Νόμος 118 ΦΕΚ Α΄172/20.8.1975
Περί ρυθμίσεως θεμάτων αφορώντων εις το διδακτικόνπροσωπικόν των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και εις την οργάνωσιν της νομικής υπηρεσίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και άλλων τινών συναφών διατάξεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1

1. Αι διατάξεις περί αναθέσεως εντολής είςΚαθηγητάς προς διδασκαλίας μαθημάτων δια τα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχος έδρα εις την οικείανΣχολήν, δύναται να εφαρμόζωνται επί των Υφηγητών του αυτού Α.Ε.Ι., ως και των κεκτημένων διδακτορικών δίπλωμα επιμελητών τούτου.

2. Αι διατάξεις περί αναθέσεως εντολής είςΥφηγητάς προς διδασκαλίαν μαθήματος τινος κενής ή πεπληρωμένης έδρας δύνανται να εφαρμόζωνται και επί των κεκτημένων διδακτορικόν δίπλωμα επιμελητών του αυτού Α.Ε.Ι.

3. Αι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων τυγχάνουν εφαρμογής εφ`όσον δεν υπάρχει εντεταλμένος Υφηγητής του αυτού μαθήματος ή εφ`όσον ο υπάρχων, κατά την κρίσιν της Σχολής, δεν δύναται να καλύψη τας διδακτικάςανάγκας του μαθήματος. Εν η περιπτώσει η έδρα είναι πεπληρωμένη εις τον εντεταλμένων Υφηγητήν ή τον κατά τας διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου Επιμελητήν ανατίθεται η διδασκαλία τμήματος της διδακτέας ύλης, ή διεξαγωγή εργαστηριακών ερευνών, ως και ασκήσεων.

4. Μη υπαρχόντων Υφηγητών ή Επιμελητών του αυτού Α.Ε.Ι. προς εφαρμογήν των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου δύνανται να ανατίθενται εντολαί διδασκαλίας και εις Υφηγητάς ή Επιμελητάς ετέρων Α.Ε.Ι. τηρουμένων των αυτών προϋποθέσεων.

5. Επιτρέπεται όπως εις έδρας Α.Ε.Ι. εις ας ο αριθμός των εντεταλμένων Υφηγητών είναι μικρότερος των δύο ανατίθεται η διδασκαλία μαθημάτων εις ειδικούς επιστήμονας ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, κατόχους διδακτικού διπλώματος ημεδαπών Α.Ε.Ι. ή ομοταγών τοιούτων της αλλοδαπής. Ούτοι, ο αριθμός των οποίων δεν δύναται να υπερβή ομού μετά των εντεταλμένων Υφηγητών, τους δύο ανά έδραν, προσλαμβάνεται επισχέσει εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου και επιαποδοχαίς Εντεταλμένων Υφηγητών δι`αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, μετά πρότασιν της οικείας Σχολής επι θητεία μέχρι δύο ετών, ήτις δύναται να ανανεούται κατά τον αυτόν τρόπον.

6. Βοηθοί κεκτημένοι διδακτορικόν δίπλωμα δύνανται, αποφάσει των οικείων Σχολών να ονωμάζονταιΕπιμεληταί επί βαθμώ και μισθώ ον κατέχουν ανεξαρτήτως της υπάρξεως ή μη οργανικών θέσεων εφαρμοζομένων ως προς τούτους των παρ. 1 έως 3 του παρόντος άρθρου.

7. Δι`αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζονται τα της προσθέτου αμοιβής των Υφηγητών, των ειδικών επιστημόνων και των Επιμελητών των κεκτημένων διδακτορικών δίπλωμα, εις ους ανατίθεται η εντολή προς διδασκαλίαν μαθημάτων εις Α.Ε.Ι. ευρισκόμενα εκτός των Αθηνών, του Πειραιώς και της Θεσσαλονίκης.

8. Επιεκκρεμουσών υποψηφιοτήτων υφηγητών κατά την περίοδον 20.4.1967 μέχρι σήμερον λαβόντωναπόλυτον ή σχετικήνπλειοψηφίαν των παρόντων και μη διορισθέντων ως μη εκλεγέντων, εφαρμόζονται αι σχετικαί διατάξεις του άρθρου 93 παράγραφος 2 του Νόμου 5343/1932 κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων εντός προθεσμίας ενός μηνός απο της δημοσιεύσεως του παρόντος προς τον Υπουργόν Εθν. Παιδείας προτασει του οποίου εκδίδεται το περί διορισμού ως Υφηγητών Διάταγμα.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο μόνο του Ν.189/1975 (Α 220).

Άρθρον 2
Πτυχιούχοι ημεδαπών ή ανεγνωρισμένων ως ομοταγών αλλοδαπών Πανεπιστημίων ή Ανωτάτων εν γένει Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, υπηρετούντες εις θέσιν Επιμελητού, Βοηθού ή Παρασκευαστού παρ` ΑνωτάτωΕκπαιδευτικώ Ιδρύματι της ημεδαπής, δύνανται να αναγορεύωνται διδάκτορες της Σχολής εις ην υπηρετούν, τηρουμένης της ισχυούσης εκάστοτε διαδικασίας υποβολής και εγκρίσεως διδακτόρικων διατριβών.

