Νόμος 1740 ΦΕΚ Α΄221/14.12.1987

Αξιοποίηση και προστασία κοραλλιογενών σχηματισμών, ιχθυοτρόφων υδάτων, υδατοκαλλιεργειών και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Προστασία και εκμετάλλευση κοραλλιογενών σχηματισμών.

1. Οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί που βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές (ζώνες) στις οποίες εκτείνονται η κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή η δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους αποτελούν εξαντλήσιμο εθνικό πόρο, η εκμετάλλευση του οποίου ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο και ενεργείται από το Υπουργείο Γεωργίας.

2. Η συλλογή, κοραλλιών, που προέρχονται από τις θαλάσσιες περιοχές της παρ. 1, επιτρέπεται, ύστερα από ειδική άδεια, που χορηγείται από τον Υπουργό Γεωργίας σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που απασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με τη συλλογή κοραλλιών. Η άδεια αυτή εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου για χρονικό διάστημα ενός έτους έναντι τέλους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε διά του άρθρου 8 παρ. 1 του Ν. 2040/1992 (Α 70).

3. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Γεωργίας, Εμπορίου και Εμπορικής Ναυτιλίας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι μέθοδοι εκμετάλλευσης των κοραλλιογενών σχηματισμών, οι όροι διακίνησης, επεξεργασίας και εμπορίας των κοραλλιών, τα δικαιώματα του Δημοσίου και ο τρόπος άσκησής τους, οι όροι για τη χορήγηση των αδειών της παρ. 2 τα επιτρεπόμενα μέσα συλλογής, ο όροι λειτουργίας τους και τα μέτρα ασφαλείας της εργασίας, η επαγγελματική κατάρτιση και η επιμόρφωση των ασχολουμένων με τη συλλογή κοραλλιών και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την προστασία και ορθολογική εκμετάλλευση των κοραλλιογενών σχηματισμών.

4. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ο χρόνος έναρξης και λήξης της εκμετάλλευσης των ζωνών κατά περιοχή, ο μέγιστος αριθμός των αδειών που μπορούν να χορηγηθούν, η διαδικασία, οι όροι, οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις της έκδοσης ανάκλησής τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Με όμοιες αποφάσεις μπορεί να αυξομειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη της παραγράφου 2.

Άρθρο 2
Κυρώσεις

1. Όποιος, χωρίς άδεια κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 1, φέρει σε πλωτό ή άλλο μέσο ειδικά εργαλεία ή εξοπλισμό για συλλογή κοραλλιών ή συλλέγει κοράλλια ή μεταφέρει με οποιονδήποτε τρόπο κοράλλια ή μεταφέρει ή επεξεργάζεται ή εμπορεύεται κοράλλια που έχουν συλλεχθεί χωρίς άδεια, τιμωρείται, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων δραχμών και μέχρι δεκαπέντε εκατομμύρια δραχμές.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ. 2 του Ν. 2040/1992 (Α 70).

2. Όποιος συλλέγει, μεταφέρει, επεξεργάζεται ή εμπορεύεται με οποιοδήποτε τρόπο κοράλλια κατά παράβαση των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 3 του άρθρου 1 και των αποφάσεων της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστο “πεντακοσίων χιλιάδων δραχμών και μέχρι δεκαπέντε εκατομμύρια δραχμές.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ. 3 του Ν. 2040/1992 (Α 70).

3. Πλωτά ή άλλα μέσα, εργαλεία και λοιπός εξοπλισμός που δημεύονται κατά το άρθρο 76 του Ποινικού Κώδικα, αν δεν πλειστηριαστούν, διατίθενται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε ερευνητικά ιδρύματα ή σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.

4. Με απόφαση των αστυνομικών και λιμενικών αρχών που βεβαιώνουν την παράβαση επιβάλλεται στους παραβάτες, ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις παραγράφους 1 και 2, πρόστιμο από διακόσιες χιλιάδες μέχρι πέντε εκατομμύρια δραχμές και αφαίρεση της σχετικής άδειας μέχρι και του υπολοίπου του χρόνου ισχύος της.

Με την ίδια απόφαση τα κοράλλια κατάσχονται και διατάσσεται η εκποίησή τους με πρόχειρο πλειοδοτικό διαγωνισμό από την επιτροπή της παραγράφου 8. Δύναται επίσης να κρατείται για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι ένα χρόνο το σκάφος και τα μέσα συλλογής κοραλλιών.

5. Κατά της απόφασης της παραγράφου 4 ο ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την επίδοσή της σ` αυτόν να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή στο συμβούλιο αλιείας. Η προσφυγή συζητείται μετά από προηγούμενη κλήτευση του ενδιαφερόμενου. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 14 του ν.δ. 420/1970 (ΦΕΚ 27).

Κατά της απόφασης του συμβουλίου αλιείας επιτρέπεται ουσιαστική προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο.

