Νόμος 1514 ΦΕΚ Α΄13/8.2.1985
Ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Αντικείμενο – Έννοια όρων.

Άρθρο 1
Αντικείμενο.
Η επιστημονική έρευνα και η ανάπτυξη της τεχνολογίας αποτελούν τομείς ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος και απαιτούν την ιδιαίτερη και με υψηλού βαθμού προτεραιότητα μέριμνα του Κράτους.
Ο σχεδιασμός, το προγράμματα για την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογία και η εκτέλεσή τους διέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Άρθρο 2
Έννοια όρων.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου:
α) “Έρευνα” είναι η εργασία που έχει σκοπό να προαγάγει την επιστημονική γνώση σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτές επιστημονικές θεωρίες ή η επεξεργασία νέων θεωριών, ικανών να γίνουν αποδεκτές από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Αναγκαία προϋπόθεση για να χαρακτηρισθεί μία εργασία ως ερευνητική είναι η πρωτοτυπία.
Η έρευνα διακρίνεται σε ελεύθερης επιλογής και προσανατολισμένη.
α. ” ερεύνα Ελεύθερης επιλογής” είναι η έρευνα, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση, ή βελτίωση της επιστημονικής γνώσης, ανεξαρτήτως της δυνατότητας άμεσης πρακτικής εφαρμογής της και η οποία προάγει τη δημιουργική ικανότητα και εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των επιστημόνων της Χώρας.
ιι) “προσανατολισμένη” είναι η έρευνα που σχετίζεται με το πρόγραμμα ανάπτυξης έρευνας και τεχνολογίας (Π.Α.Ε.Τ.) του Υπουργείου Έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και η έρευνα που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε εφαρμογές για τη βελτίωση της οικονομίας, της ποιότητας ζωής και της άμυνας της Χώρας.
β) “Μελέτη” είναι η συλλογή και ταξινόμηση στοιχείων που προορίζονται για χρήση από κρατικούς, επιστημονικούς ή κοινωνικούς φορείς.
γ) “τεχνολογική ανάπτυξη” είναι η ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που αποσκοπούν στη βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Χώρας και επιτυγχάνονται με μελέτες, ερευνητικά προγράμματα και τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων.
δ) “Έργο” είναι η σχεδιασμένη δραστηριότητα έρευνας με συγκεκριμένο αντικείμενο, μεθοδολογία, χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και προϋπολογισμού δαπανών.
ε) “πρόγραμμα” είναι το σύνολο των ερευνητικών και τεχνολογικών έργων που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ερευνητικών αναγκών σε καθορισμένη χρονική περίοδο.
στ) Ερευνητικός φορέας θεωρείται το νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, σε συνδυασμό με την πειραματική ανάπτυξη και επίδειξη, καθώς και τη διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, μέσω της οικονομικής εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων είτε από τους ίδιους ή και τους εργαζόμενους σε αυτούς είτε από τρίτους.
ζ) Τεχνολογικός φορέας θεωρείται το νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών και δραστηριοτήτων και την παροχή επιστημονικών, τεχνολογικών και τεχνικών υπηρεσιών προς τρίτους (αναλύσεων, μετρήσεων, δοκιμών, πληροφόρησης, συμβουλών, προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και άλλες). Ένας φορέας μπορεί να είναι ταυτόχρονα ερευνητικός και τεχνολογικός.
Οι διατάξεις του Ν. 1514/1985, όπως κάθε φορά ισχύουν, και όλες οι διατάξεις, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα έρευνας και τεχνολογίας, εφαρμόζονται στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που εποπτεύονται από τη Γ.Γ.Ε.Τ., καθώς και σε όσους άλλους φορείς από ειδικές διατάξεις αυτό προβλέπεται. Η ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θεωρείται τεχνολογικός φορέας, διατηρώντας το νομικό της καθεστώς της δημόσιας υπηρεσίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 1 Ν.2919/2001, ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.
η) “Αξιολόγηση” είναι η διαδικασία που επιτρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο ερευνητικά προγράμματα ή έργα χαρακτηρίζονται από υψηλή επιστημονική ποιότητα και πληρότητα και έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες συνθήκες για την επιτυχή εκτέλεση του έργου.
θ) “Αποτίμηση” είναι η διαδικασία που επιτρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα επιμέρους και τα τελικά αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων ή έργων χαρακτηρίζονται από υψηλή επιστημονική ποιότητα και πληρότητα και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Π.Α.Ε.Τ.. καθώς και εάν η διαχείριση των πόρων και η κινητοποίηση του δυναμικού έγινε σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις.
ι) “Καινοτομία” είναι η μετατροπή μιας ιδέας σε νέο ή βελτιωμένο αξιοποιήσιμο προϊόν, σε βιομηχανική ή εμπορική λειτουργική διαδικασία ή σε νέα μέθοδο κοινωνικής εξυπηρέτησης.
ια) “τεχνολογική έρευνα” είναι οι συστηματικές εργασίες που βασίζονται σε υπάρχουσες γνώσεις (από την έρευνα ή από την πρακτική εμπειρία) με σκοπό την προεργασία για την παραγωγή, νέων υλικών προϊόντων ή διατάξεων, την κατάρτιση νέων διαδικασιών, συστημάτων ή υπηρεσιών ή την ουσιαστική βελτίωση αυτών που υπάρχουν, για συγκεκριμένες εφαρμογές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Χάραξη και άσκηση πολιτικής στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας.

Άρθρο 3
Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας (Υ.Π.Ε.Τ.)

1. Η χάραξη και η άσκηση της εθνικής πολιτικής στους τομείς της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας με το σχεδιασμό και κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων, η ενεργοποίηση και δημιουργία ερευνητικού και τεχνολογικού δυναμικού, η τεχνολογική ανάπτυξη και η εισαγωγή και εξαγωγή τεχνολογίας ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας.

2. Στην αρμοδιότητα του Υ.Π.Ε.Τ. ανήκουν ιδίως:
α) Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός της έρευνας και της τεχνολογίας και η διερεύνηση των επιπτώσεών τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή και στην άμυνα της χώρας.
β) η κατάρτιση και υλοποίηση του σχεδίου πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης της έρευνας και τεχνολογίας και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του, εναρμονιζομένων με το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Χώρας.
γ) η κατάρτιση σχεδίου ετήσιου προϋπολογισμού των ερευνητικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων της Χώρας.
δ) στο πλαίσιο του Π.Α.Ε.Τ., η αξιολόγηση και χρηματοδότηση προτάσεων προγραμμάτων ή έργων, η ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της πρωτογενούς παραγωγής, η παρακολούθηση της διεξαγωγής της, η οργάνωση εκθέσεων για νέα προϊόντα και μεθόδους παραγωγής και ο σχεδιασμός για τη χορήγηση βραβείων και υποτροφιών,
ε) η μελέτη και κατάρτιση των όρων και προϋποθέσεων εργασίας όσων απασχολούνται στην έρευνα και στις λοιπές επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες, η αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας και η μετάκληση επιστημόνων και τεχνολόγων από το εξωτερικό.
στ) η κατοχύρωση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνιών, ο έλεγχος της εκχώρησης τους και όλα τα θέματα τα σχετικά με τα δικαιώματα για παρεχόμενες τεχνολογικές γνώσεις, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι αρμοδιότητες του τμήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Διεύθυνσης Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εμπορίου, όπως οροθετούνται από το άρθρο 12 του Π.Δ. 607/1976 (ΦΕΚ Α` 224).
ζ) η συλλογή, διάδοση και γενικότερα αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών, η ενημέρωση του κοινού σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και η αξιολόγηση και αποτίμηση των προγραμμάτων της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της τεχνολογικής καινοτομίας, ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης τους.
η) η συνεργασία του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υ.Π.Ε.Τ. με διεθνείς οργανισμούς σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας και η ανάπτυξη και παρακολούθηση διακριτικών σχέσεων στα θέματα αυτά.
θ) η εκπροσώπηση της Χώρας για θέματα έρευνας και τεχνολογίας, σε διεθνείς οργανισμούς,
ι) η μελέτη και εφαρμογή μέτρων ανάπτυξης και μεταφοράς τεχνολογίας, η δημιουργία δικτύων βιομηχανικών και τεχνολογικών πληροφοριών και γενικότερα ο έλεγχος και η βελτίωση των όρων εισαγωγής και χρήσης ξένης τεχνολογίας και εξαγωγής εγχώριας τεχνολογίας, καθώς και η εποπτεία της εφαρμογής των διακρατικών συμβάσεων τεχνικής βοήθειας και των συμβάσεων μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων ως προς το τεχνολογικό τους περιεχόμενο.
ια) η παρακολούθηση και ο έλεγχος της εξαγοράς ελληνικών επιχειρήσεων από ξένες ή ξένων από ελληνικές ως προς τις επιπτώσεις τους στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
β) η δημιουργία και προώθηση πρότυπων βιομηχανιών και επιχειρήσεων σε θέματα εφαρμογής αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας αιχμής καθώς και η συμβολή στον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής υποδομής της δημόσιας διοίκησης,
ιγ) η προαγωγή της έρευνας και της επιστημονικής ενημέρωσης μέσω συνεδρίων, διεθνών συναντήσεων και διαλέξεων, με ηθική υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση αυτών.
ιδ) κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με τις αρμοδιότητες της παρ. 1 του άρθρου αυτού και συμβάλλει στην πραγμάτωσή τους.
Οι δραστηριότητες που καθορίζονται από το άρθρο 23 του Ν. 1397/1983 του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κ.Ε.Σ.Υ.) και αφορούν στην εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας μπορούν να εναρμονισθούν οι δραστηριότητες αυτές με τη γενικότερη ερευνητική πολιτική.

3. Για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, με σκοπό την υποβοήθηση της περιφερειακής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας, με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μπορεί να συνιστώνται, καταργούνται, συγχωνεύονται, χωρίζονται, μεταφέρονται τομεακά γραφεία προγραμμάτων και τοπικά τεχνολογικά γραφεία, καθώς και οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή υπηρεσιακή μονάδα του Υ.Π.Ε.Τ., να ορίζεται ο τρόπος οργάνωσης και διάρθρωσης αυτών, να συνιστώνται θέσεις μόνιμου ή επί συμβάσει προσωπικού με δυνατότητα στελέχωσης αυτών και με μετάταξη υπαλλήλων από το Δημόσιο ή ν.π.δ.δ., και να ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα κατάστασης του προσωπικού αυτού και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των παραπάνω περιφερειακών υπηρεσιακών μονάδων.

4. Με ειδική αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική σχετική διάταξη, να ανατίθενται απευθείας με σύμβαση έργου οι μελέτες, έρευνες και αξιολογήσεις σε ειδικούς Έλληνες ή αλλοδαπούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες ή σε ειδικά γραφεία η εταιρείες και γενικά σε νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και να συνιστώνται για το σκοπό αυτόν ομάδες εργασίας από υπαλλήλους, δημόσιους λειτουργούς και ειδικούς επιστήμονες, εφόσον υπάρχει ανάγκη:
α) να εκπονηθούν ειδικές μελέτες η να διερευνηθούν ζητήματα και προβλήματα με σκοπό την υποβοήθηση και υποστήριξη στη χάραξη, αξιολόγηση, αποτίμηση, οργάνωση, άσκηση και περιφερειακή ανάπτυξη της πολιτικής για την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογία και γενικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 και
β) να γίνει αξιολόγηση για τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων και όρων εφαρμογής διατάξεων αναπτυξιακών νόμων (όπως η αξιολόγηση προτάσεων και αιτήσεων επιχορήγησης, δανειοδότησης κλπ., επενδύσεων προηγμένης τεχνολογίας, προγραμμάτων ή έργων τεχνολογικής καινοτομίας και επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας).
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας μπορεί να ορίζεται σχετική αποζημίωση για τα μέλη των παραπάνω ομάδων εργασίας.

5. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορεί να συνιστώνται επιχειρήσεις, στις οποίες είναι δυνατό να συμμετέχει το Δημόσιο, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ν.π.δ.δ., τράπεζες, ν.π.ι.δ. και γενικά ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς και οι οποίες εποπτεύονται και ελέγχονται από το Δημόσιο και λειτουργούν κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, με σκοπό την εφαρμογή και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας.
Με τα ίδια προεδρικά διατάγματα ορίζεται η φύση των επιχειρήσεων αυτών και ρυθμίζεται η οργάνωση, διοίκηση και οικονομική διαχείρισή τους, ο τρόπος πρόσληψης και απόλυσης του προσωπικού τους, καθώς και ο τρόπος διάθεσης των τυχόν κερδών. Θέματα σχετικά με την εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και τα καθήκοντα και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων τους ρυθμίζονται με εσωτερικούς κανονισμούς που εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας. Εάν τα ν.π.δ.δ. που μετέχουν στις επιχειρήσεις αυτές εποπτεύονται από άλλα υπουργεία, τα παραπάνω προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις εκδίδονται με τη σύμπραξη και των αρμόδιων υπουργών.

6. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία για την απονομή βραβείων και χρηματικών αμοιβών σε σχέση με το σχεδιασμό, προγραμματισμό και εκτέλεση του Π.Α.Ε.Τ. και τη δημιουργία καινοτομίας καθώς και για τη χορήγηση υποτροφιών με σκοπό την επιμόρφωση και εξειδίκευση σε θέματα ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας.

Άρθρο 4
Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας.

1. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης συνιστάται Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.)”. Εφεξής, όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται το Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας (Ε.Γ.Σ.Ε.), νοείται το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.). Ως μέλη του Ε.Σ.Ε.Τ. διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, όλα τα μέλη των Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του Ε.Σ.Ε.Τ., καθώς και επιπλέον έως δέκα (10) μέλη από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο.
Τα μέλη του Ε.Σ.Ε. Τ. κατανέμονται σε επιτροπές:
α) επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής,
β) κρίσης των διευθυντών των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων.
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ρυθμίζονται η σύνθεση των παραπάνω επιτροπών, οι αρμοδιότητές τους, καθώς και θέματα απαρτίας και λειτουργίας τους. Γραμματειακή υποστήριξη στη λειτουργία του Ε.Σ.Ε.Τ. παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η συμμετοχή στα έργα της Γραμματείας δεν αποτελεί δεύτερη θέση ή απασχόληση στο δημόσιο τομέα.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 του άρθρου 46 του ν.3848/2010

2. Ο Υπουργός Ανάπτυξης συγκροτεί τον εθνικό κατάλογο κριτών ύστερα από γνώμη του Ε.Σ.Ε.Τ. Ως κριτές εγγράφονται αυτοδικαίως διευθυντές ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων τους, διευθυντές αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων, καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές Α.Ε.Ι., ερευνητές Α` και Β` βαθμίδας. Επίσης, μπορεί να εγγράφονται επίκουροι καθηγητές, ερευνητές Γ` βαθμίδας, καθηγητές Τ.Ε.Ι., καθώς και στελέχη του ευρύτερου παραγωγικού τομέα, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, με δεκαετή τουλάχιστον πείρα σε ερευνητικές δραστηριότητες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι υποψηφιότητες των μη αυτοδικαίως εγγραφόμενων για συμμετοχή στον κατάλογο κριτών είτε υποβάλλονται με έγγραφη αίτηση από τους ενδιαφερόμενους είτε προτείνονται από οποιονδήποτε ερευνητή ερευνητικού ή τεχνολογικού φορέα ή επιχείρησης. Η αίτηση, στην οποία γίνεται περιγραφή της ειδικότητας του υποψηφίου, συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα. Ο πιο πάνω κατάλογος κριτών δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποτελεί τον “Εθνικό Πίνακα Κριτών”.
Μέλη της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής κοινότητας προκειμένου να συμμετέχουν σε επιτροπές αξιολόγησης πρέπει να έχουν βαθμό ανώτερο ή ίσο του αξιολογουμένου εφόσον είναι μέλη Δ.Ε.Π. ή ερευνητές ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων.
Στον Πρόεδρο και στους Αντιπροέδρους του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) χορηγείται μηνιαία αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στα λοιπά μέλη του Ε.Σ.Ε.Τ. καταβάλλεται αποζημίωση ανά συνεδρίαση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με την ίδια απόφαση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 1 παρ.2 και 3 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001 και με το άρθρο 21 Ν.3377/2005, ΦΕΚ Α 202/19.8.2005 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 του άρθρου 46 του ν.3848/2010

3 . Τα πιο πάνω μέλη του Ε.Γ.Σ.Ε. διορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Έρευνας και Τεχνολογίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για τριετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ως πρόεδρος του συμβουλίου ένα από τα μέλη του. Τα μέλη του Ε.Γ.Σ.Ε. αντικαθίστανται και πριν λήξει η θητεία τους, εάν αποβάλλουν την ιδιότητα με την οποία συμμετέχουν στο συμβούλιο ή ανακληθούν από τους φορείς τους οποίους εκπροσωπούν. Με όμοια απόφαση μπορεί να αντικαθίστανται, πριν λήξει η θητεία τους, μέλη των επιτροπών της παραγράφου 2, των οποίων όμως ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά έτος το 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  αναριθμήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 3 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 του άρθρου 46 του ν.3848/2010

4. Το Ε.Γ.Σ.Ε. εισηγείται τις βασικές επιλογές κατά τον προγραμματισμό της κυβερνητικής ερευνητικής πολιτικής ύστερα από γνώμη των επιτροπών της παραγράφου 2 και γνωμοδοτεί σε όλα τα θέματα έρευνας και τεχνολογίας, στα οποία απαιτείται η γνώμη του, κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και σε ειδικότερα θέματα που παραπέμπονται στο συμβούλιο αυτό από τον Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας.)
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  αναριθμήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 3 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 του άρθρου 46 του ν.3848/2010

5. ΟΙ Διευθυντές Ερευνητικών Κέντρων και αυτοτελών Ερευνητικών Ινστιτούτων συνέρχονται σε Σύνοδο, με σκοπό το συντονισμό των δραστηριοτήτων των εποπτευόμενων από τη Γ.Γ.Ε.Τ. ερευνητικών φορέων και την εφαρμογή της επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ορίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας της Συνόδου.
Σημ.: όπως η παρ.5 προστέθηκε με την παρ.4 άρθρ. 1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Πρόγραμμα ανάπτυξης έρευνας και τεχνολογίας. Έρευνα ελεύθερης επιλογής.

Άρθρο 5
Πρόγραμμα ανάπτυξης έρευνας και τεχνολογίας.

1. Για τη μεθοδική και αποτελεσματική προώθηση της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας στη Χώρα, τη διαμόρφωση των επιλογών για το μέλλον και την πρόβλεψη των μέσων που απαιτούνται για την πραγμάτωση των σκοπών αυτών, καταρτίζεται κάθε πέντε χρόνια πρόγραμμα ανάπτυξης έρευνας και τεχνολογίας (Π.Α.Ε.Τ.), το οποίο ψηφίζεται από τη Βουλή είτε ως τμήμα του πενταετούς οικονομικού προγράμματος της Χώρας είτε αυτοτελώς.

2. Στο Π.Α.Ε.Τ. ορίζονται οι στόχοι της ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής σε προσανατολισμένη έρευνα και αναλύονται, κατά το δυνατό, σε ειδικότερα προγράμματα οι ερευνητικές και τεχνολογικές δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιηθούν καθώς και οι δαπάνες που απαιτούνται για το σκοπό αυτόν. Τα προγράμματα αυτά και οι δαπάνες που προβλέπονται για την εκτέλεση τους εξειδικεύονται σταδιακά στους διαδοχικούς ετήσιους προϋπολογισμούς του κράτους.

