Νόμος 1791 ΦΕΚ Α΄141/24.6.1988

Ίδρυση “Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών” και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Ίδρυση
Σημ.: όπως το άρθρο 1 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 18 του ν. 4451/2017

1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών” (Ε.Κ.Ε.Μ.), με έδρα την Αθήνα, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Εξωτερικών.

Το Ε.Κ.Ε.Μ. έχει διοικητική και οικονομική αυτονομία.

2. Σκοποί του Ε.Κ.Ε.Μ. είναι ιδίως:

α. Η προαγωγή της μελέτης των ευρωπαϊκών θεμάτων.

β. Η πραγματοποίηση σχετικών επιστημονικών ερευνών από ερευνητές και επιστημονικούς συνεργάτες διάφορων ειδικεύσεων και η επεξεργασία πορισμάτων που προκύπτουν από αυτές τις έρευνες.

γ. Η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ανώτερα και ανώτατα ελληνικά και αλλοδαπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, επαγγελματικούς φορείς, ερευνητικά και επιμορφωτικά κέντρα, και κυρίως με το Κέντρο Διεθνούς Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

δ. Η διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, μετεκπαίδευσης ή άλλων παρεμφερών εκδηλώσεων για την προώθηση των σχετικών ερευνών και μελετών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ε. Η υποβοήθηση της δημόσιας διοίκησης και των λοιπών δημόσιων φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτών σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

στ. Η ανάπτυξη κάθε άλλης παρεμφερούς με τα παραπάνω δραστηριότητας, η οποία θα του ανατίθεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

Άρθρο 2
Διοίκηση – λειτουργία
Σημ.: όπως το άρθρο 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 18 του ν. 4451/2017

1. Το Ε.Κ.Ε.Μ. διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από τον πρόεδρο, από τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα, τον ταμία και τρία ακόμη άλλα μέλη. “Ο Πρόεδρος δύναται να είναι και Γενικός Διευθυντής του Ε.Κ.Ε.Μ. Η θέση του Προέδρου είναι τιμητική και άμισθη”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 46 παρ.1 Ν.3712/2008,ΦΕΚ Α 225/5.11.2008, αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 12 παρ. 1 του Ν. 4148/2013 (ΦΕΚ Α΄99/26.04.2013)

2. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας, ο ταμίας και τα λοιπά τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου διορίζονται και παύονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι τετραετής. Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών είναι δυνατό να παυθεί το διοικητικό συμβούλιο και πριν λήξει η θητεία του. “Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος των αποδοχών του Γενικού Διευθυντή του Κέντρου και των κατηγοριών προσωπικού που αναφέρονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου, καθώς και το ποσό της αποζημίωσης κάθε μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Επιστημονικού Συμβουλίου του δεύτερου εδαφίου της επόμενης παραγράφου για συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων. Στον Πρόεδρο-Γενικό Διευθυντή του ΕΚΕΜ δεν καταβάλλεται αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 46 παρ.1β Ν.3712/2008,ΦΕΚ Α 225/5.11.2008.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα προσόντα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ο τρόπος λειτουργίας του, ο τρόπος εκπροσώπησης του ΕΚΕΜ δικαστικώς και εξωδίκως, ο τρόπος διαχείρισης, τα τηρούμενα βιβλία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του ΕΚΕΜ. Με όμοια απόφαση εκδίδεται κανονισμός προσωπικού και οργάνωσης του Κέντρου, συνιστάται Επιστημονικό Συμβούλιο στο Κέντρο και ορίζεται η συγκρότηση του. Ως προς τον τρόπο ανάθεσης ερευνών, μελετών και κάθε έργου, στο πλαίσιο της επιστημονικής δραστηριότητας του Κέντρου, ισχύουν κατ` αναλογία οι διατάξεις του άρθρου 13 παράγραφος 2 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/2007 (ΦΕΚ 117 Α`), και οι οποίες ρυθμίζουν τα αντίστοιχα ζητήματα για το Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου μπορούν να καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες, τα όργανα, η δημοσιότητα και κάθε ζήτημα σχετιζόμενο με την ανάθεση συμβάσεων του Κέντρου.”

Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν δύνανται να υπερβαίνουν τα είκοσι και ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Η συμμετοχή στο Επιστημονικό Συμβούλιο, είναι τιμητική και άμισθη.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 46 παρ.1γ Ν.3712/2008,ΦΕΚ Α 225/5.11.2008 και με το άρθρο 12 παρ. 2 του Ν. 4148/2013 (ΦΕΚ Α΄ 99/26.04.2013)

4. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Ε.Μ. ορίζονται ως αντεπιστέλλοντα μέλη του στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσωπικότητες εγνωσμένης επιστημονικής αξίας και κύρους.

Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 12 παρ. 3 του Ν. 4148/2013 (ΦΕΚ Α΄ 99/26.04.2013)

Άρθρο 3
Προσωπικό
Σημ.: όπως το άρθρο 3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 18 του ν. 4451/2017

1. Το προσωπικό του ΕΚΕΜ διακρίνεται σε ερευνητικό, διοικητικό και βοηθητικό. Στο Κέντρο συνιστώνται πέντε (5) θέσεις ερευνητικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και πέντε (5) θέσεις ερευνητικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου μέχρι τρία (3) έτη, με δυνατότητα άπαξ ανανέωσης μέχρι δύο (2) επιπλέον έτη, εφόσον δε ο ερευνητής απασχολείται σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μέχρι το πέρας αυτού. Συνιστώνται, επίσης, έξι (6) θέσεις Διοικητικού Προσωπικού ΠΕ ή/και ΤΕ ή/και ΔΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μια (1) θέση Βοηθητικού Προσωπικού ΔΕ ή ΥΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών κατανέμονται οι θέσεις του διοικητικού προσωπικού του Κέντρου κατά κλάδο και ειδικότητα.

2. Ως μέλη του ερευνητικού προσωπικού μπορούν να προσλαμβάνονται οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, νομικοί, δικηγόροι, καθώς και επιστήμονες άλλων κλάδων εφόσον οι παραπάνω είναι εξειδικευμένοι σε ευρωπαϊκά θέματα. Οι υποψήφιοι για την κάλυψη των θέσεων του ερευνητικού προσωπικού πρέπει να διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής ή τουλάχιστον τριετή επαγγελματική προϋπηρεσία, σε θέσεις αντικειμένου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος εθνικών ή διεθνών ειδικών υπηρεσιών ή οργανισμών. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν σε άριστο επίπεδο την ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ενώ συνεκτιμάται η γνώση άλλων γλωσσών. Για τους δικηγόρους που προσλαμβάνονται δεν υφίσταται ασυμβίβαστο με την άσκηση του επαγγέλματος τους. Τα μέλη του ερευνητικού προσωπικού προσλαμβάνονται με βάση τα προσόντα τους και τη συνάφεια αυτών προς το προκηρυσσόμενο θεματικό αντικείμενο από τον Πρόεδρο του Κέντρου κατόπιν ειδικής διαδικασίας επιλογής που καθορίζεται, όπως και η συγκρότηση σχετικής επιτροπής επιλογής και τα ειδικότερα θέματα λειτουργίας αυτής, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Η επιλογή διενεργείται ύστερα από δημόσια προκήρυξη που εκδίδεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΜ, δημοσιευτέα σε δύο (2) ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, πανελλαδικής κυκλοφορίας, τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της σχετικής διαδικασίας επιλογής, στην οποία καθορίζονται τα θεματικά αντικείμενα των προκηρυσσόμενων θέσεων. Με όμοια απόφαση ορίζονται τα μέλη της επιτροπής επιλογής.

3. Η πρόσληψη του διοικητικού προσωπικού γίνεται από τον Πρόεδρο του ΕΚΕΜ κατόπιν διαγωνισμού, ο οποίος διενεργείται μετά από δημόσια προκήρυξη που εκδίδεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΜ, δημοσιευτέα ολόκληρη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περίληψη της σε δύο (2) τουλάχιστον εφημερίδες των Αθηνών. Η διαδικασία του διαγωνισμού υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη αποστέλλεται πριν τη δημοσίευση της, στο ΑΣΕΠ, το οποίο οφείλει να την ελέγξει από άποψη νομιμότητας εντός είκοσι (20) ημερών. Αν παρέλθει άπρακτη η ως άνω προθεσμία, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ. Στην περίπτωση πρόσληψης προσωπικού ΠΕ ή ΤΕ μπορεί να περιορίζεται στην προκήρυξη, ανάλογα με την εκτίμηση των αναγκών λειτουργίας του Κέντρου, ο αριθμός των Σχολών των οποίων ο τίτλος σπουδών αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Ο πίνακας των επιτυχόντων αποστέλλεται προς κύρωση στο ΑΣΕΠ. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, του διαγωνισμού, ο τρόπος άσκησης του ελέγχου νομιμότητας από το ΑΣΕΠ, η συγκρότηση της σχετικής επιτροπής, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών. Η πρόσληψη του βοηθητικού προσωπικού γίνεται από τον Πρόεδρο του Κέντρου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`), όπως εκάστοτε ισχύει.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 46 παρ.2 Ν.3712/2008,ΦΕΚ Α 225/5.11.2008.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μπορούν να αποσπώνται στο ΕΚΕΜ δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α). Ο χρόνος της απόσπασης τους λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας τους στη θέση από την οποία αποσπώνται. Η μισθοδοσία και η ασφάλιση των αποσπώμενων βαρύνει την υπηρεσία ή τον φορέα από τον οποίο προέρχονται.

