ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 19659/2019

Αριθμ. Φ.0544/Μ.7204 /ΑΣ 55318 ΦΕΚ  A’ 188/29.11.2019

Έγκριση Πρωτοκόλλου της Πρώτης Συνόδου της Ελληνο-Λιβανικής Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Λιβάνου για Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού, που υπογράφηκε στη Βηρυτό, στις 21 Ιανουαρίου 2004 και κυρώθηκε με τον ν.3381/2005 (ΦΕΚ Α΄206),

2. το άρθρο δεύτερο του ανωτέρω κυρωτικού νόμου σύμφωνα με το οποίο τα Πρωτόκολλα τα οποία καταρτίζονται από τη Μικτή Επιτροπή του άρθρου 9 της Συμφωνίας εγκρίνονται με κοινή απόφαση των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών,

3. την Π23ΥΦΥΠ-44431/05.08.2019 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη» (ΦΕΚ Β΄3135),

4. τις διατάξεις του άρθρου 90 της Κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, ΦΕΚ Α΄98),

5. το γεγονός ότι εκ της εφαρμογής των διατάξεων του υπό έγκριση Πρωτοκόλλου ουδεμία δαπάνη προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

6. το περιεχόμενο του υπό έγκριση Πρωτοκόλλου, αποφασίζουμε:

Εγκρίνουμε ως έχει και στο σύνολό του το Πρωτόκολλο της Πρώτης Συνόδου της Ελληνο-Λιβανικής Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου 2018, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην αγγλική και σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟ – ΛΙΒΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της Συμφωνίας για Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Λιβάνου, η οποία υπεγράφη στη Βυρητό στις 21 Ιανουαρίου 2004, διεξήχθη η 1η Σύνοδος της Ελληνο-Λιβανικής Μεικτής Επιτροπής για τη Συνεργασία στον Τουρισμό στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2018.

Τις εργασίες της Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού άνοιξε η Α.Ε. Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας και η Α.Ε. Αβεντίς Γκιντανιάν, Υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας και επικεφαλής της λιβανικής αντιπροσωπείας ήταν η Νάντα Σαρντούκ, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού της Δημοκρατίας του Λιβάνου. Τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών αναφέρονται στο παράρτημα Ι και ΙΙ του παρόντος Πρωτοκόλλου.

Θέμα

1: Υιοθέτηση της Ημερήσιας Διάταξης Η Ημερήσια Διάταξη της Συνόδου υιοθετήθηκε και

προσαρτήθηκε ως Παράρτημα ΙΙΙ. Θέμα

2: Επισκόπηση των διμερών σχέσεων στον τομέα του τουρισμού Τα δύο Μέρη αξιολόγησαν ως πολύ εποικοδομητική την 1η Σύνοδο της Ελληνο-Λιβανικής Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού που διεξήχθη στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2018, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της Ελλάδας και του Λιβάνου.

Τα δύο Μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταλλαγή επισκέψεων στο ανώτατο επίπεδο και για τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων σε εργαστήρια για τον τουρισμό και άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τον τουρισμό που διεξήχθησαν στο έδαφος των δύο χωρών.

Ειδικότερα, τα δύο Μέρη αξιολόγησαν ως πολύ εποικοδομητική τη διοργάνωση της «3ης Ημερίδας για τον Ελληνικό Τουρισμό» στις 2 Μαΐου 2018 στο Λίβανο και τη συμμετοχή της Λιβανικής πλευράς στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου, που διεξήχθη στην Αθήνα στις 19-21 Οκτωβρίου 2018 με τον τίτλο «Ευρώπη των Γεύσεων – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος Γαστρονομία». Τα δύο Μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή του Λιβάνου ως τιμώμενης χώρας στην 5η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, A.I.T. Expo, η οποία διεξήχθη στις 7-9 Δεκεμβρίου 2018.

Τα δύο Μέρη θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφόρηση και να συμμετέχουν σε τουριστικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις στις χώρες τους.