3. Δημόσιες υπηρεσίες, οποιασδήποτε φύσης και μορφής νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ενώσεις προσώπων, φυσικά πρόσωπα της ημεδαπής και αλλοδαπής, καθώς και οποιασδήποτε φύσεως και μορφής νομικά πρόσωπα της αλλοδαπής, μπορούν να εκτελούν έργα, να εκπονούν μελέτες και να εφαρμόζουν προγράμματα και δράσεις για την προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Τα έργα, οι μελέτες, τα προγράμματα και οι δράσεις χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης, προερχόμενους από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή από οποιουσδήποτε πόρους που διαχειρίζεται η Γ.Γ.Ε.Τ.. Σε περίπτωση που τα έργα, οι μελέτες, τα προγράμματα και οι δράσεις των φορέων του πρώτου εδαφίου χρηματοδοτούνται από προγράμματα ή χρηματοδοτικά σχήματα που διαχειρίζονται οι περιφέρειες της χώρας, τη σχετική απόφαση χρηματοδότησης συνυπογράφουν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και ο οικείος Γραμματέας Περιφέρειας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρου 10 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76/2.4.2007.
Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία: “Αθηνά – Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης” και διακριτικό τίτλο “Αθηνά” μπορεί να διαχειρίζεται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, Προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων, εν γένει και ιδίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), που προωθούν τους στόχους της ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται, ξεχωριστά για κάθε πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, οι όροι και οι προϋποθέσεις διαχείρισης των προγραμμάτων αυτών και ειδικότερα οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας που εμπίπτουν στα προγράμματα, οι επιχορηγούμενες δραστηριότητες, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα κριτήρια αξιολόγησης των συναφών επενδύσεων, η διαδικασία υπαγωγής αυτών στο σχετικό πρόγραμμα, ο τρόπος καταβολής των χρηματοδοτήσεων, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των προγραμμάτων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται, επίσης, ο τρόπος και η διαδικασία ελέγχου από το Υπουργείο Ανάπτυξης της εκτέλεσης των ανωτέρω προγραμμάτων από το αναφερόμενο στο πρώτο εδάφιο νομικό πρόσωπο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.7 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001 και με την παρ.2 του άρθρου 15 του Ν.3460/2006 (ΦΕΚ Α 105/2006)
Η επιστημονική έρευνα που διεξάγεται από τα Ιδρύματα της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ίδρυμα Ευγενίδου, «το Ιερό Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ι.Κ.Ε.Θ.)», το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Εθνικό Ινστιτούτο
Μετρολογίας εντάσσεται στη συνολική ερευνητική προσπάθεια της χώρας και τα Ιδρύματα αυτά δύνανται να χρηματοδοτούνται και μέσω των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις που χρηματοδοτούνται τα A.E.I, και τα εποπτευόμενα από τη Γ.Γ.Ε.Τ. ερευνητικά κέντρα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρ.11 Ν.3297/2004,ΦΕΚ Α 259/23.12.2004.

4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 1 παρ.5 του Ν.2919/2001 (Α΄ 128), με την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.3259/2004 (ΦΕΚ Α΄ 149),με το άρθρο 1 παρ.5 του Ν.2919/2001 και την παρ.2 του άρθρου 34 του Ν.3259/2004,αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.3 άρθρου 10 Ν.3561/2007,ΦΕΚ Α 76/2.4.2007.

5. Το μήνα Μάϊο κάθε έτους υποβάλλονται στο Υ.Π.Ε.Τ., από τους ενδιαφερόμενους ερευνητικούς, τεχνολογικούς φορείς, νομικά πρόσωπα και παραγωγικές μονάδες των παραγράφων 3 και 4, προτάσεις για τη χρηματοδότηση επιχορήγηση ή συνδρομή σε εκτελούμενα από αυτούς έργα, τα οποία εντάσσονται στα πλαίσια του Π.Α.Ε.Τ. για να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

6. α) Η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται από κριτές ή ειδικές επιτροπές. Ο ορισμός των κριτών και των μελών κάθε επιτροπής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κατά προτίμηση από τον Εθνικό Πίνακα Κριτών. Εάν για ορισμένη αξιολόγηση δεν υπάρχουν στον πίνακα οι απαιτούμενοι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικοί επιστήμονες, επιτρέπεται με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της αντίστοιχης επιτροπής της παραγράφου 2 του άρθρου 4, να ορίζονται ως κριτές ειδικοί επιστήμονες που δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα κριτών. Στην περίπτωση αυτή οι οριζόμενοι κριτές μπορεί να είναι και αλλοδαποί ειδικοί επιστήμονες. Η αμοιβή των κριτών και η αποζημίωση των μελών των ειδικών επιτροπών βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠ.Ε.Τ. και καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας.
β) Για τα εποπτευόμενα από το ΥΠ.Ε.Τ. εθνικά ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα, τα οποία έχουν επιστημονικό συμβούλιο (Ε.Σ.) ή επιστημονικό συμβούλιο Ινστιτούτου (Ε.Σ.Ι.). η αξιολόγηση γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 13 εδάφιο γ` του άρθρου 9 και την παράγραφο 8 του άρθρου 11 του νόμου αυτού.

7α. Η χρηματοδότηση, επιχορήγηση ή συνδρομή από τον τακτικό προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων προς τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας προς τα ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα, τα ανεξάρτητα ακαδημαϊκά ινστιτούτα, τα μεταπτυχιακά ινστιτούτα, για την εκτέλεση ερευνητικών ή αναπτυξιακών έργων και ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και προς τα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. με εφάπαξ ποσό (άρθρο 7, παράγραφος 3 του νόμου αυτού) εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
β. Η χρηματοδότηση ερευνητικών έργων, που εκτελούνται από τους λοιπούς φορείς των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου αυτού, εγκρίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και του υπουργού που έχει την εποπτεία του αντίστοιχου φορέα.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας μπορεί να χαρακτηρισθεί αναγκαία η εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων και έργων, που δεν περιλαμβάνονται στο Π.Α.Ε.Τ., είτε για τη μελέτη και αντιμετώπιση θεμάτων με άμεση και προφανή ωφελιμότητα για την εθνική ανάπτυξη και οικονομία είτε για τη διεύρυνση έκτακτων κοινωνικών φαινομένων, η αντιμετώπιση των οποίων επιβάλλεται από ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Τα προγράμματα και τα έργα αυτά θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος του εφαρμοζομένου Π.Α.Ε.Τ. για τη χρηματοδότηση και εκτέλεσή τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 2081/1992 (ΦΕΚ Α 154).

9. Τα προγράμματα που εκτελούνται στα πλαίσια του Π.Α.Ε.Τ., μετά την περάτωσή τους ή την πραγματοποίηση του σημαντικότερου μέρους τους, αξιολογούνται και αποτιμούνται ως προς την ποιότητα των αποτελεσμάτων τη δυνατότητα χρησιμοποίησης τους την αντιστοιχία αυτών προς τους στόχους του προγράμματος και τους πόρους που διατέθηκαν από κριτές ή ειδικές επιτροπές που προορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 6.

10. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Έρευνας και τεχνολογίας καθορίζονται τα αρμόδια για την κατάρτιση του Π.Α.Ε.Τ. όργανα και οι λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας, ο τρόπος σύνταξης και υποβολής των προτάσεων της παραγράφου 5, οι μέθοδοι και τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων και των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων που εκτελούνται στα πλαίσια του Π.Α.Ε.Τ (παρ. 6 και 9) με δυνατότητα διαφορετικής ρύθμισης για τους εποπτευόμενους από το Υ.Π.Ε.Τ. ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς. Με υπουργική απόφαση, που εκδίδεται κατά το άρθρο 3 παρ. 6 του παρόντος νόμου μπορεί να απονέμονται βραβεία σε ερευνητές για την αποτελεσματική συμβολή του στην επιτυχή και έγκαιρη προώθηση ή ολοκλήρωση των προγραμμάτων ή έργων του Π.Α.Ε.Τ.

11. Δαπάνες που σχετίζονται με την προπαρασκευή, σχεδίαση και κατάρτιση του Π.Α.Ε.Τ. ή με τη μελέτη αξιολόγηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από την εκτέλεσή του είναι δυνατό να εντάσσονται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Έρευνας και Τεχνολογίας και να καλύπτονται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού αυτού.

Άρθρο 6
Διαχείριση δαπανών του Π.Α.Ε.Τ.

1. Όλες οι δαπάνες που προβλέπονται στον τακτικό προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων για την πραγματοποίηση του Π.Α.Ε.Τ., είτε ενεργούνται από τις υπηρεσίες του Δημοσίου είτε από ν.π.δ.δ., λόγω της ειδικότερης φύσης τους, είναι άμεσης προτεραιότητας και επείγουσες.
Το ποσό αυτό μπορεί ν` αυξομειώνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 199 του ν.4281/2014

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας συνίσταται στο Υ.Π.Ε.Τ. πάγια προκαταβολή για την αντιμετώπιση των δαπανών ερευνητικών προγραμμάτων, που λόγω της φύσης τους δικαιολογούν προκαταβολή. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται το ύψος αυτής και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαχείριση και τη λειτουργία της κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, με δυνατότητα να ορίζονται ως υπόλογοι και μη μόνιμοι υπάλληλοι, μέχρι ποσού πέντε εκατομμ. (5.000.000) δραχμών.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συνιστώνται ειδικοί λογαριασμοί για τη χρηματοδότηση ερευνητικών και τεχνολογικών προγραμμάτων και έργων που εκτελούνται είτε από το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας ή τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, νομικά πρόσωπα και παραγωγικές μονάδες των παραγρ. 3 και 4 του άρθρου 5, είτε στα πλαίσια συνεργασίας με ξένες χώρες ή με διεθνείς οργανισμούς. Από τους ειδικούς αυτούς λογαριασμούς μπορεί να χρηματοδοτούνται και ερευνητικά προγράμματα που εκτελούνται από ερευνητές ή ομάδες ερευνητών που είναι μέλη του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. ή των Τ.Ε.Ι. Για την εργαστηριακή στήριξη των έργων αρμόδια να αποφασίσει είναι η Συνέλευση του Τομέα του Α.Ε.Ι. ή της ομάδας μαθημάτων του Τ.Ε.Ι. που ανήκει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου. Η μεταφορά των αναγκαίων ποσών για τη σύσταση των λογαριασμών αυτών ή τη συμπλήρωση των κονδυλίων τους από ειδική πίστωση, που εγγράφεται κάθε έτος στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, ενεργείται με εντολή κατανομής προς την Τράπεζα της Ελλάδας. Με την ίδια υπουργική απόφαση μπορεί να ορίζεται ο σκοπός των ειδικών αυτών λογαριασμών, να προβλέπονται και άλλοι πόροι των λογαριασμών αυτών και να θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς στο επόμενο έτος του χρηματικού τους υπολοίπου εκτός των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού. Μπορούν επίσης να καθορίζονται τα όργανα διοίκησης και διαχείρισης η διαδικασία διάθεσης διαχείρισης και δικαιολόγησης των κονδυλίων, ο οικονομικός έλεγχος αυτών και κάθε άλλη αναγκαία σχετική λεπτομέρεια για τη λειτουργία των λογαριασμών αυτών.

4. Το Π.Δ. 432/1981 (ΦΕΚ Α` 118), διατηρείται σε ισχύ. Το διάταγμα αυτό μπορεί να τροποποιείται, επεκτείνεται ή καταργείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Έρευνας και Τεχνολογίας.

5. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και για τις δαπάνες που γίνονται στα πλαίσια της προετοιμασίας της διαδικασίας κατάρτισης και σχεδίασης του Π.Α.Ε.Τ., καθώς και της αξιολόγησης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων αυτού (όπως είναι οι δαπάνες δημοσιευμάτων, εκδόσεων, εκτυπώσεων, συνεντεύξεων εκθέσεων, προβολών κ.λπ.). Επίσης οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και στα προγράμματα και έργα της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου.

6. Οι πιστώσεις, που διατίθενται με οποιαδήποτε μορφή και τρόπο στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς για εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων και έργων, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν από αυτούς για σκοπό άλλον από εκείνο, για τον οποίο διατέθηκαν.

Άρθρο 7
Έρευνα ελεύθερης επιλογής.

1. Έρευνα ελεύθερης επιλογής με χρηματοδότηση επιχορήγηση ή συνδρομή του Υ.Π.Ε.Τ. μπορεί να διεξάγεται στα εθνικά ερευνητικά κέντρα, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) της Χώρας.

2. Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας καθορίζει το ποσοστό του ετήσιου προϋπολογισμού των εθνικών ερευνητικών κέντρων, που διατίθεται για έρευνα ελεύθερης επιλογής. Η κατανομή του ποσοστού αυτού στα ινστιτούτα του κέντρου και τους ερευνητές γίνεται από το διοικητικό συμβούλιο του κέντρου ή από το Ε.Σ.Ι. ανεξαρτήτου ερευνητικού ινστιτούτου, ύστερα από εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου, που βασίζεται σε προτάσεις έρευνας ελεύθερης επιλογής των ενδιαφερομένων ερευνητών. Η αξιολόγηση των προτάσεων αυτών γίνεται με τη διαδικασία του εδαφίου γ` της παρ.13 του άρθρου 9 του νόμου αυτού.

3. Κάθε έτος το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας διαθέτει εφάπαξ ποσό για τη διεξαγωγή έρευνας ελεύθερης επιλογής ή άλλης προγραμματισμένης έρευνας στα Α.Ε.Ι και στα Τ.Ε.Ι. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο αντίστοιχο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. Οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται από κριτές, που ορίζει το αντίστοιχο ίδρυμα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο εδάφιο γ` της παρ. 13 του άρθρου 9 του νόμου αυτού. Με βάση τις εισηγήσεις των κριτών το Α.Ε.Ι ή Τ.Ε.Ι. κατανέμει το εφάπαξ ποσό στους ενδιαφερομένους για τη χρηματοδότησή της έρευνας τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Ερευνητικοί και Τεχνολογικοί φορείς.

Άρθρο 8
Ερευνητικοί φορείς του δημόσιου τομέα
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ. 1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

1. Οι ερευνητικοί φορείς που εποπτεύει το Κράτος δια της Γ.Γ.Ε.Τ. διακρίνονται σε Ερευνητικά Κέντρα και σε αυτοτελή Ερευνητικά Ινστιτούτα.

2. Τα Ερευνητικά Κέντρα έχουν αντικείμενο που αναφέρεται σε περισσότερες περιοχές της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τα κέντρα αυτά συναπαρτίζονται από ινστιτούτα με αντικείμενο είτε την παραγωγή γνώσεων και ανάπτυξη εφαρμογών από ορισμένη επιστημονική περιοχή είτε τη διεπιστημονική αντιμετώπιση τεχνολογικών και αναπτυξιακών προβλημάτων της χώρας σε συγκεκριμένους τομείς αναγκών και την επίλυση προβλημάτων της παραγωγικής διαδικασίας και της κοινωνικής ανάπτυξης.

3. Τα αυτοτελή Ερευνητικά Ινστιτούτα έχουν αντικείμενο είτε την παραγωγή γνώσεων και ανάπτυξη εφαρμογών σε ορισμένη επιστημονική περιοχή είτε τη διεπιστημονική αντιμετώπιση τεχνολογικών και αναπτυξιακών προβλημάτων της χώρας σε συγκεκριμένο τομέα και την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων της παραγωγικής διαδικασίας και της κοινωνικής ανάπτυξης. Τα Ερευνητικά Ινστιτούτα μετά από μια περίοδο πιλοτικής ανάπτυξης, που προσδιορίζεται με το ιδρυτικό τους προεδρικό διάταγμα, αξιολογούνται και με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνωμοδότηση του Ε.Σ.Ε.Τ., καθορίζεται είτε η ένταξή τους σε Ερευνητικό Κέντρο ή η μετατροπή τους σε Ερευνητικό Κέντρο με διεύρυνση των αντικειμένων τους είτε η κατάργησή τους. Για τα ήδη λειτουργούντα με τίτλο Ανεξάρτητα. Ερευνητικά Ινστιτούτα η περίοδος αυτή είναι διετής από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

4. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται “Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα” και “Ανεξάρτητα Ερευνητικά Ινστιτούτα” νοούνται τα πιο πάνω “Ερευνητικά Κέντρα” και “Αυτοτελή Ερευνητικά Ινστιτούτα” αντίστοιχα.

5. Για την εκπλήρωση της αποστολής τους τα ερευνητικά κέντρα και τα αυτοτελή ερευνητικά ινστιτούτα μπορεί να δημιουργούν ειδικές βοηθητικές μονάδες τεχνικής υποστήριξης με απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου ή του διευθυντή τους αντίστοιχα.

ΤΙΤΛΟΣ Α΄
Εθνικά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα αυτών. Σύσταση, οργάνωση, λειτουργία.

Άρθρο 9
Σύσταση – Όργανα διοίκησης.

1. Τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας που εποπτεύονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης συνιστώνται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου αυτού και μπορεί να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

2. Όργανο διοίκησης των εθνικών ερευνητικών κέντρων είναι:
α) το διοικητικό συμβούλιο
β) ο διευθυντής

3. Το Δ.Σ. των εθνικών ερευνητικών κέντρων αποτελείται από:
α) το διευθυντή του κέντρου ως πρόεδρο.
β) έναν εκπρόσωπο των ερευνητών του κέντρου, ή τον αναπληρωτή του, που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ερευνητών αυτού.

γ) έναν εκπρόσωπο των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων του κέντρου, ή τον αναπληρωτή του, που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των υπαλλήλων αυτών.
δ) τους διευθυντές των ινστιτούτων του κέντρου.
Η διαδικασία εκλογής των εκπροσώπων των περιπτώσεων β` και γ` καθορίζεται με τον εσωτερικό κανονισμό του κέντρου.
Ο ορισμός των μελών και η συγκρότηση του Δ.Σ. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εάν δεν εκλεγεί αντιπρόσωπος των ερευνητών του κέντρου και των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων του, το Δ.Σ. συγκροτείται και λειτουργεί νομίμως με τα υπόλοιπα μέλη του. Το Δ.Σ. εκλέγει με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του, έναν αντιπρόεδρο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 του άρθρου 32 του Ν. 2115/1993 (ΦΕΚ Α 15)

4. Το Δ.Σ. αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση του κέντρου. Η εκτέλεση των αποφάσεών του γίνεται από το διευθυντή του κέντρου. Σε περίπτωση απουσίας, κωλύματος ή έλλειψης αυτού, η εκτέλεση των αποφάσεων ανατίθεται με απόφαση του Δ.Σ. στον αντιπρόεδρό του. Στις αρμοδιότητες του Δ.Σ. ανήκουν ιδίως:
α) Η εκτέλεση των αποφάσεων των επιτροπών πρόσληψης προαγωγής και κρίσης των ερευνητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
β) Η έγκριση, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή του κέντρου του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος και του αντίστοιχου ετήσιου προϋπολογισμού.
γ) Η έγκριση, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή του κέντρου, του απολογισμού και του ισολογισμού του κέντρου.
δ) Η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας στο προσωπικό του κέντρου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
ε) κάθε άλλη αρμοδιότητα σχετική με τη διοίκηση του κέντρου, η οποία δεν ανατίθεται σε άλλο όργανο.
Με απόφαση του το Δ.Σ. μπορεί να μεταβιβάζει στο διευθυντή του κέντρου αρμοδιότητές του εκτός από εκείνες που προβλέπονται στις περιπτώσεις β`, γ` και δ` της παραγράφου αυτής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 του άρθρου 32 του Ν. 2115/1993 (ΦΕΚ Α 15),επανήλθε σε ισχύ

5. Ο διευθυντής του εθνικού ερευνητικού κέντρου διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κατά την ακόλουθη διαδικασία:
Το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας προκηρύσσει την κενή θέση του διευθυντή εθνικού ερευνητικού κέντρου. Η προκήρυξη δημοσιεύεται δύο τουλάχιστον φορές σε τρεις ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε μία εφημερίδα της έδρας του κέντρου, εφόσον υπάρχει. Απλή ανακοίνωση της προκήρυξης μπορεί να γίνεται σε επιστημονικά περιοδικά της αλλοδαπής, ευρείας κυκλοφορίας, καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, κατά την κρίση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας.
Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται στο ΥΠ.Ε.Τ., με αίτηση του ενδιαφερόμενου ή με πρόταση ερευνητών του κέντρου ή με πρόταση μέλους του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας. Το Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας προτείνει στον Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας ύστερα από ψηφοφορία τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους. Ο Υπουργός επιλέγει υποχρεωτικά και διορίζει ως διευθυντή του κέντρου έναν από τους τρεις αυτούς υποψηφίους.

