Νόμος 1757 ΦΕΚ Α΄37/29.2.1988

Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για ασφαλή εμπορευματοκιβώτια και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
Κύρωση

1. Κυρώνεται κει έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρ. 28 παρ. 1 του Συντάγματος η “Διεθνής Σύμβαση για ασφαλή εμπορευματοκιβώτια”, που υπογράφηκε στη Γενεύη στις 2 Δεκ. 1972 μαζί με τα Παραρτήματά της Ι και ΙΙ, όπως τροποποιήθηκαν από την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο.) στο Λονδίνο στις 2 Απρ. 1981 και 13 Ιουν. 1983. 2. Τα κείμενα της Σύμβασης αυτής και των Παραρτημάτων, όπως έχουν τροποποιηθεί, σε πρωτότυπο στην αγγλική και σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχουν ως εξής:

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την ανάγκη να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής κατά το χειρισμό, τη στοιβασία και τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ την ανάγκη να διευκολύνουν τη διεθνή μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ, σ` αυτό το θέμα, τα πλεονεκτήματα της τυποποίησης κοινών διεθνών απαιτήσεων ασφάλειας. ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ότι ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί καλύτερα με τη σύναψη Σύμβασης, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ να διατυπώσουν τις κατασκευαστικές απαιτήσεις για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια κατά το χειρισμό, τη στοιβασία και τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων κάτω από ομαλές συνθήκες χρησιμοποίησης και για το σκοπό αυτό. ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ τ` ακόλουθα:

 

Γενική υποχρέωση με την παρούσα Σύμβαση

Άρθρο Ι

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης και των Παραρτημάτων της, τα οποία θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος αυτής.

 

Ορισμοί

Άρθρο ΙΙ

Για την εφαρμογή της παρούσας Σύμβασης, εκτός αν αλλιώς ρητά ορίζεται:

1. “Εμπορευματοκιβώτιο” σημαίνει ένα είδος εξαρτήματος μεταφοράς: (α) μόνιμης κατασκευής και επομένως αρκετά ισχυρό ώστε να είναι κατάλληλο για πολλαπλή χρήση. (β) ειδικά σχεδιασμένο για να διευκολύνει τη μεταφορά αγαθών, με ένα ή με περισσότερα μέσα μεταφοράς, χωρίς ενδιάμεση επαναφόρτωση. (γ) σχεδιασμένο για να είναι ασφαλές και ή να χειρίζεται έχοντας γωνιακούς εξαρτισμούς για τους σκοπούς αυτούς, (δ) διαστάσεων τέτοιων, ώστε η επιφάνεια που περικλείεται από τέσσερα εξωτερικά γωνιακά άκρα του πυθμένα να είναι: (Ι) τουλάχιστον 14 μ2 (150 τετραγ. πόδια) ή (ΙΙ) τουλάχιστον 7 μ2 (75 τετραγ. πόδια) εφοδιασμένο με γωνιακούς ακραίους εξαρτισμούς. Στον όρο “εμπορευματοκιβώτιο” δεν περιλαμβάνονται μεταφορικά οχήματα ούτε συσκευασία εν τούτοις περιλαμβάνονται τα εμπορευματοκιβώτια όταν μεταφέρονται πάνω σε πλαίσια οχημάτων.

2. “Γωνιακοί εξαρτισμοί” σημαίνει ύπαρξη ενισχυμένων ανοιγμάτων στην κορυφή και / ή τον πυθμένα ενός εμπορευματοκιβωτίου για τους σκοπούς χειρισμού, στοιβασίας και/ ή ασφαλείας.

3. “Αρχή” σημαίνει την Κυβέρνηση του Συμβαλλόμενου μέρους από την οποία εγκρίνονται τα εμπορευματοκιβώτια.

4. “Εγκεκριμένο” σημαίνει εγκεκριμένο από την Αρχή.

5. “Έγκριση” σημαίνει την απόφαση της Αρχής ότι ένας σχεδιασμός τύπος ή ένα εμπορευματοκιβώτιο είναι ασφαλές σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης.

6. “Διεθνής μεταφορά” σημαίνει μεταφορά μεταξύ σημείων αναχώρησης και προορισμού που βρίσκονται στην επικράτεια δύο χωρών από τις οποίες τουλάχιστον η μία εφαρμόζει την παρούσα Σύμβαση. Η παρούσα Σύμβαση θα εφαρμόζεται επίσης και όταν μέρος της επιχείρησης μεταφοράς μεταξύ δύο Κρατών πραγματοποιείται στην επικράτεια τρίτου Κράτους που εφαρμόζει τη Σύμβαση αυτή.

7. “Φορτίο” σημαίνει οποιαδήποτε αγαθά, προϊόντα, εμπορεύματα και αντικείμενα κάθε είδους, που μεταφέρονται με εμπορευματοκιβώτια.

8. “Νέο εμπορευματοκιβώτιο” σημαίνει εμπορευματοκιβώτιο, που η κατασκευή του άρχισε κατά ή μετά την ημερομηνία που παρούσα Σύμβαση αρχίζει να ισχύει.

9. “Υπάρχον εμπορευματοκιβώτιο” σημαίνει εμπορευματοκιβώτιο που δεν είναι νέο.

10. “Ιδιοκτήτης” σημαίνει ο κύριος, όπως προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία του Συμβαλλομένου Μέρους, ή ο μισθωτής, ή ο θεσμοφύλακας, εάν συμφωνία μεταξύ των μερών προβλέπει την ανάληψη της ευθύνης του κυρίου, ως προς τη συντήρηση και επιθεώρηση του εμπορευματοκιβωτίου, από το μισθωτή ή το θεματοφύλακα.

11. “Τύπος εμπορευματοκιβωτίου” σημαίνει το σχεδιασμένο τύπο που είναι εγκεκριμένος από την Αρχή.

12. “Εμπορευματοκιβώτιο τύπου σειράς” σημαίνει οποιοδήποτε εμπορευματοκιβώτιο κατασκευασμένο σύμφωνα με εγκεκριμένο σχεδιασμένο τύπο.

13. “Πρωτότυπο” σημαίνει εμπορευματοκιβώτιο αντιπροσωπευτικό εκείνων που κατασκευάστηκαν ή είναι υπό κατασκευή σε ένα σχεδιασμένο τύπο σειρών.

14. “Μέγιστο συνολικό βάρος λειτουργίας ή τάξης” ή “R” σημαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο μικτό βάρος του εμπορευματοκιβωτίου και του φορτίου του.

15. “Απόβαρο” σημαίνει το βάρος του κενού εμπορευματοκιβωτίου που περιλαμβάνει και τα πρόσθετα μόνιμα βοηθητικά εξαρτήματα.

16. “Μέγιστο επιτρεπόμενο ωφέλιμο φορτίο” ή “Ρ” σημαίνει τη διαφορά μεταξύ του μεγίστου μικτού βάρους και του απόβαρου. Εφαρμογή

Άρθρο ΙΙΙ

1. Η παρούσα Σύμβαση εφαρμόζεται στα νέα και υπάρχοντα εμπορευματοκιβώτια, που χρησιμοποιούνται στις διεθνείς μεταφορές, εξαιρουμένων των εμπορευματοκιβωτίων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για εναέριες μεταφορές. 2. Κάθε νέο εμπορευματοκιβώτιο πρέπει να εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις δοκιμής τύπου ή δοκιμής μεμονωμένου εμπορευματοκιβωτίου, όπως καθορίζονται στο Παράρτημα Ι. 3. Κάθε υπάρχον εμπορευματοκιβώτιο πρέπει να εγκριθεί σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για έγκριση υπαρχόντων εμπορευματοκιβωτίων που καθορίζονται στο Παράρτημα Ι, μέσα σε πέντε χρόνια από την ημερομηνία που η παρούσα Σύμβαση θ` αρχίσει να ισχύει.

Δοκιμή, Επιθεώρηση, Έγκριση και Συντήρηση

Άρθρο ΙV

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του Παραρτήματος Ι κάθε Αρχή θα καθορίσει μία αποτελεσματική διαδικασία για τη δοκιμή, επιθεώρηση και έγκριση των εμπορευματοκιβωτίων σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στην παρούσα Σύμβαση, θα προβλέπεται όμως ότι η Αρχή μπορεί ν` αναθέτει τη δομική αυτή, την επιθεώρηση και την έγκριση σε Οργανισμούς, που θα έχουν σχετική εξουσιοδότηση απ` αυτήν.

2. Η Αρχή που αναθέτει τη δοκιμή, την επιθεώρηση και την έγκριση σε έναν Οργανισμό θα το γνωστοποιεί στο Γενικό Γραμματέα του Δικυβερνητικού Ναυτιλιακού Συμβουλευτικού Οργανισμού (στο εξής θα αναφέρεται σαν “Οργανισμός”) για ενημέρωση των Συμβαλλομένων Μερών.

3. Αίτηση για έγκριση μπορεί να υποβληθεί στην Αρχή από κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος.

4. Κάθε εμπορευματοκιβώτιο θα συντηρείται σε ασφαλή κατάσταση σύμφωνα με τις διατάξεις του Παραρτήματος Ι.

5. Αν ένα εγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο δε συμμορφούται προς τις απαιτήσεις των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ η ενδιαφερόμενη Αρχή θα παίρνει όλα τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία για να καταστήσουν το εμπορευματοκιβώτιο σύμφωνα με τις σχετικές απαιτήσεις ή θα ανακαλεί την έγκριση.

 

Αποδοχή έγκρισης

Άρθρο V

1. Έγκριση, που χορηγείται από ένα Συμβαλλόμενο Μέρος, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης, θα γίνεται αποδεκτή από τα άλλα Συμβαλλόμενα Μέρη για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης. Η έγκριση αυτή θεωρείται από τα άλλα Συμβαλλόμενα Μέρη ότι έχει την ίδια ισχύ με έγκριση που έχει εκδοθεί από αυτό.

