Νόμος 1550 ΦΕΚ Α΄96/23.5.1985
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας και του Οργανισμού Αποζημίωσης Εργαζομένων του Οντάριο για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία που υπογράφτηκε στις 3 Νοέμβρη 1983 στο Τορόντο μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας και του Οργανισμού Αποζημίωσης Εργαζομένων του Οντάριο για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, της οποίας το πρωτότυπο κείμενο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
Συμφωνία.
Μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας και του Οργανισμού Αποζημίωσης Εργαζομένων του Οντάριο για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.
Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη επιθυμούν να εξασφαλίσουν στους διαμένοντες στις δύο χώρες τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από το συνδυασμό των αντίστοιχων νομοθεσιών τους για την αποζημίωση των εργαζομένων. Η Συμφωνία αυτή γίνεται βάσει των διατάξεων του άρθρου ΧΧΙ της Σύμβασης Κοινωνικής Ασφάλειας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Καναδά, που υπογράφτηκε στις 7 Μαΐου 1981. Μεταξύ των μερών συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
ΜΕΡΟΣ Ι.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.
Άρθρο Ι.
Προσδιορισμοί.
Για τους σκοπούς της Συμφωνίας αυτής εκτός εάν στο κείμενο ορίζεται διαφορετικά:
α) “αρμόδιο ίδρυμα” σημαίνει: Για την Ελλάδα, το ίδρυμα το οποίο είναι επιφορτισμένο να καταβάλλει τις παροχές. Για το Οντάριο, τον Οργανισμό Αποζημίωσης Εργαζομένων (W.C.Β.) β) “ίδρυμα διαμονής” σημαίνει: Για την Ελλάδα, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.). Για το Οντάριο, τον Οργανισμό Αποζημίωσης Εργαζομένων (W.C.Β.).
Άρθρο ΙΙ.
Έκταση εφαρμογής.
1. Οι διατάξεις της Συμφωνίας αυτής εφαρμόζονται:
Στην Ελλάδα, στους εργαζόμενους που είναι ασφαλισμένοι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια και οι οποίοι δικαιούνται παροχών από τους οργανισμούς αυτούς για μόνιμη αναπηρία. Στο Οντάριο, στους εργαζόμενους που είναι ασφαλισμένοι στο W.C.Β. και έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια και οι οποίοι δικαιούνται παροχών από τον Οργανισμό αυτόν για μόνιμη αναπηρία. 2. Για την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας όλοι οι ελληνικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί εκπροσωπούνται από το Ι.Κ.Α. το οποίο ορίζεται ως οργανισμός συνδέσμου.
ΜΕΡΟΣ ΙΙ.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο ΙΙΙ.
Διατάξεις για ιατρικές υπηρεσίες.
Οι ιατρικές υπηρεσίες για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου V ακόμη και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος μεταφέρει τη διαμονή του στο Οντάριο ή στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας αντίστοιχα.
Άρθρο ΙV.
Πληρωμές.
Τα αρμόδια ιδρύματα θα καταβάλλουν απευθείας στον εργαζόμενο που έχει υποστεί εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια ή στους δικαιούχους του που διαμένουν στο έδαφος της άλλης χώρας την οφειλόμενη αποζημίωση για το ατύχημα για το οποίο χορηγήθηκε αποζημίωση.
Άρθρο V.
Διαδικασία παροχής ιατρικών υπηρεσιών – Παράρτημα “Α”.
i. Τα ιδρύματα της χώρας διαμονής παρέχουν τις ιατρικές υπηρεσίες κατά το άρθρο ΙΙΙ, σύμφωνα με τη νομοθεσία τους που εφαρμόζουν, για λογαριασμό του αρμόδιου ιδρύματος.
ii. Εκείνος που έχει υποστεί εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια για να λάβει παροχές (ιατρικές υπηρεσίες) κατά το άρθρο ΙΙΙ πρέπει να προσκομίσει στο αρμόδιο ίδρυμα ένα πιστοποιητικό από το οποίο να αποδεικνύεται το δικαίωμα για παροχές σύμφωνα με το άρθρο VΙ. Το ίδιο πιστοποιητικό θα καθορίζει τη διάρκεια παροχής των υπηρεσιών.