6. Αν μέσα σε πέντε έτη από τη βεβαίωση της παράβασης ο παραβάτης υποπέσει στην ίδια ή άλλη συναφή παράβαση, τα όρια των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από το άρθρο αυτό διπλασιάζονται.

7. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Γεωργίας, επιτρέπεται να αυξάνονται οι προβλεπόμενες από το άρθρο αυτό χρηματικές ποινές και πρόστιμα έως το διπλάσιο.

8. Ο πλειστηριασμός που προβλέπεται από το άρθρο αυτό ενεργείται από επιτροπή που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο:

α) της αρμόδιας εποπτείας αλιείας,

β) της λιμενικής ή αστυνομικής αρχής που βεβαίωσε την παράβαση και

γ) της αρμόδιας υπηρεσίας εμπορίου.

Άρθρο 3
Τροποποίηση του ν.δ 420/1970 και του ν. 998/1979

1. Το άρθρο 3 του ν.δ. 420/1970 (ΦΕΚ 27) αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 3

Δημιουργία και βελτίωση ιχθυοτροφείων κ.λπ.

1. Για τη δημιουργία, επέκταση και βελτίωση των ιχθυοτροφείων και υδατοκαλλιεργειών, θυννείων και άλλων εγκαταστάσεων που αφορούν την αλιεία καθώς και για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής γόνου ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων αλιείας και εγκαταστάσεων επεξεργασίας, διακίνησης και εμπορίας αλιευμάτων, επιτρέπεται, για λόγους δημόσιας ωφελείας, να απαλλοτριώνονται αναγκαστικά υπέρ του δημοσίου:

α) υδατοσκεπείς εκτάσεις από αλμυρά, υφάλμυρα και γλυκά νερά, καθώς και οι γειτονικές ή μη γειτονικές χερσαίες εκτάσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του σκοπού της απαλλοτρίωσης και

β) ιδανικά μερίδια σε ιχθυοτροφεία του δημοσίου που ανήκουν στην κυριότητα φυσικών ή νομικών προσώπων και κρίνονται απαραίτητα για την ορθολογική οργάνωση και εκμετάλλευση των ιχθυοτροφείων αυτών.

2. Οι υδάτινες και χερσαίες εκτάσεις καθώς και τα ιδανικά μερίδια της προηγούμενης παραγράφου κηρύσσονται απαλλοτριωτέα σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, ύστερα από γνώμη επιτροπής η οποία συγκροτείται με απόφαση του νομάρχη και αποτελείται από:

α) έναν υπάλληλο της κεντρικής υπηρεσίας αλιείας, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Γεωργίας,

β) τον προϊστάμενο του τμήματος οικονομικής διαχείρισης της διεύθυνσης εσωτερικών ή το νόμιμο αναπληρωτή του,

γ) τον αρμόδιο υπάλληλο για θέματα αλιείας του νομού ή το νόμιμο αναπληρωτή του.

δ) έναν εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από αυτήν και

ε) έναν εκπρόσωπο της ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών του νομού, ο οποίος είναι μέλος αλιευτικού συνεταιρισμού που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από αυτήν.

Με την ίδια απόφαση του νομάρχη ορίζεται και ο πρόεδρος της επιτροπής.

Αν οι φορείς των περιπτώσεων δ` και ε` δεν υποδείξουν εκπροσώπους για τη συγκρότηση της επιτροπής μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την έγγραφη ειδοποίησή τους, οι εκπρόσωποι αυτοί ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από το νομάρχη.

3. Οι δαπάνες που απαιτούνται για την εφαρμογή του άρθρου αυτού αντιμετωπίζονται από πιστώσεις που εγγράφονται για το σκοπό αυτόν με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας στον τακτικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων”.

2. Το άρθρο 10 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 10

Ρυθμιστικά μέτρα αλιείας.

1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας μετά από γνώμη του συμβουλίου αλιείας, μπορεί να ορίζονται είτε γενικά για όλη την επικράτεια είτε μερικά κατά περιφέρεια, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, για τα εσωτερικά και θαλάσσια ύδατα, τα εξής:

α) οι περιοχές και οι χρονικές περίοδοι αλιείας, τα εργαλεία, ο εξοπλισμός, οι συσκευές και οι μέθοδοι άσκησης της αλιείας,

β) ο αριθμός ορισμένων τύπων αλιευτικών σκαφών ή άλλων πλωτών μέσων και εργαλείων,

γ) οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, καθώς και για την παραχώρηση των αναγκαίων για την εξυπηρέτηση των μονάδων αυτών χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων,

δ) οι προϋποθέσεις λειτουργίας και εκμετάλλευσης των δημοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων,

ε) τα είδη, τα μεγέθη και οι ποσότητες των ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών που επιτρέπεται να αλιεύονται καθώς και οι όροι ειδικής προστασίας ορισμένων υδρόβιων οργανισμών,

στ) οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας αλιείας γόνου ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών,

ζ) οι προϋποθέσεις, για τη χορήγηση άδειας για τοποθέτηση μόνιμων ή προσωρινών εργαλείων ή εγκαταστάσεων για αλιεία,

η) οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας αλιείας με ειδικά ή νέα συστήματα αλιείας,

θ) οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας πειραματικής αλιείας καθώς και εισαγωγής υδρόβιων οργανισμών που προορίζονται για εμπλουτισμούς,

ι) οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, ατομικών και σκαφών, οι αρμόδιες για την έκδοσή τους αρχές, η χρονική διάρκεια ισχύος, η ανανέωση και ανάκληση των αδειών αυτών, καθώς και ο επιτρεπόμενος αριθμός αδειών αλιείας κατά περιοχή, χρονική περίοδο και αλιευτικό εργαλείο,

ια) οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας απόπλου σκαφών για αλιεία σε διεθνή ύδατα και

ιβ) κάθε άλλο μέτρο που αποσκοπεί στη ρύθμιση της αλιείας και στην ανάπτυξη και προστασία της αλιευτικής παραγωγής και γενικά των υδάτινων βιολογικών πόρων και υγροβιοτόπων.

2. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, καθορίζονται οι τύποι και οι προδιαγραφές των σκαφών και γενικά των πλωτών μέσων με τα οποία επιτρέπεται η αλιεία.

3. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, καθορίζεται ο τύπος των αδειών αλιείας, η αντιμετώπιση της δαπάνης για την προμήθεια των σχετικών εντύπων από τους αρμόδιους για την έκδοση των αδειών φορείς και το ύψος των τελών για την έκδοση και ανανέωση των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αδειών αλιείας.

4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου, μπορεί να ρυθμίζονται:

α) θέματα σχετικά με την κατοχή, μεταφορά, εμπορία, συντήρηση, μεταποίηση, τυποποίηση και την ποιοτική κατάταξη αλιευτικών προϊόντων και γενικά των υδρόβιων οργανισμών και

β) θέματα σχετικά με την απαγόρευση κατασκευής, εισαγωγής, κατοχής και εμπορίας δικτύων και γενικά αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

5. Αν υπάρχει κίνδυνος μείωσης ή καταστροφής των ιχθυοαποθεμάτων και ιδιαίτερα του γόνου των ψαριών, ή άλλων υδρόβιων οργανισμών ή κίνδυνος γενικότερης διαταραχής της ισορροπίας του υδάτινου οικολογικού συστήματος η για λόγους ρύθμισης της αλιείας, μπορεί με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδονται ύστερα από γνώμη του συμβουλίου αλιείας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να επιβάλλονται για χρονική περίοδο μέχρι ένα έτος ειδικά ή πρόσθετα περιοριστικά της αλιείας μέτρα, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τα διατάγματα που εκδόθηκαν ή εκδίδονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Με τις αποφάσεις αυτές μπορεί να απαγορευτεί η αλιεία σε ορισμένη απόσταση από τις ακτές ή σε ορισμένο βάθος υδάτων, με ορισμένους τύπους σκαφών ή ορισμένα εργαλεία, ή η αλιεία ορισμένων ειδών, μεγεθών και ποσοτήτων αλιευμάτων σε μια ή περισσότερες θαλάσσιες, λιμνοθαλάσσιες, λίμνιες και ποτάμιες περιοχές.

6. Τα ειδικά ή πρόσθετα περιοριστικά της αλιείας μέτρα, που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, μπορεί να επιβάλλονται για τους ίδιους λόγους με αποφάσεις του νομάρχη, που εκδίδονται ύστερα από γνώμη του νομαρχιακού συμβουλίου, για μια ή περισσότερες λίμνιες ή ποτάμιες περιοχές του νομού”.

3. Το άρθρο 11 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 11

Κυρώσεις

1. Οι παραβάτες των διατάξεων των διαταγμάτων και αποφάσεων που εκδίδονται, σύμφωνα με τις παρ. 1, 4, 5 και 6 του άρθρου 10, τιμωρούνται με τις εξής διοικητικές ποινές:

α) Οι παραβάτες των διατάξεων, που καθορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο να αλιευτεί μέγεθος ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών, τιμωρούνται με πρόστιμο από εκατό χιλιάδες μέχρι διακόσιες χιλιάδες δραχμές και με αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη καθώς και της άδειας αλιείας του σκάφους ή άλλου πλωτού μέσου με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση από τριάντα ημέρες μέχρι ένα έτος.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μία διετία, τα όρια του προστίμου, ο χρόνος αφαίρεσης της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη και της άδειας αλιείας του σκάφους ή άλλου πλωτού μέσου με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση διπλασιάζονται.

β) Οι παραβάτες των άλλων διατάξεων τιμωρούνται με πρόστιμο από πενήντα χιλιάδες μέχρι εκατό χιλιάδες δραχμές και με αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη και της άδειας αλιείας του σκάφους ή άλλου πλωτού μέσου, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση, από δέκα μέχρι τριάντα ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια διετία, τα όρια του προστίμου και ο χρόνος αφαίρεσης της ατομικής άδειας του κυβερνήτη και της άδειας αλιείας του σκάφους ή άλλου πλωτού μέσου με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση διπλασιάζονται.