2. Συμβαλλόμενο Μέρος δεν θα επιβάλλει οποιεσδήποτε άλλες κατασκευαστικές απαιτήσεις ασφάλειας ή δοκιμές στα εμπορευματοκιβώτια που καλύπτονται από την παρούσα Σύμβαση, υπό τον όρο όμως ότι τίποτε στην παρούσα Σύμβαση δεν θα αποκλείει την εφαρμογή των διατάξεων των εθνικών κανονισμών ή της νομοθεσίας ή των διεθνών συμφωνιών, που ορίζουν πρόσθετες κατασκευαστικές απαιτήσεις ασφάλειας ή δοκιμές για εμπορευματοκιβώτια ειδικά σχεδιασμένα για μεταφορές επικίνδυνων αγαθών, ή για εκείνα τα ειδικά χαρακτηριστικά των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρουν χύμα υγρά ή για εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρονται αεροπορικά. Ο όρος “επικίνδυνα αγαθά” θα έχει τη σημασία που καθορίζεται από διεθνείς συμφωνίες.

Έλεγχος

Άρθρο VI

1. Κάθε εμπορευματοκιβώτιο που έχει εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρ. ΙΙΙ, θα υποβάλλεται σε έλεγχο στη Χώρα του Συμβαλλόμενου μέρους από όργανα που θα είναι εξουσιοδοτημένα για το σκοπό αυτό από το Συμβαλλόμενο Μέρος. Ο έλεγχος αυτό θα περιορίζεται στην επιβεβαίωση ότι το εμπορευματοκιβώτιο είναι εφοδιασμένο με την ειδική Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας σε ισχύ, όπως απαιτείται από την παρούσα Σύμβαση, εκτός αν υπάρχει φανερή ένδειξη ώστε να θεωρηθεί ότι η κατάσταση του εμπορευματοκιβωτίου είναι τέτοια που να δημιουργεί προφανή κίνδυνο στην ασφάλεια. Στην περίπτωση αυτήν ο επιθεωρητής θ` ασκεί τον έλεγχό του, όσο είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ότι το εμπορευματοκιβώτιο επισκευάστηκε ικανοποιητικά πριν συνεχιστεί η χρησιμοποίησή του.

2. Όπου το εμπορευματοκιβώτιο παρουσιάζεται ανασφαλές λόγω ελαττώματος, που μπορεί να υπήρχε όταν δόθηκε η σχετική έγκριση, η Αρχή που είναι υπεύθυνη γι` αυτήν την έγκριση θα ενημερούται από το Συμβαλλόμενο μέρος που διαπίστωσε το ελάττωμα.

 

Υπογραφή, Επικύρωση, Αποδοχή, Έγκριση και Προσχώρηση

Άρθρο VII

1. Η παρούσα Σύμβαση θα παραμείνει ανοικτή προς υπογραφή μέχρι 15 Ιαν. 1973 στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και στη συνέχεια από 1η Φεβρ. 1973 μέχρι και 31 Δεκ. 1973 στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού στο Λονδίνο και όλα τα Κράτη – Μέλη των Ηνωμένων Εθνών ή Μέλη οποιουδήποτε από τους Εξειδικευμένους Οργανισμούς ή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ή Μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου και από οποιοδήποτε άλλο Κράτος που προσκαλείται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να γίνει Μέλος στην παρούσα Σύμβαση.

2. Η παρούσα Σύμβαση υπόκειται σε κύρωση αποδοχή ή έγκριση από τις χώρες που την υπέγραψαν.

3. Η παρούσα Σύμβαση θα παραμείνει ανοικτή για προσχώρηση από οποιοδήποτε Κράτος που αναφέρεται στην παρ. 1.

4. Όργανα κύρωσης, αποδοχής, έγκρισης ή προσχώρησης θα καταθέτονται στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού. (Στο εξής θα αναφέρεται ως “ο Γενικός Γραμματέας”).

Έναρξη ισχύος

Άρθρο VIII

1. Η παρούσα Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες από την ημερομηνία της κατάθεσης του δεκάτου οργάνου της κύρωσης, αποδοχής, έγκρισης ή προσχώρησης.

2. Για κάθε Κράτος που κυρώνει, αποδέχεται, εγκρίνει ή προσχωρεί στην παρούσας Σύμβαση, μετά την κατάθεση του δεκάτου οργάνου της κύρωσης, αποδοχής, έγκρισης ή προσχώρησης, η παρούσα Σύμβαση θ` αρχίσει να ισχύει 12 μήνες μετά την ημερομηνία κατάθεσης από αυτό το Κράτος του οργάνου κύρωσης, αποδοχής, έγκρισης ή προσχώρησής του.

3. Κάθε Κράτος που γίνεται Μέλος της παρούσας Σύμβασης μετά την έναρξη της ισχύος μιας τροποποίησης, αν δε διατυπωθεί διαφορετική πρόθεση από το Κράτος αυτό τότε,

α) θα θεωρείται σαν Μέλος της Σύμβασης όπως τροποποιήθηκε και

β) θα θεωρείται σαν μέλος της Σύμβασης χωρίς την τροποποίηση ως προς οποιοδήποτε Μέλος της Σύμβασης μη δεσμευόμενο από την τροποποίηση.

 

Διαδικασία τροποποίησης οποιουδήποτε Μέρους ή Μερών της παρούσας Σύμβασης

Άρθρο IX

1. Η παρούσας Σύμβαση μπορεί να τροποποιηθεί μετά από εισήγηση ενός Συμβαλλόμενου Μέλους, με οποιαδήποτε από τις διαδικασίες που καθορίζονται σ` αυτό το άρθρο.

2. Τροποποίηση μετά από εξέταση στον Οργανισμό. (α) Μετά από αίτηση ενός Συμβαλλόμενου Μέλους, οποιαδήποτε τροποποίηση που προτείνεται απ` αυτό για την παρούσα Σύμβαση θα εξεταστεί στον Οργανισμό. Αν γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων και ψηφιζόντων στην Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας του Οργανισμού, στην οποία όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη θα πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν, η τροποποίηση αυτή θ` ανακοινωθεί σε όλα τα Μέλη του Οργανισμού και σε όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη τουλάχιστον έξη (6) μήνες πριν από την εξέτασή της από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέλος το οποίο δεν είναι Μέλος του Οργανισμού δικαιούται να συμμετάσχει και να ψηφίσει όταν η τροποποίηση εξετάζεται από τη Γενική Συνέλευση. (α) Αν γίνει αποδεκτή από τα 2/3 της πλειοψηφίας των παρόντων και ψηφιζόντων στη Γενική Συνέλευση και αν αυτή η πλειοψηφία περιλαμβάνει τα 2/3 της πλειοψηφίας των Συμβαλλομένων Μελών παρόντων και ψηφιζόντων, η τροποποίηση θα ανακοινωθεί από το Γενικό Γραμματέα σε όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη για τη αποδοχή τους. (γ) Η τροποποίηση αυτή θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει αποδεκτή από τα 2/3 των Συμβαλλομένων Μελών. Η τροποποίηση θα αρχίσει να ισχύει σ` όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη, εκτός από εκείνα τα οποία δηλώνουν πριν τεθεί η τροποποίηση σε ισχύ ότι δεν αποδέχονται την τροποποίηση.

3. Τροποποίηση από Διάσκεψη. Μετά από αίτηση ενός Συμβαλλομένου Μέλους, με την οποία συμφωνεί τουλάχιστον το 1/3 των Συμβαλλομένων Μελών, θα συγκληθεί από το Γενικό Γραμματέα μία διάσκεψη στην οποία θα προσκληθούν να πάρουν μέρος τα Κράτη που αναφέρθηκαν στον άρθρο VII.

 

Ειδική διαδικασία για τροποποίηση των Παραρτημάτων

Άρθρο X

1. Κάθε τροποποίηση των Παραρτημάτων που προτείνεται από ένα Συμβαλλόμενο Μέλος θα εξετάζεται από τον Οργανισμό μετά από αίτηση του Μέλους αυτού.

2. Αν γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων και ψηφιζόντων στην επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας του Οργανισμού, στην οποία όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη θα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν, και αν η πλειοψηφία αυτή περιλαμβάνει πλειοψηφία των Συμβαλλομένων Μελών που παρευρίσκονται και ψηφίζουν, η τροποποίηση αυτή θα ανακοινωθεί από το Γενικό Γραμματέα σε όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη για την αποδοχή της.

3. Η τροποποίηση αυτή θα τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία που θα οριστεί από την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας κατά το χρόνο της αποδοχής της, εκτός αν, πριν από μια ημερομηνία που καθορίζεται ταυτόχρονα από την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας, το 1/5 ή 5 από τα Συμβαλλόμενα Μέλη, οποιοσδήποτε αριθμός είναι μικρότερος, ενημερώσουν το Γενικό Γραμματέα ότι αντιτίθενται στην τροποποίηση. Ο καθορισμός από την επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας των ημερομηνιών που αναφέρονται σ` αυτήν την παράγραφο θα γίνει με πλειοψηφία των 2/3 των Συμβαλλομένων Μελών που είναι παρόντα και ψηφίζουν.

4. Με την έναρξη της ισχύος της, οποιαδήποτε τροποποίηση, για όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη που δεν αντιτίθενται στην τροποποίηση, θ` αντικαταστήσει και θα ακυρώσει οποιαδήποτε προηγούμενη διάταξη στην οποία αναφέρεται η τροποποίηση. Αντίθεση προβαλλόμενη από ένα Συμβαλλόμενο Μέλος δεν θα δεσμεύει άλλο Συμβαλλόμενο Μέλος, όσον αφορά τη παραδοχή των εμπορευματοκιβωτίων, στα οποία εφαρμόζεται η παρούσα Σύμβαση.

5. Ο Γενικός Γραμματέας θα ενημερώνει όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη και Μέλη του Οργανισμού για οποιαδήποτε αίτηση και ανακοίνωση σχετική με το άρθρο αυτό και την ημερομηνία θέσης σε ισχύ οποιασδήποτε τροποποίησης.