6. Ο Διευθυντής του Κέντρου πρέπει:
α. Να έχει την ιθαγένεια χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης μπορεί, κατ` εξαίρεση, ο Διευθυντής να έχει την ιθαγένεια τρίτης χώρας.
β. Να είναι επιστήμονας με διεθνές κύρος, διοικητική πείρα και ερευνητική και τεχνολογική δραστηριότητα σχετική με ένα ή περισσότερα από τα αντικείμενα του Κέντρου, με συμβολή στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα ή έργα και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας.
γ. Να έχει τα προσόντα διορισμού σε θέση βαθμίδας Α` ερευνητή.
δ. Να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, εκτός των περιπτώσεων που διορίζεται κατ` εφαρμογή ειδικού νόμου.
ε. Να μην έχει συμπληρώσει, κατά την ημέρα που προκηρύσσεται η πλήρωση της θέσης, το 62ο έτος της ηλικίας του.

7. Ο Διευθυντής του Κέντρου ορίζεται με πενταετή θητεία. Παρατείνεται μέχρι συμπληρώσεως πενταετίας η θητεία των Διευθυντών των Κέντρων που διανύουν ήδη κατόπιν επιλογής την πρώτη τριετή θητεία.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.22 Ν.2741/1999 ΦΕΚ Α 199/28.9.1999.

8. Ο διευθυντής ερευνητικού κέντρου κατά τη λήξη τριετούς συνεχούς θητείας έχει δικαίωμα να κριθεί για διορισμό σε θέση ερευνητή βαθμίδας Α` του κέντρου στο οποίο υπηρετεί, ύστερα από σχετική αίτησή του. Η κρίση γίνεται από την πενταμελή επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 16 παρ. 3. Εφόσον η κρίση είναι θετική, με την πράξη της επιτροπής καθορίζεται και το ινστιτούτο του κέντρου, στο οποίο διορίζεται ο κρινόμενος. Εφόσον δεν υπάρχει κενή θέση στη βαθμίδα Α`. Ο διοριζόμενος καταλαμβάνει προσωποπαγή θέση, που συνιστάται αυτοδικαίως καθ` υπέρβαση των οργανικών θέσεων του κέντρου και στη συνέχεια την πρώτη θέση ερευνητή βαθμίδας Α` που θα κενωθεί, με ταυτόχρονη αυτοδίκαιη κατάργηση της προσωποπαγούς θέσης που κατείχε. Ο διορισμός γίνεται αναδρομικά από τη χρονολογία λήξης της θητείας του διοριζόμενου στη θέση του διευθυντή, με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετα τη λήξη της θητείας του ο διευθυντής μπορεί αυτοδίκαια να επαναφέρει στην πρότερη θέση του (ερευνητή ή μέλους ΔΕΠ), αν είχε τέτοια προηγουμένως.

9. Επιστήμονας που έχει διατελέσει διευθυντής ενός ή περισσότερων ερευνητικών κέντρων επι έξι τουλάχιστον έτη, συνολικά, έχει δικαίωμα ύστερα από σχετική αίτησή του να ενταχθεί αυτοδίκαια, μετά τη λήξη της θητείας του ως διευθυντή, σε κενή θέση ερευνητή Α βαθμίδας, σε ινστιτούτο της επιλογής του ενός από τα ερευνητικά κέντρα, στα οποία έχει διατελέσει διευθυντής για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών. Αν δεν υπάρχει κενή θέση στο ινστιτούτο αυτό, ο εντασσόμενος καταλαμβάνει προσωποπαγή θέση που συνιστάται αυτοδικαίως, καθ` υπέρβαση των οργανικών θεσέων του κέντρου και στη συνέχεια την πρώτη θέση ερευνητή Α` βαθμίδας που θα κενωθεί με ταυτόχρονη αυτοδίκαιη κατάργηση της προσωποπαγούς θέσης που κατείχε. Η ένταξη γίνεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως..

10. Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου έχει τα εξής καθήκοντα:
α) Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του κέντρου και εκτελεί τις αποφάσεις του.
β) Συμμετέχει ως εισηγητής, χωρίς ψήφο, στις συνεδριάσεις του επιστημονικού συμβουλίου.
γ) Προΐσταται των υπηρεσιών του κέντρου.
δ) Εκπροσωπεί το κέντρο στα δικαστήρια και στις εξώδικες σχέσεις του.
ε) Εισηγείται στο Δ.Σ. το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του κέντρου και τον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό, με βάση τις επιμέρους προτάσεις των ινστιτούτων.
στ) Εισηγείται στο Δ.Σ. τον απολογισμό και ισολογισμό του κέντρου.
ζ) Ασκεί όσες αρμοδιότητες του έχει αναθέσει το Δ.Σ.

11. Ο διευθυντής του εθνικού ερευνητικού κέντρου υπηρετεί με πλήρη απασχόληση. Συγχρόνως μπορεί να ασκεί ερευνητικά καθήκοντα με μερική απασχόληση μόνο στο ίδιο ερευνητικό κέντρο ή αν είναι μέλος του ΔΕΠ ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος να διδάσκει ένα εξαμηνιαίο μάθημα.

12. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται, Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο (Τ.Ε.Σ.), για κάθε τομέα επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής που καλύπτει δραστηριότητες ενός ή περισσότερων ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων ή αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων. Κάθε Τ.Ε.Σ. αποτελείται από τον Πρόεδρο και τέσσερα ως έξι μέλη, τα οποία είναι επιστήμονες με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και μακρόχρονη ερευνητική και επαγγελματική πείρα στο δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα, στο αντικείμενο του Συμβουλίου. Η θητεία των μελών των Τ.Ε.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με όμοια απόφαση.
Τα Τ.Ε.Σ. έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
α. Παρακολουθούν τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα των ινστιτούτων που υπάγονται στον τομέα ευθύνης τους και υποβάλλουν σχετική γνώμη στον Υπουργό Ανάπτυξης.
β. Αποτιμούν το ερευνητικό έργο των ινστιτούτων αυτών, σε συσχετισμό με την επιστημονική και τεχνολογική πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης.
γ. Καταρτίζουν, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Κέντρου ή του Διευθυντή του αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, για κάθε ινστιτούτο κατάλογο επιστημόνων για την αποτίμηση του ερευνητικού έργου του ινστιτούτου και τον υποβάλλουν για έγκριση στον Υπουργό Ανάπτυξης. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ερευνητές διεθνούς κύρους, κατά προτίμηση από το εξωτερικό, και ανώτερα στελέχη του παραγωγικού χώρου.
δ. Γνωμοδοτούν για την κατάρτιση ανά ινστιτούτο από το Δ.Σ. του Κέντρου ή του Διευθυντή του αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, καταλόγου επιστημόνων για τις επιτροπές κρίσης ερευνητών του άρθρου 16 παράγραφος 3 του ν. 1514/1985.
ε. Γνωμοδοτούν σε κάθε ερώτημα του Υπουργού Ανάπτυξης ή των διοικήσεων των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων.
στ. Μέχρις εκδόσεως της ως άνω υπουργικής απόφασης τα Ε.Σ. και Ε.Σ.Ι. συνεχίζουν να λειτουργούν, η δε θητεία των μελών τους παρατείνεται αναδρομικά κατά περίπτωση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.8 άρθρ. 1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.
Το Ε.Σ. συνέρχεται σε δυο τακτικές συνεδριάσεις το χρόνο καθώς και σε έκτακτες συνεδριάσεις όταν το ζητήσει ο πρόεδρος του ή η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του ή ο Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας
Σημ.: όπως με την παρ.13 του παρόντος άρθρου,επανήλθε σε ισχύ

13. Το Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (Ε.Γ.Σ.) του άρθρου 10 παρ. 4 του ν. 1514/1985 εξακολουθεί να υφίσταται.
Η παράγραφος 4, η τελευταία πρόταση της παραγράφου 12, οι διατάξεις α`, β` και ε` της παραγράφου 13 του άρθρου 9 του ν. 1514/1985 επαναφέρονται σε ισχύ ως είχαν προ της δημοσίευσης του ν. 2115/1993 (ΦΕΚ 15 Α`) καταργουμένου του άρθρου 32 αυτού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 άρθρ. 1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.
α) παρακολουθεί το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του κέντρου και υποβάλλει τη σχετική γνώμη και κριτική του στον Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας. β) Αποτιμά το ερευνητικό έργο του κέντρου σε συσχετισμό με την πολιτική επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας του ΥΠ.Ε.Τ. ε) Γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας ύστερα από εισήγηση του διευθυντή του κέντρου, για τον ετήσιο προϋπολογισμό.

14. Η αποζημίωση των μελών του Ε.Σ. καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας.

Άρθρο 10
Ινστιτούτα των εθνικών ερευνητικών κέντρων.

1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Ε.Σ.Ε.Τ., τα Ερευνητικά Κέντρα μπορεί να υποδιαιρούνται σε ινστιτούτα κατά τομέα επιστημονικής εξειδίκευσης ή και διεπιστημονικό τομέα που εξυπηρετεί ομάδα οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10 αρθρ. 1 Ν.2919/2001.ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

2. Τα ινστιτούτα αυτά αποτελούν υπηρεσιακές μονάδες των εθνικών ερευνητικών κέντρων και έχουν λειτουργική αυτοτέλεια για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των ερευνητικών, επιστημονικών και τεχνολογικών αναγκών του τομέα που καλύπτουν. Λεπτομέρειες της εσωτερικής δομής των ινστιτούτων μπορεί να καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό του κέντρου.

3. Προϊστάμενος του ινστιτούτου είναι ο διευθυντής ο οποίος ιδίως έχει την ευθύνη για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του ινστιτούτου την κατάρτιση και εισήγηση στο Δ.Σ. του κέντρου του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος αυτού την κατάρτιση σχεδίου για τα κονδύλια του ετησίου προϋπολογισμού του κέντρου που αναφέρονται στις δραστηριότητες του ινστιτούτου και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με τον εσωτερικό κανονισμό του κέντρου ή με απόφαση του Δ.Σ.

4. Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ο διευθυντής επικουρείται από επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο (Ε.Γ.Σ.) που αποτελείται από τρία έως πέντε μέλη οι οποίοι είναι ερευνητές του ινστιτούτου βαθμίδας Α` ή Β που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ερευνητών. Αν δεν υπάρχουν αρκετοί ερευνητές Α` ή Β` βαθμίδας μπορούν να εκλέγουν και ερευνητές Γ βαθμίδας. Ο αριθμός των μελών του Ε.Γ.Σ.. η διαδικασία εκλογής τους ο τρόπος λειτουργίας του Ε.Γ.Σ.. οι ειδικότερες αρμοδιότητες του και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με τον εσωτερικό κανονισμό του κέντρου στο οποίο ανήκει το Ινστιτούτο.

5. Ως διευθυντής του ινστιτούτου διορίζεται ερευνητής που έχει τα προσόντα ερευνητή Α` βαθμίδας. Κατά τα λοιπά έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις του παρόντος νόμου που αφορούν τους διευθυντές των ανεξαρτήτων ερευνητικών ινστιτούτων και ιδίως οι σχετικές με την επιλογή και το διορισμό τους, τη θητεία τον ορισμό των αποδοχών τους και την ένταξή τους μετά τη λήξη της θητείας τους.

ΤΙΤΛΟΣ Β΄
Ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα, ειδικά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα κέντρα τεχνολογικής έρευνας και Μεταπτυχιακά ινστιτούτα. Σύσταση – Οργάνωση Λειτουργία.

Άρθρο 11
Σύσταση – Όργανα διοίκησης ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων.

1. Τα ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα συνιστώνται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται κατά το άρθρο 25 του παρόντος νόμου. Εάν στο οικείο ιδρυτικό διάταγμα δεν ορίζεται διαφορετικά όργανα διοίκησής τους είναι:
α) Ο διευθυντής και
β) το επιστημονικό συμβούλιο του ινστιτούτου (Ε.Σ.Ι.). για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις των επόμενων παραγράφων.

2. Ο διευθυντής του ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου διοικεί το ινστιτούτο προΐσταται των υπηρεσιών του και το εκπροσωπεί στα δικαστήρια και στις εξώδικες σχέσεις του. Ο διευθυντής είναι αποκλειστικά αρμόδιος για:
α) τη σύνταξη του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος του, ινστιτούτου.
β) Την εκτέλεση των αποφάσεων πρόσληψης το διορισμό και γενικά τα θέματα κατάστασης και πειθαρχίας του προσωπικού.
γ) Την κατάρτιση του προϋπολογισμού απολογισμού, ισολογισμού και τη σχετική εισήγηση στο Ε.Σ.Ι.
δ) την προώθηση της εφαρμογής και παραγωγικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας ή την αξιοποίησή τους από όργανα λήψης αποφάσεων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα”, και η τελευταία πρώην δ` περίπτωση αναριθμείται σε ε`.
ε) Για κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διοίκηση και λειτουργία του ινστιτούτου πλην της έγκρισης του προϋπολογισμού απολογισμού και ισολογισμού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

3. Ως διευθυντής ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου διορίζεται, ύστερα από σχετική προκήρυξη που δημοσιεύεται και ανακοινώνεται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 5, με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κατά την ειδική διαδικασία που προβλέπεται στην επόμενη παράγραφο, επιστήμονας που έχει προσόντα ερευνητή Α` βαθμίδας, ειδίκευση σε επιστημονικό ερευνητικό αντικείμενο της επιστημονικής περιοχής του ινστιτούτου, επαρκή διοικητική πείρα και δεν έχει συμπληρώσει κατά την ημέρα του διορισμού του το 63ο έτος της ηλικίας του.

4. Για την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του Ε.Σ.Ε.Τ., ειδική επιτροπή κριτών από πέντε τουλάχιστον επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος, γνώση των ερευνητικών αντικειμένων, των πεδίων ειδίκευσης του ινστιτούτου και επαρκή πείρα σε θέματα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και διοίκησης φορέων ή ερευνητικών ομάδων.
Τα μέλη αυτής της ειδικής επιτροπής κριτών επιλέγονται από κατάλογο που προτείνει η επιτροπή του Ε.Σ.Ε.Τ. στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου. Τα μέλη των επιτροπών αυτών δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι. Η ειδική επιτροπή κριτών υποβάλλει στον Υπουργό Ανάπτυξης πίνακα κατά τη σειρά αξιολόγησης των υποψηφίων με αιτιολογημένη έκθεση. Για την αξιολόγησή τους λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη και η γνώμη του συνόλου των ερευνητών του ινστιτούτου, η οποία διατυπώνεται κατά τη διαδικασία που προβλέπεται ειδικά στον εσωτερικό κανονισμό του ινστιτούτου. Στην περίπτωση διορισμού διευθυντή ινστιτούτου, που είναι ενταγμένο σε ερευνητικό κέντρο, για την αξιολόγησή του λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη και η γνώμη του διευθυντή του ερευνητικού κέντρου. Αν οι γνώμες του διευθυντή και των ερευνητών δεν διατυπωθούν στην προθεσμία που προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό, ο πίνακας καταρτίζεται χωρίς αυτές. Ο Υπουργός με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζει υποχρεωτικά ως διευθυντή έναν εκ των τριών πρώτων από τον οικείο πίνακα. Σε περίπτωση διορισμού διευθυντή ινστιτούτου που είναι ενταγμένο σε κέντρο, διορίζεται υποχρεωτικό ο πρώτος του πίνακα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10 αρθρ. 1 Ν.2919/2001.ΦΕΚ Α 128/25.6.2001,αντικαταστάθηκε και πάλι με την παρ.1 άρθρ.27 Ν.3054/2002,ΦΕΚ Α 230/2.10.2002. Έναρξη ισχύος από την 1.1.2003.

5. Ο διευθυντής ινστιτούτου ερευνητικού κέντρου και ανεξαρτήτου ερευνητικού ινστιτούτου διορίζεται με πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί χωρίς προκήρυξη για πέντε ακόμη έτη με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία εκδίδεται ύστερα από κρίση της ειδικής επιτροπής της προηγούμενης παραγράφου, κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη του συνόλου των ερευνητών. Αν η γνώμη των ερευνητών δεν διατυπωθεί στην προθεσμία που προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό, η επιτροπή ενεργεί την κρίση και χωρίς αυτή. Η κρίση της ειδικής επιτροπής είναι υποχρεωτική για τον Υπουργό.

6. Ο διευθυντής όταν συμπληρώσει δεκαετή συνεχή υπηρεσία διευθυντή στο ίδιο ινστιτούτο, εντάσσεται αυτοδικαίως ύστερα από σχετική αίτησή του σε κενή θέση ερευνητή Α` βαθμίδας. Εάν δεν υπάρχει κενή θέση στη βαθμίδα αυτή, καταλαμβάνει προσωποπαγή θέση που συνιστάται αυτοδικαίως, καθ` υπέρβαση των οργανικών θέσεων του ινστιτούτου και στη συνέχεια την πρώτη θέση ερευνητή της βαθμίδας αυτής που θα κενωθεί, με ταυτόχρονη αυτοδίκαιη κατάργηση της προσωποπαγούς θέσης που κατείχε.
Σημ.: όπως η παρ.6 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 Άρθρου 12 Ν.1771/1988.

7. Το επιστημονικό συμβούλιο ινστιτούτου (Ε.Σ.Ι.) αποτελείται από τρεις έως πέντε επιστήμονες που είναι ερευνητές του ινστιτούτου βαθμίδας Α` ή Β` και εκλέγονται από το σύνολο των ερευνητών του ινστιτούτου, με μυστική ψηφοφορία.
Εάν οι ερευνητές των βαθμίδων Α` και Β` του ινστιτούτου είναι λιγότεροι από πέντε μέλη του Ε.Σ.Ι. είναι όλοι οι ερευνητές των βαθμίδων αυτών. Κύρια αποστολή του Ε.Σ.Ι. είναι η έγκριση του προϋπολογισμού, απολογισμού και ισολογισμού του ινστιτούτου, καθώς και η επικουρία του διευθυντή του ινστιτούτου στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του και ιδίως δε στη σύνταξη του προγράμματος. Με τον εσωτερικό κανονισμό του ινστιτούτου καθορίζονται ο αριθμός των μελών του Ε.Σ.Ι., η διαδικασία εκλογής των μελών του, ο τρόπος συγκρότησης λειτουργίας του και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
β. Το Ε.Σ.Ι ασκεί για το ινστιτούτο τις κατά το άρθρο 9 παρ. 13 αρμοδιότητες του Ε.Σ.
Ειδικά για τα ανεξάρτητα ακαδημαϊκά ινστιτούτα η σύνθεση του Ε.Σ.Ι. καθορίζεται με το ιδρυτικό προεδρικό διάταγμα.