Η αφαίρεση της άδειας αλιείας του σκάφους ή άλλου πλωτού μέσου, με το οποίο διαπράχθηκε η παράβαση, δεν αίρεται με την μετανηολόγησή του ή την αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του κυβερνήτη του.

2. Εκτός από τις προβλεπόμενες από την προηγούμενη παράγραφο ποινές, οι αρμόδιες για τη βεβαίωση των παραβάσεων αρχές προβαίνουν στην κατάσχεση και εκποίηση του προϊόντος που αλιεύθηκε παράνομα. Επίσης κατάσχονται τα αλιευτικά εργαλεία και οι συσκευές με τα οποία πραγματοποιήθηκε η παράβαση ή βρίσκονται επάνω στο σκάφος σε περίοδο κατά την οποία απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους σε όλη τη Χώρα ή είναι περισσότερα από τα επιτρεπόμενα. Τα εργαλεία και οι συσκευές αυτές δημεύονται κατά το άρθρο 76 του Ποινικού Κώδικα.

Όσα από τα δημευόμενα είναι παράνομα είτε καταστρέφονται είτε διατίθενται δωρεάν με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας στις υπηρεσίες αλιείας ή σε ερευνητικά ιδρύματα και όσα είναι νόμιμα αλλά χρησιμοποιήθηκαν παράνομα εκτίθενται σε πλειοδοτικό διαγωνισμό από επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους:

α) της αρμόδιας εποπτείας αλιείας,

β) της λιμενικής ή αστυνομικής αρχής που βεβαίωσε την παράβαση και

γ) της αρμόδιας υπηρεσίας εμπορίου.

3. Πέραν των διοικητικών ποινών οι παραβάτες των διατάξεων των διαταγμάτων και αποφάσεων που εκδίδονται σύμφωνα με τις παρ. 5 και 6 του άρθρου 10, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών και με χρηματική ποινή μέχρι ένα εκατομμύριο δραχμές.

4. Οι πιο πάνω ποινές επιβάλλονται με αποφάσεις των προϊσταμένων των οικείων:

α) κεντρικών λιμεναρχείων, λιμεναρχείων και υπολιμεναρχείων, αν πρόκειται για παραβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές και λιμνοθάλασσες,

β) δασικών υπηρεσιών, αν πρόκειται για παραβάσεις σε ορεινά ρέοντα ύδατα,

γ) αστυνομικών αρχών, αν πρόκειται για παραβάσεις σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια και άλλα υδάτινα συστήματα).

Ειδικά η αφαίρεση της άδειας αλιείας του σκάφους ή άλλου πλωτού μέσου κατ` εφαρμογή του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 γίνεται με απόφαση του νομάρχη.

Οι αποφάσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες και εκδίδονται μετά τη λήψη της απολογίας του παραβάτη ή αφού περάσει άπρακτη η προθεσμία που του ορίστηκε με έγγραφη πρόσκληση για να απολογηθεί.

5. Κατά της απόφασης επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται από τις προηγούμενες παραγράφους, επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής στο Συμβούλιο Αλιείας μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την επίδοσή της. Η προσφυγή συζητείται μετά από προηγούμενη κλήτευση του ενδιαφερομένου. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 14. Κατά της απόφασης του Συμβουλίου Αλιείας επιτρέπεται ουσιαστική προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο.

6. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Γεωργίας, επιτρέπεται να αυξάνονται τα προβλεπόμενα από το άρθρο αυτό πρόστιμα έως το διπλάσιο”.

4. Το άρθρο 17 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 17

Παράνομη αλιεία σε εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιεργειών. Ιχθυοκλοπή

1. Όποιος αλιεύει σε ιχθυοτροφεία, θυννεία, ιχθυοτρόφους ποταμούς ή λίμνες και γενικά σε ιχθυοτρόφα ύδατα χωρίς τη συναίνεση αυτού που έχει το δικαίωμα αλιείας ή χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής σε περίπτωση που το δημόσιο έχει την εκμετάλλευση με αυτεπιστασία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων δραχμών. Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από έγκληση εκείνου που έχει το δικαίωμα της αλιείας και αυτεπαγγέλτως, αν την εκμετάλλευση έχει το δημόσιο.

2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και ο μισθωτής αλιευτικών χώρων της προηγούμενης παραγράφου, αν αλιεύει με μέσα ή συστήματα φθοροποιά ή μη επιτρεπόμενα και κάθε άλλος που αλιεύει με τη συγκατάθεση ή την ανοχή του μισθωτή με τα ίδια μέσα ή συστήματα. Τα επιτρεπόμενα ή φθοροποιά μέσα ή συστήματα ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις ή από τις συμβάσεις μίσθωσης των παραπάνω αλιευτικών χώρων.

3. Όποιος προξενεί υπαιτίως ασθένειες, θανάτους ή απώλεια μέρους ή του συνόλου του εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου των παραπάνω μονάδων με οποιοδήποτε τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων δραχμών.

