ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκύκλιος επιμόρφωσης εργοδοτών για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους εφόσον αυτές υπάγονται στην Γ΄ κατηγορία σύμφωνα με το π.δ. 294/88 και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους – Προγράμματα 2003.

(Αριθ. Πρωτ. 130369/8.5.2003)(Α) ΓΕΝΙΚΑ

1. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του π .δ. 17/96 “Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/ΕΟΚ και 911383/ΕΟΚ” (ΦΕΚ 11/Α) σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ανεξαρτήτως κλάδου οικονομικής δραστηριότητας και αριθμού εργαζομένων ο εργοδότης έχει υποχρέωση να παρέχει στους εργαζόμενους Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης, δηλαδή υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας ή/και γιατρού εργασίας.

Ειδικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας και στις επιχειρήσεις που απασχολούν 50 και άνω εργαζόμενους να χρησιμοποιεί επί πλέον και τις υπηρεσίες γιατρού εργασίας.

2. Με το π.δ. 294/88 όπως αυτό συμπληρώθηκε με το π.δ. 17/96 ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε επιχείρησης και τον αριθμό των εργαζομένων καθορίζεται ο ελάχιστος χρόνος απασχόλησης του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας καθώς επίσης τα απαραίτητα τυπικά προσόντα του τεχνικού ασφάλειας (επίπεδο γνώσεων ειδικότητα, επιμόρφωση κ.λ.π.).

3. Στις επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία Γ σύμφωνα με το π.δ. 294/88 (επιχειρήσεις με χαμηλή επικινδυνότητα) και με αριθμό εργαζομένων μικρότερο του 50 ο τεχνικός ασφάλειας μπορεί:

– να είναι επιπέδου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) και με ειδικότητα όπως αυτή ορίζεται στο π .δ. 294/88 ή

– να έχει απολυτήριο τεχνικού λυκείου ή μέσης τεχνικής σχολής ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη, εφόσον απασχολείται με πλήρες ωράριο στην επιχείρηση και έχει επιμορφωθεί κατάλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 1568/85 και το άρθρο 6 του π.δ. 17/96

και με τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις προϋπηρεσίας.

Στις παραπάνω επιχειρήσεις δύναται να αναλάβει και ο ίδιος ο εργοδότης τις υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας εφόσον:

– Είναι επιπέδου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) και έχει μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ. 294/88 προβλέπονται για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του ή

– Επιμορφωθεί κατάλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 1568/85 και το άρθρο 6 του π.δ. 17/96 και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Η κατάλληλη επιμόρφωση είναι αναγκαίο τυπικό προσόν για την ανάληψη των καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας και πρέπει να προηγείται της ανάληψης.

4. Για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων εκτέλεσης προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών προκειμένου να αποκτήσουν τη δυνατότητα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους εφόσον αυτές ανήκουν στην Γ΄ κατηγορία επικινδυνότητας και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση 130272/03-04-2003 ΦΕΚ (432IΒI2003) και αφορά προγράμματα του έτους 2003.

Στην Υπουργική απόφαση προσδιορίζονται:

• Οι φορείς που μπορούν να εκτελούν προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών (άρθρο 2),

• οι προδιαγραφές των χώρων επιμόρφωσης (άρθρο 3),

• η ελάχιστη διάρκεια και το ελάχιστο περιεχόμενο προγραμμάτων (άρθρο 4),

• τα προσόντα εκπαιδευτών (άρθρο 5),

• το περιεχόμενο των αιτήσεων, η διαδικασία έγκρισης και οι λοιπές προϋποθέσεις (άρθρο 6)

• ο έλεγχος εκτέλεσης των προγραμμάτων (άρθρο 7)

5. Σκοπός της παρούσας εγκυκλίου είναι, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 18 του άρθρου 6 της Απόφασης, να οριστούν οι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των αιτήσεων, τα βιογραφικά των εκπαιδευτών, το θεματολόγιο των προγραμμάτων επιμόρφωσης, τη χορήγηση πιστοποιητικών επιμόρφωσης, τον κατάλογο των εκπαιδευθέντων, τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατατίθενται στις αρμόδιες επιθεωρήσεις εργασίας και απαιτούνται για τον έλεγχο των προγραμμάτων κλπ.

