(Π.Κ. 22 / 6-8-2010)
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σ.Σ.Ε. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου – Π.Κ. 22/6-8-2010 Σάββατο, Αυγούστου 07, 2010, 01:00 ΜΜ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  
Σήμερα την 23 Ιουλίου 2010, στο Ηράκλειο Κρήτης οι κάτωθι:
1. Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, νόμιμα εκπροσωπούμενος από τον Γεώργιο Αρετίνη Πρόεδρο και
2. Ενωση Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, νόμιμα εκπροσωπούμενη από τον Ανδρέα Μεταξά Πρόεδρο
3. Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» νόμιμα εκπροσωπούμενος από τον Εμμανουήλ Χατζάκη Πρόεδρο συμφώνησαν την κατάρτιση της παρούσας τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχεία ύπνου και φαγητού, ξενώνες, οικοτροφεία, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, θερέτρων, τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), τουριστικά περίπτερα, κέντρα παραθερισμού και ξενοδοχειακά καταλύματα (μοτέλ και κάμπιγκ), τα οποία λειτουργούν στα αστικά Κέντρα, στις θερινές διαμονές και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής του Νομού Ηρακλείου.
Διευκρινίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος απασχόλησης του ξενοδοχοϋπαλλήλου δεν έχει σημασία για την εφαρμογή της παρούσας, εφόσον ο εργοδότης διατηρεί μία από τις ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η απασχόληση παρέχεται εντός του Νομού  Ηρακλείου.
Άρθρο 2
Κατάταξη σε κατηγορίες
α. Οι μισθωτοί τους οποίους αφορά η παρούσα αποκαλούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητά τους και ανεξαρτήτως φύλου στις εξής κατηγορίες:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), θυρωρός Α΄, Νυχτοθυρωρός Α΄, Μαιτρ, Υπομαίτρ ή Κάπταιν, Μπουφετζής, Προιστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, Ελεγκτής ή Ταμπλίστας, Μάγειρας Α΄, Υπεύθυνος τμήματος ζαχαροπλαστικής (αρχιτεχνίτης) και Αποθηκάριος.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’: Προιστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, Βοηθός υποδοχής, Θυρωρός β’  Σερβιτόρος τραπεζαρίας-σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), Μπάρμαν ή Μπαρμπέϊντ, Ασημοκέρης, Τηλεφωνητής, Μαιν Κουράντ, Μάγειρας Β΄, Τεχνίτης ζαχαροπλάστης, Φύλακας, Κόπτης Κρεάτων και βοηθός προϊσταμένου/ης ορόφων.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’: Βοηθός σερβιτόρου, Οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, Βοηθός θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή λινοθήκης, Γκρουμ, Ντόρμαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος, Βουτηριέρης, Μάγειρας Γ’, Βοηθός τεχνίτη ζαχαροπλάστη και Καμαριέρα.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ’: Πλύντρια, Σιδερώτρια, Καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, Μοδίστρα, Μανταρίστρια, Λαντζέρης, Λουτρονόμος, Προϊστάμενος και βοηθός ιατρών, Ντισκ Τζόκεϋ, Ναυαγοσώστης και Εργάτης (αποθήκης, καθαριότητας ακτών, πισίνας, εργάτης γενικών καθηκόντων).
β) Στην παρούσα υπάγονται και οι εποχιακά απασχολούμενοι οδηγοί των πάσης φύσεως οχημάτων για τη μεταφορά του προσωπικού. Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους θα καθορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα συλλογική ρύθμιση που καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών αυτοκινήτων των πάσης φύσεως οχημάτων όλης της χώρας και από την έναρξη ισχύος της. Για τους εργαζόμενους αυτούς εφαρμογή θα έχουν οι διατάξεις της παρούσας σχετικά με την επαναπρόσληψη και την αποζημίωση είτε λόγω καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας είτε λόγω συνταξιοδοτήσεως. Η πρό της 1.1.2006 προϋπηρεσία των ήδη υπηρετούντων σε ξενοδοχεία και εποχιακά απασχολούμενων οδηγών δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της παραπάνω αποζημιώσεως.
