ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Π.Κ.Κοιν.Eπιθ. Ηρακλείου Κρήτης ΔΑ 16/24-5-2005)Αθήνα, 24 Μαΐου 2005 Αρ.Πρωτ.: 1258 Προς:
1. Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Λεωφ. Δημοκρατίας 14 (Εργατικό Κέντρο), 713 06 Ηράκλειο Κρήτης
2. Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, Αθηνάς 18, Ηράκλειο Κρήτης
3. Ένωση Ξενοδόχων Ανατολικού Τομέα Ν. Ηρακλείου, Ανδρέου Κανακάκη, Ηράκλειο Κρήτης
4. Σύλλογο Ιδιοκτητών ενοικιαζομένων διαμερισμάτων «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», Ρήγα Φεραίου 13, Ηράκλειο Κρήτης
Αναφορά: Υπόθεση Διαιτησίας με Αρ.Πρωτ. Ο.ΜΕ.Δ. 018/19.4.2005.
Θέμα: Συλλογική διαφορά εργασίας σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ν. Ηρακλείου (τοπική κλαδική).
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 16 /2005
Σήμερα, την 20 Μαΐου 2005, ο κ. Ιωάννης Ληξουριώτης, που αναδείχθηκε και ανέλαβε την 3-5-2005 διαιτητής κατά το άρθρο 16 παρ.4 του Ν. 1876/1990 και σύμφωνα με τον Κανονισμό Καταστάσεως Μεσολαβητών-Διαιτητών προκειμένου να επιλύσει τη συλλογική διαφορά εργασίας σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ν. Ηρακλείου
Αφού έλαβε υπόψη του
1. Την υπ΄ Αρ.Πρωτ. Ο.ΜΕ.Δ. 018/19.4.2005 αίτηση με την οποία προσέφυγε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ στην Διαιτησία.
2. Την υπ΄ Αρ.Πρωτ. 15/11.01.2005 αίτηση μεσολάβησης του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
3. Την από 8 Απριλίου 2005 Πρόταση του Μεσολαβητή του Ο.ΜΕ.Δ. με την οποία περατώθηκε η μεσολαβητή διαδικασία που εισήχθη με την προαναφερθείσα αίτηση μεσολάβησης και το γεγονός ότι η εργατική πλευρά με το από 12.4.2005 έγγραφό της αποδέχθηκε την πρόταση αυτή, ενώ η εργοδοτική πλευρά την απέρριψε.
4. Τα έγγραφα που περιέχονται στο σχετικό φάκελο Μεσολάβησης και τα στοιχεία που προκύπτουν απ΄ αυτά.
5. Τα όσα διαμείφθηκαν κατά την κοινή συνάντηση των μερών που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης την 13.5.2005, κατά την οποία παρευρίσκονταν οι εκπρόσωποι της εργοδοτικής οργάνωσης ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και της εργατικής οργάνωσης ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ενώ οι εκπρόσωποι των λοιπών εργοδοτικών οργανώσεων, μολονότι προσκλήθηκαν δεόντως, δεν προσήλθαν.
6. Το γεγονός ότι ο τουρισμός εξακολουθεί να διανύει μία γενικότερη περίοδο κρίσης, για το τρέχον δε έτος δεν φαίνεται ότι θα ανατραπεί η τάση αυτή.
7. Ότι το ζήτημα της χορήγησης αναπληρωματικής ημέρας (ρεπό) εβδομαδιαίας ανάπαυσης ορίζεται στο άρθρο 10 § 3 Β.Δ. 748/1966 , όπου ορίζεται ότι αυτή πρέπει να χορηγείται σε τρόπο ώστε ανά περίοδο επτά εβδομάδων η μία τουλάχιστον ημέρα ρεπό θα πρέπει να εμπίπτει σε ημέρα Κυριακής.
8. Ότι η αλλαγή του τρόπου παρακράτησης της συνδικαλιστικής εισφοράς φαίνεται να παρουσιάζει τουλάχιστον προς το παρόν τεχνικά προβλήματα, από τα οποία είναι δυνατόν να προκύψουν λογιστικές δυσλειτουργίες και να δημιουργηθούν προβλήματα έναντι ελεγκτικών φορέων (ΙΚΑ κ.λπ.) και ότι συνεπώς πρέπει να διατηρηθεί η μέχρι σήμερα ισχύουσα σχετική ρύθμιση.
