των παραγράφων 3, 4, 5 του άρθρου αυτού, οι προθεσμίες δε που προβλέπουν αρχίζουν από την προαναφερόμενη παραγγελία των πιστωτών προς τον εκκαθαριστή για την επανάληψη του διαγωνισμού, οι οποίοι δύνανται να ζητήσουν, επίσης, από τον εκκαθαριστή στο νέο υπόμνημα προσφοράς να καταγράφεται το σύνολο του ενεργητικού της υπό εκποίηση επιχείρησης, κατά τις τυχόν αυτοτελείς λειτουργικές επιχειρηματικές του ενότητες, καθώς και τα τυχόν στοιχεία του ενεργητικού που δεν αφορούν στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών λειτουργιών, για τη μεταβίβαση των οποίων θα προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής αυτοτελών προσφορών. Ως προς τη μεταβίβαση της ομάδας των μη λειτουργικών στοιχείων του ενεργητικού δεν ισχύουν οι απαλλαγές της παραγράφου 4 του παρόντος. Στην περίπτωση αυτήν αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου αυτού διαγωνισμού ή την κήρυξή του ως άγονη, κάθε διαδικασία πώλησης με πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 1386/1983″.

Σημ.: όπως η παρ.11α προστέθηκε από την παρ.1 του άρθρου 53 του Ν.2224/1994 (Α 112).

12. Επί της εκκαθαρίσεως του παρόντος άρθρου ισχύουν κατά τα λοιπά αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 3 και 4 και του άρθρου 10 του ν. 1386/1983, συντεμνομένων των προθεσμιών του άρθρου αυτού στο ήμισυ αυτών.

13. Η σύμβαση μεταβίβασης της παραγράφου 7, οι συνέπεια αυτής μεταβιβάσεις, οι μεταγραφές και κάθε άλλη, προς πραγμάτωση αυτής, πράξη, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος ή δικαίωμα Δημοσίου ή τρίτων, καθώς και του χαρτοσήμου. Επίσης απαλλάσσονται του φόρου οι τόκοι του τυχόν πιστωθέντος τιμήματος. Η απαλλαγή από φόρους, τέλη και δικαιώματα επέρχεται από την κατάθεση του σχεδίου της προαναφερόμενης σύμβασης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., χωρίς να απαιτείται η υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης. Η υπό μεταβίβαση επιχείρηση απαλλάσσεται της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη σύναψη της σύμβασης μεταβίβασης, για τη λήψη δανείων, ενόσω αυτή τελεί υπό το καθεστώς της κατά το παρόν άρθρο ειδικής εκκαθάρισης και για κάθε άλλη συναλλαγή της με το Δημόσιο. Τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και υποθηκοφυλάκων για τη σύμβαση και κάθε άλλη, προς πραγμάτωση αυτής, πράξη περιορίζονται στο τριάντα τοις εκατό (30%) αυτών. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου ισχύουν αναλόγως και επί των κατά το άρθρο 9 του ν. 1386/ 1983 πλειστηριασμών που διατάσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 11.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ.4 του άρθρου 53 του Ν.2224/1994 (Α 112).

14. Με την απόφαση του εφετείου της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου, που εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, η ειδική εκκαθάριση του παρόντος άρθρου, μπορεί να εφαρμοσθεί και επί πωλήσεως αυτοτελούς μονάδας παραγωγής της επιχείρησης

15. Σε περίπτωση μη τήρησης από τον εκκαθαριστή υποχρεώσεων και προθεσμιών του παρόντος άρθρου, το εφετείο, μετά από αίτηση των πιστωτών της παραγράφου 1, προβαίνει σε άμεση αντικατάσταση του εκκαθαριστή και διορίζει ως εκκαθαριστή τον προτεινόμενο από τους παραπάνω πιστωτές κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1.

16. Με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, που εκδίδεται μετά από σχετική αίτηση του εκκαθαριστή, είναι δυνατόν να παρατείνονται οι προθεσμίες των παραγράφων 3, 4, 5, 7 και 11 του παρόντος άρθρου, μία μόνο κατά περίπτωση φορά και μέχρι του ημίσεος. του χρόνου, που προβλέπεται από τις εν λόγω παραγράφους. Ωσαύτως με απόφαση του ίδιου Υπουργού μπορεί να καθορίζονται άλλως τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και υποθηκοφυλάκων της παραγράφου 13.

17. Μετά την κήρυξη ως άκαρπων δύο τουλάχιστον από τους προβλεπόμενους παραπάνω διαγωνισμούς, οι πιστωτές που εκπροσωπούν το πενήντα ένα τοις εκατό (51 %) τουλάχιστον των κατά της επιχείρησης απαιτήσεων της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, δύνανται να ζητήσουν από το Εφετείο της έδρας της επιχείρησης την ανάκληση της απόφασης με την οποία διατάχθηκε η κατά το παρόν άρθρο ειδική εκκαθάριση της επιχείρησης. Σε περίπτωση ανάκλησης οι πράξεις του εκκαθαριστή παραμένουν ισχυρές, η δε αμοιβή του προσδιορίζεται λαμβανομένου υπόψη και του μέσου όρου των προσφορών που υποβλήθηκαν κατά τους διενεργηθέντες διαγωνισμούς.