(Β) ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ

1. Οι αιτήσεις για την έγκριση εκτέλεσης των προγραμμάτων υποβάλλονται από τους φορείς που έχουν το δικαίωμα αυτό και απευθύνονται στη Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας (Δ 10) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Aσφαλίσεων, Πειραιώς 40, 101 82 Αθήνα. Οι αιτήσεις παραλαμβάνονται μόνον από την υπηρεσία πρωτοκόλλου του Υπουργείου (Πειραιώς 40, ισόγειο) ακόμα και όταν αποστέλλονται με courier ή με συστημένο ταχυδρομείο. Αιτήσεις που θα υποβάλλονται στην υπηρεσία μας στην οδό Επικού-ρου 29 δεν θα γίνονται δεκτές.

Δυνατότητα εκτέλεσης τέτοιων προγραμμάτων επιμόρφωσης έχουν μόνον τα αρμόδια Υπουργεία, εκπαιδευτικοί ή άλλοι δημόσιοι οργανισμοί και τα διαπιστευμένα κέντρα κατάρτισης.

2. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται 40 τουλάχιστον ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης εκτέλεσης των προγραμμάτων και θα αφορούν προγράμματα που θα εκτελεστούν εντός διαστήματος 90 ημερολογιακών ημερών. Για παράδειγμα εάν μία αίτηση πρωτοκολλείται στο Υπουργείο την 05-06-2003 το πρόγραμμα πρέπει να εκτελείται στο διάστημα από 14-7-2003 (40 ημέρες) έως 04-09-2003 (90 ημέρες).

Η κάθε αίτηση πρέπει να αφορά ένα μόνο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συνοδεύεται από διαβιβαστικό του φορέα στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του φορέα και σαν θέμα σημειώνεται “πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών”. Επί του διαβιβαστικού αυτού τίθεται από την Υπηρεσία Γενικού Πρωτοκόλλου του Υπουργεί-ου η ειδική σφραγίδα με τον αριθμό πρωτοκόλλου του Υπουργείου και την ημερομηνία κατάθεσης.

3. Στην περίπτωση που υποβάλλονται μαζί περισσότερα του ενός προγράμματα, κάθε πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ξεχωριστή αίτηση και διαβιβαστικό και θα τοποθετείται σε ιδιαίτερο φάκελο ώστε να παίρνει διαφορετικό αριθμό πρωτοκόλλου του Υπουργείου. Κάθε φάκελος εξωτερικά πρέπει να φέρει την ένδειξη “πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών”.

4. Μετά την υποβολή των αιτήσεων καμία περαιτέρω αλλαγή ή προσθήκη δεν θα γίνεται δεκτή. Αίτηση που δεν είναι σωστά και πλήρως συμπληρωμένη και δεν συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν θα εγκρίνεται.

(Γ) ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

1. Ο φάκελος κάθε προγράμματος πρέπει να περιέχει:

• Διαβιβαστικό της αίτησης

• Συμπληρωμένα σε γραπτή μορφή τα παρακάτω έντυπα:

• Α “Αίτηση με τα στοιχεία του προγράμματος”

• Β1 ή Β2 “Ωρολόγιο πρόγραμμα”

• Γ “Βιογραφικό εκπαιδευτή”

• Δ “Κατάσταση εκπαιδευομένων”

• ΣΤ “Βεβαίωση επιμόρφωσης”

• Ζ “Συνοπτικός πίνακας προγράμματος”

• “Υπεύθυνες δηλώσεις”.

• Συμπληρωμένα σε ηλεκτρονική μορφή (δισκέτα ή cd, προσοχή όχι e-mail) όλα τα παραπάνω έντυπα πλην των ΣΤ και των υπεύθυνων δηλώσεων.

• Τα απαραίτητα κατά περίπτωση πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις όπως:

• πιστοποίηση της αίθουσας

• παραχωρητήριο της αίθουσας

• δήλωση του παρέχοντα την αίθουσα

• δήλωση για τον εξοπλισμό

• βεβαίωση του Σ.ΕΠ.Ε. για την αίθουσα

• βεβαιώσεις προϋπηρεσίας για τους εκπαιδευτές θεωρημένες από το Σ.ΕΠ.Ε.

• βεβαιώσεις συμμετοχής σε σεμινάριο

• τίτλοι σπουδών.

2. Τα έντυπα, Α, Β1 ή Β2, Δ και Ζ συμπληρώνονται και υπογράφονται από τον φορέα που υποβάλλει την αίτηση, ενώ το Γ και οι υπεύθυνες δηλώσεις συμπληρώνονται και υπογράφονται από κάθε εκπαιδευτή.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν τα τυπικά προσόντα των εκπαιδευτών (βιογραφικά και βεβαιώσεις προϋπηρεσίας) υποβάλλονται οπωσδήποτε την πρώτη φορά που υποβάλλεται αίτηση από το φορέα.