Άρθρο 3
Βασικοί Μηνιαίοι Μισθοί
1. Τα κατώτατα όρια βασικών μισθών όλων των κατηγοριών, όπως έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2009 παραμένουν ως έχουν για το έτος 2010
Α’ Κατηγορία         Β.Μ.   994,24 ΕΥΡΩ 
Β’ Κατηγορία          Β.Μ.   973,28 ΕΥΡΩ 
Γ’ Κατηγορία          Β.Μ.   953,96 ΕΥΡΩ 
Δ’ Κατηγορία         Β.Μ.   911,70 ΕΥΡΩ 

2. Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 31.12.2010 αυξάνονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 1% και διαμορφώνονται ως εξής:
Α’ Κατηγορία         Β.Μ.   1004,18 ΕΥΡΩ
Β’ Κατηγορία          Β.Μ.   983,01 ΕΥΡΩ 
Γ’ Κατηγορία          Β.Μ.   963,49 ΕΥΡΩ 
Δ’ Κατηγορία         Β.Μ.   920,81 ΕΥΡΩ 
3.Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 31-12-2011 αυξάνονται από 1.1.2012 κατά ποσοστό 1% και διαμορφώνονται ως εξής:
Α’ Κατηγορία         Β.Μ.   1014,22 ΕΥΡΩ
Β’ Κατηγορία          Β.Μ.   992,84 ΕΥΡΩ 
Γ’ Κατηγορία          Β.Μ.   973,12 ΕΥΡΩ 
Δ’ Κατηγορία         Β.Μ.   930,01 ΕΥΡΩ 

4. Για τους ηλεκτρολόγους εφοδιασμένους με άδεια ή πτυχίο του Νόμου 6422/34 και των Διαταγμάτων που εκδόθηκαν σε εκτέλεση αυτού, καθώς και τους βοηθούς της άνω ειδικότητας που απασχoλoύvται στις άνω αναφερόμενες επιχειρήσεις, εφαρμογή έχουν – ως προς τη διαμόρφωση των αποδοχών τους – οι όροι αμοιβής και εργασίας της εκάστοτε ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ των ηλεκτροτεχνιτών καταστημάτων όλης της χώρας.
5. Για τους υδραυλικούς και τους ηλεκτροτεχνίτες που απασχολούνται στις άνω αναφερόμενες επιχειρήσεις εφαρμογή έχουν – ως προς τη διαμόρφωση των αποδοχών τους – οι όροι αμοιβής και εργασίας της εκάστοτε ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ.
Άρθρο 4
Επίδομα προϋπηρεσίας
Το επίδομα προϋπηρεσίας: α) για το έτος 2010 παραμένει ως έχει 5,57 ΕΥΡΩ, β) από 1.1.2011 αναπροσαρμόζεται σε ποσοστό 1% και διαμορφώνεται σε 5,62 ΕΥΡΩ, γ) από 1.1.2012 σε ποσοστό 1% και διαμορφώνεται σε 5,67 ΕΥΡΩ, για κάθε ένα (1) έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Ειδικά για εκείνους που προσλαμβάνovται ως σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και μπουφετζήδες και των δύο φύλλων και με την προϋπόθεση ότι είναι πτυχιούχοι Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων τουλάχιστον μέχρι Μετεκπαίδευσης, αναγνωρίζεται και προσμετράται η νόμιμη προϋπηρεσία που πραγματοποίησαν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση.
