Εισαγωγή Εμπορεύματος και Παγίου από Τρίτη Χώρα – Eyforia
Ο Προμηθευτής έχει 9 μηδενικά στο ΑΦΜ του, Τ.Κ. και σωστή χώρα (πρόθεμα & νόμισμα EUR).
Δημιουργούμε τους εξής λογαριασμούς:
Α) αξία εμπορεύματος ή παγίου με 0% ΦΠΑ
Αν είναι πάγιο:
Αν είναι Εμπόρευμα:
Καταχωρούμε την αξία του invoice σε ευρώ.
Β) Διασάφηση τελωνείου με ΦΠΑ 24% (αν έχει άλλο συντελεστή ΦΠΑ τότε στην σύνδεση ΦΠΑ βάζουμε τον σωστό κωδικό)
Αν είναι πάγιο:
Για εμπόρευμα:
Καταχωρούμε την διασάφηση τελωνείου με το αναλογούν ΦΠΑ.
Γ) Δημιουργούμε τον τελευταίο μας λογαριασμό για μην εμφανίζεται η αξία του invoice στην περιοδική ΦΠΑ (αντίθετο πρόσημο στην καταχώρηση):
Και καταχωρούμε την κίνηση με παραστατικό 14.2:
Η κίνηση έχει 3 λογαριασμούς.
Ο 1ος ενημερώνει Ε3 , πρόκειται για την πραγματική αξία του εμπορεύματος ή παγίου με βάση την ισοτιμία του νομίσματος. Για την εξαίρεση ΦΠΑ επιλέχθηκε το άρθρο 24, η επιλογή είναι ενδεικτική, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τις εξαιρέσεις του ΦΠΑ προκειμένου να επιλέξετε την σωστή.
Ο 2ος καταχωρείται για να εκπέσει την αξία του ΦΠΑ που αποδόθηκε στο τελωνείο. Συνήθως η δασμολογητέα αξία είναι μεγαλύτερη της πραγματικής. Δεν ενημερώνει Ε3.
Οι δύο αυτοί λογαριασμού που υποβάλλονται στα mydata έχουν σύνδεση ΦΠΑ με αποτέλεσμα στην περιοδική ΦΠΑ του προγράμματος να εμφανίζονται στις εισροές. Για να «στρώσει» το ΦΠΑ στο Eyforia έχουμε τον 3ο λογαριασμό με αντίθετο πρόσημο. Ο 3ος λογαριασμός δεν ενημερώνει mydata ούτε Ε3, μόνο το ΦΠΑ.
Τα λοιπά έξοδα όπως: αμοιβή εκτελωνιστή, δαπάνες μεταφοράς, ναύλος και λοιπά έξοδα εκτελωνισμού καταχωρούνται σε ανάλογους λογαριασμούς με διαφορετική κίνηση.