Α.1062/2025
Ψηφιακή υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ. – «Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ».

Αριθμ. Α. 1062/2025

Ψηφιακή υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ. – «Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ».

(ΦΕΚ Β 2049/29.4.2025)

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 56 του ν. 4758/2020 «Περιστολή του λαθρεμπορίου – Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων και άλλες διατάξεις» (Α’242),

β) του ν. 5104/2024 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 58), εφεξής ΚΦΔ,

γ) του α.ν. 1521/1950 «Περί φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων» (Α’245), ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 1587/1950 (Α’294), και ειδικότερα της παρ. 12 του άρθρου 7 αυτού,

δ) του Κεφαλαίου Α’ του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94) και ειδικότερα του άρθρου 7, της παρ. 1, του άρθρου 14 και του άρθρου 41 αυτού,

ε) της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ 2020/ 23-10-2020 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)» (Β’4738).

2. Την υπ’ αρ. 1/20-01-2016 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 και τις αποφάσεις υπ’ αρ. 39/3/30-11-2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΑΔΕ, την υπό στοιχεία 5294 ΕΞ 2020/17-01-2020 του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 27) και την υπό στοιχεία 7608 ΕΞ 2025/17-01-2025 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 11).

3. Την υπό στοιχεία Α.1110/5.8.2022 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε «Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων- “Δήλωση Φ.Μ.Α.”» (Β’4334).

4. Την ανάγκη καθορισμού του τρόπου και περιεχομένου, του χρόνου, της διαδικασίας και κάθε άλλου θέματος σχετικού με την ψηφιακή υποβολή λοιπών περιπτώσεων δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, οι οποίες δεν εκκαθαρίζονται κεντρικά, αλλά από τις Δ.Ο.Υ.

5. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

6. Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της παρούσας τροποποιείται η διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο «Ηλεκτρονική Δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων» και Μοναδικό Αριθμό Καταχώρισης (Μ.Α.Κ.) στο ΕΜΔΔ «Μίτος» 898734, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ-Πεδίο εφαρμογής

Στην εφαρμογή myPROPERTY της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://myproperty. aade.gov.gr) προστίθεται ένα νέο είδος ψηφιακής υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων, η «Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ ΚΕ.ΦΟ.Κ», για τις περιπτώσεις δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων που δεν υποστηρίζονται από την εφαρμογή myPROPERTY σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α. 1110/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ και οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 2.

Άρθρο 2

Περιπτώσεις υποβολής ψηφιακής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ ΚΕ.ΦΟ.Κ.

1. Υποβάλλονται ψηφιακά στην εφαρμογή myPROPERTY-Δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ ΚΕ.ΦΟ.Κ. της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://myproperty.aade.gov.gr), οι ακόλουθες περιπτώσεις δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων:

α) Αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες αφορούν τη σύσταση ή τροποποίηση σύστασης ή κατάργηση σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών με ή χωρίς κτίσματα, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (Α.Π.Α.Α.), εφόσον πραγματοποιείται μεταβίβαση εμπραγμάτου δικαιώματος, διανομή, ανταλλαγή, συνένωση ακινήτων και προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.

β) Αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες αφορούν τη σύσταση ή τροποποίηση σύστασης ή κατάργηση σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών με ή χωρίς κτίσματα, για ακίνητα εκτός συστήματος Α.Π.Α.Α..

γ) Οι δηλώσεις για τη ματαίωση σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης των ανωτέρω περιπτώσεων, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί μέσω της ψηφιακής εφαρμογής της παρούσας.

2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής υποβολής των δηλώσεων φ.μ.α. της παρ. 1 λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ. μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» ή με τη διαδικασία που καθορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1137/2020 (Β’2423) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

3. Συντάσσεται μία δήλωση μονομερής με έναν υπόχρεο ή μη μονομερής με την καταχώριση των στοιχείων όλων των συμβαλλομένων και την καταχώριση των στοιχείων του εργολάβου, εφόσον συμπράττει στη συμβολαιογραφική πράξη ως εκ τρίτου συμβαλλόμενος.

