Νόμος 159 ΦΕΚ Α΄192/9.9.1975
Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Νόμου 4171/1961 “περί λήψεως γενικών μέτρων διά την υποβοήθησιν της αναπτύξεως της οικονομίας της Χώρας”και άλλων τινών διατάξεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1

1. Διά την έκδοσιν των υπό των παραγράφων 3 του άρθρου 1, 4 του άρθρου 7 και 1 του άρθρου 9 του Νόμου 4171/1961, ως συνεπληρώθη και ετροποποιήθη, προβλεπομένων αποφάσεων, ως και διά την υπογραφήν της κατά την παράγραφον 2 του άρθρου 4 του αυτού νόμου συμβάσεως, αποκλειστικώς αρμόδιος καθίσταται ο Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού. Η γνωμοδοτική αρμοδιότης της Επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 1 και της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του αυτού ως άνω, νόμου διατηρείται.

2. Προκειμένης συνάψεως συμβάσεως κατά την παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 4171/1961 ή εκδόσεως εγκριτικής πράξεως κατά την παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν.Δ. 2687/1953 “περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού”, περιλαμβανούσης ειδικούς όρους κατά το άρθρον 4 του αυτού Νομοθετικού Διατάγματος, ο Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού απευθύνει ερώτηματα, εν σχέσει προς την νομιμότητα και σκοπιμότητα της επενδύσεως και τους όρους αυτής προς του Υπουργούς Προεδρίας Κυβερνήσεως, ως εποπτεύοντα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ή προς τον Οργανισμόν τούτον απ` ευθείας Εθνικής Αμύνης, Πολιτισμού και Επιστημών, Οικονομικών, Βιομηχανίας και Δημοσίων `Εργων (Υπηρεσίαν Οικισμού) και πάντα έτερον, κατά την κρίσιν του Υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού, Υπουργόν ή Οργανισμόν. Μετά των ερωτημάτων αποστέλλονται αντίγραφα της αιτήσεως του επενδυτού και των λοιπών εγγράφων του φακέλλου ή όσων εκάστοτε απαιτούνται, κατά την κρίσιν του Υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού. Η απάντησις των οικείων Υπουργών ή Οργανισμών, έχουσα συμβουλευτικόν χαρακτήρα, δέον να είναι πλήρως ητιολογημένη και να περιέλθη εις το Υπουργείον Συντονισμού και Προγραμματισμού το βραδύτερον εντός δύο μηνών από της λήψεως του σχετικού προς αυτούς ερωτήματος. Η πάροδος απράκτου της προθεσμίας ταύτης, λογίζεται ως συγκατάθεσις διά την σύναψιν της συμβάσεως ή την έκδοσιν της εγκριτικής πράξεως. Εν περιπτώσει αρνητικής απαντήσεως ή τοιαύτης, δι` ης αιτούνται πλείονα στοιχεία ή οπωσδήποτε μη οριστικής, ο Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού δύναται να παραπέμψη το θέμα προς λήψιν οριστικής ή μη αποφάσεως εις τον Οικονομική Επιτροπήν, ης η απόφασις είναι δεσμευτική δι` άπαντας τους Υπουργούς και τους οικείους Οργανισμούς.

3. Επί των λοιπών εγκριτικών πράξεων κατά το Ν.Δ. 2687/1961 ή τον Ν. 4171/1961, δύναται ο Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού κατά την κρίσιν αυτού, ν` απευθύνη τα κατά την προηγουμένην παράγραφον ερωτήματα προς τους οικείους Υπουργούς, Οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημοσίας επιχειρήσεις ή Τραπέζας εφαρμοζομένων, κατά τα λοιπά, των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου.

4. Επί παραπομπής εις συλλογικόν όργανον αποφασιστικής αρμοδιότητος ή του οποίου απαιτείται η σύμφωνος γνώμη κατά τας κειμένας διατάξεις, παρά του αρμοδίου Υπουργού, ερωτηθέντος κατά τας παρ. 2 ή 3 του παρόντος άρθρου, θεμάτων αφορώντων εις επενδύσεις κατά το Ν.Δ. 2687/1953 ή τον Ν. 4171/1961, ως και θεμάτων δημοσίων επενδύσεων, εάν η απόφασις ή γνώμη αυτού είναι αρνητική ως προς την πραγματοποίησιν της οικείας επενδύσεως ή τους όρους αυτής ή τούτο αιτείται πλείονα στοιχεία προς μόρφωσιν γνώμης ή δεν απεφάνθη εντός της ως άνω διμήνου προθεσμίας, η υπόθεσις εντός της ως άνω διμήνου προθεσμίας, η υπόθεσις παραπέμπεται υπό του Υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού εις την Οικονομικήν Επιτροπήν, ήτις αποφαίνεται εις τελευταίον βαθμόν επί του θέματος, ή, εφ` όσον διαπιστώση την ανάγκην παροχής των αιτουμένων στοιχείων, αναπέμπει την υπόθεσιν εις το αρμόδιον συλλογικόν όργανον. Εις τας ως άνω περιπτώσεις, της Οικονομικής Επιτροπής μετέχει μετά ψήφου ο εποπτεύων του συλλογικού οργάνου αρμοδίος Υπουργός, επί αρμοδιότητος δε του Υπουργού Εθνικής Παιδείας ή του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, μετέχουν μετά ψήφου αμφότεροι.

