ΑΡΤΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΛΗΝ ΚΡΗΤΗΣ (Π.Κ. 69/23-7-2004).ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓ. ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ – ΑΡΤΕΡΓΑΤΩΝ ΕΤΩΝ 2004 ΚΑΙ 2005
Στην Αθήνα στις 21 Ιουλίου 2004 στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδoς, οδός Βερανζέρου αριθμός 15, οι υπογραφόμενοι Ηλίας Έξαρχος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και Αθανάσιος Ντόλος, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος αφ΄ ενός και αφετέρου οι Χαράλαμπος Κυλιτζόγλου και Ελευθέριος Τσίμος Πρόεδρος και Γενικός γραμματέας αντίστοιχα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτεργατών-Συναφών Επαγγελμάτων και Εργαζομένων στο κύκλωμα στάρι­ – αλεύρι – ψωμί «ΠΟΑΣΕ», όλο νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, συμφώνησαν και συναποδέχτηκαν την κατάρτιση και υπογραφή της παρούσας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την οποία καθορίζονται οι αμοιβές των απασχολουμένων σε αρτοποιητικές επιχειρήσεις αρτεργατών-σιμιτεργατών όλης της χώρας, ανειδίκευτων και μαθητευόμενων ανδρών και γυναικών ως ακολούθως:
Άρθρο 1
Καθορισμός Ημερομισθίου 2004 – 2005
1. Τα κατώτατα όρια των ημερομισθίων των αρτεργατών-σιμιτεργατών και γενικά των εργαζομένων στην παραγωγή ειδών αρτοποιίας όλης της χώρας ανέρχονται από 1/1/2004έως 31/08/2004 σε 25,02 ευρώ και από 01/09/2004έως 31/12/2004 σε 25,64 ευρώ.
2. Τα κατώτατα όρια των ημερομισθίων των αρτεργατών-σιμιτεργατών και γενικά των εργαζομένων στην παραγωγή ειδών αρτοποιίας όλης της χώρας ανέρχονται από 1/1/2005 έως 31/12/2005 σε 27,17 ευρώ.
3. Εφόσον την 1/1/2005 τα ημερομίσθια όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 31/12/2004 δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αύξησης υπερβαίνον τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον επίσημο Μέσο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2004, θα αναπροσαρμοσθούν από 1/1/2005 έτσι ώστε η συνολική αύξησή τους για το 2004 να υπερβαίνει κατ΄ αυτό το ποσοστό τον Μέσο Δ.Τ.Κ.
4. Με σκοπό την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων, το κατώτατο όριο του ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών/τριών χωρίς προϋπηρεσία, αυξάνεται από 1/09/2004 με επί πλέον εφάπαξ ποσό 8 ευρώ μηνιαίως.

Άρθρο 2
Επιδόματα
Τα πάσης φύσεως επιδόματα, ήτοι επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, γάμου, τεχνικό και τριετιών υπολογίζονται στο κατώτατο ημερομίσθιο των 25,02 ευρώ για το διάστημα 01/01/04-31/08/2004, για 01/09/2004-31/12/2004 σε 25,64 ευρώ και για το διάστημα 01/2005-31/12/2005 στο 27,17 ευρώ.
Τα ως άνω επιδόματα τα δικαιούνται άνδρες και γυναίκες.

Άρθρο 3
Επίδομα πολυετιών

Στους εργαζόμενους του άρθρου 1 της παρούσης χορηγείται επίδομα πολυετίας (τριετίας) 5% δι΄ εκάστη τριετία μέχρι και 10 συνολικά τριετιών, οι δύο τελευταίες τριετίες αυξάνονται σε ποσοστό 7 ½ %.

Άρθρο 4
Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας

Οι εν γένει εργαζόμενοι του άρθρου 1 της παρούσης δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 10% και εφόσον είναι έγγαμοι, επίδομα γάμου σε ποσοστό επίσης 10%. Τα εν λόγω επιδόματα τα δικαιούνται οι εργαζόμενοι αμφοτέρων των φύλων.

Άρθρο 5
Τεχνικό Επίδομα

Τεχνικό επίδομα σε ποσοστό 7% δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 αμφοτέρων των φύλων, εκτός όμως εκείνων που δεν συμπλήρωσαν τριετία.
Τεχνικό επίδομα δικαιούνται και οι απόφοιτοι των Σχολών Αρτοποιίας αμφοτέρων των φύλων, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 21 ο έτος της ηλικίας τους και εφόσον έχουν τριετή (3) απασχόληση σε αρτοποιείο, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 10%.

Άρθρο 6
Ημερομίσθιο Μαθητευομένων-Ανειδίκευτων

Το ημερομίσθιο των ανειδίκευτων και των μαθητευόμενων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι κατώτερο εκείνου που κάθε φορά καθορίζεται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Το αυτό ισχύει και για το ημερομίσθιο των ανηλίκων.
Οι ανειδίκευτοι, μαθητευόμενοι και ανήλικοι δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και επίδομα γάμου, σύμφωνα με το άρθ. 4 της παρούσης.
Ανειδίκευτοι και μαθητευόμενοι θεωρούνται οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 ανεξαρτήτου ηλικίας που δεν συμπλήρωσαν τριετή εργασία σε αρτοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας. Τα ημερομίσθια των σιμιτεργατών των εργαζομένων στα ειδικά σιμιτοποιία παρασκευής σιμιτίων κουλουριών τύπου Θεσσαλονίκης κλπ, προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Άρθρο 7
Καθήκοντα Εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι σε αρτοποιητικές επιχειρήσεις, αρτεργάτες – σιμιτεργάτες οφείλουν να επιμελούνται για την καλή ποιότητα των προϊόντων που παράγουν και την καλή συντήρηση των μηχανημάτων και σκευών που χρησιμοποιούν κατά την εργασία τους και να διατηρούν τους χώρους καθαρούς, και να επιμελούνται της ευπρεπούς εμφάνισής των.