Θέμα 3:

Η εθνική στρατηγική των δύο χωρών για τον τουρισμό Τα δύο Μέρη επιβεβαίωσαν ότι ο τουρισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους. Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών αντιστοίχως αντάλλαξαν σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό και τη λιβανικό τουριστικό κλάδο.

Συζητήθηκε η εθνική στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα επιτρέψει στις δύο χώρες να παραμείνουν ανταγωνιστικές στα επόμενα χρόνια, καθώς και πολιτικές για την ενίσχυση των διασυνδέσεων του τουριστικού κλάδου με την υπόλοιπη εθνική οικονομία.

Τα δύο Μέρη επιβεβαίωσαν ότι η ενδυνάμωση των διασυνδέσεων με τους άλλους τομείς της οικονομίας είναι, επίσης, κρίσιμη για τη διαφοροποίηση της συμβατικής προσφοράς με κατεύθυνση σε περισσότερο στρατηγικά τουριστικά προϊόντα στοχευμένα σε ειδικές αγορές. Με την προοπτική της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, τα δύο Μέρη επιβεβαίωσαν ότι είναι αναγκαία η τμηματοποίηση της αγοράς σύμφωνα με τα ειδικά ενδιαφέροντα διαφορετικών υποομάδων τουριστών.

Από αυτή την άποψη τα δύο Μέρη συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφόρηση για τις αντίστοιχες τουριστικές αγορές.

Τα δύο Μέρη συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες και τεχνογνωσία στο πεδίο της στρατηγικής προβολής και προώθησης.

Τα δύο Μέρη συμφώνησαν, επίσης, να διευκολύνουν τις άμεσες επαφές μεταξύ των Εθνικών Τουριστικών Φορέων και να συνδράμουν στην ενίσχυση των τουριστικών ροών μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου.

Θέμα 4: Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα του πολιτισμικού τουρισμού, περιλαμβανομένων του προσκυνηματικού και του γαστρονομικού τουρισμού

Τα δύο Μέρη παρουσίασαν όψεις της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης και της γαστρονομίας τους καθώς και θρησκευτικές διαδρομές και ευκαιρίες προσκυνηματικού τουρισμού που προσφέρονται στην επικράτειά τους.

Τα δύο Μέρη επιβεβαίωσαν ότι ο πολιτισμικός τουρισμός, οι δραστηριότητες και οι μοναδικές εμπειρίες καθοδηγούν σήμερα τις ταξιδιωτικές επιλογές.

Από αυτή την άποψη και οι δύο χώρες τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής πληροφόρησης ως προς τις ειδικές μορφές τουρισμού, με έμφαση στον πολιτισμικό και τον θρησκευτικό τουρισμό.

Τα δύο Μέρη εξέφρασαν, επίσης, την ετοιμότητά τους να ανταλλάξουν γνώση και τεχνογνωσία στον τομέα της ανάπτυξης προϊόντος σε σχέση με θεματικά τουριστικά προϊόντα και τον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων.

Θέμα 5: Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και διεθνικά θεματικά προϊόντα – Προοπτικές για ενισχυμένη διμερή συνεργασία

Τα δύο Μέρη αναγνώρισαν ότι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην παραγωγή εισοδήματος, στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των προορισμών και στην κοινωνική συνοχή των περιφερειών. Οι πολιτισμικές διαδρομές είναι διεθνικά θεματικά προϊόντα που εισάγουν τον ταξιδιώτη στη ζώσα πολιτισμική και φυσική κληρονομιά και εμπλέκουν ενεργά τόσο τους κατοίκους όσο και τους ταξιδιώτες στις διαδρομές αυτές.

Τα δύο Μέρη παρουσίασαν πτυχές των διεθνικών θεματικών διαδρομών που αναπτύσσονται στις χώρες τους και συζήτησαν προοπτικές για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Τα δύο Μέρη συμφώνησαν να διερευνήσουν τους κατάλληλους τρόπους για να αξιοποιήσουν από κοινού τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τις θεματικές εμπειρίες που συνδέονται με τις διεθνικές τουριστικές διαδρομές.