4. Λοιπά είδη δηλώσεων στις οποίες δεν εφαρμόζεται η παρ. 1 ή η υπό στοιχεία Α.1110/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, υποβάλλονται είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», είτε με τη διαδικασία που καθορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1137/2020 (Β’ 2423) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Άρθρο 3

Διαδικασία ψηφιακής υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ.

1. Η δήλωση συμπληρώνεται από τον πιστοποιημένο συμβολαιογράφο που θα καταρτίσει την συμβολαιογραφική πράξη και υποβάλλεται από τον υπόχρεο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο αυτού με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ της παρούσας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής. Στη δήλωση περιγράφονται από τον συμβολαιογράφο, η υφιστάμενη κατάσταση των ακινήτων, οι μεταβολές που επέρχονται στα ακίνητα με τη σύσταση, τροποποίηση ή κατάργηση της σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, καταχωρείται η αξία των ακινήτων με τη συμπλήρωση και υποβολή των φύλλων υπολογισμού (Φ.Υ.Α.Α.) ή η αγοραία αξία για τα ακίνητα εκτός Α.Π.Α.Α. και οι απαλλαγές, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

2. Ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία της τελευταίας καταχώρισης της δήλωσης από τον υπόχρεο σε δήλωση.

Άρθρο 4

Προσδιορισμός του φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ. και επαλήθευση της δήλωσης

1. Μετά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 3, ο υπάλληλος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ./ ΚΕ.ΦΟ.Κ. εισέρχεται στην εφαρμογή myPROPERTY— Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ ΚΕΦΟΚ για τον προσδιορισμό του φόρου ως ακολούθως:

α) Εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης αυτή παραλαμβάνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης και εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, υπόδειγμα της οποίας επισυνάπτεται στην υπό στοιχεία Α.1110/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ως ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 και η οποία κοινοποιείται στον υπόχρεο ή στον νόμιμο εκπρόσωπο αυτού, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΚΦΔ.

Σε περίπτωση ακινήτων εκτός συστήματος Α.Π.Α.Α., η πράξη του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται μετά τον προσδιορισμό της προσωρινής αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 1587/1950 από την αρμόδια υπηρεσία, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το ακίνητο που μεταβιβάζεται.

β) Δηλώσεις που υποβάλλονται σε αναρμόδια Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ. διαβιβάζονται εντός τριών (3) εργασίμων ημερών στην αρμόδια υπηρεσία. Για τη διαβίβαση ενημερώνεται σχετικά και ο υπόχρεος μέσω της εφαρμογής «Μητρώο και Επικοινωνία-Τα Μηνύματά μου».

2. Μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ανάρτηση της συμβολαιογραφικής πράξης στην εφαρμογή myPROPERTY, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει την ακρίβεια των δηλουμένων και τη συμφωνία του περιεχομένου της δήλωσης με τη συμβολαιογραφική πράξη. Σε περίπτωση που απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά ή διαπιστωθεί οποιοδήποτε σφάλμα στον προσδιορισμό του φόρου, που συνεπάγεται τον προσδιορισμό μειωμένου φόρου, ο φορολογούμενος καλείται από το αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Κ. για την υποβολή, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή της πρόσκλησης, των επιπλέον ζητούμενων δικαιολογητικών ή τροποποιητικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΔ. Σε περίπτωση μη υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, εκδίδει και κοινοποιεί εντολή ελέγχου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α. 1137/2020 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος- Μεταβατικές διατάξεις

1. Δηλώσεις της παρ. 1 του άρθρου 2 οι οποίες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας υποβάλλονται σε έντυπη μορφή μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» ή με τη διαδικασία της υπό στοιχεία Α. 1137/2020 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θεωρούνται μη υποβληθείσες και ο υπόχρεος ενημερώνεται με μήνυμα στην εφαρμογή «Μητρώο και Επικοινωνία-Τα Μηνύματά μου», για υποβολή της δήλωσης μέσω της εφαρμογής myPROPERTY- «Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω Δ.Ο.Υ./ΚΕΦΟΚ».

2. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 17 Απριλίου 2025

Ο Διοικητής

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