18. Η ανάληψη από το Δημόσιο των μέχρι 31.12.1992 πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Ι.Κ.Α. και λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς των επιχειρήσεων που απαριθμούνται στο άρθρο 74 του ν. 2127/1993, καθώς και όλων των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί στο κατά το παρόν άρθρο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης, παρατείνεται μέχρι 31.12.1994, με ανάλογη εφαρμογή και των υπολοίπων διατάξεων του προαναφερόμενου άρθρου”.

19. Το εφετείο της έδρας της επιχείρησης, μετά από αίτηση του εκκαθαριστή ή των πιστωτών του πενήντα ένα τοις εκατό (51 %) των κατά της επιχείρησης απαιτήσεων, δύναται να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του που διέτασσε την κατά το άρθρο 9 του ν. 1386/1983 τμηματική πώληση της επιχείρησης, τάσσοντας συγχρόνως ρητή προθεσμία προς διενέργεια του γ` διαγωνισμού. Οι μέχρι τότε πράξεις του εκκαθαριστή παραμένουν ισχυρές.

20. Αναφορικά με τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων του Ομίλου Πειραϊκής – Πατραϊκής, παρέχεται η δυνατότητα στον εκκαθαριστή, από το ενεργητικό της εταιρείας “ΠΕΙΡΑΙΚΗ – ΠΑΤΡΑΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ Α.Ε.” να εξαιρέσει όλα τα σήματα που ανήκουν σε αυτήν, προκειμένου να μεταβιβασθούν στις εταιρείες του ομίλου που τα χρησιμοποιούσαν επί σειράν ετών”.

Σημ.: όπως οι παρ.17-20 προστέθηκαν από την παρ.5 του άρθρου 53 του Ν.2224/1994 (Α 112).

Άρθρο 47

Ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων εξακολουθεί να λειτουργεί και να ασκεί τις προβλεπόμενες από το ν. 1386/1983, όπως αυτός ισχύει, αρμοδιότητές του ως προς τις επιχειρήσεις, που έχουν είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του προαναφερόμενου νόμου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Άρθρο 15
Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 703/1977 προστίθενται περιπτώσεις στ, ζ`, η’, θ` και ι’ και τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου αυτού ως εξής:

στ) Την καθιέρωση ενιαίων όρων πωλήσεως αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Στους ενιαίους όρους πωλήσεως περιλαμβάνονται η τιμή, οι όροι πληρωμής, τα ποσοστά εκπτώσεων και γενικά κάθε πρακτική με την οποία επιδιώκεται η επιβολή ενιαίων τιμών στην πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.

ζ) την αποκλειστική αμοιβαία αγορά – πώληση μεταξύ των μελών μιας ενώσεως επιχειρήσεων ή μεταξύ ενώσεων επιχειρήσεων.

η) Τη διάθεση, επί ίσοις όροις με άλλα ομοειδή, προϊόντων, που στερούνται των επ` αυτών αναγραφόμενων ή διαφημιζόμενων ιδιοτήτων ή παρά το νόμο, στερούνται των αναγκαίων και επιβαλλόμενων επ αυτών επισημάνσεων ή αποκλίνουν από τις προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές ποιότητας ή τυποποίησης.

θ) Την, καθ` οιονδήποτε τρόπο, παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών.

ι) Την παραπλανητική διαφήμιση αγαθών ή υπηρεσιών, όπως αυτή οριοθετείται στο άρθρο 19 του ν. 1961/1991 “Για την προστασία του καταναλωτή και άλλες διατάξεις.

Σημ.: όπως τα στοιχεί στ`-ι`  καταργήθηκαν  με το άρθρο 1 Ν.2296/1995 (Α  43).

2. Οι κατά την προηγούμενη παράγραφο απαγορευμένες συμφωνίες και αποφάσεις είναι απόλυτα άκυρες, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 1 Ν.2296/1995 (Α  43).

Άρθρο 15α
Σημ.: όπως το άρθρο 15Α προστέθηκε με το άρθρο 70 παρ. 2 του Ν. 2065/1992 (Α` 113).