Κατ’ εξαίρεση προκειμένου περί ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται σε ξενοδοχεία εποχιακά, ως χρόνος υπηρεσίας θεωρείται και εκείνος της νεκράς περιόδου και μέχρι τέσσερις (4) μήνές για κάθε χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος μετά τη νεκρή περίοδο αναλαμβάνει εκ νέου εργασία στην ίδια ξενοδοχειακή επιχείρηση. Η προϋπηρεσία προκύπτει και αποδεικνύεται σε κάθε αμφισβήτηση από τα βιβλιάρια κύριας ή άλλης επικουρικής ασφάλισης του εργαζόμενου ή από επίσημα δημόσια έγγραφα.
Άρθρο 5
Λοιπά επιδόματα
α. Επίδoμα Οικογενειακών βαρών: Σε όλους τους έγγαμους μισθωτούς της παρούσας ανεξαρτήτως φύλου χορηγείται επίδομα οικογενειακών βαρών σε ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3 και 4 (βασικός μισθός συν προϋπηρεσία). Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 1849/89.
β. Επίδομα τουριστικής εκπαιδεύσεως: Χορηγείται επίδομα τουριστικής εκπαιδεύσεως ποσοστιαίο, το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3 και 4 (βασικός μισθός συν προϋπηρεσία) ως εξής:
Για τους πτυχιούχους Ανωτέρων Τουριστικών Σχολών σε ποσοστό 15%.
Για τους πτυχιούχούς Μέσων Τουριστικών Σχολών, τους αποφοίτους Σχολών Μετεκπαίδευσης και τους αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ που εντάσσονται στον ΟΕΕΚ και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης της Επαγγελματικής κατάρτισης σε ποσοστό 10%. Για τους αποφοίτους της Ταχύρυθμης εκπαίδευσης σε ποσοστό 6%.
γ. Επίδομα εποχιακής απασχόλησης: Ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των παραπάνω άρθρων 3 και 4 (βασικός μισθός συν προϋπηρεσία), στους εργαζόμενους εποχιακά και για κάθε μήνα απασχόλησής τους το παραπάνω επίδομα που δεν συμψηφίζεται με τυχόν υψηλότερες αποδοχές αλλά προστίθενται σε αυτές, καταβάλλεται στους δικαιούχους στο τέλος του μήνα.
δ. Επίδομα στολής: Χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση αυτή, επίδομα σε ποσοστό 10% ή παρέχεται αυτούσια στολή κατά την κρίση της επιχείρησης υπό την προϋπόθεση ότι απαιτείται από την επιχείρηση η υπηρεσία με στολή. Το επίδομα αυτό υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3 και 4 (βασικός μισθός συν προϋπηρεσία).
ε. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Χορηγείται σε ποσοστό 5% το οποίο υπολογίζεται στις αποδοχές του άρθρου 3 βασικός μισθός, στους παρακάτω εργαζόμενους ανεξαρτήτως φύλου:
1. Καθαριστές κοινοχρήστων χώρων
2. Καμαριέρες, εφόσον ελλείψει καθαριστριών εκτελούν και τις εργασίες των μη κοινοχρήστων χώρων του ξενοδοχείου
3. Εργαζόμενους στα πλυντήρια
4. Προϊσταμένους και βοηθούς ιατρών
Επίσης επίδομα ανθυγιεινής εργασίας χορηγείται σε όλο το προσωπικό κουζίνας σε ποσοστό 10% επί των άνω βασικών μηνιαίων μισθών.
ζ. Επίδομα τροφής: Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκείνες μέσα στις οποίες λειτουργεί εστιατόριο, υποχρεούνται (σε όσους από το προσωπικό που αφορά η παρούσα επιθυμούν) να παρέχουν τροφή, εκπιπτόμενου στην περίπτωση αυτή ποσοστού 2% από το βασικό μηνιαίο μισθό. Εάν ξενοδοχειακή επιχείρηση μέσα στην οποία λειτουργεί εστιατόριο, δεν παρέχει τροφή σε εργαζόμενο που επιθυμεί και το έχει ζητήσει εγγράφως, τότε υποχρεούται να καταβάλλει σ’ αυτόν ποσοστό 10%, επί των άνω βασικών μηνιαίων μισθών (άρθρου 3), απαλλασσόμενης έτσι της επιχείρησης από την υποχρέωση παροχής τροφής.