9. Ότι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της παρούσας συλλογικής ρύθμισης και σε νέες κατηγορίες εργαζομένων χρήζει αναλυτικότερης έρευνας τόσο σε νομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
10. Ότι ο ύψος των αυξήσεων της ΕΓΣΣΕ για το τρέχον έτος ανέρχεται από 1.1.2005 σε ποσοστό 2,2 % και από 1.9.2005 σε 3,3%.
11. Ότι το ύψος των αυξήσεων που προέβλεψε για το τρέχον έτος η από 21.3.2005 Σ.Σ.Ε. που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας ανέρχεται από 1.1.2005 σε ποσοστό 2,2 % και από 1.7.2005 σε ποσοστό 3,3%.
12. Ότι τα μέρη δεν εξέφρασαν αντίρρηση να καλύπτει η παρούσα ρύθμιση το σύνολο του τρέχοντος έτους και συνεπώς η απόφαση που θα εκδοθεί θα αρχίζει να ισχύει αναδρομικά από 1.1.2005:
Αποφασίζει ως εξής:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχεία ύπνου και φαγητού, ξενώνες, οικοτροφεία, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, θερέτρων, τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), τουριστικά περίπτερα, κέντρα παραθερισμού και ξενοδοχειακά καταλύματα (μοτέλ και κάμπιγκ), τα οποία λειτουργούν στα αστικό κέντρα, στις θερινές διαμονές και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής του Ν. Ηρακλείου.
Διευκρινίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος απασχόλησης του ξενοδοχοϋπαλλήλλου δεν έχει σημασία για την εφαρμογή της παρούσας, εφόσον ο εργοδότης διατηρεί μία από τις ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η απασχόληση παρέχεται εντός του Ν. Ηρακλείου.
Άρθρο 2
Κατάταξη σε κατηγορίες
Οι μισθωτοί τους οποίους αφορά η παρούσα αποκαλούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητά τους και ανεξαρτήτως φύλου στις εξής κατηγορίες:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), Θυρωρός Α΄, Νυχτοθυρωρός Α΄, Μαιτρ, Υπομαίτρ ή Κάπταιν, Μπουφετζής, Προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, Ελεγκτής ή Ταμπλίστας, Μάγειρας Α΄, Υπεύθυνος τμήματος ζαχαροπλαστικής (αρχιτεχνίτης) και Αποθηκάριος.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄: Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, Βοηθός υποδοχής, Θυρωρός β΄, Σερβιτόρος τραπεζαρίας-σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), Μπάρμαν ή Μπαρμέιντ, Ασημοκέρης, Τηλεφωνητής, Μαιν Κουράντ, Μάγειρας Β΄, Τεχνίτης ζαχαροπλάστης, Φύλακας, Κόπτης κρεάτων και βοηθός προϊσταμένου /-ης ορόφων.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄: Βοηθός σερβιτόρου, Οροφοκόμος (βαλές), Θυρωρός υπηρεσίας, Βοηθός θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή λινοθήκης, Γκρουμ, Ντόρμαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος, Βουτηριέρης, Μάγειρας Γ΄, Βοηθός τεχνίτη ζαχαροπλάστη και καμαριέρα.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ΄: Πλύντρια, Σιδερώτρια, Καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, Μοδίστρα, Μανταρίστρια, Λαντζέρης, Λουτρονόμος, Προϊστάμενος και βοηθός ιατρών, Ντισκ Τζόκεϋ, Ναυαγοσώστης και Εργάτης (αποθήκης, καθαριότητας ακτών, πισίνας, εργάτης γενικών καθηκόντων).
Άρθρο 3
Βασικοί Μηνιαίοι Μισθοί
1. Τα κατώτατα όρια βασικών μισθών όλων των κατηγοριών, όπως έχουν διαμορφωθεί την 31-12-2004, αυξάνονται από 1-1-2005 κατά ποσοστό 2,3%.