4. Με τις ποινές των άρθρων 1, 2 και 3 του ν. 1300/1982 (ΦΕΚ 129) τιμωρείται η κλοπή υδρόβιων ζώων από κλουβιά ή δεξαμενές εντατικών υδατοκαλλιεργειών (ιχθυοκλοπή)”.

5. Το άρθρο 26 του ν δ. 420/1970 αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:

“Άρθρο 26

Διοίκηση και διαχείριση των ιχθυοσκαλών και ιχθυαγορών του δημοσίου

1. Με διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, μπορεί να ανατίθεται η διοίκηση και διαχείριση καθεμιάς ή όλων των ιχθυοσκαλών και ιχθυαγορών, που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται με δαπάνες του δημοσίου, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμούς ή τράπεζες ή επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 6 του ν. 1256/1982, (ΦΕΚ 65), οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και συνεταιριστικές οργανώσεις.

Ο ανάδοχος φορέας εφ` όσον δεν είναι συνεταιριστική οργάνωση, μπορεί να αναθέτει την διοίκηση και διαχείριση μιας ή όλων των ιχθυοσκαλών και ιχθυαγορών σε αυτοτελή επιχείρηση, στην οποία διαθέτει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου της. Στην επιχείρηση αυτή μπορούν να συμμετέχουν συνεταιριστικές οργανώσεις, εφ` όσον είναι αλιευτικές.

Οι συμβάσεις που συνάπτονται με το φορέα ή τους φορείς, με τις οποίες καθορίζονται και οι όροι λειτουργίας και διαχείρισης των ιχθυοσκαλών και ιχθυαγορών, υπογράφονται από τον Υπουργό Γεωργίας ως εκπρόσωπο του δημοσίου.

Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας ρυθμίζονται ειδικότερα διαδικαστικά θέματα και άλλες αναγκαίες λεπτομέρειες που αναφέρονται στη λειτουργία των ιχθυοσκαλών και ιχθυαγορών ή ανακύπτουν κατά την εφαρμογή των πιο πάνω συμβάσεων.

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας ρυθμίζονται οι σχέσεις μεταξύ των ιχθυοσκαλών και των οργανισμών λιμένων ή λιμενικών ταμείων, που αφορούν τη χρήση ή τις διευκολύνσεις διέλευσης στους χώρους δικαιοδοσίας των οργανισμών λιμένων ή λιμενικών ταμείων, τα τυχόν καταβαλλόμενα από την ιχθυόσκαλα τέλη ή αποζημιώσεις για χρήση των εγκαταστάσεών τους που είναι πέρα από τη χωρική περιφέρεια των ιχθυοσκαλών, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχέσεις αυτές, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τις παραπάνω σχέσεις.

2. Για τις υπηρεσίες που παρέχονται στις ιχθυόσκαλες ή τις ιχθυαγορές μπορεί να επιβληθεί στους συναλλασσομένους ειδικό τέλος είτε ενιαίως είτε χωριστά για κάθε ιχθυόσκαλα ή ιχθυαγορά. Το τέλος αυτό ορίζεται είτε σε ποσοστό επί της αξίας των νωπών, ψυγμένων και καταψυγμένων αλιευμάτων που διακινούνται σε αυτές, είτε με άλλο τρόπο.

Το παραπάνω τέλος, αν τα αλιεύματα προέρχονται από το εξωτερικό, εισπράττονται εφάπαξ κατά τον εκτελωνισμό τους και φέρεται σε πίστωση του λογαριασμού για τις ιχθυόσκαλες – ιχθυαγορές ή άλλου ειδικού λογαριασμού του δημοσίου.

Το τέλος αυτό καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Οι ιχθυόσκαλες και ιχθυαγορές ανήκουν στην κυριότητα του δημοσίου, αν έχουν κατασκευαστεί με δαπάνη του.

Ο Υπουργός Γεωργίας ασκεί εποπτεία και έλεγχο στο φορέα διοίκησης και διαχείρισης των ιχθοσκαλών και ιχθυαγορών.

4. Η χρήση των κρηπιδωμάτων, των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων και του χώρου που προβλέπεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ιχθυοσκαλών και ιχθυαγορών, καθώς και η ευθύνη για τη λειτουργία, συντήρηση και βελτίωσή τους περιέρχεται στο φορέα διοίκησης και διαχείρισης”.

6. Το άρθρο 51 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 51

Μίσθωμα

1. Το ετήσιο μίσθωμα για την εκμίσθωση δημοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς ορίζεται με τη σύμβαση μίσθωσης σε ποσοστό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από δέκα στα εκατό της αξίας της ετήσιας αλιευτικής παραγωγής του μισθίου.

Η αξία της ετήσιας παραγωγής του μισθούμενου ιχθυοτρόφου ύδατος υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του ιχθυοτροφείου και την παραγωγή ανά μονάδα επιφανείας σε συνάρτηση με τις τιμές χονδρικής πώλησης κατά είδος αλιευμάτων που συνθέτουν την παραγωγή του μισθίου.