Άρθρο 8
Εργασία Παραμονής Εορτών

Οι απασχολούμενοι το Σάββατο και τις παραμονές ημερών αργίας δικαιούνται ένα ημερομίσθιο για τις (7) πρώτες ώρες εργασίας. Για συνολική εργασία έντεκα (11) ωρών δικαιούνται διπλό ημερομίσθιο και για εργασία δεκατεσσάρων (14) ωρών εν συνεχεία τρία (3) πλήρη ημερομίσθια.

Άρθρο 9
Εργασία και αμοιβή Καθαράς Δευτέρας

Η απασχόληση για την παραγωγή λαγάνας την Καθαρή Δευτέρα αμείβεται συνολικά με τρία (3) ημερομίσθια ήτοι (1) την Καθαρή Δευτέρα και (2) επιπλέον ανεξάρτητα από την χρονική διάρκεια απασχόλησης και ώρα έναρξης καθοριζόμενη από τον εργοδότη. Η εργασία της Καθαρής Δευτέρας είναι συνεχόμενη.
Εργαζόμενοι που με διμερή συμφωνία αμείβονται σε εβδομαδιαία βάση, θα λαμβάνουν την εβδομαδιαία αμοιβή τους συν 2 (δύο) ημερομίσθια.

Άρθρο 10
Προσφορά σε είδη

Στους εργαζομένους του άρθρου 1 και 6 της παρούσης σύμβασης θα προσφέρουν καθημερινά ένα λίτρο γάλα που θα πίνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και εντός του αρτοποιείου. Επίσης μετά το πέρας της εργασίας, στους παραπάνω εργαζομένους θα προσφέρονται 3 αρτοσκευάσματα της αρεσκείας τους.

Άρθρο 11
Εργασία Αργιών

Οι απασχολούμενοι κατά τις Κυριακές και τις νόμιμες και κατ΄ έθιμο ημέρες αργιών για το ψήσιμο φαγητών και λοιπών εδεσμάτων, δικαιούνται προσαύξηση στο ημερομίσθιο τους αυτό κατά ποσοστό 75% και μιας ημέρας ανάπαυση μέσα στην ερχόμενη εργάσιμη εβδομάδα.

Άρθρο 12
Οι αποδοχές που διαμορφώνονται σε εβδομαδιαία βάση με το ημερομίσθιο του άρθρου 1 και τα επιδόματα των άρθρων 2, 3, 4 και 5 της παρούσης καλύπτουν συνολική απασχόληση 40 ωρών την εβδομάδα. Η εβδομάδα απασχόλησης είναι εξαήμερη.
Εργοδότες που η παραγωγή τους καλύπτεται σε μικρότερο χρόνο δύνανται να προσλαμβάνουν εργαζόμενο αμειβόμενο ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησής του. Προς τούτο απαιτείται ειδική έγγραφη σύμβαση και κατάθεση αυτής στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός ευλόγου χρόνου από την υπογραφή της.

Άρθρο 13
Ετήσια Άδεια

Η ετήσια άδεια ανάπαυσης των εργαζομένων του άρθρου 1 και 6 της παρούσης σύμβασης είναι αυτή που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και συγκεκριμένα: από 1/1/2002 για όσους έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη η ετήσια άδεια με αποδοχές αυξάνεται στις 30 εργάσιμες ημέρες.

Άρθρο 14
Παρακράτηση Συνδρομών

Οι εργοδότες αρτοποιητικών επιχειρήσεων και βιοτεχνιών υποχρεούνται να παρακρατούν τις μηνιαίες συνδρομές που κάθε, φορά ορίζουν οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των αρτεργατών και τα μέλη τους και να τις αποδίδουν σε αυτές με τον τρόπο που θα αποφασίζουν οι διοικήσεις των αρτεργατικών οργανώσεων το μέτρο που αυτό ισχύει πανελλαδικά. Σε περίπτωση εγγράφου αρνήσεως του αρτεργάτη να καταβάλλει την συνδρομή του στον Αρτοποιό, ουδεμία ευθύνη φέρει ο Αρτοποιός.

Άρθρο 15
Ειδικά Επιδόματα

Σε ό,τι αφορά στα επιδόματα τοκετού, υγιεινής και ασφάλειας των ισχύουν όσα προβλέπονται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. εργαζομένων θα ισχύουν όσα προβλέπονται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Άρθρο 16
Αλλοδαποί

Οι αρτοποιητικές επιχειρήσεις εάν απασχολούν αλλοδαπούς οφείλουν να τηρούν την κείμενη νομοθεσία που διέπει τις σχέσεις αυτών, ως προς το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στη χώρα μας. Αν οι αλλοδαποί παραμένουν και εργάζονται σε ααρτοποιητικές επιχειρήσεις ισχύει και για αυτούς η παρούσα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Άρθρο 17
Κατά τα λοιπά και εφ΄ όσον δεν αντίκεινται στην παρούσα ισχύουν οι διατάξεις της από 19/4/1975 Κ.Σ.Σ.Ε. και των Π.Δ.Δ.Δ. και Β.Δ.Δ.Δ. μέχρι και την 31/12/2005.

Άρθρο 18
Η ισχύς της παρούσης Κ.Σ.Σ.Ε. αρχίζει από την 1/1/2004 και λήγει την 31/12/2005.