Κατόπιν τούτου διαμορφώνονται ως εξής: (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΕΣ)
2. Οι βασικοί μισθοί όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30-6-2005 με βάσει τα ανωτέρω αυξάνονται από 1-7-2005 κατά ποσοστό 3,5%. (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΕΣ)
3. Για τους ηλεκτρολόγους εφοδιασμένους με άδεια ή πτυχίο του Ν. 6422/34 και των διαταγμάτων που εκδόθηκαν σε εκτέλεση αυτού, καθώς και τους βοηθούς της άνω ειδικότητας που απασχολούνται στις άνω αναφερόμενες επιχειρήσεις, εφαρμογή έχουν – ως προς τη διαμόρφωση των αποδοχών τους – οι όροι αμοιβής και εργασίας της εκάστοτε Ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ ή ΔΑ των ηλεκτροτεχνιτών καταστημάτων όλης της χώρας.
4. Για τους υδραυλικούς και τους ηλεκτροτεχνίτες που απασχολούνται στις άνω αναφερόμενες επιχειρήσεις εφαρμογή έχουν – ως προς τη διαμόρφωση των αποδοχών τους – οι όροι αμοιβής και εργασίας της εκάστοτε ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ ή ΔΑ.
Άρθρο 4
Επίδομα προϋπηρεσίας
Το επίδομα προϋπηρεσίας αναπροσαρμόζεται από 1-1-2005 κατά ποσοστό 2,3% και διαμορφώνεται σε 4,21 ΕΥΡΩ και. από 1-7-2005 αναπροσαρμόζεται εκ νέου κατά ποσοστό 3,5% και διαμορφώνεται σε 4,36 ΕΥΡΩ για κάθε 1 (ένα) έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Ειδικά για εκείνους που προσλαμβάνονται ως σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και μπουφετζήδες και των δύο φύλων και με την προϋπόθεση ότι είναι πτυχιούχοι σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων τουλάχιστον μέχρι Μετεκπαίδευσης, αναγνωρίζεται και προσμετράται η νόμιμη προϋπηρεσία που πραγματοποίησαν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση.
Κατ΄ εξαίρεση προκειμένου περί ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται σε ξενοδοχεία εποχιακά, ως χρόνος υπηρεσίας θεωρείται και εκείνος της νεκρής περιόδου και μέχρι τέσσερις (4) μήνες για κάθε χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος μετά τη νεκρή περίοδο αναλαμβάνει εκ νέου εργασία στην ίδια ξενοδοχειακή επιχείρηση. Η προϋπηρεσία προκύπτει και αποδεικνύεται, σε κάθε αμφισβήτηση από τα βιβλιάρια κύριας ή άλλης επικουρικής ασφάλισης του εργαζόμενου ή από επίσημα δημόσια έγγραφα.
Άρθρο 5
Λοιπά επιδόματα
α. Επίδομα οικογενειακών βαρών: Σε όλους τους έγγαμους μισθωτούς της παρούσας ανεξαρτήτως φύλου χορηγείται επίδομα οικογενειακών βαρών σε ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3 και 4 (βασικός μισθός συν προϋπηρεσία). Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 1849/89 .
β. Επίδομα τουριστικών εκπαιδεύσεως: Χορηγείται επίδομα τουριστικής εκπαιδεύσεως, ποσοστιαίο, το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3 και 4 (βασικός μισθός συν προϋπηρεσία) ως εξής:
Για τους πτυχιούχους Ανωτέρων Τουριστικών Σχολών σε ποσοστό 15%. Για τους πτυχιούχους Μέσων Τουριστικών σχολών, τους αποφοίτους Σχολών Μετεκπαίδευσης και τους αποφοίτους ματαδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής κατάρτισης Ι.Ε.Κ. που εντάσσονται στον Ο.Ε.Ε.Κ. και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης της Επαγγελματικής κατάρτισης σε ποσοστό 10%. Για τους .αποφοίτους της Ταχύρυθμης εκπαίδευσης σε ποσοστό 6%.