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδονται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να παραταθεί για άλλους έξι μήνες, μπορεί να καταργηθούν όλες ή μερικές από τις ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις που περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, καθώς και εκείνες που προβλέπουν όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της άδειας σκοπιμότητας, για την ίδρυση, επέκταση, βελτίωση και γενικά μεταβολή ή λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης παραγωγής ή εμπορίας κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, με εξαίρεση τις διατάξεις που κρίνονται απόλυτα αναγκαίες και σχετίζονται με θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, πολεοδομίας, φορολογίας, προστασίας του περιβάλλοντος, αρχαιολογίας, βιομηχανίας, προστασίας του περιβάλλοντος, αρχαιολογίας, βιομηχανίας, μηχανολογικών εγκαταστάσεων εν γένει ή προβλέπουν ότι οι ασκούντες ορισμένη δραστηριότητα, από αυτές, που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, πρέπει να έχουν συγκεκριμένα προσόντα και ιδίως τίτλους σπουδών ή επαγγελματικής ικανότητας. “Με τα ίδια προεδρικά διατάγματα είναι δυνατό να ρυθμίζονται θέματα, αναγκαίως συνεχόμενα με τις καταργήσεις του προηγουμένου εδαφίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 21 του Ν. 2081/1992 (Α` 154).

2. Τα διατάγματα της προηγούμενης παραγράφου εκδίδονται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εμπορίου ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων, η οποία επιλαμβάνεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση είτε μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού είτε μετά από εισήγηση ενός από τα μέλη της”.

Άρθρο 16
Ολόκληρο το άρθρο 2 του ν.703/1977 λαμβάνει αριθμό παραγράφου 1 και προστίθεται παράγραφος 2, η οποία έχει ως εξής:

“2. Απαγορεύεται η καταχρηστική εκμετάλλευση, από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις, της σχέσης οικονομικής εξάρτησης, στην οποία βρίσκεται προς αυτές μια επιχείρηση, η οποία κατέχει θέση πελάτη ή προμηθευτή τους προϊόντων ή υπηρεσιών και δεν διαθέτει ισοδύναμη εναλλακτική λύση. Η καταχρηστική αυτή εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης δύναται να συνίσταται ιδία στην επιβολή αυθαιρέτων όρων συναλλαγής ή στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη διακοπή μακροχρόνιων εμπορικών σχέσεων”.

Άρθρο 17
Το άρθρο 3 του ν. 703/1977 τροποποιείται ως εξής:

” Άρθρο 3

Γενική διάταξη Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 1 παρ. 3, οι, κατά το άρθρο 1 παρ. 1, συμφωνίες, αποφάσεις και περιπτώσεις εναρμονισμένης πρακτικής και η, κατ’ άρθρο 2, καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης και οικονομικής εξάρτησης απαγορεύεται, χωρίς προς τούτο να είναι απαραίτητη προηγούμενη έκδοση απόφασης από κάποια αρχή”.

Άρθρο 18
Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν. 703/1977 τροποποιείται ως εξής:

“1. Η συγκέντρωση επιχειρήσεων δεν εμπίπτει καθεαυτή στην απαγόρευση του άρθρου 1 παρ. 1 και του άρθρου 2 του παρόντος νόμου”.

Άρθρο 19
Οι περιπτώσεις α και β` της παραγράφου 2 του άρθρου 4β του ν. 703/1977 τροποποιούνται ως εξής:

“α) το μερίδιο συμμετοχής όλων των επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στη συγκέντρωση, στη συνολική εθνική αγορά ή σε σημαντικό τμήμα αυτής των προϊόντων και υπηρεσιών της αυτής χρήσεως αντιπροσωπεύει τουλάχιστον 30% του συνολικού κύκλου εργασιών ή

β) ο συνολικός κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στη συγκέντρωση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4ε, φθάνει ή υπερβαίνει το, σε δραχμές, ισόποσο των 65.000.000 ECU”.

Άρθρο 20
Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 703/1977 προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:

“Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί μα απόφασή της να καθορίσει την, κατά 4μελή τμήματα, λειτουργία της για θέματα δευτερευούσης σημασίας καθορίζουσα συγχρόνως την ακριβή σύνθεση και τον προεδρεύοντα των τμημάτων αυτών”.

Άρθρο 21
Η παράγραφος 7 του άρθρου 8 του ν. 703/1977 τροποποιείται ως εξής:

“7. Κατά την, ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συζήτηση επί των υποβαλλομένων αιτήσεων και καταγγελιών, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, υποχρεούνται να παρίστανται αυτοπροσώπως η μετά ή δια πληρεξουσίου δικηγόρου οι υποβάλλοντες την αίτηση ή καταγγελία, οι οποίοι και καλούνται προς τούτο προ 15 ημερών. Το ίδιο ισχύει και προκειμένου περί των επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων κατά των οποίων κινήθηκε, η ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διαδικασία, οι οποίες και καλούνται προ 30 ημερών. Οι εκατέρωθεν ισχυρισμοί των παρισταμένων πρέπει να αποδεικνύονται παραχρήμα”.