iii. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν επιδεικνύει το πιστοποιητικό που αναφέρεται στην παράγραφο ii το ίδρυμα της χώρας διαμονής θα ζητήσει από το άλλο μέρος το πιστοποιητικό αυτό για τις απαιτούμενες ιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Το ίδρυμα της χώρας διαμονής πρέπει να πάρει προηγούμενη εντολή πριν από την έναρξη παροχής τέτοιων υπηρεσιών.
iv. Επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες μπορούν να χορηγηθούν από το ίδρυμα της χώρας διαμονής σε πρόσωπα τα οποία είναι κάτοχοι του πιστοποιητικού παροχής τέτοιων υπηρεσιών σύμφωνα με την παράγραφο ii, αλλά δεν μπορούν να το επιδείξουν στο ίδρυμα διαμονής τη στιγμή που αυτοί έχουν ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών. Το ίδιο ίδρυμα θα πληροφορήσει το δυνατό συντομότερα το αρμόδιο ίδρυμα ότι χορηγήθηκαν επείγουσες υπηρεσίες.
Άρθρο VΙ.
Ιατρικές εξετάσεις.
Εάν ζητηθεί από το αρμόδιο ίδρυμα ή από τον εξουσιοδοτημένο από αυτό εργαζόμενο που έχει υποστεί εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, το ίδρυμα της χώρας διαμονής θα προβαίνει σε ιατρικές εξετάσεις για να βεβαιώσει την ιατρική του κατάσταση. Το ίδρυμα αυτό θα στέλνει στο αρμόδιο ίδρυμα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με λεπτομερή ανάλυση της ανατομικής και λειτουργικής κατάστασης του παθόντος εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια χωρίς να καθορίζει το βαθμό της ανικανότητας για εργασία.
Άρθρο VΙΙ.
Απόδοση δαπανών.
Το αρμόδιο ίδρυμα μετά από αίτηση του ιδρύματος της χώρας διαμονής πρέπει να αποδώσει:
i. Τη δαπάνη των ιατρικών υπηρεσιών και ιατρικών εξετάσεων που έγιναν σύμφωνα με το άρθρο VΙΙΙ.
ii. Τα έξοδα μετακίνησης ή μεταφοράς που έγιναν για ιατρικές διευκολύνσεις από πρόσωπα που έπαθαν εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια όπου οι υπηρεσίες ή οι ιατρικές εξετάσεις έπρεπε να πραγματοποιηθούν.
Άρθρο VΙΙΙ.
Ποσά.
Για το σκοπό της απόδοσης των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο i του άρθρου VΙΙ υψηλότερα ποσά από αυτά που προβλέπει το ίδρυμα το οποίο βαρύνει η αναφερόμενη παροχή δεν θα χορηγούνται.
Άρθρο ΙΧ.
Επαγγελματική ασθένεια οφειλόμενη σε έκθεση σε κίνδυνο και στις δύο χώρες.
i. Όταν διαγνωσθεί ότι μία επαγγελματική ασθένεια οφείλεται από έκθεση σε κίνδυνο και στις δύο χώρες, χρηματικές παροχές και ιατρικές φροντίδες θα χορηγούνται από το ίδρυμα της χώρας στην οποία έλαβε χώρα η τελευταία έκθεση.
ii. Στην περίπτωση που αναφέρεται στην παράγραφο i, η αίτηση για παροχές μπορεί να υποβληθεί:
α) στην Ελλάδα είτε στο Ι.Κ.Α. είτε στο αρμόδιο ίδρυμα,
β) στο Οντάριο στο W.C.Β.
iii. Αν το ίδρυμα που θα λάβει την αίτηση για παροχές διαπιστώσει ότι ο εργαζόμενος ή οι επιζώντες αυτού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του:
α) Θα προωθήσει, χωρίς καθυστέρηση, στο ίδρυμα της άλλης χώρας την αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά μαζί με το πόρισμα και το ιατρικό ιστορικό και αντίγραφο της απόφασης.
β) Θα συμπεριλάβει στην απόφαση το λόγο της άρνησης, τα μέσα και τον τρόπο προσφυγής και την ημερομηνία προώθησης του φακέλου στο ίδρυμα της άλλης χώρας.
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Άρθρο Χ.
Υποβολή αιτήσεων, αναφορών και προσφυγών.