Διευκρινίζεται, εφόσον αφορά τη χορήγηση τροφής και εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ισχύουν τα οριζόμενα με την 28/83 απόφαση Δ.Δ.Δ.Δ. Αθηνών που κηρύχτηκε εκτελεστή με την 16543/83 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας.
n. Επίδομα διαμονής: Για όσους εργαζόμενους που αφορά η παρούσα σύμβαση,   απασχολούνται σε ξενοδοχεία που βρίσκονται εκτός πόλεων και κομοπόλεων και επιθυμούν τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο, δικαιούται ο εργοδότης να εκπίπτει ποσοστό 7% επί των βασικών μισθών του άρθρου 3.
θ. Επίδομα μεταφοράς: Οι εργοδότες που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τους λειτουργούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το κέντρο του Ηρακλείου, υποχρεούνται να μεταφέρουν τους εργαζόμενους που απασχολούν και καταλαμβάνονται από την παρούσα με δικά τους μεταφορικά μέσα. Διαφορετικά οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου του ΚΤΕΛ.
ι. Επίδομα οθόνης: Καταβάλλεται επίδομα οθόνης σε ποσοστό 5% επί των βασικών μηνιαίων αποδοχών σε όσους εργαζόμενους κατά το μεγαλύτερο μέρος του ημερησίου εργασίμου χρόνου τους χειρίζονται Η/Υ ή τερματικό κατόπιν εντολής του εργοδότη.
Άρθρο 6
Προσαυξήσεις
Πέραν των συνολικών μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές καθορίζονται από τα άρθρα 3, 4 και 5 χορηγούνται στους μισθωτούς που αφορά η παρούσα, οι ποσοστιαίες προσαυξήσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για τυχόν απασχόλησή τους τις Κυριακές και εξαιρετέες εορτές, που προβλέπει ο Νόμος και η παρούσα, καθώς και τις νυχτερινές ώρες.
Όλες οι παραπάνω προσαυξήσεις υπολογίζονται επί των συνολικών νομίμων αποδοχών (βασικός μισθός συν επιδόματα).
Άρθρο 7
Εξασφάλιση 26πλάσιου ημερομισθίου εργατοτεχνίτη
Οι αποδοχές που καθορίζονται με την παρούσα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι κατά μήνα, χαμηλότερες από το 26πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ορίου ημερομισθίου του εργατοτεχνίτη.
Άρθρο 8
Χορήγηση αναλυτικών σημειωμάτων μισθοδοσίας
Στους μισθωτούς της παρούσας χορηγείται από τον εργοδότη εκκαθαριστικό ή αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας για τις κατά μήνα αποδοχές τους και για τις αντίστοιχες κρατήσεις.
Άρθρο 9
Ωράριο εργασίας
Οι ημέρες τις κάθε εβδομάδας εργασίας όλων των εργαζομένων που καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση αυτή, καθορίζονται σε πέντε (5), με σαράντα (40) ώρες εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις, που αφορά η ρύθμιση αυτή. Οι πάσης φύσεως δε αποδοχές (βασικός μισθός, επιδόματα κ.λ.π.) που προβλέπονται στην παρούσα καταβάλλονται στους δικαιούχους για απασχόληση 40 ωρών, που κατανέμονται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.
Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερησίας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία (1) ώρα ημερησίως χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόσθετη αμοιβή εξ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών της εβδομαδιαίας εργασίας επί περιόδου 8 το πολύ εβδομάδων δεν υπερβαίνει τον αριθμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας. Η υπέρβαση των προαναφερομένων χρονικών πλαισίων εργασίας δημιουργεί την υποχρέωση καταβολής των νομίμων  προσαυξήσεων.