Άρθρο 22
Η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν. 703/1977 τροποποιείται ως εξής:

“2. Το κατά την προηγούμενη παράγραφο απειλούμενο ή επιβαλλόμενο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 60.000.000 δρχ. και μεγαλύτερο των 100.000.000 δρχ. Σε περιπτώσεις εξαιρετικά σοβαρών παραβάσεων το πρόστιμο αυτό μπορεί να φθάνει, καθ` υπέρβαση του ανωτέρω αναγραφομένου ανώτατου ορίου, μέχρι ποσοστού 10% επί των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης ή της ένωσης επιχειρήσεων ή της έχουσας νομική προσωπικότητα ένωσης προσώπων, που υπέπεσαν στην παράβαση, κατά το έτος, που συντελέσθηκε η παράβαση ή το προηγούμενο αυτού έτος. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και προς αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου νόθευσης του ανταγωνισμού ή σε περιπτώσεις πρόδηλα καταχρηστικής εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης επιχειρήσεως, είναι δυνατόν, τα, κατά την προηγούμενη παράγραφο του άρθρου αυτού, μέτρα, να λαμβάνονται από τον Υπουργό Εμπορίου, ως προσωρινά μέτρα προ πάσης συζητήσεως της υποθέσεως στην επιτροπή ανταγωνισμού. Στις περιπτώσεις αυτές, ειδικώς, ο Υπουργός Εμπορίου συγκαλεί εκτάκτως, εντός πενθημέρου από της λήψεως του μέτρου την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου αυτή να επιβληθεί της συγκεκριμένης υποθέσεως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιλαμβανομένη της υποθέσεως, υποχρεούται να αποφανθεί εντός δεκαπέντε ημερών από της, κατά τ’ ανωτέρω, σύγκλησής της για την επικύρωση, τη διατήρηση ή τη μετατροπή του ληφθέντος από τον Υπουργό Εμπορίου μέτρου”

Άρθρο 23
Το άρθρο 11 του ν. 703/1977 καταργείται.

Άρθρο 24
Το άρθρο 12 του ν. 703/1977 τροποποιείται ως εξής:

“Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του παρόντος νόμου, τα, από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, προβλεπόμενα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού”.

Άρθρο 25
Η παράγραφος 2β του άρθρου 21 του ν. 703/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

“β) Επιβολή προστίμου από 5.000.000 μέχρι 30.000.000 δραχμές”.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Άρθρο 26
Σημ.: όπως το άρθρο 26 καταργήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 14 του Ν.2251/1994 (Α 191)

Άρθρο 27
Σημ.: όπως το άρθρο 27 καταργήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 14 του Ν.2251/1994 (Α 191)

Άρθρο 28
Σημ.: όπως το άρθρο 28 καταργήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 14 του Ν.2251/1994 (Α 191)

Άρθρο 29
Σημ.: όπως το άρθρο 26 καταργήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 14 του Ν.2251/1994 (Α 191)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ

Άρθρο 30
Σημ.: όπως το άρθρο 30 καταργήθηκε με το άρθρο 6 παρ. 1 εδ. α` του Ν. 2323/1995 (Α` 145).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Άρθρο 31

1. Η παράγραφος 9 του άρθρου 23 του ν. 1622/1986, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής:

“9. Στον τομέα του εμπορίου είναι η προστασία του καταναλωτή και όλα τα θέματα, που αφορούν τις λαϊκές αγορές”.

2. Από της ενάρξεως της ισχύος των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 1 του άρθρου 60 του ν. 1622/1986, όπως ισχύει, εκχωρείται στα νομαρχιακά συμβούλια του άρθρου 24 του παραπάνω νόμου κάθε αρμοδιότητα, που αφορά τις λαϊκές αγορές και ιδιαίτερα ίδρυση, κατάργηση, χορήγηση αδειών, καθορισμό θέσεων, επιβολή κυρώσεων και είσπραξη προστίμων. Ο καθορισμός των ειδών, που επιτρέπεται να πωλούνται στις λαϊκές αγορές, γίνεται με απόφαση του νομάρχη, μετά από γνώμη των ανωτέρω νομαρχιακών συμβουλίων, την οποία οφείλουν να εκφράσουν εντός μηνός από της σχετικής προσκλήσεως του νομάρχη. Ο κατάλογος των επιτρεπόμενων να πωλούνται στις λαϊκές αγορές ειδών αναφέρεται μόνο σε προϊόντα γης ή θάλασσας και είδη ελαφράς βιοτεχνίας.

Σημ.: όπως η παρ.2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚE με την παρ.2 άρθρ.16 Ν.2801/2000 ΦΕΚ Α 46/3.3.2000.

3. Από της ενάρξεως της ισχύος της παρ. 2 του παρόντος άρθρου κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή προεδρικού διατάγματος ή υπουργικής απόφασης που έχει ισχύ νόμου, καταργείται.

Σημ.: όπως η παρ.2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚE με την παρ.2 άρθρ.16 Ν.2801/2000 ΦΕΚ Α 46/3.3.2000.

4. Λαϊκές αγορές, που λειτουργούν κατά την έναρξη της ισχύος της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, εξακολουθούν να λειτουργούν, δυναμένης να επιτραπεί μόνο της μεταθέσεώς τους σε άλλο καταλληλότερο χώρο, μετά από απόφαση του κατά τ` ανωτέρω νομαρχιακού συμβουλίου, που εκδίδεται μετά από σχετική πρόταση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Άδειες λαϊκών αγορών, που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη της ισχύος της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εξακολουθούν να ισχύουν, επιτρεπομένης της ανακλήσεώς τους από τα κατά την παράγραφο 2 όργανα, μόνο για λόγους, που εδικαιολογείτο η ανάκλησή τους προ της ισχύος της εν λόγω παραγράφου.