5. Προκειμένου περί εγκριτικών πράξεων του Ν.Δ. 2687/1953 ή τοιούτων του Ν. 4171/1961 ή συνάψεως συμβάσεων βάσει του άρθρου 4 του Ν. 4171/1961, αφορωσών εις επενδύσεις πραγματοποιουμένας εντός βιομηχανικών περιοχών της ΕΤΒΑ, δεν απαιτείτα γνώμη των κατά τα ανω φορέων, ως εγκαταστάσεως των επιχειρήσεων εις ας αι άνω έγκριτικαι πράξεις ή συμβάσεις αναφέρονται.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 31 του Ν. 849/1978.

Άρθρον 2

1. Αι κατά την κειμένην νομοθεσίαν απαραίτητοι άδειαι (εγκαταστάσεως βιομηχανίας, δομικών εργασιών, εκτελέσεως λιμενικών έργων κ.λπ.) διά την πραγματοποίησιν επενδύσεων και λειτουργίαν επιχειρήσεων υπαχθεισών εις τας διατάξεις του Νόμου 4171/1961 και του Ν.Δ. 2687/1953, δέον να χορηγώνται, τηρουμένων των κειμένων διατάξεων, εντός προθεσμίας δύο μηνών από της υποβολής της αντιστοίχου αιτήσεως μετά πλήρων σχεδίων και δικαιολογητικών, επιφυλλασομένων των υπό ειδικών διατάξεων οριζομένων συντομωτέρων ποροθεσμιών ή εντός της αυτής προθεσμίας να κοινοποιήται εις τον ενδιαφερομένον ητιολογημένη αρνητική απάντησις υπό των αρμοδίων κατά νόμον Υπουργείων ή Υπηρεσιών. Εις περίπτωσιν ανεπαρκείας των υποβληθέντων δικαιολογητικών ο αιτών επενδυτής δέον όπως ειδοποιήται εγγράφως εντός προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερών, από της υποβολής της αιτήσεώς του προς συμπλήρωσιν των απαιτουμένων, κατά νόμον, δικαιολογητικών.

2. Παρερχομένης απράκτου της κατά την προηγουμένην παράγραφον διμήνου προθεσμίας, η αντίστοιχος άδεια λογίζεται ως χορηγηθείσα, ο δε επενδυτής δύναται να προχωρή εις την πραγράτωσιν της επενδύσεως, συμμορφούμενος προς τας εκάστοτε κειμένας διατάξεις.

Άρθρον 3
Η μη τήρησις των κατά το προηγούμενον άρθρον προθεσμιών παρά της αρμοδίας Υπηρεσίας, συνιστά πειθαρχικόν παράπτωμα των υπαιτίων αυτής υπαλλήλων.

Άρθρον 4

1. Το πρώτον εδάφιον της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 4171/1961, ως αντικατεστάθη υπό της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν.Δ. 916/1971, αντικαθίσταται ως εξής:
“Το Δημόσιον δύναται δι` αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών, να παραχωρήση εις την επιχείρησιν την αποκλειστικήν χρήσιν αναλόγου προς τας ανάγκας αυτής εκτάσεως του προκειμένου αιγιαλού και της θαλασσίας περιοχής. Η παραχώρησις γίνεται άνευ ανταλλάγματος διά τα πρώτα δέκα πέντα (15) έτη από της ενάρξεως της παραγωγικής δράσεως της επιχειρήσεως”.

2. Αι άδειαι εκτελέσεως λιμενικών έργων, χρήσεως αιγιαλού και παραλίας, ως και προσχώσεων επί της θαλάσσης προς εξυπηρέτησιν επενδύσεων υπαγομένων εις το καθεστώς του Ν.Δ. 2687/1953 ή του νόμου 4171/1961, χορηγούνται, τηρουμένων των προθεσμιών του άρθρου 2 εν συνδυασμώ προς το άρθρον 3 του παρόντος νόμου, υπό του Υπουργού Οικονομικών, τροποποιουμένης της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 4171/1961 και κατά παρέκκλισιν του άρθρου 9 του Α.Ν. 2344/1940 “περί αιγιαλού και παραλίας”. Αι άδειαι αύται χορηγούνται μετά γνώμην του Αρχηγείου Ναυτικού, αποφαινομένου μόνον επί θεμάτων εθνικής αμύνης και ασφαλείας εντός μηνός από της λήψεως του οικείου ερωτήματος. Η πάροδος απράκτου του μηνός θεωρείται ως καταφατική γνώμη.