γ) Το προσωπικό που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εντάσσεται αυτοδίκαια στις παραπάνω συνιστώμενες θέσεις ανάλογα με το είδος της έννομης σχέσης του με το ΕΚΕΜ. Με την ένταξη εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις από τον Πρόεδρο του Κέντρου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 46 παρ.2β Ν.3712/2008,ΦΕΚ Α 225/5.11.2008.

3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το προσωπικό της παραγράφου 1 εντάσσεται σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η έκταση, οι όροι και οι προϋποθέσεις της ασφαλιστικής κάλυψης.

Άρθρο 4
Πόροι.
Σημ.: όπως το άρθρο 4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 18 του ν. 4451/2017

1. Τακτικοί πόροι του Ε.Κ.Ε.Μ. είναι:

α. Η ετήσια τακτική επιχορήγηση που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

β. Οι πρόσοδοι από την περιουσία του.

γ. Οι πρόσοδοι από την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους.

δ. Τα έσοδα από την πώληση των δημοσιευμάτων του.

2. Έκτακτοι πόροι του Ε.Κ.Ε.Μ. είναι:

α. Οι έκτακτες ή ειδικές κρατικές χρηματοδοτήσεις.

β. Τα έσοδα από επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, ή κληροδοσίες καθώς και κάθε άλλη τακτική ή έκτακτη εισφορά ημεδαπών ή αλλοδαπών φυσικών ή νομικών προσώπων.

Άρθρο 5
Έλεγχος οικονομικής διαχείρισης.
Σημ.: όπως το άρθρο 5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 18 του ν. 4451/2017

1. Ο τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του Ε.Κ.Ε.Μ. και ο έλεγχος του ισολογισμού διενεργείται από δυο ορκωτούς λογιστές, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών από τον πίνακα δέκα ορκωτών λογιστών που καταρτίζει, ύστερα από αίτηση του Υπουργού, το διοικητικό συμβούλιο του σώματος ορκωτών λογιστών.

2. Το διαχειριστικό έτος του Ε.Κ.Ε Μ. αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου. Το πρώτο διαχειριστικό έτος αρχίζει από την ημέρα της ίδρυσης του Ε.Κ.Ε.Μ.

3. Οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές που ασκούν τακτικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του ΕΚΕΜ υποβάλλουν κάθε Ιούλιο έκθεση για τη διαχείριση και τον απολογισμό του διαχειριστικού έτους που έληξε στον Υπουργό Εξωτερικών και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΜ.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 46 παρ.3 Ν.3712/2008,ΦΕΚ Α 225/5.11.2008.

4. Ο Υπουργός Εξωτερικών μπορεί να διατάζει οποτεδήποτε έκτακτο έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του Ε.Κ.Ε.Μ. Ο έκτακτος έλεγχος διεξάγεται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1.

Άρθρο 6

1. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ του άρθρ. 62 παρ. 6 του Ν.Δ. 3026/1954 η οποία  προστέθηκε με το άρθρο 16 παρ. 2 του Ν. 1868/ 1989, ΦΕΚ Α 230.

2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 76α του ν. 419/1976, όπως αυτό προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1640/1986, τροποποιείται ως εξής:

“Για το διορισμό σε θέσεις Ε.Ν.Υ.Ε.Κ. απαιτούνται εκτός των ειδικών και τα γενικά προσόντα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 71 του ν. 419/ 1976, πλην των υπό στοιχ. β` οριζομένων”.

3. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ του άρθρ. 62 παρ. 6 του Ν.Δ. 3026/1954 η οποία  προστέθηκε με το άρθρο 16 παρ. 2 του Ν. 1868/ 1989, ΦΕΚ Α 230.

4. Μετά την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του ν. 1640/1986 προστίθεται η παράγραφος 5 ως εξής:

“5. Σε θέσεις ειδικού νομικού συμβούλου Α` τάξης, ειδικού νομικού συμβούλου Β` τάξης και βοηθών ειδικών νομικών συμβούλων διορίζονται υπάλληλοι που προέρχονται είτε από την ιεραρχία της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ. είτε εκτός αυτής. Στην τελευταία περίπτωση ο διορισμός γίνεται μετά από επιλογή των υποψηφίων. Οι όροι και η διαδικασία διορισμού καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εξωτερικών και Οικονομικών”.

Άρθρο 7
Ο νόμος αυτός αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 24  Ιουνίου 1988

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΑΓΑΜ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