Εφόσον τα σχετικά προγράμματα εγκριθούν, θεωρείται ότι οι εκπαιδευτές έχουν τα απαραίτητα προσόντα και στις επόμενες αιτήσεις δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται εκ νέου το βιογραφικό και οι σχετικές βεβαιώσεις.

3. Όλα τα έντυπα έχουν προκαθορισμένη μορφή και βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας στη διεύθυνση http://www.osh.arlindex ar.html Μόνο τα έντυπα αυτής της μορφής επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, ώστε να μη δημιουργούνται ασάφειες και η διαδικασία ελέγχου να γίνεται ομοιόμορφα και αποτελεσματικά.

4. Η συμπλήρωση των εντύπων πρέπει να γίνεται με προσοχή, άλλως η ανακρίβεια μπορεί να αποτελέσει λόγο απόρριψης του προγράμματος. Σημειώνεται ότι για τα στοιχεία αυτά γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου η σχετική ηλεκτρονική επεξεργασία και ως εκ τούτου καθίσταται ακόμη επιτακτικότερη η απόλυτη τήρηση των συγκεκριμένων απαιτήσεων . Συμπληρώνονται μόνο τα προσδιοριζόμενα (απαιτούμενα) στοιχεία χωρίς άλλες περιττές αναφορές οι οποίες καθιστούν τον έλεγχο του προγράμματος επίπονο και προκαλούν ανεπιθύμητες καθυστερήσεις.

5. Η δισκέτα και το cd υποβάλλονται για λόγους πρακτικούς εντός φακέλου ενσωματωμένου στο φάκελο της αίτησης. Η δισκέτα θα έχει επικολλημένη ετικέτα με τα στοιχεία του προγράμματος (επωνυμία φορέα και αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης του φορέα), ώστε να είναι μονοσήμαντα αναγνωρίσιμη. Ομοίως και τα cd πρέπει να έχουν την ειδική επικολλημένη ετικέτα με τα αντίστοιχα στοιχεία του προγράμματος. Εναλλακτικά τα στοιχεία αυτά μπορούν να αναγραφούν στην επιφάνεια του cd με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Κάθε αρχείο πρέπει να έχει την ονομασία του σχετικού εντύπου π.χ. “ΕΝΤΥΠΟ Α”, “ΕΝΤΥΠΟ Δ” κλπ.

(Δ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ, ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. Οι εργοδότες των επιχειρήσεων της Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας για τους σκοπούς της επιμόρφωσης κατατάσσονται σε δύο ομάδες (άρθρο 4 Απόφασης):

– η Ομάδα Ι περιλαμβάνει γραφεία και ιατρεία (πλην οδοντιατρείων και εργαστηρίων) και

– η Ομάδα ΙΙ όλες τις άλλες επιχειρήσεις της κατηγορίας Γ.

2. Για την Ομάδα Ι η ελάχιστη διάρκεια επιμόρφωσης είναι 5 ώρες, ενώ για την Ομάδα ΙΙ είναι 10 ώρες.

3. Για την υπαγωγή των εκπαιδευομένων στις ομάδες επιμόρφωσης I ή ΙΙ πρέπει να δηλώνονται από τους εκπαιδευόμενους προς το φορέα διεξαγωγής του προγράμματος πλήρη στοιχεία της δραστηριότητας της επιχείρησης τους.

Η υπαγωγή ενός εργοδότη στην ομάδα επιμόρφωσης Ι ενώ ανήκει στην ομάδα ΙΙ καθιστά ουσιαστικά την επιμόρφωση ως μη γενόμενη και το πιστοποιητικό επιμόρφωσης χωρίς καμία δυνατότητα χρήσης. Ως εκ τούτου πρέπει η υπαγωγή στην κατάλληλη ομάδα να γίνεται με όλη την απαιτούμενη προσοχή.

Θεωρείται αυτονόητο ότι η επιμόρφωση της ομάδας ΙΙ υπερκαλύπτει την αντίστοιχη της ομάδας Ι και παρέχει δυνατότητα χρήσης του αντίστοιχου πιστοποιητικού επιμόρφωσης και για τις επιχειρήσεις που υπάγονται στην ομάδα επιμόρφωσης Ι.

4. Το θεματολόγιο των προγραμμάτων επιμόρφωσης διαμορφώνεται ανάλογα με τις δύο παραπάνω ομάδες Ι και ΙΙ (άρθρο 4 της Απόφασης).