Άρθρο 12
Ειδικά ερευνητικό κέντρα και ινστιτούτα.
Τα ειδικά ερευνητικά κέντρα και τα ειδικά ερευνητικά ινστιτούτα συνιστώνται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται κατά το άρθρο 25 και με την επιφύλαξη εφαρμογής των άρθρων 9, 10, 11, 15, 17, 18 και 20 του νόμου αυτού, οργανώνονται, διοικούνται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις των διαταγμάτων αυτών. Με τα ίδια προεδρικά διατάγματα μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των μελών των Δ.Σ. αυτών με πρόσωπα επιπλέον των όσων ο νόμος αυτός προβλέπει καθώς και να ορίζονται επιπλέον ειδικότερα προσόντα για τους διευθυντές, τα μέλη των επιστημονικών συμβουλίων και το προσωπικό αυτών. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας και του αρμόδιου στη συγκεκριμένη περίπτωση υπουργού ορίζονται ο τρόπος άσκησης του επιστημονικού ελέγχου από το ΥΠ.Ε.Τ. στα κέντρα και ινστιτούτα αυτά.
Σε περίπτωση που η σύσταση του ειδικού ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου προέρχεται από μετατροπή οποιουδήποτε άλλου ερευνητικού φορέα, επιτρέπεται με τα ίδια προεδρικά διατάγματα, κατεξαίρεαη από την εφαρμογή των πιο πάνω επιφυλασσομένων διατάξεων, να ρυθμίζονται θέματα εργασιακών σχέσεων και να προβλέπεται διαφορετικό ασφαλιστικό καθεστώς για το προσωπικό που υπηρετεί στο μετατρεπόμενο ερευνητικό φορέα, με την προϋπόθεση ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς δεν είναι δυσμενέστερο από το προηγούμενο.

Άρθρο 13
Ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα και ανεξάρτητα ακαδημαϊκά ινστιτούτα – Κέντρα τεχνολογικής έρευνας – Όργανα διοίκησης Ερευνητικό προσωπικό.
Σημ.: όπως το άρθρο 13 ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ.6 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.

1. Τα ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα και τα ανεξάρτητα ακαδημαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα είναι ν.π.ι.δ. και συνιστώνται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται κατά το άρθρο 25 του παρόντος νόμου. Με τα διατάγματα αυτά καθορίζονται ένα ή περισσότερα τμήματα ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της Χώρας, με τα οποία συνδέεται το ιδρυόμενο κέντρο ή ινστιτούτο. Σκοπός των κέντρων και ινστιτούτων αυτών είναι η εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων σε συγκεκριμένους τομείς που καθορίζονται με πρόταση του Ε.Γ.Σ.Ε. και σύμφωνη γνώμη των αντίστοιχων τμημάτων των Α.Ε.Ι και σχετίζονται με τεχνολογικές και κοινωνικές εφαρμογές. Τα πιο πάνω προεδρικά διατάγματα πρέπει να περιγράφουν τους τομείς αυτούς καθώς και τα τμήματα των Α.Ε.Ι. με τα οποία συνδέεται το κέντρο ή το ινστιτούτο.
Απαγορεύεται η χρηματοδότηση έρευνας ελεύθερης επιλογής από τον προϋπολογισμό ενός ακαδημαϊκού κέντρου ή ακαδημαϊκού ινστιτούτου.

2. Τα ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα, αναλόγως των οργανικών, λειτουργικών και επιστημονικών αναγκών τους, υποδιαιρούνται σε ινστιτούτα κατά επιστημονικό τομέα κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 10 παρ. 1.

3. Το διοικητικό συμβούλιο των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων αποτελείται από:
α) Το διευθυντή του κέντρου, ως πρόεδρο.
β) Τους διευθυντές των ινστιτούτων του κέντρου.
γ) Τον κοσμήτορα της μεταπτυχιακής σχολής του συνεργαζόμενου Α.Ε.Ι., αν υπάρχει, διαφορετικά έναν καθηγητή με σχετική προς το κέντρο ειδίκευση, που εκλέγεται από το πρυτανικό συμβούλιο του ίδιου πανεπιστημίου. Εάν το κέντρο συνεργάζεται με περισσότερα Α.Ε.Ι., στο Δ.Σ. μετέχουν ο κοσμήτορας μεταπτυχιακής σχολής ή εκπρόσωπος της Συγκλήτου καθηγητής όλων των Α.Ε.Ι. αυτών. Τα μέλη του Δ.Σ. ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Έρευνας και τεχνολογίας και εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων με τριετή θητεία. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 4 του παρόντος νόμου.

4. Τα ανεξάρτητα ακαδημαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στην ιδρυτική τους πράξη, διοικούνται και διευθύνονται από το διευθυντή τους, που έχει όλες τις αρμοδιότητες του διευθυντή των ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων. Επίσης σε κάθε ανεξάρτητο ακαδημαϊκό ερευνητικό ινστιτούτο συγκροτείται επιστημονικό συμβούλιο ινστιτούτου (Ε.Σ.Ι.), επί του οποίου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του νόμου αυτού.

5. Ως διευθυντές των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων, των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών ερευνητικών, ινστιτούτων και των κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου ινστιτούτων των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων διορίζονται καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές των αντίστοιχων Α.Ε.Ι,. με πείρα σε μεταπτυχιακές σπουδές και με διεθνή διάκριση σε τομείς που εντάσσονται στις ερευνητικές δραστηριότητες του κέντρου ή του ινστιτούτου.

6. Οι διευθυντές των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων, των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών ερευνητικών ινστιτούτων και των κατά την επόμενη παράγραφο ινστιτούτων των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων διορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Έρευνας και Τεχνολογίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου Α.Ε.Ι. Ο διορισμός γίνεται με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία. Οι διευθυντές θα πρέπει να έχουν ενεργό ερευνητικό πρόγραμμα στο κέντρο ή το ινστιτούτο τη στιγμή της εκλογής τους.

7. Το ερευνητικό προσωπικό των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων και των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών ερευνητικών ινστιτούτων αποτελείται από:
α) Ερευνητές που είναι μέλη του Δ.Ε.Π. του αντίστοιχου Α.Ε.Ι.
β) Επισκέπτες εμπειρογνώμονες και συνεργαζόμενους ερευνητές, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 παρ. 1 εδ. α και β` και παρ. 3, οι οποίοι μπορεί να είναι μέλη του Δ. Ε. Π. άλλου Α.Ε. Ι.
γ) Μεταπτυχιακούς φοιτητές των Α.Ε.Ι. που εκπονούν διδακτορική διατριβή. Για το λοιπό προσωπικό των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του παρόντος νόμου.
Μέλη του Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. που συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα του κέντρου ή ινστιτούτου έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν ερευνητική αμοιβή, που καθορίζεται από το Δ.Σ. του κέντρου ή του Ε.Σ.Ι. του ινστιτούτου μέχρι 35% των ακαθάριστων αποδοχών τους εφόσον έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του προγράμματος. Όμοια αμοιβή που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας μπορεί να λαμβάνουν μέλη του Δ.Ε.Π. που συμμετέχουν σε προγράμματα και έργα γενικώς της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του νόμου αυτού. Η συνολική ερευνητική αμοιβή από σύγχρονη συμμετοχή μέλους του Δ.Ε.Π. ενός Α.Ε.Ι. στο Π.Α Ε.Τ. και σε προγράμματα ακαδημαϊκών κέντρων ή ινστιτούτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% των ακαθάριστων αποδοχών του.
Η πρόσθετη αυτή απασχόληση δεν θεωρείται κατοχή δεύτερης θέσης.

8. Για τους διευθυντές των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων τους και των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών ερευνητικών ινστιτούτων καθώς και για τα επιστημονικά συμβούλια ινστιτούτων (Ε.Σ.Ι.) έχουν ανάλογη εφαρμογή κατά τα λοιπά οι αντίστοιχες διατάξεις του παρόντος νόμου για τα εθνικά ερευνητικά κέντρα και τα ινστιτούτα τους καθώς και για τα ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα.

9. α. Τα κέντρα τεχνολογικής έρευνας συνιστώνται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται κατά το άρθρο 25 του παρόντος νόμου. Με τα διατάγματα αυτά μπορεί να συνδέεται το ιδρυόμενο κέντρο με Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της Χώρας.
Σκοπός των κέντρων αυτών είναι η προαγωγή της τεχνολογικής έρευνας όπως ορίζεται στην παράγρ. 4 του άρθρου 8 και η εξυπηρέτηση των αναγκών της περιφέρειας που είναι εγκατεστημένο το Α.Ε.Ι. ή το Τ.Ε.Ι.
β. Η ιδιότητα τα προσόντα και ο τρόπος διορισμού των διοικητικών οργάνων καθώς και του ερευνητικού προσωπικού καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Έρευνας και Τεχνολογίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
γ. Μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Π.) των Τ.Ε.Ι., που συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα του κέντρου, έχουν δικαίωμα να απαλλάσσονται μερικώς από τα διδακτικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 της περίπτωσης Α του άρθρου 20 του Ν. 1404/1983 ή να λαμβάνουν ερευνητική αμοιβή που καθορίζεται από το Δ.Σ. του κέντρου μέχρι 35% των ακαθαρίστων αποδοχών τους, εφόσον έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του προγράμματος. Η πρόσθετη αυτή απασχόληση δεν θεωρείται κατοχή δεύτερης θέσης. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή μέλους του Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. σε ερευνητικά προγράμματα του κέντρου έχει ως προϋπόθεση ότι δεν παρακωλύεται το κύριο έργο τους στο Τ.Ε.Ι.
δ. Για το λοιπό προσωπικό των κέντρων εφαρμοσμένης έρευνας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 14
Μεταπτυχιακά ινστιτούτα.
Σημ.: όπως το άρθρο 14 ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ.6 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.

1. Τα μεταπτυχιακά ινστιτούτα συνιστώνται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται κατά το άρθρο 25 του παρόντος νόμου, ύστερα από πρόταση της μεταπτυχιακής επιτροπής ενός τμήματος Α.Ε.Ι. του άρθρου 26 πρ. 2 εδαφ. β του Ν. 1268/1982 (ΦΕΚ 87 Α`) και αποτελούν αυτοτελείς υπηρεσίες του αντίστοιχου Α.Ε.Ι.
Για την πρόταση αυτή απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του μεταπτυχιακού συμβουλίου του Α.Ε.Ι. Με τα ίδια διατάγματα καθορίζονται οι επιστημονικές περιοχές τις οποίες θα καλύπτουν τα ερευνητικά προγράμματα του ινστιτούτου τα όργανα διοίκησης οι προϋποθέσεις και η διαδικασία διορισμού ή εκλογής τους οι αρμοδιότητες τους η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών του ινστιτούτου καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

2. Ο προγραμματισμός του ερευνητικού έργου και η επιλογή του ερευνητικού προσωπικού και των οργάνων διοίκησης του ινστιτούτου ανήκει στη μεταπτυχιακή επιτροπή του οικείου τμήματος.

3. Το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας μπορεί να χρηματοδοτήσει την υλικοτεχνική υποδομή των μεταπτυχιακών ινστιτούτων για δραστηριότητες στις περιοχές του ερευνητικού προγραμματισμού τους. Τα ερευνητικά προγράμματα των ινστιτούτων μπορούν να χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας. Η χρηματοδότηση αυτή γίνεται ετήσια ύστερα από υποβολή προτάσεων προς το Υ.Π.Ε.Τ. που αξιολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 5 και 6 του νόμου αυτού.

4. Το ερευνητικό προσωπικό των μεταπτυχιακών ινστιτούτων αποτελείται από:
α) Μέλη Δ.Ε.Π. του οικείου τμήματος.
β) επισκέπτες καθηγητές και ειδικούς επιστήμονες της μεταπτυχιακής σχολής του άρθρου 27 παρ. 2 του Ν. 1268/1982 που συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα του ινστιτούτου.
γ) μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί ως υποψήφιοι για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος εφ` όσον ο επιβλέπων καθηγητής τους είναι μέλος του οικείου τμήματος και το θέμα της διδακτορικής τους διατριβής συνδέεται με τα ερευνητικά προγράμματα του ινστιτούτου.

5. Μέλη του Δ.Ε.Π.. επισκέπτες καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα από το Υ.Π.Ε.Τ. ερευνητικά προγράμματα μεταπτυχιακού ινστιτούτου έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν ερευνητική αμοιβή μέχρι 35% των ακαθαρίστων αποδοχών τους από το οικείο Α.Ε.Ι. εφόσον έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του προγράμματος. Η πρόσθετη αυτή απασχόληση δεν θεωρείται κατοχή δεύτερης θέσης.

6. Σε όσα Α.Ε.Ι., δεν έχει ιδρυθεί μεταπτυχιακή σχολή τα προεδρικά διατάγματα της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού μπορούν να εκδίδονται ύστερα από πρόταση της γενικής συνέλευσης του τομέα. Στην περίπτωση αυτή ο προγραμματισμός του ερευνητικού κέντρου και η επιλογή ερευνητικού προσωπικού και των οργάνων διοίκησης του ινστιτούτου ανήκει στη γενική συνέλευση του οικείου τομέα.

ΤΙΤΛΟΣ Γ΄
Προσωπικό των εθνικών ερευνητικών κέντρων και ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων.

Άρθρο 15
Κατηγορίες προσωπικού – Ερευνητικό προσωπικό.

1. Το προσωπικό των εθνικών ερευνητικών κέντρων και των ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων διακρίνεται σε:
α) ερευνητικό β) τεχνικό (επιστημονικό και μη) και γ) διοικητικό βοηθητικό

2. Ερευνητές είναι επιστήμονες, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, που εργάζονται για την παραγωγή ή βελτίωση γνώσεων και την εφαρμογή τους για την παραγωγή προϊόντων, διατάξεων (devices), διαδικασιών, μεθόδων και συστημάτων, ενώ μπορούν να παρέχουν και εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο. Ανάλογα με το ερευνητικό έργο τους, τη διεθνή αναγνώρισή τους και τη συμβολή τους στην εκμετάλλευση των επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων, οι ερευνητές κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμίδες: Α`, Β`, Γ και Δ`.
Τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούνται για τον αρχικό διορισμό του ερευνητή σε κάθε βαθμίδα είναι τα εξής:
– Για τη βαθμίδα Δ` απαιτούνται γνώσεις και αποδεδειγμένη ικανότητα για υπεύθυνη εκτέλεση μιας φάσης ή ενός τμήματος έργου έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, που προκύπτουν από προσκομιζόμενα στοιχεία.
– Για τη Γ` βαθμίδα απαιτείται ο ερευνητής να έχει τεκμηριωμένη ικανότητα να σχεδιάζει και να εκτελεί έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να κατανέμει τμήματα ή φάσεις του έργου σε άλλους ερευνητές και να τους καθοδηγεί ή επιβλέπει. Επίσης απαιτείται να έχει κάνει πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένα ή και να έχει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε περίπτωση που εκκρεμούν αιτήσεις έρευνας και εξέτασης για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις του αρμόδιου γραφείου βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
– Για τη Β` βαθμίδα απαιτείται ο ερευνητής να έχει τεκμηριωμένη ικανότητα να οργανώνει και να διευθύνει προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να συντονίζει και να κατευθύνει την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη στα επί μέρους έργα του προγράμματος έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να αναζητεί και να προσελκύει οικονομικούς πόρους από εξωτερικές πηγές για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ινστιτούτου ή του κέντρου και να προωθεί πρωτοποριακές ιδέες στην επιστήμη και την τεχνολογία. Επίσης απαιτείται να έχει κάνει πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και τεχνικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους ή να έχει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να έχει προσφέρει στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και των εφαρμογών τους συμβολή αναγνωρισμένη από άλλους ερευνητές.
– Για την Α` βαθμίδα απαιτείται ο ερευνητής να έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να αναπτύσσει την έρευνα και τις εφαρμογές της σε νέους τομείς, να συντονίζει δραστηριότητες σε ευρύτερα πεδία έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να συμβάλλει στη χάραξη ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής και την ανάπτυξη ερευνητικών οργανισμών με την προσέλκυση εξωτερικών χρηματοδοτήσεων, να έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τη συμβολή του σε επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς της ειδικότητάς του, να έχει συμβάλει στη διάδοση και εφαρμογή της παραγόμενης από την έρευνα γνώσης, να έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε μονογραφίες ή δημοσιεύσεις σε περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους ή και σημαντικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

3. Για κάθε βαθμίδα απαιτούνται και τα προσόντα όλων των προηγούμενων βαθμίδων. Εξειδίκευση των προσόντων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συμβολή του υποψηφίου στη διάδοση και οικονομική εκμετάλλευση της νέας γνώσης, μπορεί να προβλεφθεί στους εσωτερικούς κανονισμούς των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων.

4. Οι προβλεπόμενες θέσεις ερευνητών είναι κοινές ως προς όλες τις βαθμίδες (Α`, Β`, Γ, Δ). Οι Διευθυντές Ερευνητικών Κέντρων, ινστιτούτων τους και αυτοτελών ερευνητικών ινστιτούτων θεωρείται ότι κατέχουν με το διορισμό τους προσωποπαγή θέση ερευνητή Α` για όλες τις συνέπειες. Η διαδικασία επιλογής για διορισμό των Διευθυντών Ερευνητικών Κέντρων και των Ινστιτούτων τους, καθώς και των Διευθυντών των αυτοτελών Ερευνητικών Ινστιτούτων, μπορεί να αρχίζει έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του υπηρετούντος Διευθυντή.” “Οι προσωποπαγείς θέσεις ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα τους και
αυτοτελή ερευνητικά ινστιτούτα, οι οποίες έχουν καταληφθεί από πρόσωπα που διορίσθηκαν σε θέσεις Διευθυντών ή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των κέντρων και ινστιτούτων αυτών, καταργούνται, αυτοδικαίως, εφόσον τα πρόσωπα αυτά είναι συνταξιούχοι ή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε φορέα.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρ.32 Ν.3419/2005,ΦΕΚ Α 297/6.12.2005.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.12 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

5. Τα εθνικά ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητα ινστιτούτα κατά την κατανομή αρμοδιοτήτων και καθηκόντων στους ερευνητές δεν δεσμεύονται από την κατεχόμενη από αυτούς βαθμίδα, και μπορούν εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, να τους αναθέτουν αρμοδιότητες και καθήκοντα που ανήκουν σε άλλη βαθμίδα.

6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιστημόνων που έχουν διακριθεί στην ειδικότητα τους μπορεί να γίνουν δεκτοί για υποψήφιοι πρόσληψης στις βαθμίδες Α` και Β` και επιστήμονες χωρίς το τυπικό προσόν του διδακτορικού διπλώματος. Οι υποψηφιότητες αυτές γίνονται δεκτές ύστερα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αν πρόκειται για εθνικό ερευνητικό κέντρο ή ύστερα από απόφαση του διευθυντή και ομόφωνη απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου ινστιτούτου αν πρόκειται για ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες ως προς τη συνδρομή των παραπάνω εξαιρετικών προϋποθέσεων).
Σημ.: όπως η παρ.6 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.14 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

Άρθρο 16
Επιλογή του ερευνητικού προσωπικού. Επιτροπές κρίσης.

