Νόμος 1500 ΦΕΚ Α΄191/28.11.1984
Ποινικός κολασμός των βασανιστηρίων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:

Άρθρο 1
Στο κεφάλαιο Α του ειδικού μέρους του Ποινικού Κώδικα με τίτλο “προσβολές του πολιτεύματος” προστίθεται άρθρο με αριθμό 137Α το οποίο έχει ως εξής:

“Άρθρο 137Α.
Βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

1. Υπάλληλος ή στρατιωτικός στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη, εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό
α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης ή αποδοχής πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας,
β) να το τιμωρήσει,
γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με εντολή των προϊσταμένων του ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου.
2. Βασανιστήρια συνιστούν, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος.
3. Σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση παράνομης σωματικής ή ψυχοσωματικής βίας και κάθε άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα, υπό τις περιστάσεις και για τους σκοπούς που προβλέπει η παρ. 1, εφόσον δεν υπάγεται στην έννοια της παρ. 2, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Ως προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θεωρούνται, ιδίως
α) η χρησιμοποίηση ανιχνευτή αλήθειας,
β) η παρατεταμένη απομόνωση,
γ) η σοβαρή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
4. Δεν υπάγονται στην έννοια του άρθρου αυτού πράξεις ή συνέπειες συμφυείς προς τη νόμιμη εκτέλεση ποινής ή άλλου νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας ή προς άλλο νόμιμο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού

Άρθρο 2
Στο Κεφάλαιο Α του ειδικού μέρους του Ποινικού Κώδικα με τίτλο “προσβολές του πολιτεύματος” προστίθεται άρθρο με αριθμό 1378 το οποίο έχει ως εξής:

” Άρθρο 1378.
Διακεκριμένες περιπτώσεις.

1. Οι πράξεις της πρώτης παραγράφου του προηγούμενου άρθρου τιμωρούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών:
α) αν χρησιμοποιούνται μέσα ή τρόπο, συστηματικού βασανισμού, ιδίως κτυπήματα στα πέλματα του θύματος (φάλαγγα) ή ηλεκτροσόκ ή εικονική εκτέλεση ή παραισθησιογόνες ουσίες.
β) αν έχουν ως αποτέλεσμα τη βαρειά σωματική βλάβη του θύματος.
γ) αν ο δράστης τελεί τις πράξεις κατά συνήθεια ή κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος. δ) αν ο υπαίτιος ως προϊστάμενος έδωσε την εντολή τέλεσης της πράξης.
2. Τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη οι πράξεις της παρ. 3 του προηγούμενου άρθρου, όταν συντρέχουν οι περιπτώσεις β` γ` και της προηγουμένης παραγράφου. 3. Αν οι πράξεις του προηγουμένου άρθρου επέφεραν το θάνατο του θύματος επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη “.

Άρθρο 3
Στο κεφάλαιο Α του ειδικού μέρους του Ποινικού Κώδικα με τίτλο “προσβολές του πολιτεύματος” προστίθεται άρθρο με αριθμό 137 Γ, το οποίο έχει ως εξής:

“Άρθρο 137 Γ.
Παρεπόμενες ποινές.

1. Καταδίκη για πράξεις των άρθρων 137Α και 1378 συνεπάγεται αυτοδίκαιη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων διαρκή σε περίπτωση καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη δεκαετή τουλάχιστον σε περίπτωση κάθειρξης και πενταετή τουλάχιστον σε περίπτωση φυλάκισης εφόσον άλλη διάταξη δεν προβλέπει βαρύτερη αποστέρηση. Επίσης συνεπάγεται ανικανότητα απόκτησης των ιδιοτήτων που προβλέπονται στην περίπτωση 1 του άρθρου 63, διαρκή σε περίπτωση καταδίκης σε κάθειρξη και δεκαετή σε περίπτωση καταδίκης σε φυλάκιση

Άρθρο 4
Στο κεφάλαιο Α` του ειδικού μέρους του Ποινικού Κώδικα με τίτλο “προσβολές του πολιτεύματος” προστίθεται άρθρο με αριθμό 137Δ το οποίο έχει ως εξής.

” Άρθρο 137Δ.
Γενικές διατάξεις.

1. Κατάσταση ανάγκης ουδέποτε αποκλείει τον άδικο χαρακτήρα των πράξεων των άρθρων 137Α και 1378.
2. Προσταγή προϊσταμένου, που αφορά τις πράξεις των άρθρων 137Α και 1378, ουδέποτε αποκλείει τον άδικο χαρακτήρα τους.
3. Σε περίπτωση που οι πράξεις των άρθρων 137 Α και 1378. τελούνται υπό καθεστώς σφετερισμού της λαϊκής κυριαρχίας η προθεσμία της παραγραφής αρχίζει μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία.
4. Ο παθών των πράξεων των άρθρων 137Α και 1378 δικαιούται να απαιτήσει από το δράστη και από το δημόσιο, οι οποίοι ευθύνονται εις ολόκληρον αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστη και χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη”.

Άρθρο 5
Στο τέλος της περίπτωσης α` του άρθρου 239 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται η φράση “εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β”.

Άρθρο 6
Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 1984

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