Σημ.: όπως η παρ.2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚE με την παρ.2 άρθρ.16 Ν.2801/2000 ΦΕΚ Α 46/3.3.2000.

5.Σημ.: όπως η παρ. 5 καταργήθηκε με το άρθρο 6 παρ. 1 εδ. α` του Ν.  2323/1995 (Α` 145).

6. Οι παραβαίνοντες τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 4, 5 και 6 του Κεφαλαίου Ε` καθώς και τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του Κεφαλαίου Στ του παρόντος νόμου, έχουν τις συνέπειες του άρθρου 52 του ν.δ. 136 της 30/30 Σεπτ. 1946, όπως ισχύει, ανεξαρτήτως της υπαγωγής ή μη των διατιθέμενων προϊόντων στις περιστάσεις (προϋποθέσεις) του εν λόγω άρθρου.

Άρθρο 32
Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 57α του ν.δ. 136/1946 “περί Αγορανομικού Κώδικα”, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το ν. 1401/1983, τροποποιείται ως εξής: “Σε περίπτωση που η αθωωτική απόφαση στηρίζεται στη μη τέλεση αντικειμενικά της πράξης, επέρχεται αυτοδίκαια ανάκληση της απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης ή του κέντρου, και κάθε πρόστιμο επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο, ύστερα από προσκόμιση επίσημου αντίγραφου της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου στην υπηρεσία, που εξέδωσε την απόφαση επιβολής του προστίμου αυτού”.

Άρθρο 33

1. Από της ενάρξεως της ισχύος των προεδρικών διαταγμάτων της παρ. 1 του άρθρου 60 του ν. 1622/1986, όπως ισχύει, καταργείται το Ταμείο Λαϊκών Αγορών, που ιδρύθηκε με το ν. 5647/1932 και μεταφέρεται στο Υπουργείο Εμπορίου το προσωπικό, με τις αντίστοιχες θέσεις τους, που υπηρετεί στο φορέα αυτόν κατά το χρόνο της κατάργησής του.

2. Από της, κατά την προηγούμενη παράγραφο, μεταφοράς του προσωπικού του Ταμείου Λαϊκών Αγορών στο Υπουργείο Εμπορίου η δαπάνη της μισθοδοσίας του βαρύνει το Υπουργείο αυτό.

3. Η περιουσία του Ταμείου Λαϊκών Αγορών με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, περιέρχεται στο Υπουργείο Εμπορίου. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εμπορίου, ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα, που αφορούν τη διαδικασία και τον τρόπο εκκαθάρισης της περιουσίας του Ταμείου Λαϊκών Αγορών, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής του άρθρου αυτού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Άρθρο 34
Σημ.: όπως το άρθρο 34 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

Άρθρο 35
Σημ.: όπως το άρθρο 35 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

Άρθρο 36
Σημ.: όπως το άρθρο 36 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10  του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

Άρθρο 37
Σημ.: όπως το άρθρο 37 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

Άρθρο 38
Σημ.: όπως το άρθρο 38 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10  του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

Άρθρο 39
Σημ.: όπως το άρθρο 39 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

Άρθρο 40
Σημ.: όπως το άρθρο 40 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

Άρθρο 41
Σημ.: όπως το άρθρο 41 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

Άρθρο 42
Μεταβατικές διατάξεις
Σημ.: όπως το άρθρο 42 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

Άρθρο 43
Έναρξη ισχύος
Σημ.: όπως το άρθρο 43 καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.2 του άρθρου 10  του Ν.2286/1995 (Α 19), του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄

Άρθρο 44
Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 1514/1985 “Ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας” τροποποιείται ως εξής:

“Ως μέλη των επιτροπών αυτών διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, επιστήμονες μα αναγνωρισμένη ερευνητική πείρα και κύρος, οι οποίοι επιλέγονται μεταξύ των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και των κατά τις δια- τάξεις του παρόντος νόμου ερευνητών Α` βαθμίδας”.

Άρθρο 45
Η παράγραφος 8 του άρθρου 4 του ν. 1514/1985 αντικαθίσταται ως εξής:

“8. Με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται Εθνικός πίνακας Κριτών, ο οποίος περιλαμβάνει όλους τους καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και όλους τους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου ερευνητές Α` βαθμίδας. Ο ως άνω πίνακας αναθεωρείται ανά διετία με την ίδια διαδικασία”.

Άρθρο 46
Η περίπτωση δ` της παραγράφου 13 του άρθρου 9 του ν. 1514/1985 τροποποιείται ως εξής: “δ) Καταρτίζει για κάθε ινστιτούτο κατάλογο επιστημόνων για τις επιτροπές κρίσης του άρθρου 16 παράγραφος 3 του παρόντος νόμου, ο οποίος αποτελείται από όλα τα μέλη του Εθνικού Πίνακα Κριτών, των οποίων οι ειδικότητες αντιστοιχούν στον επιστημονικό τομέα του ινστιτούτου”.