2. Το ετήσιο μίσθωμα αναπροσαρμόζεται κάθε έτος, εφ` όσον η αξία της παραγωγής του μισθίου, όπως εκτιμήθηκε σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, αυξάνεται ή μειώνεται τουλάχιστον κατά ποσοστό είκοσι στα εκατό.

Το μίσθωμα αναπροσαρμόζεται κατά τις ποσοστιαίες μονάδες που υπερβαίνουν ή υπολείπονται από το ποσοστό είκοσι στα εκατό.

Η αναπροσαρμογή του μισθώματος γίνεται με απόφαση του νομάρχη, ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής που αποτελείται από τους προϊσταμένους της Εποπτείας Αλιείας και του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης της Διεύθυνσης Εσωτερικών καθώς και από εκπρόσωπο του μισθωτή συνεταιρισμού. Αν ο μισθωτής δεν ορίσει εκπρόσωπο μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη σχετική έγγραφη πρόσκληση, τον εκπρόσωπο ορίζει με πράξη του ο νομάρχης.

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή γνωμοδοτεί έστω και αν απουσιάζει ένα από τα μέλη της.

3. Οι εγγυήσεις που δίδονται υπέρ των συνεταιρισμών για την καλή εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων καλύπτουν και τα ποσά κατά τα οποία αναπροσαρμόζεται το μίσθωμα.

4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και για τη μίσθωση της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας (μπουρού) Ξάνθης χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα της Μονής Βατοπεδίου και της Αθωνιάδας Σχολής επί των εσόδων που πραγματοποιεί το δημόσιο από την ιχθυοτροφική εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας αυτής.

5. Για τον προσδιορισμό των ποσοστών που αποδίδονται στη Μονή Βατοπεδίου και την Αθωνιάδα Σχολή, το μίσθωμα από τη λίμνη Βιστωνίδα υπολογίζεται στο ύψος που ορίζεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 66 του ν.δ. 420/1970 και η διαφορά που προκύπτει για τη συμπλήρωση των ποσών που πρέπει να αποδίδονται στους πιο πάνω δικαιούχους καλύπτεται από πιστώσεις που εγγράφονται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό εξόδων της Νομαρχίας Ξάνθης”.

7. Το άρθρο 67 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 67

Απόδοση από τα έσοδα του  Ιχθυοτροφείου Λογαρούς.

1. Παραχωρείται κάθε έτος και κατανέμεται ισομερώς στις κοινότητες Κορωνησίας, Καλογερικού και Ανέζας του νομού Άρτας το ένα πέμπτο και στο Δήμο Πρέβεζας έτερο ένα πέμπτο από τα έσοδα που πραγματοποιεί το δημόσιο από την αλιευτική εκμετάλλευση του Εθνικού ιχθυοτροφείου Λογαρούς.

2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, ρυθμίζονται ο τρόπος απόδοσης του παραπάνω εσόδου και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια”.

8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του ν.δ. 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Η επιτροπή επιθεώρησης συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και αποτελείται από:

α) έναν αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος – Γενικών Υπηρεσιών,

β) έναν αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος – ιατρό και

γ) έναν αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος – μηχανολόγο – μηχανικό ή ναυπηγό – μηχανικό.

Αν δεν είναι δυνατή η μετάβαση της επιτροπής στο λιμάνι εκκίνησης για την επιθεώρηση των σπογγαλιευτικών πλοίων, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί με απόφασή του να συγκροτεί ή να εξουσιοδοτεί το νομάρχη ή τον έπαρχο να συγκροτούν επιτόπια επιτροπή που αποτελείται από το λιμενάρχη, καθώς και από ένα στρατιωτικό ή ιδιώτη γιατρό και ένα μηχανικό κατά προτίμηση δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο, οι οποίοι προτείνονται από το λιμενάρχη”.

9. Στο άρθρο 50 του ν.δ. 420/1970 προστίθεται παράγραφος 3 που έχει ως εξής:

“3. Στις περιπτώσεις που η εκμετάλλευση ιχθυοτρόφων υδάτων εντάσσεται σε αναπτυξιακούς νόμους ή προγράμματα με εθνική ή με κοινοτική χρηματοδότηση τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα μπορεί να ορίζονται μέχρι και το διπλάσιο”.

Άρθρο 4
Διοικητικές κυρώσεις για αλιεία με δυναμίτιδα

1. Στους παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 4, 5, 6 και 8 του ν δ. 420/1970, ανεξάρτητα από τις ποινές που προβλέπονται από αυτές, επιβάλλονται ως διοικητικές ποινές:

α) πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες μέχρι πέντε εκατομμύρια δραχμές,

β) αφαίρεση της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής άδειας αλιείας του σκάφους από τρία μέχρι έξι έτη και

γ) προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας.

Οι πιο πάνω ποινές επιβάλλονται με απόφαση των προϊσταμένων των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη βεβαίωση των παραβάσεων.

