4113.80-03/2318/2020
Λήξη πιλοτικής εφαρμογής της δράσης «Μεταφορικό Ισοδύναμο» για τη μεταφορά καυσίμων-δήλωση αποθεμάτων»

Μυτιλήνη, 31 Ιουλίου 2020
Αρίθμ. Πρωτ. 4113.80-03/2318

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Λήξη πιλοτικής εφαρμογής της δράσης «Μεταφορικό Ισοδύναμο» για τη μεταφορά καυσίμων- δήλωση αποθεμάτων».

Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 31 Ιουλίου 2020 λήγει η πιλοτική εφαρμογή της δράσης «Μεταφορικό Ισοδύναμο» για τη μεταφορά καυσίμων.

Παρακαλούμε να κρατήσετε επίσημα στοιχεία αποθεμάτων των δεξαμενών σας, όλων των τύπων των επιλέξιμων καυσίμων του Μ.Ι., με το κλείσιμο των αντλιών σας.

Τα ανωτέρω στοιχεία θα υποβληθούν στην υπηρεσία μας κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης για την εκκαθάριση και τον υπολογισμό του Α.ΝΗ.ΚΟ μηνός Ιουλίου 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δισεπίλυτα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την εφαρμογή του μέτρου αλλά και τις στρεβλώσεις στην αγορά των καυσίμων εξ αιτίας του αποκλεισμού επιχειρήσεων καυσίμων από τη δράση λόγω του κανονισμού De minimis, αποφασίστηκε η λήξη της πιλοτικής εφαρμογής.

Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο (άρθρο 112) από 1-8-2020 η καταβολή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) θα γίνεται απευθείας στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των 34 νησιών της πιλοτικής εφαρμογής, που είναι δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (MAN) και του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης (ΜΑΝ-Ε).

Η ανωτέρω ρύθμιση ικανοποιεί το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), των πρατηριούχων καθώς και των κατοίκων και επιχειρήσεων των νησιών μας.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία όλους αυτούς του μήνες και προσβλέπουμε στη συνέχισή της με τη νέα μορφή της δράσης.

Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Νησιωτικής Πολιτικής
Δημήτρης Γαλανόπουλος