Νόμος 1753 ΦΕΚ Α΄29/16.2.1988

Κύρωση Συμφωνίας  οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ  των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας  και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 1987, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Για την Ανάπτυξη της Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές, εφεξής αποκαλούμενες ως τα Συμβαλλόμενα Μέρη,

Επιθυμώντας τη σύσφυγξη των υφιστάμενων δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και εκτιμώντας τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για τις δύο χώρες από την ενίσχυση της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ τους, συμφώνησαν τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επιδιώξουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης.

Άρθρο 2

Ειδικότερα, η συνεργασία που αναφέρεται στην παρούσα συμφωνία περιλαμβάνει ενδεικτικώς αλλά όχι περιοριστικώς τα ακόλουθα:

1. Ενθάρρυνση της συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, άρδευσης, εκτροφής βοοειδών, θαλασσίων μεταφορών, έργων βιομηχανικής και τεχνικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις δύο χώρες.

2. Προώθηση της ανταλλαγής διαφόρων προϊόντων και εμπορευμάτων μεταξύ τους.

3. Ενθάρρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών που αναφέρονται στην επιστημονική έρευνα και τεχνολογία και

4. Ενθάρρυνση της ανταλλαγής και εκπαίδευσης τεχνικών εμπειρογνωμόνων αναγκαίων για ορισμένα προγράμματα συνεργασίας.

Άρθρο 3

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επιδιώκουν να ενθαρρύνουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των φορέων (περιλαμβανομένων των νομικών προσώπων) των δύο χωρών, σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις που ισχύουν σ` αυτές, προσδίδοντας έμφαση στη δημιουργία κοινοπραξιών και εταιριών στους διαφόρους τομείς.

Άρθρο 4

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις κεφαλαίων του ενός Μέρους στη χώρα του άλλου Μέρους.

Άρθρο 5

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων εμπορικών αντιπροσώπων αντιπροσωπειών και αποστολών μεταξύ τους καθώς και την καθιέρωση εμπορικών εκθέσεων προς το σκοπό της ενίσχυσης του εμπορίου μεταξύ τους.

Άρθρο 6

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συστήσουν μικτή επιτροπή που θα συγκαλεί συνόδους στις δύο χώρες, μετά από αίτηση ενός των Μερών με σκοπό την εξέταση και υιοθέτηση μέτρων και μεθόδων ενίσχυσης της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Άρθρο 7

Η λήξη της παρούσας συμφωνίας δε θα θίγει την ισχύ των συμφωνιών και συμβολαίων που συνομολογήθηκαν μεταξύ των επιχειρήσεων και οργανισμών των δύο χωρών.

Άρθρο 8

Η παρούσα συμφωνία υπόκειται σε έγκριση σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε Συμβαλλόμενου Μέρους, θα τεθεί δε σε ισχύ κατά την ημερομηνία ανταλλαγής των διακοινώσεων των επιβεβαιωτικών μιας τέτοιας έγκρισης.

Η παρούσα συμφωνία συνομολογείται για περίοδο πέντε ετών. Θα ανανεώνεται αυτόματα για περίοδο ενός έτους εκτός εάν γνωστοποιηθεί καταγγελία από το ένα ή το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος έξι μήνες πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.

Έγινε στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 1987 σε δύο πρωτότυπα στην αγγλική γλώσσα και τα δύο κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.

Άρθρο δεύτερο
Τα σε εκτέλεση της Συμφωνίας αυτής Πρωτόκολλα – Πρακτικά που καταρτίζονται από τη Μικτή επιτροπή του άρθρου 6 αυτής, εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών.

Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της δε κυρούμενης Συμφωνίας από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 8 παρ. 1 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 1988

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