6. Όταν μια προτεινόμενη τροποποίηση των Παραρτημάτων εξετασθεί αλλά δεν γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας, οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέλος μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση Διάσκεψης στην οποία θα προσκληθούν να πάρουν μέρος τα Κράτη που αναφέρονται στο άρθρο VII. Μόλις γνωστοποιηθεί ότι συμφωνεί τουλάχιστον το 1/3 των υπολοίπων Συμβαλλομένων Μελών, θα συγκληθεί από το Γενικό Γραμματέα Διάσκεψη για να εξετάσει τις τροποποιήσεις των Παραρτημάτων.

Καταγγελία

Άρθρο XI

1. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέλος μπορεί να καταγγείλει την παρούσα Σύμβαση καταθέτοντας σχετικό όργανο στο Γενικό Γραμματέα. Η καταγγελία θα ισχύσει ένα χρόνο από την ημερομηνία της κατάθεσής της στο Γενικό Γραμματέα. 2. Συμβαλλόμενο Μέλος που έχει ανακοινώσει την αντίθεσή του σε τροποποίηση των Παραρτημάτων μπορεί να καταγγείλει τη παρούσα Σύμβαση και η καταγγελία αυτή θα ισχύσει την ημερομηνία της έναρξης της ισχύος της τροποποίησης αυτής.

Λήξη

Άρθρο XII

Η παρούσα Σύμβαση θα σταματήσει να ισχύει αν ο αριθμός των Συμβαλλομένων Μελών είναι μικρότερος των πέντε για οποιαδήποτε περίοδο δώδεκα συνεχών μηνών.

Διευθέτηση αμφισβητήσεων

Άρθρο XIII

1. Κάθε αμφισβήτηση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων Συμβαλλομένων Μελών που αφορά την ερμηνεία ή εφαρμογή της παρούσας Σύμβασης, η οποία δεν μπορεί να διευθετηθεί, κατόπιν αίτησης ενός απ` αυτά, θα παραπέμπεται σε διαιτητικό δικαστήριο με την εξής σύνθεση: Κάθε μέλος που αμφισβητεί θα διορίζει ένα διαιτητή και οι δύο διαιτητές θα διορίζουν ένα τρίτο που θα είναι ο Πρόεδρος. Αν, μετά από τρεις μήνες από τη λήψη αίτησης, ένα από τα Μέλη αδυνατεί να διορίσει διαιτητή ή αν οι διαιτητές αδυνατούν να εκλέξουν τον Πρόεδρο, οποιοδήποτε από τα Μέλη μπορεί να ζητήσει από το Γενικό Γραμματέα να διορίσει διαιτητή ή τον Πρόεδρο του διαιτητικού δικαστηρίου.

2. Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που συστάθηκε με τις διατάξεις της παρ. Ι θα δεσμεύει τα μέλη ως προς την αμφισβήτηση.

3. Το Διαιτητικό Δικαστήριο θα καθορίσει τους δικούς του κανόνες διαδικασίας.

4. Αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου ως προς τη διαδικασία του και τον τόπο συνεδρίασής του και ως προς οποιαδήποτε αμφισβήτηση που τέθηκε προ αυτού, θα λαμβάνονται με πλειοψηφία.

5. Οποιαδήποτε αντιδικία που θα εγερθεί μεταξύ των μελών προς αμφισβήτηση αναφορικά με την ερμηνεία και την εκτέλεση της απόφασης μπορεί να παραπεμφθεί από οποιοδήποτε των μελών προς κρίση στο διαιτητικό δικαστήριο που την εξέδωσε.

Επιφυλάξεις

Άρθρο XIV

1. Επιφυλάξεις στην παρούσα Σύμβαση θα επιτρέπονται, εκτός από τις σχετικές με τις διατάξεις των άρθρ. Ι – IV – ΧΙΙΙ του παρόντος άρθρου και των Παραρτημάτων, υπό τον όρον ότι τέτοιες επιφυλάξεις γνωστοποιούνται γραπτά και, αν ανακοινωθούν πριν από την κατάθεση του οργάνου της κύρωσης, έγκρισης ή προσχώρησης, επιβεβαιώνεται στο κυρωτικό όργανο. Ο Γενικός Γραμματέας θα γνωστοποιεί τις επιφυλάξεις σε όλα τα Κράτη που αναφέρονται στο άρθρο VII.

2. Οποιεσδήποτε επιφυλάξεις που έγιναν σύμφωνα με την παρ. Ι: (α) Τροποποιούν για το Συμβαλλόμενο Μέλος που έκανε την επιφύλαξη τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης που αφορά την επιφύλαξη και κατά την έκταση της επιφύλαξης, και (β) Τροποποιούν εκείνες τις διατάξεις, στην ίδια έκταση για όλα τα Συμβαλλόμενα Μέλη στις σχέσεις τους με το Συμβαλλόμενο Μέλος που προσχώρησε στη επιφύλαξη.

3. Οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέλος που έχει διατυπώσει επιφύλαξη σύμφωνα με τη παρ. 1 μπορεί να τη αποσύρει οποιαδήποτε στιγμή μετά τη γνωστοποίηση στο Γενικό Γραμματέα.

Γνωστοποίηση

Άρθρο XV

Εκτός από τις γνωστοποιήσεις και ανακοινώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρ. ΙΧ, Χ και XIV, ο Γενικός Γραμματέας θα γνωστοποιεί σε όλα τα Κράτη που αναφέρονται στο άρθρ. VII τα ακόλουθα; (α) Υπογραφές, κυρώσεις, αποδοχές, εγκρίσεις και προσχωρήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. VII. (β) Τις ημερομηνίες που αρχίζει να ισχύει η παρούσα Σύμβαση σύμφωνα με το άρθρ. VIII. (γ) Την ημερομηνία που αρχίζουν να ισχύουν οι τροποποιήσεις της παρούσας Σύμβασης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρ. ΙΧ και Χ. (δ) Καταγγελίες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. ΧΙ. (ε) Τη λήξη της ισχύος της παρούσας Σύμβασης σύμφωνα με το άρθρ. ΧΙΙ.

Αυθεντικά κείμενα

Άρθρο XVI

Τα πρωτότυπα της παρούσας Σύμβασης, από τα οποία το κινέζικο, αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό και ισπανικό κείμενο είναι εξίσου αυθεντικό, θα κατατεθούν στο Γενικό Γραμματέα, ο οποίος θα ικανοποιήσει κυρωμένα ακριβή αντίγραφα σε όλα τα Κράτη που αναφέρονται στο άρθρ. VII.

ΣΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ Οι υπογεγραμμένοι πληρεξούσιοι, κανονικά εξουσιοδοτημένοι από τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους για το σκοπό αυτόν υπέγραψαν την παρούσα Σύμβαση. Έγινε στη Γενεύη τη δεύτερη μέρα του Δεκέμβρη του 1972.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

ΚΟΙΝΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1. (α) Μια Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην προσθήκη του Παραρτήματος αυτού, θα είναι μόνιμα τοποθετημένη σε κάθε εγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο σε εμφανές σημείο, πλησίον σε κάθε άλλη Πινακίδα Έγκρισης που έχει εκδοθεί για υπηρεσιακούς σκοπούς, και σε θέση τέτοια που δε θα φθείρεται εύκολα. (β) Σε κάθε εμπορευματοκιβώτιο, του οποίου η κατασκευή άρχισε κατά ή μετά την 1.1.1984, όλες οι ενδείξεις επ` αυτού περί του μεγίστου μικτού βάρους θα είναι σύμφωνες με την ένδειξη του μεγίστου μικτού βάρους που αναγράφεται στην Πινακίδα Έγκρισης Ασφαλείας. (γ) Σε κάθε εμπορευματοκιβώτιο, του οποίου η κατασκευή άρχισε πριν την 1.1.1984, όλες οι ενδείξεις επ` αυτού περί του μεγίστου μικτού βάρους θα διορθωθούν, ώστε να είναι σύμφωνες με την ένδειξη του μεγίστου μικτού βάρους που αναγράφεται στην Πινακίδα Έγκρισης Ασφαλείας, όχι αργότερα από την 7η Ιαν. 1989.

2. (α) Η Πινακίδα θα περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες τουλάχιστον στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα: “CSC SAFETY APPROVAL” (Έγκριση Ασφάλειας). Χώρα και στοιχεία έγκρισης. Ημερομηνία (μήνας και χρόνος) κατασκευής. Αναγνωριστικός αριθμός της ταυτότητας του εμπορευματοκιβωτίου που δόθηκε από τον κατασκευαστή ή σε περίπτωση υπαρχόντων εμπορευματοκιβωτίων, για τα οποία αυτός ο αριθμός είναι άγνωστος, αριθμός ο οποίος χορηγήθηκε από την Αρχή. Μέγιστο συνολικό βάρος λειτουργίας (κιλά και λίμπρες). Επιτρεπόμενο βάρος στοιβασίας για 1.8. G (σε κιλά και λίμπρες). Φορτίο δοκιμής εγκάρσιας καταπόνησης (σε κιλά και λίμπρες). (β) Κενός χώρος θα πρέπει να αφήνεται στην Πινακίδα για την εισαγωγή των τιμών (παραγόντων) αντοχής ακραίου τοιχώματος και/ ή πλευρικού τοιχώματος, σύμφωνα με την παρ. 3 του παρόντος Κανονισμού και με τις δοκιμές 6 και 7 του Παραρτήματος ΙΙ. Κενός χώρος θα πρέπει επίσης να αφήνεται στην Πινακίδα για την πρώτη και για τις επόμενες ημερομηνίες εξέτασης της συντήρησης (μήνας και χρόνος) όταν χρησιμοποιηθούν.