γ. Επίδομα εποχιακής απασχόλησης: Ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των παραπάνω άρθρων 3 και 4 (βασικός μισθός συν προϋπηρεσία), στους εργαζόμενους εποχιακά και για κάθε μήνα απασχόλησής τους. Το παραπάνω επίδομα που δεν συμψηφίζεται με τυχόν υψηλότερες αποδοχές αλλά προστίθεται σ΄ αυτές, καταβάλλεται στους δικαιούχους στο τέλος του μήνα.
δ. Επίδομα στολής: Χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση αυτή, επίδομα σε ποσοστό 10% ή παρέχεται αυτούσια στολή κατά την κρίση της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι απαιτείται από την επιχείρηση η υπηρεσία με στολή. Το επίδομα αυτό υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3 και 4 (βασικός μισθός συν προϋπηρεσία).
ε. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Χορηγείται σε ποσοστό 5% το οποίο υπολογίζεται στις αποδοχές του άρθρου 3 βασικός μισθός, στους παρακάτω εργαζομένους ανεξαρτήτως φύλου:
1. Καθαριστές κοινοχρήστων χώρων.
2. Καμαριέρες, εφόσον ελλείψει καθαριστριών εκτελούν και τις εργασίες των μη κοινοχρήστων χώρων του ξενοδοχείου.
3. Εργαζόμενους στα πλυντήρια.
4. Προϊσταμένους και βοηθούς ιατρών.
Επίσης επίδομα ανθυγιεινής εργασίας χορηγείται σε όλο το προσωπικό κουζίνας σε ποσοστό 10% επί των άνω βασικών μηνιαίων μισθών.
ζ. Επίδομα τροφής: Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκείνες μέσα στις οποίες λειτουργεί εστιατόριο, υποχρεούνται (σε όσους από το προσωπικό που αφορά η παρούσα επιθυμούν) να παρέχουν τροφή, εκπιπτόμενου στην περίπτωση αυτή ποσοστού 2% από το βασικό μηνιαίο μισθό. Εάν ξενοδοχειακή επιχείρηση μέσα στην οποία λειτουργεί εστιατόριο, δεν παρέχει τροφή σε εργαζόμενο που επιθυμεί και το έχει ζητήσει εγγράφως, τότε υποχρεούται να καταβάλλει σ΄ αυτόν ποσοστό 10%, επί των άνω βασικών μηνιαίων μισθών (άρθρου 3) απαλασσόμενης έτσι της επιχείρησης από την υποχρέωση παροχής τροφής.
Διευκρινίζεται, εφόσον αφορά τη χορήγηση τροφής και εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, ισχύουν τα οριζόμενα με την 28/83 απόφαση Δ.Δ.Δ.Δ. Αθηνών που κηρύχτηκε εκτελεστή με την 16543/83 απόφαση του Υπουργού Εργασίας.
η. Επίδομα ύπνου: Για όσους εργαζόμενους που αφορά η παρούσα σύμβαση, απασχολούνται σε ξενοδοχεία που βρίσκονται εκτός πόλεων και κωμοπόλεων και επιθυμούν τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο, δικαιούται ο εργοδότης να εκπίπτει ποσοστό 7% επί των βασικών μισθών του άρθρου 3.
θ. Επίδομα μεταφοράς: Οι εργοδότες που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τους λειτουργούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το κέντρο του Ηρακλείου, υποχρεούνται να μεταφέρουν τους εργαζόμενους που απασχολούν και καταλαμβάνονται από την παρούσα με δικά τους μεταφορικά μέσα. Διαφορετικά οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου του ΚΤΕΛ.
ι. Επίδομα οθόνης: Καταβάλλεται επίδομα οθόνης σε ποσοστό 5% επί των βασικών μηνιαίων αποδοχών σε όσους εργαζόμενους κατά το μεγαλύτερο μέρος του ημερησίου εργασίμου χρόνου τους χειρίζονται Η/Υ ή τερματικό κατόπιν εντολής του εργοδότη.
