Νόμος 1999 ΦΕΚ Α’ 206/24.12.1991

Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της θάλασσας  και του Ναυτικού Δικαίου, Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή  Ηρακλείου Κρήτης και άλλα θέματα αρμοδιότητας  Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Σύσταση – Εκπροσώπηση
Σημ.: όπως το άρθρο 1 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6 του άρθρου 46 του ν.4446/2016

1. Συνιστάται Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου (Ι.Κ.Δ.), το οποίο αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με έδρα τα Χανιά και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

2. Το Ι.Κ.Δ. εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος από το διευθυντή του.

Άρθρο 2
Σύσταση – Δραστηριότητες

1. Σκοπός του Ι.Κ.Δ. είναι η έρευνα και μελέτη του Κρητικού Δικαίου στις διάφορες περιόδους εξέλιξής του, όπως: α) Μινωική, β) Αρχαιοελληνική, γ) Ρωμαϊκή, δ) Βυζαντινή, ε) Αραβική, στ) Ενετική, ζ) Οθωμανική, η) της Ημιαυτονομίας της Κρήτης, θ) της Κρητικής Πολιτείας και ι) Σύγχρονη.

2. Για την πραγματοποίηση του σκοπού του το Ι.Κ.Δ. προβαίνει στη συγκρότηση βιβλιοθήκης, αρχείου και συλλογών, στη συγκέντρωση του συνόλου των κανόνων του Κρητικού Δικαίου, στη διενέργεια ερευνών, συγγραφή μελετών, δημοσίευση ανακοινώσεων και έκδοση επιστημονικού δελτίου, στην οργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, στη συνεργασία με επιστήμονες και επιστημονικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό , στην έκδοση γνωμοδοτήσεων και σε κάθε άλλη ενδεικνυόμενη δραστηριότητα.

Άρθρο 3
Αντικείμενα – Πηγές
Στα αντικείμενα του Ι.Κ.Δ. περιλαμβάνονται ειδικότερα:

α) Οι τομείς εθίμου, νόμου ερμηνείας, νομολογίας, γενικών ρητρών και άλλων πηγών δικαίου, β) οι τομείς άμεσων διαγνωστικών όπως : επιγραφών, παπύρων, περγαμηνών, χειρογράφων, αρχείων και γ) οι τομείς έμμεσων διαγνωστικών πηγών, όπως ο αρχαιολογικός και ο φιλολογικός.

Άρθρο 4
Διοικητικό Συμβούλιο
Σημ.: όπως το άρθρο 4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6 του άρθρου 46 του ν.4446/2016

1. Το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ) του Ι.Κ.Δ. απαρτίζεται:

α) από τον πρόεδρο του Εφετείου Χανίων, με αναπληρωτή του εφέτη οριζόμενα από τον ίδιο, ως πρόεδρο, β) από το διευθυντή του, γ) από έναν ιστορικό ή αρχαιολόγο ή φιλόλογο και δ) από τρεις δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και ανά έναν από τους Συλλόγους Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Λασιθίου. Τα με στοιχεία γ` και δ` μέλη, μαζί με τους αναπληρωτές τους, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, για τριετή θητεία, ύστερα από πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων για τον υπό στοιχείο γ` και των οικείων συλλόγων για τους υπό στοιχείο δ`. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. μέχρι δεκατρείς από νομικούς, ιστορικούς, αρχαιολόγους ή φιλολόγους.

2. Το Δ.Σ. αποφασίζει για κάθε θέμα, που αφορά τις δραστηριότητες και τη διοίκηση το Ι.Κ.Δ., διαχειρίζεται την περιουσία του, συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό, καταρτίζει ετήσιο προϋπολογισμό και απολογισμό, καταρτίζει ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και συντάσσει έκθεση πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, που υποβάλλει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Άρθρο 5
Διευθυντής
Σημ.: όπως το άρθρο 5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6 του άρθρου 46 του ν.4446/2016

1. Διευθυντής του Ι.Κ.Δ. διορίζεται, για εξαετή Θητεία, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, δικηγόρος – μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, γνωστός για την πείρα και τις γνώσεις, στο αντικείμενο του Ινστιτούτου. Η θέση του διευθυντή δεν είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση της δικηγορίας και οι αποδοχές του ορίζονται με την απόφαση διορισμού.