3. Όπου η Αρχή θεωρεί ότι ένα νέο εμπορευματοκιβώτιο ικανοποιεί τις απαιτήσεις της παρούσας Σύμβασης όσον αφορά την ασφάλεια και αν για ένα τέτοιο εμπορευματοκιβώτιο οι τιμές (παράγοντες) αντοχής του ακραίου και/ ή πλευρικού τοιχώματος έχουν σχεδιαστεί να είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από αυτές που καθορίζονται στο Παράρτημα ΙΙ, οι τιμές αυτές θα φαίνονται στην Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας. 4. Η παρουσία της “Πινακίδας Έγκρισης Ασφάλειας” δεν αποκλείει την αναγκαιότητα επίδειξης τέτοιων επιγραφών ή άλλων πληροφοριών που πιθανόν ν` απαιτούνται από άλλους ισχύοντες Κανονισμούς.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2

Συντήρηση και εξέταση

1. Ο ιδιοκτήτης του εμπορευματοκιβωτίου θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρησή του σε ασφαλή κατάσταση.

2. (α) Ο ιδιοκτήτης εγκεκριμένου εμπορευματοκιβωτίου θα το εξετάζει ή θα αναθέτει την εξέτασή του σύμφωνα με τη διαδικασία που καθόρισε ή ενέκρινε το ενδιαφερόμενο Συμβαλλόμενο μέλος, σε διαστήματα κατάλληλα προς τις συνθήκες λειτουργίας.

(β) Η ημερομηνία (μήνας και χρόνος), πριν από την οποία ένα νέο εμπορευματοκιβώτιο θα περάσει την πρώτη του εξέταση, θα σημειώνεται στην Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας.

(γ) Η ημερομηνία (μήνας και χρόνος), πριν από την οποία το εμπορευματοκιβώτιο θα επανεξετασθεί, θα σημειώνεται καθαρά στο εμπορευματοκιβώριο επί της Πινακίδος Έγκρισης Ασφαλείας ή, όσο είναι πρακτικά δυνατό πλησιέστερα σ` αυτή και κατά τρόπο αποδεκτό από το Συμβαλλόμενο Μέλος, το οποίο καθόρισε ή ενέκρινε τη συγκεκριμένη διαδικασία εξέτασης.

(δ) Το διάστημα από την ημερομηνία κατασκευής μέχρι την ημερομηνία της πρώτης εξέτασης δε θα υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Επόμενη εξέταση των νέων εμπορευματοκιβωτίων και επανεξέταση υπαρχόντων εμπορευματοκιβωτίων θα γίνονται σε χρονικά διαστήματα που δεν θα υπερβαίνουν τους 30 μήνες. Όλες οι εξετάσεις θα προσδιορίζουν αν το εμπορευματοκιβώτιο έχει ελλείψεις οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο οποιοδήποτε πρόσωπο. Σαν ένα μεταβατικό μέτρο, όλες οι απαιτήσεις για τη σήμανση των εμπορευματοκιβωτίων με την ημερομηνία της πρώτης επιθεώρησης των νέων εμπορευματοκιβωτίων που καλύπτονται από τον Κανονισμό 10 και των υπαρχόντων εμπορευματοκιβωτίων θα παραταθούν μέχρι την 1η Ιαν. 1987. Ωστόσο, μια Αρχή μπορεί να επιβάλλει αυστηρότερες απαιτήσεις για τα εμπορευματοκιβώτια των δικών της (υπηκόων) ιδιοκτητών.

3. (α) Σαν μια εναλλακτική πρακτική από την παρ. 2, το ενδιαφερόμενο Συμβαλλόμενο Μέλος μπορεί να εγκρίνει ένα συνεχές πρόγραμμα εξέτασης, αν ικανοποιηθεί με τα στοιχεία που θα επιβάλλει ο ιδιοκτήτης, ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα παρέχει επίπεδο ασφαλείας όχι κατώτερο εκείνου που αναφέρεται στην πιο πάνω παρ. 2.

(β) Για να φαίνεται ότι το εμπορευματοκιβώτιο χρησιμοποιείται υπό το καθεστώς ενός εγκεκριμένου προγράμματος συνεχούς εξέτασης, θα σημειώνεται στο εμπορευματοκιβώτιο επί της Πινακίδας Έγκρισης Ασφάλειας ή, όσο είναι πρακτικά δυνατό, πλησιέστερα σ` αυτή, η ένδειξη “ACEP” και το χαρακτηριστικό της ταυτότητας του Συμβαλλομένου Μέλους που χορήγησε την έγκριση του προγράμματος.

(γ) Όλες οι εξετάσεις που θα διενεργούνται σύμφωνα με ένα τέτοιο πρόγραμμα θα προσδιορίζουν αν ένα εμπορευματοκιβώτιο έχει ελλείψεις οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο οποιοδήποτε πρόσωπο. Θα διενεργούνται όταν γίνεται εκτεταμένη επισκευή φρεσκάρισμα ή κατά την παραλαβή – παράδοση κατά τη μίσθωση και τη λύση της μίσθωσης και σε καμιά περίπτωση λιγότερο από μία φορά κάθε 30 μήνες.

(δ) Σαν ένα μεταβατικό μέτρο, όλες οι απαιτήσεις για τη σύμανση που θα δείχνει ότι το εμπορευματοκιβώτιο χρησιμοποιείται υπό το καθεστώς ενός εγκεκριμένου προγράμματος συνεχούς εξέτασης θα παραταθούν μέχρι την 1η Ιαν. 1987. Ωστόσο, μια Αρχή μπορεί να επιβάλλει αυστηρότερες απαιτήσεις για τα εμπορευματοκιβώτια των δικών της (υπηκόων) ιδιοκτητών.

4. Για το σκοπό του Κανονισμού αυτού “το ενδιαφερόμενο Συμβαλλόμενο Μέλος” είναι το συμβαλλόμενο μέλος, στην περιοχή επικρατείας του οποίου ο ιδιοκτήτης κατοικεί ή έχει το κεντρικό του γραφείο. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης κατοικεί ή έχει το κεντρικό του γραφείο σε μια χώρα, η Κυβέρνηση της οποίας δεν έχει ακόμα καθορίσει τρόπους για τη διενέργεια ή την έγκριση των εξετάσεων, για τη χρονική περίοδο μέχρι να καθοριστούν αυτές, ο ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιεί τη διαδικασία που καθορίστηκε ή εγκρίθηκε από την Αρχή ενός Συμβαλλόμενου Μέλους, το οποίο είναι προετοιμασμένο να ενεργεί σαν το “ενδιαφερόμενο Συμβαλλόμενο Μέλος”. Ο ιδιοκτήτης για να κάνει χρήση των διαδικασιών αυτών θα συμμορφούται με τους όρους που έχει θέση η Αρχή αυτή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΝΕΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ

ΚΑΝOΝΙΣΜΟΣ 3

Έγκριση νέων εμπορευματοκιβωτίων

Για να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις προς έγκριση για σκοπούς ασφάλειας σύμφωνα με τη Σύμβαση αυτή, όλα τα νέα εμπορευματοκιβώτια θα συμμορφούνται με τις απαιτήσεις που εκτίθενται στο Παράρτημα ΙΙ.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 4

Έγκριση τύπου σχεδίασης

Στην περίπτωση εμπορευματοκιβωτίων για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση για έγκριση η Αρχή θα εξετάσει τα σχέδια και θα παρίσταται κατά τη δοκιμή ενός προτύπου εμπορευματοκιβωτίου προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τα εμπορευματοκιβώτια συμμορφούνται προς τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ. Όταν τα αποτελέσματα των δοκιμών κριθούν ως ικανοποιητικά, η Αρχή θα ειδοποιήσει με έγγραφο τον αιτούντα, ότι το εμπορευματοκιβώτιο πληροί τις απαιτήσεις της παρούσας Σύμβασης και η ειδοποίηση αυτή θα επιτρέπει στον κατασκευαστή να τοποθετήσει την “Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας” σε κάθε εμπορευματοκιβώτιο της ίδιας σειράς τύπου σχεδίασης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 5

Προϋποθέσεις για την έγκριση βάσει τύπου σχεδίασης

1. Όπου πρόκειται να κατασκευασθούν εμπορευματοκιβώτια βάσει τύπου σχεδίασης η αίτηση η υποβληθείσα σε μια Αρχή για έγκριση βάσει τύπου σχεδίασης θα συνοδεύεται από σχέδια, προδιαγραφή μελέτης για τον τύπο εμπορευματοκιβωτίου που τελεί υπό έγκριση και από όσα άλλα στοιχεία δυνατό να ζητηθούν από την Αρχή.

2. Ο αιτών θα αναφέρει τα χαρακτηριστικά σύμβολα που θα προσδώσει ο κατασκευαστής στον τύπο εμπορευματοκιβωτίου στο οποίο αναφέρεται η αίτηση για έγκριση.

3. Η αίτηση θα συνοδεύεται επίσης από μία βεβαίωση του κατασκευαστού, που θα διαβεβαιώνει ότι:

(α) θα χορηγήσει στην Αρχή τόσα εμπορευματοκιβώτια του αναφερόμενου τύπου σχεδίασης όσα η Αρχή θα ήθελε να εξετάσει,

(β) θα ειδοποιήσει την Αρχή για οποιαδήποτε μεταβολή στη σχεδίαση ή με την προδιαγραφή και θα περιμένει την έγκρισή της πριν τοποθετήσει την Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας επί του εμπορευματοκιβωτίου,

(γ) θα τοποθετήσει την Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας σε κάθε εμπορευματοκιβώτιο της σειράς του τύπου σχεδίασης και όχι σε άλλα,

(δ) θα τηρεί αρχείο εμπορευματοκιβωτίων που κατασκευάζονται σύμφωνα με τον εγκεκριμένο τύπο σχεδίασης. Το αρχείο αυτό θα περιέχει τουλάχιστον τους ανταγωνιστικούς αριθμούς της ταυτότητας των εμπορευματοκιβωτίων που έχει δώσει ο κατασκευαστής, τις ημερομηνίες παράδοσης και τα ονόματα και τις διευθύνσεις των πελατών στους οποίους παραδόθηκαν τα εμπορευματοκιβώτια

4. Έγκριση μπορεί να χορηγηθεί από την Αρχή σε εμπορευματοκιβώτια κατασκυασθέντα με τροποποίηση ενός εγκεκριμένου τύπου σχεδίασης, αν η Αρχή πεισθεί ότι οι τροποποιήσεις δεν επηρεάζουν την ισχύ των δοκιμών που έχουν γίνει κατά την πορεία της έγκρισης του τύπου σχεδίασης.

