9614/14.1.2021
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Γ456/οικ.8061/487/2017 (Β’ 476) υπουργικής απόφασης «Υποχρέωση εφοδιασμού των Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων και των ειδικών τουριστικών λεωφορείων Δ.Χ. με ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα (ΗΑΣ), καθώς και καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου, της διαδικασίας, των όρων, των προϋποθέσεων και των φορέων χορήγησής του».

(ΦΕΚ Β’ 431/05.02.2021)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 5 του ν. 3446/2006 «Οργάνωση και λειτουργία των αρχών ελέγχου κυκλοφορίας των οχημάτων Ρυθμίσεις για τις επιβατικές μεταφορές και άλλες διατάξεις» (Α’ 49).

2. Την παρ. 2 του άρθρου 13 και το άρθρο 15 του ν. 711/1977 «Περί Ειδικών Τουριστικών Λεωφορείων» (Α’ 284), όπως ισχύει.

3. Την παρ. 4δ του άρθρου 17 του ν. 3534/2007 «Σύσταση Αρχής για την κατανομή του διαθέσιμου χρόνου χρήσης στους ελληνικούς αερολιμένες και άλλες διατάξεις» (Α’ 40).

4. Την υπό στοιχεία Γ456/οικ.8061/487/2017 υπουργική απόφαση «Υποχρέωση εφοδιασμού των Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων και των ειδικών τουριστικών λεωφορείων Δ.Χ. με ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα (ΗΑΣ), καθώς και καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου, της διαδικασίας, των όρων, των προϋποθέσεων και των φορέων χορήγησής του» (Β’ 476).

5. Το άρθρο 2 του ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο“Πρόγραμμα Διαύγεια” και άλλες διατάξεις» (Α’ 112).

6. Το άρθρο 90 του Π.Δ.63/2005 «Κώδικας Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α΄133).

7. Το άρθρο 4 του Π.Δ.123/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Α’ 151).

8. Το Π.Δ.83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

9. Την υπό στοιχεία ΔΝΣ α’/οικ. 59172/7775/2019 ΦΝ 459 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Κεφαλογιάννη» (Β’ 3058).

10. Την αναγκαιότητα ελέγχου της νόμιμης κυκλοφορίας των Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων οχημάτων, καθώς και της καταγραφής και ελέγχου των νομίμως κυκλοφορούντων ειδικών τουριστικών λεωφορείων Δ.Χ. με τη χρήση συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και τη λειτουργική διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με άλλους φορείς, με σκοπό την συστηματική ανταλλαγή δεδομένων και ενημέρωση των τηρούμενων αρχείων σε πραγματικό χρόνο.

11. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

1. Τροποποιείται η υπό στοιχεία Γ456/οικ.8061/487/2017 υπουργική απόφαση «Υποχρέωση εφοδιασμού των Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων και των ειδικών τουριστικών λεωφορείων Δ.Χ. με ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα (ΗΑΣ), καθώς και καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου, της διαδικασίας, των όρων, των προϋποθέσεων και των φορέων χορήγησής του» (Β’ 476), όπως ισχύει, ως ακολούθως:

α) Καταργούνται το β’ και γ’ εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 1 αυτής διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1
Υποχρέωση προμήθειας ηλεκτρονικά αναγνώσιμου σήματος (ΗΑΣ)

1. Κάθε φορτηγό δημόσιας χρήσης (Φ.Δ.Χ.) αυτοκίνητο και κάθε ειδικό τουριστικό λεωφορείο δημόσιας χρήσης (Τ.Λ.Δ.Χ.) οφείλει να φέρει έγκυρο ηλεκτρονικό σήμα τύπου Αυτοκόλλητης Ηλεκτρονικής Ετικέτας (ηλεκτρονική ετικέτα ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα), επικολλημένο σε σταθερό σημείο, εντός του οχήματος και συγκεκριμένα στον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές της παρούσης. Το Η.Α.Σ. αντικαθίσταται εφόσον μεταβληθούν τα βασικά δεδομένα της περ. (γ) της παρ. 2 του άρθρου 4.

2. Η αξία του ηλεκτρονικά αναγνώσιμου σήματος, καθορίζεται από τον κάθε φορέα χορήγησης, με αντίτιμο που δεν υπερβαίνει τα εξήντα (60) ευρώ και με ελάχιστο που δεν θα είναι κατώτερο του ποσού των σαράντα (40) ευρώ συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων επιβαρύνσεων, επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του Φ.Δ.Χ. ή του Τ.Λ.Δ.Χ. και καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση έκδοσης έγκυρου ΗΑΣ».