2. Ο διευθυντής έχει την επιστημονική διεύθυνση του Ινστιτούτου και προΐσταται των υπηρεσιών του, εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. επεξεργάζεται το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, τον προϋπολογισμό και απολογισμό, καθώς και την έκθεση πεπραγμένων και εισηγείται σχετικώς στο Δ.Σ.

Άρθρο 6
Το προσωπικό του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου διακρίνεται: α) σε ειδικό επιστημονικό και β) σε διοικητικό. Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό περιλαμβάνει δύο (2) θέσεις κύριων ερευνητών με διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο του Ινστιτούτου και δύο (2) θέσεις συνεργατών ερευνητών. Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό προσλαμβάνεται για τριετή θητεία. Οι θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού δεν είναι ασυμβίβαστες με τη δικηγορία. Το διοικητικό προσωπικό περιλαμβάνει δύο (2) θέσεις ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, μια (1) θέση ΤΕ Βιβλιοθηκονόμου, δύο (2) θέσεις ΔΕ Χειριστών Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και μια (1) θέση ΥΕ Επιμελητών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.8 του άρθρου 10 του Ν.2331/1995 (Α 173).Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει ως ορίζεται από  το άρθρο 103 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, δηλαδή δέκα  μέρες μετά την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6 του άρθρου 46 του ν.4446/2016

Άρθρο 7
Πόροι
Πόροι του Ι.Κ.Δ. είναι ετήσια κρατική επιχορήγηση εγγραφόμενη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, άλλες χορηγήσεις, επιχορήγηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, δωρεές, κληρονομίες, κληροδοτήματα καθώς και πρόσοδοι από την εκμετάλλευση της περιουσίας του την εκτέλεση ερευνών και μελετών, την παροχή γνωμοδοτήσεων και τα δημοσιεύματά του.

Σημ.: όπως το άρθρο 7 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6 του άρθρου 46 του ν.4446/2016

Άρθρο 8
Εξουσιοδότηση
Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ύστερα από γνωμοδότηση του Δ.Σ. του Ι.Κ.Δ., ρυθμίζονται η οργάνωση της υπηρεσίας, τα προσόντα διορισμού, η υπηρεσιακή εξέλιξη του προσωπικού, ο κανονισμός λειτουργίας του Ι.Κ.Δ. και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Σημ.: όπως το άρθρο 8 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6 του άρθρου 46 του ν.4446/2016

Άρθρο 9
Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου

1. Συνιστάται Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, το οποίο αποτελεί νομικό πρόσωπο δημόσιου δικαίου με έδρα τη Ρόδο, υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και σκοπό έχει την έρευνα και μελέτη του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου.

2. Για το Ινστιτούτο της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2, του άρθρου 2 παρ. 2, του άρθρου 4 παρ. 2 του άρθρου 5 παρ. 2 και του άρθρου 8 του νόμου αυτού.

3. Το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) του Ινστιτούτου της παρ. 1 του άρθρου αυτού απαρτίζεται:

α) Από καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου, του Ναυτικού Δικαίου ή συναφών κλάδων, οι οποίοι προτείνονται από τα οικεία τμήματα ανά ένας: από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

β) Από έναν εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και έναν του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Δ.Σ. των οικείων συλλόγων.

γ) Από τον διευθυντή του ιδρύματος, που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου αυτού.

Τα υπό στοιχεία α` και β` μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν τριετή θητεία και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

δ) Στην προεδρία του Δ.Σ. του Ινστιτούτου εναλλάσσονται για θητεία ενός έτους κάθε φορά, τα μέλη του Δ.Σ. υπό στοιχείο α`, με την αναφερόμενη σειρά, με αντιπρόεδρο κάθε φορά τον προβλεπόμενο από τη διάταξη αυτή ως επόμενο πρόεδρο.