Τα δύο Μέρη εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εξετάσουν τις δυνατότητες κοινών δράσεων στο πεδίο της ανάπτυξης διεθνικών θρησκευτικών διαδρομών.

Θέμα 6: Τόπος και ημερομηνία της 2ης Συνόδου της Μεικτής Ελληνο-Λιβανικής Επιτροπής Τουρισμού

Τα δύο Μέρη συμφώνησαν ότι η 2η Σύνοδος της Μεικτής ΕλληνοΛιβανικής Επιτροπής Τουρισμού θα διεξαχθεί στη Βυρητό σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί αμοιβαία μέσω της διπλωματικής οδού.

Τα δύο Μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της 1ης Συνόδου της Μεικτής Ελληνο-Λιβανικής Επιτροπής Τουρισμού.

Η λιβανική αντιπροσωπεία εξέφρασε την ειλικρινή ικανοποίησή της για τη θερμή φιλοξενία που της επιφύλαξε η ελληνική πλευρά και τη φιλική ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Συνετάχθη και υπεγράφη στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2018, σε δύο πρωτότυπα στην αγγλική γλώσσα.

Για την Αντιπροσωπεία Για την Αντιπροσωπεία της Ελληνικής της Δημοκρατίας του Δημοκρατίας Λιβάνου

(υπογραφή) (υπογραφή)

PROTOCOL

OF THE FIRST SESSION

OF THE GREEK-LEBANESE JOINT COMMITTEE

ON TOURISM In accordance with the provisions of Article 9 of the Agreement on Cooperation in the field of Tourism, between the Government of the Hellenic Republic and the Government of the Republic of Lebanon, signed in Beirut on January 21st 2004, the 1st Session of the Greek-Lebanese Joint Commission on Tourism Cooperation was held in Athens on December 7th 2018. The works of the Joint Tourism Committee were inaugurated by H.E. Elena Kountoura, Minister of Tourism of Greece and H.E. Avedis Guidanian Minister of Tourism of Lebanon. The Hellenic delegation was headed by Ms Panagiota Dionysopoulou, Director General for Tourism Policy of the Ministry of Tourism of the Hellenic Republic and the Lebanese delegation was headed by Ms Nada Sardouk, Director General of the Ministry of Tourism of the Lebanese Republic. The members of the two delegations are mentioned in Annexes I and II of this Protocol. Item 1: Adoption of the Agenda The Agenda of the Session was adopted and attached as Annex III. Item 2: Review of the bilateral relations in the field of tourism Both Parties considered as very constructive the 1st Session of the Greek – Lebanese Joint Commission on Tourism, held in Athens on December 7th 2018, which is expected to strengthen the bilateral relations in the field of tourism between Greece and Lebanon. Both Parties expressed their satisfaction on the exchange of visits in the highest level and on the participation of senior officials in tourism workshops and other tourism events held in their respective territories. In particular, both Parties considered as very constructive the organization of the “3rd Greek Tourism Workshop” on May 2nd 2018 in Lebanon and the participation of the Lebanese Side in the 16th European Gastronomy and Wine Congress, held in Athens on 19-21 October 2018 under the title “Europe of the Tastes – Greece: Tourism – Wine Gastronomy”. Both Parties expressed their satisfaction concerning the participation of Lebanon as the honored country in the 5th Athens International Tourism Expo, held on 7-9 December 2018. Both Parties will continue exchanging information and participating in tourism fairs, exhibitions and other events held in their respective countries. Item 3: The national strategy on tourism of the two countries Both Parties confirmed that tourism is a key driver of economic growth for their countries. The Heads of the two delegations respectively exchanged brief information concerning the latest developments in the Greek and Lebanese tourism industries.