2. Για τις παραβάσεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 5, 6 και 7 του άρθρου 2 του νόμου αυτού.

Άρθρο 5
Παραχώρηση δημόσιων ιχθυοτρόφων υδάτων

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Γεωργίας, μπορεί να παραχωρείται η διαχείριση και η εκμετάλλευση δημοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων σε επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που προβλέπονται από τα άρθρα 43, 44 και 45 του ν. 1416/1984 (ΦΕΚ 18).

Το ποσοστό συμμετοχής των συνεταιρισμών στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών, που συνιστώνται σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν. 1416/1984, στις οποίες παραχωρείται η διαχείριση και η εκμετάλλευση δημόσιων ιχθυοτρόφων υδάτων, πρέπει να είναι τουλάχιστον σαράντα στα εκατό.

2. Με την απόφαση της παραγράφου 1 μπορεί επίσης να παραχωρείται η διαχείριση και η εκμετάλλευση δημόσιων ιχθυοτρόφων υδάτων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που συνιστώνται από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, αλιευτικούς συνεταιρισμούς και πιστωτικά ιδρύματα του δημόσιου τομέα, κατά την έννοια της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύσταση των επιχειρήσεων και οργανισμών της παραγράφου αυτής, το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο κατά φορέα, η διοίκηση, η διαχείριση και η λειτουργία τους καθώς και διαδικαστικά θέματα και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και οργανισμών αυτών.

3. Η παραχώρηση κατά τις παραγράφους 1 και 2 γίνεται μετά τη σύσταση της επιχείρησης ή του οργανισμού της παραγράφου 2, αφού εγκριθεί από τον Υπουργό Γεωργίας οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας της προτεινόμενης εκμετάλλευσης.

4. Από την έναρξη της ισχύος των κοινών υπουργικών αποφάσεων των παραγράφων 1 και 2 και αφού λήξει η τρέχουσα εκάστοτε αλιευτική περίοδος, λύονται αζημίως για το Δημόσιο ο συμβάσεις μίσθωσης των δημόσιων ιχθυοτρόφων υδάτων τα οποία αναφέρονται στις αποφάσεις αυτές.

Η χρήση των υδάτων αυτών αποδίδεται στο Δημόσιο μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του νομάρχη προς το μισθωτή.

Αν παρά την πρόσκληση αυτή, δεν αποδοθεί εμπρόθεσμα από το μισθωτή η χρήση του μισθίου ιχθυοτρόφου ύδατος, εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 2 του ν. 1279/1982 (ΦΕΚ 108).

Η αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου υποβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο, που εκπροσωπείται από το νομάρχη.

5. Το Δημόσιο διατηρεί την κυριότητα και την εποπτεία στα παραχωρούμενα ιχθυοτρόφα ύδατα, τα οποία διατηρούν το χαρακτήρα του ιχθυοτροφείου και εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν για την αλιεία.

6. Η παραχώρηση κατά τις παραγράφους 1 και 2 ανακαλείται, αν παραβιαστούν οι όροι της ή αν μεταβληθεί η χρήση των ιχθυοτρόφων υδάτων.

Άρθρο 6
Ρύθμιση σπογγαλιευτικών δανείων

1. Διαγράφονται οι οφειλές πλοιοκτητών σπογγαλιευτικών σκαφών, που έχουν βεβαιωθεί στο Δημόσιο και προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος με την εγγύηση του Δημοσίου για τη διενέργεια σπογγαλιείας κατά τη θερινή περίοδο του έτους 1974.

2. Ποσά που τυχόν έχουν καταβληθεί έναντι του δανείου δεν αναζητούνται.

3. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού εξαλείφονται οι υποθήκες που έχουν εγγραφεί σε σπογγαλιευτικά σκάφη ή σε ακίνητα για τις παραπάνω οφειλές.

Άρθρο 7

1. Η προμήθεια των δύο αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας αξίας ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων δραχμών που πραγματοποίησε το Υπουργείο Γεωργίας και η δαπάνη αποστολής των σκαφών αυτών στην Τανζανία θεωρούνται νόμιμες, τα δε δικαιολογητικά νομιμοποίησης των ανωτέρω δαπανών καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.

Οι ανωτέρω δαπάνες βαρύνουν τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας.

2. Στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας μπορεί να εγγράφονται πιστώσεις για την αντιμετώπιση δαπανών παροχής κάθε είδους βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάπτυξη της γεωργίας τους.

Επίσης στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας μπορεί να εγγράφονται πιστώσεις για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες.

Με απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζονται η χώρα προορισμού της βοήθειας, το είδος, η ποσότητα ή το ύψος της χρηματικής ενίσχυσης, η συνολική δαπάνη, η αντιμισθία των μετακινούμενων με απόσπαση στο εξωτερικό για εκτέλεση μακρόχρονης εργασίας, τα δικαιολογητικά νομιμοποίησης των σχετικών δαπανών και κάθε σχετική δαπάνη που είναι αναγκαία για την υλοποίηση της παροχής κάθε είδους βοήθειας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 40 παρ. 15 του Ν. 2065/1992 (Α 113).