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου μέχρι έντεκα (11), με μέλη προερχόμενα από πανεπιστημιακό διδακτικό προσωπικό, από ιστορικούς ή νομικούς.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 16 Ν.4312/2014, ΦΕΚ Α 260/12.12.2014.

4. Διευθυντής του Ινστιτούτου της παρ. 1 του άρθρου αυτού διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης νομικός, με πείρα και γνώσεις στην άσκηση της διοίκησης.

Η θέση του διευθυντή δεν είναι ασυμβίβαστη με την απόφαση διορισμού και διορίζεται για τριετή θητεία.

5. Το προσωπικό του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου διακρίνεται:

α) σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό και β) σε διοικητικό. Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό περιλαμβάνει τρεις (3) θέσεις κύριων ερευνητών με διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο του Ινστιτούτου και μια (1) θέση συνεργάτη ερευνητή. Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό προσλαμβάνεται για τριετή θητεία. Οι θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού δεν είναι ασυμβίβαστες με τη δικηγορία. Το διοικητικό προσωπικό περιλαμβάνει μια (1) θέση ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, μια (1) θέση ΤΕ Βιβλιοθηκονόμου, μια (1) θέση ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, μια (1) θέση ΔΕ Χειριστού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και μια (1) θέση ΥΕ Επιμελητών.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το δεύτερο εδάφιο της παρ.8 του άρθρου 10 του Ν.2331/1995 (A 173).

6. Πόροι του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου είναι: α) Ετήσια κρατική επιχορήγηση εγγραφόμενη στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων: Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ναυτιλίας και Αιγαίου.

β) Ετήσια επιχορήγηση εγγραφόμενη στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων: Αιγαίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

γ) Επιχορηγήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Πειραιώς.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 16 Ν.4312/2014, ΦΕΚ Α 260/12.12.2014.

Άρθρο 10
Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή

1. Ιδρύεται Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή στο Ηράκλειο Κρήτης, σύμφωνα με την αριθμ. 6/85 γνωμοδότηση του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, από το σχολ. έτος 1992 – 93.

2. Αυξάνονται οι θέσεις του εκπαιδευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης των άρθρων 3, 7 και 8 του π.δ. 292/1977 και του άρθρου 7 παρ. Δ`, του π.δ. 1025/1977 και άρθρο 6 του ν. 1517/1985, κατά κλάδους, από 1.9.1992, ως εξής:

Α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κατά μία (1) θέση θεολόγου διευθυντή βαθμίδας καθηγητή Α`.

Κατά τέσσερις (4) θέσεις θεολόγων καθηγητών βαθμίδας καθηγητή Γ`.

Κατά μία (1) θέση καθηγητή μουσικής βαθμίδας καθηγητή Γ`.

Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κατά μία (1) θέση του κλάδου ΔΕ2 γραμματέων.

Κατά μία (1) θέση του κλάδου ΔΕ3 οικονόμων.

Γ. ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Κατά μία (1) θέση του κλάδου ΥΕ1 επιμελητών. Κατά μία (1) θέση του κλάδου ΥΕ2 επιστατών.

Κατά μία (1) θέση του κλάδου ΥΕ3 κλητήρων.

Κατά τρεις (3) θέσεις του κλάδου ΥΕ6 καθαριστριών.

Κατά δύο (2) θέσεις του κλάδου ΥΕ7 μαγείρων.

3. Τα θέματα της οργάνωσης και λειτουργίας της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Ηρακλείου Κρήτης ρυθμίζονται από τις αντίστοιχες διατάξεις, που εφαρμόζονται στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών.