Άρθρο 47
Η θητεία των μελών των Επιτροπών της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 1514/1985, που έχουν διοριστεί σύ εφαρμογή της εν λόγω παραγράφου πριν από την τροποποίησή της ως προς το τελευταίο αυτής εδάφιο με το άρθρο 43 του παρόντος νόμου, ως και η ισχύς του Εθνικού Καταλόγου κριτών, λήγουν αυτοδικαίως μετά παρέλευση δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 48
Καταργείται από τότε που ίσχυσε το άρθρο 61 του ν. 1946/1991 “Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 69 Α`).

Άρθρο 49
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.), που συστήθηκε με το ν. 707/1977 (ΦΕΚ 273 Α`) μετονομάζεται σε “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ – ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.) και εις την αγγλική HELLENIC ORGANIZATION OF SMALL AND MEDIUM SIZE ENTERPRISES AND HANDCRAFT (H.O.M.M.E.H.). Όπου στο ν. 707/1977, όπως ισχύει, γίνεται μνεία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ., νοείται ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ – ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄

Άρθρο 50

1. Η Ανώνυμος Εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε.” (ΕΛ.Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε.), που βρίσκεται σε εκκαθάριση, μπορεί να χρηματοδοτήσει την εκκαθάριση της θυγατρικής της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΔΗΡΟΚΡΑΜΑΤΑ Α.Ε.” (ΕΛ.ΣΙ.Α.Ε.) για την πληρωμή: α. απαιτήσεων του προσωπικού αυτής από την εργασιακή σχέση και β. δαπανών φυλάξεως και συντηρήσεως των περιουσιακών στοιχείων και αμιγών εξόδων εκκαθαρίσεως.

2. Τα ποσά της προηγούμενης παραγράφου δεν υπόκεινται σε κανένα φόρο ή τέλος.

3. Στην παραπάνω περίπτωση της υπό εκκαθάρισης εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΔΗΡΟΚΡΑΜΑΤΑ Α.Ε.”, αναστέλλεται η πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών της επιχείρησης έναντι οποιουδήποτε τρίτου και του Δημοσίου, τα μέτρα ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της επιχείρησης και το τοκοφόρο των κάθε είδους απαιτήσεων πλην των απαιτήσεων του προσωπικού αυτής από την εργασιακή σχέση. Το ίδιο ισχύει και για τις εκκρεμείς διαδικασίες ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης.

Άρθρο 51
Στο τακτικό προσωπικό του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, που υπηρετεί κατά δημοσίευση του παρόντος νόμου και κατέχει τις οργανικές θέσεις του άρθρου 15 του π.δ. 306/1989 και υπάγεται στις διατάξεις του β.δ. 82/1968 έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 5, και 7 του άρθρου 3 του ν. 1697/1987 αναδρομικά από της ισχύος του.

Άρθρο 52

1. Ματαιώνεται η ίδρυση του Πετροχημικού Συγκροτήματος, που σχεδιάστηκε από την ΕΛ.Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. και εγκρίθηκε με το άρθρο 30 του ν. 1116/1981 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 21 του ν. 1262/1982, που διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 23 παρ. 13 του ν. 1892/1990 και καταργούνται από της ισχύος του παρόντος οι παράγραφοι 1-6 του άρθρου 30 του ν. 1116/1981 όπως αυτές ισχύουν.

2. Καταργείται η υποχρέωση των μετόχων της Α.Ε. “ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ”, που είναι ο φορέας της ματαιωθείσας επένδυσης της παρ. 1, για την καταβολή του μη καταβληθέντος μέχρι σήμερα και οφειλόμενου, σύμφωνα με τις καταργούμενες με την παρ. 1 διατάξεις και με το καταστατικό της εταιρείας αυτής, μέρους του μετοχικού κεφαλαίου και μειώνεται το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτής στο ύψος του καταβληθέντος μέχρι σήμερα συνολικού ποσού κεφαλαίου.

3. Η εταιρεία “ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” υποχρεούται να προβεί στην πώληση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων της, προκειμένου να ικανοποιηθούν από το προϊόν της πώλησης αυτής συμμέτρως το Ελληνικό Δημόσιο και η Ε.Τ.Β.Α., μόνοι πιστωτές της εταιρείας αυτής. Επί της πωλήσεως της παραγράφου αυτής δεν ισχύει η διάταξη του άρθρου 479 Α.Κ.

Άρθρο 53
Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 1961/1991 τροποποιείται ως εξής:

“4. Απαγορεύεται η προβολή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις παιδικές εκπομπές, σκηνών από τηλεοπτικά έργα, που δύνανται να επιδράσουν δυσμενώς στο χαρακτήρα και στη συμπεριφορά των μικρών τηλεθεατών. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων ισχύουν και στην προκειμένη περίπτωση”.