Άρθρον 5

1. Το εν άρθρω 1 παρ. 2 και 7 και άρθρω 2, παρ. 7 του Ν. 4171/ 1961 οριζόμενον ποσόν των ενενήκοντα εκατομμυρίων (90.000.000) δραχμών αυξάνεται εις το ποσόν των εκατόν πεντήκοντα εκατομμυρίων (150.000.000) δραχμών.

2. Το εν παραγράφω 7 του άρθρου 1 του Ν. 4171/1961 οριζόμενον ποσόν των τριάκοντα εκατομμυρίων (30.000.000) δραχμών αυξάνεται εις το ποσόν των πεντήκοντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών.

3. Το εν παραγράφω 1 του άρθρου 4 του Ν. 4171/1961 οριζόμενον ποσόν των τριακοσίων εκατομμυρίων (300.000.000) δραχμών αυξάνεται εις το ποσόν των πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) δραχμών.

4. Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται επί αιτήσεων υποβαλλομένων από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος και εφεξής.

Άρθρον 6

1. `Εκαστον των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης, Πολιτισμού και Επιστημών, Οικονομικών, Βιομηχανίας και Δημοσίων `Εργων (Υπηρεσία Οικισμού) ως και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, υποχρεούται όπως ορίζη αρμόδιον υπάλληλον ως σύνδεσμον μετά της Υπηρεσίας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Συντονισμού και Προγραμματισμού.

2. Οι οριζόμενοι σύνδεσμοι συνδράμουν την Υπηρεσίαν Ιδωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Συντονισμού και Προγραμματισμού διά την ταχυτέραν διεκπεραίωσιν των εκκρεμουσών αιτήσεων επενδύσεων, την επίλυσιν των ανακυπτόντων σχετικών προβλημάτων, την ταχείαν διευθέτησιν των τυχόν υφισταμένων διαφορών-απόψεων μεταξύ των Υπουργείων και την, εν γένει, προώθησιν της πραγματοποιήσεως των επενδύσεων.

3. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού θέλουν ορισθή ο χρόνος, ο τρόπος ως και πάσα ετέρα λεπτομέρεια απασχολήσεως των ως άνω συνδέσμων παρά τω Υπουργείω Συντονισμού και Προγραμματισμού (Υπηρεσία Ιδιωτικών Επενδύσεων).

Άρθρον 7

1. Επιτρέπεται η διά Πρ. Διατάγματος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Συντονισμού, και προγραμματισμού, κωδικοποίησις εις εννιαίον κείμενον υπό τον τίτλον “περί λήψεως γενικών μέτρων διά την υποβοήθησιν της αναπτύξεως της οικονομίας της Χώρας” των διατάξεων του Ν.Δ. 4171/1961 των αμέσως ή εμμέσως συμπληρουσών ή τροποποιουσών ταύτας, των συναφών τοιούτων, ως και των διατάξεων του παρόντος.

2. Κατά την ως άνω κωδικοποίησιν επιτρέπεται η μεταβολή της σειράς των άρθρων, παραγράφων και εδαφίων, η διαγραφή, σύμπτυξις ή η προσθήκη νέων τοιούτων, ως και πάσα αναγκαία φραστική μεταβολή άνευ αλλοιώσεως της εννοίας των ισχυουσών διατάξεων, ως και η απάλειψις μη ισχυουσών μεταβατικών διατάξεων.

Άρθρον 8
Εις την παράγραφον 5 του άρθρου 9 του νόμου 4171/1961 προστίθεται εδάφιον 2, έχον ούτω:
“Επιχειρήσεις υπαγόμεναι εις τας διατάξεις του παρόντος άρθρου, εισάγουσαι ξένον συνάλλαγμα ίσον προς δύο, τουλάχιστον εκατομμύρια δολλαρίων Η.Π.Α. ($ 2.000.0000) ετησίως, δύνανται να τύχουν περαιτέρω ευνοϊκών ρυθμίσεων κατά την κρίσιν του Δημοσίου, εκπροσωπουμένου, εν προκειμένω, ως ανωτέρω, υπό των Υπουργών Συντονισμού και Προγραμματισμού και Οικονομικών”.

Άρθρον 9

1. Πάσα διάταξις, γενική ή ειδική, αντικειμένη εις τον παρόντα νόμον ή κατά διάφορον τρόπον ρυθμίζουσα τα θέματα, περί ων ο παρών νόμος, καταργείται.

2. Εκκρεμείς ή υπό αναθεώρησιν, κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος νόμου, αιτήσεις περί υπαγωγής εις τας διατάξεις του Ν.Δ. 2687/1953 και του Ν.4171/1961, διέπονται υπό των διατάξεων του παρόντος νόμου, επιφυλασσομένης της διατάξεως της παρ. 4 του άρθρου 5.

3. Η ισχύς του παρόντος άρχεται απο της δημοσιεύσεως του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 9 Σεπτεμβρίου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