Άρθρον 3
Η θητεία επιμελητών και βοηθών μη κεκτημένων τα κατ` άρθρ. 4 παρ. 2 α.ν. 553/1968 “περί του βοηθητικού διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι.” απαιτούμενα δια την ανανέωσιν ταύτης προσόντα δύναται να παραταθή μέχρι της 7.12.1978. Εάν μέχρι της ημερομηνίας ταύτης ούτοι δεν αποκτήσουν τα προσόντα ταύτα απολύονται αυτοδικαίως.

Άρθρον 4

1. Η θητεία Επιμελητών, οίτινεςκατέλαβονοργανικήνθέσιν βάσει του άρθρου 5 του ν.δ. 333/1969 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του α.ν. 553/1968 κλπ.” ως ετροποποιήθη δια του άρθρου 3 ν.δ. 782/1970 και δεν απέκτησαν το δια την ανανέωσιν της θητείας των απαιτούμενων διδακτορικών δίπλωμα δύναται να παραταθή μέχρι της 7.12.1977. Εάν ούτοι δεν αναγορευθούν διδάκτορες μέχρι της ως άνω ημερομηνίας, απολύονται αυτοδικαίως. Αι διατάξεις της παρούσης παραγράφου εφαρμόζονται και επί των Επιμελητών ων η θητεία έληξε μετά την 7.12.1974.

2. Δια την ανανέωσιν της θητείας των προσληφθέντων ως και των εφ`εξής προσλαμβανομένων, δυνάμει των άρθρ. 5 και 7 του ν.δ. 333/1969 ως το άρθρον 5 ετροποποιήθη υπό του ν.δ. 782/1970 ωρομισθίων και αμίσθων Επιμελητών και Βοηθών, δεν απαιτούνται τα υπό της παρ. 2 του άρθρ. 4 του α.ν. 553/1968 προβλεπόμενα προσόντα.

3. Η θητεία Επιμελητών και Βοηθών, ήτις κατά τας ισχυούσας διατάξεις λήγει μετά την συμπληρώσιν δεκαπενταετίας, παρατείνεται επί 2ετίαν από της λήξεως της.

