ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΞΙΑΣ
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2992/2002, για την απόσβεση της αξίας των οικοδομών που χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία.

(Α.Υ.Ο. 1037261/15853/Γ0012/ΠΟΛ. 1134/19.4.2002)Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 2992/2002 (ΦΕΚ 54/ Α/20.3.2002) “Μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις” που αναφέρονται στη μείωση των συντελεστών απόσβεσης της αξίας των οικοδομημάτων ή τμημάτων αυτών που χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, καθώς και της αξίας των ειδών εξοπλισμού γενικά των ξενοδοχείων και παρακαλούμε για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

1. Ειδικότερα, με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ισχύοντος π.δ/τος 100/ 1998 (ΦΕΚ 96/Α/1998) “Καθορισμός συντελεστών αποσβέσεων”, έχει καθορισθεί συντελεστής απόσβεσης της αξίας των οικοδομών ή τμημάτων αυτών, που χρησιμοποιούνται ως οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, κλινικές, σανατόρια και καταστήματα εξυπηρετήσεως του κοινού γενικά, σε ποσοστό 8%.

2. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του κοινοποιούμενου άρθρου αντικαταστάθηκε η παραπάνω διάταξη και η απόσβεση για τις οικοδομές των ξενοδοχείων δεν υπολογίζεται με το συντελεστή 8%, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που προαναφέρθησαν.

Με τη διάταξη της παραγράφου 2 όμως του κοινοποιούμενου άρθρου προστέθηκε περίπτωση θ στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του π.δ.100/ 1978, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ειδικός συντελεστής απόσβεσης της αξίας των οικοδομών ή τμημάτων αυτών που χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία και είναι 4%.

Είναι αυτονόητο ότι ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται μόνο επί της αξίας των κτισμάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο κατασκευής τους, όχι όμως και επί της αξίας του οικοπέδου.

3. Επίσης με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του π.δ/τος 100/1998 έχει καθορισθεί συντελεστής απόσβεσης της αξίας των ειδών εξοπλισμού γενικά (επίπλων, σκευών κ.λ.π.) των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σανατορίων, κλινικών, εκπαιδευτηρίων, εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης, σε ποσοστό 30%.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του κοινοποιούμενου άρθρου αντικαταστάθηκε η προαναφερθείσα διάταξη και σ’ αυτή (τη νέα διάταξη) δεν περιλαμβάνονται πλέον οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Κατά συνέπεια η αξία των ειδών εξοπλισμού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο εξής δεν θα αποσβένονται με συντελεστή 30% αλλά με το συντελεστή 20% που προβλέπεται για την απόσβεση της αξίας των ειδών εξοπλισμού γενικά, των λοιπών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του π.δ. 100/1998.

Ως γνωστόν, ως είδη εξοπλισμού εννοούμε όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία που είναι αναγκαία για την οργάνωση γενικά και λειτουργία της επιχείρησης, όπως είναι τα έπιπλα, λευκά είδη, σκεύη (μαγειρικά σκεύη, σερβίτσια κ.λ.π.), είδη προθήκης και κάθε άλλο είδος χρήσιμο για την εξυπηρέτηση τόσο του κοινού όσο και του προσωπικού της επιχείρησης (π.χ. ανεμιστήρες ή κλιματιστικά μηχανήματα, τηλεοράσεις κ.λ.π.).

4. Η μείωση των προαναφερθέντων συντελεστών απόσβεσης από 8% σε 4% και από 30% σε 20% κρίθηκε σκόπιμη προκειμένου οι αποσβέσεις των παγίων αυτών στοιχείων να ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι η ολοσχερής απόσβεση των κτισμάτων των ξενοδοχείων με συντελεστή 8% γίνεται σε 12,5 χρόνια και του εξοπλισμού τους σε 3,3 χρόνια, δηλαδή σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που απαιτεί η πραγματικότητα.

Επίσης η μείωση των συντελεστών που αφορά τα ξενοδοχεία συμβάλλει στον ορθό υπολογισμό των αποτελεσμάτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις του ν. 2190/20 και ν. 3190/55, αλλά και των φορολογητέων κερδών τους.

Εξ’ άλλου η ορθότητα των μειωμένων συντελεστών, δηλαδή η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των κτιρίων και του λοιπού εξοπλισμού ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε 25 και 5 χρόνια αντίστοιχα, δικαιολογείται πλήρως και από το γεγονός ότι η απόσβεσή τους γίνεται κυρίως για λόγους χρησιμοποίησης των παγίων αυτών στοιχείων και όχι για λόγους τεχνολογικής απαξίωσής τους, όπως συμβαίνει με τα μηχανήματα.

5. Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του κοινοποιούμενου άρθρου ορίζεται η έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Συγκεκριμένα οι διατάξεις που προαναφέραμε ισχύουν για ισολογισμούς που κλείνουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μετά την 30η-12-2001. Δηλαδή οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν τον ισολογισμό τους με ημερομηνία 31-12-2001 και μετά, θα διενεργήσουν τις αποσβέσεις της αξίας των κτιριακών εγκαταστάσεων ή τμημάτων αυτών καθώς και των ειδών εξοπλισμού τους με τους μειωμένους συντελεστές, δηλαδή 4% και 20% αντίστοιχα.

6.΄Υστερα από τα παραπάνω, όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για τα επιπλέον κέρδη που προκύπτουν από τη μη έκπτωση ως δαπάνης του ποσού των αποσβέσεων του πέραν των ισχυόντων συντελεστών, πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις. Όταν η αρχική δήλωση είχε υποβληθεί μέχρι την έκδοση της παρούσας, δηλαδή μέχρι 19 Απριλίου 2002, γίνεται δεκτό, για λόγους χρηστής διοίκησης, να μην επιβληθούν στις συμπληρωματικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μηνός Μαΐου 2002, οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 1 και 4 του ν. 2523/1997.

7. Επιχειρήσεις οι οποίες ήδη έχουν κλείσει ισολογισμό που δεν έχει δημοσιευθεί και έχουν υπολογίσει τις αποσβέσεις τους με βάση τους προϊσχύσαντες συντελεστές απόσβεσης, θα πρέπει με τακτοποιητικές εγγραφές να προσαρμόσουν τον ισολογισμό τους και τις λοιπές οικονομικές καταστάσεις στα νέα ισχύοντα δεδομένα. Ο “νέος προσαρμοσμένος” ισολογισμός και οι λοιπές καταστάσεις θα καταχωρηθούν εκ νέου στο βιβλίο απογραφών κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., χωρίς να επιβληθούν κυρώσεις για την τυχόν εκπρόθεσμη καταχώρηση αυτών.

Στην περίπτωση αδυναμίας τροποποίησης του καταχωρημένου και μη δημοσιευμένου ισολογισμού καθώς και στην περίπτωση που ο ισολογισμός της 31.12.2001 έχει ήδη δημοσιευθεί η τακτοποίηση των σχετικών λογαριασμών με βάση τα νέα ποσοστά αποσβέσεων θα γίνει στη χρήση 1/1 – 31/12/2002.