5. Η Αρχή δε θα παρέχει σε κατασκευαστή δικαίωμα για τοποθέτηση Πινακίδων Έγκρισης Ασφάλειας βάσει της έγκρισης του τύπου σχεδίασης, εκτός αν πεισθεί ότι ο κατασκευαστής έχει θεσπίσει εσωτερικούς μεθόδους ελέγχου παραγωγής για να διασφαλήσει ότι τα παραγόμενα εμπορευματοκιβώτια θα συμμορφώνονται με το εγκεκριμένο πρότυπο.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 6

Έλεγχος κατά την παραγωγή

Για να εξασφαλισθεί ότι τα εμπορευματοκιβώτια της αυτής σειράς τύπου σχεδίασης κατασκευάζονται κατά την εγκριθείσα σχεδίαση, η Αρχή θα εξετάζει ή δοκιμάζει όσες μονάδες θεωρεί απαραίτητο, σ` οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της παραγωγής της αναφερόμενης σειράς τύπου σχεδίασης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 7

Ενημέρωση της Αρχής

Ο κατασκευαστής θα ενημερώνει την Αρχή πριν την έναρξη παραγωγής κάθε νέας σειράς εμπορευματοκιβωτίων που πρόκειται να κατασκευαστούν σύμφωνα με ένα εγκεκριμένο τύπο σχεδίασης,.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΝΕΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΒΑΣΕΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 8

Έγκριση μεμονωμένων εμπορευματοκιβωτίων

Έγκριση μεμονωμένων εμπορευματοκιβωτίων μπορεί να χορηγηθεί εκεί όπου η Αρχή, αφού παραστεί στις δοκιμές και εξετάσει τα αποτελέσματά τους, πεισθεί, ότι το εμπορευματοκιβώτιο πληροί τις απαιτήσεις της παρούσας Σύμβασης. Η Αρχή, όταν πεισθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα γνωστοποιήσει στον αιτούντα έγγραφο για τη έγκριση και η γνωστοποίηση αυτή θα επιστρέφει σ` αυτόν να τοποθετήσει την Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας στο εγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 9

Έγκριση υπαρχόντων εμπορευματοκιβωτίων

1. Αν, μέσα σε 5 χρόνια από την ημερομηνία που θ` αρχίσει να ισχύει η παρούσα Σύμβαση, ο ιδιοκτήτης ενός υπάρχοντος εμπορευματοκιβωτίου παρουσιάζει τις ακόλουθες πληροφορίες στην Αρχή:

(α) ημερομηνία και τόπο κατασκευής,

(β) αν υπάρχει αναγνωριστικός αριθμός της ταυτότητας του εμπορευματοκιβωτίου που έχει δώσει ο κατασκευαστής του,

(γ) μέγιστο συνολικό βάρος ικανότητας λειτουργίας,

(δ) (ι) Αποδείξεις ότι εμπορευματοκιβώτιο αυτού του τύπου έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ναυτιλιακές και/ ή χερσαίες μεταφορές για περίοδο τουλάχιστον 2 χρόνων ή (ιι) αποδείξεις που να ικανοποιούν την Αρχή ως προς το ότι το εμπορευματοκιβώτιο κατασκευάστηκε κατά έναν τύπο σχεδίασης που έχει δοκιμαστεί και βρεθεί ότι συμμορφώνεται με τους τεχνικούς όρους που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, εξαιρουμένων εκείνων των τεχνιτών όρων που αφορούν τις δοκιμές αντοχής του ακραίου και πλευρικού τοιχώματος, ή (ιιι) αποδείξεις ότι το εμπορευματοκιβώτιο κατασκευάστηκε σύμφωνα με πρότυπα που, κατά τη γνώμη της Αρχής, ισοδυναμούσαν προς τους τεχνικούς όρους που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, εξαιρουμένων εκείνων των τεχνικών όρων που αφορούν τις δοκιμές αντοχής του ακραίου και πλευρικού τοιχώματος, (ε) επιτρεπόμενο βάρος στοιβασίας για 1,8 G (σε κιλά και λίμπρες), και (στ) όσα άλλα στοιχεία απαιτούνται για την Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας, Τότε η Αρχή, μετά από έρευνα, θα ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη με έγγραφο για την παροχή της έγκρισης αν χορηγηθεί η έγκριση, η ειδοποίηση θα επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να τοποθετήσει την Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας αφού έχει ήδη γίνει εξέταση του υπόψη εμπορευματοκιβωτίου σύμφωνα με τον Κανονισμό. Η εξέταση του εμπορευματοκιβωτίου και η τοποθέτηση της Πινακίδος Έγκρισης Ασφάλειας πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 1η Ιαν. 1985.

2. Υπάρχοντα εμπορευματοκιβώτια τα οποία δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για έγκριση σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος Κανονισμού μπορούν να προσαχθούν για έγκριση με τις προϋποθέσεις του Κεφαλαίου ΙΙ ή του κεφαλαίου ΙΙΙ του παρόντος Παραρτήματος. Για παρόμοια εμπορευματοκιβώτια οι απαιτήσεις του Παραρτήματος ΙΙ, οι σχετικές με τις δοκιμές αντοχής του ακραίου και/ ή του πλευρικού τοιχώματος δε θα εφαρμόζονται. Η Αρχή μπορεί, αν ικανοποιείται από το γεγονός ότι τα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια ήταν σε χρήμα, να μη ζητήσει την εφαρμογή όσων απαιτήσεων, απ` αυτές που αφορούν στην υποβολή σχεδίων και σε δοκιμές, κρίνει σκόπιμο, εκτός από τις δοκιμές ανύψωσης και αντοχής δαπέδου.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 10

Έγκριση νέων εμπορευματοκιβωτίων που δεν εγκρίθηκαν κατά το χρόνο κατασκευής

1.Αν, κατά ή πριν την 6η Σεπτ. 1982, ο ιδιοκτήτης ενός νέου εμπορευματοκιβωτίου που δεν είχε εγκριθεί κατά το χρόνο της κατασκευής παρουσιάζει τις παρακάτω πληροφορίες σε μία Αρχή: (α) ημερομηνία και τόπο κατασκευής, (β) αν υπάρχει, αναγνωριστικός της ταυτότητας αριθμός του εμπορευματοκιβωτίου που δόθηκε από τον κατασκευαστή, (γ) μέγιστο συνολικό βάρος ικανοποίησης λειτουργίας, (δ) απόδειξη που να ικανοποιεί την Αρχή ότι το εμπορευματοκιβώτιο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τύπο σχεδίασης που δοκιμάσθηκε και βρέθηκε ότι συμμορφούται με τις τεχνικές προϋποθέσεις του Παραρτήματος ΙΙ, (ε) επιτρεπόμενο βάρος στοιβασίας για 1,8 G (σε κιλά και λίμπρες) και (στ) κάθε άλλο στοιχείο που απαιτείται για την Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας, Η Αρχή, μετά από έρευνα, μπορεί να εγκρίνει το εμπορευματοκιβώτιο, χωρίς να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις του Κεφαλαίου ΙΙ. Όταν χορηγηθεί έγκριση, η έγκριση αυτή θα γνωστοποιείται με έγγραφο στον ιδιοκτήτη, και αυτή η έγγραφη γνωστοποίηση θα δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να τοποθετεί την Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας μετά από εξέταση του υπόψη εμπορευματοκιβωτίου σύμφωνα με τον Κανονισμό

2. Η εξέταση του πιο πάνω εμπορευματοκιβωτίου και η τοποθέτηση της Πινακίδας Έγκρισης Ασφάλειας θα πραγματοποιηθεί όχι αργότερα από την 1η Ιαν. 1985.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ

Η Πινακίδα Έγκρισης Ασφάλειας, σύμφωνα προς το υπόδειγμα που αναπαριστάνεται παρακάτω, θα έχει τη μορφή μιας μόνιμης, μη διαβρώσιμης, πυρασφαλούς ορθογώνιας πινακίδας διαστάσεων τουλάχιστον 200 χιλιοστών του μέτρου. Οι λέξεις “CSC SAFETY APPROVAL” με ελάχιστο ύψος γραμμάτων 8 χιλιοστά και όλες οι άλλες λέξεις και αριθμοί ελάχιστου ύψους 5 χιλιοστών θα είναι τυπωμένες ανάγλυφα ή θα σημειώνονται στην επιφάνεια της Πινακίδας με οποιοδήποτε άλλο μόνιμο και ευανάγνωστο τρόπο.

—————————————————– CSC SAFETY APPROVAL

1…. π.χ. (GR – L/749/2/75)

2…. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ …………….. 3…. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 4. ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ 5. FIA 1,8 g…………Kg………….Lb 6. ΤΙΜΗ ΦΟΡΤΙΟΥ ΔΟΚΙΜΗΣ ΕΓΚΑΡΣΙΑΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ..Kg…Lb 8….. 9….. 200 χιλ. —————————————————-

1. Χώρα Έγκρισης και στοιχεία Έγκρισης όπως δίνεται στο παράδειγμα της γραμμής ( Η Χώρα Έγκρισης θα πρέπει να σημειώνεται με χαρακτηριστικό σήμα που χρησιμοποιείται για να δείχνει τη Χώρα εγγραφής των αυτοκινήτων στη διεθνή οδική κυκλοφορία).

2. Ημερομηνία (μήνας και χρόνος) κατασκευής.

3. Αναγνωριστικός αριθμός της ταυτότητας του εμπορευματοκιβωτίου που δίνει ο κατασκευαστής ή στην περίπτωση των υπαρχόντων εμπορευματοκιβωτίων για το οποία ο αριθμός αυτός είναι άγνωστος, ο υπό της Αρχής καταχωρούμενος αριθμός.

4. Μέγιστο συνολικό βάρος λειτουργίας (σε κιλά και λίμπρες). 5. Επιτρεπόμενο βάρος στοιβασίας για 1,8 g (σε κιλά και λίμπρες).