1. Το ερευνητικό προσωπικό των εθνικών ερευνητικών κέντρων και των ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων διορίζεται σε οργανικές θέσεις ως μόνιμο ή με θητεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και του επόμενου άρθρου.

2. Η πλήρωση των κενών θέσεων του ερευνητικού προσωπικού στα εθνικά ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητα ινστιτούτα γίνεται ύστερα από προκήρυξη, στην οποία ορίζονται και οι βαθμίδες που θα έχουν οι διοριζόμενοι ερευνητές. Η προκήρυξη δημοσιεύεται από δυο τουλάχιστον φορές σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε μία εφημερίδα της έδρας του κέντρου ή ινστιτούτου εφόσον υπάρχει. Η προκήρυξη κοινοποιείται και στις Πρεσβείες της Ελλάδας στην αλλοδαπή, όπου υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες.

3. α) Για πρόσληψη σε βαθμίδες Α` και Β` ή για προαγωγή από τη βαθμίδα Γ` στη Β ή από τη βαθμίδα Β ` στην Α ` συγκροτούνται 5μελείς επιτροπές κρίσης οι οποίες αποτελούνται από τέσσερα (4) μέλη, που λαμβάνονται με κλήρο από την αντίστοιχη για την ειδικότητα των υποψηφίων ομάδα του άρθρου 9, παράρ. 13 εδάφιο δ` του νόμου αυτού και εφόσον δεν ανήκουν στο ίδιο ερευνητικό κέντρο ή ινστιτούτο, καθώς και από το διευθυντή του οικείου ινστιτούτου του κέντρου ή του ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου, που είναι και ο εισηγητής.
β) Για πρόσληψη στις βαθμίδες Δ` και Γ` ή για προαγωγή από τη βαθμίδα Δ` στη Γ` συγκροτούνται επιτροπές κρίσης οι οποίες αποτελούνται από το διευθυντή του οικείου ινστιτούτου του κέντρου ή του ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου, που είναι και ο εισηγητής, από ένα (1) μέλος που λαμβάνεται με κλήρο από την αντίστοιχη για την ειδικότητα των υποψηφίων ομάδα του άρθρου 9, παράγραφος 13, εδάφιο δ` του νόμου αυτού, το οποίο δεν πρέπει ν` ανήκει στο ίδιο ερευνητικό κέντρο ή ινστιτούτο και από τρεις ερευνητές του ίδιου ινστιτούτου που κατέχουν βαθμίδα Α` και που ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του κέντρου ή του Ε.Σ.Ι. του ανεξάρτητου ινστιτούτου. Αν οι ερευνητές που υπηρετούν στο ινστιτούτο αυτό με βαθμίδα Α` είναι λιγότεροι από τρείς, η επιτροπή κρίσης συμπληρώνεται με κλήρο από κριτές της αντίστοιχης για την ειδικότητα των υποψηφίων ομάδας του άρθρου 9, παράγραφος 13, εδάφιο δ` του νόμου αυτού.
γ) Με την ίδια διαδικασία ορίζονται και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη που αναπληρώνουν τα μέλη των επιτροπών κρίσης εκτός από το διευθυντή του ινστιτούτου.
δ) Οι πιο πάνω επιτροπές κρίσης ορίζονται από το Ε.Σ. του κέντρου ή το Ε.Σ.Ι. του ανεξάρτητου ινστιτούτου για κάθε έτος το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και ανακοινώνονται σε όλους τους ερευνητές.

4. Η απόφαση της επιτροπής κρίσης υποβάλλεται στο Δ.Σ. του κέντρου ή το διευθυντή του ινστιτούτου και είναι δεσμευτική αν έχει ληφθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 4/5 των μελών της αν πρόκειται για διορισμό ή προαγωγή σε θέσεις ερευνητών Α` ή Β` βαθμίδων ή με απλή πλειοψηφία αν πρόκειται για διορισμό ή προαγωγή σε θέσεις ερευνητών Γ` ή Δ` βαθμίδων. Σε περίπτωση θετικής απόφασης με απλή πλειοψηφία για ερευνητές των βαθμίδων Α` ή Β` η κρίση επαναλαμβάνεται μετά παρέλευση ενός έτους.

5. Όλες οι κρίσεις που προβλέπονται στο άρθρο αυτό και στο άρθρο 17 ολοκληρώνονται το Μάϊο, ο δε διορισμός ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου.

6. Ειδικότερα θέματα της διαδικασίας κρίσης του προσωπικού και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζονται με τους εσωτερικούς κανονισμούς των εθνικών ερευνητικών κέντρων και των ανεξάρτητων ινστιτούτων.

7. Είναι δυνατή η μετάκληση Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται σε ερευνητικά ιδρύματα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού και ο διορισμός τους με βαθμίδα Α` σε κενές ερευνητικές θέσεις εθνικών ερευνητικών κέντρων ή ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων εφόσον ο μετακαλούμενος έχει τα προσόντα της βαθμίδας Α`, διαθέτει εξαιρετική ερευνητική πείρα και έχει αναγνωρισθεί από την επιστημονική κοινότητα για τη συμβολή του στην προώθηση της επιστήμης.
Το όριο ηλικίας για μετάκληση είναι το εξηκοστό δεύτερο.

8. Η πρόταση για μετάκληση, η οποία πρέπει να αιτιολογείται ως προς τις ανάγκες του κέντρου ή του ινστιτούτου στην ειδικότητα του προτεινόμενου, γίνεται από το Ε.Σ. ή το Ε.Σ.Ι. και υποβάλλεται στο Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας μετά από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας.

Άρθρο 17
Πλήρωση των θέσεων ερευνητικού προσωπικού.

1. Οι ερευνητές της Δ` βαθμίδας διορίζονται αρχικά με τριετή θητεία. Με τη λήξη της θητείας προκηρύσσεται η θέση τους για κάλυψη από ερευνητή με προσόντα της Γ` βαθμίδας. Ο ερευνητής, του οποίου έληξε η θητεία, δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα. Αν δεν προκριθεί για τη θέση ερευνητής με προσόντα Γ` βαθμίδας, η θητεία του ερευνητή Δ` βαθμίδας ανανεώνεται για ένα χρόνο, μετά τη λήξη του οποίου επαναλαμβάνεται η παραπάνω διαδικασία με τις ίδιες συνέπειες. Αν κατ` εφαρμογή των διατάξεων αυτών ο ερευνητής Δ` βαθμίδας διατηρήσει τη θέση του επί τέσσερα χρόνια συνολικά και δεν προκριθεί ερευνητής Γ` βαθμίδας για τη θέση αυτή, ο ερευνητής Δ` βαθμίδας δεν δικαιούται άλλη ανανέωση της θητείας του και απομακρύνεται οριστικά μετά τη λήξη της τελευταίας ανανέωσης της.

2. Οι ερευνητές Γ` βαθμίδας διορίζονται με τριετή θητεία. Μετά τη λήξη της θητείας τους κρίνονται για διορισμό ως μόνιμοι ερευνητές Β` βαθμίδας. Αν δεν προκριθούν, η θητεία τους ανανεώνεται μέχρι δύο φορές για δύο χρόνια κάθε φορά, μετά το τέλος των οποίων ακολουθεί κάθε φορά νέα κρίση σύμφωνα με τα παραπάνω. Εφόσον και κατά την τρίτη κρίση τους δεν επιτύχουν, η θητεία τους δεν ανανεώνεται και απομακρύνονται οριστικά από τη θέση τους μετά τη λήξη της. Δικαιούνται όμως, ύστερα από αίτηση τους, που υποβάλλεται στο Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από τη λήξη της θητείας τους, να διορισθούν σε θέση προσωποπαγή επιστημονικού τεχνικού προσωπικού στο ίδιο ή σε άλλο κέντρο ή ινστιτούτο μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του κέντρου ή του διευθυντή του ανεξάρτητου ινστιτούτου ή σε ανάλογη προς τα προσόντα τους θέση προσωποπαγή του δημοσίου τομέα. Η θέση αυτή συνιστάται καθ` υπέρβαση των οργανικών θέσεων με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, αν η θέση υπάγεται στο Υπουργείο αυτό, ή με κοινή απόφαση του Υπουργού αυτού και του συναρμόδιου υπουργού, αν υπάγεται σε άλλο υπουργείο ή φορέα που εποπτεύεται από άλλο υπουργείο. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορούν να καθορίζονται λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής το χαρακτήρα των θέσεων και τη βαθμολογική ή μισθολογική διάρθρωσή τους. Η διάταξη αυτή δεν παρέχει σε καμμιά περίπτωση δικαίωμα να λάβει ο αιτών στη νέα θέση αποδοχές του ειδικού μισθολογίου ερευνητών και γενικότερα άλλες από τις αποδοχές της Θέσης, στην οποία διορίζεται ούτε αξίωση διορισμού ή πρόληψης του σε θέση ισότιμη, αλλά ούτε και επιλογή θέσης για το διορισμό ή την πρόσληψή του.

3. Οι ερευνητές της Β` βαθμίδας είναι μόνιμοι. Κατά το τέλος του τέταρτου χρόνου της υπηρεσίας τους κρίνονται, ύστερα από αίτησή τους, για διορισμό σε θέση ερευνητή Α` βαθμίδας. Εφόσον κριθούν επιτυχώς, διορίζονται ως μόνιμοι στην Α` βαθμίδα. Αν κατά την κρίση αυτή ο ερευνητής αποτύχει, επανακρίνεται κάθε τρία χρόνια.

4. Οι ερευνητές Α` βαθμίδας είναι μόνιμοι.

5. Οι παραπάνω βαθμίδες είναι ανεξάρτητες και αυτοτελείς. Οι νομοθετημένες θέσεις μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες των ερευνητικών κέντρων, να καταλαμβάνονται από ερευνητές Δ`, Γ`, Β` Α`, βαθμίδας αδιακρίτως, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η διανομή των κενών οργανικών θέσεων σε βαθμίδες γίνεται κάθε χρόνο μέχρι τέλος Μαρτίου ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. κάθε κέντρου ή του διευθυντή κάθε ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου, με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 18
Αποδοχές των ερευνητικών βαθμίδων Α, Β, Γ, Δ.

1.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 25 Ν.2530/1997 ΦΕΚ Α 218/23.10.1997.

2.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 25 Ν.2530/1997 ΦΕΚ Α 218/23.10.1997.

3. Ύστερα από επιστημονική αξιολόγηση της εκτέλεσης ερευνητικού προγράμματος και με πρόταση του Δ.Σ. του κέντρου ή του διευθυντή ανεξαρτήτου ερευνητικού ινστιτούτου, ο Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας μπορεί να απονέμει ειδικά βραβεία για την αναγνώριση ιδιαίτερα δημιουργικής επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας το είδος του βραβείου το ύψος της ενδεχόμενης χρηματικής αμοιβής και οι διαδικασίες απονομής καθορίζονται με υπουργική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 6 του παρόντος. Η χρηματική αυτή αμοιβή δεν συνυπολογίζεται για τον καθορισμό του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου λήψης αποδοχών κατά τις ειδικές κάθε φορά διατάξεις που ισχύουν.

4. α) Οι ερευνητές των βαθμίδων Α` Β` και Γ` μπορούν να ζητήσουν ερευνητική άδεια με πλήρεις αποδοχές μέχρι 12 μήνες μετά τη συμπλήρωση έξι χρόνων υπηρεσίας ή μέχρι έξι μήνες μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων υπηρεσίας σε εθνικά ερευνητικά κέντρα ή ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας. Ο χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται από την ημερομηνία διορισμού ή εφόσον έλαβαν προηγούμενες ερευνητικές άδειες από την ημερομηνία λήξης της τελευταίας αυτής άδειας.
β) Σκοπός της ερευνητικής άδειας είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων του αδειούχου με τη συμμετοχή του σε ερευνητικό έργο ερευνητικού ή ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος του εξωτερικού. Για το διάστημα παραμονής και εργασίας του σε ερευνητικό ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού και το πολύ για δώδεκα μήνες καταβάλλονται πρόσθετες αποδοχές ίσες με το σύνολο των αποδοχών του. Αν ο αδειούχος λαμβάνει υποτροφία ή μισθοδοτείται από το πιο πάνω ίδρυμα του εξωτερικού το ποσό αυτό αφαιρείται από τις πρόσθετες αποδοχές τις οποίες αυτός λαμβάνει σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.
γ) Την ερευνητική άδεια χορηγεί το Δ.Σ. του κέντρου ή ο διευθυντής του ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου που συνοδεύεται με το προτεινόμενο πρόγραμμα ερευνητικής δραστηριότητας και εφόσον κρίνει ότι δεν παρακωλύονται τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος τροποποίηση του προγράμματος αυτού από τον αδειούχο μπορεί να γίνει μόνο με έγκριση του οργάνου που χορήγησε την άδεια.

5. Σε Έλληνες επιστήμονες, μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, που διορίζονται σε θέσεις ερευνητών, χορηγείται αποζημίωση για έξοδα μετοικεσίας που περιλαμβάνει:
α) Έξοδα ταξιδίου σε ποσό ίσο με το αντίτιμο του αεροπορικού εισιτηρίου απλής μετάβασης σε οικονομική θέση για τον ερευνητή και τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγο και παιδιά) που κατοικούν μόνιμα μαζί του κατά την ημέρα του διορισμού και επιστρέφουν στην Ελλάδα το αργότερο μέσα σε 3 μήνες από την ημέρα του διορισμού.
β) Έξοδα μεταφοράς οικοσκευής που αποδεικνύονται με απόδειξη του μεταφορέα και το ποσό των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των εξόδων ταξιδίου.
γ) Έξοδα εγκατάστασης, σε ποσό ίσο προς δυο βασικούς μηνιαίους μισθούς. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά μισό βασικό μηνιαίο μισθό για κάθε μέλος της οικογένειας του (σύζυγο και παιδιά) που κατοικούν μόνιμα στην αλλοδαπή μαζί του κατά την ημέρα του διορισμού του.
Για την παραπάνω μετακίνηση προτιμάται η Ολυμπιακή Αεροπορία. Εφόσον ήταν δυνατή και δεν έγινε η προτίμηση της, τα παραπάνω ποσά του στοιχείου (α) καταβάλλονται μειωμένα κατά 50% . Για την είσπραξη της παραπάνω αποζημίωσης ο ερευνητής πρέπει να υποβάλλει δήλωση του Ν.Δ. 105/1969 ότι δεν θα αποχωρήσει οικειοθελώς από το ερευνητικό κέντρο πριν συμπληρώσει τριετία.

Άρθρο 19
Επισκέπτες εμπειρογνώμονες ερευνητές, συνεργαζόμενοι ερευνητές κλπ.

1. Για ανάγκες των ερευνητικών προγραμμάτων των εθνικών ερευνητικών κέντρων και ανεξάρτητων ινστιτούτων μπορεί να απασχοληθεί ερευνητικό προσωπικό και με τις ακόλουθες ιδιότητες:
α) Επισκέπτες εμπειρογνώμονες ερευνητές με προσόντα ερευνητή της βαθμίδας Α` ή Β` που προσλαμβάνονται με σκοπό την υποβοήθηση προκαθορισμένου ερευνητικού προγράμματος του ερευνητικού κέντρου που εγκρίνεται από το Δ.Σ. του κέντρου ή το διευθυντή του ινστιτούτου. Οι επισκέπτες εμπειρογνώμονες ερευνητές μπορεί να είναι και αλλοδαποί. Για την πρόσληψη τις αποδοχές που καθορίζονται μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από σχετική κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας και τα έξοδα μετακίνησης τους αποφασίζει το Δ.Σ. του ερευνητικού κέντρου ή ο διευθυντής του ινστιτούτου.
Η σύμβαση τους είναι ορισμένου χρόνου και η διάρκεια της μπορεί να είναι από 3 μήνες μέχρι 2 χρόνια. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η σύμβασή τους μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα χρόνο, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οργάνου που αποφάσισε την πρόσληψη και με σχετική απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας. Δεύτερη ανανέωση δεν επιτρέπεται. Το ίδιο άτομο δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί ως επισκέπτης πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασής τους. Οι αποδοχές και τα έξοδα μετακίνησης επιβαρύνουν το πρόγραμμα στο οποίο θα απασχολείται ο επισκέπτης.
β) Συνεργαζόμενοι ερευνητές με προσόντα ερευνητή της βαθμίδας Δ`. Για την απασχόλησή τους χορηγείται υποτροφία από το ΥΠ.Ε.Τ., το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας. Η συνολική διάρκεια της υποτροφίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια με απόφαση του Δ.Σ. του κέντρου ή του Ε.Σ.Ι. του ανεξαρτήτου ερευνητικού ινστιτούτου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.14 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

γ) Μέλη του Δ.Ε.Π. με μερική ερευνητική απασχόληση σε ερευνητικό πρόγραμμα που προσλαμβάνονται με ετήσιες συμβάσεις έργου από το Δ.Σ. του κέντρου ή το διευθυντή του ανεξαρτήτου ινστιτούτου. Τα μέλη του Δ.Ε.Π. που προσλαμβάνονται δικαιούνται ερευνητική αμοιβή μέχρι 35% των ακαθαρίστων αποδοχών τους ως μέλη του Δ.Ε.Π.. το ύψος της οποίας καθορίζεται από το Δ.Σ. του κέντρου ή το Ε.Σ.Ι. του ινστιτούτου. Η απασχόληση αυτή δεν υπολογίζεται ως κατοχή δεύτερης θέσης.
δ) Μεταπτυχιακοί φοιτητές Α.Ε.Ι. για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος. Οι παραπάνω μεταπτυχιακοί φοιτητές γίνονται δεκτοί με απόφαση του Δ.Σ. του ερευνητικού κέντρου ή του διευθυντή του ανεξαρτήτου ερευνητικού ινστιτούτου ύστερα από σύμφωνη γνώμη της μεταπτυχιακής σχολής ως ερευνητές μεταπτυχιακοί υπότροφοι στους οποίους χορηγείται ετήσια υποτροφία. Αν δεν έχει ιδρυθεί μεταπτυχιακή σχολή απαιτείται σύμφωνη γνώμη του τομέα του αντιστοίχου Α.Ε.Ι. Οι υπότροφοι κατά το χρόνο υποτροφίας τους έχουν την ίδια ασφάλιση που προβλέπεται κάθε φορά για τους φοιτητές των Α.Ε.Ι. Το κέντρο ή το ινστιτούτο μπορεί επιπλέον με δαπάνες του να ασφαλίζει τους υπότροφους σε ασφαλιστικούς φορείς για ειδικούς κινδύνους που γεννιούνται κατά τη διαδικασία της έρευνας με την οποία ασχολούνται σ` αυτό ως υπότροφοι. Ο πιο πάνω χρόνος υποτροφίας εφόσον οδήγησε στη λήψη διδακτορικού διπλώματος θεωρείται ως χρόνος προϋπηρεσίας σε περίπτωση διορισμού τους στο δημόσιο τομέα.
Στην περίπτωση αυτή, ως επιβλέπων του μεταπτυχιακού φοιτητή, σύμφωνα με την παράγραφο 4 περίπτωση α` του άρθρου 12 του ν. 2083/1992 (ΦΕΚ 159 Α`), μπορεί να ορίζεται ερευνητής βαθμίδας Α`, Β` ή Γ` του ερευνητικού κέντρου ή του αυτοτελούς ερευνητικού ινστιτούτου κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3α του ίδιου άρθρου, ο οποίος συμμετέχει και ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής που προβλέπεται στην παράγραφο 5 περιπτώσεις α` και β` του αυτού άρθρου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.18 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

2. Το πιο πάνω ερευνητικό προσωπικό δεν συμμετέχει στα όργανα διοίκησης του κέντρου ή του ινστιτούτου.