Άρθρο 54
Σημ.: όπως το άρθρο 54 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ αφότου ίσχυσε με το άρθρο 28 Ν.2685/1999.

1. Όταν δυνάμει απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ή αμετάκλητης δικαστικής απόφασης άλλου δικαστηρίου κηρυχθεί ή κριθεί ως άκυρη αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου ή κεφαλαιοποίηση οφειλών ανώνυμης εταιρείας προς δανειστές της του άρθρου 10 παρ. 1 του ν. 1386/1983, όπως ίσχυε πριν από την αντικατάστασή του από το άρθρο 49 του ν. 1882/1990 επέρχονται, με την επιφύλαξη της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, οι εξής έννομες συνέπειες: α) το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, υποχρεούται να συγκαλέσει εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης γενική συνέλευση της εταιρείας βάσει της μετοχικής σύνθεσης, που υφίστατο πριν από την παραπάνω αύξηση του κεφαλαίου ή κεφαλαιοποίηση οφειλών με θέματα ημερήσιας διάταξης πρώτον το οριζόμενο στην παρ. 3 του παρόντος και δεύτερον την εκλογή μελών διοικητικού συμβουλίου. Στη γενική συνέλευση αυτή μετέχουν μόνον οι μέτοχοι οι οποίοι παρέστησαν στην τελευταία πριν από την αύξηση του κεφαλαίου ή την κεφαλαιοποίηση οφειλών της εταιρείας γενική συνέλευση και μόνοι δια των μετοχών με τις οποίες παρέστησαν σύ αυτήν, ή ανήκαν, όταν έγινε η αύξηση κεφαλαίου ή κεφαλαιοποίηση οφειλών, αποδεδειγμένως σ αυτούς, βάσει των βιβλίων της εταιρείας ή κατά το άρθρο 35γ παρ. 3 του κωδ. ν. 2190/1920 και τις οποίες μετοχές εξακολουθούν να κατέχουν. Οι αποφάσεις κατά τη γενική συνέλευση αυτή λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία του πριν από την αύξηση του κεφαλαίου ή την κεφαλαιοποίηση οφειλών της εταιρείας καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.  β) Επανέρχεται αυτοδικαίως η κεφαλαιακή κατάσταση και μετοχική σύνθεση της εταιρείας, που υφίστατο πριν από την παραπάνω αύξηση του κεφαλαίου ή κεφαλαιοποίηση οφειλών. γ) Οι απαιτήσεις, που αποσβέσθηκαν με τη μετοχοποίησή τους αναβιώνουν και λογίζονται ως ουδέποτε αποσβεσθείσες. Οι δανειστές τέτοιων απαιτήσεων, υποχρεούνται να επιστρέψουν στην εταιρεία τυχόν εισπραχθέντα μερίσματα, που αντιστοιχούν στις μετοχοποιηθείσες απαιτήσεις τους και δικαιούνται να αξιώσουν από την εταιρεία τους τόκους των παραπάνω απαιτήσεών τους, τους οποίους θα εδικαιούντο, εάν δεν είχε γίνει η μετοχοποίησή τους, συμπεριλαμβανομένων τόκων υπερημερίας με το εκάστοτε τραπεζικό επιτόκιο υπερημερίας, αφ` ότου θα καθίσταντο ληξιπρόθεσμοι εάν δεν είχε χωρήσει η μετοχοποίηση. Πάσης φύσεως εγγυήσεις τρίτων, ή μετόχων της εταιρείας ή μελών των διοικητικών συμβουλίων τους, υποθήκες και προσημειώσεις, που ασφάλιζαν τις μετοχοποιηθείσες απαιτήσεις αναβιώνουν, εκτός εάν τα ακίνητα επί των οποίων υφίσταντο οι υποθηκοπροσημειώσεις εξεποιήθησαν εν τω μεταξύ. δ) Επί αυξήσεως κεφαλαίου, που έγινε χωρίς μετοχοποίηση οφειλής, τα καταβληθέντα σε κάλυψη της αυξήσεως αυτής ποσά λογίζονται αναδρομικώς ως έντοκα δάνεια προς την εταιρεία. ε) Αλλες μη μετοχοποιηθείσες απαιτήσεις των δανειστών του άρθρου 10 παρ. 1 του ν 1386/1983, όπως ίσχυε πριν από την αντικατάσταση του από το άρθρο 49 του ν. 1882/1990 αποσβεσθείσες εν όλω ή εν μέρει βάσει συμφωνιών του άρθρου 8 παρ. 5 του ν. 1386/1983 όπως ίσχυε πριν από την αντικατάστασή του από το άρθρο 47 του ν. 1882/1990, λογίζονται ως μηδέποτε αποσβεσθείσες και εκτοκίζονται αναδρομικώς με το νόμιμο τόκο. στ) Η ατομική και συλλογική ευθύνη των πριν από την αύξηση του κεφαλαίου ή μετοχοποίηση απαιτήσεων μελών των διοικητικών συμβουλίων της εταιρείας για οφειλές έναντι του Δημοσίου και οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως αναβιώνει. ζ) Κατά το διάστημα από της αύξησης του κεφαλαίου ή μετοχοποίησης των οφειλών της επιχείρησης και μέχρι της δημοσιεύσεως της δικαστικής απόφασης, που αναφέρεται στην αρχή του άρθρου αυτού, λογίζεται ως ανασταλείσα η παραγραφή της των πάσης φύσεώς αξιώσεων στις οποίες αναφέρονται τα εδάφια β ` έως και στ` του παρόντος άρθρου.