Επίσης ορίζεται μέγιστος αριθμός ωρών επιμόρφωσης ανά ημέρα κάθε εκπαιδευόμενου (5 ώρες), μέγιστος αριθμός ωρών επιμόρφωσης ημερησίως για κάθε εκπαιδευτή (5 ώρες) και περιορισμός των ωρών που ο ίδιος εκπαιδευτής μπορεί να διδάξει στην ίδια ομάδα εκπαιδευομένων κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας (3 ώρες – ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για την περίπτωση των νησιών – πλην Κρήτης).

Τα προγράμματα επιτρέπεται να εκτελούνται Σάββατο και Κυριακή όχι όμως κατά τις λοιπές επίσημες αργίες (Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ.)

(E) ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ENTYΠΩΝ

Γενικά

• Να ακολουθούνται προσεκτικά οι σχετικές οδηγίες που υπάρχουν στα έντυπα για να μη δημιουργούνται προβληματισμοί κατά τη διαδικασία ελέγχου της αίτησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

• Στην παράθεση των ονομάτων να προηγείται το επώνυμο και να ακολουθεί το όνομα.

• Τα έντυπα πρέπει να φέρουν στις θέσεις που προβλέπονται για το σκοπό αυτό τη σφραγίδα του φορέα καθώς και την υπογραφή του αρμοδίου προσώπου.

• Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος τα σχετικά έντυπα πρέπει να συμπληρώνονται επιμελώς και ανελλιπώς. Περιπτώσεις π.χ. υπογραφής εκ των προτέρων στις καταστάσεις παρουσιών των ωρών άφιξης ή αναχώρησης αποτελούν λόγους να θεωρηθεί ότι καταστρατηγούνται οι όροι εκτέλεσης του προγράμματος με όλες τις σχετικές συνέπειες.

ΕΝΤΥΠΟ Α: “ΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ”

•1. Στοιχεία αιτούντος φορέα. Αναφέρονται τα στοιχεία του φορέα που υποβάλλει την αίτηση για τη διενέργεια του προγράμματος (ΚΕΚ, επιμελητήριο, άλλος Δημόσιος Οργανισμός). Συγκεκριμένα:

• ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης (αριθμός του φορέα) και η αντίστοιχη ημερομηνία,

• ο αριθμός πρωτοκόλλου του Υπουργείου και η αντίστοιχη ημερομηνία (συμπληρώνονται από την υπηρεσία),

• το αρμόδιο πρόσωπο του προγράμματος,

• η πλήρης επωνυμία του φορέα, η διεύθυνση (Πόλη, οδός, αριθμός), τηλέφωνο, fax, email.

• 2. Τόπος και αίθουσα εκτέλεσης προγράμματος. Κατά περίπτωση περιλαμβάνονται και συμπληρώνονται τα στοιχεία όσον αφορά τον τόπο και την αίθουσα εκτέλεσης του προγράμματος.

Συγκεκριμένα:

• Στην ένδειξη “επωνυμία ΚΕΚ” συμπληρώνεται η επωνυμία του ΚΕΚ σε πιστοποιημένη αίθουσα του οποίου εκτελείται το πρόγραμμα (μπορεί να είναι το ΚΕΚ που υποβάλει την αίτηση αν σε πιστοποιημένη αίθουσά του εκτελείται το πρόγραμμα ή άλλο ΚΕΚ σε πιστοποιημένη αίθουσα του οποίου εκτελείται το πρόγραμμα μετά από σχετική παραχώρηση).

• Στη θέση “επωνυμία παραχωρούντος της αίθουσα (λοιπές λεπτομέρειες” αναφέρονται τα σχετικά στοιχεία του ιδιοκτήτη στον οποίο ανήκει η αίθουσα για τις λοιπές δυνατές περιπτώσεις (αναγράφονται ξανά έστω και αν συμπίπτουν).

• Αναφέρονται επίσης η διεύθυνση της αίθουσας,

• τα διακριτικά της αίθουσας π.χ. 3ος όρ.β 2 (αν υπάρχουν τέτοια διακριτικά),

• η επιφάνεια της αίθουσας σε τ.μ.

Στην επόμενη ενότητα συμπληρώνεται κατά περίπτωση με Χ στη θέση ΝΑΙ που δηλώνει ότι περιλαμβάνεται το σχετικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση ή με Χ στη θέση ΟΧΙ:

• Πιστοποιητικό ΕΚΕΠΙΣ: εάν η αίθουσα διεξαγωγής του προγράμματος είναι πιστοποιημένη απ το ΕΚΕΠΙΣ.