Τούτο κρίνεται επιβεβλημένο για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας στις παραπάνω επιχειρήσεις.
Σε περίπτωση νόμιμης απασχόλησης του/της μισθωτού σε Κυριακή ή αργία η αμοιβή και η προσαύξηση (75%) θα καταβάλλεται επί των πραγματικών ωρών εργασίας.
Άρθρο 10
Επαναπρόσληψη εποχιακά απασχολουμένων
Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές) και αυτές θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι 9 μήνες το χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το ίδιο προσωπικό που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο.
Προϋπόθεση γι’ αυτό το καθιερωμένο δικαίωμα του εργαζόμενου αποτελεί η έγγραφη ειδοποίηση προς τον εργοδότη του μέχρι τέλος Ιανουαρίου ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνεται μέσω του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και σε έντυπο δήλωση που έχει εκτυπώσει αυτός.
Οι εργοδότες μη συνεχούς λειτουργίας (εποχιακών) ξενοδοχειακών επιχειρήσεων υποχρεούνται να ενημερώνουν μέχρι την 15η Μαρτίου κάθε έτους με συστημένη επιστολή ή άλλο τρόπο από τον οποίο να προκύπτει βέβαιη χρονολογία, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δεν προτίθενται να επαναπροσλάβουν αν και έχουν ασκήσει το δικαίωμά τους για επαναπρόσληψη. Σε περίπτωση μη αποστολής της αρνητικής δήλωσης του προηγούμενου εδαφίου τεκμαίρεται αποδοχή της πρότασης για επαναπρόσληψη και ο εργοδότης υποχρεώνεται να απασχολήσει το υπό κρίση προσωπικό το αργότερο από 15 Μαίου του ιδίου έτους.
Σε κάθε περίπτωση μισθωτός που κληθεί από την επιχείρηση να αναλάβει υπηρεσία και δεν την αναλάβει  αδικαιολόγητα εντός πενθημέρου χάνει κάθε δικαίωμα επαναπρόσληψης και  αποζημίωσης.
Η πρόσληψη και τα απορρέοντα από αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από τη στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία. Τα παραπάνω ισχύουν σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν 1346/83. Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων δεν λαμβάνεται υπόψη η τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα.
Άρθρο 11
Προϋποθέσεις απολύσεως εποχιακά απασχολουμένων
Τόσο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχειρήσεως όσο και κατά τη νεκρή περίοδο αuτής, απόλυση εργασθέντος κατά την προηγούμενη περίοδο χωρεί μόνο κατόπιν καταβολής της νομίμου αποζημιώσεως. Δεν επιτρέπεται κατά τη νεκρή περίοδο καταγγελία δια προειδοποιήσεως εκτός για δικαιολογημένη αιτία. Η αποζημίωση υπολογίζεται βάση των κατά μέσο όρο αποδοχών της αμέσως προηγούμενης περιόδου εργασίας.
Στην καταγγελία θα υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας ολόκληρος ο χρόνος που διανύθηκε από την πρόσληψη στο αυτό ξενοδοχείο. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία υποχρεούνται να παραμείνουν στην εργασία και μετά τη λήξη της εποχιακής περιόδου, εφόσον η επιχείρηση έχει ανάγκη των υπηρεσιών τους, της σειράς και του αριθμού καθοριζομένου υπό του εργοδότου.
Στους μισθωτούς ξενοδοχοϋπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη πλήρους συντάξεως γήρατος και αποχωρούν από την εργασία τους είτε οικειοθελώς είτε μη επαναπροσλαμβανόμενοι από τον εργοδότη είτε απομακρυνόμενοι από τον εργοδότη για τον λόγο της πλήρους συνταξιοδοτήσεως λόγω γήρατος, καταβάλλεται αποζημίωση ίση με το 40% ή 50% της αποζημιώσεως
του Ν 2112/20, η οποία θα καταβάλλετο στην περίπτωση της απροειδοποίητης καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας από τον εργοδότη. Η αποζημίωση υπολογίζεται βάση των κατά μέσο όρο αποδοχών της αμέσως προηγούμενης περιόδου εργασίας και θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας ολόκληρος ο χρόνος που διανύθηκε από την πρόσληψη στο ίδιο ξενοδοχείο.