Άρθρο 6
Προσαυξήσεις
Πέραν των συνολικών μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές καθορίζονται από τα άρθρα 3, 4 και 5 χορηγούνται στους μισθωτούς που αφορά η παρούσα, οι ποσοστιαίες προσαυξήσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για τυχόν απασχόληση τους τις Κυριακές και εξαιρετέες εορτές, που προβλέπει ο νόμος και η παρούσα, καθώς και τις νυχτερινές ώρες. Όλες οι παραπάνω προσαυξήσεις υπολογίζονται επί των νομίμων αποδοχών (βασικός μισθός συν επιδόματα).
Άρθρο 7
Εξασφάλιση 26πλάσιου
Οι αποδοχές που καθορίζονται με την παρούσα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι κατά μήνα, χαμηλότερες από το 26πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ορίου ημερομισθίου του εργατoτεχνίτου.
Άρθρο 8
Χορήγηση αναλυτικών σημειωμάτων μισθοδοσίας
Στους μισθωτούς της παρούσας χορηγείται από τον εργοδότη εκκαθαριστικό ή αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας για τις κατά μήνα αποδοχές τους και για τις αντίστοιχες κρατήσεις.
Άρθρο 9
Ωράριο εργασίας
Οι ημέρες της κάθε εβδομάδας εργασίας όλων των εργαζομένων που καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση αυτή, καθορίζονται σε πέντε (5), με σαράντα (40) ώρες εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις, που αφορά η ρύθμιση αυτή. Οι πάσης φύσεως δε αποδοχές (βασικός μισθός, επιδόματα κ.λ.π.) που προβλέπονται στην παρούσα, καταβάλλονται στους δικαιούχους για απασχόληση 40 ωρών που κατανέμονται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.
Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα, επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερησίας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία (1) ώρα ημερησίως, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόσθετη αμοιβή εξαιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών της εβδομαδιαίας εργασίας επί περιόδου 8 το πολύ εβδομάδων δεν υπερβαίνει τον αριθμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας. Η υπέρβαση των προαναφερομένων χρονικών πλαισίων εργασίας, δημιουργεί την υποχρέωση καταβολής των νομίμων προσαυξήσεων.
Τούτο κρίνεται επιβεβλημένο για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας στις παραπάνω επιχειρήσεις.
Σε περίπτωση νόμιμης απασχόλησης του/της μισθωτού σε Κυριακή ή αργία η αμοιβή και η προσαύξηση (75%) θα καταβάλλεται επί των πραγματικών ωρών εργασίας.
Άρθρο 10
Επαναπρόσληψη εποχιακά απασχολουμένων
Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές) και αυτές θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι 9 μήνες το χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το ίδιο προσωπικό που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο.
Προϋπόθεση γι΄ αυτό το καθιερωμένο δικαίωμα του εργαζόμενου αποτελεί η έγγραφη ειδοποίηση προς τον εργοδότη του, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνεται μέσω του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και σε έντυπο δήλωση που έχει εκτυπώσει αυτός.
Η επιχείρηση υποχρεούται να τον απασχολήσει σε κάθε περίπτωση από την 15η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση μισθωτός που θα κληθεί από την επιχείρηση να αναλάβει υπηρεσία και δεν την αναλάβει αδικαιολόγητα εντός πενθημέρου, χάνει κάθε δικαίωμα επαναπρόσληψης και αποζημίωσης.
Η πρόσληψη και τα απορρέοντα από αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από τη στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία. Τα παραπάνω ισχύουν σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 1346/83. Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων, δεν λαμβάνεται υπόψη η τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα.