• Δήλωση του ιδιοκτήτη για την επιφάνεια της αίθουσας (άλλες περιπτώσεις): συμπληρώνεται σ κάθε περίπτωση.

• Παραχωρητήριο (απαιτείται σε κάθε περίπτωση που η αίθουσα δεν ανήκει στο φορέα που εκτελεί το πρόγραμμα).

• Δήλωση του φορέα για τον διατιθέμενο εξοπλισμό: απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις που αίθουσα δεν είναι πιστοποιημένη από το ΕΚΕΠΙΣ (απαιτείται και στην περίπτωση που η αίθουσα είναι πιστοποιημένη αλλά ανήκει σε άλλο ΚΕΚ διαφορετικό από το ΚΕΚ που εκτελεί το πρόγραμμα).

• Βεβαίωση του Σ.ΕΠ.Ε.: απαιτείται για την περίπτωση άλλων αιθουσών (περίπτωση γ, παράγραφος 1 του άρθρου 3 της Απόφασης 130272/2003).

• 3. Ημερομηνίες και ώρες εκτέλεσης προγράμματος. Αναφέρονται οι ημερομηνίες εκτέλεσης των προγραμμάτων καθώς και οι ώρες έναρξης και λήξης π.χ. 01-05-2003, από 08.30 έως 13.30. Οι ώρες πρέπει τουλάχιστον να καλύπτουν τις απαιτούμενες 5 ή 10 ώρες (Αναγράφονται πλήρεις ώρες. Ολιγόλεπτα διαλείμματα παρεμβάλλονται προαιρετικά μεταξύ ενοτήτων, χωρίς όμως να αναφέρονται στο πρόγραμμα).

• 4. Eκπαιδευτές. Αναφέρονται τα στοιχεία των εκπαιδευτών τακτικών όσο και αναπληρωματικών (πρώτα το επώνυμο με αλφαβητική σειρά και μετά το όνομα).

• 5. Άλλα Στοιχεία. Αναφέρεται ο αριθμός των εκπαιδευομένων, η ομάδα επιμόρφωσης Ι ή ΙΙ (σημειώνεται με Χ), η διάρκεια του προγράμματος (κατά περίπτωση τουλάχιστον 5 ή 1 0 ώρες), το συνολικό κόστος ανά εκπαιδευόμενο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ εφόσον υπόκειται σε ΦΠΑ ), και η σφραγίδα του φορέα που εκτελεί το πρόγραμμα με αντίστοιχη υπογραφή.

ΕΝTYΠO Β: “ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ”

1. Πρέπει να δίδεται προσοχή στην ορθή και πλήρη συμπλήρωση του εντύπου. Υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας δύο είδη εντύπων, Β1 για την ομάδα I και Β2 για την ομάδα ΙΙ.

2. Υπενθυμίζεται ότι ο ελάχιστος προβλεπόμενος χρόνος επιμόρφωσης για μεν την Ομάδα Ι είναι 5 ώρες ενώ για την Ομάδα ΙΙ είναι 10 ώρες.

Στην περίπτωση προσθήκης και αύξησης των ωρών επιμόρφωσης η γνωστοποίηση αυτή πρέπει να γίνεται στη σχετική ενότητα 5 ή 7 αντίστοιχα των εντύπων.

3. Για κάθε τακτικό εκπαιδευτή απαιτείται ο ορισμός και ενός αντίστοιχου αναπληρωματικού.

Παράλληλα ισχύουν οι περιορισμοί ή δεσμεύσεις του άρθρου 4 παράγραφοι 3, 4 της Απόφασης.

Ο αναπληρωματικός εκπαιδευτής σε κάθε περίπτωση όπως και ο τακτικός για τις ώρες και ημέρες του προγράμματος δεν πρέπει να δεσμεύεται σε παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφάλειας κλπ. ή σε απασχόληση (τακτικός ή αναπληρωματικός εκπαιδευτής) σε άλλο πρόγραμμα επιμόρφωσης ακόμα και αν αυτό πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο επιμόρφωσης.

ΕΝΤΥΠΟ Γ: “ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ”

1. Με το έντυπο αυτό δίνεται το υπόδειγμα για τη σύνταξη βιογραφικού εκπαιδευτή στο οποίο περιέχονται κυρίως εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για την αξιολόγηση του εκπαιδευτή.

Σημειώνεται και πάλι ότι η αναφορά επιπλέον των ζητουμένων στοιχείων δεν ωφελεί και προκαλεί καθυστερήσεις.