6. Τιμή φορτίου δοκιμής εγκάρσιας καταπόνησης (σε κιλά και λίμπρες).

7. Η αντοχή Ακραίου Τοιχώματος θα σημειώνεται στην Πινακίδα μόνον, αν τα Ακραία Τοιχώματα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν φορτίο μικρότερο ή μεγαλύτερο του 0,4 του μεγίστου επιτρεπόμενου ωφέλιμου φορτίου δηλ. 0,4 Ρ.

8. Η αντοχή Πλευρικού Τοιχώματος θα σημειώνεται στην Πινακίδα μόνον αν τα πλευρικά τοιχώματα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν φορτίο μικρότερο ή μεγαλύτερο του 0,6 του μεγίστου επιτρεπόμενου ωφέλιμου φορτίου δηλ. 0,6.

9. Ημερομηνία (μήνας και χρόνος) πρώτης εξέτασης συντήρησης για νέα εμπορευματοκιβώτια και ημερομηνίες (μήνας και χρόνος) επανεξέτασης συντήρησης, αν η Πινακίδα χρησιμοποιείται γι` αυτό το σκοπό.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ

Εισαγωγή:

Κατά τον καθορισμό των απαιτήσεων του παρόντος Παραρτήματος, υπονοείται ότι σε όλες τις φάσεις λειτουργίας των εμπορευματοκιβωτίων, οι δυνάμεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα κίνησης, θέσης, στοιβασίας και βάρους του φορτωμένου εμπορευματοκιβωτίου καθώς και οι εξωτερικές δυνάμεις δε θα υπερβαίνουν την αντοχή σχεδίασης του εμπορευματοκιβωτίου. Ειδικότερα έχουν γίνει οι ακόλουθες παραδοχές:

α) Το εμπορευματοκιβώτιο θα συγκρατείται ούτως ώστε να μην υπόκειται σε δυνάμεις μεγαλύτερες από εκείνες για τις οποίες σχεδιάστηκε.

β) Το εμπορευματοκιβώτιο θα έχει το φορτίο του στοιβαγμένο σύμφωνα με τις μεθόδους του εμπορίου, που συνιστούνται ούτως ώστε το φορτίο να μην ασκεί στο εμπορευματοκιβώτιο δυνάμεις μεγαλύτερες από εκείνες για τις οποίες σχεδιάστηκε.

Κατασκευή:

1. Το εμπορευματοκιβώτιο που κατασκευάστηκε από οποιοδήποτε κατάλληλο υλικό και υποβάλλεται επιτυχώς στις ακόλουθες δοκιμές χωρίς να υφίσταται καμιά μόνιμη παραμόρφωση ή ανωμαλία που θα το καθιστούσε ανίκανο να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που σχεδιάστηκε, θα θεωρείται ασφαλές.

2. Οι διαστάσεις, η τοποθέτηση και οι σχετικές ανοχές των γωνιακών εξαρτημάτων θα ελέγχονται ως προς τα συστήματα ανύψωσης και ασφάλισης στα οποία θα λειτουργήσουν.

Φορτία δοκιμών και μέθοδοι δοκιμών

Οι ακόλουθες μέθοδοι δοκιμών και φορτία δοκιμών θα εφαρμόζονται σε όλα τα είδη των υπό δοκιμήν εμπορευματοκιβωτίων, όπου ταιριάζουν προς τη σχεδίαση του εμπορευματοκιβωτίου:

Ι. ΑΝΕΛΚΥΣΗ

Εμπορευματοκιβώτιο, που περιέχει το καθορισμένο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ, θα ανυψώνεται κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να εφαρμόζονται αμελητέες δυνάμεις επιτάχυνσης. Μετά την ανύψωση, το εμπορευματοκιβώτιο θα κρέμεται ή θα υποβαστάζεται για πέντε λεπτά και μετά θα κατεβάζεται στο δάπεδο.

(Α) ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΩΝΙΑΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ

ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εσωτερικό φορτίο: (ι) Ανύψωση από τα άνω γωνιακά εξαρτήματα Ένα φορτίο που κατανέμεται Σε εμπορευματοκιβώτια ομοιόμορφα τέτοιο που το άθροισμα μεγαλύτερα των 3.000 χιλιοστών του βάρους του εμπορευματοκιβωτίου (10 ποδών) (ονομαστικού) μήκους και του φορτίου δοκιμής να ισούται θα εφαρμόζονται κατακόρυφες με 2R. ανύψωσης στα τέσσερα άνω γωνιακά εξαρτήματα. Εξωτερικά εφαρμοζόμενες δυνάμεις:

Τέτοιες ώστε να ανυψώνουν το Σε εμπορευματοκιβώτια μήκους συνδυασμένο βάρος των 2R κατά τον 3000 χιλιοστών (10 ποδών) τρόπο που περιγράφεται (ονομαστικού) ή μικρότερου θα (υπό τον τίτλο ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ) εφαρμόζονται δυνάμεις ανύψωσης και στα τέσσερα άνω γωνιακά εξαρτήματα, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η γωνία μεταξύ κάθε ανυψωτικής συσκευής και της κατακόρυφης να είναι 30ο.

(ιι) Ανύψωση από τα κάτω γωνιακά εξαρτήματα. Στα εμπορευματοκιβώτια θα εφαρμόζονται δυνάμεις ανύψωσης κατά τρόπο ώστε οι συσκευές ανύψωσης να στηρίζονται μόνο στα κάτω γωνιακά εξαρτήματα. Οι ανυψωτικές δυνάμεις θα εφαρμόζονται, ως προς την οριζόντια, υπό γωνίες: -30ο για εμπορευματοκιβώτια μήκους 12.000 χιλιοστών (40 ποδών) (ονομαστικού) ή μεγαλύτερου.

-37ο για εμπορευματοκιβώτια ονομαστικού μήκους 9.000 χιλιοστών (30 ποδών) μέχρι 12.000 χιλιοστών (40 ποδών) μη περιλαμβανόμενου.

-45ο για εμπορευματοκιβώτια ονομαστικού μήκους 6.000 χιλιοστών (20 ποδών) μέχρι 9.000 χιλιοστών (30 ποδών) μη συμπεριλαμβανομένου.

-60 για εμπορευματοκιβώτια ονομαστικά μήκους μικρότερου των (6.000) χιλιοστών (20 ποδών).

(Β) ΑΝΥΨΩΣΗ ΜΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εσωτερικό φορτίο

Ένα ομοιόμορφο κατανεμημένο φορτίο τέτοιο (ι) Ανύψωση από θύλακες ώστε το άθροισμα του βάρους του περόνης ανύψωσης. Το εμπορευματοκιβωτίου και του φορτίου δοκιμής εμπορευματοκιβώτιο θα να ισούται προς 1,25R. τοποθετείται πάνω σε ράβδους που βρίσκονται στο αυτό οριζόντιο επίπεδο και τοποθετούνται ανά μία μέσα σε κάθε θύλακα της περόνης ανύψωσης που χρησιμοποιείται για την ανύψωση του εμπορευματοκιβωτίου.

Οι ράβδοι θα είναι του Εξωτερικά εφαρμοζόμενες δυνάμεις: αυτού εύρους προς τις περόνες που πρόκειται να Τέτοιες ώστε να ανυψώσουν άθροισμα βάρους χρησιμοποιηθούν κατά το 1,25R κατά τον τρόπο που περιγράφεται χειρισμό και θα (με τίτλο ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ). εισχωρούν μέσα στο θύλακα περόνης κατά το 75% (στα εκατό) του μήκους του θύλακα περόνης.

ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εσωτερικό φορτίο (ιι) Ανύψωση από θέσεις βραχιόνων αρπάγης. Ένα ομοιόμορφα κατανεμημένο φορτίο Το εμπορευματοκιβώτιο θα τέτοιο ώστε το άθροισμα του βάρους τοποθετείται πάνω σε πέδιλα του εμπορευματοκιβωτίου και του που βρίσκονται στο αυτό φορτίου δοκιμής να ισούται προς οριζόντιο επίπεδο και ανά 1,25R. ένα κάτω από κάθε θέση βραχίονα αρπάγης.

Εξωτερικά εφαρμοζόμενες δυνάμεις Τα πέδιλα αυτά θα είναι των Τέτοιες ώστε να ανυψώσουν άθροισμα ιδίων μεγεθών με την βάρους 1,25R, κατά τον τρόπο που επιφάνεια ανύψωσης των περιγράφεται ζ` (με τον τίτλο βραχιόνων αρπάγης που ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ) πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. (ιιι) Άλλες μέθοδοι:

Όπου τα εμπορευματοκιβώτια είναι σχεδιασμένα για ανύψωση στην έμφορτη κατάσταση με οποιαδήποτε μέθοδο που δεν αναφέρεται εις (Α) ή (Β) (ι) και (ιι), αυτά θα δοκιμάζονται επίσης με ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ και ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ αντιπροσωπευτικές των συνθηκών επιτάχυνσης, που ταιριάζουν σ` αυτή τη μέθοδο.

2. ΣΤΟΙΒΑΣΙΑ

1. Για συνθήκες διεθνών μεταφορών όπου οι μέγιστες κατακόρυφες δυνάμεις επιτάχυνσης διαφέρουν σημαντικά από 1,8 g. και όταν το εμπορευματοκιβώτιο είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά περιορισμένο σε τέτοιες συνθήκες μεταφοράς, το φορτίο στοιβασίας μπορεί να μεταβάλλεται κατά τον κατάλληλο λόγω των δυνάμεων επιτάχυνσης.

2. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της δοκιμής το εμπορευματοκιβώτιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως προς το επιτρεπόμενο υπερκείμενο στατικό βάρος στοιβασίας που θα σημειώνεται επί της Πινακίδας Έγκρισης Ασφάλειας, παραπλεύρως του τίτλου “Επιτρεπόμενο βάρος στοιβασίας για 1,8 g (σε κιλά και λίμπρες).

ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εσωτερικό φορτίο

Ένα ομοιόμορφο κατανεμημένο τέτοιο Το εμπορευματοκιβώτιο, ώστε το άθροισμα βάρους του φέροντας το περιγραφόμενο εμπορευματοκιβώτιου και του φορτίου ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ, θα δοκιμής να ισούται με 1,8R. Εμπόρευμα τοποθετείται πάνω σε τέσσερα τοκιβώτια δεξαμενές μπορεί να επίπεδα πέδιλα τα οποία με τη δοκιμασθούν κενά φορτίου. σειρά τους θα στηρίζονται σε άκαμπτη οριζόντια επιφάνεια, ανά ένα κάτω από κάθε κάτω γωνιακό εξάρτημα ή ισοδύναμη γωνιακή κατασκευή. Τα πέδιλα θα τοποθετούνται ακριβώς κάτω από τα εξαρτήματα και θα είναι σχεδιασμένα στις ίδιες περίπου διαστάσεις με τα εξαρτήματα.

Εξωτερικά εφαρμοζόμενες δυνάμεις Κάθε ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ

Τέτοιες ώστε να υποβάλλουν κάθε θα εφαρμόζεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα άνω γωνιακά γωνιακό εξάρτημα μέσω ενός εξαρτήματα σε μια κατακόρυφη δύναμη, αντίστοιχου δοκιμαστικού που δρα προς τα κάτω, ίση προς γωνιακού εξαρτήματος ή μέσω 1/4Χ1,8Χ το επιτρεπόμενο υπερκείμενο ενός πεδίλου των ιδίων στατικό βάρος στοιβασίας. διαστάσεων. Το γωνιακό εξάρτημα δοκιμής ή το πέδιλο θα εξέχει σε σύγκριση με το άνω γωνιακό εξάρτημα του εμπορευματοκιβωτίου κατά 25 χιλιοστόμετρα (1 ίντσα) κατά πλάτος και 38 χιλιοστόμετρα (1 1/2 ίντσες) κατά μήκος.

3. ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΑ ΦΟΡΤΙΑ

ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εσωτερικό φορτίο: (α) ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ

Κ α ν έ ν α

Δυνάμεις εφαρμοζόμενες εξωτερικά

Συμπυκνωμένο φορτίο 300 κιλών Οι ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ (660 λιμπρών) ομοιόμορφα ΔΥΝΑΜΕΙΣ θα εφαρμόζονται κατανεμημένο επί μιας επιφάνειας κατακόρυφα και προς τα κάτω 600 χιλιοστόμετρα Χ 300 επί της εξωτερικής χιλιοστόμετρα (24ίντσες Χ12 ίντσες) επιφάνειας της ασθενέστερης περιοχής της οροφής του εμπορευματοκιβώτιου.

Εσωτερικό φορτίο (β) ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ

Δύο συμπυκνωμένα φορτία το Η δοκιμή θα γίνεται με το καθένα 2.730 κιλά (6.000 λίμπρες) εμπορευματοκιβώτιο εδραζόμενο και στηριζόμενα στο δάπεδο του επί τεσσάρων επιπέδων εμπορευματοκιβωτίου επί μιας επιφάνειας στηριγμάτων κάτω απο τις επαφής 142 τετραγωνικών εκατοστομέτρων τέσσερις κάτω γωνίες του, κατά (22 τετραγωνικές ίντσες). τέτοιο τρόπο ώστε η κατασκευή της βάσης του εμπορευματοκιβωτίου να είναι ελεύθερη να καμφθεί.

ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μια συσκευή δοκιμής φορτισμένη με ένα βάρος 5.460 κιλών (12.000 λίμπρες) δηλαδή 2.730 κιλών (6.000 λίμπρες) πάνω σε κάθε μια από δύο επιφάνειες που θα έχουν, μετά τη φόρτιση, συνολική επιφάνεια επαφής 284 τετραγωνικά εκατοστόμετρα (44 τετραγωνικές ίντσες) δηλαδή 142 τετραγωνικά εκατοστόμετρα (22 τετραγωνικές ίντσες) Για κάθε επιφάνεια με πλάτος 760 χιλιοστόμετρα (30 ίντσες) από κέντρο σε κέντρο, θα μετακινείται πάνω από όλη την επιφάνεια του δαπέδου του εμπορευματοκιβωτίου.

Δυνάμεις εφαρμοζόμενες εξωτερικά Κ α μ ί α

4. ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ———————————————————————- ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ———————————————————————-

Εσωτερικό φορτίο Το εμπορευματοκιβώτιο χωρίς Κ α ν έ ν α φορτίο (κενό) θα τοποθετείται επί τεσσάρων επιπέδων στηριγμάτων, ένα κάτω από κάθε κάτω γωνία και θα εμποδίζεται να μετακινηθεί πλευρικά και κατακόρυφα, μέσω μηχανισμών αγκύρωσης τοποθετημένων έτσι ώστε να εμποδίζεται η πλευρική μετακίνηση μόνο των κάτων γωνιών που είναι διαγώνιες προς εκείνες επί των οποίων εφαρμόζονται οι δυνάμεις

Δυνάμεις εφαρμοζόμενες εξωτερικά: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ Τέτοιες ώστε να καταπονούν τις Θα εφαρμόζονται είτε χωριστά ακραίες κατασκευές του εμπορεύματος ή ταυτόχρονα σε κάθε ένα από κιβωτίου, πλευρικά. Οι δυνάμεις θα τα άνω γωνιακά εξαρτήματα επί είναι ίσες προς εκείνες για τις μιας πλευράς του εμπορεύματος- οποίες το εμπορευματοκιβώτιο έχει κιβωτίου σε διευθύνσεις σχεδιαστεί. παράλληλες και προς τη βάση και προς τα επίπεδα των άκρων του εμπορευματοκιβωτίου. Οι δυνάμεις θα εφαρμόζονται, κατ` αρχή με φορά προς τα άνω γωνιακά εξαρτήματα και στη συνέχεια με φορά απομακρυνόμενη από αυτά. Στην περίπτωση εμπορευματοκιβωτίων στα οποία κάθε ακραίο τοίχωμα είναι συμμετρικό ως προς την ίδια αυτού κατακόρυφη κεντρική γραμμή, μόνο μια πλευρά απαιτείται να δοκιμαστεί, αλλά σε περίπτωση εμπορευματοκιβωτίων με ασύμμετρα ακραία τοιχώματα, θα δοκιμάζονται αμφότερες οι πλευρές.

5. ΔΙΑΜΗΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ- ΣΤΑΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ

Κατά τη σχεδίαση και την κατασκευή εμπορευματοκιβωτίων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι τα εμπορευματοκιβώτια, όταν μεταφέρονται με χερσαία μέσα μεταφοράς, μπορεί να υποστούν επιταχύνσεις μεγέθους 2g, εφαρμοζόμενες οριζόντια σε διαμήκη κατεύθυνση.

——————————————————————– ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ——————————————————————–

Εσωτερικό φορτίο:

Ένα ομοιόμορφα κατανεμημένο φορτίο, Το εμπορευματοκιβώτιο, τέτοιο ώστε το άθροισμα του βάρους φέροντας το περιγραφόμενο ενός εμπορευματοκιβωτίου και του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ, θα φορτίου δοκιμής να ισούται προς το εμποδίζεται να μετακινηθεί μέγιστο συνολικό βάρος λειτουργίας κατά μήκος με ασφάλιση ή μικτό βάρος R. (Χαλίνωση) των δύο κάτω Στην περίπτωση εμπορευματοκιβωτίου γωνιακών εξαρτημάτων ή των δεξαμενής, όταν το βάρος του εσωτερικού ισοδυνάμων γωνιακών φορτίου και το βάρος του κενού κατασκευών του ενός άκρου σε εμπορευματοκιβωτίου είναι μικρότερο κατάλληλα σημεία αγκύρωσης. του μεγίστου συνολικού βάρους ή μικτού βάρους R πρέπει να εφαρμόζεται στο εμπορευματοκιβώτιο αυτό ένα συμπληρωματικό βάρος.

Δυνάμεις εφαρμοζόμενες εξωτερικά. Οι ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ Τέτοιες ώστε ν` ασκούν σε κάθε ΔΥΝΑΜΕΙΣ θα εφαρμόζονται, κατ` πλευρά του εμπορευματοκιβωτίου διαμήκεις αρχή με φορά προς τα σημεία θλιπτικές και εφελκυστικές δυνάμεις αγκύρωσης, στη συνέχεια δε με μεγέθους R, δηλαδή, μια συνισταμένη φορά απομακρυνόμενη από αυτά. δύναμη 2R, στη βάση του Θα δοκιμάζονται κάθε πλευρά εμπορευματοκιβωτίου συνολικά. του εμπορευματοκιβωτίου.

6. ΑΚΡΑΙΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ

Τα ακραία τοιχώματα θα είναι ικανά να αντέχουν σε φορτίο όχι μικρότερο του 0,4 του μέγιστου επιτρεπόμενου ωφέλιμου φορτίου. Αν όμως, τα ακραία τοιχώματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αντέχουν σε φορτίο μικρότερο ή μεγαλύτερο του 0,4 του μέγιστου επιτρεπόμενου ωφέλιμου φορτίου, ένας τέτοιος συντελεστής αντοχής θα σημειώνεται επί της Πινακίδας Έγκρισης Ασφάλειας σύμφωνα με το Παράρτημα Ι, Κανονισμός 1. ———————————————————————- ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ———————————————————————-

Εσωτερικό φορτίο Το περιγραφόμενο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Τέτοιο ώστε το εσωτερικόν ΦΟΡΤΙΟ θα εφαρμόζεται ως ενός ακραίου τοιχώματος να υπόκειται ακολούθως: σε ένα ομοιόμορφα κατανεμημένο φορτίο Αμφότερα τα ακραία τοιχώματα ίσο προς 0,4Ρ ή προς άλλο φορτίο ενός εμπορευματοκιβωτίου θα τέτοιο για το οποίο το δοκιμάζονται εκτός αν είναι εμπορευματοκιβώτιο μπορεί να πανομοιότυπα οπότε μόνον ένα έχει σχεδιαστεί. ακραίο τοίχωμα απαιτείται να δοκιμαστεί. Τα ακραία τοιχώματα των εμπορευματοκιβωτίων τα οποία δεν έχουν ανοικτές πλευρές ή πλευρικές πόρτες μπορεί να δοκιμαστούν χωριστά ή ταυτόχρονα.