Άρθρο 11
Προϋποθέσεις απολύσεως εποχιακά απασχολουμένων
Τόσο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχειρήσεως όσο και κατά τη νεκρή περίοδο αυτής, απόλυση εργασθέντος κατά την προηγούμενη περίοδο χωρεί μόνο κατόπιν καταβολής της νομίμου αποζημιώσεως. Δεν επιτρέπεται κατά τη νεκρή περίοδο καταγγελία δια προειδοποιήσεως εκτός για δικαιολογημένη αιτία. Η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει των κατά μέσο όρο αποδοχών της αμέσως προηγούμενης περιόδου εργασίας. Στην καταγγελία θα υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας ολόκληρος ο χρόνος που διανύθηκε από την πρόσληψη στο αυτό ξενοδοχείο. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία υποχρεούνται να παραμείνουν στην εργασία και μετά τη λήξη της εποχιακής περιόδου, εφόσον η επιχείρηση έχει ανάγκη των υπηρεσιών τους, της σειράς και του αριθμού καθοριζομένου υπό του εργοδότου.
Στους μισθωτούς ξενοδοχοϋπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη- πλήρους συντάξεως γήρατος και αποχωρούν από την εργασία τους είτε οικειοθελώς είτε μη επαναπροσλαμβανόμενοι από τον εργοδότη είτε απομακρυνόμενοι από τον εργοδότη για το λόγο της πλήρους συνταξιοδοτήσεως λόγω γήρατος, καταβάλλεται αποζημίωση ίση με το 40% ή 50% της αποζημιώσεως του Ν. 2112/20, η οποία θα κατεβάλλετο στην περίπτωση της απροειδοποίητης καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας από τον εργοδότη. Η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει των κατά μέσο όρο αποδοχών της αμέσως προηγούμενης περιόδου εργασίας και θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας ολόκληρος ο χρόνος που διανύθηκε από την πρόσληψη στο ίδιο ξενοδοχείο.
Άρθρο 12
Άδεια Γάμου – Άδεια Μητρότητας: Στους μισθωτούς που αφορά η παρούσα χορηγείται άδεια γάμου 5 (πέντε) εργασίμων ημερών. Η άδεια αυτή είναι άσχετη και δεν συμψηφίζεται με την προβλεπόμενη από τον Α.Ν. 539/45. Επίσης χορηγείται άδεια μητρότητας, σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
Αναλογία αδείας εποχιακώς απασχολουμένων: Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα, οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά, εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά 10ετία στον ίδιο εργοδότη ή 12ετία σε οποιοδήποτε εργοδότη, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2,5 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2,5 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.
Άρθρο 13
Αμοιβές εκτάκτων και ανηλίκων
Α. Το ημερομίσθιο όσων προσλαμβάνονται εκτάκτως για να εξυπηρετήσουν επίσημα ή απλά γεύματα και δεξιώσεις, σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα, για απασχόληση μέχρι 8 ωρών, όπως έχει διαμορφωθεί την 31-12-2004, αυξάνεται από 1-1-2005 κατά ποσοστό 2,3% και διαμορφώνεται, για μεν τους σερβιτόρους σε 52,60 ΕΥΡΩ, για δε τους βοηθούς σερβιτόρους σε 45,62 ΕΥΡΩ και έτσι διαμορφωμένο αυξάνεται εκ νέου από 1-7-05 κατά ποσοστό 3,5% και διαμορφώνεται για μεν τους σερβιτόρους σε 54,44 ΕΥΡΩ, για δε τους βοηθούς σερβιτόρους σε 47,21 ΕΥΡΩ.
Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται με τις πρόσθετες αμοιβές εξ 75% και 25% εάν η απασχόληση των παραπάνω προσώπων συμπέσει με ημέρα Κυριακή, εξαιρετέα εορτή ή κατά τις νυχτερινές ώρες.
Β. Ως προς τις βασικές μηνιαίες αποδοχές των ανηλίκων, δηλ. αυτών που δεν έχουν συμπληρώσει το 180 έτος της ηλικίας τους, ισχύουν τα προβλεπόμενα από τη Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
Άρθρο 14
Ημέρες ανάπαυσης εργαζομένων
Από την 1-6-2005 οι ημέρες ανάπαυσης των εργαζομένων στις κατηγορίες. ξενοδοχείων Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεως, ανεξάρτητα κλινών, είναι συνεχόμενες και κυλιόμενες, ώστε να συμπίπτει ανάπαυση μιας Κυριακής τουλάχιστον ανά επτά εβδομάδες.