Άρθρον 5
Τα άρθρα 271 και 272 του Ν. 5343/1932 “περί οργανισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών” αντικαθίστανται ως ακολούθως:
Άρθρον 271
1. Τα καθήκοντα του Νομικού Συμβούλου του Πανεπιστημίου Αθηνών ανατίθεται υπό του Πρυτάνεως μετ`απόφασιν της Συγκλήτου εις τακτικόνκαθηγητήν της Νομικής Σχολής εκ των δικαιουμένων να δικηγορώσι παρ` ΑρείωΠάγω, επί μηνιαία αμοιβή ίση προς το εν τρίτον του συνόλου των αποδοχών του. Η θητεία του Νομικού Συμβούλου είναι τριετής, επιτρεπομένης της ανανεώσεως κατά τον αυτόν ως άνω τρόπον.
2. Τον ΝομικόνΣύμβουλον απόντα, ελλείποντα ή κωλυόμενον εν τη ασκήσει των καθηκόντων του αναπληροί προσωρινώς και μέχρις άρσεως του κωλύματος ή του ορισμού του, ο υπό του Πρυτάνεως οριζόμενος καθηγητής της Νομικής Σχολής εκ των εν παραγράφω 1 διαλαμβανομένων.
3. Ο Νομικός Σύμβουλος γνωμοδοτεί επί των υπό του Πρυτάνεως ή της Συγκλήτου υποβαλλομένων αυτώ ζητημάτων, δύναται δε να παρίσταται ως πληρεξούσιος δικηγόρος του Πανεπιστημίου ενώπιον του Συμβούλιου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου ως και πάσης άλλης αρχής μετ` έγγραφονεντολήν του Πρυτάνεως, επέχουσινθέσιν πληρεξουσίου.
Άρθρον 272
1. Το Δικαστικόν Τμήμα του Πανεπιστημίου αποτελείται εκ του Προϊστάμενου του Τμήματος και των παρ`αυτώ υπηρετούντων δικηγόρων. Τα καθήκοντα του Προϊσταμένου δύναται να ανατίθενται εις Πάρεδρον του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους, αποσπώμενον παρά τω δικαστικώ τμήματι, δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκδιδομένης μετά γνώμην του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
2. Αντικατάστασις του Παρέδρου χωρεί κατά τον εν παρ. 1 του παρόντος άρθρου τρόπον. Τον Πάρεδρον απόντα, ελλείποντα ή κωλυόμενον αναπληροί, προσωρινώς ο αρχαιότερος εν τη δικηγορία δικηγόρος του τμήματος.
3. Παρά τω δικαστικώ τμήματι δύναται να προσλαμβάνωνται δικηγόροι αναλόγως των αναγκών του Πανεπιστημίου, έχοντες πενταετή δικηγορίαν παρά πρωτοδίκαις, κατόπιν δημοσιεύσεως δια δυο ημερησίων εφημερίδων των Αθηνών ανακοινώσεως της Συγκλήτου, δι`ης καλούνται οι ενδιαφερόμενοι προς υποβολήν σχετικής αιτήσεως. Η επιλογή μεταξύ των υποψηφίων γίνεται υπό τριμελούς Επιτροπής αποτελουμένης εκ του Νομικού Συμβούλου του Πανεπιστημίου και δύο Καθηγητών του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής, υποδεικνυομένων υπό ταύτης. Οι επιλεγόμενοι προσλαμβάνονται δια συμβάσεως αορίστου χρόνου υπογραφομένης υπό του Πρυτάνεως μετ`απόφασιν της Συγκλήτου. Η μηνιαία αμοιβή των προσλαμβανομένων καθορίζεται κατόπιν αποφάσεως της Συγκλήτου, μετά γνώμην του Νομικού Συμβούλου και του Οικονομικού Συμβουλίου.
4. Την γενικήνεποπτείαν του δικαστικού τμήματος έχει ο Νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου, την δε ειδικωτέρανεποπτείαν επί της λειτουργίας του τμήματος και της διεκπεραιώσεως των πάσης φύσεως υποθέσεων έχει ο προϊστάμενος του τμήματος Πάρεδρος. Κανονισμός καταρτιζόμενος και εγκρινόμενος εντός εξαμήνου από της δημοσιεύσεως του παρόντος υπό της Συγκλήτου μετά γνώμην του Νομικού Συμβούλου, θέλει ορίζει τα της οργανώσεως και λειτουργίας του δικαστικού τμήματος.
5. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος παρίσταται ως πληρεξούσιος του Πανεπιστημίου ενώπιον παντός δικαστηρίου και πάσης Αρχής μετ` έγγραφονεντολήν του Πρυτάνεως επέχουσανθέσιν πληρεξουσίου. Οι δικηγόροι του Πανεπιστημίου συνεργάζονται μετά του Προϊσταμένου αυτών επί των νομικών θεμάτων και του τρόπου διεξαγωγής των υποθέσεων, εκπροσωπούν δε το Πανεπιστήμιον ενώπιον των δικαστηρίων και πάσης άλλης Αρχής κατόπιν εγγράφου εντολής του Πρυτάνεως επεχούσηςθέσιν πληρεξουσίου. Δύναται δι`εντολής του Πρυτάνεως, κατόπιν συμφώνου προτάσεως του Νομικού Συμβούλου και του Παρέδρου και εγκρίσεως της Συγκλήτου να ανατεθή η εκπροσώπησις του Πανεπιστημίου επί δικαστηρίοις και εις δικηγόρον μη ανήκοντα εις το Δικαστικόν Τμήμα του Πανεπιστημίου.
6. Εις τους δικηγόρους του Πανεπιστημίου επιτρέπεται η ελευθέρα δικηγορία, εφ`όσον δεν παρακωλύεται το εν τω Πανεπιστημίω έργον αυτών η δε μετά του Πανεπιστημίου σχέσις των διέπεται υπό των εκάστοτε διατάξεων του Κώδικος περί δικηγόρων.
7. Οι δικηγόροι απαλλάσσονται των καθηκόντων αυτών μετ`απόφασιν της Συγκλήτου λαμβανομένην μετά γνώμην του Νομικού Συμβούλου και του Παρέδρου ”

Άρθρον 6
Συνιστάται παρά τω ΝομικώΣυμβουλίω του Κράτους μια (1) θέσις Παρέδρου.

Άρθρον 7
Οπου εν τω Νόμω 5343/1932 αναφέρεται δικαστικόνγραφείον του Πανεπιστημίου νοείται το δικαστικόν τμήμα αυτού.

Άρθρον 8
Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του από 25/29.1.1929 “περί οργανώσεως διοικητικής, οικονομικής και λογιστικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης” Διατάγματος αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Τα καθήκοντα του Νομικού Συμβούλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ανατίθεται υπό των πρυτάνεων μετ` απόφασιν των Συγκλήτων εις τακτικόνκαθηγητήν της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή προκειμένου περί της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης εις τακτικόνκαθηγητήν αυτής, εκ των δικαιουμένων να δικηγορώσι παρ` ΑρείωΠάγω ή παρ` Εφέταις επί τριετεί θητεία δυναμένη να ανανεωθή κατά τον αυτόν τρόπον και επ` αμοιβή ίση προς το τρίτον του συνόλου των εκάστοτε αποδοχών της κυρίας θέσεως ή εις δικηγόρον παρ` Εφέταις μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επί συμβάσει και περιοδική αμοιβή οριζομένη υπό των πρυτάνεων μετ` απόφασιν των Συγκλήτων”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Ν.259/ 1976 (ΦΕΚ Α`25).

Άρθρον 9
Πάσα διάταξις γενική ή ειδική αντικειμένη εις τον παρόντα Νόμον ή αφορώσα εις θέμα ρυθμιζόμενονυπ`αυτού καταργείται.

Άρθρον 10
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 18 Αυγούστου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