3. Ο αριθμός των ερευνητών που μπορούν ν` απασχοληθούν για τις περιπτώσεις της παραγράφου 1 εδάφια α`, β`, γ` και δ` για κάθε κέντρο ή ινστιτούτο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και τεχνολογίας ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του εθνικού ερευνητικού κέντρου ή του διευθυντή του ανεξάρτητου ινστιτούτου μετά από γνώμη του Ε.Σ. ή του Ε.Σ.Ι. αντίστοιχα.

Άρθρο 20
Τεχνικό προσωπικό επιστημονικό και μη.

1. Το τεχνικό προσωπικό των εθνικών ερευνητικών κέντρων και των ανεξάρτητων ινστιτούτων εκτελεί ειδικές επιστημονικές και τεχνικές εργασίες για την υποδοχή και λειτουργία των ερευνητικών αυτών φορέων την υποστήριξη της έρευνας, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την προσφορά υπηρεσιών προς τρίτους.
Το τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό των εθνικών ερευνητικών κέντρων και όσων ερευνητικών ινστιτούτων έχουν χαρακτήρα ν.π.δ.δ. διορίζεται σε μόνιμες οργανικές θέσεις.

2.Με τους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων αυτών το προσωπικό αυτό κατανέμεται σε κλάδους και καθορίζονται τα ειδικότερα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό και γίνεται συσχετισμός των ειδικών λειτουργικών επιστημόνων με το ερευνητικό προσωπικό σε σχέση με τις βαθμίδες και τις αποδοχές τους και ορίζεται ο τρόπος κρίσης αυτών.

3. Ανάλογα με τα προσόντα του, το τεχνικό προσωπικό των εθνικών ερευνητικών κέντρων και ανεξαρτήτων ινστιτούτων διακρίνεται σε:
α. Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες με διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή μεταπτυχιακή εξειδίκευση σε ειδικό επιστημονικό τομέα σε ερευνητικό ίδρυμα της ημεδαπής ή αλλοδαπής και πείρα στο σχεδιασμό ή εφαρμογή επιστημονικών και τεχνολογικών προγραμμάτων και έργων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.4 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.
β) Ειδικούς τεχνικούς επιστήμονες με πτυχίο Α.Ε.Ι. και ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα υποδομής και υποστήριξης της έρευνας και τεχνολογίας.
γ) Τεχνολόγους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. ή ανώτερων σχολών (ΚΑΤΕΕ κλπ.) με εξειδίκευση και εμπειρία στα θέματα του προηγούμενου εδαφίου β.
δ) Τεχνικούς μέσης εκπαίδευσης απόφοιτους τεχνικού λυκείου ή τεχνικής σχολής μέσης εκπαίδευσης.
ε) Λοιπό τεχνικό προσωπικό αποφοίτους στοιχειώδους εκπαίδευσης.

Άρθρο 21
Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

1. Το διοικητικό προσωπικό των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων στελεχώνει υπηρεσίες διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα για την υποστήριξη της λειτουργίας τους και την εκτέλεση των προγραμμάτων. Ο αριθμός του διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού καθορίζεται σε σχέση με το συνολικό αριθμό του όλου προσωπικού των εθνικών ερευνητικών κέντρων ή ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων από τον εσωτερικό κανονισμό.

2. Το διοικητικό προσωπικό στα εθνικά ερευνητικά κέντρα και σε όσα ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα έχουν χαρακτήρα ν.π.δ.δ. κατέχει μόνιμες οργανικές θέσεις και η υπηρεσιακή κατάσταση του διέπεται από τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν.

Άρθρο 22
Αποσπάσεις.
Επιτρέπεται απόσπαση των ερευνητών ειδικών επιστημόνων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων σε άλλο εθνικό ερευνητικό κέντρο ακαδημαϊκό κέντρο ανεξάρτητο ινστιτούτο ή ακαδημαϊκό ινστιτούτο. Η απόσπαση ενεργείται ή για λόγους εύρυθμης λειτουργίας της έρευνας ή ορθολογικής αξιοποίησης του ερευνητικού προσωπικού και εγκαταστάσεων ή ύστερα από αίτηση του αποσπωμένου με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. των κέντρων ή του διευθυντή των ινστιτούτων. Ο χρόνος απόσπασης ορίζεται με τη σχετική υπουργική απόφαση ανάλογα με τη διάρκεια ανάγκης παροχής του έργου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν.

ΤΙΤΛΟΣ Δ΄
Διατάξεις γενικής εφαρμογής στους ερευνητικούς φορείς.

Άρθρο 23
Πόροι – Περιουσία.

1. Πόρους των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων αποτελούν:
α) Κρατικές επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υ.Π.Ε.Τ. για την κάλυψη των εξόδων της λειτουργίας τους.
β) Επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ΥΠ.Ε.Τ. για την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων στα πλαίσια του Π.Α.Ε.Τ. ή για έρευνα ελεύθερης επιλογής.
γ) Εισπράξεις από την εκμετάλλευση της περιουσίας του ερευνητικού φορέα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εισπράξεις από εκδόσεις καθώς και από την παραχώρηση της χρήσης εξοπλισμού και αιθουσών συνεδρίων.
δ) Έσοδα από την εκτέλεση ερευνητικών έργων για λογαριασμό τρίτων (δημόσιων υπηρεσιών ή οργανισμών ν.π.ι.δ., ιδιωτών κλπ.). την εμπορία τεχνολογικών προϊόντων, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε επιχειρήσεις του άρθρου 3 παρ. 5 του παρόντος νόμου.
ε) Έσοδα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
στ) Δωρεές και άλλες παροχές τρίτων.
ζ) Επιχορηγήσεις από άλλες πηγές.
η) Χρηματοδοτήσεις των έργων και γενικά των ερευνητικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων αυτών.
Σημ.: όπως  περ. η’ προστέθηκε με την παρ.15 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

2. Το ενεργητικό της περιουσίας και γενικά ο κάθε είδους εξοπλισμός των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων που καταργούνται ή διαλύονται με οποιοδήποτε τρόπο, ύστερα από τη σχετική εκκαθάριση και με επιφύλαξη της τυχόν εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 109 του Συντάγματος, περιέρχονται αυτοδικαίως και χωρίς την κατάρτιση άλλης πράξης μεταβίβασης των κάθε είδους (κινητών, ακινήτων κλπ.) περιουσιακών στοιχείων στο ελληνικό δημόσιο και τα διαχειρίζεται το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας.

3. Με απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, ύστερα από πρόταση του κέντρου ή του ανεξάρτητου ινστιτούτου, μπορεί να γίνει μεταβίβαση ή ενοικίαση της ακίνητης ή κινητής περιουσίας από ένα ερευνητικό κέντρο ή ινστιτούτο σε άλλο αρμοδιότητας του ίδιου ή άλλου Υπουργείου ή σε δημόσια υπηρεσία ή δημόσιο οργανισμό.

4. Οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς του άρθρου 8 του παρόντος νόμου απαλλάσσονται από την καταβολή δασμών, φόρων και τελών οιασδήποτε φύσης για τα εισαγόμενα από αυτούς ερευνητικά όργανα, εξαρτήματά τους ή άλλα υλικά εξοπλισμού που είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του προορισμού τους.
Σημ.: όπως η παρ. 5 προστέθηκε με την παρ.16 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

Άρθρο 23α
Αξιολόγηση ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων
Τα ερευνητικά ινστιτούτα αξιολογούνται κάθε τέσσερα (4) έτη από επιτροπές εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους που συγκροτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης, όσον αφορά την πορεία των δραστηριοτήτων τους σε σχέση με τις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τα επιτεύγματα και τις επιπτώσεις τους στην επιστημονική γνώση και την τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης της γνώσης, το κόστος λειτουργίας, την ικανότητα προσέλκυσης προσωπικού υψηλού επιπέδου και εξωτερικών χρηματοδοτήσεων για παροχή επιστημονικών και τεχνολογικών υπηρεσιών και τις προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα έτη. Οι επιτροπές οφείλουν να ολοκληρώνουν την αξιολόγηση και να υποβάλουν την έκθεσή τους με τις προτάσεις τους μέσα σε τρεις (3) μήνες από την ανάθεση. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κοινοποιούνται σε κάθε ενδιαφερόμενο και λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού των ερευνητικών ινστιτούτων και κέντρων για τα αμέσως επόμενα έτη. Σε περίπτωση που παρέλθουν περισσότερα από πέντε (5) έτη χωρίς να πραγματοποιηθεί η ανωτέρω αξιολόγηση, λόγω μη παροχής επαρκών πληροφοριών από τον ερευνητικό φορέα προς την επιτροπή και παρ` όλο ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κινήσει εγκαίρως τις απαιτούμενες διαδικασίες, αναστέλλεται μέχρι να υποβληθεί η έκθεση αξιολόγησης, η χρηματοδότηση των ινστιτούτων από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Τα κέντρα και αυτοτελή ερευνητικά ινστιτούτα που είναι Ν.Π.Ι.Δ. τηρούν λογιστικά βιβλία τρίτης κατηγορίας.

Σημ.: όπως το άρθρο 23Α προστέθηκε με το άρθρο2 Ν.2919/2001, ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

Άρθρο 24
Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου για την κάλυψη έκτακτων και παροδικών αναγκών.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτων και παροδικών αναγκών είναι δυνατό με απόφαση των αρμόδιων οργάνων για πρόσληψη προσωπικού των ερευνητικών φορέων του άρθρου 8 του νόμου αυτού να προσλαμβάνονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι 25 άτομα για κάθε κέντρο και μέχρι 5 άτομα για κάθε ανεξάρτητο ινστιτούτο ως επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν για το προσωπικό αυτό.

Άρθρο 25
Εξουσιοδοτήσεις.

1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού, Ανάπτυξης και γνώμη του Ε.Σ.Ε.Τ., είναι δυνατόν:.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.16 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.
α) Να συνιστώνται, ενοποιούνται, χωρίζονται, μεταφέρονται (ολικά ή μερικά), μετατρέπονται και καταργούνται εθνικά ερευνητικά κέντρα ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα, ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, ειδικά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, μεταπτυχιακά ινστιτούτα, κέντρα τεχνολογικής έρευνας και γενικά ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς οποιασδήποτε φύσης και μορφής να ρυθμίζονται οι μεταξύ τους σχέσεις ως και οι σχέσεις τους προς τα ΑΕΙ της χώρας, στα οποία οι ερευνητές επιτρέπεται να υπηρετούν ως ειδικοί επιστήμονες ή επισκέπτες καθηγητές να προβλέπονται τα της δυνατότητας χορήγησης υποτροφιών, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΥΠ.Ε.Τ. σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Προκειμένου για κατάργηση οποιουδήποτε ερευνητικού φορέα, απαιτείται και η γνώμη του Ε.Σ. ή του Ε.Σ.Ι. αυτού αντίστοιχα.
β) εκτός από όσα ορίζονται στο νόμο αυτόν για τα εθνικά κέντρα, ανεξάρτητα ινστιτούτα και ακαδημαϊκά κέντρα και ινστιτούτα, να καθορίζεται η φύση τους ως δημόσιας υπηρεσίας ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., ο ειδικότερος σκοπός τους, τα όργανα διοίκησης αυτών, η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών αυτών ή και η δυνατότητα σύστασης των αναγκαίων υπηρεσιακών μονάδων μέσω του Εσωτερικού Κανονισμού του οικείου φορέα με έγκριση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα της άσκησης εποπτείας επ` αυτών, που μπορεί να περιλαμβάνει τον οικονομικό, διοικητικό και διαχειριστικό έλεγχο και ιδίως την έγκριση των προγραμμάτων, των προϋπολογισμών και απολογισμών, ως και τα της αποτίμησης των αποτελεσμάτων των ερευνητικών προγραμμάτων, με δυνατότητα ανάθεσης αυτής σε ειδικούς επιστήμονες ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, που η αμοιβή τους καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Σημ.: όπως η περ.β΄ αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 19 παρ.3 Ν.3769/2009, ΦΕΚ Α 105/1.7.2009.
γ) Να συνιστώνται και διαβαθμίζονται οι αναγκαίες οργανικές θέσεις μόνιμου ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού, να ρυθμίζονται τα θέματα κατάστασης, αποδοχών και πειθαρχίας γενικά του συνόλου του προσωπικού αυτού, τα θέματα ένταξης, μετάταξης και απόσπασης αυτού, καθώς και να μη παραβλάπτεται το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό νομικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι την έναρξη ισχύος των παραπάνω νέων ρυθμίσεων του προσωπικού.
δ) Να προβλέπονται οι πόροι και οι κάθε μορφής επιχορηγήσεις και να ρυθμίζεται η διάθεση, διαχείριση, δικαιολόγηση και οικονομικοί έλεγχοι των δαπανών, κατά παρέκκλιση των σχετικών γενικών και ειδικών διατάξεων.
ε) Να προβλέπονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου Δ` του παρόντος νόμου στα ν.π.ι.δ. και στο προσωπικό τους.
στ) Να προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, τα οποία ρυθμίζονται παραπάνω.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας εγκρίνονται οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, που καταρτίζονται από τα όργανα διοίκησης τους και στους οποίους κανονισμούς προβλέπονται, πέρα από όσα ορίζονται ειδικά στις διατάξεις του παρόντος νόμου, και οι ειδικότερες αρμοδιότητες των οργάνων και τα καθήκοντα του κάθε φύσης προσωπικού τους, των μεταπτυχιακών φοιτητών υποτρόφων, του επιβλέποντος αυτούς ερευνητή, που μπορεί με απόφαση της μεταπτυχιακής επιτροπής ή του τομέα του οικείου Α.Ε.Ι. να ορίζεται μέλος της εξεταστικής και συμβουλευτικής επιτροπής του Ν. 1268/1982 (άρθρο 28) και γενικά κάθε λεπτομέρεια που κρίνεται αναγκαία για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία τους. Οι εσωτερικοί κανονισμοί των ερευνητικών φορέων υποβάλλονται για έγκριση μέσα σε έξι μήνες από την ίδρυσή τους ή από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου για τους υφιστάμενους ερευνητικούς φορείς. Μετα την παρέλευση της προθεσμίας αυτής οι παραπάνω κανονισμοί καταρτίζονται από τις υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Τ. και εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού αυτού.

3. Στις περιπτώσεις που με τα προεδρικά διατάγματα και τις αποφάσεις των παρ. 1, 2 και 3 αντίστοιχα γίνεται ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με αρμοδιότητες ή με άσκηση εποπτείας άλλων υπουργών, οι υπουργοί αυτοί συμπράττουν στην πρόταση των προεδρικών διαταγμάτων ή την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Μεταβατικές και λοιπές διατάξεις.

Άρθρο 26
Υπηρεσιακή κατάσταση υπηρετούντος προσωπικού των ερευνητικών φορέων που εποπτεύονται από το ΥΠ.Ε.Τ.

1. α) οι θέσεις που κατέχει το κάθε είδους επιστημονικό προσωπικό των κάθε είδους ερευνητικών φορέων που εποπτεύονται από το ΥΠ.Ε.Τ. ή των οποίων η εποπτεία περιέρχεται στο ΥΠ.Ε.Τ., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, με τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται. Και αντί γι’ αυτές συνιστώνται αυτοδικαίως ισάριθμες αδιαβάθμιστες και κοινές ως προς τις βαθμίδες Α`, Β`, Γ`, Δ` του ερευνητικού προσωπικού έτσι όπως προβλέπονται στο άρθρο 15. Το ερευνητικό προσωπικό μπορεί να ενταχθεί σε αντίστοιχη βαθμίδα (Α`, Β`, Γ`, Δ`) ερευνητή ανάλογα με τα προσόντα που έχει, ύστερα από κρίση ειδικής επιτροπής. Οι κατέχοντες τις καταργούμενες θέσεις εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και οι θέσεις θεωρούνται υφιστάμενες έως ότου γίνει η κρίση για την ένταξή τους.
Το μόνιμο, τακτικό ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου επιστημονικό προσωπικό που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, εφόσον ενταχθεί στη Δ` βαθμίδα, μετά την εξάντληση του προβλεπομένου χρόνου στην παράγραφο 1 του άρθρου 17 του νόμου αυτού και την μη πρόκρισή του για θέση ερευνητή Γ` βαθμίδας, εντάσσεται αυτοδίκαια σε συνιστώμενες ανάλογα με τα προσόντα αυτού προσωποπαγείς θέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 20 παρ. 3 του νόμου αυτού. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για το προσωπικό της παραγράφου 3α του άρθρου αυτού.
β) Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης για ένταξη στις πιο πάνω βαθμίδες, η επιτροπή κρίσης μπορεί να αποφασίσει, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. ή του αρμόδιου διοικητικού οργάνου του οικείου ερευνητικού φορέα, την ένταξη του πιο πάνω προσωπικού σε συνιστώμενες ανάλογα με τα προσόντα αυτού θέσεις του ερευνητικού φορέα, που προβλέπονται στο άρθρο 20 παρ. 3 του νόμου αυτού.
γ) Εφόσον οι κρίσεις των εδαφίων α` και β` είναι αρνητικές μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ζητήσουν με αίτησή τους, που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από τη γνωστοποίηση προς αυτούς της κρίσης του προηγούμενου εδαφίου, την υποχρεωτική ένταξή τους σε μόνιμη θέση άλλης υπηρεσίας του δημόσιου τομέα σχετιζόμενης με την έρευνα και τις εφαρμογές της. Ο καθορισμός της θέσης και η ένταξη στην περίπτωση αυτή γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας και του αρμόδιου για τη θέση ένταξης υπουργού. Σε περίπτωση μη αποδοχής της θέσης αυτής, θεωρούνται ως οριστικά απολυόμενοι, από τη γνωστοποίηση σε αυτούς της κατά το εδάφιο β` αρνητικής κρίσης τους. Το μόνιμο τακτικό επιστημονικό προσωπικό που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, το εθνικό κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (πρώην (Τ.ΩΚ.Α.Ε.) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) εξακολουθεί, εφόσον το επιθυμεί, να διατηρεί το ίδιο νομικό (μισθολογικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό) καθεστώς. Το επιστημονικό προσωπικό της ΕΕΑΕ, που κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού (8.2.1985) έχει πραγματική υπηρεσία σ` αυτήν τουλάχιστο δέκα ετών και δεν επιθυμεί να υποβληθεί στις κρίσεις που προβλέπονται στα πιο πάνω εδάφια α` και β` της παραγράφου αυτής, έπειτα από αίτηση του και χωρίς κρίση κατατάσσεται αυτοδίκαια σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σύμφωνα ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μη εφαρμοζόμενης στην περίπτωση αυτήν της διάταξης του άρθρου 26 παρ. 1 εδάφ. γ` του ν. 1514/1985. Επίσης το ίδιο επιστημονικό προσωπικό με δεκαετή υπηρεσία στην ΕΕΑΕ ύστερα από αρνητικές κρίσεις στις περιπτώσεις των εδαφίων α` και β` της παραγράφου αυτής παραμένει στην ΕΕΑΕ καταλαμβάνοντας αυτοδίκαια προσωποπαγείς θέσεις με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το προσωπικό αυτό διατηρεί το ίδιο νομικό καθεστώς (μισθολογικό και ασφαλιστικό) που είχε κατά τη δημοσίευση του ν. 1514/1985. Οι πιο πάνω συνιστώμενες προσωποπαγείς προσωρινές θέσεις καταργούνται με την καθ` οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του κατέχοντος αυτές προσωπικού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 28 παρ. 9 του Ν. 1733/1987, ΦΕΚ Α 171.
δ) Το παραπάνω προσωπικό μπορεί να ζητήσει να κριθεί απευθείας για ένταξη σε ανάλογα με τα προσόντα αυτού συνιστώμενες θέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 20 παρ. 3 του νόμου αυτού, οπότε εφαρμόζονται τα οριζόμενα στα εδάφια β` και γ` της παραγράφου αυτής, ή ακόμα της απευθείας κατά το εδάφιο γ` ένταξης σε μόνιμη θέση.

