Π.Δ. 95/2021

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 95 ΦΕΚ Α 224/24.11.2021

Καθορισμός λεπτομερειών και ειδικότερων ζητημάτων απονομής της Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α) Του άρθρου 46 του ν. 4825/2021 (Α’ 157), β) του π.δ. 4/2020 «Σύσταση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθορισμός των αρμοδιοτήτων του και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 4).

2. Την υπ’ αρ. 229107/7-9-2021 εισήγηση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών επί των δημοσιονομικών επιπτώσεων, σύμφωνα με την οποία από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος των εγγεγραμμένων πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

3. Την υπ’ αρ. 184/2021 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με πρόταση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Είδη Μεταλλίων της Διαμνημόνευσης Κριτήρια απονομής

1. Τα μετάλλια της Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής είναι η Διαμνημόνευση Α’ Τάξης (Διαμνημόνευση Τιμής) και η Διαμνημόνευση Β’ Τάξης (Διαμνημόνευση Αξίας) και απονέμονται σε δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους και ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και των Υπουργείων που ορίζονται εκάστοτε ως αρμόδια για την αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων της μεταναστευτικής κρίσης, αιρετά μέλη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη διεθνών οργανισμών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και σε άλλα πρόσωπα που από τη θέση και την εν γένει δράση τους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και των επιπτώσεων της.

2. Η Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής (ΔΜΑ) απονέμεται σε δύο τάξεις:

α. Α’ Τάξης, απονέμεται στα πρόσωπα της παρ. 1 για την εξαιρετική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και των επιπτώσεών της στις τοπικές κοινωνίες.

β. Β’ Τάξης, απονέμεται στα πρόσωπα της παρ. 1 για τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και των επιπτώσεών της στις τοπικές κοινωνίες.

3. Η Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής (ΔΜΑ) έπεται των τιμητικών διακρίσεων των Ταγμάτων Αριστείας της παρ. 2 του άρθρου 46 του Συντάγματος και δεν εξισώνεται με αυτά.

Άρθρο 2
Επιτροπή Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής
Τα μετάλλια της Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής απονέμονται με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής, η οποία συγκροτείται με όμοια απόφαση και αποτελείται από τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς καθώς και τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου. Της Επιτροπής προεδρεύει ο αρχαιότερος Γενικός Γραμματέας. Χρέη εισηγητή και γραμματέα της Επιτροπής εκτελεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Άρθρο 3
Σχεδιασμός των Μεταλλίων

1. Το Μετάλλιο της Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής Α’ Τάξης αποτελείται από δυο μέρη: α) Χρυσό Σταυρό, με εθνόσημο στο μέσο αυτού, διαστάσεων 4Χ4 εκατοστών. Η κορδέλα είναι χρώματος σκούρου μπλε με λευκές λωρίδες (μικρή μπλε λωρίδα, λευκή μικρή γραμμή, μπλε λωρίδα, λευκή χοντρή γραμμή, μπλε λωρίδα, λευκή μικρή γραμμή, μικρή μπλε λωρίδα) και πλάτους 3, 3 εκατοστών. Φέρεται από το λαιμό. Η κορδέλα ενώνεται με το Σταυρό μέσω μεταλλικής βάσης με χαρακτηριστικά κιονόκρανου και β) Αστέρα ασημένιο με 8 ακτίνες, διαμέτρου 8 εκατοστών, στη μέση του οποίου φέρει τον ως άνω χρυσό σταυρό, με εθνόσημο στο μέσο αυτού. Φέρεται στο δεξιό μέρος του στήθους. Η διεμβολή παρομοιάζει την κορδέλα και φέρει στη μέση χρυσό εθνόσημο.

2. Το Μετάλλιο της Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ Τάξης αποτελείται από Χρυσό Σταυρό, με εθνόσημο στο μέσο αυτού, διαστάσεων 4Χ4 εκατοστών. Η κορδέλα είναι μπλε με λευκές λωρίδες (μικρή μπλε λωρίδα, λευκή μικρή γραμμή, μπλε λωρίδα, λευκή χοντρή γραμμή, μπλε λωρίδα, λευκή μικρή γραμμή, μικρή μπλε λωρίδα) και πλάτους 3, 3 εκατοστών. Φέρεται στο αριστερό μέρους του στήθους. Η κορδέλα ενώνεται με τον Σταυρό μέσω μεταλλικής βάσης με χαρακτηριστικά κιονόκρανου. Η διεμβολή παρομοιάζει την κορδέλα.

Άρθρο 4
Σχεδιασμός του Διπλώματος
Με την απονομή της διαμνημόνευσης χορηγείται και συνοδευτικό Δίπλωμα, μεγέθους Α4, το οποίο υπογράφεται από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και αναφέρει «Σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν. 4825/2021 και το προεδρικό διάταγμα υπ’ αρ. …/2021 (Α’ …), ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου (όνομα και επώνυμο Υπουργού) απονέμει την Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Α’/Β’ Τάξης), στον/στην (όνομα του/της δικαιούχου), ως αναγνώριση της ουσιαστικής συμβολής του/της στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και των επιπτώσεών της στις τοπικές κοινωνίες της Ελλάδος».

Άρθρο 5
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