Έχετε μία εργαζόμενη η οποία μένει έγκυος, αλλά έχει εξαντλήσει τις ημέρες ασθενείας που δικαιούται σε αυτό το εργασιακό έτος. Πώς θα το χειριστείτε και τι θα πρέπει να προσέξετε ιδίως σε σχέση με τα δώρα;
Αν η εργαζόμενη έχει ασθενήσει μέσα στο εργασιακό της έτος και έχει εξαντλήσει όλες τις ημέρες ασθενείας που δικαιούται να πάρει από εσάς και στη συνέχεια μείνει έγκυος δεν θα καταχωρήσετε την εγκυμοσύνη στην μισθοδοσία σας. Στο πεδίο Ημέρες στον πίνακα της ασθενείας το πρόγραμμα δεν θα σας επιτρέψει να βάλετε τον όποιο αριθμό ημερών ασθενείας δεδομένου ότι η εργαζόμενη έχει εξαντλήσει τις ημέρες που δικαιούται.
!! Προσοχή όμως: Η έγκυος θα δικαιούται το Δώρο των Χριστουγέννων ή του Πάσχα σε όλη την αναλογία τους, δηλαδή και για την περίοδο που δεν καταγράφεται στις μισθοδοσίες σας. Το πρόγραμμα όμως δεν θα υπολογίσει το Δώρο διότι δεν θα “δει” μισθοδοσίες. Θα πρέπει να το υπολογίσετε εσείς και να το πληκτρολογήσετε (χειρωνακτική καταχώρηση του δώρου). Για να σας υπενθυμίσει το πρόγραμμα να συμπεριλάβετε την έγκυο στα Δώρα θα πάτε στην Διαχείριση Εργαζομένων, στην εργαζόμενη, και θα βάλετε μία σχετική σημείωση υπενθύμισης. Στην Διαχείριση Εργαζομένων με το πλήκτρο f9 στα Λοιπά μπορείτε να βάλετε την υπενθύμιση ώστε η εργαζόμενη να συμπεριληφθεί στο σχετικό Δώρο.
Εναλλακτικά μπορείτε στην τελευταία Μισθοδοσία των Τακτικών Αποδοχών που υπολογίσατε στην εργαζόμενη πριν αποχωρήσει για την εγκυμοσύνη της, στο πεδίο Εγκυμοσύνη κάτω από τον πίνακα με τις Ασθένειες, στο ταμπελάκι Ημερολόγιο / Ασθένεια, (δεν θα βάλετε κάτι στις ασθένειες, δεν υπάρχει ασθένεια σε αυτή την περίοδο) θα βάλετε τον αριθμό των ημερών που η έγκυος θα λείπει από τις μισθοδοσίες σας αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθεί για το δώρο. Αν πχ η έγκυος είναι υπάλληλος και εργάζεται 25 ημέρες τον μήνα και αποχωρεί για την εγκυμοσύνη στις 20 Ιανουαρίου τότε θα βάλετε στο πεδίο Εγκυμοσύνη 81 ημέρες : 6 εργάσιμες ημέρες στον Ιανουάριο + 25 ημέρες του Φεβρουαρίου + 25 ημέρες του Μαρτίου + 25 ημέρες του Απριλίου.