Άρθρο 12
Άδειες
Άδεια Γάμου – Άδεια Μητρότητας: Στους μισθωτούς που αφορά η παρούσα χορηγείται άδεια γάμου πέντε (5) εργασίμων ημερών. Η άδεια αυτή είναι άσχετη και δεν συμψηφίζεται με την προβλεπόμενη από τον Α.Ν. 539/45. Επίσης χορηγείται άδεια μητρότητας, σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
Αναλογία αδείας εποχιακώς απασχολουμένων: Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα, οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά, εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά 10ετία στον ίδιο- εργοδότη ή 12ετία σε οποιοδήποτε εργοδότη, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2,5 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2,5 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.
Άρθρο 13
Αμοιβές εκτάκτων και ανηλίκων
Α. Το ημερομίσθιο όσων προσλαμβάνονται εκτάκτως για να εξυπηρετούν επίσημα η απλά γεύματα και δεξιώσεις σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα, για απασχόληση μέχρι 8 ωρών, όπως έχει διαμορφωθεί την 31.12.2009, : α) για το έτος 2010 παραμένει ως έχει διά μεν τους σερβιτόρους 69,39 ΕΥΡΩ για δε τους βοηθούς σερβιτόρους 60,20 ΕΥΡΩ, β) αυξάνεται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 1% και διαμορφώνεται διά μεν τους σερβιτόρους σε 70,08 ΕΥΡΩ για δε τους βοηθούς σερβιτόρους σε 60,80 ΕΥΡΩ γ) αυξάνεται από 1.1.2012 κατά ποσοστό 1% και διαμορφώνεται διά μεν τους σερβιτόρους σε 70,78 ΕΥΡΩ για δεν τους βοηθούς σερβιτόρους σε 61,40 ΕΥΡΩ.
Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται με τις πρόσθετες αμοιβές εξ 75% και 25% εάν η απασχόληση των παραπάνω προσώπων συμπέσει με ημέρα Κυριακή, εξαιρετέα εορτή ή κατά τις νυχτερινές ώρες.
Β. Ως προς τις βασικές μηνιαίες αποδοχές των ανηλίκων, δηλ. αυτών που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ισχύουν τα προβλεπόμενα από τη Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
Άρθρο 14
Ημέρες ανάπαυσης των εργαζομένων
Οι ημέρες ανάπαυσης των εργαζομένων στις κατηγορίες ξενοδοχείων Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξεως, ανεξάρτητα κλινών, είναι συνεχόμενες και κυλιόμενες ώστε να συμπίπτει ανάπαυση μίας Κυριακής τουλάχιστον ανά επτά εβδομάδες.
Άρθρο 15
Συνδικαλιστική άδεια
Ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας του Συνδέσμου δικαιούνται τον μήνα, συνδικαλιστική άδεια τόσων ημερών όσων ορίζει ο Ν. 1264/82, εκ των οποίων οι τρεις (3) ημέρες για τον Πρόεδρο και δύο (2) ημέρες για τον Γ. Γραμματέα αντίστοιχα, αμοίβονται και ασφαλίζονται πλήρως από τον εργοδότη.
Άρθρο 16
Χορήγηση έκπτωσης στα ξενοδοχεία
Οι υπαγόμενοι στην παρούσα μισθωτοί, πάσης ειδικότητας δικαιούνται μετά των μελών της οικογενείας τους εκπτώσεως ίσης προς 20% επί των εκάστοτε ισχυουσών τιμών, στις περιπτώσεις ιδιωτικής διαμονής τους σε ξενοδοχειακές μονάδες του Ν. Ηρακλείου.