2. Ως προς όλα τα άλλα θέματα, τα οποία δεν ρυθμίζονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, πράξεις, οι οποίες έγιναν στο όνομα της εταιρείας κατά το διάστημα από της αύξησις του κεφαλαίου ή μετοχοποίησης των οφειλών μέχρι της δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης της παρ. 1 του άρθρου τούτου, λογίζονται ως γενόμενες από νόμιμη διοίκηση της εταιρείας.

3. Οι κατά την παράγραφο 1 εδ. β` έως και ζ` του παρόντος έννομες συνέπειες της επαναφοράς της κεφαλαιακής κατάστασης και μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας στην πριν από την αύξηση του κεφαλαίου ή κεφαλαιοποίηση οφειλών κατάσταση προϋποθέτει ότι η γενική συνέλευση της εταιρείας του εδαφ. α της παρ. 1 του παρόντος άρθρου θα αποφασίσει την παραπάνω επαναφορά. Για το σκοπό αυτόν το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης αυτής θα είναι επαναφορά της κεφαλαιακής κατάστασης και μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας στην πριν από την αύξηση του κεφαλαίου και κεφαλαιοποίηση οφειλών της εταιρείας κατάσταση”. Εάν η γενική συνέλευση του εδαφ. α της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν αποφασίσει επί του θέματος αυτού, λογίζεται αμαχητί ότι οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση κεφαλαίου ή τη μετοχοποίηση οφειλών με αναδρομική δύναμη από την πραγματοποίησή τους.

4. Μέχρις ότου ληφθεί η κατά την προηγούμενη παράγραφο απόφαση της γενικής συνέλευσης για την επαναφορά της κεφαλαιακής κατάστασης και μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας οι μέτοχοι, που αμφισβητούν την εγκυρότητα της αυξήσεως του εταιρικού κεφαλαίου ή της μετοχοποίησης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δεν νομιμοποιούνται να ζητήσουν τη λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά της εταιρείας, της διοικήσεως αυτής και κατά των μετόχων, των οποίων αμφισβητείται το μετοχικό δικαίωμα, όπως επίσης να ζητήσουν με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία την αντικατάσταση της διοικήσεως της εταιρείας.

Άρθρο 55

1.Σημ.: όπως η παρ.1 καταργήθηκε από της ισχύος της με την παρ.4 άρθρου 40 Ν.2065/1992 (Α 113).

2. Από την ισχύ του παρόντος, από τον τηρούμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικό λογαριασμό με τον τίτλο “Λογαριασμός Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων”, ποσό δραχμών πενήντα δισεκατομμυρίων (50.000.000.000) μεταφέρεται οίκοθεν, από την Τράπεζα της Ελλάδος και χωρίς άλλη διατύπωση, στον τηρούμενο στην ίδια τράπεζα λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου με τον αριθμό 200 “Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών”, ως δημόσιο έσοδο.

3. Η προβλεπόμενη από το άρθρο 11 παρ. 1 στοιχ. α του ν. 1316/1983 (ΦΕΚ 3/11.1.83 Α`) έκτακτη επιχορήγηση του Ε.Ο.Φ. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών όταν αυτή προέρχεται από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Άρθρο 56
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 42 παρ.1 του Ν.2224/1994 (Α 112).

Άρθρο 57
Κύρωση υπουργικής απόφασης Κυρώνεται η με αριθμ. Κ1/4355/3-9-91 απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, η οποία έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 804/Β/30-9-91 και ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της, σχετικά με την παράταση της θητείας των οργάνων διοίκησης των επαγγελματικών οργανώσεων. Το κείμενο της κυρούμενης απόφασης έχει ως εξής:

“ΘΕΜΑ: Παράταση θητείας Οργάνων Διοίκησης Επαγγελματικών Οργανώσεων.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του ν. 1712/87 “Εκσυγχρονισμός επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις”.

2. Την απόφασή μας Κ1-774/25-2-91 (ΦΕΚ 140/Β/12-3-91).

3. Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης και συμπλήρωσης του ν. 1712/87.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Παρατείνουμε τη θητεία των οργάνων Διοίκησης των Επαγγελματικών Οργανώσεων (πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων, τριτοβάθμιων) μέχρι 31 Οκτωβρίου 1992.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο”.

Άρθρο 58
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.