Άρθρο 15
Χορήγηση έκπτωσης στα ξενοδοχεία
Οι περιλαμβανόμενοι στην παρούσα μισθωτοί, πάσης ειδικότητας δικαιούνται μετά των μελών τους εκπτώσεως ίσης προς 20% επί των εκάστοτε ισχυουσών τιμών, στις περιπτώσεις ιδιωτικής διαμονής τους σε ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού Ηρακλείου.
Άρθρο 16
Οι αποζημιώσεις της παραγράφου 1 περίπτωση α άρθρο 3 Β.Δ. της 16/18-7-1920 στην περίπτωση καταγγελίας συμβάσεως εργασίας εργατoτεχνιτών βελτιώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ετών 2004 και 2005 και καθορίζονται συνολικά ως εξής:
Από 2 μήνες ως 1 έτος 5 ημερομίσθια
Από 1 έτος συμπληρωμένο ως 2 έτη 7 ημερομίσθια
Από 2 έτη συμπληρωμένα ως 5 έτη 15 ημερομίσθια
Από 5 έτη συμπληρωμένα ως 10 έτη 30 ημερομίσθια
Από 10 έτη συμπληρωμένα ως 15 έτη 60 ημερομίσθια
Από 15 έτη συμπληρωμένα ως 20 έτη 100 ημερομίσθια
Από 20 έτη συμπληρωμένα ως 25 έτη 120 ημερομίσθια
Από 25 έτη συμπληρωμένα ως 30 έτη 140 ημερομίσθια
Από 30 έτη συμπληρωμένα και άνω 160 ημερομίσθια
Άρθρο 17
Επί πλέον των υπό του νόμου προβλεπομένων αργιών για τους υπαγόμενους στην παρούσα ορίζονται ως αργίες και οι εξής: α. 1η του έτους (πρωτοχρονιά), β. 11η Νοεμβρίου εορτή πολυούχου του Σωματείου και γ. Η 6η Ιανουαρίου (Θεοφανείων).
Άρθρο 18
Παρακράτηση συνδικαλιστικής εισφοράς
Ο εργαζόμενος που επιθυμεί την παρακράτηση της συνδικαλιστικής εισφοράς προς το σωματείο, κατά την πληρωμή της μισθοδοσίας του, το κοινοποιεί εγγράφως με σχετική δήλωσή του προς τον εργοδότη ή μέσω του δικαιούχου συνδικαλιστικού σωματείου, το οποίο κοινοποιεί τη σχετική δήλωση στον εργοδότη. Η παρακράτηση είναι 0,2% επί των μηνιαίων βασικών μισθών των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση. Η συνδικαλιστική αυτή εισφορά αποδίδεται στον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου με κατάθεση στον με αριθμό 5752-019360-423 λογαριασμό του Συνδέσμου στην Τράπεζα Πειραιώς. Η ΕΠιχείρηση υποχρεούται κατά την κατάθεση των εισπραχθέντων να αναφέρει το όνομα του καταθέτη.
Άρθρο 19
Εφαρμογή θεσμικών Εθνικής Γενικής Σ.Σ.Ε.
Οι θεσμικοί όροι των ΕΓΣΣΕ εφαρμόζονται και στους εργαζομένους που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση, στο βαθμό που είναι ευνοϊκότεροι από τα ήδη ισχύοντα.
Άρθρο 20
Λοιπές διατάξεις
1. Τυχόν ανώτερες από τις προβλεπόμενες στην παρούσα αποδοχές με βάση Νόμους, Υπουργικές Αποφάσεις, Διοικητικές Αποφάσεις, Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α. ή άλλης φύσεως συλλογικές ρυθμίσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, επιχειρησιακή πρακτική ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, εξακολουθούν-να καταβάλλονται.
2. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι των προηγουμένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων και ιδιωτικών συμφωνητικών, εφόσον δεν καταργούνται ή δεν τροποποιούνται με την παρούσά.
Άρθρο 21
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2005, εκτός εάν διαφορετικά προβλέπεται σε επί μέρους διατάξεις.
Προβολές: 250