Τα ακραία τοιχώματα εμπορευματοκιβωτίων τα οποία έχουν ανοικτές πλευρές ή πλευρικές πόρτες θα πρέπει να δοκιμάζονται χωριστά.

Όταν τα ακραία τοιχώματα δοκιμάζονται χωριστά, οι αντιδράσεις στις δυνάμεις τις εφαρμοζόμενες στο ακραίο τοίχωμα θα περιορίζονται στην κατασκευή της βάσης του εμπορευματοκιβωτίου.

Δυνάμεις εφαρμοζόμενες εξωτερικά Καμία

7. ΠΛΕΥΡΙΚΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ

Τα πλευρικά τοιχώματα θα πρέπει να είναι ικανά να αντέχουν σε φορτίο όχι μικρότερο του 0,6 του μέγιστου επιτρεπόμενου ωφέλιμου φορτίου. Αν, όμως, τα πλευρικά τοιχώματα είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε φορτίο μικρότερο ή μεγαλύτερο του 0,6 του μέγιστου επιτρεπόμενου ωφέλιμου φορτίου, ένας τέτοιος συντελεστής αντοχής θα σημειώνεται επί της Πινακίδας Έγκρισης Ασφάλειας, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι, Κανονισμός 1.

———————————————————————– ΦΟΡΤΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ———————————————————————–

Εσωτερικό φορτίο

Τέτοιο ώστε το εσωτερικό ενός Το περιγραφόμενο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ πλευρικού τοιχώματος να υπόκειται ΦΟΡΤΙΟ θα εφαρμόζεται ως σε ένα ομοιόμορφα κατανεμημένο ακολούθως: φορτίο ίσο προς 0,6Ρ ή προς άλλο Αμφότερα τα πλευρικά φορτίο τέτοιο για το οποίο το τοιχώματα ενός εμπορευμα- εμπορευματοκιβώτιο μπορεί να έχει τοκιβωτίου θα δοκιμάζονται σχεδιαστεί. εκτός αν είναι πανομοιότυπα οπότε μόνο το ένα απαιτείται να δοκιμαστεί. Τα πλευρικά τοιχώματα θα δοκιμάζονται χωριστά και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό φορτίο θα περιορίζονται στα γωνιακά εξαρτήματα ή τις ισοδύναμες γωνιακές κατασκευές.

Τα εμπορευματοκιβώτια με ανοικτή οροφή θα δοκιμάζονται στην κατάσταση στην οποία είναι σχεδιασμένα να λειτουργήσουν, για παράδειγμα, με τα αφαιρετά άνω μέλη στη θέση τους.

Δυνάμεις εφαρμοζόμενες εξωτερικά Καμί

Άρθρο δεύτερο
Ορισμοί

Ι. Ο όρος “Σύμβαση” που αναφέρεται στα επόμενα άρθρα περιλαμβάνει τη Σύμβαση που κυρώνεται με το νόμο αυτόν και τα Παραρτήματά της Ι και ΙΙ.

2. Οι όροι εμπορευματοκιβώτιο, έγκριση, επιθεώρηση, ιδιοκτήτης, διεθνής μεταφορά και πινακίδα έγκρισης ασφάλειας, οι οποίοι αναφέρονται στα επόμενα άρθρα, έχουν την έννοια που αναφέρεται στη Σύμβαση.

Άρθρο τρίτο
Τροποποιήσεις παραρτημάτων

Τροποποιήσεις των Παραρτημάτων της Σύμβασης γίνονται σύμφωνα με το άρθρ. Χ αυτής και κυρώνονται με π.δ/γμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Άρθρο τέταρτο
Υποχρεώσεις

Ι. Ο ιδιοκτήτης εμπορευματοκιβωτίου είναι υπεύθυνος να το διατηρεί σε ασφαλή κατάσταση, να τηρεί τους όρους και τις διαδικασίες έγκρισης, συντήρησης, επιθεώρησης και σήμανσης σύμφωνα με τη Σύμβαση και να μη διακινεί το εμπορευματοκιβώτιο, όταν υπάρχει φανερή ένδειξη ότι η κατάστασή του είναι τέτοια που να δημιουργεί προφανή κίνδυνο για την ασφάλεια της μεταφοράς.

2. Σε περίπτωση που η κατάσταση του εμπορευματοκιβωτίου δημιουργεί προφανή κίνδυνο για την ασφάλεια της μεταφοράς ο μεταφορέας μπορεί ν` αρνηθεί την παραλαβή του.

3. Οι διατάξεις της Σύμβασης εφαρμόζονται και κατά το στάδιο της μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων μέσα στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις που αυτό προηγείται ή έπεται της διεθνούς μεταφοράς.

Άρθρο πέμπτο
Έγκριση, επιθεώρηση εμπορευματοκιβωτίων

Ι. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται οι όροι, η διαδικασία και οι φορείς του δημόσιου τομέα που είναι αρμόδιοι για την έγκριση των εμπορευματοκιβωτίων και την επιθεώρησή τους σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης.

2. Με π.δ/γμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί να μεταβιβασθούν οι αρμοδιότητες της παρ. Ι στον Ελληνικό Νηογνώμονα, με τους ίδιους όρους και της διαδικασία που καθορίζονται για τους φορείς του δημοσίου τομέα.

Άρθρο έκτο
Έλεγχος-Κυρώσεις

1. Ο έλεγχος των εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με το άρθρ. VI της Σύμβασης, καθώς και η βεβαίωση των παραβάσεων και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου τέταρτου του νόμου αυτού, ασκείται:

(α) για τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται στα ελληνικά λιμάνια ή μεταφέρονται με πλοία, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, που καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων (ΕΕΠ)και τις Λιμενικές Αρχές,

(β) για τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται σε οποιοδήποτε άλλο χερσαίο χώρο, έξω από τα όρια της περιοχής ευθύνης των Λιμενικών Αρχών, από την Ελληνική Αστυνομία.

2. Κατά των παραβατών που αναφέρονται από τυχόν προηγούμενη παράγραφο, ανεξάρτητα από τυχόν πειθαρχική ή ποινική ευθύνη που απορρέει από άλλη διάταξη, επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι το ύφος που καθορίζεται στο άρθρ. 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ΚΔΝΔ, ν.δ. 187/73, ΦΕΚ 261), όπως αυτό προσαρμόζεται ή αυξομειώνεται σύμφωνα με το άρθρ. 272 του Κώδικα αυτού.

3. Για τις παραβάσεις της παρ. 1α, όσον αφορά της διαδικασία επιβολής και είσπραξης του πιο πάνω προστίμου, καθώς και την άσκηση και εκδίκαση προσφυγών, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρ. 157 του ΚΔΝΔ.

4. Για τις παραβάσεις της παρ. 1β, με απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, καθορίζεται η διαδικασία για την επιβολή και είσπραξη των προστίμων, καθώς και την άσκηση και εκδίκαση των προσφυγών.

Άρθρο έβδομο
Επέκταση εφαρμογής της Σύμβασης

Με π.δ/γμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί να επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης ή μέρους αυτής και στις χερσαίες ή θαλάσσιες μεταφορές που διενεργούνται μόνο μέσα στην ελληνική επικράτεια.

Άρθρο όγδοο
Έκδοση διαταγμάτων-Αρμοδιότητα

Με π.δ/γμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, όπου ρητά ορίζεται, μπορεί να εκδίδονται οι εθνικοί κανονισμοί του άρθρ. V παρ. 2 της Σύμβασης, να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διευθέτηση αμφισβητήσεων του άρθρ. XIII, να αναστέλλεται η εφαρμογή της Σύμβασης σε περίπτωση πολέμου και να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του νόμου αυτού και της Σύμβασης.

Άρθρο ένατο
Έναρξη εφαρμογής

Η Σύμβαση τίθεται σε εφαρμογή 12 μήνες μετά την κατάθεση του σχετικού οργάνου επικύρωσης στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Άρθρο δέκατο
Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων για την καταμέτρηση της χωρητικότητας των πλοίων

1.(Αντικαθίσταται η παρ. 2 άρθρ. 24 του ΚΔΝΔ).

2. (Αντικαθίσταται ο τίτλος και η παρ. 1 άρθρ. 25 του ΚΔΝΔ).

3. (Προστίθεται περίπτ. δ` στο άρθρ. 30 του ΚΔΝΔ).

4. (Αντικαθίσταται η παρ. 3 άρθρ. 34 Ν.Δ. 973/1971).

5. Στο άρθρο τρίτο του Νόμ. 1373/1983 (ΦΕΚ92) προστίθεται παρ. 3, η οποία έχει ως εξής:

“3. Με π.δ/γμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις μετατροπές ή μετασκευές που θεωρούνται ουσιαστική μεταβολή στην ολική χωρητικότητα του πλοίου, τη μορφή του πιστοποιητικού, τη χωρητικότητα και νοφανών τύπων σκαφών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης”.

Άρθρο ενδέκατο
Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων για την ασφάλεια των πλοίων

1. (Τροποποιείται η παρ. 3 άρθρ. 33 ΚΔΝΔ). 2. (Τροποποιείται το άρθρ. 37 του ΚΔΝΔ).

Άρθρο δωδέκατο
Τροποποίηση διατάξεων του ν.δ. 93/1974

1.(Τροποποιείται η περίπ. γ` άρθρ. 7 ν.δ. 93/1974).

2.(Προστίθεται παρ. 2 στο άρθρ. 7 ν.δ. 93/1974).

Άρθρο δέκατο τρίτο
Ο νόμος αυτός ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός από το άρθρο τέταρτο και τις παρ. 1,2 και 3 του άρθρου έκτου, που ισχύουν από την ημερομηνία που τίθεται σε εφαρμογή η Σύμβαση.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 24  Φεβρουαρίου 1988

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