β) Καταργείται το πεδίο 20. της περ. (α) της παρ. 6 του άρθρου 2.

γ) Αντικαθίσταται το πεδίο 2. της περ. (β) της παρ. 6 του άρθρου 2 ως εξής:

«2. η αιτία για την οποία καταργήθηκε η ηλεκτρονική ετικέτα (φθορά, απώλεια, τροποποίηση βασικών δεδομένων, σφάλμα καταχώρισης)».

δ) Αντικαθίσταται η περ. (δ) της παρ. 3 του άρθρου 3 ως εξής:

«(δ) Δημιουργείται νέα εγγραφή στο αρχείο «Αποδιδόμενες Ηλεκτρονικές Ετικέτες», σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 6 του άρθρου 2, εγγράφονται δε στην ηλεκτρονική ετικέτα τα πεδία της περ. (α) της παρ. 6 του άρθρου 2 με α/α 1, 3, 4, 5, 6, 12, 13, 14, 15, 19. Εγγράφεται επίσης ο κωδικός του φορέα χορήγησης».

ε) Αντικαθίσταται η περ. (στ) της παρ. 3 του άρθρου 3 ως εξής:

«(στ) Σε περίπτωση (Ι) απώλειας ή καταστροφής της ηλεκτρονικής ετικέτας, (ΙΙ) αλλαγής βασικών δεδομένων, όπως αναφέρονται στη παρ. 2γ του άρθρου 4, η ηλεκτρονική ετικέτα θεωρείται άκυρη. Στην περίπτωση (Ι) ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης οφείλει άμεσα να δηλώσει την απώλεια ή καταστροφή της ηλεκτρονικής ετικέτας σε Αστυνομική Αρχή και να προσκομίσει σχετική βεβαίωση στο Φορέα Χορήγησης. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, ο φορέας χορήγησης δημιουργεί σχετική εγγραφή και στο αρχείο «Ανενεργές Ηλεκτρονικές Ετικέτες» που τηρεί στο πληροφοριακό του σύστημα και περιγράφεται στην παρ. 4 του άρθρου 2, πριν τη χορήγηση της ηλεκτρονικής ετικέτας. Σε κάθε περίπτωση αλλαγής Φορέα Χορήγησης, ο νέος Φορέας υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα και με επίσημο τρόπο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ, κ.λπ.) τον προηγούμενο Φορέα, ο οποίος και καθιστά εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών την αρχική ηλεκτρονική ετικέτα ανενεργή, ενημερώνοντας το αρχείο “Ανενεργές Ηλεκτρονικές Ετικέτες”».

στ) Αντικαθίσταται η περ. (γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 ως εξής:

«(γ) Λαμβάνει μέσω υπηρεσιών διαδικτύου από τις τερματικές συσκευές τα δεδομένα που περιγράφονται στην περ. (γ) της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και ελέγχει την εγκυρότητα της ηλεκτρονικής ετικέτας συγκρίνοντας τα δεδομένα της με τα αντίστοιχα που είναι καταχωρημένα στο Αρχείο Αποδιδόμενες Ετικέτες, στο Αρχείο Ανενεργές Ετικέτες και στο Αρχείο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υ.ΥΠ.ΜΕ..
Σε περίπτωση ύπαρξης εγγραφής στο Αρχείο Αποδιδόμενες Ετικέτες, χωρίς την ύπαρξη εγγραφής στο Αρχείο Ανενεργές Ετικέτες και εφόσον δεν υφίστανται αποκλίσεις των δεδομένων της ετικέτας από το αρχείο Αποδιδόμενες Ετικέτες και από το Αρχείο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υ.ΥΠ.ΜΕ. στα βασικά δεδομένα [αριθμός κυκλοφορίας οχήματος, αριθμός πλαισίου οχήματος, επώνυμο, όνομα και πατρώνυμο ή επωνυμία, στην περίπτωση των εταιρειών (πλην των ΙΜΕ ΕΠΕ), αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ειδικός αριθμός δικαιώματος (μόνο για τα Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα)], τότε επιστρέφεται στην τερματική συσκευή αποτέλεσμα “έγκυρο ΗΑΣ”και ο έλεγχος θεωρείται επιτυχής. Σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφεται αποτέλεσμα “άκυρο ΗΑΣ” και επιβάλλονται από το όργανο ελέγχου οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5».

ζ) Καταργείται η παρ. 3 του άρθρου 5 και αναριθμείται η παρ. 4 του ίδιου αυτού άρθρου σε 3.

2. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπό στοιχεία Γ456/οικ.8061/487/2017 (Β’ 476) υπουργική απόφαση.

3. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2021

Ο Υφυπουργός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