Άρθρο 11
Λοιπές διατάξεις
Στο άρθρο 5 του καν. δ/τος “Περί Κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον των Διατάξεων των Αναγκ. Νόμων 434/1937, 1933/1939, 2182/1940 και 2532/1940 περί οργανισμού των υποθηκοφυλακείων του Κράτους” προστίθεται παρ. 5 και η παράγραφος 5 λαμβάνει τον αριθμό 6, που έχει ως εξής:

“5. Αντί της κατά την προηγούμενη παράγραφο ανάθεσης της άσκησης των καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε συμβολαιογράφο ή αν δε υπάρχει συμβολαιογράφος, στον ειρηνοδίκη, δύναται με απόφαση του Υπουργού της Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μέχρις ότου διορισθεί νέος ειδικός άμισθος υποθηκοφύλακας να ανατίθεται η αναπλήρωση στον αποχωρούντα ή αποχωρήσαντα ειδικό άμισθο υποθηκοφύλακα, εφ’ όσον αυτός το ζητήσει με αίτησή του. Η αναπλήρωση αυτή δεν μπορεί ποτέ να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο και δεν υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Ο αναπληρωτής αυτός έχει όλα τα δικαιώματα και όλες τις υποχρεώσεις του ειδικού άμισθου υποθηκοφύλακα.

Μετά πέντε ημέρες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης αυτής του Υπουργού της Δικαιοσύνης, παύει αυτοδικαίως η τυχόν κατά την προηγούμενη παράγραφο ανάθεση της αναπλήρωσης σε συμβολαιογράφο ή ειρηνοδίκη”.

Άρθρο 12

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του ν. 1968/1991 αντικαθίσταται ως εξής:

“6. Πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορούν να διορισθούν οι δικαστικοί λειτουργοί, που έχουν συμπληρώσει τα προσόντα προαγωγής σε πάρεδρο του Συμβουλίου της επικρατείας, εφέτη και αντεισαγγελέα εφετών, εφέτη των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Για μια 5ετία από της ισχύος του παρόντος νόμου, πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορούν να διορισθούν και οι έχοντες πτυχίο νομικού τμήματος πανεπιστημίου υπάλληλοι του ελεγκτικού Συνεδρίου, της υπηρεσίας σ` αυτό του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας, των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του ν. 1586/1986 κατείχαν βαθμό 2ο ή 3ο (διευθυντές) της Κατηγορίας ΠΕ, ως και υπάλληλοι της Κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α` που μετά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 1586/1986 τους έχουν ανατεθεί και ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου διευθύνσεως ή ισοδύναμης υπηρεσιακής μονάδας, στις υπηρεσίες αυτές”.

2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται και επί αιτήσεων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών για διορισμό σε θέση παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που υποβλήθηκαν ήδη σ` αυτό και εκκρεμούν ακόμα κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, είτε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου είτε ενώπιον της ολομέλειας αυτού κατόπιν προσφυγών, που ασκήθηκαν ή θέλουν ασκηθεί από τους ενδιαφερομένους κατά των αποφάσεων του ως άνω Συμβουλίου. 3. Στην αρχή του άρθρου 73 του ν. 1756/1988 “Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων κ.λπ.” τίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:

“Προσφυγή στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που αφορά διορισμό ή προαγωγή, έχει δικαίωμα να ασκήσει και αυτός, που κρίθηκε και παραλείφθηκε”.

Άρθρο 13
Το πρώτο εδάφιο της παραγρ. 6 του άρθρου 44 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ., η οποία τροποποιήθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 1968/1991 αντικαθίσταται ως εξής:

“Στους δικαστικούς λειτουργούς μπορεί, ύστερα από αίτησή τους και απόφαση του οικείου δικαστικού συμβουλίου να χορηγείται ειδική κανονική άδεια, χωρίς αποδοχές και για χρονικό διάστημα τριών ετών, προκειμένου να αναλάβουν θέση στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες ή σε άλλο νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, που λειτουργεί στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση. Με την ίδια διαδικασία η άδεια αυτή μπορεί να παρατείνεται”.

Άρθρο 14

1. Στην πρώτη σειρά της παρ. 1 και στη δεύτερη σειρά της παρ. 11 του άρθρου 1 του ν. 1968/1991, μετά τον αριθμό του ν.δ. 170 τίθεται η ορθή χρονολογία δημοσίευσης που είναι “1973”.

2. Στις παρ. 4 και 8 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου η παράγραφος, που αναφέρεται με το λατινικό στοιχείο “Ι” διορθώνεται με τον αριθμό “1”.

Άρθρο 15
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.