2. Στην ενότητα 4 του εντύπου αυτού αναφέρεται η επαγγελματική δραστηριότητα του εκπαιδευτή κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Σημειώνεται με Χ η αντίστοιχη περίπτωση.

Στην ενότητα 5 του εντύπου σημειώνεται αντίστοιχα η περίπτωση που αναφέρεται στην υπάρχουσα επιμόρφωση του εκπαιδευτή.

Στην ενότητα 6 και 7 του εντύπου αναφέρεται η επιχείρηση, το χρονικό διάστημα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας ή γιατρού εργασίας στη συγκεκριμένη κάθε φορά επιχείρηση καθώς και οι αντίστοιχες ώρες απασχόλησης στην επιχείρηση στην άσκηση των καθηκόντων αυτών.

3. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.Ε Π.Ε. Βεβαιώσεις επιχειρήσεων χωρίς τη “θεώρηση” του Σ.ΕΠ.Ε. δεν γίνονται δεκτές και δεν λαμβάνονται υπόψη.

ΕΝTYΠO Δ: “ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ”

Συμπληρώνονται απαραίτητα όλα τα σχετικά στοιχεία με αλφαβητική σειρά. Ειδικότερα στη θέση ομάδα επιμόρφωσης σημειώνεται η ένδειξη “1- 5 ώρες” ή “11- 10 ώρες”

ΕΝΤΥΠΑ: Ε1 “ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ” ΚΑΙ Ε2 “ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΛΙΚΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΝΤΩΝ”

1. Το έντυπο Ε1-Παρουσιολόγιο αφορά κάθε ημέρα εκτέλεσης του προγράμματος χωριστά και περιλαμβάνει δύο ενότητες:

– Στην πρώτη ενότητα περιέχονται τα στοιχεία των εκπαιδευομένων όπως αναφέρονται και στο έντυπο Δ.

– Στη δεύτερη ενότητα περιέχονται τα στοιχεία των εκπαιδευομένων που δεν περιλαμβάνονται στο έντυπο Δ αλλά υπάρχει δυνατότητα σύμφωνα με την παράγραφο 13 του άρθρου 6 της Απόφασης να εκπαιδευθούν ως “αλλαγές” εφόσον βέβαια οι αλλαγές αυτές έχουν κοινοποιηθεί όπως προβλέπεται στην αρμόδια υπηρεσία ελέγχου.

Στην ένδειξη “αρ. πρωτ. κατάθεσης απόφασης στο Σ.ΕΠ.Ε. (άρθρο 6 παράγρ. 12” σημειώνεται ο αρ. πρωτ. που δίδεται κατά την κατάθεση της απόφασης στην αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε., ενώ στη ένδειξη “αρ. πρωτ . κατάθεσης αλλαγών (άρθρο 6 παράγρ. 13” σημειώνεται ο αντίστοιχος αρ. πρωτ. κατάθεσης των αλλαγών αυτών . Εφόσον κατατεθούν ταυτόχρονα τα παραπάνω έγγραφα αρκεί ένας αριθμός πρωτοκόλλου που αναγράφεται αντίστοιχα και στις δύο προβλεπόμενες θέσεις.

Εφιστάται η προσοχή στο να υπογράφει κάθε εκπαιδευόμενος το έντυπο κατά την ώρα προσέλευσης και την ώρα αποχώρησης και όχι εκ των προτέρων.

Στη στήλη Α/Α ακολουθείται αρίθμηση με αύξουσα σειρά. Στην περίπτωση αλλαγών σημειώνεται στη θέση προσέλευσης “ΑΛΛΑΓΗ” ενώ σε περίπτωση απουσίας “ΑΠΩΝ”.

Στην δεύτερη ενότητα στη στήλη Α/Α ακολουθείται αρίθμηση αντίστοιχη με την αρίθμηση των αλλαγών π.χ. σημειώνεται 2, 7, 11 εφόσον οι αλλαγές αναφέρονται στον Α/Α 2, 7,11 της πρώτης ενότητας που πρέπει να ταυτίζεται φυσικά και με τις αναγραφές στον πίνακα Δ.

2. Στο Έντυπο Ε2 περιλαμβάνονται τα στοιχεία με αλφαβητική σειρά επωνύμου μόνο των τελικώς εκπαιδευθέντων που αναφέρονταν στις ενότητες 1 και 2 του παρουσιολογίου (δεν περιλαμβάνεται αναφορά στους απόντες. Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει μόνο όσους συμμετείχαν ανελλιπώς όλες τις ώρες και ημέρες του προγράμματος επιμόρφωσης). Στην τελευταία στήλη σημειώνεται η δραστηριότητα της επιχείρησης.