2 . α) Το προσωπικό των παραπάνω φορέων, καθώς και το προσωπικό του ΥΠ.Ε.Τ. που υπηρετεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του με σύμβαση αορίστου χρόνου, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού ή του αρμόδιου διοικητικού συμβουλίου.

Κατά τα λοιπά το προσωπικό αυτό υπάγεται στις ρυθμίσεις των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
β) Το κάθε είδος διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό ερευνητικών φορέων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι παρασκευαστές και παρατηρητές κέντρων, ιδρυμάτων και ινστιτούτων, που εποπτεύονται από το ΥΠ.Ε.Τ. ή των οποίων η εποπτεία περιέρχεται στο Υ.Π.Ε.Τ. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, μόνιμο, τακτικό ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που κατέχει οργανικές θέσεις κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορεί να διατηρεί το ίδιο νομικό (μισθολογικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό κλπ.) καθεστώς των οργανικών θέσεων που κατέχει. Μετά την καθ` οιονδήποτε τρόπο κένωση των με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου θέσεων, αυτές μετατρέπονται αυτοδίκαια σε θέσεις μόνιμου προσωπικού. Το πιο πάνω προσωπικό, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και δεν κατέχει οργανικές θέσεις, κατατάσσεται σε προσωποπαγείς οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που συνιστώνται αυτοδίκαια με το νόμο αυτόν, κατά ειδικότητα και αριθμό ίσο με τον αριθμό των κατατασσομένων σε αυτές και καταργούνται μόλις κενωθούν καθ` οιονδήποτε τρόπο.
Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή μόνο για το προσωπικό που δεν θα ενταχθεί σε συνιστώμενες με το νόμο αυτόν αντίστοιχες και αναλόγων προσόντων θέσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του παρόντος νόμου.
γ) Οι υπότροφοι, που εκπονούν διδακτορική διατριβή στους εποπτευόμενους από το ΥΠ.Ε.Τ. ερευνητικούς φορείς κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 19, παράγραφος 1δ.

Σημ.: όπως αναριθμήθηκε  με την παρ.15 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

3. Με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, μετά από πρόταση του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, διορίζονται τα μέλη των ειδικών επιτροπών κρίσης των παραγράφων 1 και 2, που θα καλύπτουν όλες τις επιστημονικές περιοχές των πιο πάνω ερευνητικών φορέων. Με την ίδια απόφαση, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της επιτροπής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 11 του άρθρου 28 του ν. 1733/1987.
Οι πιο πάνω διατάξεις εφαρμόζονται για:
α. Το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.”Δ”) που κατατάχθηκε σε προσωποπαγείς θέσεις με σύμβαση ιδιώτικο- δικαίου αορίστου χρόνου με αίτηση του σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 28 του ν. 1733/1997.
β. Το επιστημονικό προσωπικό των εποπτευομένων από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ερευνητικών φορέων, που υπηρετούσε κατά τη δημοσίευση του ν. 1514/1985 και συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου στους ίδιους ερευνητικούς φορείς και είχε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά δεν είχε κάνει χρήση του δικαιώματος για ένταξη σε ερευνητικές βαθμίδες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 1514/1985, ή είχε υποβάλει αίτηση, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κρίσεως.
γ. Τους ερευνητές οι οποίοι εντάχθηκαν σε βαθμίδες κατά τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 1514/1985 αλλά προσέφυγαν με αίτηση ακυρώσεως κατά των αποφάσεων των επιτροπών κρίσεως που τους ενέταξαν και δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο.
Το πιο πάνω προσωπικό μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένταξη στις βαθμίδες ερευνητών – ειδικών λειτουργικών επιστημόνων μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Στα κριτήρια ένταξης του πιο πάνω προσωπικού όπως αυτά καθορίζονται από το άρθρο 15 παρ. 2 και άρθρο 26 παρ. 2 του ν. 1514/ 1985 θα συμπεριληφθεί και η τεκμηριωμένη συμβολή ενός εκάστοτε των ανωτέρω στην ανάπτυξη του ερευνητικού φορέα στον οποίο υπηρετεί.

Σημ.: όπως αναριθμήθηκε  με την παρ.15 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 33 του Ν.2115/1993 (ΦΕΚ Α 15)

4. Όσοι από το ερευνητικό προσωπικό που σήμερα υπηρετούν εκπονούν διδακτορική διατριβή σχετική με την απασχόληση τους, παραμένουν σε προσωποπαγή θέση έως τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος και κατά ανώτατο όριο μέχρι τέσσερα χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Με τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος κρίνονται για ένταξη σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού.

Σημ.: όπως αναριθμήθηκε  με την παρ.15 άρθρ.1 Ν.2919/2001,ΦΕΚ Α 128/25.6.2001

5. α) Οι κρίσεις ένταξης σε βαθμίδες του ερευνητικού προσωπικού του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), που έγιναν βάσει των 83/12/ 3.10.1983 – 84/14/14.11.1983 – 83/17/17.12.1983 – 841/19.1.1984 – 84/ 3/16.2.1984 αποφάσεων του Δ.Σ. του Ε.Ι.Ε., αντικαθιστούν τις προβλεπόμενες στο άρθρο 26 και έχουν ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού. Οι ερευνητές του Ε.Ι.Ε. μπορούν να επανακριθούν ύστερα από αίτησή τους και με τις διαδικασίες του άρθρου αυτού.
β) Κατεξαίρεση του εδ. α` της παρ. 1 του άρθρου αυτού δεν καταργούνται οι θέσεις ερευνητών που αντιστοιχούν στις εν λόγω περιπτώσεις και η εξέλιξη των έτσι ενταχθέντων ερευνητών καθώς και οι διαδικασίες της περαιτέρω αξιολόγησής τους διέπονται, κατά περίπτωση, από τις διατάξεις των άρθρων 15, 16 17 και 26 αυτού του νόμου.
γ) Οι χωρίς διδακτορικό δίπλωμα ερευνητές του Ε.Ι.Ε., που κρίθηκαν και εντάχθηκαν με τις εν λόγω κρίσεις στην κατηγορία του επιστημονικού συνεργάτη, εξομοιώνονται με το τεχνικό – επιστημονικό προσωπικό του άρθρου 20 αυτού του νόμου και τοποθετούνται σε μια από τις κατηγορίες των εδαφίων α` και β` της παραγρ. 3 του άρθρου 20 του νόμου αυτού, ανάλογα με τα προσόντα τους, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ι.Ε. ύστερα από σχετική πρόταση του Διευθυντή του οικείου ινστιτούτου. Μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, μέσα σε τέσσερα χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μπορούν να κρίνονται με αίτησή τους για ένταξη σε μια από τις βαθμίδες των ερευνητών σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
δ) Οι υπηρετούντες επιμελητές και βοηθοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους να υπαχθούν στις διατάξεις των παραγράφων 2, 6 και 7 του άρθρου 31 του Ν. 1268/1982.
Όπου στο Ν. 1268/1982 αναφέρεται ο βαθμός του λέκτορα και επίκουρου καθηγητή νοούνται οι βαθμίδες Δ` και Γ` αντίστοιχα του νόμου αυτού.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας μπορεί να καθορίζεται το προσωπικό που δικαιούται επιδόματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 1, ΙΙ, δ, περίπτωση αα του Π.Δ. 904/1978.
ε. Σε ό,τι αφορά την προϋπηρεσία των ερευνητών, επιμελητών και βοηθών του Ε.Α.Α. έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις του Ν. 978/1979 (ΦΕΚ 234), που περιλαμβάνουν και την ερευνητική υπηρεσία που έχει πραγματοποιηθεί σε Α.Ε.Ι. ή σε κέντρα ερευνών διεθνούς κύρους του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

6. Υπάλληλοι μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που ανήκουν στην κατηγορία του τεχνικού επιστημονικού προσωπικού, κατά την έννοια του άρθρου 20, οι οποίοι υπηρετούσαν στα ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα μέχρι την 31.12.2004 και είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, κρίνονται μια μόνο φορά, ύστερα από αίτηση τους, από τις ειδικές επιτροπές κρίσεων των οικείων ερευνητικών κέντρων και ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του παρόντος νόμου, για ένταξη τους σε μια από τις βαθμίδες Α`, Β`, Γ` ή Δ` των ερευνητών, σε προσωποπαγή θέση. Οι αιτήσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο υποβάλλονται μέχρι την 31.12.2005. Σε ερευνητικά κέντρα των οποίων θέση Διευθυντή ινστιτούτου είναι κενή, εισηγητής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής κρίσεων ορίζεται ο Διευθυντής του οικείου ερευνητικού κέντρου. Η δαπάνη που απαιτείται από την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό των οικείων ερευνητικών κέντρων και των ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων.
Σημ.: όπως η παρ.6 προστέθηκε με το άρθρο 25 Ν.3377/2005, ΦΕΚ Α 202/19.8.2005.

Άρθρο 27
Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.)

1. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 28 παρ. 9 του Ν. 1733/1987, Α 171.

2. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 28 παρ. 9 του Ν. 1733/1987, Α 171.

3. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 28 παρ. 9 του Ν. 1733/1987, Α 171.

4. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 28 παρ. 9 του Ν. 1733/1987, Α 171.

5. Έως τη συγκρότηση κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου του Ε.Σ. του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.. το Κ.Π.Ε. εξακολουθεί να λειτουργεί και να διοικείται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

6. Τα Ν.Δ 3891 11958 (ΦΕΚ Α` 191) 4115/1960 (ΦΕΚ Α` 163) και ο Α.Ν. 451/1968 (ΦΕΚ Α` 135) καταργούνται με την επιφύλαξη της εφαρμογής της προηγουμένης παραγράφου. Οι διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγηση επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας λόγω ραδιενέργειας στο προσωπικό που υπηρετεί στο Κ.Π.Ε.. που θα ενταχθεί στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε., διατηρούνται σε ισχύ.

7. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 28 παρ. 9 του Ν. 1733/1987, Α 171.

Άρθρο 28
Εθνικό κέντρο έρευνας φυσικών επιστημών. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ).

1. Ιδρύεται Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” που αποτελεί ν.π.δ.δ. και εποπτεύεται από τον Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας. Στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” αναπτύσσεται έρευνα στους τομείς της φυσικής χημείας, βιολογικών επιστημών, επιστήμης υλικών, ηλεκτρονικής τεχνολογίας πυρηνικής τεχνολογίας και πληροφορικής.

2. Ολόκληρη η περιουσία εγκαταστάσεις, όργανα υλικά και λοιπός εξοπλισμός, που ανήκουν στην Ε.Ε.Α.Ε.. μεταφέρονται αυτοδίκαια από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, εκτός από τα επιστημονικά όργανα και γενικά τον εξοπλισμό της Διεύθυνσης Έρευνας Ραδιενεργών Ορυκτών (Δ.Ε.Ρ.Ο.), που είναι απαραίτητος για τη γεωλογική κοιτασματολογική έρευνα ραδιενεργών μεταλλευμάτων, που μεταφέρονται, ύστερα από απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), στο Ι.Γ.Μ.Ε., το οποίο είναι αρμόδιο στο μέλλον για τις έρευνες αυτές.

3. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου και μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 1985 οι κάθε είδους δαπάνες του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” και της Ε.Ε.Α.Ε. στα θέματα αρμοδιότητάς της θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (τακτικό και δημόσιων επενδύσεων) και εντέλλονται σε βάρος των πιστώσεων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της Ε.Ε.Α.Ε. του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας. Τα κονδύλια του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (Π.Α.Ε.) της Ε.Ε.Α.Ε. για τα έργα 81370, 113700, 8013700, 8013701 μεταφέρονται στο Ι.Γ.Μ.Ε.

4. α) Το κάθε είδους προσωπικό που υπηρετεί στην Ε.Ε.Α.Ε. κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού μεταφέρεται στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, κρίνεται και εντάσσεται, κατά τις διατάξεις του παρόντος, ως προσωπικό του κέντρου αυτού, εκτός από το κάθε είδους και σχέσης εργασίας προσωπικό που απασχολείται στη Δ.Ε.Ρ.Ο. της Ε.Ε.Α.Ε. και αμείβεται από τα πιο πάνω μεταφερόμενα κονδύλια του Π.Δ.Ε. της Ε.Ε.Α.Ε. ή, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής του, έχει την ειδικότητα του μεταλλειολόγου, το οποίο μεταφέρεται στο Ι.Γ.Μ.Ε. Το μεταφερόμενο προσωπικό με αίτηση του, που υποβάλλεται από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι και δύο μήνες από τη λήξη των προθεσμιών υποβολής των αιτήσεων με μονιμοποίηση κατά το Ν. 1476/1984, δύναται να ζητήσει να ενταχθεί ανάλογα με τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και το χρόνο υπηρεσίας αυτού. Η ένταξη αυτή ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις που συνιστώνται, διΆρθρούνται και διαβαθμίζονται με την ίδια υπουργική απόφαση, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Ι.Γ.Μ.Ε. Η εργασιακή σχέση, η μισθολογική κατάσταση, καθώς και το ασφαλιστικό καθεστώς του μη εντασσόμενου για οποιοδήποτε λόγο προσωπικού δεν μεταβάλλονται. Οι αποδοχές του προσωπικού αυτού και λοιπές δαπάνες θα βαρύνουν τα μεταφερόμενα από την Ε.Ε.Α.Ε. στο Ι.Γ.Μ.Ε. σχετικά κονδύλια του Π.Δ.Ε. Όσοι από το μεταφερόμενο προσωπικό τακτοποιηθούν, ύστερα από αίτηση τους, κατ` εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 1476/1984, θα παραμείνουν ως υπάλληλοι του ΥΠ.Ε.Τ. Αυτοί έως την παραπάνω τακτοποίησή τους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ι.Γ.Μ.Ε., υπό το καθεστώς που ισχύει για αυτούς κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
β) Το επιστημονικό προσωπικό που υπηρετεί στην Ε.Ε.Α.Ε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου κρίνεται για ένταξη κατά τις διατάξεις του άρθρου 26 του παρόντος νόμου.
γ) Το διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, διατηρώντας καταρχήν το ίδιο νομικό καθεστώς που είχε στην Ε.Ε.Α.Ε., μεταφέρεται και υπηρετεί στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”. Με την επιφύλαξη της παραγρ. 3 του άρθρου 26 του παρόντος νόμου, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται κατά το άρθρο 25, ρυθμίζονται όλα τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε., οι προϋποθέσεις, οι όροι, τα αρμόδια όργανα και γενικά η διαδικασία για την πραγματοποίηση της ένταξης του προσωπικού σε συνιστώμενες με τον παρόντα νόμο αντίστοιχες οργανικές θέσεις, η υπηρεσιακή κατάσταση εκείνων που δεν θα ενταχθούν, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 26, καθώς και η δυνατότητα να διατηρεί το προσωπικό αυτό το ίδιο νομικό καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
δ) Στη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 15 του Α.Ν. 1854/1951 (ΦΕΚ Α` 82), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 955/1979 (ΦΕΚ 189 Α ) και του Ν. 1202/1981 (ΦΕΚ 247 Α`), όπου αναφέρεται το προσωπικό της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.” νοείται “όλο το προσωπικό της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) που λαμβάνει επίδομα ραδιενέργειας”, το οποίο και θα εξακολουθεί να καταβάλλεται.
ε) Το προσωπικό που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου απασχολείται πλέον του έτους σε έργα της Ε.Ε.Α.Ε. που εκτελούνται με τη μορφή της αυτεπιστασίας, αλλά καλύπτει πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας, κρίνεται και εντάσσεται σε θέσεις προσωπικού που προβλέπεται στις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του νόμου αυτού.

Άρθρο 29
Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (Ε.Κ.Θ.Ε.).

1. α) Το κατά το Ν. 4482/1965 (ΦΕΚ Α` 121) ινστιτούτο ωκεανογραφικών και αλιευτικών ερευνών (Ι.Ω.Κ.Α.Ε.) μετονομάζεται σε Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Ε.Κ.Θ.Ε.) το Ε.Κ.Θ.Ε. εποπτεύεται από το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας και διέπεται ως ερευνητικό κέντρο από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
β) Σκοπός του Ε.Κ.Θ.Ε. είναι:
α) Η επιστημονική έρευνα και μελέτη της υδρόσφαιρας (θάλασσα – λίμνες – ποτάμια) των ζώντων και μη ζώντων οργανισμών και των φυσικών ορίων της με την ατμόσφαιρα το βυθό και την ακτή. Ειδικότερος σκοπός είναι η μελέτη των φυσικών χημικών, βιολογικών και γεωλογικών συνθηκών που επικρατούν και διέπουν τα παραπάνω συστήματα των βιολογικών και μη βιολογικών τους πόρων και της ανθρωπογενούς ή μη αλλοίωσής τους.
β) Η συμβολή στην προστασία της υδρόσφαιρας και των πόρων της. γ) Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των πόρων και των χρήσεων της υδρόσφαιρας μέσω ειδικών τεχνολογιών.
γ) Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών το Ε.Κ.Θ.Ε. καταρτίζει και εκτελεί ερευνητικά προγράμματα και εκπονεί μελέτες με ανάλογο αντικείμενο συνεργάζεται με άλλους δημόσιους φορείς, οργανισμούς, τοπική αυτοδιοίκηση, νομικά και φυσικά πρόσωπα επιστημονικά ιδρύματα και μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικά ιδρύματα. Συμβάλλει στην εκπαίδευση και πληροφόρηση του κοινού με εκδόσεις δι’ οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, διαλέξεων, τη λειτουργία εκθέσεων, μουσείων και ενυδρείων και την παροχή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε Α.Ε.Ι.