The national strategy for tourism development, which would allow the two countries to remain competitive in the years to come, was discussed as well as policies to enhance the linkages of the tourism sector with the rest of the national economy. Both Parties confirmed that reinforcing linkages with other sectors is also crucial for the diversification of the conventional offer to more strategic niche tourism products. With a view to diversifying the tourism product and extending the tourism season, both Parties confirmed that it is necessary to segment the market, according to the special interests of different subgroups of tourists. In this respect, both Parties have agreed to exchange market intelligence on their respective tourism markets. Both Parties have agreed to exchange information and know-how in the field of marketing strategy. Both Parties have also agreed to facilitate direct contacts between their National Tourism Authorities and assist in increasing the tourism flows between Greece and Lebanon. Item 4: xchange of know-how in the field of cultural tourism, including pilgrimage & gastronomy Both Parties presented aspects of their history, culture, tradition and gastronomy as well religious itineraries and pilgrimage opportunities offered in their respective territories. Both Parties confirmed that cultural tourism, activities and unique experiences drive travel decisions nowadays. In this respect, both countries stressed the importance of exchanging information on special forms of tourism with a focus on cultural tourism and religious tourism. Both Parties also expressed their readiness to exchange knowledge and know-how in the field of tourism product development related to thematic products and special interest tourism. Item 5: Sustainable tourism development and transnational thematic products – Prospects for enhanced bilateral cooperation Both Parties acknowledged that sustainable tourism development contributes to job creation and income revenue, to greater destination attractiveness and to the social cohesion of regions. Cultural routes are transnational thematic products introducing the traveler to the living cultural and natural heritage and actively involving both inhabitants and people travelling along the routes. Both Parties presented aspects of transnational thematic routes developed in their respective countries and discussed prospects for an enhanced bilateral cooperation in this field. Both Parties agreed to explore the best ways to jointly capitalise on the opportunities offered by the thematic experiences linked to transnational tourism routes.

Both Parties also expressed their readiness to examine the possibilities of joint actions in the field of development of transnational religious routes. Item 6: Place and date of the 2nd Session of the Greek-Lebanese Joint Tourism Committee Both Sides agreed that the 2nd Session of the Greek-Lebanese Joint Tourism Committee will be held in Beirut on a date which will be mutually agreed upon through diplomatic channels. Both Parties expressed their satisfaction with the results achieved during the 1st Session of the Greek-Lebanese Joint Tourism Committee. The Lebanese delegation expressed its real appreciation for the warm hospitality extended to them by the Greek side and the friendly atmosphere which prevailed during the session. Done and signed in Athens on December 7th 2018 in two originals in the English language. For the Delegation of the Hellenic Republic

For the Delegation of the Republic of Lebanon

 

HELLENIC REPUBLIC MINISTRY OF TOURISM

FIRST SESSION OF THE GREEK-LEBANESE

JOINT TOURISM COMMITTEE Athens, 7 December 2018

ANNEX I Hellenic Delegation Dr Panagiota Dionysopoulou Director General for Tourism Policy Ms Aikaterini Kontoudaki Head of International Relations & EU Affairs Directorate of Strategic Planning Ms Maria Loumioti Officer Dept. of International Relations & EU Directorate of Strategic Planning Ms Konstantina Tsakopoulou Officer Dept. of International Relations & EU Directorate of Strategic Planning Ms Maria Pagoni Officer Dept. of Special Forms of Tourism Directorate of Strategic Planning

 

HELLENIC REPUBLIC

MINISTRY OF TOURISM

FIRST SESSION OF THE GREEK-LEBANESE

JOINT TOURISM COMMITTEE Athens, 7 December 2018

ANNEX II Lebanese Delegation Ms Nada Sardouk Director General, Ministry of Tourism Mr Antoine Assi [not present] Alternate Head of the Tourism Development Dept. Ms Claudia Karam Head of the Public Relations Unit

 

HELLENIC REPUBLIC

MINISTRY OF TOURISM

FIRST SESSION OF THE GREEK-LEBANESE

JOINT TOURISM COMMITTEE Athens, 7 December 2018

ANNEX III AGENDA

6. Review of the bilateral relations in the field of Tourism. 7. The national strategy on tourism of the two countries. 8. Exchange of know-how in the field of cultural tourism, including pilgrimage & gastronomy. 9. Sustainable tourism development and transnational thematic products – Prospects for enhanced bilateral cooperation. 10. Place and date of the 2nd Session of the Greek-Lebanese Joint Tourism Committee.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2019

Υφυπουργός Εξωτερικών Τουρισμού

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Οι Υπουργοί