Άρθρο 8

1. Το επιστημονικό προσωπικό (βιολόγοι – ιχθυολόγοι) που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Υπουργείο Γεωργίας, μπορεί να διοριστεί σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων του κλάδου ΠΕ9 ιχθυολόγων, που συνιστώνται αυτοδικαίως με το νόμο αυτόν.

2. Όσοι επιθυμούν να διοριστούν πρέπει:

α) Να υποβάλλουν αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 2 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

β) Να έχουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία γενικά προσόντα διορισμού, εκτός από το ανώτατο όριο ηλικίας, τα οποία πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης, όσο και κατά το χρόνο του διορισμού.

γ) Να έχουν τα προβλεπόμενα για τον κλάδο ΠΕ9 ιχθυολόγων τυπικά προσόντα ήτοι: πτυχίο του Βιολογικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο τοιούτο αντίστοιχων σχολών της αλλοδαπής, βεβαιουμένης της ισοτιμίας από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή πτυχίο ιχθυολογίας των ίδιων σχολών ημεδαπής ή αλλοδαπής και εξάμηνη τουλάχιστο μετεκπαίδευση στην αλλοδαπή σε θέματα αλιείας και υδατοκαλλιεργειών ή προϋπηρεσία σε υπηρεσία αλιείας διεθνών οργανισμών ή της Ε.Ο.Κ.

3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του ν. 1476/ 1984.

Άρθρο 9

1. Οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 1400/1983 (ΦΕΚ 156 Α`), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, εφαρμόζονται και για αποσπάσεις υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας σε εποπτευόμενα από αυτό νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, όπως αυτά καθορίζονται από την παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65Α) ή από τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα στην κεντρική ή περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου ή από ένα νομικό πρόσωπο σε άλλο.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 14 του ν. 1400/1983.

Στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα μπορεί να αποσπώνται με την ίδια διαδικασία και υπάλληλοι άλλων υπουργείων με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

2. Η απασχόληση των αποσπασμένων υπαλλήλων σε έργα ή καθήκοντα άσχετα με την ειδικότητά τους απαγορεύεται.

Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει από 1.11.1987.

Άρθρο 10
Όπου στην κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων, επιτροπές, συμβούλια ή άλλα συλλογικά όργανα του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα εκπροσώπων συνδικαλιστικών ή άλλων φορέων, οι εκπρόσωποι αυτοί, εφ` όσον δεν ορισθούν μέσα σε προθεσμία ενός μήνα, ή σε τυχόν προβλεπόμενη από ειδικές διατάξεις συντομότερη, από τη λήψη της πρόσκλησης από τους φορείς αυτούς, μπορεί να ορίζονται με απόφαση των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών από μέλη των αντίστοιχων φορέων.

Διατάγματα ή διοικητικές πράξεις για την έκδοση των οποίων απαιτείται απλή ή σύμφωνη γνώμη συλλογικών φορέων, εκδίδονται και χωρίς τη γνώμη αυτή, εφ` όσον οι προβλεπόμενοι από τις σχετικές διατάξεις δε διατυπώσουν τη γνώμη τους εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών, ή σε τυχόν προβλεπόμενη από ειδικές διατάξεις συντομότερη, από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης.

Άρθρο 11
Μεταβατικές διατάξεις

1. Για τρία έτη από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 151 του ν.δ. 420/1970, η φοίτηση στη σχολή δυτών υποψηφίων ηλικίας μέχρι πενήντα πέντε ετών για την απόκτηση πτυχίου δύτη, εφ` όσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζονται από το παραπάνω άρθρο και έχουν συνολική επαγγελματική απασχόληση τριών ετών ως δύτες σε σπογγαλιευτικά συγκροτήματα, με εξάμηνη τουλάχιστον απασχόληση κατά την τελευταία τριετία, που πιστοποιείται με βεβαίωση της αρμόδιας λιμενικής αρχής ή της Υπηρεσίας Ναυτικών Μητρώων.

2. Η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 2 εφαρμόζεται και για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί έως την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού.

3. Η διάταξη του άρθρου 51 του ν.δ. 420/1970, όπως τροποποιήθηκε παραπάνω, ισχύει και για την τρέχουσα αλιευτική περίοδο.

4. Εντός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών σε ανανέωση των αδειών αλιείας των σκαφών τους, σύμφωνα με τη διαδικασία των διατάξεων του β.δ. 666/1966. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται με απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για έξι ακόμη μήνες. Άδειες που δεν θα ανανεωθούν εντός των ανωτέρω προθεσμιών παύουν να ισχύουν.

Άρθρο 12
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται τα άρθρα 12 και 13 του ν. 1341/1983 (ΦΕΚ 38) και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 04 Δεκεμβρίου 1987

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