2. Το άρθρο 168 του Ν.Δ. 420/1970 (ΦΕΚ Α` 27) αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 168.
α) Συνιστώνται 65 θέσεις ειδικού επιστημονικού τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού με σχέση σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για πλήρη ή μερική απασχόληση από τις οποίες τουλάχιστον τριάντα (30) θα καλύπτουν ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες σε θέματα βιολογικής – φυσικής – χημικής – γεωλογικής ωκεανογραφίας αλιείας, ιχθυοπαθολογίας, μετεωρολογίας, υδροκαλλιεργειών υδροβιολογίας. Η κατανομή των θέσεων αυτών και των υπόλοιπων κατά ειδικότητα, τα ειδικά προσόντα, ο τρόπος και οι προϋποθέσεις πλήρωσης αυτών θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί ύστερα από πρόταση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας.
β) Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Θ.Ε. μπορεί να προσλαμβάνεται το αναγκαίο για τα ερευνητικά πλοία του Ε.Κ.Θ.Ε. προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου για πλήρη ή μερική απασχόληση ή κατά πλουν. Επιτρέπεται επίσης με την ίδια διαδικασία για τη στελέχωση της ναυτικής υπηρεσίας του ινστιτούτου η πρόσληψη και του αναγκαίου για την εν γένει διαχείριση των πλωτών μέσων του Ε.Κ.Θ.Ε. λοιπού ναυτιλιακού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου για πλήρη ή μερική απασχόληση. Οι όροι αμοιβής και εργασίας του παραπάνω προσωπικού καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών. Έρευνας και Τεχνολογίας. Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται αναλόγως και για το αντίστοιχο προσωπικό του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης (Ε.Κ.Ε.Κ.).
γ) Το προσωπικό του Ε.Κ.Θ.Ε. και γενικά κάθε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτό που επιβαίνει σε πλωτά μέσα είτε ιδιόκτητα είτε ενοικιαζόμενα για όλο το χρόνο πέρα από το νόμιμο ωράριο παραμονής του επί του σκάφους που απαιτείται για την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων του Ε.Κ.Θ.Ε. δικαιούται υπερωριακή αμοιβή με δαπάνες του κέντρου που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων. Επίσης για τις εξαιρετέες ημέρες του ίδιου χρόνου δικαιούται αποζημίωση. Ο αριθμός των ωρών υπερωριακής εργασίας και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα μπορούν να εργάζονται υπερωριακά κατά τις εργάσιμες και εξαιρετέες ημέρες καθορίζεται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών. Έρευνας και Τεχνολογίας και Εργασίας. Στο προσωπικό του Ε.Κ.Θ.Ε. μπορεί να χορηγηθούν κατά περίπτωση επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας επικίνδυνης εργασίας και ειδικών συνθηκών εργασίας στα πεδία έρευνας. Το ύψος και οι κατηγορίες προσωπικού που μπορούν να το λάβουν ρυθμίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών Έρευνας και Τεχνολογίας και Εργασίας ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Θ.Ε.
δ) Το προσωπικό του Ε.Κ.Θ.Ε. και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μπορεί να μετακινείται εκτός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας σύμφωνα με τις ανάγκες των ερευνητικών του προγραμμάτων και τις λοιπές υπηρεσιακές του ανάγκες ύστερα από απόφαση του Δ.Σ.. κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας”.

Άρθρο 30
Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης.

1. Στο Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης (Ε.Κ.Ε.Κ.) συνιστώνται οι παρακάτω θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και με σύμβαση που ο χρόνος διάρκειάς της καθορίζεται κάθε φορά με την προκήρυξη πλήρωσης τους, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του κέντρου:
α) Ινστιτούτο πληροφορικής:
Θέσεις: πέντε (5) ερευνητών τέσσερις (4) αναλυτών τρεις (3) αναλυτών προγραμματιστών, δύο (2) χειριστών Η/Υ μία (1 ) γραμματέα.
β. Ινστιτούτο μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογίας:
Θέσεις: Δεκαοκτώ (18) ερευνητών έξι (6) τεχνικών, μία (1) γραμματέα.
γ. Ινστιτούτο ηλεκτρονικής δομής και λέιζερ:
Θέσεις: Δεκαπέντε (15) ερευνητών, τρεις (3) τεχνικών, μία (1) γραμματέα.
δ. Διεύθυνση διοικητικού:
Θέσεις: Έξι (6) διοικητικών υπαλλήλων.
ε. Ινστιτούτο Μεσογειακών Ερευνών.
στ. Ινστιτούτο υπολογιστικών Μαθηματικών.

2. Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 7 του παρόντος νόμου, οι θέσεις των ερευνητών του Ε.ΚΕ.Κ. είναι κοινές για τις βαθμίδες Γ` και Δ`, ως προς τις οποίες εξειδικεύονται κάθε φορά με την προκήρυξη, ανάλογα με τα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό των ερευνητών σύμφωνα με το άρθρο 15 και με αντίστοιχες αποδοχές που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 18 του παρόντος νόμου.

3. Η προκήρυξη για την πλήρωση κενής θέσης ερευνητή στο Ε.ΚΕ.Κ. δημοσιεύεται σε τρεις τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και δύο του Ηρακλείου. Η κρίση των υποψηφίων γίνεται από πενταμελή επιτροπή κριτών που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του κέντρου. Τα δύο μέλη της επιτροπής αυτής πρέπει υποχρεωτικά να μην υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η κρίση της επιτροπής, είναι δεσμευτική για το Δ.Σ.

4. Η πρόσληψη ερευνητή με βαθμίδα Δ` γίνεται με διετή σύμβαση που μπορεί να ανανεωθεί για ίσο χρόνο.
Η πρόσληψη ερευνητή με βαθμίδα Γ` γίνεται με τριετή σύμβαση που μπορεί να ανανεωθεί για ίσο χρόνο.
Ο προσλαμβανόμενος με βαθμίδα Δ`, με τη λήξη της πρώτης διετίας, κρίνεται προς προαγωγή στη βαθμίδα Γ` ή ανανέωση της σύμβασής του στην ίδια βαθμίδα Δ`. Σε περίπτωση μη προαγωγής ή μη ανανέωσης της σύμβασης, με τη λήξη της σύμβασης του ερευνητή αποχωρεί υποχρεωτικά. Ο ερευνητής Δ` βαθμίδας, αποχωρεί υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση 4 ετών υπηρεσίας.
Ο ερευνητής Γ` βαθμίδας αποχωρεί υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση 6 ετών υπηρεσίας, στην οποία υπολογίζεται και αυτή που προσφέρθηκε σε βαθμίδα Δ`.
Η προαγωγή ή ανανέωση της σύμβασης των ερευνητών γίνεται ύστερα από κρίση της επιτροπής της προηγούμενης παραγράφου.

5. Το ερευνητικό προσωπικό, που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχει προσληφθεί στο Ε.ΚΕ.Κ., εντάσσεται στις θέσεις ερευνητών βαθμίδας Δ`, Γ `, Β` και Α`, ανάλογα με τα προσόντα του, ύστερα από κρίση της επιτροπής της προηγούμενης παραγράφου 3 και με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου ανάλογα με τη βαθμίδα ένταξης του και συνεχίζει να διέπεται ως προς τις αποδοχές του από το νομικό καθεστώς που ισχύει κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
Στις βαθμίδες Β` και Α` η σύμβαση είναι αορίστου χρόνου.

6. Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις των άρθρων 13 παρ. 7, στοιχ. β` και 19 παρ. 1, εδάφια του παρόντος νόμου, για τους επισκέπτες εμπειρογνώμονες ερευνητές επιτρέπεται ν` ανανεώνεται η σύμβαση ορισμένου χρόνου με διετείς συμβάσεις, που ο συνολικός τους χρόνος συνεχούς υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβεί τα (6) χρόνια.

7. Για το λοιπό προσωπικό του κέντρου έχουν ανάλογη εφαρμογή οι αντίστοιχες διατάξεις των άρθρων 20 και 21 καθώς και η παρ. 2β` και γ του άρθρου 29 του παρόντος νόμου.

8. Προκειμένου για το Ε.ΚΕ.Κ. και μέχρι την ίδρυση και λειτουργία της ΕΑΓΕ ο διορισμός του διευθυντή του κέντρου και των ινστιτούτων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ. 716/1983 (ΦΕΚ Α` 153).
Ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.Κ. πρέπει να είναι διδάκτωρ και αναγνωρισμένος επιστήμονας διεθνούς κύρους, ειδικός σε ένα από τα επιστημονικά αντικείμενα των ινστιτούτων του κέντρου.

Άρθρο 31
Τελικές διατάξεις.

1. Με τη θέση σε ισχύ του νόμου αυτού οι ερευνητικοί φορείς που εποπτεύονται από τον Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας και διέπονται από τον παρόντα νόμο είναι οι ακόλουθοι:
α) Εθνικά ερευνητικά κέντρα:
αα) Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” (άρθρο 28).
ββ) Το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Ε.Χ.Θ.Ε.) του άρθρου 29.
γγ) Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.).
δδ) Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) και
εε`. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών” (ΕΙΕ)”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 28 παρ. 10 του Ν. 1733/1987, ΦΕΚ Α 171.
Τα ζητήματα που προκύπτουν από τη μετατροπή αυτή ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου αυτού.
β) Ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα διεπομένα ή μη από διεθνείς συμβάσεις:
αα) Το Ινστιτούτο Παστέρ (διεπόμενο από το Ν. 390/1976 “περί κυρώσεως της εν Αθήναις την 24ην Οκτωβρίου 1975 υπογραφείσης συμβάσεως μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων περί του εν Αθήναις Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ” (Ίδρυμα Β. Ζαχάρωφ).
ββ) Το ινστιτούτο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΝΓ.
γ) Ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα:
Το Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης, που είναι ν.π.ι.δ. και διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 716/1982 και του άρθρου 30 του παρόντος νόμου.
δ) Ανεξάρτητα ακαδημαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα:
αα) ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας, με έδρα την Πάτρα.
ββ) Ερευνητικό ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, με έδρα την Πάτρα.
γγ) Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
δδ) ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, με έδρα την Αθήνα.

2. Τα υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα και ινστιτούτα, ανεξάρτητα από την ονομασία τους, μέχρι να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, συνεχίζουν να διέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν γι` αυτά κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

3. Όπου κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού για την έκδοση προεδρικού διατάγματος ή υπουργικής απόφασης απαιτείται προηγούμενη γνώμη, σύμφωνη ή απλή, κάποιου οργάνου, έως τη συγκρότηση και λειτουργία του, το προεδρικό διάταγμα ή η υπουργική απόφαση εκδίδεται χωρίς τη γνώμη του οργάνου αυτού.

4. Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται μεταπτυχιακή σχολή και τέτοια δεν έχει συσταθεί ακόμα, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του παρόντος νοείται το αντίστοιχο Α.Ε.Ι.

5. Με τη θέση σε ισχύ του νόμου αυτού καταργούνται η “υπηρεσία επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας” (Υ.Ε.Ε.Τ.) που προβλέπεται από το άρθρο 9 του Ν. 706/1977 (ΦΕΚ Α` 279), η “επιτροπή επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας” και το “γνωμοδοτικό συμβούλιο επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας”, που προβλέπεται από το άρθρο 2 του Ν. 706/ 1977. Οι διατάξεις του Ν. 706/1977 και του Π.Δ. 916/1978 (ΦΕΚ Α` 222), με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα προσωπικού (οργανικές θέσεις, αποσπάσεις κλπ. ) της ν.ε.ε.τ., διατηρούνται σε ισχύ.

6. Οι διατάξεις του Ν. 706/1977, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε και κάθε άλλη διάταξη που διέπει την καταργούμενη Υ.Ε.Ε.Τ. διατηρούν την ισχύ τους, εφόσον δεν αντιτίθενται στις διατάξεις του παρόντος νόμου. Οι αρμοδιότητες κατά τις διατάξεις αυτές ασκούνται από το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Οποιεσδήποτε αξιώσεις και επιβαρύνσεις έχουν προκύψει από συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν μεταξύ του επιστημονικού υπεύθυνου ερευνητικού έργου ή προγράμματος και των χρησιμοποιούμενων στα έργα αυτά τρίτων προσώπων λόγω χαρακτηρισμού από τα δικαστήρια των συμβάσεων αυτών ως συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας βαρύνουν όχι τον επιστημονικό υπεύθυνο των έργων αλλά τον προϋπολογισμό των έργων αυτών ο οποίος αυξάνεται ανάλογα.

7. Όπου στο νόμο αυτόν προβλέπεται διορισμός μελών συλλογικών οργάνων εννοείται και ο διορισμός των αναπληρωματικών μελών αυτών και όπου προβλέπεται ένταξη προσωπικού, αυτή, αν δεν ορίζεται αλλιώς, ενεργείται με πράξη του αρμόδιου για το διορισμό του προσωπικού αυτού οργάνου. Η προσφορά ερευνητικών υπηρεσιών, με οποιαδήποτε σχέση, σε ερευνητικούς φορείς και ερευνητικά προγράμματα, δεν θεωρείται κατοχή δεύτερης θέσης και δεν είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Σε περίπτωση που από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 1514/1985 και των προεδρικών διαταγμάτων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 25 αυτού, προκύπτουν για το κάθε φύσης και σχέσης ερευνητικό, τεχνικό (επιστημονικό και μη ), διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, συνολικές μηνιαίες αποδοχές μικρότερες από αυτές του χρόνου εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων, η τυχόν διαφορά διατηρείται, ως προσωπική, έως την κάλυψή της από οποιαδήποτε αύξηση αποδοχών, εκτός από την Α.Τ.Α.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 του άρθρου 12 του Ν.1771/1988 (ΦΕΚ Α 71)

8. Τα έσοδα ή τα δικαιώματα που προέρχονται από τυχόν αξιοποίηση ή με άλλο τρόπο διάθεση των αποτελεσμάτων έρευνας ή τεχνολογικών επιτεύξεων που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας, διατίθενται κατά κύριο λόγο για την ενίσχυση του προγράμματος ή του έργου από το οποίο προέρχονται. Σε ανάλογα έσοδα ή δικαιώματα, που προέρχονται από ερευνητικές ή τεχνολογικές δραστηριότητες που εκτελούνται από άλλους φορείς ή κάτω από την εποπτεία τους με μεταφορά κονδυλίων του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας, συμμετέχει το Υπουργείο κατά ποσοστό που ορίζεται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας. Με όμοιες αποφάσεις καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για την είσπραξη και διάθεση των εσόδων και δικαιωμάτων που προέρχονται από την αξιοποίηση και διάθεση των αποτελεσμάτων έρευνας ή τεχνολογικών επιτεύξεων.

9. Στο άρθρο 24 του Ν. 1262/1982 (ΦΕΚ Α` 70) προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής.
“9. Με την επιφύλαξη των προηγουμένων παραγράφων, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας καθορίζεται κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, το ποσό της αποζημίωσης επιστημόνων και λοιπού ειδικού προσωπικού, αλλοδαπών ή ημεδαπών, που δεν έχουν την ιδιότητα του δημόσιου υπάλληλου για κάθε είδους οδοιπορικά έξοδα κατά τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, εφόσον οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται για τις ανάγκες του ΥΠ.Ε.Τ. ή ερευνητικών φορέων ή μέσα στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων”.

10. Στο Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας ιδρύονται δέκα (10) θέσεις εμπειρογνωμόνων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Οι θέσεις αυτές πληρώνονται με διορισμό επιστημόνων υψηλής επιστημονικής στάθμης ειδικών σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Προσόντα διορισμού στις θέσεις αυτές ορίζονται α) η κατοχή διδακτορικού διπλώματος της ημεδαπής ή ισοτίμου της αλλοδαπής ή β) η κατοχή πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμου Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής και πενταετής τουλάχιστον υπηρεσία και εμπειρία στον τομέα της βιομηχανίας και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας.
Στο ΥΠ.Ε.Τ. ιδρύεται τεχνική υπηρεσία με αρμοδιότητα:
α) την εκτέλεση μελετών αρχιτεκτονικών στατικών ηλεκτρομηχανολογικών θερμομονώσεων κλπ.
β) Την επίβλεψη των κτιριακών έργων που αφορούν το ΥΠ.Ε.Τ. και όλους τους εποπτευόμενους από αυτό ερευνητικούς φορείς, πλην του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” και
Οι αρμοδιότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας της, Γ.Γ.Ε.Τ. προκειμένου για τεχνικά έργα των εποπτευόμενων από αυτήν ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων που εκτελούνται εκτός Αττικής είναι δυνατόν να ανατίθενται εν μέρει ή στο σύνολό τους είτε σε υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων είτε σε υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή σε ανώνυμη εταιρεία που ανήκει στο δημόσιο τομέα και δύναται να εκτελεί έργα του τομέα αυτού σύμφωνα με το νόμο, με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.22 Ν.2741/1999 ΦΕΚ Α 199/28.9.1999.
γ) την έγκριση των κτιριολογικών προγραμμάτων και των πιο πάνω μελετών που ανατίθενται από τους ερευνητικούς φορείς, πλην του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, σε ιδιώτες μελετητές. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα διάρθρωσης και αρμοδιοτήτων της τεχνικής υπηρεσίας, να συνιστώνται μέχρι δέκα (10) θέσεις μόνιμου ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού και να προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της υπηρεσιακής αυτής μονάδας.

11. Οι προβλεπόμενες στο άρθρο 13 του Ν. 706/1977 και στο άρθρο 25 παρ. 1 εδ. β`,γ` και δ` του Π.Δ. 916/1978 (ΦΕΚ Α 222) είκοσι (20), δώδεκα (12) και δυο (2) αντίστοιχα θέσεις, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ειδικών επιστημονικών συνεργατών, ειδικού επιστημονικού προσωπικού και ειδικού προσωπικού μετατρέπονται από 31.8.84 σε θέσεις με σύμβαση αορίστου χρόνου, της σύμβασης εργασίας των κατεχόντων αυτές μετατρεπόμενης σε αορίστου χρόνου. Οι εξ αυτών κενές κατά το χρόνο αυτόν θέσεις διατηρούνται ως θέσεις ειδικών επιστημονικών συνεργατών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου διαρκείας, πληρούμενες κατά τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1, α του Ν. 706/1977.

12. Η θητεία των οργάνων διοίκησης των εποπτευόμενων φορέων παρατείνεται μέχρι να διορισθούν τα αντίστοιχα όργανα διοίκησης που προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου αυτού. Για το Εθνικά Κέντρα Ερευνών, εφ` όσον έχει διορισθεί ο διευθυντής του Κέντρου και οι μισοί τουλάχιστο διευθυντές Ινστιτούτων, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας να συγκροτείται το νέο Δ.Σ. του Κέντρου, το οποίο λειτουργεί νόμιμα μέχρι τη συμπλήρωση του σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 9 του ν. 1514/1985 και ασκεί όλες τις αρμοδιότητές του. Με τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. λήγει η θητεία των παλαιών οργάνων διοίκησης του Κέντρου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 12 του Ν.1771/1988 (ΦΕΚ Α 71)

13. Για ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα, για τα οποία δεν έχει συγκροτηθεί Ε.Σ. ή Ε.Σ.Ι. αντίστοιχα, τις αρμοδιότητες τους, μέχρι να συγκροτηθούν, ασκεί το Δ.Σ. ή ο διευθυντής ινστιτούτου αντίστοιχα.

14. Όπου στην ισχύουσα νομοθεσία αναφέρεται υπουργός, που ασκεί αρμοδιότητες από αυτές που υπάγονται ήδη στο Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας, νοείται ο Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας. Η φράση στο άρθρο 86 του Ν. 1416/1984 “με γνώμη των συμβουλίων των δήμων και κοινοτήτων” αντικαθίσταται ως εξής: “με γνώμη των νομαρχιακών συμβουλίων”. Γνώμη δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, που χορηγήθηκε πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, επαρκεί για την ύστερα από την ισχύ αυτού έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων.

15. Με προεδρικό διάταγμα, εκδιδόμενο με πρόταση του Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορεί να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο όλες οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας.

16. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το οποίο ιδρύθηκε με το π.δ. 867/1979, μετατρέπεται σε ειδικό ερευνητικό ινστιτούτο του άρθρου 12 του ν. 1514/1985, με την ίδια επωνυμία, έδρα, οργάνωση και διοίκηση και υπάγεται στις διατάξεις του ν. 1514/1985, εποπτευόμενο από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με κοινή απόφαση των δύο Υπουργών, καθορίζεται ο τρόπος άσκησης του επιστημονικού ελέγχου. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μπορεί να τροποποιείται το ιδρυτικό διάταγμα και να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το εργασιακό καθεστώς του υπηρετούντος προσωπικού, το νέο Οργανισμό και Κανονισμό του Ινστιτούτου και να ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα που συνδέεται με την υπαγωγή του στις διατάξεις του ν. 1514/1985, κατ` εξαίρεση από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 9, 10, 11, 15, 17 και 20 του νόμου αυτού.

Άρθρο 32
Ισχύς.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 05 Φεβρουαρίου 1985

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