Αιτήσεις, αναφορές, προσφυγές και άλλα έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με τους κανονισμούς του αρμόδιου ιδρύματος πρέπει να υποβληθούν από τους ασφαλισμένους ή τους επιζώντες αυτών μέσα σε ορισμένη προθεσμία, μπορούν να υποβληθούν μέσα στην ίδια προθεσμία στο ίδρυμα της χώρας διαμονής. Στην περίπτωση αυτή, το ίδρυμα αυτό θα διαβιβάσει το γρηγορότερο δυνατό όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο ενδιαφερόμενο ίδρυμα και θα ενημερώσει για την ενέργεια αυτή τους ενδιαφερόμενους. Η ημερομηνία υποβολής αυτών των εγγράφων στο ίδρυμα της χώρας διαμονής θεωρείται ως ημερομηνία υποβολής στο ενδιαφερόμενο ίδρυμα.
Άρθρο ΧΙ.
Γλώσσες που θα χρησιμοποιούνται.
Τα αρμόδια ιδρύματα θα χρησιμοποιούν αντίστοιχα την ελληνική και την αγγλική γλώσσα για τη σύνταξη όλων των εγγράφων.
Για το σκοπό εφαρμογής και ερμηνείας της Συμφωνίας αυτής το ελληνικό κείμενο θα δεσμεύει την Ελλάδα ενώ το αγγλικό κείμενο θα δεσμεύει το W.C.Β., Οντάριο.
Άρθρο ΧΙΙ.
Αλληλογραφία.
Για την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας η αλληλογραφία θα απευθύνεται αντίστοιχα στο Ι.Κ.Α., Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, Αγίου Κωνσταντίνου 8, Αθήνα και στο W.C.Β. SECRETARY OF THE BOARD, 2 BLOOR STREET EAST, TORONTO, ONTARIO M4W 3G3. Άρθρο ΧΙΙΙ.
Τα μέρη θα παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια για να διευκολύνουν την εφαρμογή της Συμφωνίας.
ΜΕΡΟΣ ΙV.
ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο ΧΙV
Η Συμφωνία αυτή μπορεί να τροποποιηθεί με αμοιβαία συμφωνία των μερών.
Άρθρο ΧV.
Κάθε μέρος θα γνωστοποιήσει στο άλλο την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας σύμφωνα με την εσωτερική του νομοθεσία.
Άρθρο ΧVΙ.
Ισχύς της Συμφωνίας.
Η Συμφωνία αυτή θα παραμείνει σε ισχύ για αόριστο χρόνο. Μπορεί όμως να παύσει να ισχύει μετά από έγγραφη καταγγελία του ενός μέρους στο άλλο γενόμενη δώδεκα μήνες ενωρίτερα.
Σε περίπτωση που θα παύσει να ισχύει η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας που υπογράφτηκε στις 7 Μαΐου 1981 μεταξύ του Καναδά και της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα παύσει να ισχύει και η παρούσα Συμφωνία. Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας συμπλήρωσης των διαδικασιών που αναφέρονται στο άρθρο ΧV. Υπογράφτηκε στο Τορόντο την 3 Νοεμβρίου 1983 σε δύο αντίγραφα στην ελληνική και αγγλική και τα δύο κείμενα έχουν ίση ισχύ.
Για το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Για το Ίδρυμα Αποζημίωσης Εργαζομένων,
Ελλάδα Οντάριο
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Α”
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ
1. Προσθετικά και ορθοτικά όργανα συμπεριλαμβανομένων των ορθοπεδικών ζωνών.
2. Ορθοπεδικά υποδήματα καθώς και υποδήματα με ειδικές τροποποιήσεις (μη ορθοπεδικά).
3. Κοσμητικές προθέσεις και φακοί επαφής (σκληροί και μαλακοί) για αποκατάσταση των ατελειών της όρασης.
4. Οπτικές προσθέσεις και φακοί επαφής (σκληροί και μαλακοί) για αποκατάσταση των ατελειών της όρασης.
5. Ηλεκτρονικά ακουστικά.
6. Οδοντιατρικές προθέσεις (σταθερές ή κινητές).
7. Αμαξίδια (με ή δίχως μηχανή) και άλλα μηχανικά μέσα κίνησης.
8. Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση, όπου χρειάζεται, των στοιχείων 1-7. 9. Απαιτούμενη νοσηλεία και απαραίτητες εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες.

Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 16 Mαίου 1985

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