Άρθρο 17
Οι αποζημιώσεις της παραγράφου 1 περίπτωση α άρθρο 3 Β.Δ. της 16/18-7-1920 στην περίπτωση καταγγελίας συμβάσεως εργασίας εργατοτεχνιτών βελτιώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ετών 2006-2007 και των προηγουμένων αυτής καθορίζονται συνολικά ως εξής:
Από 2 μήνες ως 1 έτος                         5 ημερομίσθια
Από 1 έτος συμπληρωμένο ως 2 έτη            7 ημερομίσθια
Από 2 έτη συμπληρωμένα ως 5 έτη           15 ημερομίσθια
Από 5 έτη συμπληρωμένα ως 10 έτη         30 ημερομίσθια
Από 10 έτη συμπληρωμένα ως 15 έτη       60 ημερομίσθια
Από 15 έτη συμπληρωμένα ως 20 έτη       100 ημερομίσθια
Από 20 έτη συμπληρωμένα ως 25 έτη       120 ημερομίσθια
Από 25 έτη συμπληρωμένα ως 30 έτη       145 ημερομίσθια
Από 30 έτη συμπληρωμένα και άνω         165 ημερομίσθια
 
Άρθρο 18
Πρόσθετες αργίες
Επί πλέον των υπό του Νόμου προβλεπομένων αργιών για τους υπαγόμενους στην παρούσα ορίζονται ως αργίες και οι εξής: α) 1η  του έτους (πρωτοχρονιά), β) 11η  Νοεμβρίου εορτή πολιούχου του Σωματείου γ) η 6η  Ιανουαρίου (Θεοφανίων) και δ) Καθαρά Δευτέρα.
Άρθρο 19
Παρακράτηση συνδικαλιστικής εισφοράς
Όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να παρακρατούν κατά την πληρωμή του δεύτερου μήνα εργασίας τη συνδικαλιστική εισφορά του εργαζομένου, προς το Σωματείο Η παρακράτηση ορίζεται στο εφάπαξ ποσό των είκοσι (20) ΕΥΡΩ ετησίως (ποσό που μπορεί να αλλάξει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου) και αποδίδεται στον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου με κατάθεση στον με αριθμό 5752-019360-423 λογαριασμό του Συνδέσμου στην Τράπεζα Πειραιώς. Η επιχείρηση υποχρεούται κατά την κατάθεση των εισπραχθέντων ποσών να αναφέρει το όνομα το καταθέτη.
Άρθρο 20
Εφαρμογή θεσμικών Εθνικής Γενικής Σ.Σ.Ε.
Οι θεσμικοί όροι των Ε.Γ.Σ.Σ.Ε  εφαρμόζονται και στους εργαζομένους που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση, στο βαθμό που είναι ευνοϊκότεροι από τα ήδη ισχύοντα.
Άρθρο 21
Επιδόματα Εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος Αδείας
Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος Αδείας καταβάλλονται κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις των άρθρων 1 και 2 της από 15.7.2010 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) των ετών 2010, 2011 και 2012, συμπεριλαμβανομένου και του προσαρτήματος αυτής (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 14/16.7.2010).
Άρθρο 22
Λοιπές διατάξεις
1. Τυχόν ανώτερες από τις προβλεπόμενες στην παρούσα αποδοχές με βάση Νόμου, Υπουργικές Αποφάσεις, Διοικητικές Αποφάσεις, ΣΣΕ ή Δ.Α. ή άλλης φύσεως συλλογικές ρυθμίσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, επιχειρησιακή πρακτική ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, εξακολουθούν να καταβάλλονται.
2. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της από 16 Ιουλίου 2008 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και των προηγουμένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων και Ιδιωτικών συμφωνητικών, εφόσον δεν καταργούνται ή δεν τροποποιούνται με την παρούσα.
Άρθρο 23
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1.1.2010.