Νόμος 1993 ΦΕΚ Α` 194/16.12.1991

Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παράγρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1987 μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στη ελληνική έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας αναγνωρίζοντας την κοινωνικοπολιτιστική και οικονομική δυναμική του Τουρισμού ως άριστο όργανο προωθήσεως της αμοιβαίας κατανοήσεως, της καλής θελήσεως και των στενών σχέσεων μεταξύ λαών που επιθυμούν να αναπτύξουν μια στενότερη και καρποφόρα διμερή συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, εις όφελος αμφοτέρων των χωρών, συμφωνούν ως εξής:

ΆΡΘΡΟ 1

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προωθηθεί ο τουρισμός και να αυξηθούν οι τουριστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για να ενθαρρύνουν τη ροή τουριστών από άλλες χώρες προς αμφότερες τις πλευρές.

Για το σκοπό αυτόν, αμφότερα τα μέρη θα καταβάλλουν ιδιαίτερη φροντίδα για τη συνεργασία στον τομέα των επικοινωνιών, της κοινής τουριστικής προωθήσεως, στον τομέα της εκπαιδεύσεως – περιλαμβανόμενης και της ξενοδοχειακής, χειροτεχνικής και επαγγελματικής εκπαιδεύσεως – και της ανταλλαγής πληροφοριών πάνω στην αποκτηθείσα πείρα στον τομέα του Τουρισμού.

ΆΡΘΡΟ 2

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα εξετάσουν τις δυνατότητες διευκολύνσεως και προωθήσεως της ροής τουριστών μεταξύ των δύο χωρών, μέσα στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών τους.

ΆΡΘΡΟ 3

Με στόχο την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας μέσω διμερών διαβουλεύσεων και μέσω της υποβολής υποδείξεων προς τις αρμόδιες αρχές, ιδρύεται δια της παρούσης μια Μεικτή Επιτροπή, συνισταμένη από εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών και οργανισμών για τον Τουρισμό των συμβαλλομένων.

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν χώρα εκ περιτροπής σε κάθε χώρα σε χρόνο που θα συμφωνείται από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Κάθε συνεδρίαση θα προεδρεύεται από τον αρχηγό της αντιπροσωπείας της χώρας όπου πραγματοποιείται.

Η χώρα στην οποία πραγματοποιείται κάθε σύνοδος της Επιτροπής θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση των εργασιών της και για τη φιλοξενία της αντιπροσωπείας της άλλης χώρας.

Η γλώσσα των εργασιών της Επιτροπής είναι η αγγλική.

Η ημερήσια διάταξη κάθε συνεδριάσεως θα καταρτίζεται από κοινού τουλάχιστον ένα μήνα προ της συνεδριάσεως.

Η Επιτροπή θα καταρτίσει το πρόγραμμα εργασίας της, καθώς και τη σειρά προτεραιότητας των θεμάτων και προβλημάτων που θα συζητηθούν, λαμβάνοντας υπόψη το Παράρτημα της παρούσας Συμφωνίας.

ΆΡΘΡΟ 4

Η Συμφωνία αυτή θα εφαρμόζεται προσωρινά από τη ημέρα της υπογραφής της και θα τεθεί σε ισχύ όταν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες νομικές διατυπώσεις από τα δύο μέρη και μόλις ληφθεί σχετική ειδοποίηση από το δεύτερο μέρος.

ΆΡΘΡΟ 5

Η Συμφωνία αυτή θα ισχύσει για περίοδο πέντε (5) ετών. Η ισχύς της έκτοτε θα παρατείνεται σιωπηρώς για επιπλέον διετείς περιόδους, εκτός αν καταγγελθεί με ειδοποίηση από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία λήξεως.

Συνετάγη στην Αθήνα την 2 Ιουνίου 1987 σε δύο πρωτότυπα στην αγγλική.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, που αφορά τη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού. Θέματα προς υποβολή στην Επιτροπή για εξέταση.

1. Συνοριακές διατυπώσεις.

α. Έγγραφα ταυτότητας/διαβατήρια

β. Τελωνεία γ. Ξένο νόμισμα Διευκολύνσεις που θα παρασχεθούν στους πολίτες των εν λόγω χωρών μέσα στα πλαίσια των ισχυουσών νομοθεσιών τους.

2. Έρευνες και Προώθηση

Συνεργασία για κοινές έρευνες σε χώρες που προμηθεύουν τουρίστες.

1. α. Μάρκετινγκ

β. Πρακτορεία και οργανισμοί ταξιδίων

γ. Λέσχες Τουρισμού

δ. Τύπος

ε. Μεταφορικές εταιρείες κ.λπ.

2. α. Προώθηση

β. Κοινές ενέργειες, Εκδόσεις, Εκθέσεις, Δημοσιότητα κ.λπ.

3. Τουριστικοί κανονισμοί

α. Ξενοδοχεία και Ελάχιστα Πρότυπα

β. Χώροι κατασκηνώσεως (camping) και Ελάχιστα πρότυπα

γ. Πρακτορεία ταξιδίων και οργανωτές εκδρομών (tour operators).

Τα σε εκτέλεση της Συμφωνίας αυτής Πρωτόκολλα – Πρακτικά, που καταρτίζονται από τη Μεικτή Επιτροπή του άρθρου 3 αυτής, εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της δε κυρουμένης Συμφωνίας από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου (4) αυτής.