ΕNTYΠO ΣΤ: “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ”

Εκδίδεται από τον φορέα που διενεργεί το πρόγραμμα.

Στην ένδειξη Α/Α της βεβαίωσης επιμόρφωσης σημειώνεται ο αριθμός (1 έως 50) που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο εκπαιδευόμενο σύμφωνα με την κατάσταση του Εντύπου Ε2.

Στην ένδειξη “αρ. πρωτ. Φορέα” αναφέρεται ο αρ. πρωτ. κατάθεσης αίτησης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων (αριθμός πρωτ. του Υπουργείου) ενώ στην επόμενη θέση συμπληρώνεται ο αριθμός της Απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας με την οποία εγκρίθηκε η εκτέλεση του προγράμματος.

Η βεβαίωση από τον Φορέα χορηγείται στους εκπαιδευόμενους μετά την εκτέλεση του προγράμματος και αφού ο φορέας έχει υποβάλλει τα σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη στοιχεία.

Ο φορέας χορηγεί μια και μοναδική βεβαίωση ακόμα και αν ο εκπαιδευόμενος εργοδότης έχει επιχείρηση με περισσότερα του ενός υποκαταστήματα ή έχει περισσότερες της μιας επιχειρήσεις.

ΕΝΤYΠO Ζ: “ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Συμπληρώνονται όλα τα κενά του σχετικού εντύπου. Η συμπλήρωση γίνεται αντίστοιχα όπως στα προηγούμενα έντυπα. Ειδικότερα στην ενότητα “5. Άλλα στοιχεία” στην ομάδα επιμόρφωσης σημειώνεται (1) για την ομάδα 1 των 5 ωρών ή (2) για την ομάδα 11 των 10 ωρών.

ΕΝΤΥΠΟΥ Η: “ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ”

Συμπληρώνονται όλα τα κενά του σχετικού εντύπου για το έτος 2003.

Ο τετράμηνος απολογισμός αφορά το διάστημα έως 31-08-2003 και από 01-09-2003 έως 31-12-2003.

Θα κατατίθεται εντός είκοσι (20) ημερών μετά το πέρας αυτών των προθεσμιών, ήτοι μέχρι 20-09-2 και 20-01-2004 αντίστοιχα.

Διευκρινίζεται ότι στον αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης συμπληρώνεται ο αριθμός της αίτησης του φορέα.

Τα στοιχεία συμπληρώνονται για κάθε πρόγραμμα χωριστά.

Σημειώνονται και τα προγράμματα τα οποία εγκρίθηκαν αλλά για κάποιο λόγο δεν εκτελέστηκαν (στήλη “αριθμός τελικώς εκπαιδευθέντων” σημειώνεται για την περίπτωση αυτή “δεν εκτελέστηκε”).

“ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ”

Στη δήλωση αυτή συμπληρώνονται από τον εκπαιδευτή τακτικό και αναπληρωματικό όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.

Στην αναφερομένη πιο πάνω ιστοσελίδα υπάρχουν δύο υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων εκπαιδευτές μη Δημοσίους υπαλλήλους καθώς και για Δημοσίους υπαλλήλους.

Δηλώνεται:

1. ότι ο εκπαιδευτής δεν είναι δημόσιος υπάλληλος (για την περίπτωση των μη δημοσίων υπαλλήλων).

2. ότι για τις ημερομηνίες “………” και ώρες “……” εκτέλεσης του συγκεκριμένου προγράμματος φορέα: δεν έχει δηλώσει συμμετοχή ούτε ως τακτικός ούτε ως αναπληρωματικός σε άλλο πρόγραμμα και δεν έχει υποχρέωση άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας ή γιατρού εργασίας σε επιχείρηση.

3. ότι δεν ασχολείται ως εκπαιδευτής στα προγράμματα αυτά συνολικά πέραν των 5 ωρών ημερησίως στην ίδια ομάδα εκπαιδευομένων 3 ώρες ημερησίως.

Στην περίπτωση που το πρόγραμμα εκτελείται σε νησί (πλην Κρήτης) αναφέρεται: “δεδομένου ότι πρόγραμμα εκτελείται σε νησί (πλην Κρήτης) δεν εφαρμόζεται ο περιορισμός των 3 ωρών ημερησίως στην ίδια ομάδα εκπαιδευομένων”.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μετά την έγκριση και την εκτέλεση κάθε προγράμματος υποβάλλονται με διαβιβαστικό σε γραπτή μο το έντυπο Ε1 (πρωτότυπο), το έντυπο Ε2 και ανά τετράμηνο το έντυπο Η.

Το έντυπο Ε2 υποβάλλεται εντός 10 ημερών, μετά την εκτέλεση του προγράμματος

Επί πλέον υποβάλλονται και σε ηλεκτρονική μορφή (δισκέτα ή cd) το έντυπο Ε2 και το έντυπο Η.

(ΣΤ) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Σε περίπτωση ματαίωσης διεξαγωγής ενός προγράμματος πρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ και τη Δ/νση Συνθηκών Εργασίας έγκαιρα να γνωστοποιείται η ματαίωση αυτή.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, τα Προγράμματα που αν και εγκρίθηκαν τελικώς δεν εκτελέστηκε περιλαμβάνονται στο έντυπο ή του τετράμηνου απολογισμού.

2. Για τον υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων σε μια επιχείρηση, ώστε να κριθεί αν εμπίπτει διατάξεις της Απόφασης, αθροίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση οπουδήποτε και αν αυτά παρέχουν εργασία, ακόμα και σε υποκαταστήματα, παραρτήματα ή άλλες εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές που τυχόν έχει η επιχείρηση.

3. Διευκρινίζεται ότι είναι στην απόλυτα διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν την περίπτωση να αναθέσουν τα καθήκοντα του τεχνικού ασφάλειας:

– σε άτομα εντός ή εκτός της επιχείρησης ή

– σε ΕΞΥΠΠ ή

– να επιμορφωθούν για να αναλάβουν οι ίδιοι τα καθήκοντα αυτά.

4. Εφόσον επιλέξουν την περίπτωση να επιμορφωθούν, είναι ελεύθεροι να επιλέξουν όποιον φορέα επιθυμούν, μεταξύ αυτών που υλοποιούν τα εν λόγω προγράμματα επιμόρφωσης.

Τα κριτήρια επιλογής μπορεί να είναι οικονομικά, τόπου επιμόρφωσης, χρόνου, ποιότητας προγραμμάτων ή όποια κριτήρια οι ίδιοι θεωρούν ότι τους εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες για συμμετοχή τους στο επιμορφωτικό πρόγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ενδιαφερόμενους για επιμόρφωση εργοδότες, πριν δηλώσουν συμμετοχή σε επιμορφωτικό πρόγραμμα, να έρχονται σε σχετική επικοινωνία με τους φορείς που υλοποιούν προγράμματα, καθώς και με τα συλλογικά τους όργανα (σύλλογοι, ομοσπονδίες, επιμελητή κλπ.).

5. Οι φορείς που αναλαμβάνουν τέτοια προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούν ως μέσο προσέλκυσης των εργοδοτών για επιμόρφωση τον ψευδή ισχυρισμό ότι εκπροσωπούν το Υπουργείο Εργασίας και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σε περίπτωση μη επιμόρφωσής τους.

6. Τέλος επισημαίνεται ότι το Υπουργείο καταρτίζει κατάλογο εκπαιδευθέντων εργοδοτών με σκοπό να διασφαλισθεί το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης ψευδών βεβαιώσεων επιμόρφωσης.

7. Σε συνημμένο στην παρούσα εγκύκλιο παράρτημα αναγράφονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. για τη χορήγηση των κατά περίπτωση απαιτούμενων βεβαιώσεων.

Το Κ.Ε.Κ. ΜΑΝΩΛΑ, οργανώνει Προγράμματα Κατάρτισης με θέμα “Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας” με σκοπό σε όσους Εργοδότες το παρακολουθήσουν, να χορηγηθεί το προβλεπόμενο από τον Νόμο ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ.

Τα προγράμματα αυτά είναι διάρκειας πέντε (5) ωρών για τους έχοντες Γραφεία – Ιατρεία και δέκα (10) ωρών για τους υπόλοιπους και θα γίνονται στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Κ. ΜΑΝΩΛΑ (Σουρμελή 4 – 6 Πλ. Βάθης) κατά απογευματινές ώρες Δευτέρας, Τετάρτης και Παρασκευής.

Για τους ενδιαφερόμενους τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Εξασφαλίστε έγκαιρα την συμμετοχή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνούν στον Κο Ηλία Κούκο,

Τηλέφωνα 210 82.52.105/106,

FAX 210 82.12.119 ή

Email: manola